3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Pleťový peeling stejně jako pleťové masky by měl patřit k základní pravidelné péči o pleť. Pokud si jej dopřejete jednou týdně, uvidíte rozdíl. Pravidelnou péči si zajistíte mnohem lepší stav pokožky. Jak si ale vyrobit takový přírodní pleťový peeling doma? Pojďte si ho s námi vyrobit.

Recept na pleťový peeling:

  • 1x polévková lžíce mletých mandlí
  • 1x polévková lžíce mletých ovesných vloček
  • ½ lžičky jablečného octa
  • 1 špetka himalájské soli
  • 1-2 kapky éterického oleje dle typu pleti
  • 3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Éterické oleje Oshadhi dle typu pleti:

  • Mastná – levandule, pačuli, heřmánek římský, kadidlo
  • Suchá – růžové dřevo, pučuli, geranium, lze i citron – nedoporučuji v letním období (pig. skvrny), lze i pupalkový olej
  • Normální – santal, růžové dřevo, heřmánek římský, geranium

Návod na pleťový peeling

  1. 1/ Do připravené misky naliji ½ lžičky jablečného octa.
  2. 3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček
  3. 2/ Přidám špetku himalájské soli.
  4. 3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček
  5. 3/ Následně si vyberu éterický olej dle typu pleti a přidám 1-2 kapky éterického oleje Oshadhi.
  6. 3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček
  7. 4/ Přidám 1x polévkovou lžíce mletých mandlí a 1 lžíci mletých ovesných vloček
  8. 3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Peeling je hotový, pokud ho budeme aplikovat hned na vlhkou pleť. Je takový sušší. Pokud si ho připravujeme do zásoby nebo je na nás moc suchý, přidaly jsme si trošku olivového oleje nebo my jsme měly po ruce olej z pražených vlašských ořechů. Tím jsme docílily, že byl peeling vlhký.

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Výsledný pleťový peeling je vhodný i jako dárek. Můžete ho dát do skleničky nebo plechové krabičky, podle toho, co máte doma. My jsme využily plechové krabičky od starého krému od Ducie.

8 nejlepších ovesných kaší k snídani

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Snídaně je prvním jídlem, kterým bychom měli zahájit každý den. Chutná a vyvážená snídaně potěší nejen naše chuťové pohárky, ale dodá nám především potřebnou energii, abychom mohli správně fungovat. Proto se dnes podíváme na tipy, jak připravit zdravé kaše, které nakopnou náš metabolismus.

Pečená ovesná kašeChcete-li si dopřát pro změnu trochu jinou snídani, zkuste pečenou ovesnou kaši. Ovesné vločky jsou zdrojem mnoha minerálních látek, vitamínů, vlákniny a dalších živin, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu.

  • Počet porcí: 3 – 4 porce
  • Ingredience:1 hrnek ovesných vločekšpetka sušeného zázvorupůl lžičky prášku do pečivapůl lžičky skořicešpetka soli1 hrnek ovesného mléka1 lžíce medu2 broskve
  • hrst kustovnice čínské (goji)

máslo k vymazání pekáčku

Postup:Nejprve smíchejte ovesné vločky s kypřícím práškem, špetkou soli, skořicí a zázvorem. Poté vyšlehejte mléko spolu s vejcem a medem a tuto tekutou směs přilijte k ovesným vločkám. Vše pořádně promíchejte.

Mezitím si nechte rozpéct troubu na 180 °C a připravte si menší zapékací mísu vymazanou máslem. Do mísy vrstvěte střídavě vločky s plátky broskví a posypte goji. Pečená ovesná kaše je hotová přibližně za půl hodiny. Při servírování ji můžete ještě vylepšit pár kapkami medu nebo lžící dobrého bílého jogurtu.

A pokud kaše nezmizne z pekáčku již během snídaně, můžete si ji dopřát i coby chutnou studenou svačinku.

Fitness ovesná kašeVěděli jste, že ovesné vločky jsou jednou z nejoblíbenějších fitness surovin? Je to dáno především tím, že tělu dodávají velké množství energie v lehce stravitelné podobě. I proto je je fitness ovesná kaše vhodná nejen k snídani, ale její účinky oceníte i před či po náročném tréninku.

Pokud ke kaši navíc přidáte kvalitní proteiny, jako v našem receptu níže, podpoříte tím nejen růst svalů, ale i regeneraci poničených svalových vláken.

Mezi oblíbené proteiny patří například kakaový protein, který se skládá z nepraženého raw kakaa, výživné spiruliny a dobře stravitelných bílkovin v podobě konopných, slunečnicových, chia a dýňových semínek.

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

  1. Počet porcí: 1
  2. Ingredience:80 g ovesných vloček hrnek mléka
  3. 30 g kakaového proteinu

hrst oříškůhrst rozinekčerstvé ovoce dle chuti

Postup:Do malého hrnce nalijte mléko a přiveďte jej k varu společně s 30 g kakaového proteinu. Mezitím si do misky připravte ovesné vločky. Jakmile bude mléko vařit, smíchejte jej s ovesnými vločkami. Směs pořádně promíchejte a nechte lehce vychladnout. Ovesnou kaši posypte oříšky a rozinkami. Popřípadě můžete dozdobit vámi oblíbeným čerstvým ovocem.

Dietní ovesná kašeOvesné vločky nemusí být nutně součástí jen müsli směsí, ale můžete si z nich připravit i rychlou a dietní snídani. Kromě toho, že jsou ovesné vločky doporučenou surovinou během hubnutí, pomáhají rovněž snižovat hladinu cholesterolu v krvi nebo udržovat optimální hladinu krevního cukru.

  • Počet porcí: 1
  • Ingredience:250 ml mléka / vody50 g ovesných vločeklžička javorového sirupulžíce bílého jogurtu
  • hrst oříšků

hrst čerstvých borůvek

Postup:Do mléka nasypte ovesné vločky a zalijte je mlékem. Takto připravenou směs přiveďte k varu.

Jakmile bude směs dostatečně hustá, zakápněte ji javorovým sirupem, zamíchejte a přelijte do připravené misky.

Do ovesné kaše přimíchejte lžíci bílého jogurtu, přisypte ji oříšky a nakonec přidejte čerstvé borůvky, které díky svému složení napomáhají například odvodňování organismu a účinně pomáhají v boji s nadváhou.

Ovesná kaše bez mléka (s rostlinným mlékem)Nemáte-li rádi mléko či trpíte intolerancí na běžně používané kravské mléko, můžete jej nahradit vodou či rostlinným mlékem. Mezi oblíbená patří například ovesné, sójové či rýžové mléko.

  1. Počet porcí: 1
  2. Ingredience:50 g ovesných vloček350 ml vodyšpetka solibílý jogurtlžíce medušpetka skořicemenší jablko
  3. hrst rozinek

Postup:Směs vody (popřípadě rostlinného mléka), ovesných vloček, kostiček jablka a špetky soli přiveďte k varu a nechte přibližně 3 až 5 minut probublávat, než dosáhne směs požadované hustoty. Hotovou ovesnou kaši ozdobte bílým jogurtem, medem a špetkou skořice.

Ovesná kaše bez vařeníPři přípravě ovesné kaše bez vaření můžete sáhnout buď po instantní kaši, kterou zpravidla jen zalijete horkou vodou, nebo ji jednoduše připravíte podle našeho receptu. Místo hrnce si připravte zavařovací sklenici.

  • Počet porcí: 1 – 2
  • Ingredience:4 lžíce ovesných vloček
  • 4 lžíce mléka

1,5 lžíce chia semínek6 lžic bílého jogurtu

2 lžíce javorového sirupu

Postup:Všechny suroviny nasypte do zavařovací sklenice a důkladně protřepte tak, aby se jednotlivé suroviny promíchaly. Směs můžete již takto nechat, nebo do zbylého místa navrstvěte vámi oblíbené ovoce a sklenici opět uzavřete. Takto připravenou ovesnou kaši uložte do lednice, kde přes noc vločky změknou.

Výhodou ovesné kaše bez vaření je, že vám v lednici vydrží až tři dny.

Věděli jste, že chia semínka obsahují až pětkrát více vápníku než mléko nebo až třikrát více železa než špenát? Kombinací ovesných vloček, chia semínek a javorového sirupu tak tělu dodáte koktejl vitamínů, minerálních látek a dalších živin, které posílí imunitu organismu.

Ovesná kaše s banánemVíte, jaká je jedna z nejoblíbenějších kaší? Jestliže jste hádali ovesnou kaši s banánem, máte bod! V dnešním receptu vám však přinášíme tip, jak netradičně připravit banánovou variantu ovesné kaše.

Budete mít zájem:  Farmářské trhy v provozu: nic proti hobby marketům

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

  1. Počet porcí: 2
  2. Ingredience:1 hrnek ovesných vloček3 hrnky mlékašpetka soli1 banánpůl lžičky skořice
  3. 2 lžíce medu

Postup:V hrnci nebo hluboké pánvi přiveďte k varu ovesné vločky se špetkou soli a mlékem. Přibližně po 3 až 5 minutách směs odstavte. Mezitím si rozmačkejte banán a smíchejte jej s medem a skořicí a přidejte trochu mléka. Poté si vezměte na pomoc tyčový mixér a banánovou směs lehce rozmixujte tak, aby vznikla hustější banánová omáčka, kterou ovesnou kaši polijete.

Ovesná kaše s jahodamiChcete připravit zdravou snídani, na které si pochutná celá vaše rodina včetně vašich dětí? Zkuste oblíbenou ovesnou kaši se sladkými jahodami.

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

  • Počet porcí: 2
  • Ingredience:100 g ovesných vloček3 dl mléka3 dl vody150 g čerstvých jahod1 lžíce cukručerstvá meduňka
  • špetka soli

Postup:Do misky nalijte vodu a přisypte ovesné vločky. Zatímco vločky budou natahovat vodu, ve vyšší pánvičce povařte jahody posypané cukrem. Jakmile se jahody trochu rozvaří, přidejte k nim namočené ovesné vločky, přilijte mléko a vařte přibližně dalších pět minut. Hotovou kaši ozdobte čerstvou meduňkou a nakrájenými jahodami.

Ovesná kaše s jablkemJablka patří mezi nejoblíbenější ovoce u nás. A protože jablka dozrávají na nejedné české zahrádce, nesmíme zapomenout ani na svěží ovesnou kaši s jablky.

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

  1. Počet porcí: 2
  2. Ingredience:80 g ovesných vloček1,5 dl vody1,5 dl mléka1 jablko
  3. 25 g másla

20 g cukruhrst namočených rozinek

špetka skořice

Postup:Nejprve zalijte ovesné vločky vodou. Než vločky pořádně vodu nasáknou, na přepuštěném másle opečte na kostičky nakrájené jablko. Jakmile bude jablko dozlatova, přidejte k němu rozinky a vše zasypte cukrem. Poté nechte cukr zkaramelizovat a k jablkům přidejte ovesné vločky a špetku skořice. Směs míchejte přibližně pět minut a poté servírujte.

A protože ke zdravé snídani patří i řádný pitný režim, nezapomeňte si připravit dobrý čaj. K ovesné kaši s jablkem vyzkoušejte například čaj z lněného semínka, které je právem považováno za superpotravinu. Je totiž významným zdrojem omega-3- nenasycených mastných kyselin a dalších důležitých látek.

Jednou z častých výmluv osob, které nesnídají je, že prostě nestíhají. Naštěstí je na trhu k dostání řada instantních kaší, které můžete jíst během pár minut. Instantní kaši rovněž můžete využít jako základní surovinu, kterou si vylepšíte ingrediencemi a kořením dle své vlastní chuti.

Přidat můžete jak čerstvé, tak sušené ovoce, ořechy či semínka, která jsou komplexním zdrojem minerálních látek, vitamínů, bílkovin, vlákniny a dalších tělu prospěšných živin. A pokud vás zajímá, jaké účinky mají semínka na naše zdraví, nezapomeňte se podívat na článek o semínkách.

Autor: Kateřina Doul

Autor Kateřina Doul
Blog-datum 18.4.2017
Suroviny Goji kustovnice čínská, Chia semínka, Javorový sirup, Med, Ovesné vločky, Protein, Rozinky
Recepty Dezerty, Ostatní

Majka shop – Tvůj obchod pro zdravé těhotenství, porod a rodinu

Příchod podzimu a prvních sychravých dnů může frustrovat zvláště ty zimomřivější z nás. Častěji se choulíme do svetrů a teplých ponožek.

Jak ale zahřát své tělo zevnitř a hned po ránu dobře nastartovat metabolismus, aby vám nohy nechladly a energie vám vydržela? Začněte den snídaní z ovesných vloček! Oves není jenom pro koníky a dá se z něj vykouzlit základ zdravé vyvážené snídaně pro celou rodinu.

Pokrm z ovsa zahřeje, postrčí vás do nového dne, pohladí nervy a bude doslova balzámem pro vaše střeva, což je zase základ dobré imunity. Funguje to skvěle! Věděli jste ale, že i ovesné vločky byste měli před konzumací tepelně upravit, namočit anebo fermentovat?

Co jsou vločky a proč zrovna oves?

Technicky vzato jsou ovesné vločky jádra ovesných zrn, která se napaří a lisují. výhodou je, že zrno, zbavené při výrobě pouze své slupky, si zachová maximumživin, které naše tělo může využít: například důležité vitamíny skupiny B, hořčík a velké množství vlákniny, které si na ovsu ceníme asi nejvíce. Konzistence

vloček je pak ideální volbou, pokud zkrátka potřebujete rychle uvařit, upéct, zahustit… a zasytit! Díky své přirozeně nasládlé chuti slaví ovesné vločky zpravidla úspěch i u těch nejmenších strávníků, zejména nasladko. „Oves je teplé povahy se sladkou a lehce hořkou chutí. Uklidňuje nervový systém, posiluje slezinu, slinivku, srdce a rozhýbává naši životní energii, sílu.

Je vhodný pro celkové posílení organismu. Mimo jiné je bohatým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která pomáhá udržovat správnou činnost našich střev. Naklíčený oves je obzvlášť vhodný pro ženy po porodu a kojící. Naklíčené zrno mírní psychickou a fyzickou zátěž, zvyšuje chuť k jídlu, napomáhá předcházet zácpě a nadýmání a upravuje nadměrnou laktaci.

“ říká Veronika Hájková, lektorka kurzů zdravého vaření

Namáčením, fermentací a varem k lepší stravitelnosti a využití živin

Při přípravě pokrmů z vloček je potřeba myslet na to, že prošly pouze částečnou tepelnou úpravou – krátkým napařením – a je zapotřebí je ještě dále upravit. Namáčením, fermentací nebo varem docílíme snazší stravitelnosti a snížení obsahu antinutričních látek.

To jsou látky, které obiloviny, stejně jako luštěniny a ořechy, v syrovém stavu obsahují, a které ovšem našemu tělu příliš neprospívají. Blokují totiž využití některých minerálů, nebo je v horším případě mohou z našeho těla dokonce odplavovat.

Ideální úpravou, stejně jako u ostatních obilovin, ať už jde o vločky či celá zrna, je jejich fermentace, tedy krátké kvašení.

JAK NA TO?

V případě vloček to znamená namočit je společně s probiotiky (lžíce jogurtu či kefíru, může být i Tibi nebo veganský, jde nám o příslušné probiotické kultury) přes noc nebo až na 24 hodin.

Pokud jste si je ale nestihli namočit anebo chvátáte, řešením může být zalít vločky horkou vodou a nechat nabobtnat či je krátce povařit. Pokud připravujete s pomocí vloček jídla, která se budou dále tepelně upravovat, namáčení řešit nemusíte.

Níže přinášíme tři tipy, jak tyto principy využít prakticky.

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček 3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Další druhy obilných vloček

Ze všech druhů vloček, které se dají sehnat, mám ty ovesné úplně nejradši. Jsou nejrychleji hotové a skvěle chutnají.

Dají se přidat do zeleninových karbanátků a placiček, do pomazánek, výborně zahušťují, připravíte z nich úžasné vafle, korpusy na cheescake, domácí granolu, sušenky, ale i lívance či palačinky naslano.

Moc ráda mám taky pšeničné vločky, kterým to moc sluší jako zavářce v polévce, špaldové vločky plné cenných živin nebo žitné vločky, které používám do žitného chleba. Zakoupit se dají i vločkové směsi.

A pokud už jste kouzlo vloček objevili a toužíte pokročit někam dále, zkuste rovnou celá ovesná zrna. Když je na 48 hodinnamočíte s lžící probiotik (jogurt, kefír, Tibi kefír) a pak propláchnete, získáte úžasnou přílohu hlavního jídla, která náramně sytí, chutná i uzdravuje. A pod to se podepíšu.

Ochutnejte vynikající kaše z naší nabídky:

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

3 tipy na kosmetiku z ovesných vločekAlena Střelečková

 Autorka článku, maminka dvou dětí, redaktorka blogu MAJKA-SHOP a blogu jedinečného online předporodního kurzu POROD  BEZ OBAV

Budete mít zájem:  Fluoróza – co je to – příznaky, příčiny a léčba

„Mateřství mne naučilo především jednu věc: čas, ten není a nebude. Je zapotřebí si ho udělat co nejdříve – na to, co nás baví, co nás naplňuje, co nás činí šťastnými! Miluji chvíle, kdy jsme společně s mou rodinou. Ráda tvořím. Píšu.

Listuji v chytrých knížkách a učím se nové věci. Učím se od dětí. Vařím a peču. Připravuji si svou vlastní přírodní kosmetiku. Miluji některé moderní vymoženosti, jako třeba GPS, ale i přírodu, přirozenost, jednoduchost.

Ráda se vracím k tradicím a ke kořenům.“

Rady a tipy v péči o pokožku z domácích surovin

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Pochutiny ze spíže nemusíte použít pouze na přípravu jídla. Báječně se uplatní také jako kosmetické vychytávky. Už naše babičky byly zvyklé používat běžně dostupné prostředky v péči o svou pleť či vlasy. Nutno poznamenat, že mnohdy se jedná o osvědčené triky, které skutečně pomáhají lépe, než nákladné kosmetické přípravky.

Vitamín C rozzáří pleť

Víte, že vitamín C nejen posiluje imunitu, ale také dokáže nádherně rozzářit pleť, zesvětlit blonďaté vlasy, vybělit nehty a zuby. Vyzkoušejte tip na pleťovou vodu a uvidíte, budete příjemně překvapeni.

Pleťová voda z domácích surovin

Na citrusovou pleťovou vodu smíchejte v čisté lahvičce 100ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 3 čajové lžičky vilínu a 2 čajové lžičky vody. Každé ráno ve vodě namočte vatový tampon a aplikujte krouživými pohyby na vyčištěný obličej. Pleťovou vodu uschovávejte v chladničce – vydrží vám celý týden.

Ovesná mouka zklidňuje pokožku

Výživné látky, které oves obsahuje, prospívají nejen našemu zdraví. Dokážou se také postarat o to, aby kůže zůstala vypnutá, mírní zarudlosti a podráždění. Oves totiž obsahuje řadu aminokyselin a vysoký podíl vitamínu B1 a B6, které pokožku zklidňují. Zároveň se starají o to, aby zůstala dobře hydratovaná.

Ovesná maska z ovesných vloček

Pleťová maska s ovesnými vločkami báječně vyživí pleť. 3 lžíce ovesných vloček smíchejte se 3 lžicemi podmáslí, naneste na obličej a nechte působit 15 minut. Pak omyjte teplou vodou.

Bělící sůl

Sůl je nad zlato – nejen v kuchyni. Pokud toužíte po bělejších zubech, smíchejte v hrnečku lžíci soli se 2 až 3 lžicemi olivového oleje na řidší kaši, naneste na měkký zubní kartáček a vyčistěte. Důkladně vypláchněte vodou.

Sojové boby

Stárnutí pleti a nadměrné slunění způsobují na obličeji, krku a dekoltu poruchy pigmentace. Proti těmto nevzhledným skvrnkám pomohou výtažky ze sójových bobů. Obsahují totiž proteiny, které dokážou blokovat procesy pigmentace v kožních buňkách.

Čistící mléko po domácku

Sójové mléko rozjasní pleť. ¼ l sójového mléka rozmixujte se 2 až 3 lžicemi ovesných vloček a 1 lžičkou medu. Směs pak naneste na obličej a poté opláchněte.

Olej zjemní kůži

Olivový nebo slunečnicový olej se najde v každé domácnosti. Oba zvláčňují suchou pokožku. Mají totiž vysoký obsah vitamínu E, který pomáhá udržovat pružnost a odolnost kůže. Olivový olej je navíc přímo nabitý hodnotnými omega-3-mastnými kyselinami, které redukuji jemné vrásky.

Maska na ruce

Suché ruce dostanou zpět svoji hebkost, když je asi na 10 minut ponoříte do misky s olivovým olejem. Prospěje jim také cizrnová maska. 20G drcené cizrny smíchejte s 1 lžičkou olivového oleje, ¼ lžičky citronové šťávy a jedním žloutkem. Směs naneste na pokožku rukou a nechte působit 20 minut. Pak opláchnete.

Fotografie publikována se svolením m_bartosch Photography/FreeDigitalPhotos.net

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček Přidat KrásnéŽeny.eu na hlavní stránku Seznam.cz

  • domácí suroviny
  • kosmetika
  • pokožka

Jak na mastnou pleť

3 tipy na kosmetiku z ovesných vloček

Mastná pokožka se sklony k nedokonalostem není výsadou jen mladých lidí, na akné a mastící se pleť trpí čím dál tím více lidí i po třicítce. Na kvalitu a stav naší pleti má vyjma věku totiž vliv mnoho faktorů, mimo jiné stravovací návyky, životní styl, léky, které užíváme (obzvláště ty hormonální), pleťová kosmetika,… Proto se vám klidně může stát, že inkoust na občance máte už vybledlý, ale pupínky na obličeji vypadají až podezřele čerstvě.

Jako všechny typy pleti, i ta mastná má svoje specifické požadavky a zdá se být na péči celkem náročná. Obzvlášť na důslednou pravidelnou péči.

V první řadě je třeba mastnou pokožku vydezinfikovat a zahájit léčbu nedokonalostí, také šetrně odmastit a zamezit nadměrné produkci kožního mazu.

Společně s vhodně zvolenou kosmetikou je dobré zařadit i potravinové doplňky, které naše snažení podpoří ‘zevnitř’, případně poupravit celý jídelníček.

Mnoho lidí se domnívá, že jejich pleť je mastná a tak na ni aplikují celkem drasticky vysušující pleťové produkty. Jste si ale doopravdy jisti, že je vaše pokožka mastná? Zkuste si malý test: Obličej opláchněte čistou vlažnou vodou, osušte jej a neaplikujte žádný krém.

Zhruba po hodině přiložte na střed obličeje papírový kapesníček. Je mastný a k obličeji se doslova přilepil? Pak je vaše pleť opravdu mastná, v opačném případě jste spíše majiteli smíšené či normální pokožky, jen svou pleť nadměrně vysušujete a dráždíte nevhodnými produkty.

  • Termín „mastná pleť“ se neřídí věkem, můžete ji mít v patnácti stejně tak jako v pětadvaceti.
  • Jasným poznávacím znamením je nadměrně se mastící pokožka se zvýšenou tvorbou nedokonalostí.
  • Pokožka je začervenalá, nemá jednotnou barvu a nevypadá dvakrát zdravě.
  • V oblasti kolem nosu a na tvářích zlobí černé tečky, popřípadě rozšířené póry zanesené kožním mazem.
  • Pokud jste ženského pohlaví a trápí vás pupínky kolem koutků rtů, vězte, že nutně nemusíte mít mastnou pokožku. U žen jsou nedokonalosti v této oblasti způsobené z valné většiny hormony, jejichž hladina se v průběhu menstruačního cyklu mění.

Pro mytí a odlíčení mastné pleti se nejčastěji vyrábějí mycí gely, které jsou sice fajn, ale ve většině případů pleť prostě přesuší. Pokožka ‘vrže’, je suchá a pne. Zdálo by se, že v případě mastné pleti je to ideální stav, ale opak je pravdou.

Čím více pokožku přesušíte, tím více podráždíte mazové žlázky a podpoříte nadměrnou produkci mastnoty. Takže čím více a agresivněji budete mýt, tím bude pokožka mastnější a problematičtější. Rozhodně se tak neřiďte návody na obalech mycích gelů, které mnohdy radí produkt používat ráno i večer.

Snadno by se vám mohlo stát, že pokožka by se loupala, na tvářích byla dehydratovaná a zároveň mastný nos a čelo byly posety pupínky.

Odličovací produkt vybírejte obezřetně:

  • Rozhodně se vyhněte syntetickým pěnidlům a vysokému množství alkoholu, které pleť odmastí až příliš dokonale.
  • Nevyhovuje vám gel a příliš vás vysušuje? Sáhněte po jemnější pěně! To, že je na etiketě gelu napsáno „mastná pleť“ neplatí paušálně a vždy pro všechny.
  • Příliš nevyhledávejte produkty s vysokým obsahem glycerinu. Ten pleť sice krásně zjemní a z krátkodobého hlediska ji i hydratuje, avšak tuto hydrataci ‘vytahuje’ ze spodních vrstev pokožky. Po několika měsících každodenního použití by z vás mohly být opupínkované sušenky.
  • Čím více antibakteriálních a hojivých bylinných výtažků v produktu je, tím lépe. Hledejte třeba šalvěj, rozmarýn, tea tree, neem, levanduli, zelený jíl,…
  • Jestliže vám nevyhovuje gel ani mýdlo a pěna, sáhněte po nemastném hydrofilním oleji.
Budete mít zájem:  Důvody, proč zastavit noční jezení – jak přestat jíst v noci?

U každé péče vždy platí, že by se nic nemělo přehánět, avšak v případě mastné pokožky je toto snad zlatým pravidlem.

Pokožka sice potřebuje umýt, vydezinfikovat a zklidnit, ale to za pomoci minima produktů, které ji nebudou nadměrně dráždit, ucpávat a podněcovat tak výskyt dalších pupínků.

  • Nejvhodnějším způsobem jak odlíčit mastnou pleť je na mokro. Záleží už jenom na vás, jestli si na pomoc vezmete jemný gel, třeba ten čistící od Santaverde, kostku čistícího mýdla od Mádary nebo třeba hydrofilní olej Saloos s tea tree či levandulí. Největší výhodou naposled zmiňovaného je fakt, že s ním kromě obličeje odlíčíte i oční make-up a ušetříte za další pleťový produkt.
  • Pro dočištění, dezinfekci a hlavně stažení pleťových pórů je důležité tonikum. Mělo by obsahovat určité procentu alkoholu a hojivých bylinných extraktů, třeba tak jako čistící tonikum od Mádary s růžovou vodou či zmatňující tonikum Coslys využívající síly vilínu. Sáhnout můžete ale i po či květové nebo květinové vodě, vhodná je levandulová i heřmánková. Tonikum používejte alespoň jednou denně a to ráno, abyste docílili zatažení pórů a tím pádem i ochrany před nečistotami z vnějšího okolí.
  • Mastná pleť nepotřebuje denní a noční krém, bohatě jí stačí jeden 24hodinový, třeba zrovna Faran se šťávou z Aloe vera nebo lehký krém Santaverde. Ty pokožce dopřejí potřebnou hydrataci a výživu, ale zbytečně ji nezatíží. Mastí se vám pleť opravdu hodně? Vypusťte večerní mazání a používejte krém jen ráno. Pokožka se sama stabilizuje a bude se mnohem méně mastit.
  • Aby se pokožka dobře regenerovala, je vhodné tento proces podpořit peelingem. Někdo doporučuje každý den, někdo jednou týdně, pravda je zhruba tak někde mezi. Také hodně záleží na tom, po jakém typu peelingu sáhnete. Jestliže zvolíte ten mechanický, můžete jej použít jednou za dva až tři dny. Třeba jako scrub Argital se zeleným jílem nebo ajurvédský pleťový peeling Eliah Sahil. Pokud sáhnete po peelingu s ovocnými AHA kyselinami od Mádary, aplikujte jej zhruba jedenkrát týdně.
  • A na konec nějaká ta extra péče v podobě masky. Pro mastnou pleť je přímo ideální zelený jíl, který na sebe šetrně naváže nečistoty a pleť nepodráždí. Můžete si koupit kilo sušeného jílu Argital a připravovat si z něj domácí masky, nebo si pořídit již hotovou jílovou masku s mátou Cattier. Čistící bahno obsahuje i detoxikační maska Mádara, která navíc lehce harmonizuje barevný tón pleti. Masku si podle stavu pleti dopřávejte dvakrát až třikrát týdně.

Abyste z péče o pleť vytěžili maximum, podpořte účinky kosmetiky vhodnými potravinovými doplňky. Nejlepší volbou jsou zelené potraviny, mezi které patří například mladý ječmen, mladá pšenice nebo sladkovodní řasa chlorella. Když to shrneme do jedné věty, všechny tyto potraviny působí protizánětlivě a podporují regeneraci pleti zevnitř.

Chlorella je dokonce takovým přírodním antibiotikem, které dokáže pomoci i při závažnějších problémech s pokožkou. Nejenom, že působí proti zánětu jako takovému, ale také pročišťuje celý organismus, vyplavuje z něj nečistoty a tím velkou měrou přispívá ke zdraví pokožky.

Mladý ječmen a mladá pšenice působí také protizánětlivě, zásobují tělo dostatkem vitaminů a minerálních látek, které aktivně zlepšují stav mastné aknózní pokožky.

Abyste ze zelených potravin vytěžili maximum ve svůj prospěch, je nejlepší je užívat ráno na lačný žaludek. 1- 2 lžičky sušeného prášku rozmíchejte ve vodě nebo ovocné šťávě a vypijte alespoň 10 minut před jídlem. Jestliže se bojíte, že vám to nebude šmakovat, zamíchejte vybranou zelenou potravinu do ovocného nebo zeleninového smoothie, ovesné nebo jiné snídaňové kaše či jogurtu.

Více asi budou vašemu oku lahodit šťávy, třeba ta z Aloe vera nebo březová. Obě dvě obsahují vysoký podíl vitaminů a aminokyselin, které podporují přirozené regenerační procesy pokožky a hojí záněty zevnitř.

Detoxikují a pročišťují celý organismus, vyplavují z něj nečistoty a tak napomáhají zdravější čistší pleti bez akné. Navíc, šťávu z Aloe vera můžete užívat jak vnitřně tak zevně, při aplikaci na pokožku pleť viditelně zklidní, barevně sjednotí a zjemní.

Vnitřní užití šťáv je stejné jako v případě zelených potravin: nejlépe ráno na lačno, aby tělo dokázalo vstřebat co nejvíce prospěšných látek.

Pro mastnou pokožku si můžete vyrobit kosmetiku i ze surovin ve spíži, prospěje vám a podpoří regeneraci pleti. Jak už bylo zmíněno, pro mastnou pleť je vhodný zelený jíl.

Je jasné, že ne každý ho doma ve spíži, ale majitelé mastné pleti by si kilo na domácí ‘vaření’ pořídit mohli. Z jílu lze totiž vyrobit mnoho variací pleťových masek, které skvěle zklidní a vyčistí.

3 polévkové lžíce jílu smíchejte s polovičním množstvím čisté či květové vody (růže, levandule) a vymíchejte do hutnější kašičky. Poté můžete podle libosti přidat:

  • Pár kapek tea tree oleje ( s ním opravdu opatrně, maximálně 1- 2 kapky!), vhodný je také levandulový, rozmarýnový nebo šalvějový esenciální olej
  • Lžíci neemového prášku. Ten má skvělé antibakteriální a antiseptické účinky. Podpoří regeneraci pokožky a výrazně zmírní její zarudnutí.
  • Trochu hrubě namletých ovesných vloček, které mají taktéž mírné dezinfekční účinky. Kromě toho, pleti poskytnou lehký peeling.
  • Lístky zeleného čaje podpoří regeneraci pokožky, zjemní ji a eliminují rozšíření zánětu.

Tvořit ale můžete opravdu jenom s tím, co máte ve spíži

  • Dvě lžíce najemno namletých ovesných vloček nasypte u uzavíratelné lahvičky a zalijte 100 mililitry čisté vlažné vody. Nechte odstát a vzniklý výluh používejte každý večer a/nebo ráno jako tonikum. Vločky působí antibakteriálně, mastnou pleť zjemní a vyrovnají její barevný tón.
  • Jako tonikum poslouží i silný černý či zelený čaj. Stačí jej připravit podle návodu a nechat vychladnout. Pro umocnění protizánětlivých účinků můžete přidat pár hřebíčků, snítku rozmarýnu nebo některý z antibakteriálních esenciálních olejů (tea tree, levandule, grep).
  • Ze 2 lžic najemno umletých vloček, půlky avokáda a 1 lžíce (nejlépe manuka) medu si připravíte skvělou zklidňující a zároveň hojivou masku. Jestliže je maska příliš hustá, nařeďte vychladlým zeleným čajem. Aplikujte na čistou pokožku a nechte působit alespoň 10 minut.
  • Na rozšířené póry kolem nosu a černé tečky platí 2 lžičky čerstvě umletého pepře smíchané se 2 lžícemi bílého jogurtu. Naneste na problematické partie a nechte působit co nejdéle. Usazený kožní maz a nečistoty pak půjdou snadno vyčistit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *