Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

V Jižní Africe byl roiboos ještě donedávna považovaný především za levnější alternativu klasického čaje. Tradiční kultury, na jejichž území se keř přirozeně vyskytoval, si svoji lidovou medicínu bez pomoci nálevu z jeho lístků nedovedly představit.

Ale pokud byste se před sto lety na roiboos zeptali obyčejného obyvatele Kapského města, nejspíš by vám odvětil, že má pěkné vzpomínky na to, jak mu jej rodiče odmalička připravovali s mlékem, a že mu chutná dodnes.

Popíjení roiboosu především jako nápoje, který dokáže zocelit váš organismus je tak poměrně mladou záležitostí. Často se přitom roiboos srovnává s přece jen rozšířenějším zeleným čajem.

Oba totiž mimo jiné dokáží probudit upadající pozornost unaveného člověka, a kromě toho také obsahují vysoké koncentrace antioxidantů.

Jednou z nejrozšířenějších otázek pokládaných těmi, kdo v roiboosu hledají sílu pro zlepšení jejich tělesného i duševního zdraví, bývá, jestli je lepší pít zelený čaj anebo roiboos.

Vždyť oboje je zdravější než káva, a zároveň nás dokáže podobným způsobem probrat. Oboje pomáhá při hubnutí, a v obou nápojích najdeme dnes tolik skloňované antioxidanty.

Navíc se postupně rozšiřuje zelený roiboos, který zelený čaj navíc připomíná také samontou chutí i vzhledem.

Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

Jak už to tak bývá, ani tentokrát není možné na takovou otázku položit jednoduchou odpověď. Tou vůbec nejlepší by totiž možná mělo být pijte zelený čaj, a pijte také roiboos.  

Hlavní problém je totiž v tom, že ve srovnání se zeleným čajem o roiboosu neexistuje tolik podrobných studií, díky kterým by bylo možné vynášet jednoznačné soudy. Zelený čaj lidé přece jenom pijí asi pět tisíc let, zatímco roiboos se ve větší míře ujal teprve v osmnáctém století.

Je nicméně pravdou, že velkou výhodou roiboosu ve srovnání s zeleným čajem je skutečnost, že v roiboosu nenajdeme prakticky žádný kofein. Díky tomu je možné šálky plné roiboosu popíjet prakticky od rána do večera, a zároveň přitom nemusíme mít žádné obavy o množství přiměřené našemu organismu.

V případě antioxidantů je ale celá věc složitější. Antioxidanty jako takové jsou přírodní látky, které dokáží účinně bojovat například s mnoha nemocemi spojenými s (buněčným) stárnutím, at' už jde třeba o rakovinu nemoci srdce nebo Alzheimerovu chorobu.

Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

Skutečně je potvrzeno, například ze zpráv zveřejněných americkým ministerstvem zemědělství, že jak zelený čaj tak roiboos opravdu ve vysoké míře obsahují antioxidanty, i když v každém případě trochu jiného druhu, a už z těchto důvodů je mimořádně vhodné je zařadit do našeho výživového plánu.

U roiboosu jde o aspalatin a notofagin pomáhající třeba při zánětech svalů, což má svůj velký význam právě například u osob trpících problémy se srdcem a oběhovou soustavou obecně.  V  zeleném čaji zase můžeme najít vysoké koncentrace katechinu, u nějž je doloženo, že dokáže efektivně bránit další buněčné reprodukci rakoviny, a obecně přispívat k umírání buněk rakovinného bujení.

V absolutních číslech potom mírně převažují obsahy naměřené v zeleném čaji, podle standardní škály ORAC jsme u zeleného čaje na čísle 1250 jednotek, zatímco roiboos vykazuje přítomnost v rozmezí 725 až 1100.

  Spolu s tím je ale nutno zároveň dodat, že lékaři doporučují denní příjem antioxidantů okolo 5000 ORAC.

Proto je v podstatě už jenom na vás, jestli se rozhodnete tuto „normu“ dosáhnout popíjením zeleného čaje, anebo naopak právě roiboosu.

Najděte si ideální čaj pro vás

Objevte blahodárné účinky zeleného čaje. S vaším tělem dokáže divy — PražskýDEN.cz

Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

Zelený čaj blahodárně působí na lidské zdraví. •

Šálek horkého čaje umí nejen zahřát, ale také prospívá zdraví. Nejnovější výzkumy zeleného čaje naznačují, že se vyplatí pít ho každý den. Skoro až zázračný nápoj pomáhá posilovat imunitu a předcházet rakovině. Je to ale skutečně pravda?

Zelený čaj se pije v Číně už více než pět tisíc let, ale západní civilizace ho objevila až o hodně později. Mezi lidmi si oprávněně vysloužil pověst všeléku, který ochrání před rakovinou či infarktem. Někdo ho také používá jako pomocníka v boji s nadbytečnými kily.

Legenda praví, že zázračné účinky čaje objevil císař Šen-nung. Při ohřívání vody mu do kotlíku omylem spadly i lístečky čajovníku. Po vypití se prý císaři vlila do žil dávka ohromné energie. Zelený čaj si poté začal připravovat pravidelně a stejně tak i jeho poddaní. Později se zelený čaj rozšířil do Indie a zbytku Asie. Velkou popularitu si získal hlavně v Japonsku.

Zázračný všelék

Je potvrzeno, že zelený čaj v těle zvyšuje množství T-lymfocytů, které jsou mimořádně důležité pro imunitní systém. Pití tří a více šálků čaje denně podle vědců rovněž snižuje riziko vzniku ischemické srdeční choroby. Pravděpodobně za to může vysoká koncentrace flavonoidů, což jsou známé antioxidanty. Podle různých výzkumů můžeme pitím zeleného čaje předejít i ateroskleróze.

Skotští vědci tvrdí, že látka zvaná epigallokatechin galát (EGCG), která se nachází v zeleném čaji, dokáže po přímé aplikaci v místě nádoru likvidovat rakovinové buňky. Samotné pití sice člověka z rakoviny nevyléčí, ale díky množství zmiňovaných antioxidantů bojuje s nebezpečnými volnými radikály a působí tak alespoň jako prevence.

  • Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

Aby hlava fungovala

Výzkum publikovaný v American Journal of Clinical Nutrition odhalil pozitivní účinky zeleného čaje na kognitivní funkce mozku.

To mohou ocenit zejména starší lidé, pro které jsou s přibývajícími léty i ty nejběžnější činnosti stále problematičtějí a náročnější. Vědci po dobu tří let sledovali 14 tisíc osob starších 65 let.

Ti, kteří praidelně pili zelený čaj, se o sebe dokázali postarat lépe, než ostatní.

Všeho s mírou

Pití zeleného čaje tedy podle všeho skutečně prospívá zdraví. Jako u všech „zázračných“ všeléků bychom ale měli dodržovat rozumnou míru. V tomto případě zejména kvůli kofeinu, který zelený čaj obsahuje.

Je sice zdravější než v kávě, jelikož je navázán na třísloviny, takže se uvolňuje do těla pomaleji a nedráždí žaludek.

Pořád je to ale kofein, který ve vysokých dávkách způsobuje řadu problémů jako nespavost, podrážděnost a nevolnost.

Zelený čaj a jeho pozitiva na naše zdraví I Kviktea

Pokud o zeleném čaji slyšíš poprvé nebo by ses zkrátka chtěl dovědět více, pak tě v tomto článku seznámíme se zajímavými informacemi ohledně jeho původu a obsažených léčivých látkách.

Historie obsažené v zeleném čaji

Čaj má velmi lehkou a jemnou chuť, světle žlutozelenou barvu a spoustu pozitivních účinků. Zvěsti o jeho léčivých účincích se tradují již více než 4 000 let.

Nejznámější příběh o jeho původu vypráví o čínském císaři Shen Nengovi, který jednoho dne převařoval vodu a do hrnce se mu snesl lístek z nedalekého keře.

Když lístek nechal povařit a poté vývar ochutnal, tak ho velice okouzlil a po čase začal pociťovat jeho schopnosti.

Ze začátku mu byly přisuzovány schopnosti uhasit žízeň, pomoc proti únavě a dokázal pozvednout náladu, později léčivých účinků bylo prokázáno mnohem více. Nyní jsou prokázány účinky v prevenci proti rakovině, dále zelený čaj pomáhá zvýšit odolnost srdce proti kardiovaskulárním nemocem, prodloužit délku života, detoxikovat tělo, posílit imunitu a také zabránit vzniku zubnímu kazu.

V čem je zelený čaj odlišný od černého?

Oba čaje pochází ze stejného keře Čajovníku čínského, který pochází z jihovýchodní Asie. Odlišují se však ve svém zpracování. Lístky čajovníku obsahují enzymy, které po utržení oxidují. Zpracování zeleného čaje spočívá v tom, že lístky se lehce napaří nebo jemně zahřejí a tím se proces oxidace zastaví.

Oproti tomu při zpracování černého čaje proběhne celý proces oxidace a čaj se dále fermentuje, přičemž poté získá svou typickou tmavohnědou barvu.

V čerstvě natrhaných lístcích se nacházejí polyfenoly, díky kterým čaj má své zdravotní účinky.

Procesem fermentace jsou však tyto látky zničeny, a proto černý čaj nemá své účinky tak výrazné jako zelený čaj, který je zpracováván mnohem šetrněji.

Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?

Co jsou polyfenoly?

Polyfenoly jsou přírodní rostlinné chemikálie, které mají úžasné antioxidační účinky a dodávají zelenému čaji jeho jedinečnou vůni a chuť.

Polyfenoly se kromě čaje nacházejí například i v jablkách, vinných hroznech, cibuli a mnoha dalších rostlinách.

Podle některých odborníků jsou účinky antioxidantů zeleného čaje dokonce vyšší, než účinky mnohem známějších antioxidantů jako je například vitamin E.

Jaké další látky čaj obsahuje?

Čaj obsahuje mnoho živin, ale největší zastoupení má vitamin C. V zeleném čaji je ho dokonce desetkrát více než v černém čaji. Dále jsou zde zastoupeny i vitamin B2, vitamin D a vitamin K. Čaj dále obsahuje i množství různých minerálů. Jedná se zejména o mangan, selen a fluorid, který je známý svým působením proti zubnímu kazu.

Jednu z nejdůležitějších látek v zeleném čaji však představuje kofein. Sice zde není obsažen v tak vysokém množství jako v kávě nebo černém čaji, ale i přesto má velmi povzbudivé a stimulující účinky na tělo a mozek.

Zdroje:

  1. DOLBY TOEWS, Victoria. O zeleném čaji: [proč pít zelený čaj, jak pomáhá v dlouhověkosti, antioxidanty zeleného čaje]. Praha: PRAGMA, c2002. Pragma o zdraví. ISBN 80-7205-892-4.

Zelený čaj a jeho blahodárné účinky na odvedenou práci

Příprava zeleného čaje

Zelený čaj! Nápoj, který se těší větší a větší oblibě. Ať už pro své čistící účinky nebo pro své tradiční pojetí. Pro někoho nápoj s jasným účelem, pro jiného „hrneček čaje“ po masáži, který navodí tu správnou relaxační náladu. Ať už tak, či jinak, ze studií je patrné, že zelený čaj toho dokáže mnohem víc. 

Budete mít zájem:  Barva Očí A Zdraví?

Říká se, že zelený čaj byl objeven čínským císařem Šen-nungem. Podle vyprávěné legendy jeho skvělou chuť objevil zcela náhodou, když mu lístek čajovníku spadl do kotlíku s horkou vodou, a to už někdy v roce 2737 př. Kr. Právě tehdy císař zjistil, že má čaj povzbudivé účinky.

Francouzský přírodovědec Candoll, označil čajovník, jako jednu z nejstarších zušlechtěných rostlin.

Historicky se čaj pije nejen pro svou chuť, ale také pro své blahodárné účinky. Ve východní medicíně se od počátku využívá jako zázrační lék. Tato kultura má pití zeleného čaje spjato také s nesčetnými obřady a ceremoniály.

V Evropě se těší oblibě v masážních a relaxačních centrech, protože působí dobře na naši psychiku. Oproti tomu sportovci a aktivní lidé si jej chválí pro vysoký obsah kofeinu, který tak působí, jako přírodní dávka povzbuzení a energie.

Obsahuje celou řadu prospěšných látek a antioxidanty. Jeli čaj nefermentovaný naleznete v něm například: polyfenoly, flavonoidy, karoten, vitamíny C, B1, B2, B10, fluorid, draslík, vápník, magnezium, enzymy…a mnoho dalších látek.  Nejznámější složkou zeleného čaje je, již zmíněný, kofein (někdy nazývaný jako thein).

Příprava zeleného čaje

Nejdřív si řekněme, že zelený čaj je považován za ten pravý a skutečný čaj. Lístky zde neprocházejí oxidací a proto má tak dobré vlastnosti.

Můžete ho pořídit sypaný (balený nebo vážený), v sáčcích (nevýhodou je, že u sáčků dochází k fermentaci této prachové drtě), lisované čaje (u nás nejsou tak běžné), kvetoucí čaje (1 svazek může obsahovat až 100 lístků čaje), dále také tradiční zelený čaj nebo jeho různé ovocné variace.

V neposlední řadě můžete volit mezi různými produkty, jako je čaj bez kofeinu, čajové extrakty, instantní čaje, ledové čaje apod.

Příprava zelené čaje je ovšem obecně o něco složitější, než například příprava čaje černého. Je to díky rozmanitosti druhů zeleného čaje.

1. Jakou vodou na sypaný zelený čaj?

Každý druh čaje je specifický, stejně tak, jako každý čaj sám o sobě. Obecně se říká, že zelený čaj je dobré zalévat vodou, která prošla varem, ale byla schlazena na 60-80°C. Příliš horká voda by mohla zapříčinit hořkou chuť čaje a také by mohlo dojít ke ztrátě vzácných antioxidantů. Naopak studená voda by mohla mít za následek mdlou až vodovou chuť.

VODU VAŘTE ALE NECHTE VYCHLADNOUT NA 60-80°C

Také množství sypaného čaje záleží na jeho druhu. Protože u nás jsme zvyklí odměřovat horké nápoje čajovou lžičkou, doporučují se 2 čajové lžičky na šálek čaje (cca 250 ml vody). Ovšem každý, kdo pije čaj a věnuje se jeho přípravě poctivě vám potvrdí, že je lepší jej vážit a řídit se pokyny na každém balení.

DÁVKU SYPANÉHO ČAJE RADĚJI ODMĚŘTE, LŽIČKA NEZAŘUČÍ SPRÁVNÉ MNOŽSTVÍ

Opět záleží na druhu čaje, louhovat jej lze od 30 sekund do několika minut. Některé druhý se vyndávají již do 1 minuty. Opět se zde odrazí hořkost a chuť nápoje.

Kvalitní zelený čaj má tu výhodu, že se dá louhovat několikrát, dokonce se uvádí, že druhý louh je nejkvalitnější a má nejvýraznější chuť. Dle četnosti použití dávky čaje se zvyšuje teplota vody a délka louhování. S vyšším počtem louhů se pak výraznost chutě snižuje.

LOUHUJTE TAK DLOUHO, JAK TO VYŽADUJE DANÝ ČAJ. LOUHOVÁNÍ MŮŽETE OPAKOVAT.

Tip:

Dle autora knihy Malá knihovnička zdraví (Svojka, 2003), je dobré šálek před zalitím směsi vyhřát a po dobu louhování zakrýt např. podšálkem.

Pro koho je zelený čaj vhodný?

Různé druhy zeleného čaje mají různá chemická složení. Tato složení mají vliv na jeho chuť, ale také na to, co mohou ovlivňovat v našem těle.

Dle výčtu různých látek v tomto čaji se dá říci, že je dobrý pro někoho, kdo potřebuje ranní stimul, nebo navození lepší nálady. Pročistit organizmus a zhubnout.

  To vše zelený čaj dokáže! Je evidentní, že má blahodárný vliv na odvedený výkon, protože pozitivně působí na koncentraci.

Díky vyšší míře soustředění jsme schopni odvést lepší práci.

Zelený čaj v těhotenství. Mnoho nastávajících maminek se bojí jeho účinků a obsažených látekv něm.

V těhotenství by opravdu mělo dojít ke snížení konzumace zeleného čaje, kvůli velkému množství kofeinu, ale není nutné jej zcela vynechat.

Má v sobě totiž také mnohé prospěšné látky jako třeba železo nebo zinek, kterých je v těhotenství někdy i nedostatek.

Je logické, že malé děti by tento horký nápoj pít neměly. Naopak vhodný je pro aktivní lidi, kteří uvítají efekt působení kofeinu, který dokáže rychle nabudit.

  • Vhodný je také pro diabetiky, díky tomu, že dokáže snížit glukózu v krvi.
  • Nevhodný může být  pro osoby, které mají ledvinové potíže.

Zelený čaj: je skutečně tak zdravý?Zelený čaj pure

Zelený čaj má mnoho blahodárných vlastností. Může být použit jako lék, jako stimulant, relaxační prvek nebo také jako komunikační nástroj. Vždy záleží na druhu čaje, který se rozhodnete pít, a také na jeho přípravě.

Zelený čaj je ideální jako stimulant v práci místo kávy nebo si ho můžete dát pro zahřátí, když budete koukat na nějaký pěkný romantický film.

Kofein jako stimulátor nebo hubnoucí  prostředek

  • Všichni jistě znají účinky kofeinu na nervový systém, který vybuzováním stresových hormonů napomáhá odbourávání tuků. Zelený čaj je proto známý jako výkonný prostředek hubnutí.  S hubnutím je spjato také pročištění organismu, kterému napomáhají ostatní složky zeleného čaje.
  • S obsahem kofeinu v zeleném čaji je rovněž spjato povzbuzení a výkon. Někdo potřebuje svůj ranní šálek čaje pro probuzení, někdo odpoledne pro dočasný stimul a „nakopnutí“.
  • Vzhledem k tomu, že mezi jeho vlastnosti patří dobrý vliv na soustředění, lze jej brát jako vhodný nástroj pro váš pracovní výkon. Skvěle vás nabudí, zklidní mysl, srovná soustředění a na jistou dobu podpoří vaši energii. Oproti kávě totiž dokáže své povzbuzující účinky podpořit mnohem déle. Káva působí jako chvilkový stimul, po němž energie opět klesne. Je známé, že zelený čaj zvyšuje koncentraci a duševní výkon jako takový.
  • Výborně působí na psychiku člověka. Správné množství dokáže zklidnit mysl.

Tip:

Zelený čaj pomáhá zklidnit mysl. Jak na stres jsme se věnovali také v článku 3 dobré rady a 2 návody, jak se zbavit stresu a nervozity.

Léčivé vlastnosti zeleného čaje

  • Mezi velké klady se zelenému čaji připisují také jeho léčivé účinky. Některé nejsou vědecky podložené, ale východní medicína jej využívá již přes 5000 let, tak proč nevyzkoušet osvědčené.
  • Složky tohoto blahodárného nápoje působí proti depresím, vzniku revma, zubního kamane (obsahuje fluor).
  • Brání nás před srdečními onemocněními (polyfenoly), zpomaluje projevy stárnutí (antioxidanty).
  • Zmírňuje žaludeční potíže (tanniny)
  • Působí jako čistící nástroj, nebo jako pomoc při zavodnění organismu (kofein)
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Negativní účinky zeleného čaje

Mince má vždy dvě strany a proto nesmíme opomenout ani negativní účinky pití zelené čaje. Stejně jako například mandle má i zelený čaj své negativní účinky.

  • Může být návykový, je to přeci jen stimulant.
  • Může příliš odvodňovat organizmus
  • Při nevhodné konzumaci může narušit spánek a přivodit úzkosti
  • Může způsobit bolesti hlavy nebo nepravidelný srdeční rytmus

Obecně lze říci, že zelený čaj obsahuje velké množství látek, které mohou působit na velké množství věcí v našem organizmu.

Druhy zeleného čaje

Pití zeleného čaje je tak oblíbené a rozšířené, že ho můžete najít v nepřeberném množství druhů a variací. Nabízí se čínské čaje, japonské čaje, kvetoucí čaje, indické čaje, polozelené čaje…

  • Japonské čaje
  • Bancha
  • Sencha
  • Matcha (velmi známý a kvalitní práškový čaj)
  • Gyokuro
  • Kabuse
  • Genmaitcha
  • Kukicha
  • Hojicha
  • Tamaryokucha
  • Čínské čaje…
  • Yu Lu
  • Gunpowder (patří mezi nejznámější čaje v Evropě)
  • Qing Ding
  • Hui Ming
  • Longjing (z oblasti Zheijang)
  • Hua Ding
  • Tun Lu
  • Polozelený čajOolong (Vietnamský čaj, známé odrůdy: Che Thai Nguyen, Che Shan, Suoi Gang)
  • Indický čaj (z oblasti Darjeeling)

Tip:

Naším tipem je čaj Matcha, který patří mezi japonské čaje. Je zařazován mezi kvalitnější čaje, má větší obsah aminokyselin a díky tomu příznivě působí na dobrou náladu, pomáhá paměti a zvyšuje koncentraci.

Zajímavost na konec

Zpracování čaje má své konkrétní fáze. Po sklizení se nechá zavadnout, pak se roluje, následuje sušení a třídění. U zeleného čaje se provádí ještě zahřátí, resp. tzv. „propařování“. Každá fáze má svá přesně stanovená pravidla.

Zelený čaj pro chladné dny

  1. Právě zelený čaj (nefermentovaný)je výjimečný tím, že u něj nedochází k oxidaci (jako je tomu například u bílého nebo černého čaje), díky tomu si čaj ponechává většinu svých dobrých vlastností.
  2. Lístky zeleného čaje si ponechávají svou olivově zelenou barvu.

Přichází chladné dny, tak na co čekáte? Já už svou konvičku zeleného čaje mám.

Sdílet

Zelený čaj

O zdravotních vlastnostech zeleného čaje  slyšel snad každý. Číňané jej už od dávných dob považovali za nápoj, který zmírňuje bolesti a může zabránit vzniku četných chorob. Současný výzkum tuto teorii pouze potvrzuje. Co byste měli vědět o zeleném čaji?

V roce 1994 zveřejnil prestižní časopis Journal of the National Cancer Institute výsledky epidemiologických studií, které potvrdily skutečnost, že pravidelné pití šálku zeleného čaje snižuje riziko rakoviny jícnu.

V současné době se říká, že sloučeniny obsažené v odvaru mohou dokonce inhibovat růst rakovinných buněk.

Bylo rovněž prokázáno, že existuje vysoká  souvislost mezi konzumací zeleného čaje a stabilizací dobrého cholesterolu (HDL) vzhledem ke špatnému (LDL).

Budete mít zájem:  Inspekce varuje před nebezpečným doplňkem stravy pro sportovce

Šálek vitamínů a mikročástic

Tajemství zeleného čaje spočívá v jeho složení, a konkrétněji v bohatství různých složek. Jeho listy jsou bohaté na polyfenoly, katechiny nebo epigalokatechinové galátové sloučeniny.

Ty posledně jmenované jsou silným antioxidantem, který je mimo jiné odpovědný za odstraňování rakovinných buněk a to bez poškozování tech zdravých. Jen tak pro zajímavost  stejné polyfenoly se nacházejí také v červeném víně, ve kterém si obzvláště libují Francouzi.

I přes stravu, která je bohatá na tuky, tak mají lepší zdraví než Američané. To je další z faktů,  potvrzujících blahodárné působení zeleného čaje.

Škodlivé vedlejší účinky?

O dobrých vlastnostech zeleného čaje víme stále více. Může pomoci při dietě a brání vzniku zubního kazu.

Existují však nějaké kontraindikace pití tohoto aromatického nápoje? V podstatě čtyři nebo pět šálků denně nikomu neublíží, problém však nastane, když se začne čaj pít v příliš velkém množství. Pak může přinést některé nežádoucí účinky. Nespavost je tím hlavním z nich.

Je sice pravda, že zelený čaj obsahuje méně kofeinu než káva, ale citliví lidé s ní mohou mít problém. Kromě toho odborníci poukazují na to, že nejvíce prospěšný je ten čaj, který vypijeme asi hodinu po jídle.

„Nemám rád zelený čaj!”

Mnoho lidí přiznává, že zelený čaj má specifickou chuť – trpkou, sladko – hořkou. Proto se také můžete setkat se spotřebiteli, kteří si nedokážou představit, že by měli tento nápoj každodenně konzumovat.

Je však důležité si uvědomit, že často jde o špatnou přípravu tohoto  nápoje. Někdy zákazníci – místo toho, aby si koupili dobrou směs – kupují ten čaj, který je nejlevnější. Ve výsledku, takto připravený nápoj nemusí každému chutnat.

A stačí se důkladně seznámit s metodami vaření čaje a vybrat správný druh. Mezi běžně dostupnými najdeme mimo jiné:

  • Genmaicha – zelený čaj z Japonska s přídavkem pražené hnědé rýže,
  • Dragon Well (také známý jako Dračí Studn  nebo Dračí Pramen) – nejlepší čínský zelený čaj, který se pěstuje v provincii Zhejiang,
  • Sencha – klasika japonského zeleného čaje, která se vyznačuje jemnou chutí a vůní.

Výběr dobrého čaje je prvním krokem k spokojenosti s chutí a vůní získanou po vaření.

Vaření – pravé umění

Příprava zeleného čaje není vůbec snadná. Nejčastější chybou, jakou lidé dělají, během vaření čaje, je použití vroucí vody a což má za následek úplné změkčení listů.

Samotnou teplotu  vody můžeme kontrolovat, co je však důležité si uvědomit je fakt, že samo balení zakoupeného čaje může poskytnout podrobné informace o tom, jak dlouho by mělo trvat paření listů. U některých japonských čajů to není déle než 1 minutu, zatímco Čínské by měli být vařeny obvykle asi 2 minuty.

Tak velké rozmezí výrazně ovlivňuje konečnou chuť nápoje. Aby byl čaj nejen aromatický, ale aby si zachoval své příznivé vlastnosti, je nutné jej správně zapařit.

[Celkem: 2    Průměr: 4.5/5]

Zelený čaj a hubnutí

Po 4000 let používali Číňané zelený čaj k léčbě mnoha neduhů, od bolení hlavy až po deprese.

Nebyl to pro ně pouhý nápoj. Důvod, proč zelený čaj prosperuje takovými benefity, je skryt mimo jiné za velkým množstvím polyfenolů a dalších mocných antioxidantů.

Hubnutí s čajem

  • Čaj pomáhá zvýšit oxidaci tuků, tedy urychlit metabolismus neboli odbourávání tuků, tím může tělo spíše využít tuk jako zdroj energie a neukládá potravou přijatý tuk tolik do zásob.
  • Díky této vlastnosti může být zelený čaj bez námitek využíván v prevenci i alternativní léčbě vysokého LDL (špatný cholesterol) a celkového cholesterolu.
  • Dříve se věřilo, že vliv na redukci váhy má na svědomí právě kofein, dnes již se ví, že je to podpořené i ostatními látkami v něm obsažené.

Kaliper od Bezhladovění.cz

Již po poměrně dlouhou dobu se ví a je prokázáno, že přijímaný tuk v potravě, stejně tak jako cholesterol, cukr a vláknina může ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi a rozvoj aterosklerózy, která je podmínkou pro vznik srdečně cévních chorob.

Bylo vypozorováno, že čajové tatiny (hořké látky obsažené v čaji) a polyfenoly zamezují vzrůstu hladiny krevního cholesterolu a zlepšují poměr mezi HDL (hodným) a LDL cholesterolem, který je také velmi důležitým měřítkem.

Tato informace je zejména podstatná pro jedince s cukrovkou nebo obezitou (popř. nadváhou), kteří mají k vysokému cholesterolu sklony. Podporuje látkovou přeměnu tuků, čímž urychlí pohyb tuků v těle a mírně nám tak zvýší energetický výdej.

S vyšším energetickým výdejem snáze spalujeme.

Zelený čaj obsahuje také kofein, a proto je třeba nepřehánět to s jeho konzumací nad přijatelnou mez. Vedlejším účinkem může být nevolnost nebo nespavost.

Přehled čajů na hubnutí: Které opravdu fungují?

Pitný režim jak má být

Pravidelná konzumace přiměřeného množství zeleného čaje nám může pomoct shodit pár kalorií navíc. V kombinaci s kofeinem, který zelený čaj přirozeně obsahuje, tak svůj efekt na urychlení metabolismu zvyšuje.

Nelze ale nepřipomenout, že nedílnou součástí správného pitného režimu je jako u stravy jeho pestrost.

Pití čaje bychom měli prokládat i konzumací pramenitých vod, minerálních vod a preferovat vody neochucené. V parných letních dnech si můžete ledový čaj vychladit a přidat k němu led a citron, v zimě zase potěší a zahřeje v teplé podobě.

Vše by mělo doprovázet zdravé stravování a pravidelná pohybová aktivita.

Jak vybrat zelený čaj

Léčivé účinky na celý organismus, uvolnění od stresu nebo příval energie-to jsou jedny z pozitivních vlivů zeleného čaje na naše tělo. Jak ale vybrat vhodný zelený čaj? Jak se vyznat v tom nepřeberném množství zboží, které koluje nejen po internetu? Tak právě o tom vám poradíme v následujícím článku, proto pokračujte ve čtení, abyste se i vy dozvěděli, jak vybrat zelený čaj správně.

Už jste ho měli?

Zelený čaj si vybojoval cestu mezi tuzemské zákazníky teprve nedávno. U nás je běžnější pití černého, zvlášť pro jeho tělo povzbuzující účinky. Málokdo ale ví, že takové účinky má i čaj zelený, který je přitom pro tělo prospěšnější. Zelený čaj totiž nepodléhá takové oxidaci, jako čaj černý a má oproti čaji černému i až zázračný vliv na naše zdraví.

Odbourává stres, zrychluje metabolismus a pomáhá tak při hubnutí, posiluje obranyschopnost nebo dokonce pomáhá při léčbě cukrovky a snižuje riziko rakoviny. Dobrý vliv zeleného čaje na zdraví prokázalo také několik vědeckých studií. Například studie z roku 2006 publikovaná 13.9.

v renomovaném magazínu „Journal of the American Medial Association“ dokonce potvrzuje pozitivní vliv zeleného čaje na léčbu rakoviny.

Abyste ale mohli dosáhnout na tyto pozitivní účinky a pomoci svému tělu, musíte si vybrat opravdu kvalitní čaj. Nikdo se přece nechce nechat ošálit chemickou náhražkou a možná tak i svému tělu uškodit. Jak tedy vybrat správný zelený čaj?

Jak vybrat zelený čaj a ne lacinou náhražku

Jak již bylo řečeno, zelený čaj je opravdu něco, co by měl mít doma každý „milovník sebe sama“. Při výběru zeleného čaje by jste si měli dát pozor na několik věcí a řídit se podle těchto základních pravidel:

1)Sypaný nebo v sáčku

V běžném supermarketu jsou samozřejmě dostupné hlavně čaje v sáčku, nicméně zelené čaje sypané, které si konzument sám vylouhuje, zaručují větší kvalitu.

Jednotlivé lístky sami vidíte na vlastní oči, přidaná chemie je nulová a ani sám zelený čaj tak nemůže být nahrazen jinou bylinkou nebo jinými částmi čajovníku, které nemají takové účinky jako právě jeho lístky.

Nicméně opravdu kvalitní čaj v sáčku může vašemu tělu také prospět a začátečníkovi alespoň přiblížit chuť tohoto „zázračného“ nápoje.

2)Opravdu kvalitní je z Číny nebo Japonska

Samozřejmě čajovníkové plantáže se vyskytují po celém světě, ne nadarmo se však asijským zemím říká „kolébka čaje“.

Nejkvalitnější čaje jsou dovážené přímo z plantáží Číny nebo Japonska v různých formách čaje, jako je gunpower (kuličky), čun mej (lístky) nebo asi nejznámější macha (rozemleté lístky).

Vývozci kvalitního čaje jsou však i další asijské země, jako je Srí Lanka, Indie, Vientnam, Kambodža nebo Indonésie.

3)Originál nebo nebo v kombinaci

Jestli se rozhodujete mezi koupí přímo lístků ze zeleného čaje, nebo již vytvořenou přírodní směsí zeleného čaje, vaše volba nebude lehká-je to totiž v zásadě jedno. Opravdu nezáleží na tom, zda pijete jen čistě zelený čaj, nebo v kombinaci s jinými bylinkami a rostlinami, jako je zázvor nebo citron.

4)Mám doma čaj, je kvalitní?

Opravdu kvalitní zelený čaj však skutečně poznáte až při konzumaci. Chuť by měla být plná a velmi výrazná. Barva naopak sytější, až hustě zelená. Pokud je nápoj nevýrazný a barva je mdlá, máte doma nekvalitní zelený čaj.

5)Cena se ne vždy rovná kvalita

Jak už bylo řečeno, zelených čajů je na trhu nepřeberné množství. Podle nezávislých testů časopisu dTest, které testovali právě porcované (v sáčku) zelené čaje. Na trhu se objevuje nejeden nekvalitní čaj. Některé dokonce obsahovali až 300 pesticidů.

Mezi ty nejméně kvalitní (s obsahem velkého množství nelegálních pesticidů) patří podle časopisu zelené čaje Tesco Green Tea a Dukát Zelený čaj. Naopak mezi ty kvalitní vzhledem k barvě, chuti, vůni a množství pesticidů patří zelený čaj z řetězce Billa od značky Naše bio.

Budete mít zájem:  Covid Priznaky Prujem Zvraceni?

Neobsahoval žádný pesticid.

Zelený versus černý čaj: Který z nich je lepší a více prospěje vašemu zdraví?

Je pochopitelné, když se pro výrobu černého i zeleného čaje použije stejná rostlina, respektive keř, tak obsah flavonoidů by v nich měl být stejný. Jenže o jeho množství ve finálním produktu nakonec rozhoduje způsob zpracování čaje. Lístky z čajovníku musejí projít fermentací, aby se z nich stal černý čaj.

Tím ale dochází k poklesu obsahu těchto zdraví prospěšných látek a jako vítěz vychází čaj zelený.

Některé studie ukazují, že pravidelné popíjení zeleného čaje má dobrý vliv na snížení rizika onemocnění rakovinou nebo kardiovaskulárními chorobami.

Současně reguluje krevní tlak a pomáhá ho udržovat ve správných hodnotách. V některých případech pravidelné pití zeleného čaje přispívá i k redukci tělesného tuku.

Kofein jako ranní životabudič

Zapomeňte ráno na černou kávu a raději si dopřejte šálek zeleného nebo černého čaje, který také kofein obsahuje. Současně s ním však v pravém čaji najdete i třísloviny, jež kofein dovedou vázat a postupně uvolňovat do organismu.

Jeho účinky jsou pak pozvolnější a trvají déle. O tom, kolik ho bude, nakonec stejně rozhoduje příprava čaje. Zelený čaj se zalévá vodou, která má nižší teplotu (asi 70 °C), louhuje se kratší dobu (max.

2-3 minuty), takže v připraveném šálku nakonec budete mít kofeinu méně, než když byste vypili čaj černý.

Pravé čaje jako zdroj fluoru v prevenci zubního kazu
Oba čaje, tedy černý i zelený, pomáhají zubům bojovat proti zubnímu kazu díky obsahu fluoru. Černý čaj bohužel způsobuje nepříjemné zabarvení zubů, takže u tohoto porovnání vychází jako vítěz zelený čaj. Kladných účinků čajů na zuby si všimli i výrobci zubních past, takže výtažky z čaje obsahují i ony.

V zimním čase vás pravý čaj zahřeje, v létě naopak ochladí

Není nad to, když se vymrzlí vrátíte ze zasněžené sjezdovky a odložíte lyže, uvařit si horký černý čaj s cukrem a citronem nebo s kapkou rumu či slivovice. Ten vás výborně prohřeje. Pak už jen stačí se pohodlně natáhnout a relaxovat.

Je však zajímavé, že zatímco v zimě pravý čaj prohřeje vaše tělo, v parném létě má opačné účinky – teplý zelený čaj vás dokáže příjemně ochladit. Který čaj je tedy vítězem? Je to nerozhodné – protože oba čaje vám poskytnou v pravý čas to, co potřebujete.

Zelený, či černý čaj: Nerozhodný výsledek

Odpovědět, který čaj je lepší, jestli zelený nebo černý, je poměrně složité, protože každý se hodí pro jinou příležitost.

Záleží také na jeho přípravě a délce vyluhování – správná příprava pravého čaje určuje jeho výslednou kvalitu i konečný obsah účinných látek, které s čajem získáte. Ne nadarmo se v minulosti pravý čaj pil jako lék.

To ostatně platí i v současnosti. Zelený i černý čaj jsou prospěšné pro lidské zdraví. Pamatujte si však, že nic se nemá přehánět – ani pití čaje.

Je zelený čaj skutečně zdravý?

Popíjení zeleného čaje má v Číně tradici téměř pět tisíc let. Mnohem později objevily kouzlo zeleného čaje i „západní“ civilizace. Vysloužil si pověst všeléku, který nás zaručeně ochrání před rakovinou či infarktem. A jako bonus pomůže bojovat s přebytečnými kily. Není divu, že se ocitl v hledáčku výzkumných týmů.

Legendami je ostatně opředeno už samotné objevení čaje. O to se údajně zasloužil čínský císař Šen-nung, kterému podle pověsti při ohřívání vody spadly do kotlíku i lístky čajovníku. Císaři se po vypití nápoje vlila do žil netušená energie, takže si zelený čaj začal připravovat pravidelně a po jeho vzoru tak činili i jeho podaní.

Zelený čaj se z Číny postupně rozšířil do Indie a zbytku Asie, obrovskou popularitu si vydobyl především v Japonsku. 

V posledních letech se začal prosazovat i v západních civilizacích, kde stál dlouho ve stínu černého čaje. Získal si renomé „zdravého“ nápoje. Jak je to ale s jeho léčebnými účinky doopravdy?

Prevence rakoviny i srdečních chorob

Zelný čaj obsahuje množství flavonoidů, které patří mezi známé antioxidanty.

Výzkum japonské univerzity v Tahoku uveřejněný v časopise Journal of the Mediacal Association potvrdil, že pravidelná konzumace zeleného čaje pomáhá snížit riziko onemocnění rakovinou kůže, prsu, plic a tlustého střeva.

Právě pravidelná konzumace litru zeleného čaje denně by podle vědců mohla stát i za faktem, že v Asii, kde je velmi rozšířené kouření, umírá jen velmi málo lidí na rakovinu plic.

Další studie čínských vědců zveřejněná v časopise Archives of International Medicine zase prokázala, že pití zeleného čaje je skvělou prevencí srdečních chorob a jiný výzkum, který byl publikován v magazínu American Journal of Clinical Nutrition, prokázal, že pravidelná konzumace zeleného čaje je spojená s nižšími poruchami kognitivních funkcí.

Vědci ale stále zůstávají poněkud skeptičtí k vlivu konzumace zeleného čaje na redukci hmotnosti. „Hubnoucí“ pověst si čaj vysloužil poté, co v roce 2006 v americké show Oprah Winfreyové vystoupil dietolog Dr. Nicholas Perricone, který tvrdil, že popíjení zeleného čaje vám denně pomůže spálit 70–80 kilokalorií. Tyto teorie ale zatím nejsou podloženy relevantním výzkumem.

Původně čajovny připomínaly temná doupata, kde se sedělo na polštářích, občas se v nich kouřily vodní dýmky a měly více klubovou atmosféru, pro niž si získaly oblibu hlavně mezi teenagery, pro které byl alkohol – alespoň dle zákona – tabu

Za dvacet let prošly i některé čajovny vývojem, a proto se dnes mnohé podobají více kavárnám. Jiné ale vytrvaly a zůstaly věrné alternativnímu pojetí míst k setkávání.

 

Všechny čajovny vespolek, na rozdíl od většiny kaváren, ale více ctí ticho a příšeří. Ostatně u misky či šálku čaje se patří odpočívat, rozjímat, číst si knihu či nehlučně rozmlouvat. Žádné agresívní barvy ani světlo by čajovou relaxaci neměly rušit.

Bez cigarety – čaj je háklivý na pachy

Dnes navštěvují čajovny lidé všech generací, v Praze hodně cizinci, v menších městech jsou útočištěm místních. Liší se v nabídce. Zatímco některé zůstávají ortodoxní a v nápojovém lístku byste jen stěží hledali bylinkové, ovocné a různě ochucené čaje, tedy (ne)čaje, v jiných vycházejí vstříc zákazníkům, kteří právě o tyto druhy (ne)čajů mají zájem. V žádné 

čajovně se však vyjma vodních dýmek nekouří.

Myslela jsem si, že byly od začátku průkopníky tažení proti kuřákům, ale důvod je prozaičtější,  čaj je háklivý na pachy. Absorbuje do sebe velice snadno další vůně, ať už libé nebo nelibé. A to je prý hlavní důvod, proč se v čajovnách nekouří. Ostatně toho využívají v pozitivním slova smyslu výrobci čaje při jejich ochucování, například lístky z růžových květů či kořením.

 

V čaji vše dovoleno

Třebaže ortodoxní milovníci čaje popíjejí nálev čistý, nelze zatracovat ani čaje s přísadami, tedy s cukrem, s mlékem, s medem, s mletou skořicí, zázvorem či s citrónem. Záleží na individuálních zvyklostech a kultuře každé země. V Mongolsku se vaří čaj s mlékem, v Tibetu s jačím máslem a se solí, v Británii s mlékem a v Arábii s cukrem a mátou.

„Nemůžeme zavrhovat jakýkoli typ přípravy, záleží na každém, jaký čaj má rád, chutná mu, užívá si jej,“„Asijská tradiční kultura preferuje čaj bez příchuti, samotný materiál je tak kvalitní a plný rozličných chutí, některý třeba i té sladkosti, že je škoda ochucovat kvalitní sorty čaje dalšími přísadami“.

 

V čem se čaj chystá a servíruje je stejně důležité jako materiál, z něhož se připravuje. Používají se výrobky z keramiky glazované i neglazované. „Nejlepší jsou ty, které se vypalují v peci na dřevě,“ .

Tradiční čajové nádobí je z isingské keramiky, která se vyrábí z červené hlíny. A je také nejdražší.

Cena konvičky se pohybuje kolem pěti set korun, misky kolem stovky, miska s pokličkou, čili zhong, pak kolem dvou set.

Isingská keramika se hodí zvláště pro tmavé čaje. Tak jako víno zraje v dřevěném sudu, čaj dospívá v neglazované keramice. Hlína přidává čaji zemitou chuť a udržuje jej déle teplý než porcelán. Její nevýhodou naopak je, že se musí používat jen pro jeden druh čaje, právě proto, že se do jejích stěn „zažírá“ barva, chuť a vůně čaje.

Patina keramiky vzniklá dlouholetým užíváním je ale chloubou každého milovníka čaje. Čajové nádobí z neglazované keramiky se proto jen vyplachuje, s glazurou a porcelánové se mýt může. To se používá na světlé jemnější čaje, aby se naopak agresívní chuť hlíny nepřenášela do nálevu.

Týká se to nejen konviček, ale i misek nebo šálků, z nichž nálev pijeme.

Tradiční čajová kultura preferuje misky i z praktických důvodů. „Jejich kónický tvar napomáhá k rychlejšímu ochlazení čaje, aby se dal co nejdříve pít,“ . Ovšem ani šálek není nutné zatracovat. Je to vlastně taková evropská mutace misky, která má ucho.

 

Naučte se tradiční čajový styl, který v sobě skrývá dynamiku a eleganci.

Připravili jsme si pro vás výuku čínského čajového obřadu Kung fu cha (ve volném překladu „připraveno s mistrovskou zručností“) Seznámíte se z používáním speciálního nádobí, které obsahuje malou konvičku, malé mističky a tzv.

čicháčky – nádobky na degustaci vůně. Tento styl najdete jak v Číně tak i na Taiwanu či v Thajsku. Překvapte své přátele a pohostěte je čajem svižně a se stylem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector