Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Traduje se, že léčivé účinky mají pouze lesní jahody, zatímco zahradní nikoli, ale není tomu tak. Pozitivní účinky mají jak plody, respektive správně souplodí jahodníku obecného, který znáte pravděpodobně jako „lesní jahody“, tak i toho velkoplodého, který máte na záhonech. A platí to i pro listy: jen s tím rozdílem, že lesní trháme a sušíme celé, zatímco zahradní „bez stopky“.

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Co všechno jahody obsahují? Jsou bohatým zdrojem flavonoidů, provitaminu A, vitaminů C a skupiny B, minerálů, silic, rozpustné vlákniny a dalších bioaktivních látek. Patří k silným antioxidantům, což z nich činí vynikajícího pomocníka v prevenci civilizačních chorob včetně onkologických. 

Významně se podílejí na ochraně před kardiovaskulárními onemocněními: posilují srdeční sval, rozšiřují cévy, přispívají ke snížení krevního tlaku i cholesterolu, pomáhají brzdit rozvoj aterosklerózy. 

Kromě toho podporují látkovou výměnu a vylučování, jsou vhodné při anemii, působí protizánětlivě, doporučují se jako součást prevence močových, žlučových a ledvinových kamenů.

Čaj z listů jahodníku sice není taková pochoutka jako červené jahůdky a pokrmy a nápoje z nich, ale pomáhá při nervozitě, bolestech hlavy, prochladnutí, chudokrevnosti. Určitě si tedy na zimu nějaké listy usušte. 

A pozor, jahody se dají využít i jako zcela bezpečné a navíc chuťově lahodné afrodiziakum: prokrvují totiž pohlavní orgány a pánům ještě k tomu pomáhají zvýšit hladinu testosteronu. Takže sekt s jahodami během romantického večera určitě přispěje k úspěchu následující dlouhé sladké noci.

Může se stát, že u někoho – zejména u dětí –  vyvolá konzumace čerstvých jahod kožní reakci, takzvanou kopřivku. Nejde o pravou potravinovou alergii a potíže většinou rychle samy odeznějí.

Recept na domácí jahodový džem

Potřebujete: 1 kg jahod, 1 kg cukru, ovocný pektin, 1 až 2 hrsti čerstvé meduňky, podle chuti případně i víc. 

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Připravte si na zimu domácí jahodový džem a uzavřete si tak léto do skleniček.

Jahody a meduňku omyjte a pokrájejte. Společně rozmixujte, přidejte cukr a ovocný pektin a důkladně promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3 až 5 minut. Ihned po odstavení plňte džemem čisté sklenice, zavíčkujte je, obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout. 

Jahodový džem, na který vám stačí jen ovoce, trochu cukru a citron, si můžete připravit podle receptu Romany Šafránkové, jejíž výrobky oceňují i v Británii.

Hana Primusová, Chvilka pro tebe

Jahodník obecný

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Jahodník obecnýFragaria vesca L.

Výskyt:

Jahodník roste na pasekách, mezích, slunných stráních a ve smíšeném lese.

Popis:

Vytrvalá bylina z čeledi růžovitých s bílými pětičetnými květy a trojčetnými dlouze řapíkatými listy, dorůstající 10 až 20 cm výšky.

Sbíráme:

Sbíráme listy i s řapíkem (květen – září)

Účinné látky:

Listy jahodníku obsahují třísloviny, organické kyseliny, vitamín C a minerální látky.

Použití:

  • Působí močopudně,
  • regulují tvorbu žluče,
  • staví průjmy
  • a hojí rány.

Léčivé jsou i plody pěstovaných a planých jahodníků

Plody – jahody:

jahody jíme čerstvé, vyzrálé a neslazené

  • při cukrovce,
  • překyselení žaludku,
  • chudokrevnosti,
  • revmatizmu,
  • na pročištění krve,
  • proti žlučovým kamenům ,
  • ledvinovým kamenům,
  • močovým kamenům;

slazené s mlékem nebo smetanou

  • na posílení nervů,
  • na posílení srdce
  • a při nedostatku vitamínu C.

Čaj (nálev):

Pijeme 2 šálky denně při

  • chorobách jater,
  • chorobách ledvin,
  • při revmatizmu,
  • horečnatých onemocněních
  • a na pročištění krve.
  • Zevně při
  • Podobné i pročišťující účinky mají i listy ostružníku a maliníku.
  •  – 2 lžičky řezaného sušeného listu nebo listu, květu a kořene – na 1/4 vody.
  • Povaříme 10 minut a necháme 15 minut ustát.

Denní čaj:

1 lžička jahodníkových listů na ¼ l vody – přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut ustát.

Lesní čaj:

  • 1 díl jahodníku (list),
  • 1 díl ostružiníku (list)
  • 1 díl maliníku (list).

Listy necháme několik dní spěchované zavadnout, teprve pak dosušíme. 2 lžičky na ¼ l vody – přelijeme vroucí vodou a necháme vychladnout. Pijeme naráz nalačno a večer po jednom šálku.

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Jahody

07. Šťáva z bobulovin

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře.

Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky.

Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.

Umí vyléčit rány i vybělit zuby. Co všechno dokážou jahody

Na mnoha místech České republiky si lze v těchto dnech nasbírat vlastnoručně jahody. Plody se mají sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo k večeru, kdy jsou nejaromatičtější, a ukládat tak, aby se nezapařily. 

Jahody jsou nenápadnou českou superpotravinou. To, že mají schopnost bělit zuby a zesvětlovat pigmentové skvrny a používají se proto i v kosmetickém průmyslu, se příliš neví. Lidoví léčitelé ale dobře vědí, že jahody příznivě působí při vysokém tlaku, dně, chorobách jater, artróze a revmatizmu.

Jahody obsahují vysoké množství vitamínů, takže jsou účinným prostředkem na posílení imunity, kyselina ellagová napomáhá v prevenci rakoviny, beta karoten působí příznivě na zrak, pleť a regeneraci sliznic. Obsahují také vitamín A, menší množství vitaminů skupiny B a E, K a kyselinu listovou.

Knedlíky plné afrodiziaka

Díky červenému barvivu patří k předním přírodním antioxidantům, podporují odvodňování a detoxikaci organismu, působí na krvetvorbu, nervovou činnost a zejména v kombinaci se šampaňským jsou považovány za výborné afrodiziakum. Jejich schopnost zlepšovat sexuální výkonnost obou pohlaví se připisuje vysokému obsahu zinku v semínkách. 

Jahody také snižují hladinu cholesterolu, zlepšují trávení a díky značnému množství lehce stravitelné vlákniny a nízkému obsahu cukru jsou vhodné i pro diabetiky.

Zmírňují horečku, doplňují v organismu vodu, proto se doporučují v případě nachlazení a respiračních onemocnění, jsou vhodné při léčbě močových a žlučových kamenů, čistí střeva a pomáhají při zácpě.

Vyšlechtěné odrůdy jahod zahradních nemají tak silné léčivé účinky. Obsahují nicméně důležité minerální látky a třísloviny.

V kuchyni se používají především čerstvé plody, vynikající jsou v ovocných salátech, do krémů, pěn a želé. V létě se z jahod připravují studené polévky, přelivy a omáčky. Vyrábí se z nich zmrzliny, dřeně, koktejly, marmelády, šťávy, mošty, sirupy, ale také likéry nebo sekty. Díky výraznému aroma je jako příchuť najdeme v mnoha potravinových výrobcích.

I v kompotu a džemu si jahody zachovají téměř všechny živiny a účinné látky, ztrácejí jen vitamin C.

Jahody nejsou trvanlivým ovocem, je možné je krátce skladovat pouze v ledničce. Pro pozdější spotřebu je vhodnější je mrazit nebo kompotovat. I v kompotu a džemu si zachovají téměř všechny živiny a účinné látky, ztrácejí jen vitamin C. Nicméně plody mohou vyvolávat u některých lidí alergické reakce, proto se nedoporučují kojícím ženám a opatrnost bude vhodná také u malých dětí.

Ani listy nazmar

Z jahodníku se od května do září sbírají listy i s řapíkem a suší se na dobře větraných místech v tenké vrstvě ve stínu. Uchovávají se v dobře uzavřených nádobách v suchu a ve tmě. Nálev se používá při léčbě průjmů a k výplachům při zánětech dásní. Zevně slouží jako obklad na krvácející hemoroidy a zanícené rány. Nahradí i pravý čaj, často se míchá s listy maliníku.

Jahody v přírodě sbírali podle archeologických nálezů už naši předkové v mladší době kamenné. První dochované zprávy pocházejí ze starověkého Řecka, kde se nejen pěstovaly, ale užívaly i k léčení. Ve středověku bychom je našli především v klášterních a zámeckých zahradách.

Velkoplodé jahody se poprvé objevily v 18. století na francouzském dvoře a jejich různé kultivary se pěstují dodnes. Jahoda je vytrvalá bylina, která snadno zakořeňuje. V zahradě se jí daří v trávě a pod stromy, na slunném či polostinném stanovišti.

Zahradní jahody se dělí na jednouplodící, stáleplodící a měsíční čili šlechtěné lesní jahody.

foto: Profimedia

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Tajná spiknutí okolo celebrit nejsou až tak nová. To první se objevilo na sklonku…

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Loni v létě zaplatil jeden britský turista na Sardinii pokutu 1 032 eur, když byl…

Jahodník obecný (Fragaria vesca)

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Jahodník obecný patří do čeledi růžovitých (Rosaceae). Je to vytrvalá bylina s šikmým a hnědě zbarveným oddenkem, z kterého vyrůstá přízemní listová růžice. Listy jsou řapíkaté a trojlaločnaté. Plody, jahody, jsou drobné žlutohnědé nažky sedící na zdužnatělém květním lůžku.

Budete mít zájem:  Koronavirus – záhada, která zabíjí na dovolené

V době zralosti jsou snadno oddělitelné od číšky, na níž jsou nazad ohnuté kališní lístky. U nás roste na okrajích lesa, na pasekách či mezích nebo travnatých stráních. Je rozšířen po celé Evropě a Sibiři a v plané formě se vyskytuje v podstatě na celém světě.

Jahodníků existuje celá řada druhů, sám jahodník lesní bývá zaměňován s jahodníkem vyšším (truskavcem) či chlumím (trávnicí). Průmyslově získávané plody jsou získávány z jahodníku, které jsou převážně kříženci jahodníku virginského a chilského.

Ovšem z farmaceutického hlediska nemají význam, nejsou v nich obsaženy účinné látky jako v jahodníku obecném.

K nejvýznamnějším účinným látkám patří třísloviny, flavonoidy (rutin a quercetin), sliz, vitamín C (kyselina askorbová) a silice s citronovou vůní. Jako léčivá droga se sbírají mladé listy s krátkou částí řapíku. Mají trpkou, slabě slizovitou a nahořklou chuť.

 Má svíravý a slabě protizánětlivý účinek. Tento efekt lze využít například při střevních chřipkách či průjmech, rovněž také při nemocech ledvin a močových cest. V kombinaci s listy maliníku a ostružiníku se používá jako náhražka pravého čaje.

 Zevně se dá použít jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny.

I když jsou listy léčivá droga, je třeba se zmínit i o plodech. Plody jahodníku známé též jako lesní jahody obsahují větší množství kyseliny salicylové a další organické kyseliny a rovněž cukry, vitamin C, aromatické látky, pektiny a třísloviny.

Sběr lesních jahod dnes vytlačilo pěstování zahradních odrůd, které nedosahují chuťových a aromatických vlastností lesních jahod. I když nejcennější jsou v čerstvém stavu, velice výživné a chutné jsou i upravené.

Již dlouho z nich hospodyňky připravují marmelády, džemy, kompoty, šťávy, víno apod.

V lidovém léčitelství se lesní jahody používaly jako slabě močopudný prostředek, především hlavně v čerstvém stavu při skleróze, vysokém krevním tlaku, ledvinových kamenech, revmatismu a dalších nemocech. Po konzumaci většího množství může u citlivých osob (často např. u dětí) vyvolat kopřivku, svědivku nebo jiné alergické příznaky.

Léčivý jahodník: Lesní jahůdky jinak, než je znáte

Jahodník obecný (latinsky Fragaria vesca) neboli lesní jahoda je hojně rozšířená bylinka, která roste především na lesnatých stráních. S úspěchem si ji můžeme pěstovat i na zahrádkách či balkónech.

Jahodové listy a jejich účinky na zdraví – na co jsou dobré?

Listy jsou cenným zdrojem tříslovin, flavonoidů, vitamin C, draslíku, silice, kvercitrinu a kvercetinu.

Plody zase pektinů, organických kyselin, antokyanů a aromatických látek.

Léčivé účinky jahodníku

  • Listy jahodníku mají silný močopudný účinek, velmi dobře pomáhají při rozpadávání a vylučování močových kamínků, zlepšují metabolismus kyseliny močové.
  • Dále posilují cévní stěny a snižují tak jejich lámavost, uklidňují nervovou soustavu, zpomalují rytmus srdce, snižují krevní tlak, cukr i cholesterol, pomáhají při střevních problémech a celkově tonizují celý organismus.
  • Zevně můžeme listy jahodníku používat jako doplňkovou léčbu kožních neduhů.

Domácí příprava jahodníku

Nejvíce léčivých látek má v sobě list, který můžeme sbírat od dubna do konce září. Léčebně se ovšem využívají i malé jahůdky.

Pozor, jahodník obecný není běžně pěstovaný jahodník zahradní!

Jak můžeme jahodník zpracovávat? Listy jahodníku můžeme používat čerstvé, usušit, zamrazit či naložit do alkoholu, vína či oleje.

Jahodníkové listy mohou užívat i malé děti, těhotné a kojící ženy.

Jahodníkové receptury

Jahodníkový čaj

  • Potřebujeme: 2 lžičky listů jahodníku, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Listy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a můžeme popíjet.

Jahodníkové kapičky

  • Potřebujeme: 2 lžíce listů jahodníku, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Listy zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 20 dnů.

Jahodníkový obklad (na ekzémy, lupénku)

  • Potřebujeme: 6 lžic listů jahodníku, plátýnko
  • Postup: Listy nasekáme paličkou, vzniklou směs přiložíme na postižené místo, zabalíme plátýnkem a vše necháme 30 minut působit. Tuto proceduru provádíme denně po dobu týdne.

Dětský čaj (pro děti od 6 měsíců)

  • Potřebujeme: půl lžičky listů jahodníku, půl lžičky květu lípy, půl lžičky květu bezu, 2 dl vroucí vody
  • Postup. Bylinky smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme podávat.

Lesní čaj

  • Potřebujeme: 1 lžičku listů jahodníku, 1 lžičku listu ostružiníku, 1 lžičku listu maliníku, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Všechny uvedené listy smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet.

Lesní likér (regeneruje organismus)

  • Potřebujeme: 2 lžíce listů jahodníku, 2 lžíce listů maliníku, 2 lžíce listů ostružiníku, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a užíváme 1× denně štamprli.

Jahodník koupíte i v lékárně

Jahodník je pro své léčivé vlastnosti, lahodnou chuť i vůni součástí mnohých bylinných čajů a směsí.

Již malým dětem lze podávat některé čaje, například Krtečkův čaj Krtkova zahrádka, Čajánek jablíčkový nebo Megafyt Dětský čaj jahoda a borůvka, i když jahodník přímo v názvu najdeme jen sporadicky.

Výjimkou je Krtečkův čaj Na imunitu s jahodníkem, ale ani v tomto čaji nepředstavuje jahodník základní surovinu. Směsi obsahují plody či listy jahodníku coby doplněk dalších bylin.

Dětem je určený také instantní nápoj Čiperka ovocný s extrakty z jahodníkového a maliníkového listu.

Jahodník nalezneme rovněž v čajích pro dospělé, ať již těch určených pro běžné pití (například Megafyt Ovocný Jahody a granátové jablko), nebo s léčivým efektem. Je součástí čajů na prostatu a močové cesty (např. Prostat tea Dr. Popov, Stop písek Dr. Popov ad.).

Čaji možnosti využití jahodníku nekončí, je přítomný třeba v sirupu na povzbuzení Kitl Životabudič i v tabletách pro očistnou kúru cévního systému PM Elixír cévní.

Bylinný čaj Kardian 50 g

Složení: jahoda, malina, petrklíč, srdečník, řebříček, rozmarýn, oliva, jablečník, třezalka

Jahodník obecný – Fragaria vesca Na léčebné účely používáme výhradně lesní jahody, všechny zahradní odrůdy jsou na léčebné účely nevhodné (bez účinku). Jahodový čaj je nejen lahodný a chutný, ale i mimořádně zdravý. Obsahuje železo, proto pomáhá při chudokrevnosti.

Léčí také mnoho dalších nemocí – průjmy, cévní problémy, hemoroidy a zánětlivá onemocnění. Je mírně močopudný, rozšiřuje tepny, snižuje krevní tlak, zlepšuje látkovou přeměnu, zpomaluje rytmus srdce a posiluje nervovou soustavu.

Můžeme ho užívat neomezeně, patří k nejdůležitějším zdravotně preventivním rostlinám.

Každý, kdo si chce uchovat zdraví, by měl místo kávy nebo sladkých nápojů pít co nejčastěji jahodový čaj s troškou medu, který je výborný i samostatný, ještě lepší v kombinaci se šípky, listy borůvky, maliny nebo ostružiny.Zdroj: Zdravý život s babiččinými bylinkami, Dionýz Dugas, 2004

Malina: MALINY obsahují mnoho vitaminů a značné množství biotinu, nazývaného také vitaminem H nebo vitaminem krásy, který zjemňuje pleť, zlepšuje lesk a hustotu vlasů. Plody jsou nejen chutné, ale také zkrásníme. Velmi dobře se projevuje účinek malin po nemoci, léčbě antibiotiky.

Pokud chcete pročistit organismus, doporučuje se 1-3 dny nepřijímat žádnou potravu, jen lehké ovoce, zeleninu, šťávy a čaje. K tomuto účelu jsou maliny velmi vhodné. Léčebně maliny pomáhají při poruchách zraku a šerosleposti, zmírňují menstruační krvácení, prospívají ledvinám, močovému ústrojí a snižují teplotu.

Listy maliníku podporují trávení, stimulují vylučování žluči, jsou vhodné při žaludečních kolikách a katarech, mají močopudné účinky. Maliny mají protizánětlivé účinky, posilují cévní stěny a hlavně celý imunitní systém. Zevně léčí různé kožní neduhy. Používá se jako kloktadlo urychlující hojení zánětů v dutině ústní.

Poslední tři měsíce před porodem se doporučuje k uvolnění svalů dělohy a ulehčení porodu. Plody jsou ovocem, kterého se těžko přejíme, maliník však ani ve formě čaje nemůže způsobit žádné těžkosti.

PRVOSENKA JARNÍ, lidově také petrklíč svým účinkem rozšiřuje skupinu jarních rostlin působících na dýchací orgány. Obsahuje látku saponin, která ředí hleny v průduškách a plicích, tím ulehčuje odkašlávání. Uvolňuje hleny, léčí chřipku, prochlazení, astma, pomáhá proti suchému kašli.

Její další dobrou vlastností jsou uklidňující účinky, proto se používá při neuróze, stresu, nespavosti, migréně a působí jako mírné srdeční tonikum. Samostatně se tato droga nepoužívala, protože může vyvolat až zvracení.

Květy prvosenky jsou častou přísadou do inhalačních směsí, bylinných koupelí pro nervově nemocné, při revma, mrtvičce a dalších nemocech, při kterých se uplatní její schopnost uklidnit organismus zevně.

Srdečník Obecný – Leonurus cardiaca Srdečník je stará léčivá rostlina původem ze Sibiře. Tam vznikla jeho tradice jako léku na nemoci srdce, která mu dala i název.

Budete mít zájem:  Přírodní zdroje kolagenu – ve kterých potravinách ho najdete?

Ten je i dnes úplně podstatný, neboť pozdější výzkumy potvrdily, že rostlina je výborným lékem na všechny nemoci srdce, především ty, které souvisejí s vysokým krevním tlakem. Účinné látky srdečníku dobře přecházejí do alkoholu, proto se doporučuje jeho používání ve formě tinktury.

Čaj pomáhá při slabosti a poruchách srdečního svalu, tiší bolesti srdce a léčí anginu pectoris. Zvětšuje diastolu (dobu plnění srdeční komory krví) a snižuje tepovou frekvenci srdce. Druhé, neméně důležité použití srdečníku v bylinkářské praxi souvisí s jeho výraznou schopností uklidňovat organismus.

Blahodárně působí na nervovou soustavu, proto je ve spojení s prvním účinkem prvotřídním lékem při srdeční neuróze. Jeho dobrého působení na nervovou soustavu se využívá i při neklidu v klimakteriu, při nervozitě, úzkosti, migréně, bolestech hlavy, přepracovanosti a srdečních potížích způsobených zvýšenou činností štítné žlázy.

Velmi uklidňujícím účinkem na celý organismus je srdečník podobný kozlíku, v některých případech dokáže být ještě silnější. Léčivé účinky srdečníku se dobře uplatňují při nemocech štítné žlázy a prostaty. Doprovodným znakem jeho používání je – příznivý vliv na trávicí soustavu.

Jako u většiny léků na srdce, i u srdečníku musíme být opatrní, poradíme se s odborníkem, zvýšíme pozornost při dávkování, neboť se může chovat jako mírně jedovatý, hlavně při samostatném užívání. To je také důvod, proč je jeho užívání úplně zakázáno v těhotenství. Zdroj: Zdravý život s babiččinými bylinkami, Dionýz Dugas, 2004

ŘEBŘÍČEK má schopnost léčit řezné a bodné rány. Obsahuje hořčiny, třísloviny, minerální látky a především éterický olej, který působí antispasmaticky, protizánětlivě a antibakteriálně. Stahuje, vysouší a léčí všechny rány, zevně i vnitřně.

Má takový desinfekční účinek, že nejlépe ze všech rostlin zastavuje krvácení a hojí čerstvé rány, proto je zvykem nazývat jej rostlinou vojáků a dřevorubců. Na ránu pokrytou gázou se přiloží čerstvá pomačkaná nať, pod kterou se zastaví krvácení, rána se velmi rychle zahojí a zacelí.

Zvenčí se aplikuje při menstruačních potížích formou přidáním odvaru do koupelové lázně a při zánětových onemocněních kůže (popáleniny, vředy, ekzém, vyrážky, popraskaná a mastná pokožka) a sliznic. Vnitřně se řebříček začal používat od 18. století. Čaj zlepšuje trávení.

Díky tomu, že pročišťuje trávicí trakt, přispívá ke zdravé pokožce, protože pupínky a jiné kožní problémy jsou často důsledkem zanesených střev. Podporuje činnost jater a žlučníku, pomáhá při žaludeční a střevní neuróze, uvolňuje žaludeční křeče, zastavuje průjem a odstraňuje nadýmání.

Čistí krev, čímž prospívá při akné a jiných kožních nemocech a snižuje krevní tlak. Léčí astma, mírní kašel, reguluje menstruaci. Má močopudné účinky a léčí záněty močového ústrojí. Při pálení žáhy stačí vypít šálek tohoto čaje. Jako kloktadlo se používá při zánětech v dutině ústní a při zápachu z úst.

  Řebříček je lepší užívat ve formě bylinných směsí, samostatně při delším užívání může být až nebezpečný. Nedoporučuje se lidem, kteří mají nízký tlak, protože tlak snižuje. Čaj nepijte dlouhodobě. Není vhodný pro těhotné a kojící ženy. Vhodná je týdenní kůra, dva šálky denně.

Rozmarýn lékařský – Rosmarinus officinalis Je výjimečný v tom, že jako jedna z mála rostlin zvyšuje krevní tlak. Přitom má příznivý vliv na zdravotní stav, uklidňuje a mírní nervové vyčerpání. Zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách a pomáhá při tzv. stařeckém srdci.

Tonizuje cévy, nervovou soustavu a celkově posiluje, proto je osvědčený v rekonvalescenci a geriatrii. K tomuto použití je nejlepší udělat rozmarýnové víno. Čaj z rozmarýnu má potopudné a močopudné účinky, uvolňuje větry a křeče zažívacího ústrojí.

Pomáhá také při ženských nemocech, upravuje menstruaci a léčí výtok. Rozmarýn nachází dobré uplatnění i zevně. Silný odvar slouží k čištění pleti, omývání ekzémů, jako obklad na rány, pohmožděniny a na výplachy ženských genitálií. Jako přísada do koupele oživuje údy po mrtvičce.

Pro svoji příjemnou vůni se přidává také do kosmetických výrobků a parfémů, oblíbený je v aromaterapii. Potírání pokožky rozmarýnovou tinkturou nebo olejem zlepšuje její prokrvení, pomáhá při svalových a nervových bolestech.

Při vnitřním užíváním rozmarýnu je překročení doporučených dávek nebezpečné, vůbec ho nesmějí užívat ženy v těhotenství.Zdroj: Zdravý život s babiččinými bylinkami, Dionýz Dugas, 2004

Oliva list Je výborným antioxidantem, chrání před volnými radikály, které mohou být příčinou nemocí, jako je infarkt nebo rakovina.

Oliva list, podporuje činnost srdce a udržuje zdravý cévní systém. Pozitivně ovlivňuje krevní tlak. Má protizánětlivé a antivirové účinky, je prevencí proti chřipce a nachlazení.

Posiluje imunitu, vitalitu a celkovou energii člověka. Zmírňuje alergie a chronickou únavu.

Jablečník obecný – Marrubium vulgare Hořká chuť jablečníku ho předurčuje k léčbě nemocí trávicího traktu. Je velmi dobrý na nemoci jater a žlučníku, podporuje tvorbu žluče, uvolňuje žlučové kameny, pomáhá při žloutence, posiluje činnost jater a zlepšuje chuť k jídlu, tvoří proto součást mnoha čajových směsí na tyto orgány. Jeho hlavním použitím je příznivý účinek na srdce. Účinně uklidňuje srdeční arytmii – vyrovnává nepravidelnou a zrychlenou činnost srdce, k tomuto použití se osvědčil v kombinaci s hlohem. Působí mírně a neškodně, takže ho můžeme užívat dlouhodobě. Čerstvá šťáva (jednu lžičku tři krát denně zapít vodou) čistí krev, léčí chudokrevnost a zastavuje průjmy. Jablečník má hormonální účinky, zmírňuje bolesti při menstruaci a odpradávna se doporučuje proti kašli, ale do průduškových čajů se moc nehodí díky hořké své chuti. Nať jablečníku, krátce povařená v trošce sádla, se může zevně přikládat na tukové vřídky, ztvrdlou pokožku, hnisavé a těžce se hojící rány.

Zdroj: Zdravý život s babiččinými bylinkami, Dionýz Dugas, 2004

TŘEZALKA obsahuje účinnou látku hypericin, která podporuje dýchání buněk, čímž zlepšuje látkovou přeměnu a prospívá všem orgánům těla.

Z léčebných možností jsou na prvním místě nemoci jater a žlučníku, žaludeční vředy, velké množství žaludeční kyseliny, poruchy močových cest a pomočování dětí.

Čaj z třezalky je velmi dobrý na nervy – uklidňuje, má příznivý vliv na psychiku, pomáhá se zbavit stresu, úzkosti, strachu, neurózy a nespavosti. Je dobrý i při srdečních nemocech, zlepšuje krevní oběh až do krevních vlásečnic, je vhodný při problémech v klimakteriu.

Třezalku raději užíváme v čajových směsích. Má totiž nepříjemnou vlastnost, která způsobuje citlivost na sluneční světlo, což se může projevit svěděním a zčervenáním pokožky. Proto se raději během pití samotné třezalky vyhněte slunění a neužívejte ji dlouhodobě a nezvyšujte dávkování.

Zpět

Jahodník obecný – Mojezdraví.cz

Jahodník obecný dává nejen lahodné, červené jahody, také pozitivně ovlivňuje léčbu cévních obtíží.

Jahodník obecný (Fragaria vesca) je víceletá, vytrvalá bylina. Rozmnožuje se vegetativně za pomocí přízemních šlahounů, které mají řapíkaté, trojčetné listy složené z lístků vejčitého tvaru.

Šlahouny samy zakořeňují, takže vznikají nové rostliny, které živí ta mateřská, až jsou soběstačné. Jahodník má oboupohlavné bílé květy s pětičetným kalichem s pěti korunními lístky. Každý květ má semeníky, které po opylení dozrávají v nažky.

Jedná se o plody, které jsou zapuštěné do dužiny jahody, která ovšem není plodem, jak se někdy mylně uvádí.

Účinné látky

Jahodník obecný obsahuje spoustu přínosných látek. Plody mají pektin, kyselinu salicylovou nebo třísloviny. V listech najdeme draslík, flavonoidy, silice, vitaminy A, B i C.

Použití

Rostlina se zpracovává celá. Z plodů a jahod se dělá řada studených pokrmů (saláty, smoothie, studené polévky), z listů a květů čaje. Dělají se také léčivé obklady.

Účinky na zdraví

Rostlina tlumí bolesti hlavy, podporuje trávení a napomáhá látkové výměně. Rovněž pomáhá při léčbě anémie, léčí záněty močových cest, hemeroidy a pozitivně ovlivňuje léčbu cévních obtíží. Mírní stavy při žaludečních potížích, stejně tak i průjmy.

Sezóna jahod vrcholí: Těchto 7 nemocí s nimi snadno porazíte

Výskyt

Jahodníku se daří na zahrádkách i v závěsných truhlících na balkonech, takže jej lze pěstovat prakticky kdekoli. V Evropě jej najdeme všude kromě jižního Řecka, dolního Povolží a oblasti kolem Egejského moře. Dále jej najdeme ve východní Asii, na obou kontinentech Ameriky i Afriky a na Novém Zélandu. V přírodě se rostlině daří v lese i na loukách.

Budete mít zájem:  Léky Proti Únavě - Diskuze?

Sběr

Sběr probíhá od května do září. Sbírají se listy i plody s dužinou. Listy sbírejte v době květu a sušte v tenkých vrstvách na stinných místech.

Domácí recepty

Odvar na kloktání dezinfikuje a zbavuje zánětů. Dvě lžičky jahodníku (sušeného nebo čerstvého listu, květu a kořene) povařte 10 minut ve 250 ml vody. Kloktejte dle potřeby.

Detoxikační nápoj skvěle pročistí vaši krev. Vezměte list jahodníku, list ostružiníku a list maliníku. Celkem by vám měly vyjít asi dvě čajové lžičky nasekané směsi, které zalijte vroucí vodou. Pijte nalačno ráno, případně i večer před jídlem.

Autor: Aneta Šimonková

Léčivá síla lesní jahody

Drobné červené plody nacházíme v létě v lese a na pasekách. Jahodník obecný, který známe spíše pod názvem lesní jahody, má lahodné plody a jeho listy i kořeny mají léčivé účinky, což je známé od pradávna.

Lesní jahody by měli jíst všichni, ale především diabetici a těhotné ženy. Rozmačkané plody jsou skvělé i jako pleťová maska. A čaj z listí jahodníku nám pročistí krev i střeva. A to není zdaleka vše, co lesní jahody dokážou.

Jahodník obecný (Fragaria vesca), jinak lesní jahoda roste planě na slunných pasekách, podél lesních cest, na loukách i v lese. Její příbuzní se stejně lahodnými plody jsou jahodník truskavec (Fragaria moschata) a jahodník trávnice (Fragaria viridis). Všechny lesní jahody průběžně kvetou a plodí od května do září. Jahodník upřednostňuje humózní, mírně vlhkou půdu a světlejší stanoviště.

Sběr a sušení drogy

Zralé plody sbíráme nejlépe dopoledne nebo podvečer, kdy mají nejvíce aroma. Konzumujeme je nejlépe čerstvé, ale můžeme je i konzervovat v podobě kompotů, marmelád a sirupů, mrazit je i sušit. Listy i s řapíkem, případně i květ, sbíráme šetrně v době květu tak, abychom nepoškodili celou rostlinu. Sušíme je v tenké vrstvě na větraném místě chráněném před přímými slunečními paprsky, případně v sušičce s teplotou nastavenou do 50 °C. Správně usušená droga má zůstat zelená, chuť má mírně trpce nahořklou, vůně chybí. Kořeny vyhrabáváme jen na přehuštěných místech, dobře je propláchneme a sušíme stejně jako listy. Uchováváme v uzavřených nádobách chráněných před vlhkem a světlem.

  • Obsah účinných látek
  • Jahodník obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, karoten (provitamin A), silice, fruktózu a glukózu, třísloviny, flavonoidy, pektiny, kyseliny citronovou a jablečnou, polyfenoly, z minerálů pak fosfor, železo, měď, chrom a mangan.
  • Léčivé účinky jahod

Lesní jahody a listy jahodníku patří k nejvýznamnějším antioxidantům. Také jsou lékem, u kterého nejsou známy žádné vedlejší účinky.

Mají protizánětlivý a antibakteriální účinek, v organismu regulují výměnu solí, podporují růst buněk, odvodňují, posilují kosti, vlasy, kůži a celý imunitní systém. Dále mají příznivý vliv na krvetvorbu, správné fungování metabolismu a tvorbu hormonu štítné žlázy, zvyšují libido.

Jahody podáváme při onemocnění diabetem (cukrovkou), dobré jsou i na překyselení žaludku, zlepšují funkci jater a žlučníku. snižují vznik infekcí

  1. Choroby a neduhy, které jahodník léčí
  2. * zlepšuje krátkodobou paměť (antioxidanty v jahodách)* rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak (plody a čaj)* snižují důsledky revmatismu, artritidy a aterosklerózy (obklady)* pomáhají při poruchách trávení, plynatosti, odbourávají škodlivé látky ve střevech, staví průjmy (čaj)* regulují tvorbu žluče, působí močopudně, léčí dnu (čaj)* omezují tvorbu ledvinových, žlučníkových a močových kamenů* dezinfikují rány, odřeniny, ekzémy, hemeroidy (obklady)léčí migrény a jiné bolesti hlavy (čaj) * pomáhá pří léčbě gynekologických onemocněních * zesiluje stahy děložního svalstva
  3. Využití v domácí kosmetice
  4. * pleťová maska z jahodové dřeně zmírňuje tvorbu vrásek, zpevňuje pleť* odvar z listů odstraňuje zápach z úst* odvar z listů i z kořenů zlepšuje kvalitu vlasů* plody i čaj jsou účinné při redukční dietě
  5. Příprava léku z jahodníku

* Čaj pro běžné pití: 1 čajovou lžičku sušených listů zalijeme velkým šálkem vroucí vody. 15 minut vylouhujeme. Pijeme podle chuti. Můžeme osladit medem, ochutit citronem.

* Léčivý čaj (odvar): 3 polévkové lžíce nadrobno pokrájeného čerstvého jahodníku nebo 2 polévkové lžíce sušeného listu vhodíme do půl litru vroucí vody, spaříme a necháme 20 minut vylouhovat. Pijeme 2x denně velký šálek.

* Směs čistící krev: 1 díl sušeného listu jahodníku, 1 díl sušeného kořene (nemáme-li, tak 2 díly listu), 1 díl listu maliníku. 1 díl borůvčí a 1 díl listu ostružiníku spaříme vroucí vodou a 15 minut louhujeme. Můžeme přidat i sušené lesní plody. Pijeme před spaním.

* Kloktadlo: do 250 ml vroucí vody vhodíme 2 polévkové lžíce sušeného jahodníku, vaříme asi 10 minut a necháme vychladnout. Scedíme a vlažným odvarem vyplachujeme ústa při zápachu, nebo kloktáme při bolestech v krku.

* Obklady: Obklady na zanícené či mokvající rány nebo na krvácející hemeroidy připravíme stejně jako kloktadlo. Do čistého vlažného odvaru namáčíme kousek plátna nebo gázu a přikládáme.* Jahodová kúra: tři dny jíme pouze lesní jahody (okolo 2 kg denně) a pijeme čistou vodu. Pročistíme si tak nejen střeva, ale i játra a cévy.

Jahodník obecný – Vareni.cz

Jahodník obecný, jinak také jahodník pospolitý, podzemek, červené jahody, zemská jahoda, zemnice. Většinou si každý z nás představí pod pojmem jahody velké plody jahodníku šlechtěného, který snad nechybí na žádné zahrádce. I když se jahodník obecný nemůže co do velikosti s tím ‚velkoplodým‘ srovnávat, co do vůně a chuti je jednoznačně lepší. A navíc má i léčivé účinky.

Popis

Jahodník obecný je vytrvalá bylina s větveným oddenkem, ze kterého vyrůstá přízemní růžice listů. Z jejich úžlabí vyrůstají dlouhé šlahouny, které mohou v místech uzlin kořenit. Z listové růžice vyrůstají květní lodyhy, zakončené vrcholíkatým květenstvím.

Květy jsou pětiplátečné, korunní plátky jsou čistě bílé, květní lůžko je vypouklé. Plodem je jahoda – vlastně souplodí drobných, hnědých až žlutohnědých nažek, které leží na povrchu zdužnatělého květního lůžka červené barvy.

Jahody jsou v době zralosti půlkulaté až vejčité, dosahují délky až 2 cm a snadno se oddělují od kalichu.

Sběr jahod

Jahodník najdete na pasekách, ve světlých lesních porostech, na loukách a stráních. Nejde vždy jen o jahodník obecný, u nás roste i jahodník chlumní – nazývaný travnice a jahodník vyšší – nazývaný ‚truskavec‘. I tyto druhy můžeme sbírat jak pro jahody, tak pro listy.

Sbíráme mladé listy, které uštipujeme s krátkou částí řapíku. Nejčastěji sbíráme v době květu. V tomto období můžeme sbírat i ‚nať‘ – listy s nakvétajícími květy. Sušíme je n větrném místě, ve stínu. Umělým teplem sušíme do teploty 50°C. Správně usušené listy se drolí, mají příjemnou vůni.

Musíme je uchovávat v suchu a temnu, volíme pro ně dobře uzavíratelné nádoby.

Význam jahodníku obecného pro naše zdraví

Léčivé účinky mají plody, které jsou v lidovém léčitelství doporučovány jako prostředek slabě močopudný s příznivými účinky při vysokém krevním tlaku, ledvinových kamenech, skleróze, revmatismu, jaterních chorobách.

Proto se v některých zemích lesní jahody suší a uchovávají pro pozdější využití. Sušení je náročné, ale můžeme si pomoci hlubokým zmrazením plodů.

Čaje z jahodového listí se doporučují v období chřipkových epidemií, pro nemocné v rekonvalescenci.

Některé z možností zpracování jahod

Jahodový čaj ze sušených listů

V porcelánovém hrnku zalijeme drobně pokrájené listy vařící vodou a louhujeme je asi 10 minut. Scedíme a pijeme lahodný čaj.

Jahodová polévka vhodná pro děti

Mléko s cukrem, žloutky a škrobovou moučkou dobře rozmícháme a uvedeme pomalu za stálého míchání k varu. Jakmile začne mléko houstnout, dále nevaříme, odstavíme a necháme vychladit. Až dobře vychlazené podáváme. Místo cukru můžeme použít med.

Z jahod je možné připravit také krémy, zmrzliny, mléčné koktejly, kompoty, džemy apod.

Na závěr

Pokud jdete na jahody, vypravte se na ně k večeru, kdy jsou nejaromatičtější. A pokud vy nebo vaše děti trpíte ‚kopřivkou‘ z jahod, které je projevem alergické reakce organismu, nezkoušejte to se šlehačkou, napijte se raději mléka.

Foto: Profimedia

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector