Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby

Všechny části rostliny mají léčivé účinky a v minulosti se s nimi léčilo téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

Rostlina černý bez

Rozložitý keř nebo strom, dorůstající do výšky až šesti metrů. Má lichozpeřené, podlouhlé, vejčité listy, na okrajích nestejně pilovité. Bez kvete drobnými bílo žlutými kvítky s intenzivní vůní. Kvete od května do června. Plody jsou trsy černých kuliček velkých až 6 mm. Jejich šťáva má krvavě červenou barvu. Užívanou částí jsou květy, plody a listy.

Původ a výskyt černého bezu

Pochází z Evropy – Kavkazu, odkud se později rozšířil do všech světadílů, a dnes se pěstuje od Evropy přes přední Asii až do západní Sibiře spíše v mírných podnebných pásech.

V České republice se vyjma nejvyšších poloh vyskytuje hojně.

Zejména na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest, na skládkách, v zahradách, rumištích, podél vodních toků, na půdách vlhčích až dusíkatých.

Složení černého bezu

Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.

Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Účinky černého bezu na organismus

Zápar z květů, ale i plody snižují příliš vysokou teplotu. Černý bez podporuje pocení, což je přínosem při infekcích a všech diagnózách, u nichž je nutné se důkladně vypotit.

Pomáhá při neuralgických potížích – při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, ischiatické bolesti. Vysoký obsah flavonoidů má výborný účinek na pružnost cév. Pomáhá léčit praskání cév, hemeroidy a křečové žíly.

Černý bez podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin a proto je vhodný při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater. Čaj z bezinek čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu.

Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy, vyrážky a hluboká zánětlivá ložiska.

Použití černého bezu

V potravinářském průmyslu se šťávou z bezinek přibarvují červená vína nebo se přímo zkvašují na bezinkové víno. Připravují se z nich marmelády, džemy, povidla, kompoty a sirupy. Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava ale jed neutralizuje. Květ se suší ve stínu a pokud možno rychle při maximální teplotě do 35 ° C.

Sušený pak používáme k přípravě čaje, užívaného především při nemocech z nachlazení a kašli, při potních kůrách a zánětech močového ústrojí, proti nadýmání a při zánětech periferních nervů. Výluhy z květu bezu černého se používají i v kosmetice k omývání uhrovité pleti. Doporučuje se i maska z květu bezu černého, lípy a heřmánku.

Bezinkový džem

Ingredience:

1 kg černého bezu, 600 g cukru , šťáva z 5 citronů, 1 balíček petózy

Postup

Zralé bezinky zbavíme stopek a dobře propereme. Podlité malým množstvím vody je vaříme do zhoustnutí. Vmícháme cukr, citronovou šťávu, petózu a ještě chvíli vaříme, aby se všechen cukr úplně rozpustil.

Horkým džemem plníme připravené čisté sklenky, uzavřeme a při 85°C sterilujeme přibližně 20 minut.

Také milujete především bezinkový likér, nebo využíváte bezinky i jinak? Pokud ano, podělte se s námi o váš recept – PŘIDAT RECEPT

  • Vyzkoušejte třeba tyto recepty z bezu 
  • Marmeláda z bezových květů(doba přípravy )Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby
  • Domácí bezová šťáva(doba přípravy 30 min )Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby
  • Dědečkův bezinkový likér(doba přípravy )Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby
  • Schorle spritz(doba přípravy 10 min )Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby
  • Bezové květy v kuchyni: Zkuste recept na domácí bezovou limonádu

Bezová květenství jsou snadno dostupná a lze z nich připravit široké spektrum (nejen) nápojů. Dnes to bude osvěžující voňavá bezová limonáda. FOTORECEPT vše usnadní.

Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby

Foto: Profimedia.cz

Bez černý – účinná léčivka s dlouholetou tradicí

Znáte staré lidové rčení: „Před heřmánkem smekni, před bezem si klekni“?

Bez černý, latinsky Sambucus nigra L., je listnatý keř, případně až strom, který má velmi široké využití v léčitelství, potravinářství i farmacii.

Tato léčiva se využívá již po staletí a má velmi široké spektrum působení na náš organismus. Drogou bezu černého jsou především květy a plody.

Biologicky aktivní složky bezu černého jsou obsaženy v celé rostlině, nejvíce se však nacházejí právě v květech a plodech.

Mezi nejvýznamnější účinky bezu černého patří podpora vylučování vody z organismu (květy), antioxidační působení (plody), podpora kontroly tělesné hmotnosti (květy) a podpora normální funkce dýchacích cest (květy). Existuje však mnohem více účinků bezu černého na náš organismus, které jsou osvědčeny tradicemi i potvrzeny nejmodernějšími vědeckými studiemi.

Bez se pro komerční účely nepěstuje, protože hojně roste ve volné přírodě a jeho sběr je nenáročný a jednoduchý. Při sběru květů je nutné si dát pozor na možnou záměnu s bezem chebdím, který je jedovatý!

Funkce v organismu člověka

Již naši předkové velmi dobře věděli, jak jsou bezové květy, případně i plody prospěšné pro naše zdraví. Proto květy v jarním období sušili a uchovávali na zimu a plody různě zavařovali, sušili nebo jinak konzervovali.

Bezové květy i plody obsahují širokou škálu přírodních biologicky aktivních látek, jako jsou například glykosidy, bioflavonoidy, anthokyany, tatiny, třísloviny, karotenoidy, vitaminy nebo minerální látky.

Díky tomuto obsahu vykazuje bez černý mnoho účinků na náš organismus.

Bezové květy se nejčastěji se využívají jako podpora při léčbě chřipky a nachlazení. Jejich účinky jsou totiž protizánětlivé a antibakteriální.

Bylo zjištěno, že užívání sirupu z černého bezu nebo pastilek s výtažkem z černého bezu zlepšuje stavy nachlazení a zmírňuje příznaky onemocnění. Bez černý také přispívá k přirozené funkci dýchacího systému.

Od pradávna se využívá jako podpůrný prostředek při léčbě kašle nebo dalších potíží s dýchacím systémem.

V neposlední řadě v souvislosti s nachlazením je nutné zmínit, že bez černý podporuje normální funkci imunitního systému a přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu. Zatím neznáme přesný mechanismus účinku, kterým bez černý funguje, a proto jsou nutné další studie a výzkumy s touto problematikou.

Bezové květy i plody obsahují velké množství antioxidantů, které nám pomáhají eliminovat nadměrné množství volných radikálů v našem organismu.

Nerovnováhou antioxidantů a volných radikálů v našem těle vzniká oxidační stres, který může být příčinou mnoha onemocnění.

Pozor si musíme dát při tepelném zpracování bezu, protože touto úpravou obsah antioxidantů extrémně klesá.

Bylo zjištěno, že bez černý může mít pozitivní účinky na funkci srdce a cév. Tyto účinky jsou dány zejména díky obsahu bioflavonoidů a glykosidů.

Některé studie naznačují, že bez černý by mohl pomáhat při snižování cholesterolu v krvi, ovšem pouze při společné úpravě stravy a životního stylu. Navíc se prokázalo, že bez černý snižuje hladinu kyseliny močové v krvi.

Zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi je spojována s vysokým krevním tlakem a má negativní působení na zdraví našeho srdce a cév.

Další skupinou účinků je vliv na hladinu krevního cukru neboli glykémii. Bez černý pomáhá zvyšovat sekreci inzulinu (pokud je potřeba), a tímto mechanismem napomáhá snižování hladiny krevního cukru.

Hyperglykémie neboli zvýšená hladina krevního cukru je příčinou vzniku diabetu druhého typu a také významným rizikovým faktorem vzniku kardiovaskulárních onemocnění (choroby srdce a cév). Účinky bezu jako prevence hyperglykémie byly zatím potvrzeny pouze na modelových zvářatech (potkanech) v rámci pokusných studií.

Dosud nebyla provedena žádná rozsáhlá a kvalitní studie, která by tyto účinky zkoumala na lidech.

Jedním z charakteristických účinků plodů i květů bezu černého je podpora vylučování vody z organismu. Bylo vědecky prokázáno, že tento účinek je dán především přirozeným obsahem draslíku a flavonoidů v této léčivce. Tyto látky ovlivňují metabolismus vody v našem organismu a podporují jeho vylučování.

Tento mechanismus úzce souvisí i s dalším účinkem bezu čeného – podporou kontroly přirozené hmotnosti. Tento účinek v žádném případě neznamená, že nám bez pomůže zhubnout, ale díky výše popsanému účinku na hospodaření s vodou eliminuje nadměrné hromadění vody v organismu.

Bez černý podporuje také čištění organismu neboli detoxikaci a vylučování škodlivin z organismu.

Zdroj: www.youtube.com

Všeobecně známé účinky bezu na naše zdraví:

  • Podporuje léčbu nachlazení.
  • Podporuje pocení.
  • Působí antibakteriálně.
  • Eliminuje zahlenění.
  • Má močopudný účinek – podporuje vylučování vody z organismu.
  • Pomáhá léčit zácpu – má projímavý účinek.
  • Podporuje léčbu rýmy a zánětu průdušek.
  • Přispívá ke zdraví dýchacího systému.
  • Podporuje léčbu bolestí hlavy, obličeje, uší nebo zubů.
  • Pomáhá při léčbě křečových žil (v podobě obkladů).
  • Podporuje léčbu bolestí nervového původu.
  • Působí antioxidačně.
  • Podporuje udržování tělesné hmotnosti.
  • Podporuje udržování normální hladiny glykémie (krevního cukru).
  • Podporuje přirozenou obranyschopnost a funkci imunitního systému.
  • Podporuje čištění organismu a vylučování.
  • Podporuje cévní zdraví.
  • Působí proti hemoroidům.
  • Ulevuje při menstruačních potížích nebo migrénách.

Obsažené účinné látky

Květy:

  • glykosidy sambunigrin a rutin
  • bioflavonoidy
  • silice
  • anthokyany
  • cholin
  • třísloviny
  • slizovité látky
  • vitamin C
  • draslík

Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby

Plody:

  • glykosidy,
  • anthokyany
  • fenolické kyseliny
  • flavonoly – kvercetin, ..
  • karotenoidy,
  • vitamin C,
  • vitaminy skupiny B,
  • cholin,
  • organické kyseliny,
  • sacharidy.

Historie

Bez černý patří již od dávných dob mezi nejoblíbenější léčivé rostliny na celém světě. Z historie víme, že lidé využívali jak květy, tak i zralé plody bezu černého, případně i další jeho části pro nejrůznější účely – kulinářské, léčitelské, náboženské, mystické i pro jejich barvící schopnosti.

Staří Indiáni využívali bez zejména pro jeho antibakteriální a antiseptické účinky pro léčbu zánětů, ran a infekcí. Ve Starém Egyptě ho podle dochovaných záznamů používali pro zlepšení zdraví pokožky a k léčbě popálenin.

Podle dánských legend je bezový keř zasvěcen bohyni Huldě, která se označuje také jako Bezová Královna nebo Bezová Matka. Z bezového dřeva by se podle tradic neměly vyrábět kolébky, podlahy a nábytek, protože by to přineslo neštěstí do rodiny.

V antické Řecku i Římě se bez o oblibou používal při výrobě nejrůznějších léčivých přípravků. Podle antických léčitelů se bezové kořeny vařily ve víně a tento nápoj působil jako léčivo proti uštknutí hadem. Obklady z bezových listů se používaly proti vředům, při poranění nebo zánětech pokožky.

V kláštěrní bylinné zahradě bez černý nikdy nesměl chybět. V té době byl považován za univerzální přírodní léčivý prostředek.

Staročeská tradice nám vysvětluje vánoční zvyk mladých děvčat, které byly na vdávání. Dívky na Štědrý den třásly bezovými keři a zpívaly: „Třesu, třesu bez, ozvi se mi pes, kde můj milý jest.“ Ze které strany se ozvalo psí štěkání, tam se měly do roka provdat.

Budete mít zájem:  Bioelektronika – naděje nejen pro pacienty s revmatoidní artritidou

Doporučený denní příjem

Bez černý se všeobecně hodnotí jako zcela bezpečná a zdraví prospěšná léčivá bylina, pokud je užívána správně a ve správných dávkách. Bez černý nemá legislativně stanovenou doporučenou denní dávku ani maximální denní dávku.

Budete-li chtít užívat bez černý v podobě doplňků stravy, můžete si vybrat z mnoha druhů přípravků – jedná se zejména o čaje a čajové směsi, případně i extrakty nebo kapky.

Při výběru přípravků se prosím vždy zaměřujte na kvalitní suroviny i zpracování a vybírejte si přípravky ideálně v lékárnách, kvalitních prodejnách se zdravou výživou, bylinářstvích nebo od renomovaných výrobců na internetových obchodech. Pokud užíváte bez černý ve formě doplňků stravy, vždy se řiďte doporučeným dávkování dle výrobce.

Doporučené dávkování jednotlivých výrobků se může lišit dle složení přípravku. Přesné dávkování se vždy odvíjí od konkrétního složení přípravku, zdravotních potíží, aktuálním fyzickém i psychickém stavu a podobně.

U černého bezu bychom si rozhodně měli dávat pozor na nezralé plody. Ty jsou nejedlé, až jedovaté. Jejich konzumace může způsobit velmi těžké gastrointestinální potíže, jako jsou silné průjmy nebo zvracení. Ke konzumaci i zpracování jsou vhodné jen černé, dobře vyzrálé plody bezu černého.

Terapeuticky se nejčasteji užívá bez černý jako odvar. U dávkování květu černého bezu se doporučuje většinou jedna čajová lžička sušených květů, která se zalije asi 250 ml vroucí vody a necháme louhovat do mírného vychadnutí, poté scedíme a popíjíme asi 2krát denně. Podle lidových herbářů se někdy, v případě potřeby, doporučuje pití nálevu až pětkrát denně.

U přípravy odvaru z plodů bezu černého je dávkování stejné jako u květů – použije se jedna čajová lžička plodů, která se zalije asi 250 ml vroucí vody, nechá se vyluhovat a užívá se dvakrát denně.

Pokud chceme zvýšit účinnost odvaru z plodů je vhodné před zalitím vroucí vodou plody rozmačkat, například v nekovovém hmoždíři.

Další variantou zvýšení účinnosti odvaru je přímá konzumace plodů (které jsme předtím zalili vroucí vodou a vyluhovali).

Velmi vhodná je také přímá konzumace čerstvých nebo sušených plodů bezu černého. Tím si zajistíme příjem kvalitních přírodních antioxidantů.

Podle lidového tradičního receptu si můžeme z květů bezu černého připravit také odvar ke kloktání. Ten připravíme ze 2 polévkových lžic sušených květů, které krátce povaříme v 0,5 litru vody, poté necháme vychladnout a podle potřeby používáme.

U bezu černého je možná dlouhodobá konzumace, ale je potřeba si uvědomit, že (tak jako u téměř každé léčivé byliny) při dlouhodobé konzumaci si organismus vypěstuje „odolnost“ na účinky obsažených biologicky aktivních látek a bylina se postupem času stává méně účinná. Proto se doporučuje v užívání dělat cíleně pauzy. Pokud například užíváte bez černý každý den pro zvýšení obranyschopnosti organismu, je vhodné po 1 měsíci pravidelného užívání tuto kůru přerušit a udělat na 2 týdny přestávku.

Původ, výskyt a pěstování

Původ bezu černého je s největší pravděpodobností v Evropě. Postupně se velmi rychle rozšířil do severní Afriky, západní a střední Asie, Jižní Ameriky i Austrálie. V současnosti se jedná o velmi běžnou rostlinu téměř po celém světě.

Dříve se bez vyskytoval zejména v lužních lesích na záplavové půdě, v pobřežních křovinách nebo světlých listnatých nebo smíšených lesích. V současnosti se vyskytuje téměř na všech místech, která jsou běžně osídlena člověkem. Velmi často se s bezem můžeme setkat v parcích, zahradách, u zdí, plotů nebo na skládkách a rumištích. Dobře se mu daří od nížin až po vyšší polohy v podhůří.

V historii bylo tradicí mít u svého doma zasazený bezový strom. Mělo to dva důvody. Podle tradice to mělo stavení ochránit před zlými duchy a čarodějnicemi. Druhým důvodem bylo to, že díky tomu měli lidé svůj zdroj léčivé byliny na dosah ruky.

Rostliny, které se pěstují v zahradách se nijak neodlišují od rostlin, které se vyskytují ve volné přírodě. Bez černý lze označit jako divoce rostoucí rostlinu i jako šlechtěnou kulturu.

Rostlina není náročá na místo, ale většinou se vyhýbá vápenitým půdám a vyhledává půdy dusíkaté, vlhké a bohaté na humus. Úplně nejlépe se bezu daří ce vlhkých lesnatých půdách.

Současné výzkumy zjistili, že bez černý není citlivý na znečištěné ovzduší.

Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby

Toxicita

Všeobecně se bez černý považuje za bezpečnou bylinu, pokud je ovšem konzumována v adekvátní zralosti a přiměřeném množství.

U černého bezu bychom si rozhodně měli dávat pozor na nezralé plody. Ty jsou nejedlé, až jedovaté. Jejich konzumace může způsobit velmi těžké gastrointestinální potíže, jako jsou silné průjmy nebo zvracení. Ke konzumaci i zpracování jsou vhodné jen černé, dobře vyzrálé plody bezu černého.

Pro naprostou většinu osob je bez černý vhodnou léčivou bylinou, ale je potřeba upozornit na některé účinky, které výjimečně mohou být nežádoucí. Jedná se především o nadměrné pocení, vysoušení našeho organismu a u citlivých jedinců může bez působit také projímavě.

Kontraindikace (tedy, kdy bez černý není vhodný k užívání) dosud nejsou v odborné literatuře popisovány. Interakce bezu černého s léčivy nebo potravinami nejsou známy.

Pokud užíváte bez černý ve formě doplňku stravy (většinou ve formě bylinného čaje, čajové směsi nebo extraktu), dodržujte vždy doporučené dávkování dle výrobce. Doporučujeme nakupovat jen kvalitní produkty v lékárnách, prodejnách zdravé výživy nebo od spolehlivých a ověřených výrobců.

Schválená zdravotní tvrzení

Dle aktuálního seznamu schválených zdravotních tvrzení, který vydal EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) je možné pro bez černý používat následující zdravotní tvrzení:

Bez černý (Sambucus nigra L) podporuje:

  • normální funkci dýchacího systému,
  • přirozenou obranyschopnost,
  • normální funkci imunitního systému,
  • čištění a vylučování vody z organismu,
  • kontrolu tělesné hmotnosti,
  • antioxidační účinky,
  • normální hladinu glukózy v krvi,

Zajímavosti

  • Víte, že květenství bezu se dá smažit a tento pokrm se označuje jako kosmatice?
  • Plody bezu se nazývají bezinky.
  • V zahradnictví se využívají okrasné kultivary „Madona“ a „Black Beauty“.
  • Staré české přísloví o bezu říká: „Je lékem proti devíti nemocem a je považován za bylinu magickou“.
  • Dřevo bezu černého je velmi tvrdé a využívá se například pro výrobu některých hudebních nástrojů.
  • Jedná se dlouhověkou rostlinu, která se dožívá věku až 100 let.
  • V potravinářství se z květů, případně plodů vyrábí celá řada produktů: čaj, sirup, med, likér, smažený květ, víno, bezový ocet, kompot, šťáva, bezový cukr, pálenka, marmeláda, limonáda a mnohé další.
  • Pro slovanské národy byl bez posvátný strom.
  • Starodávným zvykem bylo nevěstě darovat sazenici bezu, aby si ho mohla vysadit u svého nového příbytku.

— konec článku —

Černý bez a zdraví: jaké jsou jeho léčivé a nežádoucí účinky?

Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby

Černý bez patří mezi nejčastěji používané léčivé rostliny na světě. Američané ho již po staletí používají k léčbě infekcí a zánětů a staří Egypťané ho používali pro zlepšení zdraví pokožky a k léčbě popálenin. I dnes květ černého bezu řada lidí stále sbírá a používá jako přírodní lék na mnoho různých onemocnění.

  • Výtažky z černého bezu si můžete také koupit jako doplněk stravy a užívat ho ke zmírnění příznaků nachlazení a chřipky.
  • Na druhou stranu syrové plody bezu černého (bezinky), kůra a listí jsou jedovaté a mohou způsobit žaludeční potíže. 
  • V tomto článku se podrobně podíváme na vědecké důkazy ohledně kladných účinků černého bezu na vaše zdraví a také na nebezpečí a rizika spojená s jeho konzumací.

Co je černý bez?

Černý bez (Sambucus nigra) je jedním z druhů keřů z čeledi Pižmovkovité (Adoxaceae).

Někdy se mu říká také bez evropský, protože pochází z Evropy. Nicméně roste i v dalších částech světa (1, 2).

Keř černého bezu dorůstá až 9 m a má skupiny květů bílé až smetanové barvy, které dospívají v černé kuličky, zvané bezinky (1).

Bezinky mají výraznou hořkou chuť a pokud je chceme jíst, je nutné je předtím uvařit. Květy naproti tomu vynikají jemnou a příjemnou vůní a je možné je jíst jak v syrovém tak vařeném stavu (1).

Existují i další druhy bezu, jako jsou například bez chebdí nebo bez červený (1).

Lidé po staletí používají různé části černého bezu pro lékařské i kulinářské účely (2).

Naši předkové používali listy a květy černého bezu na úlevu od bolesti, otoků a zánětů a také pro zvýšení tvorby moči a potu. Kůra černého bezu se používala jako diuretikum (lék zvyšující močení), laxativum (projímadlo) a na vyvolání zvracení (1).

V přírodní medicíně se sušené bezinky a bezinková šťáva používají k léčbě chřipky, zánětů, ischiasu, bolestí hlavy, zubů, srdce a nervů a také jako projímadlo a diuretikum (2).

Navíc lze bezinky uvařit a vyrábět z nich šťávu, džus, džemy, marmelády, víno nebo je použít při přípravě různých koláčů a buchet. Někteří lidé z nich připravují sirup a čaj nebo je přidávají do salátů (1).

Shrnutí: Termínem bez označujeme různé druhy keřů z čeledi Pižmovkovité. Nejznámější je bez černý (Sambucus nigra), který pochází z Evropy, ale roste i v řadě dalších zemí.

Černý bez má řadu blahodárných účinků na vaše zdraví. Nejenže jsou bezinky a bezové květy doslova nabité živinami, ale pomáhají také ulevit od příznaků chřipky a nachlazení a uplatňují se též v bojise zánětem, infekcemi a onemocněním srdce a cév.

Vysoký obsah živin

  1. Bezinky obsahují jen velmi málo kalorií, ale hodně antioxidantů. 
  2. Ve 100 gramech plodů černého bezu najdeme 73 kalorií, 18,4 gramů sacharidů a méně než 1 gram tuků a bílkovin (3).

  3. Kromě toho obsahují další zdraví prospěšné živiny a jsou zejména bohaté na následující látky:
  • Vitamín C: Ve100 g bezinek najdeme 6 – 35 mg vitamínu C, což je až 60% denní doporučené dávky (3, 4).
  • Vláknina: Bezinky obsahují 7 gramů vlákniny ve 100 gramech čerstvých plodů, což je více než čtvrtina denní doporučené dávky (4).
  • Fenolické kyseliny: Tyto látky jsou účinné antioxidanty, které pomáhají zmírnit poškození buněk lidského těla oxidačním stresem (4, 5).
  • Flavonoly: Bezinky obsahují antioxidanty ze skupiny flavonolů (patří mezi látky zvané flavonoidy), a to zejména quercetin, kaempferol a isorhamnetin. Plody černého bezu obsahují až 10x více flavonolů než ostatní drobné bobuloviny (4).
  • Antokyany: Stejně jako flavonoly, patří i antokyany mezi flavonoidy. Díky nim získávají bezinky svou typickou tmavě černou barvu. Navíc jsou tyto látky silnými antioxidanty s protizánětlivým účinkem (4, 6).
Budete mít zájem:  Jste v jádru příliš citlivá duše?

Přesné nutriční složení černého bezu závisí na řadě faktorů, jako jsou konkrétní odrůda bezu, zralost bezinek a také environmentální a klimatické podmínky, ve kterých bezinky vyrostly. Proto se obsah živin může značně lišit (4, 7).

Shrnutí: Plody černého bezu (bezinky) jsou nízkokalorickou potravinou bohatou na vitamín C, vlákninu a antioxidanty, jako jsou fenolické kyseliny, flavonoly a antokyany. Nejvýznamněji jsou v bezinkách zastoupeny flavonoly.

  • Výtažky z černého bezu pomáhají zmírňovat závažnost projevů chřipky a zkracují i dobu trvání onemocnění (8).
  • Doplňky stravy s černým bezem na léčbu nachlazení a chřipky se prodávají v různých lékových formách, včetně sirupů, kapslí, pastilek nebo žvýkacích bonbónů.
  • Jedna studie na 60 lidech s chřipkou zjistila, že u těch, kdo užívali 15 ml sirupu z černého bezu 4x denně, došlo ke zlepšení stavu a zmírnění příznaků onemocnění během 2 – 4 dní, zatímco u lidí z kontrolní skupiny, kteří černý bez neužívali, začaly příznaky onemocnění odeznívat až za 7 – 8 dní (9).
  • Jiná studie se 64 účastníky zjistila, že užívání pastilek obsahujících 175 mg výtažků z černého bezu po dobu dvou dní, podstatně zmírňuje projevy chřipky, včetně horečky, bolestí hlavy, svalů a ucpaného nosu, a to již po 24 hodinách od užití první pastilky (10).
  • Navíc další studie na 312 lidech, kteří cestovali letadlem, zjistila, že ti, kdo pravidelně třikrát denně cucají pastilky obsahující 300 mg extraktu z černého bezu, trpí méně často na nachlazení a pokud již onemocní, jsou u nich projevy nemoci méně závažné a nemoc trvá kratší dobu (11).
  • Na potvrzení těchto slibných výsledků jsou potřeba ještě další studie, které by se mohly zaměřit i na zkoumání účinnosti černého bezu v prevenci chřipky (8).
  • Většina výše uvedených studií byla prováděna s komerčně vyráběnými doplňky stravy, takže máme jen velmi málo informací o bezpečnosti a účinnosti doma vyráběných léků z černého bezu (8).

Shrnutí: Výtažky z černého bezu se používají jako doplňky stravy a podle některých studií zmírňují závažnost příznaků chřipky a nachlazení. I když jsou dosavadní výsledky slibné, musíme provést další velké studie na lidech, abychom tyto kladné účinky černého bezu na chřipku a nachlazení ověřili.

Během metabolických pochodů, které v organizmu probíhají, vznikají reaktivní molekuly, které se v těle mohou hromadit. To může vést ke vzniku oxidačního stresu, který je spojen s řadou civilizačních chorob, jako jsou diabetes druhého typu nebo rakovina (12, 13, 14).

Antioxidanty jsou přírodní látky obsažené v řadě různých potravin. Patří mezi ně některé vitamíny, fenolické kyseliny a flavonoidy. Tyto látky dokážou zlikvidovat reaktivní molekuly vznikající v těle jako produkt metabolismu (volné radikály). Výzkum naznačuje, že strava bohatá na antioxidanty pomáhá chránit před těmito chronickými chorobami (5, 12, 15).

Květy, plody i listy černého bezu jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Například antokyany, které se nachází v bezinkách jsou až 3,5 x silnější antioxidanty než vitamín E (4, 15, 16, 17).

Jedna studie srovnávající 15 různých druhů drobných bobulovin zjistila, že nejúčinnější antioxidanty obsahují právě plody černého bezu. Ke stejnému výsledku došla i další studie, která srovnávala účinnost antioxidantů v různých druzích vína (18, 19).

Další studie navíc naznačuje, že organizmus lidí, kteří vypijí 400 ml bezinkové šťávy, má již za jednu hodinu lepší antioxidační schopnosti než předtím. Další studie na potkanech potvrdila, že výtažek z bezinek zmírňuje zánět a poškození tkání oxidačním stresem (20, 21).

I když jsou výsledky laboratorních studií povzbudivé, stále nemáme dostatek studií na lidech, které by antioxidační účinky černého bezu potvrdily. Obecně vzato má konzumace přírodních bezinek ve stravě jen velmi malý vliv na antioxidační schopnosti organizmu (17).

  1. Navíc ke snižování antioxidační aktivity přírodních bezinek dochází i v důsledku jejich tepelné úpravy (například při výrobě bezinkové šťávy nebo džemu) (4).
  2. Proto není možné očekávat, že by domácí výrobky z bezinek, jako jsou sirupy, šťávy, limonády, čaje nebo džemy měly nějaké velké antioxidační účinky (16).
  3. V každém případě je potřeba mít na paměti, že studie se provádí s průmyslově vyráběnými doplňky stravy, kde je koncentrace výtažků z černého bezu mnohonásobně vyšší než v bezinkách nebo květech bezu, které nasbíráte ve volné přírodě. 

Shrnutí: Plody, květy i listy černého bezu mají silné antioxidační účinky. Nicméně u lidí se tyto antioxidační účinky projevují jen ve velmi omezené míře a jsou velmi slabé. Obsah antioxidantů navíc ještě dále klesá při kuchyňském zpracování černého bezu.

Plody černého bezu mají kladné účinky na některé ukazatele, které ovlivňují zdraví srdce a cév.

Studie naznačují, že bezinková šťáva snižuje množství tuku v krvi a pomáhá snižovat i cholesterol. Navíc, strava bohatá na flavonoidy (mezi které patří i antokyany), snižuje riziko onemocnění srdce a cév (17, 22).

Jedna studie na 34 lidech srovnávala účinky 400 mg extraktu z černého bezu (zhruba 4 ml šťávy z černého bezu) užívaného třikrát denně po dobu dvou týdnů na hladinu cholesterolu. U účastníků sice došlo k mírnému snížení hladiny cholesterolu v krvi, ale toto snížení nebylo statisticky významné (23).

Další studie na myších s vysokým cholesterolem zjistila, že strava bohatá na černý bez snižuje množství cholesterolu v játrech a aortě, ale nikoli v krvi (24).

Další studie pak zjistily, že potkani, kteří byli krmeni stravou bohatou na polyfenoly z černého bezu, měli nižší krevní tlak a nižší riziko poškození orgánů v důsledku vyššího krevního tlaku než zvířata, která černý bez nekonzumovala (25, 26).

Navíc černý bez snižuje hladinu kyseliny močové v krvi. Zvýšená koncentrace kyseliny močové v krvi je spojena s vysokým krevním tlakem a má negativní účinky na zdraví srdce (4, 27).

Navíc bezinky pomáhají zvyšovat sekreci inzulinu a snižují cukr v krvi. A protože diabetes druhého typu je hlavním rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév, je udržování hladiny cukru v krvi ve zdravém rozmezí v prevenci kardiovaskulárních chorob velmi důležité (4, 8).

Studie naznačují, že květy černého bezu inhibují enzym s názvem alfaglukosidáza (α-glukosidáza), který pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Účinky černého bezu na snižování glykémie potvrdily i studie na laboratorních potkanech (4, 15, 28).

Navzdory těmto slibným výsledkům je nutné poznamenat, že zatím žádné studie přímo neprokázaly, zda černý bez opravdu snižuje riziko infarktu myokardu a dalších kardiovaskulárních chorob, takže nemůžeme činit žádné závěry a je nutné vyčkat na provedení kvalitních studií na lidech.

Shrnutí: Černý bez má kladné účinky na zdraví srdce. Například snižuje hladinu cholesterolu, kyseliny močové a cukru v krvi. Musíme ale provést další studie, abychom potvrdily, zda má bez tyto účinky i u člověka.

Černý bez má i další kladné účinky na lidské zdraví, ale většina z nich bohužel není potvrzena odbornými studiemi. 

Mezi údajné blahodárné zdravotní účinky černého bezu patří:

  • Pomáhá v léčbě rakoviny: Laboratorní studie zjistily, že černý i červený bez potlačují růst nádorových buněk (5, 8, 29).
  • Zabíjí škodlivé baktérie: Černý bez inhibuje růst baktérie Helicobacter pylori a dalších baktérií, které vyvolávají respirační infekce a záněty dutin. Může se tedy uplatnit v léčbě sinusitidy a zánětu průdušek (bronchitida) (8).
  • Posiluje imunitu: Studie na potkanech naznačují, že polyfenoly z černého bezu posilují imunitu tak, že zvyšují počet bílých krvinek (30).
  • Chrání před ultrafialovým (UV) zářením: Krém na opalování s obsahem samotného výtažku z černého bezu má ochranný faktor 9,88 (31).
  • Zvyšuje močení: Květy z černého bezu pomáhají zvýšit četnost močení a zvyšují vylučování soli z těla. Tyto účinky byly potvrzeny studií na laboratorních potkanech (32).
  • Pomáhá v léčbě deprese: Jedna studie na laboratorních myších zjistila, že při užívání extraktu z černého bezu v dávce 1200 mg na kg, zlepšuje náladu a duševní výkonnost (33).

I když jsou tyto výsledky zajímavé, musíme je nejprve potvrdit studiemi na lidech. Pak teprve můžeme vydávat nějaká doporučení.

Navíc je nutné si uvědomit, že neexistuje žádná standardizovaná metoda, která by měřila obsah bioaktivních látek, jako jsou antokyany v komerčně prodávaných doplňcích stravy.

Jedna studie například naznačuje, že v závislosti na použité metodice měření, se obsah antokyanů v jednom a tomtéž doplňku stravy značně liší. Podle jedné metody například obsahuje 762 mg/L antokyanů a podle jiné pak pouhé 4 mg/L. Je proto velmi obtížné přesně stanovit obsah antokyanů a musíme si počkat na dostupnost lepších měřících metod (17).

Shrnutí: Černý bez má řadu dalších zdravotních účinků. Například pomáhá bojovat s rakovinou, ničí baktérie, posiluje imunitu, chrání před UV zářením a má diuretické (močopudné) účinky. Nicméně tyto účinky musíme potvrdit kvalitními studiemi, protože důkazy jsou zatím slabé.

I když má černý bez slibné zdravotní účinky, jeho konzumace je spojena také s určitým nebezpečím.

Kůra, nezralé plody a semena černého bezu obsahují malé množství látek zvaných lecitiny, které mohou v případě nadměrné konzumace vyvolat zažívací potíže (2).

Navíc obsahuje černý bez také látky zvané kyanogenní glykosidy, které za určitých okolností mohou uvolňovat kyanid. To je jed (toxin), který se nachází například v semenech meruněk nebo v mandlích (1, 34).

Ve 100 gramech čerstvých bezinek jsou naštěstí pouze 3 mg kyanidu a ve stejném množství čerstvého listí je 3 – 17 mg kyanidu. To představuje zhruba 3% smrtelné dávky pro 60 kg osobu (2, 35).

I tak je ale potřeba dávat pozor.

Komerčně prodávané doplňky stravy ani vařené bezinky žádný kyanid neobsahují, takže zatím nebyly zaznamenány žádné případy smrti po konzumaci bezinek. Nicméně byste nikdy neměli jíst nezralé bezinky, listy, kůru ani kořeny černého bezu, protože ty kyanid mohou obsahovat a mohou vyvolat nežádoucí účinky v podobě zvracení, nevolnosti nebo průjmu (2).

Nedávno se 8 lidí otrávilo poté co vypilo šťávu z čerstvě nasbíraných bezinek, listí a větví mexického bezu (S. mexicana). Otrava se u nich projevila nevolností, zvracením, slabostí, závratí a poruchou vědomí (36).

Naštěstí lze toxické látky z bezinek a dalších částí černého bezu snadno a bezpečně odstranit povařením. Nicméně větve, kůru ani listy černého bezu nikdy nepoužívejte ani při vaření ani při přípravě jiných pokrmů z černého bezu (2).

Budete mít zájem:  Jaká pojištění na horách ochrání vaše zdraví i peněženku

Než začnete sbírat květy či plody černého bezu, přesvědčte se, zda se opravdu jedná o bez černý. Některé jiné druhy bezu totiž mohou být toxické. Před dalším zpracováním květů a plodů černého bezu odstraňte všechny zbytky kůry, větví a listí. 

Konzumaci černého bezu nedoporučujeme dětem a dospívajícím do 18 let a těhotným ani kojícím ženám. I když nemáme žádné informace o nežádoucích účincích černého bezu u těchto osob, nemáme ani dostatek informací o bezpečnosti jeho konzumace, takže je lepší být opatrný (2).

Shrnutí: Nevařené plody, listy, kůra a kořeny černého bezu obsahují chemické látky zvané lecitiny a kyanidy, které mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem. Těchto škodlivých látek se můžete zbavit varem.

Černý bez má řadu kladných účinků na lidské zdraví, ale většina výzkumu byla prováděna v laboratoři nebo na zvířatech. Studií na lidech bylo provedeno málo a jednalo se spíše o menší studie.

  • Proto nemůžeme konzumaci černého bezu doporučit pro účely léčby či prevence žádných onemocnění, i když jsou dosavadní výsledky výzkumu slibné.
  • Nejsilnější důkazy máme o účincích černého bezu při chřipce a nachlazení, kde podle všeho konzumace černého bezu pomáhá zmírnit projevy těchto onemocnění a zkrátit dobu trvání nemoci.
  • Černý bez také může pomáhat v prevenci kardiovaskulárních chorob, zvyšovat antioxidační schopnost organizmu a nejspíše má i protinádorové, antidabetické a protizánětlivé účinky.
  • Přiměřeně ho můžete konzumovat, ale neočekávejte od něj žádné zázraky, co se zlepšení vašeho zdravotního stavu týče.
  • Může ale být chutnou součástí vašeho zdravého jídelníčku a bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů.

Léčivá síla černého bezu

Černý bez a účinky na zdraví – lze ho využít mnoha způsoby

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Ten, kdo bez zbožňuje, stejně jako já, si již určitě natrhal voňavé, smetanově zabarvené kvítky, které se posléze velmi snadno suší a zalévají v lahodnou čajovou směs. Keř má jen nízké požadavky na půdu.

Postačí sluneční svit, který je pro něj klíčový.

Kromě květů lze upotřebit kůru, kořen, listy, taktéž i sladce nakyslé bezinky, které dozrávají v srpnu, jakožto základ mnohých zavařenin, případně šťáv.

Bez se v Česku vyskytuje ještě ve dvou dalších variantách, bez chebdí a bez červený. Bez chebdí je keřík s měkkým stonkem, ostatní odrůdy bezu mají stonek dřevnatý. Červenou variantu poznáme podle nápadně červeně zabarvených plodů. Tyto druhy bezu nesbíráme.

Květenství sušíme zavěšená na šňůrku, případně je rozložíme do velmi slabé vrstvy, aby bylinka nezhnědla a neztratila nic ze svých léčivých schopností. Při sušení dodržujme optimální teplotu do 45 °C.

Bylinky nikdy nesušme na přímém slunci, pozvolné sušení ve stínu jim ponechává svou léčivou esenci.

Květy řadíme na seznam rutinových dárců, společně ještě s šípky a z potravin pak s pohankou, paprikou a albedem citrusů, čímž rozumíme světle bílou blanku, která na plodech zůstane po oloupaní svrchní slupky ovoce. Albedo určitě nevyhazujme, cenného rutinu by byla škoda.

Podaří-li se černý bez správně nasušit, zachovává si také zajímavé množství vitamínu C, dále ještě třísloviny, silice, slizy. Bezinky pak obsahují glykosid sambunigrin, jehož mírně jedovaté účinky varem vyrušíme. Proto je nikdy nekonzumujme syrové, mohlo by nám býti zle.

V tomto případě je ponechme ptactvu, které je sezobává jako výtečnou pochoutku.

Léčivé účinky bezu černého

Právem mu náleží titul krále mezi léčivými stromy, neboť jeho doprovodné účinky jsou vskutku významné.

Vezměme jen fakt, s jakou silou léčí respirační choroby, kdy zároveň působí také močopudně a potopudně, čímž nás jemně detoxikuje.

Lze jej tedy aplikovat při chřipce a angíně, zánětu průdušek či dutin, rýmě či kašli. Účinné látky nám uleví při vykašlávání a napomohou opět dýchat.

Inhalace parami nálevu z květů pomáhá při vleklých katarech dýchacích cest a nepříjemném kašli. Nejrůznější dýchací neduhy lze tedy podpořit jak teplým čajem, taktéž i inhalací par z léčivých květů.

Díky zajímavému množství rutinu zpevňuje bylinka křehké stěny vlásečnic a zvyšuje tak jejich celkovou elasticitu, což se hodí především kuřákům či diabetickému pacientovi s dlouhodobě dekompenzovaným diabetem, ať už I. či II. typu.

Zde není ke škodě ani močopudný vliv, neboť napomáhá unaveným ledvinám s efektivnějším vodním hospodářstvím. Dnový pacient pak pro změnu může využít uvolňující obklady ze sušeného bezu, kterým se vyplní plátěný pytlíček, ten se dále nahřívá a přikládá na postižené klouby.

Podobného účinku dosáhnete také bezovou koupelí, která celkově harmonizuje, navozuje pocit hlubokého uvolnění s protizánětlivými a protirevmatickými účinky.

Své uplatnění nachází černý bez taktéž i v kosmetice, kde z něj lze uchystat nejrůznější pleťové vody či tonika. Níže předkládám recept našich babiček, které z bylinky připravovaly výtečnou pleťovou masku.

Nechť tedy žije domácí kosmetika, která mi přijde mnohem příjemnější, nežli mnohé předražené krémy z lékáren. Nezapomeňme, to, co bychom nesnědli, nenanášejme ani na kůži. Ta je velmi propustná a vše, čím o ni pečujeme, má ten dar vstřebávat se hluboko do těla.

Studujme tedy seznamy ingrediencí a dopřejme si vskutku to nejčistší.

Pleťová maska z černého bezu

  • 50 g čerstvého černého bezu
  • 150 ml vroucí vody

Květy vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou, mícháme, výsledkem bude hustější kaše, kterou necháme vychladnout, poté nanášíme na dobře očištěný obličej a přikryjeme ručníkem. Aplikujeme na 20 minut, poté sundáme a pleť omyjeme vlažnou vodou.

Čisticí bezové tonikum

  • 2 hrsti čerstvých listů černého bezu
  • 150 ml vroucí vody

Listy umístíme do skleněné lahve a zalijeme vroucí vodou. Necháme odstát zhruba dva týdny v lednici, aby došlo k uvolnění léčivých složek. Lahvičku každý den protřepeme. Vůně tonika je nasládlá, barva muškátová. K očistě pleti lze použít 2 x denně.

A nyní můj tip pro horké letní dny.

Bezová limonáda

  • 10 květů černého bezu
  • 200 g medu
  • 3 litry vody
  • 2 BIO citrony

Omytý černý bez umístíme do větší sklenice společně s plátky citrónu. Ve vodě jemně rozpustíme med, můžeme i mírně prohřát a nalijeme k bezu a citrónu.

Sklenici překryjeme sáčkem, upevníme provázkem a na několika místech propícháme, abychom zajistili přívod vzduchu. Sklenici umístíme na slunné místo a celou směs necháme 12 dní odpočívat.

Další dva dny pak přesuneme do chladu, aby limonáda došla. Přecedíme a užíváme, chutná vskutku výtečně.

Jako poslední jsem pro vás vybrala bezový ocet, který mám odzkoušen a mohu doporučit, jakožto výtečnou gurmánskou záležitost, jež povznese každý váš zeleninový salát. Hrajme si a kouzleme, život je dar.

Bezový ocet

  • 5 velkých čerstvých bezových květů
  • 250 ml vinného či jablečného octa

Sklenici či lahev vypláchneme a naplníme květy, které následně zalijeme octem. Hrdlo převážeme plátnem a v chladu a temnu necháme odpočívat celých 5 týdnů. Poté ocet přecedíme, dobře uzavřeme a můžeme používat dle své libosti.

Všem přeji krásné, horké a hojné léto…

Léčivé květy, plody a listy bezu černého: jak připravit čaj, sirup, obklad?

15. 05. 2013 | Doba čtení 4 minuty

O mimořádném významu bezu černého svědčí staré přísloví: Před heřmánkem smekni a před bezinkou klekni. Nejoblíbenější jsou květy, v lidovém léčitelství se využívá téměř celá rostlina.

Zprávy o existenci bezu jsou staré několik tisíciletí. Již v dávné minulosti naši předkové oceňovali v lidovém léčitelství léčebné účinky bezu černého a využívají se dodnes. Květy obsahují silici, účinné alkaloidy a glykosidy. Sušené se uplatňují ve farmacii jako potopudný a močopudný prostředek ve formě čaje.

Léčivé květy, plody, výhonky

  • Černý bez působí proti skleróze.
  • Regeneruje jaterní buňky a napomáhá tak detoxikaci organismu.
  • Sirup a čaj z květů bezu se užívá při nachlazení, pomáhá při horečce, kašli a chrapotu, jelikož uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání.
  • Květy se suší a bývají součástí čajových směsí, lze je užít k fermentaci pro výrobu šťáv a sirupů.

bezová marmeláda Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Z plodů lze připravovat marmelády, džemy a sirupy.

Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.

Z mladých výhonků můžeme připravit obklad, který pomůže od bolestí při dně, revmatismu a onemocnění šlach.

Odvary a koupele z bezu využijeme při migrénách, svalových bolestech a ischiatických bolestech.

Celá rostlina obsahuje fytoncidní látky, které účinně působí proti bakteriím a mnohým houbám. Podle některých údajů zápach, který bez černý šíří, odpuzuje hmyz, hlodavce a krtky.

Dbáme na to, aby květy nezahnědly, neboť tím se stávají bezcenné.

Květy sbíráme za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím, většinou v červnu až v červenci. Sušíme celá květenství co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do 40 °C, před úplným dosušením květy na sítu odrhneme od stopek.

čerstvě natrhané květěnství bezu černého Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Plody sušíme obdobným způsobem jako květy, před úplným dosušením je rovněž odrhneme od stopek. Průmyslově se plody zpracovávají ve směsi s jiným ovocem na šťávy, džemy, marmelády i organická barviva. Z dalších částí bezu můžeme využít listy i kůru na přípravu odvaru.

Nálev z květů pomáhá při horečce

2 čajové lžíce usušených květů zalijeme 1/4 l vroucí vody, přikryjeme a necháme asi 10 minut vylouhovat, pak scedíme a vypijeme. Nápoj připravujeme vždy čerstvý, můžeme ho pít až 3x denně.

Čaj ze sušených květů je močopudný, podporuje pocení a rozpouští hleny, snižuje horečku a mírní kašel.

Jak připravit chutný a léčivý sirup z květů?

  • Připravíme si 10 a více květenství bezinek
  • Přidáme 4 citrony nakrájené na kolečka.
  • Vše dáme do velké nádoby a zalijeme litrem studené vody, po 24 hodinách scedíme.
  • Na 1 l šťávy přidáme 1 kg cukru, po rozpuštění dochutíme kyselinou citronovou a nalijeme do sklenic.

nálev z bezu je chutný a léčivý Zdroj: Archiv ireceptar.

cz

Na povrch do sklenice přidáme trochu alkoholu, který vytvoří tenkou ochranou vrstvičku proti různým nákazám, a sklenice dobře uzavřeme.

Obklad z listů hojí svaly a klouby

Listy lze použít i zevně při revmatismu, bolestech namožených svalů, kloubů apod. Kašovitý obklad připravený z čerstvých listů přikládáme na bolestivá místa, podle potřeby necháme působit i několik hodin.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector