Celiakie – 5 nejčastějších chyb, které se vymstí

Iva pracuje jako kontaktní pracovnice nízkoprahového centra. Kromě toho, že je ergoterapeutka a osobní asistentka zdravotně postižených seniorů, věnuje se i koordinaci volnočasových aktivit a práci s dětmi. Miluje africkou hudbu a tanec, smích a svého přítele.

  • Při 170 centimetrech vážila 102,5 kilogramů.
  • Za tři měsíce zhubla 6,5 kilogramů.
  • V pase shodila 14 centimetrů a přes boky má minus 11 centimetrů.

Tvrdí, že byla od dětství vždycky „oplácaná“, ale výrazně začala tloustnout až před dvěma lety, kdy jí lékaři předepsali bezlepkovou dietu. Od té doby se živí kukuřičnými a rýžovými chleby. Iva by chtěla zhubnout, aby byla přitažlivější a cítila se lépe.

Za dva roky plus 15 kg

„Za ty dva roky má váha narostla o 15 kilo. Byla jsem při těle vždy, ale když to srovnám s kámoškama, tak nejím tak moc jako ony,“ svěřuje se Iva.

„Je pro mě těžké vařit bezlepkově. Bezlepkové je to třeba tak, že to zahustím bezlepkovou moukou. Tyto křehké kukuřičné plátky mi už nechutnají. Třeba mám chuť na čerstvý rohlík nebo chleba… Když je ještě čerstvý, s máslem. V restauraci je problém dát si bezlepkové jídlo,“ říká.

Doktorku Kateřinu Cajthamlovou zajímá, co přesně se před dvěma lety stalo, že Iva začala přibírat. A dozví se, že Iva kromě nařízené bezlepkové diety ještě přišla o partnera i o práci.

„Během půl roku jsem se třikrát stěhovala, takže toho bylo během toho půlroku hodně,“ říká Iva. „Ale nic na světě mi nestojí za to, abych porušila bezlepkovou dietu, protože mi bylo fakt špatně.“

Tlouštík nebo Buřtík

Iva vzpomíná, jak jí na základní škole říkali spolužáci Buřtík nebo Tlouštík. Přítel Tomáš vykládá, že s tloušťkou Ivy to je horší a horší. A věří, že jí experti v pořadu Jste to, co jíte pomohou.

„Tomáš je pro mě velkou oporou, je úžasný člověk,“ říká Iva. Nejprve absolvuje podrobné vyšetření, které odhalí, že kromě problémů s celiakií a kolenními vazy je celkem zdravá.

„Co si myslíš o tom, že od té doby, co má Iva celiakii, tak přibírá?“ ptá se Kateřina výživového specialisty Petra Havlíčka.

Celiakie – 5 nejčastějších chyb, které se vymstí

Zdravý stůl je plný ovoce a zeleniny, která Ivě ve stravě chyběla.

„Říká to hodně lidí, ale zvláštní je, že když se strava upraví, tak vlastně hubnou,“ odpoví Petr. Podle Kateřiny je hlavní problém v tom, že Iva hodně mlsá.

Česká klasika k večeři

Ráno si Iva ještě dá kukuřičnou snídani, ale oběd často vynechává a povečeří nějakou českou klasiku. Při tradiční prohlídce ledničky objeví Kateřina například smetanový jogurt. Iva ani neví, kolik má tuku. Důležité pro ni je, že je bezlepkový.

„A proč, když už si to čtete, si nepřečtete, kolik má tuku? Skoro ve všech věcech, které máte, je glokózo-fruktózový sirup, cukr, jahodový sirup,“ konstatuje Kateřina.

V kuchyni pak spolu s Petrem objeví i další sladkosti. Iva například jídlo i pití dochucuje různými sladkými šťávami.

„Myslím, že tloustnutí nesouvisí s bezlepkovou dietou, ale s tím množstvím sladkostí. A taky chuťové strádání, které vám přichystala bezlepková dieta, tak to doháníte po svém – cukry, tuky. Popíjíte přeslazené šťávy a používáte smetanu ke šlehání na vaření,“ říká Kateřina.

Petr je přesvědčen o tom, že ani člověk, který drží bezlepkovou dietu, nemusí tloustnout. „Strava se dá poskládat tak, aby vyhovovala zásadám správné výživy,“ konstatuje.

Tělo žebrá o ovoce!

Když stojí všichni u stolu hrůzy, Kateřina sice vtipkuje, ale svá slova myslí hodně vážně. „Mně je vašeho těla strašně líto, protože ono pod touto stravou pravděpodobně volalo: Dej mi vitaminy, dej mi ovoce! A dostalo oslazený jogurt, glukózo-fruktózový sirup popřípadě fruktózo-glukózový sirup,“ říká.

Petr znovu opakuje, jaká chyba je nejíst. „To umí každý debil – nežrat měsíc. Nežeru, zhubnu, ale tělo pak hezky zareaguje – sníží, zvýší, sníží, zvýší.“ Iva má podle měření asi 25 kilogramů tuku navíc, okolo břicha 36 centimetrů navíc. Podle Katky má Iva takzvaný zbrzděný metabolismus.

Problém s velikostí porcí

Od Petra Havlíčka dostane přesný manuál, jak se stravovat, co její potrava má obsahovat, kolik tuku může obsahovat, jak velké porce jíst.

„Ivě bude nejvíc dělat problém – hlavně ze začátku – velikost porcí. Ale pro nás dobrá zpráva bude, až nám tak po 14 dnech řekne, že má hlad. To bude příznakem, že tělo začíná fungovat normálně a začne vyžadovat jídlo,“ poznamenává Petr.

Celiakie – 5 nejčastějších chyb, které se vymstíCeliakie – 5 nejčastějších chyb, které se vymstí

A Iva přitakává: „Problém bude asi s tou pravidelností jídel a taky mě děsí to množství jídla.“ Od Katky se jí dostane vysvětlení, že jde o nízkoenergetické vysokoobjemové jídlo.

Past v restauraci

S kuchařem Robertem Zatloukalem si Iva vyzkouší uvařit bezlepkové těstoviny, kachní prso a růžičkovou kapustu. „Je to zajímavé, výborné, doma to určitě vyzkouším,“ říká Iva. Robert ji pak pozve do restaurace. Ale je to lest.

„Doporučil jsem jí samá tučná jídla, všude smetana, gratinovaná jídla a ona se vůbec nezeptala. U brambor neřešila gramáž. Odsouhlasila tlustou rybu, sice s bylinou, ale když tam je bylina, tak aby vynikla, musí tam být tuk, což neřešila. To doktorka Kateřina nebude mít radost, to bude sekec mazec,“ odhaduje Robert.

Když na přepadovku dorazí Kateřina, zjistí, že Iva si složení stravy skutečně vůbec nepohlídala. A pozná, že se nechala nalákat na nezdravé jídlo. A k pití si navíc dala i sklenku vína.

„Nevěděla jsem, co se bude dít. Nikdy jsem nebyla v takové restauraci, nevěděla jsem, co bude v jídelníčku, vůbec jsem tomu nerozuměla,“ přiznává se Iva.

„Tak o to víc jste se měla ptát,“ říká Kateřina. „Vy už si budete muset začít šít tu sukýnku. Víte kterou? Tu, o které jste říkala: Já, Iva, slibuji, že pokud poruším režim, tak ve vámi vybraném obchodním domě zatančím africký tanec v rákosové sukýnce, natřená celá na černo kromě obličeje.“

Iva se rozpláče. „Já teď vypadám jako kráva, striktně to dodržuju a jednou jsem to porušila.“

Doktorka Kateřina a Petr Havlíček poradí ohledně zdravého životního stylu zpěvačce Iloně Csákové.Také celebrity se zajímají o zdravou výživu, zvláště jde-li o maminky. Nebo když dítě plánují. To je také případ zpěvačky Ilony Csákové, která si odborníky pozve k sobě do kuchyně, aby jí poradili, jak žít zdravěji a naučit to celou rodinu.Nenechte si ujít hvězdný díl ve čtvrtek 3. května od 21.20 na Prima Family.

„Emoční reakce byla veliká, ale u dospělé ženy bych očekávala sebeovládání. A to, že se chudinka malá, tak zhroutila, možná odhalilo pravou příčinu její nadváhy. Ta příčina je jednoznačně psychická a myslím, že si dnes uvědomila, že s tím musí něco dělat,“ konstatuje Kateřina Cajthamlová.

Bezlepkový chléb

Iva pak absolvuje lymfatickou masáž a následně si vyzkouší upéct bezlepkový chléb. „Je výborný,“ pochvaluje si.

Pokračuje také v cvičení, i když kvůli bolavému koleni má skluz. Začíná být s celým hubnoucím procesem spokojená. Pořád má ale problémy s velikostí porce. Má pocit, že tolik jídla do sebe nedostane.

Tanec v obchoďáku

Po třech měsících následuje závěrečné hodnocení. A spokojení jsou všichni. Včetně odborníků z pořadu Jste to, co jíte.

„Z mého pohledu dopadla dobře, má toho více dolů přes centimetry než přes kila. Shodila 6,5 kilogramu tuku a 1,5 aktivní hmoty,“ říká Petr. A dodává další čísla: 11 centimetrů přes boky, 14 centimetrů přes břicho.

Ale i tak Ivu trest neminul: tanec v obchodním domě. Zvládla ho na jedničku. „Jsme nadšení, děkujeme!“ volají Katka a Petr a shodně Ivu chválí především za její hubnutí.

„Jsem spokojená, jak to dopadlo, ale já jsem si dala takový cíl, že bych mohla mít takových 80 kilo? Takže zatím mám ještě 10 kilo před sebou,“ říká Iva. A možná taky svatbu: od přítele Tomáše dostala totiž během natáčení zásnubní prsten.

Eliminujte nejčastější chyby při bezlepkové dietě

Celiakie – 5 nejčastějších chyb, které se vymstí

Pokud člověk onemocní celiakií, musí se smířit s tím, že s nemocí stráví (v dobrém i ve zlém) zbytek svého života. Jediným dnes známým řešením je striktní bezlepková dieta. Bohužel, mnoho celiaků ji nedrží správně. Podívejte se na nejčastější nástrahy, které mohou efekt vašeho snažení zcela zničit.

Čtení složení každé potraviny by mělo patřit k rutině celiaků. Čím komplikovanější potravinu kupujete, tím větší opatrnost je na místě. U některých výrobků však může být překvapen i poměrně znalý jedinec. Pečlivě vybírejte dochucovadla, různé omáčky, polévky a jiná konzervovaná hotová jídla.

Pozor na doporučení špatně proškoleného personálu v obchodech a restauracích. Vždy prověřujte co nejpřesnější složení výrobků a pokrmů.

Budete mít zájem:  Co má společného alergie s autoimunitním onemocněním?

Mnoho lidí se mylně domnívá, že například špalda či kamut jsou bezlepkové obiloviny, a „bez mrknutí oka“ vám doporučí pokrm, který je obsahuje.

Stejně tak se vždy ptejte, jak v restauraci grilují či smaží, zda používají oddělené grily a fritézy.

Křížová kontaminace vás s velkou pravděpodobností nejčastěji zradí u vás doma. Nezřídka z důvodu „úspory“ nádobí nebo pohodlnosti celá rodina sdílí jeden nůž při mazání másla.

Pokud se drobky z pšeničného chleba dostanou na máslo, riskují zbytečný příjem lepku i celiaci v domácnosti.

Pozor tedy na křížovou kontaminaci uskladňovacích dóz, pomazánek, marmelád, používání sdílené pracovní plochy nebo třeba toustovače.

Možná vás napadne, že velmi malé množství lepku vaše tělo snese. Jeden drobeček na másle celiaka přeci „nezabije“.

Myslete ale na to, že každý den lepek konzumujete i jako součást proklamovaných bezlepkových potravin.

Podle vyhlášky totiž mohou bezlepkové výrobky obsahovat až 20 mg lepku na 1 kilogram potraviny. Je lepší do zkonzumovaného nasčítaného množství lepku vědomě další nepřidávat.

Celiakie: příznaky a jak se léčí? – Zdraví.Euro.cz

Celiakie – 5 nejčastějších chyb, které se vymstí

Celiakie je neléčitelné autoimunní onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku. Mezi typické příznaky patří plynatost, křeče v břiše, časté střevní potíže, pokles váhy nebo únava.

Nemocný jimi současně vůbec trpět nemusí. Diagnostikuje se krevním testem nebo gastroskopií. Jedinou možnou léčbou je trvalé celoživotní odstranění lepku ze své stravy.

Jak se celiakie projevuje, a co obnáší bezlepková dieta?

Pokud člověk trpí touto nemocí, při požití lepku dochází k autoimunitnímu zánětu sliznice tenkého střeva, což následně vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Tím se snižuje schopnost vstřebávat živiny a vést k úplnému rozvratu metabolismu.

Odhaduje se, že o své nemoci doposud ví pouze deset procent nemocných. V dnešní době zhruba třetina světové populace nosí mutaci genu, která tuto nesnášenlivost způsobuje. Nemoc se nemusí spustit u každého, zda se tomu tak stane rozhoduje především životospráva a stres.

Celiakie má své nejčastěji uváděné příznaky, ty ale uvádí pouhých 10 procent diagnostikovaných.

Projevů je celkově až 200, mezi ně mohou patřit deprese, lámavost nehtů, neplodnost, chudokrevnost nebo zvýšené hodnoty jaterních testů. Ženy o své nemoci často zjistí až v případě opakovaných potratů nebo při problémech s otěhotněním.

Celiakie u dětí

U dětí se projevuje nejčastěji po prvním podání lepku – děti začnou trpět průjmy nebo mají objemné a zapáchající stolice. Bývají plačtivé s nadmutým bříškem a kvůli stupňující bolesti břicha často ztrácejí chuť k jídlu. Mohou ubývat na váze, nebo trpět chudokrevností způsobenou nedostatkem železa.

Příznaky celiakie u dospělých

Průjmy, ubývání na váze nebo chudokrevnost jsou hlavními příznaky. Dalším příznakem je častější produkce stolice, která zapáchá a obsahuje nestrávené zbytky jídla. Indikátory také mohou být bolesti břicha hraničící s kolikou, nafouklost a břišní křeče.

Žádný z těchto příznaků se ale projevovat nemusí. Nemoc se totiž může projevovat nadváhou a zácpou. Příznaky totiž bývají velmi individuální, dokonce se nemusí nikdy projevit. To pak dojde k odhalení až po diagnostice příbuzného, nemoc je totiž dědičná.

Další možné projevy celiakie:

  • osteoporóza (řídnutí kostí)
  • zvýšená kazivost zubů
  • afty
  • bolesti kloubů
  • svalové křeče
  • porucha růstu vlasů
  • ekzém připomínající pásový opar
  • deprese a úzkost
  • pozdější nástup menstruace u žen

Diagnostika celiakie

K diagnostice celiakie může dojít kdykoliv, stejně tak se může kdykoliv projevit. V minulosti se o nemoci nevědělo, a vedlo to k předčasným úmrtím nemocných. Díky moderní medicíně dochází ke spolehlivé diagnostice a nemocní se dožívají mnohem déle.

Test na celiakii

Diagnóza se provádí krevními testy, ty jsou dokonce k dostání v lékárně, pokud bude výsledek negativní ale neznamená, že ji určitě nemáte. Pokud přetrvává podezření nemoci a krevní testy byly negativní, je třeba podstoupit biopsii sliznice tenkého střeva. Ta se u dětí dělá spolknutí kapsle a u dospělých gastrokopií.

Diagnóza je velmi důležitá. Nejen, že výrazně prodlouží život nemocného, díky dietě mu přestanou všechny dosavadní příznaky.

Léčba Celiakie

Jedinou možnou „léčbou“ v dnešní době je přísná bezlepková dieta.

U dlouho nediagnostikovaných případů ale může dojít k výraznému poškození střev a je kromě diety třeba léčbu podpořit léky. Těmi jsou steroidy, které potlačují zánět, a imunosupresiva na tlumení imunity.

Dieta při celiakii

Při bezlepkové dietě je třeba z jídelníčku vyloučit všechny obilniny, tedy žito, ječmen a oves. Kvůli tomu nemohou celiaci jíst pečivo, těstoviny, většinu uzenin, sušenky a pro mnohé Čechy je nehorším omezením zákaz konzumace piva.

Důležité je si dát pozor na časté zahušťování moukou, která je také zakázaná. Zahušťování je obvyklé ve výše zmíněných uzeninách, třeba v párcích a šunkách, stejně tak se často zahušťují polévky. I při nákupu polotovarů či konzerv je třeba dávat veliký pozor, většina z nich totiž lepek obsahuje.

V evropské unii je povinnost uvádět všechny alergeny u každého jídla, proto jsou v restauracích uvedeny buď v jídelním lístku či na vyžádání obsluhy, tento fakt celiakům a jiným alergikům usnadňuje dodržování diety.

Seznam bezlepkových potravin

  • Rýžová a sójová mouka
  • Brambory
  • Rýže
  • Kukuřice
  • Luštěniny
  • Pohanka
  • Jáhly
  • Proso
  • Cizrna

Dále je samozřejmě možné konzumovat maso a vejce, ovoce i zeleninu.

Co se týče mléčných výrobků, při zjištění celiakie je intolerantní většina celiaků, to je ale způsobeno poškozenými střevy. Jakmile nemocný začne dodržovat dietu a zlepší se stav jeho střev, může začít jíst i mléčné výrobky.

Dodržování bezlepkové diety

Při dodržování diety je důležité přemýšlet opravdu nad každým jídlem. Komplikace přichází především při výletech a když si nemocný nepřipravuje jídlo sám.

Ještě náročnější je, když má dietu dodržovat dítě. Ve školních jídelnách totiž bezlepkově většinou nevaří a rodič tak musí připravovat kompletní stravu na celý školní den.

Nehledě na to, že dítě nemusí chtít jíst jiné jídlo než kamarádi.

V tom případě je důležité o nemoci informovat personál školy a poprosit je o pomoc při dohlížení toho, jak se dítě stravuje a případně také vysvětlení ostatním dětem, co celiakie je.

Nejlepším způsobem a také tím nejzdravějším je přejít spíše do čerstvé stravy. Jíst velké množství zeleniny, luštěnin i masa, kupovat bezlepkový chléb či úplně přejít na rýžové suplementy. Mezi nejlepší bezlepkové přílohy patří brambory a rýže.

V dnešní době stoupá obliba bezlepkové diety, není tedy problém najít náhražky téměř každého výrobku, které celiak nesmí.

Celiakie v těhotenství

Ačkoli se často uvádí, že celiakie může za potraty a těhotenství, není to úplně pravdivé. Ano nemoc těhotenství komplikuje, ale zásadní komplikace nastávají v případě NELÉČENÉ celiakie.

Stejně jako u každých zdravotních problémů je početí i těhotenství u žen s touto nemocí velice individuální záležitostí. Jakmile se budete pokoušet o dítě, poraďte se s lékařem, stejně tak, když se vám otěhotnět podaří.

V těhotenství není vůbec třeba panikařit, stres může dítěti ublížit více než nemoc samotná. Stále dodržujte dietu tak jak doposud a kdykoliv si nebudete vědět rady, poraďte se s lékařem.

Bezlepková dieta a hubnutí

Bezlepková dieta za účelem snížení váhy je taktéž v rostoucí oblibě. Dost často dokonce vede ke snížení váhy, stejně ji ale lékaři neceliakům příliš nedoporučují.

 Podle nich se zdraví lidé připravují o důležité živiny, které se v potravinách obsahujících lepek nacházejí.

Snížení váhy prý totiž není sníženo vysazením lepku, nýbrž tím, že jedinec začne více přemýšlet nad svou stravou.

Celiakie: Příznaky, příčiny a bezlepková dieta

Celiakie je autoimunitní onemocnění projevující se nesnášenlivostí lepku. Jak nemoc vzniká, jaké má projevy a jak se typickým příznakům vyhnout?

Diagnóza, kterou už slyšelo 60 000 Čechů

Celiakie, intolerance lepku, celiakální sprue, endemická sprue nebo Heubner-Herterova nemoc – to jsou jen některé z názvů, jimiž se označuje geneticky podmíněná nesnášenlivost lepku. Aby lékař potvrdil diagnózu celiakie, musí se objevovat typické poškození sliznice tenkého střeva.

Dříve nesnášenlivost lepku platila za výjimečné onemocnění, dnes se jedná o poměrně častou poruchu. V České republice celiakií trpí více než 60 000 lidí.

Co se děje ve střevech při celiakii?

Zdravé tenké střevo je plné klků. Jejich hlavní funkcí je vstřebávání živin z potravy. Lepek ve střevech celiaků však působí jako drsný kartáč, který klky postupně obrušuje a zbavuje tenké střevo schopnosti živiny optimálně vstřebávat.

Při nesnášenlivosti lepku se organismus nebezpečné bílkovině brání, což se projevuje nejčastěji nadýmáním, křečemi, průjmem a únavou. Někteří lidé trpí naopak zácpou. Zpomalené trávení umožňuje hnití potravy ve střevech a vypouštění toxinů do krevního oběhu. Toxiny pak narušují ostatní orgány a mohou způsobit další přidružená onemocnění.

Příznaky onemocnění

Medical News Today poukazuje na fakt, že se jednotlivé příznaky mohou pohybovat od mírných po těžké. Stejně tak se mohou časem měnit nebo se mezi jednotlivci lišit. Někteří lidé nemusí mít žádné symptomy nebo se typickými projevy celiakie setkat až později během života.

Budete mít zájem:  Kořen Fo-ti (Ho shou wu, Rdesno mnohokvěté) – jaké jsou účinky na zdraví?

Nejčastější příznaky:

  • slabost a únava
  • průjmy
  • zácpa
  • bolesti břicha a křeče
  • hubnutí
  • plynatost
  • zažloutnutí kůže (v důsledku špatného vstřebávání tuků)
  • anémie
  • bledost
  • dušnost (vlivem poruchy vstřebávání vitaminu B12)
  • horší srážlivost krve
  • tvorba modřin
  • skrytá krvácení (zhoršené vstřebávání vitaminu K)
  • bolesti v kostech a případná osteoporóza či osteomalacie (porucha vstřebávání vitaminu D)
  • brnění a mravenčení končetin
  • deprese

Asi v pětině případů se vyskytuje tzv. asymptomatická celiakie, kdy člověk nepozoruje žádné zjevné příznaky onemocnění, ale přesto trpí zánětem sliznice tenkého střeva. V tomto případě je nemoc velmi zákeřná, protože postižený nemá důvod k návštěvě lékaře a podstoupení vyšetření.

Co může ovlivnit projevy celiakie?

Podle Medical News Today může příznaky ovlivnit délka kojení (osoby, které byli kojené déle, se s příznaky celiakie často setkávají až v pozdějším věku), množství snědeného lepku, úroveň poškození tenkého střeva a věk, ve kterém se člověk poprvé setká s lepkem.

Diagnostika celiakie

Diagnóza celiakie může být stanovená na základě:

  • sérologických testů sledujících tvorbu protilátek proti gliadinu (po odběru krve)
  • endoskopie
  • je-li diagnóza jasná, obvykle se stanoví „pokusná“ dieta, která má za účel zjistit, zda se při ní příznaky zmírní či vymizí

Nezahajujte dietu před vyšetřením

Máte podezření, že můžete mít problém s trávením lepku? Odborníci doporučují poradit se nejprve se svým lékařem. Je totiž důležité, abyste nezačali jíst bezlepkově ještě předtím, než lékaři provedou veškerá potřebná vyšetření. Brzký přechod na dietu by mohl zkreslit výsledky testů.

Kde má celiakie svůj původ?

Celiakie je autoimunitní choroba vznikající na základě genetických dispozic. Nemocný produkuje nadměrné množství protilátek proti gliadinu v lepku. Nemoc není léčitelná, ale dodržováním bezlepkové diety se její projevy eliminují.

Ačkoliv jsou předpoklady pro toto onemocnění dané geneticky, může se celiakie rozvinout kdykoliv v průběhu života. Například po fyzicky či psychicky velmi zatěžující události (operace, těžká infekce, emoční trauma, porod, rozvod, úmrtí blízkého člověka,…).

WebMD dodává, že pokud některý z vašich rodičů, děti, bratr, sestra nebo jiný člen rodiny, trpí celiakií, máte i vy sami mnohem vyšší šanci na propuknutí této nemoci. Pouhá přítomnost genů pro celiakii však automaticky neznamená, že ji dostanete.

Celiakie většinou nechodí sama

Společně s touto nemocí se mohou vyskytovat i další doprovodné choroby a zdravotní potíže. Často se jedná o idiopatickou anémii, nesnášenlivost laktózy, diabetes melitus, poruchy štítné žlázy, dermatitidu nebo neplodnost.

Lepek a jeho výskyt

Jde o soubor bílkovin gliadinu a gluteninu (můžete se setkat i s označením gluten). Tato směs bílkovin se nachází v semenech některých obilovin společně se škrobem. Nejvyšší obsah lepku má pšenice (až 80 % všech bílkovin). Patří mezi základní suroviny evropské kuchyně.

Zastánci zdravého stravování se však od výrobků z pšeničné mouky většinou distancují (nejen kvůli lepku) a nahrazují je bezlepkovými potravinami.

Obiloviny s obsahem lepku

  • pšenice (včetně špaldové)
  • žito
  • ječmen
  • oves

Další zdroje lepku

Celiakie – 5 nejčastějších chyb, které se vymstí

  • slané i sladké druhy pečiva z mouky s obsahem lepku (chléb, rohlíky, housky, koláče, dorty, sušenky)
  • běžné těstoviny, strouhanka, knedlíky
  • dochucovadla (kečup, tatarka, sójová omáčka, hořčice, dresinky, bujóny)
  • masné výrobky a konzervy (salámy, klobásy, párky)
  • marmelády
  • karamel
  • pudinky
  • prášek do pečiva
  • pivo a některé další druhy alkoholu

Výrobci mají ze zákona povinnost označovat veškeré potraviny s obsahem lepku pro ochranu spotřebitele.

Možná označení potravin

  • Obsahuje lepek
  • Může obsahovat stopy lepku – jedná se o ochranu konzumenta i samotného výrobce, který v závodě vyrábí nejen bezlepkové potraviny, ale i produkty s obsahem lepku. Bezlepkové potraviny se tak mohou v některých případech kontaminovat lepkem.
  • Velmi nízký obsah lepku – obsah lepku činí maximálně 100 mg na 1 kg potraviny.
  • Bez lepku – potravina nesmí obsahovat více než 20 mg lepku na 1 kg ve stavu, v jakém je prodávána konečnému spotřebiteli.

WebMD upozorňuje, že se lepek může ukrývat i v některých zubních pastách a lécích, proto je dobré kontrolovat složení a příbalové letáky i u jiných výrobků.

Řešením jsou přirozeně bezlepkové potraviny

Podle serveru Healthline existuje spousta výživných a přirozeně bezlepkových potravin. Vyhněte zpracovaným produktům a svou pozornost zaměřte na čerstvé celistvé potraviny.

Jde především o kvalitní maso, vejce, neochucené mléčné výrobky, ovoce, zeleninu, zdravé tuky, ořechy, luštěniny, bylinky, koření a bezlepkové obiloviny, jako je quinoa, proso, pohanka a rýže.

Chcete péct bezlepkově? Používejte přirozeně bezlepkové mouky

  • rýžová
  • kukuřičná
  • amarantová
  • kaštanová
  • tapioková
  • cizrnová
  • čiroková
  • hrachová
  • jáhlová
  • kokosová
  • mandlová
  • lupinová
  • nopálová
  • sójová

TIP: Projděte si test bezlepkových mouk včetně tipů na recepty.

Co můžete jíst při celiakii: Podrobný přehled potravin

Celiakie sice není léčitelná v pravém slova smyslu, její příznaky však jde zmírnit či odstranit bezlepkovou dietou. Abyste byli vy i vaše střeva v bezpečí, tento systém stravování musíte dodržovat pečlivě, neustále a hlavně doživotně.

I malé množství lepku bohužel může způsobit návrat nepříjemných symptomů.

Tipy na nejlepší bezlepkové recepty:

Pochutnejte si na sladkých i slaných pochoutkách. Zachutnají zdravým lidem i těm, které trápí nesnášenlivost lepku.

bezlepková strava celiakie lepek

Zrádná celiakie: 5 nejčastějších chyb, které se vám nemusí vyplatit

Zrádná celiakie: 5 nejčastějších chyb, které se vám nemusí vyplatit Celiakie je nazývána civilizační chorobou 21. století. Nemocných stále přibývá, je jich dvakrát víc než před 20 lety. Diagnostikováno je ale pouze 15 % z celkového počtu nemocných. Odhalení celiakie a vymizení potíží nasazením přísné bezlepkové diety totiž nebývá pouze v rukou lékaře. Do hry může vstoupit nedostatek informací, a někdy dokonce i neukázněnost pacienta. Jaké bývají nejčastější chyby a jaké mohou mít následky?

Prvotní, ale velmi častá chyba u lidí, kteří mají podezření na toto onemocnění a nejsou ještě diagnostikováni. Nasadí si bezlepkovou dietu, pak je lékař pošle na testy, ale oni v obavě, aby se problémy nevrátily, lepek znovu do své stravy nenasadí. To je velká chyba. V žádném případě se nesmí dodržovat bezlepková dieta před vyšetřením na nesnášenlivost lepku – celiakii! Výsledky vyšetření by mohly být zkreslené, protože testy odhalují protilátky, které tělo vytváří jako součást nepatřičné imunitní odpovědi na bílkoviny ve stravě, které se nacházejí v pšenici, žitě a ječmeni (gluten a gliadin). Pokud testovaný několik týdnů před testováním nekonzumuje lepek, pak mohou být testy negativní. Pokud celiakie není diagnostikována, kolující protilátky v krvi poškozují řadu orgánů, nejen tenké střevo, ale i ledviny, játra, štítnou žlázu a vedou k dalším poruchám.

2. Domnívat se, že celiakie je nemoc dětí a po padesátce se už neobjevuje

Celiakie je stále častěji diagnostikována i u starších osob. Podle odborných zdrojů se dokonce pětina onemocnění může objevit až po 60. roce života. U jedinců s genetickou predispozicí pro celiakii se nemoc může rozvinout kdykoliv, i když konzumovali potraviny s lepkem dlouhá léta bez jakýchkoliv potíží.

Obtíže se zažíváním mohou být přičítány věku nebo užívání většího množství léků. Podvýživa způsobená neléčenou celiakií může způsobit další zdravotní potíže.

Pokud zůstane pacient bez léčby, může to pro něj znamenat závažné zdravotní riziko včetně osteoporózy a neuropatie (poškození nervů), anémie, deprese, bolestí břicha, průjmů či celkového neprospívání.

3. Okamžitě nasadit dietu při pozitivním krevním testu

To by byla hrubá chyba. Ne každý pozitivní výsledek sérologického vyšetření krve znamená celiakii, některé formy celiakie lze diagnostikovat pouze kombinací sérologie a histologie.

Naopak platí, že při výrazném podezření na celiakii má být biopsie provedena vždy, bez ohledu na negativní sérologický nález. Biopsie se ale musí provádět u jedinců, kteří konzumují potravu s obsahem lepku.

Pokud pacient přešel na bezlepkovou dietu, nezbývá než ho zatížit lepkem znovu.

4. Plést si nesnášenlivost lepku s alergií na lepek

Když člověk trpící celiakií konzumuje potraviny obsahující lepek, objeví se reakce imunitního systému proti buňkám tenkého střeva. Tato odpověď organismu na lepek ve svém důsledku způsobuje zánět a poškození tenkého střeva.

Naproti tomu alergie na lepek nebývá v populaci tak častá. Projevuje se přecitlivělými reakcemi většinou bezprostředně po požití lepku, jako např. otokem rtů, jazyka, případně zrudnutím s pocením a průjmem. Poté se stav úplně upraví.

Nežádoucí reakci organismu mohou mírnit antihistaminika. Reakce může být střední intenzity nebo i těžká, ale nezapříčiňuje poškození střevní sliznice tak, jako je tomu u celiakie.

Diagnostika patří do rukou zkušeného alergologa, který zvolí patřičné testy a výsledky správně vyhodnotí. I v případě alergie na lepek je třeba bezlepková dieta, nemusí však být tak přísná.

Budete mít zájem:  Do kdy kojit? Kojit i větší děti? Názory maminek i odborníků

5. Myslet si, že občasné porušení bezlepkové diety neuškodí

Příležitostná konzumace lepku je pro střevo velmi škodlivá. Nejenže dochází u pacienta k postupnému poškození sliznice tenkého střeva různého stupně, které dále vede k poruše vstřebávání živin, ale hrozí i další onemocnění.

Celiakie je při nedodržování bezlepkové diety zatížená výrazně vyšším rizikem vzniku zhoubných nádorů než v běžné populaci, a to zejména nádorů tenkého střeva.

Význam bezlepkové diety je třeba zvlášť vysvětlit celiakům s lehkou formou choroby a při malých nebo chybějících subjektivních obtížích.

Článek byl připraven ve spolupráci s profesorem MUDr. Jaroslavem Rackem a informačním portálem www.labtestsonline.cz. Tam se také můžete dozvědět podrobné informace o testování celiakie.

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Jak poznat celiakii od alergie na lepek?

Bolesti břicha, nadýmání či průjem trápí čas od času každého z nás, zpravidla po dietní chybě. Nicméně u části populace tytéž průvodní příznaky mají zcela jinou příčinu – celiakii. Zpravidla o ní víme, že znemožňuje konzumovat potraviny s lepkem.

 Co je ale podstatou tohoto problému? „Jde o chronické autoimunitní onemocnění, které se vyskytuje u geneticky predisponovaných pacientů. Autoimunitní proces vede k atrofii (vyhlazení) klků sliznice tenkého střeva a v důsledku toho dochází k poruše vstřebávání živin.

 Genetická predispozice se nachází asi u 20 procent populace, onemocní však jen 1 až 2 procenta celkové populace,“ zmiňuje na úvod zástupce primáře Centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Petr Fojtík, Ph. D.

Nemoc dětí i dospělých

„Projevy celiakie u dětí bývají zpravidla typické: menší vzrůst, nadmuté bříško, průjmy. V současné době však obecně převažuje obraz asymptomatický, kdy pacienti mají jen nespecifické zažívací projevy, jakými jsou nadýmání a občasná řidší stolice. V dospělosti pak může být prvním projevem až osteopenie či osteoporóza v důsledku deficitu vitaminu D a kalcia,“ upřesňuje lékař.

  • Jak naučit dítě žít s celiakií čtěte zde.

Celiakie se totiž může objevit v jakémkoli věku, tedy nejen u dětí v době, kdy se prvně setkávají se stravou obsahující lepek (krupicová kaše, piškoty), ale též u dospělých, často při oslabení, po duševní či tělesné zátěži (stres, operace, těhotenství, jiné vážné onemocnění apod.), většinou mezi 30. a 40. rokem věku.

Celiakie, alergie, či intolerance?

Často je však za celiakii mylně zaměňována alergie na pšeničnou mouku. Jak podotýká MUDr.

Fojtík, v případě alergické reakce je důsledkem otok sliznice tenkého střeva a také mohou být přítomné celkové kožní alergické reakce, kupříkladu kopřivka. Diagnostika se opírá o výsledky testování určité skupiny imunoglobulinů (IgE).

Zde se sice také doporučuje bezlepková dieta, ale nemusí být tak přísná jako u celiakie. Záleží na souhrnu celkových projevů závislých na množství přijatého lepku. 

„Novou diagnostickou jednotkou, která se nyní stává velice populární, je neceliakální intolerance lepku, kdy je klasická celiakie diagnosticky vyloučena (histologický nález ze sliznice duodena je normální a nejsou přítomné protilátky tTG – tkáňová transglutamináza a EMA – endomyziální protilátky).

Tito pacienti mají klinické projevy dyspeptického syndromu (nespecifické trávicí příznaky) s dobrým efektem při bezlepkové dietě, jež v tomto případě také nemusí být tak přísná. Drží ji mimo jiné mnoho sportovců a populárních osobností.

 Podle posledních údajů si kupuje bezlepkové výrobky až 26 procent obyvatel v USA a také u nás se procento zájemců zvyšuje,“ uvádí lékař.

Vzhledem k faktu, že celiakie v současné době není vyléčitelná, je nutné, aby tito pacienti dodržovali bezlepkovou dietu celoživotně, což je psychicky, ale též finančně náročná záležitost.

„V poslední době však spolu se vzrůstem popularity bezlepkové diety dochází k velkému rozvoji výroby bezlepkových potravin a nárůstu počtu obchodů, jež tyto výrobky nabízí. Pro dospělé je tedy k dispozici velké množství potravin.

Problémy nastávají spíše při stravování dětí, které navštěvují školní jídelny, kde podle současné legislativy záleží na ochotě stravovacího provozu a vedení škol poskytovat tuto dietu všem potřebným,“ poznamenává MUDr. Fojtík.

Strava hlavně čerstvá

V čem je třeba hledat záludnost, jsou bezlepkové diety založené na průmyslově upravovaných polotovarech (bezlepkové instantní polévky, zmrzliny, sladkosti apod.).

Strava má zůstat co nejvíce zdravou a čerstvou, pod pojmem bezlepková dieta je tedy třeba vidět více než jen vynechání potravin s lepkem.

Je to stejné, jako kdyby vegetarián konzumoval převahu sladkého, jen aby vynechal maso! Jídelníček má být vždy v souladu se zdravým rozumem a v souladu s tím, co danému člověku „dělá dobře“, co podporuje jeho dobrý zdravotní stav.

Mléko vadí?

„Ohledně laktózové intolerance, tedy nesnášenlivosti mléčného cukru, je to tak, že v úvodu bezlepkové diety ji mají de facto všichni pacienti, protože enzym, který štěpí mléčný cukr (laktóza), je obsažen v klcích tenkého střeva a ty jsou porušené.

Při dorůstání klků po započetí diety se tvorba enzymu obnovuje a pacienti opět začínají mléčné výrobky tolerovat. Ti, kdo laktózu netolerují i nadále, mají pravděpodobně primární laktózovou intoleranci způsobenou genetickým podkladem. Mléčný cukr je obsažen minimálně v máslu a sýrech, které všichni mohou užívat bez obav.

Je třeba se ale vyhnout sušenému mléku, smetaně a mléku, kde je obsah mléčného cukru vysoký,“ upozorňuje gastroenterolog.

Podle slov doktora Fojtíka tělo na bezlepkovou dietu reaguje velmi rychle. „Pacienti s celiakií jsou navíc ve velké většině velice uvědomělí a v dodržování diety důslední. Zejména ženy si výborně osvojily pečení a vaření bez lepku a nemají s tím větší problém.

Horší je situace u mužů, kteří jsou méně často diagnostikovaní a také si často nedokážou odepřít pivo. Porušení dietního režimu třeba na dovolené se u většiny celiaků obejde bez znatelných klinických projevů.

Na druhou stranu malá skupina pacientů je velice citlivá na příjem byť i malého množství lepku,“ říká odborník. „Pro diagnostiku nejasných stavů se používá několikatýdenní zatížení lepkem v množství minimálně dva krajíce nebo dva rohlíky denně.

Jednorázové porušení diety se na zdravotním stavu pacientů zpravidla neprojeví,“ dodává.

Suplementy vítány

„U pacientů, kterým je nově diagnostikovaná celiakie, je vhodné substituovat některé vitaminy a stopové prvky. Jde především o vitamin D, dále preparáty kalcia, většinou kombinované s vitaminem D, rovněž selen a zinek, vitamin B12 v injekční formě jednou za 3 měsíce a kyselinu listovou.

Pacienti s anemií z nedostatku železa mohou dostávat preparáty s tímto prvkem.

 Substituce by měla probíhat po dobu jednoho roku, kdy se předpokládá doplnění deficitních vitaminů a stopových prvků a také plná regenerace sliznice tenkého střeva, tedy i normální vstřebávání vitaminů a stopových prvků,“ podotýká MUDr. Fojtík.

FODMAP dieta

„Doslova mýtem se v současnosti stává již zmíněný pojem intolerance lepku a s tím souvisí i popularita bezlepkové diety. Dosud však není znám laboratorní test, kterým by se intolerance dala potvrdit.

V současnosti se využívá takzvaný expoziční test (zatížení lepkem) a sledování klinických obtíží pacientů po vysazení. Intoleranci lepku můžeme zařadit do velké skupiny intolerancí potravin, jež se nyní v literatuře či médiích řeší.

Jedná se o takzvanou FODMAP dietu, což je zkratka pro fermentované oligosacharidy (F), galaktooligosacharidy (O), disacharidy (D), monosacharidy (M) a polyoly (P),“ uvádí lékař. „Galaktooligosacharidy (galantiny) jsou obsaženy v luštěninách.

Disacharidy (laktóza – mléčný cukr) se nachází v mléce a mléčných výrobcích. Monosacharidy (fruktózu) nalezneme v ovoci a třeba medu. Fruktany (větvené polymery fruktózy) jsou obsaženy v zelenině, některém ovoci a obilninách, polyoly (cukerné alkoholy) pak v ovoci, zelenině a sladidlech.

Všechny tyto složky potravy mohou způsobovat intoleranci, to znamená nesnášenlivost některých potravin, jež tyto složky obsahují. Diagnostika probíhá opět pouze expozičním testem, kdy pacient sám vynechá určitý typ potraviny, která mu dělá obtíže,“ uzavírá MUDr. Fojtík.

***

Lepek (gluten) se řadí do skupiny prolaminů, tedy v alkoholu rozpustných bílkovin, jejichž zdrojem je především pšeničná mouka (má největší zastoupení těchto bílkovin – až 80 %), dále ječná a žitná.

Lepek je složeninou dalších dvou bílkovin – v případě pšenice jde o gliadin a glutenin, u ječmene je lepek složen z hordeinu a gluteninů a u žita jde o směs sekalinu a gluteninů.

Lepek je zodpovědný za autoimunitní reakci organismu, výsledkem je poškozená sliznice střeva a dlouhodobé zdravotní komplikace. 

ANO a MOŽNÁ při celiakii 

Ze stravy je třeba vyřadit: mouku pšeničnou, žitnou a ječnou. Na ovesnou mouku se názory různí, není jednoznačným viníkem zdravotních problémů celiaků.

Pozor na skrytý obsah lepku v uzeninách, zmrzlině či polévkách apod.

! Možno konzumovat: rýžovou a sójovou mouku, brambory, rýži, kukuřici a vše, co neobsahuje lepek; luštěniny (fazole, čočka, hrách), pohanku, jáhly, proso, cizrnu, dále maso, ovoce a zeleninu, vejce, med.

Odborná spolupráce: MUDr. Petr Fojtík, Ph. D., Centrum péče o zažívací trakt, Vítkovická nemocnice, www.nemvitkovice.cz

Autor: Helena Míková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector