Čím sladit dětem?

Čím sladit dětem?

Máte za sebou porod císařským řezem a své další miminko byste ráda přivedla na svět přirozenou cestou? Poradíme …

Číst více Čím sladit dětem?

Ve třetím díle seriálu Jak mluvit s dětmi se dozvíte, se kterými větami děti často začínají, jak znaky a slova …

Číst více Čím sladit dětem?

Každý rodič se těší, až miminko pronese své první slůvko, a je mu v podstatě jedno, jestli je to máma, táta nebo …

Číst více Čím sladit dětem?

Na webech určených zejména ženám se během srpna vždy objevují rady, jak připravit dítě na nástup do školky. Jak se …

Číst více Čím sladit dětem?

Věděli jste, že dialog můžete vést i s nemluvnětem? Jak vypadá taková řeč beze slov? Slyšeli jste někdy pojem …

Číst více Čím sladit dětem?

Následující text je vlastně především určený pro ty, kteří se ocitají nebo se brzy ocitnou ve společnosti …

Číst více Čím sladit dětem?

Schopnost sám se obléct je z hlediska samostatnosti dítěte velkým životním milníkem. Dává mu totiž pocit, že je …

Číst více Čím sladit dětem?

Přemýšlíte, že byste svému budoucímu prvňáčkovi nakoupili potřeby do školy, dokud je v papírnictvích ještě …

Číst více Čím sladit dětem?

Už váš nadšený předškolák doma pochoduje s aktovkou na zádech? Nebo je dostatečně poučený staršími sourozenci a do …

Číst více Čím sladit dětem?

Některé dovolené jsou ještě před vámi a vy přemýšlíte, jaké léky zabalit s sebou? S výbavou vaší cestovní …

Číst více

Sirupy a slady

Obilné slady jsou nejzdravějším zdrojem sladké chuti. Společně s amasaké jsou zárukou vašich zdravých sladkých dezertů. V naší nabídce najdete také oblíbené sirupy, které můžete použít na ochucení ranní obilné kaše nebo jako polevu na lívance či palačinky.

od nejlevnějších od nejdražších

9x Sirupy a slady

Čím sladit dětem?

Sirupy a slady

skladem

241,-209,57

Zdravá výživa a biopotraviny Med, melasa a další sladidla Sirupy a slady

skladem

133,-115,65

Čím sladit dětem?

Sirupy a slady

skladem

109,-94,78

Čím sladit dětem?

Sirup z ječného sladu sladí jemně a má úžasnou vůni. Má výraznou sladovou chuť, která je znát, i pokud ho použijete při pečení nebo na doslazení pudinku. Upečete s ním ty nejvoňavější preclíky i křehoučké sladové sušenky. Zdravá výživa a biopotraviny Med, melasa a další sladidla Sirupy a slady

skladem

71,-61,74

Čím sladit dětem?

Kukuřičný sirup patří mezi sirupy s neutrální chutí, má krásně zlatavou barvu a jemně sladce voní. Sladí méně než například agávový sirup, ale více než rýžový. Použití je univerzální, hodí se všude tam, kam potřebujete dodat sladkou chuť. Sirupy a slady

skladem

67,-58,26

Čím sladit dětem?

Špaldový sirup se chutí i konzistencí hodně přibližuje medu. Je vhodný na pečení i dochucení. Jeho plná chuť vynikne při přelití kaší a dezertů. Zdravá výživa a biopotraviny Med, melasa a další sladidla Sirupy a slady

skladem

121,-105,22

Čím sladit dětem?

Sirup z koncentrované šťávy z čerstvě sklizené cukrové řepy. Sirupy a slady

skladem

69,-60,00

Čím sladit dětem?

Pšeničný sirup se hodí zejména na pečení. Nejvíce se nám osvědčil i při pečení v naší biopekárně. Optimálně sladí, v těstech dobře funguje a výslednou chuť pokrmu nezmění. Zdravá výživa a biopotraviny Med, melasa a další sladidla Sirupy a slady

skladem

62,-53,91

Čím sladit dětem?

Sladovit je přírodní sladový výtažek z naklíčeného ječmene – sladu. Je to přírodní sladidlo bez jakýchkoliv konzervačních přípravků. Je vyhledávaným sladidlem v makrobiotické kuchyni. Sirupy a slady

skladem

79,-68,70

E-shop

  • Zdravá výživa a biopotraviny
    • Rýže, těstoviny, vločky a jiné obiloviny
    • Luštěniny
    • Med, melasa a další sladidla
      • Sirupy a slady
      • Med
      • Kakao, karob, vanilka
      • Melasa
      • Cukr
    • Ořechy, sušené ovoce, semínka
    • Rostlinné oleje, ghí
    • Směsi a omáčky
    • Pomázanky, paštiky, džemy
    • Dětská výživa bez cukru a konzervantů
    • Rostlinná mléka a dezerty
    • Zdravé ovocné a zeleninové nápoje, čaje
    • Ochucovadla
    • Něco na zub
    • Mořské řasy
    • Sója a tofu
    • Kváskový chléb a pečivo
    • Superpotraviny a doplňky stravy
  • Doplňky stravy
  • Velkoobjemová balení – rýže, kuskus atd.
  • Přírodní kosmetika Francie, USA
  • EKO drogerie – Ecover, Ecogenic
  • Knihy a ostatní

Pravda o zdravém slazení | srovnání sirupů

Čím sladit dětem?
„Cukr mi do kuchyně nesmí, používám zásadně jen med!“ – „To je hrozný, jak je ve všem cukr.“ – „Cukr může za většinu civilizačních nemocí.“ – „Cukr už vůbec nejím.“
Už jste někdy takovou větu řekli?
Já je bohužel slýchám nebo čtu tak často, že dostat za každou korunu, už bych mohla jet na 2týdenní cestu na Srí Lanku.
Jak je to opravdu?

Cukr, to nejhorší v jídelníčku!

Cukr patří do skupiny sacharidů, konkrétně do skupiny tzv. jednoduchých sacharidů. Když běžně mluvíme o cukru mluvíme o řepném cukru = sacharóze. Ale do skupiny cukrů patří i další ze skupiny disacharidů i monosacharidů, například fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza a další. Právě sacharóza je složena půl napůl z glukózy a fruktózy) V dnešní době je cukr velmi démonizován a v tom důsledku se objevují nové alternativy slazení. Většinou jsou to nejrůznější sirupy. Jsou opravdu tak zdravé, jak se tváří?

Pojďme si je tedy srovnat:

třtinový cukr = 98 % cukr (sacharóza) a malé množství minerálních látek
kokosový cukr = 87 % cukr (70 % sacharózy + glukóza a fruktóza) a malé množství minerálních látek, vitamínů a inulinu
med = 80 % cukru (glukóza + fruktóza a menší množství sacharózy), 18 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.
datlový sirup = 64 % cukr (30 % fruktóza + 30 % glukóza a malé množství sacharózy), 20 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.
rýžový sirup = 79 % cukr (65 % maltóza a malé množství maltotriózy a glukózy), 18 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.
agávový sirup = 76 % cukr (56 % fruktózy a malé množství glukózy), 20 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů.
javorový sirup = 67 % cukr (61 % sacharóza a malé množství fruktózy a glukózy), 32 % voda a malé množství minerálních látek a vitamínů. Všechny výše zmíněné sirupy (a cukry) jsou tvořeny převážně cukrem, složka vitamínů a minerálních látek je zcela minoritní. Obsah prospěšných látek je tedy zanedbatelný a o jejich přínosu pro naše zdraví nemůže být ani řeč.
Neřešte tedy, čím sladit, ale kolik sladit. Je zbytečné utrácet velké peníze za tyto sirupy, smysl má slazení omezovat. Odnaučit se na sladkou chuť. I kdyby byla sladidla svým složením jiná, neřeší to problém. A tím je, že jsme naučeni na příliš sladkou chuť.
Problém totiž není samotný cukr
Problémem je, že konzumace cukru je velmi vysoká, ale jde i o to s čím je kombinovaná. Asi nikdo si nejde koupit kostkový cukr a ten by si jen tak na posezení zbaštil. Ale sníst tabulku mléčné čokolády, krabici esíček nebo 4 kusy dortu, takový problém není. V takových potravinách není jen mnoho cukru, ale také tuku a většinou ne příliš vhodného pro zdraví.
Takové potraviny jsou chudé na vlákninu a často i na bílkoviny, naopak jsou bohaté na obsah tuku, jednoduchého cukru a tím pádem i kalorií.
Nedémonizujme proto jen jednu složku, ale koukejme se na problém jako na celek. To, že v potravině není cukr neznamená, že je rázem zdravá. Takové hranolky z fastfoodu jsou bez cukru, ale že by nám přinesly nějaký zdravotní benefit se říct rozhodně nedá.

Výjimka potvrzuje pravidlo

Možná jste už ode mně slyšeli o čekankovém sirupu. Ten je svým složením mezi sirupy unikátní. Je tvořen extraktem z kořene čekanky, díky čemuž obsahuje 71 % inulinu = vlákniny a pouze 5 % cukru. Dá se sehnat dnes i v běžných supermarketech, ale dá se objednat i na kaumy e-shopu, díky kterým jsem mohla jeden poslat i vám. 🙂
I zde platí, že neřeší problém s návykem na sladkou chuť.
Klidně při pečení nebo na oslazení kávy použijte obyčejný cukr, není na tom nic špatného, pokud si budete hlídat množství. Při pečení tedy použijte třeba jen poloviční množství, kávu si oslaďte jen jednou lžičkou místo čtyř.

Zopakuji moje zlaté pravidlo – není zdravé a nezdravé potraviny, ale pouze zdravé a nezdravé množství. 

Nenechte se zlákat jednoduchými řešeními. Nefungují. Díky za přečtení a vaše postřehy.

A. ❤️

Novější příspěvek

Starší příspěvek

Z poradny nutriční terapeutky (4)

Mám dceři (1,5 roku) ještě pořád převařovat vodu z kohoutku na mléko či čaj?Kohoutková voda musí být zdravotně nezávadná a u takto velkého dítěte už není potřeba ji převařovat. Stejně je to i s mlékem, pokud používáte tepelně ošetřené mléko z obchodu, není potřeba ho převařovat.

Od jakého věku podle vás mohou dostávat děti zmrzlinu? Nedávno jsem četla názor jednoho dětského lékaře, že by ji prvně mělo dostat dítě až ve školním věku, ale to se mi zdá úplně nemožné… Je třeba lepší dát dítěti v létě nanuk než zmrzlinu?Zmrzlina nepatří mezi potraviny, které by měly být v jídelníčku dítěte často, ale je jasné, že se asi nevyhneme jeho žadonění. Občas mu tedy tuto radost dopřejeme, tak po třetím roce věku. Musíme být opatrní při výběru, vždy je lepší hlubokozmrazená zelenina nebo nanuk místo točené či kopečkové zmrzliny. Při správném skladování má totiž mnohem menší riziko kontaminace a následných trávicích potíží nebo alimentárního onemocnění.

Budete mít zájem:  Máte sucho v ústech?

Dávejte přednost ovocným zmrzlinám před smetanovými. Jsou méně kalorické a také bohužel v poslední době se u nás téměř nevyskytují smetanové zmrzliny z pravé smetany, ale většinou z náhražek rostlinného původu, které nejsou zdraví zrovna prospěšné.

Čím nejlépe sladit malým dětem čaj? Slyšela jsem, že med může u malých batolat vyvolat alergii.

Je tedy vhodný třeba třtinový cukr?Čaje jsou velmi vhodným nápojem pro děti, zejména ovocné a zelené. Lze nabídnout i slabý černý čaj s citronem.

Čaje je dobré nabízet neslazené, případně sladit mírně. Výhodou takto připravovaných nápojů je, že si množství cukru můžete sami regulovat.

Cukr lze také nahradit medem, ale z hlediska sladké chuti a energie je efekt téměř stejný. Na rozdíl od cukru je med lépe stravitelný a má více ochranných látek, proto je vhodný zejména při nemoci. Pozor ale: med může způsobovat alergie! Pro obavy z alergie je třeba reakci dítěte vyzkoušet na malém množství medu, a pokud ho bude dítě snášet bez problémů, můžete ho používat.

Z hlediska obsahu cukru je třeba pečlivě sledovat složení instantních čajů. Ačkoli jsou vyráběny přímo pro děti, obsahují často velké množství cukru.

Co se týká třtinového cukru, je prakticky stejný jako cukr řepný. Malý rozdíl je u nerafinovaného cukru, ale opravdu jen nepatrný a bez pozitivního zdravotního efektu. Žádný cukr neobsahuje ochranné a zdraví prospěšné látky, všechny obsahují jen prázdné kalorie. Nákup třtinového cukru bude mít pro vás jediný efekt: zatíží vaši peněženku, pro zdraví svého dítěte neuděláte nic.

Není třeba podléhat hysterii, že je cukr bílý jed, ale nemusíme to s jeho spotřebou přehánět. Ideální je naučit děti pít neslazené nápoje nebo sladit jen mírně.

Je to velmi těžké a s věkem dítěte to bude ještě těžší, až ochutná slazené limonády, bude se pak k neslazenému čaji stěží vracet.

Proto je důležité u nápojů začít s omezováním cukrů v nízkém věku, pak je větší šance, že se děti budou přeslazeným nápojům vyhýbat.

Mám 2,5letou dceru a máme problém s tím, že mi nechce jíst vůbec chleba ani namazané rohlíky, pouze suché rohlíky, ty má ráda. Když ji k snídani nutím jíst chleba, začne odporovat, brečet a roztřese se, když se nám podaří dvě sousta, tak při třetím to vyzvrátí.

Jinak s ostatním jídlem problém nemáme. Bojím se ji nutit, aby z toho neměla nějaké problémy, ale nevím, jak ji to naučit. V září by měla nastoupit do školky, jenže jak tam bude jíst chléb ke svačině?Nutit dítě do jídla je vždy problematické, protože to má pak opačný efekt.

Asi bude lepší na nějakou dobu zařazování chleba do jídelníčku opustit a potom nenápadně zařazovat třeba nějaký jiný druh a různými fintami ji učit ho jíst.

Také hodně záleží na obloze chleba, třeba různé obrázky ze zeleniny nebo pomazánka, která chutná, nakrájet na rybičky…, prostě nenásilně zkoušet.

Píšete, že jinak jí jen suchý rohlík. To opravdu bude mít ve školce docela problém, protože většina přesnídávek ve školkách je pečivo podávané s různými pomazánkami. Je také pravda, že se často setkáváme s dětmi, které to odmítají a chtějí jen suché pečivo. Někdy pomůže kolektiv: když dítě vidí u ostatních, že jeho něco jedí, tak se přizpůsobí a naučí se jíst všechno.

Rozhodně na to netlačte, aby se odpor k některým potravinám nezafixoval, ale nenápadně to zkoušejte, dejte tomu čas a uvidíte, že se to časem změní.

Můj 15měsíční chlapeček má prokázanou alergii na mléko a vajíčka, je proto trochu obtížné sestavovat pro něj jídelníček.

Můžete mi poradit, čím plnohodnotně nahradit mléko a mléčné výrobky a jak se nejlépe vyhnout potravinám obsahujícím vajíčka? U nás v rodině nikdo jiný nikdy žádnou alergii neměl, tak jsem z toho trochu bezradná…S alergií na mléko a vejce je to velmi složité.

Také by bylo ode mne nezodpovědné poradit vám, jaký máte sestavit jídelníček, když neznám skutečnou alergii vašeho dítěte. Správný jídelníček a výběr potravin vám musí sestavit buď přímo alergolog, který stanovil diagnózu, nebo vás měl poslat k nutričnímu terapeutovi s přesnou diagnózou a výčtem zakázaných potravin.

U alergie na mléko jsou totiž nejméně dvě zásadní alergie, u kterých se však liší výběr potravin. Pokud vaše dítě trpí laktózovou intolerancí, tj. je alergické na mléčný cukr, není výběr potravin tak těžký, vyhýbáme se jen sladkému mléku a výrobkům z něj. Ale všechny fermentované mléčné výrobky může – tj. jogurty, kefíry a další zakysané mléčné výrobky jsou snášeny bez problémů.

Zcela jiná situace je, pokud se prokáže alergie na mléčnou bílkovinu. Tam už je výběr potravin mléčného původu velmi striktně omezen. Záleží pak na závažnosti onemocnění a je opět důležité poradit se s lékařem, zda je možné nějaké mléčné výrobky do jídelníčku zařadit, nebo ne.

Vyloučit z dětského jídelníčku mléko a mléčné výrobky je totiž velmi problematické, protože žádná jiná skupina potravin nenahradí příjem vápníku, který je pro rostoucí organismus nepostradatelný.

Některé rostlinné potraviny vápník obsahují, někdy i ve větším množství, ale problém je, že z rostlinných produktů tělo vstřebává vápník mnohem hůře než ze živočišných.

Stejná situace je s vejci. Také by bylo důležité vědět, na kterou konkrétní složku je dítě alergické. Zcela jistě to bude bílkovina, většinou se u alergií zakazuje vaječný bílek. Vyhnout se vejcím v přípravě pokrmů je velmi těžké.

Někde je možné vejce vynechat, jinde nahradit, to záleží na konkrétním receptu. Hodně těžké je to u pečení, tam to jde opravdu těžko.

Doporučila bych rozhodně vynechat vejce jako samostatný pokrm a u ostatních výrobků se poradit s alergologem podle projevů alergie vašeho dítěte, zda můžete podávat pokrmy s omezeným množstvím vajec.

Pokud vám to lékař povolí, pak je lépe pokrmy připravit dítěti sama, protože tak nejlépe ošetříte množství použité suroviny. A pečlivě sledujte složení kupovaných výrobků, protože suroviny pro vás zakázané se mohou vyskytovat i ve výrobcích, kde byste je nikdy nečekala.

Čím sladit dětem?

Bc. Alena Strosserová

Nutriční terapeutka od roku 1985, od roku 1994 pracuje jako metodička pro školní jídelny. Je členem Společnosti pro výživu od roku 1985, od roku 2009 vede redakční radu Zpravodaje pro školní stravování, který je součástí časopisu Výživa a potraviny, odborného časopisu o výživě, jež vychází od roku 1945.

O medu

Pro své děti chceme přirozeně to nejlepší. Mnohé maminky chtějí řešit podzimní a zimní nachlazení jinak než pilulkami a sirupy plnými umělých barviv, dochucovadel a chemie vůbec.

Chtějí po koupeli dětem ošetřit pokožku šetrnější variantou oproti kosmetice z drogistických regálů. A čaj nebo domácí limonádu nemají zájem sladit bílým rafinovaným cukrem zatěžující organismus.

Voila, sáhněte po unikátní ingredienci z přírody – po medu!

Kde všude je med, propolis a mateří kašička zaslouženou celebritou:

  • kosmetika
  • kulinářství
  • lidové léčitelství

Med, mateří kašička a propolis – kosmetické stars 1. kategorie

O širokém využití medu jako zásadní kosmetické ingredience jsme psali již v článku o medové kosmetice Bione Cosmetics. Speciálně pro děti mají včelky řešení na opruzeniny i hebké vlásky v bio kvalitě.

Chemické přísady, které používají mnohé kosmetické firmy ke konzervaci dokonce i u produktů pro nejmenší, mohou prokázat citlivé dětské pokožce nehezkou medvědí službu. Sice ji zvláční, ale některým dětem způsobují parabeny, silikony a další ropné deriváty alergické reakce a co je hlavní – v dětském věku se tyto látky v organizmu ukládají.

Pakliže studujeme složení přípravků pro svou dospělou pleť, u výrobků pro děti (ideálně nejen v případě kosmetiky) se vyplatí být obzvlášť pečlivým čtenářem.

Medové kulinářství, šup s medem do dětské pusy

Asi čekáte, že med vám jednoznačně a bez výhrad doporučíme pro dětské pusinky. Tak pozor, má to svoje ALE. Nejdřív zmíníme zlozvyk našich prababiček uklidnit plačící miminko dudlíkem nebo prsní bradavkou s kapkou medu.

Dětem do jednoho roku med do pusy vůbec nepatří! Existuje pro to několik důvodů, které zmiňuje i seriózní odborná literatura. Jde především o to, že malé miminko nemá plně vyzrálý zažívací systém.

Budete mít zájem:  Tělové a ušní svíčky a zdraví – mohou vám opravdu pomoci?

Střevní flóra se vytváří až několik dní po porodu.

Díky slabšímu imunitnímu systému se mohou ve střevě kojence množit bakterie Clostridium botulinum a vytvářet jedy působící poměrně vážné poruchy svalových funkcí především dýchacího svalstva.

V první polovině prvního roku dítěte není žádoucí stravu dítěte nikterak doslazovat. Čím dříve se začne jídlo sladit, tím dříve se v dítěti vypěstuje návyk na sladké, což může mít v pozdějším věku poměrně vážné následky.

Až když je dítěti rok, může dostat i med bez obav, že by mu ublížil, nebo působil zubní kazy.

Některé děti mohou být na med alergické, není to však časté. V případě alergické reakce po konzumaci světlého květového medu volte raději tmavé medy. Ideální je medovicový neboli lesní, který neobsahuje květový pyl – právě ten totiž způsobuje případné alergické reakce.

Samozřejmě doporučujeme sladit dětem čaj výhradně medem a na bílý rafinovaný cukr zcela zapomenout. Jen si dejte pozor a vmíchejte med až po zchladnutí, protože teploty nad 50 stupňů zlikvidují prospěšné látky (což platí i pro přidání citronu).

Blíží se advent, takže med určitě přidáte i do populárních druhů vánočního cukroví. Upéct perníčky je skoro až povinností maminek. Vždyť co je lepší zábavou pro děti než vykrajovat tvary a zdobit upečené perníčky.

Čmeldova medová kuchařka

Doporučujeme med v kuchyni i na všemožné další recepty – pokud jste zvědaví, stáhněte si zdarma naši Čmeldovu medovou kuchařku a naservírujte rodině třeba celý oběd na medové téma.

Med a zdraví – omezte chemii, příroda má dost síly vrátit do kondice dítě i dospěláka

Med do čaje jsme zmínili už v kulinářské kategorii a zde připomeneme, že kromě hašení žízně čaj s medem pomáhá tlumit také horečku a bolesti v krku. Horečka je velmi účinný obranný prostředek těla a je škoda ji hned v začátku srážet medikamenty.

Při horečce se v těle zrychlují procesy látkové výměny a organismus tak může ničit a efektivně vylučovat z těla viry i bakterie. Pokud horečka není příliš vysoká, nechte léky v šuplíku a udělejte dětem bylinkový čaj s medem.

A pokud už chcete tělu pomoci, můžete sáhnout po mimořádně účinné bylinkové bombě – Peruánském antivirovém elixíru.

  • Přírodní pomoc při dětské horečce:
  • Smíchejte v poměru 1 : 1 lipový a bezový květ.
  • Deset minut nechte odvar louhovat, poté slijte,
  • nechejte zchladit, oslaďte medem
  • a nechte dítě po doušcích popíjet.
  • Účinné duo proti bolesti v krku:
  • Je to směs medu a citronu – lžičku kvalitního
  • tekutého medu smíchejte s půl lžičkou citronové
  • šťávy, dobře promíchejte a nechte dítě cucat.

Kromě samotného medu můžete sáhnout po dětských doplňcích s výtažky z medu a bylinek. Do rodinné lékárničky rozhodně patří propolisový extrakt, který pomůže třeba při aftech v dětské i dospělácké puse, uleví při oparu, ekzému a při mnoha dalších potížích.

Zkrátka když to jen trochu jde, pomozte sobě i dětem dary z přírody, a nebojte se omezit chemii, které je všude okolo nás až až.

Sladkosti a sůl? Od kdy a v jaké míře? / Rozhovory, články

O tom, jak správně a zdravě poskládat jídelníček, se můžete dočíst v článku Jak bychom měly jíst my a naše děti, který je inspirován návštěvou besedy s PharmDr. Margit Slimákovou.

V dnešním článku se zaměříme na množství soli a cukru u dětí, podíváme se taky na zoubek sladkostem. Dále zmíníme i další ochucovadla, jako jsou bylinky, koření a další.

Se solí opatrně

Malé množství sodíku, tedy soli, obsahuje i mateřské mléko či umělá mléka určená pro kojence. V tomto případě je to samozřejmě v pořádku a není tedy nutné omezovat kojení, kojte dle potřeby miminka. Umělé mléko podávejte dle doporučení na krabici či na doporučení pediatra.

První příkrmy by se rozhodně neměli v žádném případně dosolovat ani jiným způsobem dochucovat. Pokud tělo přijímá sodík, jeho množství v těle regulují právě ledviny, které však kojenci nemají dostatečně zralé. Proto při vyšším příjmu sodíku, což u kojenců je už 1 gram sodíku na kilogram váhy, můžeme ohrozit zdraví a život kojence.

Na našem webu se dozvíte o prvních příkrmech více.

Starší kojenci mají dostatečné množství soli z potravin. Nezapomínejte tedy na to! Sůl je obsažena v pečivu, v mase, šunce, sýrech apod.

Neměli bychom však kojencům ani batolatům podávat příliš slané či přesolené potraviny. Jako slané sýry, pečivo sypané solí, uzeniny.

Obecně platí, že pokud vařené jídlo dětem chutná, není potřeba jídlo solit ani nijak kořenit. V tom se sice neshodneme se spousty pediatry, ale dejte hlavně na svou intuici.

Jakou sůl použít, případně čím ji nahradit?

Pokud již jídlo solíte, můžete použít jakoukoliv jodizovanou kuchyňskou sůl. Tedy klasickou i mořskou, záleží na zvyklostech vaší rodiny. Jód je pro tělo neméně důležitý než sodík, protože ho v našich podmínkách konzumujeme málo. Jód kromě v soli najdeme v mořských rybách a řásách, v minerálních vodách a také v některých potravinách a nápojích určených pro děti.

Nedostatek jódu může vést k potížím se štítnou žlázou. Pokud nesolíte vůbec, ani pro zbytek rodiny, a jíte potraviny obsahující sůl, nevadí to. Dospělý člověk by však měl přijmout denně 1 – 1,5 gramu soli denně. Některé děti rády olizují sůl či solničku a rodiče se často mylně domnívají, že jim sůl chybí. Tento zlozvyk bychom neměli nechat děti dělat.

Pokud nemají žádné zdravotní obtíže, soli mají dostatek.

Sůl můžete zcela či částečně nahradit bylinkami či kořením, ani s nimi to však nepřehánějte. Na bylinky a koření myslete již v těhotenství. Vyhýbejte se celerové nati, skořici, levanduli či šalvěji. Pokud miminko kojíte vyhýbejte se ostrému a výraznému koření, příliš česneku či mátě peprné, která může zabránit tvorbě mléka. Bazalku a zázvor zařaďte, až bude dítko starší.

Pokud vaše miminko trpí na koliky, můžete mu pomoci fenyklem. Jestliže kojíte, pijte fenyklový čaj, kterým zároveň podpoříte tvorbu mléka. Fenykl je vhodný i do prvních příkrmů při zažívacích problémech a proti průjmům. Podobně funguje kmín, anýz a koriandr.

Vždy zkoušejte špetku bylinky, nikdy však nekombinujte několi bylinek najednou. Pokud má dítě kožní či zažívací problémy po konzumaci bylinky, vyřaďte ji. Již s prvními příkrmy používejte petrželovou nať, ale až po uvaření pokrmu, vařením petrželky zničíte důležité látky.

Stejně tak použijte špetku kopru, který má močopudné účinky a je dobrý na bolest bříška, občas tymián na desinfekci střev či rozmarýn pro podporu trávení a činnost jater. Majoránku a oregano přidávejte do jídla až starším dětem. Vždy je lepší použít bylinky čestvé, případně sušené.

Občas použijte i malé množství koření či kořenicí směsi bez soli. Bujóny, sójovou omáčku, a další nepoužívejte vůbec.

Jaká je ideální spotřeba soli?

Ideální spotřeba soli u dospělého člověka by měla být přibližně 3 až 4 gramy denně, maximálně však 6 gramů. Z fyziologického hlediska není přisolování vůbec nutné, protože naše tělo už tak přijímá dost soli v běžných potravinách, které pravidelně konzumujeme.

Pro děti není slaná chuť příliš atraktivní přibližně do dvou let. Jakmile dítě přejde na běžnou stravu a jí to samé, co vy, naučte se vařit s menším množstvím koření a soli. Raději používejte bylinky. Prospěje to celé rodině.

Pokud vaříte stejné jídlo vám i vašim malým dětem, raději před dochucením odeberte jejich porci a dochuťte jídla zvlášť. Nadměrné množství soli vede k zatěžování ledvin, pokud má dítě dispozice k vysokému krevnímu tlaku, může se u něj projevit mnohem dříve.

U dospělých lidí se mohou objevit i otoky, díky zvýšenému vylučování sodíku může docházet i k odvápňování kostí, časem až k osteoporóze. Naopak nedostatek sodíku se může projevit křečemi. Hlavně lidé s vysokou fyzickou zátěží a s nadměrným pocením by měli doplnit nejen ztráty tekutin, ale i minerálních látek.

Vhodné jsou v tomto případě neperlivé minerální vody s obsahem sodíku a draslíku, případně iontové nápoje. Minerální vody, případně mírně osolené masové vývary jsou vhodné i pro děti v letním počasí či při průjmech.

Sladkosti a děti

Pravdou je, že děti mají rády sladkou chuť, vždyť již mateřské mléko je sladké. Některé zdroje dokonce uvádějí, že by první příkrmy měly začínat zeleninou a masem, a ne ovocem, aby si děti nezvykly na sladkou chuť. Metoda BLW však toleruje obě možnosti.

Začít můžete klidně i ovocem, záleží jen na vás a na dítěti. Vždyť spoustu maminek začíná obilnými kašemi, pokud jsou instantní, mají také sladkou chuť. Ale dle mého názoru jsou tyto kaše na žaludek kojence příliš těžké.

Budete mít zájem:  Hořčičný olej na vlasy – jak a proč ho používat?

S doslazováním pokrmů můžete počkat co nejdéle, pokud dítě přijímá neoslazená jídla a nápoje s chutí, není potřeba je přislazovat vůbec. Cukry jsou v ovoci, obilninách, luštěninách apod., to dítěti zcela stačí. Pokud přislazujete čaj, je vhodnější použít med.

Pro oslazení kaší, použijte ovoce či sušené ovoce, domácí marmeládu nebo bio sirup.

Co se týká sladkostí, je to velmi diskutabilní téma. Záleží jen na vás, zda děti necháte ochutnat či ne, případně kdy. Do 18 měsíců by však sladké mělo být tabu. Děti sladkosti vůbec nepotřebují, spíše naopak, ale sladké jim chutná, to je jasné.

Pravdou je, že pokud bychom bydleli hodně daleko od babiček, možná by naše dcera doposud neochutnala žádné sladkosti, nebo alespoň ne v takové míře. Jsem ráda, že když má na výběr mezi ovocem a bonbóny, často sáhne právě po ovoci.

O cukru a jeho alternativách jsme již psaly dříve.

ŽENA-IN – Jak nahradit dětem bílý cukr? Zkuste přírodní sladidla vhodná i pro nejmenší

Nechcete sladit dětem bílým cukrem a přemýšlíte nad jeho alternativou? Máte naštěstí dost jiných možností, jak dětem dopřát, po čem touží. I když stále s mírou! Tady je několik tipů na zdravější slazení pro nejmenší.

Výhodou přírodních sladidel oproti klasickému bílému cukru je ve většině případů fakt, že kromě nižšího obsahu sacharidů dodávají tělu i prospěšné minerální látky, vlákninu a fytochemikálie (biologicky aktivní látky obsažené v rostlinách). Ale pozor! „Zjednodušeně platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu,“ upozorňuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, která doporučuje hlídat si příjem jakýchkoli sladidel, i těch alternativních.

Melasa

Někdy se jí říká také superpotravina nebo černý zázrak. Melasa vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny jako vedlejší produkt. Je to vlastně po několikanásobné extrakci plodiny zbytek, který už není schopen krystalizace. Jde o hustou, sirupovitou tekutinu tmavohnědé až černé barvy, která chutná po zkaramelizovaném cukru, ale toho ve formě glukózy a fruktózy obsahuje jen do 20 %. Oproti cukru navíc obsahuje jen polovinu kalorií. To ale není její jediná výhoda.

Má velmi vysoký obsah vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitaminů skupiny B, A, a D, ale také vitamin C. Obsahuje také měď, zinek, enzymy, mastné nenasycené kyseliny nebo esenciální aminokyseliny.

Med

Pokud máte možnost kupovat med přímo od včelaře, dostanete s největší pravděpodobností čistě přírodní produkt. Volte raději ten neošetřený pasterizací, má nižší glykemický index a zůstanou v něm všechny cenné látky. A že jich med má přehršle! Třeba vitaminy skupiny A, C a B, aminokyseliny nebo minerální látky hlavně vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo. Ze stejného důvodu byste neměli med vystavovat teplotám vyšším než 50 stupňů Celsia ani při jeho používání.

Med obsahuje až 80 % rychlých cukrů, především fruktózu a glukózu. Světlý květový med obsahuje oproti tomu tmavému více jednoduchých cukrů a představuje menší zátěž pro zažívání.

Obilné slady

Pocházejí nejčastěji z ječmene a vznikají jeho přirozenou fermentací, aniž by bylo zapotřebí chemických látek. Mohou mít konzistenci medu, ale seženete je i v prášku. Někomu však může vadit jejich specifická chuť.

Kromě glukózy a fruktózy obsahují také minerální látky – železo, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, měď. Jejich výhodou je i fakt, že se pomaleji uvolňují do krve, takže nedochází k tak rychlému nárůstu krevních cukrů, čímž šetří hlavně slinivku. Ale pozor, obsahují lepek.

Javorový sirup

Vyrábí se z mízy vytékající z kmenů javorů cukrových. Tato sladká tekutina má však vodovou konzistenci a je třeba ji zahustit. Na jeden litr sirupu je tak potřeba až 40 litrů mízy, z níž se musí odpařit přebytečná voda. V ideálním případě jde o čistě přírodní sirup, u kterého je ale třeba ohlídat pár věcí. Měl by být ideálně v bio kvalitě, bez použití chemie při výrobě. Čím je sirup světlejší, tím je kvalitnější. Ale pozor na složení! Musí se jednat o 100% javorový sirup bez jakýchkoli přísad. „Šizen“ někdy bývá cukrem, kukuřičným či glukózovým sirupem, ale také barvivy a aromaty.Javorový sirup obsahuje sacharózu, vitaminy řady B, vápník, železo a mangan a další minerální látky.

Čekankové sirupy

Vyrábí se extrakcí z kořene rostliny čekanky a vyniká vysokým obsahem vlákniny (71 %), nízkým obsahem sacharidů (5 %) a glykemickým indexem menším než 5. Existuje více variant sirupu, tak pozor, po kterém sáhnete. Například ten s názvem „Original“ obsahuje minimálně 91 % extraktu čekanky a je dochucován karamelem a umělým sladidlem sukralózou. Oproti tomu Čekankové slazení pro děti obsahuje minimálně 99,95 % extraktu čekanky a je dochucen jen 0,05 % karamelu.

Ovoce

Osladit pokrmy můžete také ovocem – čerstvým, ale i sušeným – to stačí namočit do vody a následně rozmixovat. Pozor ale, aby nebylo sířené!Skvěle se ke slazení hodí například zralé banány nebo některé hrušky, datle, rozinky…nápaditosti se meze nekladou. Podle odborníků jde o nejlepší způsob slazení.

Na tohle pozor!

Při výběru sladidel je podle Margit Slimákové důležité sledovat celkový obsah cukrů, obsah fruktózy i glykemický index: „Tyto hodnoty chceme co nejnižší.

Prospěšný bude obsah mikroživin – minerálních látek, vlákniny a fytochemikálií.

Úplně nejjednodušší však podle mne bude, pokud se nebudete trápit sledováním chemického složení každého jídla, ale budete dodržovat následující doporučení.“

  • Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu.
  • Omezte nakupování jakýchkoliv sladkostí (polotovarů), a takto hned významně snížíte množství konzumovaných sladidel.
  • Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech.
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům

Více o alternativách slazení se dozvíte na stránkách www.margit.cz.

Čtěte také:

Pozor, ovocný cukr není pro děti lepší než řepný! Čím sladit?

Čím dál více lidí řeší, kolik by jejich děti měly jíst sladkostí a jaké by to případně měly být – případně zda jim vůbec dávat sladké věci. Bohužel často vycházejí z mylných informací, a tak například pouze nahradí řepný cukr třtinovým a mají dojem, že už pro zdraví dětí udělali dost. Případně kupují výrobky s glukózou, fruktózou či různé sirupy coby náhražky cukru, protože mají pocit, že jde o zdravou přírodní variantu sladidel. Jenže tak to není. 

Zapomeňte na představu, že na jedné straně je zlý bílý cukr z řepy a na straně druhé stejně sladké, ale zdravé varianty, kterými ho můžete nahradit, stačí si trochu připlatit. Typický omyl? Zatímco sušenku s cukrem by matka dítěti nekoupila, ovesnou tyčinku slazenou fruktózou klidně. Jenže ono to je prašť jako uhoď. 

Fruktóza je ovocný cukr, což budí zdání, že je zdravější než řepný, ale není tomu tak. A to navzdory tomu, že skutečně jde o cukr jednoduchý, který se vyskytuje v ovoci. Nové výzkumy ukázaly, že s fruktózou z ovoce si umí tělo poradit snáze, kdežto s tou uměle vyrobenou – používanou jako sladidlo – to není žádná sláva. 

„Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale zvyšuje hladinu hormonu ghrelinu, který podporuje chuť k jídlu. Také se zdá, že narušuje hladiny minerálních látek v organismu,“ upozorňuje například Margit Slimáková, specialistka na výživu, která zároveň doporučuje, aby rodiče dávali dětem sladké výrobky co nejméně.

Základem sirupů, kterými rodiče někdy nahrazují obávaný řepný cukr, tedy například sirupů z agáve či datlí, bývá právě fruktóza.  

Vím, co jím a piju – supermámy – přesnídávky test • VIDEO: Adam Balažovič

Je snad lepší volbou glukóza? Také ne, i když samotná flukóza je přece jen lepší než fruktóza. Celkem přijatelný je med, protože v něm bývají i přínosné živiny, záleží však na zdroji. Pozor ovšem na glukózo-fruktózový sirup, jakkoli zdravě jeho název zn: pro výrobce je výhodnější, protože je levnější. V lidském těle se ale chová jinak než klasický cukr a mnohem rychleji se po něm tloustne.

Na druhou stranu – ani rodiče, kteří dětem čas od času něco sladkého dopřejí, nemusí svým dětem zásadně škodit. Už z toho důvodu, že pro vyvíjející se organismus jsou sacharidy potřeba a pro děti je sladká chuť normální, vždyť sladké je i mateřské mléko. Záleží ale na míře. 

„Striktní vyhýbání se sladkostem není potřebné, ale to, zda a v jaké míře dětem zejména v nižším věku sladkosti zpřístupnit, považuji za jeden z prubířských kamenů rodičovských dovedností,“ komentoval rodičovské dilema Marek Orendáč, pediatr z pražské kliniky Canadian Medical Care. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector