Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Na lahodnou chuť vlastnoručně vypěstovaných rajčat se mnozí z nás těší celý rok. Jaké odrůdy se vyplatí pořídit, aby rajčata co nejvíce plodila?

Kdo má rád rajčata, ví, jak velký je rozdíl mezi těmi, která koupíme běžně v supermarketech, a těmi, která si vypipláme na vlastních záhonech či v květináčích, bez umělého dozrávání, jen s pomocí kvalitní zeminy, hnojiva a sluníčka. Důležitým faktorem jsou ale také odrůdy, jež si vybereme. Ne všechny se hodí pro všechny pěstební podmínky.

Plody, které vydrží bez popraskání

Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Zdroj: Shutterstock.com

V několika posledních letech se do popředí zájmu mnoha zahrádkářů dostaly odrůdy rajčat, jejichž plody jsou velmi odolné vůči praskání vlivem počasí či horších pěstebních podmínek. Některé z nich dokonce vydrží až měsíc, aniž by jakkoli utrpěly. Mezi odrůdy, které lze u nás koupit, patří:

Tornádo F1: Tato oblíbená odrůda má univerzální využití. Hodí se jako čerstvá potravina stejně jako pro tepelnou úpravu. Pěstovat je můžeme ve skleníku, fóliovníku i na záhonech, nemají žádné specifické nároky na pěstování. Ale zpravidla potřebují více místa, jejich rostliny jsou velmi bujného růstu. Plody mají střední velikost, jsou velmi pevné a hladké.

Pedro F1: Tato odrůda má plody velmi příjemné sladší chuti, s dlouhou trvanlivostí, které dozrávají v příhodných podmínkách v celých hroznech. Pedro se hodí pro pěstování ve skleníku či fóliovníku. Pokud jej pěstujete na záhoně, nemusí plodit tak bohatě.

Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Zdroj: Shutterstock.com

Ateron F1: Stejně jako Tornádo můžete i Ateron pěstovat ve skleníku i volně na záhonech. Není tak bujný, proto se hodí i k pěstování v květináči na terase či balkoně. Jeho plody mají extrémně dlouhou trvanlivost, při správném skladování mohou vydržet i čtyři týdny.

Toro F1: Velmi univerzální poloraný hybrid, který se hodí pro venkovní pěstování. Má větší pevné plody, které vydrží dlouho, bez ohledu na počasí.

Odrůdy vhodné pro pěstování na balkoně

Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Zdroj: Shutterstock.com

Pokud nemáte zahradu, nemusíte ještě zoufat. Na trhu lze zakoupit řadu odrůd vhodných pro pěstování na terasách či balkonech. Většinou se jedná o zakrslé keříčkové odrůdy, jejichž rostliny dorůstají zpravidla maximálně půl metru (maximálně do jednoho metru) výšky. Jejich plody v červené, žluté či oranžové barvě bývají malé, v průměru kolem 2 cm, a velmi sladké.

Tyto odrůdy, jejichž rostliny samy o sobě vypadají velmi pěkně, bývají velice úrodné a plodí zpravidla již brzy, tedy od července až do zámrazu.

Mezi oblíbené odrůdy patří Tumblington Red a Tumblington Yellow. Obě jsou převislé a výborně rostou i plodí bez nějakých výrazných specifických podmínek.

Dalšími často pěstovanými odrůdami jsou žlutý Aztek a červená Vilma.

Všeoblíbená cherry rajčátka

Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Zdroj: Shutterstock.com

Odrůdy ovocných rajčátek, nesoucí název cherry díky své podobnosti s třešněmi, jsou na trhu velmi žádané. Milují je nejen děti, protože cherry rajčátka mají sladkou jemnou chuť, ale i dospělí ocení jejich vůni, chuť a praktické univerzální využití v kuchyni. Mezi nejoblíbenější patří tyto odrůdy:

Pollicino: Datlové rajče, jehož červené plody mají oválný tvar a šťavnatou lahodnou chuť a dozrávají zhruba po sedmi až osmi v hroznu.

Cherolla F1: Výborně prosperuje na volných záhonech či v květináčích, nevyžaduje skleník ani fóliovník, a přesto má vysokou výnosnost. Rostlina dorůstá střední výšky, má rovněž červené, avšak kulaté plody s průměrem kolem 2 cm a její velkou výhodou je to, že tato odrůda odolává plísni bramborové, která patří mezi nejčastější choroby rajčat.

Rajče melounové: Jeho červené plody mají žlutozelené žíhání, menší množství semen a jsou velmi šťavnaté. Dorůstají v průměru 3-4 cm.

Perun, Idyll a Radana: Tyto odrůdy označujeme jako hrušková rajčata, neboť jejich tvary připomínají malé hruštičky. Prvně jmenovaná odrůda nese žluté, druhá a třetí odrůda červené plody. Rajčátka jsou velmi sladká, mají jemnou chuť a měkkou slupku.

Obr mezi trpaslíky

Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Zdroj: Shutterstock.com

Velice oblíbenými se v poslední době stala masitá steaková rajčata.

Hodí se pro pěstování ve skleníku, fóliovníku i na venkovních záhonech, ale vzhledem k tomu, že jejich rostliny bývají mohutnější a větší, nejsou příliš vhodná pro pěstování na balkoně či terase.

Plody těchto rajčat mohou mít dokonce až 1 kg (ale to mají jen některé odrůdy), většinou se jejich hmotnost pohybuje mezi 200-500 g.

Mezi odrůdy, jejichž plody patří mezi skutečné giganty (mají až okolo 1 kg), patří Cherokee purple s lákavou růžovou barvou, dále červeně plodící americká odrůda Beefsteak. Naše česká odrůda Býčí srdce nebo ukrajinská Black Krim nesou menší plody o hmotnosti kolem 0,5 kg a lahodné chuti.

Mezi keříčkové odrůdy, jež nevyžadují velký prostor, patří Rosso Sicilian či Pavlína. Tyto odrůdy můžete velmi úspěšně pěstovat i na menším prostoru, a přesto se dočkáte bohaté úrody.

Cherry nebo salátová?

Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Publikováno: 28.08.2020     Autor: FÉR potravina

Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?

Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?

Na to se nejen nás, ale i vedení  Čerstvě utrženo ptala redaktorka Tereza Víchová.

V „rajčatové“ nabídce supermarketů se zákazník občas hůř orientuje. Pokud nemá být jediným vodítkem cena, často je volba nejoblíbenější zeleniny těžká.

Jednoduše se dají rajčata rozdělit na „velká“ – tedy salátová – a cherry varianty, kterých je nespočet. Podle sales manažera Čerstvě utrženo Luďka Dvořáka je jak ze strany zákazníků, tak ale i velkých řetězců o ta česká. Ty totiž nemusí putovat napříč světem a jsou plně dozrálá a tedy planá zdraví prospěšných látek.

Někdo řeší slevu, jiný k rajčatům přivoní, další má raději nejtmavší červený odstín. Obvykle nám při výběru nezbývá, než využít „dojmu“ a smyslů. Existuje nejlepší rajče? To se říct nedá. Každé má něco do sebe a každé se hodí trochu na něco jiného. Obecně se ale dá říct, že menší cherry lidé upřednostňují za syrova. Ale to rozhodně neznamená, že se z nich nedá vařit.“

Ať tak či tak hlavně se držte hesla:

Velká i malá, hlavně zralá – to je hlavní heslo pro výběr jakýchkoliv rajčat.

  • Cherry rajčata mají výraznější chuť, nerozvaří se brzy. Používáme je především ve studené kuchyni, u vaření se hodí do špaget, slaných koláčů nebo zapékaných jídel, jen u nich počítejte s výraznější chutí a také delší dobou vaření.
  • Salátová („velká“) rajčata jsou šťavnatější. Hodí se především do omáček, kečupů, vaření s nimi vyjde levněji.

Rajčata a naše zdraví

  • Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, který působí jako antioxidant. 
  • Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. 
  • Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. 
  • Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry, za to velké množství vody a i vlákniny, pokud jsou konzumována i se slupkou
Budete mít zájem:  Zadržování moči – nebezpečné nebo zdravé?

Pokud chcete vědět více, přečtěte si plný článek na Vitalia.cz.

Rajčata jsou nepostradatelná v kuchyních již miliony let. A mají stále čím překvapit!

Rajče jedlé neboli lilek rajče, v současnosti patří mezi vůbec nejpopulárnější zeleninu na světě, s velkou variabilitou barev, tvarů a chutí.

Statistiky uvádějí, že rajčata se pěstují téměř ve všech zemích světa. A není divu, rajčata jsou nedílnou součástí každodenních nákupů potravin napříč kontinenty.

Po celém světě stále vznikají nové recepty z rajčat, nové způsoby zpracování i nové technologie jejich pěstování.

Ač se jedná o tolik známou plodinu, botanici se dlouze dohadovali, zda se tato surovina řadí mezi ovoce či zeleninu. Z gastronomického hlediska je rajče od pradávna považováno za zeleninu, z botanického však spadá do kategorie ovoce.

Tento spor se dokonce dostal také k Nejvyššímu soudu Spojených států amerických.

Po mnoha dohadách a sporech se tento názorový konflikt uzavřel rozhodnutím, že jelikož je s rajčaty nakládáno jako se zeleninou a nikdo si jej nedává do ovocných salátů, spadají do kategorie zeleniny.

Rajská historie

Rajčata pochází z Jižní Ameriky a před šlechtěním měly jejich plody ještě titěrnější rozměry, než dnes populární odrůda cherry. Dle fosilního nálezu z Argentiny vědci odhadli, že se zde vyskytovala před 52 miliony let. V 16.

století se začala rajčata šířit světem, a to v jejich původní podobě žlutých a drobných plodů. Na základě toho dostala rajčata v Itálii název – v překladu znamenající – zlatá jablíčka“.

Světem se rajčata šířila rychle a lidé si vyprávěli o jejich afrodiziakálních a halucinogenních účincích.

Oblibě se však rajčata netěšila o francouzských aristokratů, kteří je označovali za jedvaté.

Později se zjistilo, že aristokraty nezabíjelo rajče samotné, ale reakce látek z rajčat spolu s cínovým nádobím, ze kterého jedli.

Bohužel neznalá víra v jedovatost rajčat byla tak silná, že tyto plody se přestaly využívat při vaření a pomalu upadaly v tehdejší gastronomii do zapomnění.

Na konci 19. století v Itálii rajčata zachránila nově stvořená pizza, která dala rajčatům druhou šanci a tím se zjistilo, že jsou neškodná. Jejich slávě a celosvětové oblibě již nic nestálo v cestě a směle si podmanily svět.

Nutriční hodnoty rajčat

Není pochyb o tom, že rajčata jsou živinami a prospěšnými látkami přímo nabitá. Slupka obsahuje vitamín C, dužina je nasycená vitaminy řady B, C, E a beta-karoteny. Beta-karoteny jsou nejen důležitým zdrojem pro vitamín A, ale také neutralizují volné radikály v těle a chrání tím genetický materiál v buňkách před poškozením.

Z minerálních látek stojí za zmínku především vápník, který je, mimo jiné své známé vlastnosti, velmi důležitý pro správnou srážlivost krve, draslík, díky kterému naše tělo umí efektivně využívat vodu a hořčík nebo fosfor.

A právě fosfor přispívá značnou měrou ke správnému podílu kyselin a zásad v organismu.

Rajčata – surovina mnoha podob

Někdo má rád cherry, někdo nedá dopustit na klasiku v podobě větších, jasně červených plodů, jiný zase rád rajčata žlutá.

Díky tomu, že rajčata jsou ideální plodinou pro biologické šlechtění a vytváření nových odrůd, existuje na světě (bez nadsázky) nespočet variant, ze kterých si každý vybere svou oblíbenou odrůdu.

V gastronomii však hrají hlavní roli jen některé z těchto druhů a každý se hodí pro jiný druh pokrmu:

  • kulatá rajčata: nejuniverzálnější odrůda rajčat, hodí se pro teplou i studenou kuchyni. Dužina je výrazně šťavnatá, slupka je pevná. Tato rajčata mají výrazné aroma a plnou chuť. Plody jsou středně větší velikosti o hmotnosti cca 100 g. Často se můžeme setkat s dělením kulatých rajčat na keříčková a tyčková. Gastronomie rozdíl těchto rajčat spíše nerozlišuje, jedná se především o odlišný způsob pěstování – keříčková rajčata jsou nenáročnější na pěstování a při růstu vytvoří malý keřík nebo se drží u země. Tyčková rajčata rostou do výšky s úvazem na podpůrnou tyč.
  • cherry: malé kulaté či oválné plody s výrazně nasládlou chutí, silně masitou dužinou a malým podílem semínek. Plody jsou zhruba o hmotnosti 20 g. Nejčastěji využívána jsou pro studenou kuchyni nebo při zapékání – díky svým malým rozměrům jsou hojně využívanou dekorací na pohoštění ve studené kuchyni i na slaných koláčích. S oblibou jsou také volena jako zdravá a praktická svačinka do práce, jelikož odpadá nutnost je krájet.
  • divoká rajčata: oblíbenci v permakulturních zahradách – tato odrůda rajčat je velice nenáročná na pěstování a díky své vysoké odolnosti jsou takřka „samoobslužná“. Jedná se o velmi malé a kulaté plody se sladkou chutí. Díky těmto vlastnostem jsou nejvíce využívána na pohoštění a rauty, jelikož jsou komfortní na konzumaci. Doporučují se také k domácímu sušení – jejich malý rozměr umožňuje sušit tyto plody vcelku a výrazná chuť se zachovává i po usušení.

Cherry rajčata jsou sladší, salátová šťavnatější. Která a jak využít v kuchyni?

Rajčata milujeme nejen čerstvá, ale i zpracovaná

Díky tomu, že rajčat bývá velká úroda, začaly se hledat různé způsoby zpracování, jak tuto surovinu uchovat k pozdější konzumaci. Některé nápady byly spíše experimentální a dále se neosvědčily, bez jiných si dnes vaření nedokážeme představit. Rajčata se začala zamražovat, zavařovat, sušit a vyrábět se z nich začala například marmeláda.

Rajčatový protlak

Velmi oblíbeným se tak stal rajčatový protlak, který se přidává do omáček, polévek, na těstoviny a na pizzu.

Protlak se vyrábí ze zralých rajčat a jeho výsledná konzistence má být velice hustá a jednolitá bez kousků rajčat. V protlaku nesmí být zpracovaná slupka ani semínka.

Protlak bývá zpravidla dochucován a nezřídka kdy může být vyráběn, místo z rajčat, pouze z jejich koncentrátu.

Passata

Přísnějším pravidlům podléhá passata – rajčatové pyré, které je vyráběno z čisté rajčatové šťávy, která zahřátím zhoustne do husté a krémové konzistence.

Neobsahuje kousky dužiny a je vhodná ke kratšímu vaření.

Jelikož při výrobě již passata prošla varem, je ideální pro jídla s kratší tepelnou úpravou – například pro rychlou přípravu obědu při kempování nebo na cestách.

Polpa

Naopak pro přípravu pokrmů, které vyžadují delší tepelnou přípravu se doporučuje polpa. Jedná se o pasterizovanou dužinu zpracovanou do řídké konzistence, která prošla jen minimální tepelnou úpravou. Díky tomu je vhodná do zapečených těstovin, slaných koláčů či jako ochucující přísada do pečiva.

Kečup

Suverénně nejznámějším a nejvíce používaným výrobkem z rajčat je však kečup. Je vůbec někdo, kdo jej nemá doma? Leckoho ale překvapí, že kečupu vdechla život Asie, která si jej stvořila jako omáčku na ryby.

Dnes je oblíben po celém světě s širokou škálou využití. Jeho velkou výhodou je, že nevyžaduje tepelnou úpravu a vychutnat si ho můžete na hranolkách, k burgerům, zeleninovým karbanátkům, stejně jako na domácí pizze či těstovinách.

Konzistence kečupu je oproti protlaku mnohem řidší a chuť má výrazně sladší chuť. A to není divu, protože kečup obsahuje přidaný cukr a jiná dochucovadla. Rajčata jsou často při výrobě nahrazována protlakem. Dobrou zprávou je, že výroba domácího kečupu není nikterak náročná a není tak problém si kvalitní kečup, u kterého znáte přesný obsah použitých surovin, připravit doma.

Budete mít zájem:  Naučíme vás vybrat kvalitní nealko nápoje na vánoční stůl

Sušená rajčata

Ač sušená rajčata nejsou žádnou novinkou, do povědomí širší veřejnosti se dostala až v posledních pár letech. Nutno uznat, že od té doby se hrdě usadila trůn gastronomických oblíbenců a jejich sláva stále stoupá.

První zmínka o sušených rajčatech však byla zaznamenaná u Aztéků, zhruba kolem roku 700 let n.l. Aztékové si vytvořili způsob pro uchování rajčat k pozdější konzumaci tím, že plody nasolili a poté sušili na slunci.

Italové později na tento praktický zvyk navázali a začali sušit rajčata na keramických střechách svých domů a zajistili si tak kvalitní zdroj živin v zimním období roku.

Pokud se Vám zdají rajčata poněkud dražší lahůdkou, je potřeba si uvědomit způsob jejich vzniku. Při sušení rajčat dochází k odpařovaní vody a nejčastěji se jedná o vypaření 90% obsažené vody v plodu. Pro výrobu jednoho kila, na slunci sušených rajčat, je potřeba zhruba 8-14 kg čerstvých rajčat (množství závisí na použitých odrůdách rajčat).

Rajčata se před sušením ošetří oxidem siřičitým nebo solí, aby se uchoval podíl živin a plody byly chráněny před nepříznivými vlivy procesu sušení. Na slunci se rajčata suší 4-10 dní. Pro účely zkrácení sušícího procesu se využívá sušička nebo trouba, která sníží dobu sušení na cca 8 hodin.

V obchodech jsou dostání sušená rajčata v oleji nebo balená v sáčku na sucho.

Pro sušení rajčat je vhodné volit masité odrůdy rajčat. Nejideálnější volbou se jeví odrůda San Marzano – plody této odrůdy jsou podlouhlé, silně masité, s pevnou dužinou a s nízkým obsahem semínek. Díky vyššímu obsahu aromatických látek je chuť těchto rajčat plná a nasládlá.

Soubor těchto vlastností dodává rajčatům San Marzano intenzivní a výraznou chuť i po jejich usušení. I přes odpaření vysokého procenta vody se díky šetrnému sušení uchovává vysoký podíl nutričních hodnot, a to především lykopenu, který zastává podobnou funkci jako beta – karoteny.

Sušená rajčata jsou tedy přímo nabitá prospěšnými látkami i aromatickou chutí.

Zajímavosti a vychytávky, které se hodí znát

I když jsou rajčata zcela běžnou potravinou, skrývá se kolem nich řada informací, které o nich leckdo neví. Věděli jste například, že čím je odrůda starší, tím se rajče vyznačuje lahodnější chutí? Pojďme se podívat na některá další rajská fakta a doporučení:

  • pro tepelnou úpravu je vhodné rajčata předem spařit a oloupat
  • zralá rajčata obsahují pátou chuť – umami. Ta se popisuje jako „delikátní“ a umí také podtrhnout vlastnosti dalších čtyř známých chutí. Díky tomu jsou určité potraviny svou lahodností „návykové“.
  • s rajčaty si skvěle notují bazalka, oregáno a olivový olej
  • nejen v České republice, ale i ve světě, se pořádají pravidelné slavnosti rajčat. Lidé tam mohou ochutnat nejrůznější odrůdy, pokrmy, nové receptury a pochlubit se vlastními zajímavými kousky, které se jim urodily.
  • při zpracování rajčat se doporučuje používat keramické a nerezové nože a nádobí
  • příliš „tuhá“ sušená rajčata je vhodné přidat při bobtnání/vaření třeba do kuskusu, bulguru nebo rýže, výborně je dochutí a obarví
  • v přítomnosti rajčat není radno skladovat určité druhy zeleniny – patří mezi ně mrkev, kapusta, cibule, petržel a okurka. Tyto druhy zeleniny ztrácí v přítomnosti rajčat své chuťové a kvalitativní vlastnosti.

Recepty z rajčat

Ač jsou možnosti využití rajčat v kuchyni značně široké, často to paradoxně vede k tomu, že sklouzneme k pár receptům a nové již neobjevujeme. Není to škoda? Někdy stačí málo a náš jídelníček může obohatit nový recept na rajčata pečená, grilovaná, ve formě džusu nebo smoothie. Co bychom si neměli nechat ujít?

Rajčatová polévka

Ať už ujíždíte na klasické rajské polívce nebo upřednostňujete novější receptury či dokonce raw verze, jedno mají všechny společné: rajčatové polévky jsou plné živin, příjemně zasytí a dodají energii. Vybrat si správný recept této celosvětově oblíbené polévky, je možné i v souladu s chystanou příležitostí, na které rajskou polévku naservírujete.

Pro rodinná setkání se zejména staršími lidmi, je vhodné zvolit nestárnoucí klasickou rajskou polévku. Při dlouhých zimních večerech vás na večeři jistě nezklame tato rajčatová polévka, která zahřeje a její chuť je podtržena přidáním sušených rajčat.

Naopak v horkých letních dnech je jasnou volbou raw rajčatová polévka nebo gazpacho, které představuje výživný, avšak svěží a lehký oběd.

V uspěchané době, kdy vařit leckdy nestíháme, není nic špatného na tom uvařit si rychlou a zkrácenou verzi – a od toho je zde rajčatová polévka z protlaku.

Rádi experimentujete? A už jste zkoušeli polévku ze sušených rajčat? Pro milovníky bazalky a čerstvých bylinek je esem v rukávu italská rajčatová polévka, která se postupně začíná uhnizďovat v domácnostech a je také s oblibou servírována v restauracích či na svatbách. Dominují v ní nejen čerstvá rajčata, ale také passata a čerstvá bazalka. Díky tomuto spojení má tato italská verze výraznou chuť plnou aromatických látek.

Rajčatový salát

Rajčatový salát už dávno není jen klasika s cibulí a octem. Čerstvá rajčata přímo vybízí ke kombinaci s bylinkami, díky kterým salát chutná pokaždé jinak, ale vždy lahodně.

Zkuste však jít ještě o něco dál! Velmi oblíbenými se teď staly rajčatové saláty s ovocem. Pro tuto netradiční kombinaci se vyplatí k rajčatům přidat meloun či granátové jablko.

Výborně se hodí také ořechy nebo čerstvá máta.

Rajčatová omáčka

Velikou výhodou rajčatových omáček je to, že jsou tak nabité chutí, že v kombinaci s těstovinami či gnocchi vzniká chuťově vyvážené jídlo bez nutnosti dalšího přidávaní jiných surovin.

I tak je zde ale prostor, čím může být rajčatová omáčka na těstoviny obohacena – například kousky cukety, lilku nebo hub.

A pokud vaše chuťové buňky prahnou po pikantnějších chutích, radost jim uděláte přidáním zázvoru či chili.

Sušená rajčata

Vaření se sušenými rajčaty není vůbec těžké, i přesto to, alespoň na začátku, vyžaduje trochu inspirace.

Pro začátek určitě vyzkoušejte středomořský kuskus – do uvařeného kuskusu stačí přidat sušená rajčata, olivy a koření.

Pokud byste rádi ochutnali osvědčený tip na těstoviny se sušenými rajčaty, snadným a chutným receptem jsou také špagety s tempehem a sušenými rajčaty.

Těstovinový salát se sušenými rajčaty má překvapivě mnoho možností – výborný je teplý i studený, s avokádem, s různými druhy ořechů, či s dýní.

Pro setkání s přáteli nebo zahradní oslavu se skvěle hodí pomazánka ze sušených rajčat – díky výrazné chuti je oblíbená a stane se tak příjemným zpestřením každého pohoštění.

Podávat ji můžete na rozpečené bagetce, jednohubkách či semínkových krekrech.

Budete mít zájem:  Už máte pohybové předsevzetí na příští rok? Soutěžte s Vitalií o kurz běhání!

Další rajské inspirace

Pro vysoký obsah vody v rajčatech je dobrým nápadem využít tuto surovinu také pro přípravu nápoje. Rajčatová šťáva chutná skvěle vychlazená a doplněná o snítku máty.

Do smoothie se k rajčatům hodí řapíkatý celer nebo okurka, z ovoce pak maliny, meloun, pomeranč nebo jahody.

Rajčata jsou také klíčem pro vytvoření rostlinného tataráku, díky kterému si můžete vychutnat tyto topinky s raw tatarákem.

Pro nadšence pizzy a její domácí výroby, je jistě vítanou informací, že také rajčatová omáčka na pizzu se dá pojmout nevšedním způsobem. Jedním z nich je přimíchat do ní ty ingredience, které budou také na pizze.

To znamená, že pokud se chystáte pizzu posypat olivama, můžou být olivy v malém množství rozmíchány už do omáčky.

Tím dosáhnete neobvyklé harmonie chutí a i když se jedná o malý detail, přesně takové drobnosti dělají z obyčejného jídla zážitek.

Ani sladké mlsání není s rajčaty zapovězeno. Zejména pokud máte nadúrodu rajčat, uvítáte zpestření v podobě rajčatové marmelády. Přidat do ní můžete meruňky, jablka, rybíz, ale i skořici nebo rum!

Rajčatový fatuš

Rajčatový fatuš Fatuš znamená tradiční libanonský salát s pita chlebem a spoustou zeleniny a bylinek. Každý ho připravuje jinak podle to, co sklidí na zahradě nebo koupí na trhu, ale základ zůstává stejný – křupavý pita chléb rozlámaný na kousky zalitý olivovým olejem. V této verzi mu zdatně sekundují ředkvičky a okurka, šťavnatost dodávají rajčata a pikantnost jarní cibulka. Podle chuti obměňujte zeleninu i bylinky. Fatuš se hodí jako lehký oběd či večeře nebo jako příloha k pečenému jehněčímu masu.
Jednou týdně vám pošleme výběr nejzajímavějších receptů Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

  1. Pita chléb rozkrojte podélně tak, aby vznikly dvě tenké placky. Každou z nich potřete 1 lžičkou oleje a opékejte je 2–3 minuty na středním stupni na pánvi (či na grilu) dozlatova a dokřupava. Nechte je vychladnout. 
  2. Mezitím nakrájejte rajčata na 5mm plátky, okurku podélně rozpulte a nakrájejte na 3mm plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, cibulku nasekejte nadrobno. Vše promíchejte v míse. 
  3. Vychladlý pita chléb natrhejte na kousky velikosti sousta. 
  4. Zbylý olej smíchejte s citronovou šťávou, osolte a přelijte přes zeleninu. Vmíchejte kousky pita chleba a petržel a posypte kořením sumah. 

PRIMA TIP: Koření sumah možná znáte pod názvem škumpa. Jsou to sušené umleté plody stromu a keře škumpy koželužské, která roste ve Středomoří a jihozápadní Asii. Tmavočervený prášek chutná mírně nakysle, dříve se používal místo soli. Hodí se do salátů, na grilovaná masa i do masových a zeleninových nákypů. 

Rajčatový fatuš

Další neodolatelné recepty z rajčat najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Téměř každý z nás si jistě oblíbil rajská jablíčka, onu zářivě červenou zeleninu lahodné chuti a výrazného aroma, která hraje nezastupitelnou roli při přípravě mnoha vynikajících pokrmů.

Tato kniha však nenabízí pouze nahodilý výčet stokrát viděných a vyzkoušených receptů – naleznete v ní totiž více než 75 receptů na skutečně originální rajčatové pokrmy, jež těží z charakteristické chuti této fantastické ingredience.

Recepty jsou navíc proloženy zajímavými články, jež se týkají jak šlechtění či pěstování rajčat, tak jejich skladování či zpracování.

Sáhněte proto i vy do Košíku plného rajčat a vytáhněte z něj recept, který nejlépe vyhoví vašim chuťovým preferencím!

Vydalo nakladatelství Omega.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Související témata: Malá jídla , Arabská kuchyně

Beefsteak, plum nebo cherry: Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?

Původ rajčat je obestřený tajemstvím. Pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky, s jejich pěstováním ale začali teprve Aztékové v Mexiku kolem roku 700 n. l. Do Evropy přivezli semena rajčat zámořští dobyvatelé v průběhu 16. století. Tajemná rostlina byla už tehdy známá jako účinné afrodiziakum, proto jí ve Francii přezdívali „jablko lásky“.

Rajčatová záhada: Ovoce, nebo zelenina?

Rajče se řadí do čeledi lilkovitých, společně s mandragorou, bramborami nebo paprikou. Lidově se rajčata někdy nazývají rajská jablíčka. Snad proto panuje občas zmatek, jestli rajčata patří mezi ovoce, nebo zeleninu.

Z botanického hlediska, které rozlišuje, zda je část rostliny plodem, v němž zrají semena, je rajče ovocem. Ale pěstitelé, veřejnost i kuchaři ho na základě chuti a způsobu použití pokládají za zeleninu.

A toho se budeme držet i my. 

Přinesli jste si domů křehký salát, šťavnatou mrkev, voňavá rajčata a přemýšlíte, kam je uložit, aby zůstaly co nejdéle…

Celý článek

Využití rajčat je přitom opravdu široké – můžete je přidat do salátů, polévek nebo je pojídat syrová. Rázem můžete zpestřit svůj jídelníček nebo doplnit důležité vitaminy. Jen je potřeba vybrat tu správnou odrůdu. Jak na to? Inspirujte se naším seznamem.

Rajče jedlé (lilek rajče)

Klasická kulatá rajčata, která jsou u nás asi nejrozšířenější. Během parných letních dnů si z nich můžete připravit osvěžující conchiglie nebo třeba zdravé a výživné lečo s volským okem. Pokud naopak dáváte přednost studeným salátům, pak nikdy nezklame šopský salát s balkánským sýrem.

Cherry rajčátka

Někdy se jim říká též třešňová či koktejlová. Oproti běžným rajčatům mají miniaturní velikost, ale o to intenzivnější chuť. Často se prodávají na stopce, protože tak vydrží déle čerstvá.

Patří mezi vyhledávané odrůdy, ze kterých lze během chvilky připravit například rajčatové kari. Můžete také rajčata naložit nebo nechat zapéct v troubě.

Anebo si je přibalit na cesty jako zdravou svačinku.

Jak dětem připravit plnohodnotnou, zdravou svačinu, kterou s chutí sní?

Celý článek

Plum rajčata

Plum rajčata se těší velké oblibě ve Středomoří, mimo sezonu se s nimi ale nejspíš nesetkáte. Mají výraznou vůni, málo semínek a tuhou dužinu, proto se hodí do nejrůznějších domácích omáček nebo past. Mezi nejznámější odrůdy patří podlouhlá tyčová rajčata San Marzano – jeden ze symbolů vyhlášené italské kuchyně.

… a to je bez debat. Takže pokud si chcete vychutnávat život plnými doušky, inspiraci pro vaši kuchyni byste měli…

Celý článek

Beefsteak

Masitá rajčata o hmotnosti až 450 gramů s malým počtem semínek a tenkou slupkou. Jednou z nejpopulárnějších odrůd je tzv. French Marmade podle stejnojmenného města ve Francii nebo Cuore di Bue („Býčí srdce“). Tato rajčata jsou výtečná při zapékání nebo v salátech.

Princezna sulejmánská (filo těsto) potkává Dr. Voštěpa (chleba s tvarohem). Kříženec mezi koláčem a…

Zobrazit recept

Rajčata Kumato

Exotická odrůda rajčat pěstovaná ve Španělsku, ale také na vzdálených Galapágách. I jako zralá mají temně zelenou barvu, tuhou slupku a velmi sladkou, výraznou chuť. Svůj věhlas ovšem získala díky profesoru Charlesi Rickovi, podle jehož výzkumu může mít konzumace Kumato rajčat výrazný vliv na zvýšení sexuálního apetitu.

Chcete své kulinářské umění obohatit o další netradiční recepty (nejen) z rajčat? Přečtěte si kuchařku Apetit a načerpejte inspiraci z dílny proslulých italských mistrů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector