Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek

V semenech najdeme mnoho pro člověka prospěšných látek, obsahují silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitaminy. Používání semen ve formě nálevu nebo odvaru má mnoho příznivých účinků na naše tělo“ src=“http://www.abecedazdravi.cz/pictures/zpravodajstvi/2016-4-2_DSC06434.JPG“ width=“171″> Fenykl je rostlinou, která patří do jedné rodiny s kmínem, anýzem, koprem, koriandrem, petrželí, libečkem.Nejběžnější je užívání semen fenyklu. Semena fenyklu jsou tvarem podobná kmínu, jsou však většinou vetší a po dozrání a usušení mají světle hnědou barvu. V semenech najdeme mnoho pro člověka prospěšných látek, obsahují silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitaminy. Používání semen ve formě nálevu nebo odvaru má mnoho příznivých účinků na naše tělo.

Fenykl se využívá jako koření, čerstvá zelenina a léčivá rostlina, a jako základní surovina při hubnutí a dietě. Největší význam fenyklu však spočívá v jeho blahodárných účincích na zdraví. Jedlou částí fenyklu je jeho masitá hlíza, která má bílou až zelenkavou barvu. Fenykl se vysoce hodnotí už od pravěku a konzumoval se buď syrový, pečený anebo vařený. Fenykl obsahuje ve významném množství vitamíny B a C – jeden šálek hlízy fenyklu pokryje pětinu denní dávky vitamínu C, kterou organismus potřebuje, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a díky svým antioxidačním vlastnostem úspěšně bojuje proti volným radikálům. Vitamín C posiluje imunitní systém a zpevňuje stěny cév, což přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Není náhoda, že fenykl je oblíbenou složkou středomořské diety. Kromě toho je fenykl bohatý na mangan, hořčík, měď, fosfor, kyselinu listovou, vápník a železo. Díky svému obsahu draslíku se vynikajícím účinkem využívá i proti vysokému krevnímu tlaku, který zapříčiňuje vznik cévních mozkových příhod anebo infarktů. Fenykl je bohatý na flavonoidy – z nichž nejdůležitější je rutin, který posiluje jemné krevní kapiláry, protizánětlivý quercetin a anetol, jehož účinné látky mají antibakteriální a fungicidní vlastnosti.

Fenykl je účinný také jako analgetikum: při křečovitých bolestech břicha a menstruačních bolestech má jeho odvar blahodárné účinky. Svým obsahem kyseliny listové zabraňuje vzniku chudokrevnosti a pomáhá napravit syntézu DNA.

Fenykl má vysoký obsah fytoestrogenu, což je přírodní účinná látka, která má vliv na ženské pohlavní hormony – díky tomuto svému obsahu snižuje nepříjemné příznaky menopauzy, zatímco během kojení podporuje laktaci.

Fenykl na trávení

Protože látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo trávicího traktu, pomáhají uvolňovat křeče v oblasti žaludku a střev a zlepšují odchod zadržovaných plynů z těla.

Těchto významných účinků jistě využívá nejedna maminka, u malých dětí je to jedna z nejjednodušších a nejpříjemnějších cest, jak pomoci při plynatosti. Fenyklový čaj má totiž příjemnou nasládlou chuť, kterou snese i malé dítě. V případě „nafouklého bříška“ je fenykl skvělým pomocníkem pro každého.

Na zažívací trakt působí fenykl celkově blahodárně. Je účinný i při menších poruchách trávení, křečích nebo překyselení žaludku. Ve středověku prý dámy pily fenyklový čaj nebo žvýkaly celá semena jako prevenci proti obezitě, protože navozují pocit sytosti a tím snižují chuť k jídlu.

Na trávicí trakt však fenykl působí také lehce dezinfekčně, můžeme ho tedy použít při menších katarech žaludku a střev.

Fenykl při nachlazení

Méně známé jsou velmi prospěšné účinky fenyklu na dýchací cesty. Pomáhá čistit sliznici dýchacích cest a zlepšuje odkašlávání, což oceníme při nachlazení, chřipce či angíně.

Lze ho používat samotný, ale hodí se i do bylinných směsí při nachlazení, kombinovaný například s lipovým květem, květem černého bezu, hluchavkou a diviznou.

Díky dezinfekčním účinkům se silný odvar ze semen užívá i jako kloktadlo při bolesti v krku.

Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek Další účinky fenyklových semen

Látky obsažené v semenech působí lehce močopudně, čímž pomáhají s odvodňováním a čistěním organismu. Mají také příznivý vliv na játra a ledviny, čistí je, a tím zlepšují jejich funkci.

V lidovém léčitelství se čaj ze semen používá na zvýšení produkce mateřského mléka a pro vyvolání opožděné menstruace. Dříve se nálev z fenyklu také uplatňoval jako ústní voda pro zlepšení stavu dásní a osvěžení dechu.

Za tímto účelem prý naši předkové dokonce žvýkali celá semena, jako my si dnes dáváme žvýkačku.

Nálev z fenyklových semen se používá hlavně na oční výplachy a obklady při zánětech očí, které se projevují zarudnutím očního bělma a pálením.

Fenykl v kuchyni

Řapík fenyklu je v mnohých zemích oblíbený jako kulinářská lahůdka. U nás jeho úprava v kuchyni nemá tak velkou tradici, to nám však nebrání, nechat se inspirovat.

Můžeme ho koupit v lepších prodejnách zeleniny nebo ve větších prodejnách potravin. Používá se buď v syrovém stavu, nakrájený do salátu.

Po rozebrání řapíku na jednotlivá lůžka nám vzniknou jakési „mističky“, které můžeme plnit podle chuti a zapékat na mnoho způsobů.

Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek. V jižní Evropě se tyto aromatické listy přidávají jako koření k pečeným a grilovaným rybám a jiným masovým pokrmům.

  • Používání semen fenyklu má však také dlouho tradici v likérnictví, jsou nedílnou součástí výroby mnohých bylinných alkoholických nápojů, například některých absintů a žaludečních likérů.
  • Recept na čaj / nálev: 2 čajové lžičky semen (nejlépe podrcených) zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 10-15 minut odstát, scedíme (můžeme pít až 3x denně)
  • Recept na odvar: 2 polévkové lžíce na 0.5 l vody, povaříme 15 minut, scedíme (po šálcích vypijeme v průběhu dne) – odvar má silnější účinek než nálev, je vhodný především na důkladné pročištění dýchacích cest při nachlazení

Vytisknout článek – Poslat článek e-mailem

Další články z rubriky

Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek6.1.2021 / Rubrika: Zdravá výživa

Na světě se vypije více než 2 miliardy šálků kávy denně. Je ale káva zdraví prospěšná, nebo nikoliv? Kolik šálků denně si bez obav dopřát? A proč k přípravě kávy raději použít french press než kávovar?

Fenykl

To nejdůležitější o fenyklu + fenyklový recept a pěstování na vlastní zahrádce.

Dlouhou dobu jsem v oddělení zeleniny obcházela takové ty podivné bílé „bambule,“ neboť jsem je podle názvu znala jen jako koření.

Sušené podlouhlé „bratříčky“ kmínu si přidávám do čaje, když už mi na nafouklé břicho nepomůžou ani dřepy :-). Fenykl je totiž výborným pomocníkem proti nadýmání. Fenykl se dává pít už i těm nejmenším miminkům, když s nimi kroutí větříky. Tak nakonec jsem se v obchodě odhodlala a syrovou hlízu fenyklu si koupila na experimenty.

PS: V fenyklovém článku najdeš také slevičku na 400 Kč!

O co tě obohatí můj článeček: „FENYKL?“

  • Kde se vzal fenykl a jak vypadá?
  • Léčebná síla fenyklu
  • Kam s fenyklem v kuchyni?
  • Jednoduchý receptík – salát s fenyklem
  • Pěstování fenyklu na vlastní zahrádce

Kde se vzal fenykl a jak vypadá?

Přestože byl fenykl pěstován hlavně ve středomoří, tak teď už nějaký ten pátek kraluje i v našich podmínkách. Vzhledově můžeme rostlinu fenyklu přirovnat ke kopru. Dorůstá až přes 2 m vysoko.

Fenykl má svojí charakteristickou vůni, která mi hodně připomíná lékořici – takový ten černý pendrek z pouti. K jídlu se používá každá část této zdravé rostliny – semínka, listy a hlíza, která má bílou barvu. Fenyklová chuť je nasládlá až trošku nahořklá.

Léčebná síla fenyklu:

Mezi nejznámější fenyklové, zázračné účinky patří ty na trávicí potíže. Ale má i spoustu dalších zázračných vlastností.

  • Fenykl je bohatý na vitamín B, E a C.
  • Dále se také pyšní svou sbírkou minerálních látek v podobě vápníku, železa, manganu, draslíku, fosforu, mědi, hořčíku a kyseliny listové a dalších… Fenykl je také bohatý na flavonoidy a vlákninu.
  • Co všechno fenyklová rostlina dokáže?
  • Léčí překyselený žaludek, uvolňuje bolestivé křeče žaludku.
  • Fenykl má močopudný a detoxikační účinky, tudíž ti zbaví tělo škodlivých látek.
  • Fenykl působí protizánětlivě.
  • Také výborně působí na dýchací systém – zlepšuje odkašlávání.
  • Užívání fenyklu pomáhá v léčbě očních zánětů.

Silný odvar ze semínek fenyklu se popíjí při zahlenění, kašli, při problémy se střevy. Nebo se může jen kloktat při bolestech v krku.

  1. Návod na přípravu odvaru z fenyklu:
  2. 2 čajové lžičky semen fenyklu přelij 250 ml vroucí vody a nech 10 minut louhovat.
  3. Anebo mám pro Tebe návod na fenyklový sirup:

2 střední hlízy čerstvého fenyklu pokrájej na drobné kostičky, nebo nahrubo nastrouhej, vlož do malé misky a zalij kvalitním medem. Nech proležet v lednici alespoň půl dne, aby se ti účinky fenyklu uvolnily do medové šťávičky. Fenyklový sirup užívej 3x denně malou lžičku.

V kosmetice se fenyklové listy používají na napařování pleti a do voňavých koupelí. Semena fenyklu se využívají při přípravě očních obkladů.

A pokud jsi doma prohledala všechny šuplíky a žvýkačka nikde, zkus si pro svůj vonný dech rozžvýkat pár semínek fenyklu.

Kam s fenyklem v kuchyni?

Tenhle ne moc známý fenyklový dárek přírody už není jen výsadou italských, španělských a řeckých kuchyní. I naše šikovné kuchařinky jej začínají testovat a zjišťují, jak je úžasný za syrova do salátů, pečený i grilovaný.

Fenykl dodá skvělou chuť polévkám, masu, rybám, hodí se do pomazánek a omáček. Také se přidává do cukrovinek, sladkého pečiva, do bylinkových dresinků.

Semínka fenyklu jsou nepostradatelná při nakládání například červené řepy. A kde se ještě můžeš setkat s jemnou chutí fenyklu? Při popíjení anýzového likéru :-).

Jednoduchý receptík – salátek s fenyklem:

Co budeš potřebovat na fenyklový salát?

  • 2 hlízy čerstvého fenyklu
  • 10 cherry rajčátek
  • 1 hrstička mandlí, nebo oříšků
  • 2 hrsti nasekaného salátu (jedno jakého)
  • trochu olivového oleje
  • sůl
Budete mít zájem:  Minerální voda a její přínosy pro vaše zdraví – proč ji pít? máme hned 12 důvodů

A můžeš trhat a krájet:

Do mísy si natrhej jakýkoliv salát, co máš ráda – můžeš i více druhů. Fenykl nastrouhej na slabé plátečky na struhadle. Přidej přepůlená rajčátka, nahrubo posekané mandle, osol a zakápni olejem. Zlehka salát promíchej a máš skvělou a zdravou večeři :-).

Pěstování fenyklu na vlastní zahrádce:

Je to jednoduché – zakoupíš fenyklová semínka a vyseješ je během dubna až května přímo do záhonu. Fenykl požaduje sluníčko a vlhkou, kamenitou půdu (jako ve středomoří).

Kvete krásnými žlutými a voňavými kvítky od července do září. Dozrává na podzim.

Sleva 400 Kč platí poslední dny! Získej oblíbené fitness členství a zažij fit proměnu :-).

Mrkni na fitness členství pro ženy >

Jsi na konci mého fenyklového článku:

Jsem opravdu nadšená z toho, jak se konečně začíná hojně využívat různá zelenina a koření, které nám dávají tolik zdravého do těla. A navíc nám tolik obohacují zdravý jídelníček, ve kterém už se neobjevují jen okurky s rajčaty. Takže se ani ty neboj různých experimentů a míchání chutí.

Musím uznat, že účinky fenyklu při nadmutém břiše a kroucení střívek, jsou přímo zázračné, a proto fenykl přidaný do čaje neustále všem doporučuji. Proč utrácet za tolik reklamované a předražené prostředky v lékárně? Takový obyčejný pytlíček s fenyklem vyjde na pár korunek a ve špajzu ti vydrží opravdu dlouho :-).

P.S. Ještě jsem vyšťourala malé tajemství! Jelikož je fenykl rostlina celerovitá, je údajně považován za přírodní afrodiziakum!! Takže se neboj a nenápadně ho strouhej manžílkovi do každého salátku :-).

Po fenyklovém článku ženy čtou:

Mrkni na oblíbené MAGNETICKÉ kartičky KDY to JÍST >

Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek

#Fenykl

Nejlepší bylinkové čaje proti nadýmání, které vám uleví – Mojezdraví.cz

Autor: iStock.com

Pocit plného nebo nafouklého žaludku není nic příjemného. Nadýmání trápí asi 30 procent populace od kojenců po seniory.

Příčin může být celá řada, výběr potravy a její zpracování, jídelní návyky a způsob stravování, přísun tekutin, pohyblivost střev, stav a funkce orgánů trávicí soustavy nebo onemocnění jako cukrovka a další.

Nadměrná plynatost se léčí většinou režimovými opatřeními, okamžitou úlevu mohou pak přinést volně prodejné léky, ale také některé bylinkové čaje. Které jsou nejlepší?

Fenykl je v boji proti nadýmání zásadní bylinkou. Pomáhá při poruchách trávení včetně bolesti břicha a zácpy.

Jak připravit fenyklový čaj? Pokud nechcete používat čajové sáčky, můžete si koupit fenyklová semínka a rozdrtit je. Použijte 1–2 lžičky drcených semínek a přelijte čtvrt litrem vařící vody. Nechte louhovat 10–15 minut. Pijeme 2–3x denně.

Fenyklová semínka se dají i žvýkat. Dalšími bylinkami, které pomáhají s nadýmáním, jsou kmín nebo anýz.

Čajová směs: účinným čajem proti nadýmání je čajová směs z výše uvedených semínek. Půl lžičky fenyklu, půl lžičky anýzu a půl lžičky kmínu (drcených semínek) přelijte vroucí vodou (3 dcl) a nechte deset minut louhovat. Pak čaj přeceďte a popíjejte jedenkrát denně.

Mátový čaj

Mátový čaj je odjakživa spojovaný se zklidněním podrážděného žaludku a s úlevou při zažívacích obtížích. A v neposlední řadě pomáhá také při nadýmání. Máta vám ale přinese velkou úlevu i při nachlazení, působí protizánětlivě i proti bolestem hlavy. Dá se popíjet také před spaním na uklidnění.

Jak ho připravit? Čerstvé nebo sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat.

Pozor: pokud máte potíže se žlučníkem nebo játry, raději konzumaci máty proberte s lékařem. Dlouhodobá konzumace máty může vést ke zhoršení krevního obrazu.

Zázvorový čaj

Zázvor je uznáván především jako skvělá prevence i léčba při nachlazení, má ale skvělé účinky i na trávicí systém. Pomáhá v těle odstraňovat toxiny a snižuje potíže spojené s nadýmáním. Nejúčinnější je pochopitelně čerstvý přelitý horkou vodou.

Jak uvařit čaj? Zalijte jednu polévkovou lžíci čerstvého loupaného zázvoru nebo jednu čajovou lžičku práškového zázvoru dvěma šálky (cca 0,5 dcl) vody. Po 10 minutách jej vyndejte a popíjejte s citronem nebo slabě doslazený medem.

Pozor: U citlivějších osob může naopak způsobit podráždění žaludku.

Čaj z meduňky

Meduňka je doporučována jako jedna z bylinek, která vám pomůže lépe usnout. Kromě zklidnění a pomoci od stresu pomáhá i s lepší činností mozku (koncentrace, paměť, pomáhá ale i s trávením, a to tak, že potlačuje tvorbu plynů.

Jak připravit čaj? Na dvě porce čaje použijte jednu lžíci meduňky a půl litru vody. Listy následně dejte do hrnce a zalijte je vroucí vodou. Nezapomeňte hrnec zakrýt poklicí. Čaj nechte ještě zhruba 10 až 15 minut louhovat a následně jen sceďte.

Kromě čaje ale s nadýmáním pomohou i další opatření: změna stravy nebo denního režimu. Více čtěte zde.

Autor: Pavla Skurovcová

Fenyklový čaj na bolavé břicho a další recepty ze semínek

Fenykl obecný (foeniculum vulgare) je dvouletá léčivka, dorůstající do výšky dvou metrů. Je podobná našemu kopru, prospívá jí teplejší klima.

Co z fenyklu používáme

Využíváme plod, který se sbírá v srpnu druhého roku.

Fenyklová semínka si můžeme vypěstovat nebo zakoupit v bylinkářstvích, obchodech se zdravou výživou či kořenářstvích.

Co fenyklová semínka obsahují

Semena této rostliny jsou bohatá na silice (éterické oleje), bílkoviny, pektin, sacharidy, škroby.

Léčivé účinky fenyklových semínek

  • Fenyklová semínka podporují trávení, tlumí nadýmání a bolestivé křeče v trávicím ústrojí.
  • Dále mají dezinfekční působení, podporují vykašlávání a jsou mírně močopudná.
  • Mají příznivý vliv na zvýšení tvorby mateřského mléka.
  • Zevně je můžeme používat na přípravu léčivých inhalací, očních koupelí i k výrobě domácí kosmetiky.

Fenyklové recepty

  • Potřebujeme: 1 lžičku drcených fenyklových semínek, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Semínko přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a popíjíme po douškách.
  • Potřebujeme: 1 lžičku drcených semínek fenyklu, 2 dl vroucího rostlinného mléka (ovesné, rýžové, jáhlové), špetku skořice
  • Postup: Semínka zalijeme mlékem a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme, přidáme špetku skořice a můžeme popíjet.
  • Potřebujeme: 1 lžíci mletého semene fenyklu, 1 lžíci kopru, 0,5 litru vroucí vody, ručník a nádobu
  • Postup: Semínka a kopr přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Poté přelijeme do širší nádoby a přehodíme si přes hlavu ručník a po dobu 10 minut vdechujeme výpary. Tento postup provádíme denně po dobu týdne.
  • Potřebujeme: 1 lžíci fenyklových semínek, 1 lžíci anýzových semínek, 4 drcené kardamomy, špetku skořice, 4 hřebíčky (koření)
  • Postup: Všechny přísady smícháme a rozemeleme na prášek. Ten uskladníme v dobře uzavíratelné sklenici a při potížích užíváme 2× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme vlažnou vodou.
  • Potřebujeme: půl lžičky fenyklu, půl lžičky anýzu a půl lžičky kmínu, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a popíjíme po douškách. Čaj popíjíme 1× denně po dobu 2 měsíců.
  • Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci fenyklových semínek, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Semínka nadrtíme, zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme přes jemné sítko či plátýnko (v čaji nesmí zůstat zbytky semínek). Vlažným odvarem si několikrát denně vyplachujeme oči nebo si připravíme obklad. Tento postup opakujeme po 3 dny, denně si vaříme čerstvý čaj.
  • Potřebujeme: 1 lžíci fenyklového semene, 0,5 litru vroucí vody, ručník a nádobu
  • Postup: Semínka nadrtíme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Poté přelijeme do širší nádoby a přehodíme si přes hlavu ručník a napařujeme oči po dobu 10 minut, nejlépe před spaním.

Fenyklová kosmetika

Napařovací fenyklová lázeň svědčí smíšené a mastné pokožce. Tato procedura pomáhá při podrážděné pokožce obličeje. Protože se póry vlivem horké vodní páry rozšíří, může kůže blahodárné éterické oleje zvláště dobře přijímat.

  • Svědčí smíšené a mastné pokožce.
  • Potřebujeme: 2 lžíce mletého semene fenyklu, 0,5 litru vroucí vody, ručník a nádobu
  • Postup: Semínka přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Poté přelijeme do širší nádoby a přehodíme si přes hlavu ručník a napařujeme si obličej po dobu 10 minut. Tento postup provádíme 2× týdně.
  • Potřebujeme: 1 lžíci drcených fenyklových semen, 2 dl 60% lihu
  • Postup: Semena zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury. Toto tonikum nanášíme na očištěnou pokožku ráno a večer a necháme vpít, neoplachujeme.

Fenyklová semínka léčí bolesti břicha a nadýmání. Můžete jimi ochutit škvarkovou pomazánku i sušenky

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) dorůstá až do výšky dvou metrů. Vzhledem připomíná kmín a kopr, květy a semena mají osobité, sladce lékořicové aroma a chuť, která je dost podobná anýzu. Z čerstvých květů se získávají rýhovaná semena, která se tvarem podobají kmínu, většinou jsou ale větší (okolo 1 cm) a mají žlutohnědou barvu.

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) dorůstá až do výšky dvou metrů. Vzhledem připomíná kmín a kopr, květy a semena mají osobité sladce lékořicové aroma a chuť, která je dost podobná anýzu

Fenykl pomáhá zejména trávení

Semena fenyklu obsahují mj. éterické oleje, proteiny, flavonoidy, rutin, vitaminy B, C a E a draslík.

Mají protispasmatický účinek, zmírňují žaludeční i střevní křeče, podporují trávení, pomáhají při nadýmání a plynatosti, známé je příznivě působí fenyklu proti bolení bříška a „prdíkům“ u kojenců, a tak jsou často součástí dětských čajů. Jsou močopudné, snižují zadržování tekutin v těle, čímž pomáhají s odvodňováním a čistěním organismu.

Fenyklová semena jsou koření i lék

Fenyklová semena se osvědčila při zánětech dýchacích cest, zlepšují odkašlávání při nachlazení, chřipce či angíně – fenykl lze používat samotný nebo ve směsi s lipovým květem, květem černého bezu, hluchavkou bílou či diviznou velkokvětou.

Blahodárné účinky fenyklu ocení také ženy, jelikož pozitivně ovlivňuje kojení tím, že zvyšuje tvorbu mateřského mléka. V lidové medicíně se používá na vyvolání menstruace a pomáhá mírnit nepříjemné projevy menopauzy.

 Žvýkání semen fenyklu osvěží dech, ničí choroboplodné zárodky v ústech. Semena se nedoporučují v těhotenství.

Budete mít zájem:  I IKEA míchala do jídla koňské maso

Fenyklový nálev proti bolení bříška

Ingredience

  1. 1 lžička nahrubo podrcených fenyklových semen
  2. 250 ml vroucí vody

Postup

Fenykl zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 5 minut vyluhovat, pak scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr.

Použití

Podáváme vlažný maximálně dvakrát denně. Fenyklový čaj není nutné doslazovat, má přirozeně nasládlou chuť. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím.

Fenyklová semena jsou koření i lék

Fenyklový odvar pro lepší trávení i kloktadlo

Ingredience

  1. 3 lžíce drcených fenyklových semen
  2. 500 ml vody

Postup

Fenykl zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut, pak pomalu přivedeme k varu, povaříme asi 15 minut a scedíme.

Použití

Odvar má silnější účinek než nálev. Toto množství vypijeme po doušcích v průběhu dne při bolestech a překyselení žaludku, nadýmání, plynatosti a po požití příliš mastného jídla. Silný odvar je výborná dezinfekční ústní voda a kloktadlo při bolestech krku. Díky dezinfekčním účinkům se silný odvar užívá i jako kloktadlo při bolesti v krku.

Fenyklová semena jsou koření i lék: fenyklový odvar je silnější než nálev

Fenyklová tinktura při nachlazení a nadýmání

Ingredience

  1. 25 g semen fenyklu
  2. 500 ml čirého vysokoprocentního alkoholu

Postup

Semena zalijeme alkoholem a necháme nejméně 3 týdny macerovat. Každý den nejméně jednou pečlivě protřepeme. Přefiltrujeme přes kávový filtr.

Použití

Tinktura pomáhá při špatném trávení, nadýmání a plynatosti a při nachlazení. Užívá se 1 lžička dvakrát denně před jídlem.

Fenyklová semena jsou koření i lék: fenyklová tinktura pomáhá trávení

Fenykl v kuchyni

Díky své příjemně sladké chuti a kořeněné vůni se fenyklová semena používají jako koření k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, majonéz, salátů a pomazánek. Využívají se do láků při zavařování zeleniny a kořenění mas a ryb, jsou nedílnou součástí bylinných alkoholických nápojů.

Můžeme jimi také vylepšit chuť chleba, slaného i sladkého pečiva. Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské, španělské a italské kuchyni. Chuť fenyklu zlepšíme, když semínka nasucho opečeme na pánvi. Pak použijeme běžným způsobem nebo podle receptu.

Semena také můžem nechat naklíčit a použít výhonky do salátů.

Lahodná zelenina je fenykl sladký neboli fenykl hlíznatý, zeleninový či florentinský. Jak ho pěstovat a jak šťavnaté listové bulvy zpracovat, abychom si na nich co nejvíc pochutnali, se dozvíte zde

Škvarková pomazánka s fenyklem

Ingredience

  1. 500 g domácích škvarků
  2. asi 2 lžičky drceného nebo umletého fenyklu
  3. 1 až 2 lžičky červené sladké papriky
  4. sůl
  5. 2 stroužky česneku
  6. cibule a kyselé okurky na ozdobení

Postup

Škvarky s česnekem umeleme v mlýnku na maso. Fenyklová semínka podrtíme najemno s trochou soli mletou sladkou papriku. Vmícháme do umletých škvarků. Pomazánka nejlépe chutná třetí den, když se důkladně rozleží. Škvarkovovu pomazánku podáváme s čerstvým chlebem, pokrájenou cibulí a kyselou okurkou.

Fenyklová semena jsou koření i lék: škvarková pomazánka (ilustrační foto)

Fenyklové sušenky

Ingredience

  1. 250 g hladké mouky
  2. 100 g cukru
  3. 2 vejce
  4. 50 g změklého másla
  5. nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  6. 1 lžička umletého fenyklu
  7. 50 g meruňkového džemu nebo pomerančové marmelády 
  8. 1 až 2 lžíce rumu

Postup

Mouku prosejeme s cukrem, přidáme vejce, tuk, kůru a fenykl. Vypracujeme těsto a necháme nejméně 2 hodiny odležet v lednici. Džem promícháme s rumem. Těsto vyválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme džem a nahoru položíme druhé kolečko. Okraje s sobě pevně přitiskneme. Kolečka pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 12 minut. 

O léčivých bylinách a koření by vás ještě zajímat:

Na bolest bříška dětí zkuste osvědčené fígle babiček | Žena.cz

Bolesti bříška u dětí často bývají příznakem přetížení, neškodné poruchy trávení, virové infekce či potravinové alergie. Nejpřirozenější léčbu představuje přírodní cesta.

Ale pozor, bolesti břicha mohou být také příznakem vážné nemoci. Jestliže se objeví náhle a s velkou intenzitou, v doprovodu horečky, zvracení nebo dušnosti, případně pokud jsou mírné, ale trvají bez přestávky tři dny, zamiřte k lékaři.

Bolavé bříško = bolavá dušička

Děti jsou mnohem citlivější než dospělí. Nadměrná zátěž na ně má mnohem větší dopad. Stresové situace jako hádky rodičů, úmrtí v rodině, šikana ve školce či jiné strachy obvykle začínají bolestmi břicha.

Mohou vyprovokovat žaludeční neurózu a další potíže. Často pomohou bylinky, které se popíjí, vdechují nebo používají jako obklady.

Poradíme vám, jak se přirozenou cestou za pomoci bylinek vyrovnat se žaludečními křečemi, nadýmáním, nechutenstvím, průjmem či zácpou.

Na žaludeční křeče fenykl a heřmánek

Fenyklový čaj: Lžička nadrcených fenyklových semen, 2 dl vroucí vody. Semínka zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme a podáváme dítěti po lžících.

Heřmánkový zábal: Teplo pomáhá zklidnit podrážděný žaludek. Obklad si připravíme tak, že 3 lžíce heřmánkových květů přelijeme 0,5 litrem vroucí vody a necháme 20 minut louhovat.

Pak scedíme. Větší froté ručník namočíme do čaje, pak ho vymačkáme a přiložíme na břicho. Přes něj dáme ještě 1 suchý ručník. Mezi vrstvy ručníku dáme ještě teplý termofor.

Zábal necháme působit 25 minut.

Jak se vyrovnat s bolestí maminek i dětí? Rady najdete na Babyweb.cz

Podmáslí: Obsahuje alkalické látky, které výborně pomáhají zklidnit podrážděný žaludek. Dítěti dáváme během celého dne po lžících půl litru podmáslí, které má pokojovou teplotu. Pokud dítěti vadí jeho chuť a aroma, můžeme jemně přisladit agáve sirupem, medem nebo ovocnou přesnídávkou.

Na nadýmání kmín

Některé děti trpí nadýmáním více, jiné méně. Většinou je ale neškodné a růstem, pravidelným pohybem či změnou stravovacích návyků samo zmizí. Při akutních bolestech můžeme dítěti pomoci například kmínovým čajem.

Kmínový čaj: Půl lžičky kmínu, 1 dl vroucí vody. Kmín přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a dáváme dítěti během dne po lžičkách.

Na nechutenství bylinný likér

Příčiny nechutenství mohou být různé. Často se za nimi skrývají poruchy v trávicím traktu, nesnášenlivost některých potravin nebo psychické problémy. Pomůže dětský likér, který úžasně podporuje chuť k jídlu a dětem velmi chutná.

Dětský likér: lžička čerstvého zázvoru, lžička koriandru, lžička kardamomu, 10 zrnek kmínu, lžička badyánu, 2 hřebíčky, 10 sušených květů pampelišky, půl lžičky sušené meduňky, 100 g medu, 1 litr kvalitního jablečného moštu.

Všechny přísady zalijeme moštem a asi 5 minut vaříme, odstavíme a vmícháme med. Necháme vychladnout, scedíme a nalijeme do vymyté a alkoholem vypláchnuté lahve. Skladujeme v lednici.

Dítěti od 1 roku do 2 let dáváme jednou denně čajovou lžičku, od 2 do 4 let dvakrát denně čajovou lžičku, od 4 let do 7 let třikrát denně čajovou lžičku a větším rovnou jednu malou štamprli denně.

Na průjem i zácpu lněné semínko

Průjem nejčastěji vyvolává střevní infekce. Důvodem mohou být i alergie na určité druhy potravin nebo psychické problémy. Hlavní problém u něj představuje dehydratace. Dbáme proto, aby mělo dítě dostatek tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody. Jestliže odmítá pít, pomůžeme si zmraženými kostkami džusu.

Výborným lékem je nastrouhané jablko. Mezi další univerzální léky patří mleté lněné semeno: přidáváme ho do potravy nebo můžeme dítěti dát 1/2-1 čajovou lžičku lněného oleje a zapít vodou. Blahodárně působí i uvařená mrkev a rýže.

Doporučujeme: Čokoládové mousse a další báječné recepty s piškoty

Prvními příznaky zácpy jsou dlouhé nebo nepravidelné přestávky mezi vyměšováním stolice. Nejčastěji je způsobena nesprávnými stravovacími návyky, nedostatečným pitným režimem, minimální pohybovou aktivitou nebo psychickými faktory.

Prevenci představuje zdravá strava: dostatečné množství ovoce a zeleniny, celozrnné výrobky, dodržování pitného režimu. Omezit bychom měli bílou mouku a bílý cukr a úplně vynechat uzeniny. Pomohou také nenasycené mastné kyseliny obsažené v dýňovém, lněném a mandlovém oleji.

Lněné semínko v medu: 2 lžíce kvalitního medu a 1 lžíce lněného semene. Semínka smícháme s medem a vzniklou směs dáváme dítěti 1-2× denně po jedné lžičce. Zapít dostatečným množstvím vody.

zdroj: Babyweb.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Dětský lékař radí: Jak přežít s miminkem tropická vedra
  • Proč muži podléhají ňaderné přitažlivosti?
  • Voda na zahradě: Fontány, kaskády a zahradní jezírka

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Novotný končí v ODS: Je uražený? Proč odchází? Chce kandidovat za jinou stranu? | Video: Martin Veselovský, Daniela Drtinová

Bolesti žaludku a břicha

Existují dva typy bolestí břicha a žaludku. Prvním typem jsou chronické bolesti, které mohou představovat vážný zdravotní problém. V takovém případě by tyto problémy měly být řádně vyšetřeny a zjištěna jejich příčina. Druhým typem jsou akutní bolesti břicha. Ty jsou méně závažné a obvykle jsou důsledkem předešlé konzumace nějakého jídla.

Na tuto kategorii bolestí existuje pár efektivních domácích receptů bez nutnosti konzumovat klasické léky jako Paralen, Ibuprofen, případně přípravky proti tvorbě a neutralizaci žaludečních kyselin.

V tomto článku se zaměříme právě na tyto přírodní, podomácku připravené recepty pro utišení bolestí břicha.

1/ Prověřte si, co konzumujete

Předcházení nepříjemným útokům plynatosti může být velmi jednoduché. Stačí si jen uvědomit, jaká jídla konzumujete a vyhýbat se některým z nich. To samo o sobě může mít výrazný vliv na zabránění vzniku bolestí břicha a žaludku.

Zde je pár rad:

Jídelní deník. Zaveďte si deník a zapisujte si, co konzumujete. Různé jídla trápí různé lidi. Je proto důležité, abyste zjistili, která jídla způsobují problémy vám a takovým jídlům se pak vyhýbat.

Budete mít zájem:  BioHanka: Otec nemoci neznámý, matkou je vždycky strava

Vyhýbejte se koření. Je známo, že pepř a červená paprika způsobují podráždění žaludku. Proto, pokud jste typ, který je ne zcela dobře snáší, vyhýbejte se jim. Samozřejmě, pokud vám žádná koření problémy nezpůsobují, není důvod se o jejich chutě připravit.

Vyhýbejte se tukům. Tuky jsou hůře stravitelné. Proto, pokud vám způsobují problémy, omezte různé smažená jídla a raději sáhněte po celozrnných jídlech s proteinem s nízkým obsahem tuků (například kuřecí maso).

Přidejte vlákniny. Pokud jste ale doposud nekonzumovali hodně vlákniny, přidávejte ji pomalu, aby si na ni vaše tělo zvyklo.

Vybírejte si zeleninu opatrně. Pokud například máte rádi brokolici, raději se jí v případě bolestí břicha vyhýbejte. Příliš mnoho určité zeleniny může způsobovat problémy se žaludkem. Konkrétně se jedná o brokolici, květák a růžičková kapusta.

Omezte problémové ovoce. Někteří lidé mají problémy s jablky a melouny. Prověřte si, zda nepatříte mezi ně.

Jezte s mírou a pomalu. Dopřejte si na vaše jídlo dostatek času. Jezte pomalu, aby se jídlo stihlo dobře strávit. Trávení začíná již v ústech, pokračuje v žaludku a končí ve střevech. Každý stupeň má svůj význam a není dobré je přeskakovat. Stejně příliš přeplněný žaludek může způsobovat problémy. Nemusíte hladovět nebo vynechávat jídla, ale každé jídlo konzumujte s mírou.

Pozor na luštěniny. Luštěniny často vyvolávají plynatost. Tu můžete výrazně snížit, pokud vylejete vodu, ve které jste přes noc nechali odstát fazole a uvaříte je v čerstvé vodě. Také pomůže důkladné promývání luštěnin z plechovky.

2/ Dávejte si pozor na to, co pijete

Nespoléhejte se na mléko. Mléko často více uškodí, než pomůže bolavému žaludku. Je to proto, že mnoho lidí má problémy s jeho trávením, konkrétně s trávením laktózy, mléčného cukru.

Také omezte pití kávy, alkoholu a kouření, které způsobují dráždivost žaludečních stěn. Dokonce i káva bez kofeinu má stejné účinky na žaludek jako běžná káva. Pijte denně dostatek čisté vody, ideálně 6 až 8 sklenic.

Voda napomáhá správnému fungování tak žaludku i střev.

3/ Prověřte si léky, které užíváte

Pokud jste nedávno začali užívat nové léky, nebo jste zvýšili dávky existujících léků, prověřte si, zda právě ty nezpůsobují vaše problémy. Mnoho léků má nežádoucí vedlejší účinky ovlivňující žaludek, převážně v prvních dnech po jejich nasazení. Můžete buď počkat a uvidíte, jestli se to po pár dnech samo napraví. Pokud ne, můžete lékaře požádat o změnu přípravku nebo snížení dávky.

Vyhýbejte se lékům neutralizující žaludeční kyseliny. Tyto léky sice na nějaký čas mohou přinést úlevu, ale jejich činnost je kontraproduktivní.

Mnohé bolesti břicha vznikají při nedostatečném trávení žaludku, zapříčiněném nedostatkem žaludečních kyselin. Příjem léků potlačujících kyseliny může tento problém ještě prohloubit.

Lepší alternativou je užívat přípravky podporující trávení, jako například Betain HCL.

Také se vyhýbejte konvenčním projímadlům. V případě zácpy raději pijte dost tekutin, zvyšte příjem vlákniny a zprůchodněte svá střeva tímto přirozenějším způsobem. Stejně byste se měli vyhnout Acilpirínu nebo Ibuprofenu, které jsou známé iritováním žaludku a dokonce mohou vyvolat žaludeční vředy.

4/ Pečujte o své tělo

Stres je známým faktorem při mnoha zdravotních problémech. Pokud trpíte stresem, uplatněte metody jeho odbourání. Vezměte si dovolenou, jděte ven na procházku nebo cvičte jógu.

Cvičení. Dokonce i krátké a mírné cvičení po jídle může napomoci k jeho trávení a předcházet možným bolestem z přeplněného žaludku

Těhotenství je známé svou širokou paletou účinků na ženy. Pokud ráno po probuzení zjistíte, že vás bolí břicho, tak před tím, než sáhnete po tabletce, přesvědčte se, zda nejste náhodou těhotná.

5/ Kmín

Kmín je znám svými účinky na trávení. Můžete zkusit si z něj připravit čaj, případně dělejte to, co lidé na blízkém východě dělají po tisíciletí – po jídle žvýkejte kmín v ústech.

Čaj z kmínu připravíte následujícím způsobem: jednu čajovou lžičku vysypte do šálku a zalejte vroucí vodou. Šálek přikryjte a nechte vyluhovat 10 minut. Po scezení čaj vypijte nalačno. Denně vypijte 3 šálky.

6/ Skořice

Skořici se připisují stimulační účinky na trávicí systém. Pomáhá hladkému pohybu potravy ve střevech. Skořicový čaj si můžete připravit přimícháním ¼ až ½ čajové lžičky skořice do 1 šálku vařící vody, nechat odstát alespoň 5 minut a následně vypít.

7/ Semínka fenyklu

Fenyklová semínka patří mezi nejpředepisovanější přípravky pro zmírnění žaludečních problémů. Vyzkoušejte fenyklový čaj: smíchejte 1 čajovou lžičku fenyklových semen se šálkem vroucí vody. Přikryjte a nechte odstát 10 minut. Po scezení vypijte nalačno. Denně vypijte 3 šálky čaje.

8/ Zázvorový čaj

Zázvor je známým svými účinky na odstranění bolestí břicha a snížení plynatosti. Zázvor pomáhá potravě hladce procházet trávicím traktem a zvyšuje absorpci živin.

Zázvorový čaj si můžete připravit přidáním ½ čajové lžičky nastrouhaného zázvoru do šálku horké vody, nechat 3 minuty odstát, scedit a hned vypít.

9/ Pepermint (máta peprná)

Pepermint je rozšířeným lidovým receptem na bolavé břicho. Podobně jako ostatní byliny, pomáhá hladkému průchodu potravy zažívacím traktem. Mátový čaj je možné si připravit přidáním 1 čajové lžičky do šálku vařící vody, nechat 10 minut odstát. Po scezení vypít teplý čaj 3x denně na prázdný žaludek.

10/ Tymián

Další z bylin, která má příznivé účinky při zmírňování bolestí žaludku a odbourávání plynatosti ve střevech, je tymián. Čaj uděláme podobně – smícháme jednu čajovou lžičku sušeného tymiánu s šálkem vroucí vody, přikryjeme a necháme odstát 10 minut. Po scezení pijeme na prázdný žaludek 3x denně.

11/ Soda bikarbóna

Vlastní přípravek na neutralizaci žaludečních kyselin si můžete připravit i sami doma prostřednictvím sody. Před jejím užitím si ale pořádně přečtěte instrukce na obalu.

Vodný roztok si připravíte smícháním ½ čajové lžičky v 1 sklenici vody. Nezapomínejte ale, že soda bikarbona je založena na sodíku, proto pokud trpíte vysokým krevním tlakem, nebo nemůžete přijímat sodík z jiného důvodu, pak sodu raději nepoužívejte.

12/ Něco snězte

Celý den jste nic nejedli, žaludek vás bolí a vy nerozumíte proč? Pravděpodobně to budou žaludeční kyseliny, které v prázdném žaludku nemají co trávit a tak dělají alespoň problémy. Zkuste něco zkonzumovat, často to pomůže. Začněte s něčím malým, co určitě nepodráždí žaludek, například suchary.

13/ Přidejte do stravy vlákninu

Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří konzumují vlákninu hned při prvních příznacích bolesti břicha, mají o 50% větší šanci, že tato bolest nepřeroste do své plné síly.

Pokud jste tedy posledně konzumovali málo vlákniny, sáhněte například po jablku (za předpokladu, pokud nejste typ, kterým jablka a melouny dělají problémy, jak bylo uvedeno výše).

Vlákninu avšak přidávejte do stravy postupně, ať si vaše tělo má čas na ni navyknout. Také nezapomeňte sníst jablko spolu se slupkou, ve které se nachází nejvíce vitamínů.

14/ Snězte banán

Pokud máte citlivý žaludek, zkuste sníst banán. Jedna studie ukázala, že ovoce jako banán dokáže výrazně pomoci při bolestech břicha. Lidem, kteří pravidelně užívali práškový banán v kapslích jako doplněk stravy po dobu dva měsíce, se výrazně snížily problémy se žaludkem. Ještě lepší účinek než banán má jitrocel.

15/ Vyzkoušejte limonádu

Limonády, speciální zázvorové pivo a citronová šťáva se ukázaly jako velmi slibné prostředky na zmírnění žaludečních problémů. Tento trik je zvláště účinný pokud zvyknete jíst příliš velké porce. Bublinky v limonádách vyvolají odříhnutí, což napomáhá zmírnění bolestí.

Také kysličník uhličitý ve vodě vytváří kyselinu uhličitou, což samo o sobě přispívá k lepšímu trávení. Samozřejmě ideální by bylo jíst s mírou a podporovat přirozené trávení, ale pokud již k přejedení došlo, taková jednorázová výpomoc nezaškodí.

16/ Pijte ovocné džusy

Čerstvé ovocné džusy obsahují množství enzymů napomáhajících trávení. Kromě toho jsou ideální v době střevní chřipky nebo jiné bakteriální infekce vyvolávající průjmy nebo zvracení. Ovocné džusy obsahují hodně draslíku, a tedy pomáhají obnovovat zásobu minerálů v těle, které se z něj během průjmu nebo zvracení odbourávají.

17/ Zlepšete trávení pomocí teplého obkladu

Zahřejte trochu vody a nalijte ji do láhve nebo speciálního pryžového vaku, pokud ho máte doma k dispozici a přiložte si to na oblast žaludku. Teplo stimuluje krevní oběh a tím přispívá k rychlejšímu trávení.

18/ Živočišné uhlí

V nemocnicích se často používá živočišné uhlí na eliminaci toxinů při otravách.

V případě, pokud vaše bolesti břicha vyplývají z konzumace zkaženého jídla nebo máte podezření na otravu jídlem, velmi účinným prostředkem v takovém případě je užití živočišného uhlí.

Pokud nemáte k dispozici živočišné uhlí, použít můžete i mírně připálený toast. No ne přepálený až příliš, protože pak samotný toast by mohl obsahovat toxiny.

19/ Gastrocynesine

Účinným přípravkem na bolesti břicha a trávicí potíže je i lék Gastrocynesine. Jde o komplexní lék na trávicí potíže. Obsahuje látky rostlinného původu, které odstraňují několik problémů na úrovni jícnu, žaludku, jakož i střeva.

Přípravek se podává při následujících trávicích potížích: 

  • přejedení
  • nesprávná kombinace jídel
  • tíha žaludku po jídle – pacient si stěžuje na pocit „kamene v žaludku“
  • nadměrné nafukování a říhání
  • pálení žáhy
  • gastroezofagální reflux (refluxní choroba jícnu)

Převzato: www.aletrnetivnimedicina.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *