Cukr v našem těle – co tam dělá?

Cukr v našem těle – co tam dělá? Cukr v našem těle – co tam dělá? Cukr v našem těle – co tam dělá? Cukr v našem těle – co tam dělá? Cukr v našem těle – co tam dělá? Cukr v našem těle – co tam dělá?

Hubnutí ->

Nemoci–studie ->Novinky ->Strava ->Zdraví ->Životní styl ->

Pojďme se tedy blíže podívat na to, jak to s cukrem v krvi vlastně je ? Aby mohl být využit jako palivo pro naše buňky, cukr, který zkonzumujeme, prochází třemi fázemi.

Nejprve se dostane do trávicího traktu, následně prochází střevní stěnou do krevního řečiště, a poté cestuje z krevního řečiště k buňkám, přesně k těm, které jej zrovna potřebují.

Toto se děje rychle, zpravidla během několika minut.

Pokud cukr konzumujeme v rozumné míře, nemusíme se bát obezity ani dalších zdravotních problémů.Nevadí, že nám chutná sladké, stačí pouze jíst jídla, které obsahují přírodní cukry. Ta bývají obvykle velmi výživná.

Pokud ve snaze po zeštíhlení nejíte přes den, budete se cítit unaveni a je větší pravděpodobnost, že si dáte vysokotučné a velmi sladké jídlo pro dodání energie.

Udržování vysoké úrovně tělesného cukru-glykogenu v průběhu dne, abyste měli dostatek energie, vám pomůže vyhnout se mlsání. Asi týden před menstruací dostávají ženy chuť na sladká jídla a často tak „pokazí“ celý měsíc zdravého stravování.

Menstruace je období hormonálních změn a poklesu cukru v krvi, což způsobuje zvýšení chuti k jídlu.

Cukr je sacharid, zdroj energie, a ve vyrovnaném jídelníčku hraje důležitou roli. Na cukr svádíme naši nadváhu, zkažené zuby, cukr však není dietním zlem. Odborníci předpokládají, že ne více než 10% denních kalorií by mělo pocházet z cukru, což je přibližně 200 kcal v 2000 kcal jídelníčku. Těchto 10% se týká cukru, který přidáváme do kávy nebo, který je obsažen v kousku dortu. Nevšímejte si přirozených cukrů v ovoci a zelenině.

Cukr v našem těle – co tam dělá?

Sacharidy (zvláště v přírodním, neupraveném stavu) jsou velmi výživné. Jsou pro nás zdrojem nejrychleji využitelné energie. Měli bychom jich jíst dostatek, zejména sportovci a lidé namáhavě fyzicky pracující. Rozeznáváme několik druhů sacharidů.

Monosacharidy (jednoduché cukry), které zahrnují glukózu, fruktózu a galaktózu, nalezneme v ovoci a medu. Složitější jsou disacharidy, např.

sacharózy (řepný a třtinový cukr), laktóza (mléčný cukr) a maltóza (ve sladovém ječmenu), a nejsložitější jsou komplexní sacharidy neboli polysacharidy, k nimž patří škrob, celulóza a glykogen. Cukrem většinou myslíme ten bílý, resp. řepný.

Všechny sacharidy, s výjimkou celulózy, se v těle přeměňují až na konečný produkt – glukózu. Ta se potom buď okamžitě použije k tvorbě energie, nebo se skladuje v játrech jako glykogen (živočišný škrob), jehož molekuly jsou vlastně rozvětvené řetězce molekul glukózy. Dlouhodobý nadbytek glukózy vede k tomu, že se glukóza přemění na tuk, který se ukládá v tkáních.

Molekuly sacharidů obsahují jen atomy uhlíku, vodíku a kyslíku. Patří mezi ně škroby a cukry. Před třiceti lety byl v podobě škrobů přijímán větší podíl sacharidů než dnes. Dnes je naším zdrojem sacharidů rafinovaný řepný a třtinový cukr. Obsahuje především cukr sacharózu, je nejsladší ze sacharidů, které jíme.

Rafinovaný cukr však nevyvolává pocit sytosti tak brzy jako jiné sacharidy, proto je snadné sníst ho příliš mnoho.

Jednoduché cukry tělo absorbuje okamžitě, kdežto na zpracování polysacharidů je nutné více času. Proto vyvážené jídlo nebo přesnídávka obsahující jak jednoduché cukry, tak i polysacharidy, např. celozrnný krajíc s marmeládou, vám ihned dodá energii, která vydrží delší dobu.

Cukr z marmelády okamžitě povzbudí a polysacharidy z chleba dodají energii, která déle vydrží.Okamžité dodání energie poskytne fruktóza z jahod stejně jako bylinný bonbon nebo bylinná pastilka.

Samozřejmě ovoce obsahující vitaminy a vlákninu je z hlediska výživy mnohem vhodnější, i když tělo zpracovává cukr jak z ovoce, tak i z bonbonu či bylinné pastilky absolutně stejným způsobem. Naše tělo touží po všech druzích cukru.

Výzkumy prokázaly, že jedním z mála podnětů, na které novorozenec reaguje, je sladká chuť, mléko při kojení totiž obsahuje laktózu. To může být i ochranný impuls, protože většina sladkých potravin není životu nebezpečná.

Níže popsaná metoda paradoxu cukru funguje u lidí bez diabetu a hormonálních problémů, kteří zkrátka nevědí, proč přibírají. Základní princip spočívá v cucání sladkých bonbonů či pastilek  hned ve chvíli, když dostanete docela malý hlad.

Při hubnutí totiž nejsou vůbec podstatné kalorie, ale to, jakým způsobem je budete konzumovat. Přímý dopad na tloušťku či štíhlost má tělesný metabolismus. Nejste-li se svou postavou spokojeni, je možné jej v postupu času ovlivnit. Podstatnou roli při hubnutí a přibírání hraje systém dvou vnitřních alarmů.

Známe-li principy jejich fungování, můžeme své tělo úspěšně směrovat ke štíhlosti.

Receptor hladu

První alarm se zapne, když čidlo – tzv. interoreceptor – signalizuje změnu uvnitř organismu. My se zaměříme na změnu hodnoty cukru. Takže čidlo hlásí: „Hladina cukru šla dolů. Je třeba jej rychle doplnit.“ Mozek na základě hlášení zpustí kompenzační mechanismus, který se navenek projeví tím, že člověk dostane hlad. Je to však jen mírný hlad a dá se snadno vydržet.

Můžete tedy s jídlem ještě nějakou chvíli počkat. Jak dlouho? Jestliže se rozhodnete příliš dlouho nečekat a dodat tělu malé množství potravy,třeba právě pouze  ten bylinný bombon či pastilku  mozek zaznamená, že jeho základní potřeba byla naplněna a vše je v pořádku. Hladina cukru stoupne na optimální hodnotu. Tímto se naplní normální energetická potřeba těla.

Jestliže se však rozhodnete hlad předržet a najíst se později, s velkou pravděpodobností hrozí riziko, že se sepne druhý alarm, aby signalizoval, že mozku chybí palivo pro energii.

Organismus neobdržel zásobu cukru z vnějšku, a proto je nucen využívat vnitřních zdrojů, které jsou uloženy v podobě glykogenu ve svalech a játrech.

Podle toho, z jaké části těla je cukr v době nouze „vybírán“, se objevují zdravotní problémy.

Jsem najedený, tedy šťastný pokud tělo později dostane nějaké jídlo, doplní potřebu glykogenu a zároveň vytvoří tuky pro horší časy.U některých lidí se po několika takových „hladovkách“ čidlo hladu propojí s psychikou. Člověk dostane strach, že když se nenají, něco se stane.

Když se naopak nají, je mu dobře a prožívá pocit štěstí. Postupně vzniká závislost na jídle. Psychika zkrátka buduje ochranný mechanismus, aby se tělo zase nedostalo do potravinové nouze. Jenže takto „postižení lidé“ jedí velké porce jídla ve velkých kalorických dávkách.

Přitom si můžete všimnout, že většina hubeňourů stále něco jí, spíše zobá jako ptáček. Svůj metabolismus mají nastaven tak, že když jen cítí náznak hladu, vezmou si hned něco malého k snědku – třeba bonbon. Toto je v podstatě dobře, protože bonbon obsahuje cukr.

Zásoba cukru je doplněna a zbytky jídla, které nejsou ještě od oběda stráveny, postačí pro další výdej energie.

Plusy pro cukr

Jsme biologické mechanismy a naším palivem je cukr. Není v těle buňka, která by cukr nepoužívala jako svůj pohon. Pohyb hladkých svalů, plic, chůze, běh… vše jede na cukr. Přesto je tato látka považována za něco škodlivého.

Velkou roli v odmítání rychlého cukru (například sirupů, hnědého, bílého cukru, marmelád, cucavých bonbonů a pastilek ) hrají zubaři. Tímto přístupem ale sledují pouze svůj profesní zájem – poškození zubní skloviny, množení bakterií v dutině ústní a vznik zubních kazů.

Vůbec je nezajímá vliv na celkové fungování organismu. Je přece například lepší mít kazy, ale chodit, než mít naprosto zdravý chrup a být na vozíčku třeba z důvodu silného poškození páteře, k němuž došlo kvůli naprosté eliminaci cukru z potravy. Nebo ne?Jakékoliv úplné vysazení cukru není nikdy dobré.

Rychlý cukr ovlivňuje hustotu krve – ředí krev. Jestliže jej nejíte, může docházet k houstnutí krve.V malém množství se doporučují konzumace takových sladkostí, které delší dobu vydrží v ústech a cukr se do těla dostává postupně.Nedochází tím pak k zatížení vnitřních orgánů, jako je slinivka.

Je zajímavé, že i nemocná slinivka, která nepracuje v optimálním výkonu a nevyrábí dostatek inzulinu, potřebuje přísun cukru, aby vůbec alespoň nějaký inzulin mohla vyrobit.

  • Metodu rozhodně nedoporučuji zkoušet diabetikům z důvodu nedostatečné kontroly hormonu inzulinu v jejich těle.Pro ty máme doporučení zde
  • Nejím, a přitom tloustnu
  • Lidé, kteří vydrží dlouho bez jídla a ještě se tím ostatním chlubí, většinou přibírají.

Jestliže silný člověk potřebuje zhubnout, měl by občas sníst cucavý bonbon či kvalitní pastilku, která obsahuje nejlépe nějaký ten přírodní cukr. (Tím není myšlen celý sáček bonbonů nejdříve však 1,5 hodiny po jídle! (Nikoliv ihned po jídle.) Přesto, že tím sní o něco více jídla, než když „nejedl a přibíral“, začne hubnout.Někteří lidé mají mezi jednotlivými jídly příliš dlouhé pauzy (5 až 6 hodin), aniž přitom sledují svůj pocit hladu. Tak dochází ke spuštění druhého alarmu a začnou paradoxně přibírat. Z hlediska hubnutí velmi záleží na tom, kdy budete jídlo jíst. Bude-li to včas po zaregistrování pocitu hladu a v přiměřeném (tedy nevelkém) množství, začnete hubnout.Stejně tak lze bonbonovou metodu využít, potřebujete-li ztloustnout. Dejte si bonbon bezprostředně po hlavním jídle, kdy ještě nepociťujete žádný hlad, a poctivě dodržujte asi 4–5hodinové pauzy mezi jednotlivými jídly.Metabolismus se může přetvářet půl roku až rok. Není to otázka jednoho dne.

Cucavé pastilky s bylinnými extrakty Naturgreen® Vitabon®je nová silná účinná formule pastilek vhodná pro podporu vašeho organismu. Uchvátí vás naše přírodní aroma bylin a ovoce a naláká vás vůně mentolu a medu. 

DOPORUČUJEME

www.naturgreen.cz

Cukr v našem těle – co tam dělá?

Měření cukru | BENU.cz

Vážení zákazníci,
od 1.6. 2021 si opět bereme prevenci vašeho zdraví na starost a obnovujeme všechny konzultační a screeningové programy v BENU lékárnách. V platnosti nadále zůstává povinnost nošení respirátoru nebo nanoroušky v lékárnách a konzultačních centrech dle nařízení vlády.

Rostoucí výskyt zejména cukrovky 2 typu (DM 2. typu) vede celosvě­tově k označení výskytu diabetu za epidemii. Základní informace o diabetu můžete zjistit v článku „Co je diabetes?“.

Cukr v našem těle – co tam dělá? Jak měříme cukr v krvi?

JE TO SNADNÉ, RYCHLÉ, BEZBOLESTNÉ A VÝSLEDEK VÍTE ZA CHVÍLI. 

Během měření hladiny cukru v krvi vám bude asistovat zkušený a proškolený farmaceut. Pod jeho dohledem si sami provedete vpich do bříška prstu jednorázovou lancetou. Mezitím farmaceut připraví glukometr a zasune do něj testovací proužek.

Ten pak přiloží ke kapce krve na vašem prstu. Glukometr provede měření hladiny cukru v krvi a výsledek vám vyhodnotíme a vysvětlíme.

Pokud výsledky ukážou na riziko onemocnění diabetem, řekneme vám, jak dále postupovat a kdy je vhodné navštívit ordinaci lékaře.

Budete mít zájem:  Houby a zdraví – posílí imunitu a nastartují metabolismus

I když je hodnota naměřená v lékárně orientační, farmaceut může svou asistencí a správnou interpretací výsledku měření včasně odhalit pacienta s neléčeným diabetem a doporučit mu návštěvu ordinace. Diagnózu musí potvrdit lékař na základě klinické symptomatologie a vyšetření glykemie v žilní plazmě.  

Tip BENU: Přečtěte si, jaké jsou hlavní příznaky diabetu

Cukr v našem těle – co tam dělá? Lékárny poskytující měření

Nepodceňujte preventivní kontrolu a nechte si změřit hladinu cukru v krvi v průběhu celého dne. Nezávisí tedy, zda-li jste nalačno nebo už po jídle

  • ZDE SI MŮŽETE VYHLEDAT VYHLEDAT LÉKÁRNU, KTERÁ JE K VÁM NEJBLÍŽ: SEZNAM LÉKÁREN, KDE PROBÍHÁ MĚŘENÍ CUKRU V KRVI
  • Pro členy zákaznického programu BENU PLUS poskytujeme odborné konzultace výhodněji: CENÍK KONZULTACÍ
  • Měření probíhá na požádání nebo po předchozím objednání.

Cukr v našem těle – co tam dělá? Hodnoty hladiny cukru v krvi – tabulka

NALAČNO
měření po celonočním hladovění nebo minimálně 8 hodin bez příjmu potravy

Hladina v mmol/l Vyhodnocení
méně než 5,5  v normě
mezi 5,6 a 7,0  zvýšené riziko cukrovky
více než 7,0 vysoká pravděpodobnost cukrovky

NÁHODNÁ
měření kdykoliv, bez ohledu na příjem potravy

Hladina v mmol/l Vyhodnocení
méně než 7,5 v normě
mezi 7,6 a 11,0 zvýšené riziko cukrovky
více než 11,0 vysoká pravděpodobnost cukrovky

Hodnoty měření glykémie se v závislosti na denní době, zkonzumované potravě i dalších aspektech mění. Po jídle hladina cukru v krvi stoupá, a konzumace sladkého jídla může zkreslit výsledky měření. Pokud vám v lékárně naměřili vysokou hodnotu cukru v krvi po jídle, nepanikařte, lékárník Vám vše vysvětlí a měření můžete zopakovat jiný den nalačno.

Cukr v našem těle – co tam dělá? Selfmonitoring cukrovkáře

Máte-li stanovenou diagnózu diabetes, nepodceňujte důležitost pravidelného měření. Získáte tak lepší kontrolu nad onemocněním a dosáhnete lepších výsledků. Pravidelné měření vám pomůže zjistit, jaký vliv má na glykémii užívání léků, fyzická aktivita anebo změna jídelníčku a předejdete komplikacím diabetu.

Měření hladiny cukru patří do skupiny úkonů, které by měl dělat pravidelně každý diabetik a nazývá se selfmonitoring. Taky by si měl diabetik kontrolovat: hladinu glukózy, bílkovin a ketonů v moči, stav pokožky nohou a stav zrakové ostrosti, hmotnost a krevní tlak. 

Cukr v našem těle – co tam dělá?

Na jakých lékárnách měření probíhá?

Přeháníte to s cukrem? Tělo vám to nakonec samo řekne

Cukr je sladké prokletí a jeho příjem si většina z nás hlídá. Nebo se aspoň domnívá, že má jeho konzumaci pod kontrolou. Jestli tomu tak opravdu je, si můžete zkontrolovat i podle signálů, které vysílá náš organismus a kterým někdy nerozumíme nebo nechceme rozumět.

Cukr najdeme nejen ve sladkých nápojích, sladkostech, dortech či cereáliích. To jsou ostatně poživatiny a potraviny, kde jeho existenci předpokládáme. Ale je dobré myslet na to, že se skrytým cukrem musíme počítat i v čerstvém ovoci, v ochucených jogurtech, mléčných nápojích a také v kupovaných dresincích a zálivkách na saláty.

Víc než kila navíc

Proto se vám může stát, že ačkoliv se snažíte konzumaci cukru omezit, míjí se vaše snaha účinkem. V takových chvílích se vyplatí naslouchat hlasu svého těla, které vám říká, že to s příjmem cukru není v pořádku a je čas zbrzdit. V sázce je totiž nejen vaše štíhlá linie, ale především zdraví.

Přeslazený organismus má oslabenou imunitu a daleko častěji podléhá infekcím, zánětům a také otravám krve.

Nejde jenom o dobře známé důsledky přemíry sladkého, jako jsou cukrovka, obezita nebo trávicí problémy. Ale „přeslazený“ organismus má i oslabenou imunitu a daleko častěji podléhá infekcím, zánětům a také otravám krve třeba jen z nevinně vypadajícího zranění.

Unavené tělo

Nejznámějšími projevy toho, že vaše tělo dostává víc cukru, než potřebuje, je zvýšená kazivost zubů, přibývání na váze a až chorobně se stupňující chuť na něco sladkého. Ale podobných signálů je mnohem víc. Například silná únava.

Energetická stabilita v těle má hodně společného se stabilní hladinou cukru v krvi a nelze se pak divit, že když tělu nedodáme množství cukru, na které jsme ho „naučili“, začne se bránit a domáhat svojí „dávky“. Známkou přemíry cukru jsou také kožní problémy, například akné nebo rosacea, vleklé zánětlivé onemocnění kůže.

Mozek nefunguje

Cukr ovšem neovlivňuje jenom fyzické zdraví, ale projevuje se také na duševní kondici. Pokud ho konzumujete přespříliš, v momentě jeho poklesu můžete začít pociťovat podrážděnost, která vede u někoho až k výbuchům vzteku.

Na vysokou hladinu cukru reaguje také naše mysl, a to stavem, který lze popsat jako útlum.

U dalších jedinců naopak dochází k pocitům hluboké úzkosti a strachu. Na vysokou hladinu cukru reaguje také naše mysl, a to stavem, který lze popsat jako „útlum“, kdy máme pocit, že mozek vůbec nepracuje a každá duševní námaha nás velmi vyčerpává. Tento stav přichází často záhy poté, co jsme se dosyta najedli.

Cukr v našem těle – co tam dělá?Cukr: legální droga s děsivými následky

foto: Shutterstock, youtube, zdroj: Providr

Cukr v našem těle – co tam dělá?

Vznik života je pořád ještě pro nás zahalen tajemstvím, tedy pokud nejsme…

Loni v létě zaplatil jeden britský turista na Sardinii pokutu 1 032 eur, když byl…

Jak poznám, že jím hodně cukru? 6 znaků, které nepřehlédnete!

Cukr je úžasný. Má skvělou chuť a dodává energii. Naše tělo ho potřebuje. ✔️ Ale všeho moc škodí! Cukr není nepřítel, ale i zde platí „všeho s mírou“. Dávejte si proto pozor, co jíte.

Co si budeme nalhávat, pokud se podíváme na složení produktů v supermarketech, cukr dnes najdete snad ve všech potravinách. Dokonce i tam, kde bychom je 100% nečekali.

V čem spočívá největší problém? Není to cukr obecně, ale problémem jsou přidané a skryté cukry. Nadměrná konzumace cukru tak představuje pro většinu lidí celkem běžný kalorický příjem. A často ani nevíme, že máme nadbytek cukru. Naše tělo však reaguje, naše tělo trpí a vysílá jasné signály.

Jakými signály se vás snaží upozornit na to, že jíte příliš mnoho cuku?

1. Neustávající chuť na sladké

Začneme signálem, který by vás mohl upozornit na to, že něco není v pořádku. Často, pokud přijímáme nadměrné množství cukru dlouhodobě, přestáváme znát naše hranice. Již mnoho odborných výzkumů potvrdilo, že cukr je droga.

Jestliže přijímáme cukr, tělo produkuje dopamin, hormon štěstí. Chcete tak pořád víc a víc, protože je vám po konzumaci čokolády nebo čehokoliv sladkého prostě fajn. Cítíte se blaze, svět je hezčí, ale co vaše tělo!

Jak si odvyknout? Zkuste postupně omezovat příjem sladkého, čtěte složení produktů, které konzumujete a hlavně, obrňte se pevnou vůlí!

Nárazové vynechání cukru by mohlo vyvolat záchvatové přejídání a rozhodně nic neřeší, věřte mi. Takový tajný tip od odborníků – kupte si chrom. Tento výživový doplněk pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru a navíc potlačí i chuť na sladké.

2. Únava organismu

V případě příjmu rychlých cukrů, ty způsobí prudký nárůst krevního cukru, který stejně rychle začne i klesat, což je velká chyba.

Na čas se cítíte nabití energií, nicméně dopad této změny je razantní a přichází rychle. Velké výkyvy v hladině krevního cukru způsobují únavu. Dokonce ještě větší únavu, než před konzumací cukru, což není žádoucí.

K únavě přispívá také nedostatek spánku. Konzumace sladkého ve večerních hodinách negativně ovlivňuje jeho kvalitu a ráno se tak nemusíme probouzet fresh! Organismus místo odpočinku odbourává kalorie, které jsou na obtíž v době, kdy se má připravovat na spánek.

3. Tloustnutí

Máte poslední dobou nějaká ta kila navíc? Pak zbystřete, důvodem je možná skrytý cukr, který přijímáte potravou. Zkrátka do sebe dostáváte až příliš moc cukru. A co na to říká vaše tělo? Samý cukr, pohyb žádný, šup s ním do tukových zásob, na horší časy.

4. Oslabí vaši imunitu

Nezdá se to, ale cukr může mít zásadní vliv i na naši imunitu. Téměř tři čtvrtiny našeho imunitního systému se nachází ve střevech, kde ho podporují prospěšné střevní bakterie. A cukr má negativní vliv na kvasinky, respektive podporuje jejich bujení, což narušuje naši atmosféru.

Přemnožené kvasinky tak můžou mít dopad na nadměrné nadýmání a bolestí břicha.

Cukr v našem těle – co tam dělá?

5. Kožní problémy a předčasné stárnutí pleti

Narušená střevní mikroflóra dokáže vyvolat i zánětlivé onemocnění, což se může projevit na kůži vyrážkou nebo ekzémem. Přemíra cukru stojí i za zhoršením akné u lidí, kteří jím trpí.

Příliš mnoho cukru ve stravě má negativní dopad i na pleť. Poškozuje kožní bílkoviny, kolagen a elastin. Pleť se tím stává méně pružnou, ztrácí vitalitu, vrásky pomalu vstupují na scénu. Cukr má na pleť stejný vliv jako prudký vítr a slunce. Takže zkuste nejdříve omezit cukr, než začnete investovat do drahých krémů.

Nemoci z přemíry cukru

Dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru může vyvolat inzulínovou rezistenci. Trvale snížená produkce inzulínu zpomaluje vstřebávání glukózy. Tím se zvyšuje její hodnota v krvi a v játrech.  Cukrovka tak pomalými krůčky vstupuje do vašeho života.

A nejen cukrovka. Hromadění cukru v játrech v některých případech vede k nealkoholickému tukovému onemocnění jater a k nealkoholické steatohepatitidě (NASH). NASH je zánětlivé onemocnění jater, které souvisí s obezitou a špatnými stravovacími návyky. Může skončit až cirhózou jater.

Zvýšená konzumace cukru je dále viníkem i kardiovaskulárních onemocnění nebo hypertenze. Podobně neblahý vliv má cukr i na vznik zubního kazu.

Pozorujete na sobě jeden nebo více popsaných signálů? Zkuste v průběhu času omezit cukr a sledujte, jestli neduhy pomalu mizí.

Cukr v našem těle – co tam dělá?

Nadměrná konzumace cukru

Jak vysvětlit dětem co se odehrává v těle při mlsání?

Pohádku o cukrových panáčcích jsem četla jak se svými dětmi doma, tak i s dětmi ve škole a jsem za její zveřejnění Štěpánce opravdu moc vděčná.

Pohádka je skutečně výborná. Téma stravování a s ním souvisejících sladkostí, nebo naopak konzumace ovoce a zeleniny či dalších, ne vždy oblíbených, potravin, řešíme doma i ve škole. A já jsem často tápala, jakým způsobem o něm s dětmi mluvit, abych jen nudně nepřednášelanebo nestrašila bolavým břichem či zkaženými zuby.

A právě Štěpánčini Cukroví panáčci mě zachránili. V jejich podání děti diskuze na jinak vcelku neoblíbené téma bavila a věnovaly se jí s nadšením.

Společně jsme si pročetli pohádku, dávali ji do souvislostí s vlastními zkušenostmi a stravovacími návyky, odpovídali na, v textu obsažené, otázky, a nakonec si každý svého panáčka také nakreslil, pojmenoval a představil ostatním.

Skvělou zpětnou vazbou je, že děti se k cukrovým panáčkům stále vrací, a dokonce i během školních svačin od jejich stolku slýchám hlášky jako: „Hmm, to se dneska můj cukrovej panáček bude mít, mamka mi zabalila mungo klíčky. Dáte si?“ Takže mně nezbývá než Štěpánce poděkovat a pohádku ke čtení doporučit.

Budete mít zájem:  Jizva po císařském řezu a péče o ní

Cukr v našem těle – co tam dělá?

Barbora BečvářováAutorka knihy Copatá máma a průvodkyně v soukromé komunitní škole. www.barborabecvarova.cz

Milá Štepánka, veľmi Ti ďakujem za Rozprávku o cukrových panáčcích. Táto rozprávka je úžasne motivujúca. Najprv som ju prečítala svojmu 6 ročnému vnukovi Andrejkovi. Rozhodla som sa rozprávku prečítať i deťom na mojom krúžku Zábavných techník. Rozprávali sme sa o panáčikoch a vznikla dlhá rozprava o tom, ktorý čo v brušku robí.

Rozprávali sme sa, čo majú deti jesť, čo im chutí a nakoniec sľúbili, že budú doma pravidelne raňajkovať, skôr ako pôjdu do školy. Sladkosť si budú kontrolovať a budú so Spokym veľkí kamaráti.

Rozprávka je napísaná jednoduchou a hravou formou pre deti a prináša im aj rodičom dôležité informácie, aby sa nezabúdalo v tejto uponáhľanej dobe na základné princípy zdravého stravovania a života tých najmenších.

Cukr v našem těle – co tam dělá?

Jana BakičováJana Bakičová – Žena, ktorá maľuje a miluje život. www.janabakicova.sk / www.zena50plus.sk

CO DĚLÁ V TĚLE RAFINOVANÝ CUKR?

Rafinovaný bílý cukr…

Cukr se v přírodě přirozeně vyskytuje, v určitém množství, téměř v každé volně rostoucí plodině. Rafinovaný (zpracovaný) bílý cukr však v podobě, v jaké jej dnes často konzumujeme, NIKDE nenajdeme.

Sladká chuť jako taková, je však naprosto v pořádku a je přirozená. Jako první, s čím se po narození setkáme, je mateřské mléko, které je přirozeně sladké. V přírodě je zároveň sladká chuť pozitivním signálem, který znamená, že sladké je jedlé a ne jedovaté.

Cukr tehdy a dnes…

Pro naše předky býval cukr zvláštností a mohli jej získat výhradně jen v podobě medu či ovoce. Touha jíst sladké nám zůstala, problém však je v jeho množství a v podobě, ve které jej dnes konzumujeme.

Běžný člověk dnes spotřebuje za měsíc tolik cukru, co kdysi jedna malá vesnice. Na začátku 20. století, byla jeho spotřeba jeden kilogram na jednoho obyvatele, dnes je to až 40 kg na jednoho obyvatele za rok.

Cukr v našem těle – co tam dělá?

Proč je tak oblíbený?

Cukr je návykový a velice jednoduše dostupný a hlavně levný. Používá se jako konzervační prostředek a můžeme jej (v určité podobě) najít téměř ve všech zpracovaných potravinách. Záleží však v jaké formě. Nejvíce zarážející je jeho výskyt přímo v potravinách tzv. zdravé výživy, kde ho mimo jiné můžeme také často najít. Dále v jídlech, kde by nás to možná ani nenapadlo.

Pečivo, aby vypadalo zdravěji, bývá často dobarvováno karamelem. Najdeme jej ve většině uzenin, v sýrech, jak už bylo řečeno v konzervovaných potravinách a třeba taky v kořenících směsích. De facto by se dalo říci, kupujeme-li si zpracovanou potravinu, měli bychom se podívat na její složení. S velkou pravděpodobností tam něco najdeme.

Co s tím?

Jednoduše si od přeslazené chuti můžeme odvyknout. Časem si na přirozeně sladkou chuť potravin opět zvykneme a nebude se nám zdát planá jako bezprostředně po vyřazení cukru. Sladit můžeme klidně i sušeným ovocem.

Proč říct NE rafinovanému bílému cukru?

Akné, zubní kaz, ztučnění jater, gynekologické potíže, osteoporóza, nedostatek vitamínů a stopových prvků, plísně, metabolický syndrom a spousta dalšího… za tím vším může stát právě rafinovaný bílý cukr.

Jen pro lepší představu… Vezměme si takové pšeničné zrno.

K jeho správnému strávení jsou naprosto nepostradatelné otruby, protože obsahují mimo jiné i vitamín B a vápník, které jsou potřebné při trávení škrobu a cukru obsaženého uvnitř zrna.

Když si však koupíme čokoládovou rolku upečenou z té nejjemněji namleté hladké mouky, vitamín B ani vápník v ní nenajdeme. Kde je tedy vezmeme? Tělo pak takto sáhne tam, kde je ho dostatek – do kostí, zubů…

Proto, když už volíme obiloviny, měli bychom si vybírat ty, které jsou co nejpřirozeněji zpracovány. Pokud možno, aby potrava zůstala ve své nejpřirozenější podobě nerafinovaná, neloupaná, nekonzervovaná (proč, jsme si už řekli v článku o konzervantech ZDE) a také šetrně tepelně upravená.

Jaký cukr si vybrat?

K pomalému uvolňování cukru dochází tehdy, je-li navázán na vlákninu (celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce…)  Avšak u rychlého zdroje cukru je efekt opačný. Jedná se o velký příliv energie.

  • O tom, co se v těle odehrává po konzumaci cukru, se dočtete ZDE.
  • Vliv cukru na acidobazickou rovnováhu?
  • Cukr je kyselinotvorný… v nadměrné míře a častém užívání, může být pro naše tělo, trochu přeženu, až jedovatý.

Acidobazická rovnováha v těle musí být neustále vyrovnaná. Jen malá odchylka je pro člověka smrtelná. Vychýlit rovnováhu běžnou stravou naštěstí není tak jednoduché a i s takovými situacemi tělo počítá.

Tělo si samo, ze svých zásob, dodává minerální látky, aby se organismus vyrovnal… pakliže převažuje v potravě množství zakyselujících látek, tělo tak vyplavuje minerály, enzymy tak, aby srovnalo rovnováhu v těle, zásoby však nejsou nekonečné a může se tak dobrat až k zdravotním problémům.

V dnešní době jsou nízkosacharidové diety, ketogenní diety velice populární. Mají mnoho nesporných výhod, mohou působit až ozdravným efektem. Avšak každé tělo je jiné, někomu sednou, jinému ne.

Ideální množství cukru ve stravě je pak pro každého jedince jiné. Avšak není cukr, jako cukr, i když je to pořád cukr.

Pokud máte rádi zdravé snídaně, podívejte se na snídaně bez zbytečného cukru.

Co s vámi dělá cukr? Budete se divit, kolik toho je!

Naše tělo cukr potřebuje. To je bez debat. Bez něj nemůže fungovat mozek, srdce ani ostatní svaly a orgány. Otázkou ale je, v jaké podobě a kolik ho máme přijímat. Protože jeho vliv samozřejmě není jen pozitivní.

Za posledních dvacet let vzrostl počet evidovaných případů cukrovky druhého typu téměř dvojnásobně a stejně tak přibývá obézních lidí a lidí s nadváhou. Je ale i mnoho dalších neblahých účinků, které na nás cukr má.

Orgány tloustnou

Fruktóza, jedna ze složek cukru používaného v domácnosti i cukerných sirupů, způsobuje, že játra efektivněji ukládají tuk. Po nějaké době se tak kvůli stravě bohaté na fruktózu v jaterních buňkách mohou nahromadit tukové kapénky a dojde ke ztučnění jater. Říká se tomu steatóza. Postihuje čím dál více mladší lidi a má na ni vliv i cukrovka a obezita.

Pokud se jí chcete vyhnout, vyvarujte se pití sladkých nápojů, a to včetně těch považovaných za zdravé, třeba smoothies. Nejlepší je, když fruktóza ve vaší stravě pochází čistě z přírodních zdrojů, tedy především z ovoce. Vláknina totiž zlepšuje reakci těla na přísun energie.

Nehledě na to, že jeden kousek ovoce obsahuje jen asi poloviční množství cukru, než najdete v běžně prodávaných smoothies.

Směřujete k cukrovce

Jedna ze studií zjistila, že každých 150 kalorií, které člověk za den přijme z cukru, zvýší riziko onemocnění diabetem o 1,1 procenta.

Rada vynechat slazené nápoje zní jednoduše, ale musíme si uvědomit, že z tohoto zdroje pochází jen asi třetina množství zkonzumovaného cukru. Většinu sníte a ani o tom nemusíte mít ponětí.

Cukr totiž najdete i v takových potravinách, jako je kečup, chleba, různé polotovary nebo i sušené maso. Proto je tak důležité číst důkladně to, co je na obalech potravin.

Máte blíž k infarktu

Cukr má jasnou spojitost s cukrovkou. Co ale možná nevíte, je to, jakou spojitost má diabetes s onemocněním srdce: infarkt a kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčiny úmrtí u lidí s cukrovkou 2. typu.

Způsobují až 65 procent úmrtí těchto pacientů! Nepřekračujte proto doporučený příjem přidaného cukru. Ten podle odborníků činí pro ženy pět čajových lžiček (20 gramů), pro muže devět lžiček (36 gramů) a pro děti 3 lžičky (12 gramů) za den.

Sacharidů celkově byste měli přijmout asi 5 gramů na kilogram váhy denně.

Vaše cévy jsou napnuté k prasknutí

Přidaný cukr zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a tím opotřebovává vaše cévy. Trvale vysoká hladina inzulínu totiž způsobuje zrychlený růst buněk hladkého svalstva okolo každé cévy. Výsledkem je napjatá cévní stěna a odtud už je jen krok k vysokému tlaku a následně infarktu nebo mrtvici.

Cholesterol blázní

Také mezi cukrem a cholesterolem je znepokojující spojitost.

Studie časopisu Americké zdravotnické asociace (Journal of the American Medical Association) zjistila, že po vyloučení pacientů s vysokým cholesterolem a/nebo cukrovkou a velmi obézních lidí to byli právě největší jedlíci přidaného cukru, kdo měl v krvi nejvyšší hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů a nejnižší hladinu dobrého cholesterolu. A důvod? Teorie předpokládá, že nadopování se cukrem způsobuje, že játra produkují více špatného cholesterolu a pak ho nezvládají odbourávat.

Snažte se proto snídat jídlo bohaté na bílkoviny, ale také kvalitní sacharidy (nikoli cukr, ale tmavé pečivo, cereálie…). Pokud snídani vynecháte, máte asi 4,5krát vyšší riziko, že budete obézní. A snídání také udržuje stálejší hladinu cukru v krvi.

Stává se z vás závislák

Stejně jako tvrdé drogy spouští i cukr uvolňování chemických látek, které navozují libé pocity. A stejně, jako je to u drog, i cukru potřebujete čím dál víc, abyste se cítili dobře. Závislost na cukru už odborníci zkoumali i na zvířatech.

Když jim nedali „dávku“, zvířata měla klasické abstinenční příznaky – třásla se, byla neklidná, cvakala zuby… Pokud proto chcete svou lásku k cukru omezit, jděte na to pozvolna.

Než si chuťové pohárky navyknou na méně sladkou chuť, trvá to zhruba týden.

Je z vás lačné zvíře

Cukr způsobuje hlad. Pokud se pravidelně přejídáte sladkým, mozek postupně ztratí svou schopnost poznat, že už jste sytí. Lidem s nadváhou a diabetem 2. typu se hůř uvolňuje hormon leptin, který informuje o tom, že už máme dost. A neblahý vliv má i fruktóza. Se stravou bohatou na tento cukr totiž naše tělo cítí hlad, i když už se přejídáme.

Místo klasické čokoládové tyčinky si dejte kousek kvalitní tmavé čokolády (s obsahem 70 % kakaové hmoty). A až dostanete chuť na něco sladkého, jděte na pár minut ven. Patnáctiminutovou procházkou údajně snížíte chutě až o dvanáct procent.

Dopujete se, ale pořád jste vyčerpaní

Určitě to znáte – vezmete si čokoládovou tyčinku a už s prvním soustem cítíte, jak se vám dobíjí energie. Ovšem už velmi brzo poté, co obal hodíte do koše, se dostaví obrovská únava.

Trvá to jen půl hodiny nebo i méně. A jak to budete řešit? Dáte si další čokoládu… Rázem se tak ocitnete v začarovaném kruhu.

Budete mít zájem:  Seriál o víně: Degustátorem snadno a rychle

A pokud chcete ještě jeden argument, tak cukr také spouští uvolňování serotoninu, který navozuje spánek.

Máte horší náladu

Po sladkém možná chvíli máte lepší náladu, celkově se ale po nějaké době budete cítit hůř.

Jedna studie například hledala u devíti tisíc lidí spojitost mezi depresí a fast foodem a stravou bohatou na cukr.

Po šesti letech se ukázalo, že ti, kdo jedli fast food a sladké, měli o 40 procent vyšší šanci, že se u nich rozvine deprese. Jejich mozek zřejmě uvolňoval méně dopaminu, díky kterému se cítíme dobře.

V krvi je kvůli cukru také více adrenalinu, což způsobuje úzkost, podrážděnost i hyperaktivitu. Rozkolísaná hladina cukru v krvi k tomu všemu vede k přecitlivělosti, vnitřnímu neklidu a změnám nálad.

Vypadáte zničeně

Cukr v krvi se váže na proteiny a vytváří s nimi nové molekuly, které napadají jiné bílkovinné molekuly, včetně kolagenu a elastinu. Není proto divu, že vaše pleť uvadá, je suchá a brzy plná vrásek.

Hloupnete

Výzkumy ukazují, že děti, které jedí převážně stravu s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, mají nižší IQ než ty, jejichž jídelníček je pestrý a vyvážený.

-ana-

Působení cukru na naše tělo

Med je sladký, obsahuje v sobě zdravé látky a je to čistý přírodní produkt. Spíš bychom ho měli považovat za lék. Med vyvolává v našem organismu stejné účinky jako cukr. Cukr v medu, marmeládě a jiných rádoby zdravých sladkých poživatinách má v malém množství homeopatický efekt. Lidé, kteří mají zakázaný cukr, sahají po AMA-SAKÉ. Pochází z kvašené rýže a používá se jako sladidlo.

Cukr v ovoci

I pojídaní ovoce bychom měli přizpůsobit svému jídelníčku. Tělu nejvíc prospívá jíst ovoce dopoledne, jako druhou snídani. Nejlépe jeden druh ovoce. I s pojídáním ovoce bychom to neměli přehánět. Obsahuje spoustu jednoduchých cukrů.

Skrytý cukr

Skrytý cukr se skrývá v mnohých potravinách. Podíl cukru je téměř ve všem, a proto si nedělejme iluze. Cukr je dokonce i v uzeninách. Kečup bychom měli také raději vynechat, protože obsahuje nejenom rajčata, ale i značné procento cukru.

Kečup milují hlavně děti a s oblibou si jej dávají nejen k hranolkám, ale mažou si kečup i na chleba místo pomazánky. Další zajímavé upozornění je pokus o zdomácnění corn-flakes.

Všechna balení a podobné produkty nesou nápisy přírodní produkt, přitom obsahují až 75% cukru!

Nejvíc jsme ohrožováni právě skrytým cukrem. Proto bychom měli vynechat každou potravinu, o níž víme, že cukr obsahuje.

Cukr a paradentóza

Z hlediska psychologie souvisí zuby s vitalitou a životní sílou. Lidé, kteří konzumují větší množství cukru mají špatné zuby a zároveň je oslabena jejich životní síla.

Cukr působí na většinu orgánů. Jako první bychom mohli jmenovat vyvedení nadledvin z rovnováhy a vyvolání syndromu nadledvin. Toto vede k nerovnováze v slinivce, slezině, žlučníku a játrech. Cukr působí na srdce, které hraje důležitou roli při léčení alergií.

Cukr je také zejména u dětí příčinou vnitřního neklidu, nervozity, hypermotoriky a potíží s učením.

Omezení konzumace cukru

Čím víc jsme zapleteni do potíží s cukrem, tím větší jsou abstinenční příznaky, když jej přestaneme pravidelně konzumovat. Je dobré cukr omezit, postupovat pomalu, ale s jasným cílem.

Jak omezit příjem cukru?

Dva dny si řekneme, že nebudeme jíst sladké a budeme úplně bez cukru. Na třetí den můžeme jíst sladké podle chuti a nálady. Pak si zas dáme dva dny bez cukru. Tento rytmus můžeme zachovávat pár týdnů, potom dny bez cukru zvyšujeme až na 4 dny. Po těchto zkouškách přijde sladký den, kdy na potraviny s vyšším obsahem cukru ani nebudeme mít chuť.

Vyzkoušejme a zároveň zjistíme, že nám sladké vlastně nedělá dobře. Časem si tělo zvykne na malé množství cukru a překonáme chuť na sladké. Cukr zároveň oslabuje náš imunitní systém, a proto jsme náchylnější k infekcím. Projevuje se to astmatem, alergiemi, depresemi a také náladovostí. Proč neomezit tyto zdravotní problémy?

A jak jste na tom vy s cukrem v běžném životě?

Foto: Profimedia

Nebezpečný cukr? Je to droga, která ničí organismus, říká expertka na výživu | Dobrá chuť

Lidovky.cz: V poslední době se hovoří o škodlivosti rafinovaného cukru. Upozorňuje na něj i dokument Cukr blog Andrey Culkové.

Je opravdu cukr nebezpečný?Nejen rafinovaný cukr, ale jakýkoliv nadbytek sacharidů vede k nepříznivým biochemických změnám v organismu, které jsou základem většiny z typických zdravotních potíží obyvatel vyspělých zemích.

Konkrétně nás naše oblíbené přejídání se cukry ohrožuje třeba vznikem nadváhy až obezity, cukrovky, srdečně cévních onemocnění, kloubních potíží i Alzheimerovy demence. A přejídáním mám na mysli obvyklou konzumaci sacharidů mnohými z nás.

A to ani nemusí jít o pojídání koblih, ale i jídelníček s pravidelným příjmem pečiva, sušenek a krekrů z bílé pšeničné mouky, ‚zdravých‘ cereálií a müsli tyčinek, které běžně obsahují nad 30 procent cukrů, a slazených nápojů.

Lidovky.cz: Můžeme si na cukru vytvořit závislost?Je potvrzeno, že u mnoha jednotlivců konzumace sladkého zvyšuje touhu po dalším příjmu. Člověk přestává vnímat, anebo jej přestává uspokojovat přirozeně sladká chuť, třeba v ovoci.

 Konzumace jakýchkoliv vykonstruovaných, nepřirozeně koncentrovaných a výživově chudých potravin vede k zisku energie a k uvolňování dopaminu, podobně jako v případě konzumace kokainu. Dopamin je mediátorem, který přináší pocit štěstí, ale jeho nadbytek vede k budování závislosti na konzumované substanci.

Následně se stále zvyšuje chuť dále jíst, i když jí fyziologicky neodpovídá žádná potřeba. 

  • Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu
  • Omezte nakupování jakýchkoliv sladkostí (polotovarů), a takto hned významně snížíte množství konzumovaných sladidel
  • Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům

Třeba podle bývalého komisaře FDA Dr. Kesslera je na základě výzkumu nejvíce návyková v potravinách kombinace cukru, tuku a soli. To je kombinace, kterou najdete ve většině typických polotovarů. Jako příklad – chipsy, ve kterých je cukr obsažen v podobě oloupaných bílých brambor, které jsou osmaženy v tuku a dochuceny solí.

Přesná kombinace, která vede ke spolykání celého pytlíku brambůrků a k chuti si příště koupit další. Kombinace, která blokuje přirozenou schopnost našeho organismu dosáhnout nasycení a včas zastavit nadbytečný příjem. Potravinářský průmysl úmyslně vyrábí potraviny s nadbytkem cukrů, tuků, soli a aditiv ovlivňujících naši psychiku s cílem vybudování závislosti na nich.

Získává tím stálé klienty podobným způsobem jako v minulosti průmysl tabákový.

Nadbytek cukru ve stravě vede k hyperglykémii (vysoké hladině cukru v krvi), která poškozuje cévní stěny a z hlediska rizika rozvoje srdečně cévních onemocnění je pravděpodobně nebezpečnější než cholesterol. Opakované přejídání se cukry vysiluje slinivku břišní a vede ke snížené senzitivitě inzulinových receptorů. Oba mechanismy postupně, ale jistě vedou k rozvoji diabetu druhého typu a může ovlivnění inzulinových receptorů stát i za zvyšujícími se počty postižených Alzheimerovou chorobou. Cukr je návykovou látkou.Zdroj: margit.cz

Lidovky.cz: Jak dlouho trvá tuto závislost odbourat?Biochemicky lze po omezení příjmu cukrů závislost odbourat i v průběhu pár dnů, problém je, že málokdo z běžných spotřebitelů to zvládne a většina naopak bojuje se závislostí na sladkostech a polotovarech obecně roky.

Lidovky.cz: Pomohlo by užívání umělých sladidel?Určitě ne, nefungují a navíc nás ohrožují potenciálními riziky, které vycházejí z jejich složení. 

Lidovky.cz: Čím tedy cukr nahradit?Důležitější než nahrazování je omezování. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách. Každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika.

Jsou alternativní cukry zdravější? Jaké je jejich složení a vliv na zdraví? Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny.

Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ.

Jak cukr ničí náš spánek

Hlavní obsahIlustrační foto
Foto: Profimedia.cz

Cukr nám přináší chuťové potěšení, to je ale asi tak vše, co by se dalo označit jako pozitivum. Negativa totiž rozhodně převažují – nejenže je jedním z hlavních viníků, kvůli kterým přibíráme na váze, hrozí nám vyšší riziko diabetu nebo se nám kvůli němu častěji kazí zuby – je to rovněž cukr, který negativně ovlivňuje kvalitu spánku.

Jak uvádí odborník na spánkové poruchy Michael Breus, příliš mnoho přijímaného cukru nás nutí častěji jíst, a to z jednoduchého důvodu. Různé sladkosti nás možná chvilkově uspokojí a zasytí, protože nám dodají rychlou dávku energie, stejně rychle nám ale ona „energie” vyprchá a my máme za chvíli znovu hlad, nebo spíše chuť na něco dalšího.

Jednoduché triky, které vám pomohou přestat s večerním přejídánímZdraví

Čím více se pak budeme večer přejídat nezdravými cukry, o to méně kvalitní spánek nás dozajista čeká. A když se dobře nevyspíme, budeme další den mrzutí a naše chutě na sladké se jen zvýší – nebezpečný kolotoč nezdravého stravování je tak na světě.

„Když přijímáte příliš mnoho sladkého, váš krevní cukr se rychle zvýší a slinivka tak začne uvolňovat inzulín, aby se jeho hladina snížila. Cukry se začnou ukládat do buněk, kterým tím dodávají energii. Čím více energie si ale večer dopřejete, o to více budete stimulovaní a bude se vám hůře usínat,” popisuje pro Guardian Breus.

„Nekvalitní spánek a nadměrná konzumace cukrů jdou dozajista ruku v ruce,” potvrzuje rovněž odborník na spánkové návyky Paul Kelley. Jak ale dodává, je třeba provést ještě mnoho výzkumů, aby se přišlo na konkrétní proces. „Může konzumace sladkého za to, že hůře a málo spíte, nebo nedostatek spánku způsobuje to, že jíte více sladkého?” pokládá si otázku.

Jakkoli může být konzumace sladkého návyková, což následně mnohdy vede k večernímu přejídání, dá se i s touto závislostí něco dělat.

„Hladina krevního cukru připomíná jízdu po horské dráze, zvlášť při konzumaci sladkého. Se správně zvolenými potravinami se ale dá velkým výkyvům zabránit, jelikož uvolňují cukry mnohem pomaleji – vhodné jsou produkty bohaté na vlákninu nebo celozrnné produkty,” vysvětluje dietoložka Anna Hardmanová.

S kvalitou spánku pak mohou pomoci potraviny bohaté na aminokyselinu tryptofan. Pro příklad fazole, čočka, ořechy, vejce, drůbež nebo losos.

Nejlepším základem pro plnohodnotný spánek je ale správné složení jídelníčku, a to přes celý den. Dostatek pohybu a čerstvého vzduchu jsou pak dalšími faktory.

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector