Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Dobroty z květu černého bezu
Vzpomínám na tu vůni kvetoucího bezu z dětství … Bezový čaj
Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Sirup, šťáva, čaj, med, polévka a smažené řízky z květů černého bezu Lektvary z květů černého bezu Bezová šťáva z květů bezu Sirup louhovaný zastudena Sodovka z květů černého bezu Med z černého bezu Šumivý bezový nápoj Bezový čaj Polévka z květů černého bezu

  • Bezinkový šumivý nápoj
  • Šumivý nápoj z květů bezinek
  • Bezinkový sirup z květu. Recept na domácí bezový sirup

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

 JAK VYUŽÍT KVĚTY BEZU ČERNÉHO Sirup z bezinkových květů 40 ks bezové květy
80 g kyselina citronová
3 ks citron 3–4ks, ideálně v biokvalitě nebo přepečlivě omytý
2 kg cukr krupice 1,5–2kg (může být krystalový) Bezinková povidla 1,5 kg zralých bobulí vařte v 4 dl vody, 2,5 kg očištěných a nakrájených jablek povařte zvlášť v 4 dl vody, přidejte 1 kg cukru a 1 kg želírovacího cukru. Směsi smíchejte a vařte do zhoustnutí. Na závěr přidejte 1,5 dl rumu, ještě povařte a naplňte sklenice.

Léčivé květy, plody a listy bezu černého

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové
Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové
Obsahové látky
Květy: flavonoidy (rutin, isoquercitrin), deriváty kys. kávové, silice (triterpeny), mastné kyseliny. Plody: flavonoidy, org. kyseliny (jablečná, citronová), sacharidy, silice, semena obsahují kyanogenní glykosidy.

wiki

Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklaného nervu

LEROS NATUR Nachlazení, chřipka

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Složení:

Šípky (35 %), květ černého bezu (20 %), plod fenyklu (10 %), nať máty peprné (10 %) a zlatobýlu (10 %), lipový květ (5 %), hluchavková nať (5 %), plod aronie (černého jeřábu) (5 %). Bylinná čajová směs vhodná k doplnění pitného režimu zejména v období nachlazení.

Účinné látky

jednotlivých složek (šípky, květ černého bezu, nať máty, lipový květ) podporují přirozenou obranyschopnost organismu
a přispívají k ochraně dýchacích cest (fenykl, máta, lípa).

Bez černý – wiki

  • V domácí kuchyni – Květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit Bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda.
  •  Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.
  •  Ve farmacii – Moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují. Květy se sbírají za suchého počasí nejlépe před jejich úplným rozvitím. Suší se co možná nejrychleji ve stínu a ukládají se v suchu, aby nezhnědly.
  •  V lidovém léčitelství. Všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová   

mňam a ta vůně

bez, bezinky, bezinková, bezová, limo, limonáda, perlivý, nápoj

Bez černý

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrovéBezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bez černý – květ

Bez černýSambucus nigra L.

Lidové názvy:

Bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina a psí bez.

“Před heřmánkem smekni, před bezem klekni” – staré přísloví.

Výskyt:

Černý bez je rozšířený v Evropě a v Přední Asii, u nás hojný u plotů, na rumištích, v lesích, hájích a křovinách. Kvete v červnu, nové výhony někdy i v září. Plody dozrávají koncem srpna a brzy na ně slétá ptactvo.

Popis:

Černý bez je keř, někdy i stromovitého vzrůstu, s bohatými složenými vrcholíky silně páchnoucích krémově bílých květů. Plody jsou černé šťavnaté peckovice, obsahující velké množství černofialově zbarvené šťávy.

Zprávy o existenci bezu černého nacházíme v pramenech starých tisíce let. Údajně právě z jeho dřeva byl zhotoven kříž, na kterém zemřel Ježíš z Nazareta.

Sbíraná část:

Květy (Flos sambuci), plody (Fructus sambuci) a listy (Folium sambuci).

Sbíráme:

Květy můžeme trhat v červnu a v červenci, plody ve tvaru kuliček dozrávají od srpna do září a listy od května do července.

Sběr:

Na jaře se sbírají květenství. Odstříhávají se a ukládají do košíků, aby se nezapařily. Sušíme celá květenství, nejlépe zavěšená na šňůrách, popřípadě v malé slabé vrstvě, vždy ve stínu max. do 45 ° C. Dbáme na to, aby droga nezahnědla, neboť tím se stává bezcennou. Na podzim se sbírají a vykupují plody – bezinky.

Sušení musíme začít na slunci, ale dosoušet umělým teplem tak, aby se daly sdrhnout stopky. Dobře usušené plody mají černofialovou barvu, lesknou se, mají nakysle sladkou chuť. Čerstvé květy mají nepříjemný pronikavý zápach, který po usušení zmizí. Droga si zachovává silný, ale celkem příjemný charakteristický pach.

Sesychací poměr

je u květů 6 : 1, u plodů 8 : 1 a u listů 4(5) : 1.

Účinné látky:

Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.

Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Použití:

  • Působí antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinám všeho druhu.
  • Slazený a horký čaj má větší projímací účinek.
  • Květu černého bezu se používá jako podpůrného prostředku buď samostatného nebo ve směsi s lipovým květem.
  • Pozor: Bezinky nejezte za syrova, neboť mohou vyvolávat příznaky otrav.

Čaj z usušených květů (nálev):

  • pijeme jako prostředek potopudný při
  • nachlazení,
  • začínající chřipce,
  • rýmě,
  • kašli
  • a při horečce.

Sladíme jej cukrem, medem, jitrocelovým sirupem (jitrocel svaříme s cukrem).

Chladný neslazený čaj popíjíme při

  • žaludečních nevolnostech,
  • žaludeční a střevní kolice ,
  • žaludečních křečích,
  • k uvolnění plynatosti,
  • při žlučníkových obtížích,
  • menstruačních bolestech 
  • neuralgických bolestech,
  • migréně.

Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích proti

  • zácpě,
  • vysokému krevnímu tlaku,
  • jako močopudný prostředek,
  • při ledvinových chorobách
  • nemocech močového měchýře,
  • ledvinových a močových kamenech,
  • prostatě,
  • vodnatelnosti,

Neslazený vychlazený čaj pijeme po šálcích pravidelně jednu hodinu po jídle

  • upravení zažívacích poruch
  • a jako mírně projímací prostředek.

Kloktáme:

vlažným čajem vyplachujeme ústní dutinu při

  • bolestivých a krvácejících dásních,

teplý odvar držíme po douškách v ústech

  • při chrapotu,
  • začínajícím kašli,
  • bolení v krku,
  • obtížném odkašlávání,
  • zánětu dásní,
  • otoku dásní
  • a při aftech v ústech.

Žvýkámepři bolení zubů, se dá žvýkat bezová větvička

Obklady:

Obklady z teplého odvaru přikládáme též na

  • vnější otoky (např. po vytržení zubu – ve směsi s heřmánkem)

Čaj z listů (nálev):

  • čistí krev,
  • je močopudný
  • projímavý.

Může se užívat jen dva měsíce!

Tinktura

  • se užívá 3x denně 8 kapek při
  • svalovém a kloubovém revmatizmu,
  • nadměrném pocení,
  • při suchých sliznicích v nose (zejména po probuzení),
  • akutní rýmě,
  • křečích v oblasti hrtanu,
  • při nadměrném vylučování moče,
  • bolestech kloubů a svalů,
  • zánětech a zahlenění horních cest dýchacích,
  • horečnatých onemocněních z nachlazení
  • astmatu bronchiale.

Obklady z listí (černý bez):

Mladé listy rozemeleme nebo rozválcujeme válečkem na nudle a přikládáme na

  • bolestivé záněty kloubů,
  • znehybněné klouby,
  • na končetiny postižené revmatizmem.

Bezinkový ocet:

Používáme k obkladům a k masírování

  • únavou namožených údů
  • bolestivých údů.

– Jedno až dvě květenství naložíme do 1 litru octa a necháme stát 14 dní na slunci. Potom slijeme a procedíme.

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bezinky jsou velmi zdravé pro obsah minerálů a vitaminů.

Bezinková nesvařená šťáva:

Pronikavé úspěchy černých bobulí, mě utvrdily v názoru, že černý bez, zvláště čerstvá nesvařená šťáva z plodů, má v sobě protizánětlivý analergický faktor.

Tento přírodní lék doporučuji jako pomocnou léčbu 

  • při bolestivých zánětech trojklanného nervu
  • a sedacího nervu (ischias).
  • Hojný vitamín C2 chrání proti
  • zápalu plic
  • V bezinkách byla nalezena i látka
  • snižující krevní cukr.

Nejjednodušší a přitom dosud nejúčinnější způsob výroby a užití je následující:

     Z košíku natrhaných plodů vytlačíme dřevěným lisem (šťáva nesmí přijít do styku s kovovými předměty, jako je masový strojek) nebo prostě v čistém šátku pouhým tlakem rukou šťávu, které mají dozrálé plody velké množství.

Do půllitrové láhve vlijeme 50 ml čistého lihu nebo 100 ml rumu, brandy či vodky, na hrot nože Petolu (benzoanu sodného nebo kyseliny benzoové) a ostatek dolijeme čistou (možno-li přefiltrovanou šťávou). Takto připravená tekutina vydrží v chladu uložena až do příští úrody plodů.

Benzoan a líh (v jakékoliv výše jmenované podobě) zesiluje účinek a činí šťávu stravitelnější.

Při potížích (speciálně bolestivý zánět trojklanného nervu a ischias) se užívá po jídle 3x denně 1 lžíce, je-li připraveno s lihem nebo 4 lžíce s ostatními destiláty. Je dobré zajíst kouskem suchého chleba.

  1. Je-li šťáva užita nalačno nebo ve větším množství, může vyvolat žaludeční odpor, nechutenství, vyjímečně i zvracení či průjem.
  2. Podle potřeby se užívá 5 až 14 dní.
  3. Bylinář Pavel
Budete mít zájem:  Trichotillomanie (ttm) – co je to? příznaky, příčiny a léčba

Bezinková povidla:

Užíváme 3-4 lžíce denně po dobu 1-2 týdnů při všech

  • neuralgiích,
  • ischiasu,
  • zánětu trojklaného nervu,
  • zánětu mezižeberního nervu ,
  • neuralgických bolestech hlavy ,
  • revmatizmu
  • proti zácpě.

– Očištěné vyzrálé plody dobře rozvaříme s vodou na kaši. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na litr šťávy), trochu pektogelu a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí.

Pozor aby se povidla nepřipálila – zhořknou a nedají se jíst! Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem nebo je normálně zavaříme a uložíme.

Po otevření brzy spotřebujeme, neboť snadno plesnivějí, hlavně ve vlhkém prostředí.

Bezinkový diabetický rosol:

Vyzrálé plody rozvaříme, vylisujeme, do šťávy přidáme umělé sladidlo, pektogel a 0,5 hodiny vaříme. Uzavřeme do malých skleniček a sterilujeme. Ukládáme do studené místnosti.

 

Bezinkové víno:

Do 1 l bílého vína dáme 100g vylisované šťávy nebo džemu, popřípadě 50g sušených bezinek. Uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladna. Užíváme každé 2 hodiny polévkovou lžíci při neuralgii. V Itálii se bezinkovou šťávou falšovalo portské víno, které bylo vlivem toho velmi léčivé, a tím se prý přišlo na účinky bezových drog.

Domácí bezinkové víno:

Celé bezinkové plody otrháme, necháme očištěné asi 2 dny odležet, pak obereme ze stopek, dáme do 4 litrové láhve od okurek, ovážeme papírem, ten propícháme a necháme asi 4 dny stát. Pak propasírujeme a přidáme 900g cukru. Šťáva se svaří a víno je hotové.

Bezinkové víno z povařených bezinek:

Bezinky na vodní lázni povaříme a vylisujeme šťávu. Na litr šťávy dáme litr vody, 500g cukru a 10g kvasnic.

Vylisované zbytky bezinek můžeme ještě jednou vyluhovat jedním litrem vody, do které dáme ještě 250g cukru a přidáme do moštu. Kvašení trvá asi 14 dnů a potom lze víno stočit.

Je-li bezinkové víno dobře prokvašené a všechen cukr je zkvašený na líh, je takové víno vhodné i pro nemocné cukrovkou.

Bezinkové portské víno:

  • 5 l bezinkové šťávy,
  • 2,5 – 3 kg cukru,
  • 3 hřebíčky,
  • 2 zrna nového koření.

Vše se krátce povaří a dolije do 10 litrů převařenou vodou.

Potom přidáme jeden balíček živné soli a 2 balíčky vinných kvasinek značky Portské. Necháme 48 hodin předtím zakvašené ve šťávě či v moštu. Víno necháme pod kvasnou zátkou zkvasit.

Po bouřlivém kvašení přetočíme, necháme znovu kvasit a ještě několikrát přetočíme. Pravidelně doléváme.

Vermutové bezinkové víno:

  • Do 10 litrů bezinkového portského vína stočeného po prvním bouřlivém kvašení přidáme
  • kůru z jednoho pomeranče,
  • 5g pelyňku,
  • 2g hořcového kořene,
  • 1g koření anděliky,
  • 3 hřebíčky,
  • 2 zrna nového koření,
  • 1g listu máty peprné,
  • 1g listu meduňky,
  • 1g celé skořice,
  • 3g puškvorce,
  • 1g fenyklu nebo jiné vermutové aromatické koření.
  • Přidáme ještě 1000g cukru a jedny kvasinky Portské. Po skončení kvašení přetočíme a můžeme přisladit podle chuti.

Šťáva a likér z bezinek:

  • 2 litry černých kuliček bezinek,
  • 1 litr vody,
  • 1 kg cukru,
  • 2 sáčky vanilkového cukru,
  • 4 lžíce odvaru černé kávy,
  • 1 dl rumu.

Kuličky bezinek vybíráme je hodně dozrálé.

Uvaříme je v 1 litru vody a dobře procedíme. Pak do šťávy přidáme cukr, vaříme 5 minut, přidáme vanilku a nakonec 4 lžíce odvaru černé kávy. Velmi dobře se osvědčuje káva instantní. Do vychladlé šťávy přidáme rum.

Pro labužníky získanou šťávu smícháme s hanáckou vodkou v poměru 1:1. 

Tento likér prý chutná velice ženám.

Babiččin bezinkový likér:

Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citrónovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátýnko, aby se zadržely všechny vločky.

Okyselením šťávy dosáhneme krásnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10g hřebíčku a svaříme jej s 500g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny (rumu).

Výsledný likér má mít asi 20% alkoholu.

Med z květů černého bezu:

  • 25 květů z černého bezu,
  • 1 velký citrón,
  • 1 litr vody,
  • 1 kg krystalového cukru.

Citrón dobře oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opereme a odstřiháme velké stonky.

Květy spolu s oloupaným citrónem povaříme 20 minut v litru vody, potom směs odstavíme a necháme vyluhovat 24 hodiny. Druhý den vše přecedíme přes plátno a vymačkáme. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout.

Med ochutnáme a podle chuti ještě můžeme přidat citrón. Horký med plníme do sklenic.

Polévka z květů černého bezu:

Očištěný, opláchnutý květ vaříme v mléce, přidáme cukr, špetku soli a potom zašleháme žloutky. Jako vložka se podávají sněhové noky.

Bezinky jako borůvky – džem:

  • 2 kg jablek,
  • 1 kg bezinkových bobulek,
  • 0,8 kg krystalového cukru,
  • 30 g kyseliny citrónové, případně šťáva ze dvou citrónů,
  • 1 – 2 dl rumu.

Jablka dobře opereme, rozvaříme, prolisujeme a ještě povaříme. Přidáme bezinkové bobulky a dále vaříme. Do rozvařeného džemu vmícháme krystalový cukr, vaříme asi 10 minut a zkoušíme, zda džem již želíruje.

Těsně před dokončením vmícháme kyselinu citrónovou nebo šťávu z citrónu. Tento džem je výborný na omelety.

Řízky z bezinek – kosmatice:

  • 3 vejce,
  • trochu soli,
  • trochu vegety,
  • 2-3 lžíce mléka nebo smetany,
  • hladká mouka podle potřeby.

Z vajec, mléka, soli a mouky vyšleháme husté jemné těstíčko. Na smažení vybíráme polorozvinuté květy bezu.

Nejprve je dobře opereme, necháme okapat, namočíme do hladké mouky a potom ponoříme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě, nejlépe rostlinného tuku. Ke kosmaticím se podává bramborová kaše a zeleninový salát. Pro děti můžeme udělat i ze sladkého těsta podobně jako omelety.

V tom případě posypáváme kosmatice skořicovým cukrem.

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Bez černý

Upozornění

Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových případech na léčení svépomocí může být životu nebezpečné. Rady a doporučení, se kterými se setkáte na těchto stránkách, tedy v žádném případě nemají nahradit lékaře.

Jejich cílem je spíše prevence různých onemocnění rozšíření všeobecných znalostí a informování o významu přírodních léčivých sil, aby si čtenář v případě potřeby mohl sám pomoci jednoduchými a přirozenými prostředky.

Autoři nemohou ručit za následky vyplývající ať už ze správného, či nesprávného použití metod a receptů, které jsou prezentovány.

Bez černý neboli bezinky: Znáte jeho léčivé účinky?

Všechny části rostliny mají léčivé účinky a v minulosti se s nimi léčilo téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se též na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

Rostlina černý bez

Rozložitý keř nebo strom, dorůstající do výšky až šesti metrů. Má lichozpeřené, podlouhlé, vejčité listy, na okrajích nestejně pilovité. Bez kvete drobnými bílo žlutými kvítky s intenzivní vůní. Kvete od května do června. Plody jsou trsy černých kuliček velkých až 6 mm. Jejich šťáva má krvavě červenou barvu. Užívanou částí jsou květy, plody a listy.

Původ a výskyt černého bezu

Pochází z Evropy – Kavkazu, odkud se později rozšířil do všech světadílů, a dnes se pěstuje od Evropy přes přední Asii až do západní Sibiře spíše v mírných podnebných pásech.

V České republice se vyjma nejvyšších poloh vyskytuje hojně.

Zejména na okrajích lesů, pasekách, ve světlých listnatých a lužních lesích, v křovinách, podél cest, na skládkách, v zahradách, rumištích, podél vodních toků, na půdách vlhčích až dusíkatých.

Složení černého bezu

Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.

Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Účinky černého bezu na organismus

Zápar z květů, ale i plody snižují příliš vysokou teplotu. Černý bez podporuje pocení, což je přínosem při infekcích a všech diagnózách, u nichž je nutné se důkladně vypotit.

Budete mít zájem:  Nemoci Z Klíštěte Příznaky?

Pomáhá při neuralgických potížích – při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, ischiatické bolesti. Vysoký obsah flavonoidů má výborný účinek na pružnost cév. Pomáhá léčit praskání cév, hemeroidy a křečové žíly.

Černý bez podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin a proto je vhodný při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater. Čaj z bezinek čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu.

Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy, vyrážky a hluboká zánětlivá ložiska.

Použití černého bezu

V potravinářském průmyslu se šťávou z bezinek přibarvují červená vína nebo se přímo zkvašují na bezinkové víno. Připravují se z nich marmelády, džemy, povidla, kompoty a sirupy. Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava ale jed neutralizuje. Květ se suší ve stínu a pokud možno rychle při maximální teplotě do 35 ° C.

Sušený pak používáme k přípravě čaje, užívaného především při nemocech z nachlazení a kašli, při potních kůrách a zánětech močového ústrojí, proti nadýmání a při zánětech periferních nervů. Výluhy z květu bezu černého se používají i v kosmetice k omývání uhrovité pleti. Doporučuje se i maska z květu bezu černého, lípy a heřmánku.

Bezinkový džem

Ingredience:

1 kg černého bezu, 600 g cukru , šťáva z 5 citronů, 1 balíček petózy

Postup

Zralé bezinky zbavíme stopek a dobře propereme. Podlité malým množstvím vody je vaříme do zhoustnutí. Vmícháme cukr, citronovou šťávu, petózu a ještě chvíli vaříme, aby se všechen cukr úplně rozpustil.

Horkým džemem plníme připravené čisté sklenky, uzavřeme a při 85°C sterilujeme přibližně 20 minut.

Také milujete především bezinkový likér, nebo využíváte bezinky i jinak? Pokud ano, podělte se s námi o váš recept – PŘIDAT RECEPT

  • Vyzkoušejte třeba tyto recepty z bezu 
  • Marmeláda z bezových květů(doba přípravy )Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové
  • Domácí bezová šťáva(doba přípravy 30 min )Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové
  • Dědečkův bezinkový likér(doba přípravy )Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové
  • Schorle spritz(doba přípravy 10 min )Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové
  • Bezové květy v kuchyni: Zkuste recept na domácí bezovou limonádu

Bezová květenství jsou snadno dostupná a lze z nich připravit široké spektrum (nejen) nápojů. Dnes to bude osvěžující voňavá bezová limonáda. FOTORECEPT vše usnadní.

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Foto: Profimedia.cz

Bez černý | Zahrádkářská poradna

Bez černý (Sambucus nigra) se hřeje na výsluní popularity a své místo v bylinkových hitparádách si pevně drží i tím, že léčivých schopností tohoto nepřehlédnutelného keře se dá využívat celý rok – na jaře jsou to květy, potom listy, právě teď plody a v zimě nám pomáhají sušené či jako zavařeniny.

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové

Plody (bobulky) se nazývají bezinky a dozrávají od konce srpna do poloviny listopadu. Lesklé kulovité černé až černofialové peckovice po rozmačkání intenzivně barví, však se také lisovaná šťáva z nich využívá jako potravinářské barvivo a kdysi se jí barvily látky.

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové Zelené, načervenalé a poškozené bobulky nesbírejte (Zdroj: Pixabay)

Sbírají se, až když jsou úplně zralé. Nejprve si je pozorně prohlédněte, pečlivě přeberte, zelené, načervenalé a poškozené bobulky zahoďte, nechte si pouze ty pěkně černé a zdravé. Pro sběr platí, že bezinky musíte zpracovat co nejdříve po otrhání. Odstraňte stopky, protože mohou nepříjemně ovlivnit výslednou chuť.

Bezinky nikdy nejezte syrové

Syrové plody bezu čeného mohou vyvolat nevolnost, jelikož mají silně projímavé účinky, které však tepelná úprava nebo sušení neutralizuje a tyto negativní účinky vymizí. Bezinky můžete sušit, vyrobit z nich víno, sirup, likér nebo nejrůznější zavařeniny.

Pokud víte, že všechny bezinky nevyužijete, nechte je na keři ptákům. Rádi si je sezobnou a díky svému složení jsou pro ně před blížící se zimou zdravou potravou.

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové Bez černý (Sambucus nigra) – zralé plody (Zdroj: Pixabay)

Proč a jak bezinky léčí

Plody obsahují hlavně vitaminy B, třísloviny a karotenoidy. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitaminovou bombou, která posiluje obranyschopnost lidského organismu před chorobami z nachlazení.

Jako prevenci proti chřipce v sychravých podzimních dnech vypijte toto množství ráno a večer po jídle dopřejte nálev: 1 lžičku sušených bezinek zalijte 200 vody vroucí vody, zakryjte a nechte 10–15 minut vyluhovat, pak sceďte a ihned vypijte.

Bezinky působí analgeticky, tiší bolesti nervového původu, osvědčily se při migrénách, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů. Na utlumení bolestí zkuste vypít třikrát denně hrnek odvaru: 1 lžíci bezinek sušených pomalu vařte 15–20  minut v 400 ml vody, nechte vychladnout a pak sceďte.

Prima tipy na zimu

Bezinky mají léčivé účinky, ale nejezte je syrové Když bez černý chytí druhou mízu 2 (Zdroj: Dr.Oetker)

Bezinkový džem s jablky: Oprané a okapané trsy bezinek vidličkou otrhejte ze stopek. Vložte 500 g bezinek a stejné množství oloupaných a na kousky nakrájených jablek do většího hrnce a ponorným mixérem rozmixujte. Přidejte 1 celou skořicei, 1 lžičku kyseliny citronové a 1 balení želírovacího cukru Extra 2 : 1 a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a povařte minimálně 5 minut. Odeberte skořici a případnou pěnu a ihned nalijte do připravených sklenic (3 sklenice à 350 ml) až po okraj. Uzavřete víčkem, sklenice obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát na víčku.

Chvála černého bezu – pročistěte dýchací cesty

Bez černý (sambucus nigra) je u nás hojně rozšířený keř, jehož velké okoličnaté květy krémové barvy a charakteristické vůně nelze přehlédnout. Jeho využití je přepestré – od domácí kuchyně a lékárny až po výrobu hudebních nástrojů. Co nám tento keř všechno může nabídnout a jak to nejlépe zpracovat?

Černý bez zaslouží pochvalu.

Profimedia.cz

Květy obsahují léčivé látky, které rozpouštějí hleny a hodí se tak při akutních i chronických onemocněních dýchacích cest. Příznivě působí rovněž na trávení a mají diuretické (močopudné) účinky. Osobně si v tomto období vždy nasuším pořádnou zásobu na všechny ty kašlíčky, rýmičky a indispozice podobného druhu.

Přidám k tomu dále šalvěj, mateřídoušku, jitrocel (list), a pokud se zadaří, i podběl či diviznu (květ). Je z toho skvělý čaj, s nímž elegantně odpráskneme všechny nežádoucí nánosy z dýchacích trubek. Je-li hůře, popíjíme ještě minerálku Vincentku a tekuté kolostrum, a farmaceutické koncerny na nás mnoho nevydělají.

Suší se nejlépe v sušičce na ovoce, květům tak zůstane jejich barva a nezhnědnou.

Špenát: zmýlená neplatí, přesto jde o zázrak

Květy si dále můžete naložit (macerovat) a udělat si z nich bezinkový sirup, rovněž jako mocného spojence v domácí lékárně a ředěný pak i jako chutný nápoj, nebo bezinkovou limonádu. Zatímco je sirup při dobrém skladování celoroční záležitost, limonáda je typickým sezonním pitím.

Sezonu si lze trochu prodloužit vyhledáváním květů z rostlin, které vyrostly ve stínu, na kraji lesa a podobně, i když už jinde odkvetly. Pokud už ale u vás odkvetlo úplně všechno, nezoufejte a počkejte si koncem léta na plody – rovněž k výrobě šťávy, ale i třeba likéru či vína. Syrové je ale určitě nejezte, pokud byste si právě nechtěli zaběhat.

A to hodně rychle, ale jinam. Obsahují látky sambucin a sambunigrin s projímavými účinky, které se však dozráním a povařením ztrácejí. Listy a kůru z podobných důvodů raději také nejezte, i když ty vás díky svému typickému pachu nejspíše lákat nebudou.

Dříve ale lidé věřili, že tato rostlina působí preventivně proti dobytčímu moru, proto ji vysazovali v blízkosti stájí a chlévů. Výhonky mladých rostlin zase měly mírnit bolest zubů.

Jak na bezinkovou limonádu? Vezmeme asi 12 květenství a velký hrnec (4-6 litrů). Nalijeme vodu, nadrobíme a nasypeme droždí po celém dně. Nemícháme. Nasypeme cukr, rovněž rovnoměrně po dně. Pro odměření beru skleničku s objemem cca 200 ml. Taktéž nemícháme.

Vložíme květy tak, aby byly ponořené, pokapeme citronovou šťávu a necháme 24 hodin v chladném místě. Poté květy vyjmeme, přecedíme a plníme do připravených PET láhví. Ideální k rychlé konzumaci – v lednici vám limonáda sice několik dní vydrží, ale pracuje dále a namísto její charakteristické sladko-bezové chuti byste cítili už jen to droždí.

A necháte-li ji v teple, je větší kandidát k výbuchu snad už jen burčák.

Na sirup potřebujeme rovněž velký hrnec, ale květů více: 40-60. Ty vložíme do hrnce s vodou a necháme v chladném místě tři dny. Poté si připravíme druhý velký hrnec a 5 kg cukru. Macerát rozdělíme do dvou hrnců – přidáním cukru totiž značně nabude na objemu.

Zamícháme a zahříváme, ale ne do varu – jen do vytvoření pěny. Pro konzervaci vmícháme do každého z hrnců po malém sáčku kyseliny citronové. Pěna se vyčistí. Necháme pomalu vychladnout a klidně druhý den pak sléváme do připravených lahví.

Budete mít zájem:  Na mateřských se šetřit nebude

Skladujeme v chladnějším místě, ideálně ve sklepě.

Bezinkové květy lze také jíst. Stačí je jen obalit v těstíčku z vajec a mouky a osmažit. Podobně takto můžete zkusit i květy akátu, které kvetou ve stejný čas. Mají malinko odlišnou chuť, pro někoho jemnější, pro jiného naopak více aromatickou.

Až přiběhnete a budete se chtít něčím zklidnit, zkuste si ze dřeva černého bezu vyrobit píšťalku. Slovenští sousedé jej využívali k výrobě fujar a při troše času a šikovnosti si můžete vyrobit v našich podmínkách i nástroj didgeridoo.

V podzimním počasí zahřeje nejen svetr, udělejte si zásobu likérů do spíže | Zprávy

Z podzimních plodů a bylinek – ať už jsou to bezinky, šípky, aronie nebo třeba rakytník – nemusí vznikat jen sirupy, proč nezkusit jejich léčivou sílu spojit s alkoholem? Nejenže si pochutnáte a v sychravém počasí se zahřejete, ale můžete tím posílit i jejich účinek. 

Základní pravidla výroby kvalitního likéru, ze kterého nebudete mít bolehlav, jsou správná volba alkoholu a vhodné zpracování surovin, aby se z nich uvolnilo to nejlepší.

Dva základní recepty

Bezinkový likér: 2 l bezinek (kuliček), 1 l vody, 1 kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce silné černé kávy, 1 dl destilátu. Kuličky svaříme 15 minut s vodou, přecedíme, nejlépe přes pláténko. Přidáme cukr, svaříme dalších 10 minut, přidáme kávu, vanilkový cukr a ještě chvíli povaříme. Necháme vychladnout a přidáme destilát (vodka, rum).

Šípkový likér: 2 l vodky nebo calvadosu, 800 g šípků, 350 g cukru, kousek skořice, 3 hřebíčky, 3 dcl vody, pomerančová nebo citronová kůra z bio ovoce.

Šípky očistíme, propereme, aby v nich nebyly chloupky, zalijeme alkoholem a necháme dva týdny na teplém místě. Likér zezlátne.

Poté ho scedíme, přidáme zchladlý cukr (cukerný sirup) svařený s vodou a kořením na hustý sirup. Dáme do lahví.

Kvalitní alkohol raději bez vůně? Ne vždy!

Naprostou delikatesou jsou bylinné i ovocné likéry s dřevitou vůní, do kterých se hodí různé whisky a bourbony. Calvados je také dobrou volbou, zejména jde-li o ovocné vůně (šípky, trnky, aronie). Nejčastěji však používáme kvalitní vodku, která nijak neovlivňuje chuť výsledného produktu. Typický pro naše končiny je rum, u něj ale dbejte na kvalitu i na přidané látky.

Bylinný likér lze udělat z většiny podzimních plodů | zdroj: Profimedia

Obecně také platí, že pro výrobu likérů se hodí skutečně kvalitní alkohol, protože různé příměry (siřičitany, éčka) mohou jen zbytečně přivodit bolesti hlavy, případně podzimní likér spíše žaludek rozbouří než uklidní.

Základové alkoholy, ve kterých se dobře rozpouští vůně a účinné látky, mají mít rozmezí 20 až 50 procent.

Pro vyloženě léčivé likéry (typu puškvorec nebo pelyněk) se používá i velmi silný alkohol, devadesátiprocentní. Chcete-li mít opravdu lihovou kvalitu a jistotu, můžete si pro základ na likér dojít i do lékárny.

Tyto likéry se ale používají v malém množství, jako digestivy, při poruchách trávení a jako kapky.

Ovocné a bylinné víno? Jedině super kvalita

Některé ovoce nebo byliny můžeme máčet (macerovat) ve víně, nebo s ním jejich šťávy alespoň míchat. Výsledek je však určeno k rychlejší spotřebě a musíme brát v potaz přirozený kvasný proces vína a jeho zvětrávání. Také často vysoký obsah siřičitanů, který dráždí zejména migreniky. U vína tedy musíme dbát na jeho vysokou kvalitu a aby bylo nejlépe bio, bez síření.

Plody do alkoholového opojení? Všechny!

Když budeme sbírat bezinky, šípky či jiné plody do likéru, mějme na paměti, že potřebujeme vše dobře vyzrálé, do alkoholu se bude především uvolňovat chuť a vůně. Nic nahnilého, plesnivého nebo nedozrálého tam nepatří. Faktem je, že vysoký obsah cukru i alkoholu může takové nedostatky skrýt a likér jen tak nezplesniví, ale nám jde o kvalitu a chuť.

Šípky: před použitím je rozkrájíme, vyjmeme pecičky a chloupky. Na to je nejlepší použít rukavice, protože jsou velmi dráždivé a svědí. Šípky potom dobře omyjeme a likér nebo šťávy, které z nich děláme, ještě raději přecedíme přes jemné plátýnko.

Bezinky: Nejezte je syrové a vaření věnujte alespoň 15 minut. Syrové bezinky jsou lehce jedovaté a mohou při požití vyvolat bolesti hlavy nebo nevolnost. Po převaření jedovatost mizí. Stejně tak je vhodné nevařit je i se stopkami. Stopky, listy a kůra jsou ještě o chlup jedovatější, takže bezinky vždy otrhejte.

Bezinky patří mezi nejlepší pomocníky v boji proti chřipce a nachlazení

Na světě roste přes dvacet odrůd černého bezu a v tradiční lidové medicíně se využívala celá rostlina, tedy nejen květy a plody, ale i listy, kůra a kořeny. Opatrně však při sběru čerstvých bezinek, protože syrové plody obsahují látky, které mohou způsobit průjem a nevolnost. Škodlivé účinky prostým převařením zmizí.

Bez se využívá pro přípravu vína, likéru, sirupů, džemů a limonád. Původní Američané z něj vyráběli čaje a jiné nápoje. Ve středověku se věřilo, že v keřích žijí čarodějnice, které se pomstí, pokud keř pokácíme. Je možná škoda, že na pověry už tolik nevěříme, protože bez mizí z dvorků a zahrad, kde mohl přinášet velký užitek.

Bezinky uleví i od bolesti zad

Bezinky totiž obsahují mnoho vitaminu C a A a látky s protizánětlivými, protivředovými, antivirovými a protirakovinnými účinky.

Bez pomáhá při bolesti v krku a chřipce a podporuje pocení, které zmírňuje projevy nachlazení, ulevuje i při astmatu a bronchitidě. Odvary z bobulí také pomáhají při nervových onemocněních a bolestech zad a používaly se pro zmírnění zánětů močového traktu a močového měchýře.

Několik studií potvrdilo účinnost bezu v boji proti chřipce typu A a B. Při jednom výzkumu skupina, která dostávala bezový extrakt, potřebovala méně léků a příznaky chřipky se zmírnily průměrně o čtyři dny dříve. Při jiném výzkumu cítilo 93 procent osob, které dostávaly bez, během dvou dnů výraznou úlevu, včetně absence horečky.

Bezinky jsou zkrátka jedním z nejefektivnějších prostředků proti virovým a bakteriálním infekcím a podstatně mohou zkrátit průběh nachlazení. Mají schopnost ničit viry, významně posilují imunitní systém, jsou příznivé pro průdušky a pomohou vykašlat hlen z plic.

Plody působí také jako účinné analgetikum, například při bolestech trojklanného nervu, páteře a kloubů. Jsou mírně projímavé a mírně také snižují krevní tlak.

List můžeme využít na takzvané suché zábaly, kdy se do čerstvých listů balí klouby při revmatických bolestech. Překvapivě mohu pomoci i při bolestech kolena, kdy pomůže „vytáhnout z kolena vodu.“ Mohou mít i značný protinádorový účinek, zejména u nádorů zevně přístupných, které se ošetřují formou obkladů. List ve formě čaje čistí pokožku a pomáhá proti akné.

Květ bezu podáváme v nálevu. Bezinky můžeme usušit a podávat ve formě odvaru, ale nejlépe působí zřejmě bezová šťáva zpracovaná jako sirup nebo likér.

Bezinkový likér

  • Suroviny: 2 litry otrhaných bezinek ½ litru rumu 1 litr vody 250 gramů kokosového cukru 3 lžíce stévie lžička vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
  • 2 lžíce mleté kávy

Do většího hrnce dáme bezinky, zalijeme vroucím litrem vody, přidáme cukr a vaříme asi 5 minut. Přidáme vanilku, vaříme další 3 minuty, pak mletou kávu a vaříme další 2 minuty.

Přimícháme rum a necháme chutě propojit a nápoj odstát. Plníme do krátce převařených lahví.

Bezinkový zmrzlinový koláč

  1. Suroviny: 1 a ½ šálku drobených grahamových nebo celozrnných sušenek 2 lžíce medu
  2. 2 lžíce rozpuštěného másla
  3. Na náplň: 350 gramů bezinek ¼ šálku medu 1 lžička vanilkové tresti 1/3 šálku vody 1 lžíce škrobu 2 šálky jahodové zmrzliny nebo zmraženého jogurtu (zmrzlinu vyrobíme rozmixováním zamražených jahod a banánu)
  4. 2 šálky vanilkové zmrzliny nebo zmraženého jogurtu

Drobečky, med a máslo dáme do koláčové formy o průměru 23 centimetrů. Promícháme a upěchujeme, aby vznikl korpus. Na třicet minut dáme do mrazničky.

Zatímco se korpus mrazí, rozmícháme v rendlíku škrob ve vodě a smícháme s bezinkami, medem a vanilkovou trestí. Přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí (asi 2 minuty). Pak necháme omáčku zcela vychladnout.

Změklou jahodovou zmrzlinu rozprostřeme na korpus. Na ni rozetřeme polovinu bezinkové omáčky. Na ni rozprostřeme vanilkovou zmrzlinu. Na vanilkovou zmrzlinu rozetřeme zbytek bezinkové omáčky. Zakryjeme potravinovou fólií a dáme mrazit na 3 až 4 hodiny, nebo dokud náplň zcela neztuhne.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector