DTest: Co všechno najdete v instantní kávě?

Připravujete si ráno kávu tak, že zalijete instantní směs vodou? Pak patříte mezi dvě třetiny českých domácností, které dávají přednost instantní kávě před zrnkovou. Češi v její konzumaci dokonce v celé Evropské unii vedou! Je pravdou, že instantní káva má do kvality italského espressa daleko? A můžeme ji vůbec kávou nazývat?

I přesto, že kávová kultura v Česku je na vzestupu, Češi si stále na instantní kávu velmi potrpí. Důvodem může být jak její snadná příprava, tak i nižší výsledná cena.

Podle společnosti Nestlé, která stojí za značkou instantní kávy Nescafé i kávovými kapslemi Nespresso, je na přípravu šálku kávy třeba 2 gramy kávy instantní, ale 8 gramů kávy mleté. To znamená, že cena šálku zrnkové kávy je tak dvakrát vyšší než u kávy instantní.

Kapsle jsou dražší dokonce čtyřikrát! Rozum by napovídal tomu, že nejlevnější instantní káva bude i nejméně kvalitní. Je to vážně pravda?

dTest: Co všechno najdete v instantní kávě? Daniele D'Andreti / Unsplash.com

Zastánci zrnkové kávy nazývají rozpustnou kávu hanlivě vývarem z bobulí nebo bukvic. Možná by se divili, kdybychom jim řekli, že instantní káva obsahuje jen o něco méně kofeinu než káva zrnková! A je to opravdu káva? Ano, rozhodně je! Vyrábí se totiž sušením mleté kávy, která vzniká právě z kávy zrnkové.

Jejich původ je tedy stejný. Po usušení mleté kávy se směs rozdrtí a výsledný prášek nazýváme instantní kávou. Ta obsahuje minimálně stejné množství zdravých antioxidantů, některé studie dokonce tvrdí, že díky své přípravě ještě o něco víc než káva zrnková.

Instantní káva je navíc koncentrovanější a obsahuje až 2x více kofeinu než její zrnková konkurentka.

V roce 2018 byl proveden nezávislý test 12 vzorků instantních káv, které jsou k dispozici na českém trhu. Soustředil se na chuť a vůni, na obsah kofeinu, ale i nežádoucích látek.

Tento test totiž u některých káv odhalil vyšší obsah dvou karcinogenních látek, akrylamidu a furanu, které vznikají při pražení kávy. Jednalo se o značky Jacobs Velvet, Dallmayr Gold a Bellarom Gold z řetězce Lidl.

Od dubna roku 2018 však platí legislativní limit obsahu těchto látek v kávě, který výrobce nesmí překročit, a tak už pro českého spotřebitele nepředstavují žádnou hrozbu.

dTest: Co všechno najdete v instantní kávě? Gregory Hayes / Unsplash.com

A po jaké instantní kávě byste tedy měli v obchodě sáhnout? V roce 2018 byla vítězem káva Classic Carte Noir, kterou dnes již český zákazník v obchodě nenajde.

V těsném závěsu za ní se ale objevily dvě privátní značky obchodních řetězců, jejichž cenová hladina byla výrazně nižší než u ostatních testovaných vzorků. Na druhém místě totiž skončila značka Clever Gold, kterou najdete na pultech obchodů Billa.

Kvalitou vás nezklame ani instantní káva Tesco Gold stejnojmenného obchodního řetězce.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Cukr, káva… bělidlo

Instantní káva není zdaleka oblíbená jen v Česku. Hojně se pije v celé východní Evropě, populární je však po celém světě, byť v různé míře. Přednost rozpustné kávě před čerstvou dává zhruba polovina zeměkoule.

Jak shrnuje článek Almost half of the world actually prefers instant coffee v deníku The Washington Post, pijáci instantní kávy se rekrutují z řad spotřebitelů, kteří ke kávě nemají vybudovaný blízký vztah, k čerstvé kávě se teprve propíjejí, případně pití kávy v jejich kultuře nemá hluboké kořeny.

Prosté zalití kávy horkou vodou podle statistik v roce 2013 preferovaly země východní polokoule, například Rusko a sousední státy, ale také Turecko, Čína, Mexiko, Chile, Austrálie, Nový Zéland nebo Velká Británie.

Tedy země, které jsou historicky spíše „čajové“. V Číně má rozpustná káva podíl na celkové spotřebě 99 %, a to převážně ve formě balíčků 3 v 1 nebo 2 v 1.

Popularita tohoto typu výrobku u nás nejspíš nedosahuje takových čísel, jeho spotřeba však nebude zanedbatelná.

Při průzkumu nabídky českých obchodů jsme narazili na osm značek, které dohromady vyrábějí nejméně 20 instantních kávových směsí typu 3 v 1 a 2 v 1. Nakoupili jsme vzorky a pečlivě prozkoumali obaly. Všechny produkty najdete v tabulce na konci článku.

Ačkoliv by se někomu mohlo na první pohled zdát, že se tyto kávy od sebe příliš neliší a že jde o velmi podobné produkty, opak je pravdou. Zjistili jsme například, že rozdíl v obsahu kávy může být až třetinový, v podílu cukru až poloviční a že čekat v kávě 3 v 1 nebo 2 v 1 mléko je velkým omylem.

dTest: Co všechno najdete v instantní kávě?

© Sergii Moscaliuk – Fotolia.com

Letmý dotyk kávy

Instantní káva se vyrábí vylouhováním pražených zrn kávy, která se následně vysoušejí horkým vzduchem či takzvaným vymražováním. Výsledkem jsou buď granulky, nebo jemný prášek.

Zásluhu na tom, že dnes mohou pít kávu i ti, kteří se do tradiční přípravy pouštět nechtějí, má nejspíše hned několik lidí, kteří ji „objevili“ nezávisle na sobě. Od konce 19.

století až do roku 1938 si rozpustnou kávu nechali patentovat objevitelé z Francie, Nového Zélandu, Japonska či USA. Za milník v pití kávy se považuje rok 1938, kdy firma Nestlé představila světu své Nescafé.

Odstartovala tím oblibu jak rozpustného kávového nápoje, tak své značky. Dnes je v obchodech k dostání sypaná instantní káva ve sklenicích a sáčcích nebo porcovaná v kapslích či polštářcích ve směsích a v různých chuťových variantách.

V rozporu s očekáváním není rozpustná káva (nebo kávový extrakt, jak instantní kávu pojmenovává vyhláška č. 330/1997 Sb.) hlavní složkou žádné kávové směsi.

Tou je v případě výrobků 2 v 1 glukózový sirup, u směsí 3 v 1 pak cukr.

Přestože výrobce není povinen specifikovat na obalu, zda použil robustu či arabiku, lze se oprávněně domnívat, že k výrobě kávového prášku byla nejspíše použita levnější a chuťově hrubší robusta.

Při srovnání podílu kávy vycházejí lépe produkty 2 v 1, tedy neslazené směsi, které většinou na první pohled slibují více kávy než směsi 3 v 1 s přídavkem cukru.

Největší podíl kávového extraktu deklarují výrobci káv 2 v 1 Casa Blanca z Penny (15,5 %), Kaufland Coffee Drink 2in1, Mokate 2in1 Classic, Monte Santos z Lidlu a Jacobs Original 3in1 (všechny 15 %).

Po přepočtení procent na hmotnost kávy v jedné porci, se však situace mění.

Zatímco u prvních v řadě jmenovaných připravujete jeden šálek z 2,2 a 2,1 gramu kávy, v jedné porci Nescafé Strong 3in1 a Jacobs Original 3in1 dostanete dokonce 2,5, respektive 2,3 gramu.

V polovině případů slazených směsí 3 v 1 však výrobci s kávou spíše šetří. Většina výrobků obsahuje mezi 7 a 8 % kávového extraktu, což představuje 1 a 1,5 gramu kávy v jedné porci, zatímco za běžnou lze považovat porci 2gramovou.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Zlomené Kosti?

Rekordmany v šetření kávovou složkou jsou pytlíčky Nescafé Mild, ve kterých spotřebitel dostane rozpustné kávy 3 %. V 16gramové porci Nescafé Mild 3in1 je třeba počítat s necelou polovinou gramu kávy.

Indicií pro spotřebitele je však pouze anglické slovo „mild“ v názvu, které znamená „mírný“.

Při výběru porcované instantní kávy není od věci se ujistit, zda jde skutečně o čistě kávový nápoj nebo o směs kávy a cikorky. U výrobku Mokate Liquerino 3in1 jsme nalezli ve složení i kávovinové složky, které jsou levnější než káva. Kávoviny nepředstavují nic špatného, někteří spotřebitelé je dokonce upřednostňují.

Problematické může být odlišení těchto výrobků, které vypadají stejně jako káva. Obal Mokate Liquerino 3in1 sice nese na zadní straně malým písmem zákonný název „instantní kávovo-kávovinový nápoj v prášku“, ovšem na první pohled lze tuto skutečnost snadno přehlédnout.

Je to bílé, je to mléko?

Četbou složení si u některých výrobků můžete rozšířit slovní zásobu. Jedním ze slov, které v souvislosti s kávou málokdo čeká, je bělidlo nebo zbělovač.

Jde o tuzemský ekvivalent anglického „creamer“ nebo „whitener“ a zastupuje číslici 2 v názvech 2 v 1 a 3 v 1 a nemá co do činění s bělením prádla ani zubů. Pokud jste čekali sušené mléko, je na čase podívat se pravdě do očí.

Sušené mléko obsahovaly pouze dva výrobky z 18 (Lidl/ Monte Santos 2in1 Instant Coffee Drink a Jacobs 2in1), i ty však měly ve složení vedle mléka ještě bělidlo. Zbylých 15 se bez mléka obešlo zcela.

Bělidlo je tvořeno tukem, mléčnými bílkovinami a glukózovým sirupem, případně řadou éček. Používá se do instantních směsí pro svou snadnou rozpustnost, ale prodává se i samostatně.

Problémů s bělidlem je však hned několik. Zákazník nejspíš netuší, že jeho nápoj z balíčku 2 v 1 ve skutečnosti není káva s mlékem. Bělidlo nepředstavuje ani vhodnou alternativu pro osoby s alergií na mléko. Nemá chuť ani konzistenci mléka, nabízí však stejná negativa v podobě mléčné bílkoviny, která se do něho přidává.

Použití bělidla má také za následek vysoký obsah cukru ve výsledné kávové směsi, přestože není slazená.

Příkladem je káva Jacobs 2in1, která má podíl cukru více než třetinový (33,5 %), což může překvapit například spotřebitele, kteří si hlídají svůj energetický příjem nebo hladinu cukru v krvi.

Na vině je glukózový sirup, který se při výrobě bělidla používá z technologických důvodů jako lepidlo. Drží jednotlivé složky pohromadě, a má na rozdíl od glukózo-fruktózového sirupu malou sladivost, proto celkovou chuť neovlivňuje.

Aby se bělidlo svými vlastnostmi přiblížilo mléku nebo smetaně, musí být jeho součástí vhodný tuk. Používá se kokosový nebo palmový, oba se v přirozené podobě složením mastných kyselin podobají tuku mléčnému.

Problematické je však jejich částečné ztužování, při němž mohou vznikat zdraví škodlivé transmastné kyseliny, u kterých je prokázán negativní vliv na funkci srdce a cév. Částečné ztužené tuky přitom deklarují obaly všech výrobků z polské dílny Mokate.

Zbylé obsahují tuky plně ztužené, u výrobků Tesco jsme se o ztužení kokosového tuku bližší informace nedočetli.

tip dTestu

Až půjdete pro svůj balíček porcované kávové směsi, sledujte údaje na zadní straně obalu. Výrobce v seznamu surovin uvádí podíl kávy, což je surovina, která by měla mít zásadní vliv na cenu výrobku. Na stejném místě naleznete i typ použitého tuku.

Chcete-li být obezřetní, vyhněte se částečně ztuženým rostlinným tukům, které mohou skrývat zdraví škodlivé transmastné kyseliny. Tabulka výživových hodnot také odhaluje celkový podíl sacharidů a cukrů.

Sledovat údaj o cukru se rozhodně vyplatí i u neslazených výrobků, které jej také obsahují. Jako u všech průmyslových potravin i zde přihlížejte k množství přídatných látek, takzvaných éček, i k dalším látkám, jakými jsou například aromata.

Do kávy s mlékem, kterou si sami připravíte, byste dobrovolně chemické přísady (byť povolené) sami nepřisypali.

Sladkost v každém doušku

Nedílnou součástí většiny průmyslově zpracovaných potravin je cukr v nejrůznějších podobách. Nejinak je tomu u instantních směsí 3 v 1 a 2 v 1, ve kterých může být srovnatelný podíl cukru, ačkoliv podle chuti to poznat nelze (Penny/Casa Blanca 3 v 1, 35 %; Jacobs 2in1, 33,5 %).

Žebříček v množství cukru vedou kávy Jacobs Original 3in1 (65,5 %), Kaufland Coffee Drink 3in1 (65 %) a Mokate Liquerino 3in1 (62 %). Nejméně sladký slazený nápoj se může pochlubit „pouze“ 35procentním obsahem cukru (Penny/ Casa Blanca 3 v 1), ve své kategorii je však spíše výjimkou. Všechny ostatní slazené výrobky obsahují cukru více než 50 %.

Podíl cukru u neslazených káv 2 v 1 se nejčastěji pohybuje mezi 8 a 9 %, výjimku tvoří Jacobs 2in1 a Lidl/Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 %, respektive 21 % cukru). Prakticky se tak v obou případech jedná o kávy 3 v 1, ačkoliv obal počítá jen do dvou.

O škodlivosti nadměrné konzumace cukru píšeme v dTestu často (např. v článku Snídaně z krabice).

I zde je na místě připomenout, že z pohledu zdravotního je žádoucí přidané cukry v potravě snižovat, abychom předcházeli komplikacím například v podobě obezity, metabolického syndromu, inzulínové rezistence a diabetu II. typu.

Co je třeba přidat a co ne?

Chemická stránka porcovaných rozpustných kávových směsí s bělidlem může být poměrně bohatá. Samotná sypaná rozpustná káva se bez éček obejde, touha po rychlé přípravě kávy s „mlékem“ však většinou přináší daň v podobě stabilizátorů, emulgátorůprotispékavých látek. Ty zajišťují sypkost a stálost směsi a její snadnou rozpustnost.

Výrobky značky Tesco jsou ještě navíc přibarveny karotenem (E 160a), výrobce Mokate přidává do některých svých výrobků zahušťovadlo (Billa/ clever 3 v 1). Zcela bez éček, i když s aromaty, byl pouze jediný produkt – Mokate Liquerino 3in1. Aromata obsahovala polovina výrobků.

  • Nescafé Strong 3in1 typ 3 v 1 obsah kávy v 1 porci 2,5 g použitý tuk plně ztužený palmojádrový přídatné látky stabilizátory E 340, E 451, E 452, E 331, emulgátory E 471, E 472e zákonný název výrobku rozpustná směs pro přípravu kávového nápoje výrobce/prodejce Nestlé Česko s.r.o., Praha minimální trvanlivost 06/2016
  • Jacobs Original 3in1 typ 3 v 1 obsah kávy v 1 porci 2,3 g použitý tuk plně ztužený kokosový přídatné látky stabilizátory E 340, E 452, emulgátor E 471, protispékavá látka E 341 zákonný název výrobku slazená rozpustná směs pro přípravu kávového nápoje výrobce/prodejce Mondelez Czech Rep., Praha minimální trvanlivost 6/11/2016
  • Penny/Casa Blanca 2v1 typ 2 v 1 obsah kávy v 1 porci 2,2 g použitý tuk čátečně ztužené kokosový a palmový přídatné látky stabilizátory E 340, E 331, emulgátor E 471, protispékavá látka E 551 zákonný název výrobku instantní kávový nápoj v prášku výrobce/prodejce Mokate Sp. z o.o., Polsko minimální trvanlivost 02/08/2017
  • Kaufland Coffee Drink 2in1 typ 2 v 1 obsah kávy v 1 porci 2,1 g použitý tuk plně ztužený kokosový přídatné látky stabilizátory E 340, E 331, emulgátor E 471, protispékává látka E551 zákonný název výrobku 2 v 1 instantní kávový nápoj s kávovým extraktem a bělidlem výrobce/prodejce Kaufland Česká Republika v.o.s., Praha minimální trvanlivost 22/06/17
  • Lidl/Monte Santos 2in1 typ 2 v 1 obsah kávy v 1 porci 2,1 g použitý tuk plně ztužený kokosový přídatné látky stabilizátory E 340, E 452, emulgátor E 471, protispékavá látka E 341 zákonný název výrobku kávový instantní nápoj 2 v 1 výrobce/prodejce Lidl Stiftung & Co., Německo minimální trvanlivost 06/2017
  • Mokate 2in1 Classic typ 2 v 1 obsah kávy v 1 porci 2,1 g použitý tuk částečné ztužený kokosový a palmový přídatné látky stabilizátory E 331, E 340, emulgátor E 471, protispékavá látka E 551 zákonný název výrobku instantní kávový nápoj v prášku výrobce/prodejce Mokate Sp. z o.o., Polsko minimální trvanlivost 18/06/2017
  • Penny/Casa Blanca 3v1 typ 3 v 1 obsah kávy v 1 porci 1,9 g použitý tuk částečně ztužené kokosový a palmový přídatné látky stabilizátory E 340, E 331, emulgátor E 471, protispékavá látka E 551 zákonný název výrobku instantní kávový nápoj v prášku výrobce/prodejce Mokate Sp. z o.o., Polsko minimální trvanlivost 02/08/2017
  • Tesco 2 in 1 Coffee Drink typ 2 v 1 obsah kávy v 1 porci 1,8 g přídatné látky stabilizátory E 331, E 340, emulgátor E 471, protispékavá látka E 551, barvivo E 160a zákonný název výrobku instantní kávový nápoj v prášku výrobce/prodejce Tesco Stores ČR a.s., Praha minimální trvanlivost 22/12/16
  • Lidl/Monte Santos 3in1 typ 3 v 1 obsah kávy v 1 porci 1,8 g použitý tuk plně ztužený kokosový přídatné látky stabilizátory E 340, E 452, emulgátory E 471, E 472e zákonný název výrobku kávový instantní nápoj výrobce/prodejce Lidl Stiftung & Co., Německo minimální trvanlivost 05/2017
  • Billa/clever 3 v 1 typ 3 v 1 obsah kávy v 1 porci 1,6 g použitý tuk částečně ztužené kokosový a palmojádrový přídatné látky emulgátor E 471, stabilizátory E 331, E 340, zahušťovadlo E 466 zákonný název výrobku instantní směs pro přípravu kávového nápoje výrobce/prodejce Mokate Sp. z o.o., Polsko minimální trvanlivost 22/07/2017
  • Mokate classic 3in1 typ 3 v 1 obsah kávy v 1 porci 1,5 g použitý tuk částečně ztužené kokosový a palmový přídatné látky stabilizátor E 340 zákonný název výrobku instantní kávový nápoj v prášku výrobce/prodejce Mokate Sp. z o.o., Polsko minimální trvanlivost 08/06/2017
  • Kaufland Coffee Drink 3in1 typ 3 v 1 obsah kávy v 1 porci 1,4 g použitý tuk plně ztužený kokosový přídatné látky stabilizátory E 340, E 331, emulgátor E 471, protispékavá látka E 551 zákonný název výrobku instantní kávový nápoj s kávovým extraktem, bělidlem a cukrem výrobce/prodejce Kaufland Česká Republika v.o.s., Praha minimální trvanlivost 04/07/2017
  • Mokate Liquerino 3in1 typ 3 v 1 obsah kávy v 1 porci 1,4 g použitý tuk částečně ztužené kokosový a palmový zákonný název výrobku instantní kávovo-kávovinový nápoj v prášku výrobce/prodejce Mokate Sp. z o.o., Polsko minimální trvanlivost
Budete mít zájem:  Alergie Na Roztoče U Dětí?

Co lze najít v instatní kávě?

Navzdory vzkvétající kávové kultuře pijí dvě třetiny českých konzumentů pravidelně instantní kávu. Průměrně připadne na každého Čecha 201 vypitých šálků instantní kávy za rok. Spotřebitelský časopis dTest testoval její složení a kvalitu. Zaměřil se také na přítomnost nežádoucích látek vznikajících při pražení kávových zrn.

Ze široké nabídky si dTest posvítil na kávy označené převážně jako gold, které se v regálech prezentují jako ty kvalitnější.

dTest nakoupil 12 druhů instantních káv známých i privátních značek a nechal v nich laboratorně ověřit antioxidační schopnosti, množství kofeinu a obsah nežádoucích látek.

Zjišťoval výskyt plísňového jedu ochratoxinu A, karcinogenního a mutagenního akrylamidu a potenciálně karcinogenního furanu. Kromě toho dTest podrobil kávy odborné ochutnávce a zkoumání údajů na obalu.

Když jsme instantní kávy testovali před sedmi lety, jeden produkt byl vyroben z plesnivých kávových zrn. Důkazem bylo překročení limitu ochratoxinu A.

Letos žádnou z káv plísňový jed netrápil,“ shrnuje hlavní poznatek testu Jan Maryška, redaktor časopisu dTest a dodává: „Narazili jsme ovšem na vyšší obsah nežádoucího akrylamidu a furanu, které vznikají při pražení kávových zrn.“ Akrylamid je pro člověka jedovatý, protože má hned několik typů toxických účinků.

Od dubna letošního roku začne platit evropské nařízení, které pro kávu určuje směrnou hodnotu maximálně 850 mikrogramů akrylamidu na kilogram výrobku. Přestože nejde o legislativní limit, nové nařízení výrobcům ukládá úpravu výrobních procesů tak, aby jejich výrobky doporučenou hranici nepřekračovaly.

Limitní hodnotu 850 μg/kg překročila káva Bellarom Gold z řetězce Lidl, která měla vůbec nejvyšší koncentraci akrylamidu, a to 1100 μg/kg. Ostatní nálezy se pohybovaly pod limitem. V tomto ohledu vyšla s nejčistším štítem značka Billa/Clever, v níž laboratoř zjistila jen 560 μg/kg.

Třetí hledanou nežádoucí látkou byl furan. Ten vzniká v potravinách rozkladem cukrů za vysokých teplot a jde o potenciální karcinogen. „Jistou výhodou furanu je jeho těkavost.

Pokud necháte uvařenou kávu chvíli stát, část furanu z ní vyprchá. Proto pro nás bylo důležité dělat měření ihned po přípravě kávy.

Ve třetině káv jsme furan v různých množstvích zjistili,“ popisuje Jan Maryška.

O škodlivosti či prospěšnosti kávy na lidský organizmus se stále vede debata. Řada látek v kávě má ale také pozitivní efekt, zneškodňují totiž volné radikály.

Tak se označují nebezpečné reaktivní částice, které mohou poškozováním buněk přispívat ke vzniku nádorových onemocnění. „Výsledky antioxidační aktivity byly vyrovnané. Udělovali jsme pouze velmi dobré a dobré známky.

Nejsilnější antioxidační schopnosti zjistila laboratoř u kávy Clever Gold z Billy, velmi dobrou známku si pak odnesly ještě Tesco Gold a Dallmayr Gold,“ říká Jan Maryška.

V instantní kávě najdete téměř stejné látky jako v té zrnkové, jen zhruba ve dvojnásobném množství. Týká se to i kofeinu – v granulích je ho výrazně více než v samotných zrnech. Důvodem je způsob výroby.

Instantní káva je totiž sušený extrakt z kávových zrn, a proto jsou v ní všechny kávové složky koncentrovanější. V hotovém nápoji se ovšem rozdíly mezi rozpustnou a zrnkovou kávou opět stírají díky rozdílnému dávkování.

Zatímco klasická porce mleté kávy je 7 g na šálek, u instantní jsou to necelé 2 g.

Pokud jde o přídatné látky, evropské předpisy pro instantní kávu žádná éčka nepovolují.

Přehled testovaných instantních káv najdete na webu www.dtest/test-instantni-kavy. Kompletní výsledky testu přineslo lednové vydání časopisu dTest.

Zdroj: Tisková zpráva

Naše zlozvyky

aneb 10 návyků, které nás zdržují od šálku dobré kávy

  • Neupražená zelená káva vydrží na cestách řadu dlouhých měsíců. Upražená káva vydrží čerstvá okolo měsíce, mletá káva začíná oxidovat v řádu desítek vteřin. Aromatické oleje, které jsou v kávě hlavním nositelem aroma, jsou na tom podobně jako máslo – na vzduchu rychle žluknou. Stará káva jde cítit jako popelník nebo žluklý tuk. Pokud si chcete vychutnat opravdu dobrou kávu, namelte si kávu vždy až těsně před přípravou, nikdy ne do zásoby.
  • Není to vůbec nic proti velkému šálku kávy, v přípravě espressa se ale natékání kávy přes objem 30 ml neslučuje se základem správné přípravy. Hlavní finta espressa spočívá v tom, že káva při nízkém objemu a odpovídajícím dávkování vytvoří emulzi. Pokud necháte kávu do espressa natékat déle, emulze se naruší a vy dostanete pouze šálek hnědé vody, do které se navíc z kávy vylouhovaly trpké třísloviny. Pokud chcete velký šálek kávy, poohlédněte se po kombinacích espressa s mlékem nebo po jiných metodách, které končí velkým šálkem kávy přirozeně – filtrovaná káva nebo french press.
  • Jakákoliv metoda přípravy je závislá na způsobu umletí kávy. Elektrické čepelové mlýnky kávu přehřívají a sekají ji nerovnoměrně. Pokud melete kávu na espresso, budete potřebovat mlýnek s mlecími kameny a jemnou regulací. Pokud melete kávu pro filtr nebo jinou zalévanou metodu, vystačíte i s levnějším ručním mlýnkem s kameny. Nic nemá na kvalitu kávového nápoje takový vliv, jako když si kávu čerstvě umelete těsně před přípravou.

Instantní káva je stejně jako kostka bujónu průmyslový polotovar. U instantní kávy to znamená, že kávu za vás někdo uvaří ve velké továrně, hotovu kávu náročným procesem vysuší a výsledný prášek vám prodá.

Ve skutečnosti je tedy instantní káva již dlouho předtím uvařená a vy ji vodou zaléváte po druhé – s jakoukoliv kávou připravenou z čerstvé kávy se nemůže srovnávat. Příprava i cena instantní kávy není až tak výhodná, jak se na první pohled zdá.

S velmi malou investicí do jednoduchého kávovaru na kapsle nebo s filtrem se můžete brzy dostat na nižší cenu za jeden šálek i s jednoduchou přípravou.

  • Správná dávka čerstvě mleté kávy je důležitá hlavně u filtrované a zalévané kávy. Platí při ni zlaté pravidlo, kdy na 1 l výsledného nápoje potřebujeme vždy 60 g mleté kávy. Na jeden 250 ml šálek tedy potřebujete 15 g kávy. Je to prakticky dvojnásobek 7 g, které potřebujete na jeden šálek espressa.
  • Máte rádi pořádný hrnek kávy, ale místo toho se trápíte u pákového espressa, které necháváte natékat do velkého šálku. v kávovém světe neexistuje pouze espresso a různé metody přípravy dokáží vyhovět různým chutím v kávě. Předtím, než se vrhnete do koupi kávovaru, ujasněte si, jakou kávu máte nejraději a tomu přizpůsobte metodu přípravy! Pokud nechcete mít s kávou žádné starosti, volte přístroje, kde je káva již nadávkovaná do kapslí nebo kdy je kávovar plně automatický. Podle velikosti výsledného nápoje se pak rozhodujte mezi kávovary na espresso, kávovary s filtrem nebo french pressem.
  • Ideální rozmezí pro dokonale jemnou a nasládlou mléčnou pěnu je od 60 do 65 °C. Budete-li mléko trápit příliš dlouho, překročíte při jeho šlehání teplotu 70 °C. Při takové teplotě se v mléce vysráží proteiny, mléko se zdrcne a ztratí svou příjemnou sladkost. Taková mléčná pěna bude mít velké suché bubliny, při na pití vám bude drhnout na patře a bude chutnat jako staré převařené mléko.
  • Veškeré části kávovaru a mlýnku, které přijdou do kontaktu s kávou, se pokrývají vrstvou kávových olejů. Ty jsou (podobně jako třeba máslo) velmi náchylné na žluknutí a po krátkém čase začínají nepříjemně zapáchat a šířit žluklé aromat do okolí. Vyčistěte si mlýnek alespoň jednou za měsíc, kávovar raději častěji. Pachuť ze žluklé kávy vám totiž naruší úplně každý šálek kávy, který ve špinavém kávovaru nebo mlýnku připravíte.
  • Pokud máte rádi kávu filtrovanou, ohlídejte si vždy propláchnutí papírových filtrů. Některé kávovary to dělají automaticky, u jiných je potřeba nový filtr vždy propláchnout. I když jsou současné filtry bělené a výrobce uvádí, že je možné jejich okamžité využití, vždy si je raději propláchněte alespoň 500 ml horké vody. Kávy bude mnohem čistší v chuti a do šálku nepřejde ani stopa po pachuti papíru.
  • Filtrovanou a zalévanou kávu nikdy nezalévejte vařící vodou přímo z konvice. Ideální teplota pro správnou extrakci kávy je okolo 92 °C. Příliš horká voda do kávy extrahuje sloučeniny, které ve výsledném nápoji chutnají hořce a trpce. K určení teploty po každé nepotřebujete teploměr. Stačí když si alespoň jednou změříte kuchyňským teploměrem, jak rychle vám chladne voda v rychlovarné konvici. Alternativou je i pořízení rychlovarné konvice s nastavením teploty.

Jak na cappucino DOMA

  • Alternativa pro všechny, kteří se chtějí ke kávě dostat stisknutím jediného knoflíku a bez složité údržby.
    • Potřebujete jenom kávovarkávové kapsle.
    • Šálek je hotový za jednu minutu.
    • Údržba je nulová — doplňujete jenom vodu a vyhazujete použité kapsle.
    • Kávovar patří k nejlevnějším, platíte pouze za kávové kapsle.

    Zobrazit produkty

  • Zlatý střed pro kvalitní espresso – čerstvá káva z mlýnku, správný postup a káva jako z kavárny.

    • Budete potřebovat espresso kávovar, kvalitní mlýnek a čerstvou kávu.
    • Máte absolutní svobodu ve výběru čerstvé kávy.
    • Dvě espressa stihnete i s namletím a extrakcí do do tří minut.
    • Pokud vám nevadí počáteční investice do kávovaru a mlýnku, samotnou zrnkovou kávu pořídíte velmi výhodně.

    Zobrazit produkty

  • Plnohodnotná čerstvá káva pro fajnšmekry, kteří si nechtějí zdržovat ruční přípravou.

    • Espresso se připravuje stejně jako na ručním kávovaru.
    • Zabudovaný mlýnek a automatické dávkování ale zaručuje přípravu bez práce.
    • Pro přípravu espressa můžete vybrat jakoukoliv zrnkovou kávu na trhu.
    • Automatické kávovary patří k těm dražším, výměnou ale získáte absolutní komfort a espresso na úrovni.

    Zobrazit produkty

  • Pro všechny, kteří se chtějí dostat k mléčné pěně do kávy a neumí to s pěnící tryskou kávovaru.

    • Nejsou závislé na kávovaru ani metodě přípravy, takže je můžete libovolně kombinovat
    • Našlehání zvládne každý a není tak náročné jak trysce s párou
    • Velmi snadno se čistí a udržují

    Zobrazit produkty

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector