7 tipů pro grilování ryb

7 tipů pro grilování ryb

Vybrali jsme pro Vás recepty na grilu vhodné pro režimu hubnutí i regeneraci.

Metody grilování

Grilování napřímo Je grilování stejnou teplotou na celé ploše roštu. Plátky, které chceme grilovat, položíme přímo na rošt nebo lávový kámen. Grilujeme při otevřeném nebo uzavřeném víku grilu.

Vhodné pro: uzeniny, plátky kotlety, ryb, drůbeže, atd.

Grilování na alobalu

Vhodné pro malé kousky, které by mohli proklouznout roštem nebo pro přípravu marinovaných a tučných kousků masa. Mřížku přikryjeme alobalem a lehce nadzvedneme okraje, aby šťáva nevytekla.

Grilování v alobalu Vhodné pro přípravu ryb, zeleniny, brambor a různých směsí, sýrů. Výhodné pro přípravu dietních pokrmů, bez nutnosti přidávat další tuk.

Jídlo pečlivě zabalíme do alobalu, aby byla zachycena veškerá šťáva. Grilujeme při zavřeném grilu.

Nepřímé grilování Vhodné především pro plynové grily, kdy připravovaný pokrm položíme na jednu půlku grilu a hořák zapálíme pod druhou půlkou. Zdroj tepla je rozložen na celý obvod grilu a tím se pokrm ugriluje jak zvenčí, tak i zevnitř.

Vhodný především pro větší kousky, celou drůbež, pečeně. Výsledné maso bude mít lehce uzenou chuť. Ideální je nízký nebo střední plamen.

Rožnění Vhodné především pro větší kousky mas, kuřat a malých pečínek. Maso nabodneme na grilovací rožeň a upevníme tak, aby se nikde nedotýkalo povrchu grilu. Z rožněm je důležité rovnoměrně otáčet.

Tip pro zdraví

Pokud chceme dodržet dietní režim, můžeme grilované pokrmy konzumovat se zeleninovou bez pečiva, brambor či jiné přílohy.

Rovněž je výhodný způsob grilování v alobalu. Šťáva, které je zachycena nestéká do ohně. Předejdeme tak, jejímu vznícení a uvolňování případných karcinogenních látek.

7 tipů pro grilování rybMaso Je důležité použít kvalitní a čerstvé maso. S bylinkami nešetříme a solit je vhodné až na závěr. Proto nepoužíváme ani grilovací koření. To obsahuje až 60% soli a tím se maso vysušuje. Solíme Ideálně až po upečení. Není třeba nakládat dopředu. Stačí použít čerstvé bylinky a nechat cca půl hodiny odležet. Pouze pokud chceme dosáhnout opravdu silné chuti bylinek, tak naložíme den předem a lednici necháme odpočívat přikryté potravinářskou fólií. Ze stejného důvodu, ze kterého nepoužíváme sůl, do masa ani nepícháme. Rovněž by nám vytékala šťáva a maso by bylo vysušené. Teplota vhodná na přípravu masa je okolo 300°C.

Aby se nám nepřipalovaly okraje, potíráme je v průběhu grilování olejem.

Pokud nechceme použít při grilování olej a přitom chceme zabránit jeho přichycení na rošt, potíráme ho šťavnatou paprikou.

Maso Je důležité použít kvalitní a čerstvé maso. S bylinkami nešetříme a solit je vhodné až na závěr. Proto nepoužíváme ani grilovací koření. To obsahuje až 60% soli a tím se maso vysušuje. Solíme Ideálně až po upečení. Není třeba nakládat dopředu. Stačí použít čerstvé bylinky a nechat cca půl hodiny odležet.

Pouze pokud chceme dosáhnout opravdu silné chuti bylinek, tak naložíme den předem a lednici necháme odpočívat přikryté potravinářskou fólií. Ze stejného důvodu, ze kterého nepoužíváme sůl, do masa ani nepícháme. Rovněž by nám vytékala šťáva a maso by bylo vysušené. Teplota vhodná na přípravu masa je okolo 300°C.

Aby se nám nepřipalovaly okraje, potíráme je v průběhu grilování olejem.

Pokud nechceme použít při grilování olej a přitom chceme zabránit jeho přichycení na rošt, potíráme ho šťavnatou paprikou.

7 tipů pro grilování ryb

Steaky Můžeme použít maso vepřové, hovězí, drůbeží i ryby.

Steaky nesolíme, respektive solíme až na konec, aby nám z masa nevytekla voda. Důležité je hlídat si rovnoměrnou teplotu a výšku masa.

Vepřové maso Na grilování se nejvíce hodí krkovička. Naopak panenka příliš vhodná není. Rychle se vysušuje. Pokud ji chceme přeci jen použít, tak na steaky málo nebo středně propečené.

Drůbež Pokud grilujeme části drůbeže i s kostmi, pak zvolíme způsob nepřímého grilování po dobu cca 30 minut. Drůbeží maso bez kosti grilujeme nejlépe na přímé teplotě 8 – 12 minut.

Obecně platí, že je maso hotové, pokud z něj odtéká čirá šťáva. V celém průběhu grilování je dobré otáčet drůbež jen jednou v polovině grilovací doby.

Zelenina Ke grilování se dá použít téměř veškerá zelenina. Připravujeme ji neloupanou, a pokud nám slupka vadí, tak ji z grilu vložíme do sáčku, kde se zapaří a půjde poté velice dobře oloupat.

Nejvhodnější na gril jsou papriky, cuketa, lilek, česnek, brambory, cibule. Můžeme použít samozřejmě i zeleninu jako například rajčata, ale grilujeme je v alobalu, aby šťáva nevytékala. Teplota vhodná na grilování zeleniny je okolo 200°C.

I zeleninu je vhodnější kořenit až po ugrilování.

Zeleninu je potřeba při grilování hlídat, protože bývá velice rychle hotová.

Ovoce Grilovat se dá téměř vše. Trochu nezvyklé se někomu může zdát ovoce, ale i tak se může stát skvělou tečkou na konci Vaší grilovací párty.

Ovoce vhodné na grilování je především ananas, banán, jahody, jablka, papája, hrušky, popř. špízy z více druhů ovoce.

Pokud bychom chtěli ovoce grilovat v alobalu, pak můžeme použít i broskve, nektarinky, švestky a další. Dochutit můžeme trochou medu či skořice. Cukr není vhodný, protože se velice rychle připaluje. Po ugrilování můžeme podávat ještě teplé s kopečkem vanilkové zmrzliny. Na grilování nejsou vhodné bobuloviny.

Tip na konec

Pečící rošt zakrýváme maximálně ze 70%, aby se mohla teplota rovnoměrně rozkládat po celém objemu grilu.

Recepty na grilu zde

7 tipů pro grilování ryb Cuketa je stále více oblíbená zelenina v našem jídelníčku. Díky tomu, že obsahuje 90% vody, vlákninu, řadu vitaminů a stopových prvků je ideální potravinou na… 7 tipů pro grilování ryb Pokud necháme červenou řepu grilovat déle, bude krásně křupavá. Vhodné jako večeře nebo zdravé mlsání.
7 tipů pro grilování ryb Tip na hlavní jídlo pro nadšence pestrých chutí.

 

Konzultace s výživovým poradcem

Více informací

Další články magazínu

Magazín o hubnutí, zdravém životním stylu, zdraví a prevenci. V případě dotazů nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám poradíme. Také se můžete objednat na rozbor jídelníčku s osobní konzultaci.

7 tipů pro grilování ryb Pokud Vás nikdo nekritizuje, pak to teprve přijde. Kritici nám prokazují tu nejlepší službu. Zocelují nás! 7 tipů pro grilování ryb Hledáte vhodný cvik ke svému věku či zdravotnímu omezení? Inspirujte se instruktážními videi, kde se naučíte, jak můžete vytvářet pohyb či zpevnit svaly.… 7 tipů pro grilování ryb Čas od času udělá každý drobnou dietní chybičku. Chcete vědět, jak hřešit tak, aby tyto drobné chybičky neovlivnily Vaše výsledky? Je to jednoduché, když se… 7 tipů pro grilování ryb Zajímá Vás které potraviny Vám pomůžou lépe zvládat chladné počasí?
Obrázkové tipy pro Vás! Ve školách si děti opět mohou koupit např. bagetu. Někdo vyhlášku uvítal, jiný odsoudil. My jsme však přesvědčeni, že vše začíná výchovou a vedením ke zdravému… Pravidla zdravého hubnutí jsou velmi aktuální témata dnešní doby. Proto se v tomto článku budeme zabývat tím, co hubnutí přináší, ale jakých chyb se lidé při… Nedostatek vlákniny ve stravě a špatné stravovací návyky jsou jedním z faktorů zvyšujících riziko vzniku rakoviny. Zhubněte svaly, tuky si nechte na horší časy…
Prověřené rady, které Vás zaručeně dovedou k jo-jo efektu. Vybral jsem 7 nejlepších rad jak zhubnout a opět… Kdo by neměl rád sezónu grilování? Proto jsme pro Vás připravili pár tipů a receptů, které by Vám mohly přijít vhod. Máte rádi kávu? Kolik šálků za den vypijete? Je pro nás prospěšná nebo nám škodí?
Kde ještě se můžeme setkat s kofeinem a jaké má účinky na lidské zdraví? Rovnováha mezi kyselinami a zásadami = klíč ke zdraví
Acidobazická rovnováha vyjadřuje poměr mezi kyselinami a zásaditými minerály v našem organismu. Udává se v… Vybrali jsme pro Vás 5 tipů, jak v letním období zhubnout. Dozvíte se jak zvládnout dovolenou, grilování, návštěvy, co jíst v létě a nepřibrat.
MÁK = SKVĚLÝ ZDROJ VÁPNÍKU, BÍLKOVIN A VLÁKNINY… Bílkoviny z máku poslouží jako základní stavební kámen pro naše tkáně a svaly. Vláknina potěší naše střeva a… Každých 10 let se náš organismus zanáší jedním až půldruhým kilogramem toxických látek! Hodně štěstí při hubnutí, pevné zdraví a osobní pohody v novém roce Vám přejí Jiří Gavar  výživový poradce a MUDr. Iva Macháčková – celostní medicína. Mnoho lidí usiluje o změnu, často jim však předsevzetí nevydrží déle než 14 dní, pojďme se podívat proč. Built with concrete5 CMS. Přihlásit se

Lososové maso: nejzdravější ryba na 8 způsobů

  • Ještě před nedávnem byli lososi pochoutkou středních a vyšších tříd, avšak postupem času se jejich vynikající maso zabydlelo ve všech kuchyních.
  • Je to nejoblíbenější ryba s jemnou chutí, s křehkým a šťavnatým masem.
  • V jeho mase je obsažen vysoký podíl látek, které se starají o pevné kosti a zuby, dobré trávení, je prevencí proti chorobám krevního oběhu, posiluje nervy a podporuje zdravou kůži, nehty i vlasy.
  • Je tedy vhodné, abychom lososa, vedle jiných ryb, zařadili do našeho jídelníčku alespoň jedenkrát do měsíce.
  • Proto se inspirujte našimi 7 recepty s lososem a dopřávejte si lososa podle potřeby.

Losos na másle s bylinkami

Jednoduchý způsob jak udělat skvělé jídlo rychle a s minimální přípravou.

INGREDIENCE:

  • filety z lososa (150–200 g na osobu)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř
  • větvička rozmarýnu
  • petržel

POSTUP:

  1. Lososa otřeme a z obou stran okořeníme solí, čerstvě nadrceným pepřem a rozmarýnem.
  2. Necháme odležet, stačí 1 – 2 hodiny.
  3. Na nepřilnavou pánev dáme lžíci až dvě másla, přidáme lžíci oleje a lososa za občasného obracení propečeme asi 5 minut z každé strany.
  4. Lososa posypeme petrželkou a podáváme s citrónem, bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

 TIP : Lososa neoplachujte. Obzvláště pokud se jedná o mořskou rybu – voda z kohoutku může pokazit strukturu a zhoršit výslednou chuť. Pokud ji chcete očistit, tak k tomu použijte suchou papírovou utěrku. 
7 tipů pro grilování rybZdroj : cookingclassy.com

Náš tip: K přípravě lososa by se vám skvěle hodila pánev z teflonu. Podívejte, jak teflonové pánve vyšly v našem testu.

Budete mít zájem:  Poslanci schválili nový protikuřácký zákon. Znamenal by konec kouření v restauracích

Pečený losos v papilotě

Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm nádobí a v pokrmu se díky tomu udrží kromě veškeré šťávy a chuti také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek.

INGREDIENCE:

  • 2 svazky bylinek na ryby (kopr, estragon, petrželka, tymián)
  • 2 filety z lososa (150–200 g)
  • mořská sůl a čerstvě drcený pepř
  • 1 menší cuketa, nakrájená na plátky
  • 2 větvičky třešňových rajčátek
  • 1 červená cibule, na klínky
  • 1 jarní cibulka, na špalíky
  • 1 citron, na plátky či klínky
  • panenský olivový olej na pokapání

POSTUP:

  1. Troubu předehřejeme na 210 °C.
  2. Porce lososa osolíme a opepříme.
  3. Na dva velké čtverce pečicího papíru rozdělíme zeleninu, osolíme ji.
  4. Doprostřed vždy usadíme lososový filet, přidáme svazek bylinek, doplňíme citronem a pořádně zakápneme olivovým olejem.
  5. Balíčky uzavřeme, aby dobře těsnily.

  6. Přesuneme je na plech a vložíme do předehřáté trouby.
  7. Pečeme 15–20 minut, podle výšky filetů.
  8. Podáváme v papíru, aby si každý rozbalil svůj poklad přímo na talíři.

7 tipů pro grilování rybZdroj: wildalaskasalmonandseafood.com

Marinovaný losos na grilu

Ryby na grilu patří k velmi oblíbeným, rychlým a často voleným receptům majitelů většiny grilů. Jejich velkou předností je velmi jednoduchá a rychlá příprava, a nízká kalorická hodnota jídla.

INGREDIENCE:

  • 4 steaky z lososa bez kůže
  • 4 plátky citronu

Marináda

  • mletý černý pepř
  • 50 ml rumu
  • 2–4 stroužky česneku
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • sůl a olej

POSTUP:

  1. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí, pepřem a provensálským kořením.
  2. Rum promícháme s citronovou šťávou, sójovou omáčkou a medem.
  3. Potom přidáme česnekovo-bylinkovou pastu a touto marinádou potřeme lososové steaky.
  4. Odležené lososové steaky osušíme, poklademe kolečkem citronu a jednotlivě zabalíme do alobalu, který předem potřeme olejem.

  5. Takto připravenou rybu grilujeme z každé strany přibližně 5 minut.
  6. Marinovaného lososa pečeného na grilu podáváme s pečivem, zeleninou a nejrůznějšími dipy.

7 tipů pro grilování rybZdroj: lauralondonfitness.com

Tatarák z uzeného lososa

Tatarák z uzeného lososa s toustíky je skvělý předkrm, luxusní večeře nebo chuťovka na párty. Pokud znáte jen tatarák z hovězího masa, tak rozhodně zkuste i tuto rybí variantu.

INGREDIENCE:

  • 100 g balení uzeného lososa
  • kůra a šťáva z půlky citronu a limetky
  • čerstvě namletý pepř a sůl
  • snítky kopru, možno nahradit pažitkou nebo jinou čerstvou bylinkou
  • bageta, celozrnná nebo bílá

POSTUP:

  1. Lososa natrháme nebo nakrájíme na velmi malé kousky.
  2. Lososa přendáme do misky, přidáme šťávu z půlky citronu a několik kapek limetkové šťávy.
  3. Osolíme a opeříme a přisypeme na jemno nakrájený kopr.

  4. Bagetu nakrájíme na kolečka, která se ogrilujte v troubě, dokud není povrch křupavý, ale vnitřek vláčný.
  5. Pečivo pokapeme olivovým olejem a na každé kolečko navrstvíme tataráček a ozdobíme, koprem.
  6. Na závěr zastříkněte olivovým olejem a citronovou šťávou.

TIP : Do tataráčku můžeme přidat i dvě lžičky francouzské nebo hrubozrnné hořčice.

7 tipů pro grilování ryb

zdroj : bar-none.ch

Restovaný losos se smetanovým špenátem

Restovaný losos je dobrý tip na  jednoduchý a rychlý oběd.

INGREDIENCE:

  • 4 porce lososa bez kůže
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 450 g mraženého listového špenátu
  • 1 ks cibule
  • sůl a pepř
  • citrónová šťáva

POSTUP:

  1. Porce lososa bez kůže omyjeme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
  3. Mražené špenátové listy necháme povolit a nakrájíme nahrubo.

  4. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, vmícháme špenát, osolíme, opepříme a necháme podusit.
  5. Když se šťáva vysmahne, vlijeme smetanu a prohřejeme.
  6. V pánvi na másle propečeme lososa z obou stran a můžeme podávat.

  7. Vhodnou přílohou k pečenému lososu se smetanovým špenátem jsou opečené brambory nebo noky.

7 tipů pro grilování rybZdroj: spicedpeachblog.com

K lososu v uvedených úpravách se hodí různě upravené brambory – hranolky, vařené nebo kaše. K dušenému lososu můžeme podávat také drobnější druhy těstovin nebo i zmiňované noky.

Grilovaný losos s česnekem

Vhodným způsobem úpravy lososa je rozhodně grilování a to jak na venkovním grilu, tak pod domácím grilem.

INGREDIENCE:

  • 4 filety lososa
  • 2 limetky
  • 2 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

Na dip:

  • 1/3 hrnku sójové omáčky
  • 2 lžíce bílého octa
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru

POSTUP:

  1. Filety osolíme a okořeníme. Potřeme máslem utřeným s česnekem.
  2. Připravíme si dip smícháním sojové omáčky, octa, cukru a zázvoru.
  3. Připravené filety grilujeme na horkém grilu z každé strany cca 6-8 minut podle velikosti porce.
  4. Podáváme s limetkou a dipem, doplníme kvalitním pečivem nebo bramborem.

7 tipů pro grilování rybzdroj: pinterest.com

Zapékaný losos se smetanou

Losos se také často zapéká s dalšími surovinami:

  • s brambory, zeleninou, houbami nebo cibulí
  • s krémovou omáčkou

Omáčku k lososu volíme smetanovou, sýrovou, koprovou nebo třeba hořčičnou, jako v následujícím receptu.

INGREDIENCE:

  • 4 lososové filety
  • sůl, pepř
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce smetany
  • 2 lžíce pažitky
  • 1 lžička oleje

POSTUP:

  1. Filety osušíme a osolíme a opepříme z obou stran.
  2. V misce vyšleháme omáčku z hořčice, smetany a pažitky.
  3. Na pekáčku připravíme maso a zalijeme rovnoměrně omáčkou.

    º

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 ºC zhruba 12 minut (při nabodnutí na vidličku by se ryba měla rozpadat).
  5. Servírujeme s bramborem nebo velmi kvalitní rýží a orestovanou zeleninou.

7 tipů pro grilování rybzdroj: pinterest.com

Dušený losos

Lososa dusíme jen výjimečně, ale i dušený losos je výborný, když jej podlijeme smetanou nebo bílým vínem. Tímto způsobem dušení máme i omáčku na přelití, kterou pouze jemně dochutíme kořením, citronovou šťávou, případně bylinkami.

INGREDIENCE

  • 4 filety z lososa
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 4 rajčata
  • 1 cibulka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 cukety
  • hrst libečku
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Na másle zesklovatíme cibuli, přidáme na drobno nakrájený česnek, rajčata, cuketu na kostičky.
  2. Dusíme do změknutí cukety, pak přidáme rybu, po 7 minutách smetanu a ihned servírujeme posypané libečkem.
  3. Jako přílohu zvolíme brambor.

7 tipů pro grilování rybzdroj: pinterest.com

Charakteristika masa z lososa

Losos obecný je dravá ryba, která žije většinu života v moři, ale která potřebuje k zajištění další generace sladkovodní toky.

Proto v dospělosti podniká dlouhé tahy proti proudu řek. Vodní stavby jí však zasahují do přirozeného životního cyklu a tak u nás patří losos mezi chráněné ryby.

Lososa si tedy neulovíme a musíme se spokojit s dováženým lososem na ledu.

Tepelná úprava

Maso z lososa je vynikající samo o sobě, proto je nejvhodnější některá z šetrnějších úprav, která nenaruší jeho chuť. Proto lososa nejčastěji opékáme, grilujeme nebo zapékáme, výjimečně dusíme.

Lze jej samozřejmě i smažit, ale smažením v různých obalech mu ubíráme na chuti. Před jakoukoliv úpravou jej osolíme a okořeníme.

Kořenit není třeba příliš, protože maso z lososa má vynikající chuť, kterou není nutné příliš upravovat.

Tip na závěr

K lososu se nejvíce hodí různě upravené brambory, zeleninový salát a některá z teplých nebo studených omáček.

Pokud máte chuť i na jiné druhy ryb, inspirujte se našimi recepty na grilované ryby.

Máte už lososa na talíři? Pochlubte se přátelům

Jak grilovat ryby: Příprava, koření a výběr ryb | Žena.cz

Milujete grilování, ale rádi byste svému žaludku trochu odlehčili? Upečte si ryby. Jsou fantastické, jednoduché a rychlé. Mnozí z nás se přípravy ryb na grilu bojí, ale nic na tom není, stačí si zopakovat pár základních pravidel.

Jak poznat čerstvou rybu, která marináda je nejlepší nebo jak dlouho se má ryba grilovat? Všechny otázky vám zodpovíme v článku. 

Vybírejte jen čerstvé zboží

Pokud tvrdíte, že ryby nejíte proto, že smrdí, pak jste nejspíš jedli starší kousek. Měli byste vědět, jak poznat čerstvou surovinu.

Čerstvá ryba je pokrytá slizem. Má krásné lesklé a vypouklé oko a žábry jsou červené nebo fialové. Hlavně jemně voní vodou, a ne rybinou (to jsou pachy rozkládajících se bakterií).

Kupujete-li filet, musí být maso pevné. Jestli se vám prst snadno zaboří do masa, nejspíš v krámě leží už nějaký ten den.

Čeká-li vás grilování o víkendu, pak věřte, že opravdu čerstvá ryba vydrží v lednici až čtyři dny, tak ji mrazákem raději nezatěžujte.

Závěrem: Zaschlá hnědá krev, oko bez jiskry a zašedlé žábry jsou signálem, že není něco v pořádku. Otrava bakteriemi z kazících se ryb nebo mořských plodů patří k tomu nejhoršímu, co si člověk může jídlem způsobit, proto buďte při nakupování obezřetní.

Seznamte se: Ryba

Mezi oblíbené druhy patří hlavně ty mořské, jako jsou tuňák a losos. Je to proto, že mají méně kostí než ty naše české. U lososa či tuňáka vyndáte páteř se všemi kostmi. Takový luxus nabízí u sladkovodních převážně jen pstruh. Obecně platí, že bude vždy lepší ryba v celku, filet se snáz vysuší. Jaké ryby tedy máme možnost grilovat?

Náš tip: Jak správně grilovat zeleninu ve čtyřech krocích

Mořské:

Jsou fantastickým zdrojem jódu a celé řady vitaminů.

  • Losos – má tučnější maso, které však svojí skvělou šťavnatostí předčí všechny své rybí kolegy
  • Tuňák – maso vypadá jako hovězí a stejně tak by se mělo připravovat skoro syrové
  • Mořský okoun – podobně načervenalé maso s nezapomenutelnou chutí
  • Pražma (Doráda)- ideální ryba na grilování vcelku, maso drží a je krásně šťavnaté
  • Mořský vlk – má nasládlou a jemnou chuť
  • Platýz – specialitka, která se snadno připravuje a rozhodně bychom na ni neměli zapomínat
  • Mořský ďas – velmi jemné, chutné ale zároveň hodně drahé maso

Sladkovodní:

Pro náš organismus jsou lépe stravitelné. A navíc, jdou nejkratší cestou ke spotřebiteli.

  • Pstruh – vynikající maso, ale nesmíte jej grilovat dlouho, jinak se rozpadne
  • Makrela – tučnější než pstruh, lépe drží a nerozpadá se při delším grilování
  • Kapr – málo doceněná ryba, chutná skvěle, jen má trochu více kostí
  • Candát – patří mezi nejchutnější masa sladkovodních ryb, ale raději filety a grilovat rychle
  • Amur – velmi rychle upečené maso
  • Siven – zajímavá chuť a pevnější maso
  • Sumec – nejsme zvyklí na jeho výraznější chuť, ale stojí za vyzkoušení

Pozor na koření!

Česká tradice jak připravovat ryby je hodně česneku a pak pokapat citronem, abychom necítili tu rybinu. Omyl, čerstvá ryba takovou šílenou péči nepotřebuje. Tyto základní ingredience z vaší ryby udělají fantastickou delikatesu.

Sůl: Ideální je hrubozrnná, která v sobě kromě slanosti ukrývá ještě další chutě. Pokrm pozvedne a budete v sedmém nebi. Pamatujte, že ryby snesou soli hodně.

Olej: I zde byste se měli dívat po kvalitních olejích. Nic nezkazíte kvalitním olivovým, ale nový rozměr masu dodáte s palmovým, lněným či dýňovým. U olejů, které jsou připravované ze semínek však pozor, abyste si nepřebili přirozenou chuť masa.

Máslo: Ryba a máslo, dvě věci, které jdou báječně dohromady. Jen máslem potírejte takové, které se krátce grilují, aby se zbytečně nepřepalovalo. Lepší je ogrilovat bez a následně nechat na rybě rozpustit s trochu bylinek.

Bylinky: Nerozlučná dvojice. Čerstvé bylinky k čerstvé rybě prostě patří. Vřele doporučujeme citronový tymián, klasický tymián, rozmarýn, petrželku, bazalku, koriandr nebo majoránku. Můžete si udělat olejovou marinádu, kterou ryby potřete nebo čerstvé větvičky vložte přímo do břicha. Všechny chutě se nádherně spojí.

Bílé víno: Zajímavý prvek, který však každý nemá rád. Určitě jej můžete použít do marinády nebo s ním pokapat rybu při grilování. Maso dostane zajímavé aroma.

Citronová nebo limetová šťáva: Bez ní to prostě nejde. Použijte ji vždy do marinády nebo plátky vložte spolu s bylinkami rovnou do ryby. Citron rozzáří maso a přidá čerstvou a příjemně nakyslou chuť.

Jak grilovat ryby?

Pracujte rychle. Před tím, než svoji zvolenou rybu vložíte na gril, určitě ji vysušte papírovým ubrouskem, aby vám marináda nekapala do ohně. Přesná doba se nedá zcela říct, záleží na velikosti ryby.

  • Filety maximálně do 7 minut.
  • Menší celé ryby do 15 minut.
  • A větší kusy do 30 minut.

Doporučujeme: 3 skvělé recepty na grilované ryby

Jak grilovat rybu? Máte několik možností. Buď ji rovnou položíte na rošť, který si předem potřete kůží od špeku nebo olejem. Další možností je použít speciální držáky na ryby, díky kterým docílíte, že bude kůže ze všech stran křupavá.

Nebo je fantastická v alobalu, ale nikdy nezíská chuť ohně, jde spíše o vařenou pochoutku, která si ale zachová šťávu a vy si rozhodně pochutnáte. Další možností je papilota. Jde vlastně o pečící papír, do kterého rybu celou zabalíte a necháte pomalu dusit.

Pokud se rozhodnete pro přímé grilování, pak nechte brikety déle žhavit, aby nebylo na grilu příliš velké teplo.

Někteří kuchařští mistři doporučují dát rybu nejprve kůží dolů (pokud máte filety), maso se vám nerozpadne, jiní vsází na opačný postup, dát ji bez kůže na oheň jako první, aby se nezkroutila.

Můžete vyzkoušet obě techniky. Po celou dobu platí, že čím méně s masem budeme manipulovat, tím lépe bude držet.

TIP: Jak poznat, že je ryba hotová? Máme fígl přímo od odborníků. Ve chvíli, kdy „začne vypouštět bělmo“ (takovou bílou nafouknutou hmotu), je čas servírovat.

Tipy na závěr

  • Na grilování ryb jsou skvělé kokosové brikety, které žhnou dlouho, stabilně a téměř beze zbytku.
  • Ryby solíme až těsně před grilováním.
  • Neodřezávejte ploutve, maso se nebude rozpadat.
  • U masitějších ryb udělejte z každé strany zářezy do kůže a vmasírujte marinádu, bylinky i sůl.
  • Před položením ryby musí být gril pořádně rozpálený, ale pod ním nesmí být silný oheň.
  • Máte-li přiklápěcí gril, můžete ryby zároveň udit.
  • Výborně se pečou ryby v celku tzv. na klacku. Skrz tělo píchněte opracované větve (potřené olejem). Maso se na ně trochu připeče a následně se dají dobře otáčet.

Jak často grilujete ryby? A která je podle vás ta nejlepší na ohni? Podělte se s námi o vaše recepty v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Čočka, cizrna, fazole a sója: Jak nám pomáhají a naopak mohou uškodit?
  • 5 nejoblíbenějších bylinek: Která u vás vyhrává?
  • Je to rande nebo ne: Víme, jak to poznat

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozváží zdarma jídlo samoživitelkám i seniorům: Jsem Ježíškem každý den, říká Vránová | Video: Daniela Drtinová

Jak grilovat rybu? Máme pro vás praktické rady i recept

Rybí maso je zdravé, chutné a lehce stravitelné. Při jeho výběru ale buďte obezřetní, a pokud si nejste jisti čerstvostí, tak rybu rozhodně nekupujte. Otrava z mořských plodů a ryb patří k těm nejhorším otravám, co si člověk může jídlem způsobit.

Mořské ryby nebo raději sladkovodní?

Chystáte-li se grilovat, zařaďte do svého menu například candáta, který má výbornou chuť a velice málo kostí. Ty navíc tepelnou úpravou křehnou, takže nebudete muset kontrolovat každé sousto.

Dalším výrazným zástupcem českých vod je také pstruh, který je v dnešní době jednou z nejprodávanějších sladkovodních ryb. I další ryby, jako je pražma královská, losos, mořský vlk, stojí za vyzkoušení.

Obecně platí, že mořské ryby mají méně kostí než ryby sladkovodní. Například u tuňáka či lososa lze snadno vyndat páteř se všemi kostmi. Pokud si chcete na rybě pochutnat, grilujte ji vcelku – filet se rychleji vysušuje. Jak ale poznat, že ryba, kterou kupujete, je opravdu čerstvá?

Ryba na gril musí být čerstvá. Jak to poznáte?

V dnešní době už není problém zakoupit rybí maso na farmářských trzích, ve specializovaných prodejnách či v různých supermarketech. Při jejich nákupu je vhodné zkontrolovat čerstvost ryby!

Sledujte zejména tyto faktory: Čerstvá ryba je pokrytá „slizem“, má lesklé, vypouklé a nezamlžené  oči a žábry zbarvené do červena. Pokud z ní cítíte rybinu, pak je jasné, že ryba na krámě leží už nějaký ten den. Maso musí být pevné – pokud se vám do něj snadno zaboří prst, rybu nekupujte.

Jak správně grilovat rybu

Obecně platí, že příprava ryb na grilu je velice jednoduchá a rychlá. Grilované ryby jsou velice chutné a lehce stravitelné. Ryby dlouho nemarinujte – stačí půl hodiny před samotným grilováním. Na rozpálený gril ji vždy pokládejte kůží dolů. Při obracení používejte kleště, které před použitím potřete máslem – tím zabráníte tomu, aby se maso rozpadlo a potrhalo.

Mořský vlk s křupavou kůžičkou

Vyzkoušejte například tento způsob přípravy mořského vlka: Připravte si světlý toustový chléb. Z něj odřízněte kůrky a měkkou část nakrájejte na malé kostičky. Chlebovou střídu můžete posekat i pomocí mixéru. Chléb dejte do misky, smíchejte s bylinkami, solí a pepřem. Přidejte propasírovaný česnek, šťávu a kůru z citronu, nastrouhané pecorino, olivový olej a smetanu.

Mořské vlky očistěte. Shora na kůži je nakrojte, osolte, opepřete a zakapejte troškou kvalitního olivového oleje. Vlky grilujte z obou stran dozlatova: z jedné strany 10 minut, z druhé asi 5 minut. Ryby poté pomažte těstem z toastového chleba a grilujte ještě dalších 5 minut. Aby byla kůžička ze všech stran křupavá, použijte speciální grilovací držák na ryby.

Při dochucování ryb se řiďte heslem, že méně, je někdy více. Na přípravu a dokonalé marinády vám většinou postačí kvalitní olivový olej, máslo, čerstvé bylinky a trocha citronové šťávy.

Jak správně naporcovat rybu? Podívejte se na video

 Adam Balažovič

7 tipů pro zdobení oblasti grilování v zemi + fotky

  1. №1. Vyberte si krb nebo barbecue se liší od grilování
  2. №2. Možnosti uspořádání oblasti grilování v zemi
  3. №3.

    Volba místa pro rekreační areál s grilem nebo grilováním u chaty

  4. №4. Zónování a dláždění oblasti grilování
  5. 5. Stavět nebo koupit?
  6. №6. Nábytek pro grilování v zemi
  7. №7.

    Terénní úpravy, výzdoba a osvětlení rekreační oblasti

.

Teplý večer, blízcí a blízcí lidé vedle a vůně shish kebab připravuje na oheň – není to většina z nás čeká po celou zimu? S počátkem prvních dnů veletrhu se mnozí spěchají opustit vyčerpaný byt a organizovat piknik v přírodě.

Dřív nebo později přichází jasná představu, že odpočinek mimo město bude nejpohodlnější, pokud vyberete grilování v zemi.

Minimální úsilí – a k dispozici je komfortní a přemýšlivý rekreační areál se vším, co potřebujete pro vaření masa a rybích pokrmů, rodinných jídel nebo skvělých párty s přáteli. Zůstává určit místo, vybavení a další funkce.

№1. Vyberte si krb nebo barbecue se liší od grilování

Srdcem rekreační oblasti na venkově je krb, který připraví lahůdky. Často koncepty„BBQ „gril „venkovní krb“ a další jsou identifikovány, i když mezi nimi existuje nějaký rozdíl. Podívejme se, co je:

  • BBQ– nejjednodušší konstrukce, nejčastěji z oceli, méně často – z litiny. Obvykle se jedná o mobilní přenosné struktury, ale někdy jsou stacionární. Brazier je uspořádán co nejjednodušší a je obdélníkový mísa s několika otvory v dolní části, ale existují také modely. Maso se připravuje tak, že se na špejlích natáhne, výška jejich polohy nemůže být regulována, teplo pochází z jamek;
  • grilpřipomíná hlubokou pánví na nohách, je vybavena víkem a roštem. Varení je v ohni, často griluje maso a ryby;
  • venkovní krbpřipomíná obvyklý domov, používá se pouze pro čistě dekorativní účely, protože jeho konstrukce nepředpokládá přítomnost speciálního roštu pro vaření;
  • vzahradní troubatam je ohniště, jako u konvenční domácí pece, ale můžete vařit jídlo pouze v pokojích. Vzhledem k tomu, že kouř je odváděn přes komín, lze takovou troubu bezpečně nastavit na terasu;
  • krb, nebootevřené nepohyblivé ohnisko, obložené kamenem nebo cihly, lze také použít na piknik a můžete na něm připravit jídlo pomocí mřížky, špejlíků nebo špejlíků;
  • tandyr– Východní verze výheň, která je stále populárnější. Složte je s ohnivzdornými nebo šamotovými cihlami, a to ani nezávisle, není to obtížné, ale možnosti jsou široké: kromě tradičních pokrmů z masa, drůbeže a ryb, můžete pečeme chléb, zatímco spotřeba uhlí nebo dřeva bude minimální;
  • barbecuepro dnešní den je nejfunkčnější, nejvhodnější a nejoblíbenější způsob přípravy masa, ryb a zeleniny na přírodu. Příprava se provádí pomocí roštu, na kterém jsou výrobky umístěny, lze upravit výšku.Kompaktní přenosné grilyobdélníkový nebo kulatý tvar bude užitečný v těch případech, kdy jsou pikniky uspořádány od případu příležitost: tyto modely mají nízkou hmotnost, jsou snadno ovladatelné, snadno se rozebírají, ale jsou ořezány funkčnost.Stacionární grilpřipomínají zahradní pece, ale jsou vybaveny žlabami s pečicími tyčemi a jejich poloha může být upravena. Pro jejich stavbu používají žáruvzdorné cihly. Při konstrukci stacionárního grilu zpravidla existují klapky, pomocí kterých můžete regulovat proud čerstvého vzduchu.

Může být vybavena stáje s grilemdalší prvkypro maximální pohodlí vaření vaší oblíbené pokrmy v přírodě.

Zahrnují například regály pro ukládání nádobí, oddělení pro palivové dřevo, háčky na nože, kleště a další zařízení, stejně jako kuřáci masa a dokonce i umyvadlo, sporák a krb.

Pokud umístíte gril v altánku nebo pod baldachýnem, získáte pohodlné místo pro odpočinek, které lze použít za jakéhokoliv počasí.

Pro vybudování stacionárního grilovacího prostoru bude bezpochyby potřeba vynaložit úsilí a některé finanční investice, ale takévýhodydostanete značné:

.

  • vzhled plné kuchyně na volném prostranství;
  • vyšší požární bezpečnost ve srovnání s otevřeným ohněm, kromě toho v pevné grilovací peci je zajištěn kouř;
  • možnost uspořádat piknik za každého počasí;
  • barbová zóna se stane ornamentem země, pokud je samozřejmě moudré přistupovat k jeho uspořádání.

. . . .

V závislosti na velikosti příměstské oblasti, frekvenci odpočinku na přírodě a vašich vlastních preferencích může být oblast grilování uspořádána jedním z následujících způsobů:

  • otevřená oblastje uspořádáno, když na místě není dostatek volného místa a pikniky se neobvykle udržují. Pro jeho organizaci je vhodný přenosný gril nebo barbecue, stůl a přístřešek nad ním. Na přání je možné získat příjemnou zónu odpočinku, i když zbavena mnoha výhod uzavřené varianty;
  • uzavřená zónaJe vybaven pevným krbem, má baldachýn a stěny. Často pro organizaci takové rekreační oblasti je altán nebo terasa, která se ve skutečnosti promění v pohodlnou letní jídelnu, kde bude pohodlné vařit jídlo a jíst za všech poveternostních podmínek;
  • univerzální zónou nebo transformátorem, je provedena tak, aby se kdykoliv mohla otáčet z uzavřených do otevřených a naopak, a tak kombinuje výhody obou. Tyto zóny jsou vybaveny kovovými nebo dřevěnými rámy, které mohou být prefabrikované nebo přenosné;
  • terasa– místnost na volném prostranství, oplocení, které slouží jako stěny přilehlých budov (dům, dům a hospodářská budova). Je to odlehlé a skryté místo od pátrajících očí, které mohou být uspořádány, pokud je to žádoucí, jakýmkoli krbem a baldachýnem.

№3. Volba místa pro rekreační areál s grilem nebo grilováním u chaty

Můžete si koupit moderní funkční BBQ nebo postavit dobře promyšlený gril, ale nikdy pro zajištění pohodlného odpočinku je naprosto důležité určit nejvhodnější místo pro oblast pro zónu barbecue.

V ideálním případě je vybrána dokonce i ve fázi návrhu krajiny nebo předměstí – pak bude perfektně zapsán odpočinkový prostor s grilem,ale pokud je nutné na již vytvořeném místě připravit grilování, je třeba vzít v úvahu následující pravidla:

  • vzdálenost od domova. Zde je zlatý průměr důležitý. Na jedné straně by vzdálenost neměla být příliš velká, aby nebyla potřeba přepravovat potřebné produkty z chladničky. Na druhou stranu, mít barbecue prostor příliš blízko k domu znamená odsoudit latter ke stálému kouři. Pokuste se najít středně vzdálené od obytných budov a odlehlé místo na místě;
  • Zbytková zóna s grilem by měla být umístěnaod dřevěných plotů, korun stromů a dalších lehce hořlavých předmětůvyhnout se požáru;
  • blízkost vodovodního systémudo rekreační oblasti bude velký plus, protože pokrmy je třeba pravidelně umývat a nosit na dlouhé vzdálenosti není příliš výhodné;
  • stojí za tovzít v úvahu větrnou růsta lokalizujte ohnisko tak, aby kouř z něj nechodil k jídelnímu stolu, domu a hřiště;
  • Pokud nemáte v úmyslu udělat baldachýn nebo střechu nad odpočíváním, snažte se najít místo na místě, kde se nacházíčástečný odstín;
  • je žádoucí mít oddychovou zónuna rovný povrch, postavte k ní zahradní cestu z domu a dlážděte oblast, protože trávník se rychle táhne dolů. Pokud má vybrané místo nesrovnalosti, je lepší je zarovnat.

Dokonce i v malé oblasti najdete vhodné místo k vybudování rekreační oblasti, pokud správně analyzujete všechny příležitosti a rysy území. Bez ohledu na oblast areálu a rekreační oblasti je při stavbě tohoto území nutné vycházet z vybraného krajinného designu území tak, aby vše vypadalo harmonicky.

№4. Zónování a dláždění oblasti grilování

.

Místo, které bylo zvoleno pro uspořádání zóny ohraničení, by mělo být vhodně uspořádáno. Především se to týkápohodlí přístupu: do oblasti grilování by měly vést zahradní cesty, vyrobené ve stejném stylu jako ostatní.

Pro pohodlí je lepší prostor, kde bude jídelní stůlpřipravit, za použití stejných materiálů jako pro uspořádání zahradních cest nebo v kombinaci s nimi.

Pro tento účel se často používají dlažby, kámen, dřevo, cihla cihla, zahradní parkety, betonové a pryžové dlaždice se používají pro více rozpočtových možností.

V zásadě můžete zasít vše s trávníkem, pouze jídelní stůl je místem intenzivního pohybu velkého počtu lidí, takže existuje velké riziko, že bude brzy pošlapán. Trávní kryt lze provést s výjimkou oblasti grilování: v takovém případě a všem můžete někdy udělat piknik přímo na trávníku.

Ve velkých prostorách mohou být uspořádány prostorné rekreační plochy, které budou pohodlnější a útulnějšírozdělit do zón. Tradičně se rozlišují dvě části:kuchyňský kout a jídelní kout. Mohou být rozděleny na hedge hroznů, břečťanu a jehličnatých horolezeckých rostlin, nebo hezký proutí, otevřený kov, dřevěný, cihlový nebo dokonce bambusový oddíl.

5. Stavět nebo koupit?

Pro vzácné nájezdy na přírodu je docela vhodnépřenosný grilovací gril, navíc bude stát levně. Volba v obchodech s těmito strukturami je obrovská: existují jak nejjednodušší funkce a vzhled, tak i návrhy s vylepšenou funkčností.

Stacionární grilovací pec– vynikající volbou pro ty, kteří jsou v zemi nebo na venkově, stráví spoustu času a nepředstavuje si letní dovolenou bez grilování. Je možné budovat pec s pomocí odborníků i nezávisle – to vše závisí na dovednostech a složitosti návrhu.

Grilování s grilem, šlehačkou, sporákem pod kotlem a dalšími doplňky je lepší svěřit odborníkům a tvarovaná teplá krbová vložka ve tvaru písmene U se snadno položí vlastním rukama. To vyžaduje minimální úsilí, ohnivzdorné a šamotové cihly, malta.

Výška takové konstrukce je 1 m, mezi stěnami jsou upevněny dvě mřížky, které jsou navzájem rovnoběžné: jedna pro uhlí, druhá pro výrobky.

Po skončení piknikové sezony je nejvhodnější pokryté ochranným krytem stacionární sporák, pokud není pod baldachýnem, a mříže musí být předem vytaženy, aby nehrdzaly.

№6. Nábytek pro grilování v zemi

Nábytek je vybrán tak, aby bylmaximální odolnost vůči negativnímu počasí a nízká hmotnost, takže v případě potřeby může být snadno skryta v místnosti. Nejvíce obyčejný v uspořádání rekreační oblasti ve venkovském domě získal takový nábytek:

  • plast. Jedná se o cenově nejdostupnější variantu, která je velmi různorodá. Na prodej najdete plastové stoly a židle, stylizované dřevo a další ušlechtilé materiály. Plast nemá strach z vlhkosti, má malou hmotnost a dá se snadno pečovat. Ale pod přímými slunečními paprsky slunce rychle ztrácí svůj původní vzhled, je-li použit, je pokryta škrábance a je velmi obtížné ho nazývat trvanlivým;
  • kovaný nábytek– ideální z hlediska trvanlivosti a estetiky, vypadá skvěle s měkkými, jasnými polštáři. Kované výrobky se nebojí slunce, mohou být překresleny, ale v slunečním kovu se zahřívá, takže je lepší používat tento nábytek pouze pod baldachýnem nebo večer. Pro trvanlivost bude muset platit – kované stoly a židle stojí hodně a nástupiště pro ně musí být nutně dlážděné, jinak kovové nohy leží v zemi;
  • umělý ratan– jedna z nejlepších možností pro zahradní nábytek. Výrobky vyrobené z tohoto materiálu jsou lehké, roztomilé, na slunci příliš teplé, nebojí se vlhkosti a slunečního světla a jsou odolné;
  • přírodní dřevo– elitní materiál s vynikajícím vzhledem, ale vyžadující velkou pozornost v péči o zachování tohoto vzhledu v normálním stavu. Strom se bojí vlhkosti, škůdců a ohně, takže tento nábytek použijte lépe od krbu;
  • improvizovaných materiálů, zdánlivě, na první pohled zbytečné odpadky, může pomoci s minimálními investicemi k vytvoření stylového zahradního nábytku. To se týká především dřevěných palet a pneumatik.

Textil nebude nikdy nadbytečný:polštáře a ubrusyvytvoří rekreační areál s grilem útulným a dlouhým posezením.

№7. Terénní úpravy, výzdoba a osvětlení rekreační oblasti

Zelené plantáže mohou být nejen ozdobou rekreační oblasti, ale také prospěšné, ale jen aby byly lepší než ohně:

  • Pro vytvoření zbytkové zóny je možné jehličnaté pouzdranebo nízké stromy, jalovec a thuja jsou vhodné. S jejich pomocí můžete vytvořit dokonce i živý plot, který zbytek zóny uklidní a skrývá před zvědavými očima;
  • v kontejnerech, které se nacházejí podél obvodu, lze pěstovat bahno na lůžkách v blízkosti oblasti grilovánípikantní bylinypoužívat nejčerstvější zeleninu při přípravě dalšího kulinářského díla;
  • květináče a květináče s květinami, růžové keře a mixborders ozdobí jídelní prostor jakoukoli večeři na dovolené.

Strany a rodinné slavnosti jsou často zpožděny až do tmy, takže je důležité přemýšlet o správném osvětlení rekreační oblasti, stejně jako o dalších složkách. Je nepravděpodobné, že bude stačit celkové osvětlení místa, takže pro oblast grilování je lepší poskytnout samostatné světelné zdroje:

  • lampa nad stolem a v blízkosti krbu;
  • Nízké lucerny umístěné podél obrysu rekreační oblasti;
  • lucerny na solární baterie;
  • LED pás, který může být skrytý v koruně stromu nebo keře;
  • girlandy.
  • K doplnění umělého ráje v přírodě mohou být roztomilé zahradní postavy, mozaika, dekorativní hrnce, sudy nebo jiné prvky, které plně odpovídají vybranému stylu krajiny design.
  • .
  • Tagy:Krajinářství

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector