Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotu

Recepty z quinoy jsou zdravé a vydatné.

Můžete si je připravit ze semen, vloček i mouky, a to jak naslano, tak i nasladko.

Na otázku, co je quinoa zdopovíme. Jde o plod rostliny zvané Merlík čilský. 

  • Chutí připomíná ořechy, má krémovou a jemně žvýkavou konzistenci. 
  • Výborně absorbuje chutě, takže je vhodnou přílohou k různým omáčkám. 
  • Celá semena se využívají k vaření kaší nebo příloh k hlavním chodům, ale také jako proteinové shaky. 
  • Inspirujte se našimi recepty!

Základní recept na quinou

Pokud se chystáte tuto dobrotu uvařit poprvé, nejspíš nevíte, jak na to. My vám poradíme. Je to nesmírně jednoduché. Postačí vám tento univerzální návod. Vařit podle něj můžete všechny druhy quinoy. 

Ingredience:

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 hrnky vody 
  • cca ¼ lžičky soli

Postup:

  • Quinou propláchněte důkladně pod proudem vody alespoň po dobu 30 sekund, zbaví se tak hořkosti. 
  • Dejte ji spolu s vodou do hrnce a nechte vařit cca 10-20 minut.
  • Rychlost uvaření quinoy je závislá na velikosti semen (hotovo je, jakmile se tekutina vypaří a surovina zůstane měkká).
  • Po uvaření ji ještě nechte pod pokličkou dalších 5 minut, aby nabobtnala. 
  • Poté ji posolte a promíchejte.

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj: eatingwell.com

  1. Pokud chcete quinou udělat na více dnů, aniž byste ji museli vařit znovu, v lednici vám uvařená vydrží až 5 dnů.
  2. Z jakých druhů si můžete vybrat?
  3. Bílou, červenou a černou. 

Každá z nich má trochu jinou konzistenci a chuť. Bílá quinoa chutná mírně nahořkle, je kašovité a žvýkavé konzistence. Červená má plnější chuť a žvýkavou konzistenci. A poslední černá je více křupavá a sladší chuti. 

Salát z quinoy se sušenými rajčaty

Hledáte tipy na rychlý a lehký oběd? Recepty z quinoy v podobě salátu si najdou uplatnění v podobě rychlého obědu nebo zdravé svačinky do práce, školy nebo na cesty. Je to ideální, když nestíháte nebo nemáte možnost vařit. 

Ingredience:

  • 1 hrnek quinoy
  • ⅓ hrnek sušených rajčat nakládaných v olivovém oleji 
  • 2 hrnky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu nebo rukoly
  • ⅓ hrnku nakrájených mandlí
  • ¼ lžičky olivového oleje
  • sůl dle chuti

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ½ lžičky soli
  • špetku červeného pepře
  • čerstvě namletý černý pepř dle chuti

Postup:

  • Quinou si propláchněte pod proudem vody, jako je tomu doporučeno u základního receptu. 
  • Dejte ji vařit spolu s 2 hrnky vody na dobu asi 15 minut, dokud se voda neodpaří. 
  • Poté ještě 5 minut pod pokličkou nechte quinou nabobtnat.
  • Mezitím si můžete nachystat zálivku smícháním všech ingrediencí.
  • Mandle si opražte na ¼ lžičky olivového oleje. 
  • Jakmile se olej zahřeje, přidejte mandle a důkladně míchejte, rychle se připalují. 
  • Když začnou vonět a zlátnout, je hotovo.
  • Můžete je přemístit do větší salátové mísy. 
  • Hotovou quinou přidejte k mandlím, přilijte zálivku, nasekaná rajčata a zamíchejte. 
  • Špenát přidejte až na poslední chvíli před podáváním, aby nezvadl. 

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj: cookieandkate.com

Věděli jste, že je quinoa bohatá na proteiny, vitamín B, železo, magnézium a kyselinu listovou?

Salát s quinoou a červenou řepou

Červená řepa je náramnou surovinou, ze které se dají vytvořit skvělé recepty. Z quinoy si můžete ukuchtit i tuto zdravou a aromatickou delikatesu. Volit se dá jako chutná večeře, lehký oběd, okouzlující předkrm nebo i svačinka. 

Ingredience:

  • 2 středně velké řepy (předvařené)
  • 1 hrnek quinoy
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • špetka skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka chilli
  • 1 lžíce olivového nebo kokosového oleje
  • 1 a ½ hrnku rukoly
  • 1 avokádo
  • ½ středně velké červené cibule
  • ½ hrnku nakrájeného feta sýru
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • sůl a pepř dle chuti

Na zálivku:

  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 stroužek prolisovaného česneku

Postup:

  • Pokud nemáte předvařenou řepu, dejte ji vařit nad párou. Stačí do hrnce s vodou umístit síto na halušky, knedlíky nebo jiné kovové síto a takto vařit po dobu asi 20 minut do změknutí. Řepu neloupejte, pouze ji umyjte a odřežte tvrdý konec. 
  • Quinou si dobře propláchněte pod proudem vody, dejte do hrnce spolu se 2 hrnky vody a dejte vařit na dobu zhruba 15 minut, dokud se voda nevypaří. 
  • Na 1 lžíci kokosového nebo olivového oleje si opražte vlašské ořechy. 
  • Během pražení je posypejte skořicí, hřebíčkem, chilli a pražte asi 2-3 minuty. 
  • Cibuli si nasekejte nadrobno, avokádo nakrájejte na plátky a mátu nasekejte nahrubo.
  • Uvařenou řepu oloupejte a rozkrojte na plátky.
  • Rukolu smíchejte s uvařenou, osolenou quinoou, nahoru navršte plátky řepy, avokáda, posypte vlašskými ořechy, sýrem, slunečnicovými semínky a nasekanou mátou.
  • Před podáváním polijte zálivkou. 

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj: glamradar.com

Tip: Máte více červené řepy a nevíte, jak ji využít? Vyzkoušejte skvělé recepty na smoothie z červené řepy ve 4 variantách.

Recept s quinoou v podobě salátu s tuňákem

Jste zvědaví, jak chutná červená quinoa? Recept na tento způsob vám může napovědět. Salát z quinoy s tuňákem tvoří svěží kombinaci. Ochutnejte!

Budete mít zájem:  Náplasti na akné – mohou fungovat?

Ingredience:

  • 100 g červené quinoy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • ½ lžíce bílého vinného octa
  • 120 g plechovka tuňáka
  • 1 avokádo
  • 200 g cherry rajčátek
  • 2 lžíce opražených semínek (slunečnicových, dýňových, sezamových)
  • bylinková sůl – sůl, pepř, česnek, petrželka
  • salát dle vlastní volby (ledový, rukola)

Postup:

  • Quinou si důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
  • Odměřte si množství v hrnku a přidejte jednou tolik studené vody.
  • Dejte vařit na dobu asi 15 minut.
  • Mezitím si nachystejte zálivku na salát smícháním oleje, citronové šťávy, vinného octa a bylinkové soli.
  • Uvařenou quinou nechte vychladit, zceďte přebytečnou tekutinu a smíchejte ji se zálivkou. 
  • Přidejte na poloviny nakrájená rajčata, na kousky nakrájeného a zcezeného tuňáka a na kousky nakrájené avokádo.
  • Posypte opraženými semínky.
  • Podávejte se svým oblíbeným salátem, například rukolou.

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj: cookimglight.com

Quinoa má nízký glykemický index. To znamená, že si ji mohou směle dopřát diabetici, ale i nadšenci keto diety. Navíc je 100% bez lepku, takže je vhodná i pro celiaky.

Čokoládový koláč z quinoy

Recepty z quinoy se dají vykouzlit v bezlepkové variantě různých dezertů a koláčů. My jsme si pro vás připravili tento čokoládový kousek. Hledáte-li tipy na sladké recepty, doporučujeme vyzkoušet.

Ingredience:

  • 2 hrnky uvařené a vychladlé quinoy
  • ¾ hrnku rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • ⅓ hrnku mléka
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ¼ hrnku cukru
  • 1 hrnek kakaového prášku
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku nastrouhané čokolády
  • ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů (nemusí být)

Postup:

  • Quinou, máslo, vejce, mléko a vanilkový extrakt a vymíchejte dohladka. 
  • V jiné misce si smíchejte sůl, kypřící prášek, jedlou sodu, kakao a cukr.
  • Poté oba obsahy smíchejte dohromady, přidejte nastrouhanou čokoládu a pekanové ořechy (kdo chce). 
  • Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy.
  • Pečte na 175 °C asi 40-45 minut.

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj: goodforyouglutenfree.com

Snídaňová quinoa kaše z vloček

Hledáte tipy na plnohodnotnou a zdravou snídaní? Pak vyzkoušejte tuto skvělou kaši z quinoa. Příprava je rychlá, a navíc se touto snídaní vydatně posilníte.

Ingredience:

  • ½ hrnku quinoových vloček
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 špetka skořice
  • ½ hrnku kokosového nebo jiného mléka
  • ¾ hrnku vody
  • javorový sirup
  • ovoce dle vlastního výběru

Postup:

  • Do hrnce si nasypte vločky, mletá semínka, skořici, ¾ hrnku vody a ½ hrnku mléka, zamíchejte a vařte asi 2-3 minuty do zhoustnutí.
  • Během vaření míchejte. 
  • Pokud je kaše příliš hustá, přilijte trochu vody nebo mléka navíc.
  • Kaši servírujte politou javorovým sirupem, posypanou například lesním ovocem a ozdobenou kouskem máty. 

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj: foodandwine.com

Tip: Přemýšlíte, jaké další zdravé snídaně nebo svačinky si udělat? Inspirujte se našimi recepty na snídaně a svačiny z ovesných vloček.

Zeleninové placky s quinoou s videoreceptem

Hledáte inspiraci na rychlý oběd? Pak vám můžeme doporučit tyto zeleninové placky. Možná si je zamilujete, jsou prostě dobré.

Ingredience:

  • ½ hrnku nadrobno nakrájené cibule 
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve 
  • 1 hrnek quinoy
  • 1 balíček špenátových lístků 
  • 2 vejce
  • ½ hrnku strouhanky 
  • ¼ lžičky soli
  • italské koření dle chuti 
  • sušený česnek
  • 1 lžička citronové šťávy 
  • olivový olej

Postup:

  • Dejte si vařit quinou spolu se 2 hrnky studené vody. 
  • Na pánvi si orestujte na olivovém oleji cibuli dozlatova. 
  • Hotovou cibuli si dejte do mísy. 
  • Na stále rozpálenou pánev přidejte poloviční množství špenátu, po chvíli se zcvrkne, takže můžete přisypat zbytek. 
  • Až bude cibule, špenát i quinoa vlažná, můžete přidat nastrouhanou mrkev, cuketu, vejce, strouhanku, sůl, koření, citronovou šťávu a česnek. 
  • Vše důkladně promíchejte, tvarujte placky a osmažte na trošce olivového oleje dozlatova. 

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj: holycowvegan.com

Videorecept zde:

Dalšími benefity pro zdraví je pohlcování škodlivého LDL cholesterolu, podpora trávení i snížení potenciálního rizika vzniku karcinomu tlustého střeva. V neposlední řadě quinoa pomáhá v redukci hmotnosti.

Milujete-li placky, ochutnejte i naše bramborové placky na různé způsoby.

Tip: Komfortního smažení můžete docílit s kvalitní pánví z oceli.

Banánový chlebíček z quinovové mouky

Už jste někdy pekli z quinoové mouky? Je skvělou variantou bez lepku. Milujete dezerty z banánů? Pak jste našli další recept pro inspiraci. A navíc je vegan.

Ingredience:

  • 100 g mouky z quinoy
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 velký zralý banán
  • 100 g třtinového cukru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 pomeranč

Postup:

  • Formičku na biskupský chlebíček si vymazejte máslem a vysypejte moukou. 
  • Smíchejte si mouku a kypřící prášek.
  • Banán a cukr si rozmixujte mixérem do hladka. 
  • Pomerančovou kůru nastrouhejte a přidejte k těstu spolu s jeho šťávou.
  • Všechny ingredience spolu smíchejte a dejte do nachystaného pekáčku. 
  • Pečte na 180 °C asi 40-45 minut. 

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj: food.com

Tip: Hledáte více inspirace na recepty z banánů? Ochutnejte sladké dezerty z banánů. Ať už si je uděláte ke kafíčku nebo pro návštěvu, splní svůj záměr.

Budete mít zájem:  Luteolin a jeho účinky na zdraví – co tato látka umí?

Domácí mouka z quinoy

Mezi recepty z quinoy můžeme zahrnout i tento významný postup. Můžete ušetřit pár korun měsíčně a to zejména, pokud potřebujete mouky spousta. Na přípravu to není nijak náročné.

Ingredience:

Postup:

  • Quinou si opražte na pánvi, zbaví se tak přebytečné vlhkosti.
  • Pražte tak dlouho, než začne vonět.
  • Poté ji nechte důkladně vychladnout.
  • Rozmixujte v mixéru do hladka.
  • Mouku uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuZdroj:sattvicfoods.in

Tak co, zaujaly vás nějaké recepty? Quinoa se zdá být celkem univerzální surovinou, co?

Doufáme, že vám bude chutnat. A snad se tato zdravá potravina dostane na váš domácí jídelní lístek.

BANANA BREAD / BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuUž dlouho jsem přemýšlela o tom, že upeču Banana bread. Ale nikdy jsem se k tomu nerozhoupala. Nejprve jsem se vymlouvala, že nemám formu. Když jsem jí dostala od mamky, tak jsem hledala jiné a jiné výmluvy. Ani nevím proč. Možná proto, že suché buchty a koláče nemám ráda. A tak mě to odrazovalo.

Jenže před pár dny vyšla nová kuchařka od Jamieho Olivera ve spolupráci jeho Youtube kanálem – Food tube a také s Kerryann Dunlop. Proto mě a také spoustu dalších food blogerů oslovila firma, zastupující tuto knihu na českém trhu a poprosila nás o recenzi.

Zprvu jsem to odmítla, přišlo mi to takové zvláštní, ale pak jsem se zamyslela a řekla si: ‚Proč ne?‘. Když jsem obdržela náhled kuchařky, zaujal mě právě recept na Banana Bread.

Food tube kanál sleduji poctivě a pravidelně a ráda pozoruji jejich vychytávky a recepty. Tak jsem jim na to kývla a minulý týden mi dorazila tato kuchařka. A já se do ní začetla.

Karryann byla lehce nezbedná žákyně, kterou jamie přijal do kuchařského projektu Fifteen. Jak Karryann říká, viděl v ní talent. Ona ho ale v sobě v tu chvíli neviděla. Po čase ale sama zjistila, že opravdu talentovaná je a stala se šéfkuchařkou v několika restauracích a má za sebou velmi profesionálně pestrou minulost.

Ve spolupráci s Jamie a jeho kanálem, kam sama přispívá videorecepty, vydala tuto kuchařku. Je plná rodinných receptů a rodinné atmosféry. Ta na mě dýchala celou dobu, když jsem knihou listovala.

Kdybych měla mluvit za sebe, tak na mě kuchařka působí velmi pozitivně. Cítím z ní takovou tu domácí atmosféru plnou jídla, které si na nic nehraje. Je to jídlo, které připraví jakákoliv maminka, teta, sestra, dcera či manželka a suroviny najde i v tom nejmenším obchodě. Což je výhoda. Většinou kuchařky, které jsou překládány, tak jsou specifické na suroviny a proto je po pár stránkách zavřu a už nikdy neotevřu. Tohle ale není tento případ.

Jak jsem psala, mě zaujal Banana bread, tak jsem se do něj pustila a naprosto si ho zamilovala. Včera jsem snědla téměř půl bochníku. Já vím, jsem prasátko. Ale bylo to tak dobré…

  • Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
  • Náročnost: malá
  • Počet porcí: 15  
  • INGREDIENCE: (na formu pro banana bread, na plech zdvojnásobte porci)
  • 90 g másla, pokojové teploty
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 3 malé / 2 veliké banány
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 190 ml mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 220 g hladké mouky
  • 1/2 muškátového oříšku (já ho vynechala)

Postup, aneb jak jsem postupovala já:Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Do větší mísy si odvážíme máslo. Je nejlepší, když je pokojové teploty. Přidáme do něj cukr a vyšleháme. Šleháme tak dlouho, až se nám vyšlehá máslovo cukrová pěna. Poté si vidličkou rozčvachtáme banány a přidáme je do pěny. Dále přidáme celá vejce, sůl, kypřící prášek, mléko a vanilkový extrakt a opět prošleháme. Nakonec přidáme hladkou mouku a nastrouhaný muškátový oříšek a zapracujeme. Formu na Banana bread si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Kdo nemá tuto formu, zvolí pekáček či plech, ale v tom případě zdvojnásobte dávky.Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuTěsto vlijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté do něj píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí, tak ho vyndáme. Pokud ano, necháme ještě pár minut a proces opakujeme. Banana bread necháme vychladnout.Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuBanánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuBanánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuBanánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotuTIP NA SERVÍROVÁNÍ:Banánový chlebíček nakrájíme na cca 1 cm velké plátky. Položíme do toustovače, kontaktního grilu nebo na suchou pánev a opečeme z obou stran, aby byl křupavý.

Položíme ho na talířek, položíme na něj plátky banánu a polijeme javorovým sirupem. Datlový je také super. A uvidíte, že u jednoho kousku nezůstanete. Stejně, jako já 🙂

PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:

Vláčný, zdravý banánový chléb bez cukru a tuku

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotu

Připravte k snídani tento výborný, vláčný a v neposlední řadě i zdravý banánový chléb bez přidaného cukru a tuku. Tento domácí banánový chléb je bohatý na bílkoviny, vlákninu a na druhé straně obsahuje méně kalorií a minimum tuku na porci (pouze 2 g).

Budete mít zájem:  Poměr mezi hdl a ldl cholesterolem – proč je tato hodnota důležitá?

Je zcela jednoduchý na přípravu a jeho hlavními složkami jsou celozrnná mouka, proteinový prášek a samozřejmě banány. Připravíte ho dokonce pouze v jediné misce, a to za pár minut.

Pokud jste banánový chléb ještě nezkoušeli a máte chuť na jeho zdravější fitness verzi s vyšším obsahem bílkovin, určitě tento recept doporučuji.

Pokud chcete, můžete tento chlebíček připravit i bez použití proteinového prášku, v tom případě ho můžete nahradit celozrnnou moukou. Do těsta doporučuji nakonec přimíchat i brusinky a nadrobno nakrájené ořechy, případně kakaové boby nebo kousky hořké čokolády. Pro nejlepší výsledek je na banánový chléb ideální použít dobře přezrálé banány.

Tento banánový chléb je jako stvořený ke zdravé snídani pro celou rodinu. Chlebíček vás dobře zasytí už po pár kouscích. Můžete ho doplnit o kvalitní domácí džem, arašídové máslo, ale chutná naprosto úžasně i samostatně.

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl – obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Ingredience

  • 1,5 hrnku celozrnné mouky (doporučuji tuto)
  • 1/4 hrnku (40g) proteinového prášku – neochucený, vanilkový, čokoládový… (můžete nahradit moukou) (doporučuji tento)
  • 3 zralé banány
  • 2/3 hrnku mléka
  • 2 vejce (nebo 2PL lněné mouky+6PL vody)
  • 1 PL octa (pokud používáte vajíčka, můžete vynechat)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • špetka mořské soli
  • brusinky, kakaové boby, ořechy (volitelné)

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotu

  1. V misce rozmačkáme banány vidličkou a přidáme k nim všechny mokré ingredience.
  2. Těsto pořádně rozmícháme a nakonec do něj zamícháme ostatní suroviny.
  3. Těsto nalijeme do (nejlépe silikonové) formy na chleba a pečeme 45-50 minut na 180 stupňů.
  4. Po dopečení necháme chleba trochu vychladnout, potom ho nakrájíme a podáváme.

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotu

Tento recept je z knihy Fit recepty 1.díl – obsahuje až 165 zdravých receptů na každý den (koupíte zde).

Koupit knihu

Nutriční hodnoty/ 1 krajíc
KCal 138 KCal
Sacharidy 21 g
Vláknina 4 g
Bílkoviny 7 g
Tuky 2 g

Tato stránka běží na 100% větrné a solární energii.©2020Jakékoliv šíření obsahu stránky nebo jejích částí v jakékoliv formě je zakázané a autorsky chráněné.

Slovensky English Deutsch Polski Русский Română Español Português Magyar Français Nederlands

Tato stránka používá cookies kvůli reklamámWeb development:  Zsolt SzabóZásady ochrany osobních údajů

Banánovo-arašídové flapjacky | Elikatesy

To, že se u mě nevyhazují přezrálé banány už určitě víte. Pokud mám v košíku nahnědlé banány žadonící o pozornost, neříkám si “ach jo”, ale “super, bude se péct”. Třeba banánový chlebíček, banánové bábovičky nebo banánové muffiny. Banány v těstě jsou totiž skvělé hned z několika důvodů.

Dodají sladkost a vláčnost a můžete tedy použít méně cukru a tuku. Ve veganských receptech často fungují i  jako pojidlo místo vajíčka. Skoro by se zdálo, že si vystačíte  i se samotným banánem. A je to vlastně pravda.

???? Když necháte přezrálý banán zmrznout a následně rozmixujete dostanete tu nejjednodušší a nejzdravější zmrzlinu na světě. A pokud k rozmačkanému banánu přidáte ovesné vločky a z těsta upečete malé placičky, dostanete ty nejjednodušší a nejzdravější sušenky na světě.

A když k banánům a vločkám přidáte ještě arašídové máslo a trochu medu, dostanete tyto skvělé banánovo-arašídové flapjacky. ????

Jsou super, když ráno spěcháte a nestíháte si k snídani sednout, můžete si je vzít s sebou na výlet do baťůžku a nebo do práce na svačinu.

V uzavřené krabici vydrží určitě alespoň pět dnů, ale dají se klidně i zamrazit. A navíc jsou super jednoduché a rychlé na přípravu.

Takže až na vás budou z košíku smutně koukat starší banány, neváhejte a připravte si tuto jednoduchou a zdravou dobrotu. ????

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotu

Vločky použijte klasické hrubé, arašídové máslo raději přírodní (tedy neemulgované, poznáte jej tak, že se mu nahoře odděluje tuk), jestli hladké či křupavé, to už je na vás. Med raději světlejší, s jemnou chutí. Pokud si chcete trochu dopřát, pocákejte upečené a vychladlé flapjacky ještě hořkou čokoládou. A nebo můžete čokoládové čočky či nasekanou čokoládu přidat rovnou do těsta.

Banánový chlebíček – recept na tuto zdravou dobrotu

  • 3 menší přezrálé banány
  • 200 g arašídového másla
  • 50 g medu
  • 250 g hrubých ovesných vloček
  • špetka skořice nebo vanilky
  • čokoláda na pocákání (volitelné)
  1. Připravte si menší formu, vymažte máslem a vyložte ji pečicím papírem (lépe to půjde, když jej zmačkáte a namočíte). Troubu rozehřejte na 175°C (155°C horkovzduch). 

  2. Med a arašídové máslo zlehka rozehřejte (v rendlíku na slabém ohni nebo v mikrovlnce) a promíchejte dohladka. Oloupané banány vložte do větší mísy, rozmačkejte vidličkou a přidejte arašídové máslo s medem, koření a ovesné vločky. Vše pořádně promíchejte v kompaktní hmotu. Ochutnejte (je to totiž strašně dobrý). 

  3. Přesuňte do formy, uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi 30-35 minut, až okraje zezlátnou. Nechte zcela vychladnout a ostrým nožem nakrájejte na 9-12 řezů.

  4. Pokud chcete, pocákejte rozpuštěnou čokoládou. 

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *