Známe nejhorší a nejlepší zelený čaj v sáčku

Ke každému čaji dostaneš návod, jak připravit přímo ten konkrétní čaj. Ovšem takové ty všeobecné věci, které je dobré dodržovat, aby Tvůj čaj byl ještě lahodnější a držel si svou kvalitu co nejdéle, najdeš právě tady, spolu s dalšími zajímavostmi ze světa čaje.

  1. Kde skladovat – Čaj skladuj na suchém, temném místě. Přílišné horko čaji taktéž nesvědčí.
  2. Kde ne – Neskladuj ho v blízkosti čehokoli výrazně aromatického (vonné tyčinky, koření, káva …)
  3. Bacha na vzduch, světlo a vedro – Vymačkej vzduch ze sáčku, ve kterém čaj dostaneš, než ho uzavřeš zipem. Přístup vzduchu, světla, vysoká teplota a vlhko jsou totiž hlavní faktory, které čaj znehodnocují.
  4. Sítko na luhování spíš neeee – Nejvíce z čaje získáš, pokud necháš lístky v horké vodě volně rozvinout a až po uplnynutí potřebné doby k luhování ho přeceď. Pokud ho „uvězníš“ do nějakého sítka, neuvolní se z něj všechna ta skvělá chuť, kterou v sobě obsahuje. Pokud už si přípravu čaje chceš pomocí sítka zjednodušit, tak čím větší, tím lepší.
  5. Nahřej nádobu – Před zalitím čaje do konvičky či šálku nádobu nejdříve na chvilku prohřej troškou horké vody. Tu po pár vteřinách slij. Poté do nádoby nasypej požadované množství čaje. Takto nahřátá nádoba čaj propaří a to způsobí, že se čaj nádherně rozvoní.
  6. Příprava je individuální – Pokud nemáš příliš zkušeností s jeho přípravou, následuji instrukce na přípravu přiložené ke každému čaji. Pokud je máš, neboj se naopak experimentovat. Pravidla a návody jsou přeci od toho, aby se porušovaly 😉
  7. Teplota x množství x čas – Logicky platí, že čím více čaje, teplejší voda a delší luhování, tím bude čaj silnější a trpčí. Takže pokud si čaj připravíš podle přiloženého návodu a bude pro Tebe třeba moc silný, tak ho ještě nezatracuj a zkus to příště třeba s menším množstvím čaje, chladnější vodou či ho nech luhovat kratší dobu (nebo kombinace všeho najednou). Stejně to platí i naopak. Jinak teplotu vody můžeš určit i bez teploměru. Návod najdeš tady.
  8. Dávkování – Dávkování čaje je taktéž individuální záležitost. Někdo upřednostňuje dělat si větší množství čaje najednou do větší konvičky. Jiní si opakovaně zalévají čaj v jednom šálku či gajwanu. Já dávám přednost opakovaným nálevům v malém, což dávkuji obvykle kolem 4-6 g sypaného čaje na 2 dcl vody. Luhuji velmi krátce (dle druhu čaje) a zalévám někdy i 5 či vícekrát. Pokud nemám chuť na více nálevů, dám vrchovatou lžičku na 2 dcl. Někdy jde zalít i podruhé. Pokud si dělám čaj ve větším, tedy do konvice o objemu 0,6 l, tak na tento objem dám nejčastěji 7-9 g čaje.
  9. Voda – Používej měkkou vodu. Nebo zkus vodu ze studánky, ale jen pokud víš, že voda v ní není tvrdá. Více o tom, jaká je nejlepší voda na čaj si můžeš přečíst v tomto článku. Teplota pro přípravu čaje se liší od druhu. Je ovšem pouze orientační. Vyzkoušej si sám co Ti nejvíc vyhovuje. Opět čím chladnější voda, tím se čaj bude luhovat déle. Čaj jde připravit klíďo i zastudena, ale to si trochu počkáš no. Teplotu vody nejjednodušeji zjistíš, když si pořídíš rychlovarnou konvici s termoregulací (např. takovou fajnovou retro od Russell Hobbs jako mám já 😉 ) nebo na to půjdeš jednou z těchto metod. Každopádně ty orientační teploty jsou uvedeny níže.
  10. Čajový prach – Některé čaje, zejména například zelené japonské, jsou náchylnější k tomu, že se více drolí skoro na „prach“, který se obvykle nashromáždí ve spodní části sáčku s čajem. Tyto drobné částečky jsou v čaji nežádoucí (pokud se tedy nejedná například o některé druhy ceylonského čaje, který je nalámané záměrně), způsobují větší trpkost čaje a úplně jinou chuť. Těchto částeček se zbavíš tak, že čaj jednoduše proseješ přes sítko s odpovídající velikostí otvorů.

Známe nejhorší a nejlepší zelený čaj v sáčku

Známe nejhorší a nejlepší zelený čaj v sáčku

Teplota vody na přípravu jednotlivých druhů čaje

S tou teplotou je to dost individuální. Sice ke každému čaji uvádím návod, ale je třeba, aby sis to sám vychytal. Všeobecně platí, že čím teplejší voda, tím silnější a trpčí čaj. Takže pokud je pro Tebe čaj moc silný, tak použij chladnější vodu a naopak. A stejně tak to platí u doby luhování. Musíš si to zkrátka vychytat. Každopádně takové hrubé vodítko je:

Příprava černého a červeného čaje

  • 7-9 g čaje na 0,6 l vody o teplotě 95 – 100°C
  • doba luhování 3-4 minuty (nepálské 2-3 minuty, cejlonské typu broken 1-2 minuty)
  • více o černém čaji, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady
  • Video o tom, jak se dělá černý čaj v jedné nepálské rodince žijící v Darjeelingu si můžeš přehrát tady.

Příprava bílého čaje

  • 7-9 g čaje na 0,3 litru vody o teplotě 80-90°C
  • doba luhování 2-3 minuty
  • více o bílém čaji, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Příprava zeleného čaje

  • 6-7g čaje na 0,3 litru vody o teplotě 70-85°C (ale některé japonské čaje se zalévají vroucí vodou a naopak třeba Gyokuro vodou o teplotě 50-70°C)
  • doba luhování 1-2,5 minuty
  • více o zeleném čaji, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Příprava žlutého čaje

  • 7-9 g čaje na 0,6 litru vody o teplotě 90-100°C
  • doba luhování 2-3 minuty
  • více o žlutém čaji, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Příprava čaje typu oolong

  • první nálev téměř vroucí voda, ostatní nálevy 80-90°C
  • 6-8 g na 0,3l vody
  • doba luhování 1-2,5 minut
  • oolongy jsou ideální pro přípravu stylem gong fu cha
  • více o čaji oolong, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Příprava čaje typu pu erh (taktéž tmavý čaj)

  • 8-12 g čaje na 0,6 l vroucí vody
  • doba luhování cca 5 minut
  • čaje pu erh jsou ideální pro přípravu stylem gong fu cha
  • více o čaji pu erh, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Co znamená vícenálevový čaj a jak se připravuje

Většina čajů je vícenálevových. Znamená to, že se již jednou zalité čajové lístky nevyhazují, ale zalijí znovu dva i vícekrát. Vůbec to neznamená, že další nálevy budou horší, často i naopak.

U zelených a bílých čajů je nejlepší první a druhý nálev. U Oolongů a Pu erhů se často první nálev po pár sekundách vylévá a nejlepší jsou pak ty následující.

S tím, že každý nálev často odhalí úplně jiné vůně a chutě.

Platí, že čím více čaje použiješ, tím kratší doba k luhování je třeba a tím více nálevů z čaje budeš mít. Nejlepší je čajové lístky znovu použít ještě ten samý den. Další den je můžeš zalít taky.

Je to bezpečné, ale čím déle jsou lístky na vzduchu, tím více oxidují a na jejich chuti je to pak znát. Takže pokud si třeba sám, je nejlepší dělat čaj na šálky, nikoli na konvice.

Protože dát si několik konvic denně by s Tebou přeci jen mohlo trochu zacloumat 😉

Jak už jsem psala, obvykle si dávkuji 4-6 g na šálek o objemu 2 dcl. 1. nálev se luhuje nejdéle i přesto sleji u většiny čajů dříve než za minutu. U 2. a 3. nálevu bývá doba luhování nejkratší. U dalších nálevů se délka luhování už zase prodlužuje.

Prostě sleduj barvu nálevu, průběžně ochutnávej a sám si vychytej, kdy čaj sliješ. Opakuj tak často, dokud Ti čaj chutná.

U posledního nálevu, když už máš pocit, že nemá skoro žádnou chuť, nech luhovat opravdu dlouho … v nejhorším si ho můžeš dát jako ice tea 🙂

Budete mít zájem:  Potraviny podporující růst svalů – které to jsou?

Stručně o čaji

Čaj je osvěžující a povzbudivý nápoj, který se získá zalitím čajových lístků horkou vodou. Obsahuje kofein (někdy také zvaný tein) a zdraví prospěšné látky, jako např. antioxidanty. Pijí se čaje černé (červené), zelené, bílé, tmavé (pu erhy) i žluté.

Všechny pocházejí z jedné rostliny, z čajovníku (Camellia sinensis) a jeho kultivarů. Pochází nejspíš z jihozápadní Číny. To, jaký čaj z lístků nakonec vznikne, záleží na způsobu zpracování čajových lístků (sušení, fermentace, oxidace, tvarování … v různých fázích a po různě dlouhou dobu) – podrobnosti zde.

Třeba video o tom, dělají černý čaj v jedné nepálské rodince žijící v Darjeelingu si můžeš přehrát tady.

Sbírá se pouze několik prvních lístků na vrcholku větvičky čajovníku. Čím blíže vrcholku větvičky, tím je čaj kvalitnější. Nejvíce ceněných látek mají ještě nerozvinuté lístky, takzvané tipsy. Ty také obsahují nejvíce kofeinu. Více o kofeinu v čaji a bylinkách najdeš v tomto článku.

Kde koupit kvalitní sypaný čaj

No přeci tady na eshopu Čajových Bedýnek 🙂

Tak a to by pro začátek stačilo 😉 Další zajímavosti ze světa čaje najdeš v příspěvcích níže či v záložce Rozsypaný čaj a pokud nechceš, aby Ti nějaká unikla, přihlaš se k odběru Občasníku Čajových Bedýnek.

  • Známe nejhorší a nejlepší zelený čaj v sáčkuTak asi je jasný, že se nebavíme o 100°C. Poznat bod varu v našich nadmořských výškách není žádná věda 🙂 Pokud ale chceš docílit teploty nižší – dle druhu čaje 60-90°C, tak to už tak jednoduchý není.Jak určit teplotu vody na čaj (i bez teploměru)
  • Známe nejhorší a nejlepší zelený čaj v sáčkuČlověk by se až divil, z kolika aspektů a proč koukat na výběr tak zdánlivě banálních věcí, jako je konvička na čaj, čajové sítko nebo jiné čajové nádobíčko.Jak vybrat konvičku na čaj, sítko a jiné čajové nádobíčko
  • Je na přípravu čaje lepší voda z kohoutku, ze studánky nebo dokonce destilovaná? I ten nejlepší čaj můžete zkazit špatnou vodou. Jaká voda je na čaj nejlepší?Jaká je nejlepší voda na čaj – aneb není voda jako voda
  • Co je chai latte, recept na jeho přípravu a jak se liší od masala chai.Recept na domácí chai latte
  • Když se řekne vůně Indie, jako první mě rozhodně napadne kardamon a skořice. Nidky nezapomenu tu vůni, která mě vzbudila po mé první noci v této neuvěřitelné zemi plné kontrastů. Seběhla jsem dolů do malé pouliční restaurace pod mým hotelovým pokojíčkem a dala si svůj první opravdický masala chai. Někdy se mu také říká yogi.Recept na masala chai yogi
  • Není nad poctivý domácí ledový čaj. Osvěží, povzbudí a hlavně se nemusí vůbec sladit. Mrkni na pár jednoduchých receptů, jak si připravit domácí ice tea ze sypaných čajů.Ice tea – recept na domácí ledový čaj
  • Nemáš čajovou váhu a vždycky když pročítáš návod na přípravu jednotlivých čajů z Čajových Bedýnek, kde je uvedena hmotnost v gramech, tak kleješ: „Proč to ta holka proboha nenapíše třeba ve lžičkách“?Kolik gramů čaje je jedna čajová lžička
  • Macerování (nebo-li pomalé luhování za studena) čaje a různých bylinek je čím dál populárnější. Docílíš často jak jemnějšího nálevu, nezničíš spoustu prospěšných látek, které by horká voda jistě „zabila“, navíc na letní osvěžení je poctivý domácí ledový čaj k nezaplacení.Macerování čaje – příprava domácího ledového čaje za studena
  • Cestovat Thajskem a nenarazit tam na stánek s oranžovým ledovým čajem, je skoro nemožné. Jeho chuť je velmi intenzivní, krémová, sladká a přitom krásně osvěží.Thajský oranžový ledový čaj – recept na cha yen
  • Muslimové mají oficiálně alkohol zakázaný, nejspíš právě proto svůj čaj, marocký nejrozšířenější nápoj, nazývají s úsměvem marocká whisky. Marocký čaj je však mnohem víc, než jen nápoj. Je symbolem pohostinnosti, tradic a kultury v Maroku.Touareg od A do Z + videjko z Maroka
  • Nealko mochito, piňa colada a sangria. Vyzkoušej tyto míchané nápoje na bázi čaje.Virgin mochito a jiné nealko recepty na oblíbené míchané nápoje na bázi čaje
  • Sypaný čaj se těší čím dál větší oblibě a tím roste také jeho nabídka. Jak se ale v té čajové džungli orientovat, abychom za své peníze dostali to nejlepší v poměru cena x výkon?Jak poznat kvalitní sypaný čaj
  • Gong fu cha je čajová ceremonie z jihu Číny a Taiwanu. Můžeš se setkat i s názvy jako Khong fu cha, Gung fu cha i dokonce Kung fu cha.Příprava čaje stylem Gong fu cha – zjednodušeně
  • I když známe čaje bílé, žluté, červené, zelené, černé ….. pocházejí v podstatě z jedné rostliny, Čajovníku čínského a jeho kultivarů. To, jaký čaj z lístků nakonec vznikne, záleží na způsobu jejich zpracování.Rozdělení čajů podle způsobu zpracování
  • Stejně jako spousta věcí v našem životě má svoje zkratky, tak čaje nejsou výjimkou. Tak aby ses nezděsil, až na Tebe z nějakýho názvu něco takovýho vykoukne, tak jsem z knihy „Vše o čaji pro čajomily“, od Karla Valtera (kterou vřele doporučuji), pro Tebe vybrala ty základní, které se používají pro klasifikaci černých / červených čajů nejčastěji v Indii, Nepálu a na Srí Lance.Ve zkratce k čajovým zkratkám
  • Vždycky mě bavilo zkoušet nový věci, obzvlášť takový, u kterých mě mnozí odrazovali a říkali: „Prosím Tě neblázni zas“. No a to samý platí u čaje. Vyzkoušela jsem s ním věci, který evidentně vyzkoušela spousta lidí přede mnou no a taky takový, za který by mi čajoví mistři nejspíš urazili pracky :)Mé čajové experimenty

Jak správně vařit čaj?

Ve Velké Británii je vaření čaje takřka obřad, který má přesně dané kroky, jakým způsobem se musí postupovat

U nás v České republice je čajová kultura do značné míry slabší, čemuž odpovídají i leckdy neuspokojivé výsledky. Jak správně vařit sáčkový čaj, aby se stal skutečným požitkem pro vaše chuťové pohárky?

Je nutné dodržet následující pravidla!

  • Sáček čaje je ideální pro šálek o objemu 2-2,5 dcl. Kvalitnější jsou sáčky z hedvábí, jež jsou čisté, jemné a na rozdíl od papírových do čaje nic nevylučují. Tvar sáčku čaje není přes různá tvrzení výrobců nijak podstatný.
  • Voda by měla být zahřátá na 100 °C jen pro černý čaj, zelený a bílý je nejlepší nechat louhovat při 80 °C. Zbylou vodu z konvice je nutné vylít, nikdy by se neměla znovu převařovat! Ideální je zalívat čaj zhruba minutu po vypnutí rychlovarné konvice.
  • Doba louhování by se také měla důsledně hlídat. Černý čaj si žádá 3-5 minut, zelený a bílý přibližně 3 minuty. Jestliže je člověk nedočkavý a tento čas zkrátí, nikdy se správné chuti nemůže dočkat. V opačném případě začnou do čaje pronikat třísloviny a hořkne. Nejhorší je, když se sáček nechává v hrnku po celou dobu.
  • Někteří lidé si čaj sladí, jiní ho dochucují mlékem nebo citronem. Na tom není nic špatného. Vždy by ale měli počkat, až bude hotový. Kupříkladu citron má schopnost celý proces louhování zastavit. Milovníci medu pak tím, že jej přidávají do příliš horkého čaje, ztrácí mnoho zdravých látek.
Budete mít zájem:  Bolest Slinivky Břišní Příznaky?

Příprava každého čaje má samozřejmě svá specifika:

  • Zelený čaj by měl být podáván v malých šálcích, kdy na jeden hrníček přijde jedna lžička čaje. Ideální je využít měkkou vodu. Ta se nechá po uvaření odstát, protože zelený čaj se má přelít horkou vodou o zmiňovaných 80 °C. Průměrná doba louhování je zhruba 1 minuta. Čaj by se měl slívat přes bambusové sítko.
  • Také u černého čaje se užívá čajová lžička na jeden šálek. Čaj by však měl být zalíván vodou o teplotě 100 °C, jinak se neuvolní všechny látky v čajových lístcích. Černý čaj se louhuje zhruba 2-6 minut. Ideální pro přípravu je balená neperlivá voda, která se vaří v kovové nádobě.
  • U sáčkového čaje platí, že se používá jeden na jednu porci čaje. Zde je nutné mít na paměti, že se tento čaj v podstatě ihned po zalití vylouhuje, z toho důvodu není nutné nechávat jej dlouho v nádobě.
  • Bylinkové čaje lidé rozhodně nepijí jen ze zdravotních důvodů, ale třeba i z těch preventivních. Jednodruhové nálevy mají navíc svoji specifickou chuť. Pro vaření jsou dobré skleněné či porcelánové konvice s vloženým sítkem, jež se po louhování, které je odvislé od druhů bylin, vyjmou. Čajové bylinné směsi by měly být uchovávány v suchu a temnu v dobře těsnicích sklenicích.
  • Pro přípravu zázvorového čaje je třeba lžíce čerstvého nebo čajová lžička sušeného zázvoru. Ten lze nastrouhat i nakrájet, přičemž je jednodušší ho pak vylouhovat, a to zhruba na pět minut. Když by se zázvor nechal ve vodě příliš dlouho, může mít projímavé účinky. Doporučuje se přidat citron nebo kapka medu.

Čaj by měl být obecně servírován v porcelánovém nebo skleněném nádobí. Vyvarovat se je nutné rozličných slitin nebo mědi, protože může dojít k úniku látek, které chuť čaje zkazí. Z té samé příčiny se nedoporučují ani kovové nádobky. Čaj je naopak možné pít z termosky nebo z termohrnku, měl by se tam ale přelívat až ve chvíli, kdy již je hotový. Přece si chcete pochutnat!

Pokud se vám nechce příprava čajů řešit, vyzkoušejte naše čajové kapsle a čajovary .

Test černých čajů: Z některých si lidé nevědomky dělají koktejly s pesticidy

„Dvanáct vzorků jsme nechali projít chemickými analýzami, při kterých jsme sledovali jak nežádoucí, tak žádoucí látky.

Většina testovaných čajů vás po ránu povzbudí dostatečnou dávkou kofeinu, ale výjimečný chuťový prožitek nečekejte.

I v letošním testu jsme odhalili potíže s pesticidy, ale po nejhorší známce jsme tentokrát naštěstí sáhnout nemuseli,“ shrnuje výsledky testu šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Za povzbuzující účinky vděčí čaj především kofeinu, nálev černého čaje je zhruba o polovinu slabší než káva. V gramu sušených listů černého čaje je průměrně 15–50 mg kofeinu, přičemž hodnoty kolísají v závislosti na druhu čajovníku a místu pěstování.

Přečíst článek ›

„Nejvyšší koncentraci kofeinu jsme zjistili u dm Bio Schwarzer Tee – v gramu lístků to bylo 26,1 mg. Druhý v pořadí byl Ahmad Tea English Breakfast, kde na gram čaje připadlo 25,7 mg kofeinu.

Připravíte s ním ale silnější nálev než s prvně jmenovaným, protože sáček ukrývá vyšší gramáž čaje,“ říká Hana Hoffmannová. Nejméně kofeinu laboratoř změřila u značky Albert, a to 15,2 mg/g. Nízkou koncentraci kofeinu však výrobce kompenzuje velikostí sáčku.

V přepočtu na jednu porci tak značka Albert obsadila až třetí pozici od konce před výrobky Jemča Pigi Čaj a Dukat English Breakfast.

Kromě kofeinu čaj obsahuje také theobromin – alkaloid, který si možná spíš než s čajem spojíte s kakaem. I theobromin má povzbuzující účinky, ovšem slabší než kofein. Podprůměrné množství laboratoř zjistila u trojice Albert Černý čaj, Jemča Pigi čaj a Tesco Black Tea. Nejlépe dopadl při hledání theobrominu Ahmad Tea English Breakfast.

Antioxidanty

Čaje jsou také známé svou antioxidační aktivitou. Znamená to, že dovedou zneškodňovat tzv. kyslíkové radikály – reaktivní částice, které mohou v těle poškozovat buňky nebo molekuly DNA. Antioxidační aktivita se u různých druhů čaje liší.

Silnější je u čaje oolong a zeleného, u černých čajů je nižší. Nejlepší antioxidační schopnosti v testu prokázaly Ahmad Tea English Breakfast, dm Bio Schwarzer Tee a Lipton Yellow Label.

Nevalně si v této disciplíně naopak vedly Teekanne Black Label, Pick­wick Ranní Classic a čaje Jemča a Albert.

Přečíst článek ›

Druhá část chemických analýz cílila na nežádoucí látky. Laboratoř se nejprve zaměřila na polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), které mohou být karcinogenní a do potravin se obvykle dostávají z vnějšího prostředí, například ze spalin.

„Na tyto látky jsme narazili ve všech testovaných vzorcích, ale naštěstí v malém množství. Vůbec nejlépe dopadl čaj značky Old England, který byl téměř čistý,“ uvádí Hoffmannová.

Testy se zaměřily i na látku antrachinon, která se obvykle řadí mezi pesticidy, ovšem v čajích se může objevit nejen coby pozůstatek ochrany před škůdci, ale rovněž jako vnější kontaminant přicházející např. z papírových obalů.

U značek Pickwick, Tesco, Jemča a Albert se obsah antrachinonu pohyboval těsně pod povoleným limitem.

Pesticidy nepřekročily limity

Cílem testů bylo také ověřit, zda čaje nemají problém s pesticidy – laboratoř pátrala po 600 látkách a alespoň jednu z nich našla ve všech vzorcích. „Dobrou zprávou je, že zjištěné koncentrace jednotlivých pesticidů nepřekročily povolené limity.

Horší zprávou je, že čaje měly problémy s pesticidovým koktejlem,“ konstatuje Hana Hoffmannová. „Pouze po jedné látce jsme našli v trojici čajů značek Albert, Lidl/Lord Nelson a Zlatý šálek.

Naopak nejvyšší počet pesticidů laboratoř detekovala v čajích Teekanne Black Label, Lipton Yellow Label a Ahmad Tea English Breakfast. Našli jsme v nich pět až sedm reziduí najednou,“ dodává.

Přečíst článek ›

Chutí testovaných čajů nebyli hodnotitelé právě nadšeni, čaje si vesměs odnesly průměrné známky. Nejméně odborníkům chutnal černý čaj Albert, především kvůli svíravé chuti. Navíc si u něj stěžovali na dřevitou pachuť, která jim vadila i u značky Tesco. Nejlepší dojem na komisi udělal Teekanne Black Label, kterému dobré skóre pokazila pouze příliš světlá barva.

TEST ZELENÝCH ČAJŮ: Přečtěte si, který je dobrý a co jsou šizené patoky!

Mnozí si pod pojmem čaj automaticky představí černý čaj, ten ale existuje pouhé tři století. Ve skutečnosti je tím pravým čajem ten zelený, protože se jedná o lístky čajovníku, které jsou pouze usušené a při zpracování neprocházejí fermentací. Proto si zelený čaj zachovává účinné látky.  

„Má zchlazující účinky a proto nás dokáže v létě krásně osvěžit,“ říká Jaromír Horák z pražské Andělské čajovny, kde test probíhal.

„Co se týká povzbuzení a dalších pozitivních účinků čaje, tak ale musíme počítat s tím, že pokud si koupíme zelený čaj v pytlíku, všechny antioxidanty a další zdraví prospěšné látky už tam nenajdeme,“ upozorňuje a doporučuje dát přednost čerstvému váženému zelenému čaji.

Budete mít zájem:  Příznaky Covid 19 Cz?

Zelený čaj poskytuje zejména vitamíny skupiny B a pozitivně působí na pleť, a především proti rakovině, dokonce pomáhá zpomalovat růst již vzniklých nádorů. V zemích, kde je jeho pití tradicí, se proto některé druhy rakoviny (např. žaludku) téměř vůbec nevyskytují a je v nich také nápadně nižší výskyt cévních onemocnění.

Zelený čaj je také skvělým pomocníkem při hubnutí, protože pomáhá trávit tuky, zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Zelený čaj je tradičním nápojem v zemích jako je Japonsko, Čína nebo Korea, v České republice jeho obliba raketově vzrostla v devadesátých letech.

A jak dopadly čaje v našem testu? Jsou to poctivé zelené čaje nebo ne? Lektor čajové školy Jaromír Horák sedm ochutnaných čajů rozdělil do dvou kategorií, na ty s příchutí a bez. Přečtěte si, který čaj prohlásil za životu nebezpečný a úplně nepitelný.  

  • 1. místo Ahmad Tea zelený čaj

váha: 50 g počet sáčků. 25 cena: 34, 90 cena za sáček: 1, 39 Kč složení: Zelený čaj hodnocení: Není tak svíravý, základní chuť tam je, není to žádný zázrak, ale je docela fajn. Vlastně je docela dobrý. Vzhledově je to standardní drť, která přechází do prachu.

  1. 2. místo Naše bio zelený čaj

váha: 30 g cena: 29, 90 Kč cena za sáček: 1, 49 Kč složení: bio zelený čaj (100%) hodnocení: Vůně čistá, základní chuť zeleného čaje tam je, není ale vůbec plná, je taková vodnatá. List je lámaný, přechází až do prachu, standardní kvalita pro pytlíkový čaj.

  • 3. místo Twinnings zelený čaj

váha: 50 g počet sáčků: 25 cena: 74, 90 Kč cena za sáček: 2, 99 Kč složení: Zelený čaj hodnocení: Plnost chuti se mi tam úplně ztrácí, při tom jsme to louhovali podle návodu. Je v podstatě podprůměrný, je to lehčí čaj s vodnatou chutí, třísloviny tam skoro nejsou. Opět dr´t, která místy přechází do prachu.

  1. Pořadí zelených čajů s příchutí:
  2. 1. místo Billa zelený čaj s příchutí Golden Sunrise

váha: 37, 5 g počet sáčků: 15 cena: 44, 90 Kč cena za sáček: 2, 99 Kč složení: Zelený rooibos (32, 25 %), zelený čaj Chun Mee (20 %), jablko (15 =),rooibos, citrónová tráva, ananasové kostky (ananas 5%, cukr), ananasové aroma, granulát z mrkve, květ slunečnice hodnocení: Lehký nálev, je v tom hodně cítit roibos a citrónová tráva, s chutí zeleného čaje to ale nemá nic moc společného. čaje je v něm minimálně, odhadl bych to na maximálně 10 procent.

  • 2. místo Lipton Indonesian sencha zelený čaj

váha: 36 g počet sáčků: 20 cena: 46, 90 Kč cena za sáček: 2, 35 Kč složení: Zelený čaj, Aroma (9,3%), Korunní lístky růže (1%) hodnocení: Nálev není zakalený, je to takový mangový bonbón, zelený čaj tam skoro necítím, jenom trochu v té tříslovině. Uvnitř jsou okvětní lístky, směs je silně lámaná.

  1. 3. místo Teekanne zelený čaj s příchutí Zen Chai

váha: 35 g počet sáčků: 20 cena: 44, 90 Kč cena za sáček: 2, 99 Kč složení: Zelený čaj, aroma citrónu, aroma manga hodnocení: Už ve vůni je nějaká příměs, je tam citrón a mango. Chuť lehká, ale se zeleným čajem to nemá nic moc společného. Ve směsi jsou i stonky lístků.

  • Absolutně nejhorší patok celého testu:

7.Old England zelený čaj váha: 80 g počet sáčků: 40 cena: 39, 90 Kč cena a sáček: 0, 99 Kč složení: Zelený čaj hodnocení: Nálev je zakalenější, a chuť je vyloženě životu nebezpečná, bez alespoň pěti kostek cukru se to nedá pít. Vzhledově to není ani drť, je to rozemleté na prach, to prostě vůbec není čaj

  1. Testovali jsme tyto zelené čaje:

Zdroj: Martin Chamer

8fotografií

 

ČTĚTE TAKÉ:

Objevte kouzlo čajů. 1. díl: Zelený čaj Objevte kouzlo čajů. 2. díl: Černý čaj Objevte kouzlo čajů 3. díl: Bílý čaj Trápí vás alergie? Některé čaje je dokážou utlumit Zelený čaj – pro krásu i zdraví

hel TN.cz

Jak na nejlepší černý čaj: odpovědi na nejčastější otázky i výsledky dTestu sáčkových čajů

Časopis dTest otestoval běžné černé sáčkové čaje střední cenové hladiny. Vítěz testu je skoro o 50 % kvalitnější než poražený. Má na výsledek vliv tvar sáčku? Anebo to, když ho dáte vylouhovat do vody, kde už je cukr a citron? Odpovídá redaktor dTestu Jan Maryška.

Kolik kofeinu je v černých čajích a jaké další povzbuzující látky obsahují?

V testovaných vzorcích bylo od 15 do 26 mg kofeinu na gram čaje, záleží tedy na konkrétním výrobku. Obecně se dá říci, že šálek černého čaje obsahuje asi polovinu množství kofeinu jako stejné množství kávy. Kromě toho čaj obsahuje také povzbuzující látku teobromin, a to zhruba v desetinovém množství.

Jaký je rozdíl mezi účinky černého a zeleného čaje?

Kofein se uvolňuje při fermentaci čajových lístků, černý čaj ho tedy obsahuje zhruba dvakrát víc než čaj zelený. Ten má zase v porovnání s černým silnější antioxidační účinky.

  • Má tvar sáčku vliv na kvalitu připraveného čaje?
  • Při testování hodnotitelé nezaznamenali mezi čaji v klasickém, kruhovém nebo pyramidovém sáčku žádný senzorický rozdíl.
  • Má na čaj vliv, když ho dáte vylouhovat do vody, kde už je cukr a citron?

Z hlediska chemických procesů je jedno, jestli se cukr přidá už do hotového čaje, nebo jestli se louhuje v oslazené a lehce okyselené vodě. Na jeho povzbuzující účinek to vliv nemá.

Jaké nežádoucí látky se mohou v čajích objevit?

Laboratorní testy se zaměřily na obsah pesticidů, které se používají na ochranu čajových rostlinek v době jejich růstu. Dále na polyaromatické uhlovodíky, které se dostávají do čaje z okolního prostředí, například z kouře. A také na antrachinon, což je speciální pesticid, který do čaje může přecházet z papírových obalů.

Odhalily testy přítomnost nežádoucích látek v čajích?

Čaje obsahovaly především pesticidy. Ovšem jejich množství nepřekročilo maximální povolené limity. V některých vzorcích ale bylo i pět a více druhů pesticidů, což pro ně znamenalo zhoršení celkové známky. Nejhorší čaj se sedmi nálezy byl v tomto testu ohodnocen jako dostatečný.

Stopy pesticidů se bohužel objevily i v čaji prodávaném v biokvalitě. Může ale jít i o křížovou kontaminaci, tedy o starou zátěž prostředí, kde se čaj pěstuje. Biočaje jsou ale v testu poměřovány přísnějšími kritérii, proto se toto zjištění promítlo i do celkového výsledku.

Výsledky testu

Na prvním místě s 68 procentními body se v testu umístily dva výrobky – Lord Nelson English breakfast (Lidl) a Zlatý šálek Klasik černý čaj. Oba získaly celkové dobré hodnocení. Na posledním místě skončil překvapivě čaj DM bio s pouhými 20 procentními body, protože coby bio výrobek obsahoval dva pesticidy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector