Čím vším je ovlivňována glykémie

Poradna

Datum vložení dotazu: 25.04.2019

Ptá se: Martina

Dotaz

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může mít vliv na zvýšenou lačnou glykémii nástup menstruace? Jak souvisí cyklus ženy na hladinách ranní glykémie? Proč se nemá podstoupit test na OGTT při menstruaci – může výsledky ovlivnit zvýšením nebo snížením? Děkuji Martina.

Odpověď

Dobrý den Martino, v průběhu menstruačního cyklu dochází ke kolísání hladin ženských pohlavních hormonů, které mohou ovlivňovat citlivost na inzulín.

Těsně před a při menstruaci mohou ženské pohlavní hormony snižovat citlivost na inzulín a tedy falešně pozitivně zvyšovat hladiny glykémie. U každé ženy je to však velmi individuální.

Je tedy vhodnější test OGTT absolvovat mimo menstruaci, aby nedošlo k ovlivnění výsledků. 

(odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice ‚U Apolináře‘ v Praze)

  • Cukrovka – možnost objednání do diabetologické ordinace (18.09.2020)
  • Cholesterol – zvýšená hladina a DM 1. typu (17.09.2020) Dobrý den, bylo mi zjištěno z krevního rozboru zvýšené množství cholesterolu, celkový cholesterol 5.2 mmol/l , HDL_chol 1.64 mmol/l , LDL_chol 3.2 mmol/l. Měl bych na to brát už nějaké prášky? DM1 15 let, je mi 24, nynější kompenzace Hba1c 44 mmol/mol. Slávek Milý Slávku, máte velmi dobré vyrovnání diabetu a hladiny cholesterolu jsou prakticky v normě. Normy se postupem času zpřísňují, takže ta hodnota celkového cholesterolu 5,2 mmol/l je už možná označována jako lehce zvýšená. Naopak HDL cholesterol (lidově „ten prospěšný“) je zcela v normě a ten „škodlivý“ LDL-cholesterol také. Vedou se určité spory, zda by diabetici měli užívat nějaké léky na snížení hladiny cholesterolu jakožto riziková skupina a při ještě normálních hladinách. Efekt ale není zatím prokázaný. Myslím tedy, že žádné léky na úpravu hladin cholesterolu nepotřebujete a že vše je v pořádku. (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha) Detail dotazu
  • diagnostika cukrovky 2. typu v domácích podmínkách (15.09.2020) Jsem obézní a v poslední době mám stále sucho v ústech, pořád musím pít a v důsledku toho močit. Také mám často cítím nevolnost. Moje životospráva je dlouhodobě tragická, živím se v podstatě jen sladkostmi, zmrzlinou, protože je mi neustále horko. Normální oběd jsem už nejedla tak rok. Pohybu mám hodně, jsem v důchodu, tak denně nachodím minimálně 15 km. Mohu si nějak sama zjistit, zda nemám ze špatné životosprávy cukrovku, abych nemusela v dnešní vypjaté době k lékaři ? Je možné zjistit cukrovku 2. typu z moči pomocí diagnostických proužků z lékárny ? Samozřejmě kdybych zjistila, že je zde na cukrovku podezření, ihned bych navštívila lékaře. Milá Aleno, Vy píšete jako do učebnice o cukrovce pro pacienty. Přesně takto se totiž popisují příznaky diabetu 2. typu, když jsou zanedbány. Máte nadváhu, jíte hodně sacharidů, hodně močíte, máte žízeň, cítíte se unavená. Pravděpodobnost, že máte cukrovku, je veliká. Léčba diabetu zahrnuje nejen nějaké léky, ale také podrobné poučení pacientů a úpravu jídelníčku. To všechno může zajistit obvodní lékař nebo diabetolog. Vy byste určitě měla lékaře navštívit. Budete-li totiž opatrná, nosit roušku a mýt si pečlivě ruce před každým jídlem a pitím a nesahat si neumytýma rukama do obličeje, tak vám koronavirová infekce hrozí velmi málo. Problémy s diabetem vás na rozdíl od toho neminou, pokud něco brzy nepodniknete. Jinak byste mohla najít bohaté poučení jak se chovat a také co jíst i na našich stránkách. Pokud byste trvala na tom, že se vyšetříte sama, tak můžete:
    1. Nejlépe koupit si osobní glukometr a diagnostické proužky
    2. Koupit si testovací proužky na moč, ke kterým nepotřebujete přístroj. Je to ale méně přesné. Cukr v moči bývá až při dost zvýšené glykémii. Tu vy ale asi máte, takže pro začátek by to mohlo stačit. Glukometr je ale mnohem lepší, používání není složité, jen určité zaučení by bylo dobré.

    Prozatím omezte v jídle přílohy jako jsou chléb, brambory, knedlíky, rýže apod. Absolutně nejezte jídlo s volným cukrem (zmrzlina, sladké pití, cukrovinky atd.). Dostatečně pijte. A jdete k lékaři! (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha) Poznámka redakce: Pro testování glukózy v moči lze pořídit v lékárně například testovací proužky DiaPhan. Jsou určeny pro testování dvou základních parametrů, kterými jsou glukóza a ketony Detail dotazu

  • DIALINE je schválen pro ČR (15.09.2020) mohu používat bez omezení? Dobrý den, na přípravek Dialine se již ptalo více lidí. Podívejte se prosím na naše odpovědi zadáním tohoto názvu přípravku do kolonky ‚Hledat v poradně‘ nad KATEGORIEMI a najdete tři naše odpovědi. S přátelským pozdravem redakce cukrovka.cz Detail dotazu
  • Mám nadváhu a stále vysoké hodnoty glykémie – mám jít do diabetologické poradny? (12.09.2020) cítila jsem se tak špatně, že jsem musela k lékaři. v krvi 31,56 hodn. a dlouhý c. 114, dostala jsem Siofor1000 a za týden stáhla na c. 23,24 a dl. 125, za dalšich týden hodnota 11,88 a dl. 126. Za dalších 14 dní jsem už měla jen zavolat a to už jsem měla hodnotu 7,8. dl. c. nevím. Takže ok. beru Siofor 2x deně poledne a večer. Jím střídmě, koupila jsem si pár knížek. Dále za 14 dní jsem se začal zase cítit unavená. (částečně asi stresy v práci) Koupila jsem si v Benu glukometr Beuer GL50 a změřila se – 10,3. OK. druhé měření po 3 dnech a ráno na lačno – 10,8. Volala jsem diabetickou poradnu, ale ta je jen na doporučení obvodní. Tak jsem volala doktorce a asi jsem ji trochu naštvala. Nakonec řekla, že doporučení napíše a položila mi telefon. Naštvat ji nechci, tak jsem tam zatím nešla. Teď tedy dotaz, má cenu, jít do poradny? Léky mám, dietu držím, doktorka to má za celkem zbytečné, když to tak zvládáme spolu. Co byste mi doporučili, jít přeci jen k diabetologovi, nebo jen navštívit obvodní, třeba se jedná jen o změnu v braní prášků. Eva doplňující údaje: váha 100 Kg, výška 163 cm Milá Evo, mám o vašem zdravotním stavu jen málo informací, jen nyní zjišťuji, že máte skutečně nadváhu. Není jasné, zda se léčíte ještě pro jiné onemocnění a zda jste o diabetu věděla již dříve, nebo je to pro vás novinka. Také netuším, co vaší návštěvě u lékaře předcházelo, zejména jak mnoho jste jedla a zda jste např. nezavařovala sladké ovoce a neolizovala si příliš intenzivně prsty. Nicméně zjištěné hodnoty byly velmi vysoké a svědčí o delší dobu trvající poruše. Pokud máte nadváhu a dosud jste hodně jedla, bylo by možné nasadit přísnou dietu, užívat ten Siofor 2x 1000 mg a měřit si denně glykémie, zatím minimálně ráno na lačno a dále za 2 hodiny po jídle. Budou-li vaše hodnoty po týdnu nadále nad 10 a po jídle ještě vyšší, určitě se s tím bude muset něco udělat. Paní doktorka by se neměla zlobit, měla by naopak být ráda, že máte o léčbu zájem a chcete s tím něco dělat. Pokud se tedy skutečně nejednalo o to, že jste se před tím zcela ‚utrhla ze řetězu‘, ale teď se vše výrazně upravuje, měla byste co nejdříve navštívit lékaře, který bude ochoten vás podrobně poučit a sledovat. Mohla by to být i vaše obvodní lékařka, ale pokud má na vás ‚málo času‘, bylo by lepší navštívit diabetologa.  I když o vás vím velmi málo, domnívám se, že potřebujete intenzivnější léčbu, možná dokonce inzulín. K dispozici jsou nyní také léky, které se vhodně kombinují s metforminem (Siofor) a přitom snižují chuť k jídlu a pomáhají hubnout. Moc bych s tím vším neotálel. (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha) Detail dotazu

Zobrazit všechny dotazy z kategorie ‚Obecné‘

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod ‚Jak na to‘ naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno.

Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj.

V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Čím vším je ovlivňována glykémie Čím vším je ovlivňována glykémie Čím vším je ovlivňována glykémie Čím vším je ovlivňována glykémie Čím vším je ovlivňována glykémie Čím vším je ovlivňována glykémie Čím vším je ovlivňována glykémie Čím vším je ovlivňována glykémie Čím vším je ovlivňována glykémie

Ovlivňují hormony menstruačního cyklu glykemii?

Menstruace může ženám působit různé obtíže a nepříjemnosti. U diabetiček 1. typu navíc komplikuje uspokojivou kompenzaci diabetu, a to vlivem kolísající hladiny hormonů během menstruačního cyklu. Tyto výkyvy glykemie provází ženy v podstatě od první menstruace až do menopauzy, a proto by se s nimi měly naučit efektivně pracovat.

Čím vším je ovlivňována glykémie

Menstruace může ovlivnit hladinu glukózy v krvi pomocí dvou hormonů –  estrogenu a progesteronu. Nejvyšší hladiny dosahují tyto hormony před menstruací, kdy snižují inzulinovou citlivost a mohou způsobit zvýšení hladiny glukózy v krvi. Množství glukózy v krvi se mírně zvyšuje již těsně po ovulaci, tj. jeden týden po konci menstruace.

Potřeba inzulínu pak stoupá z důvodu rostoucí necitlivosti k inzulínu pozvolna až do doby těsně před menstruací. Změny jsou velmi individuální. Některé ženy vliv na hladiny glukózy vůbec nepozorují, nebo jejich potřeba inzulinu může naopak klesat, jiné navyšují dávky inzulinu v řádu desítek procent běžné potřeby.

Dalšími faktory, které mohou u žen zvyšovat glykemii, je také úzkost vyvolaná menstruační bolestí a stres při premenstruačním syndromu. Oba vedou k uvolňování jiných, dalších hormonů zvyšujících hladinu glukózy, jako je kortizol a katecholamin. Stresem z menstruace trpí nejvíce dívky při menarché, tedy při první menstruaci.

Jedinou cestou, jak zlepšit tyto obtíže, je pečlivý monitoring hladin krevního cukru v období asi týden před očekávaným nástupem menstruace.

Čím vším je ovlivňována glykémie

Jak vyladit dávky inzulinu?

Základem dobré kompenzace diabetu během menstruačního cyklu je důsledný selfmonitoring glykemie a správné zachycení stoupající hladiny krevního cukru. S tím je třeba začít nejpozději týden před očekávaným nástupem menstruace.

Navyšování dávek inzulinů by nemělo být výrazné, celkem asi o 20 – 30% běžné denní dávky. V době stoupajících glykemií je tedy vhodné o 20% navýšit bazální dávku u pacientek na inzulínové pumpě nebo množství dlouhodobého bazálního inzulinu u pacientek na perech.

Podle dosažených hodnot glykemie je pak možné dávku inzulínu případně ještě navýšit. Cílem je ranní glykemie či glykemie mezi jídly do 6 mmol/l.

Současně stoupá potřeba bolusů, nebo krátkodobého inzulinu, kde je vhodné dávku zvýšit o 20 % a podle glykemie 2 hodiny po jídle navyšovat (pokud glykemie stoupá nad 9 mmol/l).

Také je třeba si uvědomit, že stoupající inzulinová rezistence nevede jen ke slabšímu účinku inzulinu, ale také k prodloužení nástupu účinku inzulinu po jeho aplikaci. Je tedy vhodné dobu mezi aplikací inzulinu a jídlem o několik minut prodloužit.

Návrat k běžnému režimu

Při samotném nástupu menstruace se hladiny glykémií ihned snižují do původních hodnot, často je pokles potřeby inzulínu patrný již den před menstruací. Tato skutečnost může přinášet problémy v praktickém životě.

Vzestup glykemií nutí ženu ke zvyšování dávek inzulinu a často se špatně odhaduje návrat k původním dávkám, proto může docházet k hypoglykemiím.

Z tohoto hlediska se mi jako riziková skupina vzniku závažné hypoglykemie jeví matky malých dětí, u kterých nároky dětí brání matce včas zaznamenat nebo vyřešit hypoglykemii.

Nepravidelná menstruace

Čím vším je ovlivňována glykémie

Jedinou cestou, jak zachytit vzestup glykemií při nepravidelné menstruaci, je pečlivý selfmonitoring. U citlivých žen je možné dobu menstruace odhadnout podle příznaků ovulace, jako je pichlavá bolest v jednom podbřišku, dále podle charakteru poševního hlenu, vyšší výkonnosti a podle psychického stavu. Menstruace se objevuje přibližně za 2 týdny po ovulaci.

Vliv diabetu na menstruační cyklus

Samotný diabetes má rovněž vliv na charakter a průběh menstruace. Přítomnost diabetu 1. typu oddaluje nástup menstruace u dívek, a to přibližně o jeden rok.

Při nedostatečně kompenzovaném diabetu se objevují delší období mezi cykly, jejich nepravidelnost až amenorhoea, tedy úplná nepřítomnost menstruace. Obecně mají ženy s diabetem 1. typu do 30 let věku dvakrát vyšší pravděpodobnost výskytu problémů s menstruací oproti zdravým ženám.

Jedná se například o prodloužení doby mezi jednotlivými menstruacemi, delší a silnější krvácení či dřívější nástup menopauzy.

Pokud je diabetes diagnostikován až po prvním menstruačním období, existuje možnost, že u pacientek dojde k mírnému zpoždění menstruace.

Jakmile je však glykemie pod kontrolou a jsou nastaveny správné dávky inzulinu, menstruace se opět vrátí k normálu.

Při výrazně dekompenzovaném diabetu se menstruace oddaluje až vytrácí a stoupá riziko gynekologických obtíží, jako jsou vaginální mykózy či jiné infekce.

Čím vším je ovlivňována glykémie

Diabetes a hormonální antikoncepce

Diabetes již v dnešní době nepředstavuje striktní kontraindikaci hormonální antikoncepce. Dříve obsahovala hormonální koncepce vysoké dávky hormonů, takže při jejím užívání stoupala ženám s diabetem glykemie. Dnes je nejen u diabetiček přednostně používaná nízkodávkovaná antikoncepce s nízkým obsahem hormonů, které mají na glykemii minimální vliv.

Obecně může hormonální antikoncepce mírně zhoršit citlivost k inzulinu a vést k navýšení dávek inzulinu, ale je to řádově v jednotkách, což není problém.

Nejdůležitější je najít typ antikoncepce, který ženě vyhovuje, při kterém se cítí dobře a který jí nezpůsobuje vážnější problémy, například bolest hlavy, nárůst hmotnosti, pocit napětí v prsou, změny hladiny krevních tuků, zvýšení krevního tlaku, a vznik trombóz.

U nízkodávkové antikoncepce jsou tyto nežádoucí účinky mnohem méně časté a téměř vůbec se nevyskytují u hormonální antikoncepce obsažené v nitroděložním tělísku, kde nízké hladiny hormonů působí jen v místě děložní sliznice a neovlivňují hladiny krevního cukru.

Výběr vhodné antikoncepce

Na kolísání hladin glukózy v krvi hraje důležitou roli typ hormonální antikoncepce. Zcela stabilní hladiny pohlavních hormonů lze dosáhnout kontinuálním užíváním jednofázové hormonální antikoncepce, tedy bez obvyklé sedmidenní pauzy.

Můžeme tak menstruaci oddálit (na dobu dovolené, služební cesty…), v některých případech užívat několik balení antikoncepčního přípravku za sebou. Zde rozdíly v citlivosti na inzulin nejsou patrné, při jejich užívání může být glykemie stabilně vyšší.

Ve vývoji jsou antikoncepční perorální přípravky, které se budou brát 365 dní v roce.

Naopak u klasické třífázové antikoncepce je kolísání citlivosti k inzulinu patrné.

Čím vším je ovlivňována glykémie

Může hormonální antikoncepce přispět k pozdním komplikacím diabetu?

Hormonální antikoncepce může vést k řadě různých komplikací. Mezi nejzávažnější patří obstrukce cév – trombóza.

Proto by se užívání hormonální antikoncepce měly vyvarovat následující skupiny žen: ženy kuřačky, ženy starší 35 let, ženy, které trpí vysokým krevním tlakem, diabetičky s cévním poškozením, ženy s poruchami metabolismu tuků, ženy s výraznými křečovými žilami nebo jinými cévními chorobami, ženy které trpí vyšší krevní srážlivostí (jsou například nositelkami Leydenské mutace), ženy s poruchou jaterních funkcí a hormonálně aktivními nádory.

Hormonální antikoncepce není prvotní příčinou vzniku pozdních komplikací diabetu, ale může v cévách poškozených diabetem zvyšovat riziko trombóz a tím zhoršovat stádium pozdních komplikací.

Čím vším je ovlivňována glykémie

Cukr v krvi (hyper a hypoglykémie)

Inzulín je hormon, který produkuje slinivka břišní a jeho úkolem je regulovat hladinu cukru (glukózy) v krvi. Glukóza získaná z potravy je pak základním zdrojem energie pro tělní buňky.

Ty ovšem nemohou glukózu bez přítomnosti inzulínu využít. Molekula inzulínu se naváže na receptor na vnější straně buněčné membrány a zapadne tam jako klíč do zámku. Tímto procesem dojde k aktivaci přenosu glukózy do buňky.

Jak je to ale s měřením hodnot cukru v krvi?

Každý pacient s diagnostikovanou cukrovkou by měl mít určeny individuální cílové hodnoty glykémie (cukru v krvi)Pro organismus je nebezpečná vysoká i nízká glykémie a stejně tak i kolísání mezi nimi, protože zvyšuje riziko vývoje pozdních komplikací.

U seniorů a malých dětí se spokojíme i s poněkud vyššími hladinami glykémie, abychom se tak vyhnuli těžké hypoglykémii, která může být nerozpoznaná a může být i život ohrožující.

Naopak u mladých diabetiků, zvláště pak 1. typu, je cílem co nejtěsnější kompenzace (vyrovnané hladiny glykémie odpovídající zdravé populaci). Tyto cíle se samozřejmě mohou s každou kontrolou u lékaře upravovat.

Česká diabetologická společnost uvádí tyto cílové hodnoty :

pro děti

  • glykovaný hemoglobin pod 59 mmol/mol
  • glykémie nalačno 4-7 mmol/l
  • glykémie za 2 hod po jídle 5-8 mmol/
  • glykémie před spaním 5,5-8 mmol/l
  • glykémie v noci 4,5-7 mmol/l ​

pro dospělé s diabetem 1. typu

  • glykovaný hemoglobin pod 45 mmol/mol
  • glykémie nalačno 4-6 mmol/l
  • glykémie za 2 hod po jídle 5-7,5 mmol/l

Příliš nízká hladina cukru v krvi (hypoglykémie)

U zdravého člověka je to hodnota glykémie pod 3,9 mmol/l.  Nejde ještě o ohrožení života, ale jde o varování, že by člověk měl doplnit sacharidy.  

Jak se hypoglykémie projevuje

  • třes,
  • nesoustředěnost,
  • zmatenost,
  • pocení,
  • rozostřené vidění,
  • bušení srdce… (pacient může vypadat i jako opilý).

Může se projevit zvlášť u pacientů léčených antidiabetiky (inzulinem nebo léky na cukrovku), které zvyšují tvorbu a uvolňování inzulinu.

Jedná se o léky ze skupiny derivátů sulfonylurey a na toto nebezpečí je vždy upozorněno v příbalovém letáku.

Glukóza je nezbytná pro funkci mozku, a proto se může jednat potenciálně o život ohrožující stav, který vede k bezvědomí a následné smrti. Opakovaná těžká hypoglykémie může zanechat na mozkových buňkách trvalé následky vedoucí k epilepsii nebo poruše kognitivních funkcí (procesy myšlení).

U některých pacientů může hypoglykémie nerozpoznaně bez příznaků. Hlavně noční hypoglykemie nemusí být vůbec zaznamenány a mohou mít špatný vliv na dlouhodobé mozkové funkce. Zde je velkým přínosem kontinuální sledování hodnot glykémie.

Pokud jsou však zachována bezpečnostní pravidla, která jsou pacientovi zdůrazněna opakovaně v rámci jeho edukace, pokud je léčen potenciálně hypoglykemizujícími léky, není důvod k přehnanému strachu a úzkosti z hypoglykémie.

Velice důležité je, aby byl pacient vybaven průkazem diabetika upozorňujícím na možnost hypoglykémie (pokud cestuje do zahraničí tak minimálně i v anglickém jazyce) a aby měl vždy prostředky pro zvládnutí hypoglykémie (hroznový cukr, džus, na dojedení pak sušenku apod.).

Pokud dojde k hypoglykemickému bezvědomí, nepodávejte nic ústy, protože hrozí nebezpečí vdechnutí a udušení. Ihned přivolejte záchrannou službu, která podá pacientovi nitrožilně glukózu. Ideální první pomocí je v tomto případě podání injekce glukagonu.

Příliš vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémie)

Pokud je u diabetiků změřena hodnota ráno nalačno vyšší než 6-7mmol/l, po jídle a během dne pak více než 8-10mmol/l., jedná se o hyperglykémii.

Jak se hyperglykémie projevuje

Vysoké hladiny glykémie pacient obvykle subjektivně nepociťuje. Mezi příznaky patří:

  • žízeň,
  • zvýšené močení,
  • únava

U dlouhodobější hyperglykémie se projeví:

  • hubnutím,
  • opakovanými kožními záněty
  • opakovanými gynekologickým záněty

Hyperglykémie má hlavně škodlivé účinky z dlouhodobého hlediska. Výrazně totiž zvyšuje riziko vzniku chronických komplikací diabetu.

Z krátkodobých škodlivých účinků je tu riziko vzniku diabetické ketoacidózy, která hrozí především u pacientů s diabetem 1. typu.

Pokud vám byla cukrovka diagnostikována, kromě testovacích proužků na měření glukózy existuje i jiné řešení – Free Style Libre čtečka a senzor. Senzor měří koncentraci glukózy v mezibuněčné tekutině a ukládá 8 hodin dat.

Je voděodolný a nosit ho můžete až 14 dní. Čtečka zobrazuje aktuální hladinu a křivku glukózy právě díky senzoru, ze kterého jsou do ní přenášena data.

O výhodách a možnosti získání těchto přístrojů a výši úhrady zdravotní pojišťovnou se informujte u svého diabetologa. 

Zdroj: cukrovka.cz

Hladina krevního cukru po jídle | Diabetologická a endokrinologická ambulance

Jako postprandiální glykémii označujeme glykémii změřenou v době 90 – 120 minut po jídle. Toto rozpětí souvisí s odlišnou dobou vstřebávání u různých osob. U zdravého jedince dosahuje glykémie po jídle maximální hodnoty v době okolo jedné hodiny po jídle, u pacienta s diabetem 2. typu je to naopak v době blížící se 120.

minutě po jídle. Dynamika zvyšování průměrné hodnoty glykémie nalačno a postprandiální u osob přecházejících z normální glukózové tolerance k diabetu 2. typu je odlišná. Do jisté míry je to akcentovaný obraz fyziologických změn obou hodnot v souvislosti s věkem.

Pro vyšší věk je typicky relativně vyšší hodnota postprandiální glykémie než glykémie nalačno.

Normální hodnoty postprandiální glykémie

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykémie hodnotu 7,8 mmol/l. Z hlediska diagnostického hodnota glykémie 7,8-11,0mmol/l po jídle znamená porušenou glukózovou toleranci, hodnota vyšší než 11,1 mmol je již diabetes mellitus.

Aktuální hodnota postprandiální glykémie u pacienta s diabetem však závisí na léčbě a ostatních okolnostech. U zdravých osob je zachována plnohodnotná regulace krevního cukru, která brání patologickému vzestupu glykémie po jídle.

U pacientů s postupně se rozvíjející poruchou glukózové tolerance se glykémie po zátěži sacharidy (postprandiální glykémie) v průběhu času zvyšuje absolutně více než glykémie nalačno. Důvodem je zejména inzulínorezistence jaterních buněk a ztráta první fáze uvolňování inzulínu.

Jsou-li jaterní buňky inzulinorezistentní (necitlivé na inzulín), pak je posprandiální glykémie významně vysoká. 

Čím je ovlivněna výška postprandiální glykémie?

Absolutní výška postprandiální glykémie je výsledkem řady vlivů. Jedná se zejména o citlivost tkání na inzulín a dostatečnou schopnost slinivky produkovat inzulín. Významným faktorem, který u diabetiků ovlivňuje glykémii po jídle je pochopitelně kvalita a množství cukrů přijatého potravou.

Znalost hodnoty glykémie po jídle je potřebná k rozhodnutí o léčebné strategii. Podle vzájemného poměru cukru nalačno a po jídle lze doporučit nejvhodnější léčebnou strategii. Doporučená ideální hladina glykémie po jídle je individuální, každý pacient by ji měl mít stanovenou od svého lékaře.

Obvykle se má pohybovat mezi 7-9 mmol/l.

Jaký je význam znalosti postprandiální glykémie?

Postprandiální glykémie je nezávislým rizikovým faktorem pro kardiovaskulární onemocnění i pro smrt z kardiovaskulárních příčin.

Příčina vysoké rizikovosti postprandiální glykémie není doposud jednoznačně stanovena. Pro vysvětlení můžeme využít dva základní modely. První, podle nějž rizikovost resp. toxicita glykémie neroste s koncentrací lineárně, ale exponenciálně.

To znamená, že způsobuje – li zvýšení glykémie z hodnoty 7,0 mmol/l na 8,0 mmol/l nárůst rizika o x%, pak zvýšení glykémie z hodnoty 10,0 mmol/l na 11,0 mmol/l zvýší riziko o násobek x%. Druhé vysvětlení přináší představa glykémie jako znamení selhávajících regulačních funkcí organizmu kompenzujících inzulínorezistenci.

Podle této představy není tedy primárním a jediným nositelem rizika pouze postprandiální glykémie ale tato je zejména příznakem rizikového metabolizmu.

Celá současná diabetologie je postavena na hodnocení kompenzace diabetu podle glykovaného hemoglobinu (HbA1C= tzv. dlouhý cukr). Jedná se o průměrnou hodnotu glykémií za období cca 6 týdnů před odběrem.  Riziko komplikací a současně úspěšnost či efektivita léčby jsou hodnoceny právě podle glykovaného hemoglobinu.

 Právě riziko komplikací diabetu stoupá cca od hodnoty HbA1C 55-60mmol/mol. Ve vztahu k této skutečnosti má zásadní význam zjištění, že postprandiální glykémie určuje hodnotu HbA1c různě významně, a to podle hodnoty glykovaného hemoglobinu.

V rozmezí hodnot blížících se zdravému člověku se podílí na celkovém HbA1c postprandiální glykémie až 70%, naopak u špatně kompenzovaných pacientů je za 70% hodnoty HbA1c zodpovědná glykémie nalačno. Toto zjištění má nesmírně velký význam právě pro racionalizaci rozhodování o vhodné léčbě.

U pacientů velmi špatně kompenzovaných je upřednostněním léčba, která sníží zejména glykémii nalačno, tato může být velmi jednoduchá a současně bezpečná. U pacientů, kteří jsou celkem dobře kompenzování (podle glykovaného hemoglobinu) je k dalšímu zlepšení nutné ovlivňovat i postprandiální glykémii. 

Kdy a jak je vhodné změřit postprandiální glykémii (PPG) u pacientů s diabetem?

Základní indikací k měření PPG  je potřeba rozhodnutí o nejvhodnější léčebné strategii.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu. Jinými slovy, pokud je hodnota nalačno v normě a hodnota HbA1C (dlouhého cukru) rovněž v normě, jedná o dobrou kompenzaci diabetu.

Vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace diabetu, je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie. Dále je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také když se objevují případně rychle progredují mikrovaskulární komplikace.

S výhodou je možné využít měření glykémie před  a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Obvykle doporučujeme cca 1x za 14 dnů kontrolu glykémie 90-120min po jídle. Vhodné je pochopitelně kontrolovat jídelníček, protože nejčastější důvod pro vzestup PPG je právě nevhodně zvolená strava.

Možnosti ovlivnění postprandiální hyperglykémie

Cíleně lze ovlivnit vzestup postprandiální glykémie dietou, pohybem a dále řadou moderních preparátů: mezi ně patří:  glinidy, akarbóza, inzulín, inkretinová mimetika  a gliptiny.

Dieta

Dietní opatření patří k základním léčebným opatřením v léčbě diabetu 2. typu. Z hlediska ovlivnění postprandiální glykémie má vedle absolutního obsahu sacharidů v jednotlivé porci jídla také velký význam tzv. glykemický index potravy.

Je definován jako poměr plochy pod vzestupnou částí křivky postprandiální glykémie testované potravy, která obsahuje 50 g sacharidů a standardní potravy s obsahem taktéž 50 g sacharidů (bílý chléb). Čím vyšší má potravin glykemický index, tím větší bude mít vliv na postprandiální glykémii.

Vliv na glykemický index má složení a také úprava potravy, poměr jednotlivých živin (zejména proteinů a tuků), obsah vlákniny.

Pohyb

Cvičení, fyzická zátěž, pohyb zlepšují schopnost organizmu spotřebovat přijaté sacharidy v potravě. Snižuje se tělesná hmotnost, zlepšuje se inzulínová senzitivita. Ovlivnění postprandiální glykémie je možné a bezpečné i cvičením po jídle.

Glinidy (inzulínová sekretagoga)

Léky, které ihned po požití významně zvyšují sekreci inzulínu, čímž ovlivňují  postprandiální glykémii. Účinek přetrvává krátce – do tří hodin.

Výhodou glinidů je dávkování společně s hlavními jídly, s možností vynechat tento lék při vynechání hlavního jídla (užití léku nenutí nemocné jíst i v okamžiku, kdy nechtějí, či nemají hlad). Dochází tak ke snížení rizika hypoglykémie v průběhu dne.

Výhodná je kombinace s metforminem či glitazony (Pioglitazon). Vhodná je kombinace s depotním inzulínem (nebo dlouhodobě účinnými analogy inzulínu) podávaným na noc. (na trhu např. pod názvem REPAGLINID)

Inhibitory alfa glukosidáz

Léky, které zpomalují tak štěpení polysacharidů a oligosacharidů ve střevě. Důsledkem je snížení postprandiálního vzestupu glykémie. Při nedodržení zásad dietních opatření jsou relativně časté nežádoucí účinky, nejčastěji dyspepsie, zejména při dietě s vysokým obsahem sacharidů. Proto nejsou v současné době moc oblíbené.

Inzulín

Účinek inzulínu na postprandiální glykémii je zřetelný. Z praktického hlediska je třeba zdůraznit, že cílenou intervencí postprandiální hyperglykémie je pouze aplikace  inzulínu před jídlem, dávka se stanoví podle výše glykémie a množství přijímaných cukrů.

Gliptiny (inhibitory dipeptidyl peptidázy 4)

Čím snížit hladinu cukru: Vhodnými jídly, pohybem i spánkem

Zvýšená hladina krevního cukru může být příčinou řady zdravotních problémů. Znamená vyšší riziko rozvoje cukrovky, poškozuje tenké cévy a nervy. Na správnou hladinu mají vliv určité potraviny, ale i životní styl. Co dělat, abychom měli hladiny krevního cukru pod kontrolou?

Asi to nikoho nepřekvapí, ale na prvním místě mezi doporučeními je – pravidelně jíst čerstvou zeleninu. Pomáhají hlavně rajčata, brokolice, mangold, lilek, mrkev a kapustičky.

Luštěniny

Fazole obsahují až 30 % kvalitních rostlinných bílkovin. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Zasytí na dlouhou dobu, kromě toho mají příznivý vliv na střevní mikroflóru, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, a tím mají příznivý vliv na srdce a cévy. Inspirujte se třeba našimi recepty.

Ovoce

U ovoce je obzvlášť důležité zjistit si, které hladiny cukru zvyšuje a které je naopak dokáže pořádně rozhodit. Skvělou službu vám udělají borůvky, jablka, grepy, citron a pomeranče, ale i třešně.

Maso a mléko

Hladinu glykemie pomohou udržet na přijatelné hranici také: libové maso, drůbeží a rybí maso, mléko a mléčné výrobky, vejce (bílek).

Černý čaj

Kromě toho, že podporuje imunitu a snižuje riziko vysokého krevního tlaku, umí  dodat energii. Další podstatnou vlastností je, že má schopnost zpomalit vyplavování glukózy.

Jablečný ocet

Dvě lžíce jablečného octa denně snižují hladinu cukru v krvi. Zkuste na to jít po francouzsku a salát zalijte čerstvou zálivkou Vinaigrette (2 díly octa, 1 díl olivového oleje).

Skořice

Hladinu cukru v krvi dokáže snížit i skořice. Zkuste třeba skořicové kuře podle našeho receptu.

Čemu se vyhněte

Rozvařeným těstovinám, hrozinkám, bílé rýži a pečivu, sladkostem, suchým kukuřičným lupínkům, pečeným bramborám. Nevhodná jsou tučná masa, škvarky, šlehačka, máslo, sádlo, velmi tučné sýry, jasmínová rýže. Pokud si například sladkosti nedokážete odepřít, doplňte je bílkovinami. Sladké se pak pomaleji vstřebává.

Vitamin D

Slunce má nezastupitelný vliv na produkci vitaminu D, který hraje důležitou roli také při vyplavování inzulinu. Máte-li jej v těle dostatek, můžete podle vědců z Loyolovy univerzity v Chicagu oddálit nástup cukrovky a vznik komplikací. Když zrovna nejsou slunečné dny, doplňujte zásoby polotučným mlékem a mléčnými výrobky či rybami.

Co dále pomáhá:

Běh

Fyzická aktivita snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost buněk na inzulin. Jaké je doporučené cvičení? Americká diabetologická asociace doporučuje 1/2 hodiny aerobní aktivity 5x týdně.

Chůze

Podle 16 let trvajícího výzkumu vědců z Harvardovy školy veřejného zdraví i hodinka svižné chůze denně sníží riziko diabetu 2. typu o 30 %. A pokud nemáte rádi ani běh, ani chůzi, podle autora knihy „Jídlem proti diabetu“ Howarda Shapiro pomáhají i úklid domácnosti nebo zahradní práce.

Dopřejte si spánek

Je to jednoduchá rovnice: Únavu z nedostatku spánku často zaháníme tím, že stále něco uzobáváme. Výsledek se dříve či později dostaví – tloustneme a hrozí nám cukrovka. Takže nechcete-li se stát plnoštíhlými diabetiky, dopřejte si kvalitní spánek.

Nekuřte

Pro náruživé kuřáky je život jednou velkou loterií. „Zadělat“ si mimo jiné mohou i na cukrovku, s rizikem o 50 % vyšším než nekuřáci.

42 faktorů, které ovlivňují glykémii – 1. část

Množství sacharidů

Všechny tři zdroje energie z jídla (sacharidy, bílkoviny a tuky), sacharidy ovlivňují glykémii nejvíce. Počítání sacharidů je často obtížné, ale faktem je, že tento špatný propočet může glykémii dramaticky ovlivnit.

Rychlost růstu glykémie ovlivňuje glykemický index potravy. Čím vyšší glykemický index, tím rychlejší růst a naopak. Tuky a bílkoviny naopak zpomalují vstřebávání sacharidů, ale zase působí déle.

Více informací o tom jak počítat tukoproteinové jednotky naleznete zde.

TYP sacharidů

Jak je napsáno výše, ne všechny sacharidy jsou si rovny. Moje osobní zkušenost se zdroji sacharidů – zelenina, semínka, oříšky, chia puding, bobule – mají většinou 50 %-80 % sacharidů tvořených vlákninou a obsah sacharidů je minimální.

Jídlo s velkým obsahem vlákniny má nižší vliv na růst hladiny cukru v krvi oproti jídlu, které má stejné množství sacharidů, ale žádnou vlákninu neobsahuje. Existuje přímá úměra mezi rychlostí vstřebávání sacharidů a rychlostí růstu glykémie.

Také forma sacharidů je důležitá – sacharidy v tekuté formě způsobí daleko rychlejší růst glykémie.

TUK

Tučné jídlo má tendenci osobám s diabetem vytvářet inzulinovou rezistenci, což znamená, že na pokrytí stejného množství jídla s tukem je často potřeba více inzulínu než na podobné jídlo bez tuku. Nejtěžší je pokrýt jídla, která jsou se spoustou tuku a spoustou sacharidů.

Tučné jídlo také „drží“ glykémie velmi dlouho. Více jsme psali ve článku o tukoproteinových jednotkách, kde se také naučíte je počítat.

Na pumpě si můžete nastavit dočasně vyšší bazál nebo prodloužený bolus, který pomůže pomaleji pokrýt pomalý a stabilní růst glykemie po tučném jídle.

BÍLKOVINY

Určitě jste si všimli, že pokud sníte jídlo s vysokým obsahem bílkovin s malým množstvím sacharidů (např. salát s kuřetem), tak způsobí velmi pomalý a malý nárůst glykémie. Neznamená to ale, že není potřeba toto jídlo pokrýt inzulinem.

Stále je potřeba trochu inzulínu na pokrytí pomalého nárůstu glykémie (obvykle ekvivalent asi 10-15 gramů sacharidů).

Zjistil jsem, že i čisté proteinové prášky (bez sacharidů) mohou trochu zvýšit hladinu glukózy v krvi – někdy o 50 mg / dl! Školitelka diabetu Franziska Spritzler uvádí, že někteří diabetici dělí svůj poměr insulinosacharidový poměr na polovinu, aby pokryly bílkoviny.

Například steak obsahující 45 gramů proteinu v někdo s obvyklým insulinosacharidovým poměrem 15: 1 by místo toho použil a Poměr 30 : 1 k pokrytí této bílkoviny, tedy 1,5 jednotky inzulínu.

KOFEIN

Mnoho studií naznačuje, že kofein zvyšuje inzulinovou rezistenci a stimuluje uvolňování adrenalinu. Osobně vím, že když budu mít velkou kávu, uvidím nárůst glykémie, zejména ráno, když jsem více inzulínu rezistentní. Stává se mi to také s čajem, ale v menším rozsahu.

Pokračování příště… 🙂

Zdroj: diaTribe.org

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *