Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Co je zelené, to je za mě prostě zdravé! A proto si každé ráno míchám svůj zelený drink. Jelikož mému tělu docela prospívá, podělím se s vámi o své dojmy. Nezdá se to, ale mocná síla přírody je ukryta v jediné sklenici.

Žádný lidský organismus nemůže správně fungovat, pokud se nestaráte o jeho očistu. Přestože vnější očista těla v podobě každodenní hygieny je naprostou samozřejmostí, ta vnitřní bývá velmi často neprávem opomíjena.

A přitom je tak důležitá! Nejenže vás dostane  do skvělé kondice, ale také například výrazným způsobem podpoříte svoji snahu o zhubnutí. Pouze pročištěné tělo dokáže efektivním způsobem spalovat tuky.

Vzhledem k tomu, že právě prostřednictvím stravy je tělo nejvíce zatěžováno škodlivými toxiny, začíná každá detoxikace organismu vždy u jídelníčku. A právě do očistného jídelníčku se výtečně hodí tzv.

zelené potraviny, tedy chlorella, spirulina, zelený ječmen a mladá pšenice. Vyzkoušejte jejich blahodárné účinky a uvidíte, že stejně jako já na ně nedáte dopustit.

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Blendea SUPERGREENS je směs čtyř nejsilnějších zelených superpotravin / foto: archiv autorky

Poslední aktualizace této recenze:

Blendea SUPERGREENS má od léta pěkný nový design, a tak jsem vám ji znovu nafotila. Ale nemusíte mít obavy, vyzkoušela jsem ji a pořád je to stále ta samá Blendea. Na kvalitě ani chuti se nic nezměnilo. Všechno v recenzi platí jako doposud.

Proč detoxikovat tělo?

Detoxikace organismu je očistná metoda, kterou lidé využívají již od pradávna, zejména tradiční čínská medicína se bez ní neobejde. Bohužel, v dnešní uspěchané době není očistě těla přikládán takový význam, což je právě chyba.

Každý den jste nuceni odolávat škodlivinám z ovzduší, vody, půdy, denně se potýkáte se stresem, kdy konzumujete nezdravou stravu plnou různých umělých konzervantů, barviv, a jiných chemických příměsí, není čas na pohyb ani na odpočinek.

Toxiny se pak postupně hromadí v těle, třeba i několik let a zbytečně zatěžují životně důležité orgány. Objeví se první příznaky – zažívací potíže, únava, pálení žáhy, pocity těžkosti. Abyste se cítili lépe je nutné přetíženému organismu ulevit a zbavit jej všech škodlivin.

To obnáší nejen zařazení zelených potravin do stravy, ale také celkovou úpravu životosprávy.

Základem zdraví je obyčejné čisté střevo, neboť se v něm tvoří 65 % imunity člověka. Lidské tělo má sice své vlastní detoxikační mechanismy, ale pokud je podpoříte, budou fungovat ještě lépe. Vždyť i jarní detoxikace odpovídá tradicím, poznatkům alternativní medicíny a přírodním biorytmům.

Výživový poradce Ing. Martin Škába na webovém portále https://www.vyzivovi-poradci.cz/  uvádí: “Detoxikace je souhrn postupů, jak naše tělo zbavit parazitů, virů, baktérií, plísní a toxických látek. Naši předci byli v tomto ohledu velmi chytří a předávali si z generace na generaci různé techniky, užívání bylinek, různé druhy půstů a také úpravy stravy s jedním cílem – pomoci tělu zbavit se škodlivin.”

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Zelené superpotraviny udržují tělo v dobré kondici / foto: archiv autorky

Zelené superpotraviny

Zeleným potravinám jsou přisuzovány výrazné detoxikační účinky, mimo jiné díky obsahu chlorofyllu. Nejvyšším podílem chlorofylu vůbec se pyšní sladkovodní řasa chlorella, která spolu se spirulinou, zeleným ječmenem a mladou pšenicí náleží do kategorie zelených superpotravin.

Ty vynikají zejména svým obsahem vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších životně důležitých živin. Zelené potraviny jsou tím nejpřirozenějším zdrojem výživy na buněčné úrovni.  Jsou doslova nabité živinami a energií, naopak v nich nenajdete žádné prázdné kalorie a nežádoucí látky.

Všechny čtyři složky – chlorellu, spirulinu, zelený ječmen a mladou pšenici spojuje dohromady jediná směs BIO zelených potravin Blendea SUPERGREENS.

V čem je tak jedinečná? Je vyrobena z kvalitních zelených potravin pocházejících z organické produkce, zpracovávají se těmi nejšetrnějšími postupy, aby působily celistvě a dokázaly proniknout až do samého nitra buněk. Ty vyživují, chrání a také detoxikují. Už jen jedna lžička zelené směsi denně upevní vaše zdraví.

Koupit levně

Blendea SUPERGREENS = 4 v 1

Většinu přípravků na detoxikaci organismu naleznete v jednosložkové formě, což může být poměrně nevýhodné z důvodu rozdílného obsahu jednotlivých živin. Naopak Blendea vám nabízí všechny zdraví prospěšné živiny smíchané do jednoho produktu. Blendea SUPERGREENS je sypká směs, kterou stačí pouze smíchat s tekutinou a získáte účinný detoxikační nápoj.

Zdravotní účinky přípravku Blendea SUPERGREENS vám více představí následující video:

A to je přesně to, co jsem tak dlouho hledala. V době, kdy jsem se seznámila se zelenými potravinami a poprvé je vyzkoušela, byla na trhu k dispozici jen samostatně chlorella, spirulina a obě v podobě tabletek. Sehnat někde zelený ječmen, byl před několika lety úplný zázrak.

Mladou pšenici jsem si klíčila doma a poté ji rozmixovanou přidávala do jídla. Vzhledem k tomu, že je více než dobré kombinovat zelené potraviny vzájemně mezi sebou, bylo to značně problematické. Proto, jakmile jsem objevila Blendeu, přímo jsem zajásala.

Hned jsem věděla, že to je ono.

Koupit levně

Blendea SUPERGREENS obsahuje:

  • 30 % mladé pšenice
  • 30 % zeleného ječmene
  • 20 % spiruliny
  • 15 % chlorelly
  • malý kousek máty pro lepší chuť

Blendea SUPERGREENS je vyrobena z těch nejkvalitnějších surovin. Všechny její složky jsou v BIO kvalitě, to znamená, že nejsou hnojeny žádnými chemickými látkami. Spirulina a chlorella rostou pod přímým slunečním zářením na Taiwanu, stejně jako zelený ječmen a mladá pšenice na Novém Zélandu.

Chlorella je sladkovodní jednobuněčná řasa, jejíž buněčná struktura umožňuje efektivně vázat z těla škodlivé zplodiny. Skvělým způsobem dokáže tělo detoxikovat od rtuti a všech kovů, které jsou nahromaděny v lidském těle (např. ze starých zubních výplní). Chlorella je velmi vhodným zdrojem bílkovin, má anitivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky.

Spirulina je sinice, která je známá svojí náročností na čistotu prostředí, ve kterém žije. Z hlediska výživy je spirulina výjimečná zastoupením bílkovin, které tvoří až 70 % jejího celkového objemu a tím se stává nejlepším rostlinným zdrojem proteinů. Přitom bílkoviny v ní obsažené mají až 18 druhů aminokyselin, takže jsou velmi dobře vstřebávány.

Zelený ječmen je vlastně mladý ječmen sklizený v ranné fázi svého růstu, tj. v době, kdy jeho výška dosahuje přibližně 25 cm. Mladé rostlinky jsou doslova zásobárnou širokého spektra vitamínů, minerálů a enzymů. Zelený ječmen podporuje imunitu, dokáže regenerovat buňky a tak zpomaluje proces stárnutí.  Omezuje pocit únavy a udržuje tělo v dobré kondici.

Mladá pšenice se pěstuje v nejčistších oblastech planety, kde se rovněž zpracovávají její zelené výhonky. Jako nejbohatší zdroj kyseliny listové je rovněž považována za přírodní antioxidant. Zlepšuje metabolické procesy v těle a významně zrychluje spalování tuků, takže své uplatnění nalézá zejména při redukci váhy. 

  • detoxikují organismus
  • posilují imunitu
  • zabraňují překyselení těla
  • omezují pocit únavy
  • snižují tlak i cholesterol
  • zlepšují kvalitu pleti
  • zrychlují metabolismus a bojují proti nadměrnému ukládání tuku v těle
  • zkvalitňují spánek

Koupit levně

Blendea SUPERGREENS jako součást zdravého jídelníčku je skutečně tou správnou cestou k posílení vašeho zdraví a získání vitality. Jedna lžička denně zajistí vašemu tělu přísun všech důležitých látek pro vaše zdraví.

S Blendeou nastartujete svůj den, užívá se ideálně hned po ránu na lačno. Stačí pouze jednu čajovou lžičku rozpustit ve vodě, ovocném džusu nebo smoothie. Záleží jen na vás, čemu dáváte přednost.

Díky absenci cukru máte stoprocentní jistotu v tom, že nepřijímáte žádné kalorie navíc, a proto můžete Blendeu užívat s klidem i při redukční dietě.

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Jednu odměrku zelené směsi stačí rozmíchat ve sklenici vody / foto: archiv autorky

Pokud zjistíte, že vám Blendea prospívá a chcete zvýšit její účinky, připravte si nápoj ze dvou čajových lžiček a pijte 2x denně, klidně ráno i večer. Pokaždé ji ovšem zalijte minimálně 200 ml vody či ovocné šťávy a nejlépe hned bez odstání vypijte.

Vzhledem k tomu, že zelené superpotraviny jsou známé svojí specifickou chutí, která nemusí z počátku každého hned oslovit, Blendea SUPERGREENS obsahuje špetku máty. Ta se postará o doladění chuti k dokonalosti.

Blendea SUPERGREENS je přirozeně bezlepková a neobsahuje ani laktózu, proto je vhodná i pro alergiky a vegany. Ovšem některé ze složek zelené směsi Blendea mohou ojediněle způsobit alergickou reakci stejně jako u jiných potravin.

Kde koupit zelenou směs Blendea SUPERGREENS

Jelikož jsem zastáncem zdravého životního stylu, součástí mého jídelníčku jsou také zelené superpotraviny. V minulosti jsem vyzkoušela již řadu produktů, ale po objevení přípravku Blendea SUPERGREENS na něj nedám dopustit. Vyhovuje mi, že je snadno k dostání na internetu, stačí jen pár kliků a do dvou dnů jej máte doma.

Cena za jedno balení o obsahu 90 g (až 30 porcí) začíná na 349 Kč. Ovšem čím více balení si koupíte, tím více ušetříte. Vzhledem k tomu, že nejlepších účinků zelených potravin dosáhnete zejména při dlouhodobém užívání, určitě se vyplatí koupit ji ve větším množství. Pokud jste z Prahy, můžete si Blendeu vyzvednout osobně.

A navíc s první objednávkou dostanete jako dárek shaker a lžičku. A to není všechno! 

S první objednávkou Blendea SUPERGREENS se mi podařilo získat i tento 10% slevový kupón:

Slevový kupón lze uplatnit při každé opakované objednávce. Kód na slevu stačí jen zadat do políčka objednávkového formuláře a poté kliknout na tlačítko “Uplatnit”. Sleva se automaticky odečte z celkové ceny za objednávku. Takže máte jedinečnou příležitost výhodně nakoupit a rozumně investovat do svého zdraví.

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Blahodárné účinky přípravku Blendea SUPERGREENS se projevují zejména při dlouhodobém užívání / foto: archiv autorky

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Moje objednávka v trošku větším množství ???? / foto: archiv autorky

A jak vypadá můj život s Blendeou? Každé ráno rozmíchám lžičku prášku v hruškovém džusu, protože mi chuťově vyhovuje nejvíce.

Zkoušela jsem i obyčejnou vodu, ale i když právě Blendea má podle mne ze všech podobných přípravků nejlepší chuť, přeci jen s ovocnou šťávou chutná lépe.

Pokud mám po ruce čerstvé ovoce, namixuji si svoje oblíbené smoothie a lžičku zeleného prášku jednoduše do něj přisypu. Celkově se cítím v dobré kondici, udržuji si svoji váhu a život beru s humorem :-). Zkuste to taky.  

Budete mít zájem:  Spánková hygiena – co si po tím představit a naše tipy

Blendea SUPERGREENS má svoji početnou skupinu příznivců také na sociálních sítích

Nové super zdravé saláty. S hráškem, hráškovými lístky a avokádem | Dobrá chuť

Jedním z takových salátů je salát s quinou, čočkou, hráškem a avokádem a s jedlými lístky hrášku. Splňuje totiž všechny požadavky na super zdravý salát. A ať už je váš pohled na zdravou stravu jakýkoliv, jisté je, že se po takovýchto salátech budete cítit skvěle! Nejen na těle, ale i na duši, že jste svému tělu dopřáli to nejlepší.

Nutriční vylepšení salátů

Do současných salátů se tedy stále více přidávají suroviny, které bychom si dříve nedokázali dost dobře představit, zejména znovuobjevené obilniny jako je quinoa ( merlík chilský), pohanka, kroupy, bulgur, kuskus, luštěniny jako cizrna, zelená čočka a různé druhy fazolí a fazolek. Hojně se také přidávají semínka a ořechy.

Nešetří se ani tradiční zeleninou, jako je červená řepa a její různé barevné odrůdy, pastiňákem, dýní, ředkvičkami a hlavně se nezapomíná na čerstvé bylinky. Pro zvýšení proteinové hodnoty se přidávají různé čerstvé sýry. Dresingy se stávají stále zajímavějšími směsicemi chutí, ovoněné netradičními octy a oleji.

Obzvláště oblíbené se stalo používání pasty tahini, tedy sezamové pochoutky na přípravu humusů.

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.czZelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Znovuobjevený hrášek

Hrášek v naší kuchyni je uklidňující stálicí. Je známo, že hrášek se pěstoval již v 5. století před Kristem, ale největší popularitu získal v 17. a 18. století, zvláště ve Francii, kde sběr a pojídání hrášku bylo téměř symbolem “bláznovství”. Významnou roli jistě hrála i možnost uchovat hrášek jako sušenou potravinu.

V současnosti je hrášek jednou z nejpoužívanějších surovin, Britové by si svoje Fish and Chips nedokázali bez hrášku představit, a to jak v podobě jen krátce uvařených hrášků, tak i v mačkané kaši.

Přesto se zdá, že ho stále více vidíme v salátech, a to včetně jeho čerstvých roztomilých lístků.

Neobejdeme se bez něj v rizotu, je fantasticky chutný i s mozzarelou, ricottou a mátou a hodí se i k jahodám.

Hrášek na který se skoro pozapomnělo, jak je zdravý

Ačkoliv se nám hrášek může zdát příliš obyčejný v záplavě nových “ super” potravin, přesto mu nemůžeme upřít významné zdravotní benefity. Je výborným zdrojem vitamínu K, magnézia, dietní vlákniny, vitamínu C a B1 a B6, niacinu, vitamínu B2 a jiných minerálních látek.

Ze zdraví ochranných fytonutrientů obsahuje významný lutein a zeaxanthin, který je znám jako významně zdravý karotenoid nepostradatelný pro výživu očí. Tvrdí se, že hrášek stejně jako jiné luštěniny, snižuje rizika gastrických a žaludečních rakovin. Při všeobecné představě, že jde jen o obyčejný hrášek, se zjistilo, že poskytuje i protizánětlivou ochranu.

Navíc je relativně stále levnou a dostupnou zeleninou s málo kaloriemi i přes svůj obsah cukrů a škrobu.

Čerstvý či mražený? Mangetout, cukrový hrášek či petite pois?

Čerstvý hrášek má právě teď svoji sezónu. A tak si můžete vychutnat mangetout neboli císařský hrášek – nerozvinutou formu hrášku, který se sbírá v době, kdy ještě kuličky nejsou plně vyvinuté, za to však celé lusky jsou sladké.

Obdobně ochutnejte i cukrový hrášek, který je jen více baculatý než mangetout. Další extrémně sladkou variantou je, tzv.

petite pois, tedy malé hrášky, které se sklízejí ještě v době, kdy jsou kuličky mladé a malé a hlavně velmi jemné chuti.

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Díky možnostem hlubokého zamražení máme hrášek celoročně k dispozici. Je uchována i jeho zářivě zelená barva i chuť a není důvod ho zatracovat. Samozřejmě že nemůže soutěžit s čerstvým letním hráškem. Vždyť vylupování korálků hrášku z lusků je tak zábavné a jeho sladká chuť, když ještě není přezrálý, je nedostižná.

Hrášek používáme v kuchyni prakticky celoročně a používá se nejen jako příloha (zvláště děti ho milují), ale připravujeme z něho výbornou polévku, kterou si v létě můžeme dopřát i jako výborné studené osvěžení. Oblíbeným receptem jsou hráškové placičky, které jsou skvělé s sweet chilli sauce jako dipem.

A hrášek si můžete přidat třeba do vašeho oblíbeného kari či do smetanových omáček. Ideálně lze použít hrášek a jeho odrůdy do salátů. Pak už je nepodstatné, zda použijete jen hrášek, nebo i cukrový hrášek, který se jí i s lusky, anebo i velmi populární hráškové lístky.

Jaksi zapomínáme, že mnoho rostlin se dá využít od kořínku až po květy.

Do salátů i s hráškovými lístky

Vyzkoušejte super zdravý salát, který vás nejen zasytí, ale si na něm i pochutnáte. Quinoa je zdravá obilnina, zelená čočka patří mezi nejhodnotnější a nejchutnější luštěniny a pohanka dodá salátu nejen výborné oříškové aroma, ale i další dávku zdraví prospěšných látek.

Avokádo výrazně zvýší celkovou nutriční hodnotu pokrmu svými nenasycenými mastnými kyselinami. Pikantní tečka v podobě chilli naloženého ve víně anebo známé voňavé chilli pasty z Blízkého a Středního východu – harrisy dodá salátu příjemné povzbuzení. Ovšem celkově zde dominuje hrášek, letní sladké vábení. A nezapomeňte na jeho lístky, jsou křehké a velmi chutné.

Navíc salát velmi osvěží. Podávejte s humusem a ředkvičkami jako plnohodnotný pokrm.

Salát s lušteninou, hráškem a hráškovými lístky

Na salát:

  • 175 g tříbarevné quinoy
  • 1 sklenice naložené cizrny
  • 1 větší miska čerstvého nebo mraženého mladého hrášku
  • 1 zralé avokádo
  • 2 lžičky naložených chilli papriček nebo pálivé pasty harrisa
  • hrst čerstvých hráškových lístků
  • šálek pohanky

Na dresing:

  • 4 lžíce extra olivového oleje
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • čerstvě namletý pepř

Nejdříve si připravíme quinou. Propláchneme ji důkladně pod studenou vodu a dáme do hrnce. Zalijeme ji dvěma šálky studené vody a dáme vařit. Jakmile voda začne vřít, vodu slijeme, quinou zachytíme do cedníku a vrátíme zpátky do hrnce.

Opětovně zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Tento postup je důležitý, aby se odstranily saponidy, které mohou dát quinoe nevítanou příchuť, takže ho nevynechejte. Jakmile voda začne vřít, kontrolujeme čas a vaříme jen 10, maximálně 12 minut.

Uvařenou quinou slijeme do sítka, dáme na talíř a necháme vystydnout.

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

Čočku propláchneme, necháme okapat, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Vaříme asi 15 minut na mírném ohni do měkka. Slijeme do sítka, přendáme na talíř a necháme trochu zchladnout. Zahřejte troubu a na plech dejte pohanku a asi 5 minut ji nechte opražit.

Okapejte cizrnu v sítku. Nyní smíchejte všechny ingredience, quinou s čočkou a cizrnou a hráškem. Nahoru dejte oloupané a nakrájené avokádo, které podle chuti pokapejte chilli papričkami naloženými ve víně anebo chilli pastou harissa. Vše ozdobíme hráškovými lístky a posypeme opečenou pohankou. Nakonec zalijeme připraveným dresingem.

Pravda o superzdravých potravinách: Jezte tyto zázraky a dopadnete špatně

Kokosová voda je momentálně trendy a všichni ji doporučují. Proč? Pomáhá při shazování kil, je přírodní, je zdravá, detoxikuje, pomáhá proti vráskám, zrychluje metabolismus… Má zkrátka všechna plus.

Realita: Zároveň to s ní ale nesmíte přehnat. Jeden muž vypil 2 a půl litru této tekutiny a „předávkoval“ se draslíkem. Ztratil vědomí, snížil se mu tlak a skončil v nemocnici. Ups!

2.A mimochodem..

Pokud vám někdo poradil, že si máte na vlasy dávat zábaly z kokosového oleje, tak na to okamžitě zapomeňte a řekněte to své kadeřnici. Pokud vám nedá ránu, začne se minimálně řehtat.

Realita: Kokosový olej vlasy zatěžuje a obaluje a je prokázáno, že při dlouhodobém používání kvůli tomu zpomaluje růst vlasů.

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

3.Snídejte smoothie

Půllitrový drink vypijete hned a přitom tak do sebe dostanete přímo hromadu ovoce.

Realita: Akorát, že ze vší té vlákniny takhle po ránu budete pak během dopolední porady mít pěknou hoňku.

4.Staňte se matcha mistrem

Japonský čaj matcha spaluje tuky a zlepšuje paměť. Sám osobě ale chutná jako hnijící tráva, takže s ním musíte vymyslet něco lepšího. Dělají se matcha zmrzliny, dorty, pudinky, dá se to dát do ovocného koktejlu…

Realita: Zelený prášek budete mít za chvíli úplně všude,až zezelenáte i vy. A protože 30 sáčků matchy stojí okolo 350 korun, nebudete mít navíc žádné peníze.

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

5.A když už jsme u toho..

Totéž v bledě zeleném je mladý ječmen: jednou větou nechutná věc, která vám, když ji budete pít každý den, pomůže s celkovou očistou organismu.

Realita: Budete po něm mít zelené bobky. Ale aspoň tak budete mít něco extra!

6.Zobejte chia semínka

V současnosti nejpopulárnější ze všech semen. Když si zvyknete že v jídle vypadají jako malé mušky (a křupou přesně tak, jak by v ústech křupaly malé mušky), je to superpotravina, která má pomáhat s hubnutím.

Realita: Nedávno ale výživoví poradci přišli s tím, žeje to přesně naopak a při nadměrné konzumaci chia lidé naopak tloustnou. Tak už se ale rozhodněte, sakra!

Zelené potraviny

Přečtěte si rozhovor s mojí kamarádkou Petrou Pokorovou, se kterou jsme se potkaly na kurzu Poradce pro výživu u Martina Jelínka.

Petra o sobě při představování řekla, že je nutriční terapeutka. Pracuje jako sestra s dialyzovanými pacienty, napsala pro ně knihu o výživě a na toto téma má rozsáhlou přednáškovou činnost.  

Velmi mě zaujalo, že se taková odbornice na výživu dál vzdělává. Jednou jsme se daly do řeči a bohužel jsem se dozvěděla, že Petra má zdravotní obtíže, které jí nemile ztrpčují život. Léčí je „běžnými“ léky, které jí ovšem nepomáhají. Samozřejmě mě zajímalo, jestli zná zelené potraviny.

Věrka: Ahoj Petro, vypadáš skvěle a o tom chci s tebou mluvit 🙂 Změnilo se něco v tvém životě po zdravotní stránce za ten rok a půl co se známe?

Petra: Změnilo se hodně věcí. To hlavní pro mě je, že jsem úplně bez léků na alergii a na astma. Jsem plná energie a bez jakýchkoli zdravotních potíží.

Před rokem a půl jsem brala léky, včetně kortikoidů s inhalační léčbou. Při chůzi do schodů jsem se zadýchávala a v době pylové sezóny mě pořád svědily a slzely oči. Často jsem měla neustávající kašel a svědilo mě celé tělo, to bylo velmi nepříjemné.

Budete mít zájem:  Jak vyzrát na špatný cholesterol? Správnou potravinou!

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

V: To je skvělý a kam zmizely tvoje potíže?

P: To ty dobře víš 🙂 Pomohly mi zelené potraviny. Já jsem věděla, že jestli chci něco zlepšit, tak potřebuji nejprve pročistit tělo, no a tohle zelené zvládly perfektně.

Nejdřív jsem pocítila účinek chlorelly na svých zubech a dásních. Dříve jsem měla velmi citlivé zuby, používala jsem speciální zubní kartáček, pastu i ústní vodu, a přesto mi krvácely dásně.

Trnuly mi zuby, když jsem se napila studeného a tvořil se mi zubní kámen. Už po týdnu jsem si všimla, že mi při čištění zubů nekrvácí dásně a citlivost na studené se zmírnila.

Po roce jsem byla překvapená, když mi zubní hygienistka řekla, že mám minimum zubního kamene.

V: Začátek vypadá úžasně. A řekni mi, ty jsi byla o zelených přesvědčená hned, že do nich jdeš a nepochybovala jsi o jejich účinku?

P: Váhala jsem. Měla jsem zkušenost s ječmenem z lékárny, u kterého jsem žádné účinky nezpozorovala. Přesvědčilo mě, když jsi mi vysvětlila způsob zpracování ječmene a chlrolelly GW. Na to jsem jako nutriční terapeutka slyšela. V lékárně ani nevěděli, jak jsou jejich ječmen a chlorella zpracovávané.  

V: To jsem ráda, že to říkáš zvláště proto, že jsi specialistka v oboru. Mrzí mě, že dneska je internet plný levné chlorelly a ječmene a lidé sice zaplatí méně, ale bez účinku. Kvalita GW je na trhu jedinečnádenní dávka chlorelly a ječmene vyjde na 26Kč, to si může dovolit opravdu každý. K tomu je to často ta nejkvalitnější potravina na talíři.

Co se vlastně dělo, když si začala zelené jíst?

P: Všimla jsem si, že se mi nemastí tolik vlasy. Dřív bylo šílené, že jsem si musela mýt vlasy každý den a teď si je myji za 2-3 dny. Připravovala jsem se na bouřlivou očistnou reakci, ale byla jsem mile překvapena. Kromě častějšího močení jsem na sobě nic nezpozorovala. Naopak bonusem mi byla pravidelná stolice.

V: To je vidět, že se stravuješ zdravě, protože většina lidí očistnou reakci má silnější. Více se potí nebo se jejich vyprazdňování dočasně zhorší. S tím samozřejmě poradce vždycky pomůže. Je to jenom známka toho, že se věci obrací k lepšímu.

Jaké dávky jsi jedla?

P: Šla jsem do toho s velkým očekáváním, a proto jsem jedla 3x denně hrst chlorelly. Odhaduji, že to bylo asi 25-30 tablet v jedné dávce. A ječmen 3x denně šejkr.

Víc jak půl roku jsem byla na těchto dávkách, cítila jsem velký příval energie a tak jsem riskla postupně vysazovat léky. Vysadila jsem inhalátory a zjistila jsem, že to jde i bez nich, přestože mi lékaři říkali, že je mám na doživotí.

Pak jsem vysadila všechny léky na alergii, ale svědivka se zhoršila. Lék na svědivku jsem ještě brala, ale už jen obden, pak jsem intervaly postupně prodlužovala a po 2 měsících jsem i tento lék vysadila úplně.

Dnes je to rok, co jsem bez léků, hurááá!

Zelené potraviny jsou superzdravé – jezte je!

I v plné pylové sezóně jsem bez léků a zvládnu to pouze se zelenými. To je pro mě svoboda nad zlato. Když na sobě cítím větší únavu nebo mám pocit na kašel, na nic nečekám a zvýším dávky chlorelly i ječmene.

V: Zvyšuješ dávky ještě z těch 25-30 chlorell a 3x ječmenů denně?

P: Ne, to ne. Dnes jsem na obvyklých dávkách 6-6-6 chlorell a 2x denně ječmen. Dávky zvyšuji pouze při potížích, jak jsem o nich mluvila dříve na 10-15 chlorell 3x denně a 3x denně ječmen. Obvykle do dvou dnů je to dobré a vrátím se zpátky na doporučené dávkování.

V: Proč pokračuješ v zelených, když už nemáš žádné potíže?

P: Chlorella s ječmenem mají tolik příznivých účinků, že o ně nechci přijít. Nemusím tolik hlídat vyváženost svého jídla. Zelené mají tolik vitamínů, minerálů, enzymů, vlákniny a fytolátek, které v takové kvalitě v běžné stravě nenajdu.

Další skvělou věcí, kterou mi zelené přinesly je opalování do čokoládova, které dlouho vydrží! To jsem dřív opravdu neznala. Zaťukávám na dřevo, že mi letos v Řecku nevylezly pigmentové skvrny v obličeji.

Zelené jsou pro mě univerzál, který chci mít pořád po ruce. Zrovna nedávno se mi stalo, že jsem se opařila vodou. Ruku jsem dala do ječného nápoje a neměla jsem ani puchýř, ani jizvu, prostě nic. A taky trochu ze strachu, abych se někdy nemusela vrátit k lékům.

V: Tvoje zkušenost je výborná a jsem moc ráda, že ti zelené tolik pomohly a zlepšily život.

Co bys vzkázala těm, kteří o zelených potravinách pochybují?

P: Vyprávěla bych jim svůj příběh. Mě zelené potraviny oslovily natolik, že je šířím dál. Chci se o zdraví podělit s dalšími.

Vám, kteří zdravotní problémy nemáte, bych řekla, že v dnešním znečištěném prostředí a při „běžně nekvalitních“ potravinách, je nemoc bohužel jen otázkou času.

Pokud si chcete zachovat zdraví, jezte zelené potraviny pro jeho prevenci.

V: Díky za rozhovor.

P: Rádo se stalo.

Zelené potraviny a jejich vliv na organizmus

Hubnutí se zelenými potravinami. Dozvěděli jste se, jak pomůže s hubnutím zelený ječmen nebo chlorella, o co vlastně jde a zdali to není jen další trik, který musíme doplnit známými způsoby hubnutí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor——————–Hezké čtvrteční odpoledne vám i dnes přeje Patrik Rozehnal …

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–A doktorka Kateřina Cajthamlová, dobrý den, dneska máme vlastně zelený čtvrtek, viďte, Patriku?

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Ano, s velkým předstihem a kvůli zeleným potravinám.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–My jsme absolutně moderní, protože, co já vím, tak Vánoce se začínají promovat už někdy v září, tak co my bychom dnes nemohli dát zelené potraviny. A vlastně Velikonoce.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Ano, s Regionem jste stále napřed. Ne, ale musíme to uvést na pravou míru, ty zelené potraviny jsme vybrali proto, že je to na přání jedné z našich posluchaček, která napsala email, ve kterém se ptá právě i na zelený ječmen a chlorelu, tedy zelené potraviny, jestli nějakým způsobem dokáží pomoct zhubnutí. Tak tomu se budeme věnovat.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Ano, já naprosto paní posluchačku chápu. Pokud člověk projede vlastně tyhle ty dvě slova na Internetu, tak se dozví, že to jsou vysloveně zázračné věci. Podívejte se, tak pomáhají s imunitou, pomáhají detoxikovat organismus, pomáhají k odkyselení, pomáhají zvýšit obranyschopnost, zlepšují imunitu, chlorela dokonce, což je teda jednobuněčná mikroskopická sladkovodní řasa, ta, která se tady prodává, tak to je nejbohatší zdroj chlorofylu. Prostě člověk úplně září a říká si, tak tohle budu jíst od rána do večera.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–To je spousta termínů, které musíme rozebrat, my jako rostliny potřebujeme chlorofyl?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–No, ano, tak to je první zajímavá věc, chlorofyl se používá v našem lékařství poměrně tradičně. Jediná jeho smůla je, že se používá zevně. On je totiž výborný ve formě nějakých sprejů nebo mastiček na hojení ran, na zlepšování vlastně prognózy aft, například, používá se na ústní dezinfekci, používá se jako ústní dezodorant, čili pokud ho používáme zevně na kůži a sliznice, tak je to opravdu docela zázračný lék. Já si pamatuji, že jsme v nemocnici například bércové vředy léčili jejich okolí chlorofylem a opravdu ty výsledky byly báječné. Bohužel, jakmile tuhle tu věc se všemi enzymy, které bohužel tedy po průchodu žaludkem ztrácejí svoji funkci, jakmile to používáme jako vnitřně, tak dochází k tomu, že vlastně my jíme něco podobného jako kdybychom jedli třeba zelí, nebo kdybychom jedli jiné rostliny, které ten chlorofyl ve svých buněčných stěnách obsahuji. To znamená, máme vlastně totéž, jenomže bohužel zelený ječmen i chlorela předtím, než je dostanou konzumenti v té formě prášků, tak jsou vysušeny, a je to vlastně určitá forma koncentrátu, která už bohužel část těch antioxidačních vlastností ztrácí.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Povídat si tedy o zelených potravinách, už jsme mluvili o zeleném ječmenu a o chlorele, budeme i po písničce, která vás teď na Regionu čeká.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Zelená se to dnešní vydání seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou díky tématu, které nám pro dnešek vybrala jedna z posluchaček našeho pořadu. A ptala se na zelený ječmen a chlorelu. My jsme zmínili ten chlorofyl u těchto látek, zmínila jste to, k čemu se chlorofyl hodí, ale …

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Že je účinný zevně, jsem zmínila.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Ano, ale tady asi předpokládám, že posluchačka by ráda konzumovala tedy ječmen a chlorelu tak tradičně jako jiné potraviny. A ptá se, jestli to má smysl ohledně hubnutí tedy.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Prosím pěkně, tak určitě její vnitřní konzumace neublíží, pokud vlastně dobře čte složení, čili bude vědět původ. Tady se prodává chlorela například z Tchaj-wanu, tam, já nevím, to bych asi spíš kupovala v lékárně, abych si byla jistá. Pak jsou tady čeští producenti, dokonce existují výrobky s certifikátem, údajně certifikátem bio, tam bych hledala tu naší zelenou zebru. To je zeleno-bílá zebra, kde je pod tím napsáno číslo vlastně kontrolního orgánu, takže takto označené, věřím, že může být bio. Neumím si tedy představit, protože znovu říkám, jedná se o sladkovodní řasu, tak neumím si představit vodní zdroj tady u nás, ve kterém by se dala pěstovat ta řasa v kvalitě bio poté, co třeba bude pršet a z okolních polí tam steče nějaké hnojení. Takže tady bych si i vybírala lokalitu, jako si to vybíráme u vína. Protože vlastně … 

Budete mít zájem:  Znáte chůzi (walking) s činkami?

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–A to se tam dozvím na obalu?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Já pochybuji. Takže já myslím, že tam se to člověk nedozví, ale vybírala bych si tu chlorelu, u které bych teda znala výrobce, věděla bych, že teda opravdu široko daleko jsou jenom biofarmy. Takže tam asi ano. Jinak, co se týče té oblíbené detoxikace, údajně chlorela vás zbaví těžkých kovů. Tak to jsem si takřka jistá, že jenom zaživa. To znamená, dokud ta řasa vlastně je živá, takže určitým způsobem zbavuje své okolí těžkých kovů.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Že je nasává tak asi jako houby do sebe vtahují těžké kovy.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Určitě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–To znamená, my ji nemáme v živé formě?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Nemáme, my ji máme vysušenou, takže tam si to neumím ten mechanismus představit. Další, co se týče tedy zase zeleného ječmene, já trošičku takhle přeskočím, protože obě ty potraviny mají jeden velmi silný efekt, a to je efekt placebo. U lidí funguje víra, říká se, věř a víra tvá tě uzdraví. A prosím, placebo efekt v malé míře funguje i u účinných substancí. To znamená, pokud nějaký lék, který dostanu od lékaře, dostanu s tím, že mi pak doktor vysvětlí jeho účinek, řekne mi, že pro mě je v tuto chvíli vhodný a že má ty a ty účinky, které jsou pozitivní a těch vedlejších má málo, tak ten lék bude fungovat lépe, než když já si sám přečtu příbalový leták a přečtu si, že v malé míře může ten lék třeba působit krvácení do žaludeční sliznice. Tady pro mě je zajímavé, že žádný z těchto dietních doplňků, který je tedy údajně účinný, nemá zmíněny žádné vedlejší účinky. To pro mě jako lékaře je překvapivé, protože vím, že pokud je něco účinné, tak i třeba voda je účinná, ale v určitém množství začíná mít nežádoucí účinek. Čili bych čekala, že tam bude napsáno, používejte maximálně tuto dávku, protože vyšší dávky mohou mít tyto nežádoucí účinky. Já jsem se připravovala na dnešek, takže jsem si i detailně přečetla internetové diskuse a našla jsem tam konkrétně u té řasy pár dotazů různých lidí, že jako začli brát tu řasu a že je začala bolet hlava, nebo, já nevím, měli nějaké další příznaky, které zase já čtu jako příznaky hladovění. To znamená hypoglykemie. To samozřejmě s tou řasou nemá asi vůbec nic společného, ale má to něco společného s tím, že ten člověk nejí pravděpodobně nic jiného než chudáka řasu. A to může být tedy vysloveně škodlivé.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Tím užíváním si naboural vlastně ten zdravý životní styl, který mohl mít předtím zdravější možná.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Předtím, když jedl pestrou vyváženou stravu, dostatečně pil a nevěnoval se nějakému zvláštnímu systému detoxikací, kterých je opravdu Internet plný, tak byl zdravější. Za to nemůže ta řasa, za to může všechno to ostatní, co ten člověk vlastně dělá.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Hubneme zdravě ve čtvrtek pravidelně na Regionu. Posloucháte náš pořad a jeho hostem pravidelným je doktorka Kateřina Cajthamlová. Dnes řešíme zelené potraviny, zelený ječmen a chlorelu. Vy jste mluvila o tom, že jste sledovala i diskuse na Internetu. Účinky těch potravin. Objevují se tam třeba i nějaké diskuse na to téma, jestli teda to opravdu někomu pomohlo zhubnout nebo jestli je to doporučení na to, aby člověk nejedl, je nutné, nebo je nutné zkonzumovat s něčím dalším, aby to mělo větší účinek, co všechno se tam objevuje. A váš názor.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Tam se objevuje většinově pouze jásot. Já bych docela věřila tomu, že ti lidé, kteří se snaží tyhle ty věci prodat, tak samozřejmě mají spoustu volného času, takže na těch diskusích píšou spoustu nadšených příspěvků. Já jsem tady velký skeptik. V těch diskusích se neobjevil názor žádného odborníka. Nediskutoval tam nikdo, kdo takzvaně by měl vést ty klinické studie, kterých jsou údajně řady. Prosím pěkně, jsou řady klinických studií na zevní užití chlorofylu z různých zdrojů. To určitě ano. Co se zeleného ječmene, já trošku přeskakuju, omlouvám se, co se zeleného ječmene týče, to je na českém území tradiční potravina, která se ve formě pražma konzumovala vlastně před sklizní v době hladu. Čili to se jedná o něco, co opravdu má víc bílkovin než sacharidů, samozřejmě ale má to podstatně méně bílkovin než třeba krůtí prsa nebo než čočka nebo sója, ale má to prostě víc, větší poměr proti zralému ječmeni to má větší poměr bílkovin než sacharidů. U všech těch, kterým se moc líbí bezsacharidové diety, je to tedy potravina, která je jakoby vhodná. Ale množství bílkovin a těch esenciálních aminokyselin, které se v zeleném ječmeni v té formě prášku nebo nějakých kapslí vyskytuje, na žádném z těch obalů bohužel není deklarováno. Takže já se nemohu vyjádřit. Já nevím, jaká koncentrace vlastně toho zeleného ječmene v tom výrobku je.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Já vím, že někteří posluchači berou hlavně ten zelený ječmen jako jakýsi startér do toho dne, že je dobré užívat ho prý k snídani, nastartovat si to, že je to zelená potravina, že dodá nějaké enzymy a látky pro to, aby třeba i se jim lépe trávilo a ten den nastartoval. Může to ten efekt mít nebo je to jenom to placebo, o kterém jsme mluvili?

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Já bych řekla, že začít den pitím něčeho, co obsahuje v sobě pár vitamínů, ať už je to džus nebo zelený ječmen, může být dobré. Tady u toho džusu ta výhoda je v tom, že to ještě obsahuje sacharidy, které tedy rozsvítí trošku ten mozek ráno. Stejným způsobem někdo na povzbuzení používá kávu, to je horší varianta. O tom už jsme mnohokrát mluvili. Ale já si myslím, že nejlepším startem k novému dni je opravdu kvalitní vyvážená snídaně.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

——————–Když to shrneme, to naše povídání o těch zelených potravinách, tedy ječmenu a chlorele, dá se říct, že s hubnutím nám to příliš nepomůže. Jako doplněk přiřadit to k tomu našemu, asi ano, tím si neuškodíme, ale spoléhat na to, že to bude něco, co nám pomůže rychleji a účinněji zhubnout, nelze.

Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka

——————–Určitě. Tady bych chtěla znovu zdůraznit, že rychle a účinně pomáhá zhubnout vyvážená strava, obsahující nízké množství tuků, zejména živočišných. A pravidelný dostatečný pohyb. A ta strava, pokud je odňata tomu hubnoucímu, tak on rychle hubne na kila, ztrácí vodu, svalový škrob, takže je šťastný, ale bohužel s jeho množstvím tělesného tuku to příliš mnoho nedělá.

Patrik ROZEHNAL, moderátor

Zelené potraviny nejsou lék, ale léčí. Jak to tedy je?

Jako zelené potraviny jsou obvykle označovány vysoce výživné a zdraví prospěšné obilné trávy, zelené mikrořasy a sinice. Green Ways si vybrala dva jejich hlavní zástupce – mladý ječmen a řasu chlorellu pyrenoidosu.

Mladý ječmen Green Ways je šťáva vylisovaná z čerstvých listů této užitečné rostliny. Ještě před tvorbou klásku jsou listy bohaté na enzymy, antioxidanty, vitamíny, pestrou škálu nenutričních fytolátek a minerály, které naše tělo rádo využije.

Chlorella Green Ways je sladkovodní mikrořasa velmi bohatá na chlorofyl. Z výživového hlediska přináší podobné látky jako mladý ječmen a navíc obsahuje užitečný CGF faktor, proti patogenům působící chlorellin nebo v detoxikaci mimořádně přínosný sporopolenin.

Zelená pro zdraví

Jaké účinné a zdraví prospěšné látky se tedy v zelených potravinách nachází? Pojďme jich pár zmínit. Mladý ječmen obsahuje 4krát více vápníku než mléko a 10krát více železa než špenát. Najdeme v něm více než 12 druhů minerálů a 13 druhů vitamínů, významné antioxidanty jako je superoxiddismutáza (SOD), pro zdraví užitečné fenolické látky a další.

Chlorella do vašeho těla dostane chlorofyl, který kromě podpory krvetvorby pomáhá s celkovou regenerací organismu a zpomaluje stárnutí.

Společně s chlorofylem se do těla dostávají vitaminy, kyselina listová nebo látka zvaná chlorellin (přírodní antibiotikum). Železa má chlorella ještě výrazně více, než ječmen. Bohatá je na obsah bílkovin.

Spolu s ječmenem dodává tělu všechny esenciální  aminokyseliny.

Nejsou lék, ale léčí. Jak to tedy je?

Nejdůležitější faktor ovlivňující naše zdraví je strava. Zařazení zelených potravin je výrazné vylepšení jídelníčku.

Ječmen a chlorella dodávají tělu výše uvedené důležité látky, navozují šetrnou očistu, podporují organismus na více úrovních a v konečném důsledku tak obnovují a zlepšují regenerační schopnosti těla. Zelené potraviny pomáhají tělu, aby si pomohlo samo.

Regenerační schopnosti našeho těla jsou totiž vynikající a překonávají sebelepší léky. Na nás je, abychom tělu poskytli k regeneraci podmínky.

Sečteno, podtrženo – zelené potraviny (právem nazývané superpotravinami) obsahují tolik účinných a pro tělo důležitých látek, že při jejich pravidelné konzumaci budete klasické léky potřebovat méně. Tím, že poskytují tělu tolik živin, totiž zabraňují vzniku a rozvoji celé řady potíží a onemocnění. Proto říkáme, že i když nejsou lék, tak vlastně léčí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector