Burčák Účinky Na Zdraví?

Stejně jako jiné potraviny s obsahem výše uvedených látek i burčák má schopnost stimulovat činnost srdce. Má velmi pozitivní účinky na pleť, vlasy a nervový systém. Antioxidanty v burčáku nás chrání před stárnutím a civilizačními nemocemi. Kyselina pantotenová má ochranný účinek na sliznici zažívacího ústrojí.
Obecně tento nápoj blahodárně působí na vlasy, nehty a pokožku. Obsahuje také tiamin, který podporuje také srdeční činnost. Najdeme v něm i látku nikotinamid, která zabraňuje nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová zase chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

Co dělá burčák v těle?

Zdravý burčák

Obsahuje také velké množství vitaminů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B; například tiamin podporuje srdeční činnost. Díky kvasinkám v něm jsou i bílkovinné látky, takže je výživný. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.

Jak pít burčák?

Staří vinaři říkají, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik nám v těle koluje krve. Ten pravý burčák obsahuje o trochu více alkoholu než pivo, a proto lékaři nevidí příliš rádi, když se burčák konzumuje po litrech. Právě proto si raději jeho konzumaci rozložte do několika příjemných večerů.

Jak dlouho vydrží burčák v lednici?

Postupně se sice nafoukne do původního tvaru, ale nevybouchne. Při pokojové teplotě burčák příliš dlouho nevydrží, v lednici se ale kvašení zpomalí a budete si ho moci vychutnat klidně i druhý třetí, čtvrtý den.

Co jíst k burčáku?

Ideální budou slaná i nakyslá jídla, která vyváží jeho sladkou a ostrou chuť. Nebojte se ho připíjet k huse či kachně se zelím a knedlíky, přikusujte bramborové lokše, bramboráky s kysaným zelím nebo dokonce nakládanou okurkou.

Co se stane s burčákem?

Pokud je burčák ve fázi, kdy je to spíše mošt s cca 2 % alkoholu, v pokojové teplotě vydrží den až dva a v lednici vydrží dva až tři dny. Pokud je burčák v tom nejlepším vypíjte ho ihned, maximálně na druhý den. Poté totiž začne alkohol převládat nad cukrem a chuťově už není tak dobrý.

Budete mít zájem:  Trhlá vánočka věští nezdar

Co znamená burčák?

Burčák je tedy výsledkem jedné etapy zpracování révy vinné, jejíž přeměna ve víno začíná vylisováním hroznů na mošt, který díky kvasinkám začne ihned kvasit. Jinak řečeno probíhá v něm přeměna cukrů na alkohol za unikajícího dozoru kysličníku uhličitého.

Kdy je burčák nejlepší?

Burčák se smí prodávat od 1. srpna do 30. listopadu, ale jeho hlavní sezóna je v září. Start burčáku ovlivňuje hlavně oblast a počasí, které má zásadní vliv na dozrávání hroznů a následnou sklizeň.

Jak má vypadat správný burčák?

Barva by měla být mléčně bílá až světle žlutá (u burčáku z bílých hroznů), narezlý až průhledný vzhled mohou být prvními ukazateli falšování, tedy ředění vodou. Naopak tmavý (nahnědlý) odstín může poukazovat na už příliš prokvašený nápoj nebo na přidání jablečného moštu.

Jak dlouho se dělá burčák?

Burčák je kvasným meziproduktem při výrobě vína klasickou selskou technologií. Podle teploty a odrůdy trvá kvasný proces 7-15 dnů. Pravý burčák vzniká krátce po fázi bouřlivého kvašení, kdy dochází k optimálnímu vyvážení cukru a alkoholu. Tato očekávaná fáze trvá pouze několik desítek minut.

Jak urychlit burčák?

To znamená, že v raném stadiu burčák neobsahuje téměř žádný alkohol a je to sladká šťáva. Postupně, když kvašením alkohol dosáhne hodnoty asi 4 %, začíná nápoj ‚bouřit‘. Urychlit – zahřátím např. vystavením slunci nebo ponořením PET do teplé vody.

Co se hodí k šampaňskému?

Šumivá vína jsou sice doporučována hlavně jako aperitiv, rozhodně se však nebojte snoubení se sýrovými delikatesami na závěr bohaté večeře. Sýry s modrou či zelenou plísní krásně rozeznějí tóny polosuchých sektů, třeba značky Bohemia Sekt demi sec. Kvalitní čokoláda či čokoládový dezert.

Budete mít zájem:  Kombinování více druhů antikoncepce může snížit riziko rakoviny vaječníků

Co nachystat k vínu?

Proto je dobré znát a dodržovat obecná pravidla: Bílé víno podáváme ke světlým masům (drůbeží, telecí, rybí, plody moře), světlým omáčkám, zeleninovým salátům a většině sýrů. Červené víno se zase hodí k tmavým masům, kořenitým jídlům, těstovinám a sýrům s výraznou chutí.

Co je dobře k vínu?

K vínu se zajisté hodí třeba kvalitní paštika, marinovaný losos, zeleninové jednohubky, ale klidně i cuketové hranolky z trouby. Určitě také nezapomínejte na různé dipy nebo pomazánky, protože k těm pak stačí jen kus kvalitního pečiva a je vyhráno!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector