Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? a jak si ho udělat doma?

28.1.2020

O cukru a o slazení vůbec se v poslední době hodně mluví. Různé výživové směry mají na potřebu a zdroj sacharidů mnohdy velmi odlišné názory. Shodují se, že bílý řepný cukr je nejlepší z jídelníčku zcela vyřadit.

Tato sladká lahůdka, bez které si někdo nedovede představit život, si vysloužila i takové názvy jako bílý jed nebo bílý zabiják. Cukr se možná v dohledné době objeví i na listině drog a návykových látek.

Bylo bezpečně dokázáno, že na cukr se dá vytvořit stejná závislost jako na cigarety, kofein nebo alkohol.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Zdravé slazení – cukr nebo jeho náhrady? (Zdroj: Depositphotos)

K čemu je vlastně cukr?

Cukr se v našich podmínkách nejčastěji získává z cukrové řepy (Beta vulgaris var. altissima). Po sklizni se řepa sváží do cukrovarů, kde se nejprve očistí a vypere. Poté se nařeže na proužky, které se louhují v horké vodě. Vylouhovaná sladká šťáva se dále čistí a filtruje.

Posléze se přidává vápno a za působení oxidu uhličitého probíhá neutralizace. Dále probíhají další filtrace, cezení, vaření, proplachování, krystalizace. Na konci procesu se cukrová hmota suší, třídí a upravuje do frakcí, které známe jako krupice nebo krystal.

  Chemicky cukr patří mezi disacharidy, je složen převážně z glukózy a v menší míře z fruktózy.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Cukrová řepa je zdrojem rafinovaného cukru (Zdroj: Depositphotos.com)

Cukr představuje pohotový a velmi rychle vstřebatelný zdroj energie. Při pocitu vyčerpanosti a únavy cukr rychle pomůže. Cukr nebo sladkost plná cukru má ale pouze dočasný efekt, cukry rychle přecházejí do krve, kde okamžitě začne působit hormon inzulín, jehož úkolem je snížení a stabilizace cukru v krvi.

Po rychlém a vysokém vzestupu hladiny krevního cukru nastává také rychle útlum a většinou se po hodině či po dvou od snědení sladké pochoutky cítíme ještě unaveněji, než před tím. Hladinu cukru v krvi je vhodné udržovat na stálém nižším levelu.

Bílý cukr, nedodává tělu žádnou výživu a vzpruha, kterou jeho požití přináší se označuje jako prázdná energie, nebo prázdné kalorie.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Klasický řepný cukr se může stát tichým zabijákem (Zdroj: Depositphotos.com)

Pokud cítíte velkou chuť na sladké je vhodnější sáhnout po ovoci, čerstvém nebo sušeném. Uspokojí se touha po sladkém a zároveň do sebe dostaneme také vitamíny a velkou řadu nutričně cenných látek. Ovoce má ale na hladinu krevního cukru úplně stejné účinky jako bílý cukr.

Proto se spíše orientujte na méně sladké ovoce nebo zkuste předem sníst pár ořechů. Ty jsou tučné a jejich zpracování a trávení trvá podstatně déle. Cukr z ovoce se pak vstřebává do krve pomaleji, protože je zbrzděn předchozí dávkou tučných ořechů.

Zejména diabetici by si měli dát na samotná jídla s obsahem jednoduchých cukrů pozor.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Kromě řepného cukru můžeme používat třeba třtinový (Zdroj: Depositphotos.com)

Negativní vlastnosti cukru

Bílému cukru se, kromě návykovosti a vlivu na hladinu cukru v krvi, přisuzují i další negativní účinky, jako je vznik obezity, rozvoj zubního kazu, cukrovka a také rychlejší stárnutí. Příliš mnoho cukru má vliv i na ztučnění jater a rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.

Cukr podle teorií kyselin a zásad působí v lidském těle silně kyselinotvorně. Vše začíná již v ústní dutině, kde kyselé prostředí poškozuje zubní sklovinu a zuby se pak rychleji kazí. V žaludku se překyselení projevuje nevolností, pálením žáhy a pocitem přeplnění.

Příliš kyselé prostředí v těle má vliv i na odvápňování kostí, kdy se tělo snaží možnými mechanismy vyrovnat kyselé prostředí.

Umělá sladidla

Ta představují pro diabetiky a dietáře šanci, jak si osladit a zároveň neovlivnit hladinu krevního cukru. Bohužel tato sladidla jsou ryze chemickými sloučeninami.

Některá z nich jsou relativně neškodná, jiná mají nepříjemné vedlejší efekty. Cyklamáty, sacharin a ostatní umělá sladidla mají na tělo také silný kyselinotvorný efekt.

Po požití většího množství se často dostaví bolest žaludku, průjem, bolest hlavy.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Javorový sirup v našich domácnostech teprve získává své místo (Zdroj: Depositphotos.com)

Přírodní sladidla

Představují další možnosti slazení. Velká řada z nich se získává ze šťávy rostlin, z plodů a květů. Některá z nich jsou stejně kaloricky bohatá jako cukr, ale obsahují navíc pro tělo vhodné látky. Jejich účinek na hladinu krevního cukru je různý. Rostlinná sladidla stále podléhají testům a jsou předmětem mnoha výzkumů.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Stévii si můžete dokonce vypěstovat i doma (Zdroj: Depositphotos.com)

Javorový sirup je bezesporu velmi chutný. V USA a Kanadě je nesmírně oblíbený. S jeho příchutí si můžete objednat kávu, palačinku, zmrzlinu či oplatky. Obsahuje malé množství potassium, vápníku, zinku a hořčíku. Obsahuje také několik antioxidantů. Glykemický index je 54, tedy o něco menší než bílý cukr.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Javorový sirup je skvělým sladidlem (Zdroj: Depositphotos.com)

Med

Nefiltrovaný a teplem neošetřený med obsahuje řadu přírodních enzymů, antioxidantů, minerálů a vitamínů. Působí dokonce i antibakteriálně a doporučuje se při chřipce a nachlazení. Pozor, pokud med přidáte do právě uvařeného čaje, veškeré jeho benefity se tím silně zredukují. Vždy by se měl přidávat až po zchladnutí.

Velmi dobrý a chutný nápoj dostaneme smícháním medu spolu s vymačkanou šťávou z limetek a citrónů, nakonec dolijeme teplou nebo chladnou vodou, případně přidáme pár lístků máty. Kvalitní přírodní med má GI od 35 – 53. Stejně jako javorový sirup i med obsahuje řadu cukrů, konzumujte jej střídmě.

Podobné vlastnosti má i datlový sirup, kokosový cukr a melasa, která vzniká jako odpadní produkt při výrobě řepného nebo třtinového cukru. 

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Pravý včelí med je zaručeně přírodní a zdravé sladidlo (Zdroj: Depositphotos.com)

Stévie sladká (Stevia rebaudiana)

Je to bylina, která poskytuje sladkou chuť zcela bez kalorií. Stévie je 200x sladší než cukr, s lehce nahořklou doprovodnou chutí. Neovlivňuje hladinu krevního cukru. Sladké glykosidy steviocid a rebaudiosid jsou obsaženy v celém rostlinném těle. Pro slazení se používají sušené či čerstvé lístky, na trhu se prodávají i extrakty v tekuté formě, prášku i tabletách.

Stévii můžeme snadno pěstovat i na zahradě z předpěstovaných sazenic, které vysazujeme na stanoviště v polovině května. Stévie potřebuje slunné stanoviště a propustnou půdu. Vlhko a přemokření je častou příčinou stonkových hnilob. V květináči ji můžeme pěstovat na balkoně. Podmínkou je ale velký květináč a dobrá drenáž.

Vlhká a kyselá půda spolu s extrémními podmínkami jsou častou příčinou neúspěchu. Stinné, stejně jako jižní úpalné stanoviště, stévie nesnáší. Lístky můžeme podle potřeby sklízet během sezóny. Pokud s nimi chceme sladit například čaj, je dobré je předem posekat nebo podrtit na malé kousky a vařit spolu s vodou na zalití čaje. Dávkování je potřeba vyzkoušet.

Sladká chuť je celkem intenzivní a často je potřeba méně, než si myslíme.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Stévie získává na oblibě díky přírodní surovině (Zdroj: Depositphotos.com)

GLYKEMICKÝ INDEX (GI)

  • Je veličina, která udává rychlost, za jakou se snědené sacharidy přemění v trávicím traktu na glukózu. Samotná glukóza má GI 100. Čím nižší GI potraviny mají, tím je jejich vliv na rychlé a vysoké kolísání krevního cukru menší.
  • Glykemický index je ovlivněn řadou faktorů, např. skladbou jídla v žaludku, množstvím vlákniny, a také množstvím jídla. Čím více se najíme, tím rychleji se žaludek snaží obsah vyprázdnit a tím rychleji krevní cukr vyskočí.
  • Zajímavé je, že některé potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují do krevního řečiště značné množství inzulínu.

Sladěnka

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Hlavní jídla

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si…

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Dezerty

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou ‚mafiny‘ jiné, vždycky ale skvělé!

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Hlavní jídla

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Hlavní jídla

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Hlavní jídla

Stir-fry se dá dělat na mnoho různých způsobů a můžeme do něj použít nejrůznější zeleninu. V tomto receptu jsme použili domácí hoisin omáčku.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Dezerty

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy…

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Zelenina a saláty

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma? Škola zdravého vaření

Po přečtení článku 10 důvodů, proč se vyhnout cukru jste se možná rozhodli, že s cukrem skoncujete. Pokud jste však znejistěli a říkáte si: ‚Vždyť je…

Luxusní zdravé perníčky, které jsou ihned měkké. Bez cukru (slazené ovocem a lžící sladu), bez vejce, bílé mouky i másla. Vhodné i pro děti….

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-‚medové‘ zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Připravte se na podzim a na zimu. Udělejte si rýmovníkový sirup proti kašli, rýmám a nachlazení. Jeho účinky jsou zázračné a zmírní Vám nepříjemné…

Že cukr není zdravý, jste již jistě slyšeli. Ale čím a jak ho tedy nahradit, když si chceme život aspoň trošku osladit? Co dávat…

Zdraví, léčba, prevence

Sladká chuť je nám přirozená a málokdy naši slezinu a slinivku uspokojí pouze obiloviny se zeleninou. Pak je na místě zařadit dezert. V tomto…

Pokud nemáte čas na dlouhé vaření nebo máte chuť na něco svěžího, jarního, křupavého, zkuste metodu stir-fry. Zelenina zůstane pěkně al dente a zachová…

Pokud chcete tofu posunout ještě o level výš co se týče živin i chuti, zfermentujte ho na výborný tofu tvaroh! Je to jednoduché a…

Budete mít zájem:  Léčba Kortikoidy U Dětí?

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný…

Máte doma sladěnku (ječmenný nebo rýžový slad) a nevíte co s ní? Přinášíme vám 12 tipů, kam všude ji lze použít! Slad je nejvhodnějším…

Počet celiaků a lidí, kteří ze zdravotních důvodů musí dodržovat bezlepkovou dietu, celosvětově roste. Víte, jaké jsou příznaky celiakie a jak se léčí? Mnoho…

Zbyla vám doma nějaká jablíčka? Vyzkoušejte tento výborný domácí linecký koláč s posypkou od naší čtenářky Lucky. Neobsahuje žádný cukr ani laktózu.

Zdravé bezlepkové šulánky neboli šišky s mákem. Sladká dobrota našeho dětství ve zdravé formě bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky. Oblizuje se celá…

Nestíháte už pečené cukroví? Vyrobte tyto nepečené sezamové kuličky, které máte do 10 minut hotové! Využijte do nich různé druhy oříšků a semínek, kakao…

Vánočka jinak. Pěkně bez cukru, vejce, másla a droždí!

Že cukr není zdravý, to se obecně ví. Jak ho ale zdravě nahradit? Jsou lepší sladidla bez kalorií s vysokou sladivostí nebo melasa? A…

Těsto: 600 g špaldové mouky (pro bezlepkovou verzi použijte jakékoli bezlepkové mouky, třeba mix pohankové, rýžové a kukuřičné) 400 g sladu – použila jsem…

Máte celiakii nebo lepek vaše tělo netoleruje? Myslíte si, že je to velké omezení ve výběru potravin a nemůžete se stravovat chutně a zdravě?…

Dresinky

Zálivka s chutí tymiánu, vhodná jako marináda na pečenou zeleninu nebo do salátů například k řepě.

Dresinky

Hustá balzamiková redukce ze dvou ingrediencí vhodná k polití salátů, hlavních jídel nebo jako ozdoba talířů.

Pohár patří k létu ale nemusí být nutně zmrzlinový, aby osvěžil.

Cizrna ve zdravé rajčatové omáčce je zase další varianta, jak uvařit Jinak tuto velmi chutnou luštěninu.

Hlavní jídla

Zařazení tempehu v téhle podobě do našeho jídelníčku znamenalo v našich začátcích hotovou revoluci. Po ochutnání můj muž prohlásil, že budu-li mu dávat toto…

Tempeh na medu byl zásadním zlomem v jídelníčku u nás doma. Od té doby, co ho kupuji, nechybí už opravdu nikomu maso. A mezi…

Sirupy, které jsou vyrobené šetrnými postupy bez jakýchkoli přidaných látek, dokáží v mnoha případech skvěle nahradit cukr. Jde o přírodní sladidla, která obsahují cenné živiny…

Dezerty

Vykouzlit zdravé kokosky během chvilky není žádný problém, když víte jak na to. Stačit vám bude pouze pět ingrediencí a půl hodiny času včetně…

Mozaika je naše oblíbená svačina už proto, že nemusíme řešit její trvanlivost, dá se vyrobit dopředu a také protože se jednoduše může vzít s…

Hledáte praktickou a zdravou svačinku na cesty, která má i delší trvanlivost než pár dní? Oslovila vás burizonová mozaika a hledáte nějakou inovaci? Tak…

Dezerty

Jednoduchý videorecept recept na těsto, ze kterého uděláte výborné sušenky nebo vánoční cukroví. My jsme z jednoho těsta udělaly hned několik druhů. Stačí přidat…

Jelikož je zrovna dýňová sezóna, nemusím s dýněmi šetřit. Naopak přemýšlím, kam všude tuto lahodnou a zdravou zeleninu zakomponovat. A tak vznikl dýňový perník,…

Velmi jednoduchá, oblíbená a rychlá sladkost, kterou si můžete udělat na týdny dopředu. Je skvělá jako svačinka pro děti i dospělé.

Vaše chuťové buňky nemusí strádat po klasické huse s knedlíkem. Udělejte si toto jídlo zdravě a chutně a poznáte, že i bez masa je…

Obrovskou výhodou tohoto těsta je, že se rohlíčky nelámou. Pamatujeme obě z dětství, jak se půlka plechu mohla rovnou sníst, protože z rohlíčků byly…

Recept na tento koláč jsem dostala od jedné šikovné maminky, která začala před několika měsíci vařit jinak a dneska stíhá kromě zdravého jídla i…

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohromady…

Téma: lepkové obiloviny, kukuřičný sirup, tofu tvaroh, obiloviny, inzulínová resistence, marmeláda, hubnutí, špaldová mouka, mufiny, skořice, zdravé perníčky, smažení, kaše se sladem, sladká kaše, glukóza, oříšky, děti od 18 měsíců, celozrnné muffiny, špaldový sirup, velikonoční beránek, jablečný koncentrát, brokolice, agávový sirup, zázvorová šťáva, fit strava, bílkoviny, sója, bez vejce, svařák, sirup, agáve, sezona dýní, měď, datle, průjmy, kyselinotvornost, celozrnné perníčky, celozrnná mouka, karamelizovaná mrkev, děti, Velikonoce, nepečený dezert, děti od roka a půl, čaj, jablka, amarant, sladovník, kokosový ocet, zelenina, natural tofu, pšeničná mouka, marináda na tofu, fitness trava, ABKM, složité sacharidy, knedlíky, zálivky, müsli tyčinka, vega, luštěniny, müsli tyčinky, trávící potíže, sladké šišky, dýňová kaše, nedělní oběd, bolest hlavy, ovoce, bez lepku, semínka, sušenky, pihanka, rozinky, kapustičky, Video, vláknina, horečka, maizena, děti od 2 a půl let, přírodní tempeh, slazení, sladká chuť, dresinky, kypřící prášek, batátová kaše, pečený dezert, cukroví bez lepku, nápoje, rostlinná sladidla, vlčí hlad, ovesné karolínky, citrónová kůra, rajčatový protlak, přírodní sladidla, čirok, stévie, dýně špagetová, dresing, sirupy, sezóna podzim, ovocné koláče, kadeřavá kapusta, sladkokyselé zelí, zuby, uzobávání, čokoláda, glykemický index, petrželka, červené zelí, kukuřičná mouka, nádivka z jahel, dezert, psyllium, oves, müsli, GI, bez masa, datlový sirup, pažitka, kurkuma, manadle sladěnka, pšeničná bílkovina, perníčky recept, len, shiromiso, jednoduché sacharidy, ovocné dezerty, ovesné mléko, pečené koláče, kdy jíst dezert, oslava, děti od 1 roku, jáhlová nádivka, probiotika, obilné sirupy, civilizační nemoci, rychlovka, naplněná dýně, monosacharidy, zdravé dezerty, rozinkové karolínky, lepková intolerance, sacharóza, ořechy, alergie na mléko, šišky s mákem, zelenina z trouby, bez laktózy, medovník, bobkový list, gluten

8 účinků javorového sirupu o kterých nejspíše nevíte

Datlový sirup a zdraví – jaké má účinky? A jak si ho udělat doma?

U nás ne příliš známý javorový sirup nabývá na popularitě až v posledních letech díky účinkům na naše zdraví. V běžném obchodě u nás zaplatíte za javorový sirup mnohonásobně více, než za běžný bílý cukr, ale pro své zdraví uděláte dobře,

Javorový sirup je zdrojem cukru ve formě sacharózy. V sirupu můžeme nalézt také další zdroje energie, jako jsou polysacharidy a oligosacharidy. Velkou výhodou javorového sirupu je nízký glykemický index, takže se hodí jako náhrada za obyčejný cukr do každého pokrmu.

Javorový sirup však není nějaká zázračná superpotravina, ale může sloužit jako velmi dobrá náhrada za obyčejný cukr, jelikož má živiny, které jsou daleko lepší, než má obyčejný cukr z obchodu. Javorový sirup můžete použít jako sladidlo do jogurtu, můžete jej použít jako salátový dresing a nebo také péct zdravější koláče.

1. Javorový sirup má nízký glykemický index

Potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou dobrou prevencí proti cukrovce, jelikož se pomalu metabolizují v našem těle, pomocí jater. Potraviny s vysokým glykemickým indexem naopak zvyšuje krevní tlak a hladinu inzulínu.

Potraviny jako jsou hranolky a sladkosti mají tento glykemický index vysoký a tak se rychleji tloustne, ale to není případ javorového sirupu, jelikož ho naše tělo zpracovává pomaleji.

Pokud tedy držíte dietu nebo chcete zhubnout, tak je dobré použít jako sladidlo malou lžičku javorového sirupu do bílého jogurtu nebo ovesné kaše.

2. Javorový sirup a jeho složení – má mnoho minerálů a vitamínů

Javorový sirup nedodává tělu pouze energii, ale také ho zásobuje zinkem, manganem a nebo také vápníkem. Mangan pomáhá metabolismu vstřebávat potřebné živiny, zatímco zinek posiluje náš imunitní systém a zlepšuje stav nehtů a vlasů.

3. Javorový sirup do diety a hubnutí

Javorový sirup je dobrou alternativou běžných sladidel.

Pokud si sladíte v dietě obyčejným cukrem nebo medem, je dobré přejít na javorový sirup, jelikož nezvyšuje tak rychle krevní tlak a inzulín.

Neznamená to ale, že se může javorový sirup jíst od rána do večera, jelikož obsahuje velké množství cukru, tak je dobré ho používat pouze jako sladidlo (1-3 čajové lžičky za den).

4. Je plný antioxidantů

Obyčejný cukr má pouze velmi malé množství antioxidantů oproti javorovému. Antioxidanty jsou pro naše tělo velice důležité, jelikož pomáhají tělu bojovat s volnými radikály, které napadají naše buňky a tím urychlují stárnutí.

Pokud tedy hledáte alternativu, čím si osladit ráno ovesnou kaši je javorový sirup dobrou volbou. V javorovém sirupu tak můžeme najít flavanoly a polyfenoly, které mají na naše zdraví pozitivní vliv. Čím je javorový sirup tmavší, tím má většinou více antioxidantů, než ten ve světlejší formě.

Pokud tedy půjdete do obchodu, podívejte se po tmavém javorovém sirupu.

5. Javorový sirup zlepšuje trávení

Konzumace rafinovaných cukrů zvyšuje řadu zdravotních problémů s trávením.

Problém navíc je, že zdravotní komplikace způsobují také umělé sladila a tak je nejlepší možností používat pro slazení přírodní sladila a to v malém množství.

Budete mít zájem:  Jak na podzimní únavu?

Pokud máte v těle kvasinky nebo máte candidu, je doporučováno maximálně omezit cukr, protože cukr je to, co živí kvasinky (umělá sladidla dle některých studií také podporují růst kvasinek a tak je dobré se jim také vyhnout).

6. Je to přírodní produkt

Oproti rafinovanému cukru, který se vyrábí v továrně je javorový sirup zcela přírodní, tak jako je například med nebo agávový sirup. Jeho konzumací tak do těla nedostáváte žádní další látky navíc, které se používají při výrobě.

7. Zlepšuje pleť a akné

Javorový sirup se společně s medem používají jako pleťové masky, jelikož obsahují antioxidanty, které bojují s bakteriemi. Často se pomocí javorového sirupu, medu a ovesných vloček připravují zábaly a obklady na akné a další vyrážky. Společně s medem umí zmírňovat záněty a zarudnutí pokožky.

8. Zdravá prostata

Javorový sirup obsahuje zinek, který příznivě působí na prostatu. Zinek je uložen právě nejvíce v prostatě, než v kterékoliv jiné části lidského těla. Nedostatek zinku v těle zvyšuje riziko rakoviny prostaty. Mangan obsažený v javorovém sirupu má také příznivý vliv na produkci hormonů, které umožňují zdravou reprodukci člověka.

Javorový sirup a jeho složení

Sirup obsahuje na 100 g 67 g sacharidů, což je hodně a tak je dobré tímto sirupem pouze sladit po čajových lžičkách. Výhoda javorového sirupu je, že obsahuje také 212 mg draslíku, 102 mg vápníku a 21 mg hořčíku. Železa obsahuje už jen 0,1 mg.

Zajímavosti o javorovém sirupu:

  • Severní Amerika je jediné místo kde se javorový sirup vyrábí.
  • Quebec je největším producentem javorového sirupu a vyrábí se zde 93% celkové produkce Kanady.
  • V Roce 1986 Quebec vyprodukoval 21 milionů 9,5 milionu kg javorového sirupu a v roce 2003 to bylo už 39 milionů kg.

Jíst avokádo se vyplatí. Prozradíme, jak poznat to správné i jeho léčivé účinky

03. února 2020 11:53 / Depositphotos

Kolem avokáda mnoho lidí v supermarketech jen projde, aniž by si uvědomili, o jakou vitaminovou bombu jde. Avokádo zatím není na vrcholu spotřeby, věříme však, že po přečtení těchto řádků mu přijdete na chuť. Jíst avokádo se rozhodně vyplatí.

Chutné avokádo je exotickým ovocem použitelným nejen v kuchyni. Díky potravinovým řetězcím ho navíc v obchodech najdeme po celý rok. Málokdo však o něj zavadí pohledem a ještě málo lidí ví, jak toto ovoce jíst nebo ho správně zpracovat. Poradíme vám, jak poznat to správné, a i to, jaké má léčivé účinky.

Avokádo jako cenný zdroj zdravých tuků

Avokádo obsahuje řadu vitaminů (B, C, E či K) a minerálních látek (draslík, magnesium či fosfor). V jeho dužině se vyskytuje minimum cukrů, zato velké množství tuku (15/100 g).

Navíc se vesměs jedná o nenasycené masné kyseliny, jejichž složení se podobá olivovému oleji. Avokádo je proto pro člověka velmi cenné a ne náhodou je považováno za nutriční „bombu“.

Avokádo se navíc podílí na vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a i přes vysoký obsah tuku pomáhá při hubnutí, neboť mj. dokáže zasytit.

Avokádo obsahuje vitamin B6, který zmírňuje ranní nevolnosti nastávajících maminek, dále vitamin C, jenž zpomaluje stárnutí buněk, a také draslík, který by měli konzumovat ti, kdo žijí ve stresu a cítí se unaveni. Díky tolika přínosům se avokádo zařadilo na seznam superpotravin

Studie dokonce potvrzují, že lidé, co jedí pravidelně avokádo, jsou celkově zdravější a odolnější.

Léčivé účinky avokáda

  • Avokádo posiluje srdce a snižuje krevní tlak.
  • Pomáhá při nemocech kůže a sliznic, stejně jako při onemocnění ledvin, jater a močových cest.
  • V těle účinně snižuje cholesterol.
  • Působí protizánětlivě.
  • Napomáhá vstřebávání všech vitaminů, i těch, které jsou rozpustné v tucích.
  • Zlepšuje paměť.
  • Může pomoci předcházet rakovině a zmírňuje projevy artritidy.
  • Chrání zdraví očí, snižuje riziko šedého zákalu.
  • Pomáhá při koncentraci.
  • Zmírňuje projevy bolestivé menstruace.

Jak poznat dobré avokádo?

Ačkoli to tak na první pohled nemusí vypadat, avokádo je ovoce. Na rozdíl od většiny ovocných plodů ale není sladké, jeho chuť připomíná spíše ořechy. Poznáme ho podle hruškovitého tvaru se zelenou, někdy až černou slupkou. Může být dlouhé od 7 do 20 centimetrů.

Váží od 100 gramů, ale některá avokáda mají až 1,5 kilogramu. Plod chrání zcela nepropustná slupka, neproniknou jí žádná chemická ošetření a dužina zůstává netknutá. Kvůli tomu je avokádo známo také jako „nejčistší ovoce“. Lahodná je máslová dužina. Dozrává až po utržení.

Tvrdé plody se pro zpracování nehodí, protože ještě nemají tu skvělou chuť, kterou na avokádu milujeme. Je-li avokádo připraveno na další zpracování, zjistíte poměrně snadno. Zatlačte na povrch, pokud slupku snadno stlačíte, můžete se do něj pustit.

Pokud ne, nechte ho pár dní dozrát při pokojové teplotě.

Avokádo je ovoce, které bylo dlouho konzumováno pouze na americkém dvojkontinentu. Časem se ale rozšířilo i jinam a dnes jej můžeme jíst i my. Vzhledem k jeho účinkům bychom dokonce měli.

Původ a rozšíření avokáda

Avokádo je plodem stromu, který má poněkud vznešený název – hruškovec přelahodný.

Ten pravděpodobně pochází z jižní části Mexika, odkud se začal šířit na sever i na jih a dostal se také na některé karibské ostrovy (Kuba a Jamajka). S avokádem se v „Novém světě“ seznámili i Španělé a ovoce se od 17.

století začalo šířit po světě. V současné době existují velké plantáže v Kalifornii, jinak se ale hruškovec přelahodný pěstuje na všech světadílech vyjma Antarktidy.

Avokádo je hlavně velmi vhodné při redukčních dietách, protože obsahuje kvalitní tuky (kyselina linolová, palmitová, olejová) a pocit nasycení tak trvá déle. Je také skvělým zdrojem vitaminů C, E, K, H, minerálních látek, železa, draslíku, mědi, magnesia či fosforu. Zlepšuje kardiovaskulární systém.

Mnoho lidí avokádo odmítá už z principu, ale neví, o co přichází. Je pravda, že avokádo má svou typickou chuť, ale při správné přípravě si ho již po prvním ochutnání zamilujete. A to buď ve sladké, nebo slané verzi. Jak jednou ochutnáte například správně připravenou avokádovou pomazánku, zamilujete si ho.

Pomazánka sladká

Suroviny

  • 1 avokádo
  • 1 banán
  • 4 lžíce karobu
  • libovolné sladidlo (např. datlový sirup)

Avokádo rozmačkáme spolu s banánem, přidáme karob, podle chuti osladíme a můžeme podávat. Výborné jsou na topinkách z celozrnného chleba nebo jen tak.

Pomazánka slaná

Suroviny

  • 1 avokádo
  • česnek
  • chilli
  • sůl
  • pepř

Avokádo rozmačkáme, prolisujeme libovolný počet stroužků česneku a dochutíme chilli, solí a pepřem. Opět se hodí na celozrnný chléb nebo na jednohubky.

Avokádo a banány jsou nejbohatší na obsah vitaminu B6. Avokádo má z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa. Je to jeden z nejvýživnějších druhů ovoce, jaké existuje. Výjimečné vlastnosti, lahodná chuť a všestranné kuchyňské využití vysvětlují jeho důležitou úlohu ve stravě předkolumbovských obyvatel Ameriky, kteří ho používali namísto masa.

Před našim letopočtem jej používali Aztékové jako afrodiziakum, historie tohoto ovoce je tedy velmi bohatá. Avokádo si můžete vypěstovat i doma, čtěte zde.

Zásady pro zdraví

Je nutné vyloučit maximálně bílý cukr a také to nepřehánět s medem, i když jeho používání místo cukru je významným krokem vpřed. I jednoduché cukry jsou stále cukry, a zde platí dvojnásob, že méně je více.

  • Na přislazení lze zkoušet sice nejdříve fruktózu i glukózu, ale je stejně lepší postupně přejít na slazení sušeným ovocem nebo vyzkoušet obilné slady a sirupy, ty jsou ještě vhodnější. Také javorový sirup je dobrou náhražkou za bílý cukr.
  • Po určité době vyloučení bílého cukru již nebudete mít ani potřebu mnoho sladit, protože se bude zdát vše daleko více sladší i s menším přídavkem alternativních přírodních sladidel.

Omezení cukru vede samozřejmě k vyhýbání se zmrzlinám a veškerým sladkostem jak z cukráren tak i z obchodů. Také sladké kupované pečivo není vůbec vhodné. Nejen že je slazeno bílým cukrem, ale je často navíc i kynuté.

Je dobré vyhýbat se chlebu i bílému pečivu, které je pečené klasickým způsobem s prášky do pečiva nebo s droždím. Nahradit vše celozrnným a nekynutým pečivem.

Je téměř zásadní nekonzumovat přepalované tuky a také různé tuky nižší kvality a tedy žádná smažená jídla. Ani pokrmy fritované a grilované.

  • Kvalitní oleje z prvního lisování přidávat co nejvíce za studena.
  • Na krátké restování používat především kvalitní panenský olivový olej.

Do jídelníčku zařazovat často ořechy a různá semínka, plná minerálů a nenasycených tuků.

  • Při doplňování tuků přímo z ořechů si dávat pozor na množství a také na to, aby nebyly napadeny plísněmi.
  • Ořechy konzumovat přes den, ne navečer a v noci.
  • Velké množství ořechů či semínek naráz může být i pro zdravého člověka zátěží. Raději žádné slané arašídy na noc při počítači či televizi.
  • Pro lepší stravitelnost jsou pro mnoho lidí vhodnější přímo ořechová másla a pasty (krém z ořechů, tahini atd.).

Je dobré úplně vyloučit ze svého jídelníčku alkohol, ledové nápoje, všechny doslazované nápoje i džusy a nápoje sycené bublinkami. Tyto ponechat jen k příležitostnému užití. Černou kávu raději silně omezit. Jednak odvodňuje a také může dráždit celý trávící trakt.

  • Chuť po kávě lze uspokojit kávou obilnou nebo ajurvédskou, která chutná velice dobře, a je i prospěšná zažívání.
Budete mít zájem:  Léky Na Cukrovku Na Recept?

Tekutiny je nutno doplňovat po celý den a pít co nejvíc. Kvalitní vodu, zelený čaj, bylinkové čaje a neuškodí i trochu neperlivé minerálky. Tekutin by mělo být až 3 litry za den, přitom do tohoto množství nezahrnovat polévku.

  • Je možná vhodné si zakoupit filtr na vodu, abychom tělo nezatěžovali zbytečně cizorodými látkami z vody z vodovodu. Pak ve výsledku i ušetříme, protože si nemusíme kupovat balenou vodu.

Doporučuji omezit maso na minimum, především hůře stravitelné. Vyloučení uzenin z masa bych provedla na prvním místě. Je-li maso ještě součástí vašeho jídelníčku, snažit se vyhýbat tučným masům, vnitřnostem a i mastným pokrmům. Též mnoho kořeněným a přepalovaným.

  • Zaměřit se spíš na maso drůbeží a rybí.
  • Popř. vyloučit maso úplně.
  • Zařazovat do jídelníčku více luštěniny jako kvalitní zdroj bílkovin a minerálů.

Pití kravského mléka v dospělosti omezit raději úplně. Z mléčných výrobků si vybírat především jednodruhové, čistě mléčné, bez přidané chemie a bez cukru. Více v článku na toto téma. Různé plísňové sýry jsou pro tělo také problematické, a o zdravotní prospěšnosti plísní mám velké pochybnosti. Jejich konzumací si jen zvyšujeme možnost onemocnění kandidózou.

  • Vhodnější je mléko kozí a kozí kefír, také ovčí žinčice.
  • Zdravější jsou kozí sýry a též ovčí. Především tvarohové, nesolené a neuzené.

Z osobních zkušeností vím, že je prospěšné maximálně možné dodržování dělené stravy, což značí, velice stručně řečeno, nekombinování bílkovin a uhlovodanů v jednom jídle.

  • Tedy raději žádné pečivo se sýrem nebo maso s rýží apod.
  • Vhodná je zelenina se sýrem nebo zelenina s pečivem či rýží nebo celozrnnými těstovinami.
  • Pouze při pečení ještě kombinuji bílkoviny -vejce- se škroby -moukou- dohromady. Souhlasím s názorem, že se jídlo při přípravě svým způsobem vzájemně zharmonizuje a vytvoří jeden celek, který se při trávení chová jednotně. To je však jen můj pocit a striktní zastánci dělené stravy nemusí souhlasit.

Pro lepší trávení je dobré stravu od sebe oddělovat i jiným způsobem. V jednom chodu nemíchat sladké a slané jídlo. V praxi tedy již žádné „sladké“ dezerty, byť po zdravém slaném jídle. Také žádné ovoce po jídle. V těle pak kvasí a nadýmá.

  • Nedoporučuji ani jídla sladká zajídat po chvíli třeba mrkví, okurkou či jinou zeleninou, když máme touhu ještě něco sníst. Tělo již produkuje konkrétní enzymy a další přidaná složka do žaludku zvýší potřebu enzymů jiného druhu, a nedojde k dokonalému strávení. Potrava pak v útrobách spíš kvasí a zahnívá a odchází nevyužita.

O zvýšení konzumace ovoce a zeleniny asi není potřeba hovořit, ale je nutné se umět hlídat a při jídle se též nepřejídat. I zdravá strava může v neúměrném množství ublížit. Velice omezit konzumaci sladkých kompotů, marmelád a též sterilované zeleniny v nezdravém octu a cukru.

  • Zavařovat kompoty bez cukru, popř. se solí dle makrobiotiky.
  • Marmelády a povidla lze také připravit bez cukru. Na zahuštění používat agar-agar nebo čistý jablečný pektin.

Vyloučit z jídelníčku kupované konzervy, ať již masové nebo zeleninové či ovocné. Je potřeba se co nejvíce vyhýbat chemickým látkám jako jsou konzervanty, stabilizátory, chemická barviva, různá ochucovadla, zvýrazňovače chuti a pod.

Vyzkoušela jsem a i v literatuře si ověřila, že je důležité a nejenom pro oslabenou slinivku, nejíst dohromady ovoce a zeleninu v jednom jídle. Stále se ještě hrozím pomyšlení, že jsem připravovala svým dětem mrkev s jablíčkem společně s cukrem a citrónovou nebo pomerančovou šťávou. I různé zeleninové saláty s přídavkem ovoce raději vynechat.

Pro dobrou funkci trávicího systému je důležité od sebe jednotlivá jídla též časově oddálit, aby měl žaludek čas ke strávení jedné potravy a nebyl zavalen již další před tím, než ji posunul do tenkého střeva dál ke zpracování. Takto se vyhneme míchání potravin třeba slaného charakteru, které ještě nejsou stráveny, s následným jídlem sladkým.

Je též potřeba zbytečně nehladovět, tedy pokud nedržíme hladovku ze zdravotních důvodů. Jíst častěji a menší dávky a pravidelně. Buď pětkrát nebo alespoň čtyřikrát denně.

Pro lepší trávení je vhodné si jídelníček načasovat. Nejen zvolit či znovu zavést správný čas na snídani, ale také je potřeba nejíst již nic večer po 18 hodině, v letním čase nejpozději v 19 hodin.

  • Pokud to z pracovních důvodu nelze dodržet, alespoň zavést zásadu, že večer 2–3 hodiny před spaním již nic nejíst.

Je důležitě večer nejíst syrové ovoce a ani syrovou zeleninu. Se syrovou stravou končit nejpozději kolem 15 hod., takže v letním čase kolem 16 hod. Večer je syrová strava velice obtížně trávena i ve zdravém tělem, natož, když nemáme již dostatek trávicích enzymů. Pro tělo je to zátěž. Potrava pak v trávicím traktu kvasí a zahnívá a způsobuje nežádoucí nadýmání.

Ve zdravotních doporučeních amerického jasnovidce Edgara Cayceho se uvádí, že syrová jablka jsou samostatným pokrmem a jako taková by se měla konzumovat časově odděleně od ostatního jídla. Pak jsou tělu velice prospěšná.

  • Vzhledem k tomu, že by se měla jíst až 3 hodiny po jídle a nejméně půl až hodinu před dalším jídlem, lze je zařadit jako malou svačinu před hlavním poledním jídlem. I po ránu nejsou špatná, povzbudí trávení. Po jejích konzumaci lze za hodinu už jíst další jídlo.

Z používaných pochutin vyloučit tučné klasické majonézy a tatarské omáčky. Hořčici též omezit a nahradit ji BIO hořčicí bez cukru. Nepoužívat klasický ocet, leda na odstraňování vodního kamene z varné konvice.

  • K okyselení salátů raději používat čerstvou citrónovou šťávu, vinný ocet a nebo umeocet. Umeocet nejen že je výbornou náhražkou octa, ale je velice vhodný i pro zlepšení trávení. Není to žádný ocet, neobsahuje kyseliny, je to slanokyselá fermentovaná šťáva ze švestiček umeboši, která má i léčebné účinky na trávení.

Není na škodu zařazovat do týdenního stravovacího rytmu také postní dny. Zdravým lidem i těm co mají zažívací problémy mohou být dobře zvolené půsty velmi prospěšné.

  • vhodné jsou dny ovocné, rýžové a i zeleninové, viz samostatný článek.

I když to nepatří mezi stravovací doporučení, uvedu, že pro ozdravění těla je vhodné nekouřit.

Domácí ořechové müsli

V poslední době všude čtu o důležitosti ořechu v našem jídelníčku. Většina z Vás to pravděpodobně čte nebo ví také, ale přeci jen pokud Vás to zajímá, ve zkratce je to hlavně proto, že jsou to bílkoviny nejvyšší kvality, obsahují nenasycené mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny ve správném množství a poměru.

Dále mnoho vitamínů, minerálů, vápníku… Pro vegetariány, nebo lidi co nechtějí jíst maso každý den, ke kterým patřím, jsou ideální. Každý druh má samozřejmě jiné složení a účinky, například mandle se doporučují na uklidnění nervů, protože obsahují hodně hořčíku, také zlepšují kvalitu vlasů, kůže, nehtů.

A tak dále, a tak dále… Podstatné je, že musejí být čerstvé, protože po vylouskání a nakrájení rychle ztrácejí tyto cenné minerály,… a žluknou. Takže mandličky na plátečky, a vlašské mleté ze supermarketu nejsou ideální. Další známý důležitý fakt je, že na ně můžete mít alergii, takže při zařazování do dětského jídelníčku je třeba postupovat opatrně.

Protože velmi často snídáme müsli a také velmi často v kupovaných cereáliích cítím žluklé kousky, nemám k nim příliš důvěru. Také na obalech uvádějí slazeno například akátovým medem (nebo jiný zdravý sacharid), ale v obsahu se dočtete, že je tam obyčejný cukr a akátového medu 1,5 %, a mnoho dalších husarských kousků, takže si vyrábíme s Grétou vlastní.

Můžete zvolit zdravé tuky (z řepky, lněný, dýňový …), čerstvá semínka a ořechy jaké máte rádi (můžete použít chia semínka, nebo mandle, pistácie, vlašské ořechy, makadamové, para, moje oblíbené pekanové, …), zdravé sacharidy (jako agáve sirup, med, javorový sirup, melasu …).

Když vyndám hotové müsli z trouby, přimíchám například sušené klíčky nebo včelí pyl, takto se pečením neznehodnotí ale spojí se s vločkami dokud jsou ještě teplé. No zkrátka fantazii se meze nekladou.)

1.

Předehřejte si troubu na 165°C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ořechy nasekané jak to máte rádi nebo na jemné plátky.

2.

Všechny ingredience na marinádu si dejte do menšího hrnce a zahřejte. Nemusí přímo vařit, jde jen o to propojit všechny složky dohromady, rozpustit máslo a vytvořit krém, který udělá vločky křupavé, sladké, aromatické a velmi chutné.

3.

Marinádu přidejte k suché směsi, promíchejte, rozdělte na dva plechy a rovnoměrně rozprostřete. Není třeba vločky jakkoli umačkávat, nechte je hezky načechrané, budou tak propečenější a tedy křupavější.

4.

Pečte do zlata přibližně 20-25 minut, v půlce pečení je lehce promíchejte. Nelekejte se, že jsou už zlaté a stále jakoby měkké a sypké. Po vychladnutí se stanou křupavými a poslepují se ve velké kusy, které už si nalámete tak jak je máte rádi.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector