Co všechno patří na vánoční stůl

Existuje celá řada způsobů prostírání vánočního stolu. Žádný návod nemůže být univerzální, co je pro jednoho přeplácané, je pro druhého splněným snem. Proto od nás nečekejte přesný postup.

Dáme vám něco lepšího – rady, tipy a také užitečné postřehy, které pomohou vytvořit tu nejdokonalejší tabuli přesně podle vás.

Hlavní pravidlo: pokud to dokážete s elegancí, nebojte se porušovat žádná pravidla a zvyklosti. Ale vždy mějte na paměti, že klasické klišé “méně je někdy více” není klišé jen tak pro nic za nic. Je to pravda.

Druhé pravidlo: užijte si to a bavte se!

Nejdůležitější krok ze všech

Výběr barev. Vánoce jsou zkrátka už ze zásady sladěné. Prostě to vypadá dobře. Přes to nejede ani vánoční coca-cola expres.

Co všechno patří na vánoční stůlI proto jsou Vánoce tak krásné – barvy!

Nemusíte vybírat barvy hned, předáme vám ještě hodně inspirace. Ale nadnesme neúspěšnější vánoční kombinace.

  • Všichni známe zlatou a červenou klasiku. Proti té se nedá nic namítat, je elegantní, vánoční, božská. Lze skvěle doplnit i o modrou, zelenou, stříbrnou. Prostě barvy Vánoc.
  • Stříbrná a modrá. Druhá vánoční klasika. Je studenější, působí o něco moderněji, luxusněji a méně domácky. Ale vše záleží na podání.
  • Červená a tmavě zelená. (No jistě, ta zlatá se tam úplně nabízí!)

Pár návrhů pro milovníky originálnějších cest:

  • fialová, růžová a stříbrná,
  • bílá, stříbrná, hnědo zlatá,
  • zelená a hnědá.

Kombinaci, která vás nejvíc oslovuje, můžete mít na mysli, jak se budeme bavit o dalších důležitých částech stolu.

Co by na stole nemělo chybět?

Ubrus

I pokud ho obvykle nepoužíváte, o Vánocích ubrus pomáhá doladit atmosféru. Ideální je použít jednobarevný podkladový ubrus a doplnit ho stolním běhounem (to je takový ten dlouhý úzký pás uprostřed stolu, vytváří báječný prostor pro dekorace). Zapojte do toho ubrousky a máte našlápnuto k úspěchu.

Představte si třeba bílý ubrus se světle fialovým běhounem a tmavě fialovými ubrousky, doplněný o stříbrné vločky. Nebo červený ubrus se zeleným běhounem a zlatými ozdobami. Všechny ty kombinace vypadají zkrátka úžasně.

Skvělou tabuli samozřejmě vykouzlíte i bez ubrusu. Ale středový běhoun opravdu doporučujeme, dovede zázraky.

Co všechno patří na vánoční stůlPůjdete cestou klasických barev?Co všechno patří na vánoční stůlNebo to pojmete po svém?

Ale nezapomeňte na hlavní pravidlo. Nebojte se jít jinudy. I dřevěný stůl bez ubrusu ozdobený větvičkami může být absolutně kouzelný.

Talíře a příbory

Pokud je dovedete sladit s výzdobou, anebo rovnou vytáhnete vánoční set s jehličím, paráda. Nicméně i obyčejný bílý porcelán s pěknými příbory je zcela dostatečný. V jednoduchosti je krása.

Při přípravě talířů a příborů je na místě dát si s tím trochu práce a vše hezky naaranžovat. Podle našeho názoru ale již nežijeme ve století korzetů a paruk, tudíž není potřeba se tak moc trápit s umístěním vidličky. Nicméně pro milovníky etikety:

Pravidla přípravy slavnostní tabule

Podle oficiálních pravidel na tabuli patří i takzvaný podkladový talíř. Není určen k jídlu, je zkrátka podkladový, patří na něj ubrousek a celou večeři bude jen tak ležet a vypadat hezky. Na podkladový talíř se vrství jídelní talíře v pořadí – hluboký, mělký, dezertní. Na levé straně nahoře od talířů může stát i malý talířek na pečivo.

Příbory se řídí těmito pravidly: vedle sebe se pokládají maximálně tři kusy. Nejdál od talíře patří ty, které používáme nejdříve. Nalevo by měla přijít vidlička na hlavní chod a druhá na předkrm, vpravo je místo pro nůž, polévkovou lžíci a na nůž k předkrmu. Dezertní příbory patří nahoru nad talíř (moučníková lžička hroty doprava, dezertní opačně).

Sklenici k hlavnímu chodu umístíme nad špičku nože, sklenici k předkrmu pak napravo od ní, třetí sklenice patří mezi tyto dvě. Víc sklenic už na stůl neumisťujeme.

Náš tip:

Talíř je perfektní prostor pro dekoraci… nepropásněte šanci.

Co všechno patří na vánoční stůlCo všechno patří na vánoční stůlCo tam rovnou naaranžovat dáreček?Co všechno patří na vánoční stůlPusťte se s kreativitou klidně i do příborů.

A teď to ozdobte!

Přichází ta pravá zábava. Dekorace. Správný čas na trochu inspirace, mrkněte, jak to může vypadat:

Nebojte se využít nejrůznější vánoční figurky, motivy, větvičky, ozdoby, třpytky, perličky, kamínky, flitry, hvězdičky, šišky… a především svíčky a světýlka.

Ale pamatujte, méně je více. Existuje nekonečná hromada nádherných dekorací, ale zkrátka je tam nemůžeme nacpat všechny. Nechceme stůl přeplácat a stejně tak potřebujeme i prostor pro pohodlné hodování.

Trocha inspirace ve fotkách:

Co všechno patří na vánoční stůlCo všechno patří na vánoční stůlCo všechno patří na vánoční stůlKrása je ukrytá i v jednoduchosti. Řiďte se především podle svého vkusu.

A pro inspiraci pohled do světa profesionální přípravy tabule:

Tvůrčí okénko – aneb udělej si sám

Podle tradic by se na Štědrý den už nemělo uklízet, měl by být pouze o rodině a přípravách na krásný večer. Báječným zpestřením může být i ruční výroba dekorací.

Našli jsme pro vás pár návodů, které zvládnou zkušení tvůrci i začátečníci.

Vytvořte si třeba tradiční svícen do středu stolu:

a trocha inspirace pro další tvorbu:

Že chcete něco velmi rychlého a levného? Tady:

Pár praktických postřehů

Aby slavnostní večeře dokonale fungovala:

  • Pokud budete používat jehličnaté větvičky, vyberte si jedlové, nejméně píchají.
  • Svíčky jsou nádherný doplněk Vánoc. A v kombinaci s větvičkami potenciální průšvih, takže vždy opatrně.
  • Na bílý ubrus můžete pod talíře umístit bílé ubrousky. Kdyby došlo k nějaké nehodě, ubrousek se odstraní a stůl je stále dokonalý.
  • Třpytky rozsypané po stole jsou překrásnou dekorací. Ladí k lesklému kouzlu Vánoc, navíc nepřekáží a nerozbijí se.
  • Hodování při světle svíček je krásné, ale u ryby si raději rozsviťte, ať nepřehlédnete nějakou zrádnou kost.
  • Pozor na příliš vysoké dekorace – chceme na sebe vidět.

A to snad bude vše. Už zbývá jen jediné. Máte šaty, které budou ke vší té kráse ladit? Pokud ne, od toho jsme tu my.

Co všechno patří na vánoční stůlPokud chcete být spanilou a originální sněhovou vločkou…Nebo raději v duchu červené jednoduché elegance?Pro krásky s fialově laděnou tabulí.A něco i pro zlaté prostírání.

Zaujala vás představa, že se na večer slavnostně obléknete? Tak to se rozhodně nezapomeňte podívat na náš článek o tom, jak u večeře vypadat naprosto úžasně.

JAK VYPADAT SKVĚLE O VÁNOCÍCH

A teď už jen popřejeme nádherné (večeří na dokonalém stole provoněné) Vánoce!

Pohoštění na vánoční stůl | Prima nápady

23.12.2019

Vánoční pohoštění se neobejde bez slavnostně prostřeného stolu. Příprava takové hostiny však bývá náročná a vyžaduje práci předem.

Štědrovečerní večeře je tou nejvýznamnější večeří v roce, kdy se celá rodina schází a usedá k slavnostně prostřené tabuli. Tradiční vánoční stůl by měl splňovat jistá pravidla.

Víte, jaká? Máme pro vás nejen ta pravidla, ale i inspiraci, jak by váš slavnostně prostřený stůl mohl vypadat.

Co všechno patří na vánoční stůl Slavnostně nazdobený stůl je začátkem pohoštění na Vánoce (Zdroj: Depositphotos)

Vánoční pohoštění se neobejde bez slavnostně prostřeného stolu

Pokud uvažujete, jak by vaše štědrovečerní tabule měla vypadat, vězte, že ideálně by měla být sladěna do dvou, maximálně do tří barev. Ubrus by měl přesahovat hranu stolu o dvacet až třicet centimetrů. Na něm by měl být položen napron (ubrus menší než stůl, který je obvykle ve tvaru čtverce) nebo běhoun. Jejich barva může být výraznější.

Co všechno patří na vánoční stůl Vsaďte na tradiční červenou barvu Vánoc (Zdroj: Depositphotos.com)

Na pěkném ubruse vyzní nejlépe jednobarevné nádobí. Prostřeno by mělo být pro sudý počet lidí. V případě, že je vás doma lichý počet, prostírá se jeden talíř prázdný pro náhodného příchozího.

Podle lidové pověry totiž těsně před večeří chodí obhlížet stoly smrt a tam, kde by napočítala lichý počet, se v příštím roce vrátí. Pod talíře nezapomeňte vložit kapří šupiny nebo mince, aby se rodiny držely peníze.

V čele stolu by měla sedět hlava rodiny, případně přítomní prarodiče.

Co všechno patří na vánoční stůl Zakládání talířů má svůj řád (Zdroj: Depositphotos.com)

Slavnostní prostření si zaslouží plátěné ubrousky, pokud je ale nemáte, dobře poslouží i klasické papírové s ladícím dekorem. Naleštěné příbory je nutné okolo talíře položit tak, jak je budete v průběhu večeře používat. Ty, které přijdou na řadu první, jsou tedy na vnějším okraji.

Dále na stole nesmí chybět ani vyleštěné sklenice (sklenice na nealkoholické nápoje, aperitiv, víno nebo pivo). Důležitou součástí slavnostně prostřeného stolu jsou rovněž svícny se svíčkami a jiné drobné dekorace, k nimž můžeme přiřadit třeba větvičky, chvojí anebo letos tolik trendové parohy.

Pokud máte na štědrovečerní tabuli místo, klidně na něj můžete umístit i adventní svícen.

Co všechno patří na vánoční stůl Nechte děti, aby vám s přípravou stolu pomohly (Zdroj: Depositphotos.com) Co všechno patří na vánoční stůl Nezapomeňte na látkové ubrousky v dekorativním provedení (Zdroj: Depositphotos.com)

Budete mít zájem:  Příznaky Po Třetí Dávce?

Na co si dát při prostírání pozor

  • Nikdy na sebe nedávejte na sebe více než dva talíře. Mezi ně vždy položte papírový ubrousek.
  • Je sice pravda, že se toho během večera dost vypije, i přesto by před jednou osobou neměly stát více než tři sklenice. Sklenice k přípitku se podávají zvlášť. 

Co všechno patří na vánoční stůl Slavnostní stůl dozdobte mísami s cukrovím (Zdroj: Depositphotos.com) Co všechno patří na vánoční stůl Počet skleniček je také důležitý, každý strávník má mít maximálně tři (Zdroj: Depositphotos.com)

Vánoční pohoštění musí mít sedm chodů

Tradiční vánoční večeře by se měla skládat z celkem sedmi chodů. Přesně tolik, kolik je dnů v týdnu. Pravdou však je, že někde se podává chodů 9 nebo dokonce 12. Tradiční štědrovečerní večeře by měla začínat modlitbou (nebo přípitkem), po níž by se měly podávat vánoční oplatky potřené medem, česnekem nebo bylinkami.

V minulosti lidé věřili, že je oplatek ochrání před zlými silami. Dalším chodem je pak polévka. Ponejvíce se u nás podává hrachová, čočková, houbová, rybí nebo také hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Polévku by podle tradic měla následovat hrachová kaše, která je symbolem nového života.

Hlavním chodem je dnes smažený řízek (kapr) s bramborovým salátem, případně kuba. Nebylo tomu tak vždy a všude. Hlavní jídla se v průběhu dějin měnila. Někde se kupříkladu dodnes podává vinná klobása nebo pečená husa. Na tradičním vánočním stole by také nemělo chybět cukroví, vánoční jablečný závin, sušené ovoce, jablka a ořechy.

Posledním chodem první večeře by měla být vánočka.

Co všechno patří na vánoční stůl Na vánočním stole by mělo být jen to, co skutečně použijeme (Zdroj: Depositphotos.com)

Pozdní večeře

Pozdní večeře, nebo také druhá večeře, se zpravidla podává po štědrovečerní nadílce. Rodina se opět sejde u slavnostně prostřeného stolu nad krájenými sýry, ovocem, paštikou, jednohubkami a chlebíčky, aby se podělila o krásné zážitky z dárků.

Co všechno patří na vánoční stůl Dbejte na správné založení příborů (Zdroj: Depositphotos.com)

Tradice spojené se štědrovečerní večeří

Podle tradic by se na přípravě pokrmů i štědrovečerní tabule měla podílet celá rodina, a to včetně dětí. Jídlo pak servíruje paní domu, pán domu se stará o nápoje. Tradiční hostina by měla být připravena tak, aby nemusel nikdo vstávat od stolu. Je tomu tak proto, že by se mohlo stát, že by se příští rok už nemusel vrátit. Vstávat smí pouze paní domu.

Z tohoto důvodu je proto dobré mít u stolu ještě jeden tzv. servírovací stolek. Na tomto stolku je dobré mít mísu na polévku, mísu na salát nebo jinou přílohu, podnos na řízky, omáčník, malé misky na kompot, dezertní talířky, naběračky, med a ostré nože na krájení. Po dojedení pokyn k ukončení večeře a odchodu od stolu dává vždy hostitelka.

Teprve až potom se rodina přemístí k vánočnímu stromečku a začne rozbalování dárků.

Co všechno patří na vánoční stůl Nemusíme vždy hýřit barvami, stříbrné prostírání je decentní, ale krásné (Zdroj: Depositphotos.com) Slavnostní ráz stolu doplní svíčky (Zdroj: Depositphotos.com)

Jak připravit dokonalou štědrovečerní večeři

Od rána se všichni postí, aby večer uviděli zlaté prasátko. Hospodyňka tak má čas věnovat se po celý den přípravě slavnostní večeře. Čas na ni přichází s první hvězdou na nebi. To je úkol pro děti, aby sledovaly, kdy ta chvíle přijde.

Zvyk prostřeného místa navíc pro náhodného kolemjdoucího vychází z pověry, že počet stolovníků by měl být vždy sudý. Na Štědrý večer obchází Smrtka stoly a tam, kde napočítá lichý počet, se během příštího roku vrátí.

Po večeři přichází na řadu oblíbené zvyky jako krájení jablka, lití olova nebo v případě svobodných dívek házení střevícem. Obyčejů je mnohem více, a záleží na každém z vás, kterým se chcete věnovat. Nebo můžete jít po večeři rovnou ke stromečku.

Co všechno patří na vánoční stůl Zdroj: Ragged Rose Ltd

Slavnostní tabule

Stůl prostřený ke štědrovečerní večeři by měl odrážet sílu a krásu celého večera. Důležitý je ubrus, který dodá tabuli slavnostní nádech. Nejlepší barvou je bílá nebo krémová, ideálním slavnostním materiálem bavlna, satén nebo damašek.

Ubrus by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů, aby se nesmekal ani nepřekážel. Na něj se pokládá napron (ubrus menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce), případně běhoun a látkové ubrousky pro každého. Jejich barva může být výraznější a měla by doplňovat výzdobu vašeho domova – slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená.

Na stole by neměl chybět žádný ze symbolů Vánoc – ozdoby, jmelí či větvičky jehličí a také peníze, aby se příští rok měli všichni dobře i po materiální stránce. A pochopitelně nezapomeneme adventní svícen se zapálenou svíčkou. Slavnostní ráz dodají živé květiny!

Pár tipů k dokonalosti:

  1. Před jednoho hosta nedávejte více než dva talíře položené na sobě. Základ představuje podkladový neboli klubový talíř. Aby talíře „nevrzaly“, položte mezi ně papírový ubrousek.
  2. Nepřehánějte to s počtem sklenic, maximum jsou tři pro jednu osobu: zpravidla na nealko nápoj, pivo a víno. Vše ostatní včetně přípitku se podává zvlášť.
  3. Do třetice zmiňme příbory.

    Pokládejte je směrem od talíře v pořadí, v jakém budou následovat chody, k nimž patří.

Co všechno patří na vánoční stůl Zdroj: VEBA

Obžerství povoleno

Běžné menu se skládá ze tří chodů, ale tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako je dní v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrúdl, což jsou první dva chody.

Podle odborníků na stolování a etiketu je vhodné dodržovat klasickou posloupnost, což je předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýrů, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hospodyňce.

7 jako dní v týdnu:

Na štědrovečerní tabuli by neměl chybět chléb, který máme doma každý den v roce.Sladké se třídí dle tradic krajů – jablečný závin, modlitbičky, peciválky s mákem, vánoční cukroví – každý kraj má jiný mrav a záleží na paní domu, co zvolí na štědrovečerní tabuli.

  1. Předkrm – například houbový kuba.
  2. Polévka – může být rybí, houbová nebo vývar.
  3. Hlavní chod – dle tradice rodiny či kraje, klasikou ale je smažený kapr a bramborový salát.
  4. Dezert – můžeme použít sladké založené na stole či zmrzlinu.
  5. Pozdní večeře – nakrájené sýry s ovocem, paštika s brusinkami, jednohubky, chlebíčky.
  6. Druhá večeře se podává většinou později po koledách a štědrovečerní nadílce, aby se rodina opět sešla u stolu a podělila se o krásné zážitky z dárků.

Co všechno patří na vánoční stůl Zdroj: VEBA

Jak je to s nevstáváním od stolu?

Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Přesto ve finále zpravidla platí, že jídlo servíruje paní domu a pán domu se stará o nápoje. Co však na rozdíl od dob minulých neplatí?

Nic zlého se nestane, i když se hospodyňka zvedne od stolu, pokud tedy nebude odbíhat často. Naopak jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází třeba ke stromečku.

„Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek, ba ani dárky, ale právě skutečnost, že se rodina sejde pohromadě.

Pokyn k ukončení večeře, a tedy odejití od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel poté, co poslední hodující odloží příbor,“ říká Helena Tomášová z české textilky Veba, která dodává damaškové ubrusy i do luxusních restaurací a hotelů.

Co všechno patří na vánoční stůl Zdroj: Mein Monogramm

I oblečení dělá slavnostní atmosféru

Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberete jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete úctu těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové „malé večerní“ u dam a košile s kravatou u pánů doladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.

Prostíráme vánoční stůl: co nesmí o Vánocích na stole chybět

Vánoční tabule už se nemusí týkat jen rodinné štědrovečerní večeře. Stále častěji se podobné večeře pořádají pro přátele a známé i v předvánočním čase. Jak tedy prostřít slavnostní tabuli, abyste si neutrhli ostudu?

Barvy a třpytky, kam se podíváš

Co všechno patří na vánoční stůl

Vánoce jsou nejtřpytivější svátky v roce. Rozhodně se tedy nebojte barev, třpytek a kovových odlesků. Vždy ale ctěte pravidlo jednotného stylu, aby výsledek nepůsobil přeplácaně. V minulých letech vládla zimám vždy jedna barva, letos si designéři postavili hlavu a jako barvu Vánoc zvolili duhu. Pro vás to znamená jediné – nebojte se barev a bohaté výzdoby. Určitě slaďte adventní věnec s vánočním stromečkem a ve stejném duchu vyzdobte i slavnostní tabuli. Mezi talíře můžete s klidem naaranžovat svíčky, barevné žárovky, třpytivé posypky, jehličí, vánoční ozdoby, ořechy nebo dárky.

Přírodní materiály = sázka na jistotu

Celý letošní rok se nesl v duchu boje proti neustále rostoucí spotřebě plastů. Jestli ani vám není osud naší planety lhostejný a chcete se svézt na módní eko vlně, sáhněte při hledání dekorací na slavnostní tabuli po přírodních materiálech. Vypadají lépe, jejich původ většinou odhalíte na první pohled a vánoční hosté je ocení.

Skvěle působí dřevo, šišky, větvičky, ale také skleněné nebo kovové ozdoby. Klidně po prarodičích. I recyklace se totiž cení. Nezapomeňte ani na květiny, v tomto případě jsou živé lepší. Ideální jsou ale hrnkové. Třeba čerstvě rozkvetlý vánoční kaktus, brambořík nebo hvězda mají moc vykouzlit vánoční atmosféru samy o sobě.

Nejslavnostnější okamžik v roce

Jak prostřít vánoční stůl byste si měli začít rozmýšlet ideálně několik dní až týdnů předem.

Vymyslet, jak by měla slavnostní tabule působit, jaké budete potřebovat nádobí a servírovací pomůcky a dekorace, to všechno chce klid a čas.

Co ale můžeme jistojistě říci, že tentokrát bude příležitost provětrat slavnostní jídelní servis po babičce. A to i ve chvíli, kdy přípravu občerstvení necháte na profesionálech.

O tom, jak by měla být slavnostní tabule prostřená, už jsme psali, ale v kostce lze říci, že na ní nesmí chybět dostatečně velký látkový ubrus (raději jednobarevný), ubrousky, správně zvolené a naservírované talíře a příbory. A samozřejmě skleničky. Pomyslnou třešničkou na dortu pak budou dekorace, které podpoří slavnostní atmosféru a dokážou prostor i krásně provonět.

Co všechno patří na vánoční stůl

Dobroty pro mlsné jazýčky

I ten nejzarytější dietář si o Vánocích vyhodí z kopýtka a ochutná několik kousků cukroví nebo zakázaný alkohol. Existuje pár zaručených tipů, kterými na vánočním večírku oslníte hosty i rodinné příslušníky. Které to jsou?

Nesmí chybět slavnostní přípitek. Ten můžete zvolit buď klasický v podobě šampaňského nebo prosecca, případně naservírovat některý z vermutů. Bát se ale nemusíte ani cherry nebo třeba ginu.

Skvělým vánočním pitím je bowle, kterou si hosté nalévají sběračkou sami do připravených misek. Připravuje a servíruje se ve velké míse a patří do ní ovoce, klidně i kompotované, šumivé víno, případně i jiný alkohol. Fantazii a chuti se meze nekladou. Alternativou domácích drinků může být třeba vaječný koňak nebo vánoční punč.

Sladkou tečku za jídlem udělá cukroví. Stačí ho mít pár kousků, ale čím víc druhů dokážete nabídnout, tím větší poklony od hostů se vám vrátí zpět.

Každého potěší, když si od stolu odnese dárek. Může jím být třeba malý perníček s vánočním motivem nebo osobním vzkazem.

Vyšperkujte si štědrovečerní tabuli podle tradic

Když se celý den postíte, nejen, že uvidíte zlaté prasátko, ale hlavně si štědrovečerní hodování vychutnáte dvakrát tolik. Ani v návalu hladu ale nezapomínejte na tradiční zvyky, které se stovky let dědí z generace na generaci.

5+1 tradic pro to, aby štědrovečerní hostina přinesla lásku a peníze

Možná některé zvyky dodržujete, ani nevíte proč. Pokud ale budete hledat význam tradic v touze trávit čas spolu, nešlápnete vedle. To je ostatně význam Vánoc a večerní hostina jako vrchol Štědrého dne by tuto myšlenku měla podpořit. 

Dejte si záležet na hezky prostřeném stole a místo zapnuté televize dětem vyprávějte o vánočních zvycích, které u stolu dodržujete.

1. Sudý počet strávníků u stolu

Pokud u stolu sedí lichý počet osob, hrozí podle pověry, že se do domu vloudí neštěstí.

2. Talíř navíc

Aby se hospodyňky vyhnuly hrozbě neštěstí, přidávají na stůl talíř navíc. Ten slouží pro duše těch, kteří s námi už hodovat nemůžou anebo pro náhodné pocestné. 

Tradice velí, že by u stolu měl být talíř navíc pro ty, kteří už s námi Vánoce nemůžou trávit.

3. Od stolu se nevstává

Hostina musí být nachystaná tak, aby nikdo nemusel vstávat od stolu – příští rok by se totiž nemusel vrátit. Všechny chody naskládejte na stůl nebo pomocný stolek a i malé děti zkuste udržet na místě.

4. Pouto pevné jako řetěz

V některých rodinách nesmí u štědrovečerní večeře chybět ani řetěz nebo provaz. S ním se obváží nohy stolu, aby celá rodina držela pevně pohromadě.

5. Šupina pro peníze

Kapří šupina je symbolem bohatství. Když ji vložíte mezi talíře nebo s ní ozdobíte stůl, máte jistotu, že se vás i v příštím roce budou držet peníze. A kdo nejí kapra, může dekorativní šupiny vyrobit třeba z třpytivého papíru.

TIP navíc: do každého rohu dekorace trochu

Při zdobení se můžete inspirovat tradičním zvykem hospodyněk. Ty do jednoho rohu položily pecen chleba, aby měla rodina stále co jíst a do druhého daly ošatku se vším, co pole urodilo, aby i další rok byla velká sklizeň. Do třetího rohu přišly peníze a do čtvrtého miska s trochou jídla pro dobytek.

Dnes už takto stůl zdobit nejspíš nebudeme, nic ale nebrání vytvoření vlastních tradic – proč do rohu neumístit třeba suvenýr z dovolené, abyste se i příští rok podívali na krásná místa? 

Myslete při výběru dekorací i na symboliku – šiška je například symbolem duchovního osvícení a rozvoje mozku. Pokud chcete, aby vám to příští rok pálilo, volbu dekorací máte jasnou.

Velký stůl pro velkou hostinu

Dříve bylo běžné, že centrem bydlení byl velký stůl, u které se rodina scházela i mimo Štědrý večer. Dnešní malé byty tuto vymoženost často neumožňují a když chcete uspořádat větší hostinu, musíte spojit více stolů.

Při přípravě posezení počítejte na každého strávníka s 80 centimetry prostoru – jen tak se každému bude pohodlně jíst. 

Aby se na stůl vešlo nádobí i dekorace a ještě se u něho pohodlně jedlo, počítejte na jednoho strávníka skoro s metrem místa.

Na velký stůl potřebujete také velký ubrus. Vyberte kousek z kvalitního materiálu, například bavlny, a velikost zvolte tak, aby ubrus o 25-30 centimetrů překrýval hranu stolu.

NAŠE TIPY:

  1. Barvu zvolte neutrální – bílou či krémovou – ta bude vypadat dobře v kombinaci s jinými barvami.
  2. Kompozici stolu ozvláštněte středovým pruhem, u něhož si můžete dovolit i výraznější barevné provedení.
  3. A nezapomeňte ani na látkové ubrousky, ty ke slavnostnímu stolování patří.

Čím více lidí, tím více budete potřebovat porcelánu. Při prostírání postupujte takto:

  • mělký talíř umístěte 2 centimetry od okraje stolu a na něj položte bílý ubrousek – zajistíte tím, že hluboký talíř nebude klouzat a cinkat,
  • vedle talířů patří příbory: podle počtu chodů připravte počet příborů, které pokládejte směrem od talíře podle pořadí chodů a umístěte je v rozestupu asi 3-5 centimetrů (dezertní lžička či vidlička patří nad talíř),
  • u talíře nesmí chybětslavnostní sklenice na nealko, aperitiv, případně sklenice na víno a karafa s vodou.

Příbory skládejte podle pořadí chodů a držte mezi nimi několika centimetrové rozestupy.

Dříve bylo tradicí, že každá hospodyně měla velký porcelánový servis, z něhož se jedlo jen při slavnostních událostech. Pokud servis nemáte, připravte si ladící mísy a podnosy, na kterých budete jídlo podávat. Po ruce mějte:

  • mísu na polévku,
  • podnos na kapra,
  • mísu na salát či jinou přílohu,
  • malé talířky na dezert nebo misky na salát
  • a případně také omáčník.

Vše postavte na menší stolek blízko stolu, odkud budete jídlo servírovat podle jednotlivých chodů. Nemusíte tak vstávat a vyhnete se pověstné smůle.

Slaďte stromeček a stůl do barvy Vánoc

Dříve se stromeček zdobil přírodními ozdobami a ani stůl se nijak netřpytil. Dnes si naopak můžete vyhrát s dekoracemi v různých barvách a klidně sladit ozdoby na stromečku, stole i v bytě do několika barev. Kombinací červené a zelené rozhodně nic nezkazíte.

Není nad tradice: červená, zelená a zlatá jsou typickými barvami Vánoc.

Na slavnostním stole by neměly chybět:

  • svícny s vysokými svíčkami nebo adventní věnec se zapálenými svíčkami,
  • ubrousky složené do elegantního tvaru nebo sepnuté kroužkem,
  • rostlinná výzdoba v podobě větviček jehličnanů, vánoční hvězdy nebo listů cesmíny,
  • již zmíněná šupina, kterou někdo nahrazuje mincemi,
  • drobné třpytivé dekorace jako jsou například zlaté či stříbrné baňky, umělé perly nebo ozdoby ze svítících řetězů
  • a další dekorace. 

Buďte decentní a klidně stůl ozdobte jen jemnými přírodními ozdobami.

Zvolte jednu základní – neutrální – barvu, jednu barvu doplňkovou a slavnostní prvek v podobě zlaté nebo stříbrné. Budete-li se držet této trojkombinace, budete mít jistotu, že tabule bude elegantní a navodí slavnostní atmosféru.

Servírujte tradiční menu

Pokud byste tradičního kapra s bramborovým salátem chtěli ozvláštnit o tradiční pokrmy našich předků, připravovali byste na Štědrý den 9-12 chodů. K večeři se usedalo s první hvězdou na nebi a ještě než se začalo jíst, celá rodina se pomodlila.

V dnešní době stolovníci často vymění modlitbu za přání – i to ale barevně slaďte.

Jako první chod se podával oplatek s medem. Následovala polévka, která byla v každém regionu jiná – někde rybí, někde hrachová či čočková a jinde zase houbová. 

Po polévce se servírovala kaše z celého hrachu, který symbolizoval nový život. Následoval kroupový kuba nebo hubník a ryba či jiný masitý pokrm. Na stole nesmělo chybět zelí, sladká kaše s ovocem a třeba také muzika, kompot ze sušených švestek a hrušek. A na závěr hostiny si všichni pochutnali na vánočce.

NÁŠ TIP: Inspirujte se slavnostními recepty od polévky až po dezert.

Až do 19. století se ryba nejedla zdaleka všude, ale jen v rybníkářských oblastech. Dnes kapra servíruje asi čtvrtina českých domácností, rybí polévku si na Vánoce dá každý třetí Čech a třetina lidí si pochutnává na bramborovém salátu. 

Kdo nefandí kaprovi, ten si obvykle pochutná na řízku, filé, vinné klobáse nebo pečené huse. Většina strávníků se na Vánoce drží tradičních receptů – pokud byste ale chtěli vyzkoušet něco nového, připravte kapra a salát podle receptů redakce.

Ať už se rozhodnete pro skromné posezení v nejbližším rodinném kruhu nebo strávíte Štědrý večer s širokou rodinou a přáteli, užijte si Vánoce s úsměvem.

Co nesmí chybět na vánočním stole: Cukroví, ozdoby ani větvičky

Tradičně se v Čechách prostírání stolu věnovala velká pozornost. Na jednom rohu stolu musel být položený pecen chleba, aby rodina měla celý nadcházející rok co do úst. Na druhý roh se zase dávala ošatka s trochou od všeho, co se ten rok sklidilo, aby se úroda vyvedla i rok příští. Na třetí roh přišlo trochu peněz a na ten poslední miska s kousky jídla pro zvířata. 

O Vánocích by se u jednoho stolu měla sejít celá rodina • Autor: iStock

Barvy Vánoc 2017 aneb jak sladit vánoční stůl

I dnes je dobré si se štědrovečerní tabulí vyhrát, aby byla opravdu sváteční. Klasikou jsou stříbrná, zlatá, červená a zelená, barvou letošní sezóny je růžová všech odstínů a bílá barva. Pamatujte na to, že méně je více – slaďte stůl do dvou, maximálně do tří barev, jinak zkazíte výsledný dojem.

Zlatá barva nesmí o Vánocích chybět • Autor: iStock

Vánoční prostírání

Rozhodně se nespletete, sáhnete-li po jednobarevném porcelánovém nádobí a pěkném ubruse. Slavnostní prostření si zaslouží plátěný ubrousek, ten pokládejte jednoduše přeložený nalevo od vidličky, do trojúhelníčku složený papírový zase patří pod ni.

Příbory se kladou podle toho, jak je budete v průběhu večeře používat, vně ty, které přijdou na řadu první, a u talíře ty na konec. Vánoční atmosféru doladí dekorace. Na vánoční stůl se krásně hodí jehličnaté větvičky, nejlepší jsou jedlové. Nejsou totiž tak pichlavé jako větvičky jiných jehličnanů, jsou ploché a neopadávají.

Větvičky můžete ovázat pentlí nebo ozdobit bobulemi šípku. Větvička cesmíny zase pomůže okrášlit talíř.

Porcelánové talíře vypadají na stole dokonale • Autor: iStock

Přečtěte si, jak si užít Vánoce s rodinou v klidu a pohodě na MojeZdravi.cz

Svíčky, cukroví a vánoční ozdoby

Na stole by rozhodně neměly chybět svíčky, hodí se i kouličky a jiné vánoční ozdoby. Pokud se vám letos povedly pěkně nazdobit perníčky, na vánoční tabuli jim to bude určitě slušet.

 Bez svíček by vánoční stůl neměl tu správnou atmosféru, na přírodnější dřevěný stůl se nejlépe hodí jednoduché nebo dřevěné svícínky, na nazdobenou tabuli plnou křišťálu zase svícny kovové.

Vysoké bílé svíčky nezklamou nikdy.

Na vánoční stůl dejte svíčky i adventní věnec • Autor: iStock

Adventní věnec a čerstvé květiny

Nejenom adventní věnec, ale i řezané květiny patří na vánoční stůl. Volte méně aromatické, například chryzantémy se sice snadno aranžují, ale každému není k jídlu příjemná jejich vůně. Květiny vybírejte podle barvy ubrusu a nádobí, s bílými liliemi nebo fréziemi se ale rozhodně nespletete.

Podívejte se, jak si snadno vyrobit adventní věnec. A vůbec nevadí, pokud ho připravíte až těsně před Štědrým dnem: 

Štědrovečerní polévka

Štědrovečerní večeře by pro spoustu z nás nebyla kompletní bez rybí polévky, nejlépe s osmaženými kostičkami pečiva.

Polévku nebudete muset zahušťovat jíškou, pokud zeleninu i s masem z rybí hlavy nejdřív rozmixujete, chuť je potom daleko výraznější a poctivější.

Slováci mají v oblibě sváteční zelňačku nebo „kapustnicu“, Maďaři si zase pochutnávají na pikantní rajčatové rybí „Halászlé“.

Rybí polévku připravte ze zbytků kapra • Autor: iStock

Ryba není jenom kapr

Ačkoliv ve spoustě rodin už rybu nahradily řízky, ve většině českých domácností je stále ještě samozřejmostí. Nejvíce z nás si samozřejmě o Vánocích dává kapra. Oblíbený je také losos, treska pečená v alobalu s bylinkami nebo sladkovodní pstruh. 

Nejenom kapr chutná fantasticky! • Autor: iStock

Napadlo vás někdy, odkud se bere vánoční koření, jako je skořice, hřebíček nebo kurkuma? Přečtěte si o tom, kde a jak rostou, na webu Abecedazahrady.cz

Bramborový salát trochu jinak

Pohrajte si s bramborovým salátem a zkuste trochu experimentovat. Například smetana vmíchaná do majonézy salát pěkně zjemní a příznivci pikantního ocení v salátu česnek. Výborně v bramborovém salátu chutnají i vlašské ořechy a zdravější verzi vykouzlíte přidáním bílého jogurtu. 

Bramborový salát je vánoční klasika • Autor: iStock

Domácí cukroví

Co by byly Vánoce bez cukroví! Vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, linecké a další druhy nejenom krásně vypadají, ale hlavně skvěle chutnají. Ozdobte jimi vánoční stůl a dopřejte si je klidně jako dezert. 

Perníčkovým figurkám budou slušet stužky, rolničky i větvičky • Autor: iStock

  • Cukroví na poslední chvíli? Vyzkoušejte tento recept: 

Autor: Kristina Hamplová

Jak prostřít vánoční stůl? Vaše štědrovečerní tabule bude nejkrásnější díky dekoracím, ubrusu či porcelánovému nádobí

K slavnostnímu prostření stolu máme příležitost po celý rok. Vánoce jsou však výjimečným obdobím, během kterého bychom měli vyšperkovat k dokonalosti i štědrovečerní tabuli. Nevíte ovšem, jak u vás doma prostřít vánoční stůl? Přinášíme vám ochutnávku těch nejkrásnějších štědrovečerních tabulí, jimiž se můžete přímo inspirovat.

Jak bude vypadat vaše štědrovečerní tabule? Naplánujte si to s předstihem

Štědrý večer je výjimečným okamžikem, během kterého se u jednoho stolu schází celá rodina. Aby byla tato chvíle ještě slavnostnější, dejte si záležet na výzdobě vánočního stolu. Jakým způsobem prostřete štědrovečerní tabuli, si naplánujte s dostatečným předstihem. Díky tomu si budete moci nachystat všechny potřebné dekorace a doplňky, které jsou k prostření vánočního stolu nezbytné.

Zdobení vánočního stolu má svá pravidla

Nad čím byste se měli v prvé řadě zamyslet, než se pustíte do prostírání vánoční stolu? Vaše štědrovečerní tabule by měla tvořit dokonalé spojení s vánoční výzdobou, kterou máte doma. Vánoční stůl by měl tedy s vánoční výzdobou vašeho domova ladit nejen barevně, shodovat by se měly také použité dekorace a další doplňky.

Při prostírání vánočního stolu se zaměřte na textilie i nádobí

Co vše na vánoční stůl patří? Pokud chcete slavnostně stolovat, připravte si nejprve slavnostní ubrus a středový běhoun. Na štědrovečerní stůl patří také prostírání a stylově poskládané papírové či plátěné ubrousky. Snažte se o to, aby k sobě všechny tyto doplňky barevně i stylově ladily.

Podle počtu hostů, kteří se zúčastní štědrovečerní večeře, na stůl připravte také nádobí a příbory. Na stůl položte mělký a hluboký talíř. Pokud chcete, aby působily slavnostnějším dojmem, vsaďte na porcelán. Vedle talířů dejte příbory a rovněž sklenice na nápoje.

Víte, že? Tradice říká, že u štědrovečerního stolu může sedět pouze sudý počet hostů. Lichý počet stolovníků přináší smůlu. Na vánoční tabuli byste měli prostřít o jedno místo navíc pro nečekaného hosta.

Dekorace vánočního stolu: Dodají svátečnímu stolování tu pravou atmosféru

Kromě ubrusu, běhounu, prostírání, papírových ubrousků, talířů, sklenic či příborů patří na štědrovečerní tabuli také vánoční dekorace. Při zdobení vánočního stolu použijte například svíčky, svícny, jedlové větvičky, jmelí, šišky, perníčky, drobné vánoční ozdoby a baňky nebo světelné řetězy. Uprostřed štědrovečerní tabule můžete vyhradit místo také pro adventní věnec.

Nadekorovat vánoční stůl můžete zkrátka různými způsoby. Co je ale podstatné, nikdy to s množstvím vánočních dekorací na štědrovečerní tabuli nepřehánějte. Každý ze štědrovečerních hostů totiž musí mít na stole dostatek místa.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector