Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakovině

Příroda je skutečně mocná čarodějka a pravidelně nás o tom přesvědčuje. Dokáže zahnat mnohé nemoci, aniž bychom museli své tělo živit chemickými škodlivinami, na které jinak stojíme frontu v lékárnách s receptem v ruce. Co takhle si naordinovat raději bobulovité ovoce? Silné antioxidanty v něm obsažené prospívají srdci, cévám, mozkové činnosti a působí preventivně proti rakovině.

Podle výzkumů zabírají nejvíce bobule modrofialové a červené barvy, jako jsou například borůvky, brusinky, bezinky, maliny, černý rybíz, červené hroznové víno, atd. Ten pravý poklad z lékárničky samotné Matky přírody se ale ukrývá v plodech australského stromu Blushwood a v bobulích amazonské palmy Acai.

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakovině

Acai berries se sbírají v povodí řeky Amazonky a na první pohled vypadají jako naše borůvky.

Bobulemi proti nádorům

Tyto stromy rostou bohužel pouze v centru australského pralesa. Výzkumem protirakovinných účinků jejich plodů se zabývá doktor Glen Boyle z QIMR Berghofer Medical Research Institute.

Jeho tým vyvinul experimentální lék ze semen bobulí Blushwood s názvem EBC-46.

Svými pokusy prokázal, že po aplikaci léku přímo do postiženého místa, konkrétně kožního melanomu, mizí nádor do 48 hodin bez nutnosti chirurgického zákroku či chemoterapie, a to většinou pouze po jediné injekci.

Acai aktivuje imunitní systém těla, jenž poté nádor samo odstraní

Doktor Boyle popsal, že lék funguje tak, že „zabíjí rakovinné buňky tím, že zamezí přístupu krve do nádoru a aktivuje imunitní systém těla, jenž poté nádor sám odstraní.“ Upozornil ale, že tato léčba je vhodná pouze pro nádory přístupné lokální aplikaci léku. Neléčí metastáze. V současnosti pokračuje lékařský výzkum testy na dobrovolnících.

Acai Berries 

Tmavě fialové plody palmy Acai se sbírají v povodí Amazonky. Tyto bobule podobné borůvkám obsahují silné polyfenolické antokyany.

Mají mnohem vyšší ORAC skóre (Oxygen Radical Absorbance Capacity) než u jiných oficiálně testovaných forem ovoce.

Studie University of Florida z roku 2006 prokázala 86% úspěšnost při léčbě leukemie použitím extraktu z bobulí Acai, a to již v průběhu 24 hodin.

Antioxidanty snižují oxidační stres a zvyšují obranyschopnost proti mikroorganismům

Podle této studie mají antioxidanty v ovoci Acai velký vliv na snížení oxidačního stresu a pomáhají imunitnímu systému zvýšit obranyschopnost proti mikroorganismům. Polysacharid arabinogalaktan stimuluje aktivitu T-buněk a zlepšuje boj organismu proti infekcím.

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakovině

V modrofialovém a červeném bobulovitém ovoci je obsaženo nejvíce silných antioxidantů, antokyanu a lykopenu, které prospívají našemu organismu a zároveň zabraňují rychlému stárnutí.

Nasbírejte si vlastní lék

Australský lék nejspíš ještě nějakou dobu k dispozici nebude a ovoce tohoto zázračného stromu je pro nás nedostupné. Lepší je to s bobulemi Acai, které lze koupit ve formě extraktu nebo prášku.

Ale proč nevyužít bohatství dostupných červených či fialových bobulovitých plodů z našich zahrad a lesů, které jsou na tom co do obsahu antioxidantů a jiných antirakovinných látek téměř stejně dobře a jsou k dispozici v jakémkoliv množství? Krom toho je tmavé bobulovité ovoce i zásobárnou kyseliny ellagové, která podporuje tvorbu kolagenu a omlazuje tak pleť.

foto: Shutterstock, zdroj: Healthy and Natural World

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakovině

Vznik života je pořád ještě pro nás zahalen tajemstvím, tedy pokud nejsme…

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakovině

Praha 7 vyhlásila v květnu stav klimatické nouze , jak ji (a nejen ji, ale celou…

Protizánětlivé potraviny: které jsou nejlepší?

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakovině

Dlouhodobý chronický zánět v těle se podílí na rozvoji řady závažných onemocnění, včetně diabetu nebo rakoviny. V tomto článku se podíváme na 13 potravin, které mají protizánětlivý účinek a jsou všeobecně prospěšné pro lidské zdraví. Měli byste je proto jíst co možná nejvíce.

Zánětlivý proces probíhající v lidském těle má své dobré i špatné stránky. Na jednu stranu je prospěšný, neboť přispívá k obraně těla před cizorodými vlivy, na druhou stranu zánět trvající dlouhou dobu (tzv. chronický zánět) vede mimo jiné k váhovému přírůstku a onemocnění (1).

  • Zhoršující efekt mají faktory jako stres, nezdravé potraviny a nedostatečná fyzická aktivita.
  • Existuje určité spektrum potravin, které pomáhají bojovat proti zánětlivému procesu.
  • Pojďme se tedy nyní podívat na 13 potravin, které mají největší protizánětlivý účinek.

Drobné bobulovité ovoce

Jedná se o malé plody, které obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Mezi nejčastější zástupce patří:

  • Jahody
  • Borůvky
  • Maliny
  • Ostružiny

Drobné bobuloviny obsahují antioxidační látky zvané antokyany. Jedná se o sloučeniny s protizánětlivými účinky, které snižují riziko vzniku onemocnění (2, 3, 4, 5, 6).

Součástí imunitního systému lidského těla jsou tzv. NK buňky (přirození zabíječi), které přispívají ke správnému fungování imunitního systému. V jedné z prováděných vědeckých studií bylo zjištěno, že muži, kteří často konzumovali borůvky, měli významně větší počet NK buněk než muži, kteří borůvky nejedli (5).

V další vědecké studii byli vyšetřeni muži a ženy trpící nadváhou, přičemž v případě konzumace jahod u těchto skupin pacientů došlo ke snížení hladiny některých zánětlivých faktorů spojených s kardiovaskulárními onemocněními (6).

Shrnutí: Bobulovité ovoce obsahuje antioxidační látky zvané antokyany. Tyto sloučeniny vykazují určité protizánětlivé působení, přispívají ke správné funkci imunitního systému a snižují riziko vzniku srdečních onemocnění.

Ryby s vysokým obsahem tuku představují výborný zdroj bílkovin a omega-3-mastných kyselin s dlouhým řetězcem (EPA a DHA).

Přestože všechny druhy ryb jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, v následujícím textu uvádíme ryby s nejvyšším obsahem těchto látek:

  • Losos
  • Sardinky
  • Sleď
  • Makrela
  • Ančovičky
  1. Pokud se chcete dozvědět více o tom proč jíst ryby, přečtěte si tento článek.
  2. Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem mají protizánětlivé účinky (mimo jiné snižují riziko rozvoje metabolického syndromu, srdečních onemocnění, diabetu, onemocnění ledvin) (7, 8, 9, 10, 11, 12).
  3. Protizánětlivé účinky mají látky vznikající v průběhu metabolismu omega-3 matných kyselin (10).

V klinických studiích bylo zjištěno, že pacienti často konzumující ryby typu losos, či doplňky stravy s obsahemomega-3 mastných kyselin, mají nižší hladiny zánětlivých markerů (především C reaktivního proteinu- tzv. CRP) (11, 12).

Nicméně, v další studii, která byla prováděna u pacientů s fibrilací síní užívajících doplňky stravy s obsahem omega 3 mastných kyselin, nebyly prokázány rozdíly v hladině zánětlivých ukazatelů v porovnání s pacienty užívajícími terapii placebem (13).

Shrnutí: Ryby s vysokým obsahem tuku obsahují velké množství omega-3- mastných kyselin, které mají proti zánětlivé účinky.

Brokolice je velice výživná zelenina. Řadí se do čeledi Brukvovité (kam dále patří také květák, kapusta, růžičková kapusta atd.). Výzkum prokázal, že zelenina z čeledi brukvovitých vykazuje významný protirakovinný účinek a snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (14, 15).

Tento efekt zřejmě souvisí s obsahem protizánětlivých antioxidačních látek obsažených ve velké míře v těchto druzích zeleniny. Brokolice je bohatým zdrojem sulforafanu, jehož protizánětlivý efekt spočívá ve snížení hladiny cytokinů a faktoru NF-kB, které ovlivňují zánětlivé procesy v těle (16, 17, 18).

Shrnutí: Brokolice je jedním z nejlepších zdrojů sulforafanu, což je antioxidační látka s výraznými protizánětlivými účinky.

Avokádo patří mezi potraviny s výborným protizánětlivým účinkem. Obsahuje množství draslíku, hořčíku, vlákniny a mono-nenasycených kyselin s prospěšným účinkem na srdce.

Dále obsahuje karotenoidy a tokoferoly, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění (19, 20, 21).

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakovině

Jedna ze složek obsažených v avokádu snižuje riziko vzniku kožních zánětů (22).

Jedna z výzkumných studií prokázala, že lidé lidí, kteří konzumovali hamburger společně s avokádem, měl v krvi nižší hladinu zánětlivých látek (faktoru NF-kB a IL-6) v porovnání s účastníky studie, kteří jedli pouze samotný hamburger (23).

Zelený čaj

  • Zelený čaj představuje jeden z nejzdravějších nápojů.
  • Bylo prokázáno, že snižuje riziko vzniku srdečních a nádorových onemocnění, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších zdravotních problémů a komplikací (24, 25, 26, 27).
  • Pozitivní efekt mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti obsažených látek (zejména epigalokatechin-3-galát neboli EGCG).
  • Tato látka inhibuje zánětlivý proces tím, že sníží produkci prozánětlivých cytokinů v buňkách (26, 27).
  • Shrnutí: Zelený čaj snižuje zánět a chrání buňky před poškozením, které může vést ke vzniku onemocnění.
  • Papriky a chilli papričky obsahují velké množství antioxidačních látek a vitamínu C, které mají výrazné protizánětlivé účinky (28, 29, 30).
  • Papriky obsahují antioxidační látku quercetin, který přispívá ke snížení látek, které způsobují oxidační poškození (tento účinek byl prokázán u pacientů se sarkoidózou) (31).
  • Chilli obsahuje látky s protizánětlivým a výrazným antioxidačním efektem (kyselinu sinapovou a kyselinu ferulovou) (32, 33).
  • Shrnutí: Chilli papričky a paprika jsou bohatým zdrojem antioxidačních látek se silnými protizánětlivými účinky.
Budete mít zájem:  Biologická Léčba A Únava?

Po celém světě existují tisíce druhů hub, ze kterých však jen malá část patří mezi houby jedlé, pěstované komerčně. Mezi tyto druhy patří např. žampiony, lanýže a shiitake.

Houby obecně představují velmi nízkou kalorickou nálož a jedná se zároveň o potravinu bohatou na vitamíny skupiny B, selen a měď. Mohou rovněž obsahovat lektiny, fenoly a další látky, které vykazují protizánětlivý účinek (34, 35, 36, 37, 38, 39).

Zvláštním typem houby je tzv. lví hříva, která zmenšuje mírný stupeň zánětu u obézních pacientů (37).

Jedna z klinických studií prokázala, že proces vaření vede ke zničení velké části protizánětlivých látek v houbách obsažených, proto je doporučována konzumace syrových hub, či pouze mírně povařených (38).

Shrnutí: Houby obsahují několik látek, které mají protizánětlivý účinek. K efektivnímu využití těchto prospěšných látek je doporučována konzumace syrových či mírně vařených hub.

Hroznové víno obsahuje prospěšné látky, tzv. antokyany, které mají protizánětlivý účinek.

  1. Rovněž snižují riziko vzniku různých dalších onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky, obezity, očních onemocnění a Alzheimerovy choroby (40, 41, 42, 43, 44).
  2. Hrozny jsou také nejlepším zdrojem resveratrolu, což je také sloučenina s mnoha pozitivními účinky na lidský organismus.
  3. Jedna ze studií prokázala, že pacienti s onemocněním srdce, kteří denně konzumují extrakt z hroznového vína, mají nižší hladinu zánětlivých markerů (včetně faktoru NF-kB) (44).
  4. Mají vyšší hladinu adiponektinu, což je prospěšné, neboť jeho nedostatek v těle vede k přírůstku tělesné hmotnosti a zvýšenému riziku vzniku nádorového onemocnění (45).

Shrnutí: Hroznové víno obsahuje několik prospěšných látek (např. resveratrol), které mají protizánětlivý účinek. Vedou také ke snížení rizika vzniku mnoha dalších onemocnění.

Jedná se o koření se silnou zemitou chutí, které je často používáno v kari a řadě dalších indických pokrmech. Velkou pozornost si získala především kvůli obsahu tzv. kurkuminu, který má silný protizánětlivý účinek.

  • Kurkuma pomáhá při hojení zánětu souvisejícího s artritidou, při diabetu a dalších onemocněních (včetně nádorových, nicméně zde je potřeba provést ještě další studie) (46, 47, 48, 49, 50, 51, 52).
  • U pacientů, kteří užívají 1 g kurkuminu denně, došlo k významnému snížení zánětlivého ukazatele (CRP) ve srovnání se skupinou pacientů užívajících placebo terapii (51).
  • Nicméně, může být obtížné získat denní množství kurkuminu pouze z kurkumy, protože se kurkumin špatně vstřebává ze zažívacího traktu.
  • V jedné z klinických studií, která vyšetřovala ženy s nadváhou (jež užívaly 2,8 gramů kurkumy denně) nebyl prokázán žádný efekt na zlepšení zánětlivých markerů (52).

Pro zlepšení vstřebávání kurkumy se musí užívat s pepřem (nebo alespoň s tuky). Černý pepř totiž obsahuje piperin, který zvyšuje vstřebávání kurkumy až o 2000% (53).

Shrnutí: Kurkuma obsahuje silnou protizánětlivou sloučeninu zvanou kurkumin. Konzumace černého pepře s kurkumou zvyšuje absorpci kurkuminu.

  1. Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které jsou vhodné ke konzumaci.
  2. Je bohatý na mononenasycené tuky a tvoří základ středomořské stravy, neboť jeho konzumace skýtá četné zdravotní výhody.
  3. Řada klinických studií potvrdila jeho protizánětlivé vlastnosti.
  4. Ty byly spojeny s nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění, nádorového onemocnění mozku a dalších vážných zdravotních problémů (54, 55, 56, 57, 58, 59, 60).
  5. V jedné středomořské studii byl prokázáno snížení CRP a dalších zánětlivých ukazatelů u pacientů, kteří denně konzumovali 50 ml olivového oleje (58).
  6. V olivovém oleji se nachází antioxidační látka zvaná oleokantal, která vykazuje srovnatelné účinky s ibuprofenem (59).
  7. Je nutné si ovšem uvědomit, že jednotlivé druhy olivového oleje nemají stejné složení a že největší protizánětlivý účinek má extra panenský olivový olej (v porovnání s rafinovaným olivovým olejem) (60).
  8. Shrnutí: Extra panenský olivový olej vykazuje silné protizánětlivé účinky, které snižují riziko srdečních a nádorových onemocnění a dalších zdravotních problémů.
  9. Hořká čokoláda je vynikající pochoutka plná antioxidačních látek s protizánětlivými účinky.
  10. Rovněž snižuje riziko vzniku různých onemocnění a zpomaluje stárnutí organismu (61, 62, 63, 64, 65, 66).
  11. Čokoláda obsahuje velké množství flavonoidů – látek s protizánětlivými účinky, které také přispívají k dobrému stavu endotelových buněk, jež tvoří stěny cév (65, 66).
  12. Jedna z výzkumných studií prokázala u vyšetřované skupiny kuřáků významné zlepšení funkce endotelu po konzumaci jídla s vysokým obsahem flavonoidů (čokoláda) (66).
  13. Čokoláda však musí obsahovat vysoký podíl kakaa (nejméně 70%), aby skutečně měla protizánětlivé a zdraví prospěšné účinky.
  14. Shrnutí: Flavonoidy obsažené v hořké čokoládě a kakau snižují zánětlivé procesy v těle a riziko vzniku dalších zdravotních obtíží.

Rajče představuje vydatný zdroj energie. Jedná se o bohatý zdroj vitamínu C, draslíku a lykopenu (jedná se o antioxidační látku se značnými protizánětlivými účinky) (67, 68, 69, 70).

  • Lykopen je látka snižující riziko vzniku některých typů nádorových onemocnění (68, 69).
  • Jedna z klinických studií prokázala, že konzumace rajčatové šťávy vedla k výraznému poklesu zánětlivých markerů u pacientek s nadváhou.
  • Hladiny zánětlivých ukazatelů však nebyly sníženy u pacientek s obezitou (70).
  • Byly provedeny četné studie analyzující různé formy lykopenu s výsledkem, že rajčata a výrobky z rajčat mají větší protizánětlivé účinky než potravinové doplňky s obsahem lykopenu (71).
  • Zajímavý je poznatek, že tepelná úprava rajčat v olivovém oleji (povaření) zvyšuje absorpci lykopenu díky tomu, že lykopen je karotenoid, který je rozpustný v tucích (72).
  • Lepší absorpce je tedy dosaženo při současné konzumaci potravin s obsahem tuku.
  • Shrnutí: Rajčata jsou vynikajícím zdrojem lykopenu, který vykazuje protizánětlivé účinky a chrání proti vzniku nádorových onemocnění.

Třešně jsou řazeny mezi ovoce chutné a bohaté na antioxidační látky (např. antokyany a katechiny, které mají protizánětlivý efekt) (73, 74, 75, 76, 77).

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakovině

Větší měrou jsou prozkoumány účinky kyselých třešní, ale sladké třesně také mají řadu zdravotních výhod.

Jedna z klinických studií zahrnovala soubor vyšetřovaných, kteří konzumovali 280 g třešní denně po dobu jednoho měsíce, přičemž došlo ke snížení hladiny CRP. Tato hodnota zůstala stálá po dobu 28 následujících dní poté, co tito pacienti ukončili konzumaci třešní (77).

Shrnutí: Třešně obsahují antioxidační látky, které mají protizánětlivý efekt a snižují riziko vzniku řady zdravotních komplikací.

Zánět v těle může být věcí jak prospěšnou, tak škodlivou. Někdy i mírné formy zánětu, které v těle dlouhodobě probíhají (tzv. chronické záněty), mohou vyvolat i závažnější onemocnění. Například kvasinky často v těle vyvolávají chronický zánět, který může přerůst v závažné onemocnění. 

Pokud trpíte na chronické záněty a chcete se jich zbavit, začněte vhodnou stravou. Konzumací potravin s protizánětlivými účinky z našeho seznamu do těla dostanete řadu prospěšných antioxidačních a protizánětlivě působících látek. Ve spojení s dostatkem pohybové aktivity je to jedna z nejlepších věcí, kterou můžete pro sebe udělat.

P.S. Pokud se chcete dozvědět o tom, které potraviny naopak zánět vyvolávají, přečtěte si tento článek.

Polyfenoly pro krásu a zdraví (nejen) pleti

Dnes nakousneme něco z oblasti toho, co kromě aplikace na pleť hlavně konzumujeme. Jsou to polyfenoly. Mikronutrienty, tzv.

fytochemikálie, které se nacházejí v určitých druzích ovoce, zeleniny, oříšků, semínek, obilovin, kakaových bobech, sóji a olivovém oleji.

Všechny z nich primárně přijímáme v jídle, ale aplikujeme i na pleť, protože kosmetický průmysl je velmi hojně využívá.

Polyfenoly jsou jedny z nejcennějších látek, které spolu s ostatními, jako je například vitamín C, vitamín E a karotenoidy působí jako antioxidanty a tak chrání buňky naší kůže a celého těla proti oxidativnímu stresu a z toho vyplývajících patologií.

Takže bojují proti rakovině, nebakteriálnímu zánětu /inflammation/ a v těle hlavně proti onemocněním cév. Nejvíce polyfenolů samozřejmě dostáváme do těla konzumací všech výše uvedených potravin.

Jejich příjem z rostlinných, čerstvých zdrojů je pro tělo, včetně kůže, nejprospěšnější.

Budete mít zájem:  Kmenové buňky: umí napravit škody způsobené artritidou

Polyfenoly se rozdělují na:

  • Flavonoidy (quercetin, ascorutin. Katechin, epikatechin, gallokatechin, epigallocatechin galát /EGCG/, obsažené v zeleném čaji, meruňkách, raw kakau. Sylimarin obsažený v ostropestřci mariánském)
  • Stilbeny (resveratrol obsažený v hroznovém víně)
  • Fenolické kyseliny (obsažené v některých druzích hub, citrusech, jablkách, bobulovitých plodech)
  • Lignany (obsahuje je brokolice, lněné semínko, jahody…)

Jak je “dostat” na pleť?

Věda o účinku polyfenolů ví již dlouhou dobu a tak beauty průmysl je ve svých výrobcích nemohl vynechat. Některé polyfenoly jako například resveratrol (zejména z vína, bobulovitých plodů a ovoce), oleuropein, quercetin a kurkumin přidávají výrobci do sér, krémů a olejů.

Výzkum prokazuje jejich účinnost v boji proti stárnutí pokožky a nebakteriálnímu zánětu. Polyfenoly ale hlavně redukují poškození v kůži vzniklé UV zářením a vykazují protektivní efekt proti maligním nádorům kůže.

A to je velmi podstatná část toho, co nám pro pokožku dělají a jak nám může jejich topická aplikace na kůži prospět. Týká se to ponejvíce polyfenolů v té nejvíce raw, nezpracované formě, kterou na kůži můžeme aplikovat.

A tou je vysokokvalitní, autentický olivový olej, který působí antioxidačně. A o něm si pojďme říct více hlavně v souvislosti s mírněním následků UV záření.

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakoviněOlivový olej – zdroj polyfenolu zvaného oleuropein

Polyfenoly v boji proti poškození kůže sluníčkem

Klinické a epidemiologické studie naznačují, že pravidelný přísun polyfenolů ve stravě pomáhá zejména v prevenci důsledků UV záření.To v kůži navozuje nebakteriální zánět, oxidativní stres, poškození DNA, dysregulaci v buňkách a imunosupresi.

Toto je fakt, který nám předkládají studie a kterým je potvrzen výskyt kožních malignit. Mírně opálená kůže je vizuálně pěkná, ale neměla by být tím hlavním, proč tělo vystavujeme /velmi opatrně/ sluníčku. Tím bych chtěla říct, že se mu nemáme vyhýbat jako čert kříži.

Mírná a bezpečná expozice slunečním paprskům je pro tělo zdravá a vytváří v kůži tolik důležitý vitamín D. Pokud trpíte psoriázou, ekzémem či ichtyózou, dobře víte, že v létě je kůže díky UV záření vždy zdravější.

Neměli bychom ji ovšem dělat zdravou až tak, abychom ji ohrozili problémem jiným. Když už to však přeženeme, tak se zdá, že zde je i cesta, jak kůži pomoci ochránit.

Olivový olej po opalování a na spálení kůže? Určitě ano

Ve studiích provedených na myších bylo zjištěno, že poškození vlivem UV záření lze včasným zásahem redukovat. Místní kožní aplikace vitamínu E, epigallocatechinu gallate extrahovaného ze zeleného čaje (EGCG) zpomalila nástup rakoviny kůže, která byla vyvolána UV zářením.

Ten samý pokus vědci provedli s olivovým olejem s vysokým obsahem polyfenolů, který má silný antioxidační potenciál. A došli k závěru, že extra panenský olivový olej aplikovaný na pokožku těsně po vystavení UV záření má ten samý efekt. Signifikantně zpozdil nástup malignity a redukoval počty myší postižených zhoubnými kožními nádory.

Nutno podotknout, že tohoto efektu nebylo dosaženo tehdy, pokud se olivový olej aplikoval na kůži před vystavením UV záření. A nebylo ho dosaženo ani tehdy, pokud byl použit nízkokvalitní olivový olej.Ten zřejmě neměl tak vysoký obsah polyfenolů a neměl šanci působit tak antioxidačně.

Z výzkumu vyplývá, že kožní aplikace extra panenského, kvalitního olivového oleje po opalování může redukovat vznik kožních malignit, které jsou vyvolávány UV zářením.

Bobulovité ovoce je extra zdravé – bojuje proti rakoviněOlivový olej – zdroj polyfenolu zvaného oleuropein

Antioxidanty v kosmetice. Mohou kůži ochránit?

Výše uvedené mne dostává k jedné myšlence. Ochrany kůže po vystavení sluníčku bylo dosaženo pouze surovým, velmi kvalitním, extra panenským olivovým olejem. Který byl aplikován samostatně, neředěný jinými látkami /voda, jiný olej, emulgátory…/.

Může nám takovou ochranu poskytnout i kosmetika, ve které jsou antioxidanty obsaženy? Může pleťový krém s polyfenolem zvaným oleuropein z olivového oleje mít takové účinky? V dobrém krému, séru či oleji bude možná polyfenolů víc druhů.

Ale budou tam vždy “ředěné”, do určité míry zpracované. Odpověď na to, do jaké míry je takový krém schopný mít na pleti stejné účinky jako samostatně nanesený kvalitní olivový olej, nám asi nikdo nedá. Něco mi však napovídá, že účinnost nebude až taková, jakou bychom si přáli.

Každopádně kvalitní olivový olej nanesený na kůži po vystavení se sluníčku a zejména tehdy, pokud jsme to se sluněním přehnali, nebude vůbec špatný nápad.

A polyfenoly jako oleuropein, resveratrol, kurkumin a další jistě své místo i tak v kosmetice mají, protože vykazují i jiné benefity, než je „pouze“ redukce negativních účinků UV záření. Nesmíme na ně zapomínat ani ve stravě, protože tam nám definitivně prospívají.

Zdroj:

https://www.jdsjournal.com/article/S0923-1811(00)00083-9/fulltext

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319728

Acai Berry tablety

Acai berry: Výživný zázrak z Brazílie

  • acai je jedno z nejvýživnějších ovoci na světě
  • acai obsahuje největší množství antioxidantů, vynikajících v boji proti stárnutí
  • acai pomáhá udržovat zdraví oběhového systému i zažívacího traktu
  • acai podporuje proces hubnutí

Co je Acai Berry?

Acai je rostlina pocházející ze střední a jižní Ameriky. Acai berry je malé bobulovité ovoce červeno-fialové barvy, které roste na palmě a názvem acai (Euterpe oleracea) – v Brazílii známá jako strom života. Acai berry výrazně připomíná tvarem i barvou gigantickou borůvku.

Ovoce acai nelze konzumovat přímo po utržení ale je třeba připravit z něho extrakt. Malé bobule, které se stávají stále populárnějšími, zejména po jeho zařazení do kategorie „superjídel“. Acai bobule jsou velmi bohaté na antioxidanty, vitaminy a minerály.

Acai Berry je také známá svou schopností podporovat účinky diet, chránit pokožku, snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a zabránit vzniku některých typů rakoviny.

Měřítkem pro srovnání antioxidačních vlastností potravin, je tzv. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC). Podle údajů zveřejněných v roce 2005 v časopise Zemědělské a potravinářské chemie, můžete porovnat jak si stojí Acai ve srovnání s jiným ovocem a zeleninou:

Co je to ORAC hodnota? Vědecká norma pro měření účinnosti anti-volných radikálů (antioxidant) v potravinách se v současnosti vyjadřuje v jednotkách ORAC. ORAC graf je rozsáhle využíván v oblasti antioxidantů a oxidačního stresu. Čím vyšší úroveň ORAC čísla u potravin, tím výhodnější lépe pro člověka.

Složení:

Obsah účinných látek v denní dávce
1 želatinová tobolka obsahuje 1000mg acai berry (nejvyšší koncentrace na trhu) Denní doporučená dávka jsou 2 tablety. 2000mg

Srovnání s výrobky s obsahem Acai Berry na našem trhu

Název Počet denních dávek Obsah Acai Berry v denní dávce Cena
Acai Berry thin 30 500mg 403KČ
Super Acai 1200 30 (60 kapslí v balení) 1200mg 454KČ
Acai Berry tablety 30 (60 kapslí v balení) 2000mg 690KČ
  • Z tabulky je zřejmé, že nejlepší poměr koncentrace a ceny má Acai Berry tablety 1000.
  • Jak Acai působí?
  • Acai je nazývána také superpotravina pro následující důvody – toto ovoce přirozeně obsahuje největší množství antioxidantů Vitamíny B1, B2, B3, vitamin E, C, fosfor, vápník, draslík, vlákniny, proteiny jako i množství zdravých mastných kyselin.

Neuvěřitelně vysoké hladiny antioxidantů v ovoci acai způsobují, že se člověk cítí mladší, plnější energie a také může způsobit ústup zdravotních problémů. Výzkumy také potvrdily, že antioxidanty mohou pomoci při regulaci hladiny cholesterolu v těle.

Acai obsahuje 2 esenciální mastné kyseliny – omega 6 a omega 9. Výzkumy potvrzují, že omega 6 pomáhá snižovat hladinu cholesterolu LDL, který je pro tělo škodlivý a omega 9 pomáhají udržovat hladinu cholesterolu HDL, který je pro tělo dobrý.

Vysoká hladina antioxidantů v ovoci acai hraje důležitou úlohu při udržování správného fungování kardiovaskulárního systému, který zajišťuje cirkulaci krve v těle.

Budete mít zájem:  Tranzitorní Ischemická Ataka Příznaky?

Tmavě fialová barva ovoce acai je způsobena tzv.. anthocyanin – látkami, které se dostávají stále více do pozornosti výzkumů pro svůj blahodárný vliv na zdraví člověka.

Výhody užívání Acai Berry

Léčbě ovocem acai se nejčastěji připisuje zlepšení stavu v následujících oblastech:

Hubnutí – léčba acai berry pomáhá zvyšovat rychlost metabolismu, čímž tělo spaluje přebytečné tuky, díky vysokému obsahu mastných omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Další výhoda spočívá v tom, že acai dokáže do jisté míry korigovat apetit, protože obsahuje množství vláknin, které zaženou hlad.

Výhodou tohoto ovoce je i, že napomáhá správnému pohybu jídla v trávicím traktu, čímž zmenšuje pravděpodobnost, že jídlo nezůstane déle v těle a nepromění se na tuk.

Záněty-Acai berry obsahují tzv.. anthocyanin – antioxidanty, které účinně neutralizují enzymy ničící tkáně v lidském organismu. Aktivně brání negativním účinkům volných radikálů na tkáně. Stejně by mohla pomoci při nápravě poškozených proteinů ve stěnách cév.

Nervový systém-anthocyanin mohou zabraňovat tzv. tyrozínové nitraci – modifikací funkce proteinů, která je průvodním znakem nemocí – kromě jiných často i neurologických onemocnění. Bylo zjištěno, že anthocyanin přispívají ke zvrácení neurologických poruch způsobených věkem.

Arterioskleróza – Je to závažné onemocnění – ucpávání a tvrdnutí tepen v lidském organismu. Anthocyanin jako účinné antioxidanty blokují oxidační procesy v lidském organismu. Dokáží chránit celistvost endotheliálních buněk, které formují stěny cév a pomáhají udržovat integritu mikrokapilár.

Cukrovka – jednou ze závažných komplikací provázejících cukrovku je tzv.. diabetická retinopatie, která často vyústí do oslepnutí pacienta. Tento stav je způsoben rozšiřováním, praskáním a vytékáním tekutin z kapilár v oku.

Vytváří se otok, který způsobuje nedostatečné prokrvení očního nervu. Tělo ve snaze opravit praskající kapiláry, vytváří nové kapiláry rychlým tempem, které však praskají a celou situaci ještě více komplikují.

Anthocyanin mohou zabránit vytékání kapilár a zabraňovat abnormálnímu množení proteinů v těle.

Zdraví zraku – léčba acai může zlepšovat zrak mnoha cestami. Japonští vědci zveřejnili výsledky nedávné studie ve které zkoumali účinek acai na zrak pacientů. Zjistilo se, že skupině pacientů, jejíž podávali acai berry, se zrak lépe přizpůsoboval tmavému prostředí a pociťovali menší únavu zraku jako skupina, jejíž podávali placebo.

  1. Dávkování:
  2. Doporučené množství je 1 až 2 tobolky acai berry denně, nejlépe po jídle.
  3. Vedlejší účinky

Pacienti snášejí užívání tohoto přípravku velmi dobře. Komplikace s užíváním nejsou známy.

Vysoká vstřebatelnost

Vstřebatelnost je při doplňcích výživy často přehlížený faktor. Rozumí množství účinné látky, která do těla pronikne přes trávící trakt. Účinné látky se pak přes krevní oběh dostanou k orgánům na které mají působit a tak zlepšovat zdraví člověka. Zpracování a koncentrace tohoto produktu zaručují maximální vstřebatelnost a účinek.

Časté otázky o acai berry

Co je Acai Berry? Je to červenofialové ovoce, které roste na acai palmě a je dlouhé přibližně 3cm. Strom je původem z Jižní a Střední Ameriky a jedním z nejčastějších míst, kde se tento strom vyskytuje je povodí Amazonky.

  • Čím je toto ovoce zdravé?
  • Jaký typ antioxidantů, mastných kyselin a vitamínů se nachází v Acai Berry?
  • Mohou se bobule acai konzumovat čerstvé?
  • Je toto ovoce stejně zdravé jako borůvky?
  • Byla již provedena studie, nebo jsou všechny informace o tomto ovoci jen názory lidí?
  • Může užívání Acai Berry pomoci snížit hladinu cholesterolu?
  • Pomáhají plody palmy acai zhubnout?
  • Pomůže acai berry předejít rakovině?
  • Pomůže zabránit onemocněním srdce?
  • Mohou tyto plody pomoci zabránit stárnutí?
  • Dodají acai bobule více energie?
  • Může Acai Berry urychlit metabolismus?
  • Zlepšují tyto bobule krevní oběh?

Bobule acai berry jsou nazývány také „superjídlo“, protože dužina této bobule je plná antioxidantů, aminokyselin a esenciálních mastných kyselin. Vysoké množství antioxidantů, kyseliny olejové a linolové kyseliny, které patří mezi omega mastné kyseliny, vápník, vitaminy C, E, D a K. Pokud nežijete v oblasti, kde tento strom roste, konzumace čerstvých bobulí není možná. Bobule podléhají zkáze a musí být zkonzumovány do 24 hodin po utržení. Tyto acai bobule můžete najít sušené mrazem, v prášku a v doplňcích výživy. Tyto plody jsou zdravější než borůvky, protože mají ještě lepší zdravotní účinky. Mají více antioxidantů než mnoho jiných plodů jako brusinky, maliny, ostružiny a jahody. Bylo provedeno několik studií, z nichž se mnohé zaměřili na antioxidační vlastnosti a různá onemocnění, kterým bobule mohou pomoci předcházet. Studie se zaměřili na některá onemocnění i vzhledem k množství mastných kyselin a dalších vlastností acai berry, které mohou pomoci při prevenci vysoké hladiny cholesterolu a srdečních chorobách. Bobule mají vysoký obsah vitaminu C a E, a vyšší úroveň mononenasycených kyseliny olejové, než jakékoliv jiné potraviny. Obsahují také mastnou kyselinu, která je nezbytná pro zlepšení buněčných funkcí. Obsahují také fytoseroly a mají vysoký obsah vlákniny. Všechny tyto vlastnosti mohou pomoci snižovat vysokou hladinu cholesterolu. Kyselina olejová, která je mono-omega-9 kyselina a kyselina linolová polynenasycená omega-6 kyseliny pomáhají snížit LDL cholesterol, zatímco zachovávání zdravé hladiny HDL pomáhá při snižování hladiny cholesterolu. Pokud se plody užívají spolu se zdravou stravou, mohou přispět k podpoře hubnutí tím, že zrychlují pomalý metabolismus a zvyšují energii. Antioxidanty, vitaminy, mastné kyseliny a další prospěšné vlastnosti ovoce z acai palmy jsou bezpečnější, jak mnoho produktů na hubnutí a nemají žádné škodlivé účinky na zdraví. Velké množství antioxidantů obsažené v bobulích může pomoci v boji s volnými radikály v těle, které jsou ve studiích považovány za jeden s faktorů přispívajících k rakovině. Bobule mohou pomoci předejít onemocněním srdce, protože omega mastné kyseliny, antioxidanty a vitamíny jako C a E mohou tělu pomoci lépe fungovat a pomohou zlepšit krevní oběh. To znamená, že srdce nemusí pracovat tak těžce. Pokud se konzumují pravidelně, mohou pomoci dosáhnout zdravý vzhled pokožky, protože je o ni postaráno zevnitř. Existují kosmetické přípravky, které obsahují olej z tohoto ovoce na podporu zdraví zvenčí. Tyto plody mají 10 krát vyšší množství antioxidantů než červené hrozny, a také obsahují vitamin E, který je prospěšný pro zdravou kůži a vápník. Mastné kyseliny v bobulích pomáhají proniknout přes buněčnou membránu a udělat pokožku ohebnější. Antioxidanty, vitaminy a mastné kyseliny pracují v těle tak, že mu pomohou získat skutečnou energii, ne energii jakou dodávají energetické drinky nebo nápoje s obsahem kofeinu. Tyto poskytnou energii, která vydrží jen krátkou dobu, ale pokud dodáte tělu důležité živiny, zajistíte energii na celý den. Ano, bobule urychlí metabolismus zdravým způsobem a tak mohou také pomoci podpořit hubnutí. Zrychlený metabolismus, bude znamenat, že zkonzumované potraviny budou zpracovány rychleji, a to bude mít za následek méně tuku uloženého v těle.

Je možné, že vysoké hladiny antioxidantů v bobulích mohou pomoci zlepšit krevní oběh, protože antioxidanty jsou nezbytné pro regulaci krevního oběhu v těle.

Bobule obsahují anthokyaniny a studie ukázaly, že ty pomáhají chránit tělo před LDL oxidací a chránit integritu endoteliálních buněk, které vystýlají cévní stěny.

Pomáhají také při udržování kapilární integrity což vede k lepší cirkulaci v těle.

  1. O Nutrigen Laboratories

Nutrigen Laboratories je úspěšná americká společnost, která působí v oblasti výživových doplňků a kosmetických přípravků – tzv. nutraceutik a kosmeceutik. Společnost získává pozitivní ohlasy díky svému úsilí o dosažení absolutní kvality a spokojenosti zákazníků. Produkty Nutrigen Laboratories pokrývající několik sfér včetně: managementu váhy, péče o pokožku, starostilvosti o vlasy a mnoho dalších. V Nutrigen Laboratories věříme v sílu přírody. Čistě přírodní látky v kombinaci s nejmodernější technologií, dokáží často pomoci překonat mnohé zdravotní nebo estetické problémy – bez chirurgických nebo jiných invazivních zákroků. Více na nutrigenlabs.com

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector