Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

Pravděpodobně jste už o tomto čaji s vůní „zetlelého listí na hřbitově“ slyšeli, možná jste jej i pili.

A pokud máte o pu-erhu nějaké základní povědomí, možná i víte, že se nejčastěji dělí na dva základní typy: Sheng a Shu, neboli na „zelený“ a „červený (černý)“ Pu-erh.

V tomto článku pohovořím o tom, čím jsou tyto čaje tak výjimečné a jakým procesem procházejí při svém vzniku, čím se od sebe liší.

Yunnan, domov Pu-erhu

Produkce čaje Pu-erh byla od pradávna spojena s jihočínskou provincii Yunnan, oblastí kolem řeky Lancang (Mekong). Yunnan najdete na mapě hned nad Vietnamem a Laosem, vedle Barmy. Na trhu se můžete setkat i s vietnamskou verzí Pu-erhu, ale ty opravdické Pu-erhy pochází jen ze strání několika hor v Yunnanu (názvy těchto oblastí bývají obvykle součástí názvu samotného čaje).

První dochovaná písemná zmínka o obchodě s Pu-erhem pochází z doby vlády dynastie Tang (618 – 906). Místní lidé tehdy pro svou vlastní potřebu trhali lístky divoce rostoucích čajovníků a vařili si je s pepřem, zázvorem a jiným kořením, ale vymýšlely se způsoby, jak prakticky transportovat čaj tak, aby při dlouhých cestách neztrácel svou kvalitu.

Jako dobrý způsob se ukázalo lisování čajové hmoty do různých tvarů. Čaj v této formě nejenže přežil cestování na hřbetech koní do vzdálených krajin, ale časem dokonce získával jaksi plnější chuť.

Tento lisovaný, zrající čaj se stal oblíbeným v Tibetu a v jihočínské provincii Guangdong a Hong Kongu, protože díky svému příznivému vlivu na zažívání skvěle doplnil tamnější kuchyni založenou na lokálně dostupných surovinách.

Široké listy letitých čajovníků, výroba Mao Cha

K výrobě čaje Pu-erh se dodnes sbírají především doširoka rozevřené, dospělé listy starých čajovníků (někdy dokonce prý i listy mírně nažloutlé).

V první fázi se po sběru lístků připravuje hrubý produkt zvaný Mao Cha (‘rough tea’). Tento Mao Cha je pak základem zeleného i černého Pu-erhu.

Existuje řada popisů, jak přesně krok za krokem tento proces zavadání a sušení čajových lístků probíhá, vybírám z nich jeden, který jsem nalezl v největším množství zdrojů:

Sklizené listy se rozloží v krytých halách na sušících stolech a nechávají se den až dva zbavit vlhkosti (suší se).

Poté se buď strojově upraví horkým vzduchem, nebo se praží na velkých wok pánvích (tomuto kroku se říká „Sha Qing“ a hlavním cílem je zastavení procesu oxidace).

Pak přichází na řadu rolování lístků (taktéž mechanické nebo ruční), při kterém se lístky naruší a díky tomu čaj dostane lepší chuť a lépe zraje. Na závěr se čaj suší na slunci po dobu 3 dnů. Tak vzniká Mao Cha.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?Proces „Sha Qing“, zastavující oxidaci.

Fermentace a zrání

To, čím je Pu-erh výjimečný mezi všemi čaji, je proces jeho fermentace, při které dochází k látkové proměně. Bavme se nyní chvilku o tradičním „zeleném“ Sheng Pu-erhu. Tento čaj je opředený mnohými legendami, pro své léčivé účinky i pro svou zrající chuť.

Čaje obecně stářím ztrácejí svou chuť a vůni. U Pu-erhu je to však jinak. Díky správnému procesu fermentace může kvalitní Pu-erh dozrávat i několik desítek let! Pít ho můžete kdykoli, pokud si však každý rok odloupnete z čajové cihly malý kousek a zalejete ho, můžete postupně sledovat jeho vývoj.

Tento pozvolna „zrající“ (Sheng Pu-erh) čaj se získává tak, že se výše zmíněný Mao Cha napaří, zavine do látky a pomocí těžkého závaží se slisuje do bochníčků, případně cihel. Takto stlačený Mao Cha se pak nechá jeden až dva roky v klidu, aby mohly mikroorganismy a bakterie odvést kus práce.

Tímto procesem čaj získává svou typickou zemitost, a jak rozvedu níže, jde o proces fermentace. Pak je čaj připravený buď k pití, nebo k dalšímu uskladnění. Při následném zrání už hraje roli mnoho dalších faktorů.

Pokud se stanete sběratelem Pu-erhů, asi si dáte pozor, v jakém prostředí čaj budete uchovávat. Vyberete zřejmě tmavé místo s přiměřenou vlhkostí bez nežádoucích zápachů. Zrající bochníky čaje mohou absorbovat cizí pachy.

Rovněž se můžete připravit na to, že tentýž čaj ze stejné produkce bude po letech zrání chutnat jinak ve vaší oblíbené čajovně, než u vašeho kamaráda sběratele, který si čaj archivuje sám.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?http://www.puerh.fr/en/article/cellar_collection_storage_strategies_of_maturation.htm

Český čajomilec Jiří Šimsa, kterého budu citovat o něco níže, tvrdí, že vzhledem k nízké vlhkosti evropského vzduchu čaj bezprostředně po dovežení z Yunnanu vyschne a nelze už hovořit o pokračujícím procesu fermentace. Hovořil jsem na toto téma s jedním provozovatelem čajovny v Brně, který mi ukázal svou velikou dřevěnou skříň plnou lisovaných Pu-erhových koláčů.

V této skříni prý udržuje určitý stupeň vlhkosti tak, že čas od času vloží misku s vodou a nechává jí přirozeně odpařovat. Podle jeho slov mají čaje různé schopnosti zrání. Ze svých zkušeností si už troufne odhadnout, který čaj je vhodný pro zrání 10-15 let, a který se zvládne rozvíjet mnohem déle.

Neznamená to, že by se třeba některý Pu-erh po 15 letech začal „kazit“, ale jeho chuť už zkrátka nemá kam růst.

Rozlišení fermentace a oxidace

V čajové terminologii bohužel panuje chaos v používání pojmů oxidace a fermentace.

Jak se tyto procesy liší? Nebo je to snad totéž? Pro někoho ano, bohužel, a pak jsem tady kvůli tomu zmatený a zoufalý já.

Po určitém úsilí a doplňování znalostí z bio-chemie však mohu s klidným srdcem prohlásit: Oxidace a fermentace jsou dva rozdílné procesy. Dovolte mi v krátkosti osvětlit, v čem je rozdíl.

Začněme u oxidace, v případě produkce čajů jde o jev poměrně běžný. Oxidace je proces, ve kterém atomy kyslíku reagují s enzymy v lístcích čaje a dochází takto k látkové proměně.

Příznakem proběhlé oxidace jsou zahnědlé lístky (stejný jev můžeme pozorovat u rozkrájeného jablka, jehož dužnina začíná pozvolna hnědnout – oxiduje).

V podstatě již po odtržení čajového lístku z keře probíhá samovolná oxidace, urychluje se narušením buněčných stěn lístků – to pomáhá kyslíku do buněk pronikat a konat.

Zabránění oxidace se u řady čajů provádí tepelnou úpravou bezprostředně po sklizení, třeba důkladným prohřátím na pánvi. Japonská sencha se například po sběru upraví v páře, aby se zabránilo procesu látkové výměny způsobené oxidací. Jiné čaje se naopak nechávají zoxidovat záměrně.

Fermentace je taktéž proces látkové proměny, ale narozdíl od oxidace se tato proměna odehrává působením bakterií a mikroorganismů. Český ekvivalent pro fermentaci je kvašení.

Známe ho třeba z přípravy kysaného zelí, kde probíhá bez přístupu vzduchu tzv. mléčné kvašení. Při rozborech čajů Pu-erh nalezneme různé kultury bakterií a hub, které se liší podle místa produkce.

Na Wikipedii lze také v propracovaném článku o čaji Pu-erh najít zcela jednoznačnou informaci o procesu fermentace:

„Pu’er is a microbially fermented tea obtained through the action of molds, bacteria and yeasts on the harvested leaves of the tea plant. It is thus truly a fermented tea, whereas teas known in the west as black teas (known in China as Red teas) have only undergone large-scale oxidation through naturally occurring tea plant enzymes.“
https://en.wikipedia.org/wiki/Pu%27er_tea#Fermentation

Shu Pu-erh (černý Pu-erh)

Černý čaj Pu-erh je dnes mezi laiky asi nejrozšířenější. Jeho příprava není náročná, nemůžete nijak zásadně pokazit délku luhování. Prostě si ho uděláte tak, jak vám vyhovuje (u Shengu se vám může stát, že čaj „přetáhnete“ a nebude vám chutnat).

Zajímavé je, že se začal oficiálně vyrábět až na konci 20. století. Předtím existovaly jen různé pokusy o výrobu čaje, který by se vyrovnal starému, kvalitnímu, vyzrálému Sheng (zelenému) Pu-erhu.

Na různých postupech se aktivně podíleli obchodníci v oblasti HongKongu, kteří takto padělali drahé, dlouhozrající Shengy. Veškeré snahy byly zaměřeny na urychlení procesu fermentace. V roce 1975 se na trhu objevil první Shu (černý) Pu-erh.

Vyrábí se tak, že se základní surovina Mao Cha spaří ve vysoké teplotě a napěchuje do obrovské haldy přikryté plachtou, kde se nechá zhruba 2 měsíce fermentovat.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?Zfermentovaný Shu Pu-erh po odkrytí vrchní plachty.

Za dva měsíce v těchto podmínkách čaj projde opravdu intenzivním fermentačním procesem a dále se buď lisuje do koláčů (cihliček), nebo prodává jako sypaný Pu-erh.

Zápisky českého milce čaje Jiřího Šimsy

Zajímavé svědectví z výroby Shu Pu-erhu přináší český čajomilec Jiří Šimsa. Následujících pár úryvků z jeho zápisků jsem si vypůjčil z webu http://caj.thoma.cz/vynatky_chut.html .

„Přestože s určitostí nelze říct, jak k objevení postupu výroby tohoto čaje došlo, nabízí se jedno vysvětlení… Zvláštní nepopsatelné aroma i chuť tmavého Pchu-eru mohly vzniknout jaksi samovolně při transportu čajů v žocích na zádech koňů, volů a mul, které se v karavanách paprskovitě rozcházely z města S’mao do přilehlého i vzdáleného světa. Žoky napěchované čajem povětšinou zmokly. K tomu byly odspoda napařovány hřbetem zvířete. Uvnitř vzniklo specifické mikroklima, které mělo za následek, že v čaji započal nový proces podobný oxidaci, v tomto případě však fermentace v pravém slova smyslu.

Zákazníci, kteří čaj nakupovali v cílových stanicích karavan, si na zvláštní vůni i chuť čaje zvykli.

Avšak díky budování sítě zpevněných cest a železnic a také díky nahrazení karavanních zvířat zastřešenými nákladními vozy se podmínky příhodné pro druhou fermentaci zásadně změnily.

Bylo zapotřebí uměle simulovat prostředí, které se v mokrých žocích na zádech transportních zvířat vytvářelo samovolně. Tak se pravděpodobně zrodil originální způsob „dvojí fermentace“ čajových lístků, který je pro Čínu ojedinělý.

Budete mít zájem:  Bolest kloubů a suché oči – co mají společného?

Následující stať nechť je považována za shrnutí mého několikaletého bádání, ale rozhodně ne za potvrzenou a ověřenou informaci.

Jak to tedy vlastně je…
V příhraničních horách v oblasti zvané Pa-ta (Bada) se nacházejí rozlehlé čajové zahrady, uprostřed kterých leží nevelká moderní manufaktura na přípravu suroviny pro výrobu tmavého Pchu-eru.

Sem se svážejí sklizené čajové lístky, které se nechají zavadnout na betonové podlaze pod střechou obří haly. Manipulace s lístky při rozprostírání a následně při shrabování je prováděna speciálními dřevěnými hráběmi, a to dosti nešetrným způsobem.

Lístky nejenže zavadnou a odpaří se z nich částečně vlhkost, ale jsou i dostatečně pomuchlány. Po několika hodinách zavadání (i přes noc) se v tenké vrstvě rozprostřou venku na betonových prostranstvích a schnou vystaveny přímému slunečnímu žáru.

V průběhu dne jsou ještě zvláštní technikou pomocí nohou otáčeny tak, aby dokonale proschly. Lístky získávají zelenočervenou barvu místy přecházející v hnědou. Takto vzniknuvší čajová surovina je zabalena do žoků a převážena do továrních skladů dole ve městě.

Nevytříděná čajová surovina se (v libovolné roční době, podle potřeby a možností zpracovatelského závodu) nechá projít speciálním napařovacím strojem a poté, ještě horká a vlhká, je zhruba ve 40-50 cm silné vrstvě rozprostřena do fermentačních místností a celá zakryta těžkými plachtami. Takto je čaj ponechán několik dnů, a právě v tuto dobu se rozhoduje o jeho kvalitě a potažmo i ceně. Čím delší je doba fermentace, tím je jeho chuť jemnější a vyzrálejší. Běžný čaj je zralý za 7-9 dní, ale existují i delikatesy, které fermentovaly celý měsíc!

Na závěr je Pchu-er usušen ve strojových pásových sušičkách a roztříděn. Vyšší třídy jsou prodávány jako čaje sypané, nižší jsou použity pro výrobu čajů lisovaných. Lisování do nejrůznějších tvarů je prováděno až poté, kdy je čaj opětovně propařen. Po vyjmutí z formy jsou čajové koláče, cihly apod.

rozloženy na dřevěné lísky a uloženy do zvláštních místností, ve kterých je úzkostlivě udržována konstantní teplota i vlhkost vzduchu. Tady čajové výlisky dozrávají a dosychají, ale ne úplně. Je totiž nanejvýš žádoucí, aby se zvlhčením oživený proces fermentace nepřerušil, ale naopak – pokračoval.

Takto zpracovaný čaj je balen do jemných papírů, krabiček či banánových listů, ale nikdy nesmí být uzavřen neprodyšně…“

Zdravotní účinky pití Pu-erhu, rozdíl mezi Shu a Sheng

O vlivu pití Pu-erhu na zdraví člověka existuje mnoho legend i klinických studií. Toto téma si zde netroufám rozvíjet. Zajímala mě ale úplně obecná otázka, zda je nějaký rozdíl v dopadech na lidský organismus mezi pitím černého a zeleného Pu-erhu.

Dočetl jsem se, že složení obou verzí se sice liší, ale každá je bohatší na určité prvky. Při procesu zrychlené fermentace u černého Shu Pu-erhu dochází k zániku některých látek, vznikají však jiné.

Obecně lze tedy říci, že Shu i Sheng jsou čaje srovnatelné co do bohatství obsažených prvků majících pozitivní vliv na lidský organismus. Oba za to vděčí procesu fermentace.

Nicméně u Sheng Pu-erhů je tento fermentační proces mnohem pomalejší, a tak je důležité nechat čaj patřičně dozrát. Zcela prokazatelně zároveň neplatí, že čím starší Pu-erh pijete, tím je „léčivější“.

Na závěr bych rád odkázal na některé poznatky z výzkumu týmu vědců na Taiwanu, kde analyzovali a srovnávali složení různých druhů „vzácných“ archivních Pu-erhů s laboratorně fermentovanými:
https://www.teaguardian.com/tea-health/tea-usage/from-shengcha-to-shu-cha-microbial-change/
V rozborech starých zralých čajů bylo identifikováno 54 druhů plísní a bakterií, přičemž 15 z nich se dá označit jako zdraví prospěšné látky, které jsou zodpovědné i za dobrou chuť čaje. V laboratorních podmínkách pak vědci s čerstvými čajovými lístky uskutečnili fermentační procesy s vyselektovanými bakteriemi a plísněmi. To je velmi zajímavé, protože takto řízenou fermentací se dá docílit v krátkém čase vznik Pu-erhu se zcela mimořádnými kvalitami.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

Zdroje:

https://www.cantonteaco.com/puerh-tea-guide
https://www.teaguardian.com/
Pu erh Teas

Pu-erh Cake Tea process


https://www.farmer-leaf.com/pages/our-tea-factory
http://tea-and-around.blogspot.cz/2013/02/oxidace-fermentace-zrani-caje-v.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Pu%27er_tea
http://caj.thoma.cz
http://www.yunnanpuerh.cz/

Účinky pití pu-erh čaje na zdraví člověka

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

Pokud je řeč o zdravotním dopadu čajů typu Pu Er, většinou jde o tmavé PuEry (Shu Cha). Protože u těchto čajů se na rozdíl od jiných typů dá opravdu mluvit o oxidaci i fermentaci, protože na stárnutí těchto čajů mají vliv oba procesy. Mladé či zelené čaje Pu Er (Mao Cha) rozhodně nenabízejí klíčové vlastnosti a charakteristiky, které jsou právě od této kategorie čajů očekávány, a jsou naopak podobné světlým čajům. Za zmínku pak stojí schopnosti antioxidační a velké množství vitaminů a polyfenolů (katechin).

Co místo na světě to čaj Pu Er pod jiným názvem a s jiným popisem – začíná to čajem krásy a pokračuje přes dlouhověkost až k hubnutí. A přitom každý název má částečně pravdu.

Pravidelní konzumenti Pu Eru a vůbec jeho milovníci pak z vlastní praxe vědí, že Pu Er zahřívá organismus, z těla vypuzuje nezdravé tuky, zabraňuje arterioskleróze, redukuje krevní tlak i hladinu cukru a kromě dalších účinku také pomáhá proti rakovině.

V obecné rovině se dá říct, že jeho pravidelná konzumace zpomaluje stárnutí a prodlužuje život člověka.

Konzumace čaje Pu Er je dobrá prevence kardiovaskulárních chorob a snižuje krevní tlak

Chemické látky v něm obsažené brání hromadění enolu a neutrálního tuku v játrech i krvi, posilují pružnost cév a předcházejí také arterioskleróze a možnosti krvácení do mozku.

Pu Er reguluje množství tuku v lidském těle

Přehnané diety, přejídání, málo pohybu a z toho všeho plynoucí stres pomáhají velmi dobře akumulovat v těle nezdravé tuky. Tomu umí Pu Er velmi dobře předcházet. Potlačuje totiž syntézu cholesterolu v játrech a účinně tak redukuje jeho zastoupení v krvi, stejně jako triglyceridy a volné mastné kyseliny. Zároveň výrazně urychluje odbourávání „špatného“ cholesterolu.

Pro začátečníky doporučujeme nejprve ochutnat některou z kvalitnějších sypaných tříd puer čaje, například Pu-erh Superior. Případně zkusit pu erh čaj lisovaný do tvaru koláče, například příjemně nasládlý puerh z pohoří Yi Wu.

Pití Pu Er reguluje trávení a působí proti zácpě

Jako fermentovaný čaj je Pu Er velmi šetrný k zažívacímu traktu člověka a pokud není sám o sobě extrémně silný, trávení rozhodně nedráždí, ale zklidňuje, urychluje tvorbu žaludečních šťáv a ulevuje od zácpy.

Jeho konzumace je dobrou prevencí rakoviny a posiluje odolnost proti ozáření

Pu Er obsahuje protirakovinné organické látky jako třeba fenol, theofylin a mnoho vitaminů. Jinak jsou tu přítomný anorganické látky jako mangan, zinek nebo molybden.

Experimentálně bylo prokázáno, že přítomný fenyl zvyšuje rezistenci vůči oxidaci a radiaci ještě více než vitamin E. A mezi všemi čaji dokáže právě Pu Er nejvíce pomoci s prevencí rakoviny i radiace.

Jedním z důvodů těchto jeho kvalit je také kvalita půdy, ve které roste v provincii Yunnan. Dále pak mírné podnebí a vydatný déšť, tedy základní podmínky růstu kvalitního čaje.

Pití Pu Er zpomaluje stárnutí

Tato schopnost Pu Er plyne hlavně z přítomnosti taninu (kyselina tříslová) v listech, který je průkazně až 18 krát vydatnější než vitamin E. Přítomný fenol výrazně likviduje aktivitu volných radikálů v lidském těle, katechin pak zpomaluje stárnutí a oxidaci.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

Pití Pu Er má vliv na vzhled člověka

Tradičně byl tento nápoj vnímán jako „čaj pro staré“ a stejně tak i nazýván. V poslední době je nejvíce skloňován jako „čaj pro ženy“. Hlavním důvodem je zde schopnost regulace metabolismu, urychlení krevní cirkulace a vůbec schopnost stabilizace tělesných funkcí, které mají masivní vliv na stav fyzického vzhledu člověka.

Konzumace Pu Eru podporuje krevní cirkulaci

Studené nohy a zimomřivost velmi často pocházejí právě od špatného prokrvení končetin a také se velmi často vyskytují právě u žen. Pu Er podporuje velmi dobře krevní cirkulaci obecně, takže pomáhá prohřívat tělo. Účinek se dá ještě zesílit přidáním zázvoru.

Pu Er léčí záněty, likviduje bakterie a působí dobře na zuby

Sám o sobě obsahuje Pu Er velkou zásobu látek s bakteriostatickými účinky. Klinické testy prokázaly a opakovaně prokazují, že právě Pu Er odolává sám bakteriím a brání jejich množení.

Klíčem k tomu je již několikrát zmínění fenol z velkolistých čajovníků provincie Yunnan. Čajovník získává z vysoce kvalitní půdy fluor a čajové listy mají pak velmi dobré účinky na ochranu zubní skloviny.

Čaj obecně chrání zuby jako takové a eliminuje taky pach v ústech.

Proč věnovat takovou pozornost výběru dodavatele?

Pu Er je obecně velmi citlivý na prostředí, kde je skladován.

Protože bývá skladován i desítky let, je potřeba právě skladovému prostoru věnovat maximální péči a vytvořit čaji ideální podmínky kvůli správnému průběhu fermentace.

Všechny čajové lístky velmi jednoduše absorbují pachy prostředí, kde jsou skladovány. Pokud není tedy čaj skladován v izolaci od dalších pachů, je velmi rychle znehodnocen, protože zanikne jeho původní vůně.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

Ať už si vyberete kvalitní Pu Er jakéhokoli druhu a lisovaný v jakémkoli tvaru, jste na velmi dobré cestě zatočit s mnoha svými zdravotními problémy.

mnoho milovníku Pu Eru k němu našla cestu díky jedinečné zemité chuti, kterou vám jiný čaj prostě nenabídne.

Pokud se podíváme jen lehce do historie, zjistíme, že v Číně byl a je stále konzumován hlavně kvůli svým zdravotním účinkům a na ty už přichází i západní medicína. A opakované vědecké studie je jen potvrzují.

Jaké má fermentovaný čaj pu-erh zdravotní účinky?

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

O pozitivních účincích na lidské zdraví díky pit nejrůznějších čajů není zajisté pochyb. Chceme-li ale rozmýšlet nad účinky čaje Pu Er, určitě budeme mít na mysli tmavý čaj. Při výrobním procesu tohoto čaje se skutečně dá hovořit o oxidaci i fermentaci. Je teda dobré vědět, jaký čaj skutečně pijeme. Protože mladé nebo ještě zelené čaje Mao Cha nenabízí všechny účinky, jako čaje tmavé. Právě Mao Cha jsou spíše podobné světlým čajů, ale i přesto si zaslouží velkou pozornost. Obsahují totiž velké množství vitamínů a polyfenolů, a to především katechin.

Budete mít zájem:  Rostlinné oleje: Proč jedna láhev nestačí

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?Čaj Pu Er je znám po celém světě. Pochází sice z východu, ale postupně se dostává i do západního světa, kde si získává stále větší oblibu. Možná jste o něm slyšeli a ani to nevíte. Je znám totiž pod různými názvy, jako třeba čaj krásy, dlouhověkosti nebo čaj na hubnutí. Všechna pojmenování jsou alespoň z části pravdivá. Pu Er má spoustu blahodárných účinků. A jeho pravidelné pití dodává člověku energii, zahřívá organismus, eliminuje tuky, pročišťuje organismus, snižuje krevní tlak i hladinu cukru. Působí jako prevence arteriosklerózy. Je ale nutné také podotknout že se stále více využívají jeho účinky v boji proti rakovině. Dokonce se říká, že zabraňuje stárnutí a tím prodlužuje život.

V neposlední řadě je nutné také zmínit, že pití čaje předchází kardiovaskulárním chorobám a snižuje krevní tlak.

V čaji je obsaženo velké množství chemických látek, které zabraňují hromadění enolu a neutrálního tuku v krvi a játrech. Tyto látky pomáhají také posilovat pružnost cév a předchází krvácení do mozku.

Konzumace čaje Pu Er se doporučuje lidem, kteří se snaží o snížení tělesné váhy.

Vykašlete se na hladovění a diety. Navíc stres z práce, nesprávná strava a málo pohybu napomáhají k ukládání tuků v těle. Pití čaje Pu Er právě tyto nezdravé tuky odbourává a udržuje tělo v lepší kondici.

Další nespornou výhodou je to, že čaj zvyšuje odbourávání cholesterolu.

Při střevních problémech, jako je třeba zácpa, je čaj Pu Er tím nejlepším. Trávící systém člověka je poměrně složitý a citlivý. Proto je u některých jedinců nutné ho na nápoj postupně připravit. Čaj ulevuje od zácpy, urychluje tvorbu žaludečních šťáv, podporuje trávení. Velkou výhodou je, že trávicí systém nedráždí, a tak čaj mohou konzumovat prakticky všichni.

Za zmínku jistě stojí boj s rakovinou. Smutnou skutečností je, že rakovina napadá stále více lidí. Své oběti si nevybírá. A tak je dobré se před ní nějak obrnit. Pití čaje Pu Er pomáhá s prevencí proti rakovině. V případě, že již rakovina člověka postihla a je nutné, aby chodil na ozařování, tak čaj pomáhá s odolností organismu.

Čaj obsahuje látky, jako je fenol, teofylin a další vitamíny. Dále obsahuje anorganické látky jako je zinek, molybden nebo mangan. Dokonce je dokázáno, že fenol je mnohem účinnější proti rakovině, ale i proti radiaci, než vitamín E. Je to dáno kvalitou půdy, kde se čaj pěstuje. Ten pravý Pu Er se totiž pěstuje pouze v čínské provincii Yunnan, kde jsou bohaté deště a mírné podnebí.

To jsou ty správné podmínky pro pěstování kvalitního čaje.

Tip: Čaj Pu erh za nízkou cenu od českého výrobce

Hlavně ženy jistě potěší schopnost Pu Er, která zpomaluje stárnutí. Tato schopnost pochází z obsahu taninu, což je kyselina tříslová, v lístcích. Tanin je mnohem účinnější, a to až 18 krát, neý vitamín E. Obsažený katechin zpomaluje oxidaci a stárnutí.

Čajovník, který roste v čínské provincii Yunnan, obsahuje mnohem více katechinu, než ostatní čajovníky. Tím je mnohem účinnější v boji proti stárnutí, než jiné druhy čaje.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

V mnoha pojmenováních čaje Pu Er můžete najít také pojmenování, čaj pro staré. V poslední době se ale toto tvrzení snaží odborníci vyvrátit. A čaj získává nové pojmenování, čaj pro ženy. Čaj má totiž schopnost regulovat metabolismus, urychluje cirkulaci krve a stabilizuje tělesné funkce, což se podepisuje na fyzické podobě člověka.

Pro lidi, kteří mají problémy s cirkulací krve, tak nechť sáhnou po čaji Pu Er. Důsledky špatné cirkulace jsou studené nohy, zimomřivost. Tyto problémy se častěji objevují u žen, než u mužů. Díky konzumaci čaje můžete tuto cirkulaci si upravit. Tělo bude zahřáno. Pro posílení účinků je výborné přidat ještě zázvor.

A stále ještě nejsme u konce. Ochrana zubů, eliminace bakterií a léčba zánětů. To jsou další účinky, které pití čaje Pu Er má. Čaj obsahuje látky, které mají bakteriostatické účinky.

Člověk, který pije čaj, je lépe chráněn před bakteriemi, a navíc dokáže bojovat proti jejich tvoření. Za tímto vším opět stojí fenol. Díky poloze, kde čajovník roste, získává rostlina fluor z půdy.

Jak je obecně známo, fluor působí pozitivně na lidský chrup. Chrání tak zuby před vznikem zubního kazu a pachu z úst.

Chce-li člověk skutečnou kvalitu, musí vybírat.

Je proto nutné si nejdříve dobře promyslet, od koho bude člověk čaj odebírat. Dodavatel je velmi důležitý. Nejsou totiž všichni kvalitativně stejní. Kvalitní čaj je dán hned několika faktory. Pravý Pu Er pochází jedině z provincie Yunnan. Následně je důležité skladování.

Čaj může být skladován chvilku, ale i dlouhá léta, a proto je nutné mu zajistit ty nejlepší podmínky. Čaji musí být dodáno jen to nejlepší. Podmínky prostředí, aby mohla proběhnout fermentace, jsou důležité. Prostředí nesmí být ničím načichlé. Mohlo by se totiž stát, že i čaj by dostal nepříjemný pach.

A tím se čaj samozřejmě znehodnotí.

Tip: Pokud potřebujete zahnat únavu vyzkoušejte bílý kratom z Indonésie.

Některé podmínky, které platí pro čaj Pu Er, jsou stejné jako pro ostatní druhy čaje. Vzduch by měl být vlhký a světlo ne moc přímé. Není vhodné, aby vzduch byl suchý. Ostré světlo, ale naopak i tma, jsou nevhodné.

Fermentace probíhá pouze za specifických podmínek. Je nutné zajistit vlhkost a správnou teplotu. Někdy je složité toto prostředí zajistit. Bohužel v Evropském prostředí není možné nasimulovat stejné podmínky, jako jsou na východě.

A tak je poměrně složité zde tento druh čaje vypěstovat.

Jak jsme již naznačili, čaj Pu Er, je velmi výborným pomocníkem každého člověka. Je možné ho konzumovat v jakémkoliv věku. Je schopen napomoci člověku s mnoha zdravotními problémy.

Čaj má svou jedinečnou a specifickou, malinko zemitou chuť. Ta je nenahraditelná. Čaj se ovšem nekonzumuje pro svou chuť, ale spíše pro své účinky. To věděli již staří Číňané. Zdravotní účinky se rozšířily i do západní medicíny.

Existuje nespočet vědeckých studií, které to potvrdily.

Čaj pu-erh – možné účinky na zdraví

Čaj Pu Er je znám svými léčivými účinky. Ty má především jeho tmavá podoba, což je Shu Cha. Tento čaj je skutečně výjimečný, a jako jednoho z mála můžeme mluvit jak o oxidaci, tak i o fermentaci.

Během procesu stárnutí čaje jsou přítomny oba procesy. Mladé čaje, nebo také nazývané světlé, což je především Mao Cha, nenabízejí takové vlastnosti, jako právě tmavý druh.

Tyto druhy mají naopak antioxidační schopnosti, ale také velké množství vitamín a polyfenolů.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

Čaj Pu Er si vysloužil již nejedno pojmenování. Je teda možné ho najít pod nízvem „čaj krásy“, ale také „nápoj dlouhověkosti“ nebo „čaj na hubnutí“. Určitě všechny tyto názvy mají v sobě alespoň kousek pravdy.

Pu Er je opravdu kvalitní a hlavně zdraví prospěšný čaj. Dovede zahřát organismus, eliminuje nezdravé tuky v těle, snižuje krevní tlak, ale i hladinu cukru, zabraňuje arterioskleróze a dokonce i bojuje proti rakovině.

Zjednodušeně bychom mohli říct, že pití tohoto čaje prodlužuje život a oddaluje stárnutí.

Pití čaje pu-erh předchází kardiovaskulárním chorobám a snižuje krevní tlak

Látky, které jsou obsaženy v čaji Pu Er napomáhají bránit hromadění enolu a neutrálního tuku, který se nachází v krvi a v játrech.  Navíc pomáhá posilovat cévy, které jsou tak více pružné. Dále pomáhají předcházet krvácení do mozku.

Pití čaje pu-erh pomáhá regulovat množství tuku v těle člověka

V dnešní uspěchané době množství lidí zanedbává svou stravu a pohyb, čímž se dostanou do stavu, kdy jejich tělesná hmotnost ohrožuje jejich zdraví. Množství diet nebo dokonce hubnoucích přípravků nejsou zrovna nejlepším řešením.

Nezdravé tuky se usazují v těle. Pití čaje Pu Er dokáže přecházet tomuto ukládání.  Navíc snižuje množství cholesterolu v krvi, stejně tak i množství triglyceridů a volných mastných kyselin.

Navíc pití čaje zrychluje odbourávání špatného cholesterolu.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

Pití čaje pu-erh příznivě reguluje trávení a poáhá při zácpě

Nápoj je velmi vhodný na lidský trávicí systém. Je k němu totiž velmi šetrný. Pokud se čaj připraví přesně podle návodu v množství, jaké je doporučené, tak nedráždí trávicí systém, ba naopak jej dokonce zklidňuje. Urychluje tvorbu žaludečních šťáv a ulevuje při zácpě.

Pití čaje pu-erh pomáhá s prevencí proti rakovině a zvyšuje odolnost proti ozáření

Protirakovinné látky, které jsou obsaženy v Pu Er, jsou například fenol, teofylin, ale i řada vitamínů. Mezi organické látky řadíme zinek, molybden, mangan. Je absolutní jedničkou mezi čaji v boji proti rakovině, ale i radiaci.

Lze jej užít i preventivně. Tyto účinky jsou dány především kvalitou půdy, ve které Pu Er roste. Je to především oblast Yunnan, což je čínská provinci, kde panuje mírné podnebí s bohatými dešti.

Tato kombinace zaručuje ty nejlepší podmínky pro pěstování čaje.

Pití čaje pu-erh zpomaluje stárnutí

Je známo, že Pu Er zpomaluje stárnutí. Někde se dokonce říká, že dodává věčné mládí. Je to dáno především obsahem taninu, což je kyselina tříslová, který je obsažena v listech. Právě tento tanin je až 18x účinnější, než vitamín E. Navíc fenol narušuje aktivitu volných radikálů a katechin zpomaluje oxidaci.

Budete mít zájem:  Jak využít netradiční oleje: Makový, dýňový či lněný

Čajovník z Yunnanu obsahuje mnohem více katechinu, než ostatní druhy čajovníku. Tímto je účinnější, než ostatní druhy čaje, které na stárnutí nemají takový vliv.

Pití čaje pu-erh má pozitivní dopad na vzhled člověka

Tradičně byl čaj Pu Er přezdíván, jako „čaj pro staré“. Během poslední doby ale toto pojmenování již není tak výstižné a spíše se zavádí pojmenování „čaj pro ženy“. Je to tím, že čaj dovede regulovat metabolismus, čímž se snadno stabilizují tělesné funkce, což se odráží na vzhledu člověka. To jistě ocení právě ženy.

Pití čaje pu-erh efektivně podporuje cirkulaci krve

Milé dámy jistě znají zimomřivost, studené ruce i nohy. Je to dáno špatnou cirkulací krve. Dá se tomu částečně předejít pitím čaje, který zlepšuje cirkulaci krve, čímž tělo prohřívá. Navíc pokud do čaje přidáte ještě i zázvor, bude tento účinek ještě umocněn.

Pití čaje pu-erh léčí záněty, eliminuje bakterie a ochraňuje zuby

V čaji Pu Er je obsaženo velké množství aktivních látek, které mají bakteriostatické účinky. Pokud člověk pije čaj Pu Er, tak je jeho organismus odolnější proti bakteriím, a navíc brání jejich množení.

Je to dáno obsahem fenolu. Kvalitní hlína dodává rostlině fluor. Tím následně rostlina, konzumuje-li ji člověk, chrání a posiluje zuby. Problémy se zubním kazem nebo zápachem úst se tak člověu prakticky vyhnou.

Čaj Pu Erh a zdraví – na co je dobrý?

Proč je tak důležité vybrat si správného dodavatele čaje?

Čaj je nutné skladovat v přesně vymezeném prostředí. Je totiž hodně náchylný, a tak i způsob skladování je pro následnou kvalitu čaje velmi důležitý. Někdy je možné čaj skladovat až desítky let, a tak je nutné, aby po tak dlouhou dobu měl ty nejlepší podmínky. Čajové lístky poměrně snadno pohltí pachy.

Proto je nutné zajistit, aby prostředí bylo co nejčistší. Pachy z prostředí se čaj velmi snadno znehodnotí. Pro fermentační proces je důležitý dostatečný přísuv vzduchu, ale i světla. Vzduch by neměl být suchý a světlo by mělo být spíše mírné.

Pokud by čaj stárnul v příliš suchém vzduchu, opět by to mohlo mít vliv na jeho kvalitu. Stejně je tomu tak i s přímým sluncem nebo s absolutní tmou. Díky fermentačnímu procesu je čaj Pu Er tak specifický. Má mnoho zdravotních účinků. Tento proces probíhá ovšem za specifických klimatických podmínek.

Velkou roli hraje vlhkost, ale i teplota a to během celého dne. V nepřirozeném prostředí je poměrně těžké fermentační proces simulovat.

Čaj Pu Er si dovede poradit s řadou vážných i méně závažných chorob a onemocnění. Člověk si může vybrat sypaný nebo lisovaný Pu Er. Je ale nutné dbát na kvalitu a původ čaje.

Originální zemitá chuť čaje je jeho specifikem, které si oblíbilo mnoho milovníků čaje. Čaj byl již odedávna konzumován hlavně kvůli svým zdravotním účinkům.

Blahodárné účinky čaje byly potvrzeny několika studiemi.

Najděte si ideální čaj pro vás

Černý čaj – PU ERH spalovač tuků 100 gr,redukce váhy,PegraStore

Pu Erh je dvakrát fermentovaný čaj z čínské provincie Yunnan. Jeho výroba je velmi tajemná a délka celého procesu různá. Speciální je už výběr čajovníků pro Pu Erh podle čajových mistrů lze ten nejlepší červený čaj připravit jen ze starých a divoce rostoucích keřů. Sklízejí se pupeny a 3-4 okolní lístky.

Nechají se zavadnout, rychle se zahřejí na velkých pánvích, pak jsou válcovány, stáčeny, sušeny, vlhčeny a nakonec lisovány do tabulek, hnízd nebo cihliček. V takovém stavu se nechávají vyzrát, což u nejvzácnějších čajů trvá i několik let. Získají tím originální chuť a výjimečné zdravotní účinky.

Mate jsme k Pu Erhu přidali pro jeho elegantní aroma a řadu cenných látek. Je vyráběno z lístků cesmíny paraguayské, což je strom rostoucí v Argentině, Chile, Brazílii, Uruguayi a Paraguayi. Sklízejí se zároveň s celými větvičkami, které jsou krátce ožehnuty, aby se zastavila fermentace, a sušeny, drceny a prosívány.

Mate se nechává ve velkých pytlech 12-24 měsíců zrát.

Ovoce a bylinky nakupujeme v EU u dodavatelů, kteří se mohou prokázat potřebnými certifikáty. Jejich produkty pocházejí z organického zemědělství, není se tedy potřeba obávat přítomnosti těžkých kovů nebo jiných zdraví škodlivých látek.

Účinky čaje

Mezi hlavní zdravotní benefity čaje Pu Erh patří jeho schopnost podporovat imunitu, působit jako prevence srdečně-cévních nemocí, snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Pu Erh je populární také díky tomu, že odbourává tuky a skvěle pomáhá při redukčních dietách. Zároveň startuje zažívání, takže se hodí popíjet jej po těžkých jídlech.

Dokáže bojovat s depresemi, snižovat hladinu alkoholu v krvi, pročišťuje organismus, chrání před infekcemi. Mate zlepšuje koncentraci, zmírňuje únavu, potlačuje pocit hladu. Proto se často využívá při snižování váhy. Výrazně zlepšuje imunitu, čistí krev, detoxikuje, podporuje kvalitní nehty a vlasy. Višně skvěle podporují dietní vlastnosti Pu Erhu.

Pomáhají bojovat s nadváhou, mají protizánětlivé účinky, snižují krevní tlak, zlepšují zdraví pokožky. Višně jsou také účinné při chudokrevnosti a parodontóze. Jablka detoxikují, snižují hladinu cholesterolu v krvi, pomáhají při problémech s kůží, revmatismu, dně i arterioskleróze.

Levandule působí proti nervozitě, uklidňuje, tlumí bušení srdce, pomáhá při nespavosti, zlepšuje trávení, je mírně močopudná a čistí močové cesty.

Měsíček je skvělou prevencí jaterních a žlučníkových chorob, mírní záněty močového měchýře a močových cest. Uplatňuje se při léčbě a prevenci rakoviny ženských pohlavích orgánů a prsu, žaludku, jater, tlustého střeva i kůže.

Návod na přípravu

  1. Pu Erh zalijte vroucí vodou, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

Milí zákazníci, díky nařízení EU č.

1169/2011 není možné uvádět u výrobků léčebná tvrzení ani na ně jakkoli odkazovat. Z tohoto důvodu jsme nuceni odstranit doporučení produktů vhodné k léčbě jednotlivých potíží. Můžeme použít pouze tvrzení, která jsou schválena EU a která neuvádějí konkrétní nemoci.

Bohužel vám to ztíží orientaci při výběru produktů, proto pokud si nebudete vědět rady obraťte se na nás buď telefonicky nebo e-mailem, rádi vám poradíme.

Čaj Pu-erh: zhubněte přírodní cestou

V dnešní době se stále více lidí uchyluje k léčení nejrůznějších nešvarů přírodní cestou. Studnicí inspirace je pro západní svět především Čína a další asijské země, ve kterých má léčba bylinkami dlouhou tradici. Jedním z vychvalovaných prostředků je červený čaj Pu-erh. Ten se u nás objevuje i pod názvem Pchu-er či Čínský penicilin.

Zázračné hubnutí

Pro Evropany trpící nadváhou je nejzajímavějším účinkem bezesporu schopnost čaje pomoci s hubnutím. Odborníci z univerzity Kchun-ming podrobili různé věkové skupiny testům a sledovali účinnost pu-erhu. Velice dobré výsledky byly zaznamenány u mladistvých. V této kategorii dokázalo zhubnout čtyřicet procent účastníků, aniž by bylo nutné nasazovat drastickou dietu.

Nejlépe dopadli lidé mezi čtyřicátým a padesátým rokem. „U osob této věkové kategorie se silnou nadváhou se dosáhlo úbytku tukové tkáně až o devět kilogramů v časovém horizontu jednoho měsíce.

Středně těžké případy zhubly za jeden měsíc o maximálně 5,8 kilogramu.

Osoby s mírnou nadváhou ztratily při šetrné dietě a dávkách čaje Pu-erh minimálně 2,8 kilogramu během jednoho měsíce,“ říká Li Wu v knize Čaj, který spaluje tuky.

Hodnoty tuku v krvi

Přínos tohoto červeného čaje ale nespočívá jen v pomoci při hubnutí. Francouzští lékaři se v Nemocnici svaté Anny v Paříži rozhodli učinit obdobný experiment.

Čtyřiceti pacientům s nadváhou podávali tři šálky červeného čaje denně. „Výsledek byl obdivuhodný: o třináct procent nižší obsah tuku v krvi během jednoho měsíce, a to u všech pacientů,“ popisuje výzkum dále Li Wu.

U pacientů došlo také k poklesu hodnot kyseliny močové v krvi.

Ženám okolo padesátky byl čaj nápomocen i při zmírňování obtíží spojených s klimakteriem.

Pu-erh má celou řadu dalších účinků.

Pacientům trpícím bolestmi hlavy, migrénami či poruchami spánku se doporučuje pít tento čaj v kombinaci s jinými přírodními produkty (například med či pomerančová kůra).

Pozitivní účinky byly pozorovány i u lidí, kteří měli potíže s astmatem, sennou rýmou či cukrovkou. Ženám okolo padesátky byl čaj nápomocen i při zmírňování obtíží spojených s klimakteriem.

Dbejte na kvalitu

Klíčem ke znatelným pozitivním účinkům čaje je jeho správný výběr. Čaj Pu-erh se zpravidla vyskytuje v jedenácti jakostních kategorií. Největší přínos přináší samozřejmě nejkvalitnější typ.

Podle typu neduhu, který jím chcete léčit, musíte upravit frekvenci jeho konzumace. Dejte si ale pozor, účinnost čaje se snižuje, pokud ho necháváte dlouho stát.

Ideální je nápoj vypít záhy poté, co byl uvařen.

Pokud chcete snížit váhu, pijte alespoň po dobu jednoho měsíce tři šálky denně. Čaj podle jeho příznivců přirozeně reguluje chuť k jídlu, tudíž by se výsledek měl brzy dostavit.

Procesu snižování nadváhy napomůžete především v případě, že pu-erhem nahradíte sladké nápoje. Stejně jako u jakéhokoliv jiného hubnutí je ale třeba celkově upravit svou životosprávu.

Přidáním ovoce a zeleniny do jídelníčku v kombinaci se cvičením předejdete tomu, že se po ztrátě několika kilogramů objeví jojo efekt.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector