Děti se učí správně stravovat i vařit díky taškám z Alberta

Nejlepší způsob, jak oslavit Den dětí, je společně strávený čas. Pozvěte své děti do kuchyně a užijte si neděli plnou zábavy nad našimi sladkými recepty!

Kuchyň je pro děti ohromně lákavá: dá se v ní udělat nepořádek, nabízí se tu plno prostoru pro kreativitu a výsledky své práce můžete sníst. Co více si přát?

Děti se učí správně stravovat i vařit díky taškám z AlbertaDětem navíc můžete připravit k svátku dobrotu, nad kterou se budou sbíhat sliny i vám samotným – třeba naše Palačinkové obálky

Spolu s přípravou stolu je vaření je jednou z nejlepších aktivit, kterým se mohou rodiče spolu s dětmi doma věnovat. Naučte svého malého Jamieho nebo Nigellu základní kuchařské postupy na několika jednoduchých receptech, svěřte jim nejprve malé a pak i větší úkoly a máte rázem o pár pomocníků víc. A kdo ví – třeba se v nich probudí budoucí kuchařské hvězdy!

Kuchyň plná pohody

Kouzelný svět kuchyně představte dětem v den, kdy nikam nespěcháte; ideální je líné víkendové odpoledne. Malé děti by měly být odpočaté, aby si vaření pořádně užily.

Předem se smiřte s tím, že bude nepořádek. Děti by si měly obléknout pohodlné oblečení, které mohou bez starostí umazat; zpětně určitě oceníte dětské zástěrky a vlásky stažené do culíku. Když si nebudete dělat starosti s drobky a šmouhami, budete se při vaření všichni mnohem lépe bavit! Při výběru kuchyňského náčiní dejte prozíravě přednost dřevěným a plastovým materiálům.

Už při výběru receptu si naplánujte, jaký kdo dostane úkol, aby měly všechny děti stále co dělat a nezačaly se nudit.

I pro to nejmenší mrně se dá najít ta pravá aktivita – třeba držení síta, vlévání medu do těsta nebo zdobení sušenek čokoládovými čipsy.

Pokud vaříte s opravdu malými dětmi, vyberte jednoduchý recept s krátkou dobou přípravy, jako je ovocný salát nebo lentilkové sušenky.

  • Dalším tipem je příprava „osobní“ pizzy; stačí, když rozválíte těsto na jednotlivé menší placky, připravíte omáčku a nakrájené ingredience – cherry rajčata, proužky papriky, žampióny, plátky kuřete – a dovolíte mrňouskům, aby si každý sestavil svou vlastní mini pizzu a posypal ji sýrem.
  • S čím mohou pomáhat předškoláci: Válet těsto válečkem a vykrajovat sušenky Vymazat plech máslem Hníst rukama máslo a cukr na drobenku Drobit sušenky jako základ nepečených receptů (vložte je do plastového sáčku, dejte dětem váleček na těsto a nechte je, ať se vyřádí) Štouchat vařené brambory nebo rozmačkat vidličkou banány na banánové těsto Drtit česnek lisem a loupat bezpečnou škrabkou zeleninu Mazat chleby pomazánkou Sypat ingredience do mísy (můžete si zahrát na televizního šéfkuchaře a připravit jednotlivé přísady do malých mističek)
  • Smíchat různé ovocné šťávy a připravit tak originální koktejl

Ujistěte se, že máte po ruce všechny přísady a náčiní, a pokud je potřeba, předem připravte některé suroviny. Děti, které umí číst, mohou předčítat seznam ingrediencí, zatímco je vyndaváte na kuchyňský pult.

Pokud jsou děti malé a nemohou vám diktovat recept, úplně stačí, když si s nimi budete při vaření povídat o tom, co právě děláte. Můžete jim přitom vysvětlit, které suroviny se dají jíst syrové a které se musí uvařit, odkud pochází kakao a čokoláda, jak vznikají vajíčka, mouka a cukr… V kuchyni se toho dá spoustu naučit!

V hlavní roli nejmenší šéfkuchař

Až si děti vyzkouší základní postupy, můžete udělat z dětského vaření pravidelnou událost. Když si děti zvyknou na to, že každý víkend bude šéfkuchařská čepice na chvíli patřit právě jim, můžete s nimi začít i plánovat jídelníček, učit je, jak správně vybírat suroviny a aktivně je zapojit i do nákupů ve vašem místním Albertu.

Děti se učí správně stravovat i vařit díky taškám z AlbertaVaření může být úžasná zábava a děti si společné chvíle strávené přípravou jejich oblíbených jídel určitě zamilují. Na trhu existuje spousta kuchařek pro děti, vy však nemusíte chodit daleko; stačí kliknout na některý z našich receptů, perfektních pro rodinné vaření!

Svět Homeopatie

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Péče o dítě s sebou přináší mnoho radosti a štěstí. Děti ale také marodí, některé občas, jiné častěji a to je pro nás, rodiče, obtížné a stresující. Každý rodič i prarodič by si přál mít zdravé dítko, které vůbec nestoná.

To je ale těžko splnitelné, a tak jsme nuceni přemýšlet nejen nad tím, kdo zůstane s dítětem doma, ale i nad tím, jak se bude nemocné dítě stravovat.

Mnozí rodiče si totiž zcela správně uvědomují, že kvalita jídla hraje v životě člověka významnou roli a u dítěte to platí dvojnásob.

Největším imunitním orgánem člověka je tlusté střevo. Stav imunitního systému je stavu tlustého střeva přímo úměrný. V době nemoci by proto měli rodiče dbát na jídlo ještě pečlivěji. Pokud nemocné dítě nemá hlad, vůbec nic se neděje.

To, že během nemoci dítě zhubne, je nepříjemné, ale pokud ho nebudeme zatěžovat nevhodným jídlem, bude dříve zdravé, nemoc se nebude vracet a ono svou původní váhu brzy dožene. Důležitější než množství jídla je v době nemoci pitný režim. Nabízejte dítěti tekutiny často, v malém množství, je to velmi důležité.

Budete mít zájem:  Controloc 40 mg – příbalový leták

Nejlepší je čistá voda, popř. voda s čerstvou citrusovou nebo grepovou šťávou. Pokud dítě nechce vlažnou vodu, můžete ji ohřát, je velmi chutná.

V době nemoci bojuje imunitní systém dítěte s viry nebo bakteriemi. Výsledkem jsou „imunokomplexy“ a ty pak musí organizmus odbourat a vyloučit, což zatěžuje detoxikační orgány (ledviny, játra).

Proto je nutno dítěti nabízet potraviny, které trávení zbytečně nezatěžují.

Homeopatický lék Oscillococcinum pomáhá imunitnímu systému imunokomplexy odbourávat, je vhodný nejen v prevenci, ale také v době nemoci i v období rekonvalescence.

Jak by se tedy nemocné dítě mělo stravovat? Co můžeme dítěti nabídnout, aby si s nemocí co nejdříve poradilo a nebylo za pár dní znovu nemocné? A co zcela z jídelníčku vyloučit?

Jídelníček zdravého a nemocného dítěte se příliš neliší (nemáme zde na mysli např. malého diabetika nebo dítě s infekční žloutenkou, ale dítě, které mívá opakované katary horních cest dýchacích, opakované záněty středouší, chronickou rýmu, časté bolesti bříška s vyloučením organické příčiny, děti s bolestmi kloubů či opakovanými infekcemi močových cest apod.).

Nemocný člověk, dítě nevyjímaje, má jiné potřeby, jiné chutě, často nechce jíst vůbec. Rodiče to trápí, a tak se snaží, „aby alespoň něco snědlo“.

Nejčastěji nabízejí dětem sladkosti, protože těmi dítě většinou nepohrdne. Konzumace cukru však vede k překyselení organizmu, což však ještě více snižuje jeho obranyschopnost.

Proto sladkosti do jídelníčku nemocného dítěte nepatří a vlastně ani do jídelníčku dítěte zdravého.

Proč je tomu tak?

Dítě pro svůj růst sacharidy potřebuje, stejně jako bílkoviny, tuky, minerály i vitaminy. Jak to tedy s cukry opravdu je? Pod pojmem sacharidy se skrývá med, hroznový cukr, bílý řepný i hnědý třtinový cukr, ale také škroby. Do této skupiny patří sacharidy z ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin a mléka.

Každý sacharid je v těle rozložen na jednoduchý monosacharid glukózu. Ta je nezbytná (a jen tu může tělo použít) pro správnou funkci mozku, ledvin, červených krvinek i svalů. U nás nejvíce používaný bílý řepný cukr obsahuje sacharózu, ta je tvořena právě glukózou a také dalším monosacharidem fruktózou (ovocný cukr).

Mohlo by se tedy zdát, že konzumace bílého cukru je potřebná. Ale není tomu tak. Vysoké procento zastoupené glukózy dělá z bílého řepného cukru tzv. rychlý cukr. To znamená, že se glukóza z bílého cukru uvolní do krve velmi rychle. Následně ale dochází k jejímu rychlému poklesu.

Pokud je bílého cukru příliš, začíná hladina glukózy v krvi kolísat, to zatěžuje slinivku břišní a tím i celé trávení a vede to k dalšímu překyselení.

Polysacharidy, zejména škroby, mají naopak glykemický index nízký, to znamená, že při jejich příjmu nedochází k prudkému zvýšení krevního cukru a následnému propadu.

Z nutričního hlediska je nejprospěšnější udržovat hladinu krevního cukru co nejstálejší.

To umožňují právě polysacharidy obsažené v zelenině, ovoci, luštěninách a celozrnných obilovinách, proto by měl jejich denní příjem dosáhnout až 80% celkového denního příjmu sacharidů.

Může se to zdát jako nesplnitelný úkol, protože děti sladkosti tolik milují. Pokud ale omezíme příjem průmyslově vyráběných sladkostí, bílé mouky a slazených nápojů, nebude pak dítě přijímat prázdné kalorie a „dostane“ tak do sebe daleko více prospěšných látek.

Polysacharidy ve formě škrobů jsou totiž obsaženy v potravinách rostlinného původu, proto také obsahují celou řadu minerálů a vitaminů. Navíc obsahují vlákninu, která velmi prospívá střevu a tím celému zdravotnímu stavu. Nenabízejte nemocnému dítěti vitamíny z lékárny (vstřebatelnost chemicky vyrobených vitaminů je maximálně 20%).

Ovocný salát obsahuje vitamínů dostatek. Navíc obsahuje i vodu a látky, které vstřebatelnost vitamínů zvyšují.

Sliznice střeva se vyvíjí do 2 let věku dítěte, v tomto období je tedy vynechání sladkostí zcela na místě. A protože potřebujeme zdravý imunitní systém stále, je omezení sladkostí krok správným směrem.

Pokud nebudeme dítě učit na sladkou chuť, dítě ji nebude ani vyžadovat a zcela mu postačí např. sladkost ovoce. To ale neznamená, že by děti neměly jíst nic sladkého.

Nejlepším řešením jsou doma pečené buchty ze směsi celozrnné a špaldové mouky, domácí karamel či sušené ovoce.

Nemocné (ale i zdravé) děti nepotřebují stravu bohatší na bílkoviny, ale potřebují kvalitnější bílkoviny. Pokud je bílkovin více, tělo je musí dost náročným způsobem odbourávat, což organizmus zatěžuje a překyseluje.

Doporučení:

  • Maso a uzeniny – z masa nedoporučuji kuřecí maso, pokud není domácí nebo z ekologického chovu (pro vysoký obsah hormonů a ATB), spíše maso krůtí, hovězí, vepřové. Dětem stačí maso 2-3x týdně, z toho 1x týdně rybu. Uzeniny, párky, paštiky do jídelníčku dětí nepatří!
  • Luštěniny a obiloviny – jsou bohatým zdrojem bílkovin. U luštěnin je vhodná kombinace spíše s dušenou zeleninou než s masem nebo vejcem tak, jak jsme zvyklí.
  • Obiloviny – u obilovin je volba jednoduchá – ovesné vločky, pšenice, jáhly, kroupy ale i pohanka. Rostlinné zdroje bílkovin mají tu výhodu, že obsahují minerální látky, vitaminy, vlákninu. Proto doporučuji obilninové kaše – vločkovou, jáhlovou, pohankovou, ne instantní, ale doma připravené.
  • Mléčné výrobky – v době nemoci by mléko v jídelníčku být nemělo, protože zahleňuje střevo. Zvláště rýmy a katary horních cest dýchacích vyžadují úplné vynechání mléka a mléčných výrobků. To platí i u chronických infekcí horních cest dýchacích. Pokud je dítě dlouhodobě zdravé, pak můžeme nabídnout zakysané neochucené mléčné výrobky: Mikyška, kefír, kefírové mléko, jogurt (jen Hollandia, Choceň, Kunín), tvaroh a tvarohové neochucené sýry.
  • Tuky – u tuků dávejte přednost rostlinným tukům, ale na chléb mažte pouze máslo. Do salátů dávejte olivový olej. Výborný a velmi prospěšný je olej konopný, bodlákový a lněný (ten je nejméně chutný, ostatní jsou velmi dobré).

V době nemoci platí, že méně je více. Raději méně jídla, ale z kvalitních potravin, dostatek tekutin, klid a trpělivost. To jsou základy péče o nemocného dítěte.

Děti se učí správně stravovat i vařit díky taškám z Alberta

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Výživa batolat od ukončeného 18. měsíce do 2 let

Děti se učí správně stravovat i vařit díky taškám z Alberta

Vašemu dítěti už je 1,5 roku a touto dobou už často umí jíst zcela samostatně lžičkou a sedí bez opory u stolu. Do věku 2 let se naučí jíst samo i vidličkou a jak se prořezávají další mléčné zoubky, bude zkoušet stále nové chutě, druhy a textury stravy. Buďte mu při tom průvodcem.

I když byste z jídelníčku batolete měli vynechat kořeněná, smažená a obecně těžko stravitelná jídla, dítě se pomalu přibližuje k jídelníčku, na který jsou zvyklí i rodiče.

  • Ráno si dá s chutí půlku chleba či rohlíku s máslem a kvalitní marmeládou nebo se šunkou a žervé. Kousek zeleniny jako doplněk a zapít trochou mléka – to je snídaně, na které by si smlsnul leckterý dospělý.
  • Ke svačině si dá čerstvé ovoce, ovocnou kapsičku nebo ovocný příkrm.
  • K obědu mu můžete naservírovat to, co jste připravila pro celou rodinu, ale je vhodné odebrat porci pro dítě dříve, než dokořeníte. Pokud připravujete pro manžela jeho oblíbenou nezdravou bombu, tak raději uvařte separátní oběd s dušeným masem, vařenou zeleninou a přílohou ve formě brambor, rýže či těstovin. K ruce vám budou také kompletní menu HiPP pro batolata a BIO suroviny HiPP té nejvyšší kvality. Hlavní chod je vhodné doplnit malým salátkem z čerstvé zeleniny nebo ovocným dezertem.
  • Ke svačině si dá svou pravidelnou porci vápníku ve formě jogurtu, kam můžete zamíchat čerstvé ovoce a nalámat dětské keksy.
  • K večeři se vrátí k pečivu s máslem a pokud máte doma nespavce, může ho doplnit mlékem, na které je zvyklé, nebo mléčnou kaší na dobrou noc, které bříško příjemně zaplní.

Důležitý je rovněž pitný režim během dne. Střídejte vodu, vodou zředěné ovocné i zeleninové džusy, ovocné čaje, minerálky a podle možností i kojení nebo náhradní mléčnou výživu.

Vždy berte v úvahu kombinace jídel během dne a snažte se suroviny skloubit tak, aby batole mělo v celodenním jídelníčku vždy ovoce, zeleninu, maso, vápník ve formě mléka nebo mléčných výrobků a sacharidy ve formě brambor, obilovin nebo luštěnin. Maso lze nahradit vařeným vejcem.

V tomto období se může stát, že batole projeví o přípravu papání takový zájem, že vám bude chtít u vaření asistovat. Nepouštějte ho rovnou k plotně, ale půjčte mu na hraní plastové misky, vařečky nebo rendlíky. Nejen že prcka zabavíte, zatímco navaříte, ale navíc získá pocit, že pomáhá mamince.

TIP: Dětem často chutná mrkvový salát  s ananasem. Zařadit můžete i hlávkový salát, salát z čínského zelí, rajčatový salát nebo okurkový.

Zdravé a vyvážené svačinky pro děti? Inspirujte se u Zdravé 5

Správně sestavená svačina dodá dítěti energii na celé dopoledne, podpoří soustředění ve škole, a zároveň vytvoří návyk pravidelného stravování, které je jednou z nejdůležitějších věcí. Na co bychom měli dávat pozor, při přípravě svačiny do školy, nám prozradila Alena Paldusová z projektu Zdravá 5, který je realizován Nadačním fondem Albert.

Vyhněte se jednoduchým cukrům

Jednoduché cukry jsou asi největším strašákem dnešní doby. Zřejmě každý alespoň tuší, že bychom neměli cukr konzumovat v nadměrném množství. Sladkosti by rozhodně neměly být součástí každodenního jídelníčku dětí.

Jednoduché cukry sice zajistí rychlý přísun energie, stejně tak rychle však přichází únava a potřeba dát si cukr další. V případě, že má vaše dítě problém s pozorností,  velmi pravděpodobně za to může také nadbytek jednoduchých cukrů.

„Sacharidy by měly děti přijímat převážně v komplexní formě, a to například z brambor, rýže, pečiva (straší děti také z celozrnného pečiva) nebo luštěnin.

Jednoduché cukry, které tělu dodají rychle energii, dětem dávejte převážně ve formě ovoce, které je zároveň bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu,“ říká Alena Paldusová a doporučuje: „Dopoledne je ideálním časem pro konzumaci ovoce. Doplňte proto dopolední svačinku dítěte také o kousek ovoce, a to klidně každý den.“

Naučte děti jíst zeleninu

Pokud dáte dítěti do svačinky ovoce, zřejmě nebudete mít problém s tím, aby ho snědlo. Ovoce dětem chutná díky své sladké chuti. Větším oříškem pro malé strávníky bývá konzumace zeleniny.

„Zeleninu by však děti měly přijímat ve větším množství než ovoce, protože obsahuje méně jednoduchých cukrů, a naopak více vlákniny,“ radí Alena Paldusová a dodává: „Pokud vaše děti nemají příliš rády syrovou zeleninu, zkuste jim připravit třeba lahodnou pomazánku nebo polévku, která bude obsahovat zeleninu v rozmixovaném stavu.

“ Zkuste také společně s dětmi vytvořit nějaký zajímavý obrázek ze zeleniny a určitě uvidíte, jak na zeleninku ve tvaru autíčka budou mít najednou mnohem větší chuť!

Nepřehánějte to s celozrnnými potravinami

Celozrnné potraviny a výrobky z nich obsahují velké množství vlákniny. Ta je sice pro zdraví prospěšná a potřebná, ale nic se nesmí přehánět. U malých dětí může nadměrné množství přijaté vlákniny snížit vstřebávání některých minerálů a vitamínů z potravy.

„Děti by měly sníst tolik gramů vlákniny, kolik je jim let plus pět. Pro desetileté dítě je tedy ideálním množstvím maximálně 15 gramů vlákniny za den. Pro malé děti je vhodnější bílé pečivo nebo kváskový chléb,“ říká Alena Paldusová.

Ideální svačinkou tak může být například sendvič vytvořený z plátků kváskového chleba.

Nezapomínejte na bílkoviny

Bílkoviny jsou základní stavební látkou pro lidský organismus. Pro zdravý růst a tedy i správný vývoj dítěte jsou naprosto nezbytné.

„Každá vyvážená svačinka by tak měla obsahovat i zdroj bílkovin, kterým může být třeba kousek šunky, plátek tvrdého sýru, vajíčko, tvaroh nebo neslazený jogurt, který dochutíte například čerstvým ovocem,“ vyjmenovává Alena Paldusová a pokračuje: „Zdrojem rostlinných bílkovin mohou být luštěninové pomazánky, oříšky nebo semínka.“

Co k pití?

Zapomeňte na slazené limonády. Ty obsahují velké množství jednoduchých cukrů. Může to být až 30 kostek cukru v 1 litru limonády. Základem pitného režimu u dětí by měla být neperlivá a neslazená voda.

Vhodnými nápoji jsou také neslazené čaje, čerstvá vymačkaná šťáva z ovoce nebo 100% džusy, které bychom však měli naředit půl na půl s vodou.

Nezapomeňte ke svačince vždy přibalit i pitný režim, který podporuje hydrataci, trávení a celkové správné fungování organismu.

Připravte vyváženou svačinku společně s dětmi

Nechte se překvapit tím, jak šikovné a nápadité děti jsou při přípravě jednoduchých svačinek. Když si děti jídlo samy připraví, bude je také o to více bavit ho jíst. Inspiraci pro jednoduché recepty najdete na stránkách https://www.zdrava5.cz/pro-deti/zdrava-strava. Jak si správně vybírat potraviny nebo jaký vliv má jídlo na jejich zdraví učí děti ve školách i školkách odborné lektorky projektu Zdravé 5. Program, který zaštiťuje Nadační fond Albert, je pro školy i školky zdarma.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector