Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

Pečivo je strašákem všech, kteří se snažím zhubnout. Nejde jen o chléb, ale také o oblíbené sladké pečivo či těstoviny jsou považované za nežádoucí potraviny, pokud právě hubnete. Je to ale opravdu pravda? Může pečivo za to, že se člověku nedaří shodit nadbytečný kila?

Co se stane, když přestanu jíst pečivo?

Pokud jste to někdy zkusili, víte, že to opravdu funguje. Pokud vyřadíme pečivo z jídelníčku na jeden týden podaří se vám shodit přibližně 3 až 4 kila.

Ale co potom? Umíte si představit žít bez sacharidů? To asi ne, sacharidy k životu prostě potřebujete. Rozhodně ale nic nezkazíte, když občas zařadíte do jídelníčku nízkosacharidová jídla.

Základem nízkosacharidových jídel je zelenina, kvalitní bílkoviny například ve formě libového masa nebo sójových výrobků a zdravé tuky, které najdeme třeba v avokádu.

Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

Nepříznivé účinky vyřazení sacharidů

Sacharidy patří mezi základní složky naší potravy. To znamená, že po jejich vyřazení lze očekávat nepříznivé účinky, jako například:

1. Nedostatek energie

Úplným vynecháním sacharidů přijdete o zdroj vitamínů B, železa a hořčíku. To způsobí, že nebudete cítit dostatečné množství energie. Nebudete mít energii na cvičení nebo také vykonávání své práce či jiných aktivit. Energii budete hledat v jiných, pravděpodobně nezdravých potravinách.

2. Potíže s přemýšlením

Sacharidy jsou takzvaným palivem pro náš mozek. Pokud mu ho vezmete, bude fungovat v omezeném režimu, což pocítíte hned, při každodenních aktivitách. Doprovodnými příznaky vynechání sacharidů jsou: únava, nespavost, slabost nebo i nevolnost. Jednoduše se budete cítit, jako byste měli nepříjemnou chřipku. Tento stav však trvá pouze několik dní.

3. Méně návštěv WC

Cereálie a celozrnné pečivo jsou dobrým zdrojem vlákniny. Pokud se však vzdáte sacharidů i v této podobě, můžete očekávat i méně pravidelnou stolici.

Zdravější alternativa

Naše tělo sacharidy prostě potřebuje, můžete je ale konzumovat i v mnohem zdravější formě, která pomáhá i při dlouhodobém hubnutí. Inspirujte se!

Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo nebo těstoviny jsou dobrou volbou i při hubnutí.

Ve srovnání s bílým pečivem obsahují více živin, vlákniny a mají nižší glykemický index, takže vás zasytí na delší dobu.

Prospěšné pro hubnutí je, pokud mouka nacházející se v pečivu je mletá nahrubo. Takto zůstává v mouce vše, v čem je vláknina, tedy otruby a jiné složky, které napomáhají lepšímu trávení.

Grahamové pečivo

Tradiční grahamové pečivo je obsahem důležitých látek podobné tomu celozrnnému.

Knäckebrot

Knäckebrot je dehydratovaná forma moučného výrobku. Pokud hubnete, je vhodné jím nahradit konzumaci klasického bílého pečiva. S jeho konzumací to ale nepřehánějte.

Velké množství vám zaručeně znemožní hubnutí! Dehydratované pečivo má malý objem a jeden kousek neobsahuje mnoho kalorií, nicméně, nedokáže člověka pořádně zasytit.

Knäckebrot je vhodný pro rychlé doplnění energie například po namáhavém tréninku nebo těžké fyzické práci.

Ovesné vločky

Ranní konzumaci chleba a jiného pečiva můžete nahradit například ovesnými vločkami. Vločky jsou doslova nabité živinami a kromě toho obsahují komplexní sacharidy, které vás zasytí a dodají vám energii na delší dobu.

Quinoa

Quinoa je zdrojem kvalitních sacharidů a bílkovin. V jídelníčku ji můžete využít jako kvalitní náhradu běžných těstovin. Inspirujte se recepty, jak zdravě a chutně připravit quinou.

Brambory

Pokud jste zvyklí například obědvat těstoviny z bílé mouky, jako hlavní jídlo či jako přílohu, co když byste je vyměnili za dobře známou a lokální plodinu – brambory? Brambory jsou levným zdrojem komplexních sacharidů. Záleží ale také na tom, jak je připravíte.

Vařené brambory mají nejnižší glykemický index a zasytí vás na dlouhou dobu. Vyšší glykemický index mají pečené brambory a bramborová kaše. Kromě tradičních brambor je vhodné vyzkoušet i sladké brambory známé jako batáty, které obsahují množství prospěšných látek.

Pravidelná konzumace celozrnného pečiva

Pravidelnou konzumací celozrnného pečiva přispějete svému zdraví.

Snížíte:

  • riziko mozkových příhod a cukrovky 2. typu
  • riziko onemocnění srdce a krevního oběhu
  • riziko vzniku rakoviny, zejména tlustého střeva (díky konzumaci vlákniny)
  • nadváhu

I když je pečivo v dnešní době velkým strašákem, určitě se mu nemusíte vyhýbat. Jen si lépe vybírejte, který druh pečiva zvolíte. Na výběr máte množství variant.

Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

Zhubnu víc, když přestanu jíst pečivo a přílohy?

Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

Kolegové si na obědě v práci dávají jen maso se zeleninou a někteří říkají, že zhubli, když vyloučili také chleba a pečivo vůbec. Mám to také zkusit když se mi už hodně dlouho nedaří zhubnout? Je pravda, že jsou těstoviny a pečivo nezdravé?

Odpověď

Někteří lidé skutečně s hubnutím zápolí více než průměr populace. Ti pak snadno sklouznou k radikálnímu řešení. Vynechání příloh a pečiva se jeví na první pohled jednoduše. Ale má svoje rizika a zaručenou cestou ke štíhlé postavě vůbec není.

Záleží na kvantitě a kvalitě

Mnoho výživových směrů (paleodieta, ketodiety atd) uvádí, že sacharidy, tedy pečivo a přílohy způsobují přibírání na váze více než tuky. To částečně pravda je, částečně není.

Pravda je, že pokud byste jedla v přehnaném množství výrobky z bílé mouky, tedy bílý pšeničný chléb, bagety, housky, rohlíky, croissanty, těstoviny, sladké cerálie, koláče, dorty a sušenky, hubnutí to pomáhat nebude. Zdaleka nemusíte jíst všechny vyjmenované položky a dokonce vůbec nemusíte být ,,na sladké”.

Stačí třeba, že si zjednodušujete život toastovým chlebem, kterým řešíte snídaně a večeře. Nebo že jíte přes den málo a odpoledne si cestou domů koupíte croissant. Potraviny z bílé mouky rozhodně zdravé nejsou.

Příčinou je vysoký glykemický index těchto potravin a pokud jich sníte více v jeden moment, tak také vysoká glykemická nálož, která způsobí, že vám příliš vyskočí hladina krevního cukru po jídle.

Roli hraje také nedostatek vlákniny v nich. To všechno dohromady může negativně ovlivnit střevní mikrobiotu.

V důsledku toho může mít váš organismus větší tendence přijatou energii ukládat do tukových zásob.

Nehledě na to, že vám tyto potraviny ,,rozhází” glykemickou křivku a vy tak budete mít během dne více hlad a třeba také větší chuť na sladké. Nebo pak sníte večer více než kolik byste měla.

To ale neznamená, že je dobré z jídelníčku vyřadit pečivo a přílohy. 

Tady jsou důvody proč při hubnutí nevyřazovat veškeré sacharidy:

1 – Ze studií vyplývá, že pokud budete méně energie přijímat než vydávat a v jídelníčku budete mít správně vybrané druhy pečiva a příloh, můžete naopak hubnout víc než když je eliminujete zcela. Důvodem je rychlejší metabolismus. Studie například tady.

2 – Démonizování sacharidů může vést až k ortorektickému chování. Ortorexie patří mezi poruchy příjmu potravy, u které se člověk přehnaně věnuje kvalitě stravy na základě ne vždy racionálních kritérií.

3 – Můžete trpět zácpou. Vláknina přítomná v celých zrnech není srovnatelná s vlákninou ze zeleniny.

4 – Můžou vám chybět vitaminy skupiny B, železo, magnesium, fosfor, selen a mangan.

5 – Zatímco rafinované sacharidy (bílá mouka a produkty z ní) mají prozánětlivý efekt, celozrnné obiloviny v těle fungují naopak protizánětlivě.

6 – Vyvarovat se dlouhodobě všech sacharidů je neudržitelné. Přibírání je po období bez sacharidů téměř jistě.

  • Co je tedy lepší?
  • Vybírejte si kvalitní pečivo nebo si ho upečte sami
  • Místo klasického pečiva s vysokým podílem pšeničné mouky dávejte přednost žitnému, ideálně kváskovému chlebu nebo knackebrotu, můžete zkoušet v obchodech hledat pečivo s vysokým podílem celozrnné mouky špaldové nebo třeba ječné.
  • Co se stane, když přestanete jíst pečivo?
  • Buďte kreativní v přílohách

Místo obyčejné rýže dávejte přednost rýži basmati, těstoviny si dávejte v restauracích, kde je umí uvařit al dente.

V některých restauracích už začínají podávat přílohy mimo ohrané spektrum a můžete se setkat s variacemi na ječmen (kroupy), pohanku, pohankové soba nudle, špaldu, pšenici freekeh, quinou, batáty a podobně.

Pokud během pracovních obědů tuto možnost nemáte, zkuste si je připravit aspoň o víkendech.

Pokud si někdy vaříte oběd s sebou do práce, můžete využít předpřipravených příloh s nízkým glykemickým indexem, ideálně třeba ještě v kombinaci s luštěninami. Začínají se objevovat v některých obchodech a jsou hotové za 90 sekund.

Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

Co si z toho odnést?

Budete mít zájem:  Koloidní stříbro pomáhá, ale pozor, není však všelék

Zhubnete vždy, když vytvoříte energetický deficit. Ovšem jestli u toho na svém těle napácháte škody nebo naopak zlepšíte fungování metabolismu, to už je jen na vás.

Přečtěte si další z mých článků na téma sacharidy. Dozvíte se v nich mimo jiné, jak stanovit optimální množství sacharidů v jídelníčku.

Sacharidy při hubnutí – ano nebo ne?

K čemu potřebujete sacharidy a co se stane, když ve stravě chybí?

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst chléb

Stále více lidí přestává jíst chléb a snaží se dodržovat diety, které neobsahují žádné rychlé sacharidy.

 Tisíce blogery sdílelo mnoho informací o tom, co se v jejich životě změnilo, protože se rozhodli přestat jíst výrobky z mouky. Výsledky jsou skutečně působivé: jejich pokožka je zdravější, zhubnou a jsou energičtější.

 Skutečně však všechny tyto tipy fungují? Jsou opravdu všechny druhy chleba škodlivé nebo jen několik z nich.

Bílý nebo tmavý chléb

Celozrnný chléb a chléb vyrobený z žita nebo celozrnné mouky jsou zcela v pořádku. Tyto výrobky jsou zdravé, ale pokud jde o bílý chléb, není to pro vás tak dobré. Mouka a droždí se změnily a kombinace intenzivní energie a přísad zcela vytěsnila čas zrání cesta. To je hlavní důvod, proč přestat jíst bílý chléb, dokonce i bílý chléb nejvyšší kvality.

nepotřebný produkt

Pšeničná zrna mají vysoký obsah vitamínů. Když se však zrna zpracovávají, všechny užitečné látky prostě zmizí. Dokonce i bílé mouky prémiové kvality si zachovávají pouze asi 30% prospěšných látek, které obsahovaly před zpracováním, a naneštěstí se tyto látky již po 2 týdnech stanou neaktivními. Mimochodem, trvanlivost mouky je asi 12 měsíců.

nedostatek chuti

Přiznejme, že bílý chléb nemá chuť. Ale to je důvod, proč to mnozí lidé milují. Nezabrání vám vychutnat si chuť masa, polévky nebo sýra, které jíte. Ale ve srovnání s výrobky z celozrnné mouky to nevylepší chuť.

kožní problémy

Jsme to, co jíme. A pokud člověk sní převážně mouku, může čelit kožním problémům. Akné je obvykle způsobeno lepkem (z latinského slova „lepidlo“) obsaženým v chlebu. Tělo nemůže vylučovat lepek, takže způsobuje poškození střev. Předtím, než půjdete k dermatologovi, zkuste nejdříve změnit stravu.

Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

Problémy s trávením

Lepek, jak jsme zmiňovali výše, může způsobit různé zažívací problémy. Celozrnný chléb obsahuje významný prvek – vlákninu – zatímco moučné výrobky ho nemají. 5-6 plátků celozrnného chleba denně vám poskytne dostatek vlákniny na splnění denní normy. Pro tuto normu dosáhnout konzumací ovoce a zeleniny, musíte jíst 14 jablek, 21 mrkví, 25 rajčat nebo asi 5 kilogramů okurek.

předčasné stárnutí

Jak již víte, bílý chléb je výrobek, který neobsahuje žádné užitečné látky. Konzumace potravin, které neobsahují vitamíny, znemožňuje našemu tělu zůstat mladým. Takže ti, kteří milují rafinované moučné výrobky, mají tendenci vypadat starší, než ve skutečnosti jsou.

závislost

Chléb je jako droga. Bílá mouka způsobuje, že hladina cukru v krvi stoupá av důsledku toho stoupá hladina inzulínu. Když jíte krajíc chleba, hladina cukru v krvi stoupá rychle, ale pak rychle klesá a začnete se cítit hůř a chcete jíst více rychlých sacharidů, abyste se cítili lépe. Takové drastické změny hladiny cukru v krvi mohou dokonce vést k cukrovce.

Nadváha a obezita

Pro mnoho lidí může být jeden z důvodů, proč přestat jíst jídlo s rafinovanou moukou. Více než 70% lidí, kteří přestanou jíst chléb, zhubnou během prvních 2 týdnů.

 Jeden plátek chleba střední velikosti obsahuje 0,6 g vlákniny a ostatní složky se přemění na tělesný tuk. Glykemický index pro chléb je dokonce vyšší než pro čokoládu.

 A škrob obsažený v pečivu se rozkládá v zažívacím traktu a přeměňuje se na glukózu, která vstupuje do krevního oběhu, což znamená, že se brzy budete cítit hlad.

5 věcí, které se stanou, když přestanete jíst sacharidy

Úvod  ›  ŽIVOTNÍ STYL Předchozí článek   Další článek

Rozhodli jste se vyřadit sacharidy ze svého jídelníčku, nebo je alespoň výrazně omezit? Podívejte se, co všechno se stane, když jim zamáváte na rozloučenou.

Hned zpočátku je potřeba ujasnit si, že úplné vyloučení všech sacharidů z jídelníčku je nesmysl. Ze sacharidů čerpá naše tělo energii a není možné bez nich existovat. Existuje však velký rozdíl mezi jednotlivými sacharidy a obvykle se rozdělují na dvě skupiny: jednoduché a komplexní.

Zatímco jednoduché sacharidy nemají příliš dobrou pověst a jejich typickým zástupcem je cukr (a samozřejmě sladkosti, slazené nápoje atd.), komplexní sacharidy jsou pro lidské tělo prospěšné a najdete je například v zelenině, obilninách, luštěninách…

Co se tedy stane, když vyloučíte ze svého jídelníčku bílé pečivo, těstoviny, sladkosti, cukr a většinu jednoduchých sacharidů?

1. Přestanete zadržovat vodu

První změnou, které si nejspíš po vyřazení jednoduchých sacharidů všimnete, bude velký váhový úbytek. Nejde však o úbytek tuku, ale vody. Každý gram jednoduchých sacharidů na sebe váže troj- až čtyřnásobnou váhu vody. Poté, co výrazně omezíte konzumaci jednoduchých sacharidů, tedy pravděpodobně zaznamenáte výrazné změny na své postavě.

Co se stane, když přestanete jíst pečivo?

2. Budete se cítit jako po chřipce

Sacharidy jsou pro mozek hlavním zdrojem energie a když jejich přísun omezíte, začnou se spotřebovávat zásoby glykogenu, dochází k metabolismu tuků, které se mění na další glykogen a při spalování tuků vznikají takzvané ketony.

Vedlejším projevem toho může být páchnoucí dech, sucho v ústech, únava, slabost, malátnost, nespavost, nebo roztěkanost – zkrátka budete se cítit podobně jako při chřipce.

Nicméně tyto nepříjemné příznaky jsou pouze dočasné, než si tělo zvykne na nový stravovací režim.

3. Zbavíte se chutí

Jednoduché sacharidy jsou zrádné především tím, že v krátké době rapidně zvýší hladinu vašeho krevního cukru, aby následně stejně prudce poklesla.

Nedávno provedený výzkum, publikovaný v magazínu American Journal of Clinical Nutrition potvrdil, že právě nadměrná konzumace jednoduchých sacharidů souvisí s neovladatelnými chutěmi, které kazí vaší snahu o štíhlou postavu.

Pro omezení výkyvů hladiny krevního cukru zařaďte do svého jídelníčku naopak co největší množství vlákniny.

4. Nedostanete infarkt ani cukrovku

Studie publikovaná v roce 2014 v magazínu PLOS ONE dokázala, že jednoduché sacharidy vedou ke zvýšení rizika srdečního záchvatu a diabetu typu 2. To potvrzuje i výzkum American Heart Association, podle kterého konzumace komplexních sacharidů vede ke snížení hladiny špatného cholesterolu, menšímu riziku kardiovaskulárního onemocnění, mrtvice, obezity a diabetu typu 2.

5. Zmenší se vaše výkonnost

Pokud vám záleží na sportovních výkonech, které podáváte, raději buďte při omezování sacharidů opatrní. Jakmile jejich konzumaci minimalizujete, velmi pravděpodobně pocítíte pokles energie a vaše výkonnost při sportu bude menší a budete dosahovat horších výsledků, než jste byli doposud zvyklí.

Ohodnoťte tento článek: Související články

Můj měsíc bez pečiva: Zdálo se mi o houskách a naučila jsem se jíst lépe!

Mohla bych vám říct, že jsem měsíc bez pečiva naplánovala na únor, protože jsem to celé vymyslela až v půlce ledna, ale lhala bych. Plán byl jasný už v prosinci. Jenže, nějaký ten pátek už se znám a vím, že disciplína není moje silná stránka. Tak jsem se rozhodla klást si pro začátek menší cíle. Už víte, proč zrovna únor? No, je to zkrátka nejkratší měsíc v roce!

Proč právě pečivo?

Tak to vám hned vysvětlím. Logicky jsem se na měsíc chtěla vzdát nějaké své neřesti. Jenže nekouřím ani nepiju kafe. Alkohol nepřipadal v úvahu stejně jako nejíst maso. Nechtěla jsem se totiž mučit, ale jen trochu omezit. A tak když jsem zase jednou k večeři spořádala tři housky, bylo to jasné! Uvědomila jsem si totiž, že pečivo jím denně a rozhodně ne v malém množství. 

Měsíc bez pečiva

Pro někoho je to možná brnkačka, ale když jíte pečivo opravdu denně, je celkem těžké si odvyknout. První týden jsem musela nad každým jídlem dost přemýšlet. Jasně, že chleba rozpoznám od rajčete, ale jednou jsem si málem objednala řízek, než jsem si uvědomila, že tahle klasika je vlastně tak strašně moc dobrá i díky strouhance. 

Když jsem jedla doma, bylo to celkem v pohodě. S přípravou jídla jsem si vyhrála mnohem více, než když jsem ještě pár dní předtím nahodila na rohlík dva plátky eidamu a snědla ho za chůze, ještě než jsem došla ke stolu. Jenže najíst se venku byl problém.

Když jsem půl dne běhala po Praze a měla hlad jako vlk, nemohla jsem si skočit do pekárny pro koláček ani na zapečenou bagetku. A tak jsem jednou dopadla tak, že jsem za chůze svačila sushi a sójovou omáčku jsem měla až za ušima.

Od té doby jsem se naučila mít v kabelce vždy alespoň jednu proteinovou tyčinku nebo banán. 

Brzy přišla další zatěžkávací zkouška. Když večer vyrazíte s partou posedět do pivovaru, je vám asi jasné, že rýžové chlebíčky tam k utopencům ani tlačence nepodávají. Maso z burgeru se vám taky nechce vytahovat. A tatarák bez topinek, to asi nemusím komentovat. A tak mi zůstaly alespoň hranolky. Taková malá nezdravá náplast za to, že si nemůžu pochutnat jako ostatní.  

Tři týdny jsem si vydržela namlouvat, že jsem úplně v pohodě a na pečivo vůbec nemyslím. Jenže pak mě odhalily sny. Zdálo se mi, jak běžím mezi regály v Lidlu přímo k oddělení s pečivem a plním obrovský pytel ještě teplými kaiserkami. 

Takže je to jasné. Každý z nás má svou drogu. Někdo nikotin, jiný kofein či cukr, já mám pečivo. A jsem ráda, že si to díky měsíčnímu půstu uvědomuji. 

Můj cíl a výsledek

Jak už jsem psala, mým cílem rozhodně nebylo měsíc trpět. Ani jsem nechtěla zhubnout, i když by se to tři měsíce před svatbou samozřejmě docela hodilo. Jediné, co jsem si od „pečivového půstu“ slibovala, bylo to, že se odnaučím hlad zahánět křupavými houstičkami. A podařilo se.

Už pár dnů bych si klidně mohla zaběhnout do pekařství a koupit si, cokoliv mě jen napadne, ale neudělala jsem to. Naučila jsem se, že snídat nemusím jen rohlík se šunkou, ale klidně i jogurt s ovocem nebo třeba hummus a zeleninu.

Uvědomila jsem si, že celé ty roky pro mě pečivo fungovalo jenom jako jakási podložka pod žervé, sýr a šunku. Takže jsem tuhle „podložku“ nahradila kukuřičnými nebo rýžovými chlebíčky, které mě zasytí úplně stejně, ale cítím se po nich mnohem lehčí.

Začala jsem také jíst mnohem více ovoce a zeleniny než dosud. A příjemný bonus? Kilo a půl dole!

7 věcí, které se doopravdy stanou, když přestanete jíst pečivo

  • Nejezte to a ono, jezte tohle a tamto, co je vlastně dobře a co špatně? Tohle šílenství se dotklo i chleba a dalšího pečiva. Sacharidy jsou nepřítel, kterému je nutné se vyhnout…Co se vlastně všechno může stát s naším tělem, když se všem těm sacharidům v pečivu vyhneme? A je to vždycky dobře?
  • Když snížíte příjem sacharidů, první věc, které si všimnete, je to, že rychle začnete hubnout. Ovšem jak říká dietoložka pracující pro basketbalový tým Atlanta Hawks Marie Spano, nejde o tuk, ale o vodu. „Když jíme sacharidy, ukládají se v těle ve formě glykogenu a každý gram sacharidu třikrát až čtyřikrát nabyde ve vodě,“ vysvětluje. Tělo ukládá energii jako tuk nebo glykogen a k uložení glykogenu je potřeba voda. Tím si můžete vysvětlit, jak je možné, že po večerním hodování můžete přibrat klidně jeden kilogram – tělo si prostě kromě určitého množství glykogenu do těla natáhne i spousty vody, takže se zvýší vaše hmotnost.

    Náš tip: Pokud se bez pečiva neobejdete, patrně řešíte i jeho správné skladování a uchovávání. Můžete dát chleba do mrazáku? Odpověď najdete ve videu!

    5 tipů, jak při cvičení ušetřit čas, když chcete zhubnout

  • Sacharidy jsou hlavním a nejlepším zdrojem energie pro mozek. Jak říká nutriční terapeutka Lada Nosková, mozek je jeden z největších spotřebitelů cukru. „Jakmile snížíte příjem sacharidů, mozek pak funguje na zásoby glykogenu. Jenže i ty časem dojdou,“ tvrdí dietoložka Spano. Jakmile tedy glykogen zmizí nebo ho je nedostatek, objeví se zápach z úst, sucho v ústech, slabost, závratě, nespavost, nevolnost a spousta dalších nepříjemností. Nakonec se vaše tělo přizpůsobí tak, že „jede“ na ketony, takže se vám trochu uleví, ale pozor: ketony nejsou preferovaným zdrojem paliva pro tělo!
    Jak zhubnout, i když se vám nechce vařit nebo nemáte na nic čas?

  • Sacharidy jsou nejlepším zdrojem energie pro svaly. „Bez nich to prostě nejde, byli bychom unavení. Absolutním vynecháním sacharidů se dá sice dosáhnout váhového úbytku, ale s následným jojo efektem a vleklou únavou,“ říká Lada Nosková z Diet Plan. Celá zrna jsou výborným zdrojem železa, hořčíku a vitaminů řady B, které jsou životně důležité pro udržení hladiny energie.
    30 dnů stačí na to, abyste shodili tuk kolem břicha! Víme, jak na to

  • Rafinované sacharidy jsou nechvalně známé pro svou schopnost zvyšovat hladinu cukru v krvi. Čím prudčeji stoupá po požití potraviny hladina cukru, tím méně je pro hubnutí vhodná. Jakmile tedy přestanete jíst rafinované sacharidy, vaše hladina cukru v krvi se srovná a vás nebude přepadat vlčí hlad. Pokud chcete nějaké sacharidy jíst, pak si zvolte ty, které mají nižší glykemický index a které hladinu cukru v krvi udrží v rovnováze.
    Chcete zhubnout rychleji? Otestujte, jaký jste metabolický typ!

  • Pokud se vzdáte veškerého sacharidového pečiva, tedy i toho celozrnného, může vás začít trápit zácpa. Nedávná studie Nutrition Research zjistila, že 92 % dospělých Američanů nemá ve své stravě dostatek vlákniny. Vláknina je nestravitelná část obilí, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Její konzumace snižuje riziko vzniku obezity a chronického onemocnění, a navíc pomáhá správnému trávení. „Striktní vyloučení sacharidů může vést k nedostatku vlákniny, která je hojně obsažená v celozrnném pečivu, což je právě potravina bohatá na sacharidy. Následkem toho může dojít k zácpě a deficitu některých vitaminů,“ říká Ing. Hana Málková ze STOB. 
    Proč hladovění nezabírá? 5 dietních chyb, které možná děláte i vy

  • Možná se cítíte fajn a splasklo vám břicho poté, co jste zapudili veškeré pečivo, ale možná se cítíte pod psa, pokud jde o vaši náladu. Není divu: sacharidy – ať rafinované nebo celozrnné – zvyšují hladinu mozkového neurotransmiteru, totiž hormonu serotoninu, kterému se ne nadarmo říká hormon štěstí. Duševní zdraví přímo souvisí s konzumací celozrnného pečiva. Podle odborníků Kalifornské univerzity v San Francisku nízký příjem sacharidů v potravě připraví podmínky pro vznik deprese a paradoxně i pro přírůstek hmotnosti. Jak říká například dr. Epel, nízký příjem sacharidů může být škodlivý hlavně pro ty, kteří mají sklon řešit stres přejídáním se.
    Jak zhubnout o 10 kilo? Dodržujte těchto 10 rad a máte je dole!

  • Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie i při cvičení, a to pro získání vytrvalosti a pro zátěžové cvičení. „Vypuštění sacharidů z jídelníčku způsobí, že vaše schopnosti produkovat sílu a energii se sníží na minimum,“ říká dietoložka Marie Spano. Vaše tréninky v posilovně budou mnohem namáhavější a podle toho budou vypadat i vaše výsledky.
    Hubněte podle toho, kde se vám ukládá tuk. Co je pro vás nejefektivnější?

hubnutí, sacharidy, cukry, dieta, jídelníček

Diskuze Dieta: bez pečiva a příloh – funguje to?

Velikost písma:

caty: tak to asi nezvládnu ještě malou kojím a ta mě tak dyndá, že
bych asi neměla žádnou energii ale jinak taky se snažím dělat všechno na
páře a chutná to výborně 

janulíík, pokud kojíš tak to opravdu ne tuto dietu.

na tuhle jsem najela minulou neděli, za ten týden mám dole 5 kilo, do té
doby 2, energii to ubere, ale fakt jím hodně ovoce a zeleniny a navíc, při
hubnutí se ti odplavují i s tukem škodlivé látky, které se v něm
usazují, odplavuje se to samozřejmě i do lymfatického systému a dostává
se to do mléka, takže s hubnutím opravdu pozor. SPíš jíst zdravě a
nejíst přílohy nebo přílohu se zeleninou a maso se zeleninou později,
prostě to rozdělit

Viva: No, u mě jde spíš o to, že já mléčné výrobky nemusím , mám ABKM a není mi po nich moc OK a tohle je
jediný jogurt který chuťově pozřu, jinak neee a určo při koju není dobrý hubnout, já
přibírala

Caty, tak to můj dvojnásobný obdiv.

Btw: dnes jsem objevila čokoládový Fitness. Ježíšmarjá! Fakt nemůžu
sníst k snídani celou krabici?!?!
Co se týče těch jídel bez příloh, je to u mě trochu těžký, páč
miluju brambory s máslem. A k tomu řízek. Může mi někdo říct, proč
někdo zhubne po porodu aniž by to postřehl a někdo (já, že ano!) se můsí
držet zkrátka? Takovouhle náladu mám vždycky před víkendem, tak se
omlouvám 

  • Taky to nechápu,někdo se vykojí z podoby a za někoho se dva shovají
     
  • Jinak beu těch příloh jsem to zkusila 1 den a hned mi bylo zle,asi tím
    šokem. 
  • Tak budu muset zkusit něco jiného,ale těmi 5kg za týden mě Caty
    navnadila 

Viva: No já se bohužel taky nevykojila z podoby, naopak, abych si mlíko
udržela jsem musela jíst hoooooodně, takže killča šla nahoru.
No, po porodu mám furt 7 kilo ještě a další už shazovat zřejmě nebudu,
páč jsem zjistila, že jsem těhu
Petu: Ono ty přílohy jsou jen o zvyku.

Já taky miluju brambory s máslem
nebo s kyselím zelím. Nam, zítra si je udělám.
Jinak nevím, mi ta dělená strava fungovala skvěle i před dvěma lety
ještě před IVF.

to jsem dala dolu asi 10 kilo za dva měsíce, a to jsem si
fakt ale dávala do nosu, dělala si čokoládové bonbony a buchty dle dělené
stravy, ale nesmí se u toho pečivo no.
ale třeba brambory se zelím jo, ale bez řízku.

Nikdy jsem nevěděla jak pořádně rozdělit jídla mezi sebou, tak jsem měla
jeden den kytičkový se zvířátkama a jeden kytičkový s mléčnýma, no a
bylo to dobrý. Fakt jde o zvyk. Ale dlouhodobě to moc nejde, když vaříte
pro rodinu, na to zase nemám nervy.

Catyvelká gratulace k mimču Tak to je jasný,pak to dáš dolů jednou pro
vždy 

Já taky chtěla před druhým něco sundat,tak uvidím,zatím mi to teda
nejde,není pevná vůle. 

Ja si myslím,že dieta do 18 rokov sa vyvyja a v žiadnom prípade by
nemalo chudnut!!! 

Ahoj holky,já jsem přestala jíst pečivo,jím jen Crispbreat od
Knuspi,jsou ochucené a se šunkou chutnají výborně,do večerního
pojídání jsem zařadila rajčata a okurky a mám o 10cm méně v pase a
o 5kg s váhou dolů a to jsem dodržovala zdravou výživu,jedla jsem jen
tmavé pečivo a jak jsem přestala,tohle mě dostalo opravdu to funguje a pokud se úplně
neomezujete,nemáte ani hlad,tak vzhůru do centimetrů,na kila moc
nedávám,raději se měřím a je to zaručeno!U mě to aspoň funguje a 10cm
v pase je dost,až jsem byla přžekvapená,během 6ti týdnů,takže
doporučuji 

Nemůžu sehnat tu knihu jedná se o Dukanovu dietu?Můžete mi napsat
přesný název té knihy?Děkuji

Nemůžu sehnat knihu dieta Mitchela Montignaca přesný název nevím
můžete mi někdo poradit?

Ahoj Janina,no asi Ty si ma najviac potešila s tvojím názorom na diétu a
stravovanie a bol by v tom:cert: ak by som to
neskúsila.

ségra drži tú ryžovú diétu myslím že 40dňovu?no klamala by
som ak by som povedala že výsledok sa nedostavil.Áno krásne schudla asi8kg
,no já viem že by som ju nezvládla a tak sa mi zdá tá tvoja rada ako na to najrozumnejšia.

tak mi prosím drž palce a od zajtra začínam.samo že ti dám vedieť
ako to u mňa prebieha!ďakujem! pa Žaňa z Košíc. 

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst pečivo?

Kolem příjmu sacharidů panuje stále mnoho otazníků.

Někdo věří na jejich vysoký příjem, ale musí jít pouze o přírodní sacharidy, tedy z ovoce a zeleniny (high-carb), jiní zase přísahají, že cesta k věčnému zdraví a kráse vede přes velmi omezený přísun sacharidů (low-carb).

Cílem takových lidí je konzumovat sacharidů co nejméně, nesmí se tedy jíst chleba ani těstoviny, Dietáři dokonce experimentují s tím, jak nízko může jejich příjem sacharidů klesnout.

Jíst hodně sacharidů rozhodně není zdraví prospěšné, ale kolik jich lze vynechat? Je dobré se zbavit bílé mouky, veškeré mouky, nebo dokonce všech sacharidů? Každé rozhodnutí totiž bude mít na vaše tělo jiné účinky. Pojďme se tedy podívat, co se stane.

Zhubnete

Pokud snížíte příjem sacharidů, bude první věcí, které si všimnete, úbytek váhy. Bude se vám zdát, že hubnete téměř jako kouzlem. Ale není to tuk, který mizí, je to voda.

„Sacharidy se ukládají v těle ve formě glykogenu, každý gram sacharidů je doprovázen třemi až čtyřmi gramy vody,“ vysvětluje dietní sestra a trenérka Marie Spanová.

Takže jakmile snížíte příjem sacharidů, tělo začne používat své zásoby glykogenu a tím ztratíte přebytečnou vodu v organismu.

Chytíte nízkosacharidovou horečku

„Sacharidy jsou hlavním zdrojem paliva pro mozek. Když člověk sniží příjem sacharidů, mozek běží jen na výpary. Zejména v okamžicích, kdy jsou zásoby glykogenu na minimu nebo jsou zcela vyčerpány,“ líčí Spanová.

Když tělo vyčerpá zásoby glykogenu, začne rozkládat tuky, aby získalo další látku, kterou může použít jako palivo – ketony. Výsledkem ale může být zápach z úst, sucho v ústech, únava, slabost, závratě, nespavost, nevolnost a pocit zamlžení rozumu, tedy syndromy podobné chřipce.

Nakonec se tělo ketonovému palivu přizpůsobí, takže se nebudete cítit tak špatně, pravdou ale je, že ketony nejsou nejlepším palivem.

Chutě odezní

Rafinované sacharidy jsou nechvalně známé svou schopností zvýšit hladinu cukru v krvi nad přípustný limit. Tělo pak musí vyplavit inzulin, aby jeho hladinu snížilo.

Nedávný výzkum publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že toto kolísání aktivuje centrum závislostí v mozku, což vede k následným chutím, zejména na sladké. „Sáhnete-li spíš po celozrnných potravinách, udržíte hladinu cukru v krvi v mezích.

To pomůže zabránit záchvatům chutí na nezdravé potraviny,“ tvrdí odborník na výživu Alex Caspero.

Chráníte se před srdečním onemocněním

Je velký rozdíl v sacharidech, které se rozhodnete omezit.

Například studie z roku 2014 zveřejněná v časopise PLoS ONE tvrdí, že rafinované sacharidy zvyšují hladinu mastných kyselin v organismu (například kyseliny palmitolejové), takže zvyšují riziko srdečních onemocnění a diabetu 2. typu.

Když ale začnete místo rafinovaných sacharidů používat celozrnné, snížíte množství cholesterolu a tím snížíte riziko srdečních onemocnění, mrtvice, obezity a diabetu 2. typu. Volba je jasná.

Budete mít více energie

„Celozrnná mouka je výborným zdrojem železa, hořčíku a vitamínů skupiny B. Všechny tyto látky jsou rozhodující pro udržení energetické hladiny,“ uvedla Spanová, která konstatuje, že mnoho lidí trpí například nedostatkem hořčíku.

Zlepší se vám trávení

Celozrnná mouka je bohatá na vlákninu, ta umožňuje našemu zažívání, aby správně fungovalo. Podle nedávné studie zaměřené na výživu nemá 92 procent dospělých v USA dostatek vlákniny.

Výsledkem pak je špatně fungující zažívání a zácpy.

Vláknina, nestravitelná část rostlin, jako je například syrová zelenina, také pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, snižuje riziko obezity a chronických onemocnění.

Zhorší se vám nálada

Když vynecháte nezdravé sacharidy, budete mít ze sebe možná lepší pocit, že děláte hodně pro své zdraví. Jenže sacharidy, a je jedno, zda se jedná o rafinované či nerafinované, zvyšují hladinu serotoninu v mozku, což je neurotransmiter, který je zodpovědný za pocit dobré nálady.

Utrpí vaše tréninky

„Sacharidy jsou v těle hlavním zdrojem energie, takže nám dodávají sílu i na cvičení, včetně vytrvalostních a odolnostních tréninků,“ vysvětluje Spanová. „Když vyřadíte sacharidy ze stravy, vaše energie bude klesat. Když snížíte hladinu uložených sacharidů v těle, sníží se schopnost těla produkovat sílu i energii.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector