DTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne

Podobné články

  • dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne Škoda podle policistů činí nejméně 180 tisíc korun a zřejmě ještě poroste.
  • dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne Kuřecí prsní řízky jsou nejžádanějším druhem kuřecího masa pro grilování. Díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin mají punc zdravého masa.
  • dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne
    • dnes
    • kraje
    • maso
    • veterináři

    Polského kuřecího masa ze stejné šarže jako maso, v němž veterináři zjistili salmonelu, se do České republiky dostalo celkem 4515 kg. Z toho dvě tuny mířily do Olomouckého kraje, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární…

  • dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne

    Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Hradce Králové…

  • Kuřecí prsní řízky mají díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin punc zdravého masa. Analýza jedenácti vzorků tohoto masa však odhalila ve třech z nich přítomnost salmonely, ve dvou zase nadměrné množství vody. Test…

  • dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne
    • kuřecí řízky
    • petr
    • veterináři

    Veterináři nařídili stáhnout mražené obalované kuřecí řízky z Německa od výrobce Mantos International Food, byly v nich zjištěny úlomky tvrdých plastů. Informoval o tom v úterý mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr…

  • Veterináři nařídili stáhnout mražené obalované kuřecí řízky od výrobce Mantos International Food, našli v nich úlomky tvrdých plastů. Kolik jich je v oběhu a kolik se jich prodalo, veterináři neví. Letos a loni byly k dostání v…

  • Nehoda se stala na hlavním tahu z Uherského Hradiště do Uherského Brodu.

    • leo
    • leo express
    • města
    • spojení

    Obyvatelé Uherského Brodu a okolí se dočkali pohodlnějšího spojení s hlavním městem. Společnost Leo Express spustila autobusovou linku, díky níž se lidé dostanou do Starého Města, kde přestoupí do černo-zlatého vlaku mířícího…

    • datum
    • kuřecí řízky
    • prodej
    • veterináři

    „Spotřebitelé, kteří si mražené kuřecí řízky koupili bez ohledu na datum nákupu, je mohou vrátit v místě prodeje,“ uvedl mluvčí SVS.

  • Konzumace bílého masa, jako je kuřecí nebo krůtí, má na úroveň cholesterolu v lidském organismu identický efekt jako konzumace masa červeného. Uvádí to nová studie Kalifornské univerzity zveřejněná v odborném časopise American…

    • kuřecí řízky
    • senior
    • víno
    • zloděj

    Na nemoc sváděl krádež v obchodě senior (76) z Plzně. Bez placení si chtěl v kabele odnést kuřecí řízky a víno. Policistům tvrdil, že je kleptoman. Diagnózu ale potvrzenou neměl, na rozdíl od dřívějšího trestu za krádež….

  • Na českém trhu se podle veterinářů objevily další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska se salmonelou. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které bylo 2,25 tuny…

    • obyvatel
    • ochrana
    • povodí
    • povodí moravy
    • stavba
    • zdraví

    Bezpečnost 1500 obyvatel a ochrana majetku v hodnotě 900 mil. korun, to zajistí protipovodňová ochrana Uherského Brodu, kterou staví Povodí Moravy, s. p. Stavba zahrnuje dva kilometry dlouhou ochranou linii, čerpací stanice a hradidlové…

  • Veterináři objevili v lounském skladu další zásilku polského drůbežího masa, v niž se nacházela bakterie salmonely. Šlo o čtyři tuny mrazeného masa od společnosti Inter-Natural 2000. Ke spotřebitelům se maso nedostalo, uvedl…

  • Ve firmě na výrobu betonářské ocele v Zárybech na Mělnicku došlo v úterý ráno k tragédii. Na asi padesátiletého dělníka se tam vysypaly dvě tuny armovacího železa, které se používá jako výstuž ve stavebnictví. Muži už…

  • Polského kuřecího masa ze stejné šarže jako maso, v němž veterináři zjistili salmonelu, se do České republiky dostalo celkem 4 515 kilogramů. Z toho dvě tuny mířily do Olomouckého kraje, sdělil v pátek mluvčí Státní…

  • Na českém trhu se podle veterinářů objevily další zhruba čtyři tuny drůbežího masa z Polska se salmonelou. Šlo o dvě zásilky, které směřovaly k příjemcům ve Zlínském kraji. Jedna ze zásilek, ve které bylo 2,25 tuny…

    • flastr
    • maso
    • obce
    • potraviny
    • tábor
    • veterináři

    Veterináři objevili při kontrole auta v Táboře čtvrt tuny zkaženého masa a masných výrobků. Dodávka vezla potraviny v nevyhovujících podmínkách, maso bylo určené pro dětský tábor u obce Rosička na Jindřichohradecku….

Čtvrtina kuřecích prsou obsahovala salmonelu, antibiotika ne

Spotřebitelský časopis dTest prověřoval u chlazených prsních řízků kvalitu a dodržení legislativních požadavků. Nezávislému testování podrobil celkem jedenáct vzorků. 

„Od každé šarže jsme poslali do laboratoře vždy desítku balení. Pátrali jsme po nežádoucích bakteriích a stopách antibiotik. Dál nás zajímalo, jestli řízky neobsahují víc vody, než kolik dovoluje vyhláška,“ uvedl redaktor dTestu Jan Maryška.

Potvrdil, že přítomnost nežádoucích mikrobů byla zjištěna u třech výrobků, dva z nich obsahovaly vyšší obsah vody v poměru k bílkovinám. „Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci na prošetření,“ dodal Maryška.

Navzdory vysokému hygienickému standardu, který se v potravinářství udržuje, stále přetrvává riziko, že se v jídle objeví škodlivé bakterie. Z kuřecího masa se člověk může nakazit bakteriemi salmonely, listerií nebo stafylokoky. Dále u tohoto druhu masa hrozí nákaza bakterií Escherichia coli nebo tzv. kampylobakterií.

dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne

V kuřecích řízcích Albert objevila laboratoř salmonelu v jednom balení z pěti.

dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne

V řízcích Tesco, stejně jako Albert, byla salmonela v jednom balení z pěti.

dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne

U Vodňanských kuřat nevyhovovaly kvůli salmonele rovnou tři balíčky z pěti.

V případě salmonel vyžadují předpisy vyšetření pěti balení v rámci jedné šarže, která musejí být čistá. K nakažení salmonelózou může člověku stačit pouhých 20 bakterií. „V řízcích Albert a Tesco jsme salmonelu objevili v jednom balení z pěti.

Budete mít zájem:  Nejčtenější články roku 2021

U Vodňanských kuřat však nevyhovovaly rovnou tři balíčky z pěti. Na přítomnost salmonel jsme narazili také v jednom balení rumunských řízků značky Coco Rico,“ komentoval výsledky analýzy Maryška. Nálezy dalších druhů bakterií nebyly znepokojivé.

Řada spotřebitelů se domnívá, že kuřecí maso je plné antibiotik a proto se mu vyhýbají. „pomocí chemických a mikrobiologických testů jsme prověřili výskyt antibiotik ze skupiny sulfonamidů, tetracyklinů, beta-laktamů, chinolonů a makrolidů. Žádná ze zkoušek ani v jednom případě přítomnost antibiotik v kuřecím mase neodhalila,“ konstatoval Maryška.

V některých produktech bylo ale víc vody, než povoluje obchodní norma. Podle ní smí množství vody u kuřecích prsních řízků převyšovat bílkoviny nejvýše 3,4krát. V tomto ohledu neprošly značky Řezníkova porce od Lidlu a Albert, ve kterých bylo 3,55krát víc vody než bílkovin.

Vodňanská kuřata mají salmonelu. Výrobky Agrofertu v testu propadly

Kuřecí prsní řízky jsou nejžádanějším druhem kuřecího masa pro grilování. Díky libovosti a vysokému obsahu svalových bílkovin mají punc zdravého masa. Ten se však ve světle srovnávacího testu otřásl v základech. Kromě salmonely dTest v mase ve dvou případech odhalil nadměrné množství vody.

Nezávislým testováním prošlo 11 chlazených prsních řízků balených v ochranné atmosféře. „Od každé šarže jsme poslali do laboratoře vždy desítku balení,“ uvedl redaktor dTestu Jan Maryška.

Zkouška našla u třech výrobků nežádoucí mikroby a u dvou balení vyšší obsah vody v poměru k bílkovinám.

„Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci na prošetření,“ dodal Maryška.

Přečíst článek ›

Značka Vodňanské kuře patří spolu s firmami Synthesia, Penam, Precheza, Kostelecké uzeniny, Mafra a dalšími do holdingu Agrofert. Skupinu založil a do loňska vlastnil premiér Andrej Babiš, kvůli novele zákona o střetu zájmů ji převedl do svěřenského fondu.

Z kuřecího masa hrozí nákaza bakteriemi salmonely, Escherichia coli, listerií, stafylokoky nebo kampylobaktery. Pokud se po několika hodinách od konzumace objeví u člověka průjem, zvracení či horečky, stojí za nimi pravděpodobně jeden ze zmíněných mikrobů.

Přečíst článek ›

U masa jako u všech přírodních produktů platí, že každá šarže se může lišit. Navíc i u balení v rámci jedné šarže lze najít rozdílný počet bakterií. Předpisy proto například v případě salmonel vyžadují vyšetření pěti balení, přičemž všechna musejí být čistá.

K nakažení salmonelózou může člověku stačit pouhých dvacet bakterií. „V řízcích Albert a Tesco jsme salmonelu objevili v jednom balení z pěti. U Vodňanských kuřat však nevyhovovaly rovnou tři balíčky z pěti.

Na přítomnost salmonel jsme narazili také v jednom balení rumunských řízků značky Coco Rico,“ shrnul hrozivá zjištění Maryška.

Test přinesl i jednu dobrou zprávu – v žádném vzorku nebyly objeveny listerie. Kampylobakterie se objevily pouze v jediném případě řízků značky Karapetjan, navíc v malém množství.

Střevní bacily Escherichia coli však byly přítomny ve čtyřech masech. Nejvíce jich laboratoř napočítala u řízků značky Albert. Koagulázopozitivní stafylokoky objevil dTest v malém množství u tří značek – Billa/Vocílka, Karapetjan a Coco Rico.

V žádném z uvedených případů však nebyly nálezy znepokojivé.

Přečíst článek ›

Řada spotřebitelů se kuřecímu masu vyhýbá, protože věří, že kuřecí maso je plné antibiotik. „Pomocí chemických a mikrobiologických testů jsme prověřili výskyt antibiotik ze skupiny sulfonamidů, tetracyklinů, beta-laktamů, chinolonů a makrolidů. Žádná ze zkoušek ani v jednom případě přítomnost antibiotik v kuřecím mase neodhalila,“ uklidnil veřejnost Maryška.

Podle platné normy ní smí množství vody u kuřecích prsních řízků převyšovat bílkoviny nejvýše 3,4krát. Předpisům v tomto ohledu nevyhověly značky Lidl/Řezníkova porce a Albert, protože obsahovaly 3,55krát víc vody než bílkovin.

Přečíst článek ›

Rady dTestu pro prevenci nákaz z masaNa nákup masa choďte s termotaškou, cestu domů zbytečně neprotahujte a doma maso co nejdříve uložte do lednice. Teplota v chladničce by neměla být vyšší než 7 °C.

Maso nechte v mikrotenovém sáčku, aby se zamezilo případnému skapávání volné tekutiny, která by mohla kontaminovat plochy chladničky či mrazničky a v nich umístěné potraviny.Se syrovým kuřecím masem zacházejte opatrně, dodržujte přísnou hygienu v kuchyni.

Při práci s masem jsou nejbezpečnější jednorázové papírové utěrky a jednorázové chirurgické rukavice.Na krájení syrového masa používejte prkénko a nože, kterými nebudete krájet jiné druhy potravin.

Veškeré „masné“ nástroje a pracovní desku stolu co nejdříve po práci důkladně omyjte horkou vodou a prostředkem na nádobí. Totéž platí i pro ruce.

Salmonela zahyne, když na ni působí teplota nad 70 stupňů po dobu nejméně deseti minut. Tepelná úprava kuřete musí být taková, aby bylo maso v celém rozsahu, tedy i u kostí, důkladně propečeno či provařeno.

Testy odhalily v kuřatech salmonelu. Propadly hlavně výrobky Agrofertu

výsledky časopisu dTest

NOVÉ Kuřecí prsní řízky Foto:

Ilustrační foto: Shutterstock

Lidem z požití kuřecího masa obecně hrozí nákaza bakteriemi salmonely, ale také E-coli či stafylokoky. Vyvolávají střevní potíže, zvracení nebo horečky. Protože se jednotlivé testované šarže mohou lišit, ukládají předpisy analýzu alespoň 5 balení s tím, že všechna musejí být čistá. „Od každé šarže jsme poslali do laboratoře vždy desítku balení,“ uvedl Jan Maryška z dTestu.

K nákaze salmonelou dojde už při požití 20 bakterií. „V řízcích Albert a Tesco jsme salmonelu objevili v jednom balení z pěti. U Vodňanských kuřat však nevyhovovaly rovnou tři balíčky z pěti.

Budete mít zájem:  Silné Léky Na Bolest?

Na přítomnost salmonel jsme narazili také v jednom balení rumunských řízků značky Coco Rico,“ napsal ve výčtu Maryška.

„Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci na prošetření,“ dodal.

Server Echo24 společnost Vodňanská drůbež kontaktoval s žádostí o vyjádření. Zástupci firmy je přislíbili, zatím však nedodali.

„Máme informace jen z médií. Neznáme detaily a neznáme podmínky, za kterých testování probíhalo.

Přijde nám to podivné, protože naše provozy splňují nejpřísnější standardy a jsou pod stálým veterinárním dohledem. Samozřejmě celou věc prověříme,“ uvedl pro TN.

cz mluvčí Pavel Hanzelka, mluvčí Agrofertu, pod který Vodňanské kuře spadá. Podnik je ve svěřeneckém fondu současného premiéra Andreje Babiše.

Střevní Escherichia coli byla zjištěna ve 4 případech, především v řízcích řetězce Albert. Kampylobakterie se objevily v jednom produktu. Na tzv. koagulázopozitivní stafylokoky výzkumníci narazili ve třech případech u značek. Billa/Vocílka, Karapetjan a Coco Rico.

Test naopak vyvrátil obavy spotřebitelů o tom, že kuřecí maso často obsahuje antibiotika. „Pomocí chemických a mikrobiologických testů jsme prověřili výskyt antibiotik ze skupiny sulfonamidů, tetracyklinů, beta-laktamů, chinolonů a makrolidů.

Žádná ze zkoušek ani v jednom případě přítomnost antibiotik v kuřecím mase neodhalila,“ uvedl na pravou míru redaktor dTestu. Normám nevyhověly ještě dva produkty Lidlu a Albertu, v nichž se nacházelo více vody, než je přípustné.

Předpisy udávají, že objem vody v mase může přesahovat množství bílkovin maximálně 3,4krát. V tomto případě přesahovaly povolenou normu 3,55krát.

Mluvčí marketů Albert Barbora Vanko zareagovala pro TN.cz: „Na základě výsledků časopisu dTest jsme se ihned spojili s dodavatelem a dohodli jsme se na kontrolním testování. Zároveň výrobek sami preventivně prověřujeme. Ujišťujeme zákazníky, že ve spolupráci s našimi dodavateli máme nastavený důsledný systém kontroly kvality zboží.“

Čtěte také: Řetězec prodával kuřecí stehna za 40 korun. Část zákazníků to rozčílilo

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde

V kuřecích řízcích našli salmonelu! Nekoupili jste si je také?

Nejzávažnější pochybení se týkala výskytu bakterie salmonely. Podle předpisů se musí testovat vždy alespoň pět balení, přičemž všechna musejí být čistá. U čtyřech společností tomu tak ale nebylo.

„V řízcích Albert a Tesco jsme salmonelu objevili v jednom balení z pěti. U Vodňanských kuřat však nevyhovovaly rovnou tři balíčky z pěti. Na přítomnost salmonely jsme narazili také v jednom balení rumunských řízků značky Coco Rico,“ shrnuje zjištění Jan Maryška ze společnosti dTest.

„Máme informace jen z médií. Neznáme detaily a neznáme podmínky, za kterých testování probíhalo. Přijde nám to podivné, protože naše provozy splňují nejpřísnější standardy a jsou pod stálým veterinárním dohledem. Samozřejmě celou věc prověříme,“ vyjádřil se pro TN.cz mluvčí Pavel Hanzelka, mluvčí Agrofertu, pod který Vodňanské kuře spadá.

K vyjádření se přidala i mluvčí marketů Albert Barbora Vanko: „Na základě výsledků časopisu dTest jsme se ihned spojili s dodavatelem a dohodli jsme se na kontrolním testování. Zároveň výrobek sami preventivně prověřujeme. Ujišťujeme zákazníky, že ve spolupráci s našimi dodavateli máme nastavený důsledný systém kontroly kvality zboží.“

Prostor k vyjádření jsme poskytli i společnosti Tesco, ta však událost dosud nekomentovala.

Zdroj: dTest

3fotografie

Pokud maso uvedených výrobců doma máte, raději se ho zbavte. I pouhých 20 bakterií salmonely totiž může vést v propuknutí salmonelózy. Pokud jste ho však v nedávné době již zkonzumovali a neměli jste žádné příznaky, jako jsou akutní průjmy, křeče v břiše, zvýšená únava nebo zvracení, dalšího propuknutí onemocnění se neobávejte. Při správné tepelné úpravě se totiž bakterie zničí.

Společnost dTest také sledovala výskyt dalších bakterií v kuřecích řízcích. Aktuálně diskutovaná listérie se naštěstí nepotvrdila ani v jednom vzorku. Ve čtyřech baleních objevili kontroloři střevní bacily E.

coli, nejvíce v mase značky Albert. Ve velmi malém, tudíž neznepokojivém množství také objevili takzvané koagulázopozitivní stafylokoky u masa značky Billa/Vocílka, Coco Rico a Karapetjan.

 Poslední zmiňovaná značka měla už dříve problémy s výskytem salmonely.

Posledním faktorem zkoumání byl výskyt přídavných látek v kuřecím mase. Jak společnost uvedla, řada spotřebitelů se kuřecímu masu vyhýbá, protože věří, že je plné antibiotik.

„Pomocí chemických a mikrobiologických testů jsme prověřili výskyt antibiotik ze skupiny sulfonamidů, tetracyklinů, beta-laktamů, chinolonů a makrolidů.

Žádná ze zkoušek ani v jednom případě přítomnost antibiotik v kuřecím mase neodhalila,“ dodává Maryška.

Co se však potvrdilo, bylo zvýšené množství vody v určitých výrobcích. Ta smí převyšovat obsah bílkovin v mase nejvýše 3,4krát. Předpisům v tomto ohledu nevyhověly značky Lidl/ Řezníkova porce a Albert, protože obsahovaly 3,55krát víc vody než bílkovin.

Kuřecí prsní řízky jsou v letní sezóně vůbec nejžádanější maso pro grilování. Je s ním ale potřeba nakládat tak, abyste co nejvíce omezili možnost nákazy jakoukoliv bakterií, která by se v mase mohla skrývat.

Proto po zakoupení kuřecí maso pokud možno ihned odneste domů a uložte do lednice. V té by teplota neměla přesáhnout 7 °C.

Maso nechte v obalu, případně zabalte do sáčku, abyste zabránili volnému stékání tekutiny z masa do dalších částí lednice.

Při manipulaci se syrovým kučecím masem dbejte přísných hygienických zásad, ideálně si vezměte i chirurgické rukavice. Na krájení masa používejte jen jedno specifické prkénko s nožem, které nebudete používat na nic jiného. Kuchyňskou desku i nádobí po přípravě masa důkladně umyjte horkou vodou. Nezapomeňte ani na řádnou desinfekci rukou.

Budete mít zájem:  Vedlejší Příznaky Po Očkování?

Pokud je salmonela alespoň 10 minut vystavovaná teplotám nad 70 °C, zahyne. Proto tepelnou úpravu kuřecího masa nepodceňujte ani na grilu! U kuřecího rozhodně neplatí, že jej můžete nechat propéct jen na medium či dokonce rare, jako je to například u hovězích steaků.

ČTĚTE TAKÉ:

Nebezpečná chyba při přípravě KUŘECÍHO MASA, kterou dělá většina z nás! O co jde? Jak vybrat kuřecí maso, aby bylo chutné, zdravé a dokonale čerstvé?

nor TN.cz

dTest: Kuřecí prsa – hlavní problém salmonela

Časopis dTest podrobil nezávislému testování 11 chlazených prsních řízků balených v ochranné atmosféře. „Od každé šarže jsme poslali do laboratoře vždy desítku balení. Pátrali jsme po nežádoucích bakteriích a stopách antibiotik.

Dál nás zajímalo, jestli řízky neobsahují víc vody, než kolik dovoluje vyhláška,“ říká Jan Maryška, redaktor časopisu dTest, a dodává: „Nežádoucí mikroby jsme zjistili u třech výrobků. U dvou výrobků jsme zjistili vyšší obsah vody v poměru k bílkovinám.

Kvůli těmto prohřeškům jsme podali podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci na prošetření.“

Přestože se v potravinářství udržuje vysoký hygienický standard, riziko, že se v jídle objeví škodlivé bakterie, stále zůstává.

Z kuřecího masa hrozí nákaza bakteriemi salmonely, Escherichia coli, listerií, stafylokoky nebo kampylobaktery.

Pokud se po několika hodinách od konzumace objeví u člověka průjem, zvracení či horečky, stojí za nimi pravděpodobně jeden ze zmíněných mikrobů. Nejlepší a nejlevnější prevencí je dodržování hygieny v kuchyni.

U masa, jako u všech přírodních produktů platí, že každá šarže se může lišit. Navíc i u balení v rámci jedné šarže lze najít rozdílný počet bakterií. Předpisy proto například v případě salmonel vyžadují vyšetření pěti balení, přičemž všechna musejí být čistá.

K nakažení salmonelózou může člověku stačit pouhých 20 bakterií. „V řízcích Albert a Tesco jsme salmonelu objevili v jednom balení z pěti. U Vodňanských kuřat však nevyhovovaly rovnou tři balíčky z pěti.

Na přítomnost salmonel jsme narazili také v jednom balení rumunských řízků značky Coco Rico,“ shrnuje zjištění Jan Maryška.

Listerie v kuřecím mase dTest vůbec nenašel. Kampylobakterie se objevily pouze v jediném případě řízků značky Karapetjan, navíc v malém množství. Střevní bacily Escherichia coli byly přítomny ve čtyřech masech.

Nejvíce jich laboratoř napočítala u řízků značky Albert. Koagulázopozitivní stafylokoky objevil dTest v malém množství u tří značek – Billa/Vocílka, Karapetjan a Coco Rico.

V žádném z uvedených případů však nebyly nálezy znepokojivé.

Řada spotřebitelů se kuřecímu masu vyhýbá, protože věří, že kuřecí maso je plné antibiotik. „Pomocí chemických a mikrobiologických testů jsme prověřili výskyt antibiotik ze skupiny sulfonamidů, tetracyklinů, beta-laktamů, chinolonů a makrolidů. Žádná ze zkoušek ani v jednom případě přítomnost antibiotik v kuřecím mase neodhalila,“ konstatuje Jan Maryška.

Během tepelné úpravy se z masa uvolňuje voda. Na to, aby nám z velkého řízku na pánvi nezůstal malý utopený kousek, dohlíží obchodní norma. Podle ní smí množství vody u kuřecích prsních řízků převyšovat bílkoviny nejvýše 3,4krát. Předpisům v tomto ohledu nevyhověly značky Lidl/Řezníkova porce a Albert, protože obsahovaly 3,55krát víc vody než bílkovin.

Přehled testovaných kuřecích řízků najdete na webu. Kompletní výsledky testu přineslo červencové vydání časopisu dTest.

Rady dTestu pro prevenci nákaz z masa:

  • Na nákup masa choďte s termotaškou, cestu domů zbytečně neprotahujte a doma maso co nejdříve uložte do lednice. Teplota v chladničce by neměla být vyšší než 7 °C.
  • Maso nechte v mikrotenovém sáčku, aby se zamezilo případnému skapávání volné tekutiny, která by mohla kontaminovat plochy chladničky či mrazničky a v nich umístěné potraviny.
  • Se syrovým kuřecím masem zacházejte opatrně, dodržujte přísnou hygienu v kuchyni. Při práci s masem jsou nejbezpečnější jednorázové papírové utěrky a jednorázové chirurgické rukavice.
  • Na krájení syrového masa používejte prkénko a nože, kterými nebudete krájet jiné druhy potravin. Veškeré „masné“ nástroje a pracovní desku stolu co nejdříve po práci důkladně omyjte horkou vodou a prostředkem na nádobí. Totéž platí i pro ruce.
  • Salmonela zahyne, když na ni působí teplota nad 70 stupňů po dobu nejméně deseti minut. Tepelná úprava kuřete musí být taková, aby bylo maso v celém rozsahu, tedy i u kostí, důkladně propečeno či provařeno.

Kontakty pro média:

Kristýna Kuncová, [email protected], tel.: +420 604 556 874

Poradenská linka časopisu dTest – 299 149 009 – je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin a spotřebitelé na ní mohou konzultovat s právními poradci časopisu dTest nejrůznější spotřebitelské problémy, a to za cenu běžného tarifu volání. Od spuštění v roce 2010 této možnosti využily již desetitisíce spotřebitelů a poradenská linka časopisu dTest se tak stala první a nejvyhledávanější cestou k řešení potíží, se kterými se zákazníci na trhu setkávají.

dTest, o.p.s. je největší českou organizací na ochranu spotřebitele, která v ČR působí již od roku 1992.

Je vydavatelem spotřebitelského časopisu dTest, na jehož stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů produktů, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o spotřebitelských právech a rady, jak tato práva účinně uplatňovat. dTest je součástí mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT) a evropské spotřebitelské organizace BEUC.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector