Hnědý banán, dobrý banán

Také se Vám v míse nervózně převaluje pár zralých banánů? Co takhle jim dopřát důstojný konec a Vám kulinární zážitek?

A jak vlastně poznáte zralý banán? Takové ovoce má na slupce velké množství malých hnědých flíčků, to ze zdravotního hlediska znamená, že se většina škrobů přeměnila na lehce stravitelné jednoduché cukry.

 Pokud se chystáte k nákupu banánů a nehodláte je neprodleně konzumovat, volte takové, které mají zelené konce a mohou dozrát doma.

Chcete-li je jíst ihned, vyberte banány sflíčky, o kterých jsme hovořili výše a které jsou důkazem zralosti.

Banány skladujte v míse s ovocem při pokojové teplotě, protože chlad způsobuje urychlené zrání a hlavně hnědnutí banánů.

Banány obsahují až 22 % sacharidů (glukóza, sacharóza a fruktóza), 75 % vody a zbytek tvoří minerály a stopové prvky. Zralé banány jsou lehce stravitelné, ty zelené naopak způsobují plynatost.

Obsahují velké množství draslíku (ochrana srdce), sodíku, vápníku a hořčíku (mírní křeče, bolesti hlavy, posiluje svaly) i zinku.

Obsahují také všechny důležité výživné složky, které potřebujeme pro zdravý, hluboký a vydatný spánek.

Recepty

Banánový chlebíček

Není chleba jako chleba. Jak upéct vláčný banánový dezert v pár krocích se dozvíte v následujícím receptu. A co budeme potřebovat na chlebíček podle Marthy Stewart?

Ingredience: 125 g másla, 1 šálek cukru, 2 velká vejce, 2 šálky celozrnné mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička soli, ½ šálku kysané smetany, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 velmi zralé banány, ½ šálku nasekaných ořechů (sušeného ovoce apod.)

Postup: V menší míse vyšleháme máslo a cukr. Poté přidáme vejce a důkladně zamícháme.

Do této „mokré“ směsi přidáme směs mouky, prášku do pečiva, sody a soli, následně vmícháme banány, které jsme si předtím rozmixovali nebo nakrájeli na malé kousky, smetanu, vanilku (můžeme nahradit vanilkovým cukrem) a ořechy.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (formy vyložené pečícím papírem) a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme zhruba 60 minut.

Hnědý banán, dobrý banán

Pečené banány

Pečené banány jsou další alternativou pro jednoduchý dezert ze zralých banánů. Když do receptu přidáte rum, můžete se nad talířem vydat dokonce do Karibiku.

Ingredience: 2 zralé banány, 4 lžíce medu, 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžička skořice, 200 g řeckého jogurtu, 4 lžíce sekaných vlašských ořechů

Postup: Banány nakrájíme podélně na poloviny a vložíme je na alobal do formy. Každou půlku banánu potřeme medem a posypeme cukrem a skořicí (případně zalijeme rumem). V troubě předehřáté na 190 stupňů pečeme 10 až 15 minut. Podáváme ještě teplé se lžící řeckého jogurtu a ořechů.

Banánová zmrzlina

Ingredience: 1 velký zralý banán (na 2 porce)

Postup: Banán nakrájíme na kolečka, uložíme do nádoby nebo sáčku a necháme 2 hodiny zmrazit. Zmrzlé banány rozmixujeme v robotu, a to v třech intervalech. Nejprve se banán rozseká na větší kousky, poté na kašovitou hmotu a nakonec se z něj stane úžasně krémová záležitost. Chce to jen trochu trpělivosti.

Hnědý banán, dobrý banán
Banánový puding

Hedvábně jemný domácí banánový puding s čokoládovou polevou, to musíte ochutnat! A když bude banánu málo, přidejte ještě pár koleček navrch.

Ingredience: 3 středně velké banány, šťáva z 1 citrónu, 600 ml (mandlového) mléka, 2 žloutky (1 lžíce kukuřičného škrobu), 3 lžíce kukuřičného škrobu, 60 g krystalového cukru, 60 g hořké čokolády, 2 lžičky moučkového cukru, voda

Postup: Ve středním hrnci si smícháme cukr se škrobem a mlékem, případně také se žloutky. Vyšleháme metličkou a na středním stupni necháme ohřát, aby směs zhoustla. Mezitím si rozmixujeme banány s citronovou šťávou a přidáme je do mléčné směsi.

Dobře promícháme, vylijeme do misek a necháme ztuhnout (minimálně 15 minut v chladničce).
Čokoládovou polevu si vyrobíme v malém hrnci rozpuštěním čokolády a cukru ve 40 ml vody.

Jakmile vznikne jemný krém, můžeme jím polít banánový puding a případně dozdobit kolečkem banánu.

Banánové smoothie

Ingredience: hrst jahod, 1 střední banán, 300 ml mléka, 150 ml bílého jogurtu, lžíce medu

Postup: Všechny ingredience rozmixujeme v robotu do krémového nápoje. Mléko a jogurt můžeme nahradit domácím rostlinným mlékem, jehož výrobu jsme vám ukazovali v článku Mandlové mléko a jeho kamarádi.

Hnědý banán, dobrý banán

Banánové palačinky

Tyhle palačinky se dají udělat jen ze dvou ingrediencí! Jak snadné. Máte doma jen banán a vejce, pak jste na správné adrese.

Ingredience: 1 velký banán, 2 vejce, ¼ lžičky prášku do pečiva (není nutný, ale doporučujeme), ¼ lžičky skořice (není nutná, ale doporučujeme)

Postup: Banány rozmixujeme, přidáme vejce a případně také prášek a skořici. Rozehřejeme si pánev, lehce pomažeme olejem (můžeme použít také kokosový olej) a dáme opéct přibližně 2 vrchovaté lžíce těsta. Můžeme podávat s javorovým sirupem.

Banánové muffiny

Tyto muffiny podle slavné kuchařky Nigelly Lawson jsou lehké a nadýchané, jsou ideální k snídani a či odpolední svačince a vhodné v kombinaci se smoothie nebo mléčným koktejlem. Jsou skvělé teplé i studené.

Ingredience: 75 g másla, 250 g mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, špetka soli, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, 115 g cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička medu, 2 velké zralé banány, 2 vejce, 125 ml mléka

Postup: Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu, banány rozmixujeme. V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Přidáme cukr a dobře promícháme.

V druhé misce si vyšleháme vejce, vanilkový extrakt, med, máslo a mléko. A do vaječné směsi přidáme také banány. Do suché směsi přimícháme tu vaječnou. Vzniklým těstem naplníme formičky na muffiny. Můžeme dozdobit čokoládou nebo oříšky.

Necháme péct v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 20 až 25 minut.

Hnědý banán, dobrý banán

Banány v čokoládě

Klasika, která nikdy nezklame. Tyhle banány v čokoládě můžete navíc přetvořit v osvěžující nanuky.

Ingredience: 6 středních banánů, čokoláda na polití, 3 lžíce másla, ořechy a další posypky, 6 nanukových dřívek (není nutné, ale bude se lépe jíst)

Postup: Rozpůlené banány rozložíme na povoskovaný papír a do každého opatrně zasuneme nanukové dřívko, nyní bychom měli banány vložit cca na 30 minut do mrazáku.

Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Zmražené banány následně namočíme do čokolády a obalíme v oříšcích nebo jiném připraveném zdobení.

V nádobě vyložené povoskovaným papírem necháme znovu zamrazit (minimálně 6 hodin a nejlépe přes noc).

Zdroj(e) informací a obrázků: BBC Good Food, Vegmania, Deník, Martha Stewart, Kitchenette, Whole Food Simply, K Fetele, Angie Bakes, Good to Know, Our Best Bites, Beauty and Fitness, Nigella, Pass The Sushi, Food Beast, PNG IMG, The Kitchn, Vegkitchen,

Tři sladké recepty, se kterými zpracujete přezrálé banány

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Hnědými banány můžete vylepšit bábovku, sušenky nebo mléčný koktejl. Využít je můžete i třeba na palačinky a lívance (1 vajíčko na 2 banány, rozmixujte a máte těsto) nebo světoznámý banánový chléb. Já pro vás mám trochu méně profláknuté, ale stejně snadné recepty.

Domácí termix

Pro děti ideální svačinka do „kapsičky“ nebo plnohodnotná snídaně.

My dospělí ho milujeme s nasekanými ořechy a kyselejšími druhy ovoce jako milou variantu dezertu ke kávě. Navíc je díky vysokému obsahu bílkovin a přirozených cukrů vynikající svačinou pro sportovce.

Hnědý banán, dobrý banán Hnědý banán, dobrý banán

Suroviny na 2 porce termixu:

  • 1 kelímek plnotučného tvarohu
  • 1 kelímek kvalitního jogurtu (min. 10 % tuku, ideálně použijte jogurt řeckého typu)
  • 2 zralé banány (mohou být i hodně měkké)
  • 1 lžíce nepraženého kakaa
  • ovoce, bylinky, ořechy k ozdobení
  • případně sladidlo – záleží na chuti, podle mě není třeba sladit

Postup:

Je více než jednoduchý. Do mixéru nebo hluboké mísy vložte tvaroh, jogurt, pokrájené banány a kakao. Vše promixujte do hladkého krému. Dávkujte přímo do skleničky nebo krabičky. Můžete zdobit čerstvým ovocem, listy máty a meduňky nebo sekanými ořechy.

Karamelizované banány (třeba do kaše)

Suroviny na 2 porce:

  • 2 měkké banány
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička sladidla (nejlepší je med, golden sirup, javorový nebo datlový sirup)

Hnědý banán, dobrý banán

Postup:

Banány podélně rozřízněte. V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo, a když se rozpustí, vyskládejte do pánve banány řezem dolů. Občas pánví zakružte a kontrolujte, aby se banány nepálily. Za čtyři minutky jsou banány hotové, podle chuti je oslaďte a nechte ještě dokaramelizovat.

Podávejte například s kokosovou kaší. Tu připravíte během opékání banánů. Na dvě porce stačí tři lžíce kokosové mouky a 3 dcl mléka – kravského, nebo kokosového či mandlového „rostlinného mléka“. Pomalu svařte přebytečnou tekutinu a kaši přitom stále prošlehávejte (jako krupicovou kaši). Za pár minut kaše zhoustne a můžete podávat.

Banánové cookies s bílou čokoládou

Tyhle sušenky milujeme! Připravujeme je také jako vánoční cukroví, jsou skvělé na dětskou oslavu i k nedělní kávě. Můžete na ně použít i úplně ošklivý nahnědlý banán.

Budete mít zájem:  Opalovací krémy pro děti jsou „jiné“

Hnědý banán, dobrý banán

Suroviny na plech sušenek:

  • 100 g bílé čokolády
  • 70 g změklého másla
  • 30 g moučkového cukru (nejlepší je doma uleželý s vanilkovými lusky)
  • 1 vejce
  • 1 měkký banán
  • 200 g hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • nastrouhaná citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu

Postup:

Najemno nasekejte bílou čokoládu a nechte zatím stranou. Ve větší míse utřete máslo s cukrem. Přidejte vejce a rozmačkaný banán. Zapracujte dohromady. Na tuto směs přes síto prosejte mouku a také prášek do pečiva. Díky máslu těsto hodně měkne, snažte se proto nezpracovávat ho rukou, ale rychle vařečkou nebo robotem. Bílou čokoládu přidejte na závěr a rovnoměrně ji do těsta rozsypejte.

Zpracované těsto dejte pod pokličkou nebo zabalené v potravinové fólii na 30 minut ztuhnout do lednice. Poté jej vyndejte na potravinovou fólii, rychle zpracujte váleček o průměru 1,5–2 cm a zabalené do fólie vložte na hodinu do mrazničky.

Než těsto vyndáte, připravte si plech vyložený pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C. Ztuhlý váleček krájejte na půlcentimetrová kolečka a s mírnými rozestupy je skládejte na plech. Pečte asi 15 minut, než začnou zlátnout.

Jsou skvělé samotné nebo ke kávě s napěněným mlékem. V uzavřené nádobě vydrží několik dní.

  • Připravte si rychlý mléčný koktejl – starší banány rozmixujte s mlékem nebo jogurtem, přidejte čerstvé nebo mražené ovoce a třeba trochu medu.
  • Banány pokrájejte na čtyři nebo pět kusů a dejte zamrazit – zmražené je můžete kdykoli vyndat, rozmixovat se smetanou. Přidejte vanilku, oříšky, karamel nebo další ovoce a máte skvělou zmrzlinu. Tady je recept.
  • Když jen pomačkáte banán v misce a rozmícháte s vajíčkem a trochou mouky, máte skvělé těsto na palačinky, lívance nebo vafle. Navíc bez laktózy. Nebo můžete zkusit úplně bezlepkovou verzi, jen 1 vajíčko + 2 banány. Další podobné recepty najdete tady.

13 tipů, jak využít přezrálý banán a jeho slupku

Věděli jste, že banány mají protirakovinné a antioxidační účinky? Čím jsou zralejší a starší, tím víc se tyto účinky násobí. Snižují krevní tlak, ulevují od pálení žáhy a pomáhají proti zácpě.

Další charakteristickou vlastností přezrálých banánů je to, že škrob v nich se během zrání přeměnil na cukr. Takže pokrmy z nich nebude již nutné tolik nebo vůbec sladit.

A z jakých receptů tedy můžete vybírat?

1. Banánový chlebíček

Hnědé banány se výborně hodí do pečení, upečte tedy banánový chlebíček. V Americe dokonce 23. února slaví Národní den banánového chlebíčku!

Potřebovat budete:300 g hladké mouky1 prášek do pečiva50 g krupicového cukru1  vejce100 g másla150 ml podmáslí2 přezrálé banányhrst rozinek nebo jiného sušeného ovoce50 g strouhané čokolády

Nejdříve utřete cukr s máslem a vejcem. Přidejte rozmačkané banány, přisypte rozinky a další sušené ovoce a nastrouhanou čokoládu. Do směsi vlijte podmáslí a přimíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva.  Dobře smíchejte.

Hranatou chlebíčkovou formu vymažte tukem, vyložte papírem na pečení a naplňte těstem. V troubě, kterou jste předehřáli na 200 °C, pečte zhruba 30 minut.

2. Pečené banány

Tento rychlý a jednoduchý dezert bude chutnat dětem i dospělým. Může vás zachránit, když zazvoní nečekaná návštěva a vy nebudete mít čas napéct.

Potřebovat budete:4 přezrálé banány1 lžičku skořice5 lžic karamelové omáčky1 hrst lískových oříšků500 ml vanilkové zmrzliny1 lžíce másla

Zapékací misku vymažte lžící másla a uložte do ní banány. Posypte je skořicí, přelijte karamelovou omáčkou a posypte nasekanými oříšky.

Troubu předehřejte na 200 °C a pečte 10 minut. Banány můžete ozdobit vanilkovou zmrzlinou.

3. Banánová zmrzlina

Banán má po zmrazení perfektní konzistenci! Na čas i práci je nenáročná banánová zmrzlina, budete ji mít hotovou za pár minut a bez zbytečné chemie.

Potřebovat budete:2 přezrálé banány1 citron100 g krupicového cukru150 ml smetany ke šlehání50 ml plnotučného mléka

Z citronu vymačkejte šťávu a pak ji rozmixujte spolu s banány a všemi ostatními ingrediencemi. Vše vlijte do vaničky na zmrzlinu a nechte zmrznout. Inovovat můžete tento recept ještě dalšími přísadami jako je kakao, strouhaná čokoláda nebo třeba kokos.

Hnědý banán, dobrý banán

  • Banánový sorbet
  • 4. Banánové smoothie

Nestíháte si připravit snídani? Stačí pár minut, banány, několik ingrediencí a mixér – chutná a vydatná snídaně je na světě. Zkuste několik receptů:

  1. Banánové smoothie s bílým jogurtem a medem
  2. Banánovo-pomerančové supersmoothie s kustovnicí čínskou
  3. Banánovo-kakaové smoothie s kokosovým mlékem
  4. Banánové smoothie s arašídovou pomazánkou s nízkým obsahem laktózy
  5. Výživný banánový shake ze sójového mléka
  6. 5. Banánové palačinky

Díky své struktuře je banán perfektní také do palačinek. Stačí ho smíchat jen s vajíčkem, osmažit na pánvi a výbornou banánovou placku můžete podávat s tvarohem, šlehačkou nebo třeba čokoládou.

Hnědý banán, dobrý banánBanánové palačinky s tvarohem

6. Banánové sušenky

Z přezrálých banánů vytvoříte raz dva i perfektní sušenky. Není potřeba nic víc než jen dva banány a 1,5 hrnku kokosu. Pak stačí vše rozmixovat a péct v troubě na 180 °C asi 15 min. Nezapomeňte na pečicí papír, který vymažete kapkou oleje, aby se sušenky nepřipekly.

  • 7. Banánová ovesná kaše
  • Další ze snídaňových variací s banánem je ovesná kaše.
  • Připravte si:50 g ovesných vloček  1 přezrálý banánšpetku soli200 ml vody1 lžíci kokosového oleje1 lžíci nasekaných lískových oříškůmletá skořice

Ideální je, pokud můžete vločky nechat přes noc namočené ve vodě. Pokud nemáte tolik času, budete kaši vařit o chvilku déle. Vločky slijte nebo vsypte do hrnce, k nim nakrájejte na kolečka banán a osolte. Zalijte vroucí vodou a pak celou směs přiveďte opět k varu. Pak ztlumte oheň na střední hodnotu a povařte 10-15 minut. Vmíchejte kokosový tuk. Kaši podávejte posypanou oříšky a skořicí.

Hnědý banán, dobrý banánOvesná kaše s banánem a medem bez lepku

8. Banánové muffiny

Jestli se chystáte péct a doma vám hnědnou banány, použijte je do muffinů. Možností, jak takové banánové muffinu upéct, je více. Vyberte si:

  1. Banánové muffiny bez přidaného cukru
  2. Banánové muffiny s hořkou čokoládou a oříšky
  3. Banánové muffiny s podmáslím
  4. Jak využít banánové slupky?
  5. 9. Vyčistěte si boty

Koženou obuv perfektně vyleští vnitřní strana banánové slupky. Poté povrch boty ještě doleštěte měkkým a suchým hadříkem.

10. Pohnojte květiny

Banánové slupky nakrájejte na menší kousky a přimíchejte je do hlíny vašich pokojových rostlin. Slupky dodají půdě a rostlinám potřebné živiny a minerály. Další variantou, jak vyživit rostliny, je zalít slupku banánů nejdříve vodou, uzavřít do sklenice a nechat přes noc. Druhý den přidejte roztok do konvičky s vodou a zalévejte s ní květiny.

Máte zahrádku a trápí vás mšice? I v tomto případě pomohou banánové slupky. Stačí je zakopat ke kořenům rostlin a mšice odpudí.11. Vyčistěte listy květin

Nejen boty, ale i listy květin vyleští banánová slupka. Zbavíte listy prachu a budou se krásně lesknout. 

12. Slupka na puchýře nebo vyrážku

Banánové slupka také léčí. Obsahuje totiž polysacharidy, které si poradí s otokem, svěděním i zarudnutím kůže po štípnutí komára či jiného hmyzu. Stačí postižené místo pár minut masírovat vnitřní stranou slupky a pak opláchnout vodou.

Podobné účinky má banánová slupka i v případě kožních vyrážek a alergií. Urychluje rovněž hojení modřin.

13. Banánové slupky pro krásnou pleť

Banánová slupka je pro vaši pleť to pravé. Díky obsahu luteinu redukuje vrásky a zanechá vaši pleť hydratovanou a vypnutou. Dopřejte si 3x týdně 15minutovou masáž slupkou. Stejným postupem dosáhnete i zesvětlení pigmentových skvrnek na tváři. Jestliže vás trápí akné, ovocné kyseliny v banánové slupce pomáhají pupínky hojit.

Rozmixováním banánové slupky a kokosového mléka vytvoříte výživnou masku.

Zdroj: buzzfeed.com, bbcgoodfood.com, thekitchn.com, apetitonline.cz, prostreno.cz, styl.instory.cz

Zčernaly vám banány? Přezrálé ovoce nevyhazujte!

Koupili jste si domů banány, než jste je ale všechny stihli sníst, zčernaly. Že nevíte, co s nimi? Nemusíte je hned vyhazovat, naopak můžete jejich dozrání chytře využít. Černé zbarvení představuje cukrové skvrny, které znamenají, že banán je v porovnání s nedozrálými zelenými či žlutými banány mnohem sladší. Jak můžete těchto zralých kusů využít?

Během procesu zrání se škrob v banánu mění na cukr, tím pádem je banán s postupem času stále sladší. Mnoho lidí se hnědým či černým banánům snaží spíše vyhýbat, pokud však přezrálé banány vyhodí, zbytečně plýtvají jídlem.

Navíc banán, který už dostatečně dozrál, se vyznačuje silnými protirakovinnými účinky a platí, že čím více hnědých flíčků na sobě banán má, tím jsou jeho pozitivní vlastnosti na lidské zdraví silnější.

Využijte proto přezrálých banánů, které vám doma leží v míse, a nebojte se je použít při přípravě těchto jednoduchých receptů.

Díky své sladké chuti se dají banány tmavší barvy použít v kuchyni například takto:

Budete mít zájem:  Lupénku komplikují další nemoci. Odhalte je včas

1. Lívanečky z banánu a vajec

Připravte si během chvilky sladké lívanečky pouze z banánu a vajec. Na přípravu budete potřebovat:

Rozšlehejte vejce v míse, pomocí vidličky rozmačkejte banán a vmíchejte ho do vajec. Na pánev nalijte trošku olivového oleje a připravené těsto z banánu a vajec rozetřete do tvaru menších placiček. Opečte lívanečky z každé strany a po upečení je ozdobte marmeládou, ovocem či zakysanou smetanou.

2. Banánová buchta z mikrovlnky

Opravdu rychlá chuťovka, kterou za pomoci mikrovlnky zvládne každý. Na banánovou buchtu si připravte tyto ingredience:

  • 2 zralé banány
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 1/3 lžičky soli

Nechte v mikrovlnce zahřát mísu s máslem přibližně po dobu 30 vteřin až 1 minuty, dokud se máslo zcela nerozpustí. Přidejte do misky s máslem rozmačkaný jeden a půl banánu, cukr, sůl, mouku s práškem do pečiva, skořici a vejce s mlékem. Vše důkladně promíchejte.

Těsto následně nalijte do formy a navrch vyskládejte zbylou polovinu banánu nakrájeného na plátky. Formu dejte na 8 minut do mikrovlnky a kontrolujte, zda se těsto již propeklo i vevnitř.

Až se vám bude buchta zdát dostatečně propečená, můžete ji například posypat moučkovým cukrem a doplnit o domácí šlehačku.

Hnědý banán, dobrý banán

Smoothie se dá připravit z nepřeberného množství ovoce a zeleniny, to banánové bude pro svou sladkou chuť zaručeně chutnat všem. Pro jeho přípravu budete potřebovat:

  • 2 zralé banány
  • 11 sušených datlí
  • 1 lžička medu
  • 1 hrnek ledu

Banány oloupejte, nakrájejte na plátky a rozmixujte je spolu se zbývajícími ingrediencemi. Dostatečně našlehané smoothie poté rozlijte do sklenic. 

4. Banánová zmrzlina

Vyzkoušejte skvělou banánovou zmrzlinu, která je navíc zdravá. Stačí vám k tomu:

  • 4 zralé banány
  • 3 lžíce mléka

Oloupané banány nakrájejte na malé kousky, rozložte je na talířek, který zakryjete fólií, a vložte banány do mrazáku. Počkejte alespoň jednu hodinu, vyndejte kousky banánů z mrazáku a vložte je do mixéru. Přilévejte během mixování mléko a vytvořte krémovou, jemnou zmrzlinu. Výsledek můžete ozdobit ovocem, ořechy nebo třeba kousky čokolády.

TIP: Nevyhazujte banánovou slupku

I flekatá banánová slupka se dá prakticky využít. Nakrájejte ji na menší kousky, ty nasypte do květináčů a rázem máte o své rostliny postaráno díky výživnému hnojivu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

9 důvodů, proč jíst i banány s hnědými skvrnami

Většina vyznavačů zdravé výživy zná přínosy konzumace banánů pro zdraví. Můžete z nich udělat koktejly, smoothie nebo jimi rychle zahnat nesnesitelný vlčí hlad.

Co když jsou však na banánech hnědé tečky? Tyto plody zákazníci v obchodech zpravidla odmítají a většina jich tak končí v kontejneru.

Banány s tmavými skvrnami jsou ale nezávadné a kromě toho přinášejí některé další výhody pro vaše zdraví.

Pro začátek musíte vědět, že plíseň na banánu má černou, nikoliv hnědou barvu. Znamená to, že hnědé skvrnky na banánové slupce jsou známkou plné zralosti. Proces zrání je u banánu velmi rychlý a tak je vám asi jasné, že takové plody jsou určeny k okamžité spotřebě.

A jaké výhody zralé banány přinášejí?

  1. Působí jako prevence proti rakovině

Vědci zjistili, že puntíkované banány obsahují sloučeninu, nazývanou faktor nádorové nekrózy (TNF), která likviduje jistý typ nádorových buněk. Konzumace banánů vám tak může pomoci při prevenci karcinomu.

Banán je vynikající přírodní antacidum, které rychle ulevuje při zažívacích potížích. Je lehce stravitelný, a tak váš žaludek nezatíží. Místo pilulek na zažívání si můžete pomoci lahodně sladkým banánem.

Pro udržení optimální hladiny krevního tlaku si musíte hlídat přívod draslíku. Skvrnité banány jsou jeho významným zdrojem. Zároveň mají nízký obsah sodíku, který způsobuje naopak zvýšení tlaku.

Banány obsahují tryptofan. To je aminokyselina, kterou vaše tělo využívá při výrobě serotoninu, tedy neurotransmiteru, který ovlivňuje stav vaší nálady. Banány vám tedy mohou pomoci dosáhnout pocitu klidu stejně, jako to dokáže zdravý spánek.

Skutečnost, že banány zmírňují projevy zácpy a přinášejí rychlou úlevu, už jistě znáte. Vzhledem k obsahu vlákniny pomáhají lepšímu zprůchodnění střev. Dokážete si ale představit, že si pochutnáváte na zeleném, skoro nezralém banánu? Až budete mít příště trávicí obtíže, vzpomeňte si na tento domácí lék.

Banány mají vysokou kalorickou hodnotu, takže jsou okamžitým zdrojem energie. To se vám bude hodit po náročném fyzickém tréninku. Jako bonus vám banány dodají hořčík, který zabrání svalovým křečím. Další minerály a živiny z banánu vám zase pomohou získat větší fyzickou vytrvalost.

  1. Pomáhají při onemocnění vředy

Vředy jsou obtížné onemocnění s přísnou omezující dietou. Ta bývá nezbytná, protože ostré koření a další potraviny mohou způsobit další podráždění a bolest. Zralé banány mají velmi jemnou texturu, rychle procházejí trávicím traktem a poskytují vám tak potřebnou výživu.

  1. Usnadňují boj proti anemii

Banány jsou bohatým zdrojem železa, které je jednou z hlavních složek červených krvinek. Ty jsou, jak víte, odpovědné za přepravu výživy a kyslíku v těle. Banány zásobují vaše tělo železem, takže jejich konzumací si snížíte riziko onemocnění anemií.

  1. Pomáhají při bolestivé menstruaci

Draslík a už zmíněný hořčík ve skvrnitých banánech pomáhají zmírnit svalové křeče i při menstruaci. Banány jsou také bohatým zdrojem vitamínu B6, který omezuje nadýmání a zadržování vody v průběhu této náročnější fáze cyklu.

Banány jsou vynikajícím doplňkem vašeho jídelníčku. Snězte je co nejdříve, nečekejte, až úplně zčernají. Tento stav by už znamenal sníženou hladinu prospěšných antioxidantů a dalších živin. Dokonale dozrálé (a mírně strakaté) banány jsou snadno stravitelné a přinesou vašemu tělu hodně dobrého. Takže si dejte aspoň jeden zralý banán každý den.

Přezrálé banány nezatracujte, mají spoustu jednoduchých, užitečných využití

08. 08. 2020 | Doba čtení 4 minuty

Banány patří mezi ovoce, které při pokojové teplotě dozrává velmi rychle. Hnědé flíčky, které se postupně začnou na slupce objevovat, však nemusí znamenat, že už bychom se s plody měli definitivně rozloučit. Stačí pár triků a z měknoucích banánů můžeme vykouzlit lahodnou pochoutku.

I banány s hnědými skvrnami na slupce můžeme skvěle využít. Zdroj: sibyl2011 / Shutterstock.com
Zatímco slupka banánu postupně hnědne, jeho vnitřní část zůstává při správném skladování (banány nikdy neskladujeme v chladničce) kvalitní. Ne každý však rád konzumuje vyzrálé – a tedy i chuťově sladší a měkké ovoce.

Pokud však banány proměníme ve zmrzlinu či je přidáme do pečiva, rádi si na nich pochutnají i ti, kteří by vyzrálým ovocem pohrdli. Ať už vám vyzrál banán doma, nebo se rozhodnete pro nákup vyzrálých banánů v obchodě, pamatujte, že je třeba je zpracovat opravdu v co nejkratší době.

Od plné zralosti to k jejich znehodnocení není daleko.

Nejrychlejší banánová zmrzlina

Mražené banány namočíme v čokoládové polevě. Zdroj: Ahanov Michael / Shutterstock.com
Na její přípravu nebudete potřebovat zmrzlinovač ani jiný kuchyňský přístroj. Prostě vyzrálé banány oloupete, napíchnete je na nanuková dřívka a vložíte do mrazáku nejméně na dvě hodiny, nejlépe přes noc. Následující den už pak můžete nabídnout hostům lahodné mražené banány.

Dezert můžete vylepšit namočením mraženého banánu do čokoládové polevy nebo jogurtu, popř. obalený banán na závěr posypat kousky mandlí či ořechů. Podobným způsobem můžete připravit i jakési banánové jednohubky – banán nakrájíme na několikacentimetrové kusy a napíchneme na napichovátko používané pro jednohubky.

Bleskové banánové pyré

Vyzrálý banán oloupeme, rozmačkáme vidličkou, popř. rozmixujeme ponorným mixérem. Hmotu pak naplníme tvořítka na led či nanuky a vložíme do mrazáku.

Nejslavnější banánové recepty

Za nejznámější, a tedy i nejslavnější, je možné prohlásit recept na banana bread (banánový chlebíček). Pravděpodobně první recept na banánový chlebíček, jak jej známe nyní, byl otištěn roku 1933 v kuchařce Balanced Recipes. Od té doby toto pečivo získalo na popularitě po celém světě. V USA má dokonce 23. února svůj národní den: Banana Bread Day.

O vyzrálé banány se můžete podělit i se svými čtyřnohými kamarády a využít je pro přípravu psích sušenek.

Sušené banány

Banány nakrájíme na 3 mm plátky a sušíme v sušičce potravin. Zdroj: Monika Vosahlova / Shutterstock.com
Dobře vyzrálé banány, tedy ty, kterým se objevují hnědé flíčky na slupce, jsou ideální pro sušení.

Budete mít zájem:  Ketóza je obranný mechanismus těla. Zhubnete rychle, ale…

Stačí banány oloupat, nakrájet na 3 mm široká kolečka a vložit do sušičky potravin. Doba sušení se pohybuje v rozmezí 6-10 hodin, doporučená teplota je 57 oC.

Správě usušené plody jsou tuhé a můžeme je využít jako přídavek do jogurtů či kaší.

Přírodní pleťová maska z banánu

Banán můžeme využít i na přípravu pleťové masky. Zdroj: iva / Shutterstock.com
Pokud už jsme z nějakého důvodu banány přesyceni tak, že už na ně opravdu nemáme ani trochu chuť, pak je můžeme využít na přípravu pleťové masky. Pomůže vaši pleť nejen zvláčnit, ale dodá jí i hebkost a lesk.

Následující složení je vhodné pro všechny druhy pleti. Potřebovat budeme půl banánu, lžíci čerstvé citronové šťávy a lžíci medu. Banán rozmačkáme v misce vidličkou, přidáme citronovou šťávu a med a vše důkladně promícháme. Masku naneseme na obličej a necháme působit 10-15 minut.

Pak vše spláchneme vlažnou vodou a pleť ošetříme lehkým hydratačním krémem.

Jaký banán si koupit? Zelený je ideální pro dietářky

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Myslíte si, že nezralý banán není k ničemu a ten s hnědými tečkami už je nahnilý? Tak to se velmi mýlíte. Jaké jsou přednosti jednotlivých fází zrání banánu?

Když se lidí zeptáte, jaké ovoce je jejich nejoblíbenější, velká část z nich vám bez rozmyšlení odpoví banány. Avšak ve skutečnosti nemyslí zkrátka jen banán v jakékoli formě.

Menšina se v obchodech pídí po skoro zelených, většina si potrpí na perfektně žlutou a ti, kterým jde o zdraví si počkají, až se banán začne kropenatit do hněda.

Vyberte si podle toho, jestli držíte dietu, chcete se uzdravit z nemoci, nebo dodat tělu antioxidanty.

Také jste už slyšeli, že banán není dobrý při hubnutí, protože má spoustu cukru? To je zbytečná panika. Pomineme-li fakt, že po jednom banánu denně neztloustnete a můžete si ho dovolit, i když se snažíte zhubnout, ten zbarvený do zelena je přímo perfektní svačinou pro dietářky!

V tomto stadiu chutná banán trpce a jen minimálně sladce. To proto, že je naplněn větším obsahem škrobů a menším množstvím cukru. Tzv. rezistentní škroby jsou druhem nestravitelné vlákniny, která je velmi prospěšná pro střevní mikroflóru. Tato vláknina se ve střevě nerozloží, ale poslouží jako potrava pro „hodné“ bakterie, které mají pozitivní vliv na metabolismus.

Foto: kApOMnOi, Shutterstock.com

Nezralé banány v sobě mají méně cukru

Jeho sladší chuť signalizuje, že je v něm více cukru. Na druhé straně obsahuje již vysoké množství antioxidantů, které chrání buňky před volnými radikály. Zralý žlutý banán je také zdrojem pektinu, jenž pročišťuje krev.

Rezistentních škrobů, tak dobrých na trávení, má o něco méně – zelenáč jich obsahuje 80, žlutý 50 procent. Zbylé škroby se mění na cukry, avšak i přesto ho můžete jíst při hubnutí. Navíc má oproti nezralému také více prospěšných látek, jako je vitamin C a zmíněné antioxidanty.

Foto: valzan, Shutterstock.com

Ve žlutém období už má banán více cukru, ale také více antioxidantů a vitaminu C

Banán s hnědými ťupkami je perfektně zralý jedinec s dokonalou banánovou chutí. Tento banán má naprosté minimum rezistentních škrobů, kolem jednoho až dvou procent. Chutná opravdu sladce, s čímž souvisí i vyšší obsah kalorií, při dietě se mu tedy raději vyhýbejte.

Na druhé straně má nejvíce antioxidantů, vitaminu C a všech dalších cenných látek. Je také ideálním přírodním pomocníkem v boji proti rakovině. Hnědé ťupky na banánu totiž pomáhají ničit zmutované buňky v těle, které způsobují nádorové nemoci. A mimo jiné pomůžou i proti pálení žáhy.

Když uvidíte, že je banán skoro celý hnědý, neznamená to, že se ťupky rozšířily a jedná se tak o super zdravý kus. Rozsáhlé skvrny jsou způsobeny mechanickým poškození či přezráním. Takový banán je už nahnilý a pro zdravý jen minimálně prospěšný. Bývají ve výrazné slevě, ale i tak je raději nekupujte, nevyplatí se vám to.

Teď nám povězte, jaký banán máte nejraději vy!

Vyhazujete přezrálé banány? Chyba, mají řadu zdravotních benefitů!

Určitě se vám minimálně jednou stalo, že jste několik dnů zapomněli na banány, které jste si koupili. Z lákavého žlutého ovoce se rázem stal neatraktivní temně žlutý „hybrid“ s hnědočernými tečkami a skvrnami nebo dokonce černou slupkou. Komu by se chtěla tahle podivná věc o ještě podivnější konzistenci jíst? Proto nejspíše skončily přezrálé banány v koši. A to je chyba!

Jakmile banán přezraje, změní se obsah jeho živin. Neznamená to ale, že by ovoce ztratilo své nutriční přínosy. Bez ohledu na jejich zralost jsou banány pro náš organismus velmi přínosné, což podporuje i studie realizovaná na Cornell University College of Human Ecology.

Plody jsou bohaté na draslík, mangan, vlákninu, měď, vitamín C, vitamín B6 a biotin. Díky tomu může být jejich konzumace určitou prevencí astmatu, rakoviny, vysokého krevního tlaku, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění a trávicích problémů. To vše platí i pro přezrálé banány. Proto až na nich příště najdete hnědé skvrny, nevyhazujte je.

Přestože nemají přezrálé banány stejné množství živin jako jejich zralé alternativy, jsou pro nás po nutriční stránce prospěšné. Jakmile banán přezraje, přemění se škroby (polysacharidy) na jednoduché cukry. Obsah kalorií zůstává stejný a vitamíny rozpustné ve vodě, jako je vitamín C, kyselina listová a thiamin, mají tendenci klesat.

Stadia zralosti banánů

Zdravotní benefity přezrálých banánů

Banán je považován za jednu z nejdokonalejších potravin na světě. Je napěchovaný vitamíny a živinami. Toto oblíbené ovoce v přezrálé podobě poskytuje obrovské množství živin, které tělo potřebuje k tomu, aby mohlo správně fungovat.

Co tedy přezrálé banány všechno umí?

Zabraňují poškození buněk

Protože jsou bohaté na antioxidanty, pomáhá jejich konzumace zpomalovat destrukci buněk způsobenou vnitřním poškozením a volnými radikály. Díky tomu se snižuje riziko rozvoje potenciální choroby.

Snižují krevní tlak

Přezrálé banány mají vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku. Jestliže je jíte pravidelně, může vám to pomoci s regulací optimálního průtoku krve a s odstraňováním případných blokád v tepnách. To napomáhá předcházet mrtvici a srdečnímu infarktu, protože váš oběhový systém funguje efektivně.

Uleví při pálení žáhy

Pokud banány přezrají, působí proti kyselosti. Hnědé skvrny, které pokrývají ovoce, napomáhají zklidnit podráždění a současně poskytují úlevu.

Zabraňují anémii

Díky vysokému obsahu železa napomáhají přezrálé banány přirozeně udržovat správné hladiny hemoglobinu v krvi. Jedná se o jeden z nejlepších léků nejen z hlediska prevence, ale i v případě léčby anémie.

Dodají rychle energii

Vysoký obsah sacharidů a cukrů v přezrálých banánech působí jako přirozená vzpruha. Když sníte dva kousky, může vám to poskytnout energii až na devadesát minut cvičení. V případě únavy a pocitů, že jste bez sil, není nic jednoduššího než sáhnout po dvou přezrálých banánech.

Jsou prevencí rakoviny

Jedním z největších přínosů přezrálých banánů je jejich schopnost bojovat proti rakovině. Tmavé skvrny, které se objevují na slupce banánů, jakmile přezrají, vytvářejí tzv. faktor nádorové nekrózy. Tedy substanci, jež může zabíjet rakovinné a abnormální buňky.

Zlepšují stav srdce a cév

Jak již bylo řečeno, přezrálé banány jsou bohaté na draslík a nízký obsah sodíku. To může být prospěšné pro řízení hladiny cholesterolu. Obsah vlákniny v ovoci podporuje snižování rizika srdečních onemocnění a obsah mědi a železa napomáhá zlepšovat a udržovat stabilitu krevního obrazu a hladiny hemoglobinu.

Zmírňují zácpu

Vysoký obsah vlákniny v přezrálých banánech dokáže mj. ulevit od zácpy. Jak? Po jejich konzumaci dochází k regulaci peristaltiky střev, čímž se rychleji vyprázdníte. Oblíbené ovoce zlepšuje nejen vylučování, ale také trávení.

Redukují příznaky PMS

Vitamín B6 obsažený v ovoci se osvědčil v případě léčby symptomů premenstruačního syndromu. Vliv tohoto vitamínu na snížení nepříjemných příznaků PMS odhalilo hned několik studií.

Léčí depresivní nálady

Vysoké hladiny tryptofanu u přezrálých banánů jsou po konzumaci přeměněny na serotonin. Tento neurotransmiter napomáhá cítit se dobře a zklidňovat nervový systém, čímž se zlepší nálada a udrží se ve zdravé rovnováze.

A jsou pořád dobré!

Kromě zdravotních benefitů se dají přezrálé banány využít i při přípravě různých dobrot. Zkuste třeba tento zdravý a chutný recept:

Banánové ovesné smoothie

Ingredience:

  • 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 polévková lžíce nízkotučného arašídového másla
  • 1 přezrálý banán pokrájený na malé kousky
  • 4–5 kostek ledu

Postup:

Všechny ingredience smíchejte a následně je mixujte zhruba minutu, dokud nebude směs příjemně hladká. Pokud máte přístroj na výrobu smoothie, použijte ho. Podávejte ihned.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *