Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablek

Být dnes ovocnářem v České republice není vůbec jednoduché. V tvrdé konkurenci jablek z dovozu, v posledních letech především z Polska, není vůbec lehké uspět. Mohou v tom, jako v případě rodinné firmy ze Semilska, pomoci evropské fondy.

„Udrželi jsme se na trhu a dokážeme vyhovět náročným požadavkům našich zákazníků,“ říká jednatel ovocnářské firmy z obce Žernov na Semilsku Jiří Mazánek na otázku, jaký efekt přineslo této společnosti zavedení nové inovativní technologie na třídění jablek.

Přečíst článek ›

Třídicí technologická linka italské výroby, která byla před pěti lety uvedena do provozu na základě spolupráce s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským v Holovousích, umožňuje moderní metodou odhalit skryté vady a vytřídění jablek podle kvality. Na investici za půldruhého miliónu euro (asi 38 milionů korun) se výrazně podílely peníze z fondů Evropské unie.

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablekZdroj: MMR

Technologie, která původně sloužila k třídění mandarinek na jaderné a bezjaderné, byla v České republice použita jako vůbec první svého druhu. Zařízení spolehlivě rozpoznává velikost, barvu i povrchové vady plodů.

„Inovativnost technologie spočívá v tom, že dokáže stanovovat pevnost plodů, cukernatost, obsah kyselin a skryté vady, které se objevují pod povrchem slupky. Detekce probíhá pomocí infračerveného záření, odrazem a průsvitem.

Během několika sekund linka tímto způsobem vytřídí desítky plodů, za deset hodin je to sto osmdesát tun jablek,“ říká Jiří Mazánek. V provozu je linka až jedenáct měsíců v roce a za tuto dobu linkou projde přibližně dvanáct tisíc tun ovoce.

Přečíst článek ›

Podívejte se Mapu projektů EU.

 Spolupracovat s Výzkumným šlechtitelským a ovocnářským ústavem v Holovousích začala ovocnářská firma již v roce 1991, a to především v oblasti ochrany a výživy rostlin nebo při inovativním řešení závlahového systému. Vzhledem ke změnám klimatu se v poslední době mění také skladba nemocí a škůdců, proti kterým se hledají nové způsoby účinného boje.

Zavádět se mají rovněž nové odolnější odrůdy jabloní, které by nebyly tak náročné na chemické ošetřování. Poslední slovo při výběru těchto odrůd ale budou mít spotřebitelé, respektive obchodníci.

Obchodním partnerem odbytového družstva EB Fruit jsou totiž obchodní řetězce hypermarketů a supermarketů po celé republice, které o zavádění nových produktů nakonec rozhodují.

Trh totiž vyžaduje nejen udržení vysokého objemu zemědělské produkce, ale především kvalitu.

Tradice více než 60 let

Tradice pěstování jabloní v okolí Žernova trvá již déle než šedesát let. Vzhledem k pěti stům hektarům šlo při tehdejším zemědělském družstvu o největší ovocnářskou kooperaci v kraji. Po společenských změnách v roce 1989 se družstvo rozpadlo na několik soukromých zemědělských firem. Rodinná firma Jiřího Mazánka začínala na patnácti hektarech.

Zdroj: Redakce

Momentálně hospodaří na třech stech šedesáti hektarech ovocných sadů. Je členem Ovocnářské unie České republiky a svazu SISPO pro integrované systémy pěstování ovoce v Holovousích, kde má ostatně sídlo i uvedené odbytové družstvo.

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablekZdroj: MMR

Rostoucím požadavkům na kvalitu i kvantitu ovoce se musí přizpůsobovat také ovocnáři ze Žernova. V plánu již mají rozšíření linky ve stávajících prostorách nebo vybudování nové haly. „Vše se nechá vylepšit, ovoce přibývá a této skutečnosti se musí postupně přizpůsobovat i naše firma,“ uzavírá Jiří Mazánek.

Jednatel firmy Jiří Mazánek: Ovocnáři se vyrovnávají s požadavky obchodníků i s vrtochy počasí

V době našeho rozhovoru s majitelem firmy byl u modernizované linky klid. Perfektně vytříděná, voňavá jablka ve vychlazených skladech nás ale nenechala na pochybách, že se firmě investice z evropských peněz vyplácí.

V čem je technologie inovativní?Inovativnost spočívá v tom, že dokáže stanovovat kromě velikosti a barvy také pevnost plodů, cukernatost, obsah kyselin a skryté vady způsobené mechanickým poškozením při sklizni nebo povětrnostními vlivy, jako jsou například kroupy. Odhalit skryté vady pod povrchem slupky není možné bez detekce pomocí infračerveného záření, odrazem a průsvitem. Kombinací těchto dvou parametrů je kvalita ovoce stanovena přímo při chodu linky.

Třídíte zde pouze jablka vypěstovaná na vašich plantážích?

Jsme členem odbytového družstva EB Fruit, třídíme tedy ovoce i od jiných členů této odbytové organizace. Převážně jde o ovoce pro obchodní řetězce. Pokud si ostatní členové odbytového družstva třídí ovoce sami, tak na menších linkách nebo ručně.-

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablekZdroj: Ivan HudečekJaké odrůdy jablek ve vašich sadech pěstujete?Sortiment se nyní zužuje na šest, sedm odrůd, které se prodávají téměř po celý rok, jako jsou žlutý Golden Delicious, dále Jonagold, Braeburn, Fuji či nově zaváděná mutace Red Idared. Z dalších odrůd mohu uvést klubovou odrůdu Cameo, kterou naše odbytové družstvo v České republice zastupuje.

Sklízíte ovoce v plné zralosti?Snažíme se sklízet v optimální zralosti, což není zralost konzumní. Ta je daleko. Skladujeme po celý rok. Jablka na skladě se nám v této chvíli prolínají s třešněmi a višněmi.

Za chvíli se budou sklízet letní jablka a potkávat se zde budou s jablky z minulé sklizně. Sklízená jablka ale musí mít náležité parametry, jakými jsou cukernatost a rozvinutá chuť.

Dlouhodobým skladováním umíme nastavit parametry tak, aby si ovoce udrželo svoji kvalitu a nepodléhalo zkáze.

Kdy začala spolupráce s Výzkumným šlechtitelským a ovocnářským ústavem?Vzájemná spolupráce začala již v roce 1991, kdy jsme začali podnikat. Týká se především ochrany rostlin, výživy či systémů závlahy.

Odborníci z tohoto ústavu byli také schopni odzkoušet inovativní nedestruktivní technologii odhalování skrytých vad jablek. Spolupráce nadále pokračuje. Výzkumný ústav pro nás zkouší odrůdy, které nejsou tak náročné na chemické ošetřování. Je otázka, jak tyto odrůdy budou úspěšné na trhu, tedy jak budou žádané obchodníky.

Jistě, nějaké požadavky mají spotřebitelé, ale o tom, co se nakonec prodává, rozhoduje obchodník.

Jaký efekt inovativní technologie třídění jablek vašemu podniku přinesla?Jsme stále na trhu, stále dodáváme, což nás těší, a dokážeme vyhovět přísným požadavkům odběratelů na barvu, velikost i kvalitu spočívající v tom, že si zákazníci nestěžují. Můžeme garantovat, že se skryté vady u našich produktů díky této technologii nevyskytují. Neztrácíme důvěru zákazníků.

Přečíst článek ›

S jakými problémy se dnes ovocnářství potýká?Kdysi jsme byli vystaveni tvrzení, že není nejtěžší vyrobit, ale prodat.

Udělali jsme proto kroky směrem k odbytu, zlepšili skladovací technologii a posklizňové zpracování, o čemž svědčí i nákup této linky. Pevně jsme zakotvili na trhu. V poslední době nás ale trápí vrtochy počasí.

V loňském roce enormní sucho, které zde nebylo posledních padesát let, letos nás zase potrápily mrazy, s kterými jsme se nesetkali uplynulých šedesát let. Poslední dvě sezony nebyly moc úspěšné.

Modernizovaná linka nám pomáhá šetřit náklady na třídění, protože jablka třídí dobře, rychle a levně. Má výkon a je spolehlivá, svojí rychlostí a přesností nám dokáže nahradit spoustu pracovních sil.

Po sklizni si dokážeme úrodu přetřídit a skladujeme již přetříděná jablka, o kterých víme, že je třeba za půl roku z 95 procent prodáme.

Šetříme tak náklady i na skladování a zákazníkovi jsme schopni dlouhodobě garantovat množství a kvalitu našich produktů.

  • Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablekZdroj: MMR
  • Ivan Hudeček

Nehnědnoucí jablko má nadchnout Američany. Ukáže cestu geneticky upraveným potravinám

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablek Zdroj: Profimedia.cz/Ferrari Press Agency

Biotechnologický produkt Arctic Apple má zapůsobit na spotřebitele ve Spojených státech tím, že nakrájené kousky jablek nezhnědnou a budou lákavější ke konzumaci. Pokud geneticky upravené ovoce uspěje, může ukázat další cestu potravinářství na americkém trhu.

Budete mít zájem:  Bechtěrevova choroba je převážně onemocněním mužů, jak je to u žen?

Nové biotechnologické jablko se má dostat na pulty amerických supermarketů po sklizni jablek ve státě Washington. Toto takzvané arktické jablko, jež po rozříznutí nezhnědne, bude prodáváno nařezané na kousky v pytlících ve čtyřech stovkách amerických obchodů.

Pokud tato geneticky upravená potravina povede k tomu, že jablka budou rodiče balit dětem do školy, bude to úspěch.

„Ať už si lidé myslí o GMO technologii cokoliv, nikdo nezpochybňuje, že konzumace čerstvého ovoce a zeleniny je zdravou volbou.

Pokud GMO povede k tomu, že se jablka objeví ve svačinách pro děti, je to dobrá věc,“ prohlásil Peter Hirst z university Purdue West Lafayette v Indianě.

Jaký má jídelníček americký prezident Trump?

Trump má nadváhu, spí čtyři hodiny denně, ovoce nezná. O jeho zdraví se strachuje i Wall Street

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablek

Naopak Jim McFerson z Washington State University míní, že geneticky upravené jablko může poškodit vnímání ovoce jako zdravé potraviny, zejména na severozápadě země, kde se pěstuje nejvíce ovoce.

Geneticky upravená jablka vyvíjí kanadská společnost Okanagan Speciality Fruits už od roku 2003, v roce 2015 americké ministerstvo zemědělství produkt povolilo pro trh. Upravená jablka mají tři odrůdy – Granny Smith, Golden Delicious a Fuji.

Nehnědnoucí jablko. Podívejte se:

Jablka mají sníženou produkci enzymu polyfenol oxidáza, který způsobuje hnědnutí dužiny, tím že byly geneticky upraveny. V Americe je běžné používání geneticky upravených sojových bobů a kukuřice. Na kanadský trh byly uvedeny geneticky upravení lososi s geny úhořů, v Číně se vědci pokoušejí geneticky modifikovat prasata s geny myší, aby dosáhli na „nízkotučné“ vepřové.

Pan Glyfosát. Z německého ministra je toxická mrtvola

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablek

Případný úspěch nehnědnoucích jablek může ukázat, zda budou GMO potraviny komerčně úspěšné v širším měřítku, napsal server Quartz.

GMO
Geneticky modifikovaný organismus (GM organismus, GMO) je organismus, jehož genetický materiál (tedy DNA, příp. RNA u RNA virů) byl úmyslně změněn, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V současnosti jsou genetické modifikace předmětem mnoha diskuzí. První geneticky modifikovanou plodinou, kterou bylo v České republice povoleno komerčně pěstovat, se stala kukuřice firmy Monsanto typu MON 810. Do této odrůdy byla vložena sekvence genu cry z bakterie Bacillus thuringiensis, který řídí produkci tzv. Bt-toxinu (δ-toxinu). Bt-toxin je jedovatý pro určité druhy hmyzu (navozuje perforaci jejich střev). V březnu 2010 schválila Evropská komise pěstování geneticky modifikované odrůdy brambory Amflora, kterou vyvinul německý chemický koncern BASF. Modifikace spočívá ve vyřazení syntézy amylózy, škrob v bramboře je pak tvořen pouze amylopektinem. To je výhodné při využití v průmyslu (textilní, papírenský), při kterém je amylóza z hlediska kvality nežádoucí a odděluje se. V září 2012 byla v odborném časopise Food and Chemical Toxicology zveřejněna studie francouzských vědců, podle které ve skupině myší krmených geneticky upravenou kukuřicí NK 603 po 17 měsících bylo pětkrát víc mrtvých jedinců než v kontrolních skupinách. Většina samiček onemocněla rakovinou prsu, samečci často měli nádory kůže nebo ledvin. Studii po dva roky prováděl tým expertů z univerzity v Normandii pod vedením Gillese-Erica Seraliniho. Vědci sledovali 200 myší, kterým podávali geneticky modifikovanou kukuřici NK 603 americké firmy Monsanto nebo běžnou kukuřici. Dr. Seralinimu bylo však prokázáno ovlivňování experimentu a jeho studie byla nedlouho po zveřejnění vědeckou obcí odmítnuta jako zmanipulovaná a fakticky publikována pouze s cílem získat popularitu.

Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Geneticky_modifikovaný_organismus

„Tyto jablka nejsou prvními GMO potravinami, jež budou lidé jíst, ale jsou prvními, které mohou zákazníci ocenit,“ řekla pro server časopisu Nature bioinženýrka Mary Maxonová z Lawrence Berkeley National Laboratory v Kalifornii.

Pokud budou mít jablka úspěch, může to otevřít dveře i dalším „umělým“ potravinám. Doufá v to Mike Seldon, zakladatel firmy Finless Foods, jež pracuje na vývoji rybích filetů z kmenových buněk.

„Nebudeme opakovat chyby GMO průmyslu z minulosti, tedy snažit se dát na trh potraviny bez veřejné diskuze,“ zdůraznil Seldon.

Produkce umělých ryb má přesvědčit zákazníky tím, že nebude zatěžovat planetu nadměrným rybolovem.

Dále čtěte:

Přežije Round Up v Evropě? Stopy herbicidu byly nalezeny i ve zmrzlině

Ryby ohrožuje „žravost“ Američanů. Spasit je mohou mořské řasy

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

Geneticky neupravené Česko. Žádný zemědělec letos GMO nezasel

Firma pěstuje již třetí druh nehnědnoucích jablek

Vše o jablkách: Odhadnete, kolik existuje odrůd a jak se k nám dostala?

16. 11. 2020 | Doba čtení 6 minut

Na křížalách si pochutnávali již naši prapředci z doby kamenné. Dnes patří jablka mezi nejoblíbenější ovoce. Jsou šťavnatá a co do chuti rozmanitá, velmi zdravá. Znáte tajemství jejich historie a odrůd? A víte, proč alespoň denně jedno jablko spořádat?

Není sporu o tom, že si na jablku pochutnávali lidé již od dávnověku.  Ale dodnes není s jistotou objasněno, odkud toto skvělé ovoce pochází. Patrně ze svahů Kavkazu, Íránu, či Turkmenistánu. Odtud se postupně šířilo již 2000 let před naším letopočtem přes Malou Asii do zemí Středomoří, stejně jako mnoho jiných ovocných druhů).

Svou vítěznou pouť jablka završila ve starém Řecku. Zmiňuje se o nich filosof Theofrastos a rozlišuje je na planá a pěstovaná – odrůd raných, pozdních, sladkých. Jablka byla každoročně obětována Bakchovi – bohu rozkoše.

V antickém Římě už znali a záměrně pěstovali na 17 odrůd jablek a dokonce je uměli i roubovat.

Jablka nám přinesli Římané

Na sever od Alp, do zemí povodí Rýna a Dunaje, šířily pěstování jabloní ve třetím století našeho letopočtu římské legie, dokonce to dostali za příkaz od svého císaře Probuse, který sám byl synem zahradníka. Mírné klimatické pásmo těchto zemí s dostatkem srážek mělo na kvalitu jablek příznivý vliv.

I někteří další osvícení panovníci vysazování jabloní přáli. V 9. století to byl Karel Veliký v říši francké, u nás pak Karel IV. O úctě k jablku svědčí i jedna z královských a císařských insignií, tzv. říšské zlaté jablko, které panovníci na trůně drželi v ruce spolu se žezlem a mečem.

Se sklizní jablek rády pomohou i děti. Zdroj: pirita / Shutterstock.com

Uhádnete, kolik je dnes odrůd jabloní?

V další staletích již obliba jablek jen stále strmě stoupala. Dnes jablka patří k třetímu nejrozšířenějšímu ovocnému druhu, hned za citrusy a banány. Celosvětová roční sklizeň již dávno přesáhla 50 milionů tun. Jablka se pěstují ve všech světadílech v neuvěřitelné variabilitě, existuje jich kolem 35 tisíců odrůd!

Zdraví roste na stromě

Roční spotřeba jablek přepočítaná na jednoho obyvatele planety činí více než 9 kg. Pro zajímavost největšími jedlíky jablek jsou Holaňďané s 50 kg, následují Rakušané 47 kg, Maďaři 45 kg a Švýcaři 44 kg. Češi s 24 kg se řadí v pořadníku až daleko za ně, což je škoda.

Dietetický a zdravotní význam jablek je u nás stále nedoceněn.

  • Obsahují přitom více než 20 cenných minerálních látek, vitaminů, enzymů, lehce stravitelných jednoduchých cukrů, pektinu, hrubé vlákniny.
  • Minerální látky vápník, fosfor, železo či hořčík jsou nezbytné pro stavbu kostí.
  • Pektin obsažený ve slupce působí blahodárně na odvodnění organizmu.
  • Jablka ovlivňují činnost zažívacího ústrojí vysokým obsahem vlákniny.
  • Enzymy a aromatické látky působí příznivně při zažívání, žaludečních a střevních potížích.
  • Fruktóza, obsažená v plodech, se vstřebává pomaleji než sacharóza )řepný cukr) a proto udržuje stabilnější hladinu krevního cukru.
Budete mít zájem:  Hodně Zdraví Nebo Zdravý?

Jabloně v Čechách a na Moravě

V našich zemích se pěstování jabloní těšilo odedávna velké úctě a oblibě. V průběhu staletí vedlo k vyšlechtění neuvěřitelného množství chuťově, vzhledem i trvanlivostí rozličných odrůd.

Již v polovině 18. století osvícený děkan Matěj Rossler založil v Poděbradech proslulou zahradu Sans pareil, kde kromě ostatních ovocných druhů soustředil i 266  odrůd jabloní, z toho asi 137 původně českých.

Tuto rozsáhlou odrůdovou rozmanitost, často pouze místního významu, důkladně prověřily strašné mrazy v roce 1929. Také módní obliba hrála vždy značnou roli.

Kdysi velmi populární odrůdy jako Panenské, České, Strýmka, Jeptiška, Jadernička moravská,obří Peasgoodovo, Míšeňské, Řehtáč soudkovitý, Vejlímek a mnohé jiné dnes známe (pokud je vůbec známe) pouze ze starých pomologií.

Staré, odolné odrůdy slouží jako nová krev

Současným požadavkům již staré odrůdy většinou příliš nevyhovují, přesto je např. Výzkumný ústav ovocnářský v Holovousích znovu vyhledává a soustřeďuje jako významný genofond pro další šlechtění odrůd odolnějších k nejobávanějším chorobám jabloní – strupovitosti a padlí.

Světově proslulé odrůdy jako Golden Delicious, Idared, Mc.Intosh, Jonatan, Coxova reneta a mnohé jiné, chuťově jedničkové odrůdy, jsou totiž bohužel často náchylné k chorobám a tedy náročné na chemickou ochranu.

Líbivost krásných a naprosto bezvadných plodů trochu kalí skutečnost, že prošly mnohonásobným chemickým ošetřením  účinnými fungicidy a dalšími látkami.

Cíl současných šlechtitelů je vyšlechtit chuťově stejné dobrých, či lepších odrůd, ale rezistentních, nebo alespoň tolerantních k chorobám.

V Listině povolených odrůd jsou takové odrůdy již zapsány. Patří k nim například tyto odrůdy:

  • Letní: Diskovery, Hana, Julia, Primula
  • Podzimní: Prima
  • Zimní: Aneta, Angold, Florina, Goldstar, Jonagold, Jonalord, Karmína, Lotos, Melodie, Nabella, Otava, Produkta, Rajka, Rezista, Rubinola, Selena, Sir Prize, Svatava, Topaz, Vanda, Zuzana, Zvonkové

Jablko – Wikipedie

Další významy jsou uvedeny na stránce Jablko (rozcestník).
Jablka odrůdy Fuji
Jablko

Jablko je plod jabloně, patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen ve střední Evropě. Jde o malvici, podobně jako u plodu hrušně hrušky.

Historie a kultura

Jabloň Sieversova je původním druhem, který byl domestikován v Kazachstánu.[1]

Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již tisíce let. V křesťanství prvotní hřích lidského pokolení, utržení zakázaného plodu ze stromu poznání, bývá tradičně spojován s jablkem. V bibli se ovšem o onom stromu a plodu utrženém Evou nepíše nic bližšího.

Královské jablko se stalo součástí symbolů královské moci. Z řecké mytologie je známo zlaté jablko ze zahrady Hesperidek s nápisem „Té nejkrásnější“, jablko sváru mezi bohyněmi, který měl rozsoudit Paris.

Toto jablko stálo na počátku událostí, které vedly k Trojské válce a pozdějšímu pádu Tróje.

Pěstování, konzumace a obchod

Jablka na jabloni

Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Vyrábí se z nich mošty a džusy, džemy, kompoty, čaje, aroma do jiných jídel. Mají nezastupitelné místo ve výživě – obsahují celou řadu látek prospěšných organismu, zvyšují imunitu, mají vliv na odolnost vůči stresu. Pro všechny tyto účinky se v populární literatuře a časopisech často opakuje doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně. Zajímavé je, že aromatické látky z jablek, pokud je v organismu nezničíme jinými látkami v potravě, prostupují tělem a uvolňují se např. skrze vlasy ven, pravidelní konzumenti jablek tak doslova voní po jablíčkách.[zdroj?]

Všudypřítomnost jabloní a jablek vedla po r. 1989 ke značné devalvaci jejich hodnoty.[zdroj?] Tisíce jabloní v sadech i jiných místech Česka bylo vykáceno anebo ošetřovatelsky zanedbáno tak, že jejich úrodnost klesla na zlomek původního stavu.

Spolu s likvidací zařízení na zpracování jablek to znamenalo, že cena ovoce, která by mohla být minimální[zdroj?], je dnes na trhu v  ČR v průměru vyšší než cena banánů nebo pomerančů.

Rovněž řada produktů, které se vyráběly tradičně z padaných jablek z českého trhu do velké míry vymizely.

Plody dozrávají na konci léta nebo na podzim. Mají většinou kulovitý tvar (některé odrůdy jsou zploštělé, jiné vejčité) o průměru 5 až 9 cm, některé odrůdy až 15 cm. Slupka zralého plodu se může lišit podle odrůdy, od zelené (např.

odrůda Granny Smith) přes žlutou (např. odrůdy Golden Delicious, Zlatá reneta) až po sytě červenou (např. odrůdy Idared, Spartan), častá jsou červená „líčka“ na žlutém či zeleném základě.

Pozdní odrůdy se dají dobře skladovat, ve vhodných podmínkách vydrží až do jara.

Světová produkce jablek stabilně stoupá, v roce 1980 bylo sklizeno 34 milionů tun, v roce 2007 již přes 64 milionů tun.

V roce 2007 byla zdaleka největším producentem Čínská lidová republika s 27,5 miliony tun (42,8 % světové produkce), s velkým odstupem následují Spojené státy americké (6,6 %), Írán (4,1 %), Turecko (3,5 %), Rusko (3,5 %), Itálie (3,2 %), Indie (3,1 %) a Francie (2,8 %).[2]

Většina produkce se spotřebuje v zemích produkce, předmětem mezinárodního obchodu bylo v roce 2006 7 milionů tun.

Mezi největší vývozce patřila Čínská lidová republika (11,2 % světového vývozu), Chile (10,1 %), Itálie (9,9 %), Francie (9,5 %) a Spojené státy americké (8,9 %); mezi největší dovozce pak Rusko (11,7 % světového dovozu) a Německo (10,0 %).

[2] V České republice bylo v roce 2008 sklizeno z 11,5 milionů stromů 154 tisíc tun jablek. V roce 2017 bylo sklizeno z 10,8 milionů stromů 105 tisíc tun jablek.[3]

Využití plodů

Jablka mají pestré možnosti využití: především se konzumuje přímo, kromě toho se z jablek vyrábí množství dalších produktů.

Sušené ovoce

Sušení patří k nejstarším způsobům konzervace a dnes opět nachází své příznivce. Šetrným sušením při nižších
teplotách (pod 48 °C) se uchová ze všech způsobů konzervace nejvíce vitamínů, minerálů.

[zdroj?] Sušením se v ovoci koncentrují ovocné cukry, čímž se zamezí vývoji nepříznivých mikroorganismů. Tak si ovoce zachovává charakteristickou chuť, vůni a vzhled. Sušená jablka můžeme jíst i po namočení do vlažné vody nebo mléka, používají se při pečení i vaření.

Zlepšují činnost střev, snižují cholesterol, normalizují střevní mikroflóru.

Sušená jablka jsou označována jako křížaly, v nářeční mluvě jako „krajánky“.

Ve speciálních manufakturách se jablka suší až 2 měsíce, což je postup pro nejvyšší možnou kvalitu.

Jablečná šťáva

je výtečným zdrojem vitamínů, přírodního cukru, pektinu, ovocných kyselin a dalších přírodních látek. Současně má šťáva vysoký obsah vlákniny. Vyrábí se nejčastěji lisováním rozemletých jablek – jablečné drtě.

Pro další uchování jablečné šťávy je třeba šťávu konzervovat vyšší teplotou (pasterizace), zahustit (výroba koncentrátu na odparkách) či zchladit.

Nefiltrovaná 100% jablečná šťáva bez přidání cukru či jiných ochucovadel se nazývá jablečný mošt.

Jablečný destilát

Po zkvašení ovocných cukrů v rmutu z drcených jablek nebo přímo jablečné šťávy vzniká pomocí destilace ovocná pálenka – jablkovice (calvados).

Léčivé účinky jablek

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.
Např.:

  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu
  • mají vysoký obsah vlákniny
  • posilují dásně
  • působí protizánětlivě
Budete mít zájem:  Potravinové doplňky: Past na zákazníky a vyhozené miliardy

Průměrný obsah

Jablko obsahuje přibližně 100 miliónů bakterií z téměř 100 tisíc mikrobiálních druhů, přičemž jejich koncentrace ve slupce je menší.[4] Počet bakterií ani nezáleží na tom, zda jde o organické nebo konvenční zemědělství, ale organické poskytuje větší druhovou rozmanitost bakterií.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových jablkách.[5] Významný podíl vlákniny a dalších minerálů je ve slupce, takže loupaná jablka mají výrazně horší podíl takovýchto složek.

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda g/100 g 85,4 Na 3 vitamin C 3–20
bílkoviny g/100 g 0,4 K 100 vitamin D 0
tuky g/100 g 0,1 Ca 3 vitamin E 0,27
cukry g/100 g 11,2 Mg 3 vitamin B6 0,06
celkový dusík g/100 g 0,05 P 8 vitamin B12 0
vláknina g/100 g 1,6 Fe 0,1 karoten 0,017
mastné kyseliny g/100 g stopy Cu 0,02 thiamin 0,03
cholesterol g/100 g Zn 0,1 riboflavin 0,02
energie kJ/100 g 190 Mn 0,1 niacin 0,1

Rozdělení jakostí

V České republice jsou definovány následující jakosti jablek:[6]

I. jakost

  • Jablka této třídy musí mít vlastnosti typické pro danou odrůdu
  • Dužnina musí být zcela nepoškozená
  • Dovolena je lehká vada tvaru či lehké poškození stopky
  • Vady slupky (pokud je poškození podlouhlého tvaru) o délce max 2 cm, ostatní poškození o celkové ploše nejvýše 1 cm2
  • Strupovitost povolena na ploše max. 0,25 cm2
  • Velikost jablka minimálně 5,5 – 6,5 cm

II. jakost

  • Jablka musí mít také zachované vlastnosti typické pro danou odrůdu
  • Dužnina musí být bez vážných vad
  • Pokud není poškozena slupka, může chybět stopka
  • Dovoleny jsou vady slupky tentokrát o délce nejvýše 4 cm, ostatní poškození o celkové ploše nejvýše 2,5 cm2
  • Strupovitost povolena tentokrát na ploše až 1 cm2
  • Velikost jablka minimálně 5,5 – 6,5 cm

Odkazy

Reference

  1. ↑ https://phys.org/news/2017-08-genomic-insights-reveal-two-way-journey.html – New genomic insights reveal a surprising two-way journey for apple on the Silk Road
  2. ↑ a b FAOSTAT. faostat.fao.org [online]. [cit. 2018-05-02]. Dostupné online. 
  3. ↑ Sklizeň z ovocných stromů a keřů v roce 2017. www.czso.cz [online]. Český statistický úřad, 2018-02-16 [cit. 2018-05-02]. Dostupné online. 
  4. ↑ https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.01629/full – An Apple a Day: Which Bacteria Do We Eat With Organic and Conventional Apples?
  5. ↑ McCance a Widdowson´s:The Composition of Foods, 6. Summary edition, Royal Society of Chemistry Cambridge a Food Standard Agency, 2008, ISBN 978-0-85404-428-3
  6. ↑ Jablko. www.hubnuti.ga [online]. [cit. 2016-10-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-10-31. 

Literatura

  • Seznam odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize ke dni 1. října 2007 [online]. Brno: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský [cit. 2008-03-04]. Dostupné online. 
  • Staré krajové odrůdy ovocných dřevin – problematika a možnosti využití [online]. Rožnov pod Radhoštěm: ZO ČSOP Salamandr, 2003 [cit. 2015-07-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-07-14. 
  • ŘÍHA, Jan. České ovoce : Díl 3. Jablka. Praha: Čs. pomolog. společnost, 1919. 248 s. Dostupné online. 

Související články

  • Jabloň
  • Seznam odrůd jablek

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu jablko na Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo jablko ve Wikislovníku
  • Téma Jablko ve Wikicitátech
  • Galerie jablko na Wikimedia Commons

Portály: Rostliny | Gastronomie

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jablko&oldid=19512979“

Ovocné sady

Jabloně jsou v České republice nejvíce zastoupený ovocný druh. Nejlépe se jim daří v dostatečně hlinitých nebo písčitohlinitých půdách s dobrou udržitelnou vlhkostí.

Sady Tuchoraz mají optimální přírodní podmínky t.j. v nadmořské výšce do 350 metrů nad mořem a v jižní polohopisné lokalitě. Toto zaručuje dobrý vegetativní průběh růstu stromů a plodů.

Nyní je obnova starých sadů směřována na moderní vyšší tvary jabloní s vyšším hektarovým výnosem a zároveň efektivnějším plánem v jejich ošetřování. Tato takzvaná štíhlá vřetena jabloní mají své specifické požadavky na zapěstování a ošetřování v průběhu jejich dvacetiletého vegetativního života.

Je to velký rozdíl oproti dosluhujícím starým sadům, kdy tvar jabloní měl klasickou korunu a výšku maximálně dva metry.

Nové výsadby jabloní je možné zapěstovat až do výšky čtyř metrů, čímž je možné dosáhnout vyšších výnosů.

Pěstování na kojeneckou výživu

Kromě pěstování jablek určených pro přímý konzum se Sady Tuchoraz věnují i produkci jablek pro dětskou výživu.

Tato výrobní část podléhá přísnému dohledu jak ze strany zákazníků – tedy výrobců dětských a kojeneckých výživ, tak ze strany certifikovaných laboratoří z Německa a Itálie, aby byla zaručena 100 procentní zdravotní nezávadnost vypěstovaného ovoce, které je následně používáno, jako hlavní surovina pro výrobu těchto výživ.

Pro zpětnou kontrolu a zamezení chyb v postřikových plánech je vedena přesná evidenci spotřeby chemie pro každý jednotlivý sad, včetně archivace těchto údajů pro případnou kontrolu ze strany zákazníků.

Sady Tuchoraz jsou také držiteli certifikátu SISPO (Svazu pro integrované systémy pěstování ovoce), který se zabývá systémem kontroly pro pěstování ovoce. Naše společnost dále spolupracuje s předními českými výzkumnými ústavy a laboratořemi. Poznatky z jejich výzkumů a laboratorních rozborů pak vyhodnocujeme a následně aplikujeme v praxi.

V oblasti monitoringu škůdců, kteří ovlivňují růst a výnos stromů, mají Sady Tuchoraz vlastní tým specialistů, kteří provádí v jednotlivých sadech celoroční monitoring na feromonových lapačích a dále mikroskopické vyhodnocování mladých listů a plodů, za účelem zjištění stavu jednotlivých škůdců, kteří mají neblahý vliv na vegetativní vývoj. Z  těchto výstupů se následně sestavují postřikové plány tak, aby bylo docíleno rovnováhy mezi přirozenými užitečnými organismy a škůdci. Tato rovnováha má pak velmi dobrý ekonomický ukazatel v úspoře za nakoupenou chemii a její aplikaci. Vše je prováděno citlivě a smyslně k životnímu prostředí.

Pěstební systémy

Sady Tuchoraz spol. s r.o. je jedna z nejmodernějších, v jablkách inejvětší pěstitelská firma vČeské republice.

Noví majitelé, kteří vlastní firmu od roku 1998 začali během několika málo let s obnovou sadů. Původní výsadby, byly pěstovány ve tvaru zákrsku.

To znamená, že se zhruba ve výšce jeden metr od země zapěstovala klasická koruna stromu. Nové výsadby jsou již vysazovány v moderním pěstebním tvaru tzv. štíhlém vřetenu.

V letech 2002 až 2012 společnost dokázala obnovit přibližně 140 hektarů nových sadů. Jedná se vždy o pěstební tvar štíhlé vřeteno, na slabě rostoucí podnoži M9-T337. Tyto nové sady se sází jako „monoblok“ tzn.

už se nejedná o plochy, kde by bylo především z důvodu opylení více druhů jabloní, ale jsou doplněny o technické opylovače, které sice nemají ovoce určené pro konzumní spotřebu, ale zaručují efektivní pomoc při opylení květů.


Mezi nově pěstované odrůdy patří Jonagored, Granny Smith®, Golden Delicious Rainders®, Gala Schniga®, Braeburn atd.

Nové výsadby disponují zhruba dva a půl až trojnásobným potencionálem hektarového výnosu, ale není to zadarmo. Firma musí kromě zimního průklestu a letního řezu i během jarní vegetace uvazovat přírůstky k drátěným konstrukcím, bez kterých tyto sady nemůžou existovat. Štíhlá vřetena se nechavají zapěstovat až do výšky 3,8 m.

Moderní výsadby na kvalitních půdách a celoroční poctivá práce celého týmu zaručují, že se společnost Sady Tuchoraz může kvalitou svého ovoce srovnávat s tvrdou celoevropskou konkurencí a umožnuje jí dodávat na český trh ovoce, se kterým jsou čeští spotřebitelé spokojeni.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector