Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Granátové jablko je pozoruhodné ovoce, které bylo od pradávna spojováno s láskou, plodností, mládím, krásou a hlavně pevným zdravím. A i současné výzkumy potvrdily, že granátová jablka, přesněji zrníčka v nich ukrytá, nejen dobře chutnají, ale také člověku prospívají. Víte, jak a proč tohle exotické ovoce jíst nebo jak se dělá domácí grenadina?

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Granátové jablko je plod granátovníku obecného neboli marhaníku granátového (Punica granatum), stromu, s nímž se setkáme především ve Středomoří. Granátové jablko je velké zhruba 12 cm, slupka je červená, silná a tvrdá. Pod slupkou je 6 až 12 pouzder a v nich více než 600 zrníček.

Proč jíst granátové jablko

Granátové jablko je pozoruhodný plod, jehož obsah tvoří voda (asi 77 %), vitaminy A, B, C, K a také  železo, fospor, vápník, sodík, draslík nebo cukry. Konzumace zrníček tělo zásobuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninou, tříslovinami, aminokyselinami a nenasycenými mastnými kyselinami.

Granátové jablko je účinným antioxidantem, brání usazování škodlivých volných radikálů v těle, zlepšuje trávení, pomáhá udržovat v dobré kondici kardivaskulární systém, reguluje krevní tlak a přirozeně posiluje imunitní systém. V neposlední řadě zvyšuje hladinu testosteronu a jako přírodní afrodiziakum podněcuje chuť na sex.

Granátové jablko je typické i obsahem potasia, látky, která podporuje činnost nervů, svalů i rychlejší spalování tuků.

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá? Granátové jablko je účinným antioxidantem, zlepšuje trávení, zvyšuje hladinu testosteronu, podporuje imunutu (Zdroj: pixabay.com)

Jaké granátové jablko vybrat

U kterého plodu vás uvnitř čekají opravdu šťavnaté kuličky?  Plod musí být zralý, nesmí být nikde pomačkaný, seschlý, otlačený nebo jinak poškozený. Slupka musí být lesklá, hladká a pevná. Pozor na plody, které jsou plesnivé kolem stopky. Doma ho uskladněte na suchém a tmavém místě, můžete ho dát do lednice. 

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá? Granátové jablko:jaký plod vybrat (Zdroj: pixabay.com)

Jak jíst granátové jablko

Jak vyloupat zrníčka? Je to docela fuška, ale když si najdete svou metodu, půjde to snadno. Existuje hodně způsobů, nicméně v každém případě je nezbytné odstranit vnitřní světlou slupku, která je hodně hořká.

Nejznámější způsob je plod přepůlit a vybrat z něj zrníčka lžící nebo vyklepat silou. Osvědčené je narušit nožem slupku a následně plod postupně opatrně oloupat ručně.

Nebo granátové jablko rozřízněte na čtyři dílky a zrníčka postupně vyloupejte – plod nerozřezejte úplně, jen je nařežte. Mezi hodně používaný způsob patří odříznutí horní části jablíčka. Po řezu se objeví tvar nepravidelné hvězdičky.

Slupku plodu nařízněte v místě prázdného (bílého) políčka. Nůž pak zabodněte do bílého středu a mírně pootočte – granátové jablko se rozdělí na dílky, ze kterých zrníčka už snadno vyloupete.

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá? Granátové jablko: jak vyloupat zrníčka (Zdroj: pixabay.com)

Granátová jablka v kuchyni

Granátová jablka se nejčastěji konzumují čerstvá, protože tak je zaručené uchování zdraví prospěšných látek.

Zrníčka chutnají skvěle bez jakékoliv úpravy, vylepší dezerty, zákusky, zmrzliny, müsli, jogurty, pudinky, hodí se do ovocných i zeleninových salátů.

Připravují se z nich šťávy, sirupy, limonády, smoothie, alkoholické i nealkoholické koktejly. V teplé kuchyni se používají k masu, zejména grilovanému, rybám a zvěřině.

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá? Granátové jablko: recept na domácí grenadinu (Zdroj: istock.com)

Prima recept na domácí grenadinu

Asi nejznámější je u nás grenadina, sladký sirup z granátových jablek, který se nejvíc užívá k přípravě míchaných alkoholických koktejlů a domácích limonád. Ze zrníček 4 velkých granátových jablek přes plátno vymačkáme šťávu, kterou nalijeme do lahve a necháme přes noc v ledničce.

Druhý den přelijeme šťávu bez sedliny, přidáme 2 lžíce citronové šťávy a cukr – na hrnek šťávy z granátových jablek použijte půl hrnku cukru. Pak při mírné teplotě pomalu přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout.

Pak přelijeme do lahví, pevně uzavřeme a skladujeme v lednici.

Publikováno: 6. 2. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce

Slupky z granátového jablka nevyhazujte! Jsou na krásu i zdraví

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Obrovský potenciál kůry granátového jablka prokázaly výzkumy čínských vědců. V kůře tohoto ovoce se nachází mnohem více antioxidantů než v dužině, a můžeme ji využívat mnoha způsoby.

Léčivá síla granátového jablka

Velké množství vitaminu C pomáhá posilovat naši imunitu a bojovat proti mnoha chorobám. Látky obsažené ve slupce granátového jablka také odbourávají „špatný“ LDL cholesterol, a tak chrání naše srdce a cévy. Má také detoxikační účinky a pomáhá nám vyplavovat z těla mnoho různých škodlivin.

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Pomoc při zubní hygieně

Možná nevíte, že slupky z granátového jablka jsou obsaženy v mnoha zubních pastách, protože pomáhají udržovat zdravé zuby. Také účinně bojují proti zápachu z úst. Stačí slupky rozdrtit a smíchat s vodou. Díky této směsi budou prospívat jak naše zuby, tak dásně.

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Chrání před sluncem

Látky obsažené ve slupce granátového jablka fungují jako UV filtr. Chrání pokožku před zářením UVA a UVB. Také poskytují působí preventivně proti rakovině kůže.

Urychluje růst vlasů

Slupka granátového jablka má výborné účinky i na vlasy: urychluje jejich růst a lze ji efektivně užívat proti vypadávání vlasů. Také vám pomůže zbavit se lupů.

Bojuje proti stárnutí

Proti vráskám a stárnutí pokožky můžete užívat výtažky z granátového jablka. Pomáhají syntetizovat kolagen a obnovovat buňky pokožky.

Hydratuje

Granátové jablko obsahuje kyselinu ellagovou, která výborně hydratuje pokožku. Pomáhá buňkám udržet si vlhkost a zabraňuje vysušování.

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Až tedy sníte granátové jablko, slupky nevyhazujte, ale využijte jejich léčivou sílu. Odvar ze slupky působí také jako lék proti průjmu a usušené slupky příjemně voní – využijte je také k výrobě přírodního potpourri.

Jen málokdo ví, jak správně oloupat granátové jablko, které uleví od bolesti a pomáhá spalovat tuky

Granátové jablko je v českých zemích zatím spíše opomíjenou potravinou, a to je velká škoda. Pod svou tuhou slupkou totiž skrývá zrníčka plná zdraví. Nebude náhodou, že je toto ovoce v mnoha kulturách považováno za pokrm bohů. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak je, a hlavně jak jej správně oloupat a  zařadit do našeho jídelníčku!

Granátové jablko je doslova posedlé červenou, kterou elegantně nese nejen slupka, ale také semínka. Těch v jednom plodu najdete několik stovek. A každé z nich přináší řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků.

Mezi nejvýznamnější vitamíny patří A, skupina B (zejména B1, B2, B3) a vitamín E. Obsahuje také vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. Vaše tělo ocení i vysokou dávku taninů či flavonoidů. Další pozitivum je, že jsou semínka velmi bohatá na vlákninu (pomáhá s trávením). Většina látek je přitom ukrytá nejen v nich, nýbrž i v dužině a slupce.

Typ na snadné a rychlé vyloupání granátového jablíčka:

Kolem „bubáku“ vyřízněte do slupky nožem kruh o průměru 2-3 cm. Jednou rukou držte jablko, druhou rukou odstraňte vyříznutou slupku za vystouplou část směrem vzhůru. Odkryjí se semena uložená do pouzder.

Nožem nakrojte (opět pouze slupku) jablíčko ve spojích pouzder podélně až dolů – obdobně, jako když loupete pomeranč.

Jednotlivé části pak půjdou hravě uvolnit a vytvoříte hvězdičku, jak je vidět na fotografii. 

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá? Kupi.cz

  1. Pečuje o naše cévy a srdce (reguluje krevní tlak, pomáhá s cholesterolem). V některých zemích se mu připisuje i podpora dlouhověkosti.
  2. Uvidíte až za roh. Pokud na dobrý zrak používáte mrkev, pak vězte, že granátové jablko ji hravě strčí do kapsy. Díky obsaženému vitamínu A a antokyanu totiž podporuje ty správné procesy v tkáních oka, a tím zlepšuje i vidění. V některých případech údajně pomáhá i jako prevence šerosleposti či stařeckého šedého zákalu (katarakty).
  3. Hubnutí nikdy nebylo sladší. Granátové jablko obsahuje velmi málo kalorií a přispívá ke zrychlení metabolismu. Můžete v něm najít také řadu aminokyselin, které pomáhají se správnou stavbou buněk. Navíc zvyšují účinky cvičení. I když zrovna nejste v redukční dietě, je to způsob, jak mlsat zdravě, a navíc prospět svému tělu.
  4. Pryč s toxiny. Slupky a zrníčka granátových jablek obsahují vysoké dávky taninu, který má pozitivní vliv na naše trávení. Díky tomu se z těla pohodlně dostanou již nepotřebné látky.
  5. Nakopne imunitu. Malá zrníčka v sobě ukrývají také vitamín C (a navíc kyselinu citronovou, která umocňuje účinnost tohoto vitamínu) a vitamín E, které mají velmi příznivý účinek na naši obranyschopnost. V období chřipek se to rozhodně hodí.
  6. Bojujte proti zánětu chutně. Pokud se v těle „rozjede“ chronický zánět, může způsobit řadu obtíží a také výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Proto bychom s ním měli bezodkladně bojovat. Jednou z cest je i granátové jablko, které obsahuje punicalagin – silný antioxidant.
  7. Prevence rakoviny? Mnoho vědců si všimlo výživného koktejlu granátového jablka a existuje řada laboratorních studií, které zkoumají účinky obsažených látek na rakovinné buňky. Podle některých prý snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a prostaty.
  8. Bojovník se stresem. Nejen díky obsaženému hořčíku pomáhá harmonizovat naši nervovou soustavu, což poté vede ke snadnějšímu zvládání stresových situací.
Budete mít zájem:  Bezpečnosti A Ochrany Zdraví Při?

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá? Kaboompics / Pixabay

  • Pro ženy: Pokud vás trápí bolestivá menstruace, granátové jablko může v tomto směru výrazně pomoci.
  • Pro muže: Muži, pozor, šťáva z granátových jablíček prospívá vaší potenci, a navíc umocňuje sexuální zážitek.

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Kupte se slevou Granátové jablko Abasto.

Porovnat slevy

Granátové jablko se však hodí i do salátů, kde například rozvine chuť sýrů nebo avokáda. Velmi chutné je v kombinaci s hummusem. Zdravou snídani si můžete připravit například s chia semínky, do kterých zamícháte pár zrníček granátového jablka. A neztratí se ani v teplých pokrmech – vychutnejte si ho s rybou nebo s grilovaným masem.

Velmi oblíbenou variantou je džus či šťáva z granátového jablíčka, které se dají koupit v obchodech. Zde je také vyřešen problém peciček, které mnohé z nás odrazují od konzumace tohoto červeného pokladu. Pokud si chcete 100% šťávu připravit doma, doporučujeme pořídit si výkonný odšťavňovač, který oddělí pecičky s dužinou od ovocné šťávy. 

Koktejl dne: Gin s tonikem a granátovým jablíčkem

Doba přípravy: 10 min, počet porcí: 2

Ingredience

  •  gin
  •  1 granátové jablíčko
  •  1 limeta
  •  tonik
  •  led
  •  tymián

Postup

Vyloupejte granátové jablíčko, podle našeho návodu a ořežte kůru z limety a zpracujte je v odšťavňovači, tím odstraníte všechna semínka.

Nyní přichází na řadu mixér, ve kterém nasekejte led a propojte s limetkovou a granátovou šťávou. Do každé sklenice dejte velkého panáka ginu, rozdělte na polovinu směs z mixéru a doplňte tonikem.

Pro chuť přidejte snítky tymiánu, vytvoří s koktejlem na ginové bázi velmi zajímavou a nevšední chuť. 

Tip na nákup: Pro ulehčení a urychlení přípravy nejen tohoto koktejlu, doporučujeme stolní odšťavňovač s mixérem Sage The 3X Bluicer Pro SJB815. Je to jediný výrobek na trhu, který kombinuje 3 výrobky v jednom: standartní mixér, smoothie mixér a odšťavňovač (Sage, 12 990 Kč). 

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá? Sage

Protože jeho cena nebývá vždy přátelská k našemu rodinnému rozpočtu, sledujte ceny na Kupi.cz, kde vám žádná akční sleva neunikne.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Granátové jablko: 14 pozitivních účinků na naše zdraví

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Granátové jablko nám pomáhá v boji proti civilizačním chorobám. Některé studie poukazují na jeho pozitivní účinky při prevenci proti vysokému tlaku, hyperglykémii, při zánětům a v neposlední řadě také zlepšuje průchod krve v našich tepnách (díky tomu, že obsahuje hlavně vysoké procento antioxidantů, které nám pomáhají bojovat proti oxidaci buněk). Granátové jablko obsahuje dokonce více antioxidantů, než má zelený čaj nebo víno.

Granátové jablko patří mezi nejzdravější ovoce na naší zemi. Toto ovoce obsahuje vitamín A, vitamín C, vitamín E, zinek, železo, draslík, fosfor, a také vápník.

14 pozitivních účinků granátového jablka

Pozitivních účinků granátového jablka na naše zdraví je spousta. Mezi nejhlavnější patří zejména zlepšení průchodnosti krve a snížení zánětů v našem těle. Má pozitivní vliv v léčbě zánětů a artritidě. Dokáže také pomáhat při bolestech kloubů a při špatném trávení.  

1. Zdravé srdce

Granátové jablko obsahuje spoustu antioxidantů, které napomáhají při čištění našeho těla od cholesterolu a tím pádem udržuje naše srdce zdravé. Americké studie poukazují na to, že je granátové jablko dobrou prevencí proti chorobám srdce a dokonce může snižovat i cholesterol a zabraňovat tak oxidaci.

2. Krevní tlak

Pokud budeme pít nebo jíst granátové jablko, tak se nám může snížit krevní tlak. V České republice má velké procento lidí právě vysoký krevní tlak, u kterého vznikají srdeční problémy. Americká studie, poukazuje na to, že granátové jablko snižuje krevní tlak.

3. Antioxidant

Granátové jablko obsahuje velké množství antioxidantů. Mezi hlavní patří takzvané:

Punicid Acid a Punicalaginy, které jsou unikátní a jsou jako antioxidanty velice silné a účinné v boji s volnými radikály. Některé studiu poukazují na to, že má granátové jablko 3x více antioxidantů, než má zelený čaj.

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

4. Protizánětlivé účinky

Granátové jablko má díky vysokému obsahu antioxidantů také protizánětlivé účinky. Pokud trpíte na chronické záněty a chcete si zlepšit svůj zdravotní stav, tak určitě začněte jíst granátové jablko. Studie poukazují i na velmi pozitivní vliv v prevenci proti: nemoci srdce, cukrovce, obezity a Alzheimerově chorobě.

5. Artritida

Flavonoly v granátovém jablku můžu napomáhat v boji proti zánětům, osteoporóze a artritidě.

6. Ateroskleróza

V dnešní uspěchané a nezdravé době se naše tepny ucpávají špatným cholesterolem a tím se zmenšuje průchod krve. Granátové jablko a jeho antioxidační účinky našemu tělu pomáhá v boji proti oxidaci cholesterolu.

7. Prevence proti rakovině

Studie poukazují, že je džus z granátového jablka dobrý jako prevence v boji proti rakovině prostaty u mužů a rakovině prsu u žen. Studií je zatím velmi málo a tak je dobré pít džus z granátového jablka pouze preventivně. Nicméně se nemůže granátovému jablku upřít velké množství antioxidantů, které pomáhají v boji proti rakovině.

8. Zlepšuje výkon při cvičení

Granátové jablko obsahuje látky, které zlepšují výkon při cvičení. Při cvičení nám obsah z granátového jablka pomáhá v boji proti únavě a zlepšuje také průchod krve a tím pádem i lepší výkon. Díky vysokému obsahu sacharidů je granátové jablko vhodné také jako zdravá svačina před cvičením, jelikož nám dodá energii po dobu cvičení.

9. Bolest kloubů

Granátové jablko a jeho protizánětlivé účinky pozitivně působí také na naše klouby. Studie poukazují i na to, že extrakt z granátového blokuje enzymy, které ničí klouby u pacientů s osteoporózou (více o této studii v anglickém jazyce zde).

Budete mít zájem:  Artritické bolesti: pomůže síla magnetů?

10. Chudokrevnost

Granátové jablko našemu tělu dodá také železo, které pomáhá proti chudokrevnosti.

11. Infekce a bakterie

Granátové jablko pomáhá v boji proti bakteriím a infekcím. Studie z USA  poukazuje také na pozitivní vliv při boji proti kvasinkám typu: Candida albicans.

12. Volné radikály

Granátové jablko má velký obsah antioxidantů a ty nám pomáhají ničit volné radikály, které způsobují stárnutí buněk. Volné radikály se vytvářejí při nezdravém životním stylu.

13. Porucha erekce

Džus z granátového jablka pomáhá cirkulovat krev a tím pádem zlepšuje erekci. Pokud máme špatný životný styl, tak se díky oxidaci zmenšuje průchod krve a zhoršuje erekce.

14. Dobré trávení

Vláknina obsažená v granátovém jablku pomáhá zdravému trávení a udržuje naše střeva v dobrém stavu. Pro nejlepší účinek je dobré sníst granátové jablko včetně bílého obalu kolem semínek.

Granátové jablko patří mezi nejlepší zdroje antioxidantů a vitamínů mezi ovocem. Tolik pozitivních účinků najednou nám nabízí velmi málo potravin. Pokud tedy trpíte vysokým tlakem, nebo máte potíže s prostatou, je pro vás granátové jablko to pravé.

Nutriční hodnoty granátového jablka:

Energetická hodnota 2275 g
Tuky 38,3 g
Nasycené mastné kyseliny 7,58 g
Sacharidy 11,6 g
Cukry 1,1 g
Sůl 0 g
Bílkoviny 18 g

Granátové jablko, ovoce výtečných vlastností

Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

K nákupu granátového jablka mne přivedl náš roční syn, kterému se v obchodě tuze líbilo, ale také Jonny Bowden, americký nutricionista, který o něm velmi hezky píše v knize 150 nejzdravějších potravin na světě.

Jsem sice zastáncem regionálních potravin, pokud možno z organicky pěstovaných zdrojů, nicméně jedná-li se o vitamínový „zázrak“ nabitý zdravím, proč neučinit malou výjimku.

Navíc, když v průběhu dlouhé zimy bude třeba vitamíny rozumně doplnit.

Zrnka nabitá antioxidanty

Dužnina tohoto tropického ovoce vykazuje, oproti hroznovému vínu či zelenému čaji, mnohem vyšší antioxidační kapacitu. Flavonoidy zde obsažené jsou koncentrovanější, než v jakémkoli jiném výtvoru přírody a porovnáme-li právě s červeným vínem a zeleným čajem, granátové jablko na tom bude dvakrát až třikrát lépe. Semínka se zároveň pyšní silnými antimikrobiálními účinky.

Dále, Jonny Bowden píše: „Nedávno byla v San Antoniu na každoročním setkání Americké urologické asociace představena studie, v níž 48 mužů, kteří prodělali chirurgickou či radiologickou léčbu rakoviny prostaty, pilo denně 240 ml šťávy z granátového jablka.

Pití této šťávy významně prodloužilo dobu, než došlo k zdvojnásobení průměrné hodnoty rakovinných marker. Šťáva sice nezastavila progresi onemocnění, výrazně však prodloužila dobu, než se dále rozvinulo.

Z toho vyplývá, granátové jablko obsahuje chemické látky, polyfenolové flavonoidy, výrazného protirakovinného působení.“

Granátové jablko, přesněji šťáva z něj v celkovém množství 240 ml denně, výrazně přispívá k podstatně nižšímu výskytu ischemické choroby srdeční. Zároveň vykazuje vyšší schopnost inhibovat oxidaci LDL cholesterolu.

LDL cholesterol představuje problém, pokud dochází k jeho oxidaci, tudíž vše, co jí dokáže předejít, prospívá kardiovaskulárnímu zdraví. Účinné látky granátového jablka zároveň napomáhají úbytku arteriálního plaku.

Dle nejnovějších výzkumů dlouhodobé pití šťávy z granátového jablka, podporuje erekci a lze ji tedy označit, jako přírodní Viagru. U žen pro změnu zmírňuje průběh klimakteria.

Jablko je rovněž výtečné při zácpě, právě díky drobným pecičkám, které se nacházejí v semíncích. Zmírňuje kyselost žaludku. Pozor si dají pouze ti, kteří dodržují zásady šetřící diety. Pecičky v jednotlivých semenech by mohly trávicí trakt dráždit. Nicméně konzumaci šťávy nezavrhuji, ba právě naopak. Je však třeba vyzkoušet.

Dokonalé složení plodu

Začněme například minerály, v jejichž výčtu se objeví hořčík, vápník, fosfor, měď, zinek, draslík, mangan, protirakovinný selen, železo. Z vitamínů pak vitamín C, E, K, B6, B9.

K tomu všemu přičtěme vlákninu, zmiňované antioxidanty, léčivé enzymy, protizánětlivé složky, to vše se pak plně podepíše na našem zdraví. S granátovým jablkem je to podobně, jako s dýní.

Uskladníme-li jej s péčí, to znamená v suchu, temnu a chladu, vydrží bez újmy několik měsíců.

Jak jej oloupat?

Granátové jablko nás může odradit tím, že než vyloupeme všechna semena, chvíli to jednoduše potrvá. Slupka je nejedlá, ale vše, co se nachází uvnitř, již jedlé je. Přesto existuje několik tipů, jak si s dobýváním sladké pochoutky poradit. Způsobů existuje několik.

Někdo uprostřed rozkrojí a následně slupku otluče vařečkou, což zapříčiní, že se semínka snáze uvolní. Mně samotné se však líbí způsob, kdy odkrojíme místo, které zbude po květu, zhruba s centimetrem slupky. Můžeme si všimnout, že semínka vytvářejí něco jako shluky.

Rozkrojíme-li šikovně jablko na pětiny a zároveň zachováme strukturu shluků, jednotlivá semena pak z ovoce vypadávají samy.

Několik zajímavostí ke granátovému jablku

Od nepaměti je granátové jablko spojováno s láskou. Vždyť jen bohyně lásky Afrodité zkrášlila Kypr granátovníky. Ve starověku symbolizovalo toto ovoce plodnost a hojnost. V Turecku, pro změnu, během svatebních oslav, hází nevěsta jablkem. Kolik semínek vypadne, tolik bude mít dětí.

Nikdy jsem semínka nepočítala, některé plody však čítají na 600 semen.

Granátové jablko v kuchyni

Semínky lze dekorovat talíře, přimísit je do ovocných, zeleninových salátů, zdobit jimi dezerty, dorty či nápoje. Máme-li granátových jablek více, stačí je pouze oloupat a následně odšťavňovat v lahodný džus. Osobně velmi ráda přidávám sladkou dužninu do chia pudinku.

Chia pudink nabitý zdravím

  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 čajová lžička pšeničných klíčků
  • 1/2 banánu
  • 2 polévkové lžíce granátového jablka
  • borůvky, jahody, maliny
  • mandle

Chia semínka nasypeme do misky, zalijeme kokosovým mlékem, necháme nabobtnat, dokud semínka nevytvoří souvislou želé vrstvu. Následně zakapeme medem, posypeme pšeničnými klíčky. Chia vrstvu zdobíme plátky banánu, posléze semínky granátového jablka, borůvkami, malinami, jahodami. Nakonec posypeme mandlemi a necháme vychladit.

Použitá literatura:

Bowden, Jonny. 150 nejzdravějších potravin na světě. Praha: Fortuna Libri, 2011. 352 str. ISBN 978-80-7321-534-7.

Granátové jablko – superovoce, které posílí vaši imunitu i srdce – Titbit

Titbit Články 19. 1. 2018

Granátové jablko je již odpradávna známé pro své příznivé účinky na zdraví. Podle některých teorií propadla sladkokyselé chuti tohoto ovoce také Eva, která si na něm pochutnávala v zahradách Edenu. K čemu se ale tyto plody, někdy označované pojmem superovoce, vůbec využívají a jaké jsou jejich účinky na lidský organismus? Granátové jablko je plné zdraví – jak nám prospívá?

Základní informace

Granátové jablko je plod granátovníku obecného, který roste převážně ve Středozemí. Plody granátového jablka jsou až 12 cm velké a mají zakulacený tvar.

Pod slupkou, která je žlutooranžová až tmavě červená, se nachází šest až dvanáct pouzder, v nichž se – v rosolovitém míšku – nachází četná semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

 Konzumuje se pouze dužina, slupka granátového jablka je totiž velmi tvrdá a takřka nepoživatelná.

Údajně nejkvalitnější granátová jablka pocházejí z Íránu. „Granátová jablka dovážíme převážně z Turecka a Španělska, z Íránu se k nám tyto plody nevozí. V zájmu celoroční dostupnosti je však dovážíme také například z Indie, Peru nebo JAR“, říká Vojta Havránek ze společnosti TITBIT, která na český trh dováží nejrůznější druhy ovoce a zeleniny.  

Budete mít zájem:  NITROFURANTOIN Ratiopharm 100 mg – příbalový leták

 Pozitivní vliv na zdraví

Skupina plodů nazývaná superovoce, do které se granátové jablko řadí, je asi nejznámější tím, že má silné antioxidační účinky. To v praxi znamená, že obsahují látky zvané antioxidanty, v tomto případě punicalagin.

Ty bojují proti volným radikálům v těle, které poškozují zdravé buňky. Do těla se dostanou buď z vnějšího prostředí, jako například znečištění, UV záření a cigaretový kouř. Tělo si je ale také samo vytváří jako součást normálního metabolického procesu.

Konzumace granátových jablek proto snižuje riziko rakoviny a pomáhá při jejím léčení.

Látky obsažené v granátovém jablku prospívají cévám a čistí krev. Prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je díky bohatosti na minerály, zejména železo. Navíc se v plodech nachází vysoké množství sodíku a vitamínů A, B, E, K a C.

Poslední zmíněný vitamín působí nejen jako antioxidant, ale zvyšuje také obranyschopnost organismus a umožňuje efektivní absorpci právě železa. Jeho nedostatek může způsobit únavu či podrážděnost.

Sklenice šťávy z granátového jablka má až 3 x vyšší antioxidační schopnost než stejné množství zeleného čaje či borůvkové šťávy.

Granátové jablko je navíc velmi prospěšné v boji proti srdečním chorobám. Dokáže snížit cholesterol a vysoký krevní tlak a tím pomáhá v prevenci proti infarktu. Je však i velmi bohaté na vlákninu a zároveň má nízkou kalorickou hodnotu. Obsahuje také flavonoidy – barviva s antioxidačním účinkem a taniny – látky s mimořádným antioxidačním efektem.

Šťáva z granátového jablka je doporučována při potížích jako nadýmání, poruchy trávení a metabolismu nebo záněty žaludku a střev. Dále je prospěšná pro játra, protože čistí a posiluje organismus a zlepšuje fungování ledvin. Proto se doporučuje v případech hyperurikémie (zvýšené koncentrace kyseliny močové v krvi), ledvinových kamenů nebo obezity.

V neposlední řadě také redukuje pravděpodobnost vzniku osteoporózy.

Granátové jablko v gastronomii

Toto ovoce má sladkokyselou chuť a příjemnou vůni, takže se využívá v podobě šťávy nebo sirupu granadina. Z jednoho kilogramu plodů lze získat přes půl litru šťávy. Asi nejznámějším nápojem, který se z tohoto ovoce vyrábí, je orientální nealkoholický nápoj šerbet.

Ve studené kuchyni se pak přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se hodí především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. „Granátové jablko je atraktivní surovina, se kterou by měli kuchaři experimentovat a zapojovat jí do pokrmů.  Já doporučuji používat chuť ze šťávy, která je vhodná do omáček, dresinků anebo ochucených olejů.

Je ideální i ke zvěřině, protože zvýrazní její chuť a vůni,“ doporučuje šéfkuchař Honza Horký.

Jak si vybrat kvalitní granátové jablko

Pro to, aby se uchovaly vlastnosti granátového jablka a v něm obsažené prospěšné látky, je dobré vědět na co si dát pozor a použít při jeho výběru jednoduché pravidlo.

„Zásadní věc je, že na kvalitu a chuť dužiny nemá příliš vliv vzhled slupky (barva může být světlejší i tmavší, povrchové vady nebo skvrny nevadí a ani tvrdost slupky nerozhoduje). Nejdůležitější je hmotnost plodu.

Pokud je ovoce těžší než by kupující odhadl přiměřeně k jeho velikosti, jedná se o kvalitní kus,“ vysvětluje Vojta Havránek ze společnosti Titbit.

S Pět věcí, co se stanou s tělem, když sníte granátové jablko

23. 06. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Granátové jablko je ovoce spojované s láskou a zdravím. Toto, pro nás, stále exotické ovoce, je opravdu nabité antioxidanty a dalšími látkami, které pomáhají při prevenci proti různým chorobám.

Zdroje: www.zdravizone.cz, www.healthline.com, pubmed.ncbi, neuropatolog Susan Y. Bookheimer 

Granátová jablka patří mezi nejzdravější ovoce na Zemi. Konzumují se semena a jejich červený, šťavnatý a sladký obal, známý jako aril. Můžete je jíst syrové nebo si z nich připravit šťávu. Granátové jablko má působivý nutriční profil.

Obsahuje 7 g vlákniny, 3 g bílkovin, 30 % z doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C, 36 % DDD vitaminu K, 16 % DDD kyseliny listové a 12 % DDD draslíku. Je však také velmi sladké. Jeden šálek zrníček s obalem má 24 g cukru a 144 kalorií.

Granátové jablko a zdraví

Granátové jablko obsahuje dvě rostlinné sloučeniny, díky kterým se řadí mezi superpotraviny. Punicalaginy jsou extrémně silné antioxidanty, které se nacházejí ve šťávě a slupce z granátového jablka.

Jsou tak silné, že šťáva má trojnásobnou antioxidační aktivitu než červené víno a zelený čaj. Druhou látkou je kyselina punicová, která se nachází v oleji ze semen granátového jablka. Je hlavní mastnou kyselinou v arilech.

Ta je zodpovědná za účinnou redukci tuku.

Šťáva má trojnásobnou antioxidační aktivitu než červené víno a zelený čaj. Zdroj: Shutterstock.com / GoncharukMaks

1. Granátové jablko, protizánětlivé účinky a rakovina

Studie ve zkumavkách ukázaly, že látky obsažené v granátovém jablku mohou snížit zánětlivou aktivitu v zažívacím traktu, stejně jako v buňkách rakoviny prsu a rakoviny tlustého střeva.

Studie na lidech zjistila, že pití 237 ml šťávy z granátového jablka denně zpomalilo růst rakovinných buněk prostaty. Pomáhají také při prevenci srdečních chorob, cukrovky 2.

typu, Alzheimerovy choroby, a dokonce i obezity.

2. Pomáhá v boji proti artritidě a bolesti kloubů

Artritida je v západních zemích již běžným problémem. Látky obsažené v granátovém jablku, které mají protizánětlivé účinky, dokážou blokovat enzymy, o nichž je známo, že poškozují klouby u lidí s osteoartrózou. Navíc, extrakt zmírnil artritidu u myší.

3. Šťáva snižuje riziko srdečních onemocnění

Hlavní mastná kyselina v granátovém jablku – kyselina punicová, dokáže snížit hladinu triglyceridů a zlepšit tak jejich poměr v porovnání s HDL. Šťáva dokáže snížit hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. Také redukuje krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem pro srdeční choroby.

4. Bakterie a viry nemají šanci

Granátové jablko má antibakteriální a antivirové vlastnosti, které mohou být užitečné proti běžným onemocněním dásní a kvasinkovým infekcím. Ukázalo se totiž, že látky v něm obsažené, účinně bojují proti některým druhům bakterií i kvasinek Candida albicans.

Granátová jablka patří mezi nejzdravější ovoce na Zemi. Zdroj: VanoVasaio/Shutterstock.com

5. Zlepšuje paměť

Existují určité důkazy, že granátové jablko může zlepšit paměť. „Studie u 28 starších dospělých se stížnostmi na paměť zjistila, že pití 237 ml šťávy z granátového jablka denně po dobu 4 týdnů, významně zlepšilo markery verbální a vizuální paměti,“ píše Susan Y. Bookheimer ve své publikaci.

Bonus

Dle nejnovějších výzkumů, pravidelné pití šťávy podporuje erekci a lze ji tedy označit, jako přírodní Viagru.

Granátové jablko má široké využití a pomáhá snížit riziko různých závažných chorob, včetně onemocnění srdce, rakoviny, artritidy a dalších zánětlivých stavů. Využijte jeho potenciál naplno a dejte si 3 dcl šťávy nebo jeho semena s červeným obalem denně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector