Pokud si myslíte, že pikantní hořčice je něco zásadně nezdravého, mýlíte se. Vyrobte si ji doma zcela bez konzervantů a přidejte k masopustnímu masovému menu.
Hořčičné semínko je v současné době řazeno k superpotravinám. Hořčice setá patří k významným medonosným rostlinám a pěstuje se téměř po celém světe. Bylina pochází z oblasti Středomoří a její léčivé schopnosti byly známy již ve středověku.
Semena bílé i černé hořčice dokážou rychle zregenerovat přesycený organizmus, lisuje se z nich olej, vyrábělo se z nich mýdlo.
Dnes víme, že hořčice je zcela bezlepková a tak se ze semen získává mouka významně napomáhající při přípravě bezlepkových pokrmů.
V našich domácnostech se hořčičné semínko objeví nejčastěji při nakládání okurek a čalamád, ale můžete se pokusit i o přípravu domácí hořčice, k níž budete potřebovat bílé semínko zachovávající si delší dobu ostrost, a černé semínko, z něhož silice vyprchají poměrně rychle, ale pálivé je ještě více. K výrobě pochoutkové hrubozrnné hořčice se využívají obě, aby hořčice byla ve výsledku řádně pikantní, podobně jako tradiční dijonská hořčice připravující se z hořčičné mouky.
Domácí hrubozrnnou hořčici využívám při přípravě mletých mas (např. viz domácí hamburgery) i jako výtečnou přílohu k ovarům, pečeným bůčkům apod. Nic naplat, právě vrcholí masopust, takže si dopřejte něco z těchto pochoutek. Čekají-li vás podobné hody, naplňte domácí hořčicí pestrou zavařovací sklenici a vezměte ji s sebou na návštěvu, určitě dobře pochodíte!
- Hořčičná semínka jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek – z nejcennějších jsou to vitaminy A, řada vitaminů skupiny B, dále vitamin C, E, K, železo, vápník, draslík, selen, omega-3 a 6 mastné kyseliny, enzymy i esenciální oleje a vláknina.
- Celá semena se využívají v kuchyni při vaření a nakládání, mletá jsou součástí řady koření (znáte nejlépe z indické kuchyně), vyrábí se z nich bezlepková hořčičná mouka – jde o odtučněnou surovinu bez konzervantů a barviv vznikající při výrobě hořčičného oleje. Mouka slouží jako základ k výrobě domácí hořčice, marinád, dresinků.
- Hořčičná semínka zrychlují metabolizmus, podporují trávení a činnost střev.
- Mají protizánětlivé účinky, pomáhají při revmatizmu – např. formou zábalů, hloubkově zahřívají a prokrvují.
- Podporují kvalitu nehtů, vlasů i pokožky, napomáhají při léčbě akné.
- Po opražení dostanou semínka lehce ořechovou chuť; pozor, spálíte je snadno.
- Neobávejte se, že koupená semínka jsou nijaká a bez aroma. Jejich silice plně zafungují po rozdrcení a smísení s tekutinou.
HRUBOZRNNÁ HOŘČICE S MEDEM
Příprava: 45 minut + 12-13 dní odležení * Získáte: cca 400 ml hořčice
(podle Michaela Kocha)
- 50 g bílého hořčičného semínka
- 50 g černého hořčičného semínka
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 1 větší stroužek česneku, rozmělněný
- 125 ml vody
- 1 lžička semen koriandru
- 1 bobkový list
- 2 hřebíčky
- 100 ml vinného octa, příp. jablečného
- 1 lžička soli
- 3 lžíce medu
1. Do misky dejte obě hořčičná semínka.
2. Do kastrolku vložte nasekanou cibuli a česnek, zalijte vodou a přidejte koření, ocet, sůl a med. Vše přiveďte k varu a nechte 5 minut vařit. Vypněte, nechte mírně zchladnout a tekutinu slijte přes sítko do misky s hořčičnými semínky.
3. Promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte 2-3 dny bobtnat v chladu.
4. Hořčičnou směs nahrubo rozmixujte (použila jsem tyčový mixér). Naplňte vypařenou suchou sklenici, nebo několik menších tak, aby je hořčice zaplnila. Dobře uzavřete a ponechte v chladničce asi týden uzrát. Můžete konzumovat i dříve.
Hořčičná semínka jsou dekorativní, krásně vypadají i v konečné úpravě hořčice. Dejte pozor, abyste je nerozmixovali na hladkou kaši. Zůstane jim jemná křupkavost a pikantní budou dost. O to se postarají tmavá semínka, která mají ostřejší chuť než bílá. Semínka nakupuji v BIO kvalitě, nejraději u firmy Sonnentor. V bylinkovém ráji v Čejkovicích můžete strávit při nákupu příjemné odpoledne.
Hořčičná semínka je třeba nechat v klidu nabobtnat. Uvařený bylinkový lák zceďte do kastrolku se semínky a ponechte v chladu 2-3 dny pod pokličkou. Teprve pak vznikne hořčice rozmixováním. V kuchyni s oblibou využívám silikonové pokličky různých průměrů.
Jsou nezničitelné, mám je řadu let. Hodí se na misky, kastrůlky a hrnce s rovnými okraji. V okamžiku, kdy se poklička doslova přicucne, můžete nádobu zkusmo zdvihnout jen za pokličkový úchyt. Nevnikne-li pod ni vzduch, těsní perfektně.
Na e-shopu pokličky naleznete v barevných sadách po 6 a 3 ks.
Tyhle sklenice patří na policích k mým oblíbencům. Koupíte je v sadách po 4 ks, ale brzy vám zbude s bídou jedna. Alespoň já je vždycky rozdám i s nějakým lákavým obsahem. Hořčice je víceméně pánskou záležitostí, ale určitě s ní nepohrdne ani kuchařka, která ráda pracuje s mletým masem. K jeho dochucení je hořčice vynikající.
silikonová víčka, 3 ks, přilnavá
zavařovací sklenice, sada 3 ks
zavařovací sklenice, sada 4 ks
Léčebné účinky hořčice využijete na celou řadu zdravotních problémů
Fotografie: Freepik
Když se řekne hořčice, mnoho lidí si vybaví jako první studenou pikantní omáčku, kterou se ochucuje celá řada pokrmů. Nejznámější je hořčice plnotučná, mezi ty oblíbené však patří i dijonská, nebo kremžská. Z historického hlediska se však hořčičná semínka používala nejen v gastronomii, ale i v lidovém léčitelství.
Jaké jsou účinky hořčice?
Hořčičná semínka obsahují látku zvanou allylsenföl, pak také sloučeniny síry a rhodanidy. Tato kompozice propůjčuje hořčici silné antibiotické účinky. Kromě toho se doporučuje konzumovat hořčici v těchto případech:
- při poruchách trávení a bolestech žaludku
- při ztrátě chuti k jídlu
- při nadýmání a plynatosti
- při oslabené imunitě
- ke zlepšení krevního oběhu
- proti bolestem hlavy a migrénám
- při respiračních obtížích (pneumonie, bronchitidy)
- k zmírnění bolestí spojených s revmatismem
Jak a na co hořčici použít v lidovém léčitelství?
Jemně mletá hořčičná semínka je možné použít do koupele na dolní končetiny. Tato procedura pomůže zejména v případě, že jste nachlazení, či bojujete s chřipkou.
Fotografie: Freepik
Potřebovat budete lavor, 100 gramů mleté hořčice a jeden až dva litry teplé vody (38 stupňů Celsia). Nohy máčejte v lázni celkem čtvrt hodiny. Připravit si ale můžete i koupel na celé tělo v obdobném duchu. Především je vhodná pro děti, které často sužují bronchitidy a jiné respirační nemoci.
Hořčičná mast na bolestivé klouby
Hořčici je možné použít nejen do koupele, ale i k přípravě léčivé masti na bolavé klouby. K jejímu zhotovení potřebujete dvě lžíce plnotučné hořčice, dvě lžíce kuchyňské soli, dvě lžíce jedlé sody a dvě lžíce tekutého medu.
Směs poté aplikujte na místa, která vás delší dobu pobolívají, zabalte je do potravinové fólie, obvažte bavlněným šátkem a nechte působit přes noc. Ráno obklad odstraňte, léčené místo omyjte a užívejte si krásný den bez bolestí.
Mast je možné uchovávat v lednici a používat dle potřeby.
Fotografie: Freepik
Další variantou je tato účinná směs z: dvou lžic hořčičného prášku, čtyř lžic hladké mouky, lžičky octa a trochy vody. Měla by vám vzniknout hustější pasta, kterou poté nanesete na bavlněný šátek a přiložíte na bolavé ruce, nohy, nebo třeba záda, přikryjete fólií, ručníkem a necháte působit asi dvacet minut. Po použití obkladu se budete cítit jako znovuzrození.
Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz
Hořčice: elixír vitamínů, nebo jen dochucovadlo?
O výživě 24. 10. 2016 | tla
Žlutá, hnědá, do zelena, sladká, pálivá taková je hořčice. Není výdobytkem moderní doby, znali ji už lidé ve starověku.
Otec medicíny Hippokratés i Pythagoras upozorňovali na její léčebné účinky. Jedlíky si podmanila svou chutí.
Někdo bez ní ani dnes neusedne k talíři, jiný v ní vidí jed a další pěje ódy na to, jak je bohatá na vitamíny a minerální látky, a tedy zdravá. Jak to doopravdy s hořčicí je?
Zdroj: Hořčice ze Shutterstock |
Co se hořčice týká, neměli bychom podle dietoložky Karolíny Hlavatá její význam přeceňovat, ale ani z ní dělat velkého strašáka. „Je to prostě dochucovadlo. Podle toho bychom k ní také měli přistupovat. V přiměřeném množství nám její konzumace neuškodí, ale hledat v ní zdraví prospěšnou potravinu, je také nesmysl.“
Co je hořčice?
Hořčici získáme rozemletím hořčičných semínek a smícháním s dalšími surovinami, jako je voda, ocet, sůl, cukr a koření, zejména kurkuma, která jí dává jasně žlutou barvu. Někteří výrobci do ní ale přidávají i umělá barviva a konzervanty.
„Základní dělení hořčic je na plnotučnou a krémžskou, všechny ostatní jsou speciál. Plnotučná se vyrábí ze semen žlutých druhů hořčice bílé rozemletých na kaši. Krémžská je rovněž ze žlutých druhů hořčic a přidávají se do ní drcená semena hořčice černé,“ objasňuje Karolína Hlavatá.
Speciální hořčice, jako je francouzská, anglická, bavorská a podobně již mohou obsahovat některé druhy zeleniny, ovoce, liší se svou palčivostí.
Výborný je dresink
Speciální hrubozrnné hořčice se hodně využívají do salátových dresinků. Oblíbené jsou zejména ve francouzské kuchyni. „Hořčičný dresink je zcela v pořádku. Smíchá se s citrónem, nebo lžičkou oleje a udělá se marináda. Vynikající je zejména na listové saláty,“ doporučuje dietoložka.
Plnotučná není nejkaloričtější
Pokud bojujete s nadváhou, nenechte se zmýlit názvem plnotučná. „Řada lidí se obává plnotučné hořčice, hrozí se toho, kolik má energie, a raději si dá například krémžskou.
Jenže právě u hořčice neplatí, že plnotučná je kaloričtější než ostatní. Často je tomu právě naopak.
Když si vezmeme velkou lžíci, což je asi 20 gramů, má plnotučná 80 kJ a v této porci je jeden gram tuku,“ bourá mýtus o tučném strašákovi dietoložka.
Z hlediska energie je na tom podle ní mnohem hůř hořčice kremžská. „Je sladká, její energetická hodnota naskočí kvůli cukru,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.
Není vitamínovou bombou
Hořčice obsahuje kromě tuku a sacharidů také bílkoviny, vlákninu, ale i vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, mangan, omega 3 mastné a omega 6 mastné kyseliny či vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten a další.
Je tedy elixírem zdraví, jak se o ní mnohdy traduje? „Z výživového hlediska určitě nijak mimořádně významná není,“ míní dietoložka. I když je podle ní zmíněný hořčičný dresink lepší než majonézový, neměly bychom ani konzumaci hořčice přehánět.
„Je zbytečné nadmíru používat jakákoliv dochucovadla, ať už jde o hořčici, kečup, chilli omáčky a další. Ničí totiž zbytečně přirozenou chuť jídla,“ dodává Karolína Hlavatá.
Dětem dětskou
Co se týká dětí, je zbytečné je na dochucovadla navykat. „Je mnohem lepší naučit je, že si mohou místo hořčice nebo kečupu vzít například rajče. Pokud jim ji přesto chceme dopřát, pak je vhodnější dětská hořčice, v níž není tolik přídatných látek,“ říká dietoložka.
Jak jsou energetické?
Porovnejte, kolik energie, tuku a cukru v sobě mají 10 gramů (zhruba čajová lžička) různé druhy hořčice.
druh | energie | tuk | cukr |
Plnotučná | 41,8 kJ | 0,530 g | 0,730 g |
Krémžská | 61,5 kJ | 0,580 g | 1,78 g |
Dijonská | 66,9 kJ | 1,2 g | 0,6 g |
Bavorská | 95,2 kJ | 0,280 g | 3,93 g |
S medem | 133,3 kJ | 1,55 g | 3,71 g |
Mohlo by vás také zajímat:
Další článek
Hořčice bílá /Sinapis alba/
Hořčice bílá je jednoletá bylina dosahující výšky až 2 m. Její dolní lodyžní listy má lyrovitě peřenoklané až peřenodílné, horní vejčité až kopinaté. Květy má žluté, tvoří hroznovitá květenství a obsahují malá kulatá a černá semena.
Hořčice bílá – léčivé účinky
Rozdrcením semen hořčice bílé dojde k enzymatickému rozložení sinalbinu a vzniku látek působících jako derivans (prostředek dráždící a prokrvující pokožku a sliznice). Po požití dojde ke zvýšení tvorby žaludečních šťáv a ke zrychlení peristaltiky střev. Proto hořčici podáváme vnitřně především při špatném trávení s nedostatečnou tvorbou enzymů a při ochabnutí svalstva trávicí trubice.
Zevně hořčičné semínko používáme do dráždivých koupelí, např. protirevmatických, a také na dráždivé hořčičné kašovité obklady. Obklad přikládáme na dobu 10 – 20 min.
Používá se při akutních zánětech dýchacích cest, při revmatických onemocněních, k prokrvení hlouběji ležících orgánů (plic, pohrudnice, ledvin). Obklady necháme pouze do lehkého zčervenání pokožky.
Abychom snížili zánětlivou reakci, potíráme postižená místa krycí mastí.
Použitelné části hořčice bílé: nať a semeno
Období květu: červen až srpen
Hořčice bílá – použití v kuchyni a pěstování
Hořčice bílá je nenáročná na pěstování. Vyskytuje se vápenité, humózní hlinité až písčité půdě. S jinými brukvovitými rostlinami se příliš nesnáší.
Kvetoucí vrcholky se sbírají v květnu před dozráním, ve chvíli, kdy je šešule slámově žlutá. Semena, sbíraná od června do září, se suší a drtí.
Bílá hořčice je univerzálním kořením, užívaným především k ostřejším pokrmům a uzeninám všeho druhu.
Hořčičná semínka se užívají buď celá, nebo rozemletá na moučku. Pro vaření se používají jak celá semena, tak drcená nebo mletá, pasty i oleje.
Bílá semínka známe z nálevů zavařovaných okurek či z nakládané pikantní zeleniny, s hnědými semínky se setkáváme v indické kuchyni. Semena se vaří v horkém oleji, dokud nepuknou a zešednou.
Poté se přimíchávají do různých zeleninových a luštěninových jídel. V indické a orientální kuchyni se velmi často používá i hořčičný olej.
Tip: Domácí hořčice
Hořčici umeleme na makovém mlýnku, přidáme cukr a za stálého míchání přidáme svařený, studený ocet. Připravíme hustou kaši, kterou dáme na 2 hodiny uležet. Poté přidáme tolik octa, aby byla hořčice přiměřeně hustá. Dáme ji do sklenice, vzduchotěsně uzavřeme a uložíme ji. Po 14 dnech ji můžeme upotřebit.
Objevte léčivé účinky obyčejného pepře. Pomáhá při hubnutí nebo odstranění toxinů z těla
Mnoho druhů koření dokáže nejen skvěle dochutit a provonět naše pokrmy, ale zároveň nás i léčí. Vyrábí se z čerstvých nebo ze sušených částí rostlin. Kořením jsou často tropické rostliny, které vynikají silnou vůní a rovněž i chutí. Však se také původně aromatická koření používala k zakrytí chutí a zápachů již poněkud zkažených pokrmů.
U nás v Evropě pak pěstujeme například majoránku, tymián, fenykl, kmín nebo hořčici.
Díky mnoha druhům koření se naše potrava stává stravitelnější, neboť mnohé látky obsažené právě v koření podporují trávení. Je tomu tak například u papriky, pepře, hořčice a zázvoru.
Některé druhy koření působí dokonce jako přírodní antibiotikum (paprika, křen, česnek) a zpomalují tak rozvoj nežádoucích bakterií.
Koření bylo v dávných dobách vzácné, drahé a tudíž ne pro každého vždy dostupné. První archeologické nálezy dokládající používání koření, a to konkrétně kmínu, pocházejí již z doby neolitu. První písemné záznamy o koření jsou původem z Číny, a to z první poloviny třetího tisíciletí před naším letopočtem.
Známe také staroegyptské recepty z poloviny druhého tisíciletí před naším letopočtem, v nichž figuruje koření jako hořčice, kmín, máta, skořice nebo šafrán. Už staří Indové používali například hřebíček, pepř, skořici nebo muškátový květ.
V Mezopotámii Sumerové pěstovali fenykl, kmín, koriandr, šafrán nebo tymián – a nejedna zpráva o nejrůznějších druzích koření pochází rovněž i ze starého Řecka.
Zlatý věk koření pak nastává ve středověku. V roce 1298 popsal cestovatel Marco Polo indický pepřovník. Tím podnítil objevné cesty slavných mořeplavců, které měly za úkol zjednodušit a zlevnit dovoz koření do Evropy.
Rostliny nám koření poskytují různými způsoby: oddenkem (zázvor), kůrou (skořice), listy (vavřín – bobkový list), poupaty (hřebíček), plody a semeny (vanilka, pepř, kmín, paprika) a bliznami (šafrán).
V dávných dobách byla k léčebným účelům hojně využívaná například skořice. Rovněž proslulým byl vavřín (bobkový list), který podporuje trávení a má antiseptický (protizánětlivý) účinek.
Již v Mattioliho herbáři se píše: „Bobek, když se na prach ztluče, s medem a sladkým vínem smíchá, spomáhá proti souchotinám, krátkému a těžkému dechu.
“ V dřívějších dobách musela být i u nás spotřeba bobkových listů mnohem větší než dnes, jak o tom svědčí lidová zhudebněná poezie: „Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít…“.
Ceněným kořením již od starověku byl i nám dnes důvěrně známý, neboť dennodenně používaný pepř. S rostlinou pepřovníkem Evropu seznámil, jak již bylo uvedeno výše, Marco Polo ve svém cestopise. Do té doby byla rostlina pepřovník v Evropě neznámá. Pepř pak jako poměrně drahé koření do Evropy přivezl Alexandr Makedonský po svém tažení do Indie.
Pepř obsahuje éterický olej, jež způsobuje jeho osobitou vůni – a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře a podporuje již zmiňované trávení.
V současné době bývá právě například piperin součástí léčivých přípravků proti střevním parazitům a rovněž jej najdeme v některých přípravcích podporujících hubnutí. Urychluje proces látkové výměny a podporuje a navíc i zlepšuje vstřebávání živin.
Piperin bývá často přidáván do nejrůznějších potravinových doplňků, neboť významně zvyšuje účinnost léčivých látek.
Napsal Petr Matura
Ilustrační foto: takkaiah.com
Hořčice a hořčičná semínka | Zdravi.peknetelo.eu
Hořčice je výsledný produkt z hořčičných semínek, je to plnohodnotná potravina s velkým množstvím zdravotních pozitiv… Vraťme se opět ke konzumování hořčice, buďte si vědomi, všech jejích pozitiv… hořčice stojí “pár korun” ale význam na tělo není vůbec zanedbatelný… Pokud jste přece jen větším zastáncem kečupu jak hořčice, tak si níže můžete prohlédnout výsledné porovnání složení kečupu a hořčice a možná Vám to v rozhodování se pomůže…
O hořčici a hořčičných semínkách
Hořčice bílá (lat. Siinapis Alba) – čeleď brukvovitých
Hořčice bílá je jednoletá rostlina, která kvete žlutým květem a dorůstá do výšky 40 – 55 centimetrů.
Plodem hořčice bílé je Šešulka (něco jako lusk), která je plná hořčičných semínek, které se pak sbírají na další zpracování.
Hořčičná semínka v sobě ukrývají až 30% tuku, který má dále v sobě i účinné látky, které z hořčice (produktu) dělají mírně štiplavou pastu. Hořčice je výsledný produkt, který se vyrábí lisováním hořčičných semínek.
Hořčičná semínka se také používají i jako zelené (rostlinné) hnojivo, protože obsahují cenné látky, kterými oživí půdu a zlepší její kvalitu.
Stejně hořčičná semínka v produktu hořčici mají velký význam pro naše zdraví a určitě by se hořčice neměla vytratit z našeho jídelníčku.
V porovnání hořčice versus kečup (viz níže) je jasně prokázáno, že hořčice je plnohodnotnější potravina jako kečup… Ať už hubnete nebo se udržujete, tak hořčici můžete klidně konzumovat i každý den (viz níže množství).
Nejznámější druhy hořčice
Plnotučná – tato hořčice je asi nejprodávanější. Je krémové barvy a také její konzistence je jemná, bez hrubších částí. Z této hořčice jsou odstraněny hořčičná semínka ale pozitivní vliv si zachovává
Kremžská – v této hořčici se nacházejí pomleté semena hořčice černé a je do ní přidán i cukr na zjemnění pálivé chuti, proto je kremžská hořčice pálivě – sladká
Dijonské – tento druh hořčice je najštipľavejší, protože ze semen hořčice hnědé nebyl odstraněn olej. Právě tento olej ze semen má typickou pálivou chuť. Dijonské hořčice se jmenuje podle francouzského města, kde byla poprvé vyrobena a “objevena” – Dijon
Co obsahuje hořčice plnotučná – účinné látky
- Hořčice plnotučná se vyrábí z: octa, glukózový sirup, soli, koření a hořčičných semínek. Hořčice je výrobek, ve kterém se nacházejí hořčičná semínka v menší míře, tedy výrobek je koncentrovaný ale stále zdravý…
- Bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, fluor, zinek, měď, selen, mangan, sodík, omega3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, betakaroten , lutein a cholin
- Nutriční hodnota hořčice plnotuční (100g)
- KJ– 399,84 Kcal– 95,2 Bílkoviny– 4,9 g Sacharidy– 5,1 g
- Vláknina– 3,7 g Tuk – 10 g Voda – 75 g
- Hořčice plnotuční obsahuje minerály – 100 g
Železo | 1,9 mg | Zinek | 0,9 mg |
Vápník | 63 mg | Měď | 0,13 mg |
Hořčík | 55 mg | Selen | 37 ug |
Fosfor | 117 mg | Mangsn | 0,75 mg |
Draslík | 144 mg | Sodík | 1 170 mg |
Fluor | 2,1 ug | Omega 6 kyseliny | 466 mg |
Omega 3 kyseliny | 497 mg |
Hořčice plnotuční obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamin A | 77 IU | Vitamin K | 2 ug |
Vitamin B1 | 0,51 mg | Kyselina pantotenová | 0,45 mg |
Vitamin B3 | 0,55 mg | Kyselina listová | 8 ug |
Vitamin B6 | 0,13 mg | Betakaroten | 33 mg |
Vitamin C | 2,4 mg | Lutein | 19 ug |
Vitamin E | 0,59 mg | Cholin | 24 mg |
Co obsahují hořčičná semínka – účinné látky
Hořčičná semínka jsou svým obsahem účinných látek silnější než klasická plnotučná hořčice, protože obsahují všechny živiny a nejsou koncentrované jako je to v produktu. Stále je však i plnotučná hořčice zdravým produktem. Hořčičná semínka v bio kvalitě můžete konzumovat naklíčené v různých jídlech nebo je používat při konzervování zeleniny či výrobě masných produktů.
- Bílkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, voda, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, selen, mangan, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, lutein, cholin, kyselina listová a betakaroten
- Nutriční hodnota hořčičná semínka (100g)
- KJ– 1 890 Kcal– 450 Bílkoviny– 27 g Sacharidy– 29 g
- Vláknina– 16 g Tuk – 27 g Voda – 0,4 g
- Hořčičná semínka obsahují minerály – 100 g
Železo | 11,8 mg | Zinek | 6,2 mg |
Vápník | 540 mg | Měď | 0,48 mg |
Hořčík | 306 mg | Selen | 147 ug |
Fosfor | 862 mg | Mangan | 1,66 mg |
Draslík | 670 mg | Sodík | 5,9 mg |
Omega 3 kyseliny | 2 760 mg | Omega 6 kyseliny | 2 550 mg |
Hořčičná semínka obsahují vitamíny – 100 g
Vitamin A | 69 IU | Vitamin E | 3,7 mg |
Vitamin B1 | 0,51 mg | Vitamin K | 6 ug |
Vitamin B2 | 0,39 mg | Kyselina listová | 88 ug |
Vitamin B3 | 8,6 mg | Lutein | 460 ug |
Vitamin B6 | 0,54 mg | Cholin | 135 mg |
Vitamin C | 5 mg | Betakaroten | 42 ug |
Hořčice a hořčičná semínka účinky na zdraví
Hořčičná semínka mají silnější účinky na organismus jako samotná hořčice (výrobek), protože jsou v čistém stavu, v nezpracovaném.
- Podporuje trávení, urychluje trávení, podporuje vylučování žluče
- Zlepšuje pravidelnou stolici, pročišťuje trávicí trakt, podporuje a pročišťuje játra
- Podporuje zdravé dýchací cesty, odstraňuje kašel, bolesti v krku při zánětu
- Močopudné účinky, odvodňují a podporují pročištění a podporu ledvin
- Zajišťuje pevné a čisté cévy, snižuje krevní tlak, prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- Podporuje zdravou pokožku, odstraňuje bolesti kloubů a svalů
- Podporuje tvorbu kostí, zubů, nehtů a krvetvorbu
- Prevence Osteoporózy, Anémie a lámající se nehtem či vypadávání vlasů
- Vhodný k užívání během chřipky, rýmy nebo alergických projevů
Účinky hořčice a hořčičných semínek na hubnutí
Hořčice je při hubnutí povolenou plnohodnotnou potravinou. Nebojte se nápisu “plnotučná”.
Alespoň víte, že v hořčici je maximum hořčičných semínek a produkt není nadupaný různými “umělotinami”, které pouze zvýrazňují chuť a udržují produkt 100 let jedlý… Hořčici jako hotový produkt si klidně natřete na celozrnné, grahamové nebo špaldové pečivo se šunkou a nezapomeňte na čerstvou zeleninu, nebo si jím potřete maso před tepelnou úpravou. Hořčici můžete klidně konzumovat i každý den po 1 lžičku.
Hořčice versus kečup – což je lepší???
- Co obsahuje hořčice – účinné látky
- Bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, fluor, zinek, měď, selen, mangan, sodík, omega3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, betakaroten , lutein a cholin. Dále hořčice obsahuje: hořčičná semínka, ocet, glukózový sirup, sůl a koření
- KJ-302,4 Kcal- 72 Bielkoviny- 4,9 g Sacharidy- 5,1 g
- Vláknina- 3,7 g Tuk – 10 g Voda – 75 g
- Co obsahuje kečup – účinné látky
Bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vodu, vápník, železo, draslík, fosfor, sodík, hořčík, fluor, Vitamin A, B, C, E, kyselina listová. Dále kečup obsahuje: různé konzervanty, zvýrazňovače chuti, glukózový sirup, modifikovaný kukuřičný škrob, rajčatový protlak, sůl, koření a regulátor kyselosti. Mnohé kečupy se připravují pouze z rajčatového protlaku… Při koupi sledujte složení a zda je vůbec vyroben z rajčat …
- KJ-415,8 Kcal- 99 Bielkoviny- 1,5 g Sacharidy- 29 g
- Vláknina- 0,25 g Tuk – 0,5 g Voda – 67 g
- Vyberte si co je lepší hořčice nebo kečup?…
Konzumace hořčice a hořčičných semínek
Vnitřní použití
Nejčastěji se hořčice konzumuje jako kupovaný hotový produkt. Tento produkt víte využít ve studené kuchyni a taky teplé. Hořčici můžete používat do omáček, pomazánek, na obložené pečivo, na přípravu masa a všude tam, kde se Vám bude hodit.
- Venkovní použití
- Hořčičný obklad při bolesti kloubů
- Tento hořčičný obklad je vhodný při bolestech kloubů, svalů nebo při kašli či sputu.
- Potřebujete: 50 – 100 g hořčičných semen (záleží na rozsahu místa bolesti), mlýnek, gázu
Hořčičná semínka rozemelte na mlýnku a tuto “pastu” natřete na bolavé místo (koleno, rameno, lýtko, stehno, hrudník, krk). Zakryjte toto místo sterilní gázou a hořčičnou pastu nechte působit 15 – 20 minut. Pokud se již po 10 minutách objeví mírné zarudnutí a místo bude mírně štípat, tak pastu setřete a místo omyjte. Mírně zarudnutí je reakce, která “vytáhne” bolest z místa.
Hořčice stojí “pár korun” ale význam na tělo není vůbec zanedbatelný…
hořčičné semínko účinky – Seznam.cz
az-recepty.cz/horcicne–seminko-dc128
Jedná se o plody pocházející z rostliny hořčice seté, které se využívají především jako koření. Trh nabízí tři druhy hořčičných semínek černé, bílé a žluté.
awashop.cz/horcicne–seminko-c1154
Hořčice setá Hořčice setá (Sinapis alba) patří mezi významné medonosné rostliny a do našich zeměpisných šířek se dostala z jižní Evropy nebo západní Asie. Hořčičná semínka se užívají v potravinářství i tradičním léčitelství.
superpotraviny.webnode.cz/seminka/horcicne–seminko
Hořčičná semínka jsou zdrojem omega 3 a 6, proteinů, enzymů, esenciálních olejů, vlákniny, vitaminu B1, B3, B6, B6, B9, B8 – cholin, A, C, E K, vápníku, železa, draslíku,manganu, mědi, zinku a především selenu.
magazin.biooo.cz/zdravi/zdrave-potraviny/horcicna–seminka
Hořčičná semínka se používala nejen při vaření, ale i jako přírodní léčivý prostředek už ve starém Řecku či Římě. Hořčičná semínka by neměla rozhodně chybět v žádné kuchyni, hořčičný olej se vám zase bude hodit na masáž unavených svalů.
Hořčičné semínko účinky›Obrázky
gurmaniak.cz/horcicne–seminko
Víte, že první recept na výrobu hořčice napsal římský spisovatel Columella již v roce 65 našeho letopočtu? Na její výrobu postačila kaše, utvořená z hořčičných semínek, smíchána s octem a dochucovadlo bylo rázem na světě.
vyzivaspol.cz/horcicne–seminko
Společnost pro výživu přináší ověřené informace na téma výživa a potraviny. Objektivně vysvětluje a chrání před desinformacemi a mýty, pořádá konference.
Kvalitní semínka v Bio kvalitě. Velký výběr na jednom místě a za skvělé ceny.
Nakupujte kvalitní sušené byliny z pohodlí domova, rychle a levně.
Semínka s dopravou zdarma nad 1500 Kč!