5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Čínská nebo arabská kuchyně je dnes cítit na každém kroku, ale ochutnali jste už skutečnou Indii? Indie a pouliční jídlo jdou ruku v ruce. Ve všech městech najdete ulice lemované prodejci jídla. Každé místo má své speciality, které rozhodně musíte ochutnat. Podívejte se na některé z nich.

Pani Puri

Toto pouliční jídlo najdete téměř na každém místě Indie. Je to křehká smažená koule, která je dutá, je naplněna lahodnou kombinací brambor, cizrny, cibule a nakrájené čočky.

Koule se pak namáčí do směsi tamarindu a jaggery a do kapalné směsi koriandru, máty a masaly. Konečným výsledkem je neuvěřitelná koule chuti, která se objeví v ústech, když ji budete jíst. Na jednu věc si však dávejte pozor, pokud nemáte žaludek z oceli – aby prodejce při její výrobě používal minerální vodu.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Vada Pav

Toto je indická verze amerického hamburgeru a jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel. Je levné a chutné. Které přísady v něm najdete? Je to bramborová omáčka s česnekem, chilli a koriandrem, do níž se namáčí kuřecí maso. Často je doplněno červeným nebo zeleným chutney a smaženými zelenými chilli.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Aloo Tikki

Toto severní indické občerstvení představuje bramborovou kroketu, která je připravována z vařených brambor, cibule a různých druhů koření. Očekávat můžete také červené a zelené chutney, koriandrovou nebo mátovou omáčku a někdy i jogurt.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Kachori

Toto kořeněné pouliční občerstvení naleznete po celé Indii, ačkoli nejlepší naleznete asi v Bikaneru, bývalém knížecím státě v Rajasthanu. Je to malé do zlatova smažené pečivo,plněné suchou, kořeněnou náplní a někdy podávané s bramborami. Existují různé varianty Kachori včetně Pyaaj Kachori (cibulka kachori a Mawa Kachori, což je sladká miska namočená v cukrovém sirupu).

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Bhelpuri

Bhelpuri je spojené s plážemi v Bombaji, je často směsicí Muri (nafouknuté rýže), drcené papriky, nakrájené cibule, brambor a koriandru, sev nebo bhujiya a směsí sladkého chilli chutney a tamarindové omáčky. Nejčastěji se podává zabalené do novin a s dřevěnou lžičkou. Pokud jste Bhelpuri ještě neochutnali, můžete v naší aplikaci najít někoho, kdo také rád ochutná tuto exotiku.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Kati Roll

Původem z Kolkaty v Indii je tento kebab (kuřecí nebo jehněčí maso) zabalený v paratha chlebu, ideální pro masoře. Je vrstvený s cibulí, omáčkou včetně kečupu a chilli a pikantním zeleným chutney.

Někteří lidé rádi přidávají vrstvu vajec, aby přidali ještě víc chuti a bílkovin.

Celá směs je zabalena do novin a přestože se země po celém světě snaží tento pokrm napodobovat, není nic lepšího než autentická Kati Roll v Indii.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Indická kuchyně je v Česku velmi populární. Indických restaurací stále přibývá a zajít si na dobré tandoori kuře nebo chappati už není problém ani na menším městě. Ta větší města dokonce mají hned několik vyhlášených indických restaurací.

Mohlo by se proto zdát, že indickou kuchyni dobře známe a nemůže nás v ní už nic moc překvapit. Fakt ovšem je, že všechny indické podniky v Česku vaří pouze pokrmy původem pocházející ze severu Indie a jihoindická kuchyně nám zůstává stále skrytá.

Jihoindická kuchyně je převážně vegetariánská

Tradiční recepty severní a jižní Indie se od sebe v mnoha bodech významně liší. Na jihu Indie se jí něco úplně jiného než to, co si běžně můžeme objednat z jídelních lístků indických restaurací provozovaných v Česku a v dalších evropských městech.

Asi největší rozdíl spočívá v tom, že jihoindická kuchyně je převážně vegetariánská. Na jihu Indie se vaří především z luštěnin, rýže a zeleniny. Zároveň se zde ale nepoužívá ani indický sýr paneer, který v severoindické kuchyni vegetariánům často nahrazuje maso.

Zatímco v severních státech Indie jsou velmi oblíbené nejrůznější chlebové placky, jako je chappati, paratha nebo roti, na jihu se jí hlavně rýže, která je zde vnímána jako příloha i jako nezbytná součást mnoha pokrmů.

Odlišnost těchto dvou kuchyní pochopitelně určuje také to, jaké suroviny jsou v které části země lépe dostupné. V jihoindických pokrmech se tak mnohem častěji objevuje tamarind nebo kokos. Jídlo se zde tradičně servíruje na banánových listech a v oblasti Malabarského pobřeží se často vaří z darů moře, jako jsou krabi nebo krevety.

Jihoindické pokrmy jsou zároveň také zajímavou ukázkou toho, jak snadno a chutně lze vařit bez masa. Jídla z jižních států Indie jsou ve většině případů přirozeně vegetariánská a mnohdy i veganská. Při jejich přípravě se nevyužívají žádné náhražky, a navíc mohou evropský jídelníček rozšířit o neobvyklé způsoby, jak jíst více luštěnin bohatých na obsah bílkovin.

Jako inspirace pro nové experimenty v kuchyni může posloužit i následující přehled pěti tradičních jihoindických pokrmů, které jsou až na jednu výjimku všechny veganské.

1. Idli

Koláčky idli jsou dobrou ukázkou toho, jak odlišné postupy se používají v indické kuchyni ve srovnání s tím, co známe z Evropy.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte
Autor: Depositphotos.com

Idli se připravuje ze směsi rýže a luštěniny urad dal, která se podobá nám známým fazolkám mungo. Ačkoliv tedy suroviny nepůsobí nijak zvlášť exoticky, postup přípravy je velmi neobvyklý.

Rýže i urad dal se nejdříve na několik hodin namočí. Poté se tyto dvě suroviny společně s potřebným množstvím vody vymixují do řídkého těsta podobného tomu palačinkovému.

Nyní se těsto na idli nechá několik hodin (nejlépe přes noc) odležet. Bakterie z rýže a luštěnin začnou usilovně pracovat. Díky tomu těsto zvětší svůj objem a stane se nadýchaným.

Tento proces fermentace nejlépe funguje v teplém klimatu. V chladnějších indických měsících a v evropských zeměpisných šířkách nemusí fermentace proběhnout úplně dokonale.

V takové situaci těsto pomůže nakypřit špetka kypřicího prášku nebo delší čas odležení.

Idli se vaří v páře ve speciálních formičkách a tradičně se servíruje ke snídani. Součástí takové jihoindické snídaně je navíc ještě luštěninový salát s tamarindem a rajčaty zvaný sambar nebo kokosové chutney.

2. Dosa

Palačinky dosa se připravují ze stejného těsta jako idli. Místo toho, aby se fermentovaná směs luštěnin a rýže vařila v páře, fermentované těsto se smaží na pánvi. V Indii se dosa tradičně připravuje v lehce prohnuté pánvi tawa.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte
Autor: Depositphotos.com

Po usmažení se dosa plní zeleninou nebo indickým sýrem paneer. Nejčastější varianta je ovšem masala dosa. Takto se říká palačinkám naplněným směsí uvařených brambor, cibule a koření. Naplněná dosa se nejčastěji servíruje společně s kokosovým chutney nebo sambarem.

Masala dosa je jedním z mála jihoindických pokrmů, který se dostal až do Evropy. V poslední době se tyto placky začínají objevovat například ve Velké Británii na populárních food festivalech.

3. Vada

Kokosové chutney a sambar také nesmí chybět u jihoindických smaženek vada. Ty se připravují z různých druhů namočených a najemno pomletých luštěnin.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte
Autor: Depositphotos.com

Na rozdíl od idli a dosy se ale těsto nenechává odležet. Kromě zvolené luštěniny se do těsta na smaženky přidává už jenom drobně nasekaná cibule a koření. I tak ale těsto při smažení překvapivě dobře drží pohromadě.

Smaženky vada v jižní Indii mají někdy tvar donutů. Mohou se ale smažit i bez tvarování pouze jako placičky. Všechny vada by ale po usmažení měly být na povrchu křupavé a uvnitř jemné a měkké.

Indové si vada nejraději dopřávají jako součást večerního posezení u čaje. Nejznámější ze všech druhů těchto smaženek jsou medu vada, které se připravují z luštěniny urad dal. Vada mohou obsahovat ale i jiné druhy luštěnin. Oblíbená je například i varianta z luštěniny chana dal, která je blízce příbuzná naší cizrně.

4. Pongal

V polovině ledna se v jihoindickém státě Tamilnádu slaví svátek Thai Pongal. Během čtyřdenních slavností Indové děkují za sklizenou úrodu.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte
Autor: Depositphotos.com

Hlavním pokrmem tohoto svátku je sladká kaše připravovaná z rýže, fazolí mungo, mléka, kokosového cukru jaggery, kešu oříšků a sušeného ovoce.

Pongal se na jihu Indie jí i mimo lednové oslavy. Tato kaše se často připravuje ke snídani. Pongal však nemusí být jenom sladký. Ven pongal se stejně jako sladká varianta také vaří z rýže a fazolí mungo. Místo cukru mu chuť dodává černý pepř a římský kmín.

5. Obbattu

Tyto plněné sladkosti se v každém státě jižní Indie nazývají trochu jinak. Kromě obbattu se jim také říká puran poli, boli nebo holige.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte
Autor: Depositphotos.com

Vždy to je ale smažená placka z pšeničné mouky plněná sladkou pastou. Náplň do obbattu se nejčastěji připravuje z luštěnin, jako jsou chana dal nebo toor dal. V některých rodinách se ale placky plní také datlemi nebo oříšky.

Budete mít zájem:  Mrkev S Jablkem Zdraví?

Obbattu se na jihu Indie připravuje především při příležitosti významných svátků, jako je například Diwali nebo Ganesh chaturthi.

Připravte si indické obbattu, aniž byste museli shánět exotické suroviny. Recept pochází od Sušmy z jihoindické Karnátaky, která už několik let žije v Česku a tradiční indická jídla vaří i ze surovin běžně dostupných v našich supermarketech.

Ingredience na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g semolinové nebo celozrnné mouky
  • 1 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla
  • špetka mleté kurkumy
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 100 g strouhaného sušeného kokosu
  • 150 g namletých kešu ořechů
  • 200 g sušených datlí
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • olej na smažení (nejlépe kokosový)

Postup

  • V míse promícháme obě dvě mouky, kurkumu a sůl. Do moučné směsi začneme pomalu přidávat vodu a zpracovávat těsto. Těsto lze připravovat ve food procesoru. Vodu je lepší přilévat po malých troškách. Záleží totiž na tom, jak mouka saje. Na uvedené množství mouky by přibližně mělo vystačit něco kolem 200 ml vody. Výsledné těsto by mělo být nelepivé a pružné.
  • Těsto necháme v přikryté míse odpočinout aspoň půl hodiny a zatím si připravíme náplň.
  • Na suché pánvi opražíme kokos. Až se rozvoní, přidáme k němu oříšky a i ty opražíme. Necháme trochu zchladnout. Ve food procesoru nebo mixéru rozmixujeme sušené datle v kaši. K rozmixovaným datlím přidáme opražený kokos, oříšky a javorový sirup. Všechno důkladně promícháme, až se ingredience začnou spojovat v jednolitou hmotu.
  • Nyní z těsta odkrojíme kousek o velikosti vlašského ořechu a rozválíme jej na tlustší placku. Z datlovo-ořechové náplně také odebereme kousek o velikosti vlašského ořechu a zformujeme jej do kuličky. Tu položíme na střed rozváleného těsta a těstem celou kuličku datlové náplně obalíme. Cílem je získat kouli těsta obsahující uvnitř kouli náplně.
  • Nyní výslednou kouli na pomoučněné pracovní ploše rozválíme na co nejtenčí placku.
  • Až máme všechny obbattu rozválené, rozehřejeme na pánvi trochu oleje a začneme placičky smažit. Obbattu smažíme z každé strany přibližně minutu, dokud na těstě nevyskáčou hnědé puchýřky.

Obbattu je nejlepší teplé.

Vychladlé obbattu vydrží i několik dní a také chutná velmi dobře.

Indická restaurace Light of India

Malla Chopender doporučuje:Chicken Salad (smažené kousky kuřete, ledový salát, rajčata, okurek, mrkev)

Týdenní menu pro dnešní den:Menu se podáva ve dnech pondělí až pátek od 11h do 14h .

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Rozmanitost indické kuchyně

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Každá lidská bytost potřebuje jídlo. Jedna z prvních věcí, kterou se v životě učíme je, že musíme jíst, abychom přežili. To, co jíme, závisí hlavně na místě, na kterém žijeme.

Určují to různé faktory, jako je zeměpisná poloha, podnebí, kultura, tradice, ale i náboženství.

Zatímco vývoj některých kuchyní závisí jen na jednom či dvou z výše uvedených faktorů, indická kuchyně je unikátní, protože kloubí všechny tyto faktory, a přesto je úžasná ve své jednoduchosti. 

Pokud se zmíníme o indickém jídle, první obraz, který si vybavíme je, že se skládá z různého koření, které se liší barvou, vůní, ale i chutí. Indické jídlo je skutečně plné koření mnoha typů.

Zatím co se zázvor, česnek, kurkuma, červené chilli a kmín přidávají do téměř všech jídel, přidání sušeného červeného chilli, kari listů nebo semen hořčice závisí na samotném stylu přípravy.

Profesionalita kuchaře spočívá v přidávání koření, kde ve výsledku musí dokonale ladit množství, chutě i vůně.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Zelenina je nedílnou součástí indického jídla. Najdete zde širokou škálu vegetariánských jídel, přičemž základními surovinami jsou špenát, brambory, květák, ibišek, zelené fazolky, rajčata a zelený hrášek.

Nejpoužívanějšími druhy koření v indické kuchyni představují: kari, koriandr, kardamon, kurkuma, šafrán, řecké seno, zázvor, skořice, indický kmín, asafoetida, černá hořčice, garam masala. Základem obyčejného indického jídla je chlebová placka nan nebo rýže. Pokud již hovoříme o rýži nejčastěji se můžeme setkat s rýží Basmati.

V hindštině slovo basmati znamená královna vůní a rýže Basmati je právem pokládána za královnu rýží. Dalšími druhy rýže je například šafránová rýže a kari rýže. Po dobrém a sytém jídle je většinou přichází na řadu dezert. Indické dezerty jsou hodně sladké a vždy obsahují mléko, cukr, tuk.

Pokud jste doposud indickou kuchyni neokusili rozhodně si tento zážitek nenechejte ujít.

Dobrou chuť Vám přeje a na Vaši návštěvu se těší

  • indická restaurace Light of India
  • Dárkové poukázky můžete zakoupit v restauraci
  • Dárkové poukazy v hodnotě 500 a 1000 KčDarujte svým blízkým, rodině, obchodním partnerům zážitek z naší restaurace.
  • Dárkový poukaz můžete zakoupit přímo v restauraci.

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Indická hostina u vás doma

Indická kuchyně, to jsou pokrmy různých etnických a náboženských skupin, z nichž každá svým dílem přispívá k rozmanité paletě barev, chutí a vůní. Koření se v indické kuchyni používá hojně, je to vlastně její poznávací znamení.

Dalším znakem jsou základní suroviny – rýže, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, přepuštěné máslo ghí, zelenina a zmíněné koření – to vše je v Indii dostupné pro každého, cena těchto surovin se stanovuje podle společenského postavení (či mnohdy spíše „nepostavení“) kupujícího.

V červnu jsme s Hemou, krásnou indickou ženou v sárí, uspořádaly workshop indického vaření. Hema přijela z jižní Indie se svým bratrem a učitelem jógy a jógové terapie, Hariláldžím.

A tak jako v Indii, i tady se role přirozeně rozdělily na mužské a ženské. Hariláldží během workshopu přednášel filozofii a kolem Hemy se v provizorní kuchyni vytvořila milá skupinka žen. A za vůně horkého indického čaje s kardamomem se zde vařilo.

O dva recepty, které jsem si oblíbila, se s vámi ráda podělím.

Indická kuchyně, jak ji možná neznáte

Indickou kuchyni lidé buď milují, anebo jí doslova nemohou přijít na chuť. Připomíná mi to téma ze školních let, kdy jsme se spolužáky do nekonečna řešili „kdo má rád okurku v cheeseburgu od mekáče“. Člověk tu okurku prostě miloval, anebo nenáviděl. Jen málokdo byl nevyhraněný jedním či druhým směrem. A podobně je to i s indickou kuchyní…

Obvykle když zavítáte do indické restaurace, odnášíte si pak domů pěkně těžké břicho. Když se zakousnete to samósy, kapky oleje vám stékají po bradě až na ubrus, a do druhého dne se budete zaručeně cítit, jakobyste snědli celou vesnici i s maminkou a tatínkem, jako Otesánek ve známé pohádce.

A ráno se probudíte s pocitem „už nikdy“. Ale znáte to, nikdy neříkej nikdy, a tak zanedlouho opět s přáteli vcházím do indické restaurace, tentokrát si objednáváme jiné typické jídlo s plackou nán, bohatě potřenou česnekem.

Co se pak odehrává noc po této báječné večeři? To raději ani nechtějte vědět.

Čapátí – tenké placky z nekynutého těsta Čatní – kořeněná a často pikantní zavařenina z ovoce podávaná v malém množství k jídlu Dhál – kaše z luštěnin Dóša – smažené placky z rýže a čočky Idli – bochánky z rýže a čočky vařené v páře Khír – sladká kaše z rýže, ghí a cukru vařená v kokosovém mléce Nán – placka z kynutého těsta, které se zadělává s jogurtem  Pakora – pečené taštičky plněné zeleninou či luštěninou Panir – indický tvarohový sýr Samósa – smažené plněné taštičky Uppuma – jídlo z krupice s kořením a zeleninou (připomíná kuskus)

Jiný kraj, jiný mrav aneb Knedlo vepřo zelo po indicku

Indie je velká země a tak není divu, že jsou zvyklosti v kuchyni v jednotlivých částech velmi rozdílné. Proto je těžké charakterizovat indickou kuchyni jako jeden celek či vybrat jedno národní jídlo po vzoru českého „knedlo vepřo zela“.

Regionální kuchyně se od sebe odlišují použitými surovinami, kořením i způsobem přípravy. Ve střední a západní Indii se jí převážně známé placky nán.

V oblasti podhimálajské se hojně konzumují sýry, sušené ovoce, plněné taštičky, jídla jsou často smažená a tučná. Východní Indie se vyznačuje rybolovem a tak místní nejčastěji jí ryby a mořské plody s rýží.

Jižní Indie je vyhlášená sladkostmi, ovocem, a častým používáním kokosu a rýže.

Co mají ale všechny indické regiony společné, je způsob stolování a servírování. Vždy se jídlo jí pravou rukou či pomocí placky, kterou se nabírají polévky a omáčky. Na stole nesmí chybět různé druhy omáček, čatní, jogurty a nakládaná zelenina.

Vždy se na stůl servíruje více jídla a Indové si pak sami nabírají a vytváří svou vlastní směs chutí přímo na talíři. V celé Indii je také společné to, že strávník má vždy velkou porci rýže a k tomu několik malých porcí nejrůznějších omáček a čatní.

Budete mít zájem:  Lidé, kteří si vymýšlejí nemoc

My zde v Česku máme většinou možnost ochutnat jen malou část indické kuchyně. Pochoutky totiž obvykle pocházejí pouze z jedné části Indie, danou oblast ale z názvu restaurace, ani z jídelního lístku nepoznáme. Proto pak vše házíme do jednoho pytle s nálepkou „Indie“ a za indickou kuchyni považujeme pálivé a mastné jídlo fastfoodového stylu, jak je u nás často prezentováno. Škoda.

Udělej si sám

Všechny restaurace ale nejsou stejné, a tak můžeme i tady u nás najít opravdu dobrý podnik, kde se při prvním soustu pomyslně ocitneme na rušné indické třídě a vychutnáváme si lahodné chutě a vůně. Pokud ale takovou restauraci v okolí nemáte, anebo chcete potěšit partnera či přátele doma, uvařte si „Indii“ sami. Jak na to? Nechť je nám inspirací Hema a její kulinářské umění, které má v krvi.

Na workshopu jsme se seběhly kolem plotny a přes rameno nakukovaly pod zručné ruce Hemy. Nejdříve jsme se trochu ostýchaly přistoupit blíže, přece jen nejsme zvyklé vstupovat někomu druhému do kuchyně, kde je každá žena královnou, a cítily jsme se trochu nesvé. Nakonec nás ale intenzivní vůně přilákaly a dalo by se říct, že nás dokonce i stmelily.

Hema nám vysvětlila, že se v její rodině (a ve velké části jižní Indie) vaří podle ájurvédy a jejích zásad. Ty praví, že se některé potraviny, z důvodu dorovnávání tří dóš (váta, pitta, kapha), nemají kombinovat.

Hema nám ukázala, jak připravit tradiční dhál ze surovin v Česku dostupných, a pak také sladký rýžový pajsam, který si rozhodně nesmíme plést s rýžovým nákypem ze školní jídelny.

Rajčatový dhál s rýží

(1 hrnek = 250 ml)

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Autor: Šárka Konečná

  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 střední rajčata (cca 1-1,25 hrnku nakrájených rajčat)
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 cibule 
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1/4 lžičky kurkumy 
  • 2 červené (nebo zelené) chilli papričky 
  • 2,5 hrnku vody na tlakové vaření 
  • 2 lžíce ghí (nebo slunečnicového oleje)

Nejprve si připravíme čočku. Čočku vaříme se špetkou kurkumy 20 minut v tlakovém hrnci. Kurkuma přidaná při vaření luštěnin, to je tajný fígl indických kuchařek – z původně špatně stravitelného pokrmu se tak díky koření stane dobře stravitelná luštěninová pochoutka.

Rozpálíme ghí, do něj vložíme hořčičné semínko a vyčkáme, než začne skákat a vydávat praskavé zvuky. Přidáme jemně nastrouhaný zázvor a necháme 30 sekund na mírném plameni zpěnit. A přichází na řadu česnek a cibule, které přidáme na pánev a dobře promícháme.

Vyčkáme, až cibule začne zlátnout, a přidáme dvě pokrájená rajčata, chilli papričky, kurkumu (prášek) a sůl. Smažíme na mírném plameni do změknutí rajčat.

Pak přidáme vařenou čočku a zbylé pokrájené rajče a ještě 5 minut necháme vařit – výsledkem bude dhál kašovité konzistence.

Dhál podáváme s rýží. 

Rýžový pajsam

5 jídel indické kuchyně, která z restaurace neznáte

Autor: Šárka Konečná

  • 1 hrnek mléčné rýže 
  • 5 hrnků kokosové mléka 
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu 
  • 1,5-2 hrnky práškového palmového cukru jaggery, nebo surový cukr 
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje 
  • 2-3 lžíce ghí 
  • 10-12 kusů kešu oříšků 
  • 1 hrst rozinek

Rýži dobře propereme a uvaříme se 3 šálky kokosového mléka do měkka. Po uvaření přidáme rozdrobený palmový cukr, pak 1 lžíci ghí a mletý kardamom.

Dobře promícháme, přidáme zbylé 2 hrnky kokosového mléka a ještě povaříme na mírném plameni 2-3 minuty. Na druhé plotýnce si na zbylém ghí usmažíme rozinky. Počkáme až nabobtnají a poté je z ghí lžičkou vyjmeme.

Do stejného ghí vložíme kešu oříšky a osmahneme je do zlatava. Rozinky i kešu přidáme do rýže a dobře promícháme. 

Pajsam můžeme podávat teplý i studený. V Indii tento sladký pokrm používají jako dezert, anebo jako obětinu, kdy jej dávají svým bohům při ceremoniálu áratí a poté jej snědí. Věří, že skrze ono jídlo se propojují s božstvem. My můžeme pajsam použít jako velice chutnou snídani.

Indická kuchyně po česku aneb vyrobte si doma tradiční sýr paneer

Indický sýr paneer se vyrábí z plnotučného kravského mléka. Jeho nespornou výhodou je hlavně to, že se při vaření nerozpouští jako jiné sýry. Lze ho tedy s úspěchem vařit i grilovat. Vždy si zachová svůj původní tvar a středně tvrdou konzistenci. Možná i proto se stal paneer tolik oblíbeným ve vegetariánské stravě. 

Ptáte-li se na jeho chuť, pak je nutné říci, že nemá téměř žádnou. O to více však vyniknou jemné nebo pikantní zeleninové nebo kari omáčky, které se k paneeru v Indii připravují.

Znáte Paneer Tikka Masala, Paneer Lavab Dara nebo Shahi Paneer? Jedná se o názvy typických indických vegetariánských pokrmů, jež však s klidem mohou ochutnat i vyznavači pojídání masa.

Výborně chutnají s typickým indickým chlebem naan nebo plackou chapati. 

Jak si vyrobit paneer doma? 

Pokud byste si chtěli připravit jídlo s paneerem v domácím prostředí vaší kuchyně, bude možná jednodušší si tento sýr doma také vyrobit. Jeho příprava je totiž celkem jednoduchá. Co budete potřebovat, aby se vám dílo podařilo?

Připravte si potřebné suroviny:

  • 2 litry čerstvého plnotučného mléka s obsahem minimálně 3,5 % tuku (nejlepší je mléko přímo od farmáře)
  • 1 citron
  • síto
  • bavlněné jemné plátýnko
  • hrnec s tlustým dnem, případně máslo

Postup práce:

  1. Pro výrobu sýru paneer budeme potřebovat hrnec s tlustým dnem, aby se mléko při vaření nepřipalovalo. Další možností je vymazat jiný hrnec máslem.
  2. Do hrnce nalijeme studené mléko a dáme ho ohřívat na mírný plamen.
  3. Mléko je nutné stále míchat, aby se nepřipálilo.
  4. Mezitím vymačkáme šťávu z citronu a zbavíme ji pecek.

  5. Jakmile začne mléko v hrnci vařit, přilijeme do něho citronovou šťávu.
  6. V tento moment se začnou srážet bílé vločky. Celý proces může trvat 2 až 3 minuty. Vznikne nám vysrážený bílý sýr a tekutá syrovátka nažloutlé barvy.
  7. Jestliže by se veškeré mléko nevysráželo, je třeba přidat ještě šťávu z citronu a proces opakovat.

  8. Nyní přejdeme k tvarování sýru. K tomu budeme potřebovat oddělit bílou hmotu od syrovátky pomocí síta a plátýnka.
  9. Syrovátku si můžeme ponechat a vypít.
  10. Sýr paneer v plátýnku pevně zabalíme a zbavíme ho co největšího množství tekutiny, která v něm ještě zůstala.
  11. Správně udělaný paneer bude mít tvarohovou konzistenci.

Jak dlouho vydrží doma připravený paneer?

Nejlépe je čerstvě vyrobený paneer ihned spotřebovat. Pokud ho potřebujete uchovat delší dobu, pak ho nakrájejte na plátky či kostky, dejte do misky a zalijte vodou. Do vody musí být paneer zcela ponořený, aby přečkal bez újmy alespoň dva týdny v ledničce. V mrazničce vám paneer vydrží po dobu 3 měsíců.

Vítejte – Sangam Indian Restaurant

Papri Chaat – 7

Kořeněná cizrnovo – bramborová chuťovka posypaná lahodnými nudlemi, tamarindem a jogurtem.

Dahi Bhalla – 7

Čočkové koblizky namočenou v jogurtu s mátovou omáčkou a sonth chutney

TEPLÉ PŘEDKRMY

Onion Bhaji

Křupavé smaženky z kadeřavé kapusty a cibule s dotekem čatní

Vegetable Samosa

Smažené taštičky plněné bramborami

Chilli Mogo – 6

Kousky manioku (druh brambory) s česnekem a chilli.

Stuffed Mushroom

Trio žampionů marinovaných v omáčce Tandoori vařené v tandooru (indická hliněná pec)

Papadums

Tenké, křupavé placky z čočkové mouky servírované s mangovým čatní a mátovou omáčkou

Masala Papadums

Placičky s červenou cibulí, indickým kořením, posekanými zelenými chilli papričkami a čerstvým koriandrem. (požitek cestovatele)

Kalmi Kebab

Kuřecí stehna s kosti marinované v kešu pastě, jogurtové tvarohu, koření a pečené v tandooru

Tawa Paneer Nachos

Americká kukuřice, zelené a černé olivy sýr tikka, sýrovou omáčkou a salsou z rajčat

Chicken Tikka Nachos

Cibule, pečená paprika, jalapeno, kuřecí tikka, sýrový sýr a rajčatová salsa

POLÉVKA

Makai Aur Shatawar ka Shorba

Kukuřičná a chřestová polévka ochucená čerstvě uzemneným kořením

Surkh Tamatar Shorba

Lehká polévka z rajčete ochucená čerstvým koriandrem a indickým kořením

Jižní Indian (nelze objednat v neděli)

Plain Dosa

Tenoučká palačinka ze zlaté rýže a čočky vařená na přepuštěném másle ghí

Masala dosa

Toto je kultovní jídlo jižní Indie. Tenká palačinka z rýže a luštěnin plněná bramborovou směsí s cibulí, zázvorem a chilli.

Mysore Masala Dosa

Z města Mysore v Jižní Indii pochází palačinka z rýže a luštěnin plněná tenkou vrstvou pálivého červeného čatní, rozpuštěného másla a směsí z brambor a cibule.

Paneer Dosa – 7

Rýžovo-luštěninová palačinka plněná sýrem typu cottage, paprikou, mrkví, hráškem, zelenými chillies, zázvorem a cibulí

Kolli Dosa (Chicken)

Rýžovo-luštěninová palačinka plněná tradiční plnkou z kuřete a kořeněných brambor

Zelenina a maso připravované v peci Tandoori (příprava minimálně 30 minut)

Subz Sunhera Seekh:- 7

Mletý zelenínový kebab v kombinaci s červeným chilli, zázvorem, česnekem a koríandrem

Budete mít zájem:  Příznaky Dehydratace U Deti?

Tandoori Chicken

Kořeněné česnekovo-jogurtové kousky kuřete styl „Pandžábí“ pečené v hliněné troubě.

Murgh Tikka

Kousky z kuřecích prsou marinované v jogurtu, zázvoru, česneku a obohacené pískavici mletou (fenugreek)

Reshmi Tikka

Marinované kostky kuřete v krémové omáčce z kešu a sýra ochucené zázvorem a pískavicí.

Frontier kebab

Mletý jehněčí kebab s cibulí, červeným chilli a koriandrem.

Sangam Tandoori Mixed Grill

Tandoori kuřecí kousky, Tandoori jehněčí kotlety, Kebab z mletého masa a Tandoori krevety

Tandoori Lamb Chops

Jehněčí kotlety marinované z syrovou papáji, fenykl a jogurtem, zázvor a česnek

Tandoori Butter Fish – 4

Tandoori máslová ryba marinovana v zazvor a cesnek pečená v hliněné peci, Podáváme s omáčkou z citrónového másla

Lahsoni Teekha Prawns – 14

Tygří krevety grilované v tandoori a marinované v česnekovo-chilli pastě

Lobster BBQ

Lobster grilovaný v Tandooru s máslovou česnekovou omáčkou.

Hlavní chod – Maso

Butter Chicken – 5, 7

Drcené Tandoori kuře v omáčce z rajčat, másla a pískavice

Murgh Tikka Masala – 7

Kuře Tikka s rajčaty, cibulí, zázvorem a sušenými listy pískavice.

Madras Chicken

Kuře vařené v omáčce z rajčat, citronu a chilli

Chicken Vindaloo

Kuře a brambory v pálivé rajčatové omáčce s pastou z Goa.

Chef’s Special Chicken Bhunna

Mírně kořeněné polosuché kuře s cibulí a paprikami.

Chicken Korma – 5, 7

Kuře vařené v jemné kešu omáčce s kardamonem

Mango Chicken – 7

Jemné kuřecí kousky v omáčce z manga, šafránu a kokosu.

Lamb Roganjosh

Jemné jehněčí kousky v opravdovém Kašmírském stylu.

Mirchi Gosht

Jehněčí dlouho vařené se zhnědlými cibulkami, rajčaty, zázvorem a zelenými čili papričkami.

Awadhi Lamb Korma – 7

Jemné jehněčí v kešu omáčce s různymi druhy koření.

Lamb Vindaloo

Šťavnaté jehněčí a brambory vařené v omáčce na bázi rajčete s extra pikantní omáčkou.

Lamb Jalfrezi

Polosuché jehněčí kousky se středně kořeněnými rajčaty, zázvorem, zelenými papričkami a cibulí

Lamb Saag

Jehněčí maso připravené se špenátove krem, cibulí a paprikou

Butter Fish Curry – 4

Tandoori tikka ryba vařená se zelenou paprikou, celým koření přelitá rajčatovou omáčkou.

Malabar Prawn Curry – 14

Mírně pálivé krevetové kari s výraznou chutí po tamarindu, karí listech a kokosovém mléce. Jižní indická pochoutka

Prawns Balchao

Krevetky v pikantní s nádechem octa. Goanská pochoutka s peri-peri masala

Hlavní chod: zelenina

Bhindi Jaipuri

Okra rychle smažená na feniklu, cibuli a sušeném mangovém prášku.

Corn Capsicum Lababdar – 7

Americká kukuřice v cibulovo-rajčatové omáčce.

Aloo Gobi Adraki

Brambory, květák, cibule, rajče, zázvor a čerstvý koriandr

Mixed Veg – 7

Mix vybrané čerstvé zeleniny se sýrem vařené po domácku.

Khumbh Makai Palak

Výtečný pokrm z hub a kukuřice ve špenátové omáčce.

Kalonji Baingan

Lilek v cibulovo-rajčatové omáčce se semínky nigella.

Kandhari Kofta

Cottage sýr s bramborovými knedlíky ochucený semínky granátového jablka, oříšků v aromatické kešu omáčce.

Paneer Lababdar – 7

Cottage sýr připravený v krémové cibulovo-rajčatové omáčce.

Paneer Dhania Adraki – 7

Cottage sýr podle šéfkuchaře, ve speciální omáčce s čerstvým zázvorem a koriandrem.

Palak Paneer – 7

Cottage sýr v krémové špenátové omáčce.

Chana Masala – 7

Tradiční cizrnová masala s lístky čaje Assam, cibulí a celým kořením

Dal Tadka

Indická luštěninová kaše se zázvorem, rajčaty a zeleným chilli

Dal Makhani – 7

Pomalu vařená černá čočka, specialita severo-západní hranice

Přílohy

Green Mixed Salad

Salát s domácím dressingem

Tandoori Chicken Salad – 5

Křest a křupavý římský salát s vlšskými ořechy, rozinky a mango dressingem

Avocado Raita

Jogurt s avokádovým pyré a chilli

Cucumber Raita

Jogurt s okurkami, mátou a opečeným římskym kmínem

Punjabi Pyaz

Kousky červené cibule s římskym kmínem, chilli a čerstvým koriandrem

Mango Chutney/Mint Chutney/Tamarind Chutney

Rýže a Biryani

Gosht Dum Biryani – 3

Zralá rýže basmati, vařený dum styl, vykostěné drobné jehněčí, krajka a kardamom

Hyderabadi Chicken Biryani – 3

Letitá rýže basmati, vařená pod tlakem s kousky kuřete, muškátový ořech a kardamom

Vegetable Biryani – 8

Basmati rýže ochucená šafránem, zeleninou a ořechmi

Sangam Tarkari Pulao

Aromatická zelenina s bastmati rýží, mátou a zázvorem

Žampionová rýže – 7

Citronová rýže – 10

Tandoori chleb z Tandoori pece

Naan

Naan – kváskový indický chléb

Butter Naan – 11

Garlic Naan

Naan s česnekem, máslem a čerstvým koriandrem

Chilli Garlic Naan

Naan s česnekem, chilli, máslem a čerstvým koriandrem

Frontier Naan – 5, 7

Naan plněný s ořechovo- rozinkovou pastou a kokosem

Tandoori Roti

Indický chléb z celozrnné mouky vařený v Tandooru

Ajwain Lacha Paratha

Celozrnný vrstvený chléb s koptským kmínem

Pudina Paratha

Celozrnný vrstvený chléb s mátou

Stuffed Kulcha

Celozrnné chleby plněné s výběrem cottage sýra/cibule a brambor/květáku/ mletého jehněčího

Dezerty

Kulfi – 7

Prosím řekněte si o Kulfi vozík pro výběr Vaší tradiční, indické zmrzliny

Kuličky ze sušeného mléka v cukrovém sirupu s karamonemv – 7

  • POZNÁMKA
  • Plastová nádoba (jídlo sebou) (10 Kč)
  • Váha všech předkrmů 175g
  • Váha všech hlavních chodů 350g
  • Vážení hosté, prosím upřesněte nám vaše stravovací potřeby.
  • SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU
  1. obiloviny obsahující lepek
  2. korýši a výrobky z nich
  3. vejce a výrobky z nich
  4. ryby a výrobky z nich
  5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. mléko a výrobky z něj
  8. skořápkové plody a výrobky z nich
  9. celer a výrobky z něj
  10. hořčice a výrobky z ní
  11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. měkkýši a výrobky z nich

Indická restaurace GOA Geislerova

  • Rawat Nandan Singh doporučuje:Krevety Mushroom (150 g) (krevety se žampiony)
  • Týdenní menu pro dnešní den:Menu se podáva ve dnech pondělí až pátek od 11h do 14h .
  • menu pro další dny zde

ROZVOZ JÍDLA 

Od 13.10.2020 jsme zvýšili počet kurýrů na rozvoz jídla, můžete mít jídlo připravené přesně na míru pro vás – po komunikaci s naším personálem, volejte nám na tel: 602505551 nebo 778493375

GOA

to jsou překrásné pláže, nádherné západy slunce a jedinečná atmosféra. Právě jedinečný zážitek, který nabízí tento indický stát nás inspiroval ke jménu naší restaurace. V nabídce naší indické restaurace naleznete širokou nabídku indických pokrmů. 

„Get the Flash Player“ „to see this gallery.“

Pokrmy připravuje indický kuchař, který je zárukou autentičnosti všech námi nabízených indických jídel.

V naší nabídce mimo jiné naleznete pokrmy z jehněčího, rybího, kuřecího a krůtího masa. Dále pak širokou nabídku vegetariánských jídel.

Nemusíte se obávat pálivosti pokrmů kterou je indická kuchyně známa. Pálivost pokrmů připravíme přesně podle vašich požadavků.

Indická kuchyně

Indie je multikulturní zemí, díky tomu je pestrá i co se týče tradic a kulinářských specifik. Indická kuchyně to je široká variace chutí a vůní. Dle názoru mnoha kulinářských expertů nejde indickou kuchyni přirovnat k žádné jiné národní kuchyni. Indická kuchyně rozlišuje šest základních chutí: skladkou, slanou, kyselou, hořkou, trpkou, palčivou.

Z těchto základních chutí poté indická kuchyně tvoří dokonalý mix chutí a vůní. Velká část jídel je vegetariánská nejpoužívanější zeleninou pro jejich přípravu bývají brambory, luštěniny, květák, baklažán, rajčata. Jako příloha k jídlu je většinou podávána rýže nebo placky.

Masitá jídla jsou připravována hlavně z jehněčího, drůbežího ale také z rybího a mletého masa.

V některých oblastech Indie nalezneme na jídelníčku i vepřové maso avšak toto maso je považováno za nečisté. Maso, které v indické kuchyni nenajdeme je hovězí maso. Kráva je považována za posvátné zvíře kterému nesmí být ublíženo.

V Indii se pěstuje mnoho druhů zeleniny a právě díky tomu je velká část jídel založená na pečených či smažených

kouscích zeleniny v různých kombinacích společně s nejrůznějšími druhy koření. Koření, která indická kuchyně používá pocházejí z čerstvých nebo sušených kořenů, plodů rostlin, keřů, kůry stromů a semen.Nejpoužívanějšími druhy koření v indické kuchyni představují: kari, koriandr, kardamon, kurkuma, šafrán, řecké seno, zázvor, skořice, indický kmín, asafoetida, černá hořčice, garam masala. Základem obyčejného indického jídla je chlebová placka nan nebo rýže. Pokud již hovoříme o rýži nejčastěji se můžeme setkat s rýží Basmati.V hindštině slovo basmati znamená královna vůní a rýže Basmati je právem pokládána za královnu rýží. Dalšími druhy rýže je například šafránová rýže a kari rýže. Po dobrém a sytém jídle je většinou přichází na řadu dezert. Indické dezerty jsou hodně sladké a vždy obsahují mléko, cukr, tuk. Pokud jste doposud indickou kuchyni neokusili rozhodně si tento zážitek nenechejte ujít. Dobrou chuť Vám přeje a na Vaši návštěvu se těší

indická restaurace GOA

  1. Dárkové poukázky můžete zakoupit v restauraci
  2. Dárkové poukazy v hodnotě 500 a 1000 KčDarujte svým blízkým, rodině, obchodním partnerům zážitek z naší restaurace.
  3. Dárkový poukaz můžete zakoupit přímo v restauraci.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector