I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?

 

Ing. Hana Málková

V článku Zelenina – skvělý pomocník při hubnutí jsme si ukázali, jak nám může být zelenina při hubnutí či udržování váhy nápomocná. Jednoznačným závěrem je, že zelenina v našich jídelníčcích nesmí chybět, a to nejen při hubnutí.

Ovšem stejně jako každé jídlo, i zelenina může mít mnoho podob a leckdy se tak můžeme setkat i s takovou variantou zeleninového jídla, které nám může naše snahy o redukci hmotnosti mařit, a které do ukázkového zdravého jídelníčku tak úplně nepatří. Nebo by v něm alespoň nemělo figurovat příliš často.

Smažený květák

A začínáme klasikou v podobě smaženého květáku.

A ačkoliv v souboji smažený květák versus smažený sýr by květák jistě vyhrál, i přesto se jedná pokrm, který nám z denního doporučeného příjmu energie ukrojí pořádný kus – v takovém jídle přijmete zhruba 2000 kJ.

A to nezapočítáváme další energii v podobě přílohy a oblíbené tatarky. Jistě uznáte, že taková bomba vám zhubnout rozhodně nepomůže.  Navíc na takto sestaveném talíři nám chybí důležité bílkoviny.

Lepší variantou je květák vařený, dušený, nebo pečený v troubě. A zpestřit si ho můžete například nějakým jogurtovým dresinkem. Pokud budete chtít dodat i bílkoviny, tak si květák můžete zapéct v troubě s vajíčkem a sýrem, skvělý je i květákový mozeček.

Ani jakékoli jiné druhy zeleniny ve smažené podobě nejsou samozřejmě vhodnou volbou. Můžeme se s nimi setkat i v indické, japonské či vietnamské kuchyni, kde jsou oblíbené různé smažené zeleninové taštičky, závitky apod.

I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?

Grilovaná zelenina

Asi už se vám někdy stalo, že jste si v restauraci s dobrým úmyslem objednali grilovanou zeleninu a na talíři vám potom přistálo pár kousků papriky, cukety či jiné zeleniny utopené v oleji. Toto už bohužel záleží jen a jen na kuchaři a je to trochu sázka do loterie.

Pokud si však zeleninu ugrilujete sami a přidáte jen malé množství kvalitního oleje, tak se jedná o skvělý doplněk třeba ke kousku libového masa. Dejte však pozor, abyste zeleninu při grilování nespálili, kalorie navíc to sice znamenat nebude, ale je tu riziko vzniku škodlivých látek. 

I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?

Dušený špenát a zelí

Zelí a špenát mohou být rozhodně skvělou volbou a díky za ně v situacích, kdy mohou odlehčit i české klasiky v podobě vepřa knedla zela apod. Opět ale záleží na zvyklostech kuchaře a není výjimkou, že se setkáte se špenátem, kde je víc másla a smetany nežli samotného špenátu a se zelím, kde valnou část tvoří špek, slanina a mouka.

Rozdíly v energetických hodnotách takových příloh mohou být opravdu obrovské – od 100 kJ na 100 g, pokud zvolíte úpravu zcela „na přírodno“, až po 500 kJ na 100 g u zmiňovaných zahušťovaných variant připravovaných na tuku. 

I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?

Zeleninové krémy

Zeleninové polévky jsou skvělé, horší je to ale v situacích, kdy se do polévky přidá nemalé množství smetany, případně se zahušťuje moukou a na závěr se ještě polévka zjemní máslem.

A rozdíly mohou být opět velmi zásadní. Pokud si polévku připravíte jen pouhým rozmixováním vařené zeleniny, máte výsledek o cca 200 kJ na porci, pokud se bude jednat o smetanovou verzi, můžete v jedné porci přijmout i 1000 kJ.

Zeleninové quiche

Na zeleninové koláče neboli quiche můžete narazit čím dál tím častěji v různých bistrech či kavárnách. Nejčastěji se však jedná o koláč z listového či křehkého těsta, kdy se v případě obou variant jedná o dost tučný základ. Náplň pak většinou tvoří smetana v kombinaci s vejcem a tučným sýrem, takže energetická hodnota takové „svačinky“ hravě převýší celý oběd.

Na quiche ale zanevřít nemusíte! Stejně jako u naprosté většiny jídel je možné připravit si vhodnější variantu této dobroty. Těsto si připravte z celozrnné mouky nebo mletých vloček a malého množství oleje, jako náplň použijte větší množství zeleniny a například cottage sýr rozmíchaný s vejcem.

I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?

Zeleninové saláty

Možná se teď podivíte, co v takovémto seznamu takový klasický zástupce zdravého jídla, jako je zeleninový salát, vůbec pohledává. Není ale salát jako salát a i z něho lze udělat „kalorickou bombu“.

Nejde zde o zeleninu jako takovou, ale záleží především na použitém dresinku a ostatních přísadách, které salát obsahuje. Třeba i takový klasický Caesar salát se svým majonézovým dresinkem, smaženými krutony, parmezánem a slaninou není při hubnutí to pravé.

Energetická hodnota takového salátu se pohybuje většinou mezi 2000 – 3000 kJ na porci.

Pokud to lze, tak v restauraci číšníka poproste, jestli vám může dát dresink samostatně a vy sami se už potom rozhodnete, kolik a jestli vůbec si ho do salátu přidáte. A tučné přísady v podobě slaniny či krutonů můžete nechat na talíři. Pokud však vaše vůle ještě není tak vytrénovaná, abyste odmítnutí zvládli, opět poproste už při objednání, aby tyto přísady kuchař vynechal.

Častou přísadou v salátech jsou také sýry, bohužel většinou ty tučnější. Oblíbený je například salát s kozím sýrem, porce sýra většinou převyšuje 100 g, což se opět na výsledné energetické hodnotě značně projeví.

I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?

Zeleninové chipsy

Zeleninové chipsy se sice tváří jako zdravější alternativa klasických chipsů, ale co do obsahu tuku a energie jsou na tom ve většině případů úplně stejně jako chipsy z brambor, ne-li hůře.

To platí v případě chipsů smažených, výjimečně můžete narazit i na sušené zeleninové chipsy, které mají vhodnější složení. Pokud ale opravdu chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte raději po zelenině čerstvé.

Případně si můžete zkusit udělat domácí zeleninové chipsy v troubě, na jejichž přípravu použijete jen malé množství kvalitního oleje nebo je lze připravit i zcela bez oleje.

I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?

Večeři nezavrhujte, dejte si ji dvakrát

I salát může být kalorickou bombou. Nač si dát pozor?
Zdroj: Večeře ze Shutterstock
Budete mít zájem:  3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Večeře je důležitou součástí dne a rozhodně by se neměla vynechávat. „Už jen z toho důvodu, že tělo v noci regeneruje a potřebuje k tomu živiny,“ objasňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Večeře je méně vydatný oběd

Večeře by měla podle dietoložky hradit 20 až 25 procent celkového energetického příjmu. „Takže o něco méně než vydatný oběd,“ dodává. U dospělé ženy je doporučován denní energetický příjem 8400 kJ a pro muže 10 000 kJ. Je-li člověk v hubnoucím režimu, je příjem nižší, naopak vyšší bude u lidí při vysoké fyzické zátěži, například sportovců.

Nevynechávejte přílohy

Otázkou není, zda večeřet či nikoliv, ale co. „Častou chybou je, že lidé v dobré víře, že si tak uhlídají váhu, vynechávají přílohy. Dají si jen salát s masem. Ale i večeře by měla být kompletní.

To znamená, že má obsahovat jak sacharidy, tedy například rýži či pečivo, tak zeleninu a bílkoviny,“ říká Karolína Hlavatá. Vynechání příloh nedoporučuje ani strávníkům v hubnoucím režimu.

Je podle ní stokrát lepší dát si kopeček rýže, nebo dalamánek, než později čelit nočnímu hladu.

I se zeleninou můžeme chybovat

Co se týká množství zeleniny, není třeba se při její večerní konzumaci nijak zvlášť vyhýbat. „Orientačně i tady platí, že třetina talíře by měla být zelenina, třetina bílkoviny a zbývající třetina sacharidy,“ doporučuje dietoložka.

To nač bychom si měli ale dát pozor, jsou u nás zejména v létě velmi oblíbené zeleninové saláty bez bílkoviny. Má-li být salát večeří, musí obsahovat maso, sýr nebo vajíčko. Máme-li chuť spíše na vegetariánskou verzi, pak bychom měli přidat například tofu nebo luštěniny.

„Večeře bez bílkovin v žádném případě nejsou vhodné pro děti a dospívající,“ varuje Karolína Hlavatá.

Vitamíny jsou rozpustné v tucích, ale pozor na množství

Vitamíny A, D, E a K jsou rozpustné v tucích, a proto, má-li je tělo skutečně dostatečně vstřebat a zpracovat, je vhodné přidávat do salátů kvalitní rostlinné oleje. Jenže právě zde platí „dobrého po málu“. Budeme-li příliš velkorysí, byť zvolíme olej nejvyšších kvalit, může se časem i konzumace salátů neblaze projevit na naší hmotnosti.

„Chybou, kterou lidé nevědomky dělají, je, že do salátů lijí příliš mnoho oleje, a tím z lehkého a relativně dietního jídla vytvoří kalorickou bombu,“ upozorňuje dietoložka.

I zde je třeba o jídle přemýšlet a poctivě odměřovat. „Navíc, pokud dám do salátu sýr, maso nebo vajíčko, už není nutné do něj dodávat příliš oleje,“ radí.

Olej můžeme vynechat i tehdy, vylepšíme-li salát semínky či oříšky.

Druhé večeře jsou pro „sovy“

Druhé večeře patří ke zdravému životnímu stylu, ale nehodí se pro každého.

„Zásadní není, zda jednu nebo dvě večeře, ale pokud si hlídáme váhu, platí především pravidlo, že bychom měli poslední jídlo konzumovat zhruba tři hodiny před spaním,“ objasňuje Karolína Hlavatá.

Z toho vyplývá, že druhá večeře je určena pro lidi, kteří chodí pozdě spát. Podle dietoložky je vhodná i pro děti a především pro dospívající.

Stačí hrnek mléka, aby zahnal vlčí hlad

Druhá večeře je již spíše malou svačinou.

„Měla by mít menší podíl sacharidů, více zeleniny a bílkovin, případně jen bílkoviny, například bílý jogurt, tvaroh, sklenička kefíru či mléka a podobně,“ doporučuje dietoložka.

Mléčné výrobky jsou podle ní vhodné i proto, že vápník, který je v nich obsažen, se v noci lépe vstřebává. I z tohoto důvodu je takováto druhá večeře vhodná pro seniory, jako prevence osteoporózy.

Když se včas a dobře nenavečeřím

Co se stane, když vypudíme ze svého života večeře? Budeme mít hlad. Ti se slabší vůlí se pak při nočním plenění ledničky zbytečně přejí těsně před spaním. Ti odolnější půjdou spát hladoví.

Hlad pak naruší kvalitu jejich spánku, budou nespokojení, podráždění a stále v mírném stresu.

„To, co mnohem více než večeře ohrožuje naši tělesnou hmotnost, je večerní popíjení alkoholu,“ varuje Karolína Hlavatá.

Zeleninové saláty? Tohle do nich nedávejte, jinak nezhubnete

  • Myslíte si, že když si dáte zeleninový salát, je to pro vaše hubnutí ideální? Určitě ano, ovšem záleží, co do nich kromě zeleniny ještě přidáváte. Co by v nich rozhodně být nemělo, pokud chcete shodit?
  • Saláty jsou bezesporu při hubnutí velmi populární, zelenina je plná vlákniny a vitaminů, takže skvělá volba. Nicméně už nejsou taková výhra, pokud do nich přidáváte potraviny, po nichž spíše přiberete nebo se pokles váhy zastaví. „I saláty mají svoje pravidla, zvláště v případě, pokud představují hlavní jídlo, zejména oběd. Je tedy zapotřebí, aby to bylo jídlo plnohodnotné a komplexní,“ radí nutriční terapeutka Lada Nosková, autorka knihy Štěstí na talíři. Jak mít ploché břicho: Začněte jíst tyto běžné potraviny

  • Podle nutriční terapeutky Lady Noskové z Diet Planu by zeleninové saláty sacharidy obsahovat měly, protože jinak by nám chyběla energie. „Můžete je získat přidáním zeleniny s vysokým obsahem sacharidů, například kukuřice, hrášku nebo vařené rýže.“ Pokud jde o těstoviny, ani ty Lada Nosková nevidí tak černě.
    Jiní odborníci je však nedoporučují. Maggie Moon, výživová poradkyně, tvrdí, že těstoviny bychom do salátu přidávat neměli, protože jsou obvykle plné bílé mouky, která je kalorická bomba. Podle ní je lepší například quinoa nebo divoká rýže.

  • Salát se zálivkou nebo dresinkem z majonézy sice chutná dobře, ale vaší figuře moc neprospěje. Například jedna lžíce Caesar dresinku obsahuje skoro 500 kJ a do salátu dáte minimálně čtyři lžíce, což je ve finále víc kalorií než celý salát. Takže, na zálivky a dresinky velký pozor!
    „Když se snažíte snížit hmotnost, energie ukrytá v dresinku může zcela zničit vaši snahu. V restauraci si objednávejte dresink zvlášť, namočíte si jen pár kousků masa a zeleninu si raději zakápněte olivovým olejem, posolte a popepřete. Dobrá volba je balzamikový ocet, jogurt nebo dijonská hořčice,“ radí Lada Nosková. Skvělou službu udělá i ajvar, čalamáda z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli.

  • Bílkoviny jsou důležité, ovšem dávat do salátu smažené kousky kuřete či jiného masa nebo tučné sýry není vhodné kvůli vysokému obsahu tuku. „Je směšné dávat si salát a dát do něj smažená kuřecí prsíčka, nivu nebo jiný smažený sýr a k tomu přikusovat bílou bagetu,“ říká nutriční terapeutka.
    Do salátu si raději přidejte luštěniny, jako jsou třeba fazole, tvaroh, Cottage sýr nebo sýr do 30 % tuku. Pokud jde o maso, ideální je tuňák (maximálně 150 g), losos (100 g), krůtí či kuřecí maso (do 120 g). „Pokud nejíte maso, můžete do salátu přidat tofu nebo tempeh,“ radí Lada Nosková. Zelenina, kterou můžete jíst na kila, ale nepřiberete!

  • Možná vypadají na pohled zdravě, ale nejsou. Kandované znamená v překladu obalené cukrem. A cukr je zabiják vaší diety. Ve skutečnosti tyhle dobroty přidávají kalorie a zničí vaši hubnoucí snahu. Pokud přece jen toužíte po něčem nasládlém ve vašem salátu, přidejte do něj čerstvé ovoce, to je přirozeně sladké, obsahuje antioxidanty, vlákninu a další živiny. Můžete přidat třeba hroznové víno, borůvky nebo jahody. Na co si dát při hubnutí pozor, pokud jde o těstoviny? Odpovědi najdete v našem VIDEU:
    Ani při hubnutí nemusíte jíst celozrnné těstoviny! Na co si dát pozor • VIDEO: Vím, co jím

hubnutí, dieta, jídelníček, zeleninové saláty, saláty, kalorická bomba, kalorie, smažené maso, dresink, zálivka, ořechy

Které druhy zeleniny mají nejméně kalorií a nepřiberete po nich?

15. 10. 2020 | Doba čtení 7 minut

Možná se tomu nechce ani věřit, ale existuje jídlo, kterého můžete sníst (téměř) kolik chcete. Jeho kalorická hodnota je totiž tak malá, že to určitě nebude znamenat žádný velký energetický přísun. Tohle jsou zkrátka potraviny, ke kterým se můžete uchýlit, kdykoli vás honí mlsná. Klidně těsně před spaním nebo večer u televize a přitom se nemusíte bát nárůstu váhy.

Když potřebujete zhubnout, jednoduše stačí přijímat méně kalorií, než vydáváte. Jenže, to obvykle znamená poměrně radikálně zmenšit porce toho, co jíte. Ale jak se vyrovnat s hladem, jak zvládnout psychicky ten pocit nedostatku. V tom vám může pomoci zelenina.

Některé druhy ovoce či zeleniny mají tak malý počet kalorií, že si je můžete dopřávat (téměř) bez omezení. Pochopitelně, všeho s mírou.

Hlavně si dejte pozor na různá smoothie, ve kterých bývá často zelenina namíchaná s ovocem a mixovaná forma přece jen svádí k tomu, vypít více.

Pestrá nabídka zeleniny Zdroj: monticello / Shutterstock.com

Zeleninový salát zpestřený ovocem

Tradiční „hubnoucí“ potraviny máme tendenci hledat spíše mezi druhy zeleniny. Pokud si ale chcete zpestřit jídelníček, pak můžete vyzkoušet i ovoce. Třeba takové jahody, pokud si je nedáte s cukrem a šlehačkou, mají jen 35 Kcal ve 100 gramech.

Takže, i kdybyste spořádali kilový košíček, bude to 350 Kcal. To sice není úplně málo, ale i jako druhá večeře je to snesitelné. A těžko říct, jestli kilo jahod vůbec dokážete sníst. Bát se nemusíte ani bobulovin, borůvky mají 44 Kcal a maliny 60 Kcal ve 100 gramech.

Další kategorií, která je v redukčním jídelníčku vítána, jsou citrusy. Z hlediska výživových hodnot jsou na tom velmi dobře mandarinky (43 Kcal) či grep (41 Kcal). Pomeranč (50 Kcal) má navíc slušné 3 gramy vlákniny ve 100 gramech.

Je všeobecně známo, že pomeranče obsahují hodně vitamínu C (může to být až 60 mg ve 100 gramech, přičemž doporučená denní dávka je mezi 80 až 100 mg.

Nebojte se kvašení

Kvašená zelenina dodá vitamíny Zdroj: Melica / Shutterstock.com

Výhodné jsou ty druhy ovoce a zeleniny, na jejichž strávení spotřebuje tělo více energie, než díky nim přijme. To platí i o jablkách, těm bychom se ale před spaním měli vyhnout , mají totiž poměrně hodně cukru a tedy kalorií.

Dobrým spalovačem kalorií je brokolice, která má asi 33 Kcal ve 100 gramech, ale k jejímu strávení potřebujete skoro sto kalorií. Podobně funguje také řapíkatý celer (20 Kcal/100 g). Pokud se chcete pustit do hubnutí, vyzkoušejte určitě přípravu kvašených pochutin.

Kvasit můžete jak ovoce, tak zeleninu. Samozřejmě je tu dietní zázrak v podobě kvašeného zelí – minimum kalorií, hodně vlákniny, ale také spousta vitamínů.

Platí, že kvašené výrobky podporují naše trávení, dokáží velmi efektivně obnovovat střevní mikrobiom, který v hubnutí hraje velice důležitou roli. Proto se kvašené ovoce či zelenina také počítá mezi ty, které dodávají negativní kalorie.

Jíte a nepřibíráte

Takže pokud občas zápasíte s náhlými ataky hladu, nebo máte stále hlad, stačí jen správně vybírat. Máme pro vás pět druhů zeleniny, které můžete jíst skoro bez omezení.

Okurka salátová – 14 Kcal/100 g

Místo chipsů si k televizi nakrájejte okurku Zdroj: HandmadePictures / Shutterstock.com

Není to tak úplně náhodou, že právě salátovou okurku najdeme ve velkém množství dietních receptů. Jedna okurka má obvykle kolem 350 gramů, pokud ji nakrájíme na kostky, je to opticky skutečně pořádná nálož. A přitom to znamená jen nějakých 50 kalorií.

Okurka je totiž tvořena z velké části vodou, může to být skoro až 90 procent. Přitom jsou v ní obsažené bílkoviny podporující činnost ledvin a pročišťující naše trávicí ústrojí. Kromě toho obsahuje okurka také širokou paletu vitamínů. Zkrátka, téhle zeleniny se nebojte.

Klidně si ji dejte, kdykoli máte hlad.

Ledový salát – 16 Kcal/100 g

Jen o trochu více kalorií než v okurce je v ledovém salátu. I u něj platí, že pouhých 200 gramů je objemově opravdu velká porce. Je proto ideální s ním doplnit jídlo, na němž budou i kaloričtější druhy potravin.

Kromě kyseliny listové, kterou bychom v salátu tak trochu očekávali, obsahuje listový salát i docela dost vitamínu C, a také vitamínu K. Ten nám často ve stravě chybí, přitom je velmi důležitý pro správnou srážlivost krve a stavbu kostí.

V salátu jsou navíc pouhé 2 gramy sacharidů.

Celer řapíkatý – 21 Kcal/100 g

Mezi potraviny s negativním kalorickým dopadem na jídelníček patří celer. Platí to i o bulvovém celeru, ten má sice 37 Kcal ve 100 gramech, ale v tomhle množství se nachází 3 gramy vlákniny. S jeho strávením má tak tělo celkem dost práce. Pokud bulvový celer navíc podusíte, bude mít ve 100 gramech jen 7 kalorií.

Ale i v řapíkatém celeru najdeme 2 gramy vlákniny v deseti dekách. Přitom řapíkatý celer má pouhé 3 gramy sacharidů. Celer řadíme k potravinám s účinným přírodním antibiotickým vlivem, zejména šťáva má silné protizánětlivé účinky a pomáhá také proti plísním.

A podobně jako bulvový celer, i ten řapíkatý pozitivně ovlivňuje libido, zejména u mužů.

Chřest bílý – 22 Kcal/100 g

Zelený chřest není potřeba moc dlouho trápit vařením. Zdroj: Shutterstock.com / Anna Mente

Také milujete chřest? Pozitivní je, že dnes už se nemusíte omezovat jen na tradiční sezónu na jaře a během léta. Když máte štěstí, v supermarketech ho seženete celoročně. Samozřejmě jej můžete využít do rizota. Ale skvělý je, i když jej lehce ogrilujete na pánvi nebo grilu, případně uvaříte.

Jen pozor na holandskou omáčku, ta už tak úplně bez kalorií není. Jinak ale dokáže grilovaný chřest zvýšit úroveň jakéhokoli salátu, jeho chuť je prostě skvělá. Chřest má diuretické účinky, podporuje vylučování vody a tak se hodí při léčbě ledvinových kamenů, ale pomáhá i při revmatismu či dně.

Zelí bílé – 31 Kcal/100 g

Pokud je některá zelenina u nás spojena s kvašením, pak to určitě platí o bílém (a částečně i červeném) zelí. Jíst se dá ale docela dobře i syrové, a opět platí něco podobného, co u okurky a salátu, docela dobře s ním „doženete“ objem porce.

Má sice asi dvakrát více kalorií než salát a třikrát než okurka, ale i tak půl kilogramu zelí znamená jen asi 150 kalorií, a to skoro nestojí za řeč. Kalorická vydatnost navíc klesá, pokud jej vykvasíme, bude kalorií ještě méně. A k tomu získáme množství probiotických mikroorganismů, které vylepší náš střevní mikrobiom.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na to, že 100 gramů zelí nám dodá asi polovinu doporučené denní dávky vitamínu C.

Léto a saláty: Pozor na tyhle ingredience, možná vám kazí hubnutí

Čerstvá zelenina chutná většině z nás více v létě. Oběd v podobě salátu dokáže osvěžit a navíc je i dietní. Jen pozor na některé oblíbené přísady: Možná právě některé z nich zbytečně navyšují váš kalorický příjem.

Saláty patří mezi populární letní jídla: Jsou skvělý obědem i večeří, oblíbené při grilování. Zelenina je plná vlákniny a vitaminů, což znamená méně kalorií. Dají se kombinovat téměř s čímkoliv a teď přichází ta potíž.

I tady je potřeba dbát na to, aby bylo vaše jídlo vyvážené, tedy aby kromě vlákniny obsahovalo i dostatek bílkovin a komplexních sacharidů. Tedy například vejce, sýr, pohanku nebo quinou.

Bez toho budete mít po salátu totiž brzy hlad.

A pak jsou tu ingredience, které dietní salát dokáží přeměnit v kalorickou bombu. Které to jsou?

Zálivka

Salát se zálivkou nebo dresingem z majonézy sice chutná dobře, ale vaší figuře moc neprospěje. Například jedna lžíce Caesar dresingu obsahuje skoro 500 kJ a do salátu dáte minimálně čtyři lžíce, což je ve finále víc kalorií než celý salát. Podobně si dejte pozor i na sladké zálivky nebo různá pesta.

Tip: V restauraci si objednávejte dresing zvlášť, namočíte si jen pár kousků masa a zeleninu si raději zakápněte olivovým olejem, posolte a popepřete. Dobrá volba je balzamikový ocet, jogurt nebo dijonská hořčice.

Sýry a maso

Bílkoviny jsou důležité, ovšem dávat do salátu tučné sýry nebo smažené kousky masa není vhodné kvůli vysokému obsahu tuku. Vynechte také slaninu.  

Tip: Do salátu si raději přidejte tvaroh, balkánský sýr, Cottage sýr nebo sýr do 30 % tuku. Pokud jde o maso, ideální je tuňák (maximálně 150 g), losos (100 g), krůtí či kuřecí maso (do 120 g). Můžete také přidat rostlinné bílkoviny, což jsou především luštěniny nebo tofu. 

Bílé pečivo nebo krutony 

Pokud k salátu s oblibou přikusujete bílou křupavou bagetu, kterou si ještě namáčíte v dresingu, klidně se může stát, že výrazně zvýšíte kalorickou hodnotu celého oběda. Podobně je tomu i se smaženými krutony. 

Tip: Sacharidy můžete dodat například v podobě tmavých těstovin, quinoy nebo pohanky. Pokud milujete pečivo, dejte přednost celozrnnému.

Ovoce

Ovoce dokáže dodat salátu zajímavou chuť, obzvlášť pokud je ještě doplněno i ovocnou sladkou zálivkou. Cukr obsažený v ovoci může ale také zvýšit kalorickou hodnotu jídla. Ovoce nicméně obsahuje vitamíny a vlákninu, jen je třeba dávat pozor na jeho množství. 

Tip: Pokud toužíte po něčem nasládlém ve vašem salátu, zkuste hroznové víno, borůvky nebo jahody.

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *