Žlučníkové kameny – co jsou zač?

Žlučník je důležitý, nikoliv nepostradatelný, orgán trávicího traktu. Je to vakovitý orgán hruškovitého tvaru uložený na spodině jater. Jeho úkolem je skladování a úprava (zahušťování) žluče, která vzniká v játrech.

Žluč je vylučována po jídle na nervový popud. Podílí se hlavně na trávení a vstřebávání tuků, ale také spolu se šťávou slinivky břišní (pankreatická šťáva) neutralizuje žaludeční trávicí šťávy, a tím chrání střevo před poškozením.

Žlučníkové kameny - co jsou zač?

Příznaky bolesti žlučníku, žlučníkové koliky

Nepříjemný, bolestivý stav provázející různé onemocnění žlučníku (např. žlučníkové kameny, zánět žlučníku, bahno nebo písek ve žlučníku, ucpání žlučovodů aj.) se může projevovat následovně:

  • výrazný pocit plnosti břicha
  • napětí, bolesti v okolí pravého podžebří nebo okolo pravé lopatky

Výše uvedené projevy může předcházet nebo doprovázet říhání, škytání nebo zvracení.

Při intenzivní bolesti břicha je vždy potřeba vyhledat lékaře, který určí diagnózu a další léčebný postup.

Žlučníkové kameny - co jsou zač?Žlučníkové kameny (cholelithiasa)

Poměrně časté onemocnění postihující vysoké procento obyvatelstva všech věkových kategorií i pohlaví. Statisticky náchylnější jsou ženy, s věkem kolem 60 let vlivem hormonálních změn.

Žlučníkové kameny mohou způsobovat žlučníkové bolesti, ale taky o jejich existenci postižený neví a objeví se náhodně při podrobnějším vyšetření.

Na vzniku onemocnění se podílí řada rizikových faktorů: rodinná zátěž, obezita, nevhodná skladba stravy s vysokým obsahem tuků, cukrů a malým podílem vlákniny, opakovaná těhotenství.

Pokud kameny začnou způsobovat problémy je potřeba je odstranit. Odstranění v současné době probíhá chirurgicky, kdy se odstraní celý žlučník. Většina operací probíhá laparoskopicky. Další metodou je metoda ERCP – endoskopická retrográdní cholangiopankreatografii.

Jedná se o vyšetřovací a léčebnou metodu pro onemocnění žlučových cest a slinivky břišní. Výhodou miniinvazivních metod operací je nižší riziko pooperačních komplikací, rychlejší hojení ran, rychlejší rekonvalescence pacienta.

Žlučníkový zánět (cholecystitis)

Zánět žlučníku vzniká na základě podráždění žlučníkové stěny vlivem již existujícího onemocnění (žlučníkové kameny, písek nebo bahno) anebo vlivem mikrobiálního působení. Mikroby se do žlučníku dostávají dvěma způsoby.

Tím prvním je prostřednictvím tepny, kdy se krví dostanou mikroorganismy do žlučníku. Druhou cestou jsou vývody do tenkého střeva. Nejčastěji se můžeme setkat s mikroorganismy jako E.

Coli, salmonela, tyfus a různé další streptokokové infekce.

Příznaky zánětu bývají intenzivní bolesti, zvracení a teplota. S rozvíjejícím zánětem se potíže zhoršují. Léčba zánětu žlučníku patří vždy do rukou lékaře. Uvedené příznaky nepodceňujte, vždy vyhledejte lékaře.

Bahno a písek ve žlučníku

Tento stav bývá předstupeň žlučníkových kamenů. Žluč se v tomto případě formuje do tvaru připomínající svou strukturou bahno či písek.

V následujících řádcích si ve stručnosti shrneme principy a základy léčby žlučníkových potíží.

Žlučníková dieta

Žlučníkovou dietu by měl dodržovat každý, kdo má jakékoliv problémy se žlučníkem. Její dodržování je významnou prevencí potíží, bývá součástí regeneračního období po operaci či akutním projevu onemocnění. Modelové jídelníčky jsou k dohledání na internetu.

Obecnou zásadou je vyhýbat se smaženému, tučnému, kořeněnému jídlu. Vhodnou přípravou jídel je vaření, dušení, pečení či grilování za použití minimálního množství tuku.

Složit si jídelníček zvládnete i sami, pokud ve stravě obsadíte zvláště vhodné potraviny uvedené níže.

Vhodné potraviny Nevhodné potraviny
Maso Netučné, telecí, hovězí (zadní, roštěná, svíčková), ryby, krůtí, králičí, kuřecí Tučná masa
Mléčné výrobky Nízkotučné až polotučné dle snášenlivosti, zakysané výrobky, tvaroh, jogurty, sýr Vysokotučné
Ovoce Banán, meruňky, jablko bez slupky, pomeranč, broskve, třešně Bobulovité ovoce – ostružiny, angrešt, hroznové víno, fíky, datle, rybíz; jablečné slupky, kokos
Zelenina Mrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketa, patison, červená řepa, hlávkový salát a jiné listové saláty, čínské zelí; v menším množství – mladé kedlubny, květák, brokolice Luštěniny (fazole, čočka, hrách, sója); nadýmavá a těžce stravitelná zelenina – hrášek, paprika, okurka, kapusta, ředkvičky, zelí, cibule, česnek
Uzeniny Šunka, dietní párky Tučné uzeniny
Pečivo Nejlépe bílé pšeničné pečivo – housky, rohlík, veka, vánočka, piškoty Čerstvé kynuté pečivo (chléb, koláče); celozrnné pečivo
Koření Vegeta, kmín, bobkový list, kari, majoránka, bylinky, rajský protlak Česnek, pálivá paprika, chilli, sojová omáčka, hořčice, tatarka, majonéza
Tuky V malém množství – máslo, kvalitní oleje Sádlo, přepalované tuky, špek
Nápoje Čaj, neperlivé vody, bílá káva, ředěné ovocné šťávy, slabé kakao Alkohol, zrnková káva, perlivé nápoje, 100% ovocné šťávy
Přílohy Brambory, bramborová kaše, rýže, jemný knedlík, těstoviny Hranolky a jiné smažené přílohy
Moučníky Pudink, kaše – rýžová, vločková nebo pohanková, nákypy, med Krupicová kaše, sušenky, oplatky, čokoláda
Těsta Piškotové, tvarohové, odpalované Kynuté

Bylinky vhodné při žlučníkových potížích

Bylinná terapie může být podpůrnou metodou při žlučníkových obtížích. Bylinky mohou mít cholerektické účinky (zvyšují tvorbu žluči); cholekinetické účinky (zvyšují sekreci žluče do střeva); spasmolytické účinky (odstraňují křeče). Existují různé žaludeční, žlučníkové směsi nebo můžete využít jednu z mnoha vhodných bylinek. Mezi vhodné bylinky patří:

  • artyčok kardový
  • máta peprná
  • smetanka lékařská
  • měsíček lékařský
  • jablečník obecný
  • řepík lékařský
  • smil písečný
  • boldovník vonný aj.

Léky k tlumení žlučníkových potíží dostupné v lékárnách

Jak již jsem uvedla výše, léčba žlučníkových potíží spadá spíše do kompetence lékařů. Lékař má na výběr z několika přípravků vázaných na recept. Jako doplněk léčby nebo v případě nekomplikovaných potíží Vám může pomoci i některých z přípravků získaných bez lékařského předpisu. Výčet základních přípravků včetně dávkování uvádím níže.

Po obdržení léčivých přípravků si vždy pročtete příbalový leták a dodržujte správné dávkování.

Febichol

  • Charakteristika a složení: fenipentol – syntetická látka odvozená od účinných látek známého koření kurkumy, zvyšuje produkci žluči
  • Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a mladistvé starší 16 – ti let je 200 mg (tj. 2 tobolky) až 3krát denně, nebo 200 mg (tj. 2 tobolky) před jídlem jednorázově.

Cholagol

  • Charakteristika a složení: Extrakt z oddenku kurkumy (Curcumae rhizoma) obsahuje především barviva (kurkuminoidy), která zvyšují produkci žluče a usnadňují její vylučování. Dále odstraňuje křeče.
  • Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a děti starší 12 let je 5 – 10 kapek 3 krát denně, v případě potřeby je možné dávku krátkodobě zvýšit až na 20 kapek 3 krát denně. Užívá se před jídlem, mezi jednotlivými dávkami by měl být odstup alespoň 5 hodin.

Isochol

  • Charakteristika a složení: Hymekromon uvolňuje křeče a zvyšuje produkci žluče
  • Dávkování: Obvyklá dávka pro dospělé a děti starší 14 let je 400 mg (tj. 1 dražé) až 3 krát denně.

Rowachol

  • Charakteristika a složení: směs silic zvyšuje produkci žluče a odstraňuje křeče. Přispívá k rozpouštění cholesterolových žlučových kamenů a zabraňuje vzniku kamenů nových. Žlučopudný účinek tohoto přípravku zvyšuje tvorbu inzulinu a tak pomáhá stabilizovat celkový stav diabetiků.
  • Dávkování: Tobolky – Dospělí: 3 – 4x denně 1 tobolku; děti od 6 do 12 let: 1 až 2 krát denně 1 tobolku; nejlépe před jídlem.
  • Kapky- Dospělí: 4 – 5x denně 3-5 kapek; děti od 6 do 12 let: 3 až 4 krát denně 1 – 2 kapky

Iberogast

  • Charakteristika a složení: směs tekutých extraktů z 9 bylin, přípravek odstraňuje křeče a zklidňuje celkově celý trávicí trakt
  • Dávkování: děti od 6 – ti let při potížích až 3x denně 10 kapek; dospělí až 3x denně 20 kapek

Nakonec mi už zbývá popřát Vám, ať Vás žlučník nezlobí. Pokud však potíže přijdou, vždy se obraťte s důvěrou na svého lékárníka a lékaře, kteří Vám poradí a pomohou.

  • Mgr. Veronika Hřivnáčová
  • Lékárna Dr. Max, Opava
  • Přestože se článek věnuje dané problematice podrobně, doporučujeme vám poradit se o nejvhodnějším řešení a postupu s vaším lékárníkem, který dokáže nejlépe vyřešit vaše individuální potřeby.
  • Žlučníkové kameny - co jsou zač?

Žlučnikové kameny: příznaky, léčba (žlučové kameny)

Žlučové kameny, jak už název napovídá, se vyskytují hlavně ve
žlučníku (i když mohou doputovat i na mnohá jiná
místa, viz dále), proto o něm několik slov na úvod.

Žlučník (vesica fellea) je umístěn na spodní straně jater (hepar)
v malé prohlubni. Je to menší váček velikosti citrónu o objemu zhruba
40-70 cm3.

Jeho hlavní funkcí je skladování a koncentrace
žluči
, takže by se dalo říct, že je to vakovitá nádržka na
žluč. Žluč je produkována v játrech. „Jaterní žluč“ je ale mnohem
méně koncentrovaná.

Žlučník odčerpá z „jaterní žluči“ vodu a
zbylou koncentrovanou šťávu skladuje.

Ze žlučníku vychází jeho vývod (ductus cysticus), který se po zhruba
třech centimetrech spojuje s vývodem jater (ductus hepaticus communis) a
dále pokračují jako žlučovod (ductus choledochus).
V konečném úseku se pak žlučovod spojuje s vývodem slinivky břišní a
ústí do prvního oddílu tenkého střeva – dvanáctníku (duodena).

Žluč je produkována v množství cca 0,7 – 1,2 litru/den. Její
základní složky jsou žlučové kyseliny, cholesterol a bilirubin (
žlučivý pigment-barvivo). Žluč je vylučována po jídle na nervový popud.

Podílí se hlavně na trávení a vstřebávání
tuků
, ale také spolu se šťávou slinivky břišní (pankreatická
šťáva) neutralizuje žaludeční trávicí šťávy, a tím chrání střevo
před poškozením-samonatrávením.

Budete mít zájem:  Svízel a zdraví našeho těla – na co se dá tato bylinka použít?

Popis žlučových kamenů

Cholelithiasa  – kaménky ve žlučníku, patří
nejčastějším onemocněním vyššího věku, v našem
regionu se najde u 40ti % žen nad 40 let věku a 16ti % mužů. Z těchto
procent se ale jen zlomek projevuje příznaky navenek, zbytek kaménků
zůstává pacienty nepovšimnut a přijde se na jejich existenci až
během pitvy.

Bolestivě se projevují hlavně ty kaménky, které se ze
žlučníku pohybují vývody. V takových případech má nemocný
záchvaty žlučové koliky (prudká bolest v podjaterní
krajině).

Žlučníkové kameny mohou být různého původu a složení a způsobují
90 % akutních zánětů žlučníku. Jde o cholesterolové kameny
(žluté barvy, velký jako třešeň), pigmentové kaménky (černé
nebo hnědé barvy) a smíšené kameny. Obecně vznikají díky
zvýšené koncentraci látky, ze které jsou vytvořeny nebo snížením její
rozpustnosti.

Hlavní riziko je při pohybu kaménku, pokud se zaklesne v některém
zúžení nebo pokud poškodí stěnu žlučníku nebo vývodu.

Žlučové
kamínky mohou také úplně ucpat žlučové cesty, čímž
zabrání odtoku žluči a někdy i šťávy slinivky břišní.

Hromadění
těchto šťáv může způsobit další poškození (poškození jater vedou ke
žloutence, poškození slinivky k jejímu zánětu –
pankreatitis).

Rizikové faktory žlučových kamenů

Rizikové faktory jsou mnohé. Patří mezi ně hlavně špatné
stravovací návyky
, obezita, nesprávný pitný
režim, velký obsah tuků v potravě a všudypřítomný
stres.

Vyšší výskyt žlučových kamenů je také zaznamenán u žen během
těhotenství (gravidity) a v přechodu (klimakteriu).

Prevence žlučových kamenů

Hlavní prevence je směřována ke kvalitní, vyvážené a pravidelné
stravě.
Riziko se také snižuje při hlídání příjmu
cholesterolu v potravě.

Pokud ovšem již pociťujete bolesti v krajině pravého žeberního
oblouku, je dobré neprodleně vyhledat lékaře, neboť kamenů menších
velikostí se můžete relativně snadno zbavit.

Příznaky a projevy žlučových kamenů

Je třeba odlišit stav, kdy kámen pouze „sedí“ ve
žlučníku a nijak se nepohybuje od stavu, kdy už ze žlučníku vycestoval a
postupuje vývody k tenkému střevu. Prvotní informace vám může podat
váš lékař nebo lékařská online
poradna.

„Sedící“ kámen nemusí působit žádné obtíže a tak se na jeho
přítomnost mnohokrát přijde až u patologa, ke kterému se pacient dostal
ze zcela jiného důvodu. Ale jsou stavy kdy i „sedící“ kámen komplikuje
život svému majiteli. Pak pozorujeme krátkodobé příznaky:
nevolnost, nadýmání,
zvracení po dietní chybě (příliš tučná strava).

Jiná situace nastává, když se kámen pohybuje vývody.

Vývody jsou trubičky určitého průměru, ten je kamenem roztahován,
sliznice vývodu je poškozována a reaguje reflexivním stažením (spazmem) a
pacient pociťuje záchvatovitou bolest pod pravým
žeberním obloukem
, která vystřeluje až pod pravou
lopatku
 – žlučníkovou koliku. Bolest je
provázena zvracením, celkovou
schváceností, zrychleným tepem
(tachykardie), zrychleným dechem (tachypnoe)
a poklesem krevního tlaku (hypotenze).

Léčba žlučových kamenů

Je rozdělena podle stavu pacienta a také například na velikosti kaménku,
na konzervativní a chirurgickou.

Konzervativní – neinvazivní léčba zahrnuje zákaz
příjmu potravy ústy (perorální příjem), podávání spazmolytik
(léky tlumící stahy žlučníku, např. atropin) a vitamínů.

Chirurgická léčba má několik možností – druhů
operací a výkonů podle vážnosti aktuálního stavu. Patří sem
neinvazivní drcení kaménků ultrazvukem –

Litotrypse. Laparoskopická cholecystektomie (LSCHCE) – malými otvory přes
stěnu břišní se lékař dostane ke kaménku a žlučníku, po zákroku
nejsou patrné velké jizvy a poslední endoskopická retrográdní
cholecystopankreatografie (ERCP).

Chirurgická léčba následuje po jasném určení diagnózy, zvážení
celkového stavu pacienta nebo při významném zhoršení jeho stavu.

Jak si mohu pomoci sám

Pohodlně se položíme, tak aby se nám dobře dýchalo a naše břicho bylo
uvolněné. Dodržujeme pitný režim, vyvarujeme se stresu a
konzumaci příliš mastného jídla nebo jídla v příliš velkém
množství. Sami si pak můžeme opatřit vitamíny, které pomáhají hojivým
procesům, a tělo je při jakémkoliv onemocnění více potřebuje.

Komplikace žlučových kamenů

Hlavní komplikace je, že putující kamínek se může
zaseknout v některém zúžení.

Může se zaseknout v krčku žlučníku, čímž zamezuje odtoku žluči ze
žlučníku a zároveň nedovoluje „ jaterní“ žluči natéct do
žlučníku, kde dochází k její koncentraci. Žluč z jater potom přímo
teče do tenkého střeva.

Kamének se dále může zaseknout za spojením vývodu žlučníku a vývodu
jater, teda na počátku žlučovodu. Žluč pak nemá jak odtékat a hromadí
se ve žlučníku a játrech, čímž se oba tyto orgány poškozují. U jater
toto hromadění (městnání) může vyvolat žloutenku,
u žlučníku jeho zánět a protržení jeho stěny.

Třetím místem vhodným pro zaseknutí kamínku je vyústění žlučovodu
a vývodu slinivky (pokud je společné) do tenkého střeva. V takovém
případě se hromadí žluč i trávící šťáva slinivky.

V trávící
šťávě jsou látky používané v tenkém střevě k trávení a
rozkládání živin (viz.

pankreatitis), pokud se tyto látky hromadí ve
vývodech, mohou poškodit vývody, žlučník, játra i samotnou slinivku a
vyvolat tak jejich zánět.

Diskuse

Další názvy: žlučové kameny, cholelitiáza, cholelitiasa, cholelithiasis

Žlučník

Co je žlučník zač, to je dobře známé těm z nás, kteří máme zkušenost s přípravou kapra o Vánocích. Při porcování šupináče je třeba dát si pozor na drobný váček blízko prsní ploutve, který je třeba opatrně vyjmout a vyhodit. Pokud do něj omylem říznete, můžete rovnou začít shánět kuřecí řízky. Uniklá žluč znehodnotí maso a štědrovečerní pochoutka vám zhořkne v ústech – doslova.

Nás lidi nikdo – chraň Bůh – porcovat nebude. Přesto i u nás hrozí jedno velké nebezpečí spojené právě se žlučníkem. Žlučníkový záchvat je jedno z nejtěžších fyzických utrpení, které můžete zažít. Naše čtenářky určitě nepotěší zpráva, že statisticky se se žlučníkovými záchvaty potýkají častěji ženy než muži. A to nejčastěji po šedesátém roku věku, zlobit může i v těhotenství.

Jedna z nejtěžších bolestí, kterou můžete zažít, se dostavuje nečekaně a prudce

Tzv. žlučníkový záchvat je těžká bolest břicha vyvolaná ucpáním žlučového systému. Mezi jeho příčiny patří v první řadě nevhodné stravování a sekundárně pak stres a fyzická námaha. Dostavuje se půl hodiny až hodinu po konzumaci těžkého jídla a to zcela nečekaně. K projevům patří:

  • krutá bolest pod pravým žeberním obloukem, vystřelující do zad, někdy až do pravého ramene. Mučivá bolest nutí postiženého stát v předklonu.
  • nafouklé břicho, neustálé zvracení, které trvá do úplného vyprázdnění žaludku i dlouho po něm.
  • zvýšená teplota, zimnice, pocení.
  • lapání po dechu, zrychlený tlukot srdce.
  • ve výjimečných případech též zežloutnutí pokožky jako při žloutence, žlutá mohou být i bělma očí.

Při žlučníkovém záchvatu máte zkrátka pocit, jako by na vás uhodilo deset strašlivých egyptských ran a to všechny najednou… Přitom již několik měsíců před záchvatem mohou pacienti zaznamenat nepříjemné pocity spojené se zažíváním (zvláště po tučném jídle nebo po alkoholu). Časté říhání nebo nafouklé břicho je však neomezují natolik, aby vyhledali lékaře.

Rezervoár, kde nic jiného než žluč nemá co pohledávat

Vraťme se zpátky k žlučníku. Je na místě vysvětlit, k čemu tento orgán slouží. Není to místo, kde se žluč tvoří, jak si stále ještě řada lidí myslí. Žluč se totiž tvoří v játrech, konkrétně jaterními buňkami.

Základní ingredience? Voda, žlučové kyseliny, hlen, cholesterol, žlučové pigmenty a mastné kyseliny. Funkce? Žluč je klíčový aktér procesu trávení, zejména tedy trávení tuků. Také má schopnost neutralizovat kyselé prostředí žaludku.

Běžné pH je 7 až 8, tedy mírně zásadité.

Žluč cestuje ze svého „rodiště“ do žlučníku, přičemž cestou ještě mění své složení. Žlučové cesty do ní přidávají hydrogenuhličitany a hlen, naopak z ní odstraňují aminokyseliny a glukózu.

Také žlučník ještě žlutozelenou tekutinu upravuje, proto je jiná žluč ta, která vzniká v játrech a jiná zase ve žlučníku. Důležité ale je, že žlučník je rezervoárem této tekutiny, která čeká na nervový impuls signalizující najezení, aby se vydala do tenkého střeva pomáhat při trávení.

V ideální situaci tedy žlučník neobsahuje nic jiného, než žluč. Bohužel tomu tak není vždy.

Za záchvat mohou putující žlučové kameny

Nevhodná životospráva vede k tomu, že se ve středním věku či ještě dříve začnou tvořit žlučové kameny. Ty jsou cholesterolového, pigmentového nebo smíšeného původu. Kamenům ve žlučníku a žlučových cestách se odborně říká cholelitiáza.

Navzdory nevábně znějícímu názvu ještě samy o sobě nemusí přinášet vážné problémy. Mnoho lidí může žít dlouhé roky se žlučovými kameny a nepocítit nic víc, než občasnou nevolnost či nadýmání při konzumaci tučného jídla. Zlá situace nastává, kdy se žlučové kameny dají do pohybu.

Ocitnou-li se ve žlučovodu, zareaguje tento stažením, aby se nežádoucí překážky zbavil. A toto stažení lidově nazýváme žlučníkovým záchvatem. Vede to k charakteristické bolesti na pravé straně pod žebry a pak sérii dalších příznaků, které jsme si již popsali.

Diagnóza často obnáší i výrazy „cholecystitida“ (zánět žlučníku) nebo „cholangitida“ (zánět žlučových cest), které mnohdy provázejí přítomnost kamenů.

Budete mít zájem:  Léky Na Odvykání Kouření?

Střevní kolika je další z možných důsledků

Stane se, že žlučové cesty vypudí kámen až do střeva. Může to znamenat dočasné zklidnění situace – žlučové cesty se zbavily nevítaného hosta a nemají důvod se stahovat a působit bolest.

Je-li ale kámen velký, může jako překážka působit i tam. Svalovina střeva má podobnou strategii jako svalovina žlučovodu – dojde tak ke střevní kolice, která si bolestí ničím nezadá se žlučníkovým záchvatem.

Postižený přestane mít stolici a začne zvracet.

Co dělat, když vás postihne žlučníkový záchvat?

  • Nic nejíst ani nepít
  • Pod pravé žebro přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Pokud vám již dříve lékař předepsal (v souvislosti se žlučníkem) lék na uvolnění svaloviny, můžete jej použít. Jinak se před vyšetřením lékařem nedoporučuje léky užívat (léky proti bolesti mohou zkreslit vyšetření a příčinu záchvatu neléčí).
  • Navštívit lékařskou pohotovost (přičemž řízení auta raději nechat na blízké osobě)
  • Záchvat nepodceňovat, může mít závažné komplikace. V případě, že nesnesitelné bolesti neustupují, volejte záchrannou službu.
  • Řídit se doporučením lékaře, zejména dodržovat dietu; případně podstoupit zákrok vedoucí k rozbití nebo jinému odstranění kamenů.
  • Po odeznění záchvatu se doporučuje zvýšit příjem tekutin, jíst však střídmě: pouze suchary a rozmixované dušené ovoce (případně mrkev). Další dny lze přidat rýži, brambory, starší rohlíky; podle stavu je možno začít doplňovat dušené libové maso a netučné mléčné výrobky. Nedoporučují se žádné tučné, nadýmavé a jinak dráždivé potraviny.

Správná prevence: vhodná strava, pitný režim a zdravý pohyb

Nejlepší je samozřejmě snažit se této dramatické situaci předejít. Prevenci by se měly věnovat zejména ženy na 40 let, těhotné ženy a osoby se sklonem k obezitě, u kterých je výskyt častější. Snažte se tedy o následující:

  • Pijte alespoň dva litry tekutin denně (například bylinné čaje nebo vodu).
  • Stravujte se častěji a po menších porcích.
  • Omezte konzumaci uzenin, tučných, smažených a silně kořeněných jídel.
  • Vyhýbejte se alkoholu a kouření.

Věnujte se pohybovým aktivitám, udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost.

Šetřete svůj žlučník a řekněte tučným jídlům sbohem

Pochutnáváte si na kachničce se zelím, bramborácích nebo bagetce s majonézovou pomazánkou. Olizujete se až za ušima a v bříšku máte jako v pokojíčku. Za chvíli vás začne lehce píchat na pravém boku.

Za delší chvíli se píchání promění v bolest tak ostrou až se vám začnou dělat mžitky před očima. Břicho máte v jednom ohni, necítíte záda, je vám na zvracení nebo rovnou běžíte na toaletu. To se ozval žlučník.

A takhle nehezky se odměnil za dobré, leč ne úplně zdravé jídlo. Víte, jaká jsou nejčastější onemocnění žlučníku?

Co je ten žlučník vlastně zač?

Žlučník je shromaždiště žluči v těle. Je to hruškovitý orgán trávicí soustavy přimykající se k játrům.

V těch se vytváří vazká, žlutohnědá tekutina zvaná žluč, která má za úkol vstřebávání tuků přijatých z potravy, regulaci kyselosti v tenkém střevě a usnadnění vylučování škodlivých látek z organismu. Žluč odtéká z jater do tenkého střeva a pracuje s právě zkonzumovaným jídlem.

Když zrovna nejíme, ukládá se žluč do žlučníku, tam se zhušťuje a čeká na moment, kdy se po podnětu trávicí trubice vydá do dvanáctníku a dále žlučovými cestami do střeva, aby mohla opět zahájit trávicí proces.

Tvorba žluči a její koloběh v těle je poměrně složitý proces. Hlavní složku žluči tvoří cholesterol. V případě, že konzumujeme nadmíru tučných potravin, žluč neustále odtéká do střev za svou prací a játra musejí vynakládat úsilí k vytvoření nových zásob. Aby to stihla začínají vytvářet vlastní cholesterol.

V momentě, kdy žluč obsahuje příliš mnoho cholesterolu, ať už díky vlastní produkci těla nebo vlivem jeho příjmu v potravě, může být cholesterol vysrážen a přeměněn v nerozpustné krystalky. Jakmile krystaly ze žlučovodů přestanou rychle odcházet do dvanáctníku začnou se usazovat. Základní stavební kámen žlučových kamenů je na světě.

A s tím i nepříjemné zdravotní potíže.

Onemocnění žlučníku a žlučových cest

Za onemocněním žlučníku a žlučových cest stojí nezdravá a tučná strava. Ale i nedostatek pohybu. Jakmile tělo není aktivní, zpomaluje se v něm prokrvení tkání, a tedy i transport různých metabolických látek.

K obtížím se žlučníkem mají dispozice i lidé s rodinným zatížením touto diagnózou.

Vyšší věk, obezita, zvýšená hladina cholesterolu, těhotenství, ale i drastické redukční diety s minimem zdravých tuků a dlouhodobé hladovění jsou dalšími faktory ovlivňujícími správnou funkci žlučníku.

Nemoci žlučníku nebývají ve většině případů pro tělo závažné (vyjma nádorovitých onemocnění). Dají se dobře léčit. Přesto však postiženého dokáží velmi potrápit. Žlučníkáři tvrdí, že bolest žlučníku je horší než bolest zubů nebo porod.

Bolest žlučníku

Žlučníkové choroby se ozývají táhlou a dlouhotrvající bolestí. Vždy na pravé straně.

Intenzita bolesti při začínajících obtížích může být mírná, ale postupem času, když se nemoc neléčí, už se ohlašuje jako velmi intenzivní, řezavá, těžce utlumitelná běžnými léky.

Bolest vzniká na pravé straně břicha pod žebry, ale klidně i v okolí žaludku. Velmi často bolest putuje přes pravou polovinu zad až do hlavy.

Podle typu žlučníkového onemocnění může bolest odeznít za deset minut, ale také se vás držet i několik dnů. V každém případě je vždy nejlepší neodkládat návštěvu lékaře.

Pokud je žlučník drážděn třeba jen jemným pískem, dostanete léky spolu s tipem na žlučníkovou dietu a další bolestivý záchvat už vás tolik nepozlobí. Má-li žlučník sklon vytvářet kameny, lékařský dohled se vám rozhodně šikne. Věřte, že čím méně záchvatů protrpíte, tím pro vás lépe.

Žlučníkové kameny se totiž mohou zanítit a už nastává problém. Jako i u ostatních nemocí i tady platí, že včasné řešení ušetří vaše tělo zbytečných komplikací.

Městnání žluče ve žlučníku

K městnání žluče ve žlučníku dochází díky poruše vylučování žluče, nejčastěji zúžením žlučovodu. Tato obtíž se projevuje únavou, potížemi s trávením, nechutenstvím, hubnutím, tmavou močí, světlou stolicí a zbarvením pokožky do žlutavého podtónu. Neléčené městnání žluče může vést k nedostatku vitamínů v těle, přetížení a tvrdnutí jater.

Žlučníkové kameny

Žlučníkové kamínky a kameny jsou nejčastějším onemocněním žlučníku. Choledocholitiáza je dlouhodobý proces.

U nemocného se střídá období klidu a období bolestivých záchvatů vyvolaných špatnou stravou, stresem nebo nadměrným příjmem alkoholu. Tak zvaná biliární kolika přichází stále častěji. Základní léčba žlučníkových kamenů je chirurgická.

Ničeho se ale nebojte. Díky laparoskopii je dnes operace pro organismus méně náročná a po pár dnech v nemocnici můžete domů.

Zánět žlučníku a žlučových cest

Zánět žlučníku a žlučových cest je ve většině případů důsledkem neléčených žlučníkových kamenů. Někdy na vyléčení těchto obtíží postačí drenáž žlučových cest a podávání antibiotik, jindy je nutné chirurgicky odstranit celý žlučník.

Udržte si zdravý žlučník

Prevencí nemocného žlučníku je zdravý životní styl s vyváženou stravou, dostatkem pohybu, střídmostí alkoholu a absencí cigaret.

Žlučníku neprospívají těžká, tučná, smažená, sladká a kořeněná jídla. Při prvotních obtížích se žlučníkem se takovým pokrmům vyhněte, stejně jako kynutým těstům, nadýmavým potravinám včetně luštěnin, surovinám s obsahem zrníček a perlivým nápojům. Se žlučníkovou dietou vám určitě rád poradí lékař.

Na zahnání žlučníkových obtíží můžete použít i volně dostupné léky, ale rozhodně lepší je vždy se nejdříve poradit s lékařem. Při mírných potížích ulevují i bylinky. Máta peprná, měsíček lékařský, řepík lékařský anebo různé čajové směsi.

Co vy a žlučník? Ani o něm nevíte, občas vás pozlobí nebo už ho vůbec nemáte? Podělte se s námi o své zážitky s tímto zlobivým orgánem.

Příčiny a jak řešit onemocnění žlučníku a žlučníkové kameny z pohledu funkční medicíny

V poradně se nás hodně ptáte, ale je to na delší vysvětlení než jen odstavec, na onemocnění žlučníku a žlučníkové kameny. Ráda bych tedy ve zkratce sdílela pohled funkční medicíny a možná řešení.

Nebavíme se zde o akutních bolestech a záchvatech žlučníku, kdy je vždy potřeba vyhledat lékařská pomoc.

Nebudu zde vysvětlovat onemocnění žlučníku, typy žlučníkových kamenů, jak vznikají a „omáčku“ kolem, což je také důležité, z mého pohledu je však důležitější zaměření se na možné příčiny a co dělat z toho preventivního pohledu, abychom se problémům se žlučníkem vyhnuli.

Jaké jsou tedy možné příčiny?

  1. Nedostatečná metylace může mít negativní vliv na žlučník, kdy způsobuje to, že je žluč velmi hustá, lepkavá a tím neplní své funkce, jak by měla.
  2. Zvýšená propustnost střev a možní zánětlivé stavy mají vliv na transportní procesy žluče. Mikroby, které se ze střev dostávají do krevního řečiště mohou ovlivnit tvorbu žluči a tím přispívat k onemocnění žlučníku.
  3. SIBO což je stav, kdy se bakterie z tlustého střeva dostávají do tenkého a nemají tam co dělat. Způsobují nejrůznější symptomy, včetně zánětlivého prostředí a mají vliv na funkci žluče.
  4. Strava bohatá na průmyslově zpracované sacharidy, nezdravé tuky s nedostatkem kvalitní vlákniny.
  5. Těhotenství, obezita, HRT, diabetes a metabolický syndrom, Crohnova nemoc, cirhóza, rychlý úbytek váhy, či dlouhodobá nízkotučná dieta.
  6. Gliadiny (gluten apod.) mohou narušovat střevní stěnu a tím i bariéru krev-žluč.
  7. Vyšší věk zvyšuje sekreci žlučového cholesterolu snižováním aktivity cholesterolu 7 alfa hydroxylázy a produkci žlučových solí.
  8. Endogenní estrogeny u žen jsou spojeny se vznikem žlučníkových kamenů.
  9. Psychosomatická příčina je také velmi běžnou.
  10. Snížená fyzická aktivita je také spojena s vyšším rizikem nemoci žlučníku.
Budete mít zájem:  Doporučená očkování na dovolenou kamkoliv po Evropě

Tohle je pouze výčet některých z možných příčin…není to zcela vyčerpávající list.

Co můžeme dělat co se stravy týče?

  1. Zvyšte příjem kvalitní vlákniny, která zvyšuje rozpustnost žlučových solí (pozor, mnohé typy vlákniny kontraindikují, pokud mate SIBO).
  2. Zredukujte, ideálně zcela eliminujte, průmyslově zpracované cukry, trans tuky, potravinové alergeny anebo potraviny o kterých víte, ze mate potravinovou senzitivitu (MRT test je na tohle super místo IgG).
  3. Zvyšte příjem hořkých a kyselých potravin jako rukola, tmavě listová zelenina, hořké byliny, citrón, červená řepa (kořen).
  4. Pijte minimálně 2l čisté, filtrové vody denně.
  5. Konzumujte potraviny bohaté na omega 3 NMK.

Jakými doplňky stravy můžeme podpořit zdraví žlučovodů a žlučníku?

  • Cholin, taurin, methionin, lecitin – zvyšují rozpustnost, emulgaci a vylučování cholesterolu.
  • Vláknina jako pektin, psyllium, které zvyšují rozpustnost žlučových solí a usnadňují vylučování cholesterolu a žluči.
  • Vitamin C – stimulující produkci žluči.
  • Doplnění žluči – například hovězí žluč (ox bile), při potížích s trávením tuků.

Jaká je možná fytoterapie?

  • Kurkumin, pampeliška, ostropestřec mariánský a zázvor jsou dobře známé pro svou schopnost stimulovat tok žluči.
  • Pro relaxaci žlučovodů se jeví jako dobrým pomocníkem sporýš lékařský (zejména u obstrukčních onemocnění žlučníku).
  • Dále protizánětlivé byliny jako kurkuma, prorostlík a máta peprná (olej).

Další možné intervence

  • Zvýšení pohybové aktivity.
  • Akupunktura, může pomoci s bolestmi.
  • Psychologické poradenství, může pomoci s identifikací možných psychosomatických příčin a identifikováním konkrétních stresových situací, které mají vliv na celý organismus.

Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6466181/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746018/pdf/nihms497411.pdf https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20130468/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10477775/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17055469/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10447244/ https://link.springer.com/article/10.1007/s00795-003-0220-5 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002927097001147 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2036.1999.00464.x https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4021519/ https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1365-2362.1997.1240670.x https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv1973/32/3/32_3_287/_article https://www.jlr.org/content/44/12/2297.short http://cms.herbalgram.org/herbclip/209/review43041.html?ts=1605184237&signature=f06a4659ebccb2f316a2daed63fe3f74 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814329/

Žlučníkové kameny, ucpané žlučovody, zánět žlučníku či žlučovodů

17. března 2019Ludmila Pavlíková

​​​​​​​Že dovede žlučník pěkně potrápit, to ví kde kdo. Podle statistiky trpí žlučovými kameny 15-20 % populace, přičemž u žen je jejich výskyt 3-4krát častější než u mužů. Pro jsou problémy tak časté? Odpovědi jsou dvě – strava a stres.

Nejdříve trocha teorie:  Žlučové kameny, odborně nazývané cholelitiáza, znamenají přítomnost kaménků ve žlučníku nebo v jeho vývodu. Kaménky vznikají srážením součástí žluči okolo drobného jadérka, které může vzniknout krystalizováním některých žlučových komponent.

  Podle jejich látkového složení je rozdělujeme na cholesterolové, pigmentové a smíšené. Hlavní roli při vzniku žlučových kamenů hrají změny ve složení žluči. Žluč se může tak zahustit, až se cholesterol vysráží do krystalků, které jsou základem pro vznik kaménků.

Tyto krystalky dráždí sliznici žlučníku a způsobují její větší náchylnost k bakteriální infekci.  Potom vzniká zánět žlučníku – cholecystitida.

Pokud dojde ke žlučníkovému záchvatu, objevuje se prudká kolikovitá bolestí v pravém podžebří. Bolest vystřeluje do pravé lopatky a může být doprovázena zvracením.

Dalšími příznaky jsou poruchy trávení, říhání, nechutenství, nadýmání, bolesti v oblasti břicha.

Projdou-li kameny vývodem žlučníku, mohou se zablokovat v papile, což může mít za následek vznik panktreatiidy, žloutenky nebo bakteriální infekce

 žlučových cest. Kameny také mohou srůstat s okolní tkání a mohou vycestovat také do střev nebo břišní stěny. Dojít může i ke vzniku rakoviny žlučníku.

Jako příčiny vzniku cholelitiázy se nejčastěji uvádějí obezita, nesprávné složení stravy, nedostatek vlákniny

 v potravě, nedostatečné pití vody a nedostatek pohybu. Riziko také zvyšují některé léky (například antikoncepce).

Léčba

U žlučníkového záchvatu se podávají léky tlumící bolest a stahy žlučníku (analgetika a spasmolytika). V případě zánětu také antibiotika. Radikálním způsobem léčby je chirurgický zákrok. Součástí léčby je vždy dieta.

Zatímco dříve se při objevení žlučníkových kamenů téměř vždy doporučovala operace, dnes bývá přístup lékařů zdrženlivější. Odstranění žlučníku totiž nemusí vést k odstranění trávicích potíží. Pokud nedojde ke změně životosprávy, může dojít k ucpávání či zánětu žlučovodů. Navíc se odstranění žlučníku dává do souvislosti se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva.  

Byliny

Bylin, které prospívají žlučníku, je celá řada. Jednak to jsou byliny hořké – zeměžluč, pelyněk, vachta, jablečník. Dále byliny zlepšující trávení jako andělika, puškvorec či oman, ale i jemně působící byliny jako řepík, měsíček, máta nebo heřmánek. Také byliny na podporu jater (ostropestřec, pampeliška, čekanka…) uleví i žlučníku.

Speciálně na kameny působí peruánská bylina Chanca piedra, které se říká „lamač kamenů“. Lze ji použít ve formě čaje či kapek.

Z bylinných směsí můžeme sáhnout například po Žlučníkovém čaji (Grešík), čaji Žlučník-slinivka (Jukl) nebo přímo po čaji Žlučníkové kameny (nový název je Štěrkový žlučník – Jukl).

Velmi účinná pro rozpouštění žlučníkových kamenů je šťáva z černé ředkve. Můžeme tedy sáhnout po přípravku Rabanon (koncentrát z černé ředkve).

Jen chci upozornit, že Rabanon opravdu vede k rozpadu kamínků a je tedy velmi vhodné při jeho užívání dodržovat žlučníkovou dietu, aby se předešlo žlučníkovému záchvatu.

(Velký žlučníkový kámen tak snadno žlučovod neucpe, ale ve chvíli, kdy se rozpadne na menší kousky, tak ty mohou při dietní chybě vést u ucpání žlučovodu).

Čínská medicíny

Z pohledu tradiční čínské medicíny vznikají žlučníkové kameny na podkladě vlhka a horka a stagnace (až blokády)v dráze žlučníku.

Na vině je jednak stísněnost v dráze jater a žlučníku (stres, zbytečné rozčilování, potlačované emoce) a jednat strava (těžká, tučná…) která přetěžuje slezinu.

Slezina přetížená nevhodným jídlem (ale i přemítáním) není schopna potravu správně zpracovat (a vyrobit energii a krev) a začíná vznikat vlhké horko a Tan (vnitřní zahlenění). A bláto a kamínky (nejen ve žlučníku) jsou na světě.

Pomůže především směs 020 Kameny z údolí šaolin, která pročišťuje vlhko a horko, vylučuje zánět a čistí žlučovody.

Jejími pomocníky mohou být směs 014 Pilulka hořce, která silně uvolňuje stagnaci v dráze jater a žlučníku, 079 Posílení říše středu, která vylučuje vlhko a horko ze středního zářiče, 900 Nápoj mudrců (posiluje slezinu, vylučuje vlhkost, odvádí Tan) ale i další směsi na uvolnění stagnace v dráze jater a žlučníku a posílení sleziny (062, 063, 064…).

Strava

Úprava jídelníčku je naprostý základ. Ani odstranění žlučníku nevyřeší problémy, pokud ze stravy nevymizí (nebo alespoň hodně neubudou) jídla tučná, těžká, smažená, uzeniny a podobně. Při žlučníkovém záchvatu je nejlépe nejíst nic, jen popíjet mírně oslazený čistý černý nebo zelený čaj a bylinné čaje na podporu žlučníku.

Teprve až akutní problémy odezní, je možno opatrně zařadit trochu hodně rozvařené rýže nebo slzovky, podušenou zeleninu, trochu polévky.

I do budoucna pak pamatovat, aby v jídelníčku bylo dost vlákniny (zelenina, celozrné obiloviny) a také nezapomínat na dobrý pitný režim (nejlépe čistá voda, bylinné čaje, zelený čaj), aby nedocházelo k zahušťování žluči.

A nakonec ještě jeden příklad z praxe

Pan Aleš na bylinky moc nevěří, ale už je zoufalý, takže podlehne naléhání manželky a přichází na povídání. Před dvěma roky mu odoperovali žlučník. Měl ho plný kamenů a zažil také žlučníkový záchvat, takže doufal, že operace potíže vyřeší. Jenže přesto už třikrát skončil v nemocnici s akutním zánětem žlučovodů.

Napoprvé si sám říkal, že sotva mu bylo lépe, tak zase sklouznul k nezdravému stravování, pak ho ale krutá bolest a horečka při zánětu žlučovodů tak poděsily, že změnil jídelníček a přesto se zánět zase opakoval. Nástup potíží je navíc vždy tak rychlý, že má strach kamkoliv cestovat, aby to na něj zase nepřišlo.

Při diagnostice je patrná především silná stagnace v dráze jater a žlučníku. Pan Aleš je velmi zodpovědný, introvertní typ, který rozhodně nemá chuť se moc vybavovat. Protože vlhko a tan nejsou příliš patrné (změna jídelníčku už udělala svoje), ale blokáda a horkost (zánět) přímo křičí, volíme kombinaci 014 Pilulka hořce a 012 Stín brokátového závoje.

V případě, že by se zánět zase začal rozjíždět, má pan Aleš rychle ztrojnásobit dávku bylin. Při první kontrole hlásí, že jednou musel sáhnout po vyšší dávce, což zabralo (nemusel do nemocnice). Na pulzu i jazyku je patrné mírné povolení stagnace i ochlazení horkosti.

Už se nám lépe komunikuje a pan Aleš je ochotnější připustit, že zánět vznikne, když se jeho celoživotní vnitřní napětí ještě zvýší (stres v práci…). Je před ním ještě dlouhá cesta, potřebuje se naučit povolit hlavu, poslouchat tělo, ale má k tomu ochotu i chuť.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector