Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

S hmyzím bodnutím se setkal snad každý. Většinou není nebezpečné, pokud se ovšem u postiženého…

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Rozkvetlá louka lákající k posezení nebo ovocné stromy obsypané zralými třešněmi nemají…

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Obzvláště v období letních měsíců se lékaři setkávají ve svých ordinacích s vyšším výskytem…

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Málokdo ví, že slezina patří funkčně do cévního systému. Rozkládají se v ní opotřebované…

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

V zimních měsících je více lidí nemocných, velká část z nich je léčena antibiotiky. Antibiotika…

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Příznaky tohoto typu alergie se mohou u různých lidí lišit. Někdo může mít nepříjemnou…

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Pokud se oplozené vajíčko neusadí tam, kde má, tedy v děloze, jedná se o tzv. mimoděložní…

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Kvůli smaženici nebo nakládaným houbám neleníme a vyrážíme pročesávat hvozdy naší země….

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Mnoho žen si stěžuje, že jejich dříve usměvaví partneři se postupně stali spíše mrzouty….

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Pokud má postižený poruchy vědomí, svalové křeče na končetinách nebo se objevují známky…

Noční směny v továrnách, služby v nemocnicích, bujaré večírky a v neposlední řadě změny…

Je známo, že mysl je silným spojencem v boji s řadou nemocí, revmatické choroby nevyjímaje….

Na zemi je přibližně 1,3 miliardy kuřáků. Celosvětově cigarety ročně zahubí asi 12…

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s chúlostivou otázkou. Mám 40 rokov, partner 43, sme spolu 8 rokov a máme 3 ročné dvojčatá dievčatká. Náš sexuálny život bol pred príchodom detí viac než uspokojivý, po narodení detí však u nás zavládla silná partnerská kríza a sex máme veľmi sporadicky. Partner sa na… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, něco z toho, co uvádíte by šlo akceptovat, jako běžné fáze vývoje dítěte, také akceptovatelné… Celá odpověď

Dobrý den, můj přístup není asi dobrý, ale já ráda jím. Před cca hodně lety mi zjistili alergii na léky a potraviny. Dokonce jsem musela každé jídlo, které jsem snědla zapisovat, že by bylo snazší zjistit, co přesně smím sníst a co ne. Dlouho mě to ale nebavilo, a s postupem času jsem zapomínala zapisovat,… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, doporučovala bych Vám nejíst potraviny, na které jste alergická, protože i přes léky na alergii… Celá odpověď

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co znamená toto vyjádření mého psychologa tak abych to pochopila i já. Klinický osobnostní profil: Kompulzivní: je li přinucena k tomu, aby přijala požadavky a soudy vnucované jí ostatními, pak potlačí svou nelibost, přizpůsobí se a klade na sebe i na druhé… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

zdravím vás, nezlobte se ale myslím že je to napsané skoro celé česky a celkem srozumitelné, těžko hledat… Celá odpověď

Dobry den, nez se dostanu k jadru problemu. Mam nejake bakterialni onemocneni – chripka a beru Coldrex a Robitussin. Dnes jsem byla v zamestnani a upadla jsem vedle auta na obrubnik… odrela si koleno a narazila ruku pod ramenem a dlane. Chladila jsem si to, zatim mi ta ruka ani nezfialovela. Nemohu… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, nejpodstatnější věc je, jestli jste se uhodila do hlavy, popřípadě ztratila vědomí. Zde by… Celá odpověď

Dobrý den, Chtěla bych se zde dozvědět něco více o mém problému , jelikož lékaři říkají při vyšetření všechno vždy ve spěchu a v tom shonu a šoku toho člověk moc nepobere. Od včerejšího dne mám slabší krvácení z pochvy, které doprovází bolesti břicha, pánve a bolest mi střílí i do nohou. Do začátku… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, psychikou si cysty jistě vyvolat nemůžete. Psychicky se dá vyvolat úzkost, pocit špatného… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Vážená paní Vaše problémy by bylo nejlepší řešit s psychiatrem který vhodnou léčbou vás většiny vašich… Celá odpověď

Dobrý den, mám alergii na ovoce a zeleninu, mořské plody, hřiby a silnou alergii na čerstvě posekanou trávu . Když jsem si náhodou dala trochu zeleniny, tak mi trochu otekli rty nebo mi bylo blbě od žaludku, ale nikdy nic vážného. Před 14cti dny jsem ochutnala salát Coleslaw ( který mi nikdy nevadil… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, o alergii platí obdobně jako s příslovím „tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu…s časem… Celá odpověď

Podáním Subcuvia /dle lékaře- zkusmo/ dítěti do břicha na imunologii ,se při 3 a 4 dávce projevila reakce( níz.tlak, otok, nevolnost).Od této doby bolí a jakoby otéká dítěti břicho- je to již ROK.Bolesti postupně zintenzivňují, k tomu otékají klouby, uzliny, jícen, zřídka lososová vyrážka ,občas pálení… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den. Rozhodně si nemyslím, že by se lékem Subcuvia, dala přenést infekční choroba. Ale bohužel… Celá odpověď

Odpovídá lékař:

Dobrý den, preparát Subcuvie obsahuje lidské imunoglobuliny, po její aplikaci může vzácně dojít k… Celá odpověď

Dobrý den, už delší dobu mám takové „šoky“ na hrudníku více méně takové bublání jakoby v srdci a dost mě to leká stává se mi to i několikrát denně a je mi to opravdu nepříjemne . EKG mám v pořádku krevní testy také a když jsem byla u psychologa tak mi řekl že to mám ze stresu . Ale stres mi ubývá a… Zobrazit více

Odpovídá lékař:

Dobrý den, nevím přesně co termínem šoky na hrudníku myslíte. Pokud je ekg a odběry v pořádku, ještě… Celá odpověď

Vysoká teplota je odpovědí těla na infekci. Pokud se objeví poté, co jste se vrátili z…

Sportovní aktivity seniorů bývají většinou dost chudé. Chtěli byste konečně s nějakým…

Situací, které mohou svádět člověka ke skoncování s antidepresivy, může být mnoho. Pokud…

Každý z nás se už někdy spálil. A to nejen v osobním životě. Rozpálená plotna, horký předmět,…

Vyslechnout si od lékaře onkologickou diagnózu je nesmírně stresující a šokující. Je to…

Brazilská metropole Rio de Janeiro bude v srpnu a září 2016 hostit letní olympijské a…

Sezóna kousanců a štípanců nabírá na obrátkách. Střety rozličných tvorů s člověkem nezřídka…

Nežádoucí účinky léků jsou běžné a velmi pestré, protože každý člověk odpovídá na terapii…

Strašák, který byl objeven už v polovině minulého století. První epidemie horečnatého…

Určitě to znáte: z příjemného snění vás vytrhne nelítostný řev budíku. Z postele se…

Počty lidí, kteří bojují s nějakým typem přecitlivělosti, neustále narůstají. Existuje…

Konopí, vychvalované i zatracované. Málokdo z uživatelů zřejmě tuší, že tato rostlina…

S drobnými popáleninami se setkal každý z nás. Většinou jim nevěnujeme příliš pozornosti…

V roce 2014 se pětina malých Čechů potýkala s některou formou přecitlivělosti. Život jim…

Školní rok je v plném proudu a začínají se objevovat mnohé potíže. Roztěkanost, strach,…

Osobní setkání s vosou, včelou či sršní nemusí být nic příjemného. Pro některé z nás však…

Herpes zoster neboli pásový opar je bolestivé virové onemocnění, které častěji postihuje…

Bolesti při menstruaci zná většina žen. Existují dva typy menstruačních křečí, jedny vznikají…

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky…

Alergie na arašídy, lískové, vlašské a další ořechy nejsou v našich končinách žádnou…

Život stomiků rozhodně není jednoduchý. Pojďmě se podívat na nejčastější mýty týkající…

O nejrůznější poranění není v běžném životě nouze. A k rychlému a spolehlivému zhojení…

I když si to mnohdy neuvědomujeme, následkem bodnutí hmyzem není vždy jen pouhé svědění…

Jak se provádí samovyšetření prsu, si mohou prakticky vyzkoušet ženy a dívky již od 7….

Homeopatických léků je spousta a indikace každého jsou jasně dané a specifické. Ale co…

Způsobů, jak snížit počet kuřáků a přesvědčit váhající nekuřáky, že na tabáku není nic…

Rakovina prsu je u nás v současné době nejčastějším zhoubným onemocněním žen. V ČR žije…

Pro mnoho lidí je diagnóza hepatitidy typu C šokující. Vyvstane jistě spousta otázek,…

Svět nedávno obletěla šokující zpráva: americká herečka Angelina Jolie podstoupila preventivní…

Přestože řada lidí s podobnými potížemi pro svůj stud lékaře nikdy nenavštíví, přecitlivělost…

Bolí vás záda nebo hlava? Máte obtížnou menstruaci? Nebo vás již několik dní trápí zub,…

Přecitlivělost na nějakou složku potravy může mít nejrůznější podobu, takže si zpočátku…

Koronarografie patří mezi vyšetření prováděná v kardiologii, a to za účelem zobrazení…

Nebezpečí popálení kůže na nás číhá v podstatě kdekoliv – v přírodě, v domácnosti a často…

Zachranáři i hasiči mají každý rok o Vánocích plné ruce práce. Koktejl stresu, vzrušení…

Meningokokový zánět mozkových blan, tzv. meningitida, se vyznačuje vysokou smrtností (letalitou)…

„Velká osmička alergenů“ – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90…

Statistiky týkající se kouření často přinášejí šokující informace. Mezi ně patří i fakt,…

Tato přecitlivělost patří mezi ne příliš časté druhy alergií. Řešení se zdá jednoduché,…

Co máte na Vánocích nejraději? Děti se těší na dárky, mnozí dospělí (ač to někdy nepřiznají)…

Jinými slovy se jedná o extrémní rozšíření tračníku spojené s rizikem otravy krve. Patří…

Vosa, včela, sršeň nebo mravenec – to je hmyz, jehož útok na člověka nejčastěji končí…

Nikdy se u vás po kousnutí komárem nebo vosím žihadle neobjevily nežádoucí reakce? Neradujte…

Mezi osobami postiženými alergií koluje mýtus, že med z místní produkce pomůže zmírnit…

Možná proto, že sezam konzumujeme v menší míře než například arašídy nebo vlašské ořechy,…

Každý z nás by měl ovládat základy první pomoci, nikdy nevíme, kdy se nám budou hodit….

Také jste si mysleli, že alergie na plísně souvisí pouze se vzdušnými sporami v období…

Zaklonit hlavu a pozorovat mraky na obloze, vyndat knížku z horní police, ohlédnout se…

Trápí vás přecitlivělost na kdeco, a přesto si chcete užívat života? Minimalizujte už…

Tvar a velikost našich ňader citlivě reaguje na vše, co se s naším ženským organismem…

Přestože se alergie na některé potraviny typicky objevuje již u dětí, existují lidé,…

Nic moc jídlo a lůžko v oddělení za nemocnicí. I tak mohou vypadat prázdninové dny pacientů…

Chystáte se na dlouhý let letadlem nebo delší cestu klimatizovaným autobusem? Pak pozor…

Restaurace, autobusové zastávky nebo pracoviště, kde je tabák zakázán – to nás v dnešní…

Tahle přecitlivělost patří mezi nejzávažnější potravinové alergie vůbec. V některých případech…

Budete mít zájem:  Biologická léčba? Jen bez infekce v těle!

Zdraví není to jediné, co nám letité kouření cigaret „ukrajuje“ ze života. Neopomenutelný…

Zdánlivě neškodná přírodní látka, jakou je gumový latex, je schopna přivodit mnoho nepříjemností….

Když lidé mluví o alergii na alkohol, může to znamenat několik různých věcí. Dá se říci,…

Věděli jste, že ještě před 100 lety se alergické onemocnění týkalo pouze 1 % populace?…

Tenhle problém se objevuje většinou už v dětském věku. Někdy časem vymizí, jindy zůstane…

O tom, že klíšťová encefalitida po sobě může zanechat dlouhodobé následky, slýcháme často….

Být alergikem znamená dávat si neustále pozor a myslet trochu dopředu. Ve střehu by tito…

Většina z nás se snaží své zdraví chránit. Vyhýbáme se nebezpečným činnostem, učíme se…

Když se řekne alergie, každému se hned vybaví ty nejznámější varianty. Jenže člověk nemusí…

Anafylaktický šok představuje nejzávažnější život ohrožující formu alergické reakce. Vedle…

Většina nemocných chřipkový virus překoná bez vážných následků. Jsou ale i pacienti, kteří…

Je vám špatně pokaždé, když pijete alkohol, a přitom nejde o kocovinu, nýbrž o příznaky…

Víte, které pochutiny bývají nejčastější příčinou těžké potravinové alergické reakce?…

„Potrava bohů“ – tak pojmenoval v 18. století švédský přírodovědec Carl Linné strom kakaovník,…

Antitabáková kampaň je v České republice poměrně nevýrazná, alespoň tedy v porovnání se…

Potravinová alergie

U potravinové alergie jde o přecitlivělou reakci organismu na určitou potravinu nebo potraviny, která se může projevovat jedním nebo kombinací více příznaků z poměrně široké škály.

Postihuje 2 až 3 % lidí, u kojenců a dětí do tří let se jedná dokonce o 5 až 8 % (některé zdroje uvádějí i více než 10 %).

U dětí do tří let jsou nejčastější alergie na bílkovinu kravského mléka15 (tedy i na běžná a HA umělá mléka49, někdy bývá, bohužel i lekáři, zaměňována s intolerancí laktózy3) a hovězí maso, vejce9 a kuřecí maso, sóju a karob (svatojánský chléb), poměrně časté jsou i alergie na ořechy3, semínka3, pšenici (na její jiné bílkoviny pšenice než lepek, nejedná se tedy o celiakii1), ryby, kořenovou zeleninu (včetně mrkve), jablko, banán.Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Jsou známy i případy reakcí na potraviny s velmi nízkým alergenním potenciálem jako je rýže1, kukuřice, krůtí maso, nebo dýně. Alergická reakce je možná na jakoukoliv potravinu.

V souvislosti s potravinovými alergiemi je třeba důkladně zvážit možná rizika před nepovinným i povinným očkováním38, nejen z důvodu obsahu cizích bílkovin ve vakcínách (více se dočtete ve článcích o alergiích na konkrétní potraviny), ale i z důvodu ovlivnění imunitního systému a ničení zdravé střevní mikroflóry.

Možné příznaky potravinové alergie

Reakce může nastat ihned po požití potraviny, nebo i v řádech minut, hodin a zvláštností nejsou ani reakce pozdní, v řádech dní, vzácně i týdnů až měsíců. Podobné příznaky jako potravinová alergie může mít i histaminová intolerance3.

Diagnostika potravinových alergií

Testy specifických IgE protilátek jsou, obzvlášť u malých dětí, spolehlivé nanejvýš na 50 %. Mohou vycházet falešně pozitivně, kdy se v krvi nachází specifické IgE protilátky proti některé z potravin, ale reálně k alergické reakci na tyto potraviny nedochází.

Mohou ale vycházet především falešně negativně, kdy se v krvi specifické IgE protilátky nenachází, nemusí se projevit ani reakce při kožních testech, ale k alergické reakci po požití potraviny dochází jinými mechanismy imunitního systému (děje se tak např. u více než poloviny alergiků na bílkovinu kravského mléka).

Potraviny, které spouštějí reakci, je možno spolehlivě zjistit jediným způsobem – pomocí eliminačně-expozičního testu (eliminační dieta a následné postupné zavedení z jídelníčku vyřazených potravin).

Eliminačně-expoziční test

Obvykle se začíná eliminací nejčastějších alergenů, ze stravy dítěte a, pokud je kojené, také maminky se striktně vyřadí vše, co obsahuje bílkovinu kravského mléka15, hovězí a telecí maso, sóju, karob (svatojánský chléb), vejce9 a kuřecí maso.

Nekojené miminko nebo kojící žena berou každý den Hylak fort (a případně i probiotika6 s vhodným složením), maximálně omezí sladkosti.

Neprojeví-li se do 2-3 týdnů důsledného dodržování této diety zlepšení (pokud je projevem alergie ekzém23, je nutné ho pomocí správně vybrané kosmetické péče léčit souběžně s eliminační dietou), zvažuje se vyřazení dalších potravin, na které jsou alergie relativně časté nebo projevy alergie zhoršují, jako je pšenice3, ryby, ořechy3, semínka3, kořenová zelenina (včetně mrkve), lilkovité (rajčata, papriky, lilek), citrusy, exotické ovoce (včetně banánu), bobulové ovoce, luštěniny3, většina druhů koření, med1, kakao, čokoládu, silné černé a zelené čaje a čaje s obsahem ibišku (hypoalergenní dieta podle Věry Zíkové). V závažných případech, kdy se nedaří potravinové alergeny vystopovat, se přistupuje i k vyřazení většiny potravin z jídelníčku, příkladem je eliminační dieta dle Rezzy a Cardiho, kdy je možné konzumovat pouze jehněčí nebo králičí maso, rýži, vodu, sůl, olivový olej a doplňovat vápník.Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Po zlepšení stavu se vyřazené potraviny znovu zavádějí pomalu po jedné zpět do jídelníčku, v případě kojení začne konzumovat potravinu nejprve přibližně týden maminka (např.

první den půl jogurtu, druhý den celý jogurt, třetí den jogurt a kousek sýra, od čtvrtého dne bez omezování množství), pokud se po této době neobjeví reakce nebo není dítě kojené, zkouší se potravina znovu zavést i do stravy přikrmovaného dítěte po dobu alespoň 4 dní (u pozdních reakcí i týden), začíná se zhruba od lžičky znovu zaváděné potraviny, v případě obav lze přidat k expozičnímu ještě dva dny, kdy nejprve zkusíme namazat potravinu kolem pusinky a den nato dáme dítěti oblíznout lžičku a teprve další den podáme celou lžičku. V případě, že dítě na znovu zaváděnou potravinu alergicky zareaguje, tuto potravinu z jídelníčku eliminujeme dlouhodoběji (alespoň na půl roku), pokud je výsledek testu nejistý (nebyl proveden správně, je podezření na jiný problém), expoziční test se po zlepšení stavu na eliminační dietě opakuje.

Léčba potravinových alergií

Léčba spočívá v dodržování diety s vyloučení potravin, na které je jedinec alergický, pokud je dítě kojeno70, dietu musí často držet i maminka. Doporučeno je každý den podávat probiotika6, dbát na zdravá střeva (omezit průmyslově zpracované potraviny, sladké, lepek, sóju, kravské mléko a výrobky z něj).

Příčiny potravinových alergií

  • genetické vlivy
  • životní styl s převahou stresové zátěže
  • jídelníček (neboť ten se během několika málo posledních generací velmi změnil, jak v množství, podílu jednotlivých potravin, zdrojích potravin i jejich kvalitě)
  • spouštěčem může být i očkování38

Prevence vzniku alergií, atopického ekzému, astmatu a autoimunitních onemocnění

Riziko vzniku alergií, atopického ekzému23, astmatu3 i autoimunitních onemocnění dítěte roste i díky užívání léků matkou během těhotenství a kojení, negativní vliv mohou mít např. i multivitamínové přípravky.Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Nastávající maminka by měla napravit svou střevní mikroflóru ideálně ještě alespoň půl roku před otěhotněním, nebo alespoň během konce těhotenství a začátku kojení. Měla by užívat probiotika6 a prebiotika (např. Hylak forte).

Také je vhodné, aby ve své stravě omezila i některé potraviny (nejčastější alergeny), vysadit úplně by měla pouze ty potraviny, na které je sama alergická.

Střídmě (nanejvýš 2 až 3 porce týdně) by tedy měla jíst bílkovinu kravského mléka (a to pouze ve formě zakysaných mléčných výrobků, tvrdých sýrů a másla, nevhodná je tedy značná část druhů pečiva i jiných potravin, existuje spousta vhodnějších zdrojů vápníku), sóju3 (vhodná je pouze v tradiční, fermentované podobě), vejce1, ryby, ořechy3 a pšenici3 (klasickou pšenici nahradit bezlepkovými obilninami nebo alespoň starými odrůdami pšenice, např. špaldou, při pečení míchat pšeničnou mouku nebo ji případně i úplně nahrazovat moukou z bezlepkových druhů obilnin).

Samozřejmě by měla jíst zdravou, vyváženou stravu, dostatek omega-3 mastných kyselin, málo sladkého, nekouřit, nepít alkohol a neužívat jiné omamné látky, velmi dráždivá jsou i některá potravinářská aditiva. Podobná opatření se týkají i stravy přikrmovaného dítěte.

Prevencí vzniku atopických problémů u dítěte je i vaginální porod28, časný kontakt kůže na kůži33 a kojení70 a zdravá střevní mikroflóra, není-li dítě kojeno, pak se dětem s dispozicemi k atopii doporučuje do půl roku dávat HA umělá mléka, ale pokud k projevům atopie již dojde, jsou kontraindikována a je třeba přejít na UM plně štěpená nebo z volných aminokyselin49. Dítěti zavádět příkrmy10 je třeba opatrně, dávat pouze jednu novou potravinu současně a to po dobu 4 až 7 dní (nebo méně, pokud dojde k negativní reakci). Pokud se u dítěte nebo těhotné či kojící matky projeví potravinová6 či jiná alergie, atopický ekzém, je třeba najít a co nejvíce eliminovat jejich spouštěče, jinak se u dítěte zvyšuje riziko rozvoje dalších atopických potíží, alergií a dokonce i autoimunitních onemocnění. Je také třeba důkladně zvážit, proti jakým nemocem, jakými vakcínami a jestli vůbec očkovat38. Doma je třeba udržovat čistotu a co nejméně prašné prostředí, na druhou stranu přílišná sterilita také škodí.

Více o potravinové alergii na modrykonik.cz

Použité zdroje:

  1. Věra Zíková: http://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/jak-zbavit-dite-atopickeho-ekzemu-upravou-stravy-deti-…
  2. MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití
  3. http://www.pediatriepropraxi.cz/
  4. http://www.proalergiky.cz/alergie/alergie-na-potraviny
  5. MUDr. Ludmila Eleková: http://www.slobodavockovani.sk/news/potraviny-budiz-vasimi-leky-hippokrates-medunka-1-2013/
  6. Natasha Campbell-McBride: Syndróm trávenia a psychológie
  7. http://adc.bmj.com/content/70/3/229.abstract

Alergie na potraviny

Potravinová alergie je do určité míry nepřiměřená odezva našeho imunitního systému, který se po svém snaží vypořádat s bílkovinou složkou obsaženou v některých potravinách. Nejčastěji alergickou reakcí trpí lidé po konzumaci jistého potravinového alergenu a za určitých okolností i po jednoduché manipulaci s ním.

Dá se proti alergii na ořechy „očkovat“?

Další názvy: Potravinová alergie

Příznaky

alergie

Podle vskutku hrubých odhadů postihuje potravinová alergie zhruba přes čtyři procenta celosvětové populace. Výskyt může být ve skutečnosti mnohem vyšší. Odborníci vychází z toho, že se postupně s věkem reakce mění. Každá věková kategorie jinak reaguje na jisté druhy potravin.

Děti do tří let mají problémy přijímat bílkovinu kravského mléka, vaječný bílek či obilnou bílkovinu.

Předškoláci, školáci a dospívající mohou potrápit nespočty alergenů počínaje od již dříve jmenovaných až po skryté alergenní zdroje.

Na jejich organizmus mají také vliv zkřížené formy alergií, jež ve výsledku mohou za jejich zdravotní potíže. Alergie na potraviny se však nevyhýbají ani dospělým jedincům.

Děti jsou náchylnější na potravinovou alergii a je to v důsledku nedozrálosti jejich imunitního systému. U dětí mohou nastat dvě situace.

Budete mít zájem:  Dárek na Vánoce z lékárny: o co je největší zájem?

Buďto postupem času alergická reakce na potraviny u nich úplně vymizí anebo dojde ke zmírnění alergizujících schopností. S dispozicí potravinové alergie se může člověk klidně narodit.

Existují i případy, kdy se u jedince tato reakce rozvine naplno během prvního roku života.

Naše tělo může agresivně reagovat na konkrétní typ potravin. Většinou zde hrají roli nejenom genetické predispozice, ale i ostatní vlivy, jako je nedostatek pohybu, stresová zátěž, nadměrné užívání léčiv atd. To vše můžu zapříčinit propuknutí této nemoci.

Alergická reakce se může dostavit okamžitě anebo nejpozději do dvou hodin po požití jistá dávky alergizující potraviny. Změny jsou pozorovatelné přímo na kůži, kde se objevují červené flíčky. Kromě zarudlých míst se můžeme setkat se svědivou kopřivkou, nezhlednými vyrážkami s pupínky či otokem.

K nejobvyklejším projevům alergie na potraviny patří průjem, zvracení, respirační problémy, křeče a bolesti břicha. Dále nás může potrápit intenzivnější svědění v ústech. Časté jsou i otoky na rtech a sliznici.

Tyto projevy nemají však dlouhé trvání, pouze výjimečně mohou vést k rozvinutí závažnějších stavů, jako je například anafylaktický šok. Jde o stav, kdy v lidském organismu poklesne krevní tlak, zhorší se dýchání a nastane ztráta vědomí. První známka toho, že se něco děje, můžeme zpozorovat přímo v obličeji.

Červené zbarvení je toho důkazem. Poté se přidají další symptomy. V tomto případě nesmíme váhat ani minutu a ihned přivoláme dané osobě záchrannou službu. Do jejího příchodu se snažíme udržovat v akci srdeční činnost, též i dýchání.

Zkřížené formy potravinové alergie

V zemích střední Evropy se lze častěji setkat se zkříženou formou potravinové alergie. S tou musí bojovat polovina pylových alergiků. Dalo by se říci, že jde o stav, na jehož vzniku se podepisuje velmi komplikovaný okruh rostlinných i živočišných bílkovinných složek.

Na některé z nich naše tělo reaguje podobným způsobem jako na pyly. Tento druh alergie se objevuje po požití jistého syrového ovoce či zeleniny. Výsledkem jsou pak nejrůznější projevy, jako je například zánět spojivek, astma, rýma.

Dostavit se může otok hrtanu anebo anafylaktická reakce.

Někteří alergici mohou mít potíže při konzumaci jistého druhu ovoce a zeleniny v průběhu květenství konkrétní rostliny, a proto je ze svého jídelníčku v tomto období raději vyřazují. Mimo období květenství je mohou bez problémů konzumovat za předpokladu správné úpravy.

To je jedná možnost, jak se vyhnout zdravotním obtížím. Zelenina se dá uvařit v páře, zatímco ovoce stačí vložit na chvíli do kuchyňského elektrického přístroje, jako je mikrovlnka či horkovzdušná trouba se šestým smyslem.

Taktéž z ovoce lze snadno a rychle připravit lahodný kompot.

Alergičtí jedinci na pyl břízy, lísky a olše si musí dát velký pozor na alergen (jablko, třešni, kiwi, nektarinku, broskev, mrkev, celer, syrovou brambor, vlašský a lískový ořech). Také po požití hrušky, meruňky, švestky, pomeranče a banánu, mohou mít zdravotní potíže. Vyhnout by se měli také paraořechům, kešu, pistáciím, mandlím, sóje a koření (kopru, kmínu, anýzu a fenyklu).

Osoby mající alergii na pyly složnokvěté by neměli konzumovat syrovou kořenovou zeleninu. Nedělá jim také dobře koření, jako je kmín, fenykl, anýz, koriandr, heřmánek a kari. Kupříkladu alergici na pyl ambrozie by neměli pojídat meloun, banán či slunečnici.

Zatímco alergici na trávy by měli být velmi obezřetní na rajská jablíčka a obiloviny, neboť je zde vysoká pravděpodobnost vzniku alergických stavů. Za neočekávané zdravotní obtíže mohou také potraviny, jako jsou ostatní obiloviny. Do této alergizující skupiny se řadí vodní meloun, hrášek, kukuřice a kiwi.

Někteří citlivější jedinci mohou mít alergii i po ovoci a zelenině ze stejné botanické čeledi. Jiní zase trpí zkříženou reakcí latexem s potravinou.

Intolerance na určité druhy potravin

Potravinovou intoleranci nelze zaměňovat s alergií na určitou skupinu potravin. V tomto případě nejde ve své podstatě o klasickou reakci, ale o neohrožující stav, kdy našemu tělu chybí buďto jedna konkrétní látka anebo více užitečných látek. Většinou jde o enzym nebo o enzymy štěpící intolerantní složky.

Tyto specifické organické molekuly v našem organizmu napomáhají přirozenému trávícímu pochodu. Pokud jich má tělo nedostatek, pak se to projeví netypickou reakcí. Příznaky potravinové intolerance se vyskytují s různě dlouhým zpožděním. Někdy se reakce objeví až po několika hodinách, jindy to může trvat dny až týdny.

Jedinec s potravinovou intolerancí trápí zjevnou bolestí hlavy. V případě tohoto stavu je člověk více unavený a má problém s nadýmáním. Dostavit se u něj může průjem, zvracení a vyrážka.

K dalším nejčastějším příznakům patří také porucha pozornosti, oslabení imunitního systému, problémy s tělesnou váhou, spánková porucha, migréna, chronické stavy úzkosti, deprese, hyperaktivita.

Standardně se objevující potravinové alergie

Každý z nás může být alergický na nějakou potravinu. K nejtypičtějším alergenům se prakticky řadí obiloviny, kravské mléko, vejce, ryby, korýši a měkkýši, maso, arašídy, ořechy, hořčice, celer, sezamová semena a sója. Lupina, droždí či exotické ovoce je také alergen.

Alergie na vejce

Na vejce jsou především alergické děti ve velmi nízkém věku. Ty s touto potravinou mívají velké problémy. U nich alergická reakce zcela zmizí, než dosáhnou prahu dospělosti. Existují i případy, u kterých tato reakce přetrvá. Tito jedinci pak mívají problémy s čistě vaječnými pokrmy.

Většina osob je alergická výhradně na bílek, najdou se i tací, kteří jsou výrazně citlivější i na výživnější část vejce. Alergie na vejce se projevuje do několika málo minut až do dvou hodin po konzumaci i malé dávky vajec či potravin obsahující tento alergen. Doba trvání reakce nepřekročí obvykle dvacet čtyři hodin.

Vejce se dají nahradit kukuřičným nebo bramborovým škrobem. Místo vajíčka se do hladkých litých těst přidá rozmíchaný roztok se škrobem. Osvědčený je taky pudinkový prášek, droždí, mleté lněné semínko, ořechová pasta, želatina, kypřící prášek, xantan a sušená náhrada vajec.

U alergie na vejce se lze setkat s jednou zvláštností v rámci očkování. Lidé trpící touto formou reakce by měli být velmi ostražití při očkování. Hrozí tu totiž vznik nebezpečné reakce, neboť některé vakcíny obsahují vaječné bílkoviny. Z tohoto důvodu by se alergici měli nejprve obracet na svého odborného lékaře. S ním vše důkladně probrat, nežli se nechají očkovat.

Alergie na ryby, korýše a měkkýše

Tento druh alergie je velmi častý v přímořských lokalitách, ale nevyhýbá se ani lidem žijící ve vnitrozemí. Někteří mohou být alergičtí například na konkrétní druh ryb, jiní zase na všechny. Tento stav může některé jedince ohrozit i na životě. Za alergii u ryb může svalový protein parvalbumin. Zatímco hlavním alergenem korýšů a měkkýšů je svalová bílkovina tropomyosin.

Alergie na maso

Alergie na maso a masné výrobky se ve světové populaci objevuje velmi vzácně. Pokud touto alergií přece jenom někdo trpí, mohou zato antibiotika, růstové hormony, konzervanty a jiné látky obsažené v mase zvířat a jejich výrobcích. Ty jsou hlavním zdrojem příčin zdravotních potíží.

Alergie na ořechy a arašídy

U jednoho procenta populace se objevují alergické projevy po konzumaci pistácií, vlašských, lískových, kokosových a kešu ořechů. Do alergizující skupiny patří také burské ořechy, piniové oříšky či mandle. Tyto všechny uvedené plody i v malém množství mohou některým jedincům přivodit vážnější reakci.

Alergie na hořčici

V hořčici lze najít spoustu dráždivých látek, jako jsou hořčičné silice zvané isothiokyanáty. Za zmínku stojí kapsaicin, což je rostlinný alkaloid. Ten dodává hořčici správnou pálivou chuť.

Chybět tu nemůže také sinalbin v S. alba. Podráždit náš organismus mohou také další látky obsažené v tomto dochucovacím prostředku. Jsou to zejména konzervanty. Alergizující je i koření zvané kurkuma.

Alergie na celer

Některé citlivější osoby nemusí dobře snášet celer. Tato zelenina v krajních případech může vyvolávat až anafylaktický šok. V reálu může zato několik alergizujících bílkovin, které jsou obsaženy v celeru.

Alergie na sezamová semínka

Sezamová semínka považují odborníci za dostatečné silné alergeny, které vyvolávají u určité skupiny lidí závažnější alergickou reakci.

Alergie na sóju

Jde přitom o nejpozorovaněji formu alergie, kterou trpí malé dětí, tak i dospělé osoby. Viníkem této alergie je sójová bílkovina. Ta může navozovat mírné alergické stavy, tak i vážnější obtíže.

Alergie na lupinu

Tento druh alergie je zcela ojedinělý u skupiny veganů a lidí preferující zdravý životní styl.

Alergie na droždí

Jedinec trpící touto verzí alergie je nucen vysadit z jídelníčku veškeré potraviny obsahující kvasnice a nahradit je jinou alternativou, jako jsou rýžové či kukuřičné chlebíčky.

Alergie na různé druhy exotického ovoce

U citlivějších jedinců se po konzumaci kiwi, banánu, papáje či avokáda může znenadání objevit kopřivka, ekzém nebo otok rtů.

Léčba potravinové alergie

Naprosté vyloučení alergizujících potravin a zdrojů ze stravy je doposud jediným účinným prostředkem, jak se zbavit alergických stavů. Pochopitelně není to jednoduché. Sestavení plnohodnotného jídelníčku je pro mnoho z nás tvrdý oříšek.

A co když takovým alergikem je dítě? Pak jeho strava musí obsahovat dostatečné množství důležitých živin, minerálních látek a vitamínů, aby se u něj nerozjela nějaká choroba, která ve většině případů souvisí s jejich nedostatkem.

Nicméně i dospělým osobám hrozí riziko vzniku nemocí, jehož příčinou bývá právě nedostatek určitého prvku.

Pokud jsme alergičtí na nějaký druh potravin, musíme bedlivě prohlížet jednotlivá balení, na kterých sledujeme uvedené složení konkrétní poživatiny.

Nicméně na obalu výrobku mohou některé ingredience i chybět anebo některé alergizující látky se naopak skrývají pod ostatními přísadami. Proto pro nás jako laiky bývá mnohem složitější se vyznat ve složení.

Leckdy se stává, že etiketa může být nečitelná nebo napsaná malými písmeny. To nám velmi stěžuje výběr správných potravin a tím pádem v obchodech trávíme déle času.

Na obalu se často lze setkat s tímto sdělením, že potravina může obsahovat stopové alergeny. Neměli bychom tuto informaci podceňovat, neboť nepatrné množství takovéto poživatiny nám může vyvolat poměrně výraznou alergickou reakci.

Pokud máme podezření na potravinovou alergii, můžeme se v poklidu domova otestovat. K tomu nám poslouží domácí test. Ten si koupíme v lékárně a stojí přes dva tisíce korun. Diagnostický test obsahuje lahvičky roztoků, testovací podložku a další potřebné pomůcky.  Za pouhých čtyřicet minut budeme vědět, které látky našemu tělu nedělají dobře.

Stačí pouhá kapka krve z bříška prstu, kterou smícháme s roztokem. Ten poté umístíme na testovací destičku s proteinovými extrakty. V dalších krocích se neobejdeme bez detekčních a vývojových roztoků, díky kterým mění testovací polička barvu. Tmavší modrý odstín naznačuje prudkou reakci, zato světlejší zbarvení souvisí s velmi mírnou reakcí.

Budete mít zájem:  Abstinenční Příznaky Po Vysazení Antidepresiv?

Bílá barva značí neutrální reakci.

Pokud nechceme za diagnostickou sadu utrácet finanční prostředky, můžeme se svěřit do rukou odborníků (alergologů a imunologů). Lékař s námi nejprve prodiskutuje naši anamnézu. Ve svém pátrání je velmi důsledný.

Zajímají jej příznaky a časový odstup mezi konzumací daného jídla a nástupu alergického projevu. Lékař si nezapomíná zapisovat také údaje: o jaký druh jídla šlo a kolik toho dotyčný pozřel.

Poté přichází na řadu některé techniky vyšetření, k nejběžnějším patří kožní testy a imunologické testy.

Za nejlevnější formu lze považovat prick test, po kterém lékaři sahají nejčastěji. Toto testování se provádí na kůži předloktí, kde se nebolestným způsobem vpravují alergenní látky. Ty se nechávají působit zhruba dvacet minut. Testované místo sleduje lékař, kterého zajímá případná reakce na kůži.

V lékařství se aktuálně stále více využívají náplasťové testy, které se aplikují na část zad. Tyto testy disponují speciálními políčky, do kterých se umísťuje daný potravinový extrakt. Náplast se sundává až po uplynutí zhruba čtyřiceti osmi hodin, popřípadě sedmdesáti dvou hodin.

Používá se i test aktivace bazofilů a eozinofilní kationický protein. Osvědčený je eliminačně-expoziční test. V některých případech může ke stanovení správné diagnózy posloužit také gastroenterologický test.

Pokud se u nás potvrdí alergie na určitý druh potraviny, lékař nám předepíše nezbytný léčivý přípravek. Obvykle se podává antihistaminikum či kortikoid.

U silnějších projevů nám může lékař vystavit předpis na adrenalinové injekční pero. Některé druhy medikamentů jsou volně prodejné v lékárnách.

Po konzultaci s odborníkem můžeme vyzkoušet doplňky stravy pro zlepšení zažívání (prebiotika a probiotika). Vhodné jsou také výtažky z hub či bylinek.

Autor: symptomy.cz

Koronavirus a alergie: Přední imunolog popsal, jak nám alergeny škodí

Kdy vlastně letos začala pylová sezona?

Pylová sezona se o své hlásila už koncem ledna a v únoru. Sílila během března, kdy kvetly lísky a olše, a směřovala k nejagresivnější bříze, která je v ovzduší právě teď.

Asi se není čemu divit, zima byla velmi mírná…

Ano, časný nástup jara samozřejmě měl vliv na posun vegetačního období a tím i na pylovou sezonu.

Říkáte, že pyl břízy patří k těm nejagresivnějším. Které další rostliny alergikům nejčastěji vadí?

Kromě břízovitých stromů jsou to hlavně trávy a plevele, tedy například ambrózie a pelyněk. Ty ale obvykle kvetou až později. Konkrétně ambrózie se v ovzduší vyskytuje až na konci letních prázdnin, od konce července přes srpen až do začátku září.

Vedoucí lékař Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce, doc. MUDr. Petr Čáp, Ph.D. | Nemocnice Na Homolce

Může se stát, že i lidé, kteří celý život alergií netrpěli, teď začnou mít zničehonic problémy?

Vezměte si, že třeba takový atopický ekzém může také vzniknout v kterémkoli věku. Stejně tak astma. A s alergiemi se to má podobně. Určitě se budete chtít zeptat na to, jak je to možné, takže vás předběhnu. Medicína už má odpovědi na řadu otázek, na některé však nikoli. A tohle je jedna z nich.

A co odpověď na otázku, proč alergie vzniká?

Alergie je výsledkem genetické dispozice a vlivu okolního prostředí. Stále platí, že když je jeden rodič alergický, jeho dítě má až čtyřicetiprocentní riziko, že bude také nějakou alergií trpět. V případě, že jsou alergičtí oba rodiče, je toto riziko až osmdesátiprocentní.

Někde jsem se dokonce dočetla, že u alergiček se prý nedoporučuje počít dítě v průběhu pylové sezony.

To bylo jistě dobře míněné doporučení, nicméně sám nemám dostatek dat, abych ho seriózně okomentoval. Ale dovedu si představit, že takový poslední trimestr nebo porod na vrcholu pylové sezony musí být pro nastávající maminku-alergičku docela utrpení…

Co když pak matka svému miminku doma vytváří až přehnaně sterilní prostředí? Může to škodit?

Určitě to může svou roli sehrát. Například takzvaná hygienická hypotéza se zabývá tím, jaký dopad má na dítě do jednoho roku fakt, že vyrůstá ve farmářském prostředí, v kontaktu se slámou a hospodářskými zvířaty. Má se za to, že efekt je v tomto smyslu pozitivní. Ale podotýkám, že jde pouze o hypotézu. Platnost není automaticky stoprocentní. A navíc není špína jako špína.

Takže alergiemi spíš trpí lidé žijící ve městě než ti z venkova?

Nějaké drobné odlišnosti existují, ale v souvislosti s tím, že se stále více stírají rozdíly v životním stylu venkovanů a lidí z měst, nejsou nijak dramatické. Nehledě na to, že k jakési chemizaci životního prostředí a ovzduší dochází celoplošně. To alergiím také velmi nahrává.

Čili počet pacientů s alergiemi roste?

Ano, podobně, jako je tomu u řady dalších civilizačních chorob. Co je ale pozitivní – stagnuje u nás úmrtnost na astma. Nyní se pohybuje kolem sta jedinců za rok. Dříve to bývalo mnohem více.

Kolik je tedy aktuálně v České republice alergiků?

Jde pouze o odhady. Ale domníváme se, že alergickou rýmou trpí kolem patnácti procent populace, astmatem pak zhruba osm procent.

Astma jste zmínil už několikrát. Jak toto onemocnění souvisí s alergií?

Víc, než by se dalo předpokládat. Alergici mají obecně vyšší riziko vzniku astmatu. A pokud například neléčí na první pohled banální příznaky alergické rýmy a sezonního zánětu oční spojivky, hrozí jim, že se vyvinou v pylové sezonní astma. To už je docela závažné onemocnění, protože kromě horních cest dýchacích postihuje i ty dolní.

Existují při zanedbání léčby i nějaká další zdravotní rizika?

Z jedné skupiny pylů se alergie například může rozšířit i na další. Těch komplikací je více, ale tyto jsou nejčastější.

 Dá se vůbec alergie léčit? Nejde spíš jen o pouhé potlačování příznaků?

Pylová alergie se dá léčit, a to prostřednictvím takzvané alergenové imunoterapie. Pacientovi v tomto případě podáváme prostřednictvím vakcinace daný alergen a jeho tělo na základě toho navozuje tvorbu protilátek.

Vyžaduje to však několikaletou kúru, pacient navíc musí splňovat určitá odborná kritéria. Různé spreje do nosu, kapky do očí a tablety s antihistaminiky (látkami bránící organismus před histaminem – pozn. red.

) skutečně pouze tlumí nepříjemné příznaky, které řadě pacientů velmi znepříjemňují všední život.

Pylová alergie se dá léčit, a to prostřednictvím takzvané alergenové imunoterapie. | istock.com

Pojďme se na ty příznaky zaměřit. Řada lidí je totiž může zaměnit třeba s virózou nebo – v současné době – i s koronavirem.

Asi nejzásadnějším rozdílem je, že pylovou alergii doprovází výrazné dráždění očí, tedy různé pálení, svědění a slzení. Další příznaky jsou podobné, nicméně virózy a infekce covid-19 působí zvýšenou teplotu nad 37 °C. Alergie nikoli.

A jsou alergici náchylnější k nemocem, včetně třeba právě covid-19?

Samotná obranyschopnost organismu, kterou měříme na základě tvorby bílých krvinek a protilátek, nemusí být nijak snížená. Ovšem součástí imunity jsou vedle bílých krvinek a protilátek také strukturální buňky vystýlající sliznici. U některých alergiků sliznice nemusí správně plnit svou funkci, protože její bariéra je narušena. A je pak tedy částečně prostupná právě i pro nějakou infekci.

Co se s tím dá dělat?

Pokud má daný pacient podezření, že by mohl trpět alergií, měl by se samozřejmě nechat vyšetřit. Pakliže už ví, na co je alergický, má smysl se alergenu snažit co nejvíc vyhnout.

V některých případech – právě například u pylů nebo i roztočů – je to nemožné.

Nicméně pokud pacient léčí pylovou sezonní alergii a astma vakcinací alergenem, o čemž jsme se bavili, léčí také sliznice a udržujete tím jejich funkce.

Co je to alergie?

Jde o nadměrnou reakci organismu na určitou látku, s kterou se běžně v prostředí setkáváme. Na rozdíl od infekcí ovšem tyto látky nevyvolávají v těle signál ohrožení. Mezi nejčastější alergeny se řadí tzv.

aeroalergeny (pyly, trávy a plevele), dále pak některé potraviny (arašídy, ořechy, mořské ryby a korýši, ale také např. kiwi, ananas či tepelně neupravený celer), léky (hlavně antibiotika a acylpyrin aj.

) a hmyz (vosa a včela).

Léčba alergií je většinou symptomatická, což znamená, že řeší pouze příznaky, nikoli příčinu. V posledních letech už ale mají lékaři k dispozici i vakcinaci, která toto onemocnění léčí.

„Zatím jsou dostupné vakcíny pouze na pylové alergeny,“ dodává docent Čáp. „I symptomatická léčba už se ale značně posunula.

Léčiva jsou volně dostupná v lékárně a nemají nežádoucí účinky jako před lety.“

Pár vpichů a víte, na čem jste

Základem testování na alergie je rozbor pacientovy anamnézy, po kterém následují většinou kožní prick testy. Během nich lékaři pacientům na pokožku předloktí aplikují kapičky roztoku s alergeny, které plastovou jehlou vtlačí do svrchní části kůže.

Pokud pacient na alergen reaguje, vytvoří se v místě vpichu pupínek. „Tyto testy velmi dobře fungují na vzdušné alergeny,“ říká Petr Čáp. „Na potravinové už příliš spolehlivé nejsou. Dále se proto doplňují například laboratorními testy, které ovšem vyžadují značnou zkušenost.

Mohou být totiž falešně pozitivní nebo negativní.“

I alergie může zabíjet

Situace, kdy alergie přímo ohrožují životy pacientů, sice nejsou časté, ovšem nikoli vyloučené. „Prudká reakce může být například po hmyzím bodnutí, po podání léků nebo na potraviny, nejčastěji na arašídy a ořechy, mák nebo celer,“ vysvětluje pan docent.

„Lékaři v takových případech podávají antihistaminika, kortikosteroidní hormony a adrenalin. Laik, který takové vybavení nemá, musí co nejrychleji volat rychlou záchrannou pomoc, tedy číslo 155. V případě hmyzího bodnutí doporučujeme místo ledovat, aby se zmírnil otok.“



Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector