Čaj na srdce? Z ječmene!

Čaj na srdce? Z ječmene!

Skupina tzv. zelených potravin je v současnosti velmi oblíbená mezi příznivci zdravého životního stylu a přírodní medicíny. Patří k nim řasy chlorella, spirulina, mladá pšenice, mladý ječmen a další. Tento článek se bude věnovat jedné z těchto zelených potravin – mladému ječmenu.

Ječmen setý (Hordeum vulgare) je jedna z nejrozšířenějších pěstovaných obilovin a všichni jej dobře známe. Patří do rodu Hordeum (Ječmen), který patří do čeledi lipnicovitých.

Je zajímavé, že v celém rodě je pouze jenom ječmen setý pěstovaný jako kulturní rostlina, ostatní druhy (je jich 25) rostou planě. V raném stádiu, kdy ještě nepřipomíná ten ječmen, který známe z lánů plných obilí, se označuje jako zelený ječmen.

Jako surovina pro výrobu pečiva sice není vhodný, ale zato nám pomůže jinak – a možná i lépe…

Mladý ječmen – účinky

V tomto stádiu, kdy je ještě zelený, se sklízí. Je to důležité z toho důvodu, protože jsou v něm zachovány všechny důležité látky, které později náš organismus využije.

Lze zmínit vitamíny ze skupiny B, vitamín C (kyselina askorbová), vitamín E (tokoferol), vitamin K (fytochinon), vitamín H (biotin), cholin, vlákninu, aminokyseliny nebo betakaroten (provitamín A, vzniká z něho v těle vitamín A). Méně známý z těchto složek je cholin.

Je někdy označován jako vitamín B8 (to je nepřesné označení, jelikož se nejedná o vitamín) nebo lidově mozkový vitamín. Je to proto, že je základním stavebním kamenem neuromediátoru acetylcholinu. Neuromediátor je látka, která zprostředkovává nervosvalový přenos signálu v mozku.

Je důležitý pro správně fungování nervového systému a jeho nedostatek může být jeden z faktorů, který ovlivňuje vznik Alzheimerovy choroby.

Z minerálů obsahuje mladý ječmen draslík, vápník, měď, železo, fosfor či hořčík. A samozřejmě vzhledem k tomu, že je to zelený ječmen, obsahuje zelené rostlinné barvivo umožňující fotosyntézu (přeměna sluneční energie na chemickou), chlorofyl. Chlorofyl má význam při vnitřním užití – zlepšuje metabolismus, urychluje zánětlivé procesy v organismu (má protizánětlivý a antiseptický účinek). Zlepšuje přenašečovou kapacitu pro kyslík, působí příznivě na stav srdce, cév či tvorbu krve. Dá se aplikovat i zevně v obkladech či mastech, kdy se rovněž využívá jeho protizánětlivý a hojivý účinek. Čaj na srdce? Z ječmene!

Další jeho významnou vlastností je to, že pomáhá alkalizovat organismus. Acido-alkalická (kyselo-zásaditá) rovnováha je velmi důležitá pro naše celkové zdraví. Potraviny jsou podle přírodní medicíny děleny na kyselinotvorné a zásadotvorné. Jedná se o prostou kyselost či zásaditost podle chuti. Citrón, i přes svoji kyselou chuť, patří k zásadotvorným potravinám.

Organismus se neustále snaží vyrovnat svoji rovnováhu, aby předešel nežádoucím stavům, kdy pH příliš vzroste či poklesne (alkalóza či acidóza), což vážně ohrožuje fungování metabolismu. K tomu, aby nedošlo k překyselení, může přispět díky obsahu přírodních minerálních iontů (ionty jsou shluky částic atomární velikosti jako atomy či molekuly, např.

Mg2+, Ca2+ v případě prvků v mladém ječmeni).

Šťáva z mladého ječmene

Šťáva z ječmene podporuje zvýšení obranyschopnosti organismu, pomáhá udržovat optimální hladinu cukru a cholesterolu a rovněž v neposlední řadě řada složek (beta karoten, vitamin C či E) působí jako antioxidanty (přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem).

Mladý ječmen můžete koupit v přípravcích ve formě tablet či sypkého prášku.

Tento prášek se obvykle rozpouští ve vodě (150 ml) a slouží k přípravě oblíbeného zeleného nápoje z mladého ječmene, ale můžete ho rozmíchat i ve vhodné ovocné šťávě.

Lze ho rovněž přidat i do studených pokrmů – müsli, salátů aj. Aby mohl začít příznivě působit, je dobré ho užívat po dobu přibližně dvou až tří měsíců.

Mladý ječmen v těhotenství a kojení

Co se týče jeho užívání v období těhotenství a kojení, oficiálně není jeho užívání potvrzeno, ale řada zdrojů nezávisle na sobě uvádí možnost přiměřeného užívání i v tomto období.

Mladý ječmen – nežádoucí účinky a kontraindikace

Nežádoucí účinky u mladého ječmene nejsou známé. Ale je dobré zmínit, že se mohou se na začátku užívání vyskytnout menší projevy (bolest hlavy, únava, průjem), protože tělo se čistí a přizpůsobuje na novou potravinu.

Co se týče kontraindikací, neměl by se užívat po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva, při akutních zánětech hlubokého žilního systému nebo při akutní plicní embolii.

Vzhledem k obsahu vitamínu K by měli být opatrní pacienti s poruchou krevní srážlivosti, užívající Warfarin či podobně působící léky.

Vypěstujte si mladý ječmen doma

Pro ty, kdo mají zahradnickou duši (jak říkají Angličané, “zelené prsty”), lze uvést, že mohou zakoupit semínka ječmene a zasadit je do běžného substrátu, nechat truhlík na slunci a zalévat. Rostlinky lze sklízet a lisovat už zhruba po deseti dnech. Jediné upozornění od odborníků – ječmen by neměl přijít do styku s kovem, který ve šťávě ničí některé zdravé látky.

Čaj na srdce? Z ječmene!

Zelený nápoj z mladého ječmene

Prášek ze zeleného ječmene můžeme použít také jako přísadu do tzv. smoothie, zdravých přírodních nápojů. Na závěr můžeme uvést jeden z receptů na přípravu ovocného “smoothie”:V mixéru rozmixujte 2 dcl ovocného džusu, 1 čajovou lžičku zeleného ječmene a půlku banánu. Dobrou chuť! Čaj na srdce? Z ječmene!

Čaj na hubnutí ze zeleného ječmene a jeho účinky

Relativně před nedávnou dobou se začaly prosazovat různé zelené potraviny, mezi něž se řadí například chlorela nebo mladý ječmen. Zelený ječmen mají v oblibě obzvláště ženy. My se v tomto článku podíváme na konkrétné účinky, jaké zelený ječmen má na lidský organismus.

Zelený ječmen

Zelený ječmen se řadí k takzvaným superpotravinám (superfood), které mají vysoký obsah vitamínů, antioxidantů, enzymů a minerálních látek. Zelený ječmen sice nemá kdovíjak lahodnou chuť, ale jeho účinky na lidské tělo jsou natolik zajímavé, že se to vyplatí přetrpět a zvyknout si. 

Čaj na srdce? Z ječmene!

Díky zelenému ječmenu získá lidský organismus živiny v přirozené podobě, které už žel bohu současná strava nenabízí v dostatečném poměru.

Zelený ječmen se sklízí ještě v raném stádiu, tedy v době, kdy je ještě zelený, jelikož v této době má zrovna nejvyšší obsah užitečných výživných složek, které potřebujeme.

Zelený ječmen se pěstuje globálně po celém světě a na jeho pěstování jsou stanoveny ty nejpřísnější podmínky, kdy se nesmí používat vůbec žádné pesticidy. 

Zelený ječmen prapůvodně pochází z dalekého Nového Zélandu. Pokud porovnáte zelený ječmen s pšenicí, tak zjistíte, že má 25x více draslíku, 5x více železa, 2x více hořčíku a 37x více vápníku, což jsou již na první pohled nesmírně zajímavá čísla.

Zelený ječmen získává mnoho živin a energie ze země, vzduchu, slunce a vody. Zelený ječmen se výrazněji začal využívat před více než třiceti roky. Účinky díky tomu byly popsány v řadě vědeckých studií. Celkově se v zeleném ječmenu nachází podle těchto studií více než dvacet živých enzymů.

Tyto enzymy se hodí pro všechny chemické pochody v našem těle.

Účinky zeleného ječmenu

Lidské tělo potřebuje pro správnou funkci trávicího systému vlákninu a enzymy, jež mají vliv na imunitní systém a metabolismus. Jelikož se jedná o zelenou potravinu, má v sobě obsažený chlorofyl, který vylepšuje krevní obraz, urychluje hojení popálenin a ran, brání zánětům a infekcím. 

Zelený ječmen přispívá svým složením k nasycení organismu a pomáhá s regenerací.

Šťáva ze zeleného ječmene díky svému lehce zásaditému pH obnovuje acido-alkalickou rovnováhu, což znamená, že v zásaditém vnitřním prostředí, jež zelený ječmen v lidském organismu vytváří, se příliš dobře nevede kvasinkám, zánětům, plísním a rakovinným buňkám.

Díky obsahu vitamínů ve šťávě asistuje zelený ječmen s prevencí různých nemocí. Šťáva v sobě má vitamín C, E, B či betakaroten. Obecně vzato zelené potraviny podporují dobrou funkci lidského organismu a nespecifikují se pouze na určité symptomy.  

Zelený ječmen zvládá léčit kožní onemocnění, pomáhá s řešením anémie a problémů s krevním obrazem. Také ho využijí lidé trpící cukrovkou, protože upravuje hladinu cukrů v krvi. Díky svým výjimečným vlastnostem pomáhá v boji proti nadváze a při potížích s vyprazdňováním. Pakliže se chystáte držet půst, můžete se spolehnout na zelený ječmen, který dovede zdárně doplňovat potřebné živiny. 

Obzvlášť v naší době je velice důležitá vlastnost zeleného ječmene – předcházení civilizačním nemocem. Zelený ječmen zdárně zvládá odstraňovat či zmírňovat depresivní nálady. Pokud potřebujete zlepšit spánek, vyzkoušejte zelený ječmen, který vám s nedostatečným spaním může pomoci.

Budete mít zájem:  Parodontální chobot (parodontální kapsa) – co je to a jak na léčbu?

Zelený ječmen má i protizánětlivé účinky a může pomoci s poškození svalů, kloubů a šlach. Příznivý vliv zeleného ječmene byl zaznamenán také u celé řady dalších problémů a nemocí. Mezi ně se řadí alergie, revmatická onemocnění, únava, vyčerpání, lymská borelióza nebo třeba záněty močových cest.

Zelený ječmen dokáže napomáhat taktéž s nadváhou, kdy dodává tělu potřebný enzym cytochrom oxidázy.

Najděte si ideální čaj pro vás

Pražený ječmen Fitness Barley 350 g

Ječmen Fitness Barley je 100% přírodní směs organického praženého ječmene italského původu, která obsahuje pouze prémiová organická zrna ječmene a vybrané byliny, která umocňují již tak zdraví prospěšný efekt samotného ječmene.

Fitness Barley je vynikajícím zdrojem živin, vitamínů, antioxidantů a minerálních látek, které jsou prospěšné pro celkové zdraví lidského organismu a jeho vitalitu. FITNESS BARLEY® obsahuje esenciální aminokyseliny, a je bohatý na vlákninu a minerály. Obsahuje také kyselinu glutamovou a cenné antioxidanty.

Kdy Pražený ječmen Fitness Barley pomáhá:

  • uvolňuje tělo a mysl od stresu,
  • je výborným zdrojem energie,
  • bojuje v těle proti volným radikálům díky vysokému obsahu antioxidantů,
  • pomáhá v boji proti nadváze,
  • vytváří pocit sytosti, čímž omezuje chuť k jídlu,
  • podporuje metabolismus a imunitní systém,
  • detoxikuje a očišťuje tělo,
  • má ochranné účinky,
  • podporuje trávicí procesy, má výborné protikyselinotvorné účinky, pomáhá při nevolnosti a předchází zácpě,
  • napomáhá udržovat hygienu dutiny ústní, ničí bakterie a mikroorganismy, působí proti kazivosti zubů,
  • podporuje krevní cirkulaci a reguluje a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Produkt Pražený ječmen Fitness Barley obsahuje:

Pražený prémiový organický ječmen – nápoj ze semen praženého ječmene je výborným zdrojem vlákniny a dalších minerálů, živin a dalších prvků jako jsou bílkoviny, železo a vápník. Vláknina je naprosto nezbytná pro naše zdraví. Nápoj ze semen ječmene považuje medicína za zdroj energie a dobrého trávení. Ječmen neobsahuje kofein.

Má protirakovinné a protivirové účinky. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Zázvor – kořeny – je používán po staletí pro celou řadu výhod. Je to silný antioxidant, který stimuluje produkci energie a zlepšuje trávení. Zázvor je stimulantem působícím také proti nadýmání. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je vhodný k léčbě nevolnosti a zvracení.

Zázvor zvyšuje přirozenou schopnost vašeho těla zhubnout.
Skořice – kůra – pomáhá při trávení, je užitečná při léčbě diabetu, má antibakteriální funkci, pomáhá při léčbě žaludečních onemocnění, průjmu a ulehčuje při nadýmání. Skořice snižuje hladinu cukru v krvi, stejně jako triglyceridů a cholesterolu.

Čekanka – kořeny – je úžasná bylina, prakticky každá její část má příznivé účinky. Tím, že čekanka obsahuje glykosidickou hořčinu intybin, tak má blahodárný ozdravný účinek na téměř každý životně důležitý lidský orgán jako jsou játra, ledviny a srdce. Podporuje činnost sleziny, žlučníku a slinivky břišní.

Díky inulinu, který čekanka obsahuje, reguluje činnost trávící soustavy a pozitivně působí na imunitní systém.
Hořký pomeranč – slupka ovoce – hořký pomeranč napomáhá k urychlení metabolismu a pomáhá při hubnutí. Zlepšuje termogenezi v lidském těle.

Červený čaj Rooibos – lístky – má vynikající chuť a mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Obsahuje velké množství vitamínu C a mnoho dalších minerálních látek jakou jsou vápník, draslík, hořčík a železo. Má pozitivní vliv na osoby s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou cukru v krvi.

Napomáhá také při zažívacích potížích, bolestech hlavy a stresu. Čaj Rooibos je díky vysokému obsahu antioxidantů velice populární v západních zemích, zvláště u zákazníků, kteří kladou důraz na zdravý životní styl.
Šípek – šípek je cenným zdrojem antioxidantů a vitamínu A a C. Šípkový čaj napomáhá při problémech s ledvinami a při horečkách.

Pomáhá v boji proti paradentóze a onemocnění dásní. Šípkový čaj má významné protiinfekční účinky.
Kardamom – semena – je často pojmenován jako „třetí nejdražší“ koření na světě (po šafránu a vanilce), jehož vysoká cena odráží vysokou reputaci tohoto příjemně vonícího koření. Kardamon má silnou, jedinečnou chuť s intenzivní aromatickou vůní.

Podporuje trávení, cirkulaci a přirozeně stimuluje metabolismus. Kardamon je běžnou přísadou v indické kuchyni a v arabském světě kávy.
Máta peprná – listy – pomáhá proti podráždění žaludku, zpomaluje růst některých bakterií.

Další výhody jsou připisovány vysokému obsahu manganu, stopovému množství různých jiných živin, jako je železo, vápník, kyselina listová, draslík, tryptofan, hořčík, omega-3 mastné kyseliny, riboflavin. Uvolněním svalstva trávicího ústrojí mátový čaj zlepšuje trávení a bolesti břicha.
Zelený anýz – semeno – má silné antimikrobiální vlastnosti.

Zelený anýz funguje také jako diuretikum, tonikum a antispasmodikum.
Hloh – květ – čaj vyrobený z listů, květů nebo plodů, je prospěšný pro posílení srdce a k vyrovnání krevního tlaku. Hloh je schopen tlak zvýšit, když je nízký a snížit jej, když je příliš vysoký. Tato vlastnost hlohu se také používá při obecné apatii a únavě, ale i při hyperaktivitě.

Působí především jako tonikum na srdce a krevní oběh. Příznivě působí také při křečích.
Pampeliška – kořen – je přírodní diuretikum a tonikum, napomáhá při trávicích problémech a normalizuje hladinu cukru v krvi. Příznivě se její účinky projevují při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech.

Ženšen – kořen – je doporučován jako posilující přípravek, je vhodný při stresu, zlepšuje krevní cirkulaci, pomáhá „oživit“ tělo po slabosti po nemoci. Ženšen je vhodným doplňkem pro celkovou vitalitu těla.
Fenykl – semena – pomáhá při žaludečních a trávicích obtížích, jako jsou křeče a překyselení žaludku.

Fenykl je vhodným pomocníkem pro odkašlávání při nachlazení, chřipce či angíně. Dále má příznivé účinky na funkci jater a ledvin. Fenykl očišťuje tělo svým lehce močopudným účinkem. Fenykl je výborné přírodní diuretikum, podporuje detoxikaci a zabraňuje zadržování vody v těle. Používá se jako účinný prostředek pro hubnutí. Kromě svých vynikajících detoxikačních účinků, lze fenykl využít také pro snižování špatné hladiny cholesterolu v krvi či jako stimulant metabolických procesů.
Kmín – semena – je excelentní přírodní tonikum. Podporuje metabolismus a napomáhá imunitnímu systému.

Dávkování: Doporučujeme 2-3 šálky denně o hmotnosti 10 g. Na vytvoření 1 litru nápoje použijeme 2-3 polévkové lžíce.

Upozornění: Nevhodné pro kojící a těhotné ženy, osoby trpící kardiovaskulárními chorobami, hypertenzí. Konzumaci konzultujte ječmene se svým lékařem. Země původu Španělsko.

Vyzkoušejte také další produkty značky Monvitaly, které naleznete v kategoriích Káva a Potraviny, nápoje. Pokud si nejste jistí volbou tohoto produktu, zkuste se ještě podívat do kategorie Káva.

Ječmen

Ječmen setý patří mezi nejstarší obilniny. Starověké národy pěstovaly ječmen nejen jako poživatinu, ale vařily z něj i pivo. Velmi významnou úlohu hrál ječmen u starých Řeků a Římanů. Ječná kaše byla v té době běžným jídlem. Ječné odvary posilovaly při sportovních kláních gladiátory v aréně.

Užívaly se též jako náhradní výživa kojenců a posilující prostředek pro rekonvalescenty a těžce nemocné. Později ječmen vytěsnila pšenice a zůstal jen ve výživě chudších vrstev. Kromě jídelníčku jsme jej mohli ve starých dobách nalézt i na trzích.

Zrno ječmene se zde totiž používalo jako nejmenší váhová a délková jednotka.

Nejznámějším produktem jsou ječné kroupy a krupky, které se přidávají do polévek a dušených jídel. Jejich rafinací však dochází ke značné ztrátě vitaminů a vlákniny.

Kromě běžných krup se produkují ječné celozrnné vločky, ječná mouka se přidává do těstovin, knedlíků, zavářek, kroket či omáček. Ječmen není chlebovinou, obsahuje málo lepku, ale používá se na pečení plochých chlebů a placek.

Pro zvýšení svěžesti je možné ječnou mouku až do 20% přidávat do mouky na přípravu různého pečiva.

– Ječné zrno je především zdrojem sacharidů (75-85%) a bílkovin (11-13%), v menší míře pak tuků (cca 2-3%) a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová a biotin) a minerálních látek, zvláště křemičitanů, vápníku a fosforu. Díky vysokému obsahu vitamínu B5 chrání před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů.

– Obsahuje rovněž významné množství selenu – látky jež se osvědčila v boji proti nádorům. Ovšem nemyslete si, že tyto účinky má pivo. Tam jsou pouze nepatrné stopy. Všechny látky zůstávají hlavně v samotném ječmenu.

Velkou výživnou hodnotu má naklíčený ječmen, ječmenné osení a slad. Obsahuje hodně vitamínů skupiny B a E a mnoho enzymů.

– Blahodárně působí na střevní flóru a zejména ženy může zajímat, že častější konzumace ječmene dělá pokožku hebkou a krásnou.

Budete mít zájem:  Těhotná revmatička? Proč ne!

Ječmen má schopnost změkčovat a zvláčňovat, a proto uvolňuje různá zatuhlá ložiska v těle. Umožňuje vylučování starých nadbytečných zplodin živočišných produktů. Lidé, kteří rádi jedí ječmen, jsou pružní fyzicky i psychicky.

– Ječná výživa působí velmi příznivě v prevenci závažných civilizačních onemocnění. Ječmen je odpradávna doporučován jako prostředek při onemocnění střev, žaludku, dvanácterníku, srdce a jater. Bylo vědecky dokázáno, že pravidelná konzumace ječmene příznivě působí na tyto problémy:

  • – při vředovém onemocnění žaludku (pro vysoký obsah šlemových látek) a střevních potížích
  • při křečových žilách, při onemocnění kloubů a vaziva
  • – ječmen působí proti rozvoji srdečně – cévních a rakovinových onemocnění
  • – ječmen je výborným prostředkem proti zácpě
  • – výluhy ze zelené hmoty horních ječných listů podporují odolnost člověka ve stresových zátěžích
  • – pro výživu lidí je důležitá vláknina, která významně snižuje hladinu cholesterolu v krvi

JEČMENDodává energii, sílu a odolnost. Římští gladiátoři, pojídači ječmene, se denně „cpali“ ječmenem, aby byli ještě silnější.

VAŘENÍ JEČMENE:

dobře proprané zrno nebo kroupy namočíme na několik hodin do vody, na 1 díl ječmene 2,5 dílu vody. Ve stejné vodě vaříme asi hodinu. Poté lehce osolíme a dovaříme ještě asi půl hodiny. Použijeme-li tlakový hrnec vaření se zkrátí na hodinu.

  • celé zrno: jako přílohu napůl uvařené 45 min spolu s celozrnnou rýží, do salátů, na klíčení
  • ječné vločky: na kaši, do karbanátků, do pečiva…
  • ječné kroupy: použijeme jako pojivo pro přípravu karbanátků, prejtu, uvařené s hrachem jako šoulet, opražené k přípravě čaje…
  • ječná mouka: na lívance, jako přísada do moučníků a pečiva…
  • ječné otruby: do pečiva, jogurtu, na pleťovou masku…
  • ječné těstoviny: kolínka, vrtule, fleky, nudličky do polévky…
  • ječmenná sladěnka: čili obilný slad – nahrazujeme jí bílý cukr, který přispívá k překyselení organismu a tím oslabuje naši imunitu. Obilné slady vyráběné fermentací obilí jsou pro náš organismus nejpřirozenějším sladidlem spolu s medem. Slady obsahují železo, vápník, hořčík, fosfor… a nepřecházejí do krve tak rychle jako cukr. Jsou tedy vhodné i pro diabetiky. Používáme je do pečiva, ovocných i zeleninových salátů, na slazení nápojů…
  • ječmenné osení: vypěstujeme si jej na zahrádce či v truhlíku. Nikdy nejíme osení z chemicky ošetřovaného pole!!!

Používáme jako petržel nebo s něho lisujeme šťávu – vznikne tak velmi hojivý a posilující nápoj. Vysoký obsah kyseliny fytové v listech ječmene zvyšuje odolnost organismu proti stresu.

Čaj z opražených krup

Oprané a proschlé kroupy

pražíme asi 10 minut za stálého míchání na středním ohni. Když je opražené, začne příjemně vonět. K přípravě čaje použijeme 2 lžíce krup a 1 litr vody a mírně vaříme 10-15 min. čaj pomáhá snižovat horečku, a v létě nás příjemně ochladí a posílí.

RECEPT: Zabijačkový prejt bez cholesterolu

  1. 1 hrnek vařených krup
  2. 2 hrnky vařených tmavých fazolí (nejlépe Adzuki – posilují ledviny)
  3. 4 cibule
  4. 2 lžíce sojové omáčky (nejlépe Shoyu nebo Tamari)
  5. 6 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, 1 lžička mletého zázvoru
  6. 3 lžíce oleje
  7. Pro zpestření můžeme přidat zabijačkové koření, čerstvé či sušené houby.

Pokrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme fazolky a ostatní přísady mimo krup, přiklopíme a mírně dusíme 10-15 min. Přisypeme kroupy a bez přiklopení dusíme ještě 5 min. Všechnu vodu je nutno vydusit.

Prejt můžeme podávat s kyselým zelím, brambory či br. knedlíkem.

Je výborný také studený s chlebem.

(všechny suroviny použité v tomto receptu lze sehnat v obchodech se zdravou výživou)

Čaj byl. porc.dvoukom. Srdeční záležitost 27g BIO SONNENTOR

 Očista duše – bylinný čaj. Dopřejte svému tělu nabrat nový dech a udělejte si čas na šálek této vybrané čajové směsi.

62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH 62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH

 Vychutnejte si šálek této vyvážené bylinné čajové směsi pro dobrý pocit v břiše.

62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH 62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH

 Balzám na nervy – uvolňující bylinná směs. Vyrovnanost, duševní klid a vyvážená směs bylin jsou důležitým základem pro každý den.

62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH

 Když je člověk správně odpočatý, jde hned všechno snáz – tato harmonická čajová směs vám k tomu dopomůže.

62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH 62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH

 Tato uvolňující čajová směs bylin potěší každou ženu. Dodá klid a úlevu.

62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH

  Tato příjemná čajová směs uvolní váš krk a pomůže vám zase zpívat jako slavík.

62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH

 Díky vyvážené kombinaci kopřivy, květu černého bezu, citron. trávy, zeleného ovsa, maté, kontryhele, okvětních plátků růže, slunečnice a zázvoru je tato směs velmi osvěžující a plná chuť čaje,…

62,87 Kčbez DPH72,30 Kč s DPH

Piva Archivy

  • 7. 11. 2019
  • Od estation

Pivo je alkoholický nápoj, který se připravuje za použití ječmene, chmele, vody a kvasinek. Je to jeden z nejpopulárnějších alkoholických nápojů, který si užívají lidé po celém světě.

Existuje mnoho druhů piva, které obvykle filtrací a pasterizací ztrácí své příznivé účinky na zdraví. Od průmyslově vyráběných piv se očekává dlouhá životnost, kterou by živé organismy v pivu narušovaly.

  Řemeslně vyráběná piva v malých minipivovarech jsou určena k rychlé spotřebě, do 30 ti  dní a tím si mohou dovolit  zachování všech důležitých látek.   Není divu, že obliba řemeslných piv u nás i ve světě stoupá. 

Řemeslně vyrobené pivo je bohaté na proteiny, obsahuje jen přírodní cukry vzniklé přirozeným kvašením, Vápník, Železo, Hořčík, Fosfor, Draslík, Sodík, Zinek, Vitamin C, Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B-6, Vitamin B-12, Vitamin A, Vitamin D,

Pivo je  velmi dobrý zdroj  minerálů, které hrají zásadní roli v metabolických procesech. Pokud  pivo  užíváte v mírném množství, může  posílit vaše zdraví mnoha způsoby.

Zdravotní přínosy piva,  pokud je konzumováno v mírném množství.

Protinádorový potenciál – Ve studii s názvem „Pivní složky jako potenciální chemopreventivní látky proti rakovině“, existují důkazy, které naznačují potenciální preventivní účinky látek, obsažených v chmelu, na prevenci rakoviny.

   Již dřívější studie  ukázaly, že xanthohumol z chmele má inhibiční účinek na zahájení, růst a progresi karcinogeneze. Karcinogeneze kolonií ve studii na krysích modelech, provedená v Japonsku (Nozawa H et al.

, 2004) ukázala, že složky piva mají chemopreventivní účinky a že příjem nápoje může pomoci snížit riziko rakoviny.

Chrání srdce – Pivo obsahuje vitamín B6, který chrání před srdečními chorobami. Má ztenčující účinek na krev a zabraňuje tvorbě sraženin, které způsobují blokování koronárních tepen.

Podle studie provedené společností ICTAN ve Španělsku byla mírná konzumace  řemeslných piv ve Španělsku během 1 měsíce spojena s pozitivními změnami profilu krevních lipidů.

Mírná konzumace také snižuje riziko zánětu, příčiny aterosklerózy, kterou je stav cholesterolu a plaku na cévách a stěnách tepen.

Zvyšuje hustotu kostí – Ukazuje se, že mírný příjem  nepasterizovaných a nefiltrovaných piv zvyšuje hustotu kostí, čímž zabraňuje riziku zlomenin a osteoporózy.  Z toho důvodu je doporučováno ženám po 40 .

Řemeslné pivo zvládá diabetes – Studie spojily mírnou spotřebu piva s nižší prevalencí diabetu 2. typu.

Zabraňuje chudokrevnosti – Řemeslné pivo je dobrým zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové, jejichž nedostatek může vést k anémii. Vitamin B12 je také nezbytný pro udržení normálního růstu, dobré paměti a koncentrace.

Snižuje krevní tlak – Pravidelní pijáci řemeslných piv  mají nižší krevní tlak ve srovnání s lidmi, kteří konzumují podobné množství vína, filtrovaných piv  nebo jiných lihovin.

Zpožďuje stárnutí – Pivo, vyrobené přirozenými řemeslnými procesy  zvyšuje účinnost a vliv vitamínu E, který je hlavním antioxidantem v těle. Je důležitou součástí udržování zdravé kůže a zároveň zpomaluje proces stárnutí.

  • Zabraňuje vzniku žlučových kamenů – Pravidelná konzumace mírného množství piva ovlivňuje hladinu cholesterolu a snižuje koncentraci žluči, což vede ke snížení rizika vzniku žlučových kamenů.
  • Pivo zabraňuje demenci –Spotřeba nefiltrovaného a nepasterizovaného piva také zvyšuje hladinu „dobrého cholesterolu“ o 10-20%, čímž se snižuje riziko demence a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Zlepšuje trávení – Řemeslnépivo má řadu vlastností  příznivých pro zažívání, které zahrnují stimulaci gastrinu, žaludeční kyseliny a enzymů pankreatu.

Snižuje riziko ledvinových kamenů – Pivo má vysoký obsah draslíku a hořčíku, což má za následek snížení rizika ledvinových kamenů. Křemík přítomný v těle je snadno vstřebatelný tělem k ochraně proti osteoporóze.

Budete mít zájem:  Řetězce prodávaly nebezpečnou slaninu

 Nepasterizované a nefiltrované  pivo odbourává stres – přispívá ke snížení stresu a usnadnění spánku.

Kvalitní diuretikum – Řemeslné pivo působí jako diuretikum a výrazně zvyšuje močení. To usnadňuje zvýšené odstraňování toxinů a odpadních materiálů z těla. Řemeslně vyrobené pivo je dobrým zdrojem mnoha látek, které podporují zdraví.

Vyzkoušejte řemeslně vyrobená piva, nefiltrovaná a nepasterizovaná a poznejte ten rozdíl na svém zdraví.  Vyzkoušejte účinek nefiltrovaných a nepasterizovaných piv například v pivu Vincenz ze Žackého pivovaru Auersperg  https://www.pivovarauersperg.cz/

  • 7. 11. 2019
  • Od estation

Živé pivo –  tak se obecně označuje přítomnost ušlechtilých kvasinek, které zbyly z procesu vaření piva. Piva, která  nebyla pasterizovaná a filtrovaná, se značným množstvím živých kvasinek, se nazývají  živá piva. Obvykle jde o piva řemeslně vyrobená v malých pivovarech.  

Čerstvé, dobře vařené pivo, které cestovalo jen malý počet kilometrů, bude vždy lepší než ekvivalentní pivo, které opustilo pivovar před několika měsíci, prošlo pasterizací a filtrací a ztratilo podstatné zdraví prospěšné látky.

 Většina  točených piv,  která cestovala na velkou vzdálenost jsou  dnes pasterizována, takže  bez důležitých živých kvasinek.  Je to proto, že pasterizovaný import sudu piva  vydrží déle.  Nepasterizovaná piva jsou náchylná na skladování a jejich trvanlivost je udávána 30 dní, i když víme, že  při dobrém skladování vydrží i o něco déle.

Některé bary  i přes to  drží pár kohoutků určených pro místní řemeslná piva a zajišťují kvalitní a čerstvé pivo pro svoje hosty.

Rozdíl nefiltrovaných piv a filtrovaných  je většinou ve vzhledu a  v určitém stupni chuti. Při vaření piva máte v podstatě 3 věci, které mohou být ponechány v pivu po jeho vaření: zbytky kvasinek, bílkovin a chmelových částic.

V domácím pivovaru  pivovarské kvasnice zůstávají v pivu, aby se umožnila úprava piva a tvorba CO2 v láhvi. V komerčně dostupném pivu je produkt obvykle přefiltrován, nasycen silou a stočen  do láhve.

Provedené  studie naznačují, že mírná konzumace piva může mít skutečné  zdravotní výhody.  Tyto výhody se zvyšují konzumací nefiltrovaných nepasterizovaných piv, vyrobených přirozeně,  řemeslnou výrobou.

Co je na řemeslném pivu  nejzdravější ?

1) Řemeslné pivo je  přátelské k srdci – mírná konzumace řemeslného  piva je spojena s nižším kardiovaskulárním rizikem. Antioxidanty jsou  důležité pro zdraví srdce.

2) I mozek ocení zdraví z  piva –  vědci v Bostonu zjistili, že pití piva může podpořit  zdraví mozku. Vědci se domnívají, že je to způsobeno tím, že alkohol má schopnost ředit krev, a tím pomáhá zabránit tvorbě krevních sraženin. Ovšem pozor na nadměrné pití, které může způsobit atrofii mozku.

3) Řemeslné pivo je plné vitamínů skupiny B, tím pití řemeslného nepasterizovaného, nefiltrovaného piva může pomoci zlepšit vaše duševní zdraví. Snižuje úzkost a deprese. Pijte piva, která obsahují dostatek živin, jako je protein, vitamín B, železo, niacin, riboflavin a hořčík. Většina nepasterizovaných a nefiltrovaných  piv již tyto složky obsahuje.

4) Nefiltrované nepasterizované pivo je enzymatický nápoj.

Nefiltrované nepasterizované pivo je dnes již možné objednat i on line při vyzvednutí druhý den, budou zachovány všechny důležité složky i živé kvasinky .   Pivo zasílá například  Žacký pivovar Auersperg. https://www.pivovarauersperg.cz/

Poslední výzkumy živých piv naznačují, že  nefiltrované a nepasterizované pivo by mohlo pomoci zabránit Alzheimerově chorobě. Nemoc, která postihuje téměř 500 000 lidí ve Spojeném království, je spojena s vysokými hladinami hliníku, ale křemík v pivu může tyto škody kompenzovat.

 Studie z roku 2008 publikovaná v časopise Food and Chemical Toxicology zjistila, že křemík byl schopen snížit příjem hliníku v zažívacím traktu a zpomalit akumulaci kovu v těle a mozkové tkáni.

Ale pozor: University College v Londýně zároveň ve studii  varovala, že muži, kteří  pijí více než dvě pinty piva  denně by mohli utrpět ztrátu paměti. ????

  • 28. 8. 2019
  • Od estation

Narodila se kněžna! Je to Gabriela IPA 14. Svěží, voňavé a trošku hořké pivo, které potěší každého milovníka tekutého moku. Hodně štěstí, Gabrielo!

  • 16. 7. 2019
  • Od estation

Přidáváme každý týden nové prodejny/výdejny, kde je možné objednat a vyzvednout naše 5L dárkové soudky. Více v sekci „Kde točíme?“

Děkujeme za Váši přízeň!

Teatox – čajový detox pro zdravé tělo

Jste unavení, náchylní k nemocem, trápí vás špatná pleť  či jiné obtíže a vše to přičítáte nevlídnému počasí a zimě? Roční období pravděpodobně není na vině.

Vašemu tělu mohou působit nepohodu toxiny, kterými jsou například těžké kovy, pesticidy nebo nechvalně známá „éčka“ – všechny jsou důsledkem nevhodné stravy i okolních vlivů.

Zbavte se jich a naordinujte si „teatox“ – odlehčenou podobu klasického detoxu, se kterým nebudete muset hladovět a vašemu organizmu se uleví.

Bezesporu pozitivní na čajovém detoxu je, že se do něj můžete pustit sami bez dohledu lékaře či odborníka na výživu. Na českém trhu dnes seženete širokou nabídku nejrůznějších bylinek i hotových detoxikačních čajových směsí, které s vaším organizmem dokáží udělat zázraky. Anebo také ne. Proto je dobré si předem zjistit více informací, abyste dosáhli co nejpozitivnějšího účinku. 

Jaké jsou hlavní výhody teatoxu pro vaše tělo?
•    Detoxikuje tělo od toxinů (ať už to znamená cokoli).
•    Usnadňuje trávení stravy a odbourávání alkoholu po požití.
•    Zabraňuje nadýmání.
•    Snižuje zavodnění organismu.
•    Čistí a rozjasňuje pokožku.

•    Dodává energii.

Vhodné detoxikační čaje jsou bohaté na tzv. flavonoidy (celkem existuje přibližně 60 typů), které mimo jiné pomáhají ochránit také srdce, mozek i kosti, zvládat stres a udržovat tělesnou hmotnost. Podle řady výzkumů jsou také skvělou prevencí při boji s rakovinou a cukrovkou 2. typu. 

Například japonský zelený čaj matcha se nutričně vyrovná přibližně deseti šálkům běžného zeleného čaje. Zároveň obsahuje pětkrát více prospěšné aminokyseliny L-theaninu a podle výzkumů napomáhá spalování tuků zvyšováním termogeneze z 8-10 % na 35-43 %. 

Mezi detoxikační čaje se řadí převážně bylinné, případně zelené, polozelené (např. oolong). Nejsou tak kyselé a dehydratační jako například černý čaj a obsahují zároveň minimální či žádné množství kofeinu. Díky tomu si můžete teatox započítat do vašeho denního pitného režimu. Ideální, pokud neradi pijete pouze čistou vodu.

Ranní povzbuzení a večerní očista

Čajový detox se skládá ze dvou částí – ranního povzbuzení (a probuzení) organismu a večerní očisty tlustého střeva. 

Čaj pro ranní rituál by měl obsahovat směs s vysokým obsahem antioxidantů a vitamínů. Může se jednat o zmiňovaný čaj matcha, anebo čaje s obsahem acai bobulí (Acai berry), řasy spiruliny, ženšenu nebo ječmene.

Detoxikace po ránu vám pomůže nahradit vitamíny a elektrolyty ztracené v průběhu noci a při předcházející večerní očistě zažívání. Pro dochucení můžete vyzkoušet přírodní sladidlo stévii, med a také citron.

Večerní očista naopak slouží k tomu, aby se vaše tělo zbavilo usazených toxinů, kovů a dalších škodlivin. Detoxikační čaje s přísadou listu senny poslouží jako lehké přírodní projímadlo, kterého se však nemusíte vůbec obávat. Bylinka je opravdu šetrná. Mezi další doporučené ingredience pro večerní teatox patří například pampeliška, kopřiva, citronová tráva, lékořice nebo pomerančová kůra. 

Vyzkoušejte lahodný koktejl plný blahodárných látek, který vám dodá vitalitu a energii a vaše tělo pročistí. Náš bylinný čaj Detox s výrazným zázvorovým aroma a příměsí máty, fenyklu, pampelišky, břízy, rozmarýnu a kopřivy je skvělou volbou pro očistné popíjení během celého dne vaší pitné kúry.

Vytvořte si rutinu

Jakmile ráno vstanete, uvařte si vodu, přelejte jí plátek citronu a pár kostek zázvoru. Pomůže to probudit vaše orgány a nastartovat metabolismus. Dejte si přibližně půl hodiny pauzu a poté si připravte ke snídani detoxikační čaj ze směsi bylin uvedených výše ve článku.

V průběhu dne vypijte dalších 3-6 šálků bylinného nebo zeleného čaje, abyste dodrželi pitný režim a nezapomeňte ani na čistou vodu. Na noc si pak dopřejte šálek čaje pro očistu opět ideálně ze směsi doporučených bylinek pro večerní fázi. 

Celý rituál opakujte denně po dobu 7, 14 nebo 28 dní a sledujte, jaké změny teatox dělá s vaším organismem. Samozřejmě žádný zázrak se nemůže ve vašem těle odehrát, pokud nebudete jíst vyváženě a přiměřeně zdravě. Ale to jistě sami moc dobře víte. 

Vyzkoušejte teatox třeba jako novoroční výzvu.  

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *