Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Jaro je ideálním časem pro očistu těla po dlouhé zimě, během které se v něm nahromadilo mnoho škodlivých látek. Vhodné řešení spočívá v konzumaci ovocných šťáv, zejména pak šťáv z citrusových plodů, které nejen, že pomohou tělu zbavit se odpadních látek, ale zároveň Vám pomohou zhubnout. 

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Proč právě citrusové plody?

Veškeré citrusové plody, ať už je řeč o mandarinkách, pomelu, pomerančích, grepech, limetkách či citronech, jsou velmi bohaté na vitamín C, který zároveň velmi blahodárně působí na naši energii a štíhlou linii.

Citrusové plody neobsahují pouze vitamín C, ale také vitamíny ze skupiny B, a to především biotin, který velmi příznivě působí na krásnou pokožku a zdravé vlasy.

Citrusy dále obsahují kyselinu panthotenovou, kyselinu listovou, vápník, hořčík a mnoho dalších cenných látek.

Citrusy mají velmi blahodárný vliv na naše zdraví. Dokáží zvýšit odolnost vůči bakteriím a virům, přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a ve velké míře obsažená vláknina pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni. Citrusy dále mají schopnost snižovat krevní tlak a tělesnou teplotu. Citrusy mohou být, díky svým čistícím účinkům, velmi prospěšné během detoxikace.

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Co se skrývá pod pojmem „detoxikace“

Většina z nás si pod pojmem detoxikace představí, že se jedná o dny, kdy zcela vysadíme příjem potravy. To je ale omyl, detoxikace není o hladovění, ale o vyřazení těch potravin, které tělo nepotřebuje, které mu škodí a zanáší jej odpadními látkami.

Jedním z nejpřirozenějších způsobů, jak dosáhnout detoxikace organismu, je starat se o správný pitný režim. Pravidelný pitný režim Vám kromě detoxikace pomůže i zdravě zhubnout.

Vhodná je nejen čistá voda, ale také právě, jak už jsme zmínili, nápoje z citrusových plodů.

Samozřejmě tu není řeč o šťávách, které si zakoupíme v obchodě. Tyto šťávy jsou nejen drahé, ale především plné cukru, konzervantů, barviv a dalších nezdravých a nebezpečných látek.

Samozřejmě máme na mysli šťávy domácí. Pouze v tomto případě si můžeme být jisti, že konzumujeme pouze čistě přírodní produkt. Prvotní investice se mnohonásobně vrátí v podobě rychlé přípravy nepřeberného množství různorodých šťáv, ale především blahodárnými účinky na naše zdraví. Domácí šťáva je velmi bohatá na vitamíny, enzymy, minerály a další cenné látky. 

Co tedy budeme na výrobu džusu potřebovat?

Nejdůležitější věcí, kterou budeme potřebovat, je kvalitní odšťavňovač, se kterým budeme schopni z ovoce dostat maximum štávy. Jak ale vybrat ten správný?

Musíme si uvědomit, že neexistuje ideální odšťavňovač úplně na vše. Již zmiňované citrusy jsou velmi bohaté na šťávu a vesměs všechny typy odšťavňovačů si s nimi bez problémů poradí. Pravděpodobně ale odšťavňovač nebudeme používat pouze na zpracování citrusů a je tedy vhodné si ujasnit, jaký typ ovoce nebo zeleniny budeme chtít dále zpracovávat.

Odšťavňovače se dají rozdělit do dvou skupin, a to na nízkootáčkové a odstředivé. Nízkootáčkové odšťavňovače lisují šťávu výraznější chuti, ve které můžete najít kousky vlákniny a minimum pěny.

Velmi důležité je, že nízkootáčkové odšťavňovače lisují šťávu tak, že je v ní zachováno maximum živin a vitamínů.

Na rozdíl od nízkootáčkových odšťavňovačů, odstředivé odšťavňovače produkují šťávu spíše vodové konzistence a chuti, obsahující poměrně vysoké množství pěny.

Kritéria pro výběr odšťavnovače

  • Jak dlouho plánujete vyrobenou šťávu před konzumací uchovávat?

Šťávy vyrobené v nízkootáčkových odšťavňovačích jsou vhodné pro uschování v ledničce po celý den, zatímco šťávu z odstředivých odšťavňovačů byste měli zkonzumovat bezprostředně po její výrobě.

  • Kolik šťávy budete připravovat?

Pokud plánujete připravovat větší množství šťávy, lépe Vám poslouží odšťavňovače odstředivé, díky větším plnícím otvorům.

  • Jaké druhy ovoce a zeleniny plánujete odšťavňovat?

Odstředivé odšťavňovače si lehce poradí s jablky, citrusy, hruškami, a dalšími, zatímco listová zelenina a drobné bobuloviny jsou pro tyto odšťavňovače tvrdým oříškem. Pro tyto druhy surovin jsou vhodné nízkootáčkové odšťavňovače, které si s nimi hladce poradí.

Vždy pamatujte na to, že i sebelepší výrobek nemusí vyrobit šťávu lahodné chuti. Nezapomínejte, že chuť i množství jsou ovlivněny zvoleným druhem ovoce a zeleniny. Abyste předešli zklamání z nepovedené šťávy, vždy pamatujte na několik bodů níže.

  • Ovoce a zeleninu vždy pečlivě umyjte a očistěte.
  • Je nutné loupat pouze ovoce a zeleninu s tvrdou slupkou, jako jsou citrusy, ananas a podobně.
  • Dávejte přednost surovinám z vlastní zahrádky nebo surovinám v bio kvalitě, které nejsou plné chemických látek.
  • Čím dříve vyrobenou šťávu zkonzumujete, tím lépe. Šťáva postupem času nejen mění svou barvu, ale také ztrácí chuť.

Šťávy z citrusů:

Pomeranče mají schopnost zvyšovat tvorbu bílých krvinek a tím bojovat proti mikroorganismům. Zpomalují postup virů v buňkách, k čemuž dochází v důsledku působení flavonoidů a vitaminu C. Mají schopnost zvyšovat tvorbu interferonu neboli protivirového proteinu.

Z hlediska vzácných látek obsahují řadu vysoce účinných antioxidantů a to vitamin C, kvercetin, provitamin A a kyselinu listovou. Z tohoto hlediska mají pomeranče silný antioxidační vliv na buňky organismu a zpomalují proces stárnutí.

Vysoké dávky vitaminu C nejsou pouze vhodnou prevencí proti nachlazení, chřipce, infekčním onemocněním, ale také snižují krevní tlak a zabraňují vzniku arteriosklerózy. 

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Citrony obsahují vysoké množství vitaminu C, který skvěle posiluje obranyschopnost organismu. Citrony podporují tvorbu kolagenu, který se významně podílí na stavbě pojivové tkáně a pomáhá při hojení poranění. Citronová šťáva obsahuje karotenoidy, vitamíny skupiny B, pektiny, fosfor, draslík, sodík, vápník, železo a další prvky.

Dále citrony obsahují flavonoidy, které působí proti kardiovaskulárním chorobám a rakovinnému bujení. Ve žluté vrstvě citronové kůry je obsažena silice, která se skládá z limonenu, citralu, citronelu a glykosidu hesperidinu, který blahodárně ovlivňuje prostupnost a křehkost krevních vlásečnic.

Bílá vrstva citronové kůry neboli albedo obsahuje flavony, glykosidy a deriváty kumarinu. Citrony pomáhají odkyselovat organismus.

Léčivé účinky citronu

  • Posiluje imunitní systém a obranyschopnost
  • Vyrovnává pH v těle, ačkoliv je kyselý, tak alkalizuje
  • Pomáhá při zažívání
  • Pomáhá trávení a podporuje tvorbu žluči
  • Zabraňuje krvácení z dásní
  • Posiluje tepny
  • Obsah draslíku v citronu pomáhá vyživovat mozek a nervové buňky 
  • Posiluje vlasy, nehty a pokožku
  •  Zvyšuje výkonnost 
  • Citronová šťáva pomáhá doplňovat tělesné soli, zejména po namáhavém cvičení 
  • Působí preventivně proti křečovým žilám  

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Limetky jsou přímo nabité jedním z nejdůležitějších antioxidantů v přírodě, a to vitamínem C, který posiluje imunitní systém a neutralizuje volné radikály. Obsahují vysoké množství draslíku, vápníku, fosforu, vitaminu B6 a samozřejmě kyseliny listové. Limetky jsou skvělé pro odstraňování nečistot z těla, povzbuzují při únavě a úzkosti a mají antiseptické účinky.

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Stejně jako ostatní citrusy, i grapefruity obsahují vysoké množství vitaminu C a flavonoidů, díky čemuž významně posilují imunitní systém. Díky své pročišťující a detoxikační vlastnosti jsou skvělým doplňkem redukčních diet.

Z toho důvodu, že grapefruity obsahují vitamin C, pektin a limonoidy, jsou skvělé z hlediska ochrany organismu před vznikem rakoviny. Grapefruity bezvadně pomáhají při nadbytku kyseliny močové, pomáhají chránit stěny cév před ukládáním cholesterolu a jejich následným vápenatěním, které vede k rozvoji arteriosklerózy.

Díky absenci sodíku a tuků a pro vysoký obsah draslíku jsou grapefruity velmi vhodné při léčbě srdečních chorob.

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Mandarinky jsou citrusy příbuzné pomerančům mající výrazně sladší a šťavnatější chuť. Mandarinky obsahují vysoké množství organických kyselin, mezi které se řadí kyselina jablečná a citronová.

Jsou výborným zdrojem vitamínů, zejména pak vitamínu C, A, B1, B6 a také kyseliny listové. Z minerálních látek pak mandarinky obsahují draslík, vápník, fosfor a hořčík.

Jsou velmi vhodné během ročních období, kdy má tělo mírně oslabenou imunitu.

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Pomelo je nejen chutné, ale má také výrazně léčivé účinky. Pomelo obsahuje vysoké množství vitaminu C, draslík, mangan a železo. Pomelo je vhodné na léčbu kašle, ošetření otoků, zlepšuje trávení, pomáhá odhleňovat dýchací cesty, odstraňuje intoxikaci alkoholem, pomáhá při hubnutí a skvěle bojuje proti vysokému cholesterolu.

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Vláknina

Vláknina je nestravitelná složka potravy, která má ale zdraví prospěšné účinky. Proč bychom ji měli do své stravy zařadit?

Vláknina zlepšuje naše vyprazdňování, váže na sebe tělu škodlivé látky, pomáhá regulovat glykémii (hladinu cukru v krvi) a snižuje vstřebávání cholesterolu.

Kromě toho je vláknina prospěšná svou sytící schopností, díky níž pomáhá při redukci váhy. Dozvíte se:

  • Co to je vláknina?
  • Proč je zdraví prospěšná?
  • Kolik bychom ji měli za den sníst?
  • Kde se vyskytuje?

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Vlákninu můžeme rozdělit na rozpustnou a nerozpustnou. Každá má na tělo trochu jiné účinky. Oba typy jsou vždy obsaženy v potravinách společně, přičemž některé potraviny jsou bohatší na jeden typ a jiné zase na ten druhý. Existuje ještě mnoho podtypů vlákniny, jako jsou ligniny nebo ovocné pektiny, ale toto dělení je pro praktický život zbytečně rozsáhlé.

Ve vodě rozpustná vláknina váže vodu a vytváří tak ve střevě gelovou strukturu, která mimo jiné snižuje vstřebávání cholesterolu ze střeva.

Rozpustnou vlákninu najdeme především v:

  • ovsu a ovesných potravinách
  • ořeších
  • fazolích (ale i v jiných luštěninách)
  • v jablkách a bobulovitých plodech

Nerozpustná vláknina funguje jako malé hrabičky, které stahují veškeré škodlivé látky z těla ven. To je velmi důležité a žádoucí z hlediska prevence rakoviny tlustého střeva a zácpy, protože nám tím zajišťuje pravidelnost vyprazdňování. Škodlivé látky tak ve střevě nezůstávají zbytečně dlouho.

Nerozpustná vláknina se nachází hlavně v:

  • obilovinách
  • fazolích
  • zelenině, především v mrkvi, okurce a rajčatech

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?
Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?
Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Jednotlivé organizace se vzájemně liší ve stanovení konkrétní výše doporučeného denního příjmu vlákniny pro dospělého člověka. Nejčastěji se setkáváme s doporučením množství v rozmezí 25-30g.

Food and Drug Administration (FDA) doporučuje 25g denně, organizace specializující se na rostlinnou stravu Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) doporučuje denně konzumovat až 40g vlákniny. [2] Pro děti je doporučené množství nižší a závisí na věku.

Budete mít zájem:  Limetky a zdraví – jaké mají účinky?

Doporučení od britské nadace pro výživu (BNF) jsou uvedeny v tabulce. [3]

Průzkum sledující výši denního příjmu vlákniny v České republice z roku 2007 ukázal, že průměrná spotřeba vlákniny (bez rozdílu pohlaví) činila 11,7 g denně.

[4] Méně než 10g vlákniny konzumovalo 43% osob, 10-15g vlákniny denně pak 35% osob. Doporučovaných 25-30g vlákniny denně konzumovalo pouze 1% osob.

Výsledem tedy bylo zjištění, že 98% české populace konzumuje méně, než doporučovaných 25g vlákniny.

Tip: A co vy? Přijímáte denně dostatek vlákniny? Pokud ne, zkuste si dát ke svačině humus s nakrájenou okurkou a mrkví. Nejen, že tělu dodáte více vlákniny, než když si dáte sušenku, ale zůstanete také déle sytí.  

  • 10 – 15 g
  • 15 – 20 g
  • 25 – 30 g
  • 30 g >

Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří zejména luštěniny. Zařaďte proto do Vašeho jídelníčku čočku, hrách i fazole. Dalším vynikajícím zdrojem je zelenina a ovoce. Mezi naše favority patří brokolice a bobulovité plody, zejména maliny.

Vlákninu najdete v jakémkoliv druhu zeleniny a ovoce, přičemž nejvíce je obsažena právě ve slupce a semínkách.

Dejte proto přednost celým plodům před ovocnými džusy, jež takové množství vlákniny neobsahují a naopak často obsahují zbytečně vysoký podíl přidaných cukrů.

Dalším zdrojem vlákniny jsou obiloviny. U těch si ale musíme dát pozor. Průmyslově zpracované obiloviny neobsahují zdaleka tolik vlákniny, jako ty celozrnné. Při procesu zpracování se z obilky odstraňuje svrchní vrstva, která je bohatá na vlákninu, minerály a vitamíny. Dejte proto přednost celozrnnému pečivu, těstovinám, hnědé rýži, žitu nebo zkuste jáhly a pohanku.

Poslední významnou skupinou bohatou na vlákninu jsou ořechy a semínka, zejména pak mandle, pekanové a vlašské ořechy.

Že Vám je tento seznam surovin povědomý? Ano, je to základních 5 pilířů našeho ideálního talíře. Více o něm se můžete dočíst zde.

Poznámka: Uvedené množství vlákniny je pro snadnější porozumění přepočteno na 100g surovin. Některé potraviny, zejména ořechy a semínka, obsahují kromě vlákniny také vysoké množství tuku, proto s nimi nakládejte opatrně. Již 2 lžíce lněného semínka, které můžete použít při pečení nebo jimi posypat salát, obsahují 8g vlákniny.

  • Červená čočka – 7,8 g
  • Černé fazole – 7,7g
  • Hrách – 7g
  • Cizrna – 6,2 g
  1. Mrkev – 9,4 g
  2. Batáta- 4,4 g
  3. Růžičková kapusta – 4,1 g
  4. Brokolice – 3 g
  • Maliny – 6,4 g
  • Ostružiny – 6 g
  • Hruška – 5,5 g
  • Jablko – 4,4 g
  1. Celozrnné těstoviny – 7 g
  2. Bulgur – 6 g
  3. Ovesné vločky – 5 g
  4. Quinoa – 3 g

Pokud není vaše tělo na vyšší příjem vlákniny zvyklé, navyšujte jí v jídelníčku postupně, přibližně o 5g za týden. Jinak vás mohou zpočátku trápit zažívací potíže, které by vás od konzumace potravin bohatých na vlákninu mohly odradit.

Dále je velmi důležitý dostatečný pitný režim, protože jak jsme podotkli v úvodu článku, rozpustná vláknina váže poměrně dost vody, o kterou je pak tělo ochuzeno. 

Dostatek vlákniny hraje důležitou roli nejen v prevenci rakoviny tlustého střeva, ale pomáhá také při zácpě, kterou díky nízkému příjmu vlákniny trpí 12-19% populace. [5] Kromě toho reguluje glykémii (hladinu cukru v krvi) a cholesterol.

Tato meta-analýza z roku 2015 ukázala, že je možné snížit váhu pouze zvýšeným příjmem vlákniny, beze změny pohybového režimu, restrikce kalorií a nutnosti počítání kalorií.

[6] Díky tomu, že se vláknina ze střeva nevstřebává, vás udrží déle v pocitu sytosti. Všechny uvedené kategorie, které jsou bohaté na vlákninu, mají ve své přirozené formě méně kalorií, než živočišné produkty.

Při konzumaci rostlinných produktů si budete moct dopřát větší porce, a přesto půjde vaše váha dolů.

Rakovina tlustého střeva a konečníku je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním v České Republice. Ročně je toto onemocnění diagnostikováno okolo 8000 pacientů. Jen malá část nádorů je geneticky vázaných a postihují jedince především v mladším věku. Většina nádorů však vzniká mutací genů, na kterou mají vliv faktory vnějšího prostředí. Tím nejdůležitější faktorem je výživa.

Strava bohatá na vlákninu zajišťuje pravidelné vyprazdňování a brání tak dlouhodobé stagnaci obsahu v tlustém střevě. Dále s sebou z těla odnáší i škodlivé látky.

Rozpustná vláknina snižuje LDL cholesterol, který se laicky nazývá špatný cholesterol. Má proto vliv i na redukci kardiovaskulární rizika a proces aterosklerózy.

Studie z Harvardské univerzity, která sledovala  40 000 mužů po dobu 6 let dospěla k závěru, že vyšší příjem vlákniny byl asociován s 40% redukcí rizika postižení koronárních tepen aterosklerózou. [7]

Vláknina také ovlivňuje rozvoj metabolického syndromu, což je soubor klinických projevů zahrnující právě arteriální hypertenzi (vysoký krevní tlak), hyperglykémii (vysoká hladina cukru v krvi), abdominální obezitu a dyslipidémii (porucha metabolismu tuků).

Strava bohatá na vlákninu reguluje hladinu cukru v krvi. Pokud tedy konzumujete dostatek vlákniny v každém jídle, nedochází u vás k velkým výkyvům glykémie. Vláknina má také preventivní vliv na rozvoj Diabetes Mellitus 2. typu (cukrovky).

Divertikulóza je onemocnění tlustého střeva charakteristické tvorbou výchlipek ve stěně střeva. Jedním z faktorů, který k vzniku tohoto onemocnění přispívá, je zvýšený tlak ve střevě.

Pokud konzumujeme stravu chudou na vlákninu, je ve střevě málo nestravitelných zbytků, na jejichž vypuzení je potřeba vyvinout větší tlak.

Zařazením vlákniny do jídelníčku dochází k navýšení objemu, zjemnění stolice a zlepší se tak i její vyprazdňování.

  • Denně si dopřejte alespoň 30 g vlákniny. Pokud na takové množství nejste zvyklí, přidávejte vlákninu postupně (o 5g za týden) a dodržujte dostatečný pitný režim.
  • Dejte přednost čerstvému ovoci a zelenině před koncentrovanými džusy.
  • Nahraďte bílé pečivo a těstoviny celozrnnými alternativami.
  • Zkuste k odpolední svačině humus se zeleninou namísto sušenky.
  • Zařaďte do jídelníčku dostatek luštěnin.
  • Živočišné produkty, oleje a rafinovaný cukr neobsahují žádnou vlákninu.

Papája a zdraví: jaké jsou její léčivé účinky?

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Papája je neobyčejně zdravým druhem ovoce. Obsahuje antioxidanty, které tlumí zánět, bojují proti různým nemocem a pomáhají vašemu tělu vypadat mladě. V tomto článku se dozvíte o osmi blahodárných léčivých účincích papáji a jejím pozitivním vlivu na vaše zdraví.

Papája je ovoce, které pochází z rostliny zvané Carica papaya.

Kryštof Kolumbus ji díky její výborné chuti sám nazýval „ovocem andělů“.

Papája je původem ze střední Ameriky a jižního Mexika. Nyní se ale pěstuje i v jiných částech světa.

Papája obsahuje enzym zvaný papain. Papain má schopnost štěpit těžké řetězce proteinů, čehož se už stovky let využívá například při přípravě masa. To se tímto způsobem stává stravitelnějším.

Zralou papáju není potřeba nijak upravovat, jí se v syrové podobě. Naopak nezralou papáju je třeba tepelně upravit, a to zejména u těhotných žen. Obsahuje totiž hodně latexu, který stimuluje kontrakce dělohy (1).

Papája má tvar hrušky a plody dosahují délky až půl metru. Kůra zralého plodu je oranžová, zatímco nezralého zelená. Dužina (dřeň) bývá barvy žluté, oranžové a někdy až červené.

Uvnitř plodu najdeme také červená semena. Ta jsou jedlá, ale jejich chuť je spíše nahořklá.

Takto papája vypadá:

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Jeden menší plod papáji (152 gramů) obsahuje:

  • Kalorie: 59
  • Cukry: 15 gramů
  • Vláknina: 3 gramy
  • Bílkoviny: 1 gram
  • Vitamín C: 157% doporučené denní dávky
  • Vitamín A: 33% doporučené denní dávky
  • Kyselina listová (vitamín B9): 14% doporučené denní dávky
  • Draslík: 11% doporučené denní dávky
  • Malé množství vápníku, hořčíku a vitamínů B1, B3, B5, E a K.

Papája také obsahuje další zdraví prospěšné antioxidanty – karotenoidy. Je zejména bohatým zdrojem karotenoidu, který má název lykopen.

Navíc má papája tu schopnost, že antioxidanty v ní obsažené se v těle lépe vstřebávají než stejné antioxidanty obsažené v jiných druzích ovoce (2).

Shrnutí: Papája je tropické ovoce s vysokým obsahem vitamínu C a A, vlákniny a dalších živin. Dále obsahuje papain, enzym pomáhající štěpit bílkoviny. Papain se používá například k rozmělnění masa.

Volné radikály jsou reaktivní molekuly, které vznikají během různých metabolických reakcí probíhajících ve vašem těle.

V organizmu hrají důležitou úlohu. Například pomáhají ničit škodlivé organizmy (3).

Ale v některých případech, třeba při jejich nadbytku, se tělo dostává do stavu tzv. oxidativního stresu. Ten tělu škodí a může vyústit ve vznik celé řady onemocnění.

  • Antioxidanty, včetně karotenoidů obsažených v papáji, mohou neutralizovat radikály a bránit tak jejich škodlivým účinkům (4).
  • Studie ukazují, že fermentovaná papája snižuje míru oxidativního stresu u starších lidí a lidí trpících prediabetem (počínající
  • Řada vědců se domnívá, že velké množství volných radikálů obsažených v mozku, je zodpovědné za rozvoj Alzheimerovy choroby (9).

V jedné studii užíval pacient trpící Alzheimerovou chorobou výtažek z papáje po dobu půl roku. Po této době došlo ke snížení biomarkeru 8-OHdG o 40%. Tato látka je indikátorem oxidativního stresu a je spojena s procesem stárnutí a se vznikem rakoviny (10, 11).

K poklesu oxidativního stresu dochází pravděpodobně vlivem lykopenu a schopnosti snižovat přebytečné železo, které je zdrojem volných radikálů (12, 13).

Shrnutí: Papája má silné antioxidační účinky. Proto snižuje oxidační stres a brání tak vzniku řady onemocnění.

  1. Vědci se domnívají, že lykopen obsažený v papáje snižuje riziko vzniku rakoviny (12).
  2. Určitý přínos by tak měla i pro lidi, kteří již rakovinou trpí (14).
  3. Schopnost papáji bojovat proti rakovině je pravděpodobně dána tím, že dokáže redukovat volné radikály v našem těle.
  4. Papája, na rozdíl od jiných druhů ovoce, vykazuje i další schopnosti v boji proti rakovině.
  5. Mezi 14 druhy ovoce, které jsou studovány pro své antioxidační schopnosti, vykazovala pouze papája schopnost působit proti rakovině prsu (15).
Budete mít zájem:  Listí v bazénu je „potrava“ pro bakterie

Ve skupině starších lidí, jejichž žaludeční sliznice vykazovala buď známky zánětu nebo tzv. prekancerózní stav (stav, který přechází vzniku rakoviny) dokázala papája snížit míru oxidativního poškození sliznice (16).

  • Abychom však mohli papáju označit jako ovoce s proti rakovinotvorným účinkem, je nutné provést více studií.
  • Shrnutí: Mezi vědci se objevují zprávy, že antioxidanty obsažné v papáje by mohly působit proti vzniku rakoviny a také omezit její šíření v těle.
  • Užívání papáji je výhodné pro zdravotní stav vašeho srdce.
  • Studie ukazují, že pravidelným užívání lykopenu a vitamínu C se chráníme před vznikem onemocnění srdce (17, 18).
  • Antioxidanty papáji chrání srdce a zvyšují hladiny protektivního HDL cholesterolu, který je přezdívaný jako „hodný cholesterol“ (19, 20).

Jedna studie ukazuje efekt papáji užívané po dobu 14 týdnů na hladiny cholesterolu. Poměr LDL:HDL se u těchto lidí zlepšil vůči skupině, které bylo podáváno placebo. Zlepšení tohoto poměru vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (20, 21).

Shrnutí: Papája, která je bohatá na vitamín C a lykopen, působí preventivně ve vzniku srdečních onemocnění a zlepšuje zdravotní stav srdce.

Chronický zánět je podstatou mnoha nemocí. Konzumace nezdravého jídla a nevhodný životní styl pak snadno vedou k rozvoji ke zvýšení intenzity tohoto zánětlivého procesu (22).

Intenzita zánětu může být měřena pomocí tzv. markerů zánětu. Mezi tyto markery patří například C – reaktivní protein (CRP), tumor nekrotizující faktor (TNF) a interleukin- 6 (IL-6).

Studie ukazují, že ovoce a zelenina, která je bohatá na antioxidanty, snižuje hodnoty těchto markerů zánětu (23, 24, 25, 26).

Například existuj studie, které prokazuji snížení hodnoty CRP u mužů, kteří delší dobu užívali více ovoce a zeleniny bohaté na karotenoidy (26).

Shrnutí: Chronický zánět je podkladem vzniku celé řady nemocí. Karotenoidy, které obsahuje i papája, tento zánět zmírňují.

  1. Enzym papain, obsažený v plodech, štěpí bílkoviny a pomáhá tak trávení potravy.
  2. Lidé žijící v tropech užívají papáju při léčbě zácpy a při dalších projevech dráždivého tračníku.
  3. Studie dokazují, že lidé, kteří užívají výtažek z papáje po dobu 40 dnů, trpí méně zácpou a plynatostí (27).
  4. Semínka, listy a kořeny jsou také užitečné v léčbě vředů jak u zvířat, tak u lidí (28, 29).

Shrnutí: Papája brání vzniku zácpy a dalším projevům dráždivého tračníku. Semínka a další části rostliny se již mnoho let používají k léčbě vředů.

Žijete-li zdravým způsobem života, může vám papája navíc pomoci udržet pleť tónovanou a mladistvou.

Vysoká aktivita volných radikálů je zodpovědná za nadměrný vznik vrásek, snížení pružnosti kůže a dalších změn, které jsou spojeny s procesem stárnutí (30).

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Vitamín C a lykopen, obsažený v papáji, chrání vaši kůži a udržují vaši pleť mladistvou (31).

Ve studii, užívající lykopen po dobu 10-12 týdnů, došlo ke zmírnění zarudnutí po expozici slunečnímu záření. Zarudnutí je známkou poškození kůže (32).

Jiná studie, zaměřená na populaci starších žen, prokázala úbytek a zmírnění vrásek v oblasti obličeje po podávání vitamínu C, lykopenu a dalších antioxidantů. Studie trvala 14 týdnů (33).

Shrnutí: Antioxidanty papáji pomáhají uzdravovat kůži poškozenou slunečním zářením. Působí také proti vzniku vrásek.

Papája má výraznou chuť, kterou řada lidí zbožňuje. Chuťově dobrá je ale pouze pokud je zralá.

Nezralá papája chutná zcela odlišně na rozdíl od papáje vyzrálé.

Nejzralejší papája má žlutou až oranžovou barvu. Neměla by být ani tvrdá ani moc měkká, ideálně lehce naměklá, podobně jakou zralého avokáda.

Podobně jako u manga, je chuť tohoto plodu nejlepší, pokud je vychlazený. Pokuste se, pokud je to možné, držet tento plod v chladu.

Po umytí ji můžete rozpůlit na dvě části, vyndat semínka a jíst její obsah lžičkou, podobně jako u melounu.

Je také vhodná do kombinace s dalšími potravinami, které mohou zlepšit chuťový prožitek.

Tady je pár jednoduchých receptů na snadná jídla. Bude vám stačit jedna menší papája.

  • Snídaně: Rozdělte papáju na dvě poloviny a vyplňte je řeckým jogurtem a posypejte borůvkami a ořechy.
  • Předkrm: Nakrájejte papáju, rajčátka, cibuli a koriandr. Do směsi přidejte limetkovou šťávu a vše zamíchejte.
  • Smoothie: Nasekané ovoce, led a kokosové mléko najemno rozmixujte.
  • Salát: Nakrájejte papáju a avokádo na kostičky, přidejte nařezané kousky pečeného kuřecího masa a pokapejte octem a olivovým olejem.
  • Dezert: nakrájejte ovoce a přidejte chia semínka, hrnek mandlového mléka a čajovou lžičku vanilky. Vše rozmixujte a uložte do chladu.

Shrnutí: Papája má výbornou chuť a nejlepší je úplně vyzrálá. Můžete ji jíst nijak neupravovanou nebo v kombinaci s ostatními surovinami.

  • Papája má řadu léčivých účinků na lidské zdraví, protože obsahuje hodně živin a navíc výborně chutná.
  • Její silné antioxidační účinky snižují riziko mnoha onemocnění, včetně onemocnění srdce a cév a rakoviny.
  • Rovněž pomáhá mírnit projevy stárnutí pokožky, která si tak zachovává pružnost a mladistvý vzhled.
  • Pokuste zařadit papáju do svého jídelníčku a sami si tak vyzkoušejte její pozitivní vliv na zdraví. 

Hrušky: obsah, účinky a dieta

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Hrušky se používají v tradiční čínské medicíně po více jak 2000 let a to díky složení a pozitivnímu účinku na naše zdraví. V některých kulturách se hrušky používají při kocovině, zácpě a nadměrnému kašli. 

Hrušky jsou bohaté na vlákninu, obsahují zejména vitamín C, draslík a hořčík. Hrušky jsou také zdrojem antioxidantů a obsahují fruktózu společně se sorbitolem. Jedna hruška má navíc pouze cca 100 kalorií, takže se dá jíst i při dietě. 

Hrušky a jejich obsah cukru 

Hrušky jsou bohaté na fruktózu. sorbitol a glukózu. Při porovnání s jablky mají hrušky větší počet fruktózy a sorbitolu, kdežto jablka jsou bohatší na glukózu a sacharózu. Střední hruška obsahuje 27 gramů sacharidů a téměř 7 gramů vlákniny. 

Hruška a nutriční hodnoty na 100 g (střední hruška = 180 g)
Voda 84 g
Vitamín C  4,3 mg 
Tuk 0,1 g  
Sacharidy  15,2 g 
Vláknina 3.1 g 
Draslík 116 mg 
Hořčík 7 mg 

zdroj 

Jaký má hruška glykemický index? 

Glykemický index je dobrý pomocník nejen při dietě, jelikož nám ukazuje, jak rychle nám potrava zvýší hladinu cukru v krvi. Abychom si udrželi hladinu cukru co nejmenší, je dobré konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI).

Hrušky mají nízký glykemický index kolem 30 (záleží na odrůdě, v rozmezí 20-45), takže jsou dobrým zdrojem energie i v nejrůznějších dietách.

Pro srovnání jablko má glykemický index kolem 36, banány 52, broskve 56 a meloun dokonce 70

Hruška a její pozitivní účinky na zdraví 

1. Podporuje trávení 

Jedna střední hruška může obsahovat až 7 gramů vlákniny. Díky vláknině se zlepšuje naše trávení a pomáhá při zácpě. Větší množství vlákniny nám pomáhá snižovat pocit hladu. 

2. Hruška jako zdroj antioxidantů 

Hrušky jsou zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v našem těle. V hrušce můžeme nalézt velké množství vitamínu C a flavonoidy, jako je beta karoten, lutein a zeaxanthin (zejména v červených hruškách), které mají pozitivní vliv na naše zdraví očí a pomáhají preventivně proti dalším onemocněním. 

3. Zdravé srdce

Hrušky jsou bohaté na draslík, který podporuje zdraví našeho srdce. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak. Hrušky obsahují dále také antokyany, které působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním (zdroj). 

4. Zdroj energie 

Hrušky jsou dobrým zdrojem cukru a jsou tedy vhodné pro doplnění rychlé energie po fyzickém výkonu. 

5. Podporuje naší imunitu

Vitamín C v hruškách podporuje naši imunitu. Vitamín C bojuje proti volným radikálům. Volné radikály způsobují u buněk oxidační stres, což může mít za následek řadu chorob. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny, které obsahují bohaté množství antioxidantů může působit preventivně proti nachlazení a dalším onemocněním. 

Hruška a její vliv na naše zdraví – jaké má účinky?

Jsou hrušky dobré do diety? 

Střední hruška obsahuje přibližně 6 gramů vlákniny, která pomáhá při hubnutí. Vláknina pomáhá udržovat pocit nasycení a následně zlepšuje trávení.

Hruška má také relativně nízký glykemický index 30 a přibližně 100 kalorií, takže si ji můžete dát s chutí i v dietě jako svačinku.

Hrušku si můžete dát také před spaním, stačí si nakrájet pár kostiček a přidat do neslazeného řeckého jogurtu a máte hned skvělou svačinku před spaním. 

Hrušky a průjem – na co si dát pozor? 

U některých lidí se často projevuje při konzumaci hrušek průjem a nadýmání. Jednou z možností je vyšší obsah sorbitolu, než u jiného ovoce.

Hrušky obsahují také hodně vlákniny, která pomáhá trávit a při konzumaci většího počtu hrušek může dojít i k zažívacím potížím.

Kombinace sorbitolu, fruktózy a vlákniny tak může pomáhat při zácpě, ale zároveň může vyvolat u některých lidí průjem. 

Hrušky léčí. Blahodárně působí hrušková šťáva i odvar z plodů nebo listů

Jedna středně velká hruška má stejný obsah vitaminu C a draslíku jako polovina šálku pomerančové šťávy. Obsahuje kolem čtyř gramů vlákniny a je také plná účinných rostlinných antioxidantů.

Hrušky se v dějinách používaly k léčbě řady zdravotních problémů od poruch zažívání a křečí až po snižování horečky. I v současné době bylináři doporučují odvar z hrušek nebo hruškových křížal při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí.

Jak odvar připravit? Drobně nakrájenou hrušku nebo hrst křížal povaříme asi 5 minut ve 350 ml vody a pijeme vlažné po doušcích během dne. Při vyšších teplotách můžeme dávku zdvojnásobit.

Dobrým lékem je i šťáva. Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoliv důvodů musíme užívat diuretika. Obvykle podáváme šťávu čtyřikrát denně, a to z jedné velké hrušky.

Z hrušky se však dají popíjet i odvary z listů, které jsou například vynikajícím lidovým lékem proti revmatismu. Sto gramů mladých čerstvých listů přelijeme litrem vařící vody a necháme 5 až 10 minut vylouhovat. Pijeme po šálcích celý den. Účinnost nálevu se zvýší, když listy před zalitím ručně natrháme na kousky.

Budete mít zájem:  Tasemnice a všechny informace – příznaky, léčba

Ženám pomáhají hubnout

Studie zjistila, že strava bohatá na ovoce, jako jsou hrušky a jablka, pomáhá ženám ve věku od třiceti do padesáti let hubnout. Po dvanácti týdnech shodily ženy, které jedly hrušky a jablka, průměrně 1,5 kilogramu. Stejná studie navíc zjistila u žen, které konzumovaly tyto dva druhy ovoce, významný pokles krevního cukru a cholesterolu.

Dužina a slupka hrušek obsahuje vitaminy, stavební jednotky bílkovin a minerální látky ve sladěné rovnováze, takže se mohou optimálně zužitkovat. Hrušky jsou velice bohaté na kyselinu listovou (pro růst, krvetvorbu, dobrou náladu), draslík (odvodňuje) a vitamin C (imunitní systém).

Hrušky působí v nejvyšší míře regulačně na střeva. Podporují odstraňování odpadních produktů, zmírňují trávicí obtíže. Naši předkové však kladli velký důraz na to, jak hrušky jíst.

Plody musely být dokonale zralé, protože jinak mohou působit plynatost i zácpu.

A pokud nebyly dokonale zralé, jedli je pečené, což se doporučuje i v současné době, protože pečené hrušky působí regulačně a případné průjmy staví.

Hrušky mají samy o sobě vysoký podíl vody, který zajistí rychlý přísun uvolněných živin do střev. Tím pomáhají střeva čistit. Stav zralosti plodu se dá zjistit lehkým stisknutím konce hrušky u stopky. Zde by na omak měla být hruška měkká.

Jednoduchá pečená hruška

  • Suroviny: 1 zralá střední hruška 1 lžička – 1 lžíce javorového sirupu 1,5 lžíce vody l lžíce rozinek špetka čerstvě mletého hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku

Troubu předehřejeme na 190 stupňů. V misce smícháme sirup, vodu a koření a do tekutiny dáme na dvacet minut máčet rozinky – ohlídáme, aby byly zcela ponořené. Hrušku omyjeme a vykrojíme jádřinec.

Rozinky vyjmeme a dáme do vydlabaného středu hrušky. Povrch hrušky postříkáme javorovým roztokem. Pečeme ve skleněné pečicí míse volně zakryté alobalem při 190 stupních zhruba 20 minut nebo doměkka.

Hruškové čatní

  1. Suroviny: 1 šálek hrušek loupaných nakrájených na plátky 1 lžíce olivového oleje špetka kurkumy ¼ lžičky mletého kardamomu ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře ¼ lžičky mletého zázvoru ¼ lžičky prolisovaného česneku ¼ šálku propláchnutých rozinek špetka soli
  2. ½ lžíce medu

Na rozehřátém oleji orestujeme hrušky, přidáme ostatní ingredience kromě medu. Opékáme asi 15 minut na mírném ohni. Necháme 20 minut stydnout a poté přimícháme med. Dobře promícháme a podáváme.

Tipy, co přidat do hruškové šťávy

  • 3 hrušky, 3 kusy řapíkatého celeru, 4 listy kapusty, 1 velká hrst zelené petrželky
  • 10 listů toskánské kapusty, 2 okurky, 6 celerů, 2 hrušky
  • 3 celery, 2 hrušky
  • ½ hrnku borůvek, 1 okurka, 1 limetka, 1 hruška
  • 2 okurky, 8 mrkví, 6 listů toskánské kapusty, 1 hruška, kousek čerstvého zázvoru
  • 1 hlávka bílého zelí, 4 malé hrušky, 12 listů římského salátu, kousek čerstvého zázvoru

Nashi hruška – odolná, zdravá a šťavnatá!

Naši je výživné a šťavnaté exotické ovoce, plné důležitých látek a pozitivních zdravotních účinků na celé tělo. Nashi je dostupná hlavně před a během období Vánočních svátků, tak si ji určitě pořiďte do ovocné mísy jako výzdobu a nezapomeňte ji i spapá!

Nashi hruška je exotické ovoce, které pochází z Asie a nazývá se také Japonská a Čínská hruška. Nashi je chutí a tvarem plodu podobná naší hrušce a jablku a povrch má jako dula. Strom hrušky nashi dorůstá výšky od 2 – 10 metrů.

Naši není náročná na pěstitelské nároky, potřebuje slunce, teplo, na zálivku není náročná a velmi dobře zvládá i zimní měsíce. Netřeba ji před mrazy ukrývat. Nashi plody dozrávají v srpnu až v září.

Dozrálé plody mají žlutou barvu a váhu od 150 – 250 gramů

  • Nashi hruška (lat. Pyrus Usuriensis) – čeleď růžovitých
  • Co obsahuje nashi – účinné látky
  • Bílkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, voda, vápník, hořčík, fosfor, měď, mangan, selen, draslík, lutein, cholin, omega 3 mastné nenasycené kyseliny, omega 6 mastné nenasycené kyseliny, vitaminy B, C, E a K
  • Účinky zdraví – nashi
  • Stimulace obranyschopnosti
  • Chrání buňky před působením volných radikálů
  • Detoxikuje organismus
  • Podporuje trávení
  • Zlepšuje pravidelnou stolici
  • Obnovuje střevní mikroflóru
  • Hydratuje tělo a buňky
  • Normalizuje hladinu glykemického indexu
  • Zbavuje tělo nadbytečné vody
  • Pročišťuje močové cesty a ledviny
  • Nízká energetická hodnota
  • Vhodná při hubnutí
  1. Nutriční hodnota – nashi (100g)
  2. KJ–  163,8 Kcal– 39  Bílkoviny– 0,9 g  Sacharidy– 9,1 g
  3. Tuk –  0,15 g Vláknina – 4,1 g  Voda – 84 g
  4. Nashi obsahuje minerály – 100 g
Hořčík 9,5 mg Mangan 0,5 mg
Vápník 6,1 mg Selen 0,25 ug
Fosfor 16 mg Draslík 128 mg
Měď 0,3 mg

Nashi obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin B3 0,45 mg Lutein 57 ug
Vitamin C 4,3 mg Kyselina listová 10 ug
Vitamin E 0,2 mg Kyselina pantotenová 0,2 mg
Vitamin K 5,8 ug Cholin 5,4 mg
Omega 3 kyseliny 1,3 mg Omega 6 kyseliny 61 mg

Účinky hubnutí – nashi

Naši je vhodným ovocem při hubnutí. Toto šťavnaté ovoce doplňuje živiny, vodu a zároveň podporuje trávení během hubnutí. Hrušku nashi konzumujte ke snídani nebo ke svačině jako čerstvé ovoce, nebo si ho přidejte do jogurtu, ovocného salátu, džusu, kaše, koktejlu nebo si z něj vyrobte čerstvou ovocnou šťávu. Hrušku nashi konzumujte 3 – 4 krát týdně po 1 ks ovoce

Nashi hruška – zdravé a výživné ovoce. Ne jen jako ozdoba ve Vánočním košíku…

ŽENA-IN – Jezte hrušky, mají mnoho vitamínů a minerálů

Stále více lidí se již delší dobu snaží nacházet pomoc v zelené – přírodní lékárně. Možná jste také na stránkách Ženy-in zaznamenali psaní o hruškovo-makové marmeládě.

Když byly děti malé, měla jsem několik let o letní zábavu postaráno, doslova potěšení mi poskytovala tvorba marmelád, ze všeho, co mi pod ruku přišlo. Kombinace i zdánlivě neslučitelných druhů ovoce byla jednoduše radost.

Hrušková mě tehdy zrovna nenapadla, ovšem hrušky samotné jsou tématem mého letošního pozdního léta. Pojí se to u mě jako vždy se vzpomínkou, tentokrát na našeho tátu, hrušky miloval. Stejné jako já máslové, slaďoučké a měkké.

Tento rok si moje tělo o hrušky přímo požádalo. A mě zajímalo, proč právě hrušky, jelikož nikdy se podobné věci nedějí bez důvodu.

Hrušky podle léčitelů a odborníků na dobré stravování jsou totiž přírodním diuretikem a lékem na hypertenzi. Jsou výjimečným ovocem pro svůj vysoký obsah sacharidů a zároveň nízkým obsah proteinů a tuků. Tato lahůdka je pro své skvělé vlastnosti doporučena i diabetikům!

V tomto letním ovoci se podle znalců nachází i vitamíny C, E a B, taktéž důležité minerály – draslík, hořčík a železo. I z hlediska stopových prvků stojí hruštičky za přijetí do našeho jídelníčku pro svůj obsah mědi, manganu, v menší míře pak i zinku. Jejich nabídka minerálů a vitamínu je dokonce lepší než ta, co nám mohou nabídnout jablka.

  • Vyzkoušejte náš recept: Hruškovo-maková marmeláda

Vláknina, kterou hrušky disponují a jež je bohatá na lignin, je skvělá při snižování cholesterolu v krvi a nerozpustná má laxativní účinky, které jsou důležité při čištění organismu…

Odborníci na zdravou výživu doporučují hrušky i pro jejich absorpční a protizánětlivé účinky, dále pak mají vlastnosti reminelizační a adstringentní (stahující).

Pro skvělé ozdravné schopnosti byly hrušky oblíbené již ve středověku i díky tomu, že neobsahují sodík, který v těle zadržuje vodu, což mívá za následky právě hypertenzi. Toto oblíbené ovoce má sílu podporovat fungování ledvin, dokonce je i lékaři doporučeno při kardiálním ledvinovém edému.

Veselé pojídání hrušek dokáže podpořit vylučování kyseliny močové a jejích dusíkatých látek, je dobré je zařadit během detoxikačních diet, kdy se snažíme neutralizovat zbytky kyselin, které se v těle hromadí, pokud nadměrně konzumujeme maso a masné výrobky.

Tyto vynikající vlastnosti určitě oceníme i v případě odtučňovacích diet.Podle encyklopedie léčivých potravin jsou zralé a měkké hrušky lehce stravitelné a je dokázáno, že již po 90 minutách od snědení se hruška dostane do tlustého střeva. Tam pak svou přírodní jemnou silou bojuje proti hnilobným procesům ve střevech, proti plynatosti při kolitidě (zánětu tlustého střeva) a střevní dyspepsii (poruchám trávení v oblasti střev).

Hrušky je podle léčitelů dobré dobře rozžvýkat, zvláště pak ty tvrdší odrůdy, jelikož mají silnější slupku než třeba jablka, a protože ty, co koupíte v klasickém obchodě, bývají ošetřené nějakou chemií, měly by se raději oloupat, i když tak ztrácejí svůj diuretický účinek. V případě tepelné úpravy jsou stravitelné snadněji, ale zničíte většinu vitamínů, které hruška poskytuje – cukry a minerály zůstanou však zachovány.

  • Jelikož v naší rodině jsou onemocnění střevního charakteru bohužel časté, asi tuším, co se mi moje tělo snaží napovědět, když vede mou ruku do regálu, kde se hrušky skví v celé své kráse, a moje mysl nakládá do sáčku s chutí a radostí další a další kousek…
  • Jezme hrušky, je právě jejich čas, naše střeva a většinou i překyselený organismus to ocení, tělo bude radostnější a mysl veselejší. 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector