10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

Hladinu melatoninu můžete zvyšovat i zcela přirozeně. Pokud vás to zajímá, pojďme se podívat na pár jednoduchých triků jak na to!

Co je vlastně melatonin

Melatonin tvořen ze serotoninu [1] v mezimozku – část mozkových struktur navazující na horní konec mozkového kmene, konkrétně epitalamu, jehož součástí je epifýza, která je tvořena buňkami zvanými pinealocyty.

Epifýza je krom pinealocytů tvořena gliálními buňkami a kalcifikovaným materiálem, jehož množství se s věkem zvyšuje a tím klesá vlastní produkce melatoninu [2]. Dle nejnovějších studií však melatonin produkují i všechny buňky našeho těla.

Melatonin produkovaný buňkami mimo epifýzu se však nedostává do krevního řečiště a důvod vlastní buněčné produkce melatoninu nebyl doteď zcela objasněn [3].

Melatonin není ale jen hormonem spánku, je také velice silným antioxidantem, snižuje hladinu kortizolu (hormon stresu), zvyšuje přirozenou hladinu růstového hormonu, reguluje cirkadiální rytmus a má mnoho dalších benefitů….

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

Více o melatoninu jako takovém se dočtete v našem článku: Melatonin, hormon nejen pro spánek…

Pojďme se nyní podívat na základní pravidla, která vám pomohou zvýšit vlastní produkci melatoninu, nebo alespoň zabrání blokování jeho přirozené produkce v našem těle.

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

Melatoninové desatero

1) Blokujte modrou složku světla

Mnoho elektroniky, včetně mobilů a televize vyzařuje ze svých displejů světlo s modrou složkou. To samé platí o moderních žárovkách a LED diodách. Tato modrá složka světla vysílá mozku falešné signály o tom, že je ještě den a tím zastavuje uvolňování melatoninu.

Řešením je například nošení brýlí blokující modré světlo, výměna osvětlení za speciální žárovky s nastavitelným spektrem, přepnutí vašich zařízení (TV, mobily, tablety…) do night shift módu, popř. červeného módu.

Modrá složka světla by měla být blokována pro maximální efekt ideálně již 3 hodiny před spaním.

2) Po ránu se oddejte slunci

Sluneční záření pomáhá při tvorbě serotoninu, který je prekurzorem melatoninu.

Expozice slunečnímu záření a to zvláště ráno pomáhá tělu s tvorbou serotoninu a navíc ranní slunce pomáhá synchronizovat naše vnitřní hodiny.

Evoluce přizpůsobila člověka a jeho biochemické pochody tak, aby se řídily sluneční aktivitou. Slunce seřizuje naše vnitřní hodiny již od počátku naší existence. A ne nadarmo se říká, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

3) Jezte jídlo bohaté na přírodní melatonin 

Jedním ze zdrojů naturálního melatoninu je Višeň obecná (Prunus Cerasus). Proběhla vědecká studie, ve které byl skupině dobrovolníků podáván extrakt z višně a dvěma dalším kontrolním skupinám placebo. U skupiny užívající extrakt byla hladina melatoninu výrazně zvýšena, zatímco u dvou kontrolních skupin nedošlo ke změně [5].

Další studie proběhly s dobrovolníky trpící nespavostí – seniory. I tady studie prokázala pozitivní vliv višní na hladinu melatoninu [6].

Lidem do 60ti let věku není doporučováno užívání syntetického melatoninu. Ten totiž tlumí tvorbu toho vlastního.

Po šedesátce se tvorba vlastního melatoninu utlumuje a saturace melatoninem syntetickým již tedy nenapáchá takové škody, jako u mladších lidí, u kterých saturace syntetickým melatoninem utlumuje tvorbu toho vlastního. Melatonin v naturální formě však naopak tvorbu vlastního melatoninu podporuje.

Díky naší novince si můžete vyzkoušet efekt přímo sami na sobě. I lidé po šedesátce však mohou podporovat svůj melatonin naturální cestou, ale mají i druhou možnost a to suplementaci melatoninu syntetického. 

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

Rajčata, hroznové víno, ale také třeba mandle, maliny, vlašské ořechy, Goji bobule …… tyto všechny potraviny zvyšují přirozenou hladinu melatoninu [7].

4) Jezte jídlo bohaté na tryptofan 

Tryptofan je esenciální aminokyselina a je jedním z prekurzorů produkce melatoninu [8]. V průběhu dne si tedy dopřejte dýňové semínka, fotu, kuřecí maso, mandle, arašídy, tvaroh, nebo třeba jogurt [10].

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

5) Vyhněte se kofeinu v podvečer

Pokud máte ve zvyku pít kávu, nebo čaj na večer, může být pro vaši epifýzu velkou pomocí přechod na vodu. Mnohé studie dokazují, že kofein má negativní vliv na produkci melatoninu [9].

Kofein má poločas rozpadu 8 hodin. To znamená, že pokud si dáte 100 mg kofeinu v 16:00, ve 2 ráno bude na vaše tělo stále působit 50 mg.

Neznamená to, že neusnete, ale přesto působení kofeinu poruší architekturu vašeho spánku.

6) Spěte v temnotě

Místo různých světel pomáhajících v orientaci v ložnici, diod a displejů se pokuste z vaší ložnice udělat temnou kobku.

Čím méně světla k vám bude pronikat během spánku, tím vyššího uvolnění a hlubší regenerace dosáhnete.

Odstraňte tedy z ložnice maximum elektroniky a zkuste i například pomocí závěsů snížit množství světla, které do ložnice proniká zvenčí. Další možností je také nošení masky na spaní.

7) Nestresujte se před spaním

I když se nejde vždy stresu vyhnout, snažte si vaše večery užívat a nestresovat se. Stres a s tím spojená vysoká hladina kortizolu (hormon stresu) má velmi negativní vliv na sekreci melatoninu [12]. 

8) Zklidněte se meditací, nebo modlidbou

Pokud se vám podaří uklidnit mysl, dáte jí tím ten nejlepší signál k tomu, že se chystá noc a co po ní budete chtít. Meditace v podvečer je ideálním způsobem, jak dosáhnout zklidnění a relaxace.

Náš mozek bude reagovat na klidnou a tichou mysl právě uvolněním melatoninu [11]. Zkuste si udělat chvíli pro sebe, pohodlně si sednout a přeskočit všechny ty myšlenky, které se za den v mozku usídlily.

A myslet jen a jen na váš dech….

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

9) Dejte si horkou vanu

Se stresem souvisí i tento bod. Dopřáním si horké koupele můžete docílit snížení kortizolu a tím podpořit produkci melatoninu. Horká koupel navíc přirozeně pomáhá tělu navodit pocit únavy a tím ho stimulovat ke spánku.

10) Eliminujte elektromagnetické záření a WI-FI v ložnici

Elektromagnetické pole je vyzařováno všemi elektronickými zařízeními. Toto záření prochází skrze lidské tělo zvyšuje tím přirozenou frekvenci, na které lidské buňky vibrují.

Tím brání jejich ,,uklidnění‘ a regeneraci [4] a proto dochází ke zkresleným informacím a produkce melatoninu neprobíhá v optimální míře.

Vyvarujte se tedy spánku s mobilem pod polštářem (ideální je mobil úplně vypnout, nebo alespoň dát do letového režimu), zapnutým WI-FI routerem a množstvím zbytečné elektroniky, které patří do obývacího pokoje, ale ne do svatyně vaší regenerace.

Závěr:

Metody, které podporují produkci vlastního melatoninu, jsou jednoduché a zároveň přirozené. V podstatě nás nabádají k věcem, na které byly generace našich předků zvyklé a které považovaly za zcela přirozené.

Po tisíciletí byli lidé zvyklí po západu slunce utlumovat své aktivity, svítit si za pomocí ohně (ten modrou složku světla nemá), spát bez světel v naprosté tmě a vstávat s ranním rozbřeskem.

A zároveň nikdy v naší historii nebyli vystaveni miliarda krát vyššímu elektromagnetickému záření, než je to přirozené, produkované zemí a skrze kosmické záření.

Moderní doba tyto principy, na které jsme z evolučního hlediska přizpůsobeni, zcela ignoruje a důsledky, které toto počínání přináší, dnes můžeme vidět prakticky všude v naší populaci. Přitom pomoci našemu tělu v boji pomocí melatoninu, hormonu spánku, ale také nejsilnějšího antioxidantu není žádná věda.

Matěj Veselý

Zdroje:

    1. LIU, Lie a Fang HUANG. Melatonin Effects on Hard Tissues: Bone and Tooth [online]. China, 2013 [cit. 2020-04-08]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676828/. Studie. School of Stomatology, Hospital of Stomatology, Sun Yat-sen University.
    2. Glandula pinealis; Corpus pineale [online]. Ústav normální anatomie lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci [cit. 2020-04-08]. Dostupné z: http://www.nan.upol.cz/neuro/cd435.html
    3. ČESLÍK, Adam. MELATONIN: ZÁZRAČNÁ MOLEKULA A NEJLEPŠÍ NÁPAD EVOLUCE? Performance Livestyle [online]. 20.03.2020, , 1 [cit. 2020-04-09]. Dostupné z: http://risebyperformance.cz/2020/03/melatonin-2
    4. International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection [online]. [cit. 2020-04-15]. Dostupné z: http://www.emfs.info/limits/limits-organisations/icnirp-2010/ 
    5. HOWATSON, G. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. [online]. [cit. 2020-04-14]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497 
    6. PIGEON, WR. Effects of a tart cherry juice beverage on the sleep of older adults with insomnia: a pilot study [online]. 2010 [cit. 2020-04-15]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20438325 
    7. Foods with Natural Melatonin [online]. 2014 [cit. 2020-04-15]. Dostupné z: https://nutritionfacts.org/2014/04/03/foods-with-natural-melatonin/?fbclid=IwAR0vvoKZUxfB3_VgiZ-puDxZJ6UIdM1t2lA1cYXO9Mr4xP-spNA8siMlXmQ
    8. MURCH. Tryptophan is a precursor for melatonin and serotonin biosynthesis in in vitro regenerated St. John's wort (Hypericum perforatum L. cv. Anthos) plants. [online]. 2000 [cit. 2020-04-15]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30754808
    9. SHILO, L. The effects of coffee consumption on sleep and melatonin secretion. [online]. [cit. 2020-04-15]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14592218
    10. 10 ways-boost melatonin naturally [online]. 2017 [cit. 2020-04-15]. Dostupné z: https://lifespa.com/10-ways-boost-melatonin-naturally/?fbclid=IwAR1jUuRAjuN0R8XsLNZy4ypvZfJQDjzdu5PXvxJN4ejG2CnUQmkmW9nkAyU
    11. SOLBERG, E. The effects of long meditation on plasma melatonin and blood serotonin. [online]. [cit. 2020-04-15]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14976457
    12. MONTELEONE, P. Temporal relationship between melatonin and cortisol responses to nighttime physical stress in humans. [online]. 1992 [cit. 2020-04-15]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1609019

Jak posílit střevní mikroflóru? Zkuste tyto potraviny!

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

V lidském těle žije přes 40 biliónů baktérií, přičemž většina z nich se nachází v našich střevech. Společně se označují pojmem střevní mikrobiom (někdy také střevní mikroflóra) a jsou pro vaše zdraví velmi důležité. Zatímco některé baktérie jsou zdraví prospěšné, jiné se podílí na vzniku řady onemocnění. Proto je důležité udržet si zdravou střevní mikroflóru.

Je jasné, že to co jíte, do značné míry ovlivňuje druhy baktérií, které ve vašich střevech žijí. Tady je 10 vědecky ověřených způsobů jak zlepšit zdraví střevního mikrobiomu.

Jezte pestrou stravu

V našich střevech žijí stovky druhů baktérií. Každý druh plní různou úlohu a potřebuje ke svému růstu jiné živiny. A samozřejmě má každý druh střevních baktérií také jiný vliv na vaše zdraví.

Obecně vzato se za zdravou střevní mikroflóru považuje co střevní mikrobiom s co nejrozmanitějším druhovým spektrem střevních baktérií. Je to proto, že čím více druhů baktérií se ve vašem trávicím ústrojí nachází, tím vyšší je jejich přínos pro zdraví (1, 2, 3, 4).

Nejlepším prostředkem pro zajištění rozmanitosti střevní mikroflóry je pestrá strava, která zahrnuje co nejvíce různých druhů potravin (5, 6, 7).

Bohužel západní způsob stravování, jehož vyznavači jsme i my Češi, má do rozmanitosti hodně daleko a navíc jíme hodně jídel bohatých na tuky a cukry. Dokonce se odhaduje, že 75% potravin, které se ve světě jí, pochází jen z 12 rostlinných a 5 živočišných druhů (5).

  • V některých venkovských oblastech se ale lidé stravují rozmanitěji a jí více rostlinných zdrojů.
  • Řada studií naznačuje, že obyvatelé venkovských oblastí Afriky a Jižní Ameriky mají rozmanitější střevní mikroflóru než Evropané nebo Američané (8, 9).
  • Shrnutí: Konzumace pestré a různorodé stravy, bohaté na přírodní, průmyslově neupravované potraviny, podporuje rozmanitost střevní mikroflóry, která je důležitá pro vaše zdraví.
  • Nejlepšími zdroji živin pro zdravou střevní mikroflóru jsou ovoce a zelenina.
  • Obsahují velké množství nestravitelné vlákniny, která slouží jako potrava pro střevní baktérie, což podporuje jejich růst.
  • Fazole a luštěniny jsou dalšími bohatými zdroji nestravitelné vlákniny.

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

Fazole jsou bohatým zdrojem vlákniny a podporují zdraví střevní mikroflóry

Další potraviny s vysokým obsahem vlákniny, která slouží jako potrava pro střevní mikroflóru, patří:

  • Maliny
  • Artičoky
  • Zelený hrášek
  • Brokolice
  • Cizrna
  • Čočka
  • Fazole
  • Celozrnné potraviny
  1. Jedna studie zjistila, že strava bohatá na ovoce a zeleninu dokáže zabránit přemnožení choroboplodných baktérií vestřevech (10).
  2. Další studie pak naznačují, že konzumace jablek, artičoků, borůvek, mandlí a pistácií, zvyšuje množství zdraví prospěšných baktérií rodu Bifidobacterium (bifidobakterie) v trávicím ústrojí člověka (11, 12, 13, 14).
  3. Bifidobakterie jsou považovány za zdraví prospěšné baktérie, protože brání vzniku střevních zánětů a zlepšují celkové zdraví střev (15).
  4. Shrnutí: Ovoce a zelenina jsou bohatým zdrojem vlákniny, která slouží jako potrava pro střevní baktérie a podporuje růst zdraví prospěšných baktérií v trávicím ústrojí, včetně Bifidobakterií.
  5. Fermentované (kvašené nebo také zakysané) potraviny jsou potraviny, které byly ‚zpracovány‘ baktériemi nebo jinými mikroorganizmy. 
  6. Protože tyto zdraví prospěšné baktérie často obsahují, označují se také jako probiotika.
  7. Fermentace (kvašení) nejčastěji probíhá za přítomnosti baktérií nebo kvasinek, které mění cukry v potravinách na organické kyseliny a alkoholy. 
  8. Mezi fermentované potraviny patří například:
  • Jogurt
  • Kimchi (kimči)
  • Kysané zelí
  • Kefír
  • Kombucha
  • Tempeh
  • Většina z těchto potravin je bohatým zdrojem laktobacilů, což je druh zdraví prospěšných střevních baktérií.
  • Lidé, kteří jí hodně jogurtů, mají ve střevech nejen více laktobacilů, ale také méně enterobakterií, které jsou spojovány se zánětem a řadou chronických onemocnění (16).
  • Stejně tak několik studií naznačuje, že konzumace jogurtů upravuje střevní mikroflóru a zmírňuje projevy nesnášenlivosti laktózy, jak u kojenců, tak u dospělých (17, 18, 19).
  • Některé jogurtové výrobky také snižují množství škodlivých baktérií u lidí trpících syndromem dráždivého tračníku.
  • Dvě studie potvrzují, že jogurt zlepšuje funkci a složení střevního mikrobiomu (20).
  • Je však důležité poznamenat, že většina v obchodech prodávaných jogurtů obsahuje velké množství sacharidů (týká se to zejména ochucených, průmyslově vyráběných jogurtů).
  • Z hlediska přínosu pro zdraví je nejlepší čistý, přírodní jogurt, který se vyrábí pouze přidáním jogurtové bakteriální kultury do čistého mléka. 
  • Fermentované sójové mléko také podporuje růst zdraví prospěšných baktérií, jako jsou bifidobakterie a laktobacily a současně snižují množství ‚zlých‘ choroboplodných baktérií. 
  • Na kvalitu střevní mikroflóry má vliv i kimchi (21, 22).
  • Shrnutí: Fermentované potraviny, zejména přírodní jogurty, zlepšují funkcí střevní mikroflóry, protože podporují růst zdraví prospěšných baktérií a naopak brání růstu choroboplodných baktérií ve střevech
Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Zánět Dutin?

Umělá sladidla se běžně používají jako náhražky cukru. Některé studie však naznačují, že mohou negativně ovlivnit zdraví střevního mikrobiomu.

Jedna studie na laboratorních potkanech naznačuje, že aspartam, umělé sladidlo, snižuje přírůstek hmotnosti, zvyšuje hladinu cukrů v krvi a zvyšuje také inzulinovou rezistenci (23).

Potkani, kterým byl podáván aspartam, měli také ve střevech více klostridií a enterobakterií, které ve větším množství mohou vyvolat závažná onemocnění.

Další studie přinesla podobné výsledky i u myší a lidí. A navíc se ukazuje, že umělá sladidla mohou mít paradoxně negativní vliv na hladinu cukrů v krvi, protože je baktérie ve střevech rozkládají na škodlivé látky (24).

Shrnutí: Umělá sladidla mohou negativně ovlivňovat hladinu cukru v krvi, a to kvůli jejich negativnímu vlivu na kvalitu střevní mikroflóry.

Prebiotika jsou potraviny, které podporují růst zdraví prospěšných mikroorganizmů ve střevě.

Jedná se převážně o vlákninu a sacharidy s rozvětveným řetězcem, které lidské buňky neumí trávit. Naopak baktérie, žijící v našich střevech nestravitelnou vlákninu a složité sacharidy umí rozštěpit a získávají z nich tak potřebnou energii pro svůj další růst a rozmnožování.

Prebiotika najdeme v celé řadě různých druhů ovoce a zeleniny a nachází se například i v celozrnných výrobcích. Můžete si je ale zakoupit i jako doplněk stravy v lékárnách. 

V posledních době se ukazuje, že takzvaný rezistentní škrob je také velmi dobrým probiotikem. Tento druh škrobu se v tenkém střevě nevstřebává a prochází volně do tlustého střeva, kde je štěpen střevní mikroflórou. Jeho bohatým zdrojem jsou například luštěniny nebo syrové brambory.

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

Brambory jsou bohatým zdrojem rezistentního škrobu, který slouží jako potrava pro zdraví prospěšné střevní baktérie

  1. Mnoho studií naznačuje, že prebiotika podporují růst zdraví prospěšných baktérií, včetně bifidobaktérií.
  2. Řada těchto studií byla prováděna na zdravých lidech, ale některé studie naznačují, že prebiotika mohou pomoci i lidem, kteří trpí některými chorobami.
  3. Některá prebiotika například snižují hladinu inzulínu, triglyceridů a cholesterolu v obézních lidí (25, 26, 27, 28, 29, 30, 31).
  4. Tyto výsledky naznačují, že prebiotika snižují rizikové faktory pro vznik onemocnění souvisejících s obezitou, včetně onemocnění srdce a diabetu.

Shrnutí: Prebiotika podporují růst zdraví prospěšných baktérií, zejména pak bifidobakterií. To pomáhá zmírňovat projevy metabolického syndromu u obézních lidí.

Střevní mikrobiom u dětí se začíná rozvíjet teprve po narození. Ovšem některé studie naznačují, že děti jsou již před narozením vystavovány působení řady baktérií (32).

  • Během prvních dvou let života se střevní mikroflóra dítěte neustále vyvíjí a je bohatá zejména na zdraví prospěšné bifidobakterie, které pomáhají miminku trávit sacharidy obsažené v mateřském mléce (33).
  • Řada studií potvrzuje, že střevní mikroflóra kojenců krmených umělým mlékem, obsahuje mnohem méně bifidobakterií než střevní mikroflóra kojených dětí (33, 34, 35).
  • Kojení je navíc spojováno s nižším rizikem alergií, obezity a dalších onemocnění, na jejichž vzniku se střevní mikroflóra může podílet (36).
  • Shrnutí: Kojení pomáhá při vývoji zdravé střevní mikroflóry u dětí a chrání je před některými nemocemi v pozdějším životě.
  • Celozrnné potraviny jsou bohatým zdrojem vlákniny a také nestravitelných sacharidů, jako jsou například beta-glukany.
  • Tyto sacharidy se v tenkém střevě nevstřebávají a dostávají se do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro střevní mikroflóru a podporují tak růst zdraví prospěšných střevních baktérií.
  • Celozrnné potraviny u lidí podporují růst bifidobakterií, laktobacilů a baktérií rodu Bacteroidetes (37, 38, 39, 40, 41).
  • Tyto studie také zjistily, že celozrnné potraviny zvyšují pocit sytosti a snižují rizikové faktory pro vznik zánětů a kardiovaskulárních chorob.

Shrnutí: Celozrnné potraviny obsahují nestravitelné sacharidy, které podporují růst užitečných baktérií ve střevní mikroflóře. Díky tomu přispívají ke zlepšení zdraví vašeho metabolizmu a trávení.

Strava obsahující převážně potraviny živočišného původu přispívá k růstu zdraví škodlivých baktérií ve střevní mikroflóře. Naopak rostlinná strava spíše podporuje růst zdravé střevní mikroflóry (42, 43).

Řada studií potvrzuje, že vegetariánská strava může být pro střevní mikrobiom přínosem. Je to pravděpodobně kvůli tomu, že potraviny rostlinného původu obsahují více vlákniny než potraviny živočišného původu.

Jedna malá studie potvrdila, že vegetariánská strava může snížit množství zdraví škodlivých střevních baktérií u obézních lidí a navíc přispívá ke zmírnění zánětu, snížení hmotnosti a hladiny cholesterolu v krvi (44).

Další studie potvrdila, že vegetariánská strava významně snižuje množství choroboplodných baktérií jako je například E. coli ve střevním mikrobiomu (45).

Ovšem není jasné, zda přínos vegetariánské stravy pro střevní mikroflóru není dán spíše tím, že vegetariáni vedou obecně zdravější životní styl než lidé, kteří jí stravu složenou zejména ze živočišných potravin, včetně masa.

Shrnutí: Vegetariánská a veganská strava podporují růst zdravé střevní mikroflóry. Není však jasné, zda kladné účinky tohoto způsobu stravování nejsou způsobeny tím, že vegetariáni a vegani obecně vedou zdravější životní styl.

Polyfenoly jsou rostlinné sloučeniny, které mají řadu kladných účinků na vaše zdraví. Například snižují krevní tlak a cholesterol a zmírňují projevy zánětu a oxidačního stresu (46).

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

Kakao a čokoláda jsou bohatými zdroji polyfenolů, látek podporujících zdraví střevní mikroflóry

Lidské tělo nedokáže stoprocentně polyfenoly trávit. Díky tomu se většina těchto látek dostává do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro střevní baktérie (47, 48).

Mezi dobré zdroje polyfenolů patří:

  • Kakao a kvalitní čokoláda (s obsahem kakaa nad 70%)
  • Červené víno
  • Slupky z hroznového vína
  • Zelený čaj
  • Mandle
  • Cibule
  • Borůvky
  • Brokolice

Polyfenoly z kakaa zvyšují množství bifidobakterií a laktobacilů ve střevě u lidí a současně snižují množství klostridií, které patří mezi časté původce závažných infekcí, jako je například klostridiový zánět střev (kolitida).

Navíc polyfenoly přispívají k lepšímu zdraví střevní mikroflóry, protože snižují hladinu triglyceridů a C-reaktivního proteinu v krvi. C-reaktivní protein je důležitým markerem zánětu (49).

Polyfenoly obsažené v červeném víně mají podobné účinky (50).

Shrnutí: Buňky lidského těla neumí účinně trávit polyfenoly, ale tyto látky jsou naopak výbornou potravou pro zdraví prospěšnou střevní mikroflóru. Pomáhají chránit před zánětem a kardiovaskulárními chorobami.

Probiotika jsou živé mikrobiologické kultury (většinou baktérie), jejichž konzumace má kladný vliv na vaše zdraví.

Probiotické baktérie trvale kolonizují střeva. Jsou důležitou součástí střevního mikrobiomu a podporují zdravé trávení (51).

Přehled sedmi studií potvrzuje, že doplňky stravy s probiotiky mohou mít podstatný vliv na zdraví střevní mikroflóry. Některé důkazy také naznačují, že probiotika přispívají ke zlepšení střevní mikroflóry u některých onemocnění (52).

  1. Z přehledu 63 studií dále vyplývá, že probiotika mají určitý kladný vliv na střevní mikroflóru, a to zejména na její obnovu poté, co byla z nějakého důvodu narušena její rovnováha (53).
  2. Jiné studie ale vliv potravinových doplňků s probiotiky na zdraví střevní mikroflóry u zdravých lidí a na udržování její rovnováhy nepotvrzují.
  3. V zásadě platí, že probiotika ovlivňují fungování některých baktérií, které žijí na stěnách střev, a to mimo jiné i tím, že ovlivňují chemické látky, které tyto baktérie produkují (54).

Shrnutí: Probiotika u zdravých lidí významně nemění složení střevní mikroflóry. U nemocných lidí ale přispívají ke zlepšení zdravotního stavu, protože obnovují zdravou střevní mikroflóru. Proto je jejich užívání důležité například po antibiotické léčbě nebo v případě jiných onemocnění, při kterých dochází k narušení střevní mikroflóry.

  • Střevní mikroflóra (tedy baktérie a další mikroorganizmy žijící ve vašich střevech) velmi podstatně ovlivňuje naše zdraví.
  • Řada studií potvrzuje, že narušený střevní mikrobiom může stát za vznikem řady chronických chorob.
  • Nejlepší způsob jak si udržet zdravou střevní mikroflóru je konzumovat přírodní, průmyslově nezpracovávané potraviny, zejména rostlinného původu, jako jsou například ovoce, luštěniny, fazole nebo celozrnné potraviny.

Přírodní cesta pro zdravé zažívání a trávení

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

Každý má příležitostné zažívací symptomy, jako je žaludeční nevolnost, nadýmání, plynatost, pálení žáhy, zácpa nebo průjem. Pokud se však tyto příznaky objevují často, mohou způsobit vážné narušení vašeho života. Naštěstí mohou mít změny stravovacích návyků a životního stylu pozitivní vliv na naše zdraví střev.

Občasné zažívací problémy jsou častou stížností a existuje několik možných příčin, od stravy po stres. Příznaky často ustupují samy od sebe, ale některé jednoduché opravné doplňky stravy mohou nepohodlí zmírnit.

Léky nebo nesnášenlivost potravin mohou také způsobit pravidelné zažívací potíže. Domácí léky mohou pomoci zlepšit trávení v krátkodobém horizontu. Trvalé zlepšování může vyžadovat výraznější změny ve stravě nebo životním stylu.

Tělesnému trávení může také pomoci pomalé stravování a relaxace před jídlem a po jídle.

Konzumace více vlákniny, probiotik a vyhýbání se určitým produktům, jako jsou zpracované potraviny, může vést k trvalejší úlevě od příznaků zažívacích potíží.

PROBIOTIKA

Probiotika jsou prospěšné bakterie a kvasinky, které mohou zlepšit zdraví trávicího ústrojí, pokud jsou užívány jako doplňky stravy. Tyto zdravé bakterie pomáhají při trávení tím, že štěpí nestravitelná vlákna, která mohou jinak způsobit plynatost a nadýmání. Kromě toho mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu.

Probiotika se nacházejí ve fermentovaných potravinách, jako jsou kysané zelí, kimchi a miso, a také v jogurtech, které mají živé a aktivní kultury.

Jsou také k dispozici ve formě tobolek. Dobrý obecný probiotický doplněk bude obsahovat směs kmenů včetně Lactobacillus a Bifidobacterium.

VLÁKNINA

Je všeobecně známo, že vláknina je prospěšná pro dobré trávení. Rozpustná vláknina absorbuje vodu a pomáhá přidávat objem do stolice. Nerozpustná vláknina funguje jako obří zubní kartáček, který navíc pomáhá trávicímu traktu udržet vše v pohybu. 

Rozpustná vláknina se nachází v ovesných otrubách, luštěninách, ořechách a semenech, zatímco zelenina, celá zrna a pšeničné otruby jsou dobrým zdrojem nerozpustné vlákniny. Strava s vysokým obsahem vlákniny byla spojena se sníženým rizikem zažívacích podmínek, včetně vředů, refluxu, hemeroidů a divertikulitidy.

Prebiotika jsou dalším typem vlákniny, které živí vaše zdravé střevní bakterie. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem této vlákniny snižuje riziko zánětlivých střev. Prebiotika se vyskytují v mnoha druzích ovoce, zeleniny a zrn. 

MÁTOVÝ OLEJ

Budete mít zájem:  Šetrné Léky Na Bolest?

Máta peprná je jednou z nejklasičtějších vůní všech dob. Ale tato neuvěřitelně opojná vůně má více účinků než jen pro smyslové potěšení – ve skutečnosti je máta velmi zdravá rostlina s více možnostmi, než si dokážete představit.

Peppermintový olej lze zakoupit jako kadidlo, které vám dodá příjemnou vůni do vašeho domova nebo kanceláře, nebo ho lze zakoupit jako olej pro potravinářské účely. I když si možná nebudete myslet, že byste do mnoha potravin přidali pepermintový olej, možná svůj názor budete chtít přehodnotit.

Olej z máty peprné je jedním z nejvíce doporučovaných přírodních způsobů léčby symptomů IBS (syndrom dráždivého tračníku), jako je špatné trávení, plynatost, nadýmání, bolest a nepravidelné zažívání. Máta peprná navíc potlačuje stres, což přirozeně snižuje symptomy IBS.

IBS způsobuje zmatek ve střevech během stresu, protože nervový systém a trávicí systém vzájemně zaměnitelně spolupracují. Bylo zjištěno, že dokonce jen „šňupání“ máty peprné máty napomáhá příznakům, ale požití oleje nebo kapslí oleje může pomoci mnohem efektivněji. Peppermintový čaj je další populární možností, i když není tak silný jako samotný olej.

Jen nepatrná kapka oleje v horké vodě s citronem a zázvorem je silnou přírodní terapií pro narušené trávení.

Peppermintový olej spolu s kmínem, fenyklem a pelyňkovým olejem byly shledány třikrát účinnější než populární léky používaná k léčbě poruchy zvané dyspepsie.

Olej máty peprné působí tak, že omezuje křeče, žaludeční kyselinu a zmírňuje bolesti spojené se špatným trávením. Před dalším jídlem zkuste vypít trochu vody zředěné kapkou máty peprné.

Nebo se rozhodněte pro horký šálek čaje máty peprné s jídlem, což je ještě účinnější způsob.

Bylo také zjištěno, že olej máty peprné ošetřuje různé stavy včetně: úzkosti, zlepšení mentálního soustředění, nachlazení, bolestí svalů a dokonce i bolestí hlavy.

Ujistěte se, že si koupíte 100% čistý, potravinářský éterický olej, nejlépe organický, pro nejbezpečnější variantu. V seznamu ingrediencí byste měli vyhledat botanický název, který zajistí, že je stoprocentně čistý a odvozený od skutečné máty peprné. Složka (botanický název) by měla být: Mentha piperita.  

10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení

TRÁVÍCÍ ENZYMY

Enzymy jsou bílkoviny, které vaše tělo produkuje, aby katalyzovaly specifické chemické reakce. Vaše slinivka, žaludek a slinné žlázy uvolňují všechny enzymy, které pomáhají rozkládat jídlo na živiny, které vaše tělo dokáže absorbovat. Enzymy také chrání vaše střevo tím, že odbourávají zánětlivé sloučeniny, jako jsou lektiny, které přispívají k prosakování střev.

Různé enzymy pracují na trávení různých sloučenin ve vaší stravě, jako jsou aminokyseliny nebo cukry. Například enzym laktáza je nutný pro trávení laktózových cukrů. Protože většina dospělých již neprodukuje laktázu, mnoho lidí nemůže mléčné výrobky trávit.

Trávicí enzymy jsou nezbytné pro rozklad potravin, které jíte, na surové stavební bloky, které podporují vaše tělo. Zácpa, malabsorpce nebo potíže s přechodem na novou stravu mohou být příznaky nedostatečných enzymů.

Enzymatické doplňky mohou být seskupeny do tří kategorií podle jejich zdroje: živočišné, rostlinné nebo z hub. Fungální enzymy jsou silnou, dostupnou a širokospektrální variantou. Protože jsou tyto enzymy získávány z hub, mohou mít nepříznivé účinky na lidi s extrémní citlivostí na houby.

  • Enzymy získané ze zvířat (obvykle pankreatické produkty z prasat) jsou širokospektrální, silné a nejvíce podobné našim vlastním enzymům, ale mají sklon být dražší a méně stabilní při skladování a mohou být obtížné pro lidi s citlivějším imunitním systémem.
  • Konečně, rostlinné enzymy, jako je bromelain nebo papain, mají tendenci být omezenější a méně účinné, ale jsou dostupné a stabilní při skladování.
  • Trávicí enzymy jsou mocným nástrojem pro okamžité zmírnění problémů, ale nakonec řešení pochází z identifikace zdrojů zánětu a stresu. 
  • Betain

Betain je přirozeně se vyskytující aminokyselinová sloučenina známá také jako trimethylglycin nebo TMG.

Betain je neesenciální živina, která se vyskytuje v mnoha zdrojích potravy, včetně cukrové řepy, pšeničných otrub, žitného zrna, špenátu, quinoi, hnědé rýže, sladkých brambor, krůtího prsa, hovězího, telecího masa a některých mořských plodů, jako jsou krevety. Původně byl objeven v řepě, odkud je odvozen název betain.

Výhody betainu pro zdraví jsou četné. Důkazy stále více ukazují, že betain je rozhodující živinou při ochraně a zlepšování funkce vnitřních orgánů a zlepšování metrik vaskulárního rizika. Může také pomoci s trávicí funkcí, zdravím srdce, funkcí jater a detoxikací, ztrátou tuku a zlepšením svalové hmoty.

Aby bylo možné trávit jídlo, musí mít váš žaludek dostatečnou hladinu kyseliny.

Bez dostatečného množství kyselin se jídlo, které jíte, nebude úplně rozkládat, což znamená, že nebudete schopni absorbovat všechny živiny poskytované vaší potravou.

V důsledku toho může nedostatečná hladina kyseliny vést k nutričním nedostatkům, které mohou zase vést ke zvýšenému riziku vzniku řady zdravotních a hormonálních problémů. 

Kyselina, která v trávicím procesu nese největší pracovní zátěž, je kyselina chlorovodíková nebo HCl. Bez dostatečného množství HCl v žaludku budete trpět zažívací dysfunkcí. Naštěstí existuje sloučenina betainu, která se často používá k podpoře tohoto zažívacího problému.

Betain hydrochlorid je sloučenina, která se skládá z betainu a hydrochloridu a přirozeně se vyskytuje v řepě. Nejoblíbenějším složením betainových doplňků je betainový HCl.

Když je betaine HC1 (hydrochlorid) užíván jako doplněk k trávení, podporuje tvorbu další kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což napomáhá trávení. Pomáhá při vstřebávání B12, vápníku, železa a bílkovin.

Předpokládá se také, že zabrání nadměrné produkci plísní a bakterií tím, že zajistí, že budete mít dostatečné množství kyseliny, abyste je zabili. Lidé, kteří trpí kandidou (přerůstáním kvasinek), mají často nízkou hladinu žaludeční kyseliny.

Nejrozsáhlejším zkoumaným přínosem betainu pro zdraví je jeho kardiovaskulární účinek. Primární způsob, jakým může betain chránit zdraví srdce, je snížení hladiny aminokyseliny homocysteinu v krevním řečišti.

Dělá to tím, že spojuje molekulu homocysteinu s jednou ze svých methylových skupin; to ji zase promění v neškodnou látku zvanou methionin.

Zvýšené hladiny homocysteinu v krvi mohou ucpat tepny vytvořením arteriálního plaku, což může přispět ke kardiovaskulárním zdravotním problémům.  

Betain může také podporovat zdravou funkci jater a detoxikaci jater. Existuje mnoho příčin, které mohou mít za následek nadměrné hromadění mastných kyselin v játrech.

Betain může pomoci rozkládat mastné kyseliny v játrech, a také se ukázalo, že pomáhá lidem při zotavování se z poškození jater.

Navíc existují důkazy, které naznačují, že betain může chránit játra před hepatotoxiny, jako je chlorid uhličitý a ethanol.  

  1. MAHÓNIE CESMÍNOLISTÁ
  2. Kořen a kořenový kmen (oddenek) mahónie cesmínolisté se používají k výrobě léků.
  3. Mahónie cesmínolisté se používá na žaludeční vředy, gastroezofageální refluxní chorobu (GERD), žaludeční nevolnost, jako hořké tonikum, k léčbě infekcí a k čištění střev. 
  4. Mahónie cesmínolisté se také aplikuje na kůži pro kožní onemocnění zvané psoriáza a jako dezinfekční prostředek.
  5. Chemikálie v této rostlině mohou pomáhat v boji proti bakteriálním a plísňovým infekcím.
  6. KELP

Jako doplněk se řasa kelp používá jako přírodní zdroj jódu. Kelp může zlepšit smyslové receptory. Může také podporovat zdravé nehty a krevní cévy, napomáhá trávení a odstraňuje zácpu. Může také snížit vypadávání vlasů a pomoci s regulací hmotnosti. Kelp může léčit gastrointestinální vředy. Tvrdí se také, že snižuje riziko rakoviny prsu.

LNĚNÉ SEMÍNKO

Většina odborníků na výživu doporučuje mleté ​​celé lněné semínko, protože základní forma se snáze tráví. Celé lněné semínko může projít střevem nestrávené, což znamená, že nezískáte všechny výhody, které má mleté semínko.

Přínosy lněného semínka pro zdraví pramení ze skutečnosti, že má vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin a také fytochemikálie zvané lignany. Jedna polévková lžíce (7 gramů) mletého ​​lněného semínka obsahuje 2 gramy polynenasycených mastných kyselin (včetně omega 3), 2 gramy vlákniny a 37 kalorií. 

Lněné semínko se běžně používá ke zlepšení zdraví trávicího ústrojí nebo ke zmírnění zácpy. Lněné semínko může také pomoci snížit celkovou hladinu cholesterolu v krvi a hladinu lipoproteinů s nízkou hustotou, což může pomoci snížit riziko srdečních chorob.

Tipy pro zařazení lněného semínka do vaší stravy:

  • Přidejte lžíci mleté ​​lněné semínka do své teplé nebo studené cereálie.
  • Při výrobě sendviče přidejte lžičku mletého ​​lněného semínka na majonézu nebo hořčici.
  • Lžíci lněného semínka smíchejte do kelímku s jogurtem.
  • Lněné semínko použijte na sušenky, vdolky a jiné pečivo.

Pro ideální stravitelnost nechte lněné semínko odmočit v čisté vodě (nejlépe přes noc) a pak jej konzumujte. Takto získáte maximální množství živin i benefitů.

Stejně jako jiné zdroje vlákniny by se lněná semena měla užívat se spoustou vody nebo jiných tekutin. Lněné semínko by nemělo být užíváno současně s perorálními léky. 

EXTRAKT Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Pampeliška se tradičně používá ke stimulaci funkce jater, ledvin a žlučníku. Pampeliška se používá k úlevě od zácpy, pro lepší trávení, proti zánětu a pro odstraňování vody z těla. Pampeliška je také bohatá na mikroživiny, jako je draslík, vápník a vitamíny A a C.

Pampeliškový extrakt můžete užívat před jídlem, protože stimuluje chuť k jídlu a trávení. Hořčiny v pampelišce aktivují chuťové buňky a stimulují produkci enzymů a tok žluči. To podporuje trávení a lepší vstřebávání živin.

Pampeliškový kořen může uvolnit plynatost a špatné trávení v důsledku přetížených jater. V čínské medicíně je kořen pampelišky používán jako tonikum. Žluč je nezbytná pro trávicí proces a pro vstřebávání tuků a vitamínů rozpustných v tucích.

Pití kořenového čaje pampelišky má také mírné projímavé účinky.

Kořen pampelišky má dlouhou historii použití ke zlepšení schopnosti jater detoxikovat. Mnoho odpadních produktů je vylučováno z těla žlučí a jak jsme již zmínili, kořen pampelišky může stimulovat tok žluči. Jako čistič krve nebo detoxikátor může kořen pampelišky pomáhat při léčbě zánětlivých stavů, jako je ekzém, akné a artritida. 

KURKUMIN

Extrakt z kurkumy (kurkumin) se používá k léčbě stavů, včetně nachlazení, zažívacích potíží a infekcí. Kurkumin je protizánětlivá sloučenina, kterou obsahuje kořen kurkumy.

Kurkuma přitahuje pozornost pro svůj potenciál ke zmírnění symptomů IBS. IBS je běžná porucha zažívacího systému, která způsobuje příznaky, jako jsou křeče v žaludku, průjem a zácpa.

Příčina IBS není známa a v současné době nejsou k dispozici žádné léky. Příznaky IBS jsou obvykle zvládány pomocí různých pomocných léků a změnou životního stylu, která zahrnuje také změny ve stravě.

Zahrnutí kurkumy do stravy je vhodné ke zvládnutí symptomů IBS. 

  • 10 nejlepších způsobů, jak zlepšit přirozeně a přírodně vaše trávení
  • EXTRAKT Z GRAPEFRUITOVÝCH SEMÍNEK
  • Extrakt z grapefruitových jadérek má několik výhod pro zdraví, pokud je užíván jako doplněk.

Extrakt obsahuje silné antimikrobiální látky. Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje silné sloučeniny, které mohou usmrtit více než 60 druhů bakterií a kvasinek a může být dokonce stejně účinný jako některá běžně předepisovaná lokální antimykotika a antibakteriální léčiva, jako je nystatin.

Extrakt ničí bakterie tím, že rozkládá jejich vnější membrány, což způsobí jejich prasknutí po pouhých 15 minutách expozice extraktu. Zabíjí také kvasinkové buňky způsobením apoptózy, což je proces, při kterém se buňky samy ničí.

Budete mít zájem:  Kardamom (nebo nesprávně kardamon) a zdraví – skvěle podporuje trávení

Extrakt z grapefruitových jadérek obsahuje mnoho silných antioxidantů, které mohou chránit vaše tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. Oxidační poškození bylo spojeno s mnoha chronickými nemocemi, včetně srdečních chorob a cukrovkou.

Grapefruitový extrakt je bohatý na éterické oleje, vitamín E, flavonoidy a polyfenoly – všechny tyto látky působí ve vašem těle jako antioxidanty. Ve velmi vysokých koncentracích se v semenech grapefruitu nachází polyfenol naringin. Ve skutečnosti dává grapefruitu jeho hořkou chuť. Naringin má silné antioxidační schopnosti a bylo zjištěno, že chrání tkáně před radiačním poškozením.

Extrakt z grapefruitových jadérek může chránit žaludek před poškozením způsobeným alkoholem a stresem. Pravděpodobně také chrání sliznici žaludku před vředy a jinými lézemi zvýšením průtoku krve do oblasti a prevencí poškození způsobeného volnými radikály.

Tento extrakt je také schopen zabíjet bakterii H. pylori, která je považována za jednu z hlavních příčin zánětu žaludku a vředů. Předpokládá se, že antioxidanty a antimikrobiální sloučeniny v semenech grapefruitu mohou vašemu tělu také pomoci odvrátit infekční bakterie rostoucí ve vašem močovém traktu.

Vysoký cholesterol, obezita a cukrovka jsou některé z hlavních rizikových faktorů srdečních chorob, kdy extrakty z grapefruitových jadérek mohou tyto rizikové faktory zlepšit, a tak snížit šance na rozvoj srdečních chorob.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Reflux jícnu – regenerační program lékařů přírodní medicíny. Metodika je určena pro domácí užití

Z jakých zdrojů vycházejí informace v tomto článku?

V tomto článku se dozvíte, že refluxu jícnu se dá celkem pohodlně zbavit. A zároveň si výrazně zlepšit trávení. Dokonce se můžete zbavit léků (např. Omeprazolu), pokud již užíváte. Regenerace funguje do té míry, že se hojí i poškozené tkáně jícnu. Obnoví se i správná funkce svěrače jícnu. A to poměrně rychle, v řádu týdnů.

Pro vás to znamená dodržovat určitou strukturu potravy, která odlehčuje vaše trávení, nezakyseluje a zároveň je plnohodnotná  (t.j. obsahuje dostatečné množství všech 46 nezbytných živin). K tomu užíváte  některé doplňky stravy, které urychlí hojení poškozených tkání jícnu.

 Zavést do praxe podle našeho návodu je poměrně jednoduché. Informace v tomto článku jsou založeny na prověřených postupech  lékařů přírodní medicíny zaměřených na  reflux jícnu a žaludeční problémy a z našich  vlastních vědomostí a zkušeností.

Vše máme prověřeno i u našich klientů, dokonce i gastroskopicky. 

Jen zdůrazňuji, že metody lékařů přírodní medicíny se výrazně odlišují od tisíců ostatních metod tzv. přírodní medicíny nebo i tzv. lidového léčitelství. Hlavně proto, že tyto metody rozvíjejí lékaři s vysokoškolským medicínským vzděláním, kteří dobře znají funkce lidského organismu.

Objevili různé metody, které obnovují narušené funkce organismu i bez léků (např. plnohodnotnou výživu). Jakmile organismus začne zase správně fungovat, vytvoří se podmínky k tomu, aby se zbavil i chronických  zdravotních problémů.  To je podstata regeneračních metod lékařů přírodní medicíny.

Tyto metody jsou GARANTOVÁNY  lékařskými společnostmi lékařů západní přírodní medicíny.

Své celoživotní vzdělávání v oblasti zdraví a výživy jsme završili v Německu a jsme certifikováni německou lékařskou komisí. Soustavně studujeme metody lékařů přírodní medicíny. 

Role léků při léčení refluxu jícnu

Přírodní medicína (a západní přírodní medicína obecně) se vždy snaží najít skutečné příčiny zdravotních problémů a  hledá cesty, jak se lékům vyhnout a pokud už je berete, tak se jich i postupně zbavit.

Při refluxu bývá největší problém, že pacienti jsou často nuceni užívat léky, které ve své podstatě snižují účinnost trávicích šťáv v žaludku (např. Omeprazol). Pokud se ještě špatně stravujete, dojde k prudkému kvašení (vlivem potlačení kyselosti žaludečních šťáv) a problém refluxu se ještě prohlubuje.

Navíc vznikají další potíže s trávením. Proto hlavním krokem při refluxu je vždy obnovení správné úrovně kyseliny chlorovodíkové v žaludku, nastolení správného stravovacího režimu včetně správné kombinace jídel. To rychle umožní eliminaci léků. Reflux se dá vyřešit poměrně rychle.

Vlivem rychlých změn ve stravování, odlehčení trávení a doplněním důležitých živin se v řádu týdnů odstraňují problémy s trávením. Během několika měsíců se pak vyhojují poškozené tkáně jícnu. Dále se dozvíte, co všechno přispívá k refluxu a jak přírodní medicína tyto příčiny odstraňuje.

Na těchto základech si pak i vy doma podle našeho návodu (máme speciální regenerační program) změníte své stravování.  

Překyselení organismu a jak přispívá k refluxu jícnu

Přírodní medicína podkládá reflux jícnu – stejně jako jiné poruchy trávení – zejména za důsledek špatné složené stravy. Vlivem špatného trávení pak dojde i špatnému vstřebávání živin. 

Podle německých lékařů přírodní medicíny je jednou z příčin refluxu jícnu tzv. překyselení organismu. To je situace, kdy ve stravě dlouhodobě výrazně převažují tzv. kyselinotvorné potraviny (např. maso, sýry, těstoviny, ryby, chléb, cukrovinky a mléčné výrobky) nad tzv. zásadotvornými potravinami (to jsou ovoce a zelenina).

Organismus má nedostatek zásaditých minerálů, které nutné potřebuje k udržení acidobazické rovnováhy. To se pak následně projeví zejména na činnosti enterické nervové soustavy, která řídí činnost celé trávicí soustavy, včetně svěrače (sfinkteru) jícnu. Naruší se tím celé trávení.

Proto i strava při refluxu musí být naplánována tak, aby nezakyselovala.

Role plnohodnotné výživy při refluxu jícnu

Při refluxu jícnu je v žaludku často narušen příjem některých vitaminů a minerálů, což vyvolává celou řadu následných problémů. Při refluxu jícnu je obvykle dále narušeno i trávení ve střevech, které vyvolává další deficity živin.

Nedostatek živin narušuje činnost buněk organismu a mimo jiné způsobuje poruchy činnosti buněk dolního svěrače jícnu, jak popíšu dále. Proto lékaři přírodní medicíny doporučuje při refluxu jícnu používat zvýšené dávky některých živin.

Lidé k nám často přicházejí s přesvědčením, že jí zdravě. Říkají např.:

  • Mám zdravou výživu ze zahrádky… 
  • Jím hodně ovoce a zeleniny…
  • Jím Bio potraviny a nakupuji ve zdravé výživě…
  • Nejím konzervy a uzeniny
  • Stravuji se rozmanitě…

Všechno to jsou dobré kroky ke zdravé výživě, které schvalujeme. 

 Proč lidem nepomáhá jejich “zdravá výživa”? 

  1. Potraviny nestačí mít jen Bio nebo z vlastní zahrádky. Výživa musí nutně obsahovat všech 46 životně nenahraditelných (tzv. esenciálních) živin v dostatečném množství.  Organismus tyto živiny neumí vyrobit, MUSÍ být dodány potravou. To je tzv. plnohodnotná výživa. Význam těchto živin pro organismus je potvrzen mnoha Nobelovými cenami
  2. Většina lidí se stravuje podle chuti a nálady. Není zajištěn SYSTEMATICKÝ příjem všech 46 esenciálních živin. Proto tato nahodilá strava je častou příčina zdravotních problémů a narušeného metabolismu
  3. Proto lidem jejich „zdravá výživa“ při řešení zdravotních problémů většinou nefunguje
  4. Podle lékařů přírodní medicíny může zdravotní problémy řešit pouze systematická a dlouhodoběji dodržovaná plnohodnotná výživa, která obsahuje všech 46 esenciálních živin. 
  5. Takový jednoduchý plán plnohodnotné výživy, který je odborně propočítán na obsah 46 živin, je součástí všech našich regeneračních programů. I proto “zdravá výživa” v našich regeneračních programech funguje mnohem lépe než nahodilá “zdravá výživa”
  6. Žádné přesné jídelníčky, používat se naučí každý. A nepřijdete o vaše oblíbená jídla.

Vliv některých potravin při refluxu jícnu

Další příčinou je konzumace potravin, které vyvolávají nesnášenlivosti. To je hodně častý jev. Naše praxe potvrzuje, že mnohým lidem s refluxem se výrazně uleví, pokud se ze stravy vyloučí a nebo výrazně omezí některé druhy potravin.

Samozřejmě pokud se ze stravy systematicky vyloučí nějaké potraviny, dojde k tomu, že potrava se ochudí o potřebné živiny. Ty se ale musí nahradit a strava se musí dobře propočítat, aby byla plnohodnotná, t.j. aby obsahovala všech 46 esenciálních živin v dostatečném množství.

V praxi lidé jen vylučují potraviny, které jim nedělají dobře, ale už je adekvátně nenahradí. Tím svůj problém jen prohlubují a bez plnohodnotné výživy nemohou svůj problém vyřešit.

Co způsobuje narušení činnosti spodního svěrače (sfinkteru) jícnu?

V souvislosti s refluxem jícnu se hodně hovoří i o narušené funkci dolního svěrače jícnu (tzv. sfinkteru). Já se domnívám (a naši klienti nám to potvrzují – i podle gastroskopie),  že organismus má vždy možnost, jak i zde funkci obnovit a regenerovat (podobně jako regeneruje i jiné tkáně a orgány).

Ale pro tuto regeneraci musí být vytvořeny podmínky, především biochemické.  Většina článků na internetu se spokojuje s konstatováním, že při refluxu je oslabena činnost dolního svěrače jícnu. Oslabenou funkci sfinkteru považují jiní autoři za něco předem daného.

  Lékaři přírodní medicíny si spíše kladou otázku: „Proč tento dolní svěrač jícnu špatně funguje a jak lze zlepšit jeho činnost?“ 

Pojďme se tedy na funkci sfinkteru podrobně podívat. Jak známo, jedná se o kruhový sval, tvořený s hladké svaloviny. Tuto svalovinu nelze ovládat vůlí. Stahy jsou řízeny mimovolně, ovládá je tzv. bloudivý nerv a hormony. Pokud je ovšem činnost tohoto nervu narušena např.

překyselením mezibuněčného prostředí nebo nedostatkem živin potřebných pro činnost neurotransmiterů, ani sfinkter nemůže dobře fungovat. Právě výše uvedené metody (zejména odkyselení a plnohodnotná výživa) hrají tedy nejsilnější roli v tom, že se biochemické prostředí, ve kterém pracuje sfinkter, upravuje.

To je i cílem regenerace při refluxu jícnu. Cílem je, aby tento sfinkter dobře fungoval. Pak nezáleží na obsahu žaludku a také na tom, jestli je jídlo ostré nebo málo ostré. Prostě se do jícnu zpět ze žaludku nedostane. A to je řešení, které potřebujeme.

Nejsou ještě známy všechny mechanismy stahování sfinkteru, ale co se ví zcela jistě, je to, že stahování je řízeno nervy a tkáňovými hormony.

Reflux jícnu může mít více příčin

Cílem tohoto článku není popisovat všechny příčiny, které jsou možnou příčinou refluxu jícnu.  Je jich více.  Rozhodující je přístup přírodní medicíny, která se snaží odstranit všechny příčiny, a to SOUČASNĚ. A to je zatím nejlepší přístup, který k řešení zdravotních problémů existuje. Ten používáme i v našich regeneračních programech. 

Důležitá poznámka: Výhodou regeneračních metod lékařů přírodní medicíny je to, že nemusíte nijak přerušovat vaši léčbu u lékařů. Naopak, protože se jedná o změny ve stravování a životním stylu, podpoříte tím svou léčbu. Váš lékař obvykle nemá čas se vašim stravováním a životním stylem zabývat.    

Pro řešení refluxu jícnu se nejlépe hodí Regenerační program při refluxu jícnu podle lékařů přírodní medicíny. Pokud máte jen tento hlavní problém, můžete se s programem seznámit (je tam i video) a případně i zakoupit v našem eshopu po kliknutí na odkaz níže. 

Regenerační program při refluxu jícnu podle lékařů přírodní medicíny  (po kliknutí získáte více informací)

Upozornění: Pokud máte více zdravotních problémů současně, raději nám je v emailu popište (použijte kontaktní formulář na této stránce). Uveďte také svůj orientační věk, výšku, váhu. Budeme vás zpětně kontaktovat a vybereme pro vás nejvhodnější regenerační program. Pomoc s výběrem programu je samozřejmě ZDARMA. 

Autor článku: Ing. Vladimír POPOV, 2016, revize 2017

Poznámka o autorovi: Autor je lékařsky certifikovaným specialistou na oblast plnohodnotné výživy a lékařsky řízených půstů (Německo 2013). Oblastí zdraví a výživy se zabývá více než 30 let, z toho 15 let profesionálně.

Řídí Centrum řízené regenerace s.r.o. Publikuje především na internetu.

K datu copyrightu zveřejnil více než 60 odborných článků o souvislostech mezi plnohodnotnou výživou, překyselením organismu a pravou příčinou nejrůznějších zdravotních problémů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector