Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Náš panel odborníků z retailu stejně jako v Reklamní katovně Médiáře hodnotí redakční výběr hlavních aktualit z českého maloobchodu uplynulých týdnů. Retailoví experti nabízejí svůj pohled na dění na českém trhu vždy v pátek.

Nově naši experti na maloobchod hodnotí na škále 1 až 5 vybrané novinky podle subjektivně hodnocené důležitosti, stejně jako ve škole je hodnocení číslo 5 považováno za nejméně důležité. Kritériem důležitosti je přínos pro český maloobchodní trh a pro českého zákazníka. Zprávy jsou podle hodnocené důležitosti seřazené.

1. Výroba sýrů v Sedlčanech končí

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Sedlčanský hermelín a další sýry se stěhují

Výrobce sýrů Savencia Fromage & Dairy Czech Republic se rozhodla ukončit tradiční výrobu sýrů v Sedlčanech na Příbramsku. Během roku a půl ji chce za účelem zvýšení efektivity přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. Zprávu přinesl iDnes. Propouštění se dotkne asi tří stovek zaměstnanců.

Ve výrobně pracovaly především ženy. Výroba má být snižována postupně. Úplné ukončení je naplánováno na květen 2019. Zaměstnanci dostanou nabídku dále pracovat v Hesově nebo v dalším závodě firmy v Hodoníně. Odcházejím lidem plánuje Savencia vyplatit nadstandardní odstupné.

Sýry se v Sedlčanech vyráběly sedmdesát let.

Neznáme důvody, které vedou společnost k opuštění regionu. Počítám, že to může být tlak na vyšší mzdy (blízkost Prahy, nízká nezaměstnanost v okolí), nebo zefektivnění (zeštíhlení) výroby.

Každopádně se ukazuje, že brand s názvem regionálního označení má v takovýchto případech pak další problémy. Jsem zvědavá, zda zavedenou značku budou nějak měnit jako například hermelín z Vysočiny atd.

, ale dá se předpokládat určitá ztráta části zákazníků, kteří na název – Sedlčanský hermelín, slyšeli. Monika Hrubalová

Ať se pro mě za mě stěhuje Pepa klidně několikrát do roka. Nicméně je opravdu strašné, jak je český národ neochotný cestovat za prací a třeba se během života i několikrát stěhovat.

Je smutné, že se musí stát starat o to, aby všichni propuštění nešli na pracovní úřad žádat o podporu, ale zamysleli se nad tím, že je u nás nejnižší nezaměstnanost za posledních mnoho let a tedy spousta práce, případně možnosti rekvalifikace.

Každopádně je mi daných lidí velmi líto a kritika vlastně nemíří na dané osoby, ale společenský systém počínající školní výchovou a vzděláním. Tři stovky lidí je opravdu hodně. Martin Boček

To je škoda, že snaha po koncentraci výrobních kapacit a úsporách převážila nad tradicí a ohrozila budoucnost značky. Jsem zvědavý, jestli značka Sedlčanský zůstane zachována. Zdeněk Hašek (marketingový poradce)

Přesídlení vidím jako velmi negativní krok a de facto se bude jednat o lživé označení, a vůbec firma dobrovolně ztrácí své dobré zaměstnance i pověst. Špatný krok. Patricia Jakešová (U & Sluno)

Pepa končí a stěhuje se. Při velikosti Sedlčan asi nepříliš veselá zpráva vzhledem k plánovanému zrušení více jak 300 pracovních míst, i když majitel továrny, firma Savencia, se k plánovanému kroku postavil čelem a nabídl části personálu přechod do jiných provozů a slušné odstupné.

Zajímavé bude sledovat, jaký úspěch bude mít se snahou přesvědčit část zaměstnanců přesídlit o kus dále na Vysočinu. Při známé nechuti Čechů se stěhovat za prací tomu moc šance nedávám. Doufám, že má oblíbená Lučina nedojde kvalitativní úhony.

Spíše mě hodně zajímá, jak se firma vypořádá s marketingovým oříškem jak naložit se Sedlčanským Pepou z Havlíčkova Brodu Michal Bařina (Global Marketing)

2. Globus proti rozpékání

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Globus má jako jediný řetězec v Česku vlastní pekárny a cukrárny

Síť hypermarketů Globus se v lednu stala členem Svazu pekařů a cukrářů v Česku. Skrze své členství se chce řetězec podílet na popularizaci řemesla pekařství a kvalitě vyráběných produktů. Kromě toho je Globus delší dobu členem Českého svazu zpracovatelů masa.

Svaz spolu s Globusem se chtějí zaměřit na boj proti nedostatku pekařů a cukrářů v oboru, chtějí také zamezit používání názvu „pekárna“ v provozech, kde pečivo pouze rozpékají. Jako jediný retailový řetězec v Česku má Globus vlastní pekárny a cukrárny.

Zájem o nerozpékané, řemeslně upečené pečivo podlě něj u zákazníků stoupá a vnímá prý i častější zájem o kvalitu výroby a surovin.

Není nad kvalitně upečený chleba. Pravidelně nakupuji v jedné nejmenované pekárně v centru Prahy kvalitní chleba, který i po třech dnech chutná jako právě vytažený z pece. Babička od Boženky by se zděsila, kdyby viděla, co se běžně prodává. Je to ostuda. Martin Boček

Chytrý tah Globusu, který chce zdůraznit svůj poctivý přístup. Uvidíme co na to konkurence. Ani mně se nelíbí nápisy Pekárna místo správného Rozpékárna. Zdeněk Hašek (marketingový poradce)

Na straně Globusu je trvalá kvalita u pekařského sortimentu, a dovolím si tvrdit, že si už vybudovali i pověst takového svého stylu a kvality, proč tedy ne? Patricia Jakešová (U & Sluno)

Globus začíná přitvrzovat v marketingovém zviditelňování svých vlastních a skutečných pekáren. Ve svém úsilí se spojil se Svazem pekařů a cukrářů, což hodlá mimo jiné využít v boji proti nedostatků pekařů a cukrářů v oboru.

Chvályhodná snaha v době, kdy rozpékárnu z polotovarů už má skoro každá kavárna a najít kvalifikované odborníky, kteří by nám připravovali naše oblíbené pochoutky jinak než ‚dopekem‘ se rovná spíše zázraku.

Držím palce a doufám, že tato voňavá profese jen tak nezanikne. Michal Bařina (Global Marketing)

3. Starbucks se chystá do Olomouce

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Kavárna Starbucks v pražské ulici Spálená

Americká kavárenská síť Starbucks, kterou na českém trhu už deset let provozuje firma AmRest Coffee, plánuje další expanzi. Nová pobočka by se měla na přelomu letošního května a června otevřít v Olomouci v nákupní galerii Šantovka v centru města.

V úvahu připadají podle vedení i další krajská města, žádné konkrétní lokality ale nechce uvádět. Stejně není potvrzena ani přítomnost kavárny v novém Prague The Style Outlets, který se v dubnu otevře v pražských Tuchoměřicích poblíž Letiště Václava Havla.

Budete mít zájem:  Jak jednou ochutnáte cupcake od Lany Libin Mayer, zamilujete se

Co do nabídky jsou novinkou letošního roku kávové kapsle Starbucks espresso. V loňském roce přibylo mandlové mléko a dezert vhodný pro vegany.

Pamatuji doby, kdy jediným místem, kam se dalo zajít na kávu, byla klasická česká cukrárna, kde se prodávaly laskonky a větrníky. Navíc se stávalo, že odpoledne došly. Martin Boček

Přirozená expanze do dalších měst, nic překvapivého. Kavárenské kultuře se daří a Starbucks chce zasáhnout širší populaci, stále ovšem hlavně tu s vyššími příjmy. Je zvláštní, že vyřešit ekologičnost kelímku trvá tak dlouho. Že by námět pro nějakou inovaci a start-up? Zdeněk Hašek (marketingový poradce)

Starbucks je dobrý řetězec s dobrou kávou, určitě i místem pro setkávání a hlavně je to standard, díky tomu jak vypadá. Myslím, že je to krok dobrým směrem. Patricia Jakešová (U & Sluno)

Starbucks pokračuje v expanzi po linii krajských měst, což je asi více jak logický krok.

Současně kavárenský gigant rozvíjí své další aktivity směrem k ekologii usilovným řešením problematiky recyklovatelnosti svých kelímků a stranou nezůstává ani v oblasti sociální odpovědnosti, což dokazuje mimo jiné svými tréninkovými programy, které jsou zaměřené na začleňování dětí z dětského domova do pracovního života. Nezbývá než popřát, aby se při regionální expanzi dařilo i ekonomicky a krajská města dokázala své Starbucksy utáhnout. Michal Bařina (Global Marketing)

4. „Mekáč“ chystá obsluhu, rozvoz i malinovku

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Samoobslužné kiosky na pobočkách McDonald’s

Řetězec rychlého občerstvení McDonald’s zaznamenal za loňský rok 13% růst tržeb, ty dosáhly hodnoty téměr 5,2 miliard Kč. Letos plánuje ve vybraných restauracích zavést donášku ke stolu. Server Aktuálně o tom informoval generální ředitel tuzemské pobočky Tomasz Rogacz.

Pro iHHned a Aktuálně také dodal, že obsluha by mohla být ve všech provozovnách k dispozici do dvou let. Zákazník si objedná a zaplatí jídlo v digitálním kiosku, vezme si číslo a zaměstnanec mu objednávku přinese ke stolu. Novinka už se testuje v restauraci na Jižní spojce v Praze.

Každá restaurace by také měla mít lidi pro extra péči o zákazníky, pomohou s nošením táců nebo se postarají o rodiny s dětmi. Dále firma uvažuje o rozvozu, který nabízí konkurenční KFC. Chce ale počkat, až na trh vstoupí služba Uber Eats, s níž už spolupracuje v zahraničí. Mezi další plány patří prohlubování spolupráce s lokálními dodavateli.

Například s jabloneckým výrobcem nápojů Kitl plánuje uvést malinovku nebo další prohlubování ekologického přístupu k používaným obalům a jejich recyklaci.

Američané, kteří nebyli nikdy v Česku, dříve brali MCD jako místa, kde dle jejich slov, vědí, co je čeká a lze si dojít bez strachu na záchod. Já to mám úplně stejné. Martin Boček

Když změny, tak odvážné a pořádné… Očividně fungují a investice do nich se vrací. Obsluha je dobrý nápad, kiosky se prosazují jen pomalu. Zdeněk Hašek (marketingový poradce)

No snad to zrychlí obsluhu, která se díky zavedení stylu McCaffé strašně zpomalila. Uvidíme. Patricia Jakešová (U & Sluno)

Mc Donald’s přichází po zdražení svých nejoblíběnějších produktů s náplastí ve formě obsluhy u stolu, hamburgery na míru, plánovanou mobilní aplikací, zavedením leadra štěstí pro zákazníky a dalšími smělými plány. Uvidíme, nakolik tyto inovace změní v pozitivním nebo negativním smyslu klasické vnímání tohoto řetězce jako fastfoodu. A bude to ještě vůbec fastfood? Michal Bařina (Global Marketing)

5. Amazon ruší centrum reklamací

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Amazon končí s provozem českého reklamačního centra

Americký internetový prodejce Amazon končí v Česku s provozováním centra reklamací v Dobrovízi, dál se hodlá soustředit hlavně na aktivity tamějšího centra pro distribuci. Reklamace mají místo českého centra od května řešit ostatní reklamační centra v Evropě.

Podle Amazonu nebude uzavření centra reklamací znamenat propouštění zaměstnanců. Amazon uvádí, že v Česku otevře do konce letoška 500 nových míst, celkem tady tak bude mít 5.000 stálých pracovních pozic.

Firma plánuje všechny zaměstnance postupně přesunout z centra vráceného zboží do distribučního centra.

Je to obrovský kolos. Obdivuji podnikatele, kteří dokáží firmy podobného rozsahu vybudovat během jediného lidského života. Je zajímavé, že obchod začal prodejem knih.

V porovnání třeba s Alzou, tedy artiklem, který pro Alzu rozhodně nepatří mezi položky dominantní. Pro mě osobně je asi nejzajímavější Amazon sekce audio knížek, zde žádná kamenná distribuční centra potřeba nejsou.

Je ale jasné, že z pohledu tvorby pracovních míst, takových společností není nikdy dost a měli bychom si jich vážit. Martin Boček

Zřejmě racionální interní rozhodnutí. Snad to bude znamenat možnost pro české prodejce zavážet produkty do Dobrovíze a ne až do skladu v Německu. A dalším krokem může být úplná lokalizace webu a ne jen neobratné a částečné překlady německé verze. Zdeněk Hašek (marketingový poradce)

Zákazníkům to bude asi jedno, oni stejně netuší, jestli adresa, na kterou něco vrací, je skutečně ta jedna. Patricia Jakešová (U & Sluno)

Amazon je se svými investicemi spokojen. Zpráva o uzavření provozu reklamačního centra se asi výrazně nedotkne ani počtu zaměstnanců, ani budoucích plánů amerického giganta. Jedná se spíše o optimalizaci činností v rámci jeho působení v jednotlivých zemích. Michal Bařina (Global Marketing)

Hermelín v Sedlčanech končí a stěhuje se na Vysočinu. Co bude se značkou Sedlčanský?

„Sloučení výroby do jednoho závodu jsme vyhodnotili jako nutný a zároveň velmi šetrný krok k tomu, jak zvýšit efektivitu výroby a zajistit naši dlouhodobou konkurenceschopnost na stále náročnějším trhu s mléčnými výrobky,“ uvedl generální ředitel Miroslav Maňásek.

Výroba se bude v Sedlčanech snižovat postupně, ukončení je naplánováno na květen 2019. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě společnosti Savencia v Hodoníně.

Sjednocení výroby by nemělo mít vliv na spotřebitele, obchodní partnery ani dodavatele mléka, jejichž dodávky v plné míře přebere hesovský závod.

Budete mít zájem:  Aby (nejen) klouby byly fit

Firma chce odcházejícím zaměstnancům vyplatit nadstandardní odstupné a nabídne jim i další pomoc, například rekvalifikační kurzy. Pomáhat by jim měla také specializovaná agentura.
Pracovníci úřadu práce v Příbrami plánují, že vyjedou přímo za zaměstnanci sýrárny.

„Sestavíme výjezdovou jednotku, která bude s těmi lidmi jednat a nabízet jim místa,“ uvedla ředitelka krajské pobočky Renata Malichová. Cílem je, aby zaměstnanci plynule přešli na jiné pozice nebo zaměstnanecké rekvalifikace.

Část pracovníků chce firma přesvědčit k odchodu na Vysočinu.

Sedmdesátiletá historie

Sedlčanská mlékárna zahájila výrobu v 50. letech minulého století, sýr Hermelín se zpočátku vyráběl pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina.

V letech 1963 až 1991 patřila mlékárna podniku Laktos, v roce 1992 byla přeměna na akciovou společnost Povltavské mlékárny.

V roce 1996 se stal závod součástí francouzské skupiny Bongrain a od roku 2016 mlékárenské podniky ze Sedlčan, Hodonína a Přibyslavi vystupují pod jednotným názvem Savencia. Změna názvu měla podpořit mezinárodní viditelnost firmy.

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?

Sedlčanská továrna je evropským unikátem. Dělají tam na jednom místě sýry s bílou plísní, sýry s modrou plísní, zrající omývané sýry, tvaroh a čerstvé sýry.

S pestrostí výroby je spojený extrémní důraz na hygienu – kdyby se totiž v rámci jednotlivých pater sýrárny roznesly plísně, mělo by to dalekosáhlé následky na produkci.

Denní kapacita továrny je přes 70 tisíc litrů mléka, které je uskladněno ve čtyřech tancích, odkud teče do deseti výrobních van.

ČTK

HERE WILL BE THE BEST ADVERTISING IN THE WORLD – content bottom

Reklama

„Jsme ve formě a bude to pořádný mejdan,“ slibují Fast Food Orchestra

Karel Souček, 22. 11. 2017

Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou? Po třech letech
se do Sedlčan vrací kapela Fast Food Orchestra (FFO). V Pohoda klubu
představí svoji zbrusu novou desku s názvem Struny v sobotu 25. listopadu,
koncert pro všechny milovníky ska a reggae začíná ve 21 hodin. Jako předkapela
se představí temperamentní partička Circus Brothers. Více již v rozhovoru s frontmanem
FFO Filipem Vondráškem.  

Hudební knihovna: Už Fast Food Orchestra v
Sedlčanech někdy vystupovali?      Filip Vondrášek:

„V Sedlčanech jsme hráli
mnohokrát. Koncerty tam byly vždycky perfektní, ať už tedy ty klubové, nebo
venkovní. Hodně vzpomínáme na letní festival Pohoda, ze kterého jsou na youtube
i nějaká videa podtrhující skvělou atmosféru. Zkrátka a dobře, hromada mladých lidí
a kopa energie. Poslední koncert v Sedlčanech proběhl téměř přesně před třemi
lety, tak uvidíme, zda-li dorazí lidi a udělají takový kotel jako za starých
časů. Jsme ve formě a bude to mejdan, na který jen tak nezapomenou.“

HK: Co se vám vybaví při vyslovení jména Sedlčany?     FV: „Bude to znít strašně, ale první, co
mně vytanulo na mysli, byl sedlčanský hermelín aneb Kam šel Pepa, k čemuž bych
rád dodal, že sýry nejím. Musím taky říci, že mám chalupu kousek od Rožmitálu,
tudíž ceduli Sedlčany vidím poměrně často na křižovatce při sjezdu ze
Strakonické a téměř vždy si vzpomenu právě na ty boží koncerty. Náš basák Matěj
má v Sedlčanech příbuzné, které často navštěvuje, no a jinak tomu nebude ani
tuto sobotu. Otevřel jsem si teď wikipedii, abych se dozvěděl něco víc, tak příště
snad budu trochu moudřejší. Pokud jde o koncerty, tak jak jsem řekl už v
předešlé odpovědi, bylo to tam vždycky skvělé a právě to se mi vybaví ze všeho
nejvíc.“

HK: Přehrajete na koncertě celou novinku Struny?     FV: „Struny přehrajeme bez výjimky celé,
tedy všech 11 věcí, ale samozřejmě zahrajeme i dalších zhruba osm písniček ze
starých desek.“

HK: Jak na nové písně zatím reagují fanoušci na
koncertech?     FV: „Na novou desku lidi reagují skvěle a
to až tak, že z toho máme místy husí kůži. Za těch bezmála dvacet let se nám
běžně nestávalo, aby celé písničky, případně refrény, zpíval celý sál. A to je
deska venku teprve něco málo přes měsíc. V létě to bude masakr. Jsme zvědaví,
jak budou připravení lidé ze Sedlčan!“
HK: Proč jste si jako předkapelu vybrali právě Circus
Brothers?     FV: „S Cirkusákama máme dlouhodobé
propojení, které není pouze na hudební bázi. Houslista Martin o nás zhruba před
sedmi lety natočil dokument. Bubeník Tomáš s námi několik let hrál, objel s
námi Evropu i turné v Brazílii, a Martin, jejich manažér, dělal předtím
The Spankers, s nimiž jsme byli taktéž v blízkém kontaktu. Zbytek kluků
samozřejmě patří do té velké muzikantské rodiny, takže to nebylo vůbec těžké
rozhodování. Je to bezvadná parta, která umí udělat brutální mejdlo! A
koneckonců, hlavně to není jenom předkapela do počtu, kterou lidi odzívají u
baru, ale zralá a zkušená kapela, jež to umí pořádně rozbalit. O tom, jak pařej
po koncertě, raději nemluvě, budete mít možnost se přesvědčit.“

HOAX: EU nám zakázala vyrábět sýry

Text hoaxu:

„Francouzská firma, která vlastní firmu v Sedlčanech na výrobu Sedlčanského hermelínu, dokonce i s názvem PRESIDENT skončila. Takže díky, naši velcí privatizátoři, zase vidíte, jak jste to tady všechno po..li. Francouzům skončila desetiletá výhoda neplacení daní, tak co by tady dělali.

Konkurenčního výrobce v ČR zlikvidovali a teď mají konečně otevřen trh do ČR! Starosta Sedlčan se to dozvěděl až z médií, takže byl zděšen, že by skoro celé město mělo být bez práce. Co je na tom nejhorší? Budovy v Sedlčanech zůstaly. Mohli by tady rozjet novou českou výrobu.

Ale EU nám zakázala v této továrně vyrábět sýry. Továrna nesmí zpracovávat mléčné výrobky, nesmí konkurovat EU. Nesmíme dál v ČR ve výrobě pokračovat!!! To jsou věci! To jsme suverénní stát uprostřed EU!! Proto mají takový strach z T. Okamury, který na ty praktiky upozorňuje.

Budete mít zájem:  Přípravky Na Klouby Testy?

Proto ten tlak USA a EU na Zemana, Babiše a Okamuru!“

Tak po pořádku. Výroba Sedlčanského hermelínu nekončí. Bude se vyrábět dál, pod stejnou značkou i recepturou, jen o pár desítek kilometrů dál v podniku Pribina v Přibyslavi. „Výroba v Sedlčanech má být snižována postupně, ukončení je plánováno příští rok v květnu. Firma chce podle Buriana zachovat vazby na dodavatele mléka, volné prostory hodlá nabídnout pro jinou výrobu.

Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné,“ píše Česká televize. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji chce kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku.

Dodáváme, že Hesov je součást města Přibyslav.

A jak je to s tím údajným zákazem výroby? „V Sedlčanech, kde se mlékárenská výroba ruší, přijde o práci až 300 lidí, hlavně žen. Výroba v Sedlčanech má být ale snižována postupně, ukončení je plánováno příští rok v květnu. Firma chce zachovat vazby na dodavatele mléka, volné prostory hodlá nabídnout pro jinou výrobu.

Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Na rozšíření mlékárenské výroby na Havlíčkobrodsku který bude spojený se zvýšenou poptávkou po pracovní síle, se připravuje i havlíčkobrodský úřad práce protože s ohledem na změny v ekonomice se mění i pracovní trh.

Mnohé firmy dnes mají problém s obsazením některých odborných ale i dělnických profesí,“ píše Deník.cz.

Na Havlíčkobrodsku dokonce firma bude rozšiřovat výrobu, protože krom výroby ze Sedlčan se tam přesune i výroba z Polska. „Znamená to, že do Hesova se přesune výroba ze dvou závodů, jeden je závod ze Sedlčan a druhý z Poslkého Glubczic. Tím zroste stávající výroba v Hesově o zhruba 20 tisíc tun.

Závody jsou technologicky stejné, čili ze třech menších závodů se stane velký závod, který integruje kapacitu dvou menších.

Co se týká počtu pracovníků, těch budeme potřebovat navíc asi 80, a věříme, že se nám je podaří zajistit, máme na to 1,5 roku,“ sdělil Deníku Miroslav Maňásek, MBA Generální ředitel CEO Savencia-Fromage&Dairy, CZ/SK.

Není pravda ani to, že firma končí po skončení deseti let daňových úlev. Firma Savencia Fromage & Dairy Czech Republic na českém trhu působí od roku 1993, tedy již 26 let, a bude zde působit i nadále. Zapsána byla dokonce v roce 1991.

Evropská unie nemá jakékoliv pravomoci kdekoliv zakazovat či povolovat výrobu. Ostatně přesun do jiného státu by byl i nelogický. EU chrání zájmy svých občanů a mezi ně patří i dostatek pracovních míst.

Konec Hermelínova

Odkud jsi? Z vesnice u Sedlčan. Jé, u vás zraje Pepa… jasně, Sedlčanský Hermelín…. počkej, nedělá se tam ten sýr?

Ta konverzace nikdy neměla jiný scénář. A i když si Hermelín a Sedlčany budou spojovat ještě lidé, které potkám teprve v následujících deseti letech, nebude to už pravda. Sedlčanská mlékárna, ve které se Hermelín a Lučina vyrábějí, končí. Podle tiskové zprávy v květnu 2019.

Jsme z toho smutní. Hermelín tu přece jen zraje už od 50. let. A Lučina je můj absolutní favorit mezi mainstreamovými čerstvými sýry. Dnes v mlékárně pracuje kolem 250ti lidí. Převážně na dělnických pozicích.

Převážně žen všech věkových skupin. V kraji, kde dominuje strojírenská výroba a dojíždění za prací do Prahy nic moc.

Taky to byla jediná francouzská firma široko daleko a já si tam mohla před lety vyzkoušet parádní tlumočení a technickou francouzštinu.

Co mě ale mrazí nejvíc. Strategie nadnárodních korporací par exellence. Na základě čistě racionálních výpočtů provedených u stovky kilometrů vzdálených pracovních stolů je tu rozhodnutí, které má dopad na váš region. Na vaše sousedy.

Nula snahy o polidštění tónu tiskové zprávy. Pouhé „Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencia v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.

“ Na místo nabízejícího se „Jsme si vědomi toho, že pro stávající zaměstnance není snadné dojíždět do našich závodů vzdálených 130 a 270 km od Sedlčan. I z toho důvodu jim poskytneme odstupné ve výši x měsíčních platů.

Snažíme se jim tak pomoci s finanční stabilitou po dobu nutnou pro jejich rekvalifikaci a nalezení nového pracovního místa v regionu.“ No nic. Alespoň s jejím vydáním mohli počkat. A nevydávat ji den před tím, než o uzavření podniku informovali zaměstnance.

Naprostá absence jakékoli péče o značku, její kredibilitu a uvěřitelnost. Nikoho přece netrápí, že piškoty Opavia se nevyrábí v Opavě a Sedlčanský Hermelín v Sedlčanech.

Ono to s těmi „našimi Francouzi“ nikdy nebylo jednoduché. Každá moje návštěva, která za mnou do Sedlčan přijela chtěla, ať je vezmu do podnikové prodejny s Hermelíny. A já jim vždy musela vysvětlovat „největší výběr Hermelínů mají v Bille. A máš štěstí.

Tenhle týden jsou v akci.“ Člověka, který byl ochotný koupit si kolečko plesnivého sýra za 50 korun „s příběhem“ jsem rázem poslala k bezpohlavnímu regálu. Tam se mezi Veselou Krávou a Jihočeskou Madetou marně snažil najít svého vysněného Sedlčaňáka.

Námluvy mezi městem a mlékárnou ohledně specializované prodejny proběhly několikrát. Vše marné. Nadnárodní koncern přece nepotřebuje nějakou malou prodejnu s obratem v řádu tisíců korun. Naopak.

Je velmi hrdý na to, že se mu na přelomu století podařilo konečně vymýtit rafinované pokusy zaměstnanců o strategii malá domů. Jak se říká.

Nikomu nepřeji nic zlého ale… doufám, že jednou je ten krámek mrzet bude.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector