10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

Tři karafiáty a asparágus – pamatujete? Tak to už je vám víc než pětatřicet. Před lety byl pro mě asparágus jenom výplň univerzální kytice. Až mnohem později jsem mu přišla na chuť, a to doslova. Ne přímo tomu okrasnému s jemnými zelenými lístky, ale jeho blízkému příbuznému – chřestu.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

Chřest je přísně sezónní záležitost a jen v květnu ho dostanete zaručeně čerstvý.

V posledních letech zažívá chřest obrovskou renesanci. Není divu, je to lahůdková zelenina a speciálně český chřest má ve světě vynikající pověst. Hojně se pěstuje na Mělnicku, takže je dobře dostupný. Existuje řada důvodů, proč si ho v jeho poměrně krátké sezóně dopřát:

  • má velký obsah vlákniny a minimum kalorií,
  • rozpouští kyselinu močovou, která způsobuje dnu,
  • chrání cévky před praskáním,
  • používá se jako afrodiziakum,
  • podporuje činnost jater a ledvin, pomáhá z těla odstranit jedovaté látky,
  • pomáhá odbourat zbytky alkoholu po jeho nestřídmé konzumaci…

Kromě toho má chřest významný obsah vitamínů a minerálů, ale hlavně má skvělou chuť. Nejčastěji se setkáte s bílým a zeleným chřestem, už se ale začíná objevovat i chřest fialový.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?Jako první se sklízí bílý chřest – roste ukrytý v zemi pod „hrobečky“ z hlíny, které ho chrání před sluníčkem, proto si zachovává bílou barvu. Před kuchyňskou úpravou je potřeba ho oloupat – začněte pod hlavičkou a sloupněte dlouhá tužší vlákna kolem dokola. Čím ostřejší škrabka, tím snadnější práce. Jakmile chřest vykoukne z půdy, hlavičky se začínají zbarvovat – nejdřív dofialova – a pak zezelenají.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?Zelený chřest je paradoxně jemnější než jeho bílý bratříček, není třeba ho loupat a čerstvě sklizený se dá jíst i syrový. Postačí mu i kratší doba varu. Nejchutnější je ten nejčerstvější – hodně napoví řez na stonku a také sluch – čerstvý chřest je svěží, a když svazeček jemně stlačíte, tak vrže.

  • Dají se z něj dělat krémové polévky, můžete ho zapékat v kabátku ze šunky nebo ho použít jako náplň do slaných koláčů.
  • 10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?Já ho mám nejraději „nahatý“, krátce povařený ve vodě se lžící citrónové šťávy, lžičkou cukru a špetičkou soli. Takto připravený můžete chřest naaranžovat na omeletu, namáčet ve vajíčku naměkko, smíchat s pestem a těstovinami, posypat osmaženou strouhankou, přelít holandskou omáčkou, přidat do lehkého salátu z nových brambor…
  • PS: No, a kdybyste náhodou seděli v křesle „Milionáře“ a otázka za 10 000 Kč by byla, jak se řekne chřest slovensky, tak si na mě vzpomeňte a suverénně řekněte: špargľa.

10 zajímavostí o chřestu, které o něm ještě možná nevíte

1) Věděli jste, že Československo bylo kdysi chřestovou velmocí a chřest se vyvážel do celého světa? Byl oblíbenou pochoutkou i na císařském dvoře ve Vídni.

Během totality jeho sláva upadala a získal neprávem reputaci buržoazní pochoutky. Především byl ale problém v centralizovaném systému, který neumožňoval rychlou distribuci, což je pro chřest klíčové.

Dnes se naštěstí zase s velkou slávou vrací do restaurací a do kuchyní českých hospodyněk a také na česká pole.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

2) Důkazem slávy českého chřestu je i jeho název. Všechny evropské země vycházejí při jeho označení z řeckého slova asparagos. Chřest je původní staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV.

3) Chřest si svou slávu zaslouží právem, je totiž lidskému tělu velmi prospěšný. Obsahuje látky proti rakovině, snižuje riziko srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a podporuje i trávení. A ještě má jeden příjemný benefit, kterým jsou afrodisiakální účinky. Nemluvě o tom, že je skvělý i při hubnutí – 100 g chřestu má totiž jen 20 kalorií.

4) Aby byl chřest skutečně delikátní pochoutkou, vyžaduje jeho pěstování lehké písčité půdy. Ty se nacházejí například v Polabské nížině na Mělnicku. V kombinaci s klimatickými podmínkami vzniká v Čechách chřest té nejvyšší kvality.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

5) Sezona chřestu trvá od poloviny dubna do konce června (v Německu se říká, že chřest je dobrý do třešní). Máte tedy ještě čas ochutnat skutečně čerstvý chřest a připravit z něj lahůdky, kterými překvapíte své hosty.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

6) Sklízení chřestu není žádná legrace, sklízí se totiž ručně na poli a vyžaduje to velkou trpělivost a pečlivost. Po sklízení by se měl chřest zchladit a pak okamžitě doručit k zákazníkovi.

Aby si chřest udržel všechny své superschopnosti, měl by se k zákazníkovi dostat do 24 až 36 hodin od jeho sklizně na poli.

Okamžikem sklizně totiž rapidně začne klesat obsah cukru, proto jen opravdu čerstvý chřest má tu delikátní, lehce nasládlou chuť.

7) Nejstarší doklady o pěstování chřestu pocházejí z roku 3000 před naším letopočtem!

8) Je libo bílý, zelený nebo fialový chřest? Rostlina je to stále jedna a tatáž, rozdíl je v pěstování, bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trošku jiné vlastnosti i výraznější chuť.

9) Před tepelnou úpravou je nutné chřest kuchyňsky upravit. Zelenému chřestu odkrojte tužší konce (asi 2 cm) a pokud má silnější slupku, spodní třetinu pazochu oloupejte škrabkou. Bílý chřest je nutné oloupat celý, začněte hned pod hlavičkou a tuhé konce také odkrojte. Slupky i konce lze použít na přípravu vývaru pro nejlepší chřestovou polévku.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

10) Pokud budete chřest připravovat vařením, pak jej svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru. Hlavičky jsou měkčí a mohly by se rozvařit. Do vody lze pro lepší chuť přidat plátek másla nebo trochu citronové šťávy.

PRIMA TIP: Český chřest dnes už koupíte v široké obchodní síti. V sezoně stojí za to přečíst si obal a sáhnout po tom z Hostína, je totiž opravdu velmi kvalitní. Pokud na něj nenarazíte v obchodě, letos poprvé si ho můžete objednat i online na Rohlík.cz, kde zaručují nejrychlejší dodávku čerstvého chřestu.

TZ, (klam)

Jak připravit chřest

Loading posts…

Úvod Tipy a triky Jak připravit chřest

Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na náš organismus, a to nejen z hlediska energetické hodnoty. Má nízký obsah cukrů, vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.

Chřest je bohatý na vitamíny a minerály

  • vitamín A, B, E, C
  • vápník, fosfor, hořčík, zinek, draslík, železo, jód
  • beta karoten, kyselina listová, kyselina asparagová
  • antioxidanty, esenciální oleje

Pozitivní účinky chřestu na hubnutí a cvičení

  • upravuje hladinu cukru v krvi
  • zlepšuje metabolismus
  • brání zadržování vody v těle
  • udržuje klidný spánek
  • zvyšuje schopnost soustředění

Kalorické hodnoty chřestu a makroživiny ve 100 g

Nutriční hodnoty Zelený chřest Bílý chřest
Bílkoviny 3 g 2 g
Sacharidy 2 g 4 g
z toho cukry 2 g
Tuky 0,6 g 0,2 g
Kalorie 25 kCal 22 kCal

Další zdravotní účinky chřestu

  • pomáhá udržet zdravý cévní systém a srdce
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • omezuje tvorbu křečových žil
  • pozitivní fliv na funkci ledvin, močový měchýř a močové cesty
  • zmírňuje menstruační bolesti
  • podporuje plodnost
  • působí jako afrodisiakum

Čerstvý chřest je nejchutnější v den sklizně

Čerstvý chřest je nejchutnější v den sklizně, kdy je nejsladší a nejšťavnatější. Čím více hodin uběhne od sklizně, tím více chřest přichází o svou sladkost, hořkne, postupně uvadá a dřevnatí. Když se vám chřest povedet koupit a zpracovat v den sklizně, pochutnáte si nejvíc.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

Takto vypadá čerstvý zelený chřest

Jak poznat čerstvý chřest

  • je křehký, neohebný, když se ho pokusíte zlomit, praskne (pokud je gumový a lze ho ohnout, už není čerstvý)
  • ve svazku mezi sebou oddenky vržou, pokud je o sebe třete
  • pokud na oddenky zaklepete, zazvoní
  • lesklá zelená barva
  • hlavičky chřestu jsou sevřené a pevné (pokud jsou otevřené, chřest už začíná usychat)
  • po rozříznutí pouští lepkavou tekutinu
  • při ochutnání křupe
  • příjemně voní

Nekupujte chřest, který je svraštělý, má výrazně zaschlé nebo zažloutlé konce nebo je ponořený do vody.

Pokud chřest po nákupu hned nezpracujete, skladujte ho co nejkratší dobu v nejchladnější části lednice v pootevřeném sáčku nebo ho zakryjte vlhkou utěrkou, aby nevysychal. Při dobrém skladování vydrží přibližně týden.

Příprava zeleného chřestu

Zelený chřest roste nad zemí, působí na něj slunce, probíhá fotosyntéza a proto zezelená. Na pěstování je náročnější než bílý, proto je dražší. Je chuťově výraznější než bílý, obsahuje více vitamínu C a je s ním méně práce. Připravuje se jako běžná zelená zelenina. Loupe se jen trochu, ale ani to není potřeba. Vaří se v osolené vroucí vodě.

Jak připravit zelený chřest vařením ve vodě

    1. Chřest se nezakrajuje, ale zalamuje. Chytněte ho oběma rukama ve spodní třetině a začnete ho lámat. Zlomí se v bodě, kde přechází dřevnatá část do šťavnaté části. V jedné ruce vám zůstane tuhá zdřevnatělá část, tu vyhoďte nebo si ji nechejte na vývar. V druhé ruce vám zůstane měkká část, která se jí. Někdo však tvrdí, že se jedná o babskou radu a že se chřest nezlomí ve správném bodě a dochází k plýtvání. Nejlépe to zjistíte, když zkusíte část odrojit a ochutnat. U čerstvého chřestu je většinou potřeba dát pryč jen 2 – 3 cm.
    2. Spodní část zeleného chřestu je dobré trošku oloupat škrabkou na brambory. Chřest dejte na otočený hrnec, otáčejte jím a škrábejte. Nicméně protože pod slupkou je nejvíce vitamínů, já zelený chřest neloupu. Maxímálně oloupám ty drobné lístečky. Nicméně pokud je chřest nahořklý, tak ho oloupejte.
    3. Dejte je všechny vedle sebe a seřízněte na stejnou délku. Svažte je provázkem nebo gumičkou k sobě. (ve videu není ukázáno, ale je to lepší)
    4. Připravený chřest vařte v osolené vroucí vodě přiklopený pokličkou 2 – 3 minuty. Pokud jsou výhonky hodně tlusté, tak až 5 minut. Vaří se naskus, musí zůstat pevný. Protože hlavičky jsou uvařené nejrychleji, je dobré vařit chřest v hrnci svisle, aby hlavičky zůstaly nad hladinou a vařily se jen v páře. Zvolte tedy spíše užší a vyšší hrnec. Ideální je pro tyto účely hrnec na chřest a špagety.
    5. Pokud nebudete chřest hned servírovat, je potřeba dát chřest hned do studené vodní lázně, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstal křupaný a zachoval si pěknou barvu.
    6. Pokud budete chřest ihned konzumovat, nejjednodušší je dát ho na talíř, osolit, opepřit a zastříknout olivovým olejem.
    7. Pokud ho budete používat například do rizota, odkrojte si hlavičky zvlášť, ty jsou dobré na ozdobu, a stonky nakrájejte na malé kousky.
Budete mít zájem:  Fénixovy slzy proti rakovině a dalším nemocem – mohou léčit?

Existuje i fialový chřest, který je velmi podobný zelenému, ale má nafialovělou barvu.

Příprava bílého chřestu

Bílý chřest roste pod zemí nebo pod tmavou plachtou, a proto si uchovává svoji bílou barvu. Hůř se skladuje. Je chuťově jemnější, ale má silnější vláknitou slupku. Je potřeba ho hodně oloupat víceméně skoro celý. Vaří se delší dobu.

Jak připravit bílý chřest vařením ve vodě

  1. Chřest se nezakrajuje, ale zalamuje. Chytněte ho oběma rukama ve spodní třetině a začnete ho lámat. Zlomí se v bodě, kde přechází dřevnatá část do šťavnaté části. V jedné ruce vám zůstane tuhá zdřevnatělá část, tu vyhoďte nebo si ji nechejte na vývar. V druhé ruce vám zůstane měkká část, která se jí. Někdo však tvrdí, že se jedná o babskou radu a že se chřest nezlomí ve správném bodě a dochází k plýtvání. Nejlépe to zjistíte, když zkusíte část odrojit a ochutnat. U čerstvého chřestu je většinou potřeba dát pryč jen 2 – 3 cm.
  2. Bílý chřest celý kromě hlavičky oloupejte škrabkou na brambory, slupka je totiž dřevnatá. Loupejte vždy asi 2 – 3 cm od havičky směrem dolů. Opravdu by na něm neměl zůstat ani kousek slupky, ta je tvrdá a vláknitá a byla by v jídle cítit.
  3. Dejte je všechny vedle sebe a seřízněte na stejnou délku. Svažte je provázkem nebo gumičkou k sobě.
  4. Připravený chřest vařte v osolené vroucí vodě přiklopený pokličkou 5 – 8 minut podle tloušťky výhonků. Ponořte je celé i s hlavičkou. Vaří se naskus, musí zůstat pevný.
  5. Pokud nebudete chřest hned servírovat, je potřeba dát chřest hned do studené vodní lázně, aby se zastavil proces vaření, chřest zůstal křupaný a zachoval si pěknou barvu.
  6. Pokud budete chřest ihned konzumovat, nejjednodušší je dát ho na talíř, osolit, opepřit a zastříknout olivovým olejem.
  7. Pokud ho budete používat například do rizota, odkrojte si hlavičky zvlášť, ty jsou dobré na ozdobu, a stonky nakrájejte na malé kousky.

Další způsoby přípravy chřestu

Chřest lze připravit i dalšími způsoby jako je pečení v troubě, grilování, smažení. V rámci fitness je nejideálnější vaření v páře, které je nejšetrnější vůči vitamínům.

Moje oblíbené recepty z chřestu

  1. http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/chrest/
  2. https://www.lidovky.cz/zeleny-a-bily-chrest-co-s-nim-poradi-roman-paulus-fuy-/dobra-chut.aspx?c=A140512_135006_dobra-chut_ape
  3. https://www.albert.cz/coz-takhle-dat-si-chrest
  4. https://www.kaloricketabulky.cz/chrest-bily/
  5. https://www.kaloricketabulky.cz/chrest-zeleny/

Související produkty

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

Zelený nebo bílý chřest – vyzkoušejte oba

Chřest patří do čeledi chřestovitých. Po světě se ho pěstuje více než 300 druhů. V minulosti spolu s cibulí, pórkem, česnekem a pažitkou patřil do čeledi liliovitých, ale jeho kategorizace se časem změnila.

Většina druhů chřestu pochází z Evropy. Poprvé se kultivoval asi před 2500 lety v Řecku.

Druhy chřestu

Existují tři hlavní druhy chřestu, u nás jsou známé především první dva:

  1. Americko-britský zelený chřest
  2. Španělsko-holandský bílý chřest
  3. Francouzský fialový

Oblíbené recepty s chřestem

Nejběžnějším druhem je v našich končinách zelený chřest. Bílý chřest je choulostivější na skladování a fialový je chuťově méně výrazný a má ovocnější chuť. Chřestových receptů je skutečně mnoho, stačí si jen vybrat, který chřest upřednostňujete.

Bílý chřest se pěstuje bez přítomnosti slunečního svitu, aby se zabránilo vzniku chlorofylu. Vhodný je do polévek, ale i do slaných koláčů.

Zelený chřest je výborný zapečený se slaninou, ale i jako netradiční pochoutka na chroupání. Oblíbeným receptem je dozlatova upečený chřest ve strouhance a parmezánu.

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?Chřest a jeho zdravotní benefity

Chřest je plný antioxidantů a má protizánětlivé účinky. Jako léčivo se používá už 2500 let. Kromě kyseliny listové je významným zdrojem draslíku, vlákniny, vitamínů B6, A a C a také thiaminu. Pomáhá chránit srdce, podporuje trávení a snižuje riziko rakoviny.

Jeden hrnek chřestu má 27 kalorií, 3 gramy vlákniny a 70 % doporučené denní dávky vitamínu K. Protože má málo kalorií a je plný vitamínů i minerálů, je vhodný při redukční dietě. A co ještě?

1.   Významný zdroj vitamínu K

Vitamín K přispívá k dobré srážlivosti krve. Ve spolupráci s vitamínem D podporuje zdravý vývoj kostí, růst buněk a obnovu tkání. Pomáhá při osteoporóze, snižuje riziko zlomenin a předchází kornatění tepen.

2.   Má protizánětlivé a antioxidační účinky

Zlepšuje průběh běžných chronických onemocnění včetně cukrovky 2. typu, stabilizuje funkci ledvin, zpomaluje proces stárnutí a rozkládá volné radikály.

3.   Slouží jako přírodní diuretikum

Chřest podporuje tvorbu moči a pomáhá proti nadýmání. Podporuje vylučování vody z těla ven, a hlavně zbavuje tělo přebytečné soli a tekutin. Chřest je bohatý na aminokyselinu asparagin a používá se jako „zavlažovací terapie“ ke zvýšení produkce moči. Pomáhá také předcházet tvorbě ledvinových kamenů.

4.   Vyživuje trávicí trakt

Obsahuje probiotické sloučeniny a množství výživného inulinu, který se nerozkládá v trávicím traktu, ale přechází do tlustého střeva, kde se stává zdrojem potravy pro dobré a zdravé bakterie.

5.   Pomáhá v těhotenství

V chřestu je velké množství folátů, které jsou důležité hlavně pro těhotné ženy. Vysoký obsah kyseliny listové snižuje riziko defektů neurální trubice u ještě nenarozených dětí. Pokud plánujete otěhotnět, určitě je vhodné zařadit chřest do svého jídelníčku.

Jak chřest nakoupit, připravit či skladovat?

Při nákupu chřestu hledejte vždy nejsilnější kousky. Čerstvost si můžete otestovat tak, že ho zkusíte ohnout. Pokud je dostatečně čerstvý, znovu se narovná a nezůstane ohnutý či povadlý.

Než se pustíte do vaření chřestu, důkladně ho opláchněte a odřežte spodní konce.

Chřest skladujte přesně jako květinu – ve vertikální poloze v nádobě s vodou.

Šťáva z chřestu

Ptáte se, jestli můžete pít šťávu z chřestu? Pokud vám nechutná, nebudeme vás nutit, ale najdete v ní spoustu živin. Pití chřestové šťávy zmírňuje nadýmání a má diuretický účinek. Klidně ji můžete pít nasladko – smícháním s jablečnou nebo mrkvovou šťávou. Můžete ji ale zkusit i naslano s rajčaty, koriandrem a česnekem.

Zdroj: livestrong.com, draxe.com

Chřestové recepty pro zdravé nervy, oči, střeva i klouby

Zelený chřestobsahuje více vitamínu C a má také výraznější, lehce nahořklou chuť. Stonky jsou různě silné, záleží na odrůdě.

V Itálii se celé jaro nabízejí tenké výhonky, které se konzumují jen s trochou citronu nebo krátce zapečené v omeletě frittata. K nám se dostává hlavně chřest středně silný, dovážený ze Španělska.

Z Francie pochází varianta mini, vyhledávaná pro svou smyslně trpkou vůni.

Fialový chřest je silně aromatická zelenina se středně silnými stonky a pěstuje se hlavně v Německu. Proti ostatním se vyznačuje výraznější nahořklou chutí.

Chřest zezelená působením slunce, a proto se na jaře přehrnuje zeminou či zakrývá fólií a jako bílý se sklízí hned poté, jakmile stonky tento příkrov prorazí. Rostou velmi rychle (až 10 cm za 24 hodin), proto se v sezóně sklízejí každý den.

Pro všechny platí při nákupu jediné kritérium – stonky musí být čerstvé a šťavnaté, což se pozná na řezu a při krájení, kdy výrazně skřípou. Je-li chřest lehce zavadlý pak je ho třeba doma dole zaříznout a vnořit do studené vody, aby se osvěžil.

Budete mít zájem:  Nadměrné nadýmání je signálem oslabené slinivky

Účinek chřestu na lidské tělo

  • zlepšuje veškeré sliznice v těle a krom jiného tím podstatně zlepšuje naší imunitu
  • doslova vyztužuje naše nervy a zlepšuje paměť i soustředění
  • pomáhá při slabozrakosti a šerosleposti
  • vzpružuje naši kůži, zpevňuje vlasy, nehty ale i všechna vaziva a doslova promazává klouby
  • aktivuje přeměnu látkovou, a tudíž působí velmi dobře na spalování nadbytečných tuků
  • protože má přímý vliv na zásobování našich buněk kyslíkem, neb působí na krvetvorbu a také očistu krve, způsobuje i omlazovací proces uvnitř nás
  • má také vliv na činnost střev, je trochu projímavý, a tím dokáže právě při opakovaném konzumování vyčistit střeva a odlehčit tak našemu zažívání
  • stimuluje, tedy povzbuzuje hormony, které nám navozují pocity štěstí a radosti
  • dokáže svými kouzly i zklidnit a navodit dostatečně hluboký spánek
  • podporuje naši sexualitu

Vaření chřestu

Čerstvý chřest důkladně omyjte a potom odlomte či odřízněte spodní část, která bývá dřevnatá. Odřezky a okrojky dejte vařit do polévky. Dřevnatost se dá poznat podle pružnosti chřestového výhonku. Prostě odřízněte dva až tři centimetry a potom ostrou škrabkou sloupněte vláknitou slupku chřestu od hlavičky dolů s tím, že se hlavička a kousek pod ní neškrabe.

Takto očištěný chřest vložte do vroucí vody, v níž je sůl, lžička cukru a kousek másla. Vařte zvolna, nebublavě pět až osm minut. Chřest má zůstat uvnitř pevný, tak říkajíc „na zoubek“.

V několika kuchařkách jsem se dočetl, že se chřest vaří 15 i 20 minut, ale to bych vám nedoporučoval. Tím bychom se asi dobrali chřestu, který taháme sterilovaný z plechovek a který s kulinářskou lahůdkou nemá nic společného.

Nedovařený chřest pak mívá trochu nepříjemnou chuť

Dalším způsobem přípravy je vařit chřest v páře, tam to bude o chvilku delší, ale zato si pro nás uchová více chuti a také vitaminů. Existují speciální košíčky na vaření chřestu, kdy se do něho vkládal očištěný špargl na stojato, hlavičkami vzhůru.

Ostatně vařit chřest, tak říkajíc na výšku je jistě nejlepší s tím, že dvě třetiny mají být ponořené ve vodě a jemné hlavičky se mají vařit jenom v páře.

Pokud nebudete mít košíček můžete upravit na stojato svazek chřestu, a aby držel, ovázat ho lehce nití nebo motouzem

U zeleného chřestu a dalších barevných variant je příprava totožná až na tu skutečnost, že se zpravidla nemusí loupat, neboť ho neobalují tak pevná až dřevnatá vlákna.

Co s vařeným chřestem?

Vařený chřest se nechá okapat a pak doporučuji jako přílohu dvě tři vařené nové brambůrky, vařené ve slupce a oloupané těsně před podáváním. Na samotný chřest pak patří trochu smetanové, žloutkové či jogurtové omáčky.

Italská chřestová klasika je přelít vařený chřest rozpuštěným máslem, lehce posypat strouhaným parmazánem.

Ve střední Evropě zase posypat vařený špargl strouhankou osmahnutou na pánvi s trochou másla a posekané petrželové nati.

Velmi zajímavým doplňkem k vařenému chřestu může být také teplá omáčka na bázi kysané smetany či jogurtu doplněná zelenými jarními bylinkami, které je dobré předtím krátce zapěnit na rozpuštěném másle.

V případě smetany nebo jogurtu doporučuji takové výrobky, které jsou přirozené bez emulgátorů a škrobů.

Na chřest s bylinkovou omáčkou pak namelte trochu směsi pepřů nebo postrouhejte muškátový oříšek a případně citrónovou kůru, pokud budete mít citron bez chemického postřiku.

Další možná tepelná úprava chřestu je dušení, ale opět by se mělo jednat o krátké opečení na kvalitním oleji podlití vývarem, či mlékem a několika minutovou přípravu s přídavkem chutí či doplňků.

Krémová chřestová polévka

Všechny odřezky, okrojky i skrojky a oškrabky vzniklé při opracování chřestu se nechávají a pak vaří v polévce, doslova vyvaří s trochou cibule.

Ideální je použít odvar vzniklý při vaření chřestu, aby se vše využilo – pak prolisovat či rozmixovat a lehce zahustit máslovou jíškou, zjemnit smetanou a přidat muškátový květ a oříšek a nakonec do jemné polévky vložte trochu na válečky nakrájeného a předem uvařeného chřestu případně ještě i nejlepší a nejjemnější hlavičky a podávejte s bylinkovou bagetkou.

Chřest se sýrovou omáčkou

200 gramů taveného sýra (smetanový bez příchuti) rozehřejte ve 200 ml smetany, následně rozšlehejte a po převaření přidejte drobně sekané bylinky zapěněné kratičce na másle.

Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Předem mírně uvařený chřest zabalíte do plátků šunky a sýra, naskládáte do misky a posypete strouhankou namíchanou s máslem – jakousi máslovou drobenkou upravenou naslano.

Chřestový salát

Jedná se o těstovinový salát s chřestem a jemným sýrovým krémem z vyšlehaného taveňáku a mléka zakapaný citrónem a posypaný bylinkami.

Chřest na 4 způsoby: předkrm, polévka, hlavní jídlo i dezert

24. 05. 2017 | Doba čtení 8 minut

Chřest se v posledních letech stává králem jarní kuchyně. A není divu – kromě toho, že se jedná o chuťově výtečnou zeleninu, má také mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Chcete jej vyzkoušet a nevíte si rady s jeho přípravou? Přinášíme několik tipů, s kterými vykouzlíte dokonalé jídlo z chřestu.

Chřest patřil k vyhledávaným lahůdkám už ve starověku, ale za větší rozšíření vděčí až Holanďanům v 16. století. V sezóně jej můžeme koupit v obchodech, na tržištích i slavnostech chřestu. Ideálním způsobem jak získat zaručeně čerstvý chřest je jeho pěstování. 

Nákup a skladování chřestu

Bílý, zelený nebo fialový? – Bílý chřest není speciální odrůda, ale získat jej můžeme způsobem pěstování. Bílý chřest je vlastně chřest, který vyrůstal bez přímého působení světla.

Buď se přihrnuje zeminou a nebo zakrývá speciální fólií. Fialový chřest je vlastně zelený chřest s nafialovělými listy. Každopádně platí, že nejvíce si pochutnáme na čerstvě sklizeném chřestu.

Sezóna chřestu u nás trvá od poloviny dubna do konce června.

Chřest se nejčastěji prodává zelený nebo bílý. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Jak poznáme čerstvý chřest? Má pevně sevřené hlavičky a lesklý povrch, není okoralý na řezu. Bílý chřest se nedá ohnout. Pokud se o to pokusíme, tak praskne. U zeleného ohyb nevadí.

Skladování chřestu: chřest skladujeme zabalený ve vlhké utěrce v chladu a co nejdříve zpracujeme. Ideální je chřest ihned opracovat, takto připravený nám vydrží v lednici i týden a neriskujeme, že zhořkne a zvadne. 

Příprava chřestu před vařením

Chřest před samotným vařením pořádně oloupejte, spodní dřevnaté konce odřízněte. Pokud by nám bylo líto množství odpadu a chřest uvařili rovnou, zbudou nám oči pro pláč nad nepoživatelným pokrmem a vyhozenými penězi. Nezoufejte, všechen odpad najde využití a připravíte si z něj lahodnou polévku.

Bílý chřest musíte pečlivě oloupat celý až po hlavičku, u zeleného stačí očistit spodní třetinu výhonku. Mladý zelený chřest nemusíte loupat vůbec. Při loupání si vystačíte s obyčejnou kuchyňskou škrabkou, můžete se ale vyzbrojit i speciální škrabkou na chřest, která nám práci zjednoduší a urychlí.

 

Vaření chřestu

Oloupaný chřest vložíme do vroucí osolené vody, ochucené bílým vínem a máslem, a krátce povaříme (bílý chřest 5-8 minut, zelený chřest 2-5 minut podle tloušťky výhonků). Dokonalosti docílíme, pokud budeme vařit chřest tak, aby špičky zůstaly nad vodou a vařily se pouze v páře.

Správně vaříme chřest do poloměkkka, zelený nemusíme vařit vůbec. Uvařený chřest vyjmeme a ponoříme do mísy s ledovou vodou (blanšírujeme). Zachová si tak chuť, barvu i konzistenci. Takto upravený chřest můžeme ihned zpracovat nebo uchovávat v chladu k pozdějšímu využití.

Ve vývaru pak krátce povaříme slupky a odřezky chřestu a získáme tak vynikající základ pro přípravu chřestové polévky. 

Pokud máme připravený chřest podle výše uvedeného postupu, všechny následující pokrmy jsou hotové během pár minut. 

Chřestová polévka

Výborná polévka s výraznou chutí je v podstatě připravená z nepotřebných zbytků po očištění chřestu. 

Chřestová polévka Zdroj: Archiv ireceptar.cz

  • 1,5 litru vývaru z chřestu
  • 10-12 výhonků bílého chřestu
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • muškátový květ
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky

Z másla a hladké mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem a dobře rozmícháme. Přidáme na kousky pokrájený chřest a povaříme dokud chřest nezměkne. Stranou si necháme hlavičky chřestu na ozdobu. Polévku rozmixujeme a dochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Nakonec zjemníme smetanou a vložíme uschované kousky chřestu. 

Zapečený chřest se šunkou a sýrem

Vynikající předkrm nebo hlavní chod vykouzlíte během chvilky.

Budete mít zájem:  Recept na přírodní deodorant s probiotiky

Zapečený chřest servírujeme jako předkrm. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

  • 12 výhonků bílého chřestu
  • 6 plátků šunky
  • 6 plátků sýra
  • 1 lžíce másla

Šunku rozkrojte a obalte jí výhonky chřestu. Poklaďte do zapékací misky, pokryjte plátky sýra a kousky másla. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 10 minut.

Zelený chřest s holandskou omáčkou

Holandská omáčka je výtečným doplněním k různým druhům zeleniny a není zdaleka tak složitá na přípravu, jak se o ní traduje.

Zelený chřest s holandskou omáčkou. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

  • 12 výhonků zeleného chřestu
  • 3 žloutky
  • 100 g másla (nejlépe přepuštěného)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl

Ve vodní lázni rozšleháme žloutky s citrónovou šťávou, dokud nenapění a nezhoustnou. Poté po částech přidáváme přepuštěné máslo a stále šleháme. Připravenou omáčkou přelijeme chřest a podáváme.

Závin s chřestem a rebarborou

Chřest lze připravit i na sladko, stačí vynechat sůl při základní přípravě. Zajímavá kombinace chřestu s rebarborou potěší nezvyklou chutí.

Závin s chřestem a rebarborou. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

  • 15-20 výhonků bílého chřestu
  • 200 g rebarbory
  • listové těsto
  • 100 g cukru
  • vanilkový cukr
  • mletou skořici
  • rozšlehané vejce na potření

Z výhonků chřestu odřízneme špičky (můžeme je použít na ozdobení polévky). Na rozválené listové těsto poklademe chřest a posypeme polovinou cukru. Rebarboru nakrájíme na kousky, orestujeme na másle a přidáme zbytek cukru a také cukr vanilkový. Směs necháme zchladnout a poté rozložíme na chřest, zabalíme závin a potřeme vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.

Chřest je chutný, ale také velmi zdravý

Chřest je nejen chutný, ale také velmi zdravý. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Chřest lékařský (Asparagus officinalis) si své druhové jméno právem zaslouží.

Je skvělým zdrojem vlákniny, a zároveň obsahuje vitamíny B, C, E a K, beta-karoten, kyselinu listovou, asparagovou, vápník, draslík, hořčík a řadu dalších látek.

Všechny tyto živiny působí blahodárně na organismus a chřest má proto mnoho léčivých účinků.

Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, upravuje krevní tlak, pomáhá udržet zdravé cévy a srdce.

Chřest obsahuje látky s diuretickými (močopudnými) vlastnostmi, zlepšuje funkci ledvin a močových cest, zabraňuje tvorbě močových kamenů.

Tato zelenina má také velmi nízkou energetickou hodnotu, ve 100 g pouhých 25 kcal/100 kJ (pro srovnání: salátová okurka 60 kJ, brambory 280 kJ ve 100 g). A aby toho nebylo málo, chřest je užíván jako afrodisiakum.

Gastronomický fenomén. Vše, co jste o chřestu nevěděli | Žena.cz

V celé západní Evropě se stává chřest rok od roku populárnější. Oblíbenost lze pozorovat i v sezónních menu předních restaurací. Ochutnejte jeho lahodnou chuť.

Velké množství vlákniny versus malé množství kalorií. Ideální ingredience, s kterou si v kuchyni pohraje profesionální kuchař i amatér. Chřest si uvaříte jako předkrm, hlavní jídlo nebo jako dezert. Poznejte první jarní zeleninu.

Mocná síla chřestu

Tato nízkokalorická surovina obsahuje spoustu vitamínů, výborně chutná a snadno se připravuje. Chřest léčí a prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, pomáhá při poruchách funkcí jater a žlučníku. Příznivě působí na srdce, krevní oběh, nervovou soustavu a ulevuje od bolesti zad.

Tato chutná ingredience je bohatá na vlákninu a je vítanou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu. Díky dobré stravitelnosti je právem zařazená do šetřivých diet. Veškerá pozitiva ohrozí jen špatný způsob přípravy.

Co na chřest říká Ondřej Slanina (kuchař z pořadu Kluci v akci)?

Šéfkuchař z restaurace Chateau St. Havel miluje chřest pro jeho univerzálnost.

„Chřest mám samozřejmě rád. Dříve se pěstoval na jižní Moravě a nyní se nachází také v okolí Mělníka. Pěstovat chřest není vůbec lehká záležitost, proto je tak drahý.

Byl bych rád, kdyby lidé viděli, jak se chřest pěstuje, sklízí, že je to opravdu velice pracné a namáhavé.

Každý den se musí řádky obejít, přikrývat a sklízet ručně, proto je cena taková, jaká je – stojí za ní spousta hodin a poctivé ruční práce.

Čtěte také: Chřestová sezóna v plném proudu: 10 TOP receptů

Sám jsem ho sklízel a musím přiznat, je to vážně dřina. Navíc je ta rostlina opravdu křehká, takže se s ní musí i náležitě zacházet a vyndat ji ručně je velice náročné.

Lze ho podávat jako samotný hlavní chod, ale je to zároveň i výborný doplněk k masu nebo rybě. Je možné ho zpracovat za studena i v tepelných úpravách, zapékat či vařit.“

Chřest: Zelenina pro bohaté

Asparágus nebo lidově špargl je vytrvalá bylina. Je známo asi 170-300 druhů, jsou rozšířené hlavně v Evropě, Asii a Africe. Jen některé druhy jsou ovšem jedlé.

Hlavní období sklizně je květen. Chcete-li ho pěstovat doma, potřebujete písčitou až písčitohlinitou půdu. Vyhovuje mu prosluněná část zahrady. Odolává i v obtížných podmínkách sucha a nedostatečné výživy.

Stačí vyrýt strouhu 60 cm hlubokou a 40 cm širokou. Do té navrstvěte hnůj nebo kompost. Následuje 5 cm zeminy. Sazenici zasaďte tak, aby se kořínky rovnoměrně rozprostřely do obou stran. Potom přisypte zeminu a přitlačte směrem ke kořenům. Chřest zalévejte jen v případě, že delší dobu neprší.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Pravidelně okopávejte, aby v záhonku nerostl plevel. První úrodu získáte až ve třetím roce pěstování. Sklizeň nastupuje o rok později. Pokud se mu bude dařit, vydrží sazenice na stanovišti až dvacet let.

Bílého chřestu docílíte, když ho měsíc před sklizní přihrnete zeminou nebo přikryjete černou fólií. Nezahrnete-li ho, získáte chřest zelený. Chřestová sezona první jarní zeleniny trvá celých 50 dní.

Bílý, nebo zelený?

Za nejkvalitnější se považuje chřest bílý, který má velmi jemnou chuť a silné stonky.  V kuchyni se nejčastěji setkáte právě s ním a jeho fialovou variantou. Zelený se výborně hodí do salátů. Obsahuje více vitaminu C a má silně kořeněnou chuť.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Vaříte-li chřest, pak byste měli vědět, že..

  • bychom ho měli zpracovat nejpozději do dvou dnů po nákupu
  • nejlépe a nejdéle ho uchováte ve vodě
  • může se dusit, smažit, grilovat
  • starý chřest poznáte podle nažloutlého až nahnědlého zabarvení, zvadlých nebo nahnilých výhonků a nepříjemného zápachu
  • měl by mít jemnou vůni, nepoškozené výhonky a svěží vzhled
  • skladujte ho při teplotě +2 až +4
  • dá se dobře zamrazit až na 6 měsíců
  • zamrazujte jednotlivé výhonky
  • zacházejte s ním opatrně, je velmi křehký
  • vařte ho svázaný provázkem hlavičkami nahoru (jsou měkčí, mohly by se rozvařit)

Foto: Isifa/Thinkstock

Chřest s holandskou omáčkou

Tento recept patří mezi nejběžnější způsoby upravování chřestu. Ochutnejte přirozenou chuť zeleniny s jemnou holandskou omáčkou.

Budete potřebovat:

  • 200 g vepřové šunky
  • 1/2 svazku bazalky
  • 750 g brambor
  • 1 kg zeleného chřestu
  • 2 lžičky kaparů
  • 200 g másla
  • 1,5 kg bílého chřestu
  • 4 žloutky
  • mletý bílý pepř, cukr, citronovou šťávu, sůl
  1. Omyté brambory vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Bílý chřest oloupeme celý, u zeleného pouze dolní třetinu. Vaříme je odděleně v osolené vodě s trochou cukru. Bílý asi 15 a zelený kolem 10 minut. Poté je opatrně vyjmeme, necháme okapat a uchováme horké.
  2. Bazalku omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Máslo necháme vzkypět a sebereme pěnu. Ve vodní lázni šleháme žloutky s 8 lžícemi chřestového vývaru, pepřem a solí. Zvolna přiléváme máslo.
  3. Přidáme nahrubo nasekané kapary a bazalku. Omáčku osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou.
  4. Brambory slijeme a oloupeme. Brambory se šunkou, chřestem a holandskou omáčkou upravíme na talíře a servírujeme.

Foto: ISIFA/Thinkstock

Historie chřestu

Pravlastí jsou stepní oblasti střední Asie a jižního Ruska. Ve starých francouzských pramenech se ale píše o velkých oblastech porostlých divokým chřestem v ústí řeky Volhy a dalších krajinách od Kaspického moře na východ.

Ačkoliv to mnozí ani neví, tato zelenina, o níž jsou dochované prameny již ze starého Egypta (2 560 let před naším letopočtem), se dříve hojně pěstovala také v České republice.

Velkou pěstírnou chřestu bývaly kdysi Ivančice. Po světových válkách, kdy bylo nutné zajistit výživu obyvatel, byl chřest vytlačen kaloričtějšími obilovinami.

Naštěstí se pomalu začíná pěstování chřestu vracet.

Býval dostupný jen pro bohaté. Ještě v roce 1990, kdy průměrná mzda nebyla ani 3000 Kč, stálo 1 kg více než 100 Kč.

Zařazujete chřest do svého jídelníčku, nebo patří k potravinám, kterým se raději vyhnete? Máte nějaké zajímavé recepty? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • Kuskus versus bulgur aneb Co jste o nich nevěděli
  • 5 tipů, jak dát detox vaší kuchyni
  • Pavlína Němcová: Sním o miminku a bílých šatech

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Rozdělili desítky milionů korun: Lidé můžou mít i dobrozvyky, posunuli jsme hranice | Video: Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector