Zkřížené alergie: časté je třeba spojení alergie na břízu a na jablka

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na neškodné látky v okolním prostředí. Jedná se o velice častý problém — některým typem alergie trpí každý třetí Čech.

Někdy bývá jediným projevem rýma či svědění očí, často však dochází i ke kombinaci s dalšími alergickými onemocněními, jako je potravinová alergie, astma či ekzém. Se všemi příznaky se v dnešní době dá bojovat. Základem je soupeře dobře poznat. 

Zkřížené alergie: časté je třeba spojení alergie na břízu a na jablkaCo je to alergie?

Při alergii imunitní systém nepřiměřeně reaguje na tzv. alergeny, látky z okolního prostředí, které zdravému tělu běžně neškodí. U alergiků jsou však tyto látky organismem vnímány jako ohrožení, proti kterému je potřeba se bránit.

Mezi nejčastější alergeny patří:

  • zvířata – jejich srst, sliny, jed (včely), roztoči,
  • rostliny – pyly, pryskyřice,
  • potraviny – pšenice, ořechy, mléko, měkkýši, vejce,
  • léky, plísně, kovy, latex aj.

Mnoho pacientů má i tzv. zkříženou alergii, která vzniká na základě strukturní podobnosti několika různých alergenů.

Zkřížená alergie znamená, že například pacient, který je alergický na pyly břízy, může současně trpět alergií na jablka, celer či kiwi.

Tato alergie se po jejich konzumaci v syrovém stavu projevuje pálením rtů a jazyka nebo vyrážkou. Tepelná úprava tento alergenní vliv obvykle ruší.

Kdo je více ohrožen?

Alergií neustále přibývá. Viníků je přitom mnoho, není to jen genetika, i když ta hraje ve výskytu alergií nejvýznamnější roli.

Velmi důležité je už samotné těhotenství, způsob porodu (klasicky či císařským řezem) a rozhodující jsou první roky života dítěte, tj.

zda bylo kojeno a jak dlouho, jaké byly první příkrmy, kdy se začalo se zaváděním určitých potravin a jaké bylo domácí prostředí (kouření, nadměrná hygiena aj.). Čím přirozenější vše je, tím nižší je riziko rozvoje alergií. Na to by měly obzvláště myslet maminky, které samy některou z alergií již trpí.

Zkřížené alergie: časté je třeba spojení alergie na břízu a na jablkaJak se alergie léčí?

Látkou, která se při alergii v těle vyplavuje a která má na svědomí velkou část alergických příznaků, je histamin. Právě proti němu působí tzv. ANTIHISTAMINIKA, léky, které se v léčbě alergií používají nejčastěji.

Dnešní moderní antihistaminika pozitivně ovlivňují i imunitní systém a obvykle je stačí podávat v jedné denní dávce. Ke zvládnutí příznaků alergické rýmy se kromě antihistaminik často používají i NOSNÍ KORTIKOIDY.

Ovlivňují všechny příznaky alergické rýmy, včetně ucpaného nosu a na rozdíl od mnoha jiných nosních sprejů se mohou používat dlouhodobě. Před použitím je třeba je protřepat, ale o tom Vás lékárník nikdy nezapomene informovat.

Jak můžete léčbu podpořit?Oba zmiňované typy přípravků jsou v lékárnách dostupné i bez lékařského předpisu. Do rukou lékaře patří ještě tzv. specifická alergenová imunoterapie.

Při ní se pravidelně podávají nízké dávky alergenu (injekčně či pod jazyk) a tělo si tak na něj postupně přivyká a přestává na tuto látku nadměrně reagovat.

Přímo se tak působí proti příčině alergie a je možné dosáhnout dlouhodobého účinku.

Základním opatřením je se alergenům, pokud možno, vyhýbat, nebo alespoň kontakt s nimi co nejvíce omezit.

V případě pylů například nevětrat v době jejich výskytu, venku nosit sluneční brýle a po návratu domů se převléci a omýt obličej vodou, aby se pyly smyly z pokožky.

Zvláštní péči vyžaduje nos, ten je třeba po pobytu venku od pylů vždy vypláchnout roztokem mořské vody. Tu je vhodné použít i před podáváním léčivých sprejů do nosu, aby se nejprve vypláchly případné nečistoty.

S domácími alergeny je to těžší. V domácnosti alergika by neměly být koberce, závěsy a další „lapače prachu“, vhodné je pořídit speciální ložní prádlo nebo čističku vzduchu.

Nezbytné je také dopřát tělu dostatek vitaminů a minerálů, nejlepším zdrojem je čerstvé ovoce a zelenina. Ne vždy jich ale konzumujeme dostatek – pak je dobré sáhnout po některém z doplňků stravy.

Zkřížené alergie: časté je třeba spojení alergie na břízu a na jablka

I kůže vyžaduje zvláštní péči.

Kůže alergika je obvykle citlivější a křehčí a může více reagovat na případné alergeny a další podněty z vnějšího prostředí (pyly, prach, zima, sluneční záření aj.). Proto vyžaduje mimořádnou péči, protože jen vyživená a hydratovaná kůže se dokáže dobře bránit.

Péče o kůži začíná již ve sprše. Sprchový gel by měl být co nejšetrnější s obsahem vyživujících složek. Následně je třeba pokožku co nejdříve promazat.

Zvláštní péči vyžaduje obličej a především oční okolí. Nezbytnou součástí péče v létě jsou také přípravky chránící kůži před negativními účinky UV záření (opalovací krémy). V lékárnách Dr.

Max najdete kosmetické přípravky vhodné i pro tu nejcitlivější kůži.

Chcete se dozvědět více? / Máte otázku, na kterou jste zde nenašli odpověď?

Obraťte se na odborníky v lékárnách Dr.Max. Rádi Vám poskytnou další užitečné rady a informace.

Pokud ale:

  • máte opakované-/-dlouhodobé potíže, které mohou být projevem alergie, ale zatím jste nebyli vyšetřeni lékařem,
  • máte chronické alergické potíže, které se přes veškerou léčbu nelepší,
  • nebo se Vám k jednomu typu alergie přidaly další potíže, které ukazují na další možnou alergii.

Pak můžete nad rámec běžných konzultací v našich lékárnách využít další benefit Karty výhod Dr.Max. Nabízíme Vám možnost ZDARMA konzultovat otázky spojené nejen s alergií s týmem více než 250 odborníků v on-line poradně uLékaře.cz.

Obraťte se na odborníky v našich lékárnách Dr.Max. Rádi Vám poskytnou
užitečné rady a informace.
Děkujeme za Vaši přízeň a přejeme hodně zdraví a pohodyMUDr. Gabriel Pallay, CSc.manažer odborného vzdělávání

alergie-na-pyl-plazmovani

Zkřížené alergie: časté je třeba spojení alergie na břízu a na jablka 14. 02. 2017

Co vlastně znamená, že přichází jaro? Příroda to pozná zcela bez problémů – jaro je pro ni v našich zeměpisných podmínkách dobou, kdy se otepluje, a může se tak začít probouzet ze zimní strnulosti. Ale pro člověka je to složitější. Jaro s sebou přináší pylovou sezónu, pylovým alergikům hrozí dýchací obtíže.

Pylová sezóna se blíží a nemusíte se ani dívat do pylového kalendáře. Lidem citlivým na pyl hrozí kromě potíží dýchacích také další alergické příznaky. Aktuálně jsou ve vzduchu obsaženy pyly břízy, vrby, lísky a olše.

Pylový alergik je většinou postižen celkovou dušností, zúžením průdušek, dechovou nedostatečností nebo alergickou rýmou. Alergie je nepřiměřenou reakcí imunitního systému na látky, se kterými se setkal lidský organismus. Příčinou vzniku alergie může být i oslabená imunita člověka.

Příznaky pylové alergie

  • máte občas pocit ucpaného nosu a nejste nachlazení?
  • otekly Vám rty nebo jazyk? Jsou tyto potíže spojeny s bolestmi nadbřišku?
  • teče Vám z nosu, přestože nejste nachlazení?
  • trápí Vás kýchání anebo se budíte v noci kvůli kašli?
  • máte někdy pocit ztráty čichu?
  • nenadále Vás přepadá nevysvětlitelný kašel?
  • máte-li jeden nebo více z těchto příznaků a cítite-li, že se objevují pravidelně v některém ročním období?
  • dochází někdy k hvízdavému dýchání či pískání v hrudníku, které nemá rozumné vysvětlení?
  • svědí anebo Vám slzí oči a máte pocit, že v nich máte písek?
Budete mít zájem:  Jak na mastnou pleť? Máme ověřené babské rady…

Pokud jste si na některý z dotazů odpověděli kladně, pak jste alergik!Zkřížené alergie: časté je třeba spojení alergie na břízu a na jablka

Rozhodně však můžete omezit to, s čím jdou tyto jarní alergie takzvaně do kříže – kdo je alergický na břízu, citlivě reaguje také na jablko, banány, mrkev či celer, protože v nich obsažené alergeny mají podobnou stavbu. Komu vadí líska, bude hodně pravděpodobně alergický také na ořechy, a to nejen lískové, ale rovněž vlašské nebo mandle.

Dotyčný alergik přitom o této zkřížené alergii zatím nemusí mít tušení, protože alergie na potraviny se často projevuje jinak než ta na pyly – zatímco z pylů člověk kýchá, slzí či kašle, po potravinách ho mohou pálit rty či ústa, případně mu může jejich okolí otéci. Dechové potíže zase tak časté nejsou, a proto si lidé případné potíže ani nemusí dát do souvislosti. Pozor také na čaje, které mohou obsahovat pylová zrnka a stav alergika, který zrovna zápasí s akutními projevy alergie vyvolanými pyly venkovními, zhoršit.

Kýcháte vy nebo vaše děti venku stejně jako doma, ačkoli v obýváku nemáte prach a pod okny vám nekvete bříza? Zvažte, zda nejste alergičtí na plísně, daří se jim třeba na hlíně v květináčích, proto je raději přesaďte. Plísně se vyskytují také jako povlak na stěnách, často černé barvy – někdy ho vidíte kolem oken, ale někdy také vidět být nemusí.

Co na jaře s alergií:

  • vyhnout se venkovním alergenům je prakticky nemožné, omezte maximálně pobyt v jejich blízkosti
  • omezte nebo vynechte potraviny, které zhoršují alergické reakce
  • starejte se o pokožku, zejména v rizikových partiích
  • odstraňujte často prach vhodnými prostředky (kvalitní vysavač, navlhčený nebo speciální textil)
  • zvažte koupi kvalitní čističky vzduchu
  • větrejte pouze brzy ráno
  • pro pobyt v přírodě volte vhodné počasí (po dešti, za mírného mrholení)
  • perte často ložní prádlo, občas i deky a polštáře
  • starejte se o svůj imunitní systém

Přírodní prostředky na alergii najdete u nás v eshopu:

Máte alergii na břízu? Pak pozor i na jablka nebo celer!

Trpíte na sennou rýmu a po požití některých potravin máte pocit svědění v ústech nebo vám naskočí kopřivka? Pak je možné, že zároveň trpíte orálním alergickým syndromem. Napovíme, co je podstatou zkřížené alergie a jak na ni vyzrát.

Alergie je přehnaná imunitní reakce na podněty, které u zdravých lidí žádnou odezvu nevyvolají. Buňky imunitního systému alergika nerozeznávají celý alergen, ale jen jeho část zvanou epitop. Jde většinou o krátký řetězec aminokyselin.

Protože se jedná o tak krátký útvar, stává se, že se podobné řetězce vyskytují i u jiných alergenů.

Právě to je podstata zkřížené alergie, kdy bílkoviny velmi rozdílných struktur, jakými jsou třeba pylové zrno břízy a jablko, sdílejí společné znaky – epitopy –, na které reaguje imunitní systém. Mezi časté zkřížené alergie patří:

  • bříza – jablko, karotka, broskev, brambor, hruška, celer, lískový oříšek;
  • ambrozie – banán, meloun;
  • travní pyly – arašídy, rajče, pomeranč, meloun, brambor;
  • pelyněk – jablko, paprika, karotka, celer, cibule, česnek, některá koření.

Vzácným, ale přesto se vyskytujícím stavem je tzv. „na potravině závislá námahou indukovaná alergie“. Ta se projeví, pokud člověk cvičí 2 až 4 hodiny po požití určité potraviny. Přitom ona samotná bez fyzické námahy reakci nevyvolá.

Záchranou je vaření

Pokud se vás zkřížená alergie týká, nezoufejte. Můžete zkusit problémovou zeleninu nebo ovoce tepelně upravit. Tělo pak na potravinu často přestane reagovat.

Jak je to možné? Bílkoviny působením tepla mění svou strukturu, což můžete pozorovat třeba při smažení vajec, která změní barvu z průhledné na bílou.

Stejně tak bílkoviny, podle nichž tělo alergen rozpoznávalo, pozmění při vaření svůj tvar, takže alergen se stane pro vaši imunitu neviditelným. 

Od svědění po šokový stav

Nejběžnějšími příznaky potravinové alergie jsou svědění úst, kopřivka, otok rtů a jazyka, kýchání, průjem, případně motání hlavy až mdloby. Skutečně život ohrožujícím stavem je pak anafylaktický šok. Pokud vznikne v důsledku potravinové alergie, rozvine se v průběhu několika minut až dvou hodin po pozření nebezpečné potraviny. Při rozvoji anafylaxe dochází v organismu k: 

  • zúžení dýchacích cest,
  • otoku hrdla,
  • šoku spojenému s rychlým poklesem tlaku krve,
  • zrychlení pulzu,
  • točení hlavy,
  • ztrátě vědomí.

Vyřazení z jídelníčku  

Život zachraňujícím lékem je adrenalin, kterým jsou vybaveni především lidé, u nichž již dříve k šokové reakci došlo. V drtivé většině případů se však alergie projeví mírněji. Jediným opravdu spolehlivým způsobem, jak rozvoji nepříjemné reakce na potravinu předcházet, je důsledné sledování složení stravy a vyhýbání se alergenu.

(marz)

Zdroje: www.mayoclinic.org www.internimedicina.cz

Zkřížené alergie

26. 8. 2020

Osoby, které trpí alergií na pyly, mají dvakrát až třikrát více alergií na potraviny než běžná populace. Často se jedná o tzv. zkřížené alergie.

Alergici, pro které představuje riziko pyl rostlin, by měli být obezřetní i v případě konzumace potravin. Některé pylové alergeny se totiž podobají určitým bílkovinám v potravinách, a mohou tak vyvolat stejnou nežádoucí reakci jako právě pyly.

O Vánocích může zkřížená alergie pro některé jedince přestavovat vyšší riziko ve smyslu většího výskytu svátečních lákadel v podobě exotického ovoce, různých druhů ořechů a samozřejmě také ryb. Tyto potraviny mohou za určitých okolností znamenat nepříjemné alergeny. Proto si dávejte dobrý pozor, co jíte.

V případě potravinové alergie jsou kožní testy nebo laboratorní výsledky z krve velmi často pozitivní pro více potravin stejné skupiny (jednoduchá senzibilizace), ale alergie na všechny potraviny z dané čeledi jsou vzácné. Například: pokud máte alergii na arašídy coby olejninu, zkřížená reakce mezi dalšími olejninami (hrášek, sója atd.) je vzácná. Naopak zkřížená reakce mezi různými druhy ořechů je velmi častá.

Zkřížení alergií se projevuje tzv. orálně alergickým syndromem bezprostředně po konzumaci určité potraviny v syrovém stavu jako pálení v ústech či zarudnutí. Pokud se vám něco podobného stane, přestaňte danou potravinu konzumovat.

Jedná-li se například o syrovou zeleninu či ovoce, je zde pomoc jednoduchá: stačí potravinu chvilku povařit či spařit horkou vodou. Postačí i ohřátí v mikrovlnné troubě. Alergie se totiž projeví pouze na ovoce a zeleninu v syrovém stavu.

S ostatními potravinami to tak jednoduché není: máte-li například alergii na pyly břízy, může se u vás vyskytnout zároveň alergie na ořechy. Jejich konzumaci je nutné vynechat zcela. To samé platí o rybách.

Budete mít zájem:  Trombóza Z Antikoncepce Příznaky?

Znalost zkřížených reakcí je proto důležitá pro správný výběr potravin a případné nežádoucí reakce organismu alergika. Problematika křížení alergií je poměrně obsáhlá a složitá, proto se v případě jakýchkoli pochybností o vhodnosti konzumace určité potraviny obraťte na svého alergologa či imunologa.

(jan)

Nejrozšířenější typy zkřížených reakcí rostlinných i živočišných bílkovin

Základní alergie Zkřížené reakce časté Zkřížené reakce možné
bříza, líska, olše jablko, broskev, nektarinka, třešně kiwi lískový ořech, vlašský ořech mrkev, celerbrambory (syrové) hruška, švestka, meruňka banán, pomeranč paraořech, kešu, pistácie, mandle petržel koření – kmín, kopr, fenykl, anýzsója
pelyněk kořenová zelenina koření – kmín, fenykl, anýz heřmáneklatex (kaučuk, guma)
trávy (čeleď lipnicovité) mouky (žito, pšenice, ječmen) rajské jablíčko kukuřice, rýže, proso
ambrozie meloun banán slunečnice
latex (kaučukovník) kiwi banán avokádo papájajedlé kaštany mango a ananas
sója hrášek arašídy čočka, fazole, boby
mléko kravské kozí, ovčí (minimálně v 50 %) kobylí mléko hovězí maso (5%)
vajíčko‑bílek vajíčko – žloutek křepelčí i jiná vejce drůbeží maso (5%) peří mnoha ptáků
mořské ryby sladkovodní ryby
korýši měkkýši roztoči

Křížové alergie aneb od pylové reakce k trápení s potravinou

17. 05. 2016 | Doba čtení 5 minut

Alergii má dnes kdekdo, spíš je vzácností potkat někoho, kdo jí netrpí. Stále častěji se toto nepříjemné „zmatení“ imunitního systému projevuje u dospělých, kteří jako děti neměli problémy.

Odpovědí na otázku, proč je tolik alergiků, je celá řada:

Vliv životních podmínek. Průmyslové exhalace, doprava i nové materiály zásobují člověka stále novými alergeny.

Roli hrají i genetické dispozice, a dokonce i přílišná čistota, ve které někdy vyrůstají batolata. Ve sterilním prostředí totiž těžko „dozrává“ jejich imunitní systém, který pak obtížně rozeznává správného nepřítele.

A jako by jedna alergie nestačila, ztrápený organismus si často ještě přibírá další. „Pyloví“ alergici tak získávají například potravinové alergie či ekzémy, čímž vznikají tzv. křížové alergie.

pylová alergie Zdroj: Archiv ireceptar.cz

K nejčastějším druhům alergií patří pylová alergie (tzv. senná rýma) a široká škála potravinových alergií.

Tyto dva druhy se spolu rády kříží — při alergii na určitou látku se vyvine také alergie na jinou látku, která je svou strukturou velmi podobná té první. Jedná se o křížovou alergii, odborně „alergii na potraviny asociovanou pyly“.

Reakce na podobné alergeny

O křížové alergii hovoříme, když protilátky vytvářené na určitý alergen začnou reagovat i na jiné alergeny. To se děje v případě, že nové alergeny vykazují určitou podobnost s těmi známými. Děti, které v dětství trpěly pylovou alergií, tak mohou v dospělosti začít trpět alergií na různé druhy ovoce a zeleniny, na ořechy, ryby a mořské plody.

Mezi alergeny z pylu a z potravin často dochází k takzvané zkřížené reaktivitě, kvůli podobnosti alergenu v potravině a alergenu z pylu. U potravin se jedná nejčastěji o ovoce a zeleninu.

alergie na různé druhy ovoce a zeleniny, na ořechy, ryby a mořské plody Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Alergická reakce na potraviny, vyvolaná zkříženou reakcí s pylovými alergeny, se pak projevuje jako svědění rtů, jazyka a hrdla, a někdy také jejich otokem. Ve vážnějších případech se může objevit i kopřivka, astma, nejprudší reakcí může být akutní oběhová porucha (anafylaktický šok).

Které druhy alergií se kříží nejčastěji

  • Alergie na pyl břízy, lísky a olše se kříží s alergií na jablka, hrušky, třešně, arašídy, lískové oříšky, celer, mrkev, sóju nebo kiwi, někdy i rajčata a brambory.
  • Alergie na pyl ambrózie může být spojena s alergií na čeleď tykvovitých (meloun, cukety, okurka).
  • Alergie na pyl pelyňku a jitrocele se může zkřížit s potravinovou alergií na členy čeledi miříkovitých (mrkev, celer, petržel, koriandr nebo anýz), dále na banány, melouny, papriku a cibuli.
  • U alergie na trávy a obilí mohou být spouštěčem fazole, kari, hrách, arašídy, brambory, kiwi, čočka, mangold, špenát, rajčata.
  • Alergie na latex se může křížit s ananasem, avokádem, banány, bramborami, kiwi, melounem, broskví či rajčaty.  

Není alergie jako „alergie“

Ne každá kopřivka nebo otok musí být alergií. Konkrétně u potravin se často za alergii považuje tzv. potravinová intolerance nebo pseudoalergie, čili přecitlivělost na potraviny.

Ne každá kopřivka nebo otok musí být alergií Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Alergie je vždy záležitostí imunitního systému,

jeho nepřiměřené reakce na alergen, kterým zpravidla bývá protein. Proto teoreticky cokoliv, co obsahuje protein, může být i alergenem. K vyvolání alergické reakce pak často stačí i stopové množství alergenní potraviny (například u alergií na arašídy nebo na sóju).

Pseudoalergie

vypadá podobně jako alergie. Její projevy ale nejsou způsobeny reakcí imunitního systému, nýbrž přecitlivělostí organismu na určité potraviny. Často se jedná o potraviny s větším obsahem histaminu — některé sýry, červená vína, fermentované potraviny nebo ryby a rybí výrobky. Nepříjemné reakce mohou vyvolávat i některá „éčka“ (siřičitany, glutamáty).

Potravinová intolerance

také není způsobena imunitní reakcí, ale je metabolickou poruchou. Nastává tehdy, když se tělu nedostává látek (zpravidla enzymů) nutných ke zpracování potraviny.

Například laktózovou intoleranci způsobuje nedostatek laktázy (enzymu štěpícího laktózu — mléčný cukr). Nestrávená laktóza pak v tlustém střevě působí nevolnost, plynatost a průjmy.

Alergie útočí stále častěji

Pokud jste se narodili jako atopik, tedy člověk s geneticky podmíněnou rizikovostí k alergické reakci, pravděpodobně vás některý typ alergie dostihne.

Neznamená to však, že nemůžete život prožít bez alergických projevů. Alergie může propuknout kdykoliv, v kterémkoli věku – nejčastěji propuká v dětství, a to i velmi útlém.

Nejohroženější skupinou jsou děti, které se narodí do pylové sezony, což je u nás přibližně od května do září.

Květina vás nepotěší

Záchvaty, kýchání, vodnatá rýma, ucpaný nos, svědění a slzení očí – to vše jsou příznaky polinózy neboli pylové alergie. Alergická rýma představuje poruchu naší imunity, ztrátu její regulace vůči zevnímu prostředí.

Čím častěji se expozice alergenu opakuje, tím výraznější je rozvoj zánětu a následky jeho účinků. Původně akutní záležitost pozvolna přechází do fáze chronické.

Je třeba absolvoval alergologické vyšetření, které prokáže, zda se skutečně jedná o rýmu alergickou a ne virové onemocnění, a zároveň odhalí spouštěče.

Rýma obecně znamená, že se organismus vyrovnává s něčím, co se mu nelíbí. Ať už to jsou vpády virů nebo bakterií, nebo se pod vlivem okolí rozhodl nepřiměřeně reagovat na přítomnost nějaké látky, například na pyl určité rostliny.

V tomto případě jde právě o rýmu alergickou, která na rozdíl od rýmy obyčejné představuje systémové onemocnění, jehož základem je eozinofilní zánět nosní sliznice v důsledku nadměrné reaktivity vůči jinak neškodným okolním podnětům (pylům, roztočům).

Budete mít zájem:  Protáhněte se, aby vás „kancelářské“ tělo nebolelo

V celkovém rámci alergických nemocí  patří k nejpočetnějším. V české populaci jde asi o 18-19 % a počet alergiků stoupá.

Od roku 1996 do roku 2012 došlo v České republice k dvojnásobnému nárůstu počtu dětských a dospívajících alergiků a k trojnásobnému navýšení počtu astmatiků a nemocných trpících alergickou rýmou. Ta u nás postihuje více než jeden a půl milionu lidí.

Pylová alergie je nejčastější příčinou alergické rýmy. Kromě pylů však mohou být spouštěči alergické rýmy i alergeny domácích roztočů a domovní plísně. Stále častější je také zkřížená alergie, která vzniká na základě podobnosti alergenů.

Alergie na pyl břízy se často kříží s alergií na jablko, ořechy a brambory, přecitlivělost na pyly trav pak s alergií na rajčata a kiwi. Lidé reagující na podzimní pyl mohou být alergičtí na koření. Zkřížené alergie nemívají těžší průběh než ty klasické.

Při potlačení alergických reakcí na první skupinu dochází ke zlepšení či úplnému vymizení alergie na potraviny z druhé zkřížené skupiny.

Nepříjemné symptomy odhalíme sami

Alergickou rýmu poznáte sami na sobě. Mezi příznaky patří časté kýchání, ucpaný nos bez rýmy, postupná ztráta čichu, nevysvětlitelný kašel bez známek nachlazení (častý zvláště v nočních hodinách), svědivý pocit v krku, překrvené, slzící a svědící oči, pocit ztíženého dýchání s hvízdavým zvukem, pocity tíhy na hrudníku nebo výsevy svědivých kopřivek.

Svědění v ústech a hrdle je důsledkem zavlečení pylových zrn z dýchacích cest přes nosohltan do úst. Může se stát, že postižený cítí svědění i v uších. Jeho příčinou je nervové propojení zadní stěny nosohltanu s uchem. Ucpaný nos obtěžuje asi polovinu všech postižených alergickou rýmou.

Může za něj otok nosní sliznice po uvolnění histaminu. Jenže plný nos může být příčinou bolestí hlavy, špatného spánku a nutnosti dýchat ústy. To vše může být dost nepříjemné, protože tím sliznice vysychají. Slzící oči jsou důsledkem reakce pylových zrn s žírnými buňkami v oční spojivce.

Zánět se projeví zčervenáním, svěděním a slzením. Zvýšenou tvorbou slz se totiž snažíte odstranit dráždivou látku z očí. Vdechování pylů může způsobit i ekzémovou vyrážku. Pokud sami na sobě objevujete některý z uvedených znaků, pravděpodobně patříte k alergikům.

Dané příznaky se nemusí objevovat každý den, pouze v určitém období, na určitém místě, za určitých podmínek. Jakmile „ohrožení“ opadne, příznaky mizí.

Představte si, že jen jediná rostlina ambrózie může uvolnit až několik milionů pylových zrn za den a pro spuštění alergické reakce stačí pouhých pět zrnek na krychlový metr vzduchu.

Pylový kalendář

Podle celoevropské studie je v Evropě senzibilováno pyly trav v průměru 37 procent a pyly břízy 24 procent populace, pyly roztočů domácího prachu kolem 30 procent, alergeny psů 27 procent a alergeny koček 26 procent. Přitom až čtyřicet procent domácností v ČR chová psa. Mezi astmatiky a v jejich rodinách je u nás 30 až 40 procent kuřáků. To vše se významnou měrou podílí na vzniku a projevech astmatu a alergií – především u dětí.

Pylová sezona dřevin u nás začíná již v průběhu měsíce února (samozřejmě dle aktuálního počasí) lískou a olší, od března pak nasává prudký nárůst alergenů z dalších stromů (bříza, dub, jilm, tis, topol, vrba..) V průběhu dubna a května je tato pylová sezona nejaktivnější s tím, že v červnu a v červenci dochází k útlumu.

Jinak je tomu však u bylin, které mají nástup v průběhu dubna a po letní kulminaci pak odeznívají až do října.

Mezi nejsilnější alergeny patří trávy (bojínek, pýr, žito), které alergiky nejvíce potrápí během léta, plevele pak útočí i během babího léta.

Jsou-li děti či dospělí nepříznivě reagující na pyl alergičtí zároveň na plísně, neoddechnou si, protože sezona plísní začíná na podzim a v různých obměnách se prolíná celou zimou až do jara.

Pylový alergik by měl sledovat pylovou informační službu, která se netýká jen naší republiky, ale je spojená s evropskou pylovou informační službou, a zaměřit se na ty pyly, které ho trápí, protože by mohl mít na dovolené u moře tentýž problém.

Bohužel se však ukazuje, že řada lidí začíná nepříznivě reagovat také na rostliny, které u nás nerostou a s nimiž dosud ani nepřišel do kontaktu, například olivovníky nebo cypřiš. Díky podobnosti tzv.

alergenových molekul se může stát, že bude dušný a mít potíže přesto, že „jeho“ alergen se v této lokalitě nevyskytuje.

Lze alergii uhlídat?

Podle novodobých poznatků vznik a projev alergie z velké části ovlivňuje prostředí, ve kterém se člověk vyskytuje. Znečištěné ovzduší, viry, bakterie, různé chemické látky, biologický materiál, tabákový kouř – to vše negativně působí na náš genofond a podílí se na probuzení alergické aktivity.

Dříve byly děti podstatnou část dne někde venku, na hřišti, v přírodě. Dnes jsme všichni uzavřeni v budovách, při umělém osvětlení, s minimem přirozeného pohybu a nadbytku stresu. Smutnou kapitolou je kouření.

A přitom vystavení člověka pasivnímu kuřáctví už před narozením prokazatelně vzbouzí geny, které mají zásluhu na vzniku astmatu už v prvních letech života.

Léčba alergie se dělí na úlevovou a preventivně protizánětlivou. Spousta rodičů odmítá s obavami léčbu pomocí kortikoidů. Jde o hluboké nepochopení. Inhalační kortikoidy působí na sliznicích lokálně a medikamenty, zejména ty novodobé, jsou i při opakovaném, dlouhodobém podávání bezpečné a v mnoha případech nenahraditelné.

Kromě toho lze u mnoha pacientů s úspěchem využít předností alergenových vakcín (specifická alergenová imunoterapie) dostat se na kořen imunitní reakce a provést regulaci imunity, což je možné pomocí podkožních injekcí, aplikací kapiček pod jazyk nebo nejnověji užíváním tablet. Ty se užívají zatím jen v případě travin (alergenů trav).

Výhodou injekcí či kapek je, že se zde mohou namixovat tři čtyři spouštěče dohromady (stejné skupiny, tedy například vdechované pylové alergeny) a tím rychleji potlačit riziko alergické reakce.

Vakcína, ať už je injekční nebo kapková, se může projevit příznivě už v prvním roce užívání, je-li správně vybraná, ale optimální je kúra tříletá.

Někteří pacienti se brání dokonce tuto kúru přerušit, protože jim výrazně pomáhá, ale na druhou stranu jsou též netrpělivci, kteří nevydrží dlouhé užívání s tím, že chtějí vidět a cítit výsledek hned, a vůbec je nezajímá, že efekt „ihned“ je krátkodobý. Výhodou imunizace je, že po dané kúře už pacient nepotřebuje žádná další farmaka, je bez potíží.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector