I takhle se u nás zachází s masem

Pokud se necítíte na velké experimenty, můžete začít drobnými změnami. Zkuste snídani připravit ze surovin v BIO kvalitě. Co vlastně tato tři písmena znamenají? Zaručují, že produkty vznikaly podle principů ekologického zemědělství, které nepoužívá rizikové chemické látky.

V půdě ani krmivu pro zvířata – genetické modifikace plodin, antibiotika ani růstové hormony proto nepřicházejí v úvahu. Celý výrobní proces je zároveň důsledně kontrolován, od stavu půdy až po zpracování, a výroba má co nejmenší energetické náklady.

Když zkrátka hledáte jídlo, které je šetrné k přírodním zdrojům a životnímu prostředí, BIO je ta správná volba.

I takhle se u nás zachází s masem

Na čtyři porce potřebujete:

4 BIO párky
8 čerstvých BIO vajec
200 g BIO rajčat
8 ks BIO bílkovinového chleba
200 g BIO přepuštěného másla Ghí
4 g pažitky
sůl
pepř

Párky opečeme na přepuštěném másle Ghí. Vejce rozmícháme, přidáme sůl, pepř a připravíme míchaná vajíčka. Rajčata nakrájíme na půlky a opět je opečeme na másle, klidně ve stejné pánvi. Bílkovinový chléb opečeme nasucho. Na talíř podáváme vajíčka, nahoru přidáme opečená rajčátka. Posypeme nasekanou pažitkou. Na talíř přidáme párky a opečený bílkovinový chléb.

Celý recept včetně foto postupu najdete zde.

Není vám jedno, co máte na talíři? Vsaďte na BIO potraviny, které vznikají podle principů ekologického zemědělství. Neobsahují chemické látky a s půdou i zvířaty se v chovu zachází co nejšetrněji. Takhle vypadá zodpovědné stravování!

I takhle se u nás zachází s masem

Bez lepku, zato s chutí. Gluten-free produkty jsou dnes tak propracované, že si snadno můžete sestavit celý bezlepkový jídelníček.

Den začněte například bezlepkovým chlebem s bezlepkovou pomazánkou, k svačině sáhněte po jáhlové kaši a k večeři vyzkoušejte bezlepkovou pizzu či těstoviny.

Pokud milujete pečení, nahraďte pšeničnou mouku kokosovou, pistáciovou nebo třeba pohankovou. Bezlepková strava dokáže být opravdu pestrá!

Zkuste gluten-free pomazánky od mycookingdiary.

Ať už toužíte po jednorázové změně, nebo se dlouhodobě vyhýbáte produktům živočišného původu, veganské pokrmy jsou příjemným zpestřením jídelníčku. Stačí klasické mléko nahradit tím oříškovým nebo třeba sójovým, místo masa používat tofu, seitan nebo tempeh.

Skvělým pomocníkem je rovněž lahůdkové sušené droždí, mezi vegany trefně označované zkratkou LSD – jeho chuť je totiž silně návyková. Pryč jsou časy, kdy bylo na českém trhu jen pár rostlinných produktů.

Dnes je nabídka opravdu široká: k dostání jsou veganské jogurty, steaky, zmrzliny, paštiky i majonézy.

I míchaná vajíčka můžou být veganská! Podívejte se, jak si je udělat podle Dewii.

Jíte vegansky? Podívejte se, jak doplňovat důležité látky

I takhle se u nás zachází s masem

Jedno jídlo, živiny na celý den. Ingredience jako chlorella, kelp nebo řeba psyllium dokážou divy. Už jedna čajová lžička kouzelného prášku nastartuje organismus a dodá vám pořádnou porci energie. Pokud zrovna cestujete a nemáte čas na dlouhé vaření, vyzkoušejte nutriční drinky, které nahradí plnohodnotné jídlo.

Co je to chlorella, kelp a psyllium?

Na čtyři porce potřebujete:

1 citron
4 lžičky chlorelly
2 banány
3 dl vody
2 manga

Mango oloupeme a okrájíme kolem pecky. Z banánu odstraníme slupku a nakrájíme ho na kusy. Z citronu vymačkáme šťávu. Do mixéru dáme mango, banán, citronovou šťávu, vodu a chlorellu. Pečlivě rozmixujeme na kaši.

Chlorellu můžete rovněž nahradit kelpem či psylliem.

Celý recept včetně návodu, jak jednoduše zbavit mango slupky, najdete zde.

V Globusu najdete vše, co potřebujete pro přípravu veganské, bezlepkové i bio snídaně. Stačí zajít do oddělení Zdravý svět – ať žijí nápadité snídaně! Spoustu další inspirace najdete tady.

I takhle se u nás zachází s masem

Kolik se plýtvá

????

Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Více než polovinu vyhodí domácnosti, 30 % se vyhodí při výrobě a zpracování, 12 % ve stravování a 5 % vyplýtvají velkoobchody a maloobchody.

Zdroj: Organizace pro výživu a zemědělství

????

Podle výzkumu MENDELU vyhodí obyvatel brněnského sídliště průměrně 37,4 kg jídla ročně. Samotní obyvatelé přitom dle svého úsudku odhadují jen 4,2 kg. Snížit plýtvání jídlem může každý z nás. Podívejte se třeba na naše inspirativní recepty.

Zdroj: Zpráva Evropské komise z roku 2016 a projekt Neplýtvej potravinami MENDELU

????

Lidé žijící v domácnosti ve větším počtu obvykle zacházejí s jídlem hospodárněji. Jednotlivci často nakoupí hodně jídla a nejsou schopni ho sníst.

Zdroj: Tristram Stuart: Uncovering the Global Food Scandal

????

V EU ročně ztratíme či vyhodíme potraviny v hodnotě neuvěřitelných 149 miliard eur. To je třikrát více než rozpočet České republiky na jeden rok.

I takhle se u nás zachází s masem

Zdroj: Evropská komise

????

To jsou odhady Sociologického ústavu AV ČR, podrobný průzkum v Česku neproběhl. V Británii by však podle jednoho takového výzkumu mohly domácnosti ušetřit v přepočtu až 25 000 korun.

Zdroj: Sociologický ústav AV ČR

????

Problém nastává ve chvíli, kdy se biologicky rozložitelný odpad ukládá spolu se zbylým komunálním odpadem na skládky. Jeho rozkladem bez přístupu vzduchu totiž vzniká kromě CO2 i metan. Ten je dvacetkrát intenzivnějším skleníkovým plynem než oxid uhličitý.

I takhle se u nás zachází s masem

Zdroj: Institut cirkulární ekonomiky

????

Celkem až 14 % Čechů nespotřebovává potraviny po uplynutí těchto dat. V EU se takhle ročně vyplýtvá 8,8 milionu tun potravin. Po skončení doby minimální trvanlivosti je přitom zboží obvykle zcela v pořádku a nemusí se vyhazovat. Termín „spotřebujte do“ značí, že jídlo už může být po datu zdravotně závadné, je proto lepší ho předem ochutnat a očichat. Přečtěte si víc.

Zdroj: Potraviny AV21, Sociologický ústav AV ČR

????

Podle Evropské agentury pro životní prostředí se v EU nejvíce vody za rok využívá právě v zemědělství. Na světě pak v zemědělství končí až 70 % veškeré spotřebované vody.

I takhle se u nás zachází s masem

Zdroj: Evropská agentura pro životní prostředí

????

Z toho většina vody (15 300 litrů) padne jen na vypěstování krmiva. Nejnáročnější na vodu je ale čokoláda. Ne jeden kilogram čokolády se při produkci a transportu vypotřebuje asi 24 000 litrů vody.

Zdroj: The water footprint of food

????

Tento způsob produkce jídla je nevýhodný, protože dochází k úbytku konzumovatelných surovin. Navíc zvířata sežerou velké množství sóji, kvůli jejímuž pěstování se kácí deštné pralesy.

Zdroj: Tristram Stuart: Uncovering the Global Food Scandal

????

V těchto číslech je zahrnuto nejen zemědělství, využívání půdy a její přeměna, ale i doprava, zpracování, skladování, balení, prodej, spotřeba a potravinové ztráty.

Zdroj: Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu

????

Mnoho z vyhozených druhů je vhodných k jídlu, ale nejsou považované za žádoucí. Na vině je také špatná rybářská politika. V Evropě má každý stát kvótu, kolik smí jednotlivého druhu ryb vylovit. Pokud loď překročí kvótu, musí nadbytek vyhodit do moře.

Zdroj: Tristram Stuart: Uncovering the Global Food Scandal

????

Během lovu ryb pomocí tažných sítí je průměrně vyloven jeden kilogram ryb na úkor 16 kilogramů dalších mořských živočichů, kteří nechtěně zahynou v pasti.

Zdroj: Tristram Stuart: Uncovering the Global Food Scandal

Záleží Vám na světě okolo, a proto si vážíte jídla a neplýtváte? Přihlaste se k odběru novinek od Zachraň jídlo

Jak grilovat maso na burger? Takhle se zaručeně povede

Jaké maso je na burgery nejlepší? Chystat na grilu nebo na pánvi? Jaké chutě zkombinovat a jak poznat, že máte propečeno tak akorát? Proč do něj dávat trochu sodovky a proč profíkové masem bouchají o prkénko?

Budete mít zájem:  Za Jak Dlouho Se Projeví Alergie Na Ořechy?

Nachystat zahradní burger party pro šedesát lidí? Není problém! O recept na karamelizovanou cibulku a pár tipů ohledně masa a přípravy burger party se tak ráda podělím i s vámi, ale rady poctivě sbírám i od zkušených kuchařů z českých burgráren. 

7 vychytávek, se kterými udělá burgery i začátečník

  1. Na burgery se hodí maso s vyšším obsahem tuku. Pokud ale musíte jako jednou já použít libové, např. zadní, zkuste do něj dostat tuk namletím trošky špeku, který předtím necháte lehce zmrznout. Je to důležitý, protože tuk je nositelem chuti.

  2. Do syrového masa udělejte uprostřed důlek palcem (pokud tam tedy nezapracováváte sýr nebo bylinkové máslo), protože střed má tendence se vyboulit a pak se hůř propéká.
  3. Při grilování maso NEMAČKAT, aby se dřív udělalo či aby se boule zmenšila. Všechna šťáva by vám utekla pryč.
  4. Všechny suroviny, např.

    zeleninu a housky, si připravte dopředu, po rozpálení grilu a hození masa na něj je to fičák.

  5. Promyslete dobře počet strávníků, abyste nepřecenili svoje schopnosti.

    Když dělám domácí bulky, vím, že zaberou dvě hodiny, ale že vlastně hodinu kynou, tak si zatím posekám cibuli, a když se karamelizuje cibule, vyrobím majonézu, pesto, omáčku.

  6. Když už musíte housky koupit, mrkněte po pekařstvích, kde hamburgerové bulky prodávají. Upřímně i obyčejná kaiserka je lepší než ten bakelitovej bilej puk.

  7. Nic není lepšího než perfektní opečený maso v nadejchaný domácí máslový bulce. Doporučuju udělat si jich víc a klidně je hned po vychladnutí zamrazit. Po rozpečení na ohni to pak pozná jen opravdový profík.

Nejlepší maso? Z krku!

Nejlepší na burger je krk. Díky tuku zůstane maso krásně šťavnatý. Nezapomeňte ale odkrojit tuhé blanky, není příjemné, když zůstanou mezi zuby. Já po umletí maso ještě projedu mezi prstama a každý tvrdší kousek odstraním.

Nebojte se, pokud nemáte rádi „tlustý maso“, po umletí se rozpustí v libovém a to právě způsobí šťavnatost. Jo a myslete na to, že čím vyzrálejší maso, tím lepší.

Zrání nebo staření masa umocňuje sílu hovězí chuti, není to jen trendy záležitost a mantra jídelních lístků.

Doporučuju nakoupit v osvědčeném řeznictví (bacha, to, že je to z řeznictví, neznamená, že zvířata nepochází z klasickejch obrovskejch dobytčáků; drtivá většina řeznictví vykupuje bourané maso právě z nich). Dobré řeznictví se pozná tak, že má maso ze svých (aspoň částečně) pasoucích se chovů nebo vykupují maso z jiných etických farem.

Když chci dobrý burgery a jednoduše, jak na to?

Pokud nemáte čas umlít maso, udělat housky, chápu to. Maso si nechte pomlít v řeznictví nebo kupte burgerové placky. Nedoporučuju ale zatavený polotovar, protože logicky maso musí zakonzervovat. Bývá v něm sůl a jiné stabilizátory. Za mě ale furt lepší než koupit vaničku v supráči, protože furt znáte původ a kvalitu masa. Myslete ale na to, že v mase už je sůl.

Sáhnout po pánvi nebo vsadit na gril?

Velkou porci není dobré grilovat na klasickém mřížkovaném grilu, riskujete, že se na mřížky přichytí, propadne a vám zbydou voči pro pláč. Pořiďte si roštík, který má menší mezery nebo klíďo kus lávového kamene, solnou desku (bacha na osolení, ona to maso osolí zvenčí) nebo grilovací pánev.

Co nejraději dávám do burgeru?

Klasický burger si nedovedu představit bez hovězího masa, máslové bulky, sýra, opečené slaniny, zeleniny, omáčky, případně chutney a majonézy.

Vyrobit domácí barbecue omáčku není nic těžkého, stejně jako domácí karamelizovaná cibulka. Jestli ale nemáte čas, sáhněte po něčem, co neobsahuje víc vody, cukru, stabilizátoru a barviv než primární suroviny.

Poznáte to ve složení tím, že procentuální obsah jde sestupně.

I takhle se u nás zachází s masem 399Kč Exkluzivně pro zákazníky Slevomatu Skončila

Tip: Zkuste omáčky od borců z jižní Moravy, kteří získali po celém světě řadu ocenění.  Co takhle barbecue omáčka se sušenými rajčaty, která získala loni 1. místo v americké soutěži The World Hot Sauce Awards, a je tedy nejlepší na celém světě?

  • A když pro hosty chcete nějaký netradiční tip?
  • Ráda si vychutnám i netradičního softshellovýho kraba v bulce s pikantní majonézou, grilovaný portobello žampion s modrým sýrem a pestem nebo falafel s mátovou jogurtovou omáčkou.
  • Existuje pravidlo, jak skládat/neskládat ingeredience na sebe?

Určitě by neměla bejt vynechaná možnost, aby se sýr rozpustil na mase. Pak bych volila postup spíš z logiky věci (aby po sobě suroviny neklouzaly) a aby to bylo estetický – takže když mám dvě zelený věci, tak je proložím něčím barevným.

Teplou omáčku nebo karamelizovanou cibuli bych dala na nebo pod teplej komponent. Bude chutnat líp než na studeným salátu.

Jo a ta zaražená špejle vprostřed není na ozdobu, drží všechny komponenty pohromadě, takže se při kousnutí burger nerozjede do všech světovejch stran.

Jak dlouho mám maso grilovat, aby bylo šťavnaté?

Správná doba pečení je mordor. Záleží na velikosti porce a šťavnatost není určená jen dobou pečení. Záleží na tučnosti (ideálně 15–20 %) a kvalitě masa. Maso byste měli jen lehce pomíchat, ale nezabít prátováním.

Dostala jsem úžasnej tip, zkuste přidat panáka sodovky (jeden panák na 1 kg masa). Maso pak bude křehčí a šťavnatější. Obecně platí opékat dvě až tři minuty z každý strany. Otočit se má jen jednou. Teplotu ale bez zkušeností neodhadnete ani časem ani omakem.

Doporučuju zainvestovat do teploměru, je to nejužitečnější věc koupená do kuchyně.

Jak maso na burgery ochutit? A co říkáš na vajíčko? Patří do masa na burgery?

Vajíčko??? Facku??? Děláme snad sekanou??? Co se dochucení týče, jsem zásadně pro sůl a pepř a zajímavý chutě doladit spíš ingrediencemi okolo.

Pokud už jste ale z klasickejch burgerů unuděný, přidejte chilli, uzenou papriku, bylinky, doprostřed zabalte nastrouhanej sýr, bylinkový máslo, lanýžový olej.

Bacha ale na to, že tyhle chuťovky maj tendence vytejkat ven a připalovat se, pokud se nezabalí pořádně.

Hele, proč kuchaři masem bouchají o prkýnko?

Bouchnutí masa se děla z jednoho prostýho důvodu. Vylučuje se tím bílkovina, která pojí maso. Když děláte třeba šunku, tak to maso v míse tak dlouho mísíte (prátujete), až začne pouštět takovej bílej šlem.

Ono se to pak spojí jak lepidlo a šunka drží u sebe. Není to ale podle mě vůbec potřeba. Ten burger bude držet dobře, když se s ním bude trošku jemnějc zacházet, tím křehčí a šťavnatější bude.

A pomůže ta zmiňovaná sodovka.

Co takhle pití? Zkuste fermentády i české limonády!

K největším gastro zážitkům v českých domácnostech bude ještě nějakou dobu vzhledem k vládním opatřením patřit domácí grilovačka na zahradě. A tak než hodíte maso na gril, nachystejte nápoje. Vyzkoušejte řemeslná piva, české limonády nebo fermentády.

Ferme… cože? Tyhle přírodní nápoje pro nás otestovala i foodblogerka Recepty dětem: „Pro mě jednoznačně objev! Už po prvním ochutnání nám bylo doma jasné, že u jedné sklenice to jen tak neskončí. O co se jedná? 100% přírodní fermentáda vzniká svrchním kvašením. Jde o nealkoholický nápoj, protože obsah alkoholu do 0,5 % je stejné jako u známých nealko piv. Určitě vás potěší také to, že má v sobě minimum cukru a místo toho dost vitamínu C a B, doplňuje foodblogerka Gábi.

Nápoje se chladí, ale počkat! Nezapomenout na karamelizovanou cibulku…

Karamelizovaná cibulka: recept, jak na to

U karamelizovaný cibulky je důležitý, jestli ji na burger budete dávat teplou nebo studenou. Pokud teplou, tak na hromadě másla pomalu táhněte a míchejte na měsíčky nakrájenou cibuli se snítkou rozmarýnu nebo tymiánu. Když už má konzistenci, že se táhne jako vlasy, přidejte trochu balzamika a soli. Proces se urychlí přidáním cukru, ale při troše trpělivosti to není třeba.

Pokud dáváte karamelizovanou cibulku zastudena, nedělejte ji na tuku, nechává to nepříjemnej film na patře. Takže cibuli vaříme dlouho v trošce tekutiny – vývaru, balzamika, vody atd. A micháním ji dovedete k tý karamelový konzistenci, tekutina se musí skoro vždycky nechat skoro úplně vyvařit.

Ale ne zas tak, aby se to připeklo a dycky tekutinu přilít. Potřebujete taky o dost víc cukru, aby karamel zvýšil teplotu a tím pádem vytvořil konzistenci, co udělá jinak tuk. Já KaraCíbu zbožňuju, perfektně mi sedí ke slanině, k sýru (hlavně modrýho typu). Nedala bych ji k asijským ani italským chutím – tzn.

pesto, sušený rajčata, mozzarella.

Suroviny na burger aneb recept na zaručený úspěch

Než uspořádáte burger party, dobře si rozmyslete následující 4 věci: kolik peněz chcete do burgeru investovat, kolik času a jaké podmínky na přípravu máte. A myslete i na to, jaké preference a případně alergie mají vaši strávníci.

Nejsem zastánce nakupování nejdražších potravin, abych dokázala sobě nebo ostatním, že na to mám a že je to nejlepší. Není to pravda.

Na druhou stranu nekoupím hotové mleté hovězí ve vaničce v supermarketu a v pytlíku nasázené bulky bakelitové chuti a s trvanlivostí delší než poločas rozpadu žvýkačky v přírodě.

Nejsme kravičky, máme jen jeden žaludek, abychom do něj posílali odpad. Tak si udělejte radost a pošlete do pupku peckovej kus jídla. 

Lidé se děsí nákazy, v masně v Prachaticích takhle zacházeli s masem

Obchody s potravinami sice zůstaly otevřené, musí ale pravidelně dezinfikovat prostory obchodu i košíky pro zákazníky, nakupujícím poskytnout rukavice a dezinfekci a zajistit, že budou dodržovat rozestupy. Lidé se obávají nákazy, mnozí raději ani nenakupují nebalené potraviny, co jde, doma omývají.

O to více v takové době šokuje video, které se objevilo na sociálních sítích. Bylo pořízeno v prodejně Maso Zeman v Prachaticích. Je na něm zachycena dvojice zaměstnanců, kteří se holýma rukama dotýkají masa, hrají si s ním a záměrně ho osahávají a pak ho vrátí na pult mezi další zboží.

Nechutné záběry se šíří mezi uživateli a vyvolávají v čase pandemie oprávněné obavy. Záběry ovšem nemusejí být aktuální, prodavači nemají ve videu žádné rukavice ani ochranné roušky, které jsou nyní vyžadovány.

To potvrdila i Nikola Vlastníková z marketingového oddělení společnosti Zeman maso-uzeniny, o jejíž prodejnu šlo.

„Událost ve videu zachycená se měla odehrát na podzim roku 2019, po skončení provozní doby prodejny,“ potvrdila naší redakci.

„Zároveň děkujeme za možnost vyjádřit se k této absurdní situaci, která v této již tak tíživé době pandemie je pro nás velmi zdrcující,“ dodala k nešťastnému načasování zveřejnění nahrávky.

„Chování zaměstnanců na nahrávce je zcela neakceptovatelné. Ihned jsme prověřili okolnosti vzniku nahrávky a zjistili jsme, že zaměstnanci, kteří takto s masem manipulovali, byli brigádníci, se kterými byl již před zjištěním existence nahrávky rozvázán pracovní poměr z důvodu špatné pracovní kázně,“ doplnila k videu.

Podle prošetřování společnosti mělo jít ze strany brigádníků o legraci. „Tu považujeme za naprosto hloupou, příčící se nejen hygienickým pravidlům, ale i normálnímu zdravému rozumu a chápání,“ doplnila Vlastníková. Nahrávka byla pořízena personálem v době, kdy se z prodejny krátkodobě vzdálila její vedoucí, která by podobnému chování nepochybně zabránila.

Společnost nechápe, proč si ke zveřejnění videa vybrali právě toto, pro všechny tolik tíživé období.

„Neumíme v tomto okamžiku posoudit, zda se jedná o nejapný žert autorů videonahrávky, či o záměrné jednání, jehož cílem bylo poškodit pověst a jméno naší společnosti, případně o mstu za to, že jsme s těmito osobami ukončili pracovní poměr a při jejich opakované žádosti je nechceme zpět přijmout,“ vysvětlila Vlastníková.

Případ již řeší s právníky. „Připravujeme právní kroky proti osobám, které video natočily a účinkovaly v něm, včetně opatření v oblasti trestněprávní,“ dodala mluvčí společnosti.

„Ubezpečujeme zákazníky, že chování, které je na videonahrávce zachyceno, je excesem třech osob, nikoli běžným přístupem našich zaměstnanců.

Nezávadnosti potravin a hygienickým pravidlům při prodeji věnujeme dlouhodobě značnou pozornost, zvláště v současné době.

Vedle důsledného prošetření události na videonahrávce budeme činit opatření ke zvýšení kontroly dodržování pravidel manipulace s potravinami v našich prodejnách,“ vzkázala na závěr zástupkyně společnosti Zeman maso-uzeniny.

TN.cz

Pavel Šťastný

 Просмотр предыдущих комментариев…

Ester

No kdyby se s těmi psy zacházelo s úctou tak to prekousnu, my nejsme svatí, všichni víme jak tu někteří chovají slepice, krávy, prasata a koně.

Je mi špatně ze všeho, nelibi se mi to u nás, nelibi se mi to tam ???? maso jim, kupuji co jde u soukromníků, dáváme maso mezi přáteli a při nejhorším si ho koupím i v kaufu, je to hnusna doba pro ty zvířata.

Bylo by fajn uzákonit tresty za týrání a kontrolovat podmínky chování.

Lucie Zýmová

Tak v tomhle je bohuzel ekonomika neuprosna, pokud maj urady z turistu prachy, je jasny ze do toho budou kecat, a pokud chtej vietnamci turisty a prijmy s nima spojeny, budou muset ustoupit od nekterejch tradic a “civilizovat” se. Pochybuju, ze by napr.

v turecku bylo tolik turistu, kdyby vas na letisti narvali do hidzabu a v hotelu byste s*ali do diry v zemi. A tim nerikam, ze tenhle proces je spravnej.

Jen to, ze vetsina turistu jsou zhyckany pussy, ktery maj rady svoje pohodlicko a chtej videt jenom slunickovou stranku destinaci.

Bukovský Ludovít

souhlasím????????????

Dana Nekolná

Nam i vietnamska pruvodkyne rikala ze uz to velka cast vietnamcu neji a odsuzuje… otazka jestli to nebyla jen jeji socialni bublina

Šárka Müllerová

Naprosto souhlasím , neznáme cely příběh a nemáme právo zasahovat do žádné kultury. Učit se a přemýšlet je fajn….

Jana Fantová

Pokud je netýrají, ať je teda jí, i když je mi to odporné, ale některé zvyky, kdy se zvířata týrají nebo vraždí ohrožené druhy, do toho bych tedy kecala…

Tomáš Musil

Maso jak maso, pokrytci.

Jan Černohouz

Turisti u nás jsou zas šokovaný ze smaženého sýra ať si každý ji co chce, jinej kraj jinej mrav. Ten kdo byl nejdál v samošce za rohem pro 15 gothaje a grešláka bude tohle těžko chápat…

Lenka Vařilová

Ja souhlasim. Sice mi to rve srdce, ze někdo ve světe jí něco, co máme za domácí mazlíčky, ale je to úplně stejný, jako kdyby oni přijeli sem a spustili na nás, ať nežerem napr. krávy

Milan Navrátil

Ať si každý žere ve své zemi to, co mu chutná.Tečka

Filip Thomas Nalevajko

My tu jíme krávy, které jsou v Indii posvátné, takže asi tak.

Ida Šolc

Naprosto souhlasim, je to pokrytecke, taky tu nemame hromady Indu kteri nas nuti prestat jist hovezi ani araby co nas nuti prestat jist veprovy

Lesana Fox

Ja bych si nejprve zametla pred vlastnim prahem. Maso nejim 25 let, takze tak nejak vim, co rikam. A nikomu konzumaci masa neberu, kdyz mu chutna, at ho ji. Ale zametla bych si…

Veronika Klímová

Celkove by bylo svetu lidem lip kdyby lide alespon omezili spotrebu masa a chovali se ke vsem zviratum s citem a respektem,pokud si nedokazi maso odpustit uplne…!maticce zemi by se taaaak ulevilo..chranme vse slabe..

Josef Žižka

Mně nevadí, že jedí psi. Ale vadí mi, jak brutálně je zabíjejí.

Tomas Cmolik

Pokud někdo z vás nevymyslí, jak ze dne na den poslat půl obyvatelstva planety pod drn, tak nic nepomůže:) do 2 litrove láhve 3 litry vody nedáš:)))

Paulí Marková

Maso jako maso.

Zase Caitsy

V jiné zemi žerou psy a Češi se z toho můžou posrat ???? Klasika ????

Libor Kovařík

Obecně vzato, vše co se točí kolem zvířat určených ke konzumaci je na hraně humálnosti a mnohé je za hranou. Například humry hodí do vroucí vody za živa,atd. Ekologii to také neprospívá,skleníkové plyny, spotřeba vody,atd. Co s tím, přestat jíst maso plošně ? To se asi nepovede.

Pokud někdo loví divoká zvířata, v horším případě ohrožené druhy pro trofej, maso, ploutve,kly, atd., tak tam je třeba celosvětově striktně zasahovat a tvrdě trestat.

Pokud, ač se mi to v případě koček a psů silně příčí, je staletí zvykem tato zvířata konzumovat a jsou za tímto účelem chována, tak je to jejich kultura a my jim do toho nemáme co mluvit.

Karoli Pavloků

Zvíře jako zvíře. Jestli je to prase, pes nebo humr je úplně jedno. Když už lidi potřebují maso jíst, měli by se ke zvířatům chovat šetrněji a eticky. Ti pejsci trpí, stejně tak trpí i býci při několik tisíc km dlouhém převozu v náklaďáku nebo krávy ve velkochovech, ať už chovaných na maso nebo mlíko.

Oliver Dučák

nemam nic proti miestnym tradiciam, nakolko som velkym milovnikom masa, no nepaci sa mi ten sposob, akym v Azi zvierata usmrcuju…kazda koryst si zasluzi rychlu smrt a ani dravcce v prirode svoju koryst zbytocne dlho netrapia a zabiju ju tak rychlo, ako im ich moznosti dovolia…ak niekam cestujem, tak prirodzene respektujem zvyky inych ludi, aj ked ma mozu zo zaciatku sokovat..

Kateřina Špačková

Tak hlavně , že je v pořádku týrání prasat ve velkochovech. Kus prasete koupenýho na plastu pod fólií v Albertu je košér.

Tomáš Marák

ale kdyby indie apelovala na to, že tu máme přestat jíst krávy, tak se všichni svorně chytnou za ruce a v plamenném projevu se poserou až za ušima

Petr Hikari Souček

Kanibalům to také zakazovali i když to byla jejich kultura.

Ondřej Janča

Zas debata …. vegani uz dorazili? A prudej? 😀

Libuše Dostalová

Už vám někdo dal psa pečenýho a řekl že je to kus divočiny až potom?je më nablití když si vzpomenu ještě dnes

Niko La

Mně se způsoby, kterými Asiaté usmrcují a jak zachází se zvířaty velmi příčí. Pojídání psů se mi hnusí, lov trofejových a ohrožených druhů snad ani netřeba komentovat (toto se hlavně netýká zdaleka jen Asie).

Každopádně dřív, než bude kdokoliv soudit jiné země, měl by se snažit změnit situaci v ČR. Nemůžeme jiným kázat, že jsou krutí, když sami podporujeme chov slepic v klecích, nelidské zacházení s dobytkem a množírny psů…

Maso a živočišné produkty jsou (dle mého) nezbytnou složkou potravy, ale je jen na nás, jaký zdroj si vybereme a jakého chovatele podpoříme.

Hana Adamcová-Palatková

Jaký je rozdíl mezi prasetem,klokanem či psem?

Martin Peslo

nesouhlasím s Tebou Jakub Grmolenský, v japonsku loví delfiny ve velkem..s tím ty souhlasíš???!!!

Rostislav Klemeš

My zase jíme něco jiného co se nelíbí jim. Za první republiky byl i u nás pes jateční zvíře.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector