Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!

  • Ovoce – čerstvé nebo mražené, nasekané, s výjimkou bobulí, které nechejte v celku. Nejlepší je samozřejmě čerstvé sezónní ovoce.
  • Citrusová kůra a šťáva – z citronů, pomerančů, limetek
  • Zázvor – nasekaný nebo strouhaný, není potřeba jej loupat
  • Bylinky – roztrhané nebo nahrubo nasekané. Určitě z výběru doporučujeme mátu, bazalku, šalvěj, rozmarýn, estragon, tymián, levanduli nebo jakoukoli vaši oblíbenou bylinku.
  • Celé koření – skořice (použijte menší kousky), hřebíček
  • Extrakty – vanilka a mandle
  • Med

Krok 1 – připravte si všechny suroviny

  • Připravte si citrusy – nastrouhejte kůru a odšťavněte.
  • Bylinky rozmělněte nebo nasekejte, aby se uvolnila jejich chuť.
  • Celé koření dejte do sáčku a paličkou na maso naklepejte.
  • Ovoce omyjte a vypeckujte, je li potřeba.

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!

Krok 2 – zkombinujte přísady dohromady

  • Všechny vybrané druhy ovoce a bylinky naskládejte do velké sklenice.
  • Promíchejte je, aby se uvolnily šťávy a smísily chutě.
  • Poté přidejte ostatní složky – koření, extrakty a med.
  • Zakryjte a dejte do chladu na 24-48 hodin, v polovině odpočívací doby jednou promíchejte. ????
  • TIP: Pokud dáváte přednost výraznější citrusové chuti, použijte nejen šťávu z citrusů, ale také nastrouhanou kůru.
  • Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!
  • Krok 3 – pečlivě přeceďte a uschovejte
  • Vše přeceďte do pořádně vymytých sklenic
  • Uchovávejte v chladu, sirup vydrží několik týdnů – dle ingrediencí. Pokud jste použili více citrusové šťávy či zázvoru, vydrží vám o něco déle.

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!

Recepty

Podle výše uvedeného postupu si můžete připravit recepty z jakýchkoli surovin chcete, záleží na fantazii a vaší chuti. Nebo se můžete inspirovat těmito 8 osvědčenými kombinacemi, které jsou opravdu vynikající.

  1. 1 Borůvkový sirup s šalvějí
  2. Borůvky nebo ostružiny, šalvěj, citrón, med.Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!
  3. 2 Citrónový sirup se zázvorem
  4. Citrón, med, zázvor – jemně nasekaný, nejlépe nastrouhaný.Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!
  5. 3 Jahodový sirup s bazalkou
  6. Med, jahody, limetka, bazalka.Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!
  7. 4 Broskvový sirup s příchutí mandlí
  8. Broskve nebo nektarinky, můžete zkusit i mango, mandlový extrakt, med, citron.Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!
  9. 5 Jablečný sirup se skořicí
  10. Jablka – nejlépe nastrouhaná, nebo nasekaná najemno, javorový sirup a med, skořice, citron.Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!
  11. 6 třešňový sirup s vanilkou
  12. Třešně, vanilkový extrakt, citron, med.
  13. 7 Ananasový sirup s mátou
  14. Ananas, máta, med, citron.
  15. 8 Malinový sirup s pomerančem
  16. Maliny, pomeranč, med.

Trvanlivost

Protože se tyto čerstvé sirupy nevaří, je jejich životnost poněkud kratší, než u sirupů převařených. Přesný čas se bude měnit v závislosti na druhu ovoce a dalších ingrediencí.

Obecně vám všechny sirupy vydrží minimálně 2 týdny. Sirupy se zázvorem a citronem mají delší trvanlivost, než ostatní příchutě –  v lednici vydrží i po dobu 2-3 měsíců.

TIP: Chcete-li mít více sirupu na delší dobu, dejte část do lednice a zbytek můžete zamrazit.

  • Pak by se Vám mohla líbit i naše kuchařka se zdravými recepty, kterou jsem nedávno vydali. S touto kuchařkou budete jíst zdravě a ušetříte čas i peníze. Pošleme vám ji bez poštovného a můžete nám ji do 30 dní zdarma vrátit. ????Více informací o kuchařce

Mohlo by vás zajímat: bylinky domácí sirup ovoce zdravé recepty Bez laktózy Bez oříšků Bezlepkové Fitness a zdravé Jaro Léto Nápoje Podzim Veganské Vegetariánské Vitariánské (Raw) Zima

Zdroj: www.theyummylife.com

Příběh MaxiVita Bylinných sirupů: Od ručního stáčení po linkovou výrobu

Když přicházely na svět, míchaly se mixérem a stáčely ručně. Jejich popularita ale raketově rostla, a tak bylo třeba zakoupit novou výrobní linku. V letošním roce oslaví šesté narozeniny, poptávka po nich je v obchodech obrovská a sortiment se rozrůstá.

Řeč je o oblíbených Bylinných sirupech MaxiVita, jejichž duchovním otcem je Pavel Vašík.

Bývalý vedoucí výroby Capri-Sonne a Bylinných sirupů, který do VITARu nastupoval na pozici skladníka, popisuje v rozhovoru zrod úspěšného doplňku stravy, který pomáhá lidem vést zdravější život.

MaxiVita Bylinné sirupy obsahují různé směsi bylinek, které lidem pomáhají v různých situacích. Jaké zkušenosti s bylinkami máte vy osobně?

Několik let se věnuji léčitelství a o bylinky jsem se zajímal už jako kluk. Když jsem byl starší, tak jsem je dlouho poctivě studoval, bylinky toho umí opravdu hodně.

Jedním z mých produktů, které jsem si doma vyvinul, byly právě bylinné sirupy. Věděl jsem, že to lidem pomáhá a krásně to jde ruku v ruce s mottem VITARu „Pomáháme lidem žít zdravější život.

“ Tak vlastně přišly MaxiVita Bylinné sirupy na svět.

Jak přesně vypadal jejich začátek ve VITARu, tedy v době, kdy jste pracoval jako skladník ve výrobě pitíček Capri-Sonne?

Při výrobě Capri-Sonne používáme technologii tekutého cukru, která otevírá dveře právě výrobě bylinných sirupů. A protože hlavní sezona Capri-Sonne byla především přes léto, byla možnost zařadit nějaký produkt i na zimu.

Já přišel s nápadem bylinných sirupů a s požehnáním generálního ředitele, pana Poláška, jsme se do toho pustili.

Ode mě vzešel prvotní nápad a nějaké receptury, na kterých ale velmi zapracovalo vývojové oddělení VITARu, bez kterého by se to nedalo rozjet.

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!Co všechno bylo potřeba naladit a jak se receptury lišily od vašich domácích?

Já jsem pro výrobu doma používal výluhy, zatímco ve VITARu měla paní Pszczolková, ředitelka vývoje, výborný nápad, že se budou používat bylinné extrakty, díky kterým je možné garantovat stálou kvalitu a deklarovat přesné množství.

Síla extraktů je samozřejmě mnohem větší než u výluhu a vždy k němu dostanete certifikát, který udává jeho vlastnosti. Kilo extraktu pochopitelně není totéž jako kilo bylinek. Veškeré podklady, co jsem vývoji předal, museli přepočítat a zasadit do platné legislativy. V tom odvedli velký kus práce.

Stejně jako grafici, kterým se podařilo vytvořit velmi hezké etikety.

Byl to pro vás velký skok z domácí výroby na výrobu ve velkém?

Ohromný! Já vyráběl pár litrů ročně v podstatě pro známé, ale když se to ve VITARu rozjelo, tak měl pan Polášek podmínku, že když se prodá 90 tisíc kusů za první sezonu, bude to úspěch a sirupy budeme vyrábět.

Hned první rok se jich prodalo 150 tisíc kusů a každým rokem se výroba zhruba o 100 tisíc sirupů navyšuje. Ani já už nemám potřebu si je doma vyrábět, protože můžu lidi poslat do obchodu pro naše MaxiVita Bylinné sirupy.

Za sebe totiž můžu říct, že ve VITARu vyrábíme jedny z nejlepších bylinných sirupů na trhu. Je to produkt, kterému lidi věří.

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!Jaké druhy MaxiVita Bylinných sirupů byly úplně prvními?

Kašlík, u kterého jsem přišel i s názvem a někteří kolegové si z toho dělali legraci, že další bude „soplík“ a „chrchlík“ (smích).

Jak důležité je jméno produktu, aby mu lidé rozuměli, se ale ukázalo na sirupu NaKašel, který se na začátku jmenoval Respirační a lidé moc nevěděli, co to vlastně znamená… Dalšími z prvních sirupů byly Průduškový a Posílení imunity, který byl navíc obohacený vitaminy.

Jaké další zajímavosti se vážou k počátkům MaxiVita Bylinných sirupů?

První dvě sezony jsme stáčeli do lahviček ručně. Pak bylo potřeba dát víčko, tak technik vymyslel zavíračku, která byla v podstatě jen vrtačkou s utahovacím momentem. Dotahovat víčka ručně, tak máte po jedné směně puchýře.

Takhle se to vyrábělo asi dva roky, kdy byl samozřejmě objem nižší. Pak se sirupy posílaly na etiketování a značení šarže. Dnes už všechno děláme na sirupové lince, kterou VITAR zakoupil, protože se sirupy neskutečně rozjely a je o ně obrovský zájem.

Teď se stáčecí linkou děláme veškeré výrobní kroky komplet na pár metrech.

To musí být dobrý pocit, když člověk vidí, jak se jeho nápad ujal…

Nejdůležitější je, že sirupy pomáhají lidem. Já jsem panu Poláškovi slíbil, že jednou z nich bude pilíř firmy a já myslím, že se tam docela rychle blíží.

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!

Sirupy z bylinek: Připravte si doma skvělý základ na domácí limonádu

Trápí vás nějaké zdravotní problémy? Sirupy z bylinek jsou ideálním domácím lékařem. Vyzkoušejte přírodní sílu sirupů, které si můžete vyrobit sami.

Užívat je můžete nejen při nemoci a k posílení imunity. V letních měsících jsou také vhodným základem pro výrobu domácí limonády, v zimních měsících zase dochutí čaj.

Některé ochutí i sladká jídla, dezerty či ovocné saláty.

Fantazii a vaší chuti se meze nekladou

Výroba domácích sirupů není složitá. K jejich výrobě vám bude stačit pouze svazek omytých bylinek a cukr. Použít můžete cukr bílý i třtinový. Diabetici mohou cukr nahradit fruktózou.

Budete mít zájem:  Platnost receptů se změnila. Některé platí jen den a další i půl roku

Pokud chcete, aby vám sirup vydržel déle, přidejte kyselinu citronovou. Závěrečné doladění záleží už jen na vás a vaší chuti.

Jednotlivé bylinky můžete kombinovat nebo chuť sirupu můžete zpestřit ovocem či kořením.

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!Sirup z levandule napomáhá lepšímu spánku. Užívá se při nespavosti, stresu a vypětí.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Bylinný sirup si nemusíte kupovat v lékárně, můžete si ho vyrobit doma

Postupy při výrobě bylinných sirupů jsou v podstatě dva univerzální.

  • První postup spočívá ve vrstvení. Bylinky spolu s cukrem vrstvěte do umytých sklenic, které lze uzavřít. Vrstvu bylinek střídejte vždy s vrstvou cukru a dbejte na to, aby jednotlivé vrstvy byly stejně vysoké a aby poslední vrstva byla tvořena cukrem. Sklenici umístěte na teplé a světlé místo. Za zhruba tři týdny až se rozpustí všechen cukr směs sceďte a máte hotovo. Aby vám sirup vydržel co možná nejdéle, uchovávejte jej v lednici.
  • Druhý univerzální postup spočívá v louhování bylinek. Důkladně omyté a hmyzu zbavené bylinky zalijte převařenou vlažnou vodou a nechte louhovat. Po dvou dnech směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko, přidejte cukr a na mírném ohni zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Směs nikdy nevařte! Přišli byste o cenné látky. Ještě teplý sirup pak vlijte do řádně umytých sklenic a uchovávejte v chladu.  

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!Sirup z mateřídoušky je skvělým pomocníkem při boji s kašlem, nachlazením a při nemocech dýchacích cest. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zatočí s mnoha neduhy

Bylinné sirupy jsou účinným lékem na mnoho nemoci. Sirup z meduňky nebo z lipového květu vás před spaním příjemně uklidní a zažene deprese.

Rýmy, nepříjemného kašle a zánětu horních cest dýchacích vás zbaví sirup z máty, ibišku, rýmovníku či jitrocele. Jejich užívání vám zlepší dýchání.

Na trávicí problémy můžete vyzkoušet sirup ze šalvěje či zázvoru.

Bylinné sirupy můžete užívat i preventivně. Existuje mnoho bylinek, které obsahují velké množství vitamínu C. Zkuste sirup z jitrocele nebo zázvoru.

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!Domácí sirupy jsou výbornou ingrediencí k dochucení alkoholických i nealkoholických nápojů.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pozor na plíseň

Při výrobě sirupů vás může nemile překvapit plíseň. Zvláště pokud sirup připravujete za studena. Abyste předešli jejími vzniku, je důležitá hygiena.

Sklenice, víčka i prkénko a nůž, kterým budete krájet bylinky, vyvařte. Zbavíte se tak veškerých zárodků. Vhodnou volbou je i pár kapek alkoholu, který přidáte do sklenice.

Použít můžete vodku, slivovici nebo jiný vysoce procentní alkohol.

extrasilné bylinné přípravky|hubnutí|minerály|vitamíny|čistě přírodní|Dr.Bojda|medicinka.cz

Jak vybrat dobrý bylinný sirup – odvěký nástroj k posílení zdraví v moderním provedení.

     Od pradávných dob lidstvo používalo zejména k léčení různé lektvary, tinktury, odvary a jiné magické nápoje, k jejichž přípravě se používaly rozmanité rostlinné, živočišné i minerální ingredience, které byly  často získávány z krkolomných míst a za zvláštních okolností. Jistě je znám i příklad z filmových podob z doby Rudolfa II.  kde šlo např. o květ mandragory sklizený o půlnoci za úplňku na šibeničním vrchu. Přípravky tak získávaly, kromě účinných látek i velký duchovní a homeopatický léčivý potenciál.

    I v dnešní době lze k posílení zdraví úspěšně používat přípravky mající své kořeny v oněch dávných dobách v podobě bylinných sirupů. Jejich používaní však není zdaleka tak frekventované jako užívání různých pilulek, které dnešní medicína nabízí v podstatě na cokoli.

     Kouzlo bylinných sirupů spočívá v samotné podstatě tekuté hmoty, která obsahuje vyseparované účinné látky z bylin, které organismus díky tekutému složení velmi dobře vstřebává. Snadné  užívání jistě ocení hlavně  malé děti, často to může být i chuťově příjemné.

Na našem trhu se vyskytuje velký repertoár různých sirupů často s velmi nízkou kvalitou. Bohužel moderní doba ve které je spotřebitel vychováván hypermarketovou reklamou k tomu že peníze jsou při výběru čehokoli kritériem všeho vede na straně výrobců často k produkování levných jednou bylinkou např.

jitrocelem ovoňaných cukrových vod, které jsou zcela neúčinné. Občas lze zahlédnout i výrobky zcela amatérského provedení zabalené do sklenic z čirého skla – zde dochází k rychlé degradaci rostlinných látek vlivem působení světla.

Drtivá většina výrobků ze segmentu sirupů v dnešních lékárnách obsahuje navíc tvrdou benzoátovou konzervační chemii.

  Jak vybrat kvalitní výrobek a co by měl splňovat?

   Určitě by měl být maximálně účinný, tj. nejlépe extra silný a ve svém složení vícesložkový ne jen jednou bylinkou ovoněná cukrová voda, jak je to obvyklé. Ideální je když je v sirupu několik bylin ve směsi s konkrétním zaměřením na daný účel např. proti kašli, nachlazení atp..

K zesílení účinku a jako sladidlo v přírodní formě je vhodné, aby sirup obsahoval dostatek medu, nejlépe tuzemský a lipový. Kvalitní sirup by neměl obsahovat konzervační látky jako jsou sorbany, benzoáty a jiné. V ideálním případě by neměl obsahovat alkoholové bylinné výluhy, aby byl vhodný pro děti.

Přípravky splňující výše uvedené znaky kvality a účinnosti se na našem trhu velmi obtížně hledají.  Níže popsané substance se řadí k nejkvalitnějším.

     V segmentu lékáren se objevila sada šesti extra silných sirupů od tuzemského výrobce. Jsou to asi jediné bylinné sirupy na trhu bez konzervačních látek a alkoholových výluhů. V sirupech je velmi komplexní skladba bylin ve vysoké koncentraci s poctivou porcí kvalitního českého medu a vitamínu C. 

Sirupy jsou schváleny k použití pro osoby od 3 let věku. Abychom dosáhli co nejlepších výsledků přidáváme sirupy do čajů či vody k přípravě posilujících nápojů. Lze také používat v koncentrovaném stavu a dávkovat například lžičkou nebo  aplikační stříkačkou dětem.

Používání je vhodné nejen v případě výskytu zdravotních potíží, ale také v úrovni prevence. Sirupy jsou bez konzervačních látek, aditiv a stabilizátorů. Tyto vlastnosti je řadí mezi nejšpičkovější produkty v kategorii sirupů  na trhu v ČR.

Cenově se pohybují okolo 100 Kč/ks, kvalitou srovnatelné výrobky o stejné velikosti balení od zahraničních firem jsou u nás téměř nedostupné a pokud ano tak se ceny pohybují od 330 Kč/ks.

IMUNITA

Extra silný bylinkový sirup s vysokým obsahem kvalitního českého medu, bylin a vitamínu C je přírodní prostředek, který může přispívat k  snížení počtu opakovaných onemocnění (např. opakovaných infekcí horních cest dýchacích) a k posílení přirozené obranyschopnosti organismu. Navržené bylinné složení a přítomný vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému.

Složení: český med, cukr, voda, extrakty z bylin třapatky (echinacea), rakytníku, vachty třílisté, maralového kořene, šípkových plodů, měsíčku lékařského a ženšenu, šťáva z červené řepy, vitamín C 400 mg ve 100 g výrobku = 666% DDD. (Doporučená denní dávka).

  • Doporučené dávkování: děti od 3 let 1-3 čajové lžičky (= 3 ml) 3 – 5x denně,
  • dospělí 1 – 2 polévkové lžíce (=10 ml) 3 – 5x denně přímo na lžičku, nebo aplikovat
  • nejlépe do čaje či vody k přípravě posilujícího nápoje.   

Upozornění: Případný zákal je způsoben vysokým podílem přírodních látek a nebrání použití přípravku. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nenahrazuje léčiva. Uchovávat při teplotě do 25°C. Chraňte před mrazem a přímým slunečním světlem. Před upotřebením protřepat. Není určeno pro děti do 3 let. Ukládat mimo dosah dětí.

Přípravek neobsahuje konzervační látky! Po otevření uchovávejte v chladu.

JITROCEL

Extra silný jitrocelový sirup s echinaceou a vysokým obsahem kvalitního českého medu a vitamínu C je přírodní prostředek, který může přispívat k snadnějšímu řešení problémů  v oblasti krku, horních cest dýchacích a průdušek při zahlenění, kašli a nachlazení. Navržené bylinné složení a vitamín C přispívá  k  normální  funkci  imunitního  systému.

Složení: český med, cukr, voda, extrakty z bylin jitrocele kopinatého a  třapatky nachové (echinacea purpurea), angreštová šťáva, vitamín C 400 mg ve 100 g výrobku = 666% DDD. (Doporučená denní dávka).

Doporučené dávkování: děti od 3 let 1- 3 čajové lžičky (= 3 ml) 3 – 5x denně,

dospělí 1 – 2 polévkové lžíce (=10 ml) 3 – 5x denně přímo na lžičku, nebo aplikovat nejlépe do čaje či vody k přípravě posilujícího nápoje.

Upozornění: Případný zákal je způsoben vysokým podílem přírodních látek a nebrání použití přípravku. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nenahrazuje léčiva. Uchovávat při teplotě do 25°C. Chraňte před mrazem a přímým slunečním světlem. Před upotřebením protřepat. Není určeno pro děti do 3 let. Ukládat mimo dosah dětí.

Budete mít zájem:  Děti se nerodí líné. Jak rozhýbat malé lenochy?

Přípravek neobsahuje konzervační látky! Po otevření uchovávejte v chladu.

KAŠEL

Extra silný bylinkový sirup s vysokým obsahem českého medu, bylin a vitamínu C je přírodní prostředek, který může přispívat k snadnějšímu řešení problémů v oblasti krku  při virózách, zápalech hlasivek, zahlenění, kašli aj. zánětlivých potížích. Přítomný vitamín C přispívá k normální funkci  imunitníh o  systému..

Složení: český med, cukr, voda, extrakty z bylin dobromysle, proskurníku,  lékořice, květu lípy, jitrocele kopinatého,  divizny, tymiánu, chrpy a anýzu, angreštová šťáva, eukalyptus,

vitamín C 400 mg ve 100 g výrobku = 666% DDD. (Doporučená denní dávka).

Doporučené dávkování: děti od 3 let 1- 3 čajové lžičky (= 3 ml) 3 – 5x denně, dospělí 1 – 2 polévkové lžíce (=10 ml) 3 – 5x denně přímo na lžičku, nebo aplikovat nejlépe do čaje či vody k přípravě posilujícího nápoje.   

Upozornění: Případný zákal je způsoben vysokým podílem přírodních látek a nebrání použití přípravku. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nenahrazuje léčiva. Uchovávat při teplotě do 25°C. Chraňte před mrazem a přímým slunečním světlem. Před upotřebením protřepat. Není určeno pro děti do 3 let. Ukládat mimo dosah dětí.

Přípravek neobsahuje konzervační látky! Po otevření uchovávejte v chladu.

NACHLAZENÍ

Extra silný bylinkový sirup s vysokým obsahem českého medu, bylin a vitamínu C  je přírodní prostředek, který může přispívat k snadnějšímu řešení problémů  v oblasti horních cest dýchacích  při zahlenění, virózách,  kašli, rýmě  a nachlazení. Přítomný vitamín C přispívá k normální funkci imunitního systému.

Složení: český med, cukr, voda, extrakty z bylin slézu maurského, proskurníku, prvosenky, květu lípy, lékořice lysé, jitrocele kopinatého, květu černého bezu a mateřídoušky, šťáva z černého rybízu, eukalyptus,  vitamín C 400 mg ve 100 g výrobku = 666% DDD. (Doporučená denní dávka).

Doporučené dávkování: děti od 3 let 1- 3 čajové lžičky (= 3 ml) 3 – 5x denně,

dospělí 1 – 2 polévkové lžíce (=10 ml) 3 – 5x denně přímo na lžičku, nebo aplikovat nejlépe do čaje či vody k přípravě posilujícího nápoje.   

Upozornění:  Případný zákal je způsoben vysokým podílem přírodních látek a nebrání použití přípravku. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nenahrazuje léčiva. Uchovávat při teplotě do 25°C. Chraňte před mrazem a přímým slunečním světlem.  Před upotřebením protřepat. Není určeno pro děti do 3 let.Ukládat mimo dosah dětí.

Přípravek neobsahuje konzervační látky!  Po otevření uchovávejte v chladu.

PRŮDUŠKY

Extra silný bylinkový sirup s vysokým obsahem českého medu, bylin a vitamínu C je přírodní prostředek, který může přispívat k snadnějšímu řešení problémů  v oblasti dolních cest dýchacích  při virózách, nachlazení, zápalech plic, kašli a astmatu. Pomáhá uvolňovat  hleny a zklidňovat podrážděné průdušky, usnadňuje odkašlávání a dýchání. Přítomný vitamín C přispívá  k  normální funkci  imunitní ho systému.

Složení: český med, cukr, voda, extrakt z bylin květu tužebníku, slézu maurského, květu lípy, jitrocele kopinatého,  divizny, truskavce, šípkových plodů a lišejníku islandského, šťáva z černého rybízu, vitamín C 400 mg ve 100 g výrobku = 666% DDD. (Doporučená denní dávka).

Doporučené dávkování: děti od 3 let 1- 3 čajové lžičky (= 3 ml) 3 – 5x denně,

dospělí 1 – 2 polévkové lžíce (=10 ml) 3 – 5x denně přímo na lžičku, nebo aplikovat nejlépe do čaje či vody k přípravě posilujícího nápoje.

Upozornění: Případný zákal je způsoben vysokým podílem přírodních látek a nebrání použití přípravku. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nenahrazuje léčiva. Uchovávat při teplotě do 25°C. Chraňte před mrazem a přímým slunečním světlem. Před upotřebením protřepat. Není určeno pro děti do 3 let. Ukládat mimo dosah dětí.

Přípravek neobsahuje konzervační látky! Po otevření uchovávejte v chladu.

Z ČERSTVÝCH KVĚTU ČERNÉHO BEZU

Extra silný bylinkový sirup s vysokým obsahem českého medu, vitamínu C a extraktu z čerstvých květů černého bezu je přírodní prostředek, který přispívá k normální funkci imunitního a dýchacího systému, normální úrovni hladiny glukózy v krvi. Podporuje čištění a vylučování. Přítomný vitamín C přispívá  k  normální funkci  imunitní ho systému.

Složení: český med, cukr, voda, extrakt z čerstvých květů černého bezu, angreštová šťáva, vitamín C 400 mg ve 100 g výrobku = 666% DDD. (Doporučená denní dávka).

Doporučené dávkování: děti od 3 let 1- 3 čajové lžičky (= 3 ml) 3 – 5x denně,

dospělí 1 – 2 polévkové lžíce (=10 ml) 3 – 5x denně přímo na lžičku, nebo aplikovat nejlépe do čaje či vody k přípravě posilujícího nápoje.

Upozornění: Případný zákal je způsoben vysokým podílem přírodních látek a nebrání použití přípravku. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nenahrazuje léčiva. Uchovávat při teplotě do 25°C. Chraňte před mrazem a přímým slunečním světlem. Před upotřebením protřepat. Není určeno pro děti do 3 let. Ukládat mimo dosah dětí.

Přípravek neobsahuje konzervační látky! Po otevření uchovávejte v chladu.

Bylinkové sirupy a jejich výroba – jsou zdravé!

Hana Urbánková: Sirupy z jarních bylinek jsou ohromnými pomocníky

Domácí sirup, to je velká dobrota, a dokonce není ani tolik náročný na přípravu. Běžně k výrobě sirupů používáme ovoce ze zahrádky, bobulovité plody, ale vzhledem k tomu, že teď není jejich sezóna, poradila nám bylinkářka Hana Urbánková výrobu sirupů bylinkových.

Výborné jsou čerstvé jarní kopřivy, které už narostly a dají se trhat. Vložíme kopřivy do nádoby, zahřejeme na teplotu asi 80 stupňů, pak by se to mělo pod pokličkou nechat ustát asi 18 hodin.

Výluh pak obsahuje všechny důležité látky, které ta bylinka má. Výluh se pak scedí, vymačká a zakonzervuje cukrem v poměru na litr extraktu kilo cukru. Je možné přidat i kyselinu citronovou.

Cukr je možné použít běžný řepkový, ale i třtinový, kdo dává přednost zdravější variantě.

Tekutina se začne opět zahřívat a opět na nejvyšší teplotu 80 stupňů, odpařuje se voda a konečná konzistence by měla být o něco řidší než med. Tyto sirupy by měly vydržet v chladu (v ledničce nebo ve sklepě) po celý rok.

Bylinkové sirupy jsou vhodné na přislazení do čaje, sirupy dětem při kašli. Kromě kopřiv můžete využít i smrčkové výhonky, nebo jitrocel, oba jsou výbornými pomocníky při plicních onemocněních, astmatu, rozedmě plic nebo i k posílení imunity organismu nebo k jeho odhlenění. Dají se podávat už i úplně malým dětem.

Sirup vyráběný za studena se dělá podobně – kdo má zamražené bobuloviny s vitamínem C: aronii, maliny, rybíz, ostružiny nebo i šípek, může je postupně používat k výrobě sirupu za studena.

Do skleněné láhve se nasypou plody až po okraj, zalijí se vodou, zasypou se kyselinou citronovou a ponechají se tak do druhého dne. Pak se výluh přelije přes plátýnko, vymačká a opět se přidá na litr extraktu kilo cukru.

Vymíchává se za studena, dokud se cukr nerozpustí, což je sice velmi pracné, ale na druhou stranu v tomto sirupu je opravdu hodně vitamínů.

CHAT:

Pavla Sirová – Dobrý den, chtěla bych se zeptat na podběl nebo nějaké jiné jarní bylinky – dají se z nich také dělat ze všech sirupy, nebo se některé druhy nehodí? Co byste ještě doporučila z bylin, které brzy porostou a pokvetou?

Dobrý den, chtěla bych říct, že záleží hlavně na Vaší nápaditosti, z čeho si sirup vyrobíte. Teď už se dá vyrábět z květů sedmikrásek – ten je úžasný na průdušky a také na detoxikaci a hlavně je velmi chutný. Dále z květů podběle, který jste zmiňovala, také z květů prvosenky i plicníku – vše již v plném květu i u nás na Vysočině.

Všechny tyto bylinky jsou výbornými pomocníky při zahleněných průduškách. Jinak kvete i devětsil – výborný při astma, dráždivém kašli, tlumí křeče v celém organismu a pomáhá snižovat horečku. Tento sirup velmi doporučuji, pokud má někdo problémy s laryngitidou a lidé si ho nemohou vynachválit.

Dále pak začnou kvést kaštany (jírovec maďal) – z květů připravuji sirup na problémy s křečovými žilami, s krevním oběhem. Nemůžeme zapomenout na pampeliškové květy, bezové květy, mátu, meduňku, yzop, šalvěj, jitrocel, třezalku, hloh atd.

Budete mít zájem:  Léky Proti Únavě - Diskuze?

Výborný je také sirup z mlaďounkých březových lístků, který se užívá na pročištění močového ústrojí – takže při problémech s ledvinami, močovým měchýřem a s tím jsou spojené problémy s klouby. S pozdravem Urbánková

Jak na výrobu domácích bylinkových sirupů | recepty

  • 500 g bylinek (fotografie z výroby sirupu z výhonků jedle, smrku a malinového listí)
  • 750 g cukru
  • 1 l vody
  • 2 celé bio citrony

Budete-li vařit sirup z výhonků smrku nebo jedle, dbejte na to, abyste je trhali z nejspodnějších pater stromu, nikdy ne z terminálu! Výhonky se sbírají do 5 cm.

  • Meduňka, máta, mateřídouška, levandule, kopřiva – sbírá se celá nať
  • Jitrocel – listy
  • Pampeliška, violka růže – květy

Nasbíráme si bylinky, ze kterých budeme vyrábět sirup. Pokud máme květy pampelišek nebo černého bezu, neproplachujeme je, abychom zachovali v květech pyl. Případných broučků se zbavíme tak, že květy přikryjeme venku na slunci utěrkou.

Broučci sami vylezou za světlem. Bylinky vložíme do hrnce, zalijeme 1,3 l studené vody a přidáme 2 bio citrony pokrájené na kousky i s jadýrky. Pecičky nám pomůžou při zahušťování sirupu, obsahují pektin.

Směs 10 minut povaříme, odstavíme a dáme na 48 hodin na slunce.

Po 48 hodinách na slunci bylinky změní barvu. Přecedíme je přes bílé plátno a lehce vymačkáme. Zvážíme přecezenou a vymačkanou tekutinu. Přidáme cukr, může být i třtinový. Musíme ho přidat poměrně velké množství. Do sirupu nebudeme přidávat žádná konzervační činidla, cukr v dostatečné koncentraci je sám o sobě výborný konzervant. Na 1 kg šťávy potřebujeme 750 g cukru.

Sirup s cukrem dáme do velkého nízkého kastrolu se silným dnem a zahříváme. Nevaříme na silném plameni, sirup necháme probublávat do zhoustnutí.

Doba varu záleží na tom, jak velkou nádobu máte, čím větší plocha, tím rychlejší odpar.

Kdo si chce se sirupem obzvlášť pohrát, doporučuje se postup, při kterém se tekutina přivede k varu, nechá vychladnout a znovu dokola až jsme spokojeni s výslednou hustotou.

Hotový sirup má barvu podle bylinek, kopřivový je načervenalý, fialkový lehce fialový, pampeliškový dožluta. Med z malinového listí a výhonků je krásně červený. Záleží na tom, abychom udržovali var při co nejnižší teplotě, aby nám cukr nezačal karamelizovat. Sirup by mohl být nahořklý a tmavý. I když se nám to stane, nezoufáme. Je to výborné třeba na polití zmrzliny nebo do čaje.

Tímto postupem si můžeme udělat sirup z jakékoliv bylinky. Velmi chutný je mátový, kopřivový, pampeliškový, lipový, mateřídouškový, ale i kombinace bylinek. U nás se osvědčila kombinace květů černého bezu a jahod.

V jedné restauraci na Rokycansku si vyrábějí levandulový s medem, který je velmi lahodný. Vyrábíme-li sirup z meduňky, svaříme si zvlášť cukerný roztok dohusta a pak přidáme výluh z meduňky.

Meduňka se nesmí vařit, přišla by o svoji jedinečnou vůni.

Hotový uvařený sirup naplníme do lahví a pro jistotu můžeme sterilovat. Litrovým lahvím stačí 15 minut při 80 stupních. Uchováváme v místnosti za stálé teploty (nejlépe ve sklepě nebo ve spíži).

Zkuste si připravit sirup z plátků šípkové růže a jahodového listí. Množství bylinek je orientační, můžete klidně zkusit i větší množství pro silnější koncentraci. Jestliže dodržíte poměr cukru a vody, nemůžete nic zkazit. (1 : 0,75)

  • Dětem se sirupy radí podávat až od jednoho roku. Pozor si musí dávat alergici.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena?

Skvěle chutnají, a navíc nám mohou pomoci se spoustou zdravotních obtíží. Přijdou vhod ve chvíli, kdy se přiženou epidemie nachlazení, angín, chřipek i respiračních onemocnění. To nejlepší z čerstvých bylin si za minimální pořizovací náklady můžete vyrobit i doma v kuchyni. A jak na to?

Základním pravidlem je znát postupy přípravy. U některých rostlin můžeme bez obav připravovat sirupy horkou cestou, ale jiné je třeba dělat výhradně za studena. Týká se to zejména rostlin a bylin, ve kterých jsou obsaženy látky citlivé na teplo.

Některým sezónním surovinám by teplo uškodilo

V tomto směru se jedná zejména o vitamín C, který se ukrývá například v šípcích, rakytníku nebo aktuálně třeba v rybízu. Zde je vhodné vybranou surovinu macerovat alespoň 24 hodin ve vodě, poté rozmixovat nebo jinak podrtit a přepasírovat.

Následně přidáme med nebo převařený zchladlý cukerný roztok. Promícháme, přelijeme do lahví a uchováváme v lednici. Nic dalšího není třeba do takového sirupu přidávat, jelikož má v sobě přirozeně hodně „céčka“, které jej chrání.

Galerie:Vitamín C v českém ovoci

Sirupy připravované za tepla je pak možné dělat z běžných zelených bylinek, jako je meduňka, máta, šalvěj, kopřiva nebo třeba mateřídouška. Zkrátka ze všeho, co právě venku roste.

Okuste třeba jitrocel. Až do pozdního podzimu je možné jej venku najít. Roste doslova na každém rohu. Jitrocel představuje jeden z nejlepších léků na úporný kašel i záněty průdušek. Staří Řekové tuto rostlinu pojmenovali sedmižeberní, neboť jitrocel kopinatý má skutečně sedm žeber.

Řekové i Římané jej využívali na opary, kožní infekce, ale i jako protijed při pokousání psem, který byl napadený vzteklinou. Jitrocel obvykle roste u cest a stezek, což ho předurčilo stát se bylinkou poutníků už ve středověku.

Bylina obsahuje spoustu cenných látek, díky kterým je považována za rostlinné antibiotikum.

Přísady: 200 g čerstvých omytých listů jitrocele, 1 l vody, 2 větší citróny bez jadérek na plátky (nebo lžíce kyseliny citrónové), 1–1,5 kg cukru

Příprava: Jitrocelové listy nařežeme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme citrón a zalijeme horkou vodou. Hrnec přiklopíme a necháme 24 hodin louhovat.

Druhý den výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a znovu přivedeme k varu. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí, a vaříme, dokud sirup nezačne houstnout.

Ještě horký nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a necháme obrácený dnem vzhůru až do vychladnutí.

Další bylinné sirupy na kašel

Přísady: 5 lžic sušené byliny, 2 lžíce přírodního cukru

Příprava: Bylinu nasypeme do malého hrnce, zalijeme hrnečkem vody, přivedeme k varu a povaříme deset minut. Hrnek odložíme na nějaké studenější místo a pod pokličkou necháme tekutinu vychladnout. Poté ji přepasírujeme přes plátno, přivedeme znovu k varu, přisypeme cukr, dokonale rozmícháme a horký lék nalijeme do vyvařené tmavé lahvičky. Pečlivě ji uzavřeme a uskladníme.

Přísady: 10 g sušeného či čerstvého tymiánu, 200 g tmavého cukru, 250 ml vody

Příprava: Vodu s cukrem povaříme na mírném plameni dvacet minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla, přidáme tymián a necháme louhovat až do úplného vychladnutí. Nakonec scedíme do skleničky a užíváme pětkrát denně kávovou lžičku.

Přísady: čerstvé podbělové listy, třtinový cukr

Příprava: Listy omyjeme a pokrájíme. Do čisté skleněné nádoby dáme na dno vrstvu listů, kterou zasypeme vrstvou cukru, pak dáme zase vrstvu listů a vrstvu cukru, přičemž postup opakujeme, až sklenici zaplníme.

Poté necháme slehnout a ještě doplníme tak, aby poslední vrstvou byl cukr, pak nádobu vzduchotěsně uzavřeme, zakopeme na zahradě a zakryjeme dřevěnou deskou a hlínou.

Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a plníme do sklenic, uchováváme v lednici, denně užíváme jednu čajovou lžičku nebo jím sladíme čaj.

Přísady: 40–50 g sušené natě popence,1 l studené vody, 1 kg kvalitního květového medu, šťáva ze dvou citrónů

Příprava: Nať popence dáme do hrnce s jedním litrem studené vody. Pak povaříme asi tři až pět minut. Poté odstavíme a necháme dvacet minut louhovat. Po přecezení macerátu přidáme jeden kilogram květového medu a opět vaříme do té doby, než sirup zhoustne. Nakonec přidáme šťávu z citrónů a plníme do čistě vymytých sklenic ještě za tepla.

TIP: Co roste a chutná na zahradě v létě?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector