Chřest Vliv Na Zdraví?

Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu. Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu. Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.

Jaké vitamíny má chřest?

Díky vysokému obsahu vody je chřest obzvláště nízkokalorickou zeleninou (18 kcal / 100 g). Obsahuje však velké množství cenných minerálních látek (zejména draslík, vápník a hořčík) a vitaminů (zvláště vitamin B1, vitamin B2 a kyselinu listovou).

Jak jíst chřest?

Chřest můžete grilovat i restovat na plotně, blanšírovat, vařit i chroupat syrový. Jídla s chřestem jsou lehká, mohou být i sladká, hodí se do salátů a ke grilovanému masu. Konzumací prospějete svým ledvinám a močovým cestám.

Co obsahuje chřest?

Dále v chřestu naleznete vitamín E a C a vitamíny skupiny B – těmi jsou thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H), niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9). Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík.

Co se jí z chřestu?

Pokud má dřevnaté konce, je třeba je odlomit. Poté můžete chřest nakrájet nebo nechat v celku a použít na rizoto, jako přílohu, do polévky nebo třeba zapéct.

Co to je chřest?

Chřest (Asparagus) je rod jednoděložných rostlin z čeledi chřestovité (Asparagaceae). V některých starších taxonomických systémech byl řazen do čeledi liliovité v širším pojetí (Liliaceae s.l.).

Proč je chřest dráhy?

Chřest bývá velmi drahým zbožím. Je tomu proto, že jeho pěstování a sklizeň není jednoduchou záležitostí. Vše se dělá ručně a sklizeň zabere několik hodin práce. Proto se neprodává lacino.

Jak chutná chřest?

Bílý chřest je obecně považován za nejlahodnější, jeho chuť je velmi jemná. Zelený chřest je typický jsou výraznou, lehce nahořklou chutí. Fialový chřest má výraznou kořenitou a lehce nahořklou chuť. O bílém chřestu se traduje, že je významným přírodním afrodiziakem.

Budete mít zájem:  Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje trávení

Jak se vaří chřest?

Chřest vaříme vždy “na stojato” tak, aby špičky zůstaly vždy zcela nad vodou a vařily se jen v páře. Jinak příliš změknou a ztratí svou jedinečnou delikátní křehkost. Podle tloušťky výhonků (pazochů) vaříme bílý chřest 5 až 8 minut a zelený chřest 2 až 5 minut.

Který chřest se loupe?

Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce (podle čerstvosti 0,1 – 1 cm). Bílý chřest musíme pečlivě celý oloupat až po hlavičku. U zeleného chřestu stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku (pazochu), mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec, pouze u tlustšího jeho spodní konce.

Jak pripravit chřest na panvi?

Postup přípravy

  1. Chřest zbavíme dřevnatých konců, očistíme.
  2. Do vroucí vody přidáme sůl, cukr a citron a přidáme chřest. Vaříme cca 5-10 minut, záleží na velikosti.
  3. Uvařený chřest slijeme na cedník, necháme přiklopený okapat.
  4. Na pánvi rozpustíme máslo a na něm pozvolna opečeme chřest, který ještě lehce posypeme kmínem.

Jak se připravuje bílý chřest?

Chřest vkládáme do vařící vody a podle tloušťky pazochů vaříme bílý chřest 7-9 minut, zelený chřest 3-5 minut. Chřest můžeme vařit též narychlo, jen vložený celý nebo pokrájený do vroucí vody. Pokud chřest po uvaření nebudeme ihned servírovat, vložíme ho do mísy s ledovou vodou, aby neztratil barvu a konzistenci.

Jak vybrat chřest?

Jak vybrat kvalitní a čerstvý? Čerstvý chřest má lesklý povrch a pevné, sevřené hlavičky. Mladé oddenky při poklepu o sebe „zazvoní“ a hlasitě vržou, jestliže je o sebe třete. Nejsou svraštělé, ani výrazně okoralé a po naříznutí z nich vytéká bílá míza.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector