Fotogalerie: Co s tvrdým pečivem?

Největším nepřítelem pečiva je vzduch. A jen stěží najdete někoho, komu by alespoň jednou v životě rohlík nebo chleba nezplesnivěly. To může být nežádoucích například při větších nákupech na víkend nebo na svátky, a proto řada lidí stále častěji umisťuje pečivo do lednice nebo mrazáku.

Podle vědců to ale není ten nejlepší nápad. Abychom pochopili proč, je nejprve nutné uvědomit si, že plíseň je v přírodě něco jako popelář. Nachází se ve vzduchu všude kolem nás, v případě jídla nejčastěji napadá to s obsahem vody a jejím úkolem je rozložit téměř jakoukoliv potravinu.

Plísni se proto nevyhýbá ani pečivo, na němž začíná plíseň působit zhruba po 48 hodinách od upečení. Viditelná okem se poté stává po zhruba 3-5 dnech, v závislosti na druhu pečiva. Tuto dobu můžeme prodloužit správným skladováním, mezi které ale lednice rozhodně nepatří.

V lednici se totiž nachází řada bakterií, ale především nedostatečný mráz. Lednice sice byly vytvořeny na to, aby prodloužily životnost potravin, to ale v případě pečiva neplatí. Vlhkost, která v lednici vzniká, navíc tvorbu plísně v pečivu podporuje, o to více, je-li zabaleno například v mikrotenovém sáčku.

Čtěte také:

  • Fotogalerie: Co s tvrdým pečivem?
  • Fotogalerie: Co s tvrdým pečivem?

Podle serveru Huffington Post se tento jev děje díky škrobu, který pečivo obsahuje. Takzvaná rekrystalizace škrobu, která pečivo poškozuje, vzniká, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu. Škrob se totiž při ochlazení navrátí zpět do krystalické podoby a pečivo se stává tvrdým, nepoživatelným a zplesniví.

Bezpečnější je proto ukládat pečivo do mrazáku, protože mráz rekrystalizační proces zastaví a pečivo tak vydrží déle poživatelné. I to ale podle vědců dělá řada lidí špatně. Server HealthyLeo upozornil na nešvar, který se týká řady domácností, a spočívá v tom, že se lidé snaží zamrazit pečivo co nejdříve poté, co jej přinesou domů.

Mnohdy je však ještě teplé, a v takovém případě do mrazáku rozhodně nepatří. Oteplilo by totiž vzduch v okolí a opět by započal rekrystalizační proces, navíc by se v sáčku vytvořila vlhkost, a ani jedno pečivu rozhodně neprospívá. Pokud chcete pečivo správně uchovávat v mrazáku, odborníci radí nechat jej prvně pořádně vychladnout, poté jej zabalit do alobalu a následně jej dát zmrazit.

Mýty o chlebu a pečivu

  Fotogalerie: Co s tvrdým pečivem?

Tmavé pečivo je zdravější

Není. Výživově výhodnější je pečivo celozrnné, které je lepším zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Je pravda, že celozrnné pečivo je často tmavší (ale nemusí tomu tak nutně být), ale ne každé tmavší pečivo je celozrnné. Může se jednat o pečivo, které získalo tmavší barvu obarvením nebo pražením obilovin, ze kterých bylo vyrobeno.

Vícezrnné a speciální pečivo je celozrnné

Není. Vícezrnné a speciální pečivo může mít určitý podíl celozrnných obilovin, ale pokud jich neobsahuje alespoň 80 %, nesmí být označeno jako celozrnné. Tyto druhy pečiva obsahují podíl jiných složek než pšenice a žita, v případě vícezrnného alespoň 5 %, v případě speciálního alespoň 10 %. Mohou být tedy nutričně zajímavé, ale nejedná se o pečivo celozrnné.

Čerstvý chléb musí být měkký

Nemusí. Kůrka čerstvého chleba by měla být tvrdá a není na škodu, když je na povrchu trochu rozpraskaná. Čerstvý chléb není vždy ten nejměkčí, ne vždy se dá zmáčknout.

Chléb má být dobře propečen, jen tak si zachová aromatické látky a má pak menší sklon k plesnivění. U laické veřejnosti převládá mylná představa, že měkký chléb rovná se čerstvý chléb.

Výrobci se proto často uchylují k tomu, že chléb méně propékají.

Chléb v ledničce vydrží nejdéle čerstvý

Nevydrží. Je tomu právě naopak. Chléb by se měl skladovat při teplotě 20-25 ºC, ideálně zabalený do čisté utěrky a uložený tak, aby mohl „dýchat“. Nežádoucí procesy spojené s vysycháním chleba, které urychlují stárnutí a tvrdnutí chleba, probíhají nejintenzivněji při teplotě 0-10 °C, proto chléb nikdy neskladujeme v ledničce.

Rozpékané pečivo je vždycky horší než čerstvé

Není. U rozpékaného pečiva záleží na vstupních surovinách a technologickém postupu stejně jako u pečiva čerstvého. Zmrazení v určité fázi výroby nemusí znamenat nutriční problém (stejně jako třeba u mražené zeleniny). Rozpékané pečivo však nesmí být u prodejců vydáváno za čerstvé.

Celozrnné pečivo je dietnější

Není. Celozrnné pečivo obsahuje více vlákniny, proto je vhodnější v rámci zásad správné životosprávy a například v jídelníčku diabetika či při redukci hmotnosti.

Jeho energetická hodnota je však shodná s běžným pečivem (v některých případech může být i vyšší, zejména pokud jsou přidaná semínka). Celozrnné pečivo je nutričně hodnotnější, ale také hůře stravitelné.

V některých dietách (šetřících) se proto například celozrnné pečivo doporučuje v jídelníčku omezovat či zcela vyloučit.

Po pečivu se tloustne

Netloustne. Z tloustnutí nemůžeme obviňovat jednu potravinu. Ani pečivo ne. Tloustneme, pokud přijímáme ve stravě více energie, než vydáváme. Je pravda, že pečivo (zejména bílé) obsahuje dobře dostupnou energii, která pokud není využita (např. při práci, pohybu), ukládá se. A jinak než v podobě tuku to náš organismus neumí. Ale ani tak není možné „svalovat vinu“ na pečivo.

Bílá mouka/lepek slepuje střeva

Neslepuje. Tento mýtus vznikl pravděpodobně z českého slova lepek, které bylo zvoleno pro gluten. Bílá mouka sice nenabízí takové benefity jako mouka celozrnná, nicméně bílá mouka ani výrobky z ní střeva rozhodně neslepují.

Bílá mouka nepatří mezi nutričně nejvýhodnější, protože obsahuje nízký podíl vlákniny (ve srovnání s výrobky z mouky celozrnné). U pacientů s dispozicí k celiakii se při konzumaci bílé mouky zvyšuje riziko vzniku celiakie vzhledem k vysoké koncentraci lepku.

Podobně u pacientů s rizikem vzniku alergie na gluten či jinou bílkovinu pšenice je vznik této alergie více pravděpodobný u bílé mouky než u tmavých celozrnných.

Bezlepková dieta je skvělá i pro zdravé lidi

Budete mít zájem:  Věděli jste, že při revmatu trpí i dásně?

Bezlepková dieta je (při správné skladbě jídelníčku) plnohodnotná dieta, která obsahuje veškeré potřebné živiny – makro- i mikronutrienty, tedy stopové prvky i vitaminy, obsahuje dostatek energie i bílkovin.

Člověku, který se neléčí s celiakií, nijak neublíží (za předpokladu že ví, jak jídelníček správně poskládat), partneři či příbuzní pacientů s celiakií na bezlepkové dietě prospívají, ale je zbytečné ji konzumovat, protože je výrazně dražší a nepřináší žádný zdravotní benefit.

 Dodržovat tento hit nejen amerických celebrit z posledních let je tedy zbytečné a drahé. A při nesprávně poskládaném jídelníčku i rizikové z hlediska deficitu některých živin.

Sdílet:

Pečivo do krmelců nenoste. Zvířatům ublíží. Čím jeleny a srnky správně krmit?

Vánoční jedlé dárky pro lesní zvířata V posledních letech se stále více rozmáhá zvyk, kdy lidé chodí přikrmovat lesní zvířata. Na první pohled velmi bohulibá činnost však srnám ani laním příliš neprospívá a v krajním případě může stát i za úhynem zvířete. Pamatujte, že i obyčejný rohlík může zabít! Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Snad nikdo nechce lesním zvířatům ubližovat. Naopak! Většinou máme pocit, že pokud vezmeme děti na sváteční vánoční procházku do lesa a cestou přidáme do krmelců trochu dobrot na přilepšení, vykonáme dobrý skutek a děti učíme, jak se mají chovat ke zvířátkům. Ale ouha, dobře míněná pomoc se může snadno zvrhnout v ubližování.

Vánoční jedlé dárky pro lesní zvířata

Divoká zvířata si většinu potravy umí najít sama a myslivci jim, podle momentálního počasí, dodají potřebné množství do krmelců. To se však děje pravidelně, většinou jednou týdně, a k tomu přidají i kamennou sůl, kterou zvěř potřebuje k dobrému trávení.

Proč pečivo zvířatům ubližuje

Nejčastěji způsobuje problémy staré pečivo, které lidé nosí do lesa. Staré rohlíky a housky, ale ani tvrdý chleba na jídelníček srn ani jelenů nepatří. Na vině je především jejich nekontrolované množství! V pečivu je příliš mnoho sacharidů, které zvířatům v žaludku kvasí.

To vede k překyselení a k následnému úhynu bakterií, potřebných k trávení. Přemnoží se bakterie škodlivé a zvíře umírá. Pečivo je velmi nebezpečné pro všechny jeleny, srny, daňky i muflony.

Bohužel stejně, jako je pěčivo nebezpečné pro lesní zvířata, může ve větším množství ublížit i vodním ptákům. 

Vánoční jedlé dárky pro lesní zvířata

Bezpečné přikrmování

Podle odborníků bychom nikdy neměli krmit lesní zvířata sami, od toho jsou myslivci a lesníci. Můžeme však vzít pytel sena, oves nebo ječmen, žaludy i kaštany, mrkev a jablka a vše předat v hájence. Myslivci pak sami krmení zvířatům rozdělí, podle svého uvážení. Dobrý pocit z pomoci lesním zvířátkům nám tak zůstane.

Vánoční jedlé dárky pro lesní zvířata

Jestliže se i přes důrazné varování, které je v poslední době slyšet ze všech stran, nechcete zimní procházky a krmení zvěře vzdát, vezměte s sebou opravdu jen seno. Nikdy ne pečivo!

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Článek je zařazen v: Vánoce , přikrmování , krmení , lesní zvířata , srna , srnec , laň , jelen , muflon , daněk , pečivo , škodlivé , domácí rohlíky , tvrdý chleba , seno

Dalamánky z tvrdého chleba

  • Nelli16. 11. 2016 16:09:32 Výborné Dalamánky všem moc chutnaly ,zítra je upeču znovu dík za recept Odpovědět
  • magdalenka(moderátorka)2. 3. 2014 21:59:18 tejaja: máš ich krásne… Odpovědět
  • tejaja(moderátorka)2. 3. 2014 18:59:54 Upečené, ochutnané, chválené Je to výborný nápad na spotrebovanie chleba, ktorý ostal. Prikladám fotky a zaslúžený bod. Odpovědět
  • Jaruš(neregistrovaný)11. 4. 2013 13:58:29 je to skvělý nápad,takto si upéct čerstvý chlebík ,přidala jsem česnek a ,nedávno jsem zkusila chléb jako bramboráky no ..Yvetko Odpovědět
  • blazene1(neregistrovaný)19. 9. 2012 14:30:53 tento recept je supr děkuji za něj Odpovědět
  • Vikina12. 5. 2012 18:53:03 Dneska jsem vyzkoušela, jsou moc dobré. Odpovědět
  • JitkaKytka21. 12. 2011 15:51:47 Vyzkouším. Už mě nebaví vyhazovat starý chleba (respektive krmit tím sousedovic zvěř ) Odpovědět
  • tamar12. 9. 2011 08:18:22 moooc dobry… posilam bodik, vsem vhutnalo… Odpovědět
  • cathleen(moderátorka)31. 7. 2011 16:10:46 eva: nevím, Evi, proč píšeš, že Yvetu pořád někdo napadá…. Už to tu bylo řečeno, že je recept starý, každý ho má z jiného zdroje a Yveta vysvětlila, jak se k ní dostal.Těch řečí okolo původu těchto dalamánků bylo, myslím, ažaž. Už to stačí. Odpovědět
  • eva(neregistrovaná)31. 7. 2011 16:02:54 recept je vynikající, taky ho delávám dlouhá léta. mám ho od kamarádky. asi ho zná víc lidí a každej od jinud. nerozumím, proč nutíte Yvajs aby se priznala. vždyť jednou rekla, že recept má od tety, tak ji treba jednoduše verit každá z vás ho ma taky odjinud. asi se podává léta dál, protože je dobrej. milé kcharinky, prestaňte Yvajs napádat Yvajs, díky, že si ho vložila a fotky jso taky hezký Odpovědět
  • lukáš(neregistrovaný)31. 7. 2011 13:42:44 Yvajs dodala jsi bezva recept nenechej se rozhodit negativním komentařum Yvajs mě je 15let a ten recept sem zvladnul udelat i já jen přidavej super recepty dál Odpovědět
  • Yvajs(autor receptu)31. 7. 2011 13:30:48 neopsala a dal se o tom bavit neminim,přište si raci odpustim s vkládánim receptu než se stale obhajovat.pekny den Odpovědět
  • cathleen(moderátorka)31. 7. 2011 12:10:25 Tento recept mám ve svém starém sešitě opsaný snad ještě z RP, starý minimálně 20 let. Takže recept z Labužníka určitě původní není, ale pokud jsi ho, Yveto, odtamtud opsala (a doslovně, jak je vidět – gramáž jsi uvedla později, pokud si pamatuji dobře), měla bys v Poznámce uvést zdroj. Pak už ti nikdo nemůže říct nic. Je to výborný recept na zpracování starého chleba a dalamánky jsou mňamózní Odpovědět
  • verusinka(neregistrovaná)31. 7. 2011 11:20:48
    • tak já recept od Yvetky dělala prvni se mi nepovedl srazil se dala jsem víc chleba říkala jsem si více chleba bude chutnější,druhý pokus byl lepší vylepšila jsem ho na vrch slaninkou a syrem a ten třetí byl podle rodinky nej do těsta jsem dala cibulku a česnek a navrch kousek syra a bylo to super každá kuchařinka si receptík přizpusobí
    • Yvetka má dobrej recept a dekuji že mi ho poslala
    • Odpovědět
  • Yvajs(autor receptu)

    30. 7. 2011 14:10:58

    recept mám od své tety ,ale odkud ho má ona já nevím.je zvláštní ze jsou taci co radi poukazuji ale sami nic moc.jsem rada že recept zaujal

    Odpovědět

Budete mít zájem:  Kdy pomáhá vitamín d a co vše umí?

Pečivo v Česku zřejmě podraží. Navzdory očekávané rekordní sklizni pšenice

Světová produkce pšenice by měla letos dosáhnout téměř 770 milionů tun, růst se očekává i příští rok, napsala agentura Bloomberg s odkazem na data amerického ministerstva zemědělství. V zahraničí tak lze očekávat tlak na pokles ceny pšenice, a tedy i výrobků z ní, koncoví spotřebitelé v Česku si však za pečivo naopak spíše připlatí.

Levnější mouka podle mnohých zástupců tuzemského trhu zdražení pečiva nezabrání. „V případě rekordní produkce pšenice by její cena přinejmenším nerostla. Pokud ale přetrvá sucho zapříčiňující nižší výnosy, ceny pečiva porostou v řádu jednotek procent,“ míní předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Kilogram hladké pšeničné mouky v posledních měsících stojí podle Českého statistického úřadu kolem 12 korun, kilo pšeničného bílého pečiva kolem 47 korun. Ceny obilovin zemědělských výrobců přitom podle statistiků od ledna rostou v rozmezí od 0,6 do dvou procent měsíčně.

Růst cen konečných výrobků čeká i agrární analytik Petr Havel. „Pokles cen pšenice by sice působil jako protiváha, převážily by ale rostoucí náklady výrobců za energie nebo mzdy. Konečný zákazník si připlatí,“ tvrdí. 

Jeho slova potvrzují sami pekaři. „Ceny pekařských výrobků v Česku patří k nejnižším v Evropské unii. Kvůli pandemii nám vzrostla řada nákladů, takže nevidíme nejmenší důvod spekulovat o změně cen. Není důvod, aby lidé šetřili na základních potravinách,“ tvrdí předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Důsledky pandemie zmiňuje i Radek Žiška z obchodního oddělení Karlovy pekárny. „Vir s trhem zahýbal, změnila se struktura poptávky, zákazníci kupovali daleko více baleného zboží a méně nebalené,“ říká.

Pandemie koronaviru významně ovlivnila také politiku exportu na úrovni jednotlivých států, často klíčových exportérů jako v případě Ruska nebo Rumunska. Z obav o soběstačnost některé země zavedly omezení vývozu.

Jsou však i opačné názory. „Rekordní světové zásoby by stlačily cenu dolů, nezlobili bychom se. Naše produkty mohou zlevnit o pět procent,“ uvedl Daniel Perner, jednatel stejnojmenného mlýnu, který patří k největším v Česku.

„Může se stát, že budou mraky pšenice v Kanadě i v Rusku, ale málo ve středu Evropy, což by bylo zásadní,“ míní Perner. Velmi důležitých tak bude příštích několik týdnů, které rozhodnou o sklizni. Tu ohrožuje mimo jiné sucho, a to i v Česku.

Index cen obilovin zemědělských výrobců v roce 2020 (v procentech)

leden únor březen duben
meziměsíčně 0,9 1,0 0,6 2,0
meziročně –11,3 –12,9 –12,6 –9,6
pramen ČSÚ

To si uvědomuje i ministerstvo zemědělství. „Otázkou zůstává, jaká bude letošní sklizeň pšenice, neboť sucho může velmi negativně ovlivnit její produkci. Od výše produkce se následně budou odvíjet i ceny,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

  • Situaci sleduje i největší tuzemská potravinářsko-zemědělská skupina Agrofert, pod niž patří dvě největší tuzemská pekárenská uskupení Penam a United Bakeries.

„Z důvodu sucha v EU očekáváme nižší výnosy. Zároveň bude záležet i na možnostech exportu z EU do ostatních zemí,“ řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Zda a jaký to bude mít vliv na cenotvorbu, ale neuvedl.

Velký vliv na konečnou cenu výrobků, nejen pečiva, mají obchodní řetězce, které v Česku vytvořily velice konkurenční prostředí. Ve svých odhadech jsou i proto opatrné.

„V tuto chvíli nelze predikovat vývoj trhu a světovou produkci pšenice. Současná situace je stále ovlivněna dalšími faktory koronavirové doby,“ uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Světová produkce pšenice (v milionech tun)

2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
716,6 730,4 738,1 756,3 763,0 730,5 764,3 768,5
  1. pramen ministerstvo zemědělství USA

Tvrdé rohlíky a okoralý chléb? Víme, co s nimi! – Magazín Recepty.cz

  • Jsme zvyklí kupovat si jídlo do zásoby a ze všeho nejvíc právě pečivo, protože je poměrně levné a zasytí. Téměř nikdy se nestane, že koupíme jen tolik, kolik doopravdy sníme. Než ho vyhodíte, zamyslete se nad tím, jestli by nešlo zpracovat nějak jinak. Plýtvání jídlem je přece zbytečné.
  • Pokud rádi smažíte a milujete řízky, obalovaný květák nebo žampiony, pak strouhanky není nikdy dost. A není nic hroznějšího, než když začnete obalovat ve strouhance a zjistíte, že vám chybí.
    Autor: iStock“

    Máte-li tvrdé rohlíky, stačí je umlít ve strojku na maso. Nastrouhané pečivo pak dejte do uzavíratelné nádoby a strouhanku pak máte vždy po ruce. Pokud nastrouháte starý chleba, hodí se vám na zahuštění guláše místo mouky.

  • To, že je chléb nebo rohlík tvrdý, neznamená, že už ho musíte nutně vyhodit. Někdy stačí, když je vložíte do rozehřáté trouby, kontaktního grilu nebo do mikrovlnky a rozpečete je. Věřte, že pak chutnají úplně jako čerstvé.
    Autor: iStock“

    Můžete je dát rozpéct taky na toustovač, máte-li typ s mřížkou, na které se dá pečivo rozpékat. Pozor však na použití mikrovlnné trouby, pokud tam necháte pečivo moc dlouho, nezměkne, ale naopak ztvrdne ještě víc.

  • Ze starého chleba lze uvařit skvělou chlebovou polévku. Jestli už předem víte, že máte chleba dost a nespotřebujete ho, nakrájejte ho na kostičky a uvařte hned polívku. Nebo můžete chleba usušit či zamrazit a polévku připravit někdy jindy. Jak na to?
    Autor: iStock“

    Zpěníte na tuku cibuli, zalijete vodou, přidáte kostky chleba a povaříte, dokud se chleba nerozvaří. Pak můžete polévku rozmixovat. Přidejte česnek, majoránku, sůl a pepř podle potřeby. Na závěr můžete do polévky vklepnout vajíčko.

  • Nádivku si můžete připravit i jindy než o Velikonocích. A základem každé je samozřejmě dostatek pečiva. Použít do ní můžete i starší pečivo, které není samozřejmě plesnivé, ale na běžnou konzumaci vám už nevoní. Stačí do ní přidat cokoli dle vaší fantazie – bylinky, uzené maso, prostě cokoli vás napadne.
    Autor: iStock“

    Chcete čerstvé domácí pečivo? Zkuste italské recepty ZDE.

  • Ideální způsob, jak zužitkovat starý chleba nebo rohlíky. Můžete je osmažit na pánvi a potřít česnekem nebo obalit v rozšlehaném vajíčku a pak teprve smažit. Chleba lze také zapéct se sýrem a česnekem v troubě – chutná skvěle.
    Autor: iStock“

    Pokud jde o krokety, zkuste starý chleba namočit v mléce, přidat vejce a koření, osolit, rozmíchat a zahustit troškou strouhanky. Pak rukou vytvoříte krokety, obalíte ve strouhance a usmažíte.

  • Starší chleba rozkrájejte na slabé plátky, jako byste připravovali hranolky, promíchejte v míse s olejem, prolisovaným česnekem, mletou paprikou, pepřem a solí a dejte zapéct do trouby. Získáte tak skvělé lupínky, po kterých se jen zapráší.
    Autor: iStock“
  • Máte rádi polévky, do kterých se sypou křupavé krutony? Pak není nic jednoduššího, než si je připravit tak, že starší chleba nakrájíte na kostičky a upečete v troubě nebo usmažíte na pánvi na oleji. Potřebujete větší množství? Dejte je upéct na plech do trouby. Náš tip: Lépe budou chutnat, když je před pečením posypete třeba parmezánem a pokapete olivovým olejem.
    Autor: iStock“

ŽENA-IN – 8 tipů co se starým pečivem

Stává se to v každé domácnosti. Několik rohlíků v chlebníku, pár dní starý chléb, kus vánočky, kterou nikdo neposnídal. Starší pečivo ale nemusíte vyhodit do koše.

Naopak můžete najít mnoho způsobů jak pečivo využít. Připravíte z něj jídla, která budou opravdu chutnat a můžete je podávat na snídani, oběd i večeři. Máme pro vás tipy, co se staršími rohlíky, vánočkami, toastovým i klasickým chlebem, bagetami. Prostě cokoliv z pečiva vám zbyde, dokážete využít.

1. Chleba ve vajíčku – vaječná topinka

Jednoduché a rychlé jídlo, které milují dospělí i děti. Připravit se dá nejen z kváskového chleba, ale třeba také z baget nebo různých celozrnných chlebů. Základ je samozřejmě pečivo, nakrájené na tenké plátky. V hlubokém talíři rozšlehejte pár vajíček a ochuťte solí a pepřem. Náš tajný tip? Přidejte stroužek česneku a špetku majoránky. 

Do vajíčka namáčejte plátky pečiva a smažte v rozpáleném oleji (nebo ještě lépe na rozpáleném sádle). Skládejte na talíř s papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk. 

Na talíři ozdobte čímkoliv, co máte rádi. My někdy dáváme plátek sýra na plátek chleba už v pánvičce, po otočení na druhou stranu a sýr se pěkně rozpustí. Ozdobit můžete šunkou, sýrem, rajčaty, paprikou, plátky cibule, namazat hořčicí. Jak komu chutná. 

2. Topinky – třeba k tataráku

Křupavé topinky potřené česnekem raději nesmažte z čerstvého chleba. Proč? Ten nasaje více tuku než chléb, které který je den, dva i tři starý. Topinky smažte ve vyšší vrstvě sádla, papírovou utěrkou odsajte tuk a řádně potřete stroužkem česneku.

Topinky nesmí chybět u čerstvého tataráku. Nebo si na ně připravte chutnou topinkovou směs. Ta může být s masem i bez masa, klidně pikantní. Jak máte rádi.

3. Francouzské toasty

Jde vlastně o sladkou variantu chleba ve vajíčku. Ideální na francouzské toasty je bílý toastový chléb. Ještě chutnější však budou, když na ně využijete vánočku nebo briošky. My jsme po Velikonocích zkoušeli francouzské toasty z mazance a byly dokonalé!!!

Recept na francouzské toasty najdete na našem magazínu.

4. Žemlovka

Jídlo, které někdo miluje a jiný nesnáší. Mnoha lidem tuhle sladkou pochoutku znechutila školní jídelna. Když ji však umíte připravit, bude se celá rodina olizovat až za ušima 🙂 Nejlepším pečivem na žemlovku jsou francouzské bagety nebo vánočka. 

Jak si připravit nejlepší a netradiční žemlovku? Recept najdete na našem magazínu.

5. Panzanella – netradiční italský salát

Věřili byste, že ze staršího chleba můžete připravit výborný a svěží salát? Takový, který je hotový za chvilku? Kromě starého chleba potřebujete jen hromadu voňavých zralých rajčat, bazalku a základní suroviny jako je sůl, pepř, česnek a olivový olej. 

  • Snadný recept jak takový salát připravit najdete na našem magazínu.

6. Strouhanka

Tu potřebujete v kuchyni celkem často. Neobejdou se bez ní řízky, použijete ji do sekané. Na strouhanku jsou ideální francouzské bagety nebo obyčejné rohlíky.

7. Krutony

Připravte je z toastového chleba – bílého nebo celozrnného. Hodí se také francouzské bagety nebo obyčejné rohlíky. Pečivo nakrájejte na drobné kostičky a dejte na plech.

Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a opékejte dokřupava, dozlatova. Vyndejte z trouby, lehce osolte a přidejte kousek másla. Promíchejte pečivo s máslem a solí a ještě dejte na tři minuty do trouby.

A máte ty nejlepší krutony!!!

8. Rozpečte pečivo v troubě

Už den staré pečivo, jako jsou třeba rohlíky, nechutná moc dobře. I na to máme snadný recept. Stačí, když rohlíky naskládáte na plech do naplno vyhřáté trouby a necháte pár minut rozpéct. Budou jako čerstvé, možná ještě lepší. Křupavé. Když na ně máznete kousek másla, bude se krásně rozpouštět a vás čeká ta nejbáječnější snídaně.

Jak zpracujete starší pečivo vy? Těšíme se na vaše tipy

  1. Uložit
  2. Uložit
  3. Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *