Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

Věčné debaty na téma „káva nebo čaj“ jsou zřejmě nesmrtelné. Většinou se točí kolem našich osobních preferencí a mohou jevit zdání, že ve společnosti existují buď čistí „kafaři“, nebo „čajomilové“. Nic mezitím. Buď preferujeme jedno, nebo druhé. Kdo miluje kávu, ten prý skoro nepije čaj. A platí to také obráceně.

Pravdou je, že tak jako je pro někoho první ranní káva to jediné, co ho po probuzení spolehlivě nakopne, pro jiného je zase nepředstavitelné ráno bez obřího hrnku zeleného čaje.

Oba nápoje mají svá specifika i podobnosti. Oba sice obsahují kofein (u čaje nazývaný tein), ale v organismu mohou účinkovat různě.

Káva je například se svým obsahem kofeinu zárukou velmi rychlého doplnění energie, ovšem útlum po odeznění účinků nastupuje stejně rychle jako počáteční příval povzbuzení.

Černý čaj zase obsahuje méně kofeinu, zajistí ale pomalejší, zato delší přísun energie.

Je tedy zdravější káva, nebo čaj?

Touto otázkou se již zabývalo mnoho vědců a odborníků a došli k zajímavým výsledkům. Například že káva může zabránit vzniku Alzheimerovy choroby, chránit před cukrovkou a dnou, čaj je zase dobrou prevencí proti zubnímu kazu či revma. Rozhodující je samozřejmě (jako u všeho) ta správná míra.

Káva, nebo čaj – otázka chutě i zažité kultury

Podle studie společnosti Euromonitor International se dá svět opravdu pomyslně rozdělit na dva tábory. Na země, kde převažuje pití kávy, a na země, kde naopak vede čaj (těch je o poznání méně). Pití čaje či kávy je totiž nejen otázkou osobních chutí a preferencí, ale také kultury dané země.

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

Mezi kávové národy se řadí většina zemí západní Evropy, jako je Skandinávie, Holandsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Belgie, Itálie a Francie. Poslední jmenovaná je mimochodem živoucí kavárenskou kulturou proslulá podobě jako Vídeň. Šálek kvalitní odrůdy kávy plus kousek dobrého dortu navrch je zde neodmyslitelnou součástí odpolední siesty.

Káva se také ale hojně konzumuje také v zemích, kde se pěstuje – Mexiko, Brazílie, Kolumbie. V USA to s kávovou „kulturou“ dotáhli tak daleko, že zde kávovou „kulturu“ symbolizují všudypřítomné pobočky Starbucks se svým trendem „coffe to go“ neboli káva s sebou. A i zde tedy převažuje konzumace kávy nad čajem.

Skutečně „čajových národů“ najdeme na světě mnohem méně.

V Evropě k nim patří pouze Velká Británie a Irsko, kteří se svou proslulou tradicí „čaje o páté“ (zastoupeného čajem s mlékem, sendvičem a koláčky) tvoří jediné zástupce a sympatickou výjimku v jinak kávou poblázněném západním světě.

Čaj však hraje jednoznačně prim v mnoha asijských zemích, kde je výrazně upřednostňován před kávou. Mezi velmoci v konzumaci čaje s řadí zejména Čína, Japonsko, Indie a Indonésie.

Však jsou to také kolébky čaje, země odkud čaj pronikl do zbytku světa a kde se na čajových plantážích dosud pěstuje ve velkém.

Tradiční čajovny, čínský či japonský čajový obřad dokonce patří ke světovým pojmům a cennému kulturnímu dědictví.

Čaj (zejména silný černý čaj a osvěžující mátový čaj) se stal nedílnou součástí každodenního života také v Egyptě nebo Turecku, kde jeho konzumace převažuje nad kávou (ačkoli káva se tu pije samozřejmě také).

Přečtěte si také 9 postřehů, ze světa čajů – co o čaji ještě nevíte.

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

Obsah kofeinu: jaké množství je v jednom šálku?

Mezi obecné povědomí patří fakt, že káva má více kofeinu než čaj. Přitom čajové listy ve skutečnosti obsahují větší množství přirozeně vyskytujícího se kofeinu než nefiltrovaná kávová zrna.

Pravdou ale je, že kávové zrno obsahuje až 2 % kofeinu, stejné množství čaje pak 1–5 % kofeinu. Protože však pro přípravu 1 litru kávy je potřeba více kávy (cca 50 g) než čajových lístků pro přípavu čaje (asi 13 g), koncentruje se v jednom šálku kávy více kofeinu než v šálku čaje.

  • 200 ml šálek kávy obsahuje 90 až 100 miligramů kofeinu. Některé silnější odrůdy kávy mohou mít obsah i vyšší. Pravé čaje, jako je černý čaj a zelený čaj, obsahují různá množství kofeinu.
  • Nejsilnější čaje zpravidla obsahují asi 70 až 90 miligramů kofeinu na 200 ml nálevu. Některé druhy čajů – bylinné čaje nebo rooibos oproti tomu vůbec neobsahují kofein.

Šálek kávy se svými asi 100 miligramy kofeinu nám pomáhá předcházet onemocnění Alzheimerovou chorobou a demenci, protože kofein blokuje negativní vliv „špatného“ cholesterolu v těle.

Černý čaj účinkuje jako prevence proti zapomětlivosti a stařecké demenci úplně stejně. Ale jelikož jeden šálek kávy v sobě obsahuje asi dvakrát až třikrát více kofeinu než stejné množství čaje, museli bychom čaje vypít dvojnásobné množství, abychom do sebe dostali tolik kofeinu jako v jedné kávě.

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

Kofein z kávy vs. kofein z čaje

Kofein napomáhá soustředění a zvyšuje ostražitost. Z hlediska biochemie v těle působí tak, že blokuje adenosin – neurotransmiter, který vyvolává únavu. Zajímavé je, že kofein se v čaji rozkládá jinak než v kávě: účinek kofeinu (teinu) v čaji nastupuje pomaleji, ale trvá déle.

Kofein z čaje

Kofein včaji je vázán na třísloviny (taniny), což znamená, že organismus nemůže kofein z čaje ihned plně absorbovat. Čím déle pak necháme čajové lístky louhovat, tím více tříslovin se z nich do nálevu uvolní.

Kofein se z tříslovin uvolňuje do těla postupně a delší dobu. Jeho účinek je slabší, zato trvá déle. Pokud čaj louhujeme jen krátkou dobu, tzn.

vylouhuje se méně tříslovin a kofein se tím pádem uvolňuje do těla rychleji a má vyšší stimulační účinek.

Černý čaj obsahuje nejen kofein, ale také aminokyselinu L-theanin – látku, která pomáhá redukovat stres a napomáhá relaxaci. L-Theanine zklidňuje organismus, aniž by snižoval stimulující účinky kofeinu.

Zelený čaj zase obsahuje více tříslovin (taninů) než černý čaj. Požadujeme-li tedy od čaje podobně rychlé energetické nakopnutí jako od kávy, uvařte si zelený čaj a louhujte jej jen krátce.

Kofein z kávy

Naproti tomu v případě kávy nastupuje povzbuzující účinek kofeinu již několik minut po jejím vypití, protože kofein z kávy není nijak vázán (káva nemá třísloviny) a dostane se rychleji do krve. Nastartuje se tvorba adrenalinu, který tělo stimuluje. Tento účinek ale trvá jen krátce a brzy vyprchá.

Pokud toužíte po větším účinku kofeinu, zvolte tedy raději kávu. Pozor ale na její množství. Dva až tři šálky denně jsou v pořádku, ale při nadměrné konzumaci se mohou dostavit nežádoucí účinky, jako pocity úzkosti, nespavost, neklid a rychlejší tlukot srdce.

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

Zdravotní benefity čaje a kávy obecně

Kofein z čaje i kávy má kromě preventivního účinku u Alzheimerovy choroby a demence také další pozitivní účinky na naše zdraví.

Například šálek čaje po ránu lze doporučit úplně každému, proč?

  • Čaj obsahuje fluorid, který posiluje zubní sklovinu.
  • Černý a zelený čaj navíc působí jako prevence před rakovinou a chrání cévy (je potřeba ho pít ale čistý, bez mléka).
  • Čaj dokonce pomáhá při hubnutí. Pití černého čaje může působit proti obezitě, regulovat vysokou hladinu cukru v krvi a snižovat závislost na sladkém. Tématu čaj a hubnutí jsme se podrobněji věnovali zde.
  • Antioxidanty v čaji také podporují metabolismus.
  • Černý čaj obsahuje polyacharidy, uhlohydráty, které regulují výkyvy krevního cukru a snižují tak pravděpodobnost vzniku diabetu.

Ani káva není pozadu:

  • Milovníci kávy zase mohou těžit z vysokého obsahu antioxidantů, které mimo jiné snižují riziko onemocnění dnou.
  • I s kávou se dá hubnout. Pití kávy potlačuje chutě k jídlu a na určitou dobu snižuje pocit hladu. Kofein v kávě napomáhá spalování tuků.

Přečtěte si také 13 faktů o kávě, které vás zaručeně potěší nebo 5 důvodů, proč jsou konzumenti kávy úspěšnější.

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

Lepší pro srdce – káva, nebo čaj?

Činnost srdce povzbudí oba nápoje. Ovšem flavonoidy obsažené v černém čaji snižují riziko krevní sraženiny, zlepšují funkci cév, posilují srdeční aktivitu a kardiovaskulární systém. Již tři šálky černého čaje denně snižují riziko cévní mozkové příhody.

Jen pozor! Nadměrná příjem kofeinu srdci nesvědčí, ale dva až tři šálky kávy denně nemají na zdravé srdce negativní vliv.

Čaj i káva proti zubnímu plaku

Černý i zelený čaj jsou neblaze proslulé tím, že zabarvují zuby nevzhlednými skvrnami. Ovšem pro kondici samotných zubů a dásní je pití čaje velmi prospěšné.

Díky obsahu fluoriu posiluje zubní sklovinu, také napomáhá redukovat lehké kazy ve sklovině.

Černý čaj rovněž díky vysokému podílu antioxidantů potlačuje růst bakterií v ústní dutině a tvoření zubního plaku odpovědného za vznik zubního kazu.

Káva zase obsahuje velké množství polyfenolů, které taktéž zabraňuji vzniku zubního plaku. Bohužel podobně jako čaj i káva zabarvuje zubní sklovinu, ve které se shromažďují pigmenty z kávy. Dlouhodobým pitím kávy tak můžeme přijít o bělostně zářivý úsměv, jelikož zuby začnou žloutnout. Abychom se tomuto negativu vyhnuli, museli bychom upíjet kávu slámkou.

Který nápoj je tedy zdravější?

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

Jak čaj, tak káva mají své zdravotní přínosy a je dobré, když si čas od času dopřejeme od každého trochu. Ovšem za předpokladu, že dodržíme jejich rozumný příjem. Takové 2 šálky čaje dopoledne a jedna odpolední káva jsou naprosto v pořádku a můžeme si je vychutnat z pocitem, že jsme udělali něco málo pro své zdraví.

Budete mít zájem:  Může člověk jíst žrádlo pro psy?

A jak to máte vy? Vítězí u vás čaj, nebo káva?

  • Pokud jste dostali chuť na šálek lahodné kávy nebo dobrého čaje, podívejte se do našeho e-shopu Poznání, třeba vás nějaký dobrý druh cvrnkne do nosu:
  • PŘEJÍT NA VÝBĚR ČAJŮ A KÁVY
  • Zdroje:
  • https://www.fitforfun.de/abnehmen/gesund-essen/tee-versus-kaffee-wie-wirken-tee-und-kaffee_aid_13753.html
  • https://blattundknospe.de/kaffee-vs-tee/
  • https://www.evidero.de/tee-oder-kaffee

Rozsypaný čaj – Čajové Bedýnky

Čekal jsi tu lekci čínštiny? Těsně vedle. Anebo třeba možná jednou i na ni dojde 🙂 Tady totiž můžeš narazit v podstatě na cokoli, pro co se mi z různých důvodů nechtělo dělat separé záložky. Takže tu číhej na různý soutěže, blogové příspěvky ať si máš co přečíst k čaji o páté a třeba i nějaký vtipný počiny, nebo aspoň pokus o ně 🙂

Něco z toho co sem napíšu sice občas hodím na úvodní stránku, ale radši se přihlaš k odběru ČB Občasníku, ať Ti nic neuteče.

  • Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?Taky patříš k těm, kteří pijí horké čaje pouze v zimě, protože tím, že je nápoj horký, musí tělo logicky zahřát? A ze stejného důvodu pak čaj v létě opomíjíš? Tak právě pro Tebe je určený tento článek. A není to jen o teplotě toho, co piješ.Čaje a bylinky v létě – které chladí a které zahřívají?
  • Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?Pojem Darjeeling si většina z nás spojí s černým čajem. Říká se mu tak proto, že pochází z kopcovité oblasti severovýchodní Indie, která se jmenuje, jak jinak, než Darjeeling. Náhoda mě svedla k tomu, že jsem se na pár dní ubytovala u místní rodinky, která čaj dělala ručně.Jak se dělá černý čaj
  • Obsahuje více kofeinu káva, čaj nebo maté? Je v zeleném čaji méně kofeinu než v černém? Obsahuje bílý čaj kofein? A je v čaji vlastně kofein nebo tein?Kofein a čaj
  • Jak dlouho vydrží sypaný čaj a jak ho správně skladovat, aby jeho lahodná chuť vydržela co nejdéle.Trvanlivost čaje – jak dlouho vydrží sypaný čaj
  • First flush, Second flush … aneb jaké jsou vlny sklizně u čajů (nejen) z Darjeelingu a jaký je mezi nimi rozdíl jak ve vzhledu, chuti a ceně.Čaje z Darjeelingu – co znamená first flush, second flush a jaký je mezi nimi rozdíl
  • Na vědomost se dává, že Čajové Bedýnky nově podporují Sportovní club Jedličkova ústavu, protože pokud se o někom dá říct, že není žádný čajíček, tak jsou to rozhodně tito borci.Čajové Bedýnky podporují handicapované sportovce z Jedličkova ústavu
  • Bílý čaj nepochází z čajovníku bílého ani žádného jiného speciálního určeného čistě pro výrobu bílého čaje. Vyrábí se z lístků čajovníku čínského či jeho kultivarů, stejně tak, jako čaj zelený, černý, žlutý či oolong. Jen ten výrobní postup je trochu jiný. Dalo by se říci, že je nejjednodušší, alespoň z toho pohledu, že čítá nejméně výrobních kroků.Jak jsem si udělala svůj domácí bílý čaj
  • Baví mě rozšiřovat si obzory o čaji se vším, co k němu patří. A udělat si čajovou konvičku, ještě k tomu funkční a bez hrnčířského kruhu, to byla celkem výzva!Jak si vyrobit funkční čajovou konvičku bez hrnčířského kruhu
  • Nemůžu věřit tomu, že se prostě jen tak ozývaj lidi z médií, že by něco o napsali o startupu Čajové Bedýnky a nedejbože o takovým trdlu jako jsem já :DKdyž dělám chytrou 😀 …. aneb prolítlo v médiích
  • Znáš to, čajový povlak se dostává blbě i z hrnečků, kam krásně nacpeš celou ruku i s houbičkou. A co teprve pak ze vnitřku termosky? Ale nevěš hlavu, vyčistit to jde a dokonce i bez chemie.Jak odstranit skvrny od čaje a kávy z termosky – bez chemie
  • Blíží se sezóna ledových čajů. Nejvíc osvěžující jsou pochopitelně ty neslazený, ale tak co si budem povídat, někdy je třeba si ten život trošku osladit. No a na slazení ledových nápojů, a to nejen čajů, ale třeba i domácích limonád nebo koktejlů, se skvěle hodí cukrový sirup, protože ten se na rozdíl od krystalového cukru v ledovém nápoji rozpustí dřív, než řekneš: „Borůvkový koláč“.Jak si vyrobit domácí cukrový sirup
  • To, jak si můžeš udělat funkční čajovou konvičku bez hrnčířskýho kruhu už jsem tu psala. To je celkem mazec. Výroba gaiwanu je o poznání lehčí. Už jen proto, že se jede podle formičky a je tam podstatně míň dílků. No tak jsem si to aspoň „zkomplikovala“ tím, že jsem si vymyslela „tradiční“ čajový design – tedy motiv ze Star Wars :DJak si vyrobit Star Wars gaiwánek bez hrnčířského kruhu
  • Jo jo, čaj se díky taninu hodně rád přichytává na Tvém oblíbeném čajovém nádobíčku. Ať už jde o šálek, sítko, konvičku, french press nebo třeba bombillu na maté. A s kávou to není o moc lepší. Naštěstí jsou způsoby, jak je vyčistit a to i bez chemie.Jak odstranit skvrny od čaje a kávy z hrnku, sítka, french pressu či bombilly – bez chemie
  • Čas adventu si žádá adventní kalendář a tak se Čajové Bedýnky rozhodly Ti nabídnout každý den 1 fajnový sypaný čaj za zvýhodněnou cenu.Adventní kalendář
  • Tady najdeš podrobnosti k aktuálním promo akcím.Aktuální promo akce

Zpracování čajových sort

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?

Ačkoliv se na různých místech světa nebo v rámci jednotlivých továren jedné země výrobní postupy pro vznik čaje odlišují, páteřní úkony zůstávají stejné. Odchylky jsou do velké míry závislé na tom, který druh čaje je cílem výrobního procesu (bílý čaj, zelený čaj, černý čaj, polozelený čaj – oolong, žlutý čaj, fermentovaný čaj – sheng a shu Pu Erh nebo aromatizovaný čaj). Všechny druhy čaje jsou na rozdíl od ještě nedávných představ veřejnosti vyráběny z téže rostliny – Čajovníku čínského. Nejčastější je v současnosti zpracování za pomoci strojů a především pouze nejvyšší čajové třídy a ortodoxní čaje jsou nadále vyráběny ručně a za dodržení tradičních postupů.

Výroba bílého čaje

Bílý je obecně považován za velmi jemnou čajovou sortu, což nejvíce platí v případě tipsového bílého čaje Bai Hao Yin Zhen neboli Stříbrných jehel. Další druhy bílého čaje totiž obsahují vyjma tipsů několik dalších listů, což dělá celkovou chuť čaje výraznější, sladší a ovocnější.

Za místo vzniku bílého čaje je uváděna provincie Fu-ťien – oblasti Fu Ding a Zheng He. Vyjma Číny můžeme bílý čaj koupit také v Keni, Gruzii nebo Darjeelingu. K nejvíce známým bílým čajům patří vyjma Stříbrných jehel také Bílá pivoňka (Bai Mu Dan) a Starcovo obočí (Shou Mei).

Vysvětlení vzniku názvu je hned několik:

  • podle barvy nálevu, která je v případě čaje Yin Zhen velmi světlá, se slabým náznakem žluté.
  • podle malých chloupků, tzv. trichomů, kterými jsou tipsy doslova poseté
  • kdysi dávno, když neměli chudí lidé na čaj, nabízeli hostům horkou vodu pojmenovanou jako bílý čaj

Ačkoliv by se mohlo zdát, že pro výrobu bílého čaje stačí znát jen několik kroků, vyžaduje zpracování kvalitního bílého čaje znalosti a zkušenosti. Záleží také na zpracovatelské oblasti a počasí. Páteřními kroky však je zavadání, venkovní nebo vnitřní sušení a v případě lisovaného bílého čaje také lisování. Lístky bílého čaje se natvarují ani nesvinují.

Výroba zeleného čaje

Zelené čaje patří v Číně k nejvíce oblíbeným čajům a popíjí se zde pravděpodobně už přes pět tisíc let.

Rozmanitost zelených čajů je skutečně ohromná a na výběr je přes tisíce druhů a rozdíly mezi nimi jsou dány jak zpracováním, tak také polohou zahrady, složením půdy, klimatickými podmínkami a kultivarem čajového keře.

 Po Číně je v produkci zeleného čaje druhou nejvíce známou zemí Japonsko, které nabízí výrazně rozdílné čaje – dáno především zastiňováním, strojovou sklizní a napařováním. Dále pochází zelené čaje z nejčastěji z Vietnamu nebo Koreji.

Obecně je za zelený čaj označovaný čaj s minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává značné množství katechinů – antioxidantů s příznivým působením na lidský organismus.

Po sběru se lístky nechávají určený čas zavadnout ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Jejich oxidace se ukončuje buď v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob).

Následně se lístky tvarují, suší a třídí.

Výroba oolongu

Jméno této čajové sorty pochází z čínského Wu-Lung (Černý drak). Někdy bývají čaje známy jako polozelené, modrozelené či částečně oxidované a řadí se tak mezi sortu zelených a černých čajů – jejich oxidace se pohybuje nejčastěji mezi 5 až 85 %.

Lístky pro výrobu oolongu se sklízí později, vegetativní proces je lehce prodloužen. Ihned po sběru je čaj vystaven přímému působení slunečních paprsků a po určité době závislé na produkční oblasti a kvalitě čaje, přesypán do velkých bambusových bubnů. Bubny je pozvolna po stanovený čas (dáno např.

požadovaným stupněm oxidace) otáčeno a čaj pozvolna oxiduje. Čím delší oxidace, tím tmavší je výsledný čajový list.

Pro lístky čaje oolong je typické tmavší zbarvení jejich okrajů, což je dáno právě jejich natřásáním v bubnech – čajové lístky si tímto unikátním procesem uchovávají jak původní katechiny, tak také katechiny přeměněné na theaflaviny a thearubiginy (typické pro černé čaje).

Následuje tepelné ošetření a případné svinování. Nakonec je čaj třízen. Poddruhem částečně oxidovaného čaje je Pao-Čung. Je oxidován pouze velmi krátkou dobu (zhruba do 10%) a tvoří jakýsi předěl mezi čaji zelenými a oolongy.

Budete mít zájem:  Tasemnice a všechny informace – příznaky, léčba

Výroba černého čaje

Zavadání – lístky jsou po sběru rovnoměrně rozprostřeny na vhodný podklad a vystaveny působení slunce nebo teplého vzduchu. Aby bylo zavadání rovnoměrně, jsou lístky pravidelně prohrabávány. Během tohoto procesu dochází až k 40 % úbytku vlhkosti.

Svinování – jakmile jsou lístky dostatečně měkké ke svinování, vydávají hutnou ovocnou vůni.

Provedení tohoto procesu je velmi důležité, neboť zde dochází k narušení buněčné struktury lístků vedoucí k uvolnění silic a enzymů, které mají stěžejní vliv na výslednou chuť a vůni čaje.

Tato kdysi výhradně ručně prováděná činnost je dnes nejčastěji prováděna pro tento účel speciálně zhotovenými stroji – rollery. Ruční svinování je dodržováno při výrobě vysokých tříd čaje a při požadavku na zachování tradičních postupů.

Oxidace čajových lístků – oxidace čajových lístků probíhá za určité teploty a vlhkosti po stanovený čas, který určuje kvalitu čaje. Po ukončení oxidace jsou lístky pečeny ve velkých wok pánvích. Po tomto procesu se provádí druhé rolování.

Sušení a třízení – na konci procesu je čaj finálně sušen a třízen dle několika kritérií, např. podle velikosti (za pomoci sít) nebo podle složení (lístky z jedné nebo více plantáží).

CTC a LPT zpracování černého čaje

Tyto dvě zkratky představují moderní způsoby zpracování konzumního a co do chuťových a aromatických kvalit velmi základního čaje. CTC je anglická zkratka pro crushing – tearing – curling (mačkání – trhání – svinování). Čajové lístky jsou v upravených rollerech zlehka podrcen a získává tak silnější a poněkud hrubší chuť.

Výsledný produkt je určený především k plnění čajových pytlíků a vytváření směsí, u nás je používán také pro přípravu indického mléčného čaje Yogi. Takto zpracované lístky se louhují výrazně kratší dobu v rozmezí 60 až 120 vteřin a většinu chuti uvolňují již v prvním nálevu.

LPT je zkratka pro Lawrie Tea Process a využívá lístků nízké kvality, které jsou nasekány nebo nadrceny a uzavřeny do čajových pytlíků.

Výroba žlutého čaje

Žlutými čaje v sobě zahrnují dvě varianty, 1) v dávných dobách se jednalo o vysoce kvalitní zelené čaje dodávány výhradně na císařský dvůr, a jelikož císařská barva je žlutá, putovali ve žlutých bednách a získali si tak přídomek žluté, 2) pravé žluté čaje, které můžeme zařadit mezi sortu zelených čajů a Pu Erhů.

Proces, který dělá žlutý čaj žlutým čajem, následuje po zastavení oxidace (sha qing, zabití zelení), kdy je dále podporována oxidace / fermentace čajových lístků – hydrotermální oxidace a mikrobiální fermentace.

Jedná se o speciální žloutnutí, kdy jsou ještě vlhké listy zabaleny a po dobu několika dní uskladněny v patřičně teplých a vlhkých podmínkách. Tento proces zahrnuje několik dalších kroků, kdy jsou lístky např. opětovně pečeny. Černým čajem se tento nestává, protože zde již byla ukončena oxidace.

V současnosti bývá tento proces zkrácen do jediného dne a ve výsledku je tak těžké rozeznat žlutý čaj od čaje zeleného, čehož marketing využívá často tak můžeme mít žlutý čaj pouze názvem, kdy nebyly dodrženy pracovní postupy.

Tmavý čaj, známý hlavně pod názvem Pu Erh

Domovem Pu Erhu je provincie Yunnan, konkrétně oblast kolem města Pchu-er, podle kterého dostal tento čaj své jméno. Kdysi dávno bylo toto město významným centrem pro obchod s čajem a veškerý zde obchodovaný čaj se nazýval Pu Erh.

S rostoucí poptávkou po tomto čaji se poměrně běžně objevovaly nejrůznější padělky těžící z věhlasu pravého Pu Erhu. Reakcí na tyto praktiky byla tvorba ochranných (a nepříliš efektivních) známek a snaha definovat pravý Pu Erh.

V současnosti je nejvíce uznávaná následující definice, ustavená roku 2003 předsednictvem pro Yunnan: „Výrobky fermentované ze zeleného čaje z velkých čajových lístků natrhaných v provincii Yunnan.“

Zpracování čaje Pu Erh

Pu Erh patří mezi fermentované a zrající čaje. Dělí se na Sheng (zelené) a Shu (tmavé) Pu Erhy a pro oba dva se používá polotovar Maocha – základně zpracované lístky.

V případě vzniku Sheng Pu Erhu je Maocha propařená, slisované do požadovaného tvaru a dále se za správných skladovacích podmínek nechává zrát, přičemž zrání trvá obvykle v rozmezí 5 až 30 let.

Pokud je cílem výroby Shu Pu Erh, provádí se proces Wu Dui, při kterém je Maocha navršena v místnosti o určité teplotě a vlhkosti do několika kup a přikryta plachtou, čímž se spustí proces uměle řízené fermentace trvající až několik měsíců v závislosti na požadované míře oxidace. Nakonec jsou lístky váženy na přesnou hmotnost, propařeny a lisovány do požadovaného tvaru.

Více si o zpracování tohoto čaje můžeme přečíst v článcích Čínský čaj Pu Erh a jeho cesta do současnosti a Čínský čaj Pu Erh a jeho zpracování.

Výroba čaje ovoněného / aromatizovaného

K výrobě těchto čajů se nejčastěji používají čaje černé, zelené nebo oolongy (polozelený čaj), kdy přimícháním květů nebo koření k hotovému čaji nebo přidáním různých aroma získáme aromatizovaný čaj.

 Zelené čaje jsou obvykle dochucovány jemnějšími složkami, jako jsou byliny a květy (jasmín, orchidej, broskvoň, chryzantéma, ale třeba i opražená rýže). Charakteristickým znakem černého čaje je plnost a rozsah příchutí, které dokáže absorbovat a dále umocnit – vyniká tak ve směsích s výraznějšími prvky jako např.

 koření nebo citrusy. Ochucování může probíhat několika cestami: 1) čaje aromatizované přírodně (ovoněné) – tradiční zpracování s čerstvými květy jasmínu, růže, lotosu, …, 2) čaje aromatizované esencemi – přírodní nebo chemické a 3) čaje ochucené částmi sušených plodů, květů nebo kořením (např.

kokos, skořice, hřebíček, jablko). Často se vyskytují kombinace těchto metod. Zajímavostí je ovonění čajů již během jejich růstu blízkostí např. ovocných stromů.

Černý X Zelený čaj – PŘÍRODA.cz

Černý čaj a zelený čaj: jaký je mezi nimi rozdíl?Čajovník čínskýautor: Vikramjit Kakati Pravdou je, že jak černý, tak i zelený čaj pocházejí ze stejného čajového keře, kterým je čajovník čínský. V základu se tedy jedná o totožný produkt, ovšem hlavní rozdíl nastává ve způsobu zpracování. Černý čaj totiž na rozdíl od toho zeleného, prochází tzv. fermentací, což je jednoduše řečeno proces oxidace. Právě díky ní, získávají čajové lístky tmavou barvu, ale bohužel zároveň přicházejí o zdraví prospěšné látky, jako jsou například polyfenoly, které obsahují čerstvě natrhané listy.

Fermentace souvisí se zpracováváním čajových lístků. Znamená oxidaci a je ve své podstatě jednoduchá. Čaj leží hodinu až dvě rozložen v tenkých vrstvách při určité vlhkosti a teplotě kolem 28°C, kdy je nejúčinnější oxidace enzymů. V průběhu se mění vlastnosti čaje díky probíhajícím chemickým reakcím (výrazná barva a vůně). Na změnách během fermentace závisí následná barva, síla a jasnost čaje. Fermentace se ukončí v sušárně vystavením lístků horkému vzduchu. Barva zelená se mění v černou.

Obecně by se tedy dalo říci, že zelený čaj je zdraví prospěšnější, a to nejen kvůli tomu, že díky absenci fermentace nepřijde o řadu zdraví prospěšných látek, ale zejména také proto, že černý čaj dehydratuje – zelený nikoliv. V případě, že si tedy s oblibou pochutnáváte na černém čaji, není na škodu prokládat ho během dne sklenicí vody. Přesto má však samozřejmě i černý čaj svá positiva, a to nejen v příjemné chuti.

Proč černý čaj?

Černý čaj má dlouhou tradici, jelikož byl v rámci Evropy jediný nejrozšířenější. Zelený čaj se nedovážel, jelikož by díky dlouhým cestám přišel o své aroma, a tak byl znehodnocen. Zajímavostí je, že v Číně je nazýván čajem červeným. Díky již zmíněné fermentaci, má černý čaj vyšší obsah kofeinu a působí proto zejména povzbudivě.

Dále najde užití v uklidnění žaludku, a to díky trpkosti – zásadotvornosti, která neutralizuje žaludeční šťávy. Ovšem pozor – pokud čaj osladíte cukrem, v tu ránu se stává kyselinotvorným. Krom toho působí stejně, jako jeho ‚kolegové‘ jako antioxidant.

Navrch můžeme připsat snížení cholesterolu a také redukci hladiny glukózy v krvi, právě proto je vhodný také pro diabetiky.

Proč zelený čaj?

Zelenému čaji je připisována celá řada léčivých účinků a někdy tak bývá nadneseně nazýván ‚elixírem života‘. Nejen proto se ve východní medicíně používá již po staletí. Blahodárné účinky na srdce i mozek resp. fyzickou i duševní stránku jsou dnes již prokázané. Zelený čaj zvyšuje dobrou náladu a dodává energii.

Zelený čaj obsahuje celou řadu vitamínů, minerálních látek, aminokyselin, ale nejdůležitější obsaženou látkou je catechin. Právě catechin společně s vitamínem C jsou totiž 2 nejsilnější antioxidanty, které zelený čaj obsahuje. Zároveň je účinným lékem proti většině virových, ale i infekčních onemocnění.

Má totiž vysoké antibakteriální a dezinfekční účinky. Jeho pravidelné pití se tak projeví na vaší obranyschopnosti a silnějšímu imunitnímu systému. Zelený čaj obsahuje mimo jiné také kofein. Jelikož je však kofein vázán na tzv. třísloviny – uvolňuje se v těle postupně.

Což je značný rozdíl oproti kávě, kde je účinek krátkodobější, ale silnější (větší zátěž na srdce atd.) Zelený čaj je zkrátka blahodárný pro celé tělo i mysl.

Budete mít zájem:  Fobie lze mít z čehokoliv, věděl už Freud

Závěr

Jak se můžete sami přesvědčit, zelený čaj je přeci jen o něco hodnotnější, což ovšem neznamená, že černý čaj je špatný či škodlivý. My doporučujeme pít oba, dle nálady a chuti. Nezapomínejme však, že černý a zelený čaj nejsou jedinou možnou volbou. Existuje také čaj bílý, který skvěle pálí tuky a je tak vhodný při shazování tělesné váhy. A samozřejmě nemůžeme opomenout čaje bylinné.

Zelený, či černý čaj?

Čaj je milovaný lidmi po celém světě. Zelený i černý čaj jsou vyráběny z listů rostliny Camellia sinensis. Hlavní rozdíl mezi nimi je, že černý čaj je při výrobě oxidovaný a zelený nikoliv. Při výrobě černého čaje jsou listy nejprve vystaveny působení vzduchu, aby začal proces oxidace. Tato reakce způsobí změnu barvy na tmavě hnědou a umožní zintenzivnit aroma. Zelený čaj je při výrobě naopak chráněn před oxidací, a proto má světlejší barvu.

Společné benefity obou čajů

Přesto, že jsou tyto dva čaje rozdílné, mají i spoustu společných efektů na lidské tělo. Dokáží chránit vaše srdce, černý i zelený čaj obsahují ochranné antioxidanty zvané polyfenoly.

Konkrétně flavonoidy, což je jedna z podskupin polyfenolů. Avšak obsah flavonoidů se mezi čaji liší.

Například zelený čaj obsahuje větší množství epigalokatechin galátu (EGCG), zatímco černý je lepším zdrojem theaflavinů.

U flavonoidů v zeleném i černém čaji se předpokládá, že dokáží působit preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním.

Jedna studie provedená na zvířatech ukázala, že zelený i černý čaj byly stejně efektivní při ochraně zdraví cév. Studie také ukázala, že oba typy čajů napomáhají snižování LDL cholesterolu a triglyceridů.

A dalších 10 studií ukazuje, že oba typy čajů pomáhají při snižování krevního tlaku.

Zlepšení mentálního výkonu

Zelený i černý čaj obsahují kofein, velmi známý stimulant. Zelený čaj ovšem obsahuje kofeinu méně. Kofein stimuluje váš nervový systém blokací neurotransmiteru adenosinu, čímž oddaluje nástup únavy. Dále také napomáhá zvyšování hladin serotoninu a dopaminu, díky čemuž se vám zlepší nálada.

Oba čaje také obsahují na rozdíl od kávy aminokyselinu L-theanin, která navozuje zvýšený stav relaxace, při zachování zvýšeného soustředění. Studie ukazují, že kombinace kofeinu s L-theaninem působí synergicky, tedy lépe, než kdyby člověk užil jen jednu z látek. L-theaninu je naopak oproti kofeinu více obsažen v zeleném čaji.

Zelený čaj je bohatším zdrojem EGCG

Zelený čaj je výborným zdrojem účinného antioxidantu epigalokatechin galátu. Ačkoli zelený čaj obsahuje také další polyfenoly, EGCG se jeví jako nejsilnější z nich a je zodpovědný za mnoho zdravotních benefitů pití zeleného čaje.

  • Pozitivní účinky EGCG:
  • – dokáže bojovat proti rakovině
  • – působí preventivně proti Alzheimerově chorobě
  • – oddaluje únavu
  • – chrání játra
  • – působí antimikrobiálně
  • – má zklidňující účinek

Černý čaj a theaflaviny

Theaflaviny jsou skupinou polyfenolů, jež jsou příznačné právě pro černý čaj. Vznikají při oxidaci a tvoří asi 3-6 % polyfenolů v černém čaji. Jejich pozitivní účinky jsou spojeny především s jejich antioxidační schopností.

  1. Theflaviny napomáhají:
  2. – boji proti volným radikálům
  3. – ochraně kardiovaskulárního systému
  4. – snižování zánětu
  5. – snížení hladin cholesterolu a krevního cukru
  6. – spalování tuku

Který čaj byste tedy měli pít?

Zelený i černý čaj vykazují podobné benefity na lidské zdraví. Liší se zejména v obsahu polyfenolů. Oba obsahují kofein, nicméně zelený čaj méně, proto je vhodnější pro jedince s malou tolerancí na stimulanty, navíc obsahuje více L-theaninu, jež vyvažuje efekt kofeinu. Naopak pokud hledáte větší nabuzení, je černý čaj lepší volbou.

Zelený vs. černý čaj: Který je ten lepší a proč? | Žena.cz

Čaj je druhým nejznámějším a nejrozšířenějším nápojem na světě, hned po vodě. Věděli jste však, že zelený a černý čaj je vlastně jedna a tatáž rostlina?

I přes jejich odlišnou chuť a vlastnosti se jedná opravdu o ty samé listy rostliny čajovníku (Thea sinensis), kdy rozdíl mezi nimi určuje proces tzv. fermentace.

Černý čaj se nechává zavadnout a poté podstoupí enzymové reakce (fermentační reakce – oxidace), které mu udělují odlišné vlastnosti. Spektrum biologických účinků pití čaje na lidský organismus je opravdu široké, ale není vždy stejně silné.

Zde uvádíme ty nejvýznamnější spolu s porovnáním, který čaj je v čem lepší a proč!?

Kofein

Kofein patří k nejrozšířenějším tzv. chytrým drogám, které stimulují organismus. Dříve se vědci mylně domnívali, že kofein obsahuje jen káva, zatímco čaj obsahuje tzv. tein. Až později se zjistilo, že kofein je jen jeden. To, že každý nápoj má jiný průběh stimulačních účinků, je dáno dalšími účinnými látkami přítomnými v těchto nápojích.

Čtěte také: 10 tipů, co udělat s pytlíkem od čaje

Čaje obsahují tzv. taniny (třísloviny), které kofein váží, a tak je jeho uvolňování pozvolnější a účinky déletrvající.

Ač se to možná nezdá, zelený čaj obsahuje o něco málo více kofeinu než černý čaj, často posuzovaný jako ten „silnější“. Finální množství kofeinu však závisí na typu a procesu přípravy.

Vzhledem k tomu, že zelený čaj zalíváme vodou o nižší teplotě, louhujeme kratší dobu a navíc obsahuje více tříslovin, je obsah kofeinu v šálku zeleného čaje zpravidla nižší.

Výsledek: nerozhodně

Prevence rakoviny a dobrého zdraví

„Flavonoidní látky, které jsou zodpovědné za chemopreventivní účinky, jsou významnou skupinou tzv. fytonutrientů, kterým se občas říká „vitamíny nové generace“.

V těle působí jako „vychytávači“ volných radikálů, mohou indukovat nebo inhibovat enzymy podílející se na metabolismu potravních karcinogenů anebo potlačují neoplastický růst ve tkáních,“ říká odbornice na výživu ze serveru biochemicka.cz Michaela Bebová.

V této oblasti jednoznačně vede zelený čaj, protože procesem fermentace u černého čaje dochází ke snížení obsahu těchto látek a tudíž i k poklesu jejich účinků. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace zeleného čaje vede k účinné chemoprevenci, snížení rizika onemocnění kardiovaskulárními chorobami a pomáhá udržet zdravý krevní tlak.

Katechiny, látky ze skupiny flavonoidů obsažené hlavně v zeleném čaji, jsou až 100x lepšími antioxidanty než např. vitamín C a E a navíc mají silný antimikrobiální efekt.

Nedávná studie publikovaná v časopise The Journal of Nutrition prokázala vliv flavonoidních látek zeleného a černého čaje na snížení viscerálního (útrobního tuku) a podpořila tak domněnku, že konzumace čaje může být výrazným pomocníkem v boji proti obezitě.

Výsledek: zelený čaj

Zdroj fluoru pro zdravé zuby

Čaj obsahuje mnohé vitamíny a minerální látky včetně fluoru. Fluorované sloučeniny působí proti vzniku zubního kazu, a proto se výtažky z čaje často používají při výrobě zubních past.

Mírně lepší využitelnost má fluor z černého čaje, avšak velkou nevýhodou zůstává jeho schopnost zuby zabarvovat do, pro oko nepříjemných, tónů.

Zelený čaj tolik nebarví, proto je v této kategorii opět vítězem.

V létě ochladí, v zimě zahřeje

„Ačkoli se čaj pije horký a k jeho pití se uchylujeme hlavně v zimních měsících, má na naše tělo z hlediska náhledu tradiční čínské medicíny neutrální až ochlazující účinek (hlavně zelený),“ dodává Mgr. Michaela Bebová. Ne nadarmo se doporučuje v letních měsících místo studených ochlazujících nápojů konzumovat teplý, slabý zelený čaj.

Téma: Čaj

V letním parnu snižují studené nápoje teplotu pouze v ústní dutině, zatímco horký čaj dokáže snížit teplotu celého těla až o stupeň (jedná se o dočasný účinek). Černý čaj také roztahuje průdušky a pomáhá vykašlávání při onemocněních dýchacího traktu. Pití čaje také podporuje pocení a vede k pročištění střev. Slabý černý čaj se doporučuje při žaludečních obtížích.

Výsledek: nerozhodně

Větší pozitivní účinky na naše zdraví má tedy zelený čaj, čehož si všimli už staří Číňané a čaj je tedy hojně používán jako jakýsi všelék. Ať už jsou fakta jakákoliv, je to správná příprava čaje, která určuje kvalitu a obsah účinných látek.

Kvalita vody a její teplota, množství čaje i vhodná doba louhování jsou hlavními předpoklady pro správnou přípravu – správně jeden čínský básník kdysi řekl: „Tři věci na tomto světě jsou nanejvýš politováníhodné: zkáza nejlepšího mládí špatnou výchovou, zneuctění nejlepších obrazů sprostým zevlováním a mrhání nejlepším čajem nevhodnou přípravou.“

zdroj: biochemicka.cz

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • 6 nejhorších věcí pro vaše uši: Tyčinky a bazén
  • Bylinkářka radí: Jak na choroby podle horoskopu?
  • 9 důvodů, proč přestat pít kolové nápoje

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Zahrada Na Valech na Pražském hradě: Návštěvníci tu najdou pyramidu i etruské motivy | Video: TV Architect

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector