Devátý ročník soutěže Česká biopotravina roku má novou kategorii

Vyhlášením absolutního vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2020 byla dnes oficiálně zahájena každoroční edukační kampaň Ministerstva zemědělství Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství.

Šestnáctý ročník má podtitul „Kupujte bio srdcem“. Cílem kampaně je zvýšení zájmu veřejnosti o bio výrobky z domácí produkce a edukace v otázce podpory lokální ekonomiky a krátkých dodavatelských řetězců.

Český trh s biopotravinami neustále roste. Podle posledních oficiálních statistik byla jejich celková spotřeba v roce 2018 4,43 miliardy korun. Meziročně tak vzrostla o 33 %. Roste také počet ekologických podniků, kterých je aktuálně téměř 5800.

„K rozvoji výroby biopotravin a ekologického zemědělství přispívá naše Ministerstvo dotací na ekologicky obhospodařované plochy a bodovým zvýhodněním výrobců biopotravin v rámci Programu rozvoje venkova.

I s ohledem na budoucí podobu Společné zemědělské politiky Evropské unie má ekologické zemědělství své místo při naplňování cílů v oblasti ochrany životního prostředí stanovených Evropskou komisí.

Podporujeme například i výzkumné projekty a stranou nenecháváme ani osvětovou a propagační činnost, kterou je mimo jiné právě kampaň Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Devátý ročník soutěže Česká biopotravina roku má novou kategorii

Soutěž Česká biopotravina roku 2020 již zná svého vítěze
Se startem kampaně Září – Měsíc biopotravin byl zároveň ukončen devatenáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2020. Ze 150 přihlášených produktů vybrala odborná dvacetičlenná porota v čele s předsedou Pavlem Maurerem za absolutního vítěze Sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr a.s.

Kromě celkového vítěze porota vyhlásila ještě vítěze dalších kategorií:
Biovíno – nejlepším biovínem v rámci soutěže se stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od Víno Marcinčák
Biopotraviny živočišného původu– v této kategorii zvítězil také celkový výherce soutěže – Sušené hovězí maso Mitrovský
Biopotraviny rostlinného původu – v této kategorii porotu oslovila Lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku
Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – zde je výhercem Kolekce bio bylinných čajů Květomluva – Zuzana a Radek Fryzelkovi
Steaková biomasa – po těžkém souboji mezi jednotlivými kandidáty nakonec vyhrál Jehněčí hřbet – hřebínek z Farmy Rudimov

Devátý ročník soutěže Česká biopotravina roku má novou kategorii

„Cílem soutěže Česká biopotravina je zejména propagace kvalitních biopotravin mezi širokou veřejností. Snažíme se vždy ukázat, že tuzemská bioprodukce nabízí zákazníkům pestrou paletu výrobků a chutí a zároveň chceme upozornit na ty zajímavé bioprodukty, jako je právě třeba sušené hovězí.

Stejně jako roste zájem veřejnosti o lokální a biopotraviny, tak roste i snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO, což bylo ostatně vidět i v letošním ročníku a jsme za to moc rádi,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Soutěž pořádal PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, pod záštitou ministra zemědělství a ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce již 19. rokem – od roku 2002.

Zdroj a foto: Česká biopotravina

Absolutním vítězem soutěže Česká biopotravina roku 2017 se staly sterilované patizony z Turnovska | Zboží a Prodej – zprávy z retailu

Sterilované patizony z Turnovska získaly titul Česká biopotravina 2017. Od poroty obdržely nejvyšší počet bodů z 80 vzorků, které byly do 16. ročníku soutěže přihlášené. Nejlepší biopotravinou živočišného původu je přírodní zrající Sýr Sv. Barbory od společnosti Bio Vavřinec a Kosař.

V kategorii biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní získal ocenění  bylinný čaj v nálevových sáčcích Tady roste radost od společnosti Sonnentor. Nejlepším biovínem je Ryzlink rýnský, slámové víno z roku 2015 od společnosti Víno Marcinčák. Mediálním partnerem soutěže je i náš časopis Zboží&Prodej.

„Bioprodukty přihlášené do do letošního ročníku soutěže překvapily nejen svou kvalitou, ale pro mě osobně především úrovní obalů. Oceňujeme, že také bioproducenti pochopili, že prezentace je součást výrobku a často díky obalu si zákazník výrobku na pultě prodejen všimne,“ říká Kateřina Urbánková, manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců, který soutěž organizuje.

Vítězné patizony spájejí tradiční s netradičním

Sterilované bio patizony v kořeněném sladkokyselém nálevu od Jana Vericha z Turnova získaly nejvíce bodů v kategorii biopotraviny rostlinného původu i celkově. „Za největší klad našich patizonů považujeme spojení tradičního s netradičním.

Chuť našich patizonů je velmi podobná chuti sterilovaných okurek, patizony jsou pouze jemnější a křehčí. Největší vliv na konečnou chuť má pochopitelně nálev, který se v naší rodině používá již čtvrtou generaci.

Nelze opominout ani fakt, že naše patizony jsou také na talíři mnohem estetičtější než okurky,“ uvádí pěstitel a zpracovatel Jan Verich.

Výroba sterilovaných patizonů je časově náročná. „Patizony sbíráme od července do poloviny září každý třetí až pátý den a okamžitě je zpracováváme.

Každý patizon musíme zbavit zbytku květu a stopky, omýt a nakonec narovnat do sklenic, to znamená, že každý patizon máme v ruce minimálně čtyřikrát,“ popisuje výrobce.

 Sterilované patizony dodává na trh ve sklenicích po 650 gramech i v gastro baleních určených pro restaurace.

Devátý ročník soutěže Česká biopotravina roku má novou kategorii

Své konzumenty si patizony nacházejí i na rodinných oslavách. „Naše patizony si našly místo jak v běžné kuchyni, tak na slavnostních tabulích, oblíbili si je kuchaři v okolních restauracích a lidé si je dávají i jako dárky. Jsou žádané nejen během oslav, ale i následující ráno,“ je spokojený výrobce.

„Absolutní vítěz soutěže mě okouzlil nejen chutí, ale také tím, že do květinek a obrazců byly jemně a s obrovskou láskou vykrájeny dokonce i ty nejmenší mrkvičky plavající ve sladkokyselém nálevu kolem patizonů. Takže – vyvážená chuť, skvělá surovina a navíc kreativita a smysl pro detail, který právě z dobrých věcí dělá ty vynikající a nejlepší,“ hodnotí Pavel Maurer, předseda poroty.

Od počátku ekologicky

Jan Verich začal podnikat v zemědělství v  roce 2004, kdy poblíž Kozákova vysázel na jednom hektaru jabloňový sad. Hned od počátku měl jasno v jedné věci – hospodařit chtěl ekologicky. „Toto rozhodnutí pro nás bylo naprosto přirozené.

Začalo se nám příčit dávat našim dětem jablka, která vypadají jako svoje vlastní klony, což alespoň nám připadá přinejmenším trochu podezřelé,“ vzpomíná Jan Verich na své začátky.

Při rozšiřování pěstebních ploch o zeleninu a hledání vhodných druhů musel pěstitel vzít v potaz nadmořskou výšku a zároveň věděl, že chce své výpěstky dále zpracovávat.

„Měli jsme již dobré zkušenosti s pěstováním dýně hokkaido, a když jsme se náhodou dočetli, že určité druhy patizonů lze zpracovávat ve všech stádiích jejich růstu, bylo rozhodnuto,“ vysvětluje Jan Verich, proč zvolil v roce 2014 právě patizony. Ačkoliv je Jan Verich spíše sadař i výrobce ovocných šťáv a zelenině se věnuje doplňkově, pěstuje též dýně hokkaido, patizony, brambory, česnek či vyhlášené Vysocké zelí.

Sýr sv. Barbory zraje minimálně tři měsíce

Přírodní zrající polotvrdý sýr společnosti Bio Vavřinec a Kosař zabodoval v kategorii biopotraviny živočišného původu.

Jedná se o sýr holandského typu s nízkodohřívanou sýřeninou s obsahem tuku v sušině minimálně 48 %, který je vyráběn z kravského šetrně pasterovaného mléka.

„Sýr má plnou smetanovou chuť danou výrobou z plnotučného mléka s mírně nasládlou chutí vzniklou propíráním sýřeniny. Chuť sýra se dá přirovnat k eidamu a goudě,“ udává výrobce. Sýr po výrobě zraje minimálně tři měsíce ve zrajícím sklepě.

Novinka společnosti Sonnentor je vyrobena výhradně z českých bylinek. Přímo na obalu se dočtete, kde a kdo jednotlivé byliny použité ve směsi vypěstoval a sklidil.

Uvnitř balení nalezne zákazník 18 nálevových sáčků doplněných citáty k zamyšlení.

Nápad, transparentnost a hlavně chuť výrobku přesvědčily porotu o tom, že ocenění v kategorii biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní poputuje do Čejkovic.

Budete mít zájem:  Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!

Ekologický vinař Petr Marcinčák opět potvrdil, že jeho biovína patří na špičku. V letošním ročníku soutěže zabodovalo jeho slámové víno Ryzlink rýnský. Hrozny vyrostly v roce 2015 v Novosedlech na viniční trati Janův vrch.

Minulý rok zvítězila trhaná paštika z Biofarmy Sasov

Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2016 se stala Trhaná paštika z Přeštíka, kterou vyrábí Biofarma Sasov. V kategorii biopotraviny živočišného původu byl oceněn Biohermelín z ekofarmy Javorník.

Vítězem kategorie biopotraviny rostlinného původu se stal Hostětínský mošt jablko meruňka bio. Bio Kostní vývar, také z Biofarmy Sasov, jako inovativní výrobek pro české kuchaře s přehledem zvítězil v kategorii biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

Jako nejlepší víno bylo oceněno Rulandské šedé – výběr z hroznů 2015 od Petra Marcinčáka z Mikulova.

Soutěž Česká biopotravina každoročně organizuje Pro-Bio Svaz ekologických zemědělců a hodnocení potravin probíhá v prostorách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jejíž zástupci jsou členy hodnotící komise.

Záštitu nad soutěží drží ministr zemědělství Marián Jurečka a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanica. Slavnostní předání ocenění vítězům se uskuteční 9. září 2017 na Dožínkách na Letné.

Krávu porazit, maso vysušit. A je z toho biopotravina roku 2020 – Asociace soukromého zemědělství ČR

Září je už pošestnácté Měsícem biopotravin. Zahájilo ho vyhlášení České biopotraviny roku 2020. Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství opakovaně vyhlásilo ministerstvo zemědělství. Do devatenáctého ročníku soutěže Česká biopotravina se přihlásilo 150 bioproduktů, z nichž odborná porota zvolila za absolutního vítěze sušené hovězí maso z farmy Mitrovský dvůr na Žďársku.

Farma si zakládá na celoročně venku ustájeném stádu skotu plemene Aberdeen Angus. Býčky i jalovice chová od roku 2007 a plemeno si pochvaluje nejen kvůli tomu, že dobře snáší tuhé zimy, ale především má exlkuzivní maso. Momentálně stádo čítá 500 kusů a prohání se po ploše 550 hektarů ekologických pastvin. Vše podle Mitrovských spojují dvě zásadní slova: bez chemie.

To oceňují slavní šéfkuchaři. Gastro odborník Pavel Maurer, zakladatel a vydavatel nezávislého průvodce po tuzemských restauracích, usedl v čele poroty soutěže. Ta vyhlásila i vítěze jednotlivých kategorií.

Nejlepším bio vínem se stal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od společnosti Víno Marcinčák. Biopotravinou rostlinného původu byla vyhlášena lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku.

V kategorii Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky oslovila porotu nejvíce kolekce bio bylinných čajů Květomluva – Zuzana a Radek Fryzelkovi.

Letošním vítězem kategorie Steaková biomasa byl zvolen jehněčí hřbet – hřebínek z Farmy Rudimov.

„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok.

Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením bio,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Český trh s biopotravinami je neustále na vzestupu. Jejich celková spotřeba se v roce 2018, ze kterého jsou poslední oficiální statistiky, pohybovala na úrovni 4,43 miliardy korun. Meziročně se tak navýšila o 33 procent. Roste také počet ekologických farem, aktuálně jich je téměř 5 800.

„K rozvoji výroby biopotravin a ekologického zemědělství přispívá ministerstvo zemědělství dotací na ekologicky obhospodařované plochy a bodovým zvýhodněním výrobců biopotravin v rámci Programu rozvoje venkova,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu.

Potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Bez umělých hnojiv, pesticidů, geneticky modifikovaných organismů a chemických postřiků.

Vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti dodržující přesné legislativní zásady ekologické produkce. Minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Dodal, že s ohledem na budoucí podobu Společné zemědělské politiky Evropské unie bude mít ekologické zemědělství své místo při naplňování cílů v oblasti ochrany životního prostředí stanovených Evropskou komisí. Česko podle něj podporuje například i výzkumné projekty a osvětovou a propagační činnost, což zahrnuje také akci Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství.

  • Přestože zájem o ekologické zemědělství narůstá, informovanost o způsobech produkce, systému značení a kontrolách stále nedosahuje podle odborníků potřebné úrovně.
  • Autorka: Petra Krmelová
  • Zdroj: SeznamZpravy.cz

2.9.2020 10:21:59 | přečteno 570x | karolina.maskova

Do diskuze zatím nikdo nepřispěl.

Devátý ročník Soutěže česká biopotravina má novou kategorii

Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců vyhlásila další ročník soutěže Česká biopotravina roku. Jedná si již o devátý ročník této prestižní soutěže. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 31. prosince.

Spotřebitelé si na biopotraviny již zvykli, téměř polovina je dle agentury DEMA pravidelně nebo občas zařazuje do svého nákupního košíku. Sílí ale poptávka po domácích, v České republice vyráběných biopotravinách.

„Stále více lidem již nestačí kvalita BIO, chtějí podpořit domácí výrobce.

Kvalita českých výrobců biopotravin je na vysoké úrovni a soutěž Česká biopotravina roku k tomu jistě přispívá,“ komentoval zahájení dalšího ročníku soutěže Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory.

I v letošním roce budou kromě hlavní ceny vyhlášeni vítězové dalších kategorií, konkrétně pečivo, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, ovoce a zelenina, pochutiny a biovýrobky pro gastronomii.

Nově bude letos otevřena velice atraktivní kategorie „víno z ekologických hroznů“. V posledních několika letech totiž došlo v České republice k razantnímu nárůstu počtu ekologických pěstitelů hroznů.

Organizátoři soutěže věří, že o účast v soutěži bude mezi vinaři zájem.

Porota pod vedením Pavla Maurera, vydavatele výběru nejlepších restaurací Grand Restaurant, hodnotí přihlášené výrobky podle kritérií, odrážející nejen chuť, způsob zpracování a výroby a použité suroviny, ale také celkový koncept výrobku, od výhod pro zákazníky, obal, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Hodnotící kritéria soutěže také slouží k informování, inspiraci a jako měřítko pro začínající i stávající výrobce biopotravin.

Zlatým partnerem soutěže je společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

, člen mezinárodní skupiny Bureau Veritas Certification, která působí ve více než 100 zemích a je lídrem celosvětového certifikačního trhu.

Konferenčními a veletržními partnery soutěže jsou Veletrhy Brno a BioFach. Organizační zajištění vyhodnocení kategorie „víno z ekologických hroznů“ podpořil Vinařský fond České republiky.

Uzávěrka přihlášek do soutěže je 31. prosince 2010, do té doby musí výrobci své letošní novinky nominovat prostřednictvím formuláře, dostupného na www.biopotravinaroku.cz.

Mediálními partnery soutěže jsou již tradičně časopisy Moderní obchod a Food-Service a informační portály Bio-info a Nazeleno.cz. Všechny nominované biopotraviny budou detailně představeny čtenářům portálu Bio-info.cz.

Zemědělství

Milí kolegové, sedláci, v tuto chvíli mělo být již veřejně známé pořadí letošních nominovaných v naší soutěži Farma roku a vítězná rodina se měla zaslouženě radovat.

Kaloňům na Mauriciu hrozí vybití kvůli mangovým sadům. Nezachrání je už asi ani pravda

Vymření druhu, endemitního a takříkajíc v přímém přenosu a se schválením orgánů ochrany přírody, to se jen tak někomu nepovede. Kaloni mauricijští to pochybné privilegium nejspíš mít budou. I když jsou druhem chráněným mezinárodními konvencemi, místní se jich prostě chtějí definitivně zbavit. Píše o tom Conversation.

Budete mít zájem:  Pánové, staráte se o své děti?

Možnost nákazy prostřednictvím kontaktu s kontaminovanými obalovými materiály

V uplynulých měsících začaly čínské úřady věnovat zvýšenou pozornost možnosti přenosu koronaviru prostřednictvím mražených potravin. Prakticky veškeré zásilky potravin v chladícím řetězci jsou testovány na stopy koronaviru, což vedlo k odhalení pozitivních případů např. u mraženého masa.

Počasí v roce 2020: Stálé oteplování, nadprůměrné srážky i nebezpečný vítr

Náhlé změny a zároveň pokračující trendy. Takový byl rok 2020 z hlediska klimatických podmínek podle odborníků ze zemědělského startupu Agdata, lídra v oblasti digitalizace zemědělství. Farmáři se letos museli potýkat s přívalovými dešti, nárazovým větrem a rovněž s pokračujícím oteplováním vzduchu.

Informace pro žadatele: Ohlášení vyšší moci – dodržení zákazu použití dusíkatých hnojivých látek v období zákazu hnojení

V níže uvedené informaci naleznete vysvětlení a postupy pro podávání Ohlášení vyšší moci z důvodu dodržení zákazu použití dusíkatých hnojivých látek v období zákazu hnojení pro období podzimu 2020 a začátku roku 2021.

Společná výzva nevládních zemědělských organizací ohledně hovězího masa

Celkem osm nevládních zemědělských organizací upozornilo dnes společným dopisem Ministerstvo zemědělství na fakt, že jedním z nejvíce zasažených odvětví v oblasti živočišných komodit se stalo hovězí maso.

Pražská firma znečistila pole na Prostějovsku tisíci tunami kalů

Pražská firma nelegálně vyvezla na pole u Kralic na Hané na Prostějovsku 31 000 tun kalů z čistíren odpadních vod. Vyčištění orné půdy bude stát 250 milionů korun.

Ministr Toman a eurokomisař Wojciechowski: Společná zemědělská politika musí být jednoduchá, proveditelná, spravedlivá a dostatečně financovaná

18. 12. 2020 | Zdroj: MZe ČR |  Článek

O specifické struktuře českého zemědělství, budoucí podobě Společné zemědělské politiky (SZP), která by neměla navyšovat administrativní zátěž, o stanovení konkrétních cílů v rámci Strategie od zemědělce ke spotřebiteli a Strategie pro biologickou rozmanitost jednali dnes Miroslav Toman s Januszem Wojciechowskim.

Přesvědčte se na vlastní oči – Kvalitní a bezpečné mléko

18. 12. 2020 | Zdroj: Zemědělský svaz ČR |  Odkaz

Mléko je důležitou součástí pestré stravy člověka. Jeho kvalita a bezpečnost se utváří již na samém počátku, ve stáji zemědělce. Navštívili jsme Farmu Otročín, kde chovají červenostrakaté krávy v ekologickém režimu.

Zemědělská produkce v ČR bude letos asi nejvyšší od roku 1998

18. 12. 2020 | Zdroj: ceskenoviny.cz |  Článek

Zemědělská produkce v Česku letos podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzroste meziročně o 3,1 procenta na 145,4 miliardy korun. To je nejvíce od roku 1998, kdy ČSÚ statistiku začal sestavovat. Zisk ze zemědělské činnosti letos stoupne asi o 11,2 procenta na 19,1 miliardy.

  • ||

Běží kampaň Září – měsíc biopotravin. Začala soutěží

Hlavním smyslem informační a osvětové akce je upozornit veřejnost na význam ekologického zemědělství, seznámit ji s produkcí, systémem značení i kontrol, vyvrátit mýty a dát možnost nahlédnout pod pokličku.

Kromě mediální kampaně je připravena také série roadshow na vybraných akcích a ekofarmách po celé republice. Počet ekofarem i jejich nabídka každým rokem prudce stoupá.

Nyní jich pracuje přibližně 4700 a loni v průměru přibyla každý den jedna nová.

 „Spotřeba biopotravin v Česku každoročně výrazně roste, a to je určitě dobře. Ostatně odpovídá tomu také zvýšená poptávka. Výdaje domácností za biopotraviny v roce 2017 činily 3,33 mld Kč. To znamená meziroční nárůst o 30,5 procenta.

Jsme rádi, že se stále více subjektů věnuje ekologickému zemědělství. To má u nás svou pevnou pozici a jeho význam pro životní prostředí je zcela nezpochybnitelný, uvádí náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka.

Ze statistických údajů Registru ekologických podnikatelů vyplývá, že nárůst počtu ekologických zemědělců v krajích se od roku 2017 do současnosti zvýšil průměrně o 13,5 %, ovšem například ve Středočeském nebo Jihomoravském kraji přibylo téměř 23 % registrovaných subjektů, a to je téměř o čtvrtinu více než byl dosavadní celkový počet.

Příležitost vyrazit na farmu

Bioproducenti své výrobky představí v září na nejrůznějších regionálních akcích či přímo na ekofarmách. Na místě je možno ochutnat bioprodukty a seznámit se s ekologickým zemědělstvím v praxi. Zábavný program je připraven nejen pro dospělé, ale i pro nejmenší. Mezi akce patří Dožínky na Letné v Praze, Jablečná slavnost Hostětín nebo akce Poznej svého farmáře – farma Babiny.*

Více informací o akcích naleznete na www.mesicbiopotravin.cz

Soutěž Česká biopotravina roku 2019 již zná svého vítěze

Se startem kampaně Září – Měsíce biopotravin byl zároveň ukončen osmnáctý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2019.

Ze 142 přihlášených produktů, což je prozatím rekordní počet přihlášených bioproduktů v rámci historie soutěže, vybrala odborná porota v čele s předsedou poroty Pavlem Maurerem za absolutního vítěze Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem BIO od Ing.

Spitzové, které je zároveň vítězem kategorie Biopotraviny živočišného původu (masné bioprodukty). Kromě celkového vítěze porota vyhlásila ještě vítěze dalších kategorií:

  • Biovíno – nejlepším biovínem v rámci soutěže se stal Ryzlink rýnský, slámové víno 2015 od Víno Marcinčák
  • Biopotraviny živočišného původu (mléčné bioprodukty) – v této kategorii zvítězil Buvolí labneh BIO od Ing. Anna Page
  • Biopotraviny rostlinného původu – v této kategorii porotu jednoznačně oslovila BIO švestková povidla od David Ryšavý
  • Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky – zde je výhercem BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný od Bohemia Olej s. r. o.
  • Nově od předešlého ročníku soutěže také kategorie Steaková biomasa – po těžkém souboji mezi jednotlivými kandidáty nakonec vyhrál BIO hovězí rib eye steak stařený od Mitrovský dvůr, a.s..

„Cílem soutěže Česká biopotravina je ocenit a podpořit české zemědělce a producenty biopotravin v jejich snažení a představit zákazníkům ty nejlepší produkty ekologického zemědělství za daný rok.

Stejně jako roste zájem zákazníků o lokální a biopotraviny, tak roste snaha producentů uvádět na trh nové kvalitní produkty s označením BIO. Nesmírně si vážíme každého producenta, který do soutěže svůj výrobek přihlásí, a ačkoliv bychom rádi ocenili práci všech, jedná se o soutěž a někdo prostě musí být lepší a vyhrát.

Například Kaštánkovo sušené vepřové maso, tedy celkový vítěz tohoto ročníku, bylo natolik výjimečné – jak chutí, tak konzistencí, v krásném obalu a s dobrým marketingovým konceptem, že nebylo možné, aby nevyhrálo.

Doposud jsem se se sušeným masem z vepřového v biokvalitě osobně nesetkala a velice příjemně mě překvapila po otevření sáčku i nádherná vůně,“ uvedla k výsledkům soutěže manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřina Urbánková.

Soutěž pořádal Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, pod záštitou ministra zemědělství a Státní ústředního ředitele SZPI od roku 2002.

/zr/

ČESKOU BIOPOTRAVINOU ROKU 2008 JE VITAMINÁTOR

Konference

(Brno, 25.3.2009) Soutěž Česká biopotravina roku 2008 má svého vítěze. Stal se jím Vitaminátor 100% jablečná šťáva, který vyrábí Slavomír Soška na Opavsku.

Vítěz převzal cenu dnes na slavnostním gala večeru v pražském hotelu InterContinental. Do sedmého ročníku soutěže přihlásilo 27 českých potravinářských firem celkem 52 biopotravin.

Porota ocenila novátorský konceptOdborná porota se letos na celkovém vítězi, 100% jablečné šťávě Vitaminátor, shodla jednomyslně. Vedl ji k tomu nejen největší počet získaných bodů a výborná chuť moštu, ale především skutečnost, že mošt vzniká prostřednictvím pojízdné moštárny. Jde o prototyp vyrobený na míru v Rakousku.

Firma zpracovává nejen vlastní produkci, ale službu nabízí i dalším pěstitelům ovoce či zeleniny. Jejich suroviny zpracuje do pěti- či desetilitrových balení, která díky pasterizaci vydrží až rok, po otevření zhruba šest týdnů. Sady Sosnová pěstují ovoce zhruba na stovce hektarů, jablka pak na 35 ha.

Budete mít zájem:  Kde vám zdraží dovolená a kde zlevní?

Měsíčně zpracují zhruba 4,4 tun ovoce, ze kterého vyrobí 3 500 litrů šťáv.

„Porota ocenila, že přesun moštárny za producentem je mnohem elegantnější řešení, než hromadné svážení jablek. Lokální produkt má pak konkrétního výrobce i jasný původ.

Navíc technologie produkcí finálního výrobku přímo na místě řeší problémy dlouhodobého uskladnění a kvality moštu u menších producentů jablek“, zhodnotil vítězný produkt Pavel Maurer, předseda poroty. „Během sezóny s moštárnou objíždíme celou řadu pěstitelů, zajíždíme i na Slovensko.

Vyrábíme 100 % šťávu z jakéhokoliv ovoce a zeleniny. Od loňského podzimu zpracováváme také v certifikované biokvalitě“, říká Slavomír Soška, vítěz soutěže. „Výhodou mobilní zpracovny je její flexibilita. V sezoně lze nápoj vyrábět přímo u pěstitelů ovoce.

Technologie umožňuje také zpracovávat kombinace různých druhů ovoce, například rybíz, višeň, maliny nebo jahody, a také zeleninu, například mrkev, celer, červenou řepu a jiné“, doplňuje pan Soška.

Hodnotilo se celkem sedm kategoriíNárůst počtu potravin od počátků soutěže je markantní. Z tohoto důvodu během minulého ročníku porota rozhodla, že se budou biopotraviny hodnotit také v kategoriích pečivo, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, ovoce a zelenina a pochutiny. Nejlepší biopotravinou, a tedy definitivním vítězem, však zůstává jen jedna.

Silně obsazené kategorie biopečivaKategorii Mlýnské a pekárenské výrobky vyhrály Čoko-kokosky s fair trade kokosem a kakaem Bio z Biopekárny Zemanka. Čokoládové kokosky porazily biopečivo od United Bakeries, Country Life, Labety, Lifefood, Pro-bio a Jizerských pekáren.

Biopekárna Zemanka tuto kategorii vyhrála i vloni s celozrnnými krekry. Do této kategorie bylo již podruhé za sebou nominováno nejvíce biopotravin.

„Ačkoli trvanlivé a čerstvé biopečivo tvoří jen 3 procenta z celkové spotřeby biopotravin v ČR, počet biopekařů stále přibývá a obliba biopečiva trvale roste“, komentoval výsledky Tom Václavík, organizátor soutěže.

Biomléka je stále nedostatekVítězem kategorie Mléko a mléčné výrobky se letos stalo biomáslo z Polabských mlékáren.

O titul v této kategorii letos soutěžily dále biojogurty z Mlékárny Valašské Meziříčí, biomáslo z firmy Ekomilk a kefírové biomléko z Olmy.

Mléčné bioprodukty jsou jasně nejoblíbenější kategorií mezi českými spotřebiteli, na trhu se však stále nedostává domácí suroviny.

Biopark neměl konkurenci Do kategorie maso a masné výrobky nominovala tři své produkty firma Biopark a jeden výrobek firma Hamé. Porotu nejvíce zaujalo Bio jehněčí na gril s rozmarýnem firmy Biopark.

„Biopark je největším zpracovatelem hovězího biomasa v ČR, v loňském roce přidala také jehněčí, letos se pouští do kuřecího biomasa“, komentoval výsledky Tom Václavík. Společnost Hamé do této kategorie přihlásila kojeneckou výživa Bio Hamánek, Telecí se zeleninou.

„Je to velmi kvalitní výrobek, biomaso pochází z českých chovů a kategorie kojeneckých biovýživ je v obchodech dosud zastoupena především zahraničními výrobky“, říká Jiří Urban, náměstek ministra zemědělství a člen poroty.

Ovocná kategorie pro HaméSpolečnost Hamé sice neuspěla v kategorii masa, nicméně zvítězila v kategorii Ovoce a zelenina a výrobky z nich. Višňový biodžem Hamé porotu nadchnul svojí chutí, konzistencí i velmi zdařilým obalem. Hamé do této kategorie nominovala dva další výrobky: Znojmia Bio okurky a OTMA Bio kečup jemný.

Bramborový knedlík nejlepší pochutinouVítězem kategorie Pochutiny a ostatní potravinářské výrobky se stal Bio bramborový knedlík vyráběný Josefem Sklenářem z Jihlavy.

V silně zastoupené kategorii porazil bramborový knedlík například snídaňové směsy firmy Country Life a Emco, čokoládové ozdoby firmy Heinz Food, Bio Wellness Cake od společnosti Nutrend, krekry od firmy bionebio či Živou čokoládu od výrobce Lifefood.

Kromě bramborového knedlíku dodává pan Sklenář na trh také další bramborové speciality: Zmrazené bio bramborové hranolky a Zmrazené bio bramborové tolárky.

Bionápoje chutnaly V kategorii nápojů zvítězil Vitaminátor 100% jablečná šťáva, celkový vítěz soutěže. Ve své kategorii soupeřil s Bio kombuchou od firmy Stevikom, dvěma druhy Hostětinských biomoštů z Tradice Bílých Karpat, Konopným čajem od Emilie Citterbartové a dvěma jablečnými mošty z Moštovny Lažany.

Biopotraviny pro gastronomii letos poprvé Vítězem kategorie Bio výrobky pro gastronomii byly vyhlášeny Bio brambory vařené vakuované, vyráběné panem Josefem Sklenářem z Biofarmy Sasov u Jihlavy.

Josef Sklenář se od loňska kromě ekologického chovu prasat věnuje také dalšímu zpracování biobrambor a jejich uvádění na trh.

Právě v oblasti gastronomie vidí pan Sklenář ideální uplatnění svých biobrambor: „Naše vařené, vakuově balené brambory jsou ideálním výrobkem pro kuchyně, které chtějí do svého jídelníčku zařadit biopotraviny. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá“, říká Josef Sklenář.

Zpracování biobrambor probíhá ve firmě Mrazírny Brtnice, a.s.„Biopotraviny si získávají v oblasti gastronomie stále větší oblibu. Proto byla letos poprvé v soutěži vytvořena nová kategorie „gastro“. Jejím cílem je podpořit vývoj nových domácích biovýrobků a dodavatelského řetězce v oblasti gastronomie a veřejného stravování“ říká Tom Václavík.

Porota v kategorie „gastro“ vybírala celkem ze tří výrobků. Kromě vítězného to byly ještě Bio Moravský knedlík od firmy Svoboda-výroba domácích knedlíků s.r.o. a druhý výrobek od pana Sklenáře, Zmrazené bio bramborové hranolky.

Nejde jen o chuťPorota hodnotí přihlášené výrobky podle kritérií, které odrážející nejen chuť, ale také způsob zpracování použité suroviny a její původ.

Hodnotí i celkový koncept výrobku, od výhod pro zákazníky, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. „Kritéria soutěže také slouží k informování, inspiraci a jako měřítko pro začínající i stávající výrobce biopotravin,“ konstatoval Tom Václavík.

Vítěz soutěže má právo užívat pro vítězný výrobek označení Česká biopotravina roku.

Soutěž má prestiž a silné zázemíSoutěž Česká biopotravina roku, která se konala již po sedmé, se symbolicky vrací ke svým začátkům. V roce 2002 získal první cenu Bio Jablečný mošt z produkce občanského sdružení Tradice Bílých Karpat v Hostětíně. Od té doby soutěž o nejlepší českou biopotravinu udělala notný kus kupředu.

Soutěž vyhlašuje Potravinářská komora České republiky společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců. „Cílem soutěže je podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější české biopotraviny“, komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory ČR.

„Uplatnění českých bioproduktů na domácím trhu je zásadní pro trvalý a úspěšný rozvoj českého ekologického zemědělství“, dodává Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.Zlatým partnerem soutěže je společnost Bureau Veritas.

„Chceme podporovat domácí výrobce biopotravin a napomoci tím také ke zvýšení povědomí o kvalitách a výhodách biopotravin a představit ty nejlepší biopotraviny českého původu“, říká Josef Venc, marketingový manažer společnosti Bureau Veritas.

Mediálními partnery soutěže jsou časopisy Moderní obchod, Food Servis a internetové portály Bio-info a Nazeleno. Veletržními a konferenčními partnery jsou Brněnské veletrhy, veletrh BioFach a konference Bio Summit.

Další informace o soutěži a její historii najdete na www.biopotravinaroku.cz.

Shrnutí klíčových informací: Titul Česká biopotravina roku 2008 získal Vitaminátor 100% jablečná šťáva od Slavomíra Sošky. Do sedmého ročníku soutěže přihlásilo 27 českých firem celkem 52 biopotravin.

Přehled oceněných v jednotlivých kategoriíchMlýnské a pekárenské výrobky Čoko-kokosky s fair trade kokosem a kakaem Bio Biopekárna Zemanka – Jan ZemanMléko a mléčné výrobky Bio máslo Polabské mlékárny a.s.Maso a výrobky z masa Bio jehněčí na gril s rozmarýnem Biopark, s. r. o.

Nápoje Vitaminátor 100% ovocná šťáva Jablko Slavomír Soška, Sady SosnováOvoce a zelenina a výrobky z nich Bio džem Hamé, Višeň Hamé, a. s.

Pochutiny a ostatní potravinářské výrobkyBio bramborový knedlík Josef Sklenář, Biofarma Sasov u JihlavyBiovýrobky pro gastronomii Bio brambory vařené vakuované Josef Sklenář, Biofarma Sasov u Jihlavy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector