I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

2021-02-28T00:00:00+01:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 28. 02. 2021

V návaznosti na usnesení vlády České republiky ze dne 26. února 2021 č. 216 o přijetí krizového opatření se s platností od pondělí 01. března do neděle 21. března znovu významně omezuje volný pohyb osob.

Číst článek 2021-02-10T00:00:00+01:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 10. 02. 2021

Daruj plazmu a otestuj si protilátky

Číst článek 2021-01-01T00:00:00+01:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 01. 01. 2021

Darováním krevní plazmy s EUROPLASMOU můžeš ihned udělat něco konkrétního pro své zdraví a zároveň pomáhat tisícům dětských i dospělých pacientů s jejich léčbou vzácných onemocnění.

Číst článek 2020-12-25T00:00:00+01:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 25. 12. 2020 Číst článek 2020-12-21T00:00:00+01:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 21. 12. 2020

Představujeme vám naši otevírací dobu během vánočních svátků

Číst článek 2020-10-21T00:00:00+02:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 21. 10. 2020 Číst článek 2020-10-19T00:00:00+02:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 19. 10. 2020

Čas neúprosně letí a brzy budou zase Vánoce. S nimi jako obvykle naše akce Vánoce s Europlasmou…

Číst článek 2020-10-13T00:00:00+02:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 13. 10. 2020

V souvislosti s novými vládními nařízeními mění Centrum Černý Most od 12. 10. 2020 dobu otevření budovy obchodního centra.

Číst článek 2020-10-09T00:00:00+02:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 09. 10. 2020

Darování plazmy je u nás bezpečné i dnes

Číst článek 2020-09-21T00:00:00+02:00 I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví 21. 09. 2020

Pravidelným dárcům krevní plazmy nabízíme možnost využít slevu 20 % na saunování u společnosti SAUNIA.

Číst článek 2020-09-16T00:00:00+02:00 16. 09. 2020

Jakou prevenci preferujete proti chřipce vy?

Napadlo vás, že třeba sauna může být dobrý služebník a posílit imunitu?

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

5. 1. 2010

ŠťastnéŽeny.cz, 22.12.2009

Vánoce jsou svátky klidu, míru, oslav a rodinných setkání. Čím to ale je, že mimo příjemné události se také často právě ve svátečních dnech vyskytují žlučníkové koliky, trávicí obtíže, nevolnost, deprese a jiné neveselé příhody? Aby to ho nebylo málo, u lidí s chronickým autoimunitním onemocněním může dojít ke zhoršení jejich obtíží.

Některé okolnosti sice neovlivníme, přesto je ale možné prožít Vánoce příjemně, bez provinilých pocitů, a dokonce s vědomím, že jsme udělali něco pro své zdraví.

Čti více

Hodnocení článku:

(317 hodnocení – 2,9 z 5)

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Moderní medicína se snaží odhalit tajemství genové informace v lidských buňkách. Díky těmto pokrokům už známe příčinu mnoha závažných onemocnění. Vědci nyní objevili gen, který by mohl pomoci předpovědět vznik Bechtěrevovy choroby.

31. 3. 2015

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Mnoho pacientek s tímto problémem má obavy z těhotenství a z toho, jak by jiný stav ovlivnil jejich zdraví a naopak. Tyto obavy jsou ale neopodstatněné, protože i žena s psoriázou může díky dobré spolupráci lékařů bez problémů donosit zdravé miminko.

15. 1. 2015

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Obě výše uvedené zdravotní komplikace jsou v posledních letech na vzestupu. Vědce proto začalo zajímat, zda obezita nemůže zvyšovat pravděpodobnost rozvoje revmatoidní artritidy.

14. 12. 2012

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Většina z nás alespoň jednou v životě pocítila bolest zad. Ne vždy jde ale pouze o důsledek sedavého zaměstnání či špatného držení těla. Bolest v dolní části zad totiž bývá i jedním z prvních příznaků závažné Bechtěrevovy choroby.

31. 8. 2015

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Jedním z velmi nepříjemných projevů revmatoidní artritidy bývá postižení drobných kloubů hřbetů, prstů a zápěstí rukou. Postupně může dojít až ke znetvoření, což mívá široký dopad na život nemocného. Pokud tedy nechcete až do konce života schovávat ruce v kapsách, je dobré něco vědět o technikách, kterými lze deformacím kloubů předcházet.

17. 5. 2012

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Máte lupénku a věříte, že výběr určitých potravin může ovlivnit průběh nemoci, nebo ji dokonce výrazně zlepšit? Odborníci si už tak jistí nejsou. Neexistují totiž žádné vědecké studie, které by tuto domněnku potvrzovaly.

4. 11. 2012

5 tipů na vánoční dárky & zdravě a chutně

Více než kdy jindy si letos uvědomujeme význam zdraví. Darujte svým blízkým kvalitní jídlo.

Péče o své tělo, podpora imunity, zdraví ve všech podobách – letošní rok nám dal zabrat. Více než kdy před tím si snad dnes už každý uvědomuje význam vlastního zdraví. Těla, které je bez zbytečné nadváhy, čistých plic, svalů, které jsou v kondici. 

Uvědomujeme si více než kdy jindy, že to co jíme, se promítá do toho, kým se stáváme. V jakém stavu uvítáme zítřek, kolik sil budeme mít na plnění svých snů. 

Proto je naše mise vyrábět to nejkvalitnější jídlo. Lifefood už od roku 2006 vyrábí výhradně z BIO surovin a v RAW kvalitě. To znamená, že v našem jídle dodáváte tělu vitamíny, minerály, antioxidanty, živé enzymy a další.

Mnoho z vás je s námi od samotného vzniku. Pojďte společně s námi šířit zdravé jídlo dál a pořiďte něco od nás pro své blízké. Darujte jim zdravé a chutné jídlo, ať vědí, že péče o tělo může i dobře chutnat.

Že zdravé jídlo může se rovnat dobré chutnání.

Přinášíme vám 5 tipů na dobroty vhodné a dokonalé jako vánoční dárky. Tak ať vaše blízké potěší!

balíček plný dobrot – každý mlsá rád! 

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Dárkový balíček plný sladkostí k okamžitému mlsání vždycky potěší. 

Láskyplný balíček udělá radost úplně všem. Vašim nejbližším, rodině, přátelům a každému, komu chcete darovat dárek od srdce. Ukažte jim, že mlsat se dá i zdravě. Bez přidaných cukrů, bez nezdravých tuků. Tak, že se budou naopak cítit dobře.

Bonus navíc, nemusíte se trápit s balením. Balíček je dárkově zabalen v tuhé recyklovatelné papírové krabici s vkladkou. Voliá, máte vystaráno.

Tyčinky lifebar – zdravá svačina 

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Lifebarky jsou naše vlajková loď. Tyčinka plná ovoce, oříšků, semínek a superfoods. Nově máme i Lifebarky obalené v čokoládě. Zkrátka vyberete si. Těšit vás může, že suroviny vypěstovali farmáři na rodinných BIO farmách a díky vám tak mají tyto malé nezávislé podniky své živobytí.

PODÍVAT SE NA PŘÍCHUTĚ

 

Luxusní marinované mandle v kokosu – vybrané mlsání 

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Pochoutka, které říkáme Zasněžené mandle. Zasněžené ne proto, že by se snad daly konzumovat pouze v zimě, ale proto, že to je navýsost kokosová lahůdka. Objevili jsme totiž, že kokos se výborně snoubí s mandlí, citronovou šťávou, kardamonem a solí a k tomu trochou datliček a jablíček… je to zkrátka vysoce vyladěná pochoutka. Už jste je vyzkoušeli? 

Mlsání od nás má ještě tu výhodu, že stačí opravdu málo. Pár soust a jste namlsaní, tělo ví, že dostalo pořádnou dávku živin a nebaží po prázdných kaloriích. Je to takvé inteligentní mlsání.

VYZKOUŠET MANDLOVOU SPECIALITU

rawmeo – luxusní zdravé pralinky 

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Rawmea jsou ideální malý dárek s velkou hodnotou. Luxusní čokoládové pralinky mají díky poctivé receptuře a kvalitném ingrediencím poctivou plnou chuť a navíc je nabízíme v mnoha druzích. Najděte si tu svou a darujte zdravé mlsání.  

CHCI RAWMEA

čokoláda plná antioxidantů 

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

 Poslední z našich tipů je klasika klasik, čokoláda. Hned na úvod bychom se rádi pochlubili a ujistili vás, že na trhu nenajdete zdravější čokoládu. Naše je BIO a díky RAW zpracování obsahuje dvojnásobné množství antioxidantů, než konvenční čokolády (které většinou čokoládami ani nejsou, ale spíš ztuženými tuky, řekněme si to upřímně). Také neobsahuje škodlivý akrylamid. Naopak, je to opravdická čokoláda, jak má být.

Z našich čokolád si jistě vyberete, protože máme jak klasické velikosti, tak sřední formát. A k tomu spoustu příchutí, stačí vyzkoušet. 

JAKOU ČOKOŠKU MÁTE NEJRADĚJI? 

.

Chcete po Vánocích udělat něco pro své zdraví? Vyzkoušejte obilné klíčky!

Začátkem roku se mě zeptal jeden můj známý, kterému pomáhám se zdravou výživou, co by mohl udělat se semeny ječmene, které si koupil, protože jsou prý zdravá.  Zatím je jedl syrová, ale moc mu nechutnala, navíc byla i poměrně tvrdá. A tak jsem mu poradila, aby je nechal naklíčit!

Po této úpravě obilná zrna výrazně změknou a budou ještě hodnotnější. Popsala jsem mu, co má udělat a po několika dnech mi dal za pravdu. Byl překvapený z toho, jak křehká a sladká naklíčená semena jsou.

A tu jsem si uvědomila, že naklíčená semena, která já považuji za přirozenou součást stravy, hodně lidí nezná anebo je považují za tendenční výstřelek. A to je opravdu škoda, protože naklíčená semena nejsou novinkou několika posledních let či stravování bio.

Budete mít zájem:  Systém Péče O Zdraví A Zdravotní Gramotnost?

Naklíčená semena tvořila v určitém období roku součást jídelníčku všech světových kultur, které si byly velmi dobře vědomy jejich nutriční hodnoty a blahodárných účinků na lidský organismus.

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdravíKdyž semena obilí nebo luštěnin absorbují vodu a spustí tím proces klíčení, najednou se z nich stane něco jako laboratoř, v níž se genetický program rostliny aktivuje, aby spustil různé biochemické reakce, díky kterým se stanou výživné látky stravitelnějšími. Kromě toho, díky hydrataci a dalším vnitřním změnám, semeno výrazně změkne a pro jeho následnou tepelnou úpravu je tedy potřeba mnohem méně času i elektrické energie. Naklíčená semena mají charakteristickou chuť a v kuchyni mohou být využita různým způsobem: je možné přidávat je do salátů, nasekat je a přidat spolu s kořením do polévky či do karbanátků a nádivek, mohou být tepelně upravována v páře nebo v horké vodě, možností je opravdu hodně…

Naklíčená obilná semena konzumovaná syrová nám dají mnohem více energie než vařená obilná zrna. Jsou energeticky bohatá a přitom velmisnadno stravitelná.

V dnešní době jsme neustále bombardováni informacemi o tom, jak důležité je posilovat imunitu, nejlépe prostřednictvím tohoto či onoho potravinového doplňku, a nejedná se vždy o levné záležitosti.

A přitom naklíčená semena jsou v podstatě živým a velmi komplexním zdrojem vitamínů a minerálů namíchaných v ideálním poměru a jsou rozhodně rovnocennou a přitom ekonomickou alternativou k potravinovým doplňkům vyráběných průmyslově.

 To samé platí i pro naklíčené luštěniny, které jsou bohaté na bílkoviny a mají málo tuku, a často jsou mnohem stravitelnější než luštěniny vařené. Naklíčené luštěniny doplňují naklíčené obilniny a mohou být konzumovány samostatně i společně.

Klíčky jsou v zásadě fabrikou na vitamíny a minerály, jejichž množství se v důsledku naklíčení minimálně zdvojnásobí. Je možné jíst je denně, a jejich příprava je velmi snadná, aniž by k tomu bylo potřeba zvláštních pomůcek. Jediné co potřebujeme je trochu pozornosti a pečlivosti. Když se navíc zapojí do jejich přípravy děti, stane se z toho každodenní malé dobrodružství.

Jak si připravit naklíčená semena Nechat vyklíčit obilná semena či luštěniny je velmi jednoduché. Pěstují se za pokojových podmínek, přičemž některá klíčí rychleji, jiná pomaleji, ale obecně si klíčky vypěstujete za 2-5 dní. Ke klíčení jsou vhodné pšenice, oves, ječmen, ale i ostatní obilniny, z luštěnin jsou to čočka, římský hrách či fazolky mungo.

Co k tomu potřebujeme? Ideálním materiálem pro naklíčení semen je terakota, sklo nebo keramika, plastovým materiálům se pokud možno vyhněte. Obilná i luštěninová semena namočte do vody nejméně na 8 hodin, nejlépe přes noc. Množství je individuální, já pracuji s 1 lžící suchých obilných semen na den.

Pokud však chcete použít naklíčená semena například do nádivky, tak nechejte naklíčit množství větší (2-3 lžíce). Poté vodu slijte, nechejte semena dobře okapat a pak v nádobě klíčit 1-2 dny. Semena je nutné alespoň dvakrát denně propláchnout, například ráno, když půjdete do práce a večer, když se vrátíte. Semena by neměla úplně oschnout.

Vždy po opláchnutí je nutné nechat semena dobře okapat, aby ta spodní nestála ve vodě, na semenech by se mohla začít vytvářet plíseň. Pokud jde o luštěniny, ty se standardně před vařením namáčejí obvykle přes noc. Pokud necháte luštěniny namočit déle, tedy 2-3 dny, způsobují pak menší plynatost ve střevech.

 Naklíčená semena můžete začít jíst hned, jakmile se objeví klíček. Klíčky můžete nechat narůst do různé délky, čím je klíček delší, tím je naklíčené zrno méně sladké. Já nechávám dorůst klíčky do maximální délky 0,5 cm a pak je konzumuji. Před konzumací je potřeba naklíčená semena dobře opláchnout.

 Naklíčená semena nemusí být konzumována okamžitě, pokud je umístíte do skleněné nádoby s víčkem, vydrží v ledničce i několik následujících dní.

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdravíProč některá semena neklíčí Někdy se vám může stát, že i když dodržíte předepsaný postup, semena nevyklíčí a místo toho začnou hnít. V tomto případě je množné, že semena byla ošetřena zářením gama, které se používá jako prostředek k hubení bakterií a tedy mimo jiné při ošetřování potravin, zejména masa a zeleniny, aby zůstaly déle čerstvé. Dalším důvodem, proč semena neklíčí, může být ten, že se jedná o sterilní semena sklizená z hybridních rostlin. V obou případech se bohužel jedná o mrtvá semena. Na obalech obilnin nebo luštěnin by mělo být uvedeno, zda byla semena ošetřena výše uvedeným způsobem, nebo zda pocházejí z hybridních rostlin. Jsme na konci zimy, během níž je přirozených zdrojů vitamínů a minerálů málo. Na první venkovní zelené výhonky si musíme ještě chvilku počkat, a tak by možná stálo za trochu námahy pomoci organismu proti jarní únavě čerstvými klíčky. Je to určitě ta nejlevnější a nejpřirozenější varianta a vedle petrklíčů a narcisek za oknem vám mohou na kuchyňské lince klíčit obilná nebo luštěninová semena. Pomáhat tělu k vlastní regeneraci není náročné fyzicky ani ekonomicky, ale je to každodenní a vědomá činnost, a především naše odpovědnost.

Recept na ranní koktail: naklíčená obilná semena z 1 lžíce suchých semen, 1 zralý banán, 2 dcl mléka nebo ovocné šťávy, lžíci medu, lžíci namletých semen (seznamu, lněného semínka, máku). Vše rozmixovat. Tento ranní koktail je výtečný a zasytí vás na celé dopoledne. Můžete ho různě obměňovat.

Text: Ing. Jana Ciglbauerová

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdraví

Vánoce jsou svátky klidu, míru, oslav a rodinných setkání.

Čím to ale je, že mimo příjemné události se také často právě ve svátečních dnech vyskytují žlučníkové koliky, trávicí obtíže, nevolnost, deprese a jiné neveselé příhody? Aby to ho nebylo málo, u lidí s chronickým autoimunitním onemocněním může dojít ke zhoršení jejich obtíží.

Některé okolnosti sice neovlivníme, přesto je ale možné prožít Vánoce příjemně, bez provinilých pocitů, a dokonce s vědomím, že jsme udělali něco pro své zdraví.

Několik následujících tipů by vám mělo poradit jak na to:

I o Vánocích můžeme něco udělat pro své zdravíNepřejídejte se

Štědrovečerní večeře, slavnostní rodinné obědy i vánoční večírky s kolegy nebo přáteli jsou bezpochyby velkým pokušením. Může převládnout pocit, že jste si celý rok něco odpírali, ale na Vánoce přece máte právo dopřát si všeho do sytosti.

Pomyslete ale na důsledky nesmyslného přejídání. Nejenže se budete cítit provinile, ale s plným žaludkem si slavnostní příležitost ani zdaleka neužijete tak, jako když budete jíst i pít všeho s mírou. Ochutnejte to, co vás láká, myslete ale i na zdravou stravu.

Odepírat si rozhodně nemusíte zeleninu a ovoce, ryby a víno.

Omezte stres

Pokud vás nemoc omezuje již delší dobu, jistě z vlastní zkušenosti víte, že stres, hádky a nepříjemné situace problémy jen zhoršují a kolikrát mohou i probudit onemocnění, které již bylo v klidové fázi, k větší aktivitě.

Proto i na Vánoce dbejte na to, aby vás jen tak něco nevyvedlo z rovnováhy. Starosti se sice samy nevyřeší, uvědomte si ale, že ovlivnit můžeme jen některé problémy. Ty další zůstanou, ať se rozčilujeme, jak chceme.

Proto nemá příliš velký smysl se jimi trápit.

Dbejte na svoji kondici i o Vánocích

Přestože je během svátků třeba zvládnout mnoho příjemných aktivit, neměli bychom opouštět svůj zajetý denní režim. Proto je dobré vstávat i během volných dní zhruba ve stejnou dobu, jako to děláme přes rok, cvičit a rehabilitovat stejně intenzivně jako během všedních dní a nezapomínat ani na odpočinek a chvilky klidu, které máme jenom sami pro sebe.

 

  • Zdroj: Revmatické-nemoci.cz
  • Gabriela Straková
  • ChytráŽena.cz
  • Tento článek také můžete
Přidat do oblíbených

Fermentace neboli kvašení. I s přebytky ze Silvestra a Vánoc můžeme udělat něco pro své zdraví

Co se týká hotových pokrmů, tak „smaženého‘ kapra už snad nikdo nemá. Toto neplatí jen pro vánoční zbytky, ale obecně, pokud nám zbyde nějaké jídlo, které víme, že do 2-3 dnů nesníme, je dobré ho zamrazit hned a ne až za ty 2-3 dny.

Podle hygienických pravidel je bezpečné zchlazování takové, kdy teplota z cca 60°C v jádru pokrmu klesne na cca 10°C během 2 hodin a pak je uchováván při cca 4°C. Tedy teploty na balkoně v současné době zcela optimální nejsou. Zchladnout pokrm ven dát můžeme, ale pak měl být v ledničce.

Budete mít zájem:  Každý desátý Čech byl obětí sexuálního zneužití

Pokud ho pak ohříváme mělo by být ohřátí dostatečné – tedy polévka by měla přejít varem a druhé jídlo skutečně dobře prohřát – tedy raději použít troubu nebo pánev a ne jen rychlé přihřátí v mikrovlnce.

Co určitě ještě zbylo je cukroví, to suché, nebo jen slepované marmeládou bude nejspíš v pohodě, pokud je uloženo ve vhodném obalu, kam se nedostane příliš vlhkosti. Kde je potřeba si dát pozor, jsou krémové náplně anebo cukroví s vysokým obsahem tuku a ořechů – zde by už mohlo být cukroví pomalu zatuchlé.

Pokud nám zbylo ovoce a zelenina a už nevíme co s ní a nechceme aby nám seschla nebo zplesnivěla, dá se využít k fermentaci. Nejen, že prodloužíte trvanlivost, ale prokvašení prospějete i tělu a můžete tak začít třeba i s úpravou životosprávy a hubnutím.

Fermentace neboli kvašení je velmi tradiční způsob zpracovávání potravin

Je to chemický proces přeměny přírodních látek za účasti mikroorganismů (bakterií a kvasinek). Tímto způsobem upravené potraviny také mají vyšší obsah enzymů a vitamínů (B a C), nižší obsah antinutričních látek, přirozeně se vyskytující v rostlinných potravinách (např. kyselinu fytovou nebo šťavelovou).

Lidské trávení je pak schopné i lépe využít minerální látky, jako je např. vápník.

  • Obecně existuje několik typů kvašení: · u mléčného kvašení dochází ke štěpení laktózy či jiných cukrů na kyselinu mléčnou, vyrobit si tak můžete domácí jogurty, tvarohy, kefíry, sýry, i kvašenou zeleninu · kvašení s kvasnicemi – jedná se o běžné kvašení těsta pro výrobu pečiva· octové kvašení – využívá se přístup vzduchu, vznikají tak octy· citronové kvašení – neboli máselné kvašení, jedná se o anaerobní kvašení cukrů nebo kyseliny mléčné na kyselinu máselnou za vývoje vodíku a oxidu uhličitého
  • · alkoholové kvašení – vyrábí se tak alkohol, během procesu vzniká ethanol a oxid uhličitý
  • Fermentace potravin zlepšuje jejich chuť, posiluje imunitu lidského organismu a v neposledním případě zlepšuje i stravitelnost a využitelnost takto připravených potravin.

V našich podmínkách známe nakládání zelí, ať už bílého či červeného a nebo okurek. Ale zfermentovat (naložit) se dá cokoli. Pokud se nejedná o výše uvedené naše tradiční nakládání, setkáváme se s označením ‚pickles‘.

Nemusíte se nakládání (fermentace) bát, naložit můžete cokoliv. Cibuli, mrkev, červenou řepu, čínské zelí, bílé nebo červené zelí, ředkvičky.

Na 1 kilogram zeleniny je třeba 20 dkg soli. Zeleninu nejdříve nakrájejte, dochuťte (můžete použít pepř, česnek, chilli, kmín, kopr) a důkladně osolte. Směs zamíchejte a počkejte, až zelenina pustí vodu. Poté ji přesuňte do nádoby, která se dá uzavřít.

Zelenina musí být ponořena ve vlastní šťávě, zatížit ji můžete třeba oblázkem, sklenicí s pískem, čímkoliv. Nádobu se zeleninou poté pevně uzavřete. Ideální pro fermentaci bývají přímo nádoby k tomu určené, kvašáky.

Teď nastává fáze odpočinku. Nechte zeleninu na místě se stabilní teplotou kolem 20 stupňů na tmavém místě. Neumisťujte ji blízko topení.

Po třech až šesti dnech máte zkvašeno! Zeleninu si můžete rozdělit do menších sklenic a pustit se do konzumace. Pokud zelenina bude dostatečně ponořená v tekutině a uložená v lednici, vydrží vám až dva měsíce.

Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Kam o vánočním víkendu? Na on-line koncerty, výlety i ledovou koupačku

Vzhledem ke zpřísňujícím se protiepidemickým opatřením, je nově omezen počet míst k sezení v kostelích. V praxi to znamená, že bohoslužeb se bude moci zúčastnit jenom takový počet účastníků, který odpovídá 20 procentům míst k sezení v daném kostele.

Na to zareagoval velmi dobře prostějovský kostel Povýšení sv. Kříže, který rozdává věřícím vstupenky na daný čas bohoslužby. Mše svaté se tak může zúčastnit fyzicky jen ten, kdo má vstupenku, v případě volných míst ji dostane u vstupu.

Vstupenky se rozdávají po každé mši svaté a orientační zbývající počty naleznete ZDE. 

ezoufejte, pokud se k volným vstupenkám nemůžete dostat. Bohoslužby můžete z kostela Povýšení sv. Kříže sledovat denně také on-line přes kanál YouTube. Více se dozvíte na webu farnosti ZDE.

Pořad bohoslužeb ve farním kostele Povýšení sv. Kříže v Prostějově: 24. prosince 14:00 – mše svatá – vstupenky 16:00 – mše svatá – vstupenky 21:00 – mše svatá – vstupenky

  • 24:00 – bohoslužby slova, bez vstupenky, při naplnění povolené kapacity nebudou další lidé vpuštěni.
  • 25. prosince 7:30 – mše svatá – vstupenky 9:00 – mše svatá – vstupenky 10:30 – mše svatá – vstupenky
  • 18:30 – mše svatá – vstupenky
  • 26. prosince 7:30 – mše svatá (vstupenky se zatím nerozdávají) 9:00 – mše svatá (vstupenky se zatím nerozdávají)
  • 10:30 – mše svatá (vstupenky se zatím nerozdávají)
  • kostel svatých Cyrila a Metoděje 24. prosince 16:00 – mše svatá – vstupenky
  • Štěpánské plavání KDY: sobota 26. prosince od 13 hodinKDE: Velká Bystřice

Vyrazte odložit vánoční kila a udělat něco pro své zdraví, tentokrát ne na čerstvém vzduchu, ale ve studené vodě. Anebo jen vyrazte ven na zajímavou akci. Na Štěpána si totiž dají na přehradě sraz bystřičtí otužilci. Přijďte se zúčastnit nebo plavce podpořit. Začátek je plánován na 13 hodin na přehradě ve Velké Bystřici.

Vánoční atmosféra na hradním nádvoříKDY: do soboty 26. prosinceKDE: dolní nádvoří hradu ŠternberkZA KOLIK: zdarma

Státní hrad Šternberk byl v období adventu vždy velmi aktivní a pro své návštěvníky připravoval mnoho zajímavých akcí. Tuto tradici nechce zcela přerušit ani v tomto roce. Hrad je sice od pátku 18.

 prosince opět uzavřen, vypravit se ale můžete alespoň na dolní nádvoří, které je slavnostně vyzdobeno. Uvidíte originální dřevěný betlém v životní velikosti, nechybí vánoční stromečky ani koledy. Nádvoří je přístupné denně do soboty 26. prosince vždy od 10 do 16 hodin.

Pokud budete mít cestu kolem, zastavte se kdykoliv v uvedeném období načerpat vánoční náladu!

Procházkou za slunečními hodinami KDY: kdykolivKDE: Lipník nad Bečvou na PřerovskuZA KOLIK: zdarma

Ozdobu starobylého města Lipníku nad Bečvou jsou sluneční hodiny, které jsou nejvíce obdivované, lze vidět na zvonici, druhé jsou umístěny blízko centra na jednom domě, třetí jsou na fasádě dvorní části kláštera, kde není povolen přístup. Předměty osvětlené sluncem vrhají stín, jehož směr a délka se během dne i roku mění.

Příčinou těchto změn je to, že Země vykonává dva základní pohyby. Sluneční hodiny ukazují pravý sluneční čas místního poledníku. V současné době byl zaveden pásmový čas po 15 stupních / u nás středoevropský čas /. Tento patnáctý poledník prochází Jindřichovým Hradcem a podle tohoto poledníku se počítá čas pro téměř celou Evropu.

V České republice lze vidět několik tisíc slunečních hodin jako dominantu zahrad nebo dekoraci domů a různých budov v mnoha městech. V Lipníku se nachází troje sluneční hodiny. Jsou to jedny z nejstarších časoměrných přístrojů, které umožňovaly měřit čas podle polohy slunce na denní obloze.

Čas se na nich odečítá podle polohy stínu vrženého ukazatelem na stupnici nakreslené na číselníku. Dnes mají hodiny funkci spíše dekorativní.

Objevte zaniklou rozhlednu KDY: kdykolivKDE: Potštát na HranickuZA KOLIK: zdarma

Využijte vánočních svátků a vyrazte do přírody. Tentokrát se můžete vydat za jednou ze zaniklých staveb. Asi v polovině žluté turistické trasy mezi Boňkovem a Potštátem, tou která vede přes zříceninu Puchart, narazíte u lesní cesty na poněkud záhadnou stavbu.

Jedná se o zbytek či základ bývalé rozhledny, kterou si zde nechal postavit Zikmund Desfours-Walderode, majitel potštátského panství. Jednalo se o kovovou konstrukci o výšce 28 metrů. Čtyřboká rozhledna měla kruhový ochoz.

Spíš než rozhledna by se mělo používat označení pozorovatelna.

Naučná stezka Předmostím až do pravěku KDY: kdykolivKDE: Přerov-PředmostíZA KOLIK: zdarma

Pokud se chystáte využít volna během vánočních svátků a jste milovníci pradávné historie, tak zamiřte do Přerova. Najdete tady totiž významnou archeologickou lokalitu Předmostí, kterou vede zajímavá vlastivědná stezka. Naučná stezka Předmostím až do pravěku je dlouhá něco málo přes 8 kilometrů a na trase má devět zastavení.

Návštěvníci si tady prohlédnou plastiku Sonda do pravěku a seznámí se s novodobou historií Předmostí, podívají se k Památníku lovců mamutů a zastaví se na dětském hřišti s ‚bludným‘ balvanem, vystoupají na Hradisko a odpočinou si u mamuta Toma, sochy zasazené v jenom z nejhezčích přírodních zákoutí Přerova.

Před návratem zpátky do Předmostí se ještě mohou pokochat hezkými výhledy z nejvyššího bodu trasy, Čekyňského kopce. Naučná stezka začíná na sídlišti v Předmostí asi 50 metrů od hřbitova, kde jsou k dispozici jak parkoviště, tak zastávka autobusu pro ty, kteří nemají vlastní dopravu.

Budete mít zájem:  Nejčastější Kožní Choroby V Dětském Věku A Jejich Léčba?

Trasa je značená modře a je nenáročná, a tak ji zvládnou i rodiny s dětmi.

A co nabízí sousední kraje? 

Zlínský kraj

Na rozhlednu Velký JavorníkKDY: kdykolivKDE: Velký Javorník, vydat se můžete z Veřovic i Frenštátu pod RadhoštěmZA KOLIK: zdarma

Právě přes vánoční svátky můžete podniknout spolu s rodinou výlet do přírody, třeba na rozhlednu Velký Javorník. Výhledy, které se vám naskytnou z téměř 26 metrů vysoké rozhledny otevřené veřejnosti v srpnu 2013, budou stát rozhodně za to. Ještě aby ne, když se rozhledna nachází v nadmořské výšce 918 metrů.

Vychutnejte si úžasné výhledy na Frenštátskou brázdu, masiv předních hor Beskyd i Lysou horu, Štramberk, Veřovické vrchy a pokud vám bude počasí přát, dá se dohlédnout až na Malou a Velkou Fatru, Roháče či Belanské Tatry.

Na vrchol kopce Velkého Javorníka a stejnojmenné rozhledny se můžete vydat po turistických trasách z Frenštátu pod Radhoštěm, z Rožnova pod Radhoštěm či z obce Veřovice. Rozhledna je otevřená celoročně.

K Pulčínským skalám a dálKDY: kdykolivKDE: start z PulčínaZA KOLIK: zdarma

Podnikněte výlet za nádhernými výhledy do krajiny. Vyrazte do Pulčínských skal i k zřícenině Pulčínského hradu.

Trasu začnete po červené turistické značce z Pulčína až k rozcestí Pulčínské skály, odtud pokračujte po modré přes rozcestí Vyhlídka až na vrchol Hradisko.

Během výšlapu se můžete zastavit u zříceniny Pulčínského hradu, který byl zbudován na konci 13. století. Trasa má okolo 5 kilometrů.

Na rozhlednu Zdenička za krásnými výhledyKDY: celoročně KDE: Těšánky (místní část Zdounek) na KroměřížskuZA KOLIK: zdarma

Výlet na patnáctimetrovou dřevěnou rozhlednu Zdeničku nabízí krásný výhled na Chřiby, Hostýnské vrchy a Kroměříž. Leží v nejvyšším bodě rekreačního a jezdeckého areálu Gruntu Galatík v malé vesničce Těšánky u Zdounek. Rozhledna je za příznivého počasí volně přístupná. Rozhledna Zdenička byla otevřena 17. března 2012.

 Své jméno získala po mamince jednatele firmy Grunt Galatík paní Zdeňce Galatíkové, která s velkým zájmem stavbu rozhledny sledovala, ale zemřela před jejím dokončením. Rozhledna Zdenička se nachází na návrší obklopena pastvinami a vysázenými ovocnými sady.

Sady s pastvinami se nachází nedaleko rekreačního dvora v obci Těšánky – Grunt Galatík.

Od sklárny za poznánímKDY: kdykoliv KDE: Květná na UherskohradišťskuZA KOLIK: zdarma

Naučná stezka v oblasti pod nejvyšším vrcholem Bílých Karpat – Velkou Javořinou láká všechny, kteří se rádi pohybují v přírodě a zároveň se chtějí něco dozvědět. Začátek trasy je u sklárny Květná.

Trasa je dlouhá přibližně 7 kilometrů a obsahuje 9 stanovišť s naučnými tabulemi. Je vhodná jak pro rodiče s malými dětmi, školáky, seniory i ostatní. Za příznivých podmínek ji lze absolvovat i na kole, běžkách či koních.

Celý okruh nabízí návštěvníkům základní informace o životě zdejších lidí, ale především o okolní krajině a přírodě.

Štěpánská koleda – on-line koncertKDY: sobota 26. prosinceKDE: on-line ZDE

Chybí vám vánoční koncerty? Nesmutněte a využijte alespoň možnosti pustit si některý on-line. A to třeba hned na druhý svátek vánoční, sv. Štěpána. Nechte prostoupit do vašich domovů nádherné vánoční melodie v podání cimbálové muziky Soláň, jejichž koncert z kostela sv. Anny v Dřevěném městečku budete moci sledovat ze záznamu zde. Odkaz na video bude na web brzy doplněn.

Vzhůru na rozhlednu MaruškuKDE: u Ski areálu Troják/ HošťálkováZA KOLIK:

Neseďte jen doma u pohádek a cukroví. Pořádně se oblečte a podnikněte výlet do přírody. Pokud milujete výhledy do krajiny, pak vyrazte třeba na rozhlednu Marušku, která se nachází u obce Hošťálková.

Nejsnadněji se tam dostanete autem, které necháte na parkovišti u Ski areálu na Trojáku.

Odtud půjdete pěšky po zpevněné silničce až přímo k 16 metrů vysoké rozhledně, která nabídne výhledy na Kelčský Javorník, Radhošť, Pustevny i Lysou horu Rozhledna je volně přístupná.

Moravskoslezský kraj

Vánoční koledy v obývákuKDY: čtvrtek 24. prosince v 18.20 hodinKDE: on-line na ČT2ZA KOLIK: zdarma

Připravte si zpěvníky, Vánoční koledy v obýváku zazpívají na Štědrý den manželé Klusovi, sestry Geislerovy nebo Bára Poláková. Nejznámější české koledy jako Půjdem spolu do Betléma, Tichá noc, Nesem vám noviny nebo Narodil se Kristus Pán. Z pohodlí vlastního domova.

Navíc za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava a v podání známých umělců, kteří mezi zpěvem prozradí i něco z jejich vánočních tradic a zvyků. To jsou Vánoční koledy v obýváku, které na Štědrý večer odvysílá druhý program České televize v 18.20 hodin.

Vedle zpívání si účinkující v několika vstupech zavzpomínají na své dětství v čase adventu a prozradí, jak tráví svátky dnes. „Většinou se jí hrachovka nebo čočková polévka. My ale jíme zelňačku. Hodně, hodně kyselou,“ prozrazuje ke štědrovečerní tabuli Štěpán Kozub z ostravského Divadla Mír.

Herečka a zpěvačka Bára Poláková doplňuje: „S dětmi jsou každé Vánoce lepší a lepší, ale až jim bude čtrnáct let, tak to asi půjde zase dolů. Snažím se si to teď užívat, co nejvíce to jde.

Lyžování ve Ski areálu Bílá KDY: od pátku 18. prosinceKDE: Bílá, BeskydyZA KOLIK: dle ceníku Ski areálu Bílá zde

Sjezdovky na Bílé čekají na milovníky lyžování. Během jízdy na lanovce a ve frontě je nezbytné mít roušku nebo jinou ochranu dýchacích cest. Lyžařům je doporučeno si koupit skipas on-line, aby se eliminovalo čekání ve frontách.

Dětský zimní park na Bílé už je také v provozu. Instruktoři jsou dětem k dispozici denně od 9:00 do 16:00 hodin. Výuku je nezbytné rezervovat online na zde nebo na telefonu 725 222 111 či e-mailu [email protected].

Užijte si aktivně strávený čas v Beskydech i vy.

Rekreační autobusové linky do BeskydKDY: kdykolivKDE: BeskydyZA KOLIK: dle ceníku dopravce

Rekreační linky, které umožňují převoz lyžařského vybavení, budou do Beskyd jezdit i o vánočních prázdninách.

Vybrat si můžete ze dvou směrů, jeden vás zaveze přes Ostravici, Staré Hamry, Bílou do Velkých Karlovic, druhý pak až do vyhlášeného střediska na Pustevny. Jízdní řády autobusových linek až na Bílou naleznete zde, na Pustevny pak zde.

Pokud hledáte tipy na lyžování v Beskydech, aktuální stav sjezdovek, tak vše najdete na webu www.lyzovanivbeskydech.cz. 

Ráj dřevěných soch láká k návštěvěKDY: kdykolivKDE: Biskupská zahrada, OstraviceZA KOLIK: vstupné dobrovolné

Venkovní galerie dřevěných soch je k vidění v Biskupské zahradě v Ostravici vedle obecního úřadu. Své výtvory zde vystavuje místní řezbář Luděk Vančura. Vedle vánočního stromu je k vidění i ručně vyřezávaný Betlém.

Galerie pod širým nebem se průběžně rozšiřuje o nové postavy ze světa zvířat či pohádek. V roce 2020 překonal ostravický řezbář magickou metu a vytvořil přes 100 dřevěných soch a z daleka ještě nekončí. Expozice pod širým nebem bývá doplňována také o živá zvířata.

Galerie je proto vyhledávaným cílem zejména pro rodiny s dětmi. 

Vánoční Ostrava pohledem z Haldy EmaKDY: kdykolivKDE: OstravaZA KOLIK: zdarma

Na vrchol nejvyššího bodu v rámci Ostravy vede nová turistická stezka, která začíná u tramvajové zastávky na Černé louce za divadlem.

Pokud se chcete připojit jinde, můžete na Sýkorově mostu, kde stezka dále pokračuje přes Hradní lávku kolem Slezskoostravského hradu a následně prudce stoupá ulicemi Slezské Ostravy. U odbočky na štěrkové silnici ulice Vlčkovy je už cíl na dosah.

Stezku lemuje celkem 12 informačních panelů s popisem historických, přírodních i technických zajímavostí v okolí. Vybudována byla Klubem českých turistů, který ji pojmenoval po zakladateli české turistiky Adolfu Podroužkovi.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector