Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Eva Dudíková před rokem Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení46 lidí poděkovalo

Dám vám hádanku. Je to tmavé a považujeme to za zdravé. Co je to? Pokud máte na jazyku odpověď tmavé (cereální a vícezrnné) kaiserky a rohlíky, máte na jednu stranu pravdu, ale… co když je to vše jinak? Platí rovnice co je tmavé, to je zdravé?

Pojďme si představit 3 kamarádkyMarušku, Zdenku a Evu. Všechny tři mají rády kaiserky a tady je jejich běžná snídaně:

  • Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složeníMaruščina kaiserka
  • Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složeníZdenčina kaiserka
  • Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složeníEvina kaiserka

Maruška pravidelně snídá kaiserku natural, Zdenka sází na kaiserku cereální a Eva miluje čerstvé kaiserky z blízkého pekařství, s jejímž majitelem (a zároveň i pekařem) se dobře zná.

Čím tmavší, tím více celozrnné?

Zdenka si libuje, že její kaiserka je nejtmavší, tedy má největší podíl celozrnné mouky. A má dobrý pocit, že pro sebe a svou figuru dělá to nejlepší.

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Naopak zavrhuje snídani Marušky a poučuje ji o tom, že světlé pečivo je vyrobeno z bílé mouky, což jsou jen prázdné kalorie“. Bílá mouka tělu nedodá žádné živiny, ani vlákninu a ještě poškozuje střevní mikrobiom.

Eva od místního pekaře dobře ví, jak je to s kaiserkami ze supermarketu doopravdy.

„Zdenko, tvoje cereální kaiserka je skoro na chlup stejná jako Maruščina kaiserka natural. Alespoň co se mouky týče. Jíš jen obarvenou bílou mouku s pár semínky.

“ Zdenka vykulí oči a Eva pokračuje: „To, že je pečivo tmavší, automaticky neznamená, že je celozrnné. Výrobci jej obarvují karamelem, praženým žitem nebo sladem. Podívej se na mou kaiserku. Ta je vyrobena pouze z celozrnné pšeničné a žitné mouky a je světlejší než tvoje.

Znám přesné složení od pekaře, který ji peče. Víš, co tvoje kaiserka obsahuje?“ Zdenka zmateně pokrčí rameny.

Znáš složení pečiva, které kupuješ?

Při příštím nákupu v supermarketu si Zdenka vzpomene na Evu a hledá v regálu štítek se složením u své oblíbené cereální kaiserky. Marně.

Ptá se tedy prodavačky, která jí z rozpékárny donese tlustý šanon složení veškerého pečiva v prodejně se slovy: „Tady to asi někde bude.

“ Zdenka chvíli hledá v šanonu a pak překvapeně čte velké množství obsažených ingrediencí a „éček“ v cereální kaiserce. Celozrnnou mouku ve složení ale hledá marně.

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Kaiserka cereální 50 g: Pšeničná mouka, pitná voda, pekařská směs (pšeničná mouka, len, slunečnice, pšeničné otruby, cukr, sušená syrovátka, sojová mouka, ječná sladová mouka, stabilizátor E412 – Guma guar, pražená pšeniční sladová mouka, glukóza, emulgátor E472 – Estery mono- a diglyceridů mastných kyselin a, b, c, d, e, f, látka zlepšující mouku E300 – Kyselina L-askorbová, enzymy), žitná trhanka, pekařské droždí, jedlá sůl, řepkový olej, pekařský zlepšující přípravek (regulátor kyselosti E263 – Octan vápenatý, enzym, látky zlepšující mouku E920 – L-cystein, ječný sladový extrakt), sezam, jedlá sůl. (1)

A pak si Zdenka vzpomene na Marušku. „Jak je na tom asi její natural bílá kaiserka, co se složení týče? Hmm. Dokonce možná o chlup lépe než cereální. Neobsahuje aspoň tolik složek a aditiv,“ pomyslí si.

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Kaiserka natural 50 g: Pšeničná mouka, pitná voda, žitná mouka, pekařské droždí, řepkový olej, jedlá sůl, pekařský zlepšující přípravek (regulátor kyselosti E263 – Octan vápenatý, enzymy, látka zlepšující mouku: E300 – Kyselina L-askorbová a E920 – L-cystein, ječný sladový extrakt). (2)

Jste překvapeni podobně jako Zdeňka z našeho příběhu? Pak si to vše pojďme ujasnit.

Cereální, multicereální, vícezrnné, celozrnné, grahamové – co je co?!

Při výběru pečiva se často necháme zmást barvou, anebo názvy. Pečivo cereální, multicereální, vícezrnné, speciální, celozrnné, grahamové, tmavé, korn, chalupářské… Všechny ty názvy zní dobře, že? A víte, jaký je v nich rozdíl?

  • cereální – neboli obilný. Slovo cereální vyjadřuje skutečnost, že pečivo bylo vyrobeno z obilné mouky, ale je jedno jaké (legislativa to nedefinuje). Cereální je tedy i bílý rohlík.
  • vícezrnné – jakékoliv pečivo, co obsahuje aspoň 5 % jiných zrn kromě pšenice či žita (3). Nemusí ale dle legislativy obsahovat mouku celozrnnou. Může se jednat klidně o bílý chléb posypaný vločkami.
  • grahamové – pečivo ze směsi bílé a celozrnné mouky s přídavkem otrub. Česká legislativa nedefinuje jeho složení.
  • celozrnné – musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky, ať již jde o mouku pšeničnou, žitnou a další nebo jejich směsi (3). Takto označené pečivo chceme kupovat.

Co si ze článku vzít

Mezi lidmi často koluje mýtus, že co je tmavé nebo označené jako cereální, multicereální či vícezrnné, je zdravé. Ve skutečnosti to není tak úplně pravda.

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Název cereální vyjadřuje pouze fakt, že je pečivo vyrobeno z obilí. Cereální je tedy i klasický bílý rohlík nebo natural kaiserka z bílé mouky.

V supermarketech se jako cereální běžně označuje tmavé pečivo, které na první pohled vypadá jako celozrnné.

Ve skutečnosti je ale vyrobeno ze stejné bílé mouky, jen dobarveno karamelem nebo praženým ječmenem, aby působilo tmavě. A tento druh pečiva do zdravého jídelníčku příliš nezapadá.

Při výběru pečiva nesledujte jeho barvu, ani název, ale zaměřte se na jeho složení (každá prodejna vám ho na požádání musí poskytnout). A to nejen u kaiserek, housek a rohlíků, ale také u chleba – v tom vám pomůže náš článek Jak vybrat ten pravý chleba.

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Autor uvidí vaši zpětnou vazbu, což jej motivuje k další tvorbě.

Autorem článku je Eva Dudíková

Milovnice fermentovaných rostlinných potravin a spoluzakladatelka Superkvašáků.

Rovnováha střevního mikrobiomu je zásadní pro naši fyzickou i psychickou pohodu. V tomto krátkém kvízu se dozvíte odhad, jak je na tom váš mikrobiom.

Otestovat si střevo

Fitness Nesquik cereálie plné bílkovin a nutričně hodnotných surovin (Recept)

Tvé oblíbené snídaňové cereálie bez cukru nebo mouky. Množství sacharidů jsme snížili na polovinu, ale přidali jsme bílkoviny a zdravé tuky.

  • Sdílet
  • Uložit Uložené
  • Sdílet Sdílet článek

Tvé oblíbené snídaňové cereálie bez cukru nebo mouky. Množství sacharidů jsme snížili na polovinu, ale přidali jsme bílkoviny a zdravé tuky.

  1. Sdílet
  2. Uložit Uložené
  3. Sdílet Sdílet článek

V dětství jsme je asi milovali všichni. Křupavé čokoládové kuličky byly tou nejlepší snídaní. Jejich složení ale není úplně nejlepší, takže jsme si v receptu tuto pochutinu trochu upravili. Nebudeme potřebovat žádnou mouku ani cukr, na doslazení použijeme protein a stévii. Vytvarování kuliček sice zabere nějaký ten čas, ale ráno máš postarané o bleskovou, výživnou a chutnou snídani.

  • INGREDIENCE
  • 100 g ovesných vloček
  • 30 g ořechů (mandle, kešu)
  • 1 odměrka proteinu
  • 15 g kakaa
  • 1 bílek
  • 10 g kokosového oleje
  • asi 20 ml vody (dle konzistence)
  • stévie (sladidlo dle chuti)

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Zdroj: Simona Malková

POSTUP

Ovesné vločky a oříšky najemno rozmixujeme, přimícháme všechny ostatní suroviny a mělo by nám vzniknout nelepivé a poměrně tuhé těsto. Z něj tvarujeme malé kuličky (ano, chvíli to potrvá), které pečeme na plechu s papírem na pečení 12-15 minut na 180 °C. Vychlazené cereálie skladujeme v uzavřené nádobě.

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Zdroj: Simona Malková Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Zdroj: Simona Malková Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Zdroj: Simona Malková Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Zdroj: Simona Malková Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Zdroj: Simona Malková Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Zdroj: Simona Malková Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení Zdroj: Simona Malková

Oproti originální verzi jsme snížili sacharidy na polovinu a přidali porci bílkovin a tuků. V tomto případě bylo naším cílem zaměřit se na nutričně hodnotné jídlo obsahující živiny, kterými bychom měli pokrývat většinu našeho kalorického příjmu.

  1. NUTRIČNÍ HODNOTY
  2. (na 100 g, z celkového množství vyjde 200 g)
  3. Kalorie: 401
  4. Bílkoviny: 24 g
  5. Sacharidy: 41 g (z toho vláknina 6 g)
  6. Tuky: 18 g
Budete mít zájem:  Léčba Hemoroidů Hradec Králové?

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.

Dostávej nejlepší obsah mailem

Nestíháš všechno sledovat? Pošleme ti do schránky nejčtenější a nejlepší obsah.

Žádný spam. Kdykoli se můžeš z odběru odhlásit.

  • Domů
  • Sdílet
  • Diskuse
  • Hledat
  • Více

Potraviny rádoby zdravé, pryč však s nimi II

Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

V minulém díle jsme se podívali na zoubek potravinám, jako je sypané müsli, třtinový cukr, kupované zeleninové saláty, pufované rýžové chlebíčky a nízkotučný tvaroh. Vysvětlili jsme, proč tyto potraviny raději ponechat stranou. Dnes jsem si pro vás připravila povídání o oblíbených snídaňových corn flakes, vegany po kilech baštěné sóji, kvasném octu, margarínech a tolik zbožňovaném agáve sirupu.

Často se setkávám s tím, že naším jediným cílem je se zasytit. Co možná nejrychleji, abychom opět směli usednout k práci, ke skriptům, věnovat se dětem. Ať už chceme nebo ne, ona strava nás utváří, od hlavy až k patě. A ač je to úsměvné, na jejím složení pak většinou závisí výsledek odvedené práce. Pokud se k němu tedy dobereme.

Vyžaduje-li naše zaměstnání více fyzické síly, je dobré myslet na kvalitní plnohodnotné potraviny, ze kterých bude naše tělo moci čerpat delší dobu, potraviny, které tělo jen tak neunaví. Zde řadíme potraviny s nižším glykemickým indexem v doprovodu lehce stravitelných bílkovin, které mají dar regenerace.

Nezapomínejme ani na tuky tvořené nenasycenými mastnými kyselinami, čerstvou zeleninu, ovoce, smoothies, po práci dostatečně odpočívejme.

Je-li naše profese spíše kancelářského rázu, kdy je výdej energie zdánlivě minimální, ani zde stravu nepodceňujme, stejně jako svaly dřevorubce, tak i mozek účetní vyžaduje kvalitní zdroj sacharidů, které povzbudí a udrží mysl bdělou.

V obou případech můžeme posnídat ovesnou kaši, případně kváskový chléb s troškou kozího sýru a miskou nakrájené zeleniny. V dnešní době pro svou pohodlnost oblíbené Corn flakes, ať už čisté či jakkoli jinak dochucené, na seznam zdravých potravin rozhodně nepatří. Proč? Čtěte dále.

Corn flakes

Corn flakes, neboli-kukuřičné lupínky, kdy glykemický index něco kolem 85, zatímco čerstvá kukuřice zaujímá v tabulce kolonku s číslem 70. Jak je to možné? Potraviny, jež jsou čerstvé, ve svém nezměněném stavu, většinou disponují vodou a vlákninou, „hmoty“ je tedy více.

Potraviny vysoce opracované pak pozbývají svých přirozených benefitů, namísto toho, aby nám dávaly, spíše berou. Klasické corn flakes jsou tedy vyrobeny z kukuřičné mouky, tato mouka se někdy promísí s moukou pšeničnou. Není-li tedy na obalu uvedeno jinak, nelze zařadit do bezlepkové diety. Kukuřičná mouka je bezcennou hmotou, prostou vlákniny.

Abychom získali staré známé kukuřičné lupínky, mouku promísíme s vodou, vytvoříme vhodné těsto, které posléze za vysokých teplot vyfukujeme do podoby kukuřičných vloček. Náš dřevorubec, i kdyby lupínků snědl celý balík, již po hodině práce pocítí hlad, paní účetní nám usne nad druhou fakturou. Zbytek směny se pak ponese v rytmu ospalého blues.

Namísto radosti, kterou naše tělo plné, pracujeme z podivné setrvačnosti. Tohle přeci není smyslem našich životů.

Aby toho nebylo málo, corn flakes řadíme na seznam výrobků, jež nás odkyselují. Tělo pak k udržení acidobazické rovnováhy využívá vápník, hořčík a draslík.

Minerály, které mnozí užíváme v potravinových doplňcích. Jak nesmyslné, doplňujeme přesně to, co nám chybí v potravě. Naučme se snídat jinak.

Namísto kukuřičných „flejků“ posnídejme ovesné vločky, případně jáhly, které jsou jako jedny z mála zásadité.

Sójové maso

Se sójovým masem se jednu dobu roztrhl pytel. Každý, kdo přešel k zdravějšímu vegetariánskému způsobu stravování, maso nahrazoval sójou. A mnozí tak činí doposud. Rozdílem je, zda kupujeme sójové kostky a mouku, případně pak výrobky fermentované, které jsou mnohem lépe stravitelné.

Mezi takové potraviny řadíme Tofu, Tamari či tempeh. Obyčejné sójové maso, sójové kostky, sójové nudličky, mouka či drť na seznam zdravých výrobků patřit však nebudou. Jejich první nevýhodou je vyšší procento tzv. strumigenů, které v negativním slova smyslu ovlivňují činnost štítné žlázy.

Trpíte-li hypotyreózou, případně kteroukoli z autoimunitních poruch, sóju z jídelníčku vyřaďte. Přítomné fytáty nás olupují o hořčík, vápník a železo, fytoestrogeny pak matou hormonální systém, blokují působení estrogenů, případně je napodobují.

Jejich zvýšená hladina v krvi může být jedním z viníků rakoviny prsu, dřívější menstruace u děvčátek, neplodnosti mužů. Časté bolesti střev a dutiny břišní většinou pominou, vyřadíme-li ze svého jídelníčku sóju.

Osobně bych doporučila pouze kvalitní tempeh a tofu a to 1x za 10 dní. Živočišné bílkoviny bych pak nahradila těmi rostlinnými z luštěnin, quinoy, dýně, oříšků, semínek, případně kvalitním konopným proteinem.

Kvasný ocet

Má babička s ním čistila kachličky, kamarádka jím zase pro změnu chrání svou rychlovarnou konvici před vodním kamenem. Norman Wolker, známý lékař, který ve svém jídelníčku propagoval čerstvé šťávy, ovocné či zeleninové, o něm nepíše příliš příznivě.

Dle něj ve zvýšené míře naleptává cévy, poškozuje červené krvinky, narušuje zažívání. Vezmeme-li kolem a kolem, jen si představme, kolik pozornosti mu bylo asi přikládáno, stojí-li litrová lahev pouhých 8 korun českých. Namísto něj zvolme protizánětlivý ocet jablečný, případně vinný.

V tom lepším případě pak použijme k dochucení citrón.

Margarín

Margarin spatřil světlo světa v roce 1869, kdy francouzský lékárník, Hippolyte Mege-Mouries, na podnět Napoleona III, vyrábí poživatelný syntetický tuk. V té době byl totiž ve Francii tísnivý nedostatek másla. Margarín na chvíli zalepuje díru na trhu, nicméně, jedněmi zbožňován, těmi druhými naopak proklínán.

Jinak tomu není ani v dnešní době. Má babička, ta s kachličkami, by nic jako margarín v životě nesnědla. Naopak, zakládala si na dobrém českém másle. To, že není něco v pořádku, jsem pochopila již ve škole, kdy se u šetřící diety, namísto margarínu, v jídelníčcích plánovalo máslo.

Margarín totiž přetěžuje játra. Na jedné straně by se mohlo zdát, že udržuje stabilnější hladinu cholesterolu v krvi. Je přeci rostlinného původu.

Nicméně, svou omezenou stravitelností játra doslova blokuje a ty pak nejsou schopna své přirozené detoxikace, zpracování LDL cholesterolu, který pak může mírně narůstat.

Díky trans mastným kyselinám, které běžné margaríny obsahují, navíc klesá hladina HDL cholesterolu, který ten zlý, LDL, unáší do jater, kde bývá obvykle metabolizován. Namísto margarínu tedy použijme jemnou vrstvu kvalitního másla, případně namažme kváskový chléb tvarohem a na něj vrstvěme vše, na co jsme běžně zvyklí.

Agáve

Sladká třešinka na závěr, agáve sirup, doporučován diabetikům, neboť jeho vyšší procento fruktózy zásadně neovlivní hladinu krevního cukru. To je sice pravda, nicméně, játry je fruktóza metabolizována v tuk a tak, pokud jsme zde na redukční dietě, případně trpíme jaterní steatózou, na agáve opravdu pozor.

Namísto něj využijme přirozené sladkosti ovoce, chystejme sladší pasty ze sušených ovocných plodů. Velmi dobrým tipem jsou datle, fíky, které stačí na pár hodin namočit do vody, posléze rozmixovat a hle, slaďoučká omáčka je na světě. S tou pak můžeme doslazovat obilné kaše či koktejly.

Pravda, v čaji s tímto hustým „sirupem“ nepochodíme, zde však právě poslouží dobrý český med.

Buďme obezřetní, řiďme se selským rozumem, neinvestujme do příliš levných potravin, potravin, které si naši energii nezaslouží. Respektujeme-li glykemický index, časem zjišťujeme, že toho sníme méně a ušetřené peníze tak můžeme investovat do kvalitnějších potravin, tedy i do zdraví.

Obohacování – na imunitě záleží!

Slovo „obohacené“ znamená s přidanou hodnotou – jak to však souvisí s cereáliemi? Inu, když jsou cereálie „obohacené“, znamená to, že obsahují přidané vitamíny a minerální látky, díky kterým náš mozek pracuje lépe, naše kosti rostou zdravěji a naše tělo se dokáže lépe bránit.

Budete mít zájem:  Jaké Vitamíny Na Nervy?

Jídla se začala obohacovat v 20. letech minulého století. Dodatečné živiny se do nich přidávaly, aby nahradily vitamíny a minerální látky, které lidem jejich strava neposkytovala.

Dnes však, zvláště pokud se stravujete vyváženě, je mnohem snazší přijímat živiny v doporučeném množství a ranní miska cereálií může vaší rodině dát přesně to, co potřebuje.

Výzkum vlastně ukázal, že děti i dospělí, kteří jedí obohacené snídaňové cereálie, mnohem pravděpodobněji získají všechny vitamíny a minerály, které během dne potřebují. [1]

Křupavé, chutné a celozrnné. Většina snídaňových cereálií Nestlé je obohacena 5 vitamíny a 2 minerálními látkami, jedná se o riboflavin, niacin, vitamín B6, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, železo, vápník a někdy i vitamín D. Podívejte se na seznam níže a zjistěte, jak prospívají vašemu tělu.

Věděli jste, že?

Jedna 30gramová porce cereálií Nestlé běžně poskytuje nejméně 15 % doporučené denní dávky každé stopové živiny uvedené v tabulce vitamínů a minerálních látek na zadní straně obalu / na obalu. To znamená, že miska cereálií k snídani může vaší rodině dodat vitamíny a minerální látky, které každý den potřebuje.

Nezbytné vitamíny a jedinečné minerální látky

Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu Riboflavin (B2), Niacin (B3), Kyselina pantothenová (B5), Pyridoxin (B6), Vápník (Ca), Železo (Fe)
Přispívá k udržení normálního stavu pokožky Riboflavin (B2), Niacin (B3)
Přispívá k normální činnosti nervové soustavy Riboflavin (B2), Niacin (B3), Pyridoxin (B6), Vápník (Ca)
Přispívá k udržení normálních červených krvinek Pyridoxin (B6), Kyselina listová (B9), Železo (Fe), Riboflavin (B2)
Podílí se na procesu dělení buněk Kyselina listová (B9), Vitamín D, Vápník (Ca), Železo (Fe)
Přispívá k normální funkci energetického systému Pyridoxin (B6), Kyselina listová (B9), Železo (Fe), Vitamín D
Přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů Vápník (Ca), Vitamín D, Železo (Fe)
Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Riboflavin (B2), Niacin (B3), Kyselina pantothenová (B5), Pyridoxin (B6), Železo (Fe), Kyselina listová (B9)
Přispívá k normálním kognitivním funkcím Železo (Fe)
  1. • Hannon E, Kiely M, Flynn A (2007) The impact of voluntary fortification of foods on micronutrient intakes in Irish adults. Br J Nutr. 97(06):1177-86.• INCA2 (2008) French National Dietary Survey.• Albertson AM, Thompson D, Franko DL, et al (2008) Consumption of breakfast cereal is associated with positive health outcomes: evidence from the National Heart, Lung, and Blood Institute Growth and Health Study. Nutr Res. 28(11):744-52.
  • Napište nám
  • Časté dotazy / FAQ
  • Osobně

Snažíme se odpovídat na co nejvíce dotazů. Můžete si je všechny vyhledat zde:

Jaké jsou zdravotní a nutriční výhody bezlepkových kukuřičných lupínků Nestlé? Bezlepkové kukuřičné vločky nejsou jen zdravou volbou pro lidi, kteří chtějí omezit obsah lepku ve svém jídelníčku, trpí celiakií nebo intolerancí na lepek. Jsou také obohacené o vitamíny B, kyselinu listovou a železo. Je „rostlinný olej“ totéž jako „palmový olej“? Označování sezónních olejů, tedy olejů, které nejsou dostupné po celý rok, je běžnou praxí v potravinářském průmyslu. Konkrétně uvádění rostlinných olejů používaných v potravinářských výrobcích je nyní v Evropě povinné. Není již tedy možné použít na etiketě označení „rostlinný olej“. Je lepší jíst bezlepkové výrobky nebo výrobky obsahující lepek, jako například pšenici? Lidé s celiakií nebo neceliatickou citlivostí na lepek se mu musí vyhýbat, ale i ostatní se někdy mohou rozhodnout, že chtějí lepek vyřadit ze svého jídelníčku. Celozrnné potraviny mohou být vhodné pro každého (kromě těch, kteří potřebují speciální stravu), protože obsahují živiny, které se přirozeně nacházejí ve všech 3 částech obiloviny. Stravovací doporučení v mnoha zemích podporují konzumaci celozrnných potravin jako části každodenního příjmu obilovin. Měly by děti a dospělí jíst stejné porce? Protože děti a mládež mají během dne jinou spotřebu energie než dospělí, potřebují i jiné porce, díky nimž dosáhnou referenční hodnoty příjmu živin. Obecně se doporučuje, aby snídaně dodávaly kolem 20 % denního příjmu energie. Pro dítě ve věku 4 – 8 let doporučujeme porci 25 – 30 g jako součást vyvážené snídaně, pro dospělého je to však v průměru 30 – 45 g. Zjistěte více o velikosti porcí Kolik celozrnných obilovin potřebujeme každý den sníst? Udělejte to jednoduše: udělejte z obilovin základ své stravy a vždy, když můžete, vyberte si celozrnné obiloviny místo rafinovaných. Americké stravovací zásady doporučují 3 porce (48 g) denně. Vždy, když hledáte snídaňové cereálie, chléb, těstoviny, rýži nebo mouku, hledejte slovo „celozrnné“. Nejlepší je, pokud se v seznamu složení nachází co nejvýše. UKÁZAT VŠECHNY ČASTÉ DOTAZY / FAQPress to see all FAQs

Namíchej si svoje müsli

Zdroj: vitalia.cz 9. 3.

VITALIA.CZ JÍDLO CO JÍST

Snídáte Bebe Dobré ráno a tloustnete? Nedivte se

Časopis dTest provedl testy snídaňových cereálií a našel tolik cukru, že by nám vystačil na rok. Cukr totiž tvoří až jednu třetinu celé krabice cereálií.

Sedm tisíc respondentů se v posledním snídaňovém průzkumu společnosti Mixit.cz vyjadřovalo ke svým stravovacím návykům. Přiznávali, že často snídají až v práci, za běhu počítače. Nesnídáme sice za pochodu či běhu, ale hodně také záleží na tom, co jíme.

Zatímco Francouz snídá hlavně sladké. Alespoň hodinu, Petr Havlíček v našem článku Ovesná kaše není jen pro slečinky, snídají ji i kulturisté radí, že je dobré vycházet z toho, jakou chuť ráno cítíte: „Lehčí a energeticky bohatší jsou cereálie – nasládlé.

Těžší variantou je pečivo, šunka, sýr. Tato snídaně je také tučnější. Pokud nenastartujete správně, může se to pak během dne projevit sníženou mentální i fyzickou výkonností, únavou a nesoustředěním.

“ A my ten metabolismus startujeme, co to dá, zejména kupovanými cereáliemi, co to jde. Ale děláme dobře?

Cereálie po ránu? To je jako dát si dort

Časopis dTest prostudoval etikety padesáti výrobků, o kterých výrobci hovoří jako o těch vhodných pro snídani, a zjišťoval, kolik se kde nachází cukru.

Máte krátce po snídani hlad? Nedivte se, pokud jste posnídali cereálie z krabice, vysoký podíl sacharidů, zejména cukrů, rychle zvyšuje hladinu inzulínu v krvi a jeho prudké výkyvy mají vliv na pocit hladu.

„Nakoupili jsme produkty typu müsli, lupínky, instantní kaše, sušenky, cereální nápoje a extrudované plněné polštářky. Většina z nich obsahuje velké množství cukru, ten tvoří čtvrtinu až třetinu obsahu. Absolutní sladkou špičkou jsou výrobky typu křupavých obilných lupínků nebo polštářků s náplní.

Například Penny Choco Chips a Goody Morning Pillows z Lidlu obsahují ve sto gramech výrobku třicet sedm gramů cukru, to jsou asi tři polévkové lžíce. Předpokládáme, že podobné produkty jiných značek na tom budou podobně,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Pakliže si dáte sto gramů těchto lupínků či polštářků, jako dospělý člověk vyčerpáte hned po ránu více než polovinu maximální denní dávky přidaných cukrů, kterou doporučuje WHO.

Cukr nebo třtinový cukr? Je to jedno

Aby zvláště dětem cereálie chutnaly, sladí se, a to tak, že hodně. Už před několik lety jsme na Vitalia.

cz hodnotili složení dětských a fit cereálií, kde hodnoty cukru vysoce převyšovaly hodnoty, které bychom nejspíš očekávali.

Ve sto gramech dětských cereálií jsme tenkrát našli přes třicet gramů cukru, to máte tři vrchovaté lžíce cukru. Více Co všechno obsahují „zdravé“ cereálie? Podívali jsme se na složení

Jenže výrobci nesladí jen řepným cukrem, někdy využijí třtinového cukru, ječného sladu či glukózo-fruktózového sirupu. Používají i proslazené či sušené ovoce nebo med. Mimo sušené ovoce jde vždy o přidaný cukr, který je palivem pro okamžitou spotřebu.

Takže pokud po snídani nenazouváte tretry a nedáte si zápas „jedenáct na jedenáct“, moc cukru nespálíte a vše se uloží do tukových buněk.

Budete mít zájem:  Klokan Přípravek Na Klouby?

Budete-li se takto stravovat dlouhodobě bez dostatku ostatních živin, počítejte s hormonálními problémy ústícími v metabolický syndrom, obezitu a diabetes II. stupně.

Více k tématu: Fruktózový sirup je i v pečivu a uzeninách. Bez něj nám bude líp

Všechno není jen černé

„Nejméně cukru jsme objevili v kukuřičných lupíncích. Nestlé Corn Flakes obsahují necelou desetinu cukru, což představuje jednu a půl lžičky cukru ve sto gramech, kukuřičné lupínky Clever ještě méně. U slazených instantních ovesných kaší jako je Dr.

Oetker, Porridge Chocolate z Kauflandu či Dobrá kaše Bona Vita už strávník musí počítat s přísunem více než jedné polévkové lžíce cukru v pětašedesátigramovém balení, ve sto gramech jsou to lžíce dvě.

Více než čtvrtina cukru u sušenkových snídaní jako je Bebe Dobré ráno asi nikoho nepřekvapí, obezřetní bychom však měli být i v případě výrobků nesoucích sofistikovanější názvy. Například Nestlé Fitness Fruits skrývá dvacet šest gramů cukru ve sto gramech výrobku,“ uvádí Hana Hoffmannová.

VELKÝ TEST čokoládových cereálií: Z kterých uděláte zdravou snídani?

Dětem je podle Věry Boháčové z Fóra zdravé výživy, která test čokoládových cerálií prováděla, podat můžete. Je ale třeba doplnit je nějakým mléčným výrobkem, protože se tím sníží glykemický index a dítě se zasytí na dlouhou dobu. 

VELKÝ TEST JOGURTOVÝCH NÁPOJŮ: Který je zdravý a který je jen přeslazené mléko?

Výhodou je, když mají snídaňové cereálie vysoký podíl vlákniny a méně cukru. Vitamíny a minerální látky jsou už spíše bonusem, tak nejsou v našem testu směrodatné. Podívejte se, jak jednotlivé výrobky dopadly: 

  • 1. místo – Nesquik
  • Hodnocení: nejnižší podíl tuku i cukru, nejvíce celozrnné mouky –  45 %, lehce vyšší energetická hodnota
  • Složení: Mouky 65,6 % (celozrnná pšeničná 45,1 %, kukuřičná, rýžová), cukr, glukózový sirup, kakaový prášek 6,1 %, palmový olej, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 0,5 %, jedlá sůl, dextróza, aromata, regulátory kyselosti (fosforečnany sodné), vitamíny a minerální látky
  • Energie na 100 g (kJ): 1631 kJ/386 kcal
  1. 2. místo – Granko cereální kakové hvězdičky
  2. Hodnocení: obsahuje celozrnnou mouku 32 %, nižší obsah cukru, pozitivem je ale větší množství vlákniny   
  3. Složení: cereálie 69 % (kukuřičná krupice, celozrnná pšeničná mouka 31,4 %), cukr, sušené plnotučné mléko 5,4 %, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 4 %, sušený glukózový sirup, rostlinný olej, kakaové máslo 0,4 %, jedlá sůl, aroma, vitaminy a minerální látky
  4. Energie na 100g (kJ): 1674 kJ/396 kcal
  • 3. místo – Chocapic
  • Hodnocení: celozrnná mouka 32 %, podíl cukru není tak vysoký, ale má vyšší energetickou hodnotu
  • Složení: mouky 61,9 % (celozrnná pšeničná 31,7 %, pšeničná a kukuřičná), cukr, kakaový prášek 7,1 %, glukózový sirup, sladový výtažek z ječmene, palmový olej, emulgátor (slunečnicový lecitin), jedlá sůl, aromata, vitamíny a minerální látky
  • Energie na 100g (kJ): 1652 kJ/391 kcal
  1. 4. místo – Penny Choco balls
  2. Hodnocení: obsahuje celozrnnou mouku, plusem je nižší energetická hodnota
  3. Složení: obiloviny 53 % (kukuřičná krupice, pšeničná mouka hladká a celozrnná, rýžová mouka), cukr, glukóza, glukózový sirup, kakaový prášek (7 %), rostlinný tuk, kypřící látka: hydrogenuhličitan sodný, emulgátor: slunečnicový lecitin, kakaové máslo, aroma (čokoládové a vanilkové), vitaminy a minerální látky (vitamin B1, vitamin B2, kyselina pantothenová, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, kyselina listová, niacin, vápník)
  4. Energie na 100g (kJ): 1544 kJ/365 kcal

5. místo – Budget Choco balls

Hodnocení: má vyšší energetickou hodnotu, obsah cukru ale není vyšší, spíše průměrný. Vyšší obsah vlákniny. Plusem je i řepkový olej.   

  • Složení: kukuřičná krupice, pšeničná mouka, cukr, glukóza, pitná voda, glukózový sirup, rýžová mouka, kakao (4,3 %), rostlinný olej (řepkový), uhličitan vápenatý, barvivo: karamel, emulgátor: s´jovýá lecitin, vitaminy: vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C; sušené odstředěné mléko, kypřící látka? hydrogenuhličitan sodný, aroma, kakaové máslo
  • Energie na 100g (kJ): 1679 kJ/397 kcal

Jednotné hodnocení: 6. – 12. místo 

  1. Hodnoty těchto výrobků byly hodně podobné, proto dostaly stejné hodnocení. 
  2. Choco Balls
  3. Hodnocení: nižší enegetická hodnota, ostatní hodnoty průměrné
  4. Složení: cereálie 54,8% (kukuřičná krupice, pšeničná mouka hladká), cukr, glukóza, glukózový sirup, kakaový prášek, palmový olej, kakaové máslo, emulgátor sójový lecitin, jedlá sůl jodidovaná, barvivo kulér, aroma, vitamíny a vápník.
  5. Energie na 100g (kJ): 1544,4 kJ/364,6 kcal
  • Křupouni kakaové kuličky
  • Hodnocení: nízká energetická hodnota, velmi nízký podíl nasycených mastných kyselin
  • Složení: kukuřičná krupice, cukr, glukóza, hladká pšeničná mouka (lepek), kakaový prášek 6,2 %, glukózový sirup, sušené mléko (laktóza, mléčná bílkovina), rostlinný palmový olej, jedlá sůl s jódem, emulgátor: sójový lecitin (sója), uhličitan vápenatý, vitaminový premix, aroma
  • Energie na 100g (kJ): 1544,4 KJ/364,6 kcal
  1. Clever Kakaové kuličky
  2. Hodnocení: nízká energetická hodnota, vysoký podíl vlákniny, ostatní hodnoty průměrné
  3. Složení: obiloviny 51,6 % (kukuřičná krupice, pšeničná mouka hladká, rýžová mouka), cukr, glukóza, glukózový sirup, kakaový prášek 3,8 %, palmový olej, kakaové máslo, emulgátor: sójový lecitin, jedlá sůl jodidovaná, barvivo: karamel, aroma, vitaminy: vitamin B1, vitamin B2, kyselina pantotenová, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, kyselina listová, niacin a vápník
  4. Energie na 100g (kJ): 1565 kJ/369 kcal
  • Kellogg´s coco pops
  • Hodnocení: jednoduché složení, obsah čokolády, bez přidaného tuku
  • Složení: rýže, cukr, čokoláda 4 % (cukr, kakaová hmota), kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, jedlá sůl, aroma z ječného sladu, aroma, vitaminy a minerály (uhličitan vápenatý, niacin, železo, vitamin B6, roboflavin (B2), thiamin, kyselina listová, vitamin D, vitamin B12)
  • Energie na 100g (kJ): 1639 kJ/387 kcal
  1. Goody Fun ZOO Choco shells
  2. Hodnocení: vysoký obsah bílkovin, ale i cukru

Složení: mouka (52 % hm. – pšeničná, rýžová), cukr, kakaový prášek, se sníženým obsahem tuku (5,9 % hm.), pšeničný škrob, kakaová hmota (2,4 % hm.

), pšeničný lepek, jedlá sůl, sladový extrakt, fruktóza, aroma, rostlinný palmový olej, skořice, emulgátor: slunečnicový lecitin, smes vitaminů: niacin, vitamin E, kyselina pantotenová, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1, kyselina listová, vitamin B12, železo

Energie na 100g (kJ): 1675 kJ/396 kcal

  • Emco Ferda
  • Hodnocení: hodnoty výrobku jsou zcela průměrné
  • Složení: kukuřičná mouka, cukr, pšeničná mouka, 6,6 % kakaového prášku odtučněného, rostlinný tuk, glukózový sirup, sůl jedlá, ječmenný sladový extrakt, aroma: vanilin, vitamíny (B1, B2, B6, pantothenová kyselina, kyselina listová, niacin, B12), emulgátor: sójový lecitin
  • Energie na 100g (kJ): 1627 kJ/384 kcal
  1. Breakfast king Cocoa balls
  2. Hodnocení: přítomnost kokosového oleje, vyšší obsah cukru, ostatní hodnoty jsou průměrné
  3. Složení: pšeničná mouka (31 %), cukr, kukuřičná mouka (19 %), rýžová mouka (8,5 %), kakaový prášek (4,5 %), kakao se sníženým obsahem tuku (2 %), kokosový olej, sušené plnotučné mléko, jedlá sůl, směs vitaminů, emulgátor (řepkový lecitin), aroma. Směs vitaminů obsahuje: Niacin, vitamin E, železo, kyselina pantothenová, vitamin B12
  4. Energie na 100g (kJ): 1630 kJ/385 kcal
  • ČTĚTE TAKÉ:
  • Britové hodnotí na videu česká jídla: Je to stejně pitomé jako jejich kuchyně
  • Skrývají hvězdy Ulice mlsný jazýček? Podívejte na ANKETU, jaké jídlo mají nejraději
  • RECEPT na nedělní snídani: Zdravé lívanečky Vynechávání snídaně ke štíhlé postavě nevede Nejlepší snídaně pro děti jsou cereálie, tvrdí lékař

pet TN.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector