Znáte hlavní (ne) dietní jídla? toto jsou ty nejznámější

Diety jsou velmi oblíbeným a čteným tématem. Proto jsme se zeptali výživové poradkyně, paní Martiny Dvořákové, aby nám odpověděla na několik zajímavých otázek.

Plavková sezóna je tady a nechtěná kila má podle naší ankety skoro každý. Velmi častou a probíranou dietou je tzv. „Proteinová dieta“.

Jak funguje a pro koho je vhodná? S jakými mýty je spojená? Dostaví se po ní jojo efekt? Co stojí za jejím úspěchem nebo naopak se jedná o „nafouknutou bublinu“ a proteinová dieta nemůže přinést toužebný výsledek? Pojďme na náš rozhovor, kde se dozvíte vše, co vás o tomto typu diety zajímá.

Co je proteinová dieta? Na čem je postavená? Proteinová dieta je postavena na principu ketózy. Ketóza je pro naše tělo přirozený stav, který nastane 2-3 dny poté, co jsme z jídelníčku vyřadili sacharidy nebo snížili příjem sacharidů na minimum. Ideálně pod 50 g na den. Energii ze sacharidů si náš organismus ukládá v podobě glykogenu, jako pohotovostní zdroj energie ve svalech a játrech. Pokud jsou i tyto zásobní zdroje vyčerpány, pomocí tzv. ketolátek si tvoří energii z tukových zásob. Když současně doplňujeme bílkoviny (proteiny)zajistíme, že úbytky budou pouze z tuků a ne na úkor svalové hmoty.

Pro koho je vhodná a pro koho není? Proteinová dieta je vhodná pro každého, koho trápí nadváha či obezita, tzn. má nadbytek tukových zásob. Pokud máme dobrý zdravotní stav, může nám pomoci zbavit se nadbytečných kilogramů. Pokud si nejsme jisti, zda je pro nás vhodná, je vždy lepší konzultovat můj zdravotní stav s lékařem, popřípadě se zkušeným výživovým poradcem.

S jakými mýty se setkáváte ve spojení s proteinovou dietou? Nejčastějším mýtem je neoprávněná obava z předávkování bílkovinami. Tato obava je naprosto neopodstatněná, protože v běžném jídelníčku bílkoviny často chybí.

Jsme pak unaveni a neposkytujeme našemu organismu dostatek živin k tomu, aby náš metabolismus mohl správně fungovat. Při proteinové dietě nenavyšujeme bílkoviny nijak dramaticky. Dodržujeme optimální denní příjem, který by měl být 1-1,6 g bílkovin na 1 kg ideální tělesné hmotnosti za den. Abychom se předávkovali, resp. zatížili náš organismus, museli bychom přijímat množství alespoň 3x vyšší. Dostatečný příjem bílkovin nám zajistí správnou výživu pro naši aktivní hmotu. Čím lépe svaly vyživíme, tím rychleji budeme spalovat nadbytečné tuky.

Příklady táhnou – s jakými výsledky máte ve spojení s proteinovou dietou zkušenost?

Proteinová dieta je oblíbená hlavně proto, že výsledky na sebe nenechají dlouho čekat. To je pro hubnoucího velmi motivující. Navíc nemá pocit hladu, není unavený a i po psychické stránce se cítí velice dobře. Nyní končí náš projekt Hubne celé Česko, kde se hubnoucím podařilo snížit jejich hmotnost i o 20 kg za pouhé 3 měsíce. Tady je ale na místě zmínit, že výsledky jsou velmi individuální. Záleží samozřejmě, zda hubne muž či žena. Velkou roli hraje také věk, zdravotní stav, výchozí hmotnost či historie diet v průběhu života. A samozřejmě také přístup samotný, pokud je pozitivní, hubnutí probíhá mnohem snáz.

Co musí ten, kdo drží proteinovou dietu, dodržet?

Režim proteinové diety není nijak složitý, právě naopak. V pravidelných intervalech konzumujete proteinová jídla. Porcí by mělo být 5-6 denně, záleží na vašem denním režimu. Současně také zařazujete zeleninu s nízkým obsahem cukru a nesmíte zapomínat na kvalitní pitný režim. Celý proces hubnutí je rozdělen do 3 navazujících kroků. Postupně vyměňujeme proteinová jídla za jídla běžná a přecházíme z hubnoucí fáze do fáze stabilizační.

S jakými „nešvary“ se nejčastěji setkáváte? V čem se nejčastěji chybuje?

Nejčastější chyby bývají v dodržení pravidelnosti. Z nějakých důvodů nezvládnete sníst všechny porce. To sebou samozřejmě nese riziko, že vyhladovíte a pak sáhnete po něčem, co do proteinové diety nepatří. Nejčastěji to bývá sacharidové jídlo. Sacharidy představují pro tělo nejjednodušší zdroj energie, proto si o ně řekne. Projeví se to chutěmi na sladké, kterým není vždycky snadné se ubránit. V tom okamžiku si ale zastavíte probíhající ketózu a hubnutí se zpomalí nebo, zastaví úplně. Často klientům chybí také pečivo nebo alkohol. Ale to je jen otázka zvyku.

Co neoblíbený jojo efekt, který se skloňuje snad při každé dietě – jak je to ve spojení s proteinovou dietou?

K jojo efektu dochází, když se příliš rychle vracíme zpět k běžnému jídelníčku. Při proteinové dietě je velice důležité přecházet na běžnou stravu pozvolna a sacharidy zařazovat opravdu pomalu. Náš metabolismus se s nimi musí naučit znovu pracovat. Pokud tento přechod urychlím, tělo samozřejmě bude mít tendenci si opět dělat zásoby na horší časy.

Pokud někdo ukončí proteinovou dietu, je možné mít stále v jídelníčku zařazená proteinová jídla? Například 1, 2x za den? Pokud ano, je to cesta k udržení postavy?

Pro udržení nové hmotnosti je tento způsob stravování ideální. Jíme 3 běžná, zdravá jídla a např. jako svačinky využijeme proteinový nápoj nebo tyčinku. Je to rychlé, pohodlné a zároveň tělu zajistíme přísun kvalitních bílkovin, vitamínů i minerálů. Udržíme si pravidelný režim, a proto není důvod obávat se, že začnu znovu přibírat.

  • Co se stane, když si dám koktejl po svíčkové, bude to fungovat?
  • Za odpovědi děkujeme paní Martině Dvořákové, výživové poradkyni.

Pokud chci svoji hmotnost snížit jen o pár kilogramů, není úplně nutné nasadit si celý redukční program proteinové diety. Proteinová jídla můžeme využít jako doplněk stravy v rámci pestrého a zdravého jídelníčku. Jídelníček ale musím přizpůsobit celý. Jíst dostatek zeleniny, bílkovin z běžných zdrojů jako např. maso, ryby, mléčné výrobky, luštěniny apod. Je důležité také hlídat denní přísun sacharidů a tuků. Zařadit pravidelný pohyb a nezapomínat na pitný režim. Pokud si ale myslím, že budu obědvat knedlo-zelo-vepřo a svačit proteinový nápoj, efekt se nejspíš nedostaví.

O Martině DvořákovéMartinu nadchl zdravý životní styl natolik, že svůj koníček proměnila v roce 2006 v hlavní pracovní náplň.

Jako výživová poradkyně vede a motivuje klienty i z řad celebrit k úspěšnému hubnutí.

Mohli jste ji vidět také na televizních obrazovkách v pořadech Snídaně s Novou, Sama doma nebo Dobré ráno na České televizi nebo V ránu na gauči na TV Seznam, kde se podělila o své zkušenosti a dietní tipy.

Od začátku roku 2015 se stala hlavní výživovou poradkyní KetoDiet, oblíbené české proteinové diety.

Věnuje se také vlastnímu blogu o zdravém vaření pro celou rodinu. Začtete se do jejích článků www.ketomartina.cz  nebo ji sledujte na Instagramu @ketomartina.

  1. Uložit
  2. Uložit
  3. Uložit
  4. Uložit

Budu držet dietu a zhubnu! / Rozhovory, články

Ač jsou diety v nejrůznějších médiích hojně propagovány, rozhodně nepůsobí lidskému organismu užitek, ba právě naopak.

Budete mít zájem:  Časté mýty o alzheimerově chorobě – nevěřte jim

Výjimku tvoří diety předepisované lékaři a výživovými specialisty v případech onemocnění (diabetes, gastrointestinálních poruch), v doléčovací fázi po prodělání choroby (mononukleóza, diarea…), při užívání léků na ředění krve (Warfarin), nebo při intolerancích (laktóza, celiakie).

Jakákoliv dieta bez doporučení lékaře a odborného dohledu není vhodná pro děti a dospívající! Mohlo by dojít k rozvoji poruchy příjmu potravy (bulimie nebo anorexie).

Chci zhubnout. Čím začít?

Prvním krokem je určit, kolik vlastně potřebujete zhubnout. Nejpřesněji to zjistíte výpočtem indexu tělesné hmotnosti, tj. Body Mass Indexu (BMI).

Jak postupovat, si ukažme na příkladu člověka s výškou 1,7 m a váhou 80 kg. Výpočet vypadá následovně: 80 : (1,7 x 1,7) = 80 : 2,89 = 27,68.BMI 27,68 říká, že tento člověk má nadváhu.

Na výšku 170 cm by potřeboval shodit zhruba 8 kg. Při hmotnosti 72 kg je BMI 24,91, tedy horní hranice normálu.

Tabulka BMI

stupeň 0 20–25 ideální váha
stupeň 1 25–30 lehká nadváha
stupeň 2 30–40 výrazná nadváha
stupeň 3 > 40 morbidní obezita

Nejznámější diety (ty méně škodlivé)

Veganská dieta

Nejíte žádné maso, ryby, mléko, vejce, med ani další potraviny živočišného původu. Povolené jsou brambory, obiloviny, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, ořechy a další potraviny bez živočišných přísad.  Ti, kteří se stravují ne zrovna moc zdravě, můžou touto dietou shodit pár kilogramů.

Tělo ovšem nebude dostávat všechny potřebné živiny, zvláště pak hodnotné živočišné bílkoviny, jež jsou při hubnutí také důležité. Při této dietě je třeba více než kdy jindy hlídat složení jídelníčku a složení jednotlivých potravin.

 Bohužel u této formy stravování může docházet k nedostatečnému zásobení organismu vitamíny a jinými potřebnými látkami.

Má zkušenost: Zkoušela jsem, ale bohužel miluju maso, takže jsem to vydržela jen pár dnů.

Dělená strava (u nás známá jako dieta L.Kořínkové)

Co se týče diet, populární je například princip dělené stravy, kdy se na jednom talíři nesmějí setkat proteiny a škroby. Vychází z předpokladu, že přijímáme-li současně sacharidové a bílkovinné potraviny, nadměrně tím zatěžujeme organizmus, který najednou obě živiny zpracovávat neumí.

Buď se tedy jí živočišná jídla, maso, vejce, mléčné výrobky, nebo rostlinné produkty, chléb, brambory, rýže, sója, moučné výrobky. Ke „zvířátkům“ lze jíst i zeleninu, ne však ovoce, ale ani brambory. K rostlinám pak můžeme mlsat ovoce i zeleninu. Sůl, koření a ořechy lze kombinovat s jakýmkoli jídlem.

Potraviny se tedy rozdělují do tří skupin: bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny, které se mohou jíst kdykoliv a s čímkoliv. Aby se to lépe pamatovalo, dostaly bílkoviny název zvířátka a sacharidy název kytičky, přestože ne vždy je toto rozdělení zcela jednoznačné.

Naprosto ale zapomeňte na hotová jídla a konzervy, majonézu, čokoládu, alkohol a další podobné věci. Obecně je doporučováno střídat kytičky a zvířátka obden. Nemůžeme si však myslet, že pokud „dělíme“ stravu, můžeme jíst kolik chceme.

Má zkušenost: Vydržela jsem to několik týdnů, bohužel mi pak vadila malá pestrost kombinací. Kilogramy šly dolů pomalu. Pokud už jí chce někdo zkusit, tak doporučuji pouze s hlídáním kalorii v příjmu.

Dieta podle krevních skupin

Dieta podle krevních skupin zase vychází z předpokladu, že pro člověka je dobré to, na co je jeho organizmus z dlouhodobého hlediska navyklý, tedy na to, co jedli jeho předci. Podle krevní skupiny lze lidi rozdělit do čtyř skupin, pro něž existuje doporučení a zakázané potraviny. Nejčastější krevní skupina 0 je na světě asi 50 000 let.

Objevila se už za éry lovců, proto její dietní režim vyžaduje vysoký objem masa, zeleniny a nekyselého ovoce. Naopak nevhodné jsou obilniny, brambory a mléčné výrobky. Existence krevní skupiny A spadá do období zemědělství a její nositelé by měli dodržovat téměř vegetariánskou dietu – obilniny, rostlinnou stravu a maso jen kuřecí.

Nevhodné je maso, mléko a mléčné výrobky. Z dalšího období pochází krevní skupina B, jejíž nositel může požívat většinu jídel – mléko, mléčné výrobky a většinu masa (mimo kuřecího). Nevhodné jsou obilniny a některé druhy zeleniny. Krevní skupina AB je nejvzácnější a má nejméně nutričních omezení. S ní můžete jíst skoro vše, co je vhodné pro skupinu A i B.

Nevhodné však je maso, tučné mléko a sýry i máslo.

Má zkušenost: Vydržela jsem to asi dva týdny. Protože jsem skupina 0, tak mi po čase scházelo mléko a mléčné výrobky. Úbytek váhy byl minimální.

Tukožroutská polévka

Populární jsou v poslední době i takzvané tukožroutské polévky. Připravují se z 6 cibulí, hlávky zelí, 5 rajčat, 2 velkých zelených paprik, svazku petrželové natě, bujónu, soli a kari koření.

  Můžete jíst neomezené množství polévky, veškeré ovoce (kromě banánů) a z tekutin černý neslazený čaj, kávu a vodu. Zakázáno je veškeré pečivo, alkohol, nápoje s bublinkami, smažená jídla. Je vhodná pro občasnou očistu organismu, která prospěje každému.

Taky zaručí dostatečný přísun vitaminu C a vlákniny.

Má zkušenost: Váha se skoro nehla ani po více jak týdnu. Po pár dnech jsem už nemohla polévku ani vidět.

Zónová dieta

V USA je oblíbená takzvaná zónová dieta, kterou si oblíbily i hvězdy jako Jennifer Aniston či Sandra Bullock především proto, že člověka neomezuje v množství jídla, jen je třeba dávat pozor na to, co jíme. Základem je správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků v jídle.

Pokud omezíme příjem sacharidů ve stravě na určité množství, dostaneme se tak do určité zóny a přinutíme organismus, aby čerpal energii z bílkovin a tuků a tím hubnout. Zónová dieta doporučuje konzumovat stravu v poměru 40 % sacharidů: 30 % bílkovin: 30 % tuků. Energetická hodnota jídel má být maximálně 2000 KJ.

Snídat se doporučuje hned po probuzení, mezi jednotlivými jídly by měla být pauza maximálně 3-4 hodiny, poslední jídlo má být těsně před spaním. Při každém jídle máme vypít velkou sklenici tekutin, v žádném případě však ne s obsahem kofeinu nebo tvrdý alkohol (víno není plně zakázáno).

Zónová dieta je založena na zdravějším způsobu stravování a na pravidelnosti.

Má zkušenost: Dá se držet delší dobu. Úbytek váhy byl pomalejší a při vaření pro rodinu zvlášť je těžší ji dodržovat.

Atkinsova dieta

Atkinsova dieta na první pohled vypadá celkem příjemně a neškodně. Je zde dovoleno konzumovat neomezené množství jídla za den, včetně tučných výrobků a bílkovin. Z jídelníčku jsou ale vyřazeny pokud možno všechny sacharidy. Uvádí se, že občas lze do jídelníčku zařadit kousek hořké čokolády či celozrnného pečiva.

Budete mít zájem:  Angelmanův syndrom – příznaky, příčiny a léčba

Maximální přípustné množství je do 20 gramů sacharidů za den. Toto množství je ovšem tak nízké, že ve skutečnosti nemůžeme konzumovat žádné sladké výrobky, protože bychom ho překročili. A to nesmíme zapomínat na to, že i zdánlivě nesladké potraviny obsahují určitý podíl sacharidů.

Proto jako zakázané potraviny dieta uvádí: veškeré přílohy (brambory, knedlíky, těstoviny, rýži), pečivo, sladkosti, ovoce, sladké nápoje, kávu, pivo a dokonce i sladce chutnající zeleninu. Nedostatečný příjem sacharidů může vést k únavě a špatné náladě.

Tím, že nemůžeme konzumovat ovoce, má náš organismus deficit vitamínů a minerálních látek. Lidé pod vlivem Atkinse proto často trpí nachlazeními a chřipkami, v důsledku snížené imunity. Další hrozbu představuje nedostatek vlákniny, který je taktéž nejvíce zastoupen v ovoci, zelenině a celozrnných výrobcích.

Denní příjem vlákniny proto bez konzumace těchto potravin nelze splnit a hrozí obstipace či poruchy vyprazdňování. 

Dukanova dieta

Oblíbená dieta celebrit. Zkoušela ji dokonce i Kate, manželka prince Williama. Autorem je odborník na výživu Dr. Pierre Dukan. Dieta je rozdělená do 4 fází, z toho první dvě jsou redukční. Strava je složená především z bílkovin, libové maso, ryby, vejce, nízkotučné mléčné výrobky.

V druhé fázi se již střídá bílkovinová strava se zeleninou. Ve třetí fázi si můžete dopřát nějakou mlsku navíc, jednou týdně těstoviny, malou porci ovoce nebo 2 plátky celozrnného pečiva. V poslední fázi lze jíst vlastně vše. Podmínkou zůstává, abyste jeden den v týdnu měli jen čistě bílkovinový.

Má zkušenost s Atkinsonovou a Dukanovou dietou: Úbytek byl rychlý, ale jojo efekt ještě rychlejší.

Plážová dieta (někdy také středomořská dieta)

Jedna z nejúspěšnějších dietních metod posledních let, takzvaná „plážová dieta“ pochází také z USA, z Floridy. Princip této třífázové diety je málo tuků, málo sacharidů a hodně vlákniny.

První čtrnáctidenní fáze je odstranění stravovacích zlozvyků, třikrát denně běžné porce jídla, hlavně zelenina, červené maso, drůbež, ryby, vejce, sýr a saláty s olivovým olejem. Naopak zakázáno je pečivo, těstoviny, rýže, brambory, ovoce a cukr.

Ve druhé fázi zvané návrat zakázaných potravin se začnou přidávat některá zakázaná jídla, pokud na ně máme chuť, jako je chleba, těstoviny, rýže, brambory, ale i čokoládu, ale jen malé kousky. Druhou fázi je třeba držet tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované váhy.

Ve třetí fázi, kdy si zvykneme na nový styl stravování a menší porce jídla, už nemáme hlad a vlastně tedy nedržíme dietu, ale stravujeme se zdravěji a naučíme se regulovat chuť k jídlu. Nevýhodou zůstává, že při nízkém obsahu sacharidů nejspíš začnete přicházet o svalovou hmotu a kvůli velkému množství vlákniny hrozí křeče v žaludku či případná zácpa.

Má zkušenost: Držela jsem jen pár týdnů, úbytek byl poznat, ale dostavily se žaludeční obtíže a velké zácpy, tak jsem jí musela ukončit.

Po vyzkoušení nespočtu diet s různým výsledkem mohu říct, že nic jiného, než snížit příjem a zvýšit výdej, nepomáhá. Všechny ‚zaručené‘ hubnoucí přípravky jsou pouze reklama firem, zabývajících se jejich výrobou. Přípravky nám sice neublíží, ale ani nám nepomohou.

Zato pomohou zvýšit příjmy takových firem. Není potřeba držet radikální diety, ale začít používat zdravý selský rozum a snažit se trochu upravit množství a skladbu jídelníčku. Pokud si na to netroufáme sami, není žádná ostuda vyhledat odbornou pomoc.

Ať už dietní sestry, nutričního poradce nebo profi trenéra.

V tomto článku jsem představila pouze pár těch nejznámějších a méně nebezpečných diet. V dalším vám představím ty z řady extrémnějších a přidám pár ukázek jiného řešení obezity. Jsou to ale řešení chirurgická, určená jako poslední možnost u morbidně obézních. V poslední době jsou bohužel velmi rozšířená v USA a Anglii.

Dieta Archivy

Dietní masochismus mě stále neopustil, ačkoliv ďábelské svody zneužívají jakékoliv příležitosti zhřešit. Je to děsivé, jak miluji jídlo, ale můj absolutně dokonalý metabolismu mi nechce dovolit, abych povolil otěže svým chutím. Je to jako mít rozpolcenou osobnost. Na jednu stranu bych si rád užívám skvělých jídel (včetně „prasení“, to k tomu patří), to vykřikuje můj […]

Celerové hranolky jsou naprosto jednoduché, chutné, zdravé a neuvěřitelně dietní. Tak samozřejmě, nesmíte jich sníst kila. Pojďme si je tedy udělat. Suroviny: kořen celeru (bulva) olivový olej pepř sůl Postup: Troubu si předehřejte na 180°C. Bulvu celeru okrájejte, aby vám zůstal čistý celer bez slupky, jestli se to dá nazývat slupkou. Nakrájejte celer na hranolky, […]

Měli jsme doma návštěvu a jelikož Vánoce jsou svátky obžerství, tak jsme chtěli návštěvu pohostit a zároveň nemít špatné svědomí z porušení životosprávy. To byl hlavní důvod k mému zamyšlení, jak nabídnout zdravé chlebíčky, které naše stravovací pravidla nerozcupují na ty nejmenší kousíčky. Již jsem pár zdravých věcí na pečivo dělal, tak bych měl být […]

Blíží se náš odjezd do Řecka a děláme si poslední oběd. Zuzka je nemocná a to je nepříjemné a oba se modlíme, aby ji bylo co nejdříve lépe, aby si naši letošní poslední dovolenou mohla užít. Snad je to jen viróza a vše bude brzo v pořádku. Já vymýšlím, co uvařit, aby to bylo co […]

Dnes tady pro Vás mám opět něco ze zdravé stravy. Mou klasickou tuňákovou pomazánku již znáte a tohle je taková její zdravá a dietní obměna. Je období plavek a všichni chceme vypadat krásně, mě už nepomůže ani toto, ale aspoň se to nebude tak rapidně zhoršovat. Tato zdravá pomazánka z tuňáka a cottage vám překvapí […]

Dietář ve mě už zase řádí, myslím, že mě zase budou mít všichni rádi, ale to se nedá nic dělat. Proto jsem si pro vás dnes připravil takový ultra rychlý receptík na zdravou a opět vyváženou stravu. Je důležité si stravu během klasické redukční diety udělat hodně pestrou a hlavně chutnou. Já naprosto chápu, že […]

Mám užasnou ženskou a to myslím smrtelně vážně. Ke všem těm krásným vlastnostem musím přidat ještě jednu velice důležitou. Dělá ze mě lepšího člověka a ukazuje mi věci, které jsem kdysi tolik nevnímal. Teď když vařím tento krém z mrkve a červené řepy si to uvědomuji. Zuzka mi ukázala, že se dá žít i tak, […]

Dnes tady pro vás mám takový velice jednoduchý a velice populární salát Caprese. Italsky insalata Caprese. Dle mého názoru jeden z nejznámějších italských salátů, který se podává jako předkrm. Já si jej velice rád dávám i jako samostatný salát třebas k večeři. Tento salát pochází z Kampánie a je jistým symbolem Itálie. I samotné barvy […]

Už jsem tady jednou tatarák z lososa dělal a to v rámci Tatarákového večera. Nicméně a protože je recept utopen uvnitř celého článku, tak jsem si řekl, že vám tento recept udělám znovu a samostatně. Tatarák z lososa je můj absolutně nejoblíbenější. Bohužel v mé nejoblíbenější hospůdce U Voraře ho přestali mít na jídeláku, takže […]

Budete mít zájem:  Kyselina kávová a její účinky na zdraví – zmírňuje zánět i zvyšuje sportovní výkon – co dál?

Dne jsem si pro vás připravil snídaňovou rychlovku, která by měla být ne jen zdravá, ale vhodná i v rámci nějaké redukční diety. Zde vidíte, že ne vše si dělám sám a jsou věci, které si prostě kupuji, protože tolik času zase nemám. Kdyby někdo z vás měl príma recept na podobnou zeleninovou pomazánku, budu […]

Opět jsem hledal nějaké jídlo, které bude fajn k obědu, ale zároveň bude zdravé a alespoň trochu dietní. Asi nejlepší by bylo nazvat jej fitness jídlem. No a jelikož máme oba se Zuzkou rádi avokádo, tortilly, chilli, tak mi padl do oka jeden recept, který jsem pro nás lehce upravil. Původně jsem chtěl dělat i […]

Ke všem těm nezdravým dobrotám, které máme všichni rádi, rád dělám a jím věci zdravé. Neplatí tvrzení, že co je zdravé, tak není dobré. Tato kaše je toho zářným příkladem. To, jak jsem se k ní dostal a vybudoval si na ni malinko závislost je dílem mé drahé Zuzky. Jednoho dne, kolem vánoc mi přinesla […]

Tento recept mi hlodal v hlavě již nějakou tu dobu. Mám moc rád Lasagne, ale ty jsou taková malá kalorická bomba. Před nedávnem jsem dostal cukety a od té chvíle mě pronásledovala myšlenka na cuketové Lasagne. No a když už je budu odlehčovat, tak místo hovězího s kuřecím. Je to první pokus a tak jsem […]

Občas se mi ozývají kamarádi, kamarádky a známí a ptají se mě, jak to dělám, že pořád něco vařím, peču a stejně se mi daří stahovat kila. Jenže všichni vnímají moje fotky a recepty a netuší, že spoustu věcí jen ochutnám a pak pošlu dál. Netvrdím, že nejím, jsou dny kdy prasím a mám z […]

Dieta s mlékem: Jaké mléčné výrobky volit, když hubnete?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Dvakrát až třikrát denně na vašem talíři. Jogurty, sýry a další potraviny z mléka neodmyslitelně patří jak do vyvážené stravy, tak do dietního jídelníčku. Výběr je ale široký, a ne všechny výrobky jsou právě pro hubnutí trefa do černého. Jak vybírat ty nejlepší a kterých se vyvarovat? Čtěte dále.

Zdaleka ne každý si libuje v pití mléka nebo si pochutná na kyselém bílém jogurtu. V nějaké formě ale produkty se základem z mléka konzumuje většina populace. Je to dobře, a ještě lepší pak je, když si vyberete takové, které jsou výživově nejhodnotnější.

V posledních letech se mléčné potraviny dostaly na pranýř, a nejen internetovým světem se začaly šířit poplašné zprávy, že mléko vůbec není pro lidský organismus stravitelné. Evropané jsou však oproti Asijcům a dalším rasám geneticky vybaveni tak, že mléko a produkty z něj trávit zvládají. Jde o jistou genetickou odchylku, která zdravým jedincům umožňuje jejich každodenní konzumaci.

„Pokud nemáte alergii či intoleranci na laktózu ani netrpíte střevními potížemi, které by mohly být spojené s chybějícím enzymem laktázou ve střevech, rozhodně doporučuji do jídelníčku pravidelně zapojovat mléčné produkty,“ uvádí hlavní výživová poradkyně Naturhouse, Mgr.

Alena Balíková Přídová. Pokud ale intolerancí trpíte, nebo si to alespoň myslíte, zkuste mléko třeba na dva měsíce z jídelníčku zcela vyřadit. Potom teprve uvidíte, zda je příčinou problémů skutečně mléko.

Více v článku Co se stane, když vyřadíte mléčné výrobky?

Konkrétním mléčným produktům včetně sýrů se budeme věnovat níže, avšak v případě mlék, jogurtů i zakysaných výrobků se můžete řídit jednoduchým pravidlem, které popisuje osobní trenér Pavel Dvořáček: „V případě redukčního režimu používejte mléčné výrobky zásadně neochucené, jelikož obsahují oproti ochuceným minimální množství cukru. Pro zpestření chuti doporučuji použít lžičku marmelády, medu, případně jiného sladidla. Například takový skyr bude s domácí marmeládou pořád obsahovat méně cukru než výrobek ochucený z obchodu.“

Při výběru mlék, kefírů či jogurtů se často musíte rozhodnout mezi různě tučnými variantami. Avšak platí, že při dietě máte volit ty, které mají tuku nejméně? „Toto pravidlo nemusí vždy platit.

Já osobně doporučuji zvolit méně tučný jogurt nebo tvaroh a ochutit ho třeba oříškovým máslem.

V množství tuků se dostanete na podobné číslo jako u plnotučného výrobku, ale chuťově se mléčný výrobek posune na úplně jiný level,“ podotýká Pavel Dvořáček s tím, že jde pouze o priority.

Výživová odbornice Alena Balíková Přídová radí vybírat při dietě takové jogurty, které mají maximálně čtyři procenta tuku, ale vyhýbala by se těm úplně odtučněným, které mohou být zahuštěné „éčky“.

Foto: Elena M. Tarasova, Shutterstock.com

Vždy je lepší osladit si jogurt lžičkou domácí marmelády či čerstvým ovocem než věřit příchutím velkovýrobců

Chybu prakticky neuděláte s žádným neochuceným zakysaným výrobkem. „Obsahují prospěšné bakterie zvané probiotika, které posilují mikroflóru ve střevech, a pomáhají tak zvyšovat imunitu organismu,“ jmenuje jeden z mnoha benefitů těchto potravin Alena Balíková Přídová.

V obchodech tak sáhněte například po neochuceném jogurtu, kefíru, kefírovém mléku, acidofilním mléku, zákysu nebo třeba kysaném podmáslí. Pokud se v jednotlivých druzích kysaných produktů nevyznáte, čtěte našeho průvodce mléčnými produkty!

Foto: Yulia von Eisenstein, Shutterstock.com

Neochucené, nejlépe kysané, mléčné výrobky jsou vynikajícím doplňkem redukční diety

V případě sýrů se příliš dobře nedá použít pravidlo volte „neochucené“, avšak při hubnutí platí jiná zásada. Přednost dejte méně tučným, včetně takových, které nesou označení „light“ nebo „fitness“. Na rozdíl od jogurtů zde nejsou rizika, kvůli kterým byste se jim měli vyhýbat.

Zelenou tak určitě mají 20% a 30% eidam, nízkotučná mozzarella nebo jiné „light“ plátkové sýry. Z mazacích sýrů požadavek „do 30 % tuku v sušině“ obvykle splňují žervé a další termizované tvarohové sýry. Vynikající je do diety také cottage nebo ricotta.

Při dietě byste se naopak měli spíše vyhýbat všem druhům, které mají více než 40 % tuku, jako jsou různé plísňové a zrající sýry. Do zdravého jídelníčku jsou obecně nevhodné sýry tavené, které obsahují příliš soli.

Kolikrát denně jíte mléčné výrobky? A vybíráte podle chuti, nebo výživových benefitů?

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Diskuze

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *