Druhy čajů a jejich účinky na zdraví

Kdo by neměl rád čaj. Vychlazený skvěle ochladí v letních dnech a pěkně horký v zimě naopak zahřeje. Věděli jste, že pitím čaje děláte zároveň něco pro své zdraví? Které čaje se hodí nejen na zahnání žízně, si můžete přečíst v následujícím článku.

Jak se vyrábí jednotlivé druhy čajů?

Mnoho druhů čaje, od bílého, přes zelený, bílý, oolong, až po puerh, pochází z jediné rostliny, kterou je Camelia sinesis. Který z lahodných nápojů z rostliny vznikne zcela záleží na době sklizně a pozdějším zpracování. Právě tyto postupy zajišťují rozdílnou barvu i chuť nápoje.

Kromě čajových lístků nechávali lidé po staletí ve vodě louhovat i jiné rostliny, aby tak dosáhli nejen různých chutí, ale i pozitivních účinků na zdraví. Které čaje a „nečaje“ vyzkoušet?

1. Oolong

Oolong pomáhá aktivovat enzymy, které snižují triglyceridy, tuky v krvi. Podle jednoho z výzkumů ženy, které pravidelně pily oolong, spálily o něco větší množství kalorií než ty, které pily pouze vodu. Nicméně oolong není jen čajem vhodným na hubnutí. Obsahuje také niacin (vitamín B3), který pomáhá detoxikaci těla a antioxidanty, které pomáhají zabraňovat vzniku zubního kazu.
 

Druhy čajů a jejich účinky na zdraví

 
2. Černý čaj

Černý čaj je jednou z variant s nejvyšším obsahem kofeinu. V jednom šálku je jeho obsah až 40 miligramů. Černý čaj obsahuje navíc také dva druhy antioxidantů, které dokáží snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pití tří a více šálků černého čaje denně by mělo snížit riziko výskytu mozkové mrtvice až o 21%.

3. Zelený čaj

Zelený čaj je výborným zdrojem katechinů, jiného typu antioxidantů, které jsou spojené se snížením výskytu rakoviny a onemocnění srdce. Podle jednoho z výzkumů může pití jednoho šálku zeleného čaje denně snížit riziko kardiovaskulárních příhod o 10%.

4. Bílý čaj

Bílý čaj je se svými zdravotními účinky tím nejvšestranějším ze všech typů čajů. Stejně jako zelený čaj obsahuje katechiny, které pomáhají při boji s kardiovaskulárními onemocněními. Podle závěrů American Cancer Society (Americké sdružení proti rakovině) může pití bílého čaje zabránit recidivě onemocnění rakovinou prsu.
 

Druhy čajů a jejich účinky na zdraví

 
5. Heřmánek

Heřmánek je starým přírodním lékem. Podle nových výzkumů dokáží antioxidanty v heřmánkovém čaji zabraňovat růstu rakovinových buněk a bojovat proti vedlejším příznakům cukrovky, jako je ztráta zraku nebo poškození nervů a ledvin. Ačkoliv o vývaru z bylinek jsme zvyklí mluvit jako o čajích, nejedená se ve skutečnosti o čaj, jako rostlinu.

 6. Echinacea

Echinacea je oblíbeným čajem při chřipkách a nachlazení. Podle výzkumů dokáže pití echinaceového čaje v období častého výskytu nachlazení opravdu pomoci jako prevence.

7. Zázvor s citrónem

Zázvor a citrón jsou skvělou zbraní proti infekcím. Podle jednoho z výzkumů tato kombinace dokáže zabít dokonce i bakterie salmonely!

Blahodárné účinky čajů: Zařaďte je pravidelně do svého jídelníčku was last modified: 17 ledna, 2018 by Kateřina Fišerová

Druhy čajů a jejich vliv na naše zdraví

Druhy čajů a jejich účinky na zdravíČaj patří v současné době k nejčastěji konzumovaným nápojům. Jeho celosvětová obliba nemá konkurence a proto se čaj stal, hned po vodě, druhým nejoblíbenějším nápojem. Není se co divit. Díky širokému výběru z téměř 1500 druhů čaje si může každý zvolit takový, jaký mu nejvíce chutná.

Pití čaje má v čínské kultuře historický význam. Samotný název “čaj” se vyvinul ze starověkého čínského dialektu. Slovy “tay”, “Tchai” či “cha” se označovaly čajové lístky i nápoj, který se z nich připravoval. V posledních letech bylo provedeno mnoho výzkumů, jejichž cílem bylo potvrzení souvislosti mezi pitím čaje a dobrým zdravotním stavem.

Výzkumy vlivu čaje na zdraví i nadále zajímají hodně učenců. Čaj je podobně jako zelenina a ovoce bohatým zdrojem antioxidantů. Mnoho laboratorních studií také potvrdilo prokazatelné preventivní a dokonce i léčebné účinky pití čaje například snížení výskytu rakoviny močového měchýře, výskytu rakoviny plic u nekuřáků či recidivy rakoviny prsu.

Podívejte se na náš přehled čajů a jejich zdravotních benefitů.

Bílý čaj

Jeho listové pupeny se otrhávat ještě před rozvinutím, nechají se zavadnout, odpaří se z nich voda a pak se usuší. Po zalití vodou je eluován čaj velmi světlý. Bílý čaj je produkován a dovážen z Číny a Srí Lanky.

Bílý čaj nemá jen lahodnou a jemnou chuť ale zároveň je díky přítomnosti účinných přírodních antioxidantů obsažených v tříslovinách velice prospěšný lidskému tělu.

Antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí, udržují lidské tělo v dobré kondici, pomáhají v boji proti bakteriím a virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem i zažívání a zlepšují imunitní systém člověka. Podle odborníků jsou antioxidanty významným pomocníkem v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Současně má bílý čaj nejmenší obsah kofeinu – zhruba 15 mg (pro srovnání, káva obsahuje 120–150 mg, černý čaj 40–60 mg, zelený čaj 20–30 mg kofeinu).

Bílý čaj je také považován za zvláště účinný prostředek ke snižování horkosti.

Díky velkému obsahu antioxidantů je často využíván také v kosmetickém průmyslu, ať už jako součást pleťových krémů či antibakteriálních mýdel a vod.

Zelený čaj

Zásadní rozdíl od černého čaje je v tom, že zelený čaj se nenechává fermetizovat, a tím nedochází k žádným chemickým reakcím, které by mohly změnit barvu čajových lístků. Fermentizace způsobuje ztrátu vitamínů a minerálních látek v čajových lístcích.

Zelený čaj působí blahodárně v lidském organismu, jelikož upravuje vysoký krevní tlak, zabraňuje kornatění tepen a odbourává cholesterol v krvi. Jeho pravidelné pití zpomaluje degeneraci buněk, čímž oddaluje stárnutí, je vhodný i jako prevence proti rakovině.

Tein obsažený v zeleném čaji na rozdíl od kofeinu osvěžuje tělo i duši, působí mírně a dlouhodobě. Super zelený čaj je např. japonský čaj Matcha.

Zelený čaj je vynikající volbou, pokud máte problémy s vysokou hladinou cholesterolu. Pravidelný příjem zeleného čaje pomáhá při snižování špatného cholesterolu v těle a pomáhá udržovat zdraví srdce. Výzkumy, vývoj a experimenty ukázaly, že zelený čaj snižuje riziko vzniku revmatoidní artritidy, díky polyfenolům, které jsou antioxidačně aktivní.

Černý čaj

Z důvodu uchování kvality čaje při dlouhých cestách z Asie do Evropy se postupem času vyvinul proces fermetizace, který způsobuje “ztmavnutí” lístků čajovníku.

Čaj se nejdříve sebere a po zavadnutí lišku probíhá svinutí, přičemž buněčné stěny čajových lístků popraskají a uvolní buněčnou šťávu. Okysličováním se změní barva lístků na načervenalou, čaj změní i svou chuť.

Pak se prudce usuší a buněčná šťáva tak uschne na lístcích a uvolní se až po zalití horkou vodou. Černý čaj dělíme na čaj listový, zlomkový, drcený a práškový. Nálev má medovou až černou barvu.

Milovníci černého čaje roky tvrdí, že černý čaj brání růstu rakoviny prsu, žaludku a tlustého střeva. Ale mělo by to být i vědecky prokázané.

V posledních letech však vědci zjistili, že látky, které se vyskytují v černém čaji, mohou ve skutečnosti zastavit růst rakovinných buněk v těle. Černý čaj také pomáhá předcházení infarktu a onemocnění srdce.

Je skvělý pro regulaci hladiny cholesterolu, snižuje riziko ucpání tepen a má velký vliv na zdraví cév.

Černý čaj je výjimečný v boji proti virům, které způsobují onemocnění, jako je průjem, kožní infekce, onemocnění dutin, zápal plic, a cystitida. Jedna studie ukázala, že dlouhodobá konzumace černého čaje může zabránit rozvoji cukrovky.

Oolong

Jde o polofermetizovaný čaj, který pochází převážně z Číny a Thaiwanu.

Listy tohoto čaje se nejdříve nechají prudce zavadnout na přímém slunci, následuje střídavé míchání a sušení, dokud lístky nezežloutnou.

Vlivem chemické reakce, polofermetizace, získají okraje lístků načervenalou barvu. Po 1-2 hodinách se tento proces zastaví tepelným proudem. Tyto čaje mají intenzivní sladkou vůni a delikátní chuť.

Oolong je částečně fermentovaný čaj, který je mezi znalci oceňován pro svou intenzivní sladkou vůni a delikátní chuť. Číňané jsou už dávno přesvědčeni, že čaj má vliv na snížení hmotnosti.

“Bylo potvrzeno, že pravidelné pití čaje oolong povzbuzuje metabolismus tuků a kontroluje obezitu,” řekl ředitel pediatrického institutu Kuo Si-Žung o čaji, který se produkuje a pije zejména v jihovýchodní části země. Čaj oolong (podle jiných studií) však zřejmě nemá žádný vliv, podobně jako černý čaj, na snižování rizika kardiovaskulárních chorob.

V této souvislosti japonští vědci doporučují pití zeleného čaje. Dosavadní předpoklad, že zelený čaj pomáhá i při prevenci vzniku rakoviny, považují za sporný.

Oolong je prospěšný po mnoha stránkách a v mnoha fázích lidského životního cyklu. Uveďme si několik nejběžnějších prevencí nebo prospěchů:

  • Posiluje činnost srdce a chrání cévy.
  • Blahodárně působí i v oblasti trávení, zejména pak v žaludku.
  • Zejména u mužů pomáhá a chrání močové cesty.
  • Pomáhá předcházet některým druhům rakoviny (prostaty, močových cest, prsu…).
  • Pomáhá při dýchacích potížích.
  • Očisťuje a obnovuje pleť.
  • Pomáhá při bolestech hlavy, únavě, poruchách soustředění a v některých stresových situacích.

Lapacho

Čaj Lapacho je přírodní produkt z kůry stromu Lapacho. Lapacho je velmi účinný stimulátor imunitního systému, obsahuje mnoho minerálních látek, vitamínů. Při pravidelném užívání se zlepšuje prokrvení těla, posiluje činnost ledvin, sleziny, jater a sexuálních orgánů.

Maté

Čaj maté je považován za účinný zdroj energie při duševní a fyzické vyčerpanosti, utlumuje pocit hladu. Pravidelné popíjení čaje maté působí komplexně na celý organismus omlazujícím efektem.

Cesmína paraguayská je zelený strom, asi 20 m vysoký. Sbírají se listy, které se usuší, zmenší o 2/3 a nechají se “zrát”. Zrání trvá i rok při teplotě 50 ° – 60 ° C.

Catuaba

Jde o kůru z deštného pralesa Jižní Ameriky. Tento čaj podporuje prokrvení sexuálních orgánů, působí jako afrodiziakum. Pokud se kombinují Lapacho s Catuaba, jejich účinky se navzájem podporují.
Obsažené látky (vědecky prokázané) Catuaba je bohatá na minerály a stopové prvky, především magnézium, potassium a vápník.

Budete mít zájem:  Biologická léčba není vhodná pro všechny. Lékaři vědí proč

Vilcacora

Vilcacora je liánovitá rostlina pocházející z Brazílie. Tato rostlina obsahuje speciální alkaloid – azopteropodín, který ovlivňuje aktivizaci imunitního systému. Využívá se při léčbě zánětů, astmatu, oparů, snižuje riziko mozkové mrtvice, srdečního infarktu a srdečních záchvatů.

Ginkgo

Ginkgo Biloba, jde o nejstarší strom na světě. Jeho listy se používají více než 5.000 let v tradiční čínské medicíně k léčbě průdušek a astmatu. Jde o jakýsi doplněk výživy, jehož účinky jsou oceňovány i při cévních a degenerativních onemocněních mozku. Ginkgo zlepšuje prekrvnie a činnost mozkových buněk.

Myrtovník citrónový

Myrtovník citrónový je strom pocházející z australských pralesů, v současnosti se pěstuje v Austrálii. Myrtovník obsahuje až 95% citralu. Má excelentní, jedinečnou a velmi výraznou chuť po směsi citrónu, limetky a citrónové trávy.

Honeybush

Honeybush je medový keř, který pochází z Jižní Afriky. Zpracování je standardní – sběr, řezání, fermetizácia a sušení. Rostliny rostou zejména ve vysokohorském prostředí, takže je možný pouze ruční sběr. Čaj Honeybush má vynikající chuť a velmi dobře působí proti plísním, bakteriím a virům. Je možné ho také podávat s mlékem.

Rooibos

Rooibos je známější odrůda Heneybushe, který pochází také z Jižní Afriky. Rooibos se pěstuje na plantážích. Sbírá se od ledna do dubna, život jedné keře je 4-5 let, pak odumírá. Barva čaje je krásné měděno-načervenalá.

Rooibos má velmi dobrý vliv na lidské zdraví. Obsahuje vitamín C a řadu stopových prvků jako například železo, draslík, vápník, sodík, mangan, zinek, měď, fluor a hořčík. Proto není divu, že popíjení rooibosu má pozitivní vliv na lidi trpící mnoha civilizačními nemocemi.

Mohou ho pít lidé s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi. Rooibos působí proti alergickým reakcím, léčí ekzémy a podráždění kůže.

Pozitivně působí při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestem hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji organismu proti účinku tzv. volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení.

Protože neobsahuje žádný kofein, můžete ho popíjet celý den a mohou jej pít i děti nebo těhotné ženy.

Pu – Erh

Pu Erh je čaj připravovaný z obrovských zelených listů, stlačených a dlouho fermetizovaných, pokud nezískají června-hnědou barvu. Tento čaj obsahuje velmi málo taninu, je možné ho pít celý den. Nálev má tmavě-hnědou barvu se zemitou až kouřovou chutí. Nejlepší je neoslazený.

S čínským černým čajem pu-erh kolují tyto informace:

  • Přirozeně reguluje chuť k jídlu – dost lidí ho používá na hubnutí a tvrdí, že s ním opravdu zhubli
  • Zlepšuje trávení a dochází k lepšímu spalování tuků
  • Přirozeně posiluje imunitu – na čaji vzniká plíseň, u které je dokázáno, že obsahuje nějaký přírodní druh antibiotik
  • Snižuje cholesterol (při pravidelném pití 3 šálků denně lze snížit hladiny cholesterolu v krvi až o 13% za měsíc), léčí játra aj. další léčivé účinky
  • Rychle odbourává hladinu alkoholu v krvi (více než dvojnásobně)
  • Osvěžuje tělo i ducha (působí antidepresivně) – něco jako redbul na celý den 🙂
  • Zkvalitňuje spánek – člověk s lehkým spánkem, kterého cokoliv probudí, by měl mít spánek mnohem hlubší a vydatnější
  • Vzhledem k nízkému obsahu kofeinu (taninu), lze pít čaj denně (doporučují se tři šálky)
  • Říká se mu čínský penicilín, nebo také čaj čínských císařů
  • Pu erh se dříve používal jako oficiální platidlo
  • Čím starší, tím lepší (Pu-erh musí zrát)

VIDEO: Co nás učí čaj?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Čaj a zdraví | MIX-TEE

Šálek čaje je 100% přírodní nápoj, neobsahující žádné tuky, kalorie, uhličitany nebo sodík. Moderními vědeckými metodami se doposud podařilo identifikovat v čaji až 400 různých látek.

Čaj se už odedávna považuje za léčivý nápoj, zejména v oblastech s dlouhodobou tradicí pití čaje.

Všechny přítomné složky v čajovníkových listech vytvářejí složitý biologický komplex látek, které jsou více či méně spojené.

Jednou z nejpočetněji zastoupených látek v čaji jsou flavonoidy. Z chemického hlediska se jedná o rozsáhlou skupinu polyfenolových organických sloučenin a jejich derivátů se širokým spektrem antioxidačních vlastností.

Nejvíce se v čajovníku objevují flavonoidy ve formě katechinů, které v některých čajích tvoří až 30 % všech fenolových sloučenin. Další významnou skupinou látek obsažené v čaji jsou třísloviny. V současné době v čajovníkovém listu zjištěno kolem 120 druhů tříslovin.

Všechny základní vlastnosti čajovníkových listů (barva, chuť, aroma) souvisí s tříslovinami. Třísloviny dodávají čaji jemně natrpklou chuť. Nejvíce jich obsahují zelené čajové nápoje, naopak v černých čajích je jich méně. Množství tříslovin v čajovém nápoji je možné regulovat. Pokud budeme čaj louhovat 2 až 3 minuty, třísloviny se téměř louhovat nebudou.

Naopak při louhování delším než 5 minut se třísloviny projeví značnou trpkostí. Opět se jedná o jeden z nejvýznamnějších antioxidantů.

Další velice účinnou látkou v čaji ke kofein. Někdy se můžete setkat i pojmem „tein“, který však vznikl v době, kdy se ještě nevědělo, že kofein a tein jsou ty samé látky. Obsah kofeinu v čaju může dosahovat až 7 %.

Čaj obsahuje zhruba poloviční množství kofeinu oproti kávě. Kofein vyvolává u zdravého člověka lehkou stimulaci, které se projevuje zlepšením psychické činnosti či pocitem jak fyzické, tak i psychické svěžesti.

Při větších dávkách již začíná kofein naopak působit toxicky. Nejčastěji se předávkování kofeinem projevuje třesem, neklidem či bušením srdce. Je také prokázáno, že kofein, které příjme tělo z čaje, se uvolňuje do krve pomaleji.

To znamená, že nástup kofeinu je zvolný, ale jeho ústup také, což je největší rozdíl oproti kofeinu, který je obsažen v kávě.

Mezi další důležité látky v čaji jsou purinové alkaloidy, sacharidy, silice, přírodní barviva či enzymy a vitamíny (B1, B2, E, A, C). Posledním zastoupeným souborem látek jsou látky anorganické.

Čajovníkové listy obsahují draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, fluór, mangan či sodík.

Jak již bylo řečeno na začátku – všechny výše uvedené složky vytváří biologický komplex, který příznivě působí na lidský organismus!

Je prokázáno, že pravidelné pití čaje podporuje hustotu kostních minerálů a pomáhá udržovat kosti zdravé a silné. Dále se podílí na zlepšení stavu střevní mikroflóry a zvyšuje odolnost proti střevním poruchám.

Dále jsou velice významné proti rakovinové účinky. Výsledky badatelských pozorování potvrzují, že dlouhodobé a pravidelné pití čaje se spolupodílí na nižším výskytu rakovinových onemocnění.

Dále čaj kladně působí jako prevence proti srdečním a cévním onemocněním.

Polyfenoly mají schopnost ovlivňovat pružnost kapilár, čím ovlivňuje jejich pružnost, což se pozitivně projevuje do regulace krevního tlaku, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Dále má čaj antivirové a antibakteriální účinky.

Čaj a zdraví

Nejstarší zmínka o čaji pochází z roku 350 n.l. Avšak legenda praví, že čaj byl objeven před téměř pěti tisíci lety čínským císařem Šen-nungem. Od těch dob bylo vypěstováno nesčetně druhů a my si při pití lahodného nápoje dnes už ani neuvědomujeme, že je čaj prospěšný pro naše zdraví.

Kofein

Chceme-li mluvit o pozitivních účincích čaje na lidský organismus, pak je prvním pojmem, který nás napadne, kofein. Kofein je obsažen ve více než šedesáti různých rostlinách, ačkoliv si většina z nás spojuje jeho výskyt především s kávovými zrny.

Lékařské dávkování kofeinu, podávané pacientovi proti únavě a ospalosti, činí 200 miligramů. To znamená, že bychom museli vypít nejméně čtyři šálky černého čaje na posezení, abychom dosáhli tohoto množství.

Kofein povzbuzuje nervový systém, odstraňuje únavu a zvyšuje bdělost a schopnost přemýšlet. Stimuluje metabolismus a vyměšovací procesy a je to i diuretikum, zlepšující funkci ledvin. Povzbuzuje srdce a plíce, a tím přivádí více kyslíku do mozku, čímž se zvyšuje pozornost a zrychlují reakce. Kofein také napomáhá svalové činnosti, aniž by se zvyšoval krevní tlak a zatížení srdce.

Tělo reaguje na kofein vytvářením stimulujících látek, zvaných katecholaminy, které přenášejí nervové impulsy do mozku. Po šesti hodinách vyloučí tělo polovinu kofeinu. Účinek kávy se projeví okamžitě, povzbuzující vliv čaje na organismus zaznamenáme po deseti až patnácti minutách.

Vzestup aktivity způsobené kofeinem v čaji ale neprovází následný útlum a zažívací problémy, které může přinést přílišné pití kávy. Existují studie, které zkoumaly řešení matematických úloh před podáním čaje a po něm.

Účinky zrychlily výkonnost o dvacet pět procent, o stejné množství klesl počet chyb.

Někteří lidé jsou na kofein velmi citliví, ale je to jen poměrně malá část z celkové populace. U ostatních je to určitý návyk a denní dávky jsou značně různé.

Přílišná konzumace kofeinu ale může být příčinou nervozity, nespavosti a zvýšeného vyměšování. Bolest hlavy trápí ty, kdo si přivykli na příliš velké dávky.

Příčinou je mnoho kofeinu a stále častější pití, protože původní počet šálků už nedostačuje.

Taniny

Kromě kofeinu obsahuje čaj silice a taniny, které bývají označovány za polyfenoly. Silice jsou aromatické látky, dodávající čaji vůni, a zároveň éterické oleje, protože se za vysokých teplot nebo po uplynutí určité doby vypařují. Právě to způsobuje stárnutí čaje a ztrátu jeho kvality.

Polyfenoly způsobují výraznou chuť čaje, stimulují činnost slinných žláz, a proto čaj zahání žízeň. Oxidované polyfenoly se vážou na mléčný kasein. Čaj má potom méně ostrou chuť, neútočí na žaludek a je lépe přijímán tělem. Mléko nijak nesnižuje příznivé účinky taninu na lidský organismus.

Zdraví v šálku čaje

Tradiční čínské lékařství označuje čaj za ochlazující prostředek. Pije se sice teplý, ale horko a chlad jsou kontrasty, které působí na lidský organismus. Opět tu jde o stimulaci a povzbuzení těla. Rozžvýkané čajové lístky se přikládají na kousnutí hmyzu, aby rána nesvědila.

Budete mít zájem:  Každá profese chce jiné jídlo

Zelený čaj je zdrojem vitaminu C, jenž se téměř zcela zničí při procesu fermentace, kterým prochází černý čaj. Vitamin C sice většinou neodolá vysokým teplotám vody, což ale neplatí u zeleného čaje. Množství vitaminu se liší podle kvality sklizně nebo stáří čajového keře.

Bylo prokázáno, že pití čaje před tučnými jídly a po nich zabraňuje zvyšování tukotvorných lipidů. Kromě toho látky obsažené v čaji posilují cévy, což má na svědomí snížení rizika infarktu, mrtvice a trombózy. Také mnoho stomatologů doporučuje pití čaje.

Několik šálků silného čaje obsahuje denní dávku tří miligramů fluoridu, který zabraňuje osteoporóze a chrání zubní sklovinu před kazy. Čajové polyfenoly vážou bakterie v ústech dřív, než se může vytvořit ústní plak.

V zeleném čaji je třikrát více fluoridu než v černém.

Zelené čaje mají silnější účinky než čaje černé. Působí proti mnoha typům bakterií, včetně těch, které způsobují úplavici, záškrt a choleru. Úspěšně bojují i s akutním zánětem střev, žaludku a zánětem tenkého střeva.

Čaj jako koupel se doporučuje po spálení pokožky sluncem a známé je také koupání kojenců s problematickou pokožkou v odvaru černého čaje.

Vysoké procento přítomného selenu v čaji vytváří v těle přirozenou obranu proti rakovině. Čaj napomáhá prevenci proti rakovině i tím, že zabraňuje buněčné mutaci. Antioxidační proces polyfenolů v zeleném čaji zastavuje přeměnu DNA ve zdravých buňkách.

Zelený čaj upravuje hyperfunkci štítné žlázy, brání vzniku leukemie po vlivu radiace. V Číně je čajový extrakt jednou z významných složek v lékařství a úspěšně se používá k doplnění bílých krvinek, které ubývají po radioterapii.

V místech, kde se tradičně pěstuje zelný čaj a tamní obyvatelé ho hojně popíjejí, téměř neumírají na rakovinu žaludku.

Čaj podporuje svými léčivými a preventivními schopnostmi dlouhověkost. Odnepaměti považovali Číňané čaj za základní přísadu de elixírů nesmrtelnosti.

Bílý čaj

Bílému čaji se často přezdívá čaj císařů a první zmínky o něm jsou staré více než 1200 let. Čaje bílé a žluté jsou vzácné a lahodné a stejně jako čaje zelené se pěstují jen na několika místech. Při zpracování se lehce spařují, a pak se vysoušejí na pánvích a na jejich výslednou kvalitu má velký vliv ruční práce.

Mezi bílými čaji má výsostné postavení druh Junshan Yinzhen, bílý čaj z Chu-nanu, jenž byl nedávno přiřazen k deseti nejslavnějším. Junshan je jméno hory, na níž byl původně pěstován.

Otrhává se nejdéle 48 hodin poté, co dozrají první pupeny a začnou se rozvíjet, čemuž se odborně říká lístky „flowery pekoe“. Lístky jsou porostlé stříbřitě bílými chloupky.

Bílý čaj má ze všech druhů nejnižší obsah kofeinu.

Podle posledních výzkumů pití bílého čaje nejen zabraňuje vzniku nových tukových buněk, ale navíc pomáhá spalovat již existující tukové buňky. Díky vysokému obsahu antioxidantů se zkoumají rovněž jeho účinky v boji proti rakovině a již dnes je prokázáno, že příznivě působí na lidský metabolismus, dokáže snížit tělesnou teplotu a podporovat činnost ledvin.

Černý čaj

Černý čaj se dostal do Evropy ve 12. století, jeho popularita rostla díky dovozu Velké Británie z Indie.

O jeho oblíbenosti svědčí i to, že přes velkou propagaci zeleného čaje, se černého čaje v zemích západní Evropy prodá víc než 90 procent. Málo Číňanů má v oblibě černý čaj, ať je sebelepší.

I ti, kdo zpracovávají druh Keemun, pijí čaj zelený. Keemun je perlou mezi čínskými černými čaji a je jedním za tří nebo čtyř nejlepších černých čajů světa.

Oproti čaji bílému a zelenému je černý čaj charakteristický delší dobou oxidace, intenzivnější, déle trvající vůní a vyšším obsahem kofeinu.

Ten také preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám, mírně podporuje činnost srdce, mozku, oběhového systému, udržuje cévní stěny pružné a zároveň snižuje riziko aterosklerózy.

Polyfenoly v čaji brzdí vstřebávání „špatného“ cholesterolu do krve a brání vzniku krevních sraženin.

Zelený čaj

Zelený čaj tvoří více než polovinu čínské sklizně čaje, do něhož se nezapočítává ten, z kterého se dělají různé směsi. Pěstuje se v každé čajové oblasti a provincii a bývá vyvážen jako Čínský zelený čaj nebo pod názvem provincií, např. Zelený čaj z provincie Chu-nan.

Tento čaj byl prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem. Když císař odpočíval pod divokým čajovníkem, spadlo mu několik lístků do nádoby s vroucí vodou. Zelený čaj neprochází procesem fermentace (oxidace a kvašení).

Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Díky většímu obsahu tříslovin je jeho chuť trochu trpká. Pravidelné pití zeleného čaje snižuje LDL cholesterol, tuky a cukry v krvi, detoxikuje játra.

Podílí se i na lepším spalování tuků, má příznivé účinky na snižování krevního tlaku. Antibiotické účinky zeleného čaje působí proti virům, bakteriím a plísním v organismu. Lékařské výzkumy prokázaly, že zelný čaj má výrazné protinádorové účinky.

Důvodem je EGCG, rostlinná látka, která v kombinaci s jinými prvky obsaženými v čaji může zastavit růst nádorových buněk.

Jaký vliv na zdraví mají různé druhy čajů?

I když neholdujeme čajům tak jako Britové, poptávka po kvalitních čajích u nás rok od roku roste. A není se čemu divit. Čaj totiž není jen oblíbeným rituálem o páté, ale také zdraví prospěšný nápoj. Jaké druhy čajů existují, jak je připravit a jaké mají účinky na zdraví?

Ať už právě louhujete v hrníčku černý, zelený či bílý čaj, vždy se jedná o jednu a tu samou rostlinu, čajovník čínský (Camellia sinensis).

Čajovník nemá velké nároky na půdu ani podnebí, a tak se pěstuje v poměrně širokém zeměpisném pásmu.

Rostliny čajovníku rostou v nížinách, ale i v nadmořské výšce nad 2 000 metrů, a to na čtyřech kontinentech – v Asii, Africe, Austrálii a Oceánii i Jižní Americe.

Rostliny čajovníku rostou v nížinách, ale i v nadmořské výšce nad 2 000 metrů

Druhy čajů

Podle způsobu oxidace lístků čajovníku rozlišujeme čtyři základní druhy čaje:

Černý čaj

Černý čaj patří k nejoblíbenějším čajům na světě. Má velmi výraznou chuť. Proto ho Angličani zjemňují mlékem nebo smetanou. Pravidelné pití černého čaje snižuje cholesterol, prospívá cévám, a tím minimalizuje mozkové příhody či infarkt.

Působí preventivně proti rakovině a pohlcuje volné radikály. Doporučuje se i diabetikům, kterým pomáhá redukovat cukr v krvi.

Černý čaj obsahuje cca 40 mg kofeinu, který na rozdíl od kofeinu v kávě nastupuje pozvolna a jeho účinky mají delší dobu trvání.

Příprava černého čaje není složitá. Zalévá se vroucí vodou o teplotě 100 °C, aby se z čajových lístků uvolnily klíčové látky a louhuje se až 3 minuty.

Oolong

Oolong je často nazýván jako polozelený nebo žlutozelený čaj. Je velmi bohatý na silice, což mu dodává velmi silné povzbuzující účinky. Obsahuje o něco méně kofeinu než černý čaj a má silné antioxidační účinky.

Podporuje metabolismus tuků v těle, pomáhá s hubnutím, působí antialergicky, podporuje normální a zdravý růst lidského těla, reguluje množství krevního cukru, má protirakovinné účinky, pomáhá zvládat stres a podporuje duševní výkonnost.

Čajové lístky oolong se zalévají vodou o teplotě 93–96 °C a louhují se déle než černý čaj, a to až 10 minut. Kvalitní oolongy se dají zalévat i několikrát. Odborníci tvrdí, že třetí nebo čtvrtý nálev je nejlepší.  

Jaké druhy čajů existují, jak je připravit a jaké mají účinky na zdraví?

Zelený čaj

Oproti černému a oolong čaji neprochází zelený čaj procesem oxidace. A tak si zachovává všechny přirozené látky, jako jsou katechiny, fluoridy, tříslovin, vitamíny B, C, K a E i celou řadu minerálních látek. Zelený čaj podporuje pálení tuků, předchází tvorbě zubního kazu, působí protizánětlivě, zlepšuje náladu a zabraňuje poškozování buněk.

Zelený čaj zalévejte vodou o teplotě cca 80 °C. Příliš horká ze zeleného čaje uvolní třísloviny a zelený čaj příliš zhořkne. V chladnější vodě se dostatečně neuvolní prospěšné látky. Doba louhování se liší s každým druhem. Proto se řiďte radami čajovníka při koupi čaje. Průměrem ale bývá cca 1 minuta.

Bílý čaj

Bílý čaj býval svého času velmi vzácný a obyčejní lidé o něm mohli jen snít. Dnes se dá na trhu koupit ve směsi, vzácně i čistě bílý.

Označení „bílý“ má podle stříbřitých chloupků, které se objevují výhradně na nejmladších listech čajovníků.

Obsahuje vysoké množství antioxidantů, prospívá srdci, urychluje hubnutí a s jeho extrakty se můžete setkat i v kosmetice.

Bílý čaj zalévejte vodou o teplotě cca 70 °C a louhujte 3–5 minut. Kvalitní bílý čaj můžete zalévat až 5x. Při každém dalším zalití prodlužte dobu louhování.

Jste kávomilové nebo čajomilové? Napište nám do komentářů, na jakém čaji si nejraději pochutnáváte vy.

Čaj a zdraví

Pojďme se společně podívat alespoň na některé studie, které byly publikovány v časopise Tea & Coffee.

Káva a mrtvice

Americká studie, provedená školami Harvard Medical School a Harvard School of Public Health v Bostonu, zkoumala 83 000 žen a ukázala, že ženy, které pijí pět až sedm šálků kávy týdně byly o 12% méně náchylné mrtvici než ty, které si dají tak jeden šálek za měsíc.

Zjistilo se však, že tento prospěšný účinek nemá na starosti kofein, protože lidé, kteří pijí čaj nebo jiné nápoje s kofeinem, nevykázali podobný pokles výskytu mrtvice.

Tyto účinky totiž pocházejí z antioxidantů obsažených v kávě, které snižují záněty a zlepšují funkci krevních cév. Avšak studie také poukázala na to, že pozitivní účinky kávy se vztahují pouze na zdravé jedince.

Ti, kteří trpí nespavostí, úzkostmi, vysokým krevním tlakem a srdečními problémy, si musí být vědomi toho, že konzumace kávy může jejich potíže spíše zhoršit.

Budete mít zájem:  Už jste viděli rybí a vajíčkový betlém?

Čaj a mozek

Společná studie provedená experty z Norska a Velké Británie dokázala, že pití čaje a vína a konzumace čokolády každý den může vést ke zlepšení kognitivní funkce u starších lidí.

Vědci se zaměřili na vazby mezi poznávací funkcí mozku u starší populace a příjmem čokolády, vína a čaje, které jsou bohaté na flavonoidy.

Objevili, že lidé ve věku 70-74 let konzumující čokoládu, víno nebo čaj měli významně lepší průměr výsledků testů a méně špatných poznávacích výkonů než podobná skupina osob nekonzumující čokoládu, čaj nebo víno. A stačí šálek čaje nebo sklenice vína a neplatí, že více je lépe.

Káva a demence

Podle skandinávských výzkumných pracovníků, pokud jste ve středním věku, pak pití tří až pěti šálků kávy denně může pomoci zabránit nebo zpomalit počátek demence a Alzheimerovy nemoci až o 70%.

Specialisté srovnávali záznamy 1409 lidí ve věku 65 – 79 let ve Finsku a Švédsku a porovnávali je s výzkumy v letech 1972, 1977, 1982 a 1987. Studie ukázala, že ti, kteří pijí kávu ve středním věku, měli nižší riziko výskytu demence nebo Alzheimrovy nemoci.

Nejnižší ohrožení bylo prokázáno mezi průměrnými konzumenty kávy ve srovnání s lidmi pijícími kávu málo. Předchozí studie navíc ukázaly, že káva zlepšuje paměť a že kofein snižuje riziko Parkinsonovy nemoci.

Vědci se snažili popsat spojení mezi konzumací kávy a čaje ve středním věku a demencí/Alzheimerovou nemocí pozdějším životě, protože dlouhodobé působení kofeinu na centrální nervovou soustavu nebylo známo. Patologický vývoj vedoucí k Alzheimerově nemoci může nastat desítky let před tím, než se projeví klinické příznaky nemoci.

Podle vědců však pití čaje neprokázalo stejný efekt.

Čaj a rakovina prsu

Ženy, kterým je méně než padesát let a pravidelně pijí čaj, jsou méně náchylné k výskytu rakoviny prsu. Nicméně, podle jedné floridské studie, čaj nenabízí ochranu proti této nemoci ženám starším. Studie srovnávala lékařské záznamy a životní styl u 5000 žen ve věku 20-74, které byly léčeny na rakovinu prsu, a porovnávala je s údaji žen, které se s rakovinou prsu nesetkaly.

Výsledky ukázaly, že ženy ve věku pod 50 let, které pijí tři a více šálků čaje denně, měly o 37% menší sklon k rakovině než ty, které čaj nepijí vůbec. Účinek byl o poznání vyšší u lobulární rakoviny prsu, která postihuje jednu ženu z deseti trpící rakovinou prsu.

V tomto případě pití čaje snížilo riziko rakoviny o 66 %. Pravidelná konzumace čaje, zvláště pak ve vyšším množství, může snížit rakovinu prsu u mladých žen.

Pakliže je čaj nejvíce rozšířeným nápojem na světě, stává se nejlepším kandidátem pro prevenci rakoviny prsu, jak uvádí studie.

Káva a rakovina

Šest šálků kávy denně může snížit riziko některých druhů rakoviny kůže o asi 30%. Ovšem prospěšná je v tomto směru pouze káva s kofeinem, jelikož u kávy bezkofeinové nebyl tento účinek zaznamenán. Vědci studovali více než 90000 žen ve věku 50-79 let a jejich kávové návyky.

Srovnávali spotřebu kávy s počtem žen diagnostikovaných na bazocelulární karcinom, což je mírná forma rakoviny objevující se na obličeji nebo krku a zřídkakdy je životně nebezpečná. Zjistili, že při konzumaci šesti a více šálků kofeinové kávy denně se výskyt rakoviny snížil o 31%.

Čaj a bortezomib

Zelený čaj může mít prospěšné pozitivní účinky proti rakovině, ale když se pije současně s často užívaným protirakovinným lékem Velcade, známým také jako bortezomib, může dojít k tomu, že účinky léku jsou potlačeny.

Bortezomib (firemní název Velcade) je látka, která zcela unikátním způsobem poškozuje klon nádorových buněk. Blokuje tzv. proteasom, tedy buněčný systém, který je odpovědný za likvidaci pro buňku nepotřebných bílkovin.

Experti z Univerzity v Los Angeles zjistili, že některé složky obsažené v zeleném čaji mohou zamezovat, aby bortezomib ničil zhoubné nádorové buňky.

Poukázali však na to, že negativní účinky zeleného čaje se objevili pouze u pacientů léčených bortezomibem, nikoli u těch, kteří se léčili jinými protirakovinnými léky.

Proto by se lidé užívající tento lék měli zdržet pití zeleného čaje a výrobků obsahujících zelený čaj, zvláště pak těch velmi koncentrovaných. Bortezomib bojuje proti rakovině tím, že zahubí nádorové buňky.

A vědci zjistili, že některé polyfenoly a další součásti zeleného čaje vlastně nedovolí bortezomibu „dělat svou práci.“ Polyfenoly obsažené v zeleném čaji mají ten potenciál, aby anulovaly terapeutické funkce bortezomibu. Ovšem podle této studie to není se zeleným čajem tak zlé. Zelený čaj je osvědčená prospěšná rostlina a bylo dokázáno, že zlepšuje protirakovinné účinky jiných léků.

Černý čaj a Parkinsonova nemoc

Jedna singapurská studie prokázala, že pití černého čaje snižuje riziko Parkinsonovy nemoci u čínské populace. První studie svého druhu v Asii začala před 15 lety a sledovala životní a dietní návyky více než 63000 čínských Singapurců. Průměrně jeden šálek černého čaje denně byl spojen se snížením rizika nemoci o 70%. U zeleného čaje nebyl účinek na Parkinsonovu nemoc zaznamenán.

Pro přípravu čaje máme vše.

Neuvěřitelné účinky čaje: Zhubněte a podpořte své zdraví jako nikdy předtím

Autor: istock.com

Pozitivních účinků pití čaje na lidský organismus je opravdu hodně. Již při jeho objevení Číňany se využíval k léčení kožních onemocnění, ale i střevních a žaludečních obtíží. Samotné pití čaje má navíc za následek snižování únavy a posilování tělesné a duševní činnosti. Konkrétní dopady pravidelného popíjení čaje jsou ale ještě mnohem pestřejší.

Sníží riziko vzniku rakoviny

Antioxidanty a další sloučeniny obsažené v čaji bývají spojovány s nižším rizikem propuknutí některých rakoviny kůže, prostaty, plic a prsou.

V japonské studii měly ženy, které pily zelený čaj v množství až deseti šálků denně nižší riziko rakoviny proti ženám, které čaj nekonzumovaly.

Někteří vědci také věří, že patnáctkrát vyšší výskyt rakoviny prostaty u amerických mužů ve srovnání s asijskými muži souvisí s daleko menší konzumací čaje v USA.

Působí jako prevence cukrovky

Každodenním pitím zeleného čaje se můžete vyhnout tomu, že onemocníte cukrovkou 2. typu. Obsahuje totiž silné antioxidanty a katechiny, které přispívají ke kontrole hladiny cukru v krvi.

Z přehledu sedmi studií, jichž se dohromady zúčastnilo více než 200 000 lidí, vyplývá, že milovníci zeleného čaje měli o 18 % nižší riziko rozvoje cukrovky. Názory na to, kolik čaje bychom měli preventivně pít, se ale liší.

Obecně se uvádí rozmezí tří až pěti šálků denně.

Podpoří spánek a psychickou pohodu

Trápí vás stres, a s ním spojená nespavost? Pokud si naše tělo nedopřává pravidelně kvalitní spánek, cítíme se podráždění, unavení a nejsme schopni normálně fungovat. Dříve než si vezmete prášek, vyzkoušejte čaje na uklidnění. Můžete si dát osvědčenou čistou meduňku, nebo speciální směsi bylin, které vás zklidní, odbourají stres a pomůžou vám usnout.

Posílí oslabené srdce

U pacientů s onemocněním koronárních tepen může černý čaj snížit riziko vzniku infarktu. Podle studie publikované v časopise Circulation dokáže čaj příznivě ovlivňovat cévy a působit proti poruchám funkce jejich výstelky.

Studie se zúčastnilo 66 pacientů s onemocněním koronárních tepen. Náhodně vybraní jedinci pili po dobu čtyř týdnů denně 4 šálky černého čaje, zatímco členové kontrolní skupiny místo čaje stejné množství vody.

Výzkum prokázal, že cévy pacientů, kteří pili čaj, dokážou lépe reagovat na potřeby organismu než cévy pacientů, kteří pili vodu.

Zbaví vás zubních kazů

Pití čaje má také pozitivní účinky na náš chrup. Uvádí se, že jeden šálek denně může snížit riziko vzniku zubního kazu až o polovinu, a to díky fluoridu, který je obsažený v čaji a posiluje sklovinu i zuby.

Katechin v zeleném čaji navíc zabíjí různé druhy bakterií, a osvěžuje dech.

Je sice pravda, že čaj je známý tím, že barví zuby, ale druhy, které obsahují méně taninu (zelený, bílý čaj a bylinkové), je nezabarví v takové míře.

Pomáhá při hubnutí

Pokud chcete zhubnout, určitě byste měli do svého dietního plánu zahrnout čaj, ideálně Pu-erh. Má zvláštní jméno i chuť a v Číně se pije již stovky let. Říká se, že čím je tento čaj starší, tím je vzácnější. Důležitější jsou ale pochopitelně jeho účinky.

Má velmi nízký obsah kofeinu, ale ukrývá v sobě spoustu minerálů (zinek, železo, hořčík, vápník), stopových prvků (selen, zinek a mangan) a také vitaminy. Doporučuje se pít při hubnutí, můžete dopřát šálek Pu-erh před každým jídlem. Skvělý při shazování kil je ale i zelený čaj.

Díky obsahu kofeinu a katechinových polyfenolů stimuluje nervovou soustavu a způsobuje uvolňování tuků do krve.

Více o jednotlivých druzích čaje čtěte ZDE.

Pozor na zrádný kofein

Je vidět, že pozitivních účinků čaje na naše zdraví je celá spousta. Neměli bychom ale zapomínat na to, že obsahuje kofein, na který může vznikat návyk.

Obsah kofeinu je obvykle vyšší v sáčkovém, ale nejčastěji kolísá mezi 20 až 90 miligramy na čtvrtlitrový šálek, což je sice méně než v kávě, ale zároveň to není zanedbatelné množství.

Kofeinové nápoje obecně jsou méně vhodné pro lidi trpící stresem nebo psychickými problémy, jako je například úzkost. Pokud jste na kofein citliví, pořiďte si čaj typu rooibos, ve kterém není obsažený.

Autor: Marie Bezděková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector