Černý čaj a zdraví: v čem nám pomůže?

Blahodárné účinky zeleného čaje na lidské zdraví jsou všeobecně známé. Čaj GABA je však výjimečný svým způsobem zpracování, díky němuž si zachovává prvotřídní kvalitu.

Působí nejen jako účinný antioxidant a bohatý zdroj vitaminů a minerálů, ale má i osvěžující a lahodnou chuť a příjemně povzbuzuje.

Delikátní, vysoce jakostní, zelený čaj Gaba, pocházející z ekologického hospodářství. Blahodárné účinky zeleného čaje na lidské zdraví jsou všeobecně známé.

Čaj GABA je však výjimečný svým způsobem zpracování, díky němuž si zachovává prvotřídní kvalitu.

Působí nejen jako účinný antioxidant a bohatý zdroj vitaminů a minerálů, ale má i osvěžující a lahodnou chuť a příjemně povzbuzuje.

Díky speciálnímu postupu při zpracování si čajové lístky uchovají až 20x více kyseliny gama-aminomáselné (GABA), než je tomu u běžného zeleného čaje.

Lístky procházejí procesem anaerobní sterilizace, svinutím a sušením, čímž se tento čaj stává zcela novým typem výrobku, který se během výrobního procesu nesetká s žádnými chemickými reakcemi.

Green Tea – GABA jakožto čistě přírodní a bohatý zdroj kyseliny aminomáselné představuje komplexní a vysoce účinný doplněk výživy, který skýtá dosud netušené možnosti využití pro lidské zdraví.

Green Tea – Gaba pochází ze severovýchodní Číny, v Asii a postupně i v západním světě je již velmi populární. Vyrábí se vždy z kvalitních, čerstvých čajových lístků. Osvěžující světle zelený, jemně fluorescenční nápoj se žlutobílými podtóny vám jistě pomůže najít klid v duši.

Způsob přípravy:

Studený nálev: 10 g čaje na 1 litr vody nechat přes noc macerovat na chladnějším místě. Klasická příprava: 7 g čaje na 2–3 dcl přibližně 70 oC teplé vody, nechat louhovat asi 5 minut.

Zelený čaj GABA je vícenálevový. Výše uvedeným postupem přípravy lze z jedné dávky připravit až pět nálevů.

  • Balení:
  • 100 g
  • Upozornění:

Doplněk stravy. Není náhrada pestré stravy. Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu a temnu při teplotě 10-25 °C a chraňte před mrazem.

  1. Země původu:
  2. Čína, oblast Hang Zhou Xi Hu
  3. Náš tip:
  4. V naší nabídce najdete také Gaba černý čaj Organic s vysokým obsahem aminobutyrové kyseliny (GABA).

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Neopisuji, ale vnímám čaj stejně jako paní Tatiana… Když nebyl na skladě (což bylo dost dlouho), pečlivě jsem si ho „šetřila“ a omezila pití jen na jeden šálek denně. Dělám i 4 nálevy… Dřív jsem pravidelně nakupovala sypané zelené čaje ve vybraných čajovnách, teď si vystačím s Gabou… Veľmi vynikajúci čaj s príjemnou chuťou. už som asi na ňom závisla….odporúčam všetkými 10timi… Jedním slovem fantastický, až bych řekla, že jsem si na něm vytvořila závislost… Chuť je lahodná, jemná a má vynikající účinky. Zlepšuje prokrvení a okysličení mozkových buněk, zlepšuje pozornost a zvyšuje koncentraci a paměť. Chuť je vynikající…! Gaba je poměrně drahý čaj, ale má výborné zdravotní účinky – piju ho, protože mi pomáhá při srdečních arytmiích. Asi pred ctyrmi lety jsem tenhle caj vyggoglil a obdaroval jim sestru v ramci nadilky. Od te doby jej vyzaduje na kazde Vanoce…

Černý čaj a zdraví: v čem nám pomůže?Společnost TeaTao vznikla v roce 2004. Tato ryze česká společnost se zabývá přímým dovozem produktů zejména čajů a potravinových doplňků z Asie. V Praze můžete najít kamennou prodejnu TeaTao u náměstí Jiřího z Poděbrad, další prodejna je otevřena v Karlových Varech.

Většina čajů je pečlivě vybírána v nejvyšší možné kvalitě přímo u výrobců a poté dovážena na český trh. Produkty TeaTao pochází především z Číny, Japonska a Cejlonu, dále pak z Indie a Nepálu. Vysoká pozornost je věnována správnému skladování během převozu tak, aby si čaj a další produkty zachovaly svou maximální kvalitu.

TeaTao spolupracuje s dodavateli, kteří se věnují ekologickému zemědělství. To zaručuje kvalitní a originální chuť jednotlivých čajů, které tak neobsahují žádné nežádoucí chemické látky. Tím vznikají jedinečné čaje určené pro opravdové milovníky tohoto nápoje.

Černé čaje

Černý čaj je tradičním čajem, který dlouho byl jako jediný známý po celém světě. Stále se řadí mezi nejpopulárnější čaje a je na západě a v celé Evropě tím nejrozšířenějším.

Pokud ho srovnáme například s čajem zeleným nebo bílým, tak prochází výrazně delší oxidací, což se pojí s určitými výhodami i nevýhodami jeho konzumace. Především to ale výrazně ovlivňuje výslednou chuť.

Historie čaje a jeho druhy

První čaje z Číny do Japonska byla vyvezeny roku 805. Podle legend jsou známé již od roku 2737 před naším letopočtem. Zmínky o nich najdete v celé řadě legend. Otázkou však je, na kolik jsou tyto legendy pravé.

Černé čaje tvoří nabídku téměř všech asijských producentů. Dovážejí se k nám především z Indie, Číny a ze Srí Lanky. V Číně se černý čaj označuje jako červený, což není daleko od pravdy, protože jeho barva při správném louhování je spíše červená než černá.

Z Číny se k nám dováží známý černý čaj Pu'Erh, který je pověstný svou zemitou chutí, pro níž si získal mnoho příznivců i odpůrců. Čaj Pu'Erh má mnoho pozitivních účinků. Působí například na zrychlení metabolismu a odbourávání tuku v těle, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje detoxikaci, posiluje imunitu nebo působí i proti rakovině.

Z indických černých čajů jsou nejznámější černé čaje Darjeeling a Assam, které se dnes dovážejí i v zelené variantě. Darjeeling má typickou muškátovou příchuť a je dostupný v několika druzích podle doby své sklizně.

Je dobře stravitelný, nedráždí žaludek a jeho povzbuzující účinky jsou dlouhodobého charakteru. Z prospěšných látek obsahuje vitamíny C, B, E, K a minerály měď, železo, sodík, vápník nebo draslík. Černý čaj Assam má plnou chuť, výraznou červenou barvu a příjemné aroma.

Je typický svou natrpklostí, povzbuzujícími a osvěžujícími účinky. Má vysoký obsah antioxidantů.

Dovozcem černých čajů je také Srí Lanka, kde se pěstují pověstné cejlonské čaje. I ty mají mnoho příznivců po celém světě.

Jsou ideální pro konzumaci v ranních, dopoledních nebo odpoledních hodinách. Obsahují flavonoidy, které mají antioxidační, antimutagenní, antibakteriální a antiparazitní účinky na náš organismus.

Po chuťové stránce jsou velmi jemné a výtečné. 

Pokud si vybíráte černý čaj, určitě vám doporučujeme vsadit na čaj sypaný, který je mnohem kvalitnější než ten porcovaný v jednotlivých sáčcích. Na rozdíl od čaje zeleného se dá skladovat mnohem déle, jelikož si udrží svou vysokou hodnotu (chuť i aroma).

Výroba černého čaje

Černý čaj se sklízí v průběhu celého roku. Doba sklizně nejvíce závisí na druhu čaje, který se zrovna vyrábí. Jakmile se lístky otrhají, nechají se nejprve prouděním vzduchu zavadnout. Následně se drtí, řezají nebo stáčejí.

Zpracování může být provedeno strojově i ručně, což také ovlivní výslednou kvalitu čaje a jeho cenu (ručně zpracovávané čaje jsou kvalitnější a také dražší). Za určité teploty a vlhkosti se provádí oxidace – ta rovněž výrazně ovlivní výsledný čaj.

Jakmile se dokončí, čajové lístky se usuší a na sítech roztřídí. Zabalí se a jsou připraveny k prodeji zákazníkům.

Účinky černého čaje

Obecně platí, že čím delší oxidaci je čaj vystaven a tím více je fermenovaný, obsahuje méně prospěšných látek. Proto je zelený a bílý čaj pro náš organismus zdravější než čaj černý.

Při výrobě černého čaje totiž dochází ze znehodnocení obsažených vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. To ale neznamená, že by mu to ubíralo na jeho chuti.

Ba naopak, mnoha lidem černý čaj chutná více než čaj bílý nebo zelený. 

Protože černý čaj prochází delší oxidací, má vysoký obsah kofeinu. Tím překonává kofein obsažený v zeleném a bílém čaji. Mladé čajové lístky obsahují více teinu než lístky starší. U starších čajů se zpravidla zvyšuje podíl tříslovin a ty zpomalují vstřebávání kofeinu.

Obsah kofeinu také velmi závisí na době louhování čaje, která by se pro maximální účinky měla pohybovat do dvou minut. Jestliže budete čaj louhouvat déle, například až pět minut, začnou se do nálevu rozpouštět i zmíněné třísloviny a povzbuzující účinky čaje se výrazně sníží.

Pokud tedy potřebujete rychle dodat energii a povzbudit své tělo i mysl, je pro vás černý čaj ideální volbou. Povzbudivě působí i také díky obsaženému vitamínu B1.

Kromě theinu obsahuje také theobromin nebo theofylin. Obsažené množství těchto povzbudivých látek se pohybuje od 2 do 5 % v závislosti na druhu černého čaje.

Kofein podporuje tvorbu dopaminu a serotinu a stimuluje nervovou soustavu.

Obsahem povzbuzujících látek dokáže hrnek černého čaje nahradit i šálek kávy. Je však mnohem zdravější a jeho účinky jsou trvalejší. Jeden šálek černého čaje na vás může působit až 6 hodin. Kofein z čaje se do našeho organismu vstřebává postupně, zatímco ten z kávy najednou – tedy krátkodobě. To mnoha lidem nevyhovuje a káva jim tak působí nemalé problémy.

Černý čaj je dále vhodný i na některé žaludeční potíže, avšak s malým upozorněním. Vyvarovat by se ho měly osoby, které mají citlivý žaludek, trpí jeho překyselením nebo žaludečními vředy. Silný černý čaj vám v takovém případě může žaludek naopak spíše podráždit. 

Stejně jako další druhy čajů je i významným antioxidantem. Co se týká prospěšných látek, obsahuje jich díky delší oxidaci o něco méně než čaje zelené nebo bílé. Pravidelnou konzumací černého čaje ale můžete snížit hladinu cholesterolu nebo glukózy ve své krvi. Hodí se tedy i pro pravidelnou konzumaci a mohou ho popíjet také diabetici.

Budete mít zájem:  Hořčík pomáhá zlepšovat stav kůže

Jak si připravit šálek černého čaje

Víte, jak správně uvařit černý čaj? Každý konzument má, co se týká výsledné chuti černého čaje, jiné preference. Ty závisejí nejen na zvoleném druhu čaje, ale také se dají výrazně ovlivnit jeho přípravou.

Na jeden šálek nápoje se obvykle dávkuje jedna čajová lžička. Množství ale může být menší nebo i větší dle toho, jak silný čaj požadujete.

Na celou konvičku obvykle stačí přidat jednu lžičku čaje navíc.

Voda, kterou se čaj zalévá, by měla být přibližně o teplotě mezi 60 až 90 °C. Že se má černý čaj zalévat horkou právě uvařenou vodou je spíše mýtus, lepší je voda převařená a chvilku odstátá. Na přípravu čaje je též ideální voda pramenitá s nižší tvrdostí. Pokud ji ale nemáte k dispozici, jistě si vystačíte s klasickou pitnou vodou z kohoutku.

Čajové lístky se tedy zalijí a louhují přibližně dvě až šest minut dle preferencí konzumenta. Černý čaj zakoupíte jako čistý nebo i nejrůzněji ochucený. Koření, ovocné plody nebo různá sladidla dokáží chuť čaje výrazně zjemnit. Například v Anglii se na dochucení čaje používá mléko nebo smetana. U nás se ale setkáte spíše s citronem, cukrem a medem.

Černý čaj se dá také zkombinovat s různými alkoholickými nápoji, se zavařeným ovocem nebo ovocnou šťávou. Vaší fantazii se tak meze opravdu nekladou. Navíc černé čaje zakoupíte jak čisté, tak i přímo dochucené od výrobce. Vy sami tedy nemusíte vymýšlet, jak svůj ranní šálek čaje ochutíte, aby byl výtečný.

Herbář a účinky Černý čaj

Že ještě není pět odpoledne? Nevadí, na černý čaj je vhodná doba vždycky. A nezáleží, jestli jej milujete čistý, s mlékem jako Indové či Angličané nebo s pikantním kořením jako v Číně. Takže se pohodlně uvelebte a přečtěte si o svém oblíbeném nápoji více.

Černý čaj totiž není jen tak něco fádního:

  • díky obsaženému kofeinu nás nabíjí energií,
  • je v něm velké množství antioxidantů a zbavuje nás škodlivých volných radikálů,
  • působí pozitivně při srdečních obtížích, diabetu či osteoporóze,
  • zlepšuje schopnost soustředit se,
  • uvádí se jeho přínos při prevenci nástupu rakoviny vaječníků,
  • zabraňuje nežádoucímu usazování cholesterolu,
  • pomáhá chránit zuby a odstraňuje plak,
  • posiluje imunitu,
  • zlepšuje zažívání a usnadňuje redukci hmotnosti,
  • snižuje úroveň stresu a podporuje dobrou náladu.

Jako všechny ostatní čaje pochází i ten černý z rostliny jménem Camellia sinensis. Původním prostředím tak byla Čína, ovšem velmi rychle došlo k rozšíření do dalších částí světa – jmenujme například Indii, Cejlon nebo Turecko.

Hlavní rozdíl mezi černým čajem a jeho dalšími sourozenci, bílým a zeleným, je ve zpracování lístků. Platí, že u všech variant se opatrně a nejlépe ručně sklízí jen ty nejkvalitnější, ovšem jen v případě černého čaje u nich následně při sušení dochází k úplné fermentaci (oxidaci). To má za následek ztmavnutí barvy lístků a výrazně odlišnou barvu, vůni i chuť výsledného nálevu.

Historie černého čaje není kupodivu tak dlouhá. První zmínky přichází z Číny až ke konci 16. století. Legenda praví, že za vznikem černého čaje stojí armáda procházející čínskou provincií Fujian.

Vojáci obsadili továrnu na výrobu zeleného čaje a oolongu a během svého pobytu nechali veškerou zásobu čajových lístků uschnout na slunci. Když poté armáda z továrny odešla a provoz výrobny se měl opětovně spustit, bylo dělníkům líto zásoby čaje vyhodit.

Proto zkusili tmavé a zcela vysušené lístky ochutnat a tak vznikl černý čaj.

V dnešní době existuje nepřeberné množství variant tohoto nápoje. Odlišují se původem (Assam, popř. Darjeeling z Indie či typický cejlonský a turecký černý čaj) nebo doplněnou příchutí. Zde je vzorovým představitelem populární Earl Grey obohacený bergamotem. Tak jako tak je černá verze čaje nejoblíbenější, jeho podíl na čajovém trhu činí údajně až 75 procent. A kterému dáváte přednost Vy?

Jak na pitný režim v létě

O pitném režimu se toho již napsalo hodně, základ je ale stále stejný. Měli bychom vypít denně alespoň 2,5 litru tekutin, nejlépe vodu a neslazené nápoje, abychom tak podpořili správnou činnost ledvin a celého našeho organismus.

Schválně si přiznejte, jak pravidelně a důsledně pitný režim dodržujete. Pijete až tehdy, když se cítíte žízniví? To je trochu pozdě. Na pití bychom měli myslet v průběhu celého dne a nedohánět to až tehdy, když máme vyschlo v krku.

Rychlý přísun velkého množství tekutin pro naše tělo taky není to nejlepší. Jak se ale dokopat, když celý den vysedáváte u počítače, ve škole na přednáškách nebo pobíháte na schůzkách..? 

Zkuste pár jednoduchých tipů, které vám s pitným režimem pomůžou:

Postavte si lahev s vodou nebo karafu přímo na stůl vedle počítače. Ideálně tak, ať ji máte na očích, ale nerozlijete ji. Budete na pití myslet častěji a snáze se vám připomene se napít.

Pořiďte si zdravotně nezávadnou láhev a noste ji s sebou do školy, na schůzky i do fitka. Nebudete zbytečně plýtvat plasty, neohrozíte svoje zdraví mikročásticemi plastu a navíc máte nápoj vždy po ruce, kdykoliv se budete chtít napít. Chytrá láhev ve stylu termosky udrží vychlazenou vodu i horký čaj při teplotě.

Nastavte si na telefonu upomínky. Třeba každou hodinu či půlhodinu, abyste se napili ze své sklenice nebo láhve. Raději malé doušky v průběhu celého dne, než žíznivé hltání po litrech.

Pokud nemusíte nikam během dne odcházet, nechte na stole velkou 2 litrovou láhev či karafu a poznačte si na ní čtvrtiny. Podle toho budete vědět, kolik jste toho měli již vypít dopoledne, v poledne i navečer. jednoduše tak můžete kontrolovat, jak na to s pitím během dne jste  a zda jste na pitný režim nezapomněli.

Co teda pít?

Nejlépe obyčejnou vodu. Ta je pro naše tělo nejpropěšnější.

Co ale dělat, když vám obyčejná voda moc nejede a nechcete se zaplácnout slazenými limonádami? Zkuste si do vody přidat plátky citrusů a lístky máty. Voda dostane chuť a vy ji snadněji vypijete bez nucení se.

Pokud u vás ani to neuspěje, zkuste Ahmad ledové čaje. Jsou z kvalitních čajových lístků, louhují se za studena, takže nemusíte čekat, až se zchladí a navíc jsou bez cukru, takže si na nich můžete ujíždět bez obav o linii.

Po vylouhování sáčku čaje ve vodě získáte skvělý chlazený nápoj se super chutí, který si zamilujete. Vyzkoušejte si do karafy přidat i kousky ovoce a lístky bylinek nebo plátky citrusů.

O svěží letní nápoj máte postaráno a věříme, že se do pití nebudete muset nutit.

Pokud máte v oblibě džusy a odšťavněné šťávy, zkuste je naředit více vodou, ať vás více osvěží a doplní tekutiny.

Bylinkové čaje. Pro pití během celého dne i večer jsou nejvhodnější bylinkové čaje. Během dne si dopřejte zelený čaj, který má blahodárné účinky na tělo, obsahuje totiž velké množství antioxidantů. Večer se mu ale již vyhněte, ať si nerušíte klidný spánek.

To samé platí i o černém čaji. Ten si naopak dopřávejte ráno třeba jako alternativu za kávu. Je vhodnější pro citlivý žaludek a umí probrat stejně dobře jako černá káva.

Co takhle oblíbený Earl grey? Můžete do něj přidat trochu mléka a špetku medu, tak jak ho tradičně pijí Angličané.

Pro ty,co bez černého čaje nemůžou být ani večer, máme decafeinovou verzi, po kterém se nemusíte bát, že byste neusnuli.

Čemu se naopak vyhnout?

Nadměrnému pití sladkých limonád energy drinků, příliš kávy, mléčných nápojů, apod. Sladké nápoje obsahují prázdné kalorie, které zvyšují hladinu cukru v krvi a rozhodně nám neprospívají. Energy drinky zase zatěžují ledviny obsaženými látkami, černá káva dehydratuje, pokud jí pijete hodně a mléčné nápoje není vhodné pít každý den a po litrech.

Tady platí, všeho s mírou. Ale voda je základ a čaje vhodným způsobem doplní tekutiny během celého dne.

Pití je základ pro naše zdraví, funkci vnitřních orgánů. naši výdrž, soustředění i pro krásu. Hydratovaná pokožka bude vždy vypadat odpočatěji 🙂

Vše, co jste chtěli vědět o čaji a báli se zeptat: Čím se liší zelený a černý a jak ho vlastně správně uvařit?

Proniknout od tajů čaje je dovednost, které nikdy nemusíte litovat. Nápoj připravovaný ze sušených listů čajovníku čínského je zdravý, svěží, krásně voní a dobře doplňuje dietní jídelníček. Jak takový čaj správně připravit? Podívejme se na několik základních otázek ohledně tohoto prospěšného pití.

Budete mít zájem:  Přiznaky Krvaceni Do Mozku?

Jedna ze základních otázek, která čajového začátečníka může napadnout; jaký je vlastně rozdíl mezi zeleným a černým čajem? Je jeden silnější než druhý? A obsahuje zelený čaj méně kofeinu? To poslední je poměrně známá fáma, nicméně skutečně fáma.

Množství kofeinu obsaženého v zeleném i černém čaji v sušené formě je totožné, může se lišit jedině množství kofeinu v již hotovém nápoji, což ale souvisí s jinými způsoby přípravy; černý čaj se většinou louhuje déle a ve vodě o vyšší teplotě.

Onen barevný rozdíl mezi zeleným a černým čajem dělá způsob zpracování listů z čajovníku čínského, z něhož se vyrábí čaj obecně.

Listy na černý čaj prochází dlouhou oxidací, jejímž výsledkem je tmavá barva (a načervenalá barva nálevu), výraznější chuť a u některých odrůd i vůně.

Zelený čaj se před vysušením listů nechá lehce napařit, čímž si zachová přírodní odstín a chuťově je zpravidla více svěží a jemnější. Existuje také bílý čaj, který prochází nejkratší dobou oxidace.

Jak uvařit opravdu dobrý čaj?

Příprava čaje je v některých koutech světa, například v Japonsku, doslova obřadní záležitostí. Ale nemusíte si oblékat kimono a používat jen čtyři sta a více let starou keramickou konvici, aby byl váš čaj lahodný.

Základem jsou samozřejmě kvalitní čajové lístky, i ty ale může znehodnotit špatná příprava, je tedy neméně důležitá. Na každém balíčku s čajem by mělo být uvedeno, kolik minut a ve vodě o jaké teplotě se má louhovat, a zároveň i to, kolik nálevů z jedné várky můžete vyrobit.

Zelené čaje se obecně louhují při teplotách od 70 do 90°C cca 2 až 3 minuty, zatímco černé můžete přelít i vroucí vodou a je třeba nechat je louhovat 3 a více minut.

Odborníci se shodují na tom, že na přípravu čaje je nutné mít co nejměkčí vodu. Pokud máte doma vodu tvrdou, investujte do konvice s filtrem a používejte vodu přefiltrovanou.

Voda na čaj by se měla do rychlovarné konvice lít studená, samotný čaj byste pak měli připravovat v nahřáté nádobě oblého tvaru. Lístky čaje to potřebují, aby měly dost prostoru se řádně vylouhovat.

Materiál, ze kterého je čajová konvička vyrobená, oproti obecnému přesvědčení nehraje roli a na výslednou chuť čaje nemá vliv.

Je čaj zdravější než káva?

Káva a čaj jsou dvěma nejpopulárnějšími způsoby, jak se po ránu probrat a nakopnout organismus. Proč? Oba nápoje obsahují kofein, tomu v čaji se také říká specificky tein, který umí povzbudit. Jeden šálek černého čaje obsahuje zhruba 40 mg teinu, ve stejném šálku kávy je ho až dvakrát tolik.

Zároveň jak v kvalitní kávě, tak v čaji najdeme řadu antioxidantů, které na naše tělo působí příznivě. Antioxidanty pomáhají neutralizovat volné radikály a tím zpomalují stárnutí, ale také podporují silný imunitní systém.

Podle studie Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? kofein navíc zrychluje metabolismus natolik, že zvyšuje spalování tuků, proto jsou jak černá káva, tak čistý čaj vhodnou součástí dietních jídelníčků.

Zásadní rozdíly mezi kávou a čajem jsou dva. Čaje na rozdíl od kávy můžeme během dne vypít i větší množství a nebude nám ani zle, ani nebudeme rozklepaní. Je to proto, že zatímco káva má poměrně nízké (a tedy kyselé) pH, pH čaje je vyšší, a jedná se tak o více zásaditý nápoj.

Díky tomu čaj ani ve větší dávce nezpůsobuje pálení žáhy a překyselení organismu, které může vést k různým obtížím od rozbouřeného trávení až ke vzniku žaludečních vředů. Rozdíl je také v tom, že kofein se v čaji vyskytuje ve vázané podobě, což způsobuje, že se po požití uvolňuje pozvolna a působí dlouhodobě.

U kávy je to přesně naopak – kofein rychle nahodí organismus, který se pak ale zase stejně rychle utlumí, když účinek kávy odezní. Pití čaje tedy nezpůsobuje intenzivní energetické šoky.

Černý čaj: Nápoj s blahodárnými účinky. Jak nám prospívá?

Slavný literát C. S. Lewis kdysi prohlásil: „Neexistuje dostatečně velký šálek čaje ani dost dlouhá kniha, které by mě uspokojily.“ Uznávaný spisovatel moc dobře věděl, o čem mluví. Pokud černý čaj pijeme s rozmyslem, může být opravdovým balzámem pro duši. Jaké má účinky na naše zdraví? A jak ho můžeme využít při vaření?

Dějiny černého čaje se začaly psát v Číně na sklonku 16. století. Zpočátku dováželi obchodníci do Evropy čaj zelený, jenže ten během dlouhých plaveb ztratil většinu své vůně a chuti. Pěstitelé proto vymysleli způsob, jak problém vyřešit: při napařování narušili strukturu listů a prodloužili proces oxidace. Díky tomu získal čaj vyšší obsah kofeinu a lepší aroma.

V Evropě byl tehdy černý čaj považován za luxusní zboží. Záhy pronikl nejen do šlechtických salonů, ale také do evropských dějin: v roce 1773 vyházeli američtí kolonisté do moře zboží z anglických lodí. Bedny, které skončily na dně moře během tzv. Bostonského čajového dýchánku, jak se událost někdy nazývá, ukrývaly také zásoby černého čaje.

Do běžných (českých) domácností pronikl černý čaj v průběhu 19. století. Zásluhu na jeho rozšíření měli zejména Britové, u nichž se těší velké oblibě dodnes. Mezi náruživé konzumenty patřili i velikáni politických dějin jako William Gladstone nebo Winston Churchill.

Jaké druhy čajů jsou na trhu k dostání?

V současnosti existuje nepřeberné množství černých čajů, které se liší zejména původem. Mezi nejznámější oblasti patří Assam na severovýchodě Indie.

V oblasti himalájského předhůří se nachází pěstitelská oblasti Darjeeling. Zdejší čaje platí za opravdový skvost svého druhu. I přes nevelkou rozlohu tady zpracují několik tisíc tun čaje ročně. Jen o kousek dál leží plantáže Sikkim, kde se nachází jediná čajová továrna v oblasti. Mezi další známé producenty čaje patří Nepál, Cejlon, Srí Lanka nebo Keňa.

Objevte sílu černého čaje

Není se čemu divit. Černý čaj má totiž řadu pozitivních účinků:

  • obsahuje vysoký podíl kofeinu, který nás nabije energií
  • funguje jako účinný antioxidant, zbavuje tělo škodlivých volných radikálů
  • v přiměřených dávkách napomáhá snižování krevního tlaku
  • působí příznivě proti ateroskleróze
  • slouží jako prevence rakovinotvorného bujení
  • snižuje tvorbu zánětů a výskyt bakterií v ústech
  • obsahuje mnoho důležitých látek (fluorid, chlorofyl, minerály…)

A to nejlepší? Osvěží vás během jakéhokoli období. Pokud se navíc vyhnete nadměrnému slazení, zaženete žízeň i za parného počasí. To ale zdaleka není jediná možnost, jak si černý čaj vychutnat.

S černým čajem v kuchyni

Vhodit sáček čaje do hrníčku a zalít horkou vodou zvládne snad každý. Ale zkusili jste už využít čaj při vaření? Pokud ne, máme pro vás několik tipů.

1. Příloha, jak ji neznáte

Máte rádi vařenou rýži? Zkuste ji příště namísto vroucí vody zalít černým čajemFajnšmekři mohou vyzkoušet povařit v nálevu třeba quinou nebo ovesné vločky.

2. Vývar z černého čaje

Odvážnější kulináři mohou přidat pár čajových lístečků třeba do zeleninového vývaru. Uvidíte, že si pochutnáte.

3. Netradiční dezerty

Zpříjemněte si odpoledne sladkou delikatesou. Výrazné čajové aroma dokáže oživit i oblíbené dezerty. Vyzkoušejte třeba čokoládovou pěnu s čajem Earl Grey.

Už se vám sbíhají sliny na něco dobrého? Inspiraci najdete v sekci pod článkem. Vyberte si některý z osvědčených receptů a překvapte své blízké netradiční „čajovou“ pochoutkou.

Je zelený čaj skutečně zdravý?

Popíjení zeleného čaje má v Číně tradici téměř pět tisíc let. Mnohem později objevily kouzlo zeleného čaje i „západní“ civilizace. Vysloužil si pověst všeléku, který nás zaručeně ochrání před rakovinou či infarktem. A jako bonus pomůže bojovat s přebytečnými kily. Není divu, že se ocitl v hledáčku výzkumných týmů.

Legendami je ostatně opředeno už samotné objevení čaje. O to se údajně zasloužil čínský císař Šen-nung, kterému podle pověsti při ohřívání vody spadly do kotlíku i lístky čajovníku. Císaři se po vypití nápoje vlila do žil netušená energie, takže si zelený čaj začal připravovat pravidelně a po jeho vzoru tak činili i jeho podaní.

Zelený čaj se z Číny postupně rozšířil do Indie a zbytku Asie, obrovskou popularitu si vydobyl především v Japonsku. 

V posledních letech se začal prosazovat i v západních civilizacích, kde stál dlouho ve stínu černého čaje. Získal si renomé „zdravého“ nápoje. Jak je to ale s jeho léčebnými účinky doopravdy?

Prevence rakoviny i srdečních chorob

Zelný čaj obsahuje množství flavonoidů, které patří mezi známé antioxidanty.

Výzkum japonské univerzity v Tahoku uveřejněný v časopise Journal of the Mediacal Association potvrdil, že pravidelná konzumace zeleného čaje pomáhá snížit riziko onemocnění rakovinou kůže, prsu, plic a tlustého střeva.

Právě pravidelná konzumace litru zeleného čaje denně by podle vědců mohla stát i za faktem, že v Asii, kde je velmi rozšířené kouření, umírá jen velmi málo lidí na rakovinu plic.

Další studie čínských vědců zveřejněná v časopise Archives of International Medicine zase prokázala, že pití zeleného čaje je skvělou prevencí srdečních chorob a jiný výzkum, který byl publikován v magazínu American Journal of Clinical Nutrition, prokázal, že pravidelná konzumace zeleného čaje je spojená s nižšími poruchami kognitivních funkcí.

Vědci ale stále zůstávají poněkud skeptičtí k vlivu konzumace zeleného čaje na redukci hmotnosti. „Hubnoucí“ pověst si čaj vysloužil poté, co v roce 2006 v americké show Oprah Winfreyové vystoupil dietolog Dr. Nicholas Perricone, který tvrdil, že popíjení zeleného čaje vám denně pomůže spálit 70–80 kilokalorií. Tyto teorie ale zatím nejsou podloženy relevantním výzkumem.

Budete mít zájem:  Potraviny pro zdravé cévy – které jíst?

Původně čajovny připomínaly temná doupata, kde se sedělo na polštářích, občas se v nich kouřily vodní dýmky a měly více klubovou atmosféru, pro niž si získaly oblibu hlavně mezi teenagery, pro které byl alkohol – alespoň dle zákona – tabu

Za dvacet let prošly i některé čajovny vývojem, a proto se dnes mnohé podobají více kavárnám. Jiné ale vytrvaly a zůstaly věrné alternativnímu pojetí míst k setkávání.

 

Všechny čajovny vespolek, na rozdíl od většiny kaváren, ale více ctí ticho a příšeří. Ostatně u misky či šálku čaje se patří odpočívat, rozjímat, číst si knihu či nehlučně rozmlouvat. Žádné agresívní barvy ani světlo by čajovou relaxaci neměly rušit.

Bez cigarety – čaj je háklivý na pachy

Dnes navštěvují čajovny lidé všech generací, v Praze hodně cizinci, v menších městech jsou útočištěm místních. Liší se v nabídce. Zatímco některé zůstávají ortodoxní a v nápojovém lístku byste jen stěží hledali bylinkové, ovocné a různě ochucené čaje, tedy (ne)čaje, v jiných vycházejí vstříc zákazníkům, kteří právě o tyto druhy (ne)čajů mají zájem. V žádné 

čajovně se však vyjma vodních dýmek nekouří.

Myslela jsem si, že byly od začátku průkopníky tažení proti kuřákům, ale důvod je prozaičtější,  čaj je háklivý na pachy. Absorbuje do sebe velice snadno další vůně, ať už libé nebo nelibé. A to je prý hlavní důvod, proč se v čajovnách nekouří. Ostatně toho využívají v pozitivním slova smyslu výrobci čaje při jejich ochucování, například lístky z růžových květů či kořením.

 

V čaji vše dovoleno

Třebaže ortodoxní milovníci čaje popíjejí nálev čistý, nelze zatracovat ani čaje s přísadami, tedy s cukrem, s mlékem, s medem, s mletou skořicí, zázvorem či s citrónem. Záleží na individuálních zvyklostech a kultuře každé země. V Mongolsku se vaří čaj s mlékem, v Tibetu s jačím máslem a se solí, v Británii s mlékem a v Arábii s cukrem a mátou.

„Nemůžeme zavrhovat jakýkoli typ přípravy, záleží na každém, jaký čaj má rád, chutná mu, užívá si jej,“„Asijská tradiční kultura preferuje čaj bez příchuti, samotný materiál je tak kvalitní a plný rozličných chutí, některý třeba i té sladkosti, že je škoda ochucovat kvalitní sorty čaje dalšími přísadami“.

 

V čem se čaj chystá a servíruje je stejně důležité jako materiál, z něhož se připravuje. Používají se výrobky z keramiky glazované i neglazované. „Nejlepší jsou ty, které se vypalují v peci na dřevě,“ .

Tradiční čajové nádobí je z isingské keramiky, která se vyrábí z červené hlíny. A je také nejdražší.

Cena konvičky se pohybuje kolem pěti set korun, misky kolem stovky, miska s pokličkou, čili zhong, pak kolem dvou set.

Isingská keramika se hodí zvláště pro tmavé čaje. Tak jako víno zraje v dřevěném sudu, čaj dospívá v neglazované keramice. Hlína přidává čaji zemitou chuť a udržuje jej déle teplý než porcelán. Její nevýhodou naopak je, že se musí používat jen pro jeden druh čaje, právě proto, že se do jejích stěn „zažírá“ barva, chuť a vůně čaje.

Patina keramiky vzniklá dlouholetým užíváním je ale chloubou každého milovníka čaje. Čajové nádobí z neglazované keramiky se proto jen vyplachuje, s glazurou a porcelánové se mýt může. To se používá na světlé jemnější čaje, aby se naopak agresívní chuť hlíny nepřenášela do nálevu.

Týká se to nejen konviček, ale i misek nebo šálků, z nichž nálev pijeme.

Tradiční čajová kultura preferuje misky i z praktických důvodů. „Jejich kónický tvar napomáhá k rychlejšímu ochlazení čaje, aby se dal co nejdříve pít,“ . Ovšem ani šálek není nutné zatracovat. Je to vlastně taková evropská mutace misky, která má ucho.

 

Naučte se tradiční čajový styl, který v sobě skrývá dynamiku a eleganci.

Připravili jsme si pro vás výuku čínského čajového obřadu Kung fu cha (ve volném překladu „připraveno s mistrovskou zručností“) Seznámíte se z používáním speciálního nádobí, které obsahuje malou konvičku, malé mističky a tzv.

čicháčky – nádobky na degustaci vůně. Tento styl najdete jak v Číně tak i na Taiwanu či v Thajsku. Překvapte své přátele a pohostěte je čajem svižně a se stylem.

Tajemství medu: je zdravý, protiplísňový, nekazí se a neublíží mu ani horký čaj

Na půl lžičky medu padne jeden včelí život, je to ale oběť, která se rozhodně vyplatí. Med má blahodárné účinky na naše střeva, nervy a může pomoci zahojit i odřené koleno. A podle čeho poznáte ten kvalitní? Krystalizuje.

V České republice je skoro 50 tisíc drobných včelařů, a proto jsme zemí s největším počtem včelařů v poměru k rozloze. Proto není divu, že med a jeho využití nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství u nás má svou tradici.

Jenom pro představu, ke vzniku jednoho gramu medu je potřeba, aby včela navštívila přibližně sedm tisíc květů, a za svůj život jedna včela vyprodukuje asi polovinu čajové lžičky medu. Je tedy zřejmé, že med je potravina nejen dobrá a zdravá, ale také vzácná.

Přečíst článek ›

Vědci zjistili, že med obsahuje antioxidanty, které příznivě působí proti stresu i rakovině tlustého střeva. Kromě toho jeho konzumace zvyšuje množství probiotických bakterií ve střevech a tím i obranyschopnost organismu. Zlepšuje trávení a dokonce snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Laboratorně byly prokázány účinky proti mnoha druhům bakterií a virů.

Med má i protiplísňové účinky, působí proti různým druhům kvasinek. Při kožním podání má také antiseptické účinky a působí podobně jako peroxid vodíku. Známé jsou případy, kdy se obvazy napouštějí medem a přikládají se na rány, které se špatně hojí, nebo dokonce na popáleniny.

Med se nekazí

Pokud je med správně vyzrálý a skladovaný, má v podstatě neomezenou trvanlivost. Je to způsobeno vysokým obsahem cukru, nízkým podílem vody a jeho již zmíněnými antibakteriálními účinky. Jestliže je tedy med skladován při teplotě do 25 °C, v temnu, nebo mimo přímé sluneční světlo, a je uchováván v uzavíratelném obalu, opravdu se nemůže zkazit.

Protože med je zdravější než cukr – kvalitní med obsahuje kromě cukrů také enzymy, vitamíny a minerály a díky obsahu jednoduchých cukrů je snadno stravitelný – používá se například při nachlazení. Nejčastěji si ho zamícháme do horkého čaje s citronem.

Rozšířeným mýtem je představa, že v horkém čaji med ztrácí své léčivé účinky. Je sice pravda, že je-li med vystaven dlouhodobému zahřívání při vysokých teplotách, snižuje se jeho kvalita a přichází hlavně o enzymy, ale horký čaj mu neublíží.

Stejně tak použijeme-li med při vaření či pečení, jeho kvalita zůstane skoro stejná.

Špatnou zprávou je, že ačkoliv je med zdravější než cukr, zuby se po něm kazí stejně. Mohou za to glukóza a fruktóza, které jsou v medu obsaženy.

Přečíst článek ›

A jak poznáte kvalitní med? Rozhodně nemusí být čirý a tekutý. Jeho přirozenou vlastností je totiž krystalizace. Doba, za kterou med zkrystalizuje, se liší podle druhu medu, například medovicové medy krystalizují později. Každopádně krystalizace je jednou ze známek kvality medu. Barva medu nemá žádný vliv na jeho kvalitu.

Rozdíl v barevnosti medů je dán zdrojem snůšky a tím, zda se jedná o světlý med květový nebo medovicový, který je zpravidla tmavší.

„Názvy medů jsou dané normou. Kromě květových jsou ještě medovicové medy, ty vznikají tak, že včely sbírají medovici, tedy rostlinnou šťávu z listů a jehličí, kterou produkují třeba mšice. Říká se mu také lesní med, ale na etiketě by oficiálně mělo být uvedeno medovicový,“ vysvětluje včelař Petr Cihlář.

A pokud si med pořídíte přímo od včelaře, máte velkou šanci, že si kupujete kvalitu.

Co dělat, když vás bodne včelaZdravý dospělý člověk, který netrpí alergií, by měl snést 200 včelích žihadel, aniž by utrpěl nějakou újmu na zdraví, ale alergikovi stačí žihadlo jedno, aby byl v ohrožení života. Normálními reakcemi na žihadlo, které by vás tedy neměly vyděsit, jsou zarudnutí, otok, bolest a potom i svědění v místě bodnutí.

Jako první pomoc se doporučuje rychle odstranit žihadlo z rány vyškrábnutím nehtem, tak aby nedošlo ke zmáčknutí jedového váčku a tím k vymáčknutí celého jeho obsahu do rány. Na místo bodnutí můžete přiložit octový obklad nebo rozkrojenou cibuli. Ke zmírnění reakce je možné použít také med.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector