Dnes, ananas jsou pěstovány nejen v jejich historické vlasti, ale také v mnoha zemích Asie. Dokonce i doma, ananas může být pěstován na okenní parapety.
Hodnota ananasu pro tělo
Pro tělo je ananas zdrojem vápníku, fosforu a železa, zinku, jódu a železa, mánie, draslíku a manganu, mědi. V posledních letech se aktivně studoval komplex rostlinných enzymů, který získal název bromelin v důsledku rodiny bromeliadů.
Energetická hodnota 100 gramů je 48-52 kcal. Současně se přihlédne k čerstvé buničině, jestliže v průmyslových podmínkách nebo doma z kompoty z ananasu, kandovaného ovoce nebo džemu, protože přidání cukru může obsah kalorií výrazně růst.
Při poměrně nízkém kalorickém obsahu čerstvého ovoce na 100 gramů buničiny je nutné:
- 0,3 gramu bílkovin;
- 0,1 gramů tuku;
- 11,5 gramů sacharidů;
- 0,3 g popela;
- 85,5 gramů vody.
Ve skutečnosti se rostlina snažila hromadit vodu, která dává šťavnaté šťávy a jiné látky, které určují užitečné vlastnosti ananasu pro lidské tělo.
Užitečný účinek ananasu na lidské tělo
Ananás je obzvláště užitečný pro organismus, jestliže osoba trpí nízkou kyselostí, nebo z nějakého důvodu nemá dostatek vlastních enzymů. V tomto případě může chutný přírodní lék snadno nahradit léky.
Hypertonika dobře ví, jak cenný ananas je pro muže a ženy, kteří mají vysoký krevní tlak. Ovoce se aktivně používá jako preventivní prostředek k jeho snížení, stejně jako k odstranění škodlivého cholesterolu, posilování stěn cév a zlepšení výkonu celého kardiovaskulárního systému.
Pineapple má další zajímavou vlastnost. Dužina a šťáva z exotického ovoce příčiny srážlivosti krve, který nejen snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému a rizika cévní mozkové příhody, ale to se stává dobrým nástrojem při léčbě trombózy a křečových žil.
Ananas pomáhá odstranit přebytečnou tekutinu z těla. Tato vlastnost se používá pro onemocnění genitourinární sféry, s hypertenzí, stejně jako během těhotenství.
Ženy, které očekávají, že dítě a další kategorie spotřebitelů ananasu ocení schopnost buničiny mírně ovlivnit náladu a celý nervový systém jako celek.
Ananas pro ženy i pro muže lze považovat za přirozenou energii a antidepresivum. Energizuje, pomáhá bojovat proti nespavosti a stresu, depresivním stavům a chronické únavě.
Zahrňte do nabídky, ananas je doporučen s oslabenou imunitou a anémií.
Účinek šťávy a ananasové buničiny na pokožku
Používáte-li čerstvé ovoce v masce nebo aplikujete led z buničiny, kůže po ananasu ztratí mastnou lesk, je vytažena a zesvětlená. Po použití kosmetických přípravků s ananasem se pokožka zbaví mrtvých buněk, vyhlazení obličejových vrásek. Protizánětlivé vlastnosti pomáhají vyrovnat se s hnisavými formacemi na kůži, pod vlivem tohoto přírodního prostředku se zlepšuje regenerace.
Pouze s tendencí k alergickým reakcím, stejně jako s poškozenou nebo suchou kůží, ananas je lepší nepoužívat nebo před zahájením testu na zápěstí.
Užitečné účinky ananasu na ženy
To znamená, že i při absenci známky otravy ovoce matce existuje potenciální nebezpečí ananasu pro děti. Je-li strava těhotného ananasu předtím, a žena po jeho přijetí necítila změnu v blahu:
- v prvním trimestru je ovoce ještě lepší vyhnout se menu;
- v II. a III. trimestru se můžete rozmazlovat s několika plátky svého oblíbeného zážitku.
V tomto případě je třeba pečlivě sledovat vlastní reakci na ananas a chování plodu.
Z menu ošetřující ženy v prvních měsících je lepší vyloučit ananas, aby nedošlo k vyvolání nežádoucích reakcí na plody dítěte.
Je ananas užitečný pro endometrium?
Ženy, u kterých endometrium nemá dostatečnou tloušťku, jak říkají lékaři, mají větší pravděpodobnost, že budou mít potíže nejen s nosením dítěte, ale také s koncepcí.
Proto se ženy chtějí stát matkou a využívají všechny možnosti, aby endometrium dosáhlo požadovaných ukazatelů. Existuje názor, že annatrium je téměř elixír, který stimuluje vývoj. Nicméně, lékaři popírají toto prohlášení. Ve skutečnosti takový lékařský výzkum nebyl proveden a mluvení o výhodách ananasu pro ženy, nutritionists mohou zaznamenat přítomnost buničiny:
- široké spektrum vitaminů;
- antioxidanty;
- organické kyseliny.
Ale stejný soubor účinných látek má jiné plody. Ale alergenita ananasu pro těhotnou ženu nemůže jít na nic dobrého!
- A tady vůdcové v obsahu vitaminu A nejsou ananas, ale mrkev a rajčata, játra a melounů, stejně jako pomeranče červené odrůdy a broskve.
- Zdrojem vitaminu E jsou ženy, které nejsou ananasem, ale ořechy a otruby, obiloviny a rostlinné oleje.
- Doplňte tělo selenem, můžete do stravy zahrnout pokrmy z makrely a chleba s otrubami, brokolicí a rajčaty.
Výhody ananasu pro muže
Vyčíslování užitečných vlastností ananasu pro muže, nutritionists nutně říkají schopnost tohoto ovoce rychle obnovit energii, paliva vitamíny a minerály u lidí.
Vzhledem k tomu, že pro mnoho členů silnějšího pohlaví, dnešní každodenní život připravuje vážné duševní a fyzické zátěže, začlenění ananasu do stravy neutralizuje negativní důsledky přepracování.
Mužský ananas posiluje imunitní a nervový systém, projeví svůj efekt jako účinný antioxidant. To nemůže ovlivnit celkovou pohodu a sexuální aktivitu člověka.
Možné kontraindikace a nutná opatrnost
Navzdory nepopiratelným přínosům ananasu pro mužské a ženské tělo je nemožné toto ovoce zneužívat a bezvýrazně odkazovat na takový aktivní výrobek.
Nejprve je třeba z ananasu odmítnout sklon k potravinové intoleranci a alergiím. Tato prevence proti plodům se týká všech věkových kategorií. V tomto případě nemusíte zahrnovat menu ananasu pro děti do tří let, stejně jako ošetřovatelky a nastávající matky během první poloviny těhotenství. Nebezpečí použití ananasu pro těhotné ženy spočívá v tom, že ovoce může vyvolat náhlou práci.
Vzhledem k tomu, že tento přípravek má poměrně vysoký glykemický index, mělo by být použití ananasu při cukrovce doprovázeno všemi opatřeními.
Nepríjemné příznaky po jídle ananasu a zhoršující se zdravotní stav čekají na nemocného člověka trpícího peptickým vředem a gastritidou s vysokou kyselostí.
Zvýšený obsah aktivních kyselin v buničině negativně ovlivňuje smalt zubů, takže po jídle čerstvého ovoce stojí za to opláchnout ústa a vyčistit zuby.
Pravda o výhodách ananasu – video
Ananas (Ananas comosus)
Plod ananasu má oválný nebo válcovitý tvar, menší plody a baby ananas bývají téměř kulaté. Tvrdá, voskovitá a kožovitá kůra složená z hranatých dílků může být tmavozelená, u zralého ovoce žlutá, oranžovožlutá nebo až načervenalá, často zeleně či hnědě žíhaná. Na vrcholu ananasu je zelený chochol z tuhých listů. Dužina je velmi šťavnatá a masitá, s typickou vůní a chutí. Jedním z kultivarů vyšlechtěných na Havaji je ananas Extra Sweet, který je výrazně sladší a lahodnější než jiné druhy. Barva dužiny je nejčastěji sytě žlutá. Plod ananasu je velký 7–30 cm, podle odrůdy.
Na barvě slupky není možno zralost plodu spolehlivě poznat. Zralý ananas má intenzivní typickou vůni na stonku. Doporučuje se jej co nejdříve spotřebovat. Nezralý plod však můžeme nechat až 2 týdny zrát při pokojové teplotě. Optimální skladovací teplota je 10–15 °C. Ananas je i přes tvrdou slupku velmi citlivý na otlaky.
Je vhodné konzumovat pouze plně zralé plody, nezralé ananasy obsahují velké množství kyselin a mohou silně dráždit zažívací trakt nebo dokonce poškodit zubní sklovinu.
Konzumují se syrové nebo se používají pro výrobu kompotů, marmelád či lihovin. Ananas lze využít i v teplé kuchyni a oblíbená je také ananasová šťáva. Nejjednodušší je čerstvý ananas nakrájet na plátky, odříznout slupku a vyříznout uprostřed dřevnatou osu. Druhou možností je nejprve odkrojit konce a následně okrájet slupku.
Ananas obsahuje hodně draslíku, vápníku, sodíku, velké množství organických kyselin a hodně biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže.
Plody ananasovníku obsahují v různé koncentraci také síru, citlivějším osobám proto může konzumace způsobit i bolesti hlavy.
Pravděpodobně nejznámější látkou obsaženou v ananasu je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny, v kombinaci s biotinem významně zlepšuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy.
Rovněž jsou známé jeho detoxikační a protizánětlivé účinky. Konzervovaný ananas ztrácí až polovinu všech účinných látek.
Původem je z Paraguaje a Brazílie, pěstuje se však nejvíce v Thajsku, na Filipínách, v Brazílii, Číně a v mnoha afrických a středomořských zemích.
Další názvy: pineapple, piña
- Ananasové želé s tvarohem a smetanou (lze podávat i se sýrem cottage)
- Koláč s ananasem a sýrem ricotta
- Pikantní barbecue omáčka s ananasem, zázvorem, chilli, sójovou omáčkou a česnekem
- Citronovo-ananasové suflé
- Salát z čerstvých brusinek a ananasu na listovém salátu, s přislazeným salátovým dresinkem
- Smoothie z jahod, banánu a ananasu
- Poleva na dort z ananasu svařeného s moukou, máslem, vejci, cukrem a máslem a přidanými oříšky a kokosem
- Kuře grilované s ananasovou omáčkou (ananas, hořčice, vinný ocet a Gravy Master – kořenicí omáčka)
Ananas v kompotu ztrácí sílu
Ananasu jsou přisuzovány omlazující a regenerující účinky. Má barvu slunce, jeho chuť je svěží, exotická, jemně a dlouhodobě povzbuzuje organismus. Co všechno toto ovoce obsahuje?
Cennou složkou ananasu je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny, sráží mléko a má řadu léčivých a regenerujících účinků pro náš organismus. Toto ovoce je bohaté i na vitamíny skupiny B, vitamin C a betakaroten – provitamin vitaminu A. Ze stopových prvků pak vápník, hořčík, zinek, železo, mangan, síru, sodík, fosfor a draslík.
Bromelin – enzym dlouhověkosti
Bromelin je silně protizánětlivá látka, která zmírňuje otoky, bolest a podporuje hojení tkání. Účinnost bromelinu vzniká vzájemným působením s látkami podobnými hormonům – prostaglandiny.
Bromelin dokáže potlačit účinek prostaglandinů, které zánětlivé procesy a bolest vyvolávají, a podporovat tvorbu jiných, protizánětlivých prostaglandinů. Tento enzym rovněž stimuluje štěpení fibrinu, což je nerozpustná bílkovina, která způsobuje otoky.
Bromelin jako enzym štěpící bílkoviny je zajímavý tím, že prochází zažívacím traktem a je absorbován neporušený. Bromelin proniká i kůží.
Pro své protizánětlivé působení je tento enzym užitečný při léčbě bolestí, otoků, pohmoždění kloubů a svalů. Můžeme ho používat i jako doplňkovou léčbu dny, artrózy či artritidy. Bromelin pomáhá zmírňovat i potíže po chirurgických zákrocích a operacích všeho druhu.
Chrání i srdce
Bromelin brání přílišnému shlukování krevních destiček, proto je prospěšný v prevenci, ale i při samotné léčbě srdečních chorob. Snižuje riziko trombózy, uvolňuje sevření srdečních věnčitých tepen a zmírňuje tak anginózní bolesti.
Snižuje také riziko infarktu. Pacienti, kteří si pravidelně doplňují hořčík, vápník, draslík, vitaminy skupiny B, vitamin C, E a bromelin jsou mnohem více chráněni proti infarktům. Kombinace těchto cenných látek má na srdce posilující vliv, zatímco bromelin brání shlukování destiček a rozpouští fibrin – bílkovinu, která přispívá k tvorbě krevních sraženin.
Ananasový všelék
Vzhledem k tomu, že enzym bromelin štěpí bílkoviny, má i protinádorové účinky. Konzumuje-li se perorálně, přispívá k syntéze protinádorových sloučenin. Bromelin je tedy zajímavou prevencí i doplňkovou léčbou všech onkologických potíží.
Tento enzym ředí hlen, což je důležité pro podpůrnou léčbu chronické bronchitidy, alergií i astmatu. Podobný účinek má i při léčbě zánětu vedlejších nosních dutin.
Schopnost bromelinu štěpit bílkoviny má v organismu ještě jeden méně známý efekt – je to ochrana před parazity a bakteriemi ve střevech. Tělo bakterie je totiž pokryto jakýmsi štítem tvořeným bílkovinou. Tím, že bromelin štěpí bílkoviny, narušuje onu vrchní vrstvu bakterie, a tak se podílí na jejím zahubení. Podobně znepříjemňuje život i parazitům v našich střevech.
V kombinaci s enzymem trypsinem je účinný při opakovaných infekcích močových cest.
Šťáva z čerstvého ananasu obsahuje glutamin, aminokyselinu vyživující buňky trávicí soustavy. Pro tyto účely je výborná tato kúra – po dobu 3 týdnů popíjíme 3× denně 1 dl ananasové šťávy smíchané s 2 dl vlažné vody.
Ananas zažene zácpu
Tento večerní nápoj nás zaručeně zbaví problémů se zažíváním. Potřebujeme: 1 lžíci lněného semene, 2 dl ananasové šťávy
Postup: Každý den po dobu 14 dní večer kolem 18. hodiny sníme 1 lžíci lněného semene a zapijeme ji ananasovou šťávou. Ráno je úspěch zaručen.
Ananasová šťáva snižuje horečku
V alternativní medicíně se čerstvě vymačkaná ananasová šťáva používá při horečnatých onemocněních. Jak na to? Potřebujeme: 2 dl čerstvé ananasové šťávy, 2 dl vlažné vody
Postup: Ingredience smícháme dohromady. Při vysoké horečce podáváme pacientovi co půl hodiny 1 lžíci šťávy až do úplného vypití.
Ananasová šťáva k sexu i hubnutí
Šťáva z ananasu zvyšuje milostné touhy. V karibských zemích se popíjí jako velmi účinné afrodiziakum pro obě pohlaví.
Potřebujeme: 2 dl ananasové šťávy, špetku skořice, 1 tlučený hřebíček, semínka z jednoho vanilkového lusku Postup: Přísady smícháme dohromady a vzniklý šejk popíjíme 1× denně po dobu 2 týdnů.
Ananasová šťáva se také používá pro různé typy čisticích a redukčních diet. Jelikož obsahuje dosti ovocného cukru, pomáhá organismu překonat pocit únavy, hladu a nezdá se tak drastická. Nicméně pro některé osoby není podobná dieta vůbec vhodná, podrobnosti najdete ve speciálu Průvodce dietami: Ananasová dieta.
Po dobu 2–7 dnů konzumujeme pouze čerstvý oloupaný ananas v jakémkoliv množství. K tomu ještě přidáme denně 2, 5 litru čisté neperlivé vody, nic víc.
Jedincům, kteří nemají dostatek odhodlání a pevné vůle, doporučuji alespoň zařadit po dobu 3 týdnů sklenici čerstvé ananasové šťávy místo večeře. Výsledek je také patrný.
Čerstvý ananas je nejléčivější
Ananas konzumujeme vždy v čerstvém stavu, protože kompotovaný ztrácí až 65 % svých účinných látek a bromelin se z větší části také rozkládá.
Je však třeba dávat pozor na nezralé plody. Nedozrálý ananas obsahuje zvýšené množství kyselin, které mohou podráždit ústní dutinu a poleptat i zubní sklovinu. Při podráždění žaludeční sliznice či vředech doporučuji ananasovou šťávu rozředit s vodou.
Bohužel rozeznat zralý a nezralý ananas podle barvy moc nelze. Proto se při nákupu této exotické pochoutky řídíme především čichem. Zralý plod má intenzivní vůni, která doslova dráždí naše chuťové pohárky. A tím je vlastně řečeno vše: zralý ananas je nutné co nejdříve spotřebovat, protože jinak jeho výživová a chuťová kondice rychle opadne.
Autor: Simona Procházková
Při nákupu ananasu se řídíme především čichem
Kosmetika s chutí a vůní ananasu
Ananas obsahuje velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví kůže, vlasů a nehtů. Zkrášlující ananasová kúra je proto jednoduchá – po dobu 5 týdnů si každý den dopřáváme šálek čerstvého ananasu nebo 2 dl šťávy z něj.
Z tohoto exotického plodu si můžeme také připravit domácí kosmetiku.
Potřebujeme: 1 lžičku ananasové šťávy, 1 lžíci mandlového oleje (olivového oleje) Postup: Šťávu smícháme s olejem a jemnými krouživými pohyby vmasírujeme do pokožky.
Výživná ananasová maska
Potřebujeme: 1 lžíci rozmixovaného ananasu, 1 lžíci tvarohu, půl lžičky medu Postup: Ingredience smícháme a vzniklou směs pak nanášíme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Poté omyjeme teplou vodou.
Ananasová šťáva vyhlazuje celulitidu
Ananas účinně odbourává celulitidu, a jestliže se aplikuje přímo na pokožku, redukuje podkožní tuk. Po dobu 2 měsíců si denně kartáčem pořádně promasírujeme postižené oblasti a pak je potřeme čerstvou šťávou, nakonec je zabalíme do potravinářské fólie a vše necháme 1 hodinu působit. Poté opláchneme a ošetříme krémem.
Jak oloupat ananas a nakrájet ho 5 způsoby
Jak poznat, že je ananas ideálně zralý
Kupujte ideálně zralý ananas. Nezralé plody obsahují zvýšené množství kyselin, které mohou narušovat zubní sklovinu. Ananas přestává dozrávat už po utržení ze stromu, doma tedy nedozraje, takže vybírejte ananas dobře. Zralost ananasu zjistíte podle několika znaků:
- Vůně – k ananasu přičichněte, pokud je vůně sladká, svěží, ananasová, tak je ananas určitě dobrý a čerstvý
- Barva – podívejte se pořádně na celý ananas i zespod, ananas by měl být žlutý nebo alespoň mít nažloutlou spodní část, listy by měly mít tmavě zelenou barvu bez hnědých skvrn, také zkontrolujte, jestli někde není plíseň
- Pevnost – ideálně zralý ananas je pevný na omak, ale trošku pruží, pokud je měkký nebo kašovitý, je přezrálý
- Vytržení listu – ze středu listové části vytrhněte jeden list, pokud to jde velice jednoduše, je to známka zralosti
3 metody, jak oloupat ananas – video postup
Čerstvý ananas má pevnou slupku s oky, tvrdou spodní a vrchní část (s listy) a dřevnatý střed. Všechny tyto tvrdé části je potřeba odstranit. Existuje na to několik metod. Metody, při kterých se odkrajuje slupka i s oky je nejrychlejší, ale odstraní se tím i více jedlé části. Oka se dají odstranit i diagonálním vyřezáním, ale je to více práce.
Metoda s ponecháním listů
- Ananas postavte na pevné prkénko, chyťte ho za listy a pomocí velkého ostrého nože postupně odřezávejte slupku shora dolů. Vždy mírně pootočte a odřezejte další část.
- Jakmile je slupka odřezaná kolem dokola, položte ananas horizontálně a odřežte spodní část ananasu a hned poté vrchní část s listy.
- Nyní zbývá odstranit dřevnatou část uprostřed ananasu. Ananas rozpulte podélně a vzniklé poloviny znovu rozpulte podélně.
Z každé čtvrtky pak vyřežte středovou část.
Metoda s uřezáním listů
Postup je téměř totožný jako v první metodě, pouze se vrchní i spodní část ananasu nejdříve odřežou a pak terpve se odřezává slupka.
Metoda diagonálního vyřezání oček
- Touto metodou se dokonale odstraní ostnatá očka, ale je to pracnější.
- Tvrdá tmavá očka, která zbydou po odřezání slupky, můžete také vyrýpnout hrotem od škrabky na brambory.
5 způsobů, jak nakrájet ananas
V následujícím videu (anglicky) se podívejte, jak nakrájet ananas na kostičky, na kulaté plátky s otvorem, jak udělat ananasovou loďku, jak nakrájet ananas dekorativně a jak udělat pomocí spiralizéru ananasovou spirálu.
Jak skladovat ananas
Zralý ananas spotřebujte co nejdříve. Při pokojové teplotě vydrží pár dní. Optimální teplota pro jeho skladování je 10 –15 °C v suché spíži. Nedávejte ho do lednice. Ananas nemá rád nízké teploty, potřebuje teplotu alespoň 5 °C, jinak se na něm začnou tvořit hnědé skvrny a rychle se zkazí.
Očištěný a naporcovaný ananas skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě 3 – 5 dnů. Můžete ho případně i zamrazit, po rozmrazení už ale nebude mít ideální chuť, vůni a strukturu. Dá se ale využít na přípravu zmrzliny, smoothie a teplých pokrmů.
Na co využít ananas
Samozřejmě nejzdravější je jíst ho čerstvý. Doporučuju dát ho například na vafle, lívance nebo palačinky. Nebo ho můžete zalít pudingem. Dá se z něj udělat i ananasová zmrzlina.
Čerstvá ananasová šťáva je vhodná na marinování tuhého masa, ale nemarinujte ho příliš dlouho nebo se maso rozpadne.
Pozor, nedělejte z čerstvého ananasu želatinu, protože bromelin zabraňuje želatině ztuhnout. Jestli chcete dělat želatinové dezerty s ananasem, buď ananas nejprve uvařte nebo použijte kompotovaný.
Povařením nad 45 °C se z ananasu ztrácí bromelin, nicméně i přesto se s oblibou používá na grilování a vaření, a to naslano i nasladko. Skvělá je kombinace ananasu s kuřecím masem a kari anebo upečený na pizze.
Moje 3 oblíbené fitness recepty s ananasem
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ananas
- https://www.idnes.cz/hobby/domov/ananas-porcovani-nakup-jak-usetrit.A131219_182654_hobby-domov_mce
- https://www.youtube.com/watch?v=pr7-aJRJ9Ik
- https://www.wikihow.cz/Jak-nakr%C3%A1jet-ananas
- https://www.youtube.com/watch?v=hoR6j5dCq18
- https://www.youtube.com/watch?v=1er9uLIK8L8
- http://skladnicka.cz/jak-skladovat-ananas/
- http://www.spektrumzdravi.cz/lecive-potraviny/ananas/pestovani-a-skladovani-ananasu
- https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-zbyly-ananas-tipy-recepty.html
- https://www.vitalia.cz/clanky/ananas-v-kompotu-ztraci-silu/
- https://www.prozeny.cz/clanek/grilovani-masa-jak-ho-nalozit-aby-bylo-chutne-a-krehke-15308
Související produkty
Ananas
Chutný žlutomasý plod ananasu je tzv. nepravým plodem mnohaleté tropické byliny, na povrchu chráněný tvrdou šupinatou kůrou a vybíhající ve vrcholek tuhých a špičatých zelených listů. Plod srůstá s lodyhou a váží až 3 kg. Je výsledkem celoroční akumulace slunce i stálého přísunu vláhy ze subtropických dešťů, a tedy i zdrojem lákavého osvěžení.
Obsahuje zhruba 70% (až 88%) vody, 8 – 18% cukrů, 0,3 – 0,8% kyselin, 0,2 – 0,5% bílkovin, 0,25% minerálních látek a kolem 12 mg vitamínu C. Převařený ananas (kompot), skladovaný po mnoho měsíců, má úbytek až 60% svých vitamínů a je z větší části ochuzen o bromelain, jenž se stačil zčásti rozložit.
V ananasové šťávě najdeme všechny vitamíny vč. biotinu, vitamínů B12 a E, také 16 minerálních látek a stopových prvků. Dále je tu přítomen proteolytický (bílkoviny štěpící) enzym bromelain ve vysoké míře, a tak je ananas jedním z nejlepších přírodních léčiv.
Bromelain pracuje pro naše zdraví hned dvakrát: Ve střevech ničí rozbujelá pletiva – doslova sítě bakterií a také cizopasné červy, ale navíc štěpí bílkoviny ve stravě na aminokyseliny. Teprve tyto aminokyseliny totiž prostoupí střevní stěnou do krevního řečiště a dále k zužitkování. Cestou spletí cév navíc přijmou početné stopové prvky – např. železo, zinek, měď.
Jestliže bromelain přispívá k dokonalejšímu rozštěpení naší potravy, pečuje o tělo především tak, aby z něho včas eliminoval lidské jedy (homotoxiny).
Takové jedovaté látky se potom neskladují v „úložných prostorách“ cyst, výrůstků a tumorů…, ba ani se nenavazují na ukládané tuky, vytvářející nevzhledné „polštáře“ deformující naši postavu.
Ve stravovacím plánu a sportovně-relaxačním režimu člověka bude tvořit ovocný salát s ananasem nebo ananasová šťáva svoje pravidelné místo. Také lze využít potravní doplňky s bromelainem pro účely ozdravení trávicího systému.
Bromelain proniká dovnitř našeho těla také kůží. Pokud namočíme vatu v ananasové šťávě a potíráme jí pigmentové (tzv. stařecké) skvrny na hřbetní straně ruky, zesvětlí, eventuálně se i vytratí.
Poznámka:
- Kupujte vyzrálé plody ananasu, tmavší barvy. Nezralé plody obsahují zvýšené množství kyselin, jež pak mohou narušit zubní sklovinu.
- Při žaludeční vředové chorobě je třeba nejíst kyselé, méně zralé plody, pro zvýšené množství kyselin. Stejně tak při podráždění žaludku a jeho sliznice.
- V těhotenství se konzumace ananasu a jeho šťávy nedoporučuje.
- Řídce může ananas vyvolat alergickou reakci.
Léčivé účinky ananasu a jeho bromelainu dle literatury:
- zvyšuje zužitkování bílkovin v těle
- ulevuje slinivce břišní
- zlepšuje prokrvování, snižuje krevní tlak, brání srážení krve, rozpouští usazeniny na cévní stěně (arterioskleróza)
- likviduje bakterie vyvolávající průjmy
- odvádí škodliviny z těla
- působí protizánětlivě
- uvolňuje svalové i menstruační křeče
- odvodňuje, odbourává otoky tkání při nadměrném hromadění tekutiny v nich
- pomáhá při slunečním úžehu
- zesvětluje pigmentové, tzv. stařecké skvrny.
Ananasová voda jako lék na spoustu neduhů
Ananas je ovoce, které má mnoho z nás spojené spíše s kompotem nebo džusem, než s jeho čerstvým stavem. A to je velká škoda.
Kompotováním se totiž ztrácí až magické účinky ananasu na naše tělo a zůstává „jen“ vynikající chuť, i když často trošku nadbytečně oslazená.
Pokud ale přistoupíme na občasnou koupi čerstvého a zralého ananasu, nemusíme ho jen pojídat večer u televize, ale můžeme s ním doslova čarovat.
Ananas totiž obsahuje mnoho živin, které jsou ve vynikajícím poměru a slušné koncentraci. Kromě vitamínu C, důležitého antioxidantu, který je pro naši imunitu i zdraví vlastně nezbytný, obsahuje také enzym zvaný bromelin.
Ten je takovou ananasovou specialitou, štěpí totiž bílkoviny, pomáhá od otoků a ulevuje od bolesti, má obecně protizánětlivé vlastnosti a napomáhá lepšímu hojení ran. Stejně tak účinkuje při infekcích močových cest, které společně s enzymem trypsinem čistí.
Stejně tak bojuje proti nežádoucí mikroflóře ve střevech, upravuje zažívání a pomáhá trávení (i rozkládání tuků).
Ananasová voda – proč a jak?
Výluh z čerstvého ananasu má oproti jeho konzumaci v celku nebo jako šťávy mnoho výhod. Když necháme čerstvý ananas ve vodě dostatečně dlouho „louhovat“, nabere do sebe voda většinu jeho prospěšných látek, ale s minimem cukrů.
V tekuté podobě a nerozptýlené trávením sacharidů tělo látky obsažené ve vodě mnohem lépe a rychleji vstřebá, než jak by tomu bylo, kdybychom jedli ananas celý.
Jedinou nevýhodou je to, že přijdeme o vlákninu, která je v plodu ananasu obsažená.
- Jeden čerstvý, zralý ananas
- 1l vody
- 5 lístků čerstvé máty
Postup není nijak složitý. Ananas oloupeme a rozkrájíme na malé kousky – čím menší, tím rychleji se živiny vstřebají do vody. Dáme do džbánu s jedním litrem vody, přidáme mátu a necháme v lednici alespoň pět dní. Po pěti dnech můžeme začít s konzumací – hezky každý den na lačný žaludek, stačí necelé deci. A můžeme začít čerpat blahodárnou sílu ananasu.
- Tip Mimibazaru. Čím zralejší ananas vybereme, tím lépe uděláme. Mnoho lidí má problém s konzumací ananasu, protože dráždí, až leptá sliznici ústní dutiny, dokonce ani zubní sklovina není v v bezpečí. Je to zvýšeným obsahem silných kyselin, které obsahují nezralé plody ananasu, čím zralejší, tím méně kyselin a tím více bromelinu. Jak poznáme zralý ananas? Celkem snadno – existují dva způsoby. Zapomeňte na mačkání a zjišťování, jak je plod měkký/tvrdý. První variantou je zkusit vytáhnout jeden z menších lístečků na „stopce“ ananasu. Čím je ananas zralejší, tím snáze jde lístek utrhnout. Dalším způsobem je očichání –zralé ananasy voní mnohem intenzivněji než ty nezralé. Jenom pozor – pokud vyberete doopravdy zralý ananas, měli byste jej spotřebovat téměř okamžitě. Velmi záhy totiž začnou plesnivět!
A proč tedy ananasovou vodu pít?
- Pomáhá proti zánětům, otokům a napomáhá hojení. Působí jak preventivně, tak nápravně, ananasová voda může mírnit projevy chronických zánětlivých onemocnění, jako je například artritida.
- Pomáhá s hubnutím – ananas štěpí tuky a významně zlepšuje naše trávení. Působí také jako prevence zadržování vody v těle, má totiž nezanedbatelné diuretické – močopudné – účinky.
- Zácpa, průjem? Na téměř veškeré neduhy se zažívacím traktem působí ananasová voda jako zázrak. Upravuje střevní mikroflóru a odkyseluje žaludek.
- Pomáhá při problémech se štítnou žlázou, bromelin, ale též obsažený jód, napomáhají jejímu správnému fungování.
- Místo iontového nápoje. I tak se dá ananasová voda využít. Obsahuje totiž spoustu vitamínů a minerálů (především draslíku), které nám dohromady pomáhají udržovat potřebnou hladinu elektrolytů v těle.
- Podle některých studií je bromelin účinný také jako prevence vzniku některých typů rakoviny, stejně účinně pomáhá jako doplněk navazující léčby.
Zdraví s ananasem, ovocné čatní
Dužnaté plodenství ananasu zraje na rostlině z rodu bromeliovitých, a jako jediné z této čeledi rostlin je jedlé. Než ananas dozraje, uběhne dlouhých osmnáct měsíců. Sklízejí se zcela zralé plody.
Ananas se pěstuje v Kostarice, Brazílii, Hondurasu, Mexiku, Thajsku, Nikaragui a dalších zemích tropických a subtropických oblastí. Ananas se množí zakořeněním odříznutých listnatých vršků plodů, nebo z odnoží, které vyrůstají mezi spodními listy rostliny.
Nejsladší ze všech odrůd na trhu je ananas Golden Supreme se zlatavě žlutou exoticky vonící dužinou.
Výživová hodnota zralého plodu ananasu
Žlutomasý plod ananasu má vysoký obsah cukrů, minerálních látek a stopových prvků, je cenným zdrojem vitaminu C, B6, manganu a mědi. Obsahuje také bílkoviny. Vyhledávaný je pro obsah trávicích enzymů, které pomáhají ke štěpení bílkovin. Léčivé látky v ananasu mají protizánětlivé účinky.
Enzym bromelin, nacházející se v plodu ananasu, má vliv na posílení imunity, působí protizánětlivě, má příznivý vliv také na krevní destičky, léčí pohmožděniny a hematomy, podporuje hojení ran, napomáhá obnově tkání, zmírňuje pooperační otoky. Navíc pomáhá zmírňovat záněty dutin.
Kůra ananasu, díky působení bromelinu, enzymu štěpícím bílkoviny, napomáhá po přiložení odstraňovat kuří oka, změkčí a naruší zrohovatělou kůži. Ananas je vhodným doplňkem redukčních diet, podporuje trávení, redukuje podkožní tuk.
Je také močopudný, pomáhá léčit ledvinové problémy, a potíže močových cest. V exotických krajích je považován za účinné afrodisiakum. Toto tropické ovoce obsahuje také biotin, pokud pravidelně zařadíme čerstvý ananas nebo šťávu z něj do jídelníčku, zlepšíme stav pleti, vlasů a nehtů.
Při žaludečních potížích není vhodné konzumovat kyselé, nedozrálé plody. Konzervovaný ananas ztrácí až 50% výživové hodnoty.
Jak vybrat ten správný plod ananasu při nákupu?
Kupujeme plody tmavší barvy, bez nápadných skvrn a otlačenin. Na straně stonku by měl ananas příjemně vonět, nekupujeme plod, u kterého je cítit i jen nepatrný náznak kvašení.
V pokojové teplotě vydrží ananas tak dva dny, v ledničce, zabalený do mikrotenového sáčku vydrží až pět dní. Nakrájený ananas vložíme do misky s víčkem, pokud pustí trochu vlastní šťávy, tak to není na škodu, naopak, šťáva udrží ananas čerstvý.
Nezralý plod není vhodný pro konzumaci, pro zvýšený obsah kyselin dráždí ústní dutinu, a je agresivní pro zubní sklovinu.
Jak správně naporcovat plod ananasu?
Nejdříve mírně skrojíme spodek a korunu ananasu. Pak jej podélně rozkrojíme na čtvrtiny. U každého dílku podélně odkrojíme tvrdý nepoživatelný střed. Potom po celé délce uděláme několik zářezů odshora směrem ke kůře. Jednotlivé kousky pak snadno od kůry oddělíme.
Jak využít plod ananasu v kuchyni?
Ananasová šťáva se používá jako základ k pikantním marinádám. Také je účinným změkčovačem masa, vzhledem k tomu, že bromelin má schopnost štěpit proteiny. Velmi osvěžující je čerstvá šťáva s perlivou vodou.
Ananas je vhodný zejména do nejrůznějších ovocných salátů, pohárů a moučníků, nejlépe v kombinaci s jiným tropickým ovocem. Výborně se chuťově doplňuje s mangem. Kousky ananasu jsou výborným doplňkem ke grilovanému masu, přidává se také ke kuřecím minutkám.
Plátky ananasu můžeme také grilovat, sušit nebo kandovat.
Vynikající ananasové čatní
Budeme potřebovat: hrst červené a hrst zelené papriky nakrájené na tenké proužky, svazek jarní cibulky nakrájené na kolečka (bez zelené části), dvě nasekané šalotky, polovinu menšího ananasu nakrájeného na kostičky, malý kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru (asi půl lžičky), jeden stroužek na velmi jemno nasekaného česneku, lžičku koriandru, půl lžičky mletého chilli, špetku římského kmínu, lžíci limetkové šťávy.
Všechny ingredience dobře promícháme. Před podáváním dáme na chvilku vychladit do ledničky. Servírujeme ke grilovanému masu, nebo k masovým minutkám. Na talířek dáme několik čerstvých listů ledového salátu a přidáme porci ananasového čatní.
Kousky ananasu v brandy
Budete potřebovat: 300 g dužiny z čerstvého ananasu, 150 g pískového cukru, 1-2 citrony, několik lístků meduňky a máty, 1/2 l brandy.
Postup: Dužinu ananasu nakrájíme na kostičky, vložíme do skleněné, uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a zakapeme citronovou šťávou. Opatrně promícháme, a necháme do druhého dne odležet v chladu. Druhý den připravený ananas promícháme s brandy, přidáme lístky máty a meduňky. A odložíme do chladu a temna vyzrát, zhruba na dva až tři týdny.
Eshop – INSPIRACE PRO SPOKOJENÝ ŽIVOT